Translate

donderdag 26 juni 2014

(TIP): GOUD IS MACHT: BIJKOPEN!


(TIP): GOUD IS MACHT: BIJKOPEN!

Geen wonder, dat Goud, na 12 achtereenvolgende jaarlijkse stijgingen, sinds haar recente hoogtepunt in Augustus, 2011, het eindelijk even liet afweten. In de laatste 2 ½ jaar heeft er een ‘gezonde’ correctie plaatsgevonden van 30%. Ookal vertoont Goud, in de afgelopen 12 maanden, tekenen van bodemvorming en is een opleving nu niet uitgesloten, niemand weet zeker of deze daling definitief voorbij is. Tijdens de vorige structurele opgaande markt voor Goud tussen 1971 en 1980, was er ook een heftige onderbreking, met een daling van liefst 50% tussen 1974 en 1976, voordat dit gevolgd werd door een wilde explosie naar boven in 1979 - 1980. Geen daling is hetzelfde, maar het is zaak om het oog gericht te houden op de komende, mogelijk spectaculaire explosie naar boven, in de niet al te verre toekomst. Zorg ervoor, dat men deze trein NIET MIST! De Goudmijnaandelen (GDX - de Market Vectors Gold Miners ETF) neigen meestal de voorlopers te zijn van de Goudprijs. Die daalden in 2011 al 6 maanden voor de Goudprijs, maar waren alweer in de lift voor haar recente laagtepunt in December, 2013. Het is duidelijk, dat het risico in het uitverkochte (‘oversold’) Goud, na de behoorlijke correctie, aanzienlijk is VERMINDERD. Dus inslaan heeft heel veel zin.De wereld heeft een levensgroot solvabiliteitsprobleem, dat sinds de crisis van 2008, veel ernstiger is geworden. Het onorthodoxe monetaire beleid van kwantitatieve verruiming (QE) en nul-rente heeft de waarheid van failliete banken en landen tijdelijk kunnen verbloemen, maar er rest de wereld geen andere oplossing, dan een officiele, wereldwijde opwaardering van de Goudprijs, net zoals in 1934. Dit is de enige manier om het financiele systeem te herkapitaliseren. De economische groei is overal teleurstellend en de vooruitzichten daarvoor worden voortdurend naar beneden bijgesteld. Bovendien zijn de officiele cijfers nog nooit zo misleidend geweest als nu.

De omvang van de fysieke Goudvoorraad is piepklein in verhouding tot de wereldwijde uitstaande financiele verplichtingen, ookal omdat het veelal meermalen is uitgeleend. Het renteloze Goud moest immers wat ‘opbrengen’. Vandaar de geheimzinnigheid in deze totaal ondoorzichtige markt! Daarom wordt de komende herkapitalisatie van het monetaire systeem zo opzienbarend, want het maakt niet uit, hoeveel Goud er werkelijk blijkt te zijn. Het wordt gewoon een kwestie van prijs. Een gigantische devaluatie van het papiergeld is onvermijdelijk, van de ene op de andere dag. Wie weet, welke Goudprijs er uiteindelijk uit de bus komt. Maar $ 10,000 tot $ 50,000 is echt niet uit de lucht gegrepen. Of kan men de duizenden miljarden aan onzichtbare derivaten in rook laten opgaan? Nee, de verplichting van de een, is het bezit van de ander en het monetaire systeem moet immers overeind blijven.


Slechts een hele kleine minderheid bezit Goud. Onterecht! ‘He Who Has The GOLD, Makes The RULES’. Goud is niet vergankelijk en geniet al 4000 jaar wereldwijd vertrouwen. Papiergeld, als wettig betaalmiddel, devalueert of wordt vervangen door ander Geld, maar het is in de geschiedenis nooit een lang leven beschoren. Daarom heeft papiergeld alleen tijdelijk zin, als het rente oplevert, terwijl het onverwoestbare Goud het kan stellen zonder rente. Goud is een essentiele verzekering tegen het ondenkbare ('geldhervorming'!) en daarom noodzakelijk, ongeacht de geldende dagprijs. De relatief stabiele koopkracht van Goud heeft zich door de eeuwen heen inmiddels bewezen. Goud overleeft, wat door de mensheid nu eenmaal zo is bepaald, terwijl aandelen, obligaties, onroerend goed, laat staan ‘derivaten’  (afgeleid van een ander goed), komen en gaan. Degene, die Goud bezit, kan zich pas echt ‘rijk’ noemen, terwijl de wereld bezaaid is met mensen, die berooid zijn door de waardevermindering in alle andere beleggingsklassen, vanwege onheil, wanbeleid of smaakverandering. Ondernemingen en landen beleven periodes van ongekende bloei en  genadeloze neergang, maar Goud blijft altijd geduldig een essentieel fundament van het financiele systeem en van een vermogen, ondanks alles. Alle verwoede pogingen om Goud te verbannen als ‘barbaars’, lopen steeds weer vast. Geen wonder, want het is zo uniek, dat een groot aantal alchemisten het tevergeefs eeuwenlang probeerde na te maken (op zoek naar de ‘Steen der Wijzen’). Goud blinkt, verliest nooit zijn glans (brons wordt dof) en is onsterfelijk. Bovendien hebben Centrale Banken hun zinnen gezet op Goud, dat algemeen wordt geaccepteerd, wat niet altijd het geval is met het Geld, dat door hen zelf wordt ‘gedrukt’. Probeer maar eens een transactie te doen in een exotisch land met zijn eigen exotische Geld! Lukt niet. En wat ‘goed’ is voor Centrale Banken, moet ook goed zijn voor de gemiddelde belegger.


Dus fysieke Gouden Baren en Munten (zoals Golden Eagles, Maple Leafs, Krugerrands, Perth Mint) moeten, zeker nu, een essentieel onderdeel vormen van een lange termijn beleggingsportefeuille, NIET ‘papiergoud’. Laat de eventuele dreiging van confiscatie van Goud voor wat het is. Het zou tegenwoordig ondoenlijk zijn, zeker op wereldschaal. Veel waarschijnlijker is een straffende winstbelasting (99%?), maar dat valt nog te bezien. Dat is politiek haalbaar, want de massa zal uiterst jaloers worden op die Goudbezitters, die het toch even goed hebben gezien. Maar dat zien we dan wel weer.


DIEDERIK SCHMULL
26 Juni, 2014

WESTCLIFF-On-SEA, ESSEX, U.K.


P.S.: Hartelijk dank voor de getoonde belangstelling voor dit BLOG!
Na amper 6 maanden, ruim 10,000 unieke bezoekers uit 56 landen met
bijna 40,000 views.


45 opmerkingen:

 1. @

  NIXON SHOCK:

  Op 15 Augustus, 1971, werd de omwisseling van de Amerikaanse Dollar in
  GOUD TIJDELIJK opgeschort:

  I have directed Secretary Connally to suspend TEMPORARILY the convertibility of the dollar into gold or other reserve assets, except in amounts and conditions determined to be in the interest of monetary stability and in the best interests of the United States.

  Paul VOLCKER:

  Even to the present, Paul Volcker regrets the abandonment of Bretton Woods. "Nobody's in charge," Volcker says. "The Europeans couldn't live with the uncertainty and made their own currency and now that's in trouble."[2]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_Shock

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @DS

  Wat is de reden dat u juist nu dit verhaal over goud schrijft, terwijl dit ook al jaren eerder gekunt had en u de laatste jaren nogal nuchter deed over goud. Wat is de prikkel tot het (bij-)koop advies?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Ik volg GOUD al 44 jaar nauwkeurig, het werd een tweede natuur en
   heb heel wat cycli meegemaakt. Ik moest voornamelijk tegen de
   stroom inzwemmen, want slechts een ENKELING begreep Goud.

   Ik was terecht voorzichtiger enige jaren terug, maar hield vast aan de
   these van een structurele opgaande markt, zolang $ 800 - $ 1000
   succesvol wordt getest.

   Maar de correctie is nu al een paar jaar aan de gang, terwijl de bodem
   in December, 2013, vrij soliede lijkt. Daarom moet men op een gegeven
   moment NIET meer aarzelen, want het BESTE VOLGT NOG.

   Natuurlijk was het schokkend, dat Duitsland eerst 300 ton Goud
   gedurende een periode van 8 jaar(!) zou terughalen en dan nota bene
   NA 5 TON (uit NY) OPGEEFT! Venezuela had tenminste nog 180
   ton kunnen terughalen!

   Dit is mijn WAKE-UP CALL: het betekent, dat de 10,000 ton Goud
   van de Eurozone dus OOK NIET teruggehaald kunnen worden, wat de
   redenen ook zouden kunnen zijn. Er is hoogstwaarsschijnlijk een
   'SHORT', die GEDEKT moet worden en zonder meer een BODEM legt
   onder de prijs. Langer wachten brengt dus grote risico's met zich mee,
   vooral als men gelooft in de structurele Bullmarkt van Goud.

   DS

   Verwijderen
 3. Beste Schmull,

  Gefeliciteerd met de belangstelling voor uw website.
  Mocht u ooit in het Engels gaan publiceren, zal het nog veel harder gaan!
  W_G

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @W_G:

   Bedankt! Een BLOG in het Engels is in de maak. Maar het strand is
   zo mooi, als de zon schijnt.

   DS

   Verwijderen
 4. Geachte heer Schmull,

  Succes met uw site, ik blijf ervan schmullen.
  Begrijp ik, dat U toch een beetje goldbug wordt en bijv. ZKB Gold ETF, niet meer op één lijn stelt met fysiek in eigen bezit.

  Worden de $ en Treasuries in uw visie toch wat risicovoller, dus toch maar meer goud?

  Ziet U zilver als poor men's gold en de prijs van goud om die reden volgen of meer als grondstof, geen vraag geen goeie prijs?

  Goed weekend,

  Forester

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @FORESTER:

   De ZKB GOLD ETF verdient bij de Goud ETF's nog steeds de voorkeur,
   maar er gaat NIETS boven persoonlijk fysiek bezit. Toch blijf ik
   voorzichtig met kostbaarheden thuis, want uw leven is meer waard.
   Geheimhouding is onmogelijk. Als Goud eenmaal explodeert en u
   staat bekend als Goudbezitter, dan moet u allerlei voorzorgsmaat-
   regelen nemen.

   Ik blijf positief op de USD EN de Treasuries, want het DEFLATIE-verhaal
   is totaal ONVERANDERD. Juist, Goud EN USD EN Treasuries zullen
   DAN tegelijkertijd kunnen stijgen.

   Zilver is zuiver een speculatie. De Goud-Zilver Ratio werkt totdat het
   NIET werkt. Zilver is net zoals Gas, het komt bij een hogere prijs
   ALLE spuigaten uit. Zilver is NIET deel van de reserves (meer) van
   de Centrale Banken. Dus als Goud $ 10,000 + wordt, kan Zilver naar
   $ 5.00 en moet weer 'gesteund' worden, als het als 'strategisch'
   wordt beschouwd.

   DS

   Verwijderen
 5. @

  Een heel belangrijk artikel! Zeker de moeite en tijd waard:

  HANAUER: THE PITCHFORKS ARE COMING

  The divide between the haves and have-nots is getting worse really, really fast. In 1980, the top 1 percent controlled about 8 percent of U.S. national income. The bottom 50 percent shared about 18 percent. Today the top 1 percent share about 20 percent; the bottom 50 percent, just 12 percent.

  Unless our policies change dramatically, the middle class will disappear, and we will be back to late 18th-century France. Before the revolution.

  Revolutions, like bankruptcies, come gradually, and then suddenly.

  The model for us rich guys here should be Henry Ford, who realized that all his autoworkers in Michigan weren’t only cheap labor to be exploited; they were consumers, too. Ford figured that if he raised their wages, to a then-exorbitant $5 a day, they’d be able to afford his Model Ts.

  Which means a thriving middle class is the source of American prosperity, not a consequence of it. The middle class creates us rich people, not the other way around.

  During the past three decades, compensation for CEOs grew 127 times faster than it did for workers. Since 1950, the CEO-to-worker pay ratio has increased 1,000 percent, and that is not a typo. CEOs used to earn 30 times the median wage; now they rake in 500 times.

  The most insidious thing about trickle-down economics isn’t believing that if the rich get richer, it’s good for the economy. It’s believing that if the poor get richer, it’s bad for the economy.

  You have to reduce the demand for government. If people are getting $15 an hour or more, they don’t need food stamps. They don’t need rent assistance. They don’t need you and me to pay for their medical care. If the consumer middle class is back, buying and shopping, then it stands to reason you won’t need as large a welfare state. And at the same time, revenues from payroll and sales taxes would rise, reducing the deficit.

  But capitalism left unchecked tends toward concentration and collapse.

  Today we have trickle-down economics.
  What nonsense this is.


  we could sit back, do nothing, enjoy our yachts. And wait for the pitchforks.

  http://www.politico.com/magazine/story/2014/06/the-pitchforks-are-coming-for-us-plutocrats-108014_full.html#.U63Sw5RdWSo

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan heeft Li Ka-shing Henry Ford vast goed begrepen :)

   http://www.bloomberg.com/news/2014-06-28/li-ka-shing-says-wealth-gap-is-making-him-sleepless-in-hong-hong.html

   Verwijderen
 6. @DS:Er is hoogstwaarsschijnlijk een 'SHORT', die GEDEKT moet worden en zonder meer een BODEM legt onder de prijs.

  Dan kloppen de verhalen over China''s goudinkopen/afspraken met de VS, het wel of niet goudbezit vande VS en ook de systematische onderdrukking van de goudprijs dus wel...?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Niemand weet (nog) het fijne daarvan. Er is natuurlijk wat aan de hand
   en het is allang duidelijk, dat veel Goud niet vrijelijk beschikbaar is.
   het is 'impaired', vanwege Goudswaps, etc.

   Alles over China moet men met een korreltje zout nemen. China is
   echter allang de grootste Goudproducent van de wereld, als we de
   cijfers moeten geloven. Maar dat al het Westerse Goud naar het
   Oosten gaat, waag ik ernstig te betwijfelen. Vergeet niet, dat China
   nog steeds heel weinig Goud bezit als percentage van haar totale
   deviezenreserves en dus wat heeft in te halen.

   Vele Goudbezitters zullen tot de ontdekking komen, dat het Goud,
   dat niet onder eigen controle wordt gehouden, uiteindelijk kan
   leiden tot een schuldbekentenis, een vodje papier, vanwege Force
   Majeure. Goud, dat deel is van uw portefeuille bij een Bank, is,
   net zoals een deposito, wettelijk NIET meer van u. Teruggave is
   afhankelijk van de omstandigheden.

   DS

   Verwijderen
 7. hadewych von mises28 juni 2014 om 16:31

  http://www.standaard.be/cnt/dmf20140628_01159111 : Belgisch senator Anciaux wil erfenissen afschaffen : ballonnetje in aanloop naar total(itair)e confiscatie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HADEWYCH VON MISES:

   Er zullen heel wat van dergelijke ballonnetjes worden opgegooid. Het probleem is, dat als men in de geschiedenis terugkijkt, dan blijken
   vele vermogens als sneeuw voor de zon te verdwijnen door revolutie,
   oorlog, dictatuur, etc.

   Het is het noodlot van de mensheid: steeds weer opnieuw beginnen.

   Toch zijn er gelukkig landen, waar het eigendomsrecht vast verankerd
   lijkt. Totdat dat niet meer zo is!

   DS

   Verwijderen
  2. @HADEWYCH VON MISES:

   Bill Gates, Warren Buffett, Sandy Weill and other members of the wealth ranks said they prefer to give their fortunes to philanthropy rather than creating multigenerational dynasties. They are still leaving substantial amounts of money to family members; but, as Buffett once said, he planned to give his kids "enough money so that they would feel they could do anything, but not so much that they could do nothing."

   The effects of wealth on children is likely to get even more attention with what a recent study called the greatest wealth transfer in history. A study from the Boston College Center on Wealth and Philanthropy projects that $36 trillion will pass down to heirs between 2007 and 2061.

   "Several families had become estranged over the years," it said. "Some families said this was because they had given their children too much, and some said it was because they had given too little."

   The results come after pop singer Sting said that he won't be leaving "much" of his $300 million fortune to his six kids.

   http://www.cnbc.com/id/101781339

   DS

   Verwijderen
  3. @HADEWYCH VON MISES:

   Conclusie: als erfenissen zouden worden wegbelast, dan is het
   WEGGEVEN en UITGEVEN geblazen!

   DS

   Verwijderen
 8. hadewych von mises29 juni 2014 om 08:50

  @heer Schmull : het enige verschil met Gates en c° is dat deze hun geld aan een goed doel zouden schenken, terwijl de Belgische senator wil dat iedereen bij zijn dood het geld nalaat aan Vadertje Staat ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ hadewych von mises......

  Santiago Niño Becerra heeft het goed gezien in 2006.....paar jaar voor 2008!

  In maart 2009 schreef hij het boek ‘De crash van 2010 en de ondergang van het kapitalisme’ http://www.groene.nl/artikel/steeds-meer-mensen-zijn-overbodig

  Elk jaar komt zijn scenario meer uit. Beangstigend gewoon. Voor de mensen in Spanje is het boek een 100% realiteit en meer en meer landen komen in moeilijke omstandigheden.

  Dat het nu in de zuidelijke landen beter gaat komt door de kunstmatige dalende lange rente daar, vanwege de 'Draghi Put'. Maar iedereen kan bedenken dat die landen gezien hun deplorabele staat nu een veel te lage rente betalen (minder dan VS). Hierdoor vloeit het kapitaal uit NL en Duitsland weer naar de periferie. Daardoor lage groei in Duitsland en NL en toenemende groei in de periferie........dus een Bubbel in wording in Periferie Staatsobligaties. We hebben gezien wat er dan gebeurd als er een grote crisis komt zoals in 2008. Dan gaat iedereen weer de dezelfde deur naar buiten. Het kapitaal komt weer terug. En dan is de vraag maakt mr. Draghi zijn Put waar. In een crisis is het meestal ieder voor zich en de Duitse en NL kiezer worden die lage rente en repressie van mr. Draghi (en Mw. Yellen) goed zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ DS

  U vond de artikelen rondom eCommerce in Afrika interressant ?

  Wellicht vindt u dit dan ook interessant:
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:brdDojYiBVUJ:blogs.ft.com/beyond-brics/2014/06/20/internet-retailer-tapping-into-diaspora-dollars/+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=nl

  Ik hoe dan ook wel....In 2012 heb ik gesolliciteerd bij Millicom en dit idee voorgesteld.
  En wie is aandeelhouder in Jumia: Millicom !

  Nu zou het arrogant van mij zijn te veronderstellen, dat dit idee van mij komt en dat Jumia dergelijke plannen niet eerder had. Maar...het frustreert mij wel, omdat ik de baan niet heb :) . En nadat vorige week RTL4 voor 95% zeker WEL een programma titel van mij uit 2010 heeft gepikt (Burgers ZOO' Natuurlijk) ....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SCHUMPETER:

   De potentiele winstmarges in een groeiende markt als Afrika zijn
   af en toe om van te watertanden. Het 'Wilde Westen'

   Men moet natuurlijk ook alle nadelen op de koop toe nemen.

   Onassis probeerde zijn geluk destijds in het wilde Argentinie, maar
   zou tegenwoordig waarschijnlijk Afrika hebben gekozen.

   DS.

   Verwijderen
 11. @ DS

  Speaking of which,...Wat zouden de recente ontwikkelingen rondom de Argentijnse dafault voor een bedrijf als Cresud kunnen betekenen ? ADR's blijven goed liggen....

  En wat denkt u van dit product ?
  Een Farmland ETF:
  http://seekingalpha.com/article/2291113-farmland-is-the-next-big-thing-in-reits

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SCHUMPETER:

   FARMLAND is een aantrekkelijk thema. Maar een REIT, dat flink
   gefinancierd is, kan vragen opwekken. Plus is het nog maar de vraag
   of beleggers zicht hebben op, wat er echt gebeurt.

   CRESUD is een gevestigde naam, maar ook daar worden beleggers
   er niet wijzer van. Vermoedelijk zijn er inderdaad veel Conflicts of
   Interest.

   Institutionele partijen zijn erg actief op dit gebied, maar voor de
   gemiddelde belegger blijft het moeilijk om hiervan te profiteren:

   http://www.ipsnews.net/2014/02/half-u-s-farmland-eyed-private-equity/

   DS

   Verwijderen
 12. Schone schijn.

  Kabinet gebruikt voortaan één definitie van werkloosheid

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3682016/2014/07/01/Kabinet-gebruikt-voortaan-een-definitie-van-werkloosheid.dhtml

  Snoek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SNOEK:

   Werkeloosheidscijfers blijven uiterst onbetrouwbaar. De ECHTE
   werkeloosheid in Amerika (ALTERNATE Unemployment) heeft
   een NIEUW hoogtepunt bereikt:

   http://www.shadowstats.com/alternate_data/unemployment-charts

   En dan Yellen beweren met een strak gezicht, dat die gedaald is!

   DS

   Verwijderen
  2. Grappig dat u dat zegt en ik denk, maar "This Time is Different" :)
   http://www.rtlxl.nl/#!/_rtl-z-voorbeurs-256038/0832cf7c-f41b-32ad-9a1d-452b2fc45d15

   Schrikken van de goede cijfers ?
   We hebben natuurlijke zulke slechte beursmaanden/ jaren gehad :).
   De beurs zat natuurlijk in een "neerwaartse" OVERDRIJVING.

   Verwijderen
 13. @ DS

  Zo ver ik vast kan stellen communiceert Yellen toch continu dat zij zich zorgen maakt Zover de werkloosheid en arbeidsparticipatie??. Zij is arbeidseconoom.

  Daarnaast heeft de FED nog steeds crisismaatregelen zoals nog nooit geweest.
  - Creeren liquiditeit door QE3, grootste stimuleringsprogramma van de FED
  - Laagste rente ooit door de FED

  Als het goed zou gaan hadden we geen QE en hogere rente??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @GRIJZE LEEUW:

   Absoluut! Het beleid blijft voorlopig nog 'extreem', maar als QE vermindert,
   zou inflatie TIJDELIJK kunnen stijgen; het OMGEKEERDE van wat er
   gebeurde bij de vergroting van QE. Dit schaadt de middenklasse en
   is DEFLATOIR.

   DS

   Verwijderen
 14. @ Harold

  Ik weet niet of u mijn monoloog van 1-2 geleden aangaande het midden-oosten kan herinneren ?

  Wel momenteel worden er onder de opmars van ISIS zeer "opmerkelijke" bondgenootschappen gesloten:

  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28125687

  De steun van Netanyanu aan een "vrij" MKoerdistan is wat minder verwonderlijk, maar wel desalnietten geopolitiek zeer "interessant":
  http://www.nu.nl/buitenland/3815200/netanyahu-spreekt-zich-onafhankelijk-koerdistan.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Het Middenoosten gaat de kant op, waar machtige belangengroepen
   het willen hebben!

   http://nsnbc.me/2014/06/22/u-s-embassy-in-ankara-headquarter-for-isis-war-on-iraq-hariri-insider/

   http://www.infowars.com/isis-run-out-of-u-s-embassy-in-turkey/

   ISIS kan geen 'verrassing' zijn! De DRONES zien toch immers ALLES!

   DS

   Verwijderen
 15. @Schumpeter/Schmull

  Er is een voorlopig ontembaar monster geschapen wat voor iedereen in het M-O
  een probleem geworden is.
  In mijn ogen lijken alleen de Koerden een groot voordeel te halen uit de huidige situatie.

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Iraq was altijd al een kunstmatige staat, dus de opsplitsing kan geen
   verrassing zijn. De weg naar opsplitsing zal echter zeer pijnlijk zijn,
   omdat vele belangen op het spel staan. Maar de echte Endgame is,
   wanneer Saoedie Arabie wankelt. Amerika is OORLOGSMOE. Nee,
   de volgende fase is: ze zoeken het maar uit. Ze zullen de olie toch
   aan IEMAND moeten verkopen. En Israel zal zich moeten handhaven
   met behulp van de Turken en de Koerden, naast de Egyptische
   legerofficieren.

   DS

   Verwijderen
  2. @ DS

   Die laatste zet bedoel ik dus: Israel in een pact met islamieten om haar positie tov de arabische staten te handhaven. Niet verrassend, wel zeer intrigerend

   Een potentiele val van Huis van Saud ? Wat er dan allemaal niet kan gebeuren. Militaire buffer & springplank in regio, religieus etnisch centrum (Mekka, Medina), dominant in OPEC en dominosteen naar Dubai, Abu Dhabi en Qatar. En hoewel ikzelf absoluut niets tegen Iraniers heb (!) , zou dan ook het tegengewicht van Iran (shi'a) verdwijnen.

   Ik vraag me ook wel eens af hoe het Koninkrijk Marokko erbij ligt. Geopolitiek minder van belang, maar desalniettemin interessant. Eerst de Arabische lente in de omringende landen, toen oprukkend radicalisme in de landen ten zuiden ervan (Mali, Niger) en nu weer geradicaliseerde Marokaanse Nederlanders/ Belgen die Syrie strijders worden, danwel met ISIS meedoen.

   Vanavond op Belgische TV, CANVAS, om 21.35 uur bij Panorama een speciale reportage, "Weg van het Fundamentalisme":
   http://www.canvas.be/programmas/panorama/d5c748a1-6748-41cc-9f77-53317b1cdc36

   Verwijderen
  3. 'Saudi-Arabië stuurt 30.000 militairen naar Iraakse grens':

   http://www.nu.nl/buitenland/3818467/saudi-arabie-stuurt-30000-militairen-iraakse-grens.html

   Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  6. @ DS

   Nu ik zoeven de hierboven vermelde link naar nu.nl lees, kan ik me indenken dat ISIS wel eens snel de lont in het kruitvat (=huis van Saud) zal steken. Want Saudie Arabie is niet alleen het (enige overgebleven ?) serieuze Soeni machtsblok (politiek, militair en economisch), het herbergt ook de heilige moslimplaatsen Mekka en Medina.

   Historisch gezien was de kalief voor een lange periode eveneens heerser over (lees: beschermer van) Mekka en Medina was. Zie Ottomanen.
   http://www.expliciet.nl/ex_files/edities/editie_12_049/Het%20Kalifaat%20in%20de%20Nederlandse%20media%20(deel%204)%20-%20Saoedi-Arabie%20en%20het%20Kalifaat.pdf

   Ergo om legitimiteit als kalief te verwerven (lees: wereldlijk leider van alle (soeni) moslims) zou ISIS wel eens snel, serieus de heerschappij over Mekka en Medina kunnen ambieren ?

   Verwijderen
 16. @DS

  Anti-dollar stroming steeds sterker.

  http://www.zerohedge.com/news/2014-07-02/brics-are-morphing-anti-dollar-alliance

  "Mr. Noyer, Bank of France: As a retaliation for what Americans have done to BNP Paribas, trade with China must be done in yuan or euro.”

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   De Dollar in Handelsfinancieringen is allang aan het verminderen ( 1/3,
   net zoveel als de Euro), maar de Dollar als deel van de Deviezenreserves
   blijft door dik en dun rond 60% +. De Amerikaanse sancties tegen
   bepaalde landen wekken natuurlijk heftige reacties op, maar DAN had
   men de geheime transacties NIET moeten leiden via de Dollar en zeker
   NIET via New York! Probleem is, probeer maar transacties te doen
   in tientallen miljarden in andere valuta, zelfs de Euro: LUKT NIET.
   Zelfs de Euro is te ILLIQUIDE. De Yuan? Is geen vrije valuta, kan
   nog heel lang duren.

   DS

   Verwijderen
  2. (Bijgestelde) visies op dollarwaardering voor het komende halfjaar: http://mobile.bloomberg.com/news/2014-07-03/dollar-bulls-practicing-art-of-stealth-capitulation.html

   Verwijderen
  3. De cijfers uit de VS zijn prima, waarom zou goud nog stijgen /?
   marcja

   Verwijderen
 17. @MARCJA:

  Hoewel slechts een enkeling duidelijk is, gaan de jaren '30, de depressie-jaren,
  zich HERHALEN. De BESTE belegging was toen Homestake Mining, het
  toenmalige, grootste Goudmijnaandeel (want Fysiek Goud werd verboden),
  welke liefst 1000% STEEG, en dat tijdens DEFLATIE.

  Goud stijgt op een gegeven moment, als men er lucht van krijgt, dat het
  monetaire systeem opeens verandert. Dus geduldig afwachten.

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Fysiek goud in eigen beheer zal ook wel meer waard worden "when the pitchforks are coming"... in de USA. Goed visionair artikel over de maatschappelijke ontwikkelingen daar:
  http://topinfopost.com/2014/06/30/ultra-rich-mans-letter-to-my-fellow-filthy-rich-americans-the-pitchforks-are-coming

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Dit is inderdaad een uiterst belangrijk artikel. Maar zelfs als hij gelijk
   krijgt met een hoger minimum-inkomen ( wat in het Congress weinig
   kans maakt), dan zal de daling van het reele inkomen van de midden-
   klasse van de laatste 10 jaar helaas NIET verbeteren. De verbittering
   daarover zal toenemen, vooral als tijdelijk de voedsel- en energie-
   prijzen ook nog stijgen. Dit kan EXPLOSIEF worden.

   DS

   Verwijderen
 19. International Payments by Currency
  US Dollar: 39%
  Euro: 33%
  UK Pound: 9%
  Yen: 2.5%
  Canada: 1.8%
  Renminbi: 1.3%
  Bitcoin: 0.001%

  Bloomberg

  Snoek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SNOEK:

   Maar de Dollar is nog steeds 60%+ van de deviezenreserves, want het
   is het meest liquide. Voor handelstransacties is de rol van de Dollar
   al jarenlang aan het verminderen. Geen probleem. Waarom zou olie
   in Dollars moeten worden betaald? Dat heeft zijn langste tijd gehad.
   Veel handel zal steeds meer geschieden op basis van RUILHANDEL.

   DS

   Verwijderen