Translate

donderdag 19 juni 2014

(TIP): PENSIOEN? VERGEET HET MAAR!(TIP): PENSIOEN? VERGEET HET MAAR!

Er komt een ongelooflijke pensioenramp op ons af. Het collectieve pensioensysteem is een onnozel piramide-spel. Het is gedoemd om te mislukken. Daarom is het meer dan ooit zaak om stapje voor stapje zelf financieel onafhankelijk proberen te worden en steeds minder te vertrouwen op de beloofde ‘Gouden Bergen’ van de beleidsmakers. Daarvoor moet men helaas vaak het tegenovergestelde doen, dan wat in het algemeen door vele deskundigen wordt aangeraden. Dus sparen, sparen, sparen, juist in een tijd van nul-rente, liefst via direct bezit van individuele kwaliteitsobligaties, die immers 100% uitkeren op de afloopdatum en dan steeds herinvesteren (‘doorrollen’) in nieuwe obligaties, desnoods met een hogere (maar waarschijnlijk lagere) rentevoet. Aan riskante activa, zoals aandelen, onroerend goed en grondstoffen, moet minder gewicht worden toegekend (‘underweight’). Die dienen zuiver als onderdeel van een gespreid vermogen. Want in de komende jaren wordt risico steeds minder beloond! De toenemende deflatoire krachten in de wereld zullen ervoor zorgen, dat er weinig eer valt te behalen in traditionele beleggingen, die het moeten hebben van economische groei, een nieuwe krediet- en inflatiecyclus en een vriendelijk belastingklimaat. Daar kan men voorlopig, misschien wel heel lang, naar fluiten. Daarnaast vervult het renteloze GOUD een speciale rol als verzekering tegen het ondenkbare (‘geldhervorming’, etc), ongeacht de dagprijs. Men kan niet zonder zo’n verzekering, net zomin als een verzekering op de eigen woning. Zelfs als de Goudprijs onverhoopt zou blijven dalen!


Geen wonder, dat een collectief pensioensysteem alleen kans heeft, als deelname VERPLICHT wordt gesteld. Niet alleen is het risico-profiel van de jongere en de oudere generatie totaal verschillend, maar het systeem staat of valt met de absolute solidariteit bij alle deelnemers. De ene generatie zal moeten opdraaien voor de pensioenuitkeringen van de andere, zodra het beleggingsrendement zou tegenvallen. Vooral de eerdere generaties worden extra bevoordeeld, terwijl de latere generaties de klos zijn. Zo’n systeem zou vrijwillig nooit van de grond kunnen komen, want het is niets anders dan een stoelendans en een ‘Ponzi’, vanwege de noodzaak om steeds weer ‘nieuwe’ generaties als deelnemers aan te trekken. Maar de vergrijzingstrend maakt natuurlijk korte metten met dit onzinning model.

Bovendien hanteren de meeste pensioenfondsen nog steeds het uit de jaren ‘60 daterende beleggingsmodel, met de nadruk op aandelen, tegenwoordig aangevuld door nog riskantere, peperdure en potentieel illiquide beleggingsklassen, zoals Hedge Funds, Private Equity, Rommelobligaties, Onroerend Goed, Infrastructuur, etc, welke extra zijn blootgesteld aan ernstige waardevermindering, als de verwachte economische groei en inflatie uitblijven. Tijdens de vorige periode van lage groei en lage inflatie/deflatie van 1930 tot 1965, was een verhouding van 70% obligaties en 30% aandelen, gebruikelijk, in plaats van omgekeerd, zoals nu. Nog nooit zijn pensioenfondsen zo riskant bezig geweest, aangemoedigd door het beleid van nul-rentes, liquiditeitsinjecties en de mythe, dat obligaties juist riskant zouden zijn, terwijl nul-rentes bij de uitkering op de  afloopdatum (100%!)  niets uitmaken. De cultuur van riskante beleggingen (‘cultus of the equity’) lijkt tot nu toe weliswaar geen windeieren te hebben gelegd, maar men kan grote vraagtekens zetten bij de toekomstige beleggingsresultaten. De wereld wordt immers geconfronteerd met een structurele economische stagnatie, vanwege de onhoudbaar hoge schuldenberg (die echt niet zal kunnen worden ‘kwijtgescholden’!) en een schromelijk onderschatte vergrijzing. Dat wordt funest voor hen, die niet conservatief genoeg zijn geweest. Riskante activa, inclusief de alom in zwang zijnde ingewikkelde derivaten, kunnen, net zoals in vorige cycli, 50% tot 90% dalen of helemaal van het toneel verdwijnen. Dan realiseren pensioenfondsen zich pas goed, dat men een hele lange tijd zal moeten leren leven met een ‘bevroren’ beleggingsportefeuille, wat bijzonder zuur zou uitpakken voor de pensioengerechtigden. Als het aggressieve beleggingsbeleid (meer risico omwille van een potentieel hoger rendement) in een collectief pensioenstelsel het straks spectaculair zou laat afweten, dan moet dat verlies worden afgewenteld op de schouders van de nieuwe, verplichte lichting onschuldige lammetjes.


Het is daarom overduidelijk, dat een ieder veel beter af is met een individuele pensioenrekening, die overeenkomt met het persoonlijke beleggingsprofiel (hoe ouder men wordt, des te minder risico men neemt) en waarop de jaarlijkse bijdragen worden gestort. In tegenstelling tot een collectief pensioenstelsel, geldt voor zo’n systeem ook het broodnodige eigendomsrecht, waardoor men, op de pensioengerechtigde leeftijd, net zoals bij een hypotheekvrije woning, zelf kan besluiten, wat men dan het beste kan doen. Als de overheid, in haar geldnood, de neiging krijgt om zo’n pensioenpot extra te belasten, dan moet dat politiek worden uitgevochten. In een tijd van extreem hoge staatsschuld, kijkt de overheid nu eenmaal uit naar rijpe appels. Genieten van je oude dag? Vergeet het maar!


DIEDERIK SCHMULL


19 Juni, 2014
WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

33 opmerkingen:

 1. Hadewych von Mises20 juni 2014 om 11:41

  en whisky, heer Schmull ? bewaart eeuwig (?), kan als ruilmiddel dienen of als bakkie troost in tijden van geldontwaarding ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HADEWYCH VON MISES:

   Unlike wine, whisky does not mature in the bottle. So even if you keep a 12 year old bottle for 100 years, it will always remain a 12 year old whisky. As long as the bottle is kept out of direct sunlight, the Scotch Whisky will neither improve nor deteriorate, even if it is opened. Whisky that is stored at very low temperatures can become cloudy, but the cloudiness should disappear when the whisky is returned to room temperature.

   http://www.scotch-whisky.org.uk/understanding-scotch/faqs/

   DS

   Verwijderen
 2. Geachte heer Schmull,

  De rente is extreem laag door alle problemen in Europa. Sparen is dan zinloos lijkt mij. Dus voorlopig toch maar met aandelen rendement halen? Of gewoon geld in obligaties tegen een negatief rendement nemen (en dan nog de box 3 heffing eroverheen?
  Streetrunner

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @STREETRUNNER:

   Nooit op 1 paard wedden. Verschillende beleggingsklassen hebben
   allemaal hun nut. Maar SPAREN wordt zinloos gemaakt en is juist
   DAAROM zinvol. Wacht maar tot er echt Deflatie komt: het geld
   wordt MEER WAARD. Niemand gelooft dat nog, maar in de komende
   jaren wordt dat duidelijker.

   DS

   Verwijderen
 3. @ DS

  Ben net terug van een bootreis naar Spitsbergen. En heb aldaar, uit de eerste hand, toch wel allerlei bevestigingen gekregen van het "enge" beeld dat ik van het Chinese leenstelsel heb. D.w.z. dat informele leenstelsel is een kredietbubbel die fout moet aflopen en vrij onethisch.

  Jonge dertiger, net als ik 31-33 jaar, die samen met vrienden een leenbedrijfje heeft opgericht. Een business die volgens hem "geen risico" kent. (Nul risico, dat bestaat blijkbaar !?! Kredietbubbel ?) Immers, het was zeer korte termijn krediet, (24 uur- 3 weken), op basis van huizen als onderpand en voor de welvarende Beijing regio. Hij was niet nodig op de zaak (zonder naijver van zakenlijke partners ?), kon zijn zaken vanaf het schip met een telefoon doen en ging dus in december '13 op expeditiecruise naar Groenland, in januari '14 met een cruise naar Antartica, in juni '14 met een boot naar Spitsbergen en in september '14 naar een ander poolgebied met een boot. Vrij kostbaar. Normaal ?

  Saillant detail was dat één van die vrienden, de zoon was van de (voormalig ?) chairman van de China Construction Bank was. Altijd handig.

  Op mijn mededeling dat ik op Bloomberg verhalen las over allerlei MKB'ers die en masse hun volledige bezittingen achterlieten om (in het geheim) de provincie steden te ontvluchten of het grote aantal zelfmoorden vanwege het wat minder vriendelijke informele leenstelsel, kreeg ik weinig repliek.
  http://www.bloomberg.com/news/2011-11-06/china-credit-squeeze-prompting-suicides-along-with-offer-to-sever-a-finger.html

  Behalve dat schuldenaren nu eenmaal moeten betalen en dat er (weer) dus "geen risico" voor hem was. Wat hij met wanbetalers doet ...., ik had het graag geweten. Om mijn beeld bij hem te ontkrachten, want ik vond het een uiterst amaible vent waarmee ik eerder bewust een leuke conversatie startte.

  Een aardige vent, maar had daarna toch een ander gevoel bij hem.
  Zeker nadat ik om een business card vroeg. Die had hij, maar het was niet zijn gewoonte die te verspreiden.
  (Op zich niet zo'n feit vreemd, maar hij vond het eerst wel leuk (=trots) dat zo'n europeaan belangstelling in hem/ de economie van zijn land had).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SCHUMPETER:

   Een van de wijsheden, die mij bijblijft, is: Westerlingen denken China
   te kunnen begrijpen, maar moeten uiteindelijk toegeven, dat dat NIET
   zo is.

   China kan men vergelijken met de Amerikaanse (en Engelse)
   SPOORWEGBUBBEL van rond 1845:

   The 1840s railroad mania was perhaps the closest precedent to the recent IT boom
   (Crafts, 2000). Over a decade after the first successful railroad, the Liverpool and Manchester
   Railway was established in 1830, massive investment in rails and rolling stock extended the
   network across the United Kingdom. Railroad stock prices rose by 62 percent from 1843 to
   1845 and then collapsed by 100 percent in the next four years. Although railroad investment
   was extensive, the consensus is that there was considerable overinvestment reflecting over
   optimism about potential profits. Also widespread was fraud from “false prospectuses and
   criminally deceitful accounting practices” (Crafts, 2000).

   U.S.:

   . The period from 1834 to 1843 encompassed the most serious
   recession before the Civil War (Temin, 1969). The Jacksonian era is identified by major
   investment and speculation in cotton, cotton land, and canals (1834–36). The boom was
   followed by a stock market crash and two banking panics (1837 and 1839), sovereign debt
   defaults by a number of states and, as noted, by one of the most serious recessions in history.
   Another serious episode that ocurred in 1857 was associated with the crash of speculation in
   railroad stocks.

   http://www.cfr.org/content/thinktank/Depression/Bordo_2.pdf

   Het is een hardnekkige MYTHE, dat CHINA de zaak onder controle
   kan houden.

   DS

   Verwijderen
 4. Beste Schmull,

  Het lijkt alsof of een handvol grote Multinationals machtiger zijn dan ooit.

  De bevolking geraakt steeds meer afhankelijk van deze bedrijven.
  In Engeland hebben bijvoorbeeld the 'big 6' energie bedrijven een monopolie op
  de energiemarkt, en bepalen de energieprijzen.
  Ook: Een klein aantal grote banken beheerd vrijwel al ons geld. Etc.

  Deze Multinationals dragen daarnaast steeds minder belasting af door zich te vestigen in een land als Ierland,
  of door met lobbyen en het financieren van politieke partijen de regels aan te passen.

  Ze hebben ook nog eens ontzettend veel geld: 'Apple Has Twice As Much Cash As The US Government'
  En kunnen landen aanklagen (!):
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/02/transatlantic-free-trade-deal-regulation-by-lawyers-eu-us

  Buiten dat is het beleid van veel overheden tegenwoordig dat als iets kan worden geprivatiseerd, dat ook gebeurd.

  Gaan we naar een wereld waar een kleine groep Multinationals bepaalt wat er gebeurd?
  En al is het geen gewenste ontwikkeling, betekent dit dan ook niet dat het voor de pensioen opbouw wellicht verstandiger is te investeren in obligaties van deze grote Multinationals dan in die van overheden?

  Groet,
  W_G

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @W_G:

   Het is waar, dat machtige lobbies van het bedrijfs- en bankwezen grote
   invloed hebben en hebben gehad op de economie en ook, dat zij vele
   politici hebben gefinancierd.

   Maar men moet hun invloed ook weer niet overdrijven. Met name in
   de ontwikkelde landen, bestaan er genoeg tegenwichten, 'checks
   and balances', die het een en ander in toom houden of zelfs terug-
   draaien.

   Het is waar, dat de obligaties van zwakke landen riskant blijven, vanwege
   hun geschiedenis van faillissementen. Spanje ging bijvoorbeeld in het
   recente verleden 13 maal failliet en zulke landen zullen zonder meer
   weer failliet gaan, ookal zijn ze lid van de Eurozone. Want de andere
   leden willen of kunnen nooit op den duur achter Spanje blijven staan.
   De Eurozone is geen land, maar een kunstmatig bedenksel.

   Maar landen als Amerika, Groot-Brittannie, Duitsland, Nederland zijn
   al een HELE tijd niet failliet gegaan en verdienen daarom groot
   vertrouwen. Bovendien heeft een land de macht van belastingheffing,
   dus een landenfaillissement blijft onwaarschijnlijk. En als een land
   zijn eigen valuta uitgeeft, dan wordt het nog onwaarschijnlijker.

   Maar ondernemingen zijn geheel andere koek! Het is waar, dat grote
   multi-nationals zeer machtig lijken, maar kijk eens terug: vele
   machtige reuzen zijn in de loop van de tijd verdwenen. In de laatste
   100 jaar, verdwenen 90%+ van de beursgenoteerde ondernemingen.
   Zelfs onze eigen V.O.C. ging na 200 jaar TOCH failliet.

   Een Apple heeft veel succes GEHAD en is nu bezig om dat succes
   te verkwanselen, door alles te doen, wat wijlen Steve Jobs NOOIT
   zou hebben gedaan. Ze lenen bij de vleet om hun eigen aandelen in
   te kopen ('financial engineering'!), goed voor de bonus en aandeelhouders.
   Die leningen worden aangegaan vanwege belastingredenen. Maar
   een nieuwe cyclus van producten? Ho maar. Over 20 jaar bestaat
   Apple misschien niet meer, net zoals Polaroid! Het is een RAT RACE.

   Dus wedden op enkele soliede multinationals en op enkele soliede,
   democratische landen, zonder een recente geschiedenis van
   faillissement. Dan is men verstandig bezig. Als men zijn nek wil
   uitsteken, dan krijgt men op een gegeven moment HET LID OP DE
   NEUS.

   DS

   Verwijderen
 5. http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b615abf2-f899-11e3-befc-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz35S1MJdkx
  het gaat dus langzaam beter...
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. MARCJA:

   Dus Centrale Banken voelen nattigheid en verminderen hun belangen
   in lange termijn Treasuries? Telkens als zo'n verhaal de wereld wordt
   ingestuurd, moet men uiterst sceptisch zijn. Alsof zij de wijsheid in
   pacht hebben.

   Tot nu toe zijn alle sceptici over obligaties, ZELFS over Japanse
   obligaties, ONJUIST geweest. 'Tapering' van de FED is NIET
   automatisch negatief. Integendeel. Het kan de economie verder
   vertragen, wat POSITIEF is voor Treasuries.

   Deze Bullmarkt duurt nog jaren, met onderbrekingen.

   DS

   Verwijderen
 6. hadewych von mises23 juni 2014 om 11:21

  http://armstrongeconomics.com/2014/06/22/nsa-gathers-all-communications-everywhere/
  Te kort door de bocht ?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. CNBC Is it time to legalize insider trading? ;-)

  http://www.cnbc.com/id/101766558

  Snoek


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SNOEK:

   Wie weet, alles is mogelijk. Toch lijkt de wind gedraaid: VOORGOED!
   Politiek gezien is er GEEN draagvlak voor. NIEMAND geeft meer om
   'insiders', die een streepje voor hebben op de gewone man.

   Opvallend is, dat de rest van de wereld nu strenger wordt in navolging
   van de SEC, maar verbannen zal wel nooit lukken. Als men ooit
   gesnapt wordt, is men een pariah voor de rest van zijn leven.

   DS

   Verwijderen
  2. @SNOEK:

   Inside Information is NIET voor iedereen verboden!

   http://www.zerohedge.com/contributed/2013-06-23/stunning-hypocrisy-us-government

   DS

   Verwijderen
 8. hadewych von mises23 juni 2014 om 17:44

  @ mijn link naar Armstrong hierboven : mijn vraag doelt op de lezing dat hij het gespioneer deflatoir acht voor de wereldeconomie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HADEWYCH VON MISES:

   Mee eens, als hij doelt op de 'jacht op het Grote Geld', wat KOPSCHUW
   wordt en dan DEFLATOIRE effecten heeft (geen investeringen).

   De overheid heeft geld nodig en krijgt ALTIJD haar zin. Alle vormen van
   rijkdom kunnen het doelwit zijn/worden. De pot van Offshore Geld van
   $ 23000 miljard is pas de eerste zet. Zwitserland is over een paar jaar
   niet meer te herkennen: die kan hier niet tegenop.

   Maar dit is een open deur intrappen. Het stond al jaren in de sterren!

   DS

   Verwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ DS

  Ik weet dat u een economische toekomstvisie voor ogen heeft met deflatie en/of een sterke afkoeling in China. Bijgevolg zouden Frontier Markets, zoals Afrika, ook flink moeten afkoelen.

  Echter, hoe kijkt u tegen de flinke opmars van eCommerce in Afrikaanse landen ??

  Online zakendoen was eerder volgens u een van de stuwende krachten achter de afnemende inflatie, kans op deflatie elders in de wereld. Zal deflatie of wereldwijde vraaguitval naar grondstoffen de VOLLEDIGE Afrikaanse retail business nekken ?
  Of zullen lokale online retailers (zoals Jumia) blijven groeien door de shift van traditionele naar online retail in Afrika ?

  Nadat Kinnevik (bekend als oprichter Tele2 en grootaandeeelhouder van Zalando) hier flink is op gaan inzetten, is Casino een partnership met Bolloré (=50% concernomzet uit Afrik. logistiek) op o.a. eCommerce aangegaan:

  http://www.businessweek.com/news/2014-06-04/grocer-casino-to-extend-e-commerce-unit-to-africa-with-bollore

  https://finance.yahoo.com/news/stenbeck-transforms-swedish-family-firm-131230144.html
  ( Rocket Internet zit ook bijv. achter Hellofood en "taxi-app's" zoals men die nu (pas) in Nederland wil uitrollen. In EM en FM bestonden dergelijke taxi-app's al langer, zie WK in Brazilie).

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:svj0zVAA3xwJ:www.ft.com/cms/s/0/77df79a8-c716-11e3-889e-00144feabdc0.html+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=nl#axzz35XutUSAq

  http://e27.co/before-lazada-launches-in-singapore-heres-a-look-at-how-its-doing-20140523/

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/3f455b7e-b1bb-11e2-9315-00144feabdc0.html#axzz35SB3PQPD
  (*) Kinnevik participaties in online Africa zijn "interessant" gestructureerd.
  Dwz via directe participaties in online retailers, alsook indirect via aandelen in of co-investeringen met Rocket Internet of Millicom (=waarin Kinnevik beide een belang heeft van 24% resp. 38%). Of Rocket + African Internet Holdings (AIH = jv van Rocket & Millicom). Met als gevolg dat Kinnevik simultaan participeert in Afrika's nieuwe Amazon via Jumia en haar grootste concurrent Konga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SCHUMPETER:

   Interessante artikelen!

   De lange termijn vooruitzichten voor E-COMMERCE blijven uitstekend
   en men moet de 'lange' weg naar winstgevendheid op de koop toe
   nemen. De beste managers en teams zullen deze groeimarkt kunnen
   beheersen.

   De Internet is inderdaad een van de oorzaken van deflatie. Vele
   winkelbedrijven zijn daardoor al gesneuveld. Maar de internet is
   zeker niet direct winstgevend, dus men moet het kunnen uitzingen.

   De IRCE geeft een goed overzicht van de wereldwijde groei:

   https://www.youtube.com/watch?v=p7NmlH4kjlc

   Misschien koopt WALMART wel een EBAY!

   DS

   Verwijderen
 11. Toekomst WallMart is niet zo positief mi. met een Amazon en A-merken (P&G, Nestle etc. ) die zich op supermarktbusiness storten. WallMart zit in de verdediging mi.

  Misschien neemt Alibaba over een paar jaar WallMart wel over als ze een stuk minder waard zijn :-) http://www.reuters.com/article/2014/06/11/us-alibaba-group-usa-website-idUSKBN0EM0UP20140611
  Ze hebben straks geld genoeg.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @GRIJZE LEEUW:

   Absoluut! Walmart struikelt. De enige echte overlevende van de NIFTY
   FIFTY van 1970 - 1972. Het aandeel steeg 160.000% in 44 jaar, dus
   $ 1000 steeg naar $ 2 miljoen sinds 1970. Maar de toekomst van
   WMT en van ALLE winkelbedrijven is uiterst onzeker. De internet!

   ALIBABA wordt een enorme HYPE: laatste kans om wat te verdienen
   voor degenen, die het op de markt brengen. TOP van de Bullmarkt?

   DS

   Verwijderen
  2. @ DS

   gekte duurt altijd langer als we denken dat hebben we gezien van 2005 t/m 2007.......en 1999-2000
   zolang de lange rente daalt zullen de waarderingen van aandelen (Shiller P&E) wel stijgen. Zelf houd ik rekening met een mogelijke potentiele ratio van ca. 90x vergelijkbaar met Japan in 1990 (Internet Bubble 2000 43x....rente is nu veel lager)

   maar wat te denken van de waardingen van Facebook, Tesla, Netflix, Twitter, AirBNB, Uber, Whatsapp?

   China valt gericht sectoren aan en in t Westen dromen we verder.
   De ICT wereld is veroverd en nu mengt men zich in de strijd van e-commerce.

   Bain & Company: 'A world awash in money'
   3. How to invest: Power will shift from owners of capital to owners of good ideas

   For much of the past decade, global capital market investors have relied on the alchemy of financial engineering to boost returns. Well before the 2008 global credit market crash, the rate of growth of the world economy had been slowing. But even as returns on investments in real goods and services were declining, the trend was obscured by healthy-looking gains that professional money managers were able to generate through asset price inflation. Capital market turmoil and new regulatory mandates since 2008 have brought that pattern to an abrupt end.

   Facing a prolonged period of capital superabundance, investors will encounter formidable challenges. With capital increasingly concentrated in the hands of professional investment managers, the competition for yield will be fierce. The sheer volume of mobile capital searching for elusive gains that outperform market benchmarks will continue to drive up asset prices in the readily accessible developed markets. Because it is more difficult for capital based in the mature economies to penetrate the emerging markets, investors attracted to those growth markets will be apt to overbid for the limited number of transparent investment opportunities available to them.

   In today’s capital-abundant times, the ability to identify owners of good ideas and help them achieve their full potential will be the hallmarks of investing success. Companies and investors that will thrive in this environment will be those that are best able to identify opportunities that play to their core competencies. They also will take care to develop a repeatable model that enables them to apply their organization’s unique strengths to new contexts again and again. Those that can react with speed and adaptability will be best able to identify the winners, steer clear of the bubbles and generate superior returns.

   Verwijderen
 12. De Amerkaanse centrale bank staat voor een reusachtige taak. Na de massale steunoperatie op de obligatiemarkt zal de Federal Reserve de komende tijd haar imposante obligatieportefeuille weer moeten gaan afbouwen. Probleem daarbij is dat iedereen op de markt weet dat dit te gebeuren staat. In een peiling onder beheerders van centralebankreserves over de hele wereld – goed voor 6,7 biljoen dollar aan reserves – geeft een meerderheid aan in de komende tijd de portefeuilles hierop te gaan aanpassen, door de exposure naar Amerikaans staatspapier terug te brengen. De Federal Reserve koopt nu nog steeds obligaties op – zij het in een wat lager tempo dan aan het begin van dit jaar – maar zal daar naar verwachting dit najaar definitief mee ophouden.
  Waar beleidsmakers zich nu het hoofd over breken is over hoe er een run op de uitgang kan worden vermeden, als beleggers wereldwijd de Fed voor willen zijn en obligaties gaan verkopen. Een optie die de Fed bestudeert, volgens bronnen van de Financial Times, is het heffen van uitstapkosten op beleggingsfondsen in obligaties. Op die manier zouden langetermijnbeleggers moeten worden overgehaald om niet tijdelijk uit te stappen. Dan Fuss, een van Amerika’s bekendste obligatiebeleggers noemt het idee in beursblad Barron’s een “proefballonnetje, dat volgens mij geen enkele kans van slagen heeft vanwege het enorme verzet dat fondsdistributeurs hiertegen zullen organiseren.” Ander bezwaar tegen zo’n exit fee is dat de komst ervan een verkoopgolf kan triggeren voordat zo’n regel van kracht wordt. De discussie maakt in ieder geval duidelijk dat op de obligatiemarkt al volop positie wordt gekozen voor het aanstaande einde van Quantitative Easing.

  Bron: IEX.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Dat verhaal over een 'exit fee' lijkt met opzet te worden rondgebazuind
   door bepaalde bronnen. Niet duidelijk waarom. Proberen bepaalde
   Bulls wat geld te stuwen van obligaties naar aandelen?

   Het EINDE van QE kan TIJDELIJK leiden tot inflatie en rentestijging en
   flinke storm op ALLE markten. Opvallend! Want QE was toch juist
   bedoeld om DAT te bewerkstelligen? Maar in plaats daarvan, kwam er
   DEFLATIE-DREIGING. Wees daarom voorbereid op een 'onverwachte'
   stijging van voedsel- en energieprijzen (wat een HOGERE belasting
   betekent), wat DAN leidt tot RECESSIE en toch DEFLATIE.

   DS

   Verwijderen
 13. CNBC Beware: billionaire Wilbur Ross warns sovereign debt is the 'ultimate bubble': http://www.cnbc.com/id/101779998

  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ESTHER:

   Met alle respect voor ROSS, die zijn sporen wel verdiend heeft, maar
   zijn mening over 'normalisering' van de rente is de algemene mening.
   Die algemene mening over een stijgende rente is al JARENLANG
   foutief gebleken. Waarom? Dit is een allesbehalve normale wereld!
   De meeste banken, talloze landen plus een groot deel van de prive-
   sector zijn TECHNISCH allang FAILLIET.

   Hogere rente? Vergeet het maar. Elke rentestijging is technisch, NIET
   fundamenteel en TIJDELIJK.

   De rente is over een paar jaar LAGER: het rendement van de 10-jarige
   Treasury kan CONVERGEREN met die van Japan, dus van 2.56% naar
   BENEDEN de 1%! Alle inflatie in energie en voedsel is OOK TIJDELIJK.
   Dat komt neer op EXTRA BELASTING, die de economie verder
   zal drukken. Op naar DEFLATIE later (maar de obligaties zeggen dat
   al jaren).

   Maar de Rommelobligaties van zwakke landen worden in dit scenario
   NIETS WAARD.

   DS

   Verwijderen
 14. En daaromdit is de reden mi. dat de 10 en 30Y Treasury rente dalen sinds januari dit jaar: http://www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-250614-224/Krimp-economie-VS-veel-sterker-dan-gedacht.aspx.
  De Treasury beleggers hebben weer gelijk gehad. Kees de Kort waarschuwt als sinds januari dat de winter in de USA niet de enige oorzaak is voor de slecht GDP........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @GRIJZE LEEUW:

   Daarom is het luisteren naar de economen en de beleidsmakers vaak
   weinig nuttig: slechts een enkeling is bereid zelfstandig te denken,
   maar houdt zo'n afwijkende mening toch voor zich. Men wil geen
   zwart schaap zijn.

   Natuurlijk gaat het beroerd met de wereldeconomie, maar de schijn
   wordt omhoog gehouden door misleidende cijfers, die soms de
   spuigaten uitlopen. Nogmaals, de TREASURY markt vertelt ons
   al jaren, dat het de verkeerde kant opgaat, maar de goegemeente
   is nog in de ontkenningsfase, verdoofd door QE, wat wel eens
   DEFLATIE VERSNELT (opkoop van onderpand voor financiele
   kredietverlening!).

   De vorige depressie begon al in 1922 (instorting van grondstoffenprijzen),
   maar het duurde nog 7 JAAR, voordat het doordrong. NU WEER.

   DS

   Verwijderen
  2. @GRIJZE LEEUW:

   (RUBINO): U.S. Had BIGGEST DOWNWARD REVISION Of 2nd QTR GDP Since Records Began In 1976! Figure STILL TOO POSITIVE!

   http://www.safehaven.com/article/34317/theyre-lying-to-us-part-2-gdp

   DS

   Verwijderen
 15. De VIX staat heel laag, dus lijkt het mij dat de economie zich positief ontwikkelt... wordt hier niet te veel gedoomd ?
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARCJA:

   De VIX is NIET een betrouwbare maatstaf voor 'implied volatility', want
   er blijkt een enorme correlatie te bestaan met een stijgende of dalende
   markt. Bij een dalende markt, STIJGT de VIX, welke juist de TOEKOMSTIGE volatiliteit zou moeten meten.

   Dus de huidige kalmte bij de VIX is zuiver een MECHANISCHE
   reflectie van gezapigheid, die NIETS zegt over de dag van morgen.

   http://ftalphaville.ft.com/2014/06/20/1882462/guess-post-does-the-vix-really-measure-volatility/

   DS

   Verwijderen
 16. De lange rente daalt in Duitsland en NL en ......op weg naar dieptepunten juli 2012?
  Ondertussen dalen aandelen Banken-index in Europa en krijg ik verkoopsignalen van aantal bankaandelen Europa.........daarbij deze analyse die ik net krijg: https://twitter.com/MktOutperform/status/482155567402999808/photo/1 .
  De stresstesten banken lopen ....is er een correlatie?.........
  Of komt het door slechtere verwachtingen van GDP Europa waar aandelen banken? en lange rente mee correleren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   De EUROSTOXX Bank Index is weliswaar 100% gestegen in de laatste
   2 jaar, maar staat nog steeds 70% LAGER dan haar hoogtepunt in
   2007:

   http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=XX%3AF7X&insttype=Index&freq=2&show=&time=13

   De herkapitalisatie van de Europese banken kost in werkelijkheid
   zo'n 3000 miljard (20% van het Europese BNP), in tegenstelling
   tot de officiele lezing. NIEMAND kan dit betalen, daarom is er
   nog geen Bankunie en komt die er ook niet.

   De sanering komt wel ( de stress tests van de ECB zijn WEER
   een FARCE en laten talloze banken buiten schot), maar OPEENS.
   Er komt een BANK HOLIDAY, waarbij de aandeelhouders en
   obligatiehouders nagenoeg ALLES verliezen. De gemiddelde
   hefboom (Leverage Ratio) is DRIEMAAL die van Amerikaanse banken.
   De Activa zijn VIERMAAL het Europese BNP.

   Juist, het bankwezen doet Europa DE DAS OM. Deflatie? Reken
   maar! Kan de ECB dit alles wegtoveren? Keep dreaming!

   http://www.zerohedge.com/news/2014-06-26/barclays-crashes-18-month-lows

   DS

   Verwijderen