Translate

vrijdag 13 juni 2014

(TIP): DAT VARKENTJE ZULLEN WE WEL EVEN WASSEN!(TIP): DAT VARKENTJE ZULLEN WE WEL EVEN WASSEN!

Zal het roekeloze Centraal Bankieren worden beloond? ‘Anything Goes’ (Cole Porter - 1934)! Het deflatie-spook ligt immers op de loer. Dat varkentje zullen we wel even wassen! Als de prijzen van activa, zoals aandelen en onroerend goed, omhoog zijn gedreven, volgt de economische groei toch vanzelf? Wie weet, zullen de voedsel- en energieprijzen de pan uitrijzen, en, bingo!, er is opeens inflatie. Misschien komt er een herhaling van het scenario in de jaren ‘70, toen inflatie en rente jarenlang keihard stegen. Na afloop zat men met de gebakken peren, maar wie dan leeft, wie dan zorgt.

Alle remmen los. Na ons de zondvloed! Probleem is, dat de bestuurder de controle kan verliezen over wat er zou moeten gebeuren en zelf het slachtoffer wordt van zijn eigen experiment. Centrale Bankiers voelen kennelijk, dat zij niets meer te verliezen hebben en geven vol gas. Totdat men, na de grote klap, opeens alleen sterretjes ziet. Zij stevenen rechtstreeks af op hun eigen ondergang. De vloek van de tovenaars! Wie heeft straks nog behoefte aan een Centrale Bank? Dat wordt een weerzinwekkend woord als eenmaal alles uitelkaar spat.

Laten we de beleidsmakers uit de droom helpen: het zal allemaal NIET baten. De totale schuld als percentage van de economie houdt de economische groei ver beneden de maat. Dit is de top van de kredietcyclus van een generatie! Deflatie, niet inflatie, steekt overal toch de kop op, ondanks alle ontkenningen over dit wereldwijde fenomeen. Deze trend lijkt niet van voorbijgaande aard! De wereldwijde inflatie is lager dan 5 jaar geleden, terwijl ⅔ van de 121 economieen, die door Bloomberg gevolgd wordt, lagere inflatie hebben dan een jaar geleden. Voorlopig is er sprake van een ernstige prijsoorlog bij supermarkten in talloze landen. Vrachtprijzen, een leidende indicator van de wereldeconomie, zijn in het afgelopen jaar al met 50% gedaald. De Citigroup Economic Surprise Index van China is ingestort naar het laagste niveau ooit. De Japanse lonen dalen al voor de 22ste achtereenvolgende maand, ondanks het gigantische Abenomics stimuleringsbeleid. De export van deflatie, met name door Japan en nu ook China (verzwakking van de Yuan), neemt hand over hand juist toe.

Daarom kan men een zachte landing nu wel vergeten. De opgepompte markten zullen velen het hoofd totaal op hol brengen, waardoor elke band met de werkelijke economie wordt verbroken. Teleurstellingen kunnen niet eeuwig worden genegeerd. Natuurlijk kunnen markten nog heel lang een eigen leven leiden in een tijd van nul-rentes en liquiditeitsinjecties. Want dan lijken de markten volgens talloze beleggingsdeskundigen immers ‘spotgoedkoop’! Maar alle ‘winst’ kan later als sneeuw voor de zon weer verdwijnen, zodra de natuur ZELF haar werk doet en schuldsanering uit de lucht komt vallen.

Stel nu, dat er opeens meer onzekerheid zou ontstaan over het toekomstige monetair beleid. Centrale Banken zouden niet meer het achterste van hun tong laten zien, waardoor de rente zou kunnen stijgen of dalen (‘verkrapping’ of ‘versoepeling’), ongeacht inflatie of andere economische indicatoren. Dat zou de wind uit de zeilen nemen van aggressieve speculanten! In tegenstelling tot vroeger, lijkt het nu, alsof Centrale Banken duidelijk aangeven, wat zij van plan zijn. Dit heeft geleid tot het nemen van excessieve risico’s, omdat men zich ‘gedekt’ voelde door een ‘doorzichtig’ monetair beleid. Maar de wind is aan het draaien. De Centrale Banken zullen op een gegeven moment de exponentiele stijging van activa moeten afremmen. Daarom zullen zij onvermijdelijk stappen ondernemen om het mechanische monetair beleid van tegenwoordig te wijzigen in een onvoorspelbare. Reken maar, dat zoiets de beleggingswereld zou wakker schudden!

DIEDERIK SCHMULL

13 Juni, 2014
WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

39 opmerkingen:

 1. CNBC advice: Don't sell anything here or you'll have to pay taxes. Use cash to buy more!:

  http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000284164

  Snoek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SNOEK:

   Dennis GARTMAN: A Stock Market Correction Is NOT Coming

   http://blogs.marketwatch.com/thetell/2014/05/27/dennis-gartman-calls-for-a-stock-market-correction-including-his-are-all-wrong/

   De laatste keer, dat er een flinke daling plaatsvond is alweer zoooo lang
   geleden. Dus eerst de Grote Blow-Off?

   DS

   Verwijderen
  2. Sentiment remains bullish and complacent and, in my view, disconnected from fundamental reality. Sellers remain elusive.

   Snoek

   Verwijderen
 2. Is cash dan de enige optie, in dit scenario van deflatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ANONIEM:

  Niemand weet zeker, welk scenario echt gaat gebeuren, dus NOOIT op 1 paard
  wedden. Spreiding is essentieel.

  Bij deflatie, wordt Cash MEER waard en is schuld een blok aan het been. En
  doordat de deflatoire krachten in de wereld geweldig zijn, kan een meer dan
  normale kaspositie geen kwaad.

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt. Door de lage rente lijkt het tegenwoordig wel of ouderwets geld sparen niet meer mag; maar ik zal uw advies in acht nemen.

  Mijn complimenten voor uw pianospel trouwens, net gezien op youtube.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @

  De benoeming van STANLEY FISHER, ex-hoofd van de Centrale Bank
  van ISRAEL, als Vice-Chairman van de FED, is ZEER SLECHT NIEUWS:

  http://www.forbes.com/sites/jessecolombo/2014/06/14/why-the-feds-new-vice-chairman-will-be-a-disaster-for-the-u-s-economy/

  Een verdere BUBBLECOVERY IN ZICHT?

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Centrale Banken vergroten de deflatoire druk in het systeem alleen maar. Door het opkopen van staatsleningen en andere vermogenstitels onttrekt de Centrale Bank deze rente inkomsten aan de private sector. Hierdoor neemt de geldhoeveelheid nog verder af. Voorts worden rentes gedrukt door deze opkoopacties en natuurlijk asset prijzen verder opgestuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @FONS:

   Heel juist! Een onorthodox monetair beleid lijkt in eerste instantie wat
   effect te hebben, maar blijkt nu tot ernstige problemen te leiden. Het
   volgende is een heel goed overzicht van Ambrose (Telegraph):

   arayana Kocherlakota, the Minneapolis Fed chief, suggested as far back as 2011 that zero rates and QE may perversely be the cause of deflation, not the cure that everybody thought. This caused consternation, and he quickly retreated.
   Stephen Williamson, from the St Louis Fed, picked up the refrain last November in a paper entitled "Liquidity Premia and the Monetary Policy Trap", arguing that that the Fed's actions are pulling down the "liquidity premium" on government bonds (by buying so many). This in turn is pulling down inflation. The more the policy fails - he argues - the more the Fed doubles down, thinking it must do more. That too caused a storm.

   http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/10876377/The-nagging-fear-that-QE-itself-may-be-causing-deflation.html

   DS

   Verwijderen
  2. Daar komt nog bij dat een Centrale Bank je niet rijker kan maken, de netto financiële bezittingen van de private sector nemen niet toe door opkoopacties van vermogenstitels. Dat kan alleen door het creëren van nieuw kredietgeld of door het draaien van begrotingstekorten door overheden.
   Echter in een wereld waar iedereen wil sparen (huishoudens, bedrijven, overheden) is de schulddeflatie bijna onafwendbaar. Door deze spaarbehoefte/opkoopacties is er een structureel tekort aan kwalitatief goede 30 jaars staatsleningen.

   Pijnlijk wordt het pas als bijvoorbeeld met schuld gefinancierd onroerend goed 50% in waarde daalt. Nominaal moet je gewoon je aflossingen+rente voldoen aan de bank, maar in KOOPRACHT betaal je nu meer terug aan de bank, je kunt nu voor hetzelfde bedrag immers 2 woningen kopen! Met andere woorden, de reële rente is dan veel hoger dan de nominale rente door de vastgoedcrash.

   Verwijderen
 7. DS:De benoeming van STANLEY FISHER, ex-hoofd van de Centrale Bank
  van ISRAEL, als Vice-Chairman van de FED, is ZEER SLECHT NIEUWS:

  Mijn vraag is eigenlijk of dit werkelijk allemaal gebeurd omdat men heilig geloofd
  in deze strategie (New Keynesian School) of dat het gewoon een methode van de bankiers is om nog even zoveel mogelijk rijkdom uit het systeem/burger te halen
  met in het achterhoofd de wetenschap dat het systeem toch niet meer te redden is.

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Elke nieuwe generatie van Centrale bankiers en economen gelooft
   de sleutel te hebben gevonden voor eeuwige welvaart. Nooit meer
   Boom/Bust! En kijk eens, wat ervan terecht komt. Steeds gaat het
   toch weer mis. Van uitstel, komt geen afstel.

   We beleven nu een tijd van het Grote Experiment, waarbij 300 jaar
   van orthodox monetair beleid 'even' wordt genegeerd. Maar NIEMAND
   weet eigenlijk, hoe dit afloopt.

   Toch lijkt het alsof dit experiment risico's AANMOEDIGT en daardoor
   wordt een depressie, die men heeft geprobeerd te voorkomen, juist
   steeds waarschijnlijker.

   Als men weet, dat de overheid 'altijd' een reddingsboei heeft, dan maakt
   men zich toch geen zorgen over onverantwoorde risico's met potentieel
   zeer hoog rendement?

   Inderdaad is dit DE kans om de buit binnen te halen, voordat EINDELIJK
   verantwoord bankieren en beleggen weer terugkeert (NA de klap).

   DS

   Verwijderen
 8. "Cluster Of Central Banks" Have Secretly Invested $29 Trillion In The Market

  http://www.zerohedge.com/news/2014-06-15/cluster-central-banks-have-secretly-invested-29-trillion-market

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onorthodox monetair beleid heet dat ofwel Ponzi-broddelwerk....

   Verwijderen
  2. @ANONIEM:

   Er was al jarenlang sprake van aandelenaankoop door Centrale Banken,
   hoewel de genoemde omvang een verrassing lijkt. Het is een
   WANHOPIGE maatregel, maar is zeker niet geheim. Het wordt al
   decennia toegepast door talloze Centrale Banken.

   Mee eens! 'Dumb Money'! Als het uiteindelijk misgaat, is het eigen
   schuld, dikke bult. Trouwens, de meeste Centrale Banken zijn
   DRINGEND aan hun eigen herkapitalisatie toe ( via een opwaardering
   van de Goudprijs?), want een 'technisch' (niet nominaal) FAILLISSEMENT doemt op. Herhaling van 1934?

   DS

   Verwijderen
  3. @ DS : Herhaling van 1934?

   lijkt er wel op. De Oostenrijkse Hypo Rea Estate uit Karinthie lijkt nu fout te gaan (zat er al jaren aan te komen). http://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/3821481/HypoSondergesetz-mit-Unsicherheiten-behaftetes-Neuland

   Pikant is dat de Centrale Bank president van Oostenrijk Nowotny vandaag heeft opgeroepen de stresstest door de ECB niet te streng te maken.
   http://article.wn.com/view/2014/06/16/Nowotny_warnt_vor_zu_stressigem_Stresstest/

   Die Erste bank in Oostenrijk kwam een paar geleden ook opeens in grote problemen met een forse CDS-portefeuille op Griekenland http://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/739623/Neue-Vorwurfe-gegen-KA-Finanz
   Verwijderen
 9. Misschien toch wat extra goud kopen boven de 10-15% verzekering en wat TLT ervoor
  verkopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   GOUD heeft nu 1/3 verloren, sinds het hoogtepunt in 2011, maar de
   BULL MARKET sinds 1999 lijkt nog VOLLEDIG IN TACT. Bijkopen
   kan geen kwaad, mits men GEDULD heeft. Goud vergaat niet en is
   pas ECHTE rijkdom; al het andere bezit is vergankelijk.

   DS

   Verwijderen
 10. @

  Amerika NU al in een recessie ??

  (CNN): 1st Q U.S. GDP May Have CONTRACTED A SURPRISING 2.4%, The DEEPEST DECLINE In 5 Years. FORGET 3%+ Growth!

  http://money.cnn.com/2014/06/16/news/economy/imf-us-forecast/index.html

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @

  Monetaire stimulering via aankoop van obligaties lijkt al geleid te hebben tot
  BEVRIEZING van de FYSIEKE OBLIGATIE-MARKT:

  (PESEK): How Can A CENTRAL BANK Withdraw From A BOND MARKET It Essentially OWNS? QE Has PARALYZED Bond MARKET!

  http://www.bloombergview.com/articles/2014-06-17/why-japan-s-debt-markets-are-frozen

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Insane!

  “People may be buying protection at a very good price, but maybe protection they don’t need,” John Manley, New York-based chief equity strategist at Wells Fargo Funds Management.


  http://www.bloomberg.com/news/2014-06-16/puts-shrink-amid-longest-run-of-market-clam-since-1995.html

  Snoek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SNOEK:

   In 1929:

   "Stock prices have reached what looks like a PERMANENTLY HIGH PLATEAU. I do not feel there will be soon if ever a 50 or 60 point break from present levels, such as (bears) have predicted. I expect to see the stock market a good deal higher within a few months."
   - Irving Fisher, Ph.D. in economics, Oct. 17, 1929

   http://www.gold-eagle.com/article/1927-1933-chart-pompous-prognosticators

   DS

   Verwijderen
 13. Is het verstandig gewoon maar niet in aandelen te zitten, ondanks dat je dan misschien wat misloopt. Bijv alleen eigen huis, wat edelmetaal en de rest in treasuries. Spreiden om vervolgens met de aandelen te verliezen lijkt aan de orde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Er is niets op tegen om, als deel van de spreiding van een vermogen,
   OOK eersteklas aandelen, met relatief veilige dividenden, aan te houden
   voor de langere termijn. Maar NIET voor 70%.

   DS

   Verwijderen
 14. http://wallstcheatsheet.com/business/bonds-just-got-more-dangerous-what-you-need-to-know.html/

  Geachte Heer Schmull,

  Dit lijkt me aardig alarmerend voor Treasuries of is de zienswijze niet juist.

  Forester

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @FORESTER:

   Deze meneer is een Goldbug, die weinig kaas heeft gegeten van het nut
   van de verschillende beleggingsvormen. Hij lijkt alleen Gouden munten
   te bezitten, die al enige tijd in waarde zijn gedaald.

   Een 'CRASH' in obligaties, zelfs met deze rendementen, lijkt overdreven.
   Als de wereld nog jaren stagneert, zoals Japan, dan blijven kwaliteits-
   obligaties uitstekend. Want DAN kan men de 'historische' rendementen
   wel vergeten. Een obligatie-belegger heeft al 20 jaar kunnen verdienen
   in Japan, zelfs na Abenomics! Maar aandelen en onroerend goed zijn
   gedurende die periode alleen maar GEDAALD, met onderbrekingen.

   Dus een 'CRASH' in aandelen ligt MEER voor de hand. In een Bearmarkt,
   DALEN aandelen 70% of meer, terwijl een obligatiefonds hoogstens
   30% daalt als het tegenzit: maar heeft men DIRECT een obligatie, dan
   krijgt men 100% + coupons op de afloopdatum. Aandelen zijn gehele
   andere koek.

   De meesten geloven nog in inflatie en rente-stijging, omdat zij nu
   eenmaal de laatste 60 jaar EXTRAPOLEREN. Onjuist! Men kan zelfs
   stellen, dat de monetaire stimulering DEFLATOIR uitpakt, want het
   tast de verhandelbaarheid aan van obligaties, die het ONDERPAND
   zijn van het financiele systeem. Dus DAALT de krediet-uitgifte.

   In een paar jaar (sorry, Warren Buffett) zullen de rentes NOG LAGER
   worden. Het 10-jr Treasury-rendement kan naar BENEDEN de 1% !
   (thans: 2.65%). Haast NIEMAND durft dat te voorspellen.

   DS

   Verwijderen
 15. http://www.ft.com/intl/cms/s/0/e392feb0-f711-11e3-9e9d-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz35466CRFW
  Het gaat gewoon goed in Amerika, met iets oplopende rentes
  Marcja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARCJA:

   De FED moet gewoon geruststellende woorden uiten, maar heeft
   tegelijkertijd haar schattingen voor de economische groei verder
   VERLAAGD.

   Het meest bedrieglijke cijfer is dat van de werkeloosheid, welke
   kritiekloos door de pers wordt nagekauwd: deze is eigenlijk sinds
   de laatste 10 jaar VERSLECHTERD naar het niveau van de jaren '30:

   (RUBINO): The ShadowStats ALTERNATE U.S. UNEMPLOYMENT RATE Has RISEN 100% Last 5 Yrs, And Still RISING (!)

   http://www.safehaven.com/article/34202/theyre-lying-to-us-part-1-unemployment

   Amerika doet het echter relatief veel beter dan Europa.

   DS

   Verwijderen
 16. "Het 10-jr Treasury-rendement kan naar BENEDEN de 1% !" .... bij een dollar-index van 60 en een Dow Jones van 30000?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ANONIEM:

  Een Dow Jones index van 30,000+ wordt inderdaad door Armstrong voorspeld
  (binnen 3 jaar), wat in een euforie best mogelijk is, voordat er een INSTORTING
  plaatsvindt naar 5000 of lager.

  Ik waag me liever niet aan valuta-voorspellingen. Te ingewikkeld, teveel factoren,
  die een rol spelen. Maar de Dollar is ONDERGEWAARDEERD.

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Anoniem zei...
  Interessante contraire bevinding op zerohedge m.b.t. treasuries: de Fed zou er juist een sell off in kunnen creëeren? http://www.zerohedge.com/news/2014-06-19/fed-trying-create-bond-run-panic-yes-its-own-words
  Rob

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ROB:

   Het ligt voor de hand, dat men een 'gate' bij obligatie-funds nooit
   aankondigt, net zomin als kapitaalcontroles, etc.

   Dit geldt ook voor de mogelijke belasting/confiscatie op grote
   spaarrekeningen.

   Of het moest zijn om gewoon balletjes op te gooien en zien wat er
   gebeurt. Lijkt eerder vrij naief dan tekenen van een 'samenzwering'.

   DS

   Verwijderen
 19. http://www.zerohedge.com/news/2014-06-19/silver-surges-3-month-highs-china-ponzi-unwinds
  wat is uw mening over dit verhaal ? En/of waar komt de spike in goud/zilver vandaag vandaan ?
  marcja
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARCJA:

   Niet te vroeg juichen. De ontwikkeling bij de Chinese Commodity
   Financing deals is al enige tijd aan de gang. Dit lijkt zuiver 'technisch'
   en tijdelijk. De kans, dat de Goud- en Zilverprijs over enige maanden
   weer LAGER staan, blijft erg groot.

   DS

   Verwijderen
 20. Yellen gives the green light for more stock gains

  http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0EV0CH20140620?irpc=932

  Oh boy!

  Snoek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SNOEK:

   Inderdaad geen vuiltje aan de lucht. Alles kan nog jaren zo doorgaan.
   Een Bearmarkt komt onaangekondigd, op een totaal onverwacht moment.

   DS

   Verwijderen
 21. Ergens las ik :
  .......Niet minder bedreigend was Bloomberg’s mededeling van 16 juni j.l. dat de ‘Bonds’ Liquidity Threat Is Revealed in a Derivatives Explosion’, m.a.w. de liquiditeit op de obligatiemarkt blijkt steeds meer op te drogen met een dreigende derivatenexplosie op de loer waarvan ik al meerdere malen heb gerept. Het gaat hier om een verborgen risico dat de aan- en verkoop van obligaties op goed moment domweg onmogelijk kan maken. ....

  Wat is uw mening hierover?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   De verhandelbaarheid in obligaties is een ernstig probleem geworden.
   Deze handel is Over-The-Counter, dus afhankelijk van Traders, waarvan
   er steeds minder rondlopen, omdat banken inkrimpen.

   DAAROM moet men zich beperken tot de koop van TREASURIES of
   topkwaliteitsobligaties, waar dat probleem veel minder speelt.

   Degenen, die op jacht zijn naar 'hoger-renderende' obligaties van zwakke
   landen en ondernemingen, zullen op een gegeven moment NIET
   kunnen verkopen, ook niet de derivaten daarvan.

   Het is ongelooflijk, dat er nog serieuze adviseurs komen aanzetten met
   obligaties van Opkomende Landen, die vaak niet duurder zijn dan Treasuries! Onverkoopbaar, straks.

   Maar TREASURIES en bijvoorbeeld NESTLE obligaties zullen ALTIJD
   kunnen worden verhandeld.

   DS

   Verwijderen
  2. @HAROLD:

   http://www.bloomberg.com/news/print/2014-06-16/bond-market-s-liquidity-threat-revealed-in-derivatives-explosion.html

   DS

   Verwijderen