Translate

zaterdag 7 juni 2014

(TIP): HET SPEL IS STRAKS UIT


(TIP): HET SPEL IS STRAKS UIT


Beleggingsverlies: 50%! Op hete kolen lopen, loont niet. Want als men risico’s durft te nemen als de markten kunstmatig in de lucht worden gehouden, dan krijgt men op een gegeven moment opeens de kous op de kop. De harde werkelijkheid wint het altijd van het spel. Natuurlijk kan men ook stellen, dat men gewoon niet moet meedoen, als men geen 50% verlies kan lijden.

Met de wereldeconomie gaat het ronduit slecht, maar dat moet hier en daar nog doordringen. In ieder geval moeten alle verwachtingen voor economische groei voortdurend behoorlijk naar beneden worden bijgesteld. De enkele meevallers worden in alle toonaarden bejubeld, maar die schijnen weinig uit te maken bij het stagnatie-scenario, dat naar deflatie neigt. Elk monetair stimuleringsbeleid lijkt vleugellam voor de werkelijke economie. Maar niet voor riskante activa, zoals aandelen! Die bereiken immers nieuwe records, wat aanstekelijk werkt voor de dierlijke neigingen. Het licht staat op groen om NOG meer risico’s te nemen. Of is dat meer schijn dan werkelijkheid?


Het gemiddelde beursaandeel is tot nu toe dit jaar GEDAALD. De stand van de bekende aandelenindices, zoals de S&P 500 en de Dow Jones, wordt bepaald door enkele zwaargewichten. Maar het gemiddelde aandeel in de S&P 1500, de Russell 2000 en de Nasdaq Composite staat 10 tot 20% LAGER dan het hoogtepunt van de laatste 52 weken. Talloze populaire aandelen zijn dit jaar al 30 tot 50% weggezakt om daarna weer weinig overtuigend enigszins te herstellen met lage omzet. Uiteindelijk zullen de ‘veilige havens’ van de zwaargewichten het ook laten afweten. Dan is het spel uit, ookal gebeurt dat alles vaak niet van vandaag op morgen. De markt neemt de tijd om zoveel mogelijk speculanten op de top voor de bijl te laten gaan..

Hoe is het toch mogelijk, dat zoveel beleggingsdeskundigen zich in de luren laten leggen door de extreme monetaire stimulering en riskante aandelen blijven aanbevelen? Niet alleen zijn toekomstige winstschattingen, zoals gewoonlijk, een slag in de lucht, maar de onvermijdelijke ontwenningskuur om van de verslaving aan dit onorthodoxe monetair beleid af te komen, moet NIET onderschat worden! Er heerst totaal ongeloof over de ernstige gevolgen daarvan. Alle waarschuwingen lijken nog aan dovemansoren gericht. Alleen al het record aan effectenkrediet van honderden miljarden hangt als een zwaard van Damocles boven de markt. Want het bankwezen was met dat krediet, in tegenstelling tot ‘onzeker’ bedrijfskrediet, wel scheutig!


Intussen zat de gehele financiele wereld, naar nu blijkt tevergeefs, uit te kijken naar de mogelijke monetaire magie van de Europese Centrale Bank. Maar overeenstemming over kwantitatieve verruiming (opkoop van obligaties - QE) bleef achterwege, ookal staat de deur daarvoor ‘op een kier’. Vergeet het maar! De technische en politieke haalbaarheid daarvoor is te beperkt. Verder zullen de aangekondigde rente-maatregelen weinig uithalen. Een ‘negatieve’ rente kan besparingen juist aanmoedigen, omdat er MEER gespaard moet worden voor een bepaald benodigd spaarbedrag. De wet van onbedoelde gevolgen! De Eurozone is slechts een schok verwijderd van ‘officiele’ deflatie, naarmate de spiraal van de geldhoeveelheid naar beneden blijft gericht. De ECB is met handen en voeten gebonden aan de Duitse mentaliteit, die in geen geval enige soepelheid wil betrachten bij het structuurprobleem van de zwakke lidstaten. Als de Euro niet hetzelfde kan worden als de vroegere Deutschmark, dan houdt Duitsland het voor gezien. Eerst moet het bijna misgaan en dan valt erover te denken, net zoals bij Griekenland, dat slechts op het laatste nippertje van verdrinking werd ‘gered’.  De Eurozone is immers aan de betere hand: het eeuwige refrein! Een echte herkapitalisatie van haar bankwezen zou alleen al een enorme bres slaan in het economische bouwwerk. Of kan de ECB via een achterdeur de bankbalansen, vol met duizenden miljarden aan slechte leningen, opschonen? Dat zou pas het echte keerpunt zijn voor de Eurozone!


Bij welke economische of politieke crisis zijn riskante aandelen het haasje? De Eurozone, China, Midden-Oosten, Azie, Opkomende Markten? Nog nooit verkeerden de ‘verdoofde’ markten in zo’n ontkenningsfase als nu. Nog nooit is de kans op rood licht zo groot geweest. De wereld is veel gevaarlijker dan in 2007, net voor de vorige liquiditeitscrisis, omdat nu bijna ieder land een kredietbubbel heeft of heeft gehad, terwijl de schuldafschrijving grotendeels nog voor ons ligt. Want de Grote Redding (‘Bailout’) van 2008 - 2009 kan dit keer NIET worden herhaald. De grens van te hoge staatsschuld als percentage van de economie, is allang bereikt.


DIEDERIK SCHMULL


7 Juni, 2014
WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.


33 opmerkingen:

 1. Geachte heer Schmull,

  Het schijnt , dat de FED helemaal niet taper.

  http://www.federalreserve.gov/releases/h41/Current/

  De FED kan toch niet de hele wereld voorliegen? Of zie ik dat verkeerd?


  Met vriendelijke groeten,

  Bertus
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @BERTUS:

   U doelt waarschijnlijk op het artikel van Groenewegen op Gold-Eagle:

   http://www.gold-eagle.com/article/fed-really-tapering-and-why-us-probably-will-get-weaker

   Het Engels is niet alleen slecht, maar er wordt van alles geopperd,
   dat niet wordt gestaafd met enig bewijs. Als men met zulke suggesties
   komt, dan moet men wel goed beslagen ten ijs komen!

   Natuurlijk wordt er getaperd, maar dat is niet het einde van de monetaire
   expansie en ZEKER NIET de reden voor de rendementsdaling in
   Treasuries. De hoofdreden is gewoon: het economische herstel is
   een ILLUSIE. De Treasury-markt heeft de fijnste neus voor de toekomst.
   Probeer DIE markt maar eens te manipuleren!

   DS

   Verwijderen
 2. Geacht heer schmull,

  Hartelijk bedankt voor uw uitleg. Ik refereer aan de tweet van Willem Middelkoop.

  willem middelkoop ‏@wmiddelkoop · 3 jun.
  That's a small $80 bln a month of QE, taper? What taper??
  http://www.federalreserve.gov/releases/h41/Current/ …
  #watchwhattheydonotwhattheysay

  Er is ook een financieel expert in Amerika die claimt, dat de FED absoluut niet tapert! Hij wil bewijzen zien.

  Met vriendelijke groet,

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een ding is al gebeurd ,mensen die u algelopen jaaren gevolgt hebt, heeft die 50% verlies al te pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. http://www.ft.com/cms/s/0/eccee892-ecbf-11e3-8963-00144feabdc0.html#axzz348Y9tmbw

  nog een reden om voorzichtig te worden? streetrunner

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @STREETRUNNER:

   Zeer belangrijk fenomeen: DEMOGRAFIE. Met 50+, steeds MINDER
   risico, en GEEN 70%+ aandelen meer. Liever obligaties, die 100%
   uitbetalen op de AFLOOP-datum. Aandelen hebben soms de neiging
   om 50 - 70% te DALEN; maak DAT maar eens goed ( door +100% te
   verdienen?).

   Dit speelt nog veel meer in Europa (Duitsland!) en natuurlijk Japan.

   DS

   Verwijderen
 5. http://www.edelmetaal-info.nl/2014/06/gigantische-fiat-geld-collaps/

  Geachte heer Schmull,
  Zijn de Dollar en Treasuries, werkelijk zo zeker om er een zeer wezenlijk bestanddeel van je vermogen in te beleggen of moet het aandeel in goud, toch maar worden opgevoerd? Zilver blijft U niets vinden? Zo mogelijk graag uw commentaar op de hr Meyer en waar gaat hij fout.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Goud (en misschien wat Zilver) moeten deel uitmaken van een vermogen,
   ONGEACHT de prijs, want het is een VERZEKERING tegen het
   ondenkbare ('geldhervorming', oorlog, confiscatie, etc).

   Het Grote Geld MOET wel naar de USD en Treasuries, want het
   alternatief is VEEL KLEINER en relatief illiquide. Maar het betalen
   in Dollars voor handelsgoederen en olie, etc, is helemaal niet nodig:
   dat heeft er NIETS mee te maken. Dat is 'politiek'. Ruilhandel zal
   ook toenemen.

   Maar krijgt men opeens $ 10 miljard, dan heeft men geen keus. Want
   zelfs de Euro is tweemaal zo illiquide als de Dollar, laat staan andere
   valuta of het schaarse Goud. De markt voor Fysiek Goud is PIEPKLEIN,
   in tegenstelling tot de veronderstelling van alle Goudfanaten. En wee je
   gebeente, als er deflatie zou komen! De reele rente STIJGT dan en dat
   is FUNEST voor Goud.

   Een prijs van $ 800 - $ 1000 voor Goud en $ 10.00 voor Zilver is nu
   mogelijk, maar lange termijn houders moeten dat over zich heen laten
   gaan!

   DS

   Verwijderen
 6. @

  SEEKING ALPHA:

  Treasury prices relative to G7 at CHEAPEST in 4 years • 11:46 AM

  The U.S. 10-year Treasury yield of 2.62% is 72 basis points higher than that of the G-7 average, the largest spread since April 2010, according to Bloomberg.

  Earlier this morning, the yield on Spanish 10-year paper fell BELOW that of Treasurys, also for the first time since 2010.

  Trying to come up with a reason other than sheer madness, analysts point to the divergence of monetary policy between the U.S. and Europe, noting the ECB last week cut rates and hinted at QE, while the U.S. is tapering and eyeing rate hikes as soon as mid-2015.

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @

  Als Kaletsky gelijk krijgt, dan krijg ik ongelijk!

  (Anatole Kaletsky): REASONS FOR THOSE LOW INTEREST RATES:

  In short, the equity and commodity markets contradict the economic messages from the bond market, and they cannot both be right — which brings us to the alternative explanation for rock-bottom bond yields: Bond markets may simply be unhinged from economic reality.

  A plausible answer is suggested by the history of postwar governments’ relieving themselves of wartime debts with regulations that forced savings into low-yielding long-term bonds, whose value was then whittled away by inflation. Governments must surely be tempted to repeat this process if bond market conditions allow —

  http://www.nytimes.com/2014/06/06/business/international/the-reasons-for-those-low-interest-rates.html?_r=0

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 8. http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/kreditklemme-trotz-ezb-programmen-die-banken-sind-unschuldig-a-974132.html
  en misschien doen we in de eu alles fout...
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARCJA:

   Interessant! Het ligt aan de kredietvraag, NIET aan de kredietverstrekking.
   Kredietvraag hangt af van investeringsmogelijkheden. Maar krediet wordt
   voornamelijk verleend op effecten, of om die in te kopen, of om te kopen.
   Er is echter nog steeds de hoop, dat er een investeringscyclus voor
   de deur staat. Het lijkt ijdele hoop, zolang de wereld stagneert, alhoewel
   Amerika betere kansen heeft (binnenlandse markt!).

   Dit vertoont trouwens veel overeenkomst met de toestand in de jaren
   '30.

   DS

   Verwijderen
 9. het verhaal van Kaletsky is interessant; waarom zouden regeringen in hun wanhoop het NIET doen ?
  Waarom deed Japan het niet ?
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @MARCJA:

  In de laatste 60 jaar is de koopkracht van een 30-jarige obligatie altijd gedaald,
  vanwege het expansief monetair beleid. Dat fenomeen kan best eens
  veranderen, ondanks alle monetaire stimuleringen, die immers geneutraliseerd
  worden door de structurele schuldafbouw.

  Kaletsky c.s. zagen de crisis van 2008 niet aankomen (hij achttte dat onmogelijk)
  en is nu weer van mening, dat de crisis voorgoed achter de rug is en de
  wereld de oude economische groei hervat. Dus weer decennia van inflatie?

  Laten we hopen, dat hij dit keer wel gelijk krijgt. Maar mijn vermoeden is,
  dat de wereld in de komende decennia STAGNEERT. Dan zijn 30-jarige
  kwaliteitsobligaties prima. Het is funest voor aandelen en onroerend goed.
  (In Japan was er een 20-jarige neergaande trend in beiden).

  Wat Kaletsky OOK onderschat is de machtige OBLIGATIE-LOBBY, die
  zich niet zomaar laat uitkleden. In Japan en straks ook elders, zijn het de
  OUDEREN, die het voor het zeggen hebben en die hebben obligaties.

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Structurele schuldafbouw?? De cijfers geven toch juist het omgekeerde aan? In ieder geval voor de USA. Zie onderstaand artikel:
  http://www.zerohedge.com/news/2014-06-10/bubble-back
  Rob

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ROB:

   De cijfers liegen er niet om. NOLAND is heel deskundig. In Amerika,
   was de schuldafbouw bij huishoudens van voorbijgaande aard. Dus
   de conclusie zou kunnen zijn, dat het vliegwiel helemaal wordt versneld,
   totdat het WEER spaakloopt.

   Het lijkt er inderdaad op, dat de menselijke natuur WEER bezwijkt
   voor de extreem lage rente en alle discipline laat varen. Triest.

   DS

   Verwijderen
 12. Het lijkt er inderdaad op dat het deflatie wordt. ik herinner me nog uw woorden van een paar jaar geleden dat de Amerikanen er absoluut alles aan zouden doen om dat te verhinderen. Wat let ze ?
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
 13. http://www.metal.com/newscontent/61435_indian-chinese-central-banks-on-track-to-absorb-90-of-gold-mine-output
  In welke mate neemt u in uw verwachting van $ 800 - 1000 prijs voor goud de vraag vanuit China en India mee ?
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als alle discipline in Amerika weg is m.b.t. schuldafbouw, kan het dan zo maar zijn,
  dat er al is het tijdelijk( kan ook een paar jaar zijn) toch inflatie ontstaat .
  Zijn Treasuries dan niet een redelijk 'dode' belegging met kans op fikse daling?

  Forester

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ FORESTER:

   Het rendementsverschil tussen de Spaanse 10-jarige staatsobligatie en
   de 10-jarige Treasury is ingestort van 5% naar NUL. Maar de Treasury
   is veel veiliger en meer liquide, dus dat verklaart de attractie.

   Het rendement van Treasuries is veel aantrekkelijker dan dat van BUNDS.
   Dus de internationale vraag blijft sterk.

   De stijging van de totale schuld betekent nog niet een gevaar voor
   Treasuries. Er spelen nog talloze andere factoren een rol, zoals
   inflatie, etc. Kijk maar naar het rendement van de Japanse JGB's,
   die BLEVEN dalen, ondanks de stijging van de Japanse schuld, die
   vele malen groter is dan die van Amerika, als percentage van de economie.

   Het kan best zijn, dat na deze rit, de Treasurywaarderingen weer wat
   dalen, maar ze zijn UITSTEKEND voor diversificatie-doeleinden EN
   een verzekering tegen de KOMENDE STORM.

   DS

   Verwijderen
 15. @MARCJA:

  Amerika is geen bananenrepubliek, die 'rechtstreeks' 'geld kan drukken', tenzij
  men de wet verandert. Lage inflatie, 'lowflation', of milde deflatie, zouden
  waarschijnlijk worden geaccepteerd. Toch lijkt dat momenteel niet aan de orde.

  De grote fysieke vraag naar Goud uit Azie heeft de prijsdaling niet kunnen voorkomen. Er was nogal wat aanbod, vooral van de Goud-ETF's (800 ton!).

  De holdings van Goud-ETF's zijn helemaal terug naar het laagtepunt van 2009,
  de short-posities zijn verder gestegen en de vraag vanuit, met name China, is
  onzeker. China beleeft een enorme groei-vertraging.

  Maar het belangrijkste blijft het vooruitzicht van lage of geen inflatie, wat Goud
  minder aantrekkelijk maakt als 'veilige haven'.

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @

  ABENOMICS OP LOSSE SCHROEVEN:

  (ZH): 2% Inflation In JAPAN 'A DREAM', YEN RISING & NIKKEI FUTURES COLLAPSING; Bank Of JAPAN Had ENOUGH

  http://www.zerohedge.com/news/2013-06-11/yen-soars-most-over-three-years-nikkei-futures-plummet

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Worth watching Blankfein interview:

  http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000283358

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heer Schmull,

  ziet u een aantal potentiele Black Swans die de STORM kunnen ontketenen?

  GL

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @GRIJZE LEEUW:

   Er zijn TALLOZE Potentiele Black Swans en NIEMAND weet welke
   't eerst gebeurt. De ondergang van een Mega Bank of chaos in het
   Midden-Oosten? China, Japan?

   Mijn mening is nog steeds, dat de onverwachte instorting van de
   Treasury-rendementen NIET technisch was, maar wel degelijk een
   WAARSCHUWING was voor iets GROOTS.

   DS

   Verwijderen
  2. Gezien hoge correlatie tussen GDP en 10Y Treasury, lijkt dit mij redelijke verklaring voor duik Treasury-rendementen vanaf januari.....

   Karel Mercx ‏@KarelMercx 4 Std.

   JPMorgan verlaagde gisteren de verwachte groei van het eerste kwartaal van de VS naar -1,6%. Barclays denkt net dat het -2,0% is.

   Verwijderen
 19. Geachte heer Schmull,

  Wat is uw mening over Martin Armstrongs's zijn voorspelling dat voor de verwachte economische ineenstorting eind volgend jaar er eerst, mede door de verschuiving van kapitaal richting USA, de DOW Jones richting 24.000.32.000 zal gaan?

  Martin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARTIN:

   Alles is mogelijk en Armstrong heeft al heel vaak gelijk gehad (hij
   voorspelde 16,000 voor de DJII).

   Het volgende is een mogelijke rit in de komende 2 jaar, en als dat
   gebeurt, zullen pessimisten, zoals ondergetekende, worden uitgelachen.
   Maar uiteindelijk krijgen zij natuurlijk wel gelijk, maar VEEL LATER:

   http://lunatictrader.wordpress.com/2013/08/30/the-case-for-dow-32000/

   DS

   Verwijderen
 20. hadewych von mises12 juni 2014 om 11:45

  http://www.knack.be/nieuws/wereld/het-herstel-van-het-kalifaat-een-lang-gekoesterde-droom-wordt-bijna-werkelijkheid/article-opinion-169395.html
  Zie laatste paragraaf : Jordanië black swan ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HADEWYCH VON MISES:

   Pas op voor deze Link. Dreigt de computer te overmeesteren.

   Maar wat zich in Iraq/Syrie afspeelt lijkt ernstige gevolgen te kunnen
   hebben. Een ongelofelijke Zwarte Zwaan, die Saoedie-Arabie bedreigt.

   DS

   Verwijderen
  2. @HADEWYCH VON MISES:

   (Bloomberg): The Enemy In IRAQ:

   ISIS is the better-funded, better-organized successor to al-Qaeda in Iraq, the group that the U.S. eventually thwarted, with Sunni help, more than half a decade ago. ISIS has demonstrated its viciousness and brutal sectarianism, promising to clean out the "filth" of Iraq's Shiite shrines. And it has declared its intention to build a regional Sunni caliphate, starting in Iraq and Syria. ISIS has had so much success in attracting foreign jihadists to fight that the group's leader, Abu Bakr al Baghdadi, has been able to challenge al-Qaeda for pre-eminence among radical Islamists.

   The group is also methodical and ambitious. It has published a 400-page annual report with tables and metrics for its successes in such areas as assassinations; Sunni "apostates" made to repent; Shiites killed; and suicide bombings carried out in Iraq. The number of ISIS suicide attacks rose to 78 in 2013, up from 22 the year before. The number of towns held increased to eight. And with Mosul and Tikrit already under ISIS control, 2014 promises to be another banner year.

   ISIS is, in other words, not just a terrorist organization but a military force,

   DS

   Verwijderen
  3. @HADEWYCH VON MISES:

   AL-BAGHDADI :

   http://www.washingtontimes.com/news/2014/jun/12/al-baghdadi-a-brutal-contender-for-bin-ladens-mant/?page=all#pagebreak

   DS

   Verwijderen