Translate

zondag 3 januari 2021

BITCOIN IS HELEMAAL NIETS WAARD

BITCOIN IS HELEMAAL NIETS WAARD

BITCOIN is helemaal geen 'coin', oftewel een betaalmiddel, dat je in je hand kunt vasthouden. Het is helemaal niet goudgekleurd en wordt ook helemaal niet, met bloed, zweet en tranen, uit de grond of uit het slib van een rivier gehaald, zoals Goud. Bitcoin is niet tastbaar, heeft geen intrinsieke waarde en is niet onvernietigbaar zoals Goud. Het is gewoon een stuk software, een reeks van zo'n 34 getallen, die opgeslagen zijn op een computer, die kan worden gehackt. Het is allesbehalve veilig, ook al is het gedecentralizeerd. Miljarden zijn reeds verloren gegaan bij de verschillende cryptobeurzen. Bewaren op een USB-stick? Niet aan te raden, want, na verloop van tijd, mankeert daar altijd wat aan. Het is een gedeeld grootboek ('distributed ledger'), dat, tegelijk met je adres en je transacties, doorgaans openbaar is. Daarom kon het Amerikaanse Ministerie van Justitie onlangs nog beslag leggen op Bitcoins ter waarde van $ 1 miljard, die enige tijd geleden waren gestolen:

https://www.justice.gov/usao-ndca/pr/united-states-files-civil-action-forfeit-cryptocurrency-valued-over-one-billion-us

(BLOOMBERG): ZIJN CRYPTOS DE GROOTSTE MANIE EN ZWENDEL ALLER TIJDEN? 


(CHART INSIGHTS)(27 Dec. 2020): DE ACHTBAAN VAN BITCOIN IN DE AFGELOPEN 2 JAAR. IS HET NIET OPWINDEND? NET EEN COMPUTERSPEL!

Bitcoin bestaat nu 12 jaar, de herkomst is onduidelijk (CIA?) en het wist in die afgelopen jaren, ondanks enorme fluctuaties van soms wel 80% of meer, te stijgen van $ 0.003 naar $ 33.739. Een gemiddelde stijging van 250% per jaar. Nee, niet gefeliciteerd. Want dit is te mooi om waar te zijn en de geurtest ('smell test') ervan is verdacht. Dit is niet de toekomst van universeel geld! Het heeft veel weg van de bubbel in waardeloze mijnaandelen en kettingbrieven tijdens de jaren '70 en de verlieslijdende technologie-aandelen van het jaar 2000. Die bleken grotendeels een kat in de zak, een miskoop, hadden gigantische verliezen tot gevolg en lieten legers van beleggers berooid achter.


(COINBASE)(2020 -2021): DE RAKET IS SUCCESVOL GELANCEERD. WAT NU?

Maar is de markt van cryptos nu niet te groot om te falen? Met een marktwaarde van zo'n $ 1000 miljard zijn cryptos toch niet meer weg te denken als financieele activa? Vergeet het maar. Die activa zijn niets anders dan een lege huls. Gebakken lucht, echt waar! Als dit misgaat en leidt tot de onvermijdelijke ondergang van deze secte, dan zal dat de wereld financieel niet onberoerd laten. Centrale Banken zullen echter geen hand uitsteken. Die hebben al eerder hun vingers gebrand aan de redding van het speculatieve bankwezen in 2009.

Maar zijn Centrale Banken niet druk bezig met hun eigen digitale valuta's (Central Bank Digital Currencies - CBDC's)? Inderdaad, maar de toekomst daarvan blijft uiterst onzeker. Plotseling is dan het laatste beetje privacy verdwenen ('Big Brother is watching you'). Bovendien staat het bankwezen vervolgens op losse schroeven, want dat is overbodig. Ziet u de kredietpiramide al wankelen? 

Het moderne geld is niets anders dan kredietgeld, dat door het bankwezen tevoorschijn wordt getoverd via leningen. 95% van de geldschepping is te danken aan het bankwezen, niet aan de Centrale Banken. Dit systeem wordt overeind gehouden door het geldmonopolie van de club van Centrale Bankiers. Vertrouwen in die Centrale Bankiers en in de overheid, die daarachter staan, is onontbeerlijk. Mocht dat geldmonopolie ooit worden bedreigd, dan zal de overheid moeten ingrijpen.

Daarom is de val van de Amerikaanse Dollar, de enige echte wereldvaluta, helemaal niet aan de orde. Integendeel! Bij elke crisis is er weer een vlucht in de Dollar, de enige echte 'veilige haven'. Want 80% van de wereldschuld luidt in Dollars en 88% van alle transacties vinden in Dollars plaats. De vraag naar Dollars blijft daardoor gegarandeerd stijgen zover het oog reikt. Amerika heeft de allergrootste en meest liquide kapitaalmarkt ter wereld, zonder kapitaalcontroles zoals bijvoorbeeld in China, terwijl het een en ander onder toezicht staat van een onafhankelijke rechtsstaat. Bitcoin kan hier helemaal niet aan tippen. Wie vertrouwt nou die schimmige wereld van cryptos om geld op te potten ('store of value')?

Bitcoin heeft een limiet van 21 miljoen stuks, waarvan er 18.5 miljoen zijn 'gemined'. Maar er hebben enkele splitsingen ('hard forks') plaatsgevonden, zoals Bitcoin Cash en Bitcoin SV, met elk nog eens 19 miljoen stuks. Verder zijn er ook nog eens 28 cryptos, van de overige 8,000 'altcoins', met een marktwaarde van meer dan $ 1 miljard. Dus keuze genoeg! Sommige cryptos hebben het veel beter gedaan dan Bitcoin. Schaars? Ja hoor, dat had je gedroomd!

Slechts 2% van alle Bitcoinhouders ('walvissen') bezit maar liefst 95% van de marktwaarde van Bitcoin (Flipside Crypto). 70% van de Bitcoinhouders heeft minder dan 0.01 Bitcoins in bezit (BitInfoCharts). Een schoolvoorbeeld van manipulatie! Men koopt en verkoopt gewoon aan elkaar en doet alsof er een echte, gereguleerde markt bestaat van vraag en aanbod. Het oudste spel in de geschiedenis! Het is niets anders dan 'Pomp & Dump' ('Pump & Dump'). Enkele promoters, meelopers, clowns, kwakzalvers, criminelen en zeer dubieuze figuren voorspellen $ 100,000, $ 500,000 en $ 1 miljoen voor Bitcoin. Waarom niet $ 1 miljard? Ja, waarom niet? 



De huidige waardestijging is te danken aan het feit, dat het nu stijgt ('fear of missing out' - FOMO) in het kader van de bubbel in alles ('everything bubble') met speciale dank aan het uiterst soepele monetair beleid van de club van Centrale Bankiers. Natuurlijk zijn er ook enkele institutionele beleggers, die een graantje willen meepikken. Maar er is weinig ruimte. Een achterstand van 100,000 Bitcointransacties is niet ongewoon. Bitcoin verwerkt 4.6 transacties per seconde tegenover 1,700 transacties per seconde bij VISA.



Maar elke opgeblazen parabolische bubbel barst, om welke reden dan ook. Dan zal blijken, dat Bitcoin en alle andere cryptos een waarde hebben van uitgerekend NUL. De muziek stopt, zodra er geen tegenpartij in velden of wegen te bekennen is. Die tegenpartij moet bereid zijn om je Bitcoin te kopen, anders komt er geen transactie tot stand. En dan al die beleggingsfondsen in Cryptos! Die lijken op Hotel California: men zou wel eens tevergeefs kunnen proberen om eruit te stappen. 

https://coinlib.io/coin/BTC/Bitcoin

Alles is gebaseerd op vertrouwen. Als dat ooit wegvalt, dan is het afgelopen, over en uit. Er staat geen overheid achter, zoals bij modern 'fiat'-geld. Het wordt niet gedekt door een compensatieregeling van de financieele autoriteiten. Een rechtsstaat staat hiervoor niet garant. Bij de Tulpenmanie van heel vroeger (1636 - 1637), had men, na de abrupte instorting, tenminste meestal nog een tulp over, tenzij men de wilde pret toen had gefinancierd.

MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2022 of later. Een epidemie duurt meestal 2 of 3 jaar, ondanks eventuele en al of niet gedwongen massa-vaccinatie en rekening houdend met gevaarlijke virusmutaties.

Aan een ieder een Voorspoedig 2021 toegewenst, in goede gezondheid!

DIEDERIK SCHMULL 3 Januari, 2021 Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.


149 opmerkingen:

  1. Bedankt !! Las in het weekend een semipositief verhaal in het FD over de bitcoin en ergerde me daar flink aan. En ben daarom blij met uw poten op de grond verhaal.Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste DS,
    95% van de geldschepping is te danken aan het bankwezen, niet aan de Centrale Banken. Maar hebben CB daar niet de volledige verantwoordelijkheid? Ze zijn immers "de bedenker/eigenaars" van het geld. Ik zou denken dat de CB zicht hebben tot het laatste cent die in het systeem zit of klopt dit niet?

    Dank, Kees
    U zegt "

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Dat klopt. De Centrale Bank is de bank van alle commercieele
      banken en reguleert de geldhoeveelheid via openmarkt-
      transacties door obligaties te kopen/verkopen van/aan
      die commercieele banken. De CB op haar beurt is meestal
      weer onderworpen aan de Bank of International Settlements
      (BIS)(63 CB's), welke de bank is van de CB's. Op die
      manier probeert men het financieele systeem in evenwicht
      te houden zonder de bankcrashes van de 19de eeuw.

      Maar het beleid van een CB kan minder effect hebben
      dan gewenst: bij veel schuld als percentage van de
      economie, is de kredietvraag zwak en de groei laag.
      Plus de vergrijzing leidt tot stagnatie. Dit alles
      leidt tot steeds lagere snelheid in de geldsomloop
      (velocity), waardoor consumentenprijsinflatie
      ook steeds meer achterblijft. Het deflatiespook
      waart rond in Japan en Europa, maar ook in China,
      waar de producentenprijzen scherp dalen.

      Dit staat los van activa-inflatie van aandelen, grondstoffen
      en onroerend goed, die wel degelijk worden opgeblazen,
      want het geld moet ergens naar toe.

      DS

      Verwijderen
  3. Dit artikel geeft aan dat in tijden van financiële spanning ook Treasuries kunnen ingeruild worden voor cash. En dat autoriteiten op zoek zijn naar mogelijkheden om het ultieme fundament van het globale systeem te verstevigen : https://www.ft.com/content/ea6f3104-eeec-466a-a082-76ae78d430fd

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste DS,
    Wat te denken van het interview met Catherine Austin Fitts ???
    https://t.co/dnigwZdBgt?amp=1
    'Very confusing and disturbing' is het minste wat je kan zeggen...
    mvg HVC

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijnheer Schmull,
    Niet als ‘persoonlijke aanval’ bedoeld.
    Maar probeert u met uw artikel wellicht toch ook voor uzelf een beetje te verantwoorden, waarom u niet in een vroege fase al een beetje in Bitcoin heeft geïnvesteerd?
    Als kennelijk nogal risico-averse investeerder heeft u zich een heel lange tijd heel goed verdiept in de bestaande systemen.
    Maar dan kent u ook een ander belangrijk punt: de beste investeringen hebben in het begin óók hoog risico, maar dan wel nog met kleine verliezen.
    Op die manier zou er dus niet mis geweest zijn met ~1% investering in Bitcoin.
    Tulpenmanie of niet, begrijpen of niet...
    Verder kunt u op alle argumenten die u noemt in uw blog ook standaardantwoorden vinden op internet. Maar u focust zich kennelijk vooral sterk op Bitcoin als een pyramidespel, of een house of cards én het feit dat Bitcoin ‘geen waarde’ zou hebben.
    Hieronder probeer ik u daarom -goedbedoeld- wat meer overwegingen en argumenten aan te reiken vanuit mijn eigen visie op Bitcoin.
    Amerika doet het goed omdat het een vrije markt is.
    Bitcoin is diezelfde vrijheid, maar onafhankelijk van een centrale machthebber. Dat heeft zeker waarde.
    Maar $30k? Geen idee. Ik weet bijvoorbeeld niet hoeveel het mensen in China waard is om vrij en wereldwijd te kunnen handelen. U geeft bijv. zelf aan in uw eigen artikel dat landen als China kapitaal limieten hebben.
    Speculatief? Ja. Heel erg. Bubbel? Zeker. De adoptie is er bij lange na nog niet om de huidige waarde te kunnen onderbouwen.
    Maar neem bijvoorbeeld Afrika: de meeste mensen hebben niet eens een bankrekening, geld van hun eigen land is hyperinflatie. Ze betalen elkaar met euro’s aan beltegoed van telefoon naar telefoon. Bitcoin werkt daar ook prima voor, zonder dat een telecom bedrijf het hele financiele stelsel in handen krijgt.
    USA-voorbeeld: Iemand betalen internationaal kost $75 voor een Amerikaan, een ‘wire transfer’, er is geen concurrentie, Bitcoin heeft daar dan dus ook al ‘waarde’.
    Maar beargumenteren dat Bitcoin geen waarde heeft, lijkt mij hetzelfde als beargumenteren dat het internet geen waarde heeft. En dat klopt: het internet heeft op zichzelf geen waarde.
    Maar dan een punt dat U wat lijkt te omzeilen. U gaat o.a. (ook) uit van de uitdrukking van waarde die U begrijpt als iets ‘fysieks’.
    Als Bitcoin geen waarde had, draaide het niet, want het verwerken van transacties kost elektriciteit, en dus geld. Die transacties verwerken leidt tot meer Bitcoin. Als de prijs van Bitcoin laag is, draaien de transacties niet, want het is te duur, dus dan wordt minder Bitcoin gegenereerd, en dus ontstaat er dan schaarste. Als de prijs hoog is, genereert men meer Bitcoin, en dus overvloed, en de prijs daalt dan. Bitcoin heeft waarde omdat het bestaat, een oplossing biedt voor de enorme niet-westerse wereld die sterk opkomt, en omdat mensen het steeds meer gebruiken.

    Zie mijn vervolg (Pascal)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit is echter de beginfase, het gebruik is nog vrij laag, en de prijs is daardoor niet goed gekoppeld aan het gebruik, en de investeerders manipuleren de prijs naar boven door de cash inflow op dat moment. Maar de grote tussentijdse fluctuaties zullen uiteindelijk door toenemend gebruik gaan kalmeren en daarna zal er steeds meer een zelfregulerende geldvoorraad zijn met ingebouwde deflatie- en inflatiegolfjes.
    U bekijkt het vanuit de lens van de US-Dollar. De prijs is nu dan inderdaad snel hoog geworden.. De huidige marktwaarde in dollars slaat (wellicht?) alleen nu even nergens op door de FOMO. Maar vanuit Bitcoin heb je nog net zoveel Bitcoin als vorig jaar. Het Bitcoin- systeem zelf functioneert verder uitstekend.
    U lijkt verder ook weinig rekening te houden met een gebrek aan (andere) vaste waarden in de toekomst dan de (fiat) US-dollar en goud.
    Over de toekomst van de dollar op lange termijn zullen we waarschijnlijk ook van mening verschillen.
    Maar wat goud en andere zeldzame commodities betreft zijn we nog maar een jaar of 5-10 verwijderd van het mijnen van asteroïden. Platinum en goud gaan dan letterlijk naar beneden ‘regenen’ op aarde. Ons huidige economische systeem lijkt me op termijn ook niet flexibel genoeg om de gigantische hoeveelheden commodities die dan naar beneden gaan komen, op te kunnen vangen. We kunnen m.i. GDPs gaan zien van triljarden USD.
    In zo’n wereld is het enige dat vastigheid en vertrouwen kan bieden iets digitaals dat we kunstmatig schaars maken (door m.i. deze nieuwe vorm van democratie) .
    En dan heb ik het verder nog niet eens over robot productie die een volgende industriële revolutie los gaat laten barsten.
    Zonder Bitcoin, of crypto, komen we er niet uit. Mensen, m.n. politici zijn niet te vertrouwen met het organiseren van een economie, dat deden de communisten, en dat is wat huidige kapitalisten nu zelf ook doen door (met te weinig basis of zelfs basisloos) fiatgeld te drukken of uit te lenen zonder einde.
    Bitcoin is dan niet iets met ‘potentieel’. Bitcoin is dan letterlijk de enige oplossing die wij als mensen kunnen bouwen om onze vrije westerse kapitalistische manier van leven te beschermen. Het is verdeling van macht door de hele bevolking van de aarde, geen kans op corruptie.

    Ja het ‘forkt’ af en toe in een nieuwe ‘coin’. Dat betekent gewoon dat een klein percentage van de gebruikers andere regels is gaan gebruiken. Die worden steeds meer automatisch afgestoten, en later komen ze terug bij de originele regels. Forken is geen toonbeeld van zwakte, het is juist het bewijs dat Bitcoin werkt. 10% is het niet eens met de regels, die worden automatisch verwijderd uit het systeem, zodra ze zien dat de andere 90% niet volgt, komt 9.99% terug.
    Zie vervolg 2 (Pascal)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dus ja, Bitcoin heeft onschatbare waarde, denk ik. Zonder een oplossing als Bitcoin gaat alles naar de haaien uiteindelijk. Er is niks anders meer in de wereld (of in het zonnestelsel) als ‘geldmiddel’, dat schaars of betrouwbaar genoeg is om de huidige rol van USD en goud te vervangen. Dus de enige oplossing was om zoiets te maken. Zelf. Als mensheid. Met regels. En de macht over die regels decentraal op te breken tot 1 stem per persoon.
    Overigens met enige gelijkenis als aandelen. En aandeelhoudersvergaderingen. Die werken toch ook? De waarde is de (bedrijfs-) prestatie. Bij Bitcoin is dat de betrouwbare oplossing voor een heleboel problemen. Als U dat niet kunt (of wilt) zien, dan bent u wellicht een dagje ouder aan het worden?
    En ja, ik ben een van die cultists die denken dat Bitcoin, in de huidige vorm of met een update aan de regels, enorme waarde gaat hebben.
    Dan nog even een ander detail over Uw Bitcoin-verhaal.
    “2% van alle gebruikers bezit 95% van de waarde”
    Dat zijn geen personen, dat zijn rekeningen. Iedereen kan onbeperkt rekeningen openen. Ik zelf heb dus duizenden rekeningen met allemaal kleine fracties bitcoin er in. En bijv. een beurs in Japan stopt het geld van alle inleggers juist weer in één rekening. Dus uw statistiek in dezen lijkt me niet zo’n nuttig argument.
    Anyway, een goedbedoeld advies voor iedereen: Gewoon 1% van je geld in Bitcoin stoppen en als erfenis aan je kinderen geven ‘op een dure, duurzame usb stick’;)
    Vriendelijke groet van Pascal

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat je 2 dingen door elkaar haalt, blockchain en bitcoin. Blockchain heeft vele voordelen, bitcoin is fantastisch als je er 1000 had gekocht toen ze nog een euro kostten. Of je nou door de hond of de kat gebeten wordt, bitcoin of fiatgeld. Als iemand de computer uitzet zijn je bitcoin weg.

      Verwijderen
    2. Niet weg, maar gewoon software op een drager wachtend op een nieuwe stroomstoot!!! Bitcoins zijn software meer niet!!

      Verwijderen
    3. Growth of money supply is a time bomb ... bitcoin a beneficiary and lifeboat

      Wouter

      Verwijderen
    4. Bitcoins zijn software, pure PONZI, alleen ECHTE assets coveren die reddingsboot van jou en dat is ZILVER en GOUD

      Verwijderen
    5. @PASCAL:

      Veel dank voor uw uitgebreide beschouwing over Bitcoin.
      U bent duidelijk op sleeptouw genomen door hen, die
      dat zien als een bescherming tegen kasgeld, dat steeds
      aan koopkracht schijnt in te boeten. Maar tegelijkertijd
      adviseert u niet meer dan 1% van een vermogen in deze
      asset class. Dus toch natte voeten?

      Terecht! Zodra een van de grote walvissen, net zoals in
      2017, besluit om te verkopen, dan kan het weer 50 tot 80%
      dalen. Over een goede nachtrust gesproken!

      De grote jongens zien het inderdaad als een kleine
      speculatie, helemaal niet serieus bedoeld, want
      zij beleggen slechts een minimaal gedeelte van
      hun vermogen in Bitcoin.

      Op de bewuste dag, dat Bitcoin scherp daalde (3 Jan),
      gaf een van de grootste dealers in Bitcoin, Vontobel,
      niet thuis. Zij weigerden een prijs vast te stellen.
      Vele clienten waren verbijsterd. Dat is nu, waarvoor
      ik waarschuw. Er komt een dag, dat de handel opeens
      stopt, om welke reden dan ook. Want het is niets anders
      dan rattengif (Warren Buffett).

      DS

      Verwijderen
  8. https://www.zerohedge.com/economics/rabobank-heres-how-we-could-be-stuck-covid-forever
    Every zou weleens gelijk kunnen krijgen. Word ik allemaal niet blij van.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De Grote Pest (Plague) duurde 500 jaar tot 1850.
      Quarantaine was regel. Men kon niet vrij bewegen
      tussen het Rijk van Hapsburg en het Ottomaanse Rijk.
      Nu het virus is gemuteerd, en de vaccins weer
      moeten worden aangepast, staat het ergste ons nog
      te wachten. Vergeet de terugkeer naar het normale
      leven, vergeet reizen per vliegtuig en cruiseschip,
      vergeet de bijwoning van evenementen, die
      superspreaders zijn. Alles gaat en BLIJFT online.
      De grootste Disco-firma in Groot-Brittannie is
      net verkocht op 90% lager dan van voor de epidemie.
      Winkelcentra zullen worden afgebroken. Stadions
      zullen het moeten stellen zonder publiek. Dat
      is de realiteit voor de komende jaren. Luister
      niet naar degenen, die alles blijven ontkennen.

      DS

      Verwijderen
  9. Ik blijf het vreemd vinden:

    https://twitter.com/frankwijn1/status/1346191482320007170?s=20

    https://www.youtube.com/watch?v=wgeg-HVg6fc&feature=emb_logo

    Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Interessant.
    De Internationale Think Tank IMI over cryptocurrencies voor centrale banken:

    http://www.imi.ruc.edu.cn/en/?p=7505

    Noodgedwongen evolutie?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een prachtige toekomst krijgen wij! Ik kan niet wachten, U?

    https://twitter.com/Noster20240123/status/1346892327793676291?s=20

    Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een geweld weer vandaag..
    US indices Records, Bitcoin 35k, Aex >640, Eur/Usd 1,23 en 10-Yr bond +9,5%

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geweldsophitsing door mentaal zieke opper-opruier Trump degradeert USA tot bananenrepubliek-vertoningen.
      De ergste narcisten volharden in hun wanen en slepen hele volkeren in de afgrond.

      Peter

      Verwijderen
  13. Helemaal mee eens Peter! Ben erg blij dat uiteindelijk de rechtsstaat en de democratie wint. Dat is nog veel belangrijker dan hoe Biden/Harris gaat functioneren. Dat kan wel zorgelijk zijn maar een goede democratie is het allerbelangrijkste.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Tja meneer Schmull, ik weet wel dat bitcoins niet bestaan maar door de media en de constante groei in waarde nu bijna 40.000 euro kan je met 6 van die software tokens toch mooi een huis kopen!!! Wanneer stopt de waanzin?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Wat men leert, na een lang leven, is, dat er geen grens
      bestaat aan de hebzucht en speculatiedrift van de
      mens. Daarom is de Highway tussen Las Vegas en
      Los Angeles zo gevaarlijk, want degenen, die
      uit Vegas terugkeren zijn meestal totaal berooid
      en onder invloed van drugs en alcohol.

      DS

      Verwijderen
  15. En moeten we ons zorgen gaan maken, DE RENTE LOOPT OP,,,, toch inflatie????

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Die Reflation Trade, waarbij groei en inflatie weer
      zouden stijgen, is niet van lange duur, ondanks
      een paar duizend miljard aan extra stimuleringen.
      Dat komt, omdat de excessieve wereldschuld automatisch
      leidt tot lagere groei, lagere inflatie en lagere
      rente. Zie Japan in de laatste 30 jaar. Dus de TLT
      is een koop op elke zwakte, maar timing moet een ieder
      voor zichzelf uitmaken.

      DS

      Verwijderen
  16. Oeps....

    https://stockcharts.com/freecharts/pnf.php?c=TLT,P&listNum=51

    BeantwoordenVerwijderen
  17. DNB: belasting over eigen huis moet gelijk zijn aan spaartaks
    https://www.iex.nl/Nieuws/ANP-070121-138/DNB-belasting-over-eigen-huis-moet-gelijk-zijn-aan-spaartaks.aspx

    Straks 4% betalen over paar ton overwaarde? Aflossen lijkt hoe verstandig ook normaal nu Russisch roulette..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoef je niet af te lossen?? Doe het dan ook niet!!!Ze gaan je naaien in box3 iemand moet die corona hulp en vaccins toch betalen!

      Verwijderen
  18. @Plof

    crimineel, maarja links om of rechtsom de staat heeft geld nodig om haar uitbundige corona gratisgeld beleid terug te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Iedereen, die geprofiteerd heeft van de schijnbare
      bubbel in activa-inflatie, met name het eigen huis,
      zal straks flink moeten inleveren. De overheid
      krijgt altijd haar geld. Vroeger was er een belasting
      op ramen. Daarom metselde menigeen ramen in het
      huis dicht. Je moet er maar op komen.

      DS

      Verwijderen
  19. Wat een geweld weer vandaag..(again & again)
    US indices Records, Bitcoin 40k, 10-Yr bond +4%, Oil>50usd, Nikkei 30yr high

    BeantwoordenVerwijderen
  20. The ugly truth..

    https://www.youtube.com/watch?v=3N_Lgzn1v2A

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Zéér schokkend, onderzoek naar Big Pharma:

    Vanaf minuut 3, 45

    https://www.youtube.com/watch?v=mllca8PkX-s

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Brasil zegt NEE tegen de Reset. Rutte ziet het wel zitten:

    https://twitter.com/ajaxfriend/status/1347636464197251073?s=20

    https://twitter.com/ajaxfriend/status/1346519698574356481?s=20

    Joep

    BeantwoordenVerwijderen
  23. hadewych von mises9 januari 2021 om 11:22

    Heer Schmull, mbt de bestorming vh Capitool, kader dit volgens u in The Fourth Turning?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      The Fourth Turning oftewel de theorie van trends bij
      opeenvolgende generaties, lijkt omstreden. Het lijkt
      teveel te generaliseren en daardoor slechts beperkt
      wetenschappelijk. Bovendien is het nog maar de vraag
      of andere factoren dan generaties alleen, doorslaggevend
      zijn. De bestorming van het Capitool was te danken aan
      een multi-generationele groep, die de kans kreeg
      om door het veiligheidscordon heen binnen te dringen.
      Terwijl het Capitool in Lockdown was, probeerde Trump
      verschillende senatoren te bellen via hun mobiel om
      de certificering van Biden tegen te houden. Misschien
      is er een vergelijking mogelijk met de bestorming van
      de Versailles in 1789 en de Franse Revolutie, maar
      de redenen zijn verschillend.

      Probleem is, dat degenen, die het Capitool binnendrongen
      een gevangenisstraf zouden kunnen krijgen van tegen de 10 jaar!

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises10 januari 2021 om 09:24

      Dank voor uw duiding! Achteraf lijkt het ook een storm in een glas water?

      Verwijderen
    3. The fourth turning vond ik een opmerkelijk boek. In de laatste 300 jaar waren de jonge generaties in de VS eenduidig, maar nu lijkt het er voor het eerst op dat er twee parallelle en niet naar elkaar luisterende jonge generaties zijn. Welke gaat winnen vd twee ?? Misschien krijgt Every/Rabo gelijk: de VS is a slowly disintegrating society. Simpel gezegd: een sterk verdeeld huis zal niet overleven.
      Marcja

      Verwijderen
  24. LT. GEN. TOM MCINERNEY REVEALS STUNNING INFORMATION.

    https://www.bitchute.com/video/1eQQ4c1url5a/

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat een "krant"

    https://twitter.com/cisdewolf/status/1348017773566455815?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Bring it on baby!

    https://twitter.com/Thasanders/status/1348031731547459584?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Give it to me baby!

      https://twitter.com/BOSSMAKERtm/status/1348045424817537025?s=20

      Verwijderen
  27. om 4 uur:

    https://www.newsmaxtv.com/ Ben Benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. hadewych von mises10 januari 2021 om 09:25

    Heer Schmull, wat denkt u van dit artikel (uit 2018!)?: https://www.coppolacomment.com/2018/04/arithmetic-for-austrians.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Ik heb hoge achting voor Frances Coppola, ook al zijn
      mijn politieke meningen verschillend van haar. Inflatie
      is een heel gecompliceerd onderwerp, omdat het bepaald
      wordt door een reeks factoren, die buiten de macht liggen
      van welke Centrale Bank ook. Wie kan nu de lonen
      in bijvoorbeeld China bepalen? Daarom had Milton
      Friedman ongelijk, dat de geldhoeveelheid allesbepalend
      is voor inflatie. Japan heeft die stelling in de laatste
      30 jaar ontzenuwd.

      DS

      Verwijderen
  29. https://twitter.com/barronjohn1946

    NOT DONALD TRUMP ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  30. President Trump Will Address The Nation Tonight At 7 PM EST
    Pass This On Please


    https://themarshallreport.wordpress.com/2021/01/09/president-trump-has-made-a-text-announcement-please-read/

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Bitcoin has ambitions for gold’s role

    After years of hostility to cryptocurrencies, central banks will permit them a limited rol

    FT artikel vandaag! Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Prachtig! Net op het moment, dat bijna iedereen meegesleept
      is door Bitcoin, stort het in. Vandaag zijn vele cryptos
      20 tot 30% omlaag. Dus dit gaat lekker vlug.

      DS

      Verwijderen
  32. De grote reset - De feiten op een rijtje

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=103&v=FvM1v_jt6AY&feature=emb_logo

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Trump military agreement:

    https://rumble.com/embed/v8ohj7/?pub=4

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jerome Corsi

      https://www.youtube.com/watch?v=KLuMpnERr-I&index=11&list=PL8QBkS_wk32Vf8d3t1DdMmy4VyeWjcHy6

      Loes

      Verwijderen
  34. iedereen roept over rentestijging en daling obligaties. Is dit een sein om de 20-jarige TR. te verkopen of is dit een tijdelijk dipje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Inderdaad denkt bijna iedereen, dat de enorme reflatie
      met stimuleringen en massa-vaccinaties lukt. Nee, nee,
      nee! Het tegenovergestelde staat te gebeuren tegen
      alle verwachting in. Er komt/is een depressie en een
      Crash, eerder dan verwacht. Dus TREASURIES en de
      DOLLAR zijn WEER de vluchthavens.

      Iedereen, die 'short' is, moet zich straks indekken.

      DS

      Verwijderen
    2. En goud plus zilver???? Wanneer stopt de COMEX manipulatie?

      Verwijderen
    3. hadewych von mises12 januari 2021 om 07:18

      Ik denk dat je je vraag moet linken aan het antwoord van de heer Schmull boven je vraag. Mogelijks worden goud en zilver reeds tegelde gemaakt in een aanloop naar een deflatoire 'bust', waarin cash geld het waardevolst is, omdat iedereen dan geld nodig heeft om zijn schulden af te betalen, enz.

      Verwijderen
    4. NEE, dat denk ik zeker niet, goud en zilver zijn waardevaste assets die moeten jou beschermen tegen de waarde vermindering van de valuta's dus die moet je niet te gelde maken!!!

      Verwijderen
  35. Een kippenvel-moment:

    https://www.youtube.com/watch?v=5k44oQwh5ek&feature=emb_logo

    Sorry Marcja

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Komt er een staat van beleg, zoals Michael Flynn suggereerde?

      https://www.insidernj.com/alert-fbi-reports-armed-protests-planned-50-states/

      DS

      Verwijderen
    2. Bizarre tijden zijn het!

      Als iedereen maar rustig blijft en niet vergeet de was te doen:

      https://twitter.com/minous127/status/1348679775263580178?s=20

      Loes

      Verwijderen
    3. Hoi Loes, ik wacht rustig af. De was doen hou ik niet zo van, er zijn veel aangenamere dingen!!
      Marcja

      Verwijderen
  36. LIVE: Secretary of State Pompeo Delivers Remarks at VOA (Jan. 11)

    https://www.youtube.com/watch?v=0rxBbg_pjRw&feature=youtu.be

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Over 18 uur LIVE

    �� LIVE: PRESIDENT DONALD J. TRUMP SPEAKS IN ALAMO, TX
    The best is yet to come......

    https://trumpnewscenter.com/trump-news-center-1

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Wat gaat 2021 brengen...? https://www.youtube.com/watch?v=uTkJNcJ2l0g

    BeantwoordenVerwijderen
  39. @ Stel je eens voor, dat je de PASSWORD vergeet voor je BITCOIN WALLET!

    Man Has Two More Guesses At Lost Password. If He Guesses Right, He Instantly Makes $220 Million

    Stefan Thomas, a German-born programmer living in San Francisco, has two guesses left to figure out a password that is worth, as of this week, about $220 million.

    The password will let him unlock a small hard drive, known as an IronKey, which contains the private keys to a digital wallet that holds 7,002 Bitcoin.

    Read the whole story here: https://mosttraded.com/2021/01/12/a-man-in-san-francisco-has-two-more-guesses-at-a-lost-password-that-will-unlock-his-220-million-fortune/

    Dit gebeurt vaak! Geld op de bank was veiliger geweest.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  40. @ 20% van de Bitcoins, ter waarde van $ 140 miljard, is zoek
    geraakt!

    https://www.nytimes.com/2021/01/12/technology/bitcoin-passwords-wallets-fortunes.html?smid=tw-share

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan eigenlijk helemaal niet...software kan zichzelf altijd terug vinden omdat het uit stukjes code bestaat, deze zijn ooit gemijnd dus ook reproduceerbaar, zo niet, dan klopt het systeem niet!!

      Verwijderen
  41. McConnell valt Trump af. Eindelijk!! Sorry Loes.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Just for the record: 10y yield US-treasuries: 1.15% ! Dollar-index 90 !

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Wat vindt u van dit stuk.
    https://www.lynalden.com/fiscal-and-monetary-policy/

    Hierin wordt gezegd dat velocity niet leidend is voor deflatie of inflatie. Maar meer een gevolg van monetair of fiscaal beleid. Monetair beleid zie ik als QE en fiscaal beleid is het geld wat nu naar bedrijven gaat zonder dat daar productie tegenover staat en the green deal waar zoveel miljarden voor uit zijn getrokken.
    Er wordt verder gezegd dat deleveraging niet mogelijk is omdat de schulden te hoog zijn opgelopen. De enige manier om dus de schulden ratio te verlagen is devaluatie van de munt wat zorgt voor inflatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @TIMO:

      Lyn Alden schrijft leerzame artikelen. Zij bevestigt, dat
      het monetair beleid in de loop van de tijd minder effectief
      wordt, zeker om de economie weer aan de gang te krijgen,
      naarmate de schuld als percentage van het BBP erg hoog is.
      Fiscaal beleid, dat echter afhankelijk is van politici,
      moet dan een rol spelen. Een belastingverhoging zou funest
      zijn. Begrotingstekorten zijn politiek veel minder
      pijnlijk.

      Tot nu toe is de schuld als percentage van het BBP torenhoog,
      maar de bediening van die schuld is door de superlage rente
      geen probleem, mits de volgende economische recessie
      weer meevalt. Japan wist de gigantische prive- en bedrijfs-
      schuld vanaf 1990 te verschuiven naar de overheid, waardoor
      de schuld als percentage van het BBP kon blijven stijgen,
      tegelijk met de besparingen. Daardoor bleek de huidige
      deflatie geen onoverkomelijk probleem. Maar bij een
      nul- of negatieve rente is de armslag van een Centrale
      Bank verloren. De excessieve schuld kan dan alleen
      worden verlaagd door economische groei of gedwongen
      kredietafbouw (faillissementen). Dat laatste is politiek
      vrijwel onhaalbaar. Zodra werkloosheid stijgt, komt
      er revolutie. Maar die komt ook, zodra de waarde van de
      activa van de bezittende klasse zo hoog wordt, dat de
      midden- en lagere klasse er genoeg van krijgen. Daarom
      moet de koopkracht van het geld verder worden verlaagd.

      Dus aan het eind van een lange termijn cyclus, lijken
      de houders van schuldpapier (obligaties) het gelag te
      betalen, want de koopkracht van het geld wordt
      gedevalueerd.

      Inderdaad is de omloopsnelheid van het geld (Velocity)
      slechts een van de talloze factoren, die inflatie
      bepalen, vooral in tijden van oorlog of van handels-
      oorlog (protectionisme). Beiden speelden een rol in
      de jaren '30 en '40.

      Het eindspel van een cyclus kan ook het eindspel worden
      van schuldpapier, dat dan nominaal wordt terugbetaald
      in geld, dat minder waard is geworden. Maar die rol
      is niet het einde van schuldpapier, er zijn tijden
      van opgang en neergang, maar de hausse tengevolge
      van hoge naar lage rente is dan voorbij.

      DS





      Verwijderen
  44. "Dus aan het eind van een lange termijn cyclus, lijken
    de houders van schuldpapier (obligaties) het gelag te
    betalen, want de koopkracht van het geld wordt
    gedevalueerd"...

    Wat betekent dit voor treasuries? Toch niet helemaal een veilige haven?
    Hoor het graag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ELIZABETH:

      In een zee van negatieve rendementen van Japanse en
      Europese staatsobligaties, zijn U.S. Treasuries met
      hun positief rendement juist nog aantrekkelijk. Bij
      de volgende recessie/crisis daalt dat rendement met
      een dienovereenkomstige waardestijging.

      Maar zelfs staatsobligaties met een negatief rendement
      zijn aantrekkelijk, als dat rendement nog negatiever
      wordt, om welke reden dan ook, zie Japan en Duitsland.

      Momenteel is er wat tegenwind, omdat men rekent op een
      betere economie, naarmate normale tijden terugkeren,
      nadat men is gevaccineerd en de massieve overheidssteun
      alles op de been houdt. Maar die hogere rendementen
      lijken niet vol te houden en dalen straks weer, want
      de Grote Reflatie is 'wishful thinking'. Na de COVID-
      schok zal iedereen heel voorzichtig blijven, zoals
      na elke schok, en binnen 1 of 2 jaar zullen de
      Treasury-rendementen weer veel lager kunnen worden,
      met een dienovereenkomstige waardestijging. Vergeet
      niet, dat scherp hogere schuld leidt tot minder groei
      en lagere inflatie.

      DS

      Verwijderen
  45. Gregory Mannarino begint ook al over The New World Order te praten:

    Grand Deception. The Fed: PRIME OBJECTIVE- CREATE A SLAVE SOCIETY DEPENDENT ON THEM... Mannarino

    https://www.youtube.com/watch?v=feiZ9A7V_is&feature=youtu.be

    Geert

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Rob, wat wil je hiermee zeggen??? Totaal onnodig hier volgens mij

      Verwijderen
  47. Celente kan het zo gepassioneerd uitleggen... https://www.youtube.com/watch?v=Jd42JMo2bMI

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Beschouw Celente als 'dolle pret'. Ik heb weer goed gelachen.

      DS

      Verwijderen
  48. hadewych von mises15 januari 2021 om 09:09

    Heer Schmull, off topic (bitcoin) vermoed ik dat u deze review wel genegen bent?: https://hoisington.com/pdf/HIM2020Q4NP.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Hartelijk dank! Had ik nog niet opgemerkt. Maar Lacy Hunt van
      Hoisington is altijd erg de moeite waard. Hij heeft al
      dedcennialang gelijk over de voortgaande hausse van Lange
      Treasuries in tegenstelling tot de meesten, die nu
      weer schreeuwen over de komende inflatie, die later gaat
      tegenvallen. De meesten begrepen niet, dat exessieve
      schuld leidt tot een NEGATIEVE multiplier, hoe expansief
      het monetair beleid ook is en hoe groot de begrotings-
      tekorten ook zijn. Lacy Hunt is al tijdenlang, net zoals ik,
      een roepende in de woestijn. Prima! Laat iedereen maar
      'short' gaan op Lange Treasuries net zoals op de Lange
      Japanse staatslening, de JGB, en dan wordt men WEER
      uitgekleed. De bekende 'widowmaker'!

      DS

      Verwijderen
  49. Reuters:

    Hoofd van het IMF zegt:
    "In terms of policies for right now, very unusual for the IMF, starting in March I would go out and I would say: 'PLEASE SPEND'. Spend as much as you can and then spend a little bit more," Georgieva said.

    Tsja... Het kan verkeren (of 'verkeerden'?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En voor alle duidelijkheid dat "SPEND!" is dus aan overheden gericht.

      Verwijderen
  50. Wat staat er op het spel?! De beste update in 50 min”.

    Het is 15 januari 2021 en Minister President Mark Rutte heeft het ontslag van het kabinet aangeboden. Zo’n 10 maanden geleden introduceerde Mark Rutte het NIEUWE NORMAAL. Een term die inmiddels is ingeburgerd, maar een ontmenselijking in gang heeft gezet die zijn weerga niet kent. Zouden wij een jaar geleden hebben kunnen geloven dat de huidige realiteit de onze is?

    Stapje voor stapje zijn we terecht gekomen in deze lockdown die binnenkort ongetwijfeld ook een avondklok krijgt, een fenomeen waarvoor we terug moeten naar de tweede wereldoorlog en die staat voor "groot gevaar".

    En omdat het allemaal zo snel gaat en we soms het overzicht kwijt dreigen te raken is het goed om weer eens alles op een rij te zetten en dat doen we met de Britse documentaire THE NEW NORMAL, oftewel het Nieuwe Normaal.

    https://rumble.com/vcuz3x-wat-staat-er-op-het-spel-de-beste-update-in-50-min..html

    Pien

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Reacties
    1. Zeker! Een reactie van een succesvolle miljonair:

      "Ik heb net deze docu van gisteren bekeken. 53 minuten. Ik moet er echt nog over nadenken, want ik weet het niet"

      Verwijderen
  52. DNB wil huizen belasten in box 3.
    https://www.iex.nl/Nieuws/ANP-070121-138/DNB-belasting-over-eigen-huis-moet-gelijk-zijn-aan-spaartaks.aspx

    Op zich een goed plan om huur en koop gelijk te trekken door vermogens in stenen of cash gelijk te behandelen. Door de hoge huizenprijzen ben ik zelf gedwongen te blijven huren, dus voor mij is het verschil tussen huur en koop een doorn in het oog.

    Maar belastingen in box 3 zijn een straf op spaarzaamheid en het aflossen van schulden. Liever zou ik zien dat niet het bezit wordt belast (box 3) maar het verkrijgen van bezit (box 1). Praktisch probleem is misschien wat je doet bij negatieve rendementen, maar die zou je dan moeten aftrekken van je inkomen.

    Bij een huis bestaan de inkomsten uit de overwaarde die een verkoper opstrijkt bij verkoop en die niet het resultaat is van verbeteringen aan het huis. Die overwaarde zou m.i. dus belast moeten worden bij verkoop van het huis. Zodoende heeft een doorstromer minder biedingsruimte bij de aankoop van een ander huis en wordt er vanzelf een rem gezet op de exorbitante prijsstijgingen. M.i. worden starters hiermee meer geholpen dan met de verlaging van de overdrachtsbelasting, want die zorgt juist voor prijsopdrijving.

    Ik hoor graag de meningen van anderen hierover.

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Britse vissers demonsteren bij ambtswoning Johnson tegen Brexit-rompslomp:

    https://nos.nl/artikel/2364932-britse-vissers-demonsteren-bij-ambtswoning-johnson-tegen-brexit-rompslomp.html

    Exporteurs zien hun bedrijven door de brexit-bureaucratie naar eigen zeggen vernietigd worden.

    Dit hadden de populisten het volk niet verteld! Ik denk dat heel wat vissers voor de Brexit hebben gestemd.
    De EU was zo gek nog niet. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er is tijdens de Brexit-onderhandelingen nog nooit zoveel tijd besteed aan zo'n kleine bedrijfstak als de visserijen (slechts
      0.1% van de economie van de U.K.). Er is geen toekomst voor
      vissers, vanwege overbevissing en overcapaciteit. Laat die
      overblijvende vissen toch met rust, want straks valt er
      niets meer te vissen. De opmars van kweekvis zal leiden
      tot een verdere vermindering van het aantal vissers (nog
      steeds 24.000 in de U.K.).

      DS

      Verwijderen
  54. hadewych von mises18 januari 2021 om 14:44

    Heer Schmull, zou u het jongste boek van James Rickards (The New Great Depression) al gelezen hebben? Zo ja, wat is uw review?
    (Kort: Rickards ziet, voor zover ik het goed begrijp, een Japan-scenario met hardnekkige deflatie ("the bull market in bonds has far to run"), maar, door MMT ea, een uiteindelijk verlies van vertrouwen in de usd (dit is tegen uw verwachting, weet ik), en een geleidelijke inflatie, waardoor hij op termijn de klemtoon legt op goud, grondstoffen, e.a. hard assets, ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Ik moet het boek nog lezen (https://www.amazon.co.uk/New-Great-Depression-Winners-Post-Pandemic-ebook/dp/B08DMVQ184)
      maar ik ben blij, dat wij het met elkaar eens zijn,
      dat de obligatiemarkt nog heel veel te bieden heeft,
      ondanks de lage rendementen, net zoals in Japan in
      de laatste 30 jaar. Het eindspel lijkt mij echter
      deflatie, net zoals Japan en ondanks alle stimuleringen,
      die een negatieve multiplier hebben. Maar in een deflatie,
      welke de goegemeente overal nog niet voor mogelijk houdt,
      zijn hard assets, grondstoffen en ook edele metalen
      'vogelvrij', kijk maar naar de jaren '30. De prijzen
      storten in. Goud en Zilver moesten toen door de
      overheid worden gesteund, anders was het over en uit geweest.
      MMT? Misschien heel kort, zoals in de WW II, maar
      dan wegwezen, want Amerika zal echt niet de kant opgaan
      van Venezuela. Uitgesloten!

      DS

      Verwijderen
  55. China is taking over the world:

    Biden gechanteerd of liefde voor China?

    https://www.youtube.com/watch?v=3wDs1w49Bs0

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Grappig:

    https://www.surnamemap.eu/netherlands/index.php?sur=Schmull&s=Search

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik heb 2 neven in Scheveningen en in Groningen, terwijl
      mijn zus in Amsterdam woont. Dus dit lijkt onvolledig.

      DS

      Verwijderen
  57. Beste heer Schmull, volgens David Hunter hebben we nog 3 tot 4 maanden voordat de boel fors onderuit gaat, heeft hij een punt of is dit weer zo'n doemdenker? https://www.youtube.com/watch?v=OGKuc3CZnLI&t=2951s

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Hij timmert nogal aan de weg en heeft de laatste paar
      maanden gelijk. Maar elke waarzegger moet men met
      een korreltje zout nemen. Uiteindelijk weet niemand
      de toekomst.

      DS

      Verwijderen
  58. https://www.telegraaf.nl/watuzegt/475912806/obama-kroont-woensdag-kamala-harris-tot-eerste-vrouwelijke-president-vs
    Beste DS, wat kunnen we van Kamela verwachten ? Waar staan we over 4 jaar ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Ik houdt mijn hart vast. Kamala Harris heeft nooit
      kunnen opschieten met Biden. Verder heeft zij bagage.
      Bovendien was haar campagne voor het Presidentschap
      een grote mislukking met slechts een paar procent
      aanhang. Als zij ooit per ongeluk President zou
      worden, dan wordt het politieke klimaat grimmig.
      Wat een ramp zou dat zijn!

      De volgende artikelen spreken boekdelen:

      ('high-end hooker'):

      https://www.harpersbazaar.com/culture/politics/a26077919/kamala-harris-willie-brown-dating-explained/

      https://medium.com/the-establishment/kamala-harris-whorephobia-is-sadly-no-surprise-250e52ceb3bd

      Men zal TRUMP nog flink gaan missen!

      Farewell address TRUMP:

      https://www.youtube.com/watch?v=6h5_d3DUdR4

      DS

      Verwijderen
    2. https://fd.nl/futures/1370809/kamala-s-killersinstinct
      Dit lijkt mij geen high end hooker...
      Marcja

      Verwijderen
    3. Volgende keer tekst kopiëren, geen lid van FD is niets kunnen lezen en dan heeft zon reactie weinig waarde...

      Verwijderen
    4. Gebruik de deelknoppen op FD.nl om dit artikel te delen via Whatsapp, Twitter, Facebook, LinkedIn of e-mail. Het kopiëren van artikelen om met anderen te delen of te gebruiken voor geautomatiseerde verwerking is een inbreuk op onze Algemene Voorwaarden en ons auteursrecht. Wilt u artikelen kunnen kopiëren om met anderen te delen en/of te gebruiken voor geautomatiseerde verwerking , dan dient u een (additionele) licentie als Channel Partner bij ons af te sluiten. Neem daartoe contact op met klanten@fdmediagroep.nl. U kunt de link naar dit artikel wél delen met anderen. Gebruik daarvoor: https://fd.nl/futures/1370809/kamala-s-killersinstinct

      Verwijderen
  59. https://www.youtube.com/watch?v=6h5_d3DUdR4

    Het blijft een goede toneelspeler ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Back on topic:

    https://twitter.com/st4rnold/status/1351653207290818560?s=19

    Dave

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Off the topic:

    https://twitter.com/JornLuka/status/1352706161267634177?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een corona camp?!?

      Tja, het gaat niet om het virus!

      Wat zegt Barack Obama nou?

      https://twitter.com/SimoneSays123/status/1352716575456059393?s=20

      Simone

      Verwijderen
  62. Wen collectieve massahypnose:

    https://twitter.com/DevliegerErik/status/1352311938341101568?s=20

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  63. De wereld staat aan het begin van een wervelwind die binnenkort niet meer te stoppen is door de hoeveelheid momentum die in de afgelopen maanden (met Covid-19) is opgebouwd.

    Een van de meest diepgaande analyses van alle tragische dingen die er nu gebeuren rondom de mensheid en hun vrijheid staat uitgelegd in dit meesterwerk van één van de beste analisten die op deze planeet rondloopt.

    Ik stel u voor aan de heer Klaus Schwab (en zijn Franse compagnon Thierry Malleret).

    En hun boek COVID-19 The Great Reset.

    https://ondernemer.nl/reset/

    BeantwoordenVerwijderen
  64. Denkt u dat als de lockdowns veel langer gaan duren en er veel faillissementen komen, schuldenproblemen, werkloosheid,en een grote depressie ontstaat dat de Great Reset meer aan invloed kan gaan winnen? De overheid zou de schulden kwijt kunnen schelden in ruil voor een basis inkomen en hieraan voorwaarden kunnen verbinden? En de bevolking steeds meer in zijn greep houden.

    En hoe kijkt u naar Biden? Hij wil een links radicale agenda alsmede the Great Reset doorvoeren. Dit gaat toch voor ongelooflijke spanningen geven? De republikeinen hebben geen meerderheid meer in de Senaat, kunnen zij zijn plannen nog een beetje tegenhouden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      O ja. De COVID-crisis is pas begonnen. De massa-vaccinatie
      zal onder grote druk komen door de verschillende virus-
      mutaties, die veel besmettelijker zijn en ook zullen
      moeten leiden tot een verandering van de verschillende
      vaccins. Bovendien is er een tekort aan vaccins, die
      niet door alle landen zijn goedgekeurd, waardoor
      reizen extra wordt bemoeilijkt. Dit is een kwestie
      van jaren, niet maanden. Ondertussen is het 'ieder
      voor zich': elk land wordt een interneringskamp.
      Wen er maar aan, want verzet is zinloos. Regering
      en parlament hebben niets meer te vertellen, want
      de macht is nu in handen van supra-nationale
      organisaties, zoals de WHO, waarvan het hoofd niet
      eens een arts is!

      BIDEN zal de economie vernietigen. Vergeet de Reset,
      waarvan sommigen dromen. In werkelijkheid, staat de
      wereld aan de vooravond van een economische depressie,
      een Crash in peperdure beurskoersen, grondstoffenprijzen en
      prijzen in onroerend goed. De ONTPLOFFING is nabij!
      De prijs van een wereld, die ondersteboven is gekeerd,
      is heel hoog. De spanningen zullen zo hoog oplopen,
      dat een oorlog in de lucht hangt. Stel je voor.

      Wat te doen? Probeer gelukkig te zijn in je eigen kring
      en familie. Dit is niet eeuwig. Maar blijf gezond en
      geestelijk stabiel. Velen zullen hier een trauma aan
      overhouden. De enige troost is: alles zou erger kunnen
      zijn dan de huidige situatie, welke verergert wordt
      als men zijn innerlijke rust verliest. Droom van
      mooie dingen!

      DS

      Verwijderen
    2. Heer Schmull, een crash in grondstof prijzen??? Ook goud en zilver? Moeten we nu cash aanhouden en straks toeslaan? Of zullen de premies zo hoog oplopen dat straks kopen wellicht zinloos zal zijn?

      Verwijderen
  65. Ik lees alleen maar berichten over een Reset, hoe China wint, Biden triljarden er tegenaan gaat gooien en over schulden kwijtschelding.
    Ook dat de dollar door het putje gaat en ondertussen zitten we in een zeer heftige lockdown.

    Gaarne enige opbeurende relativering van U.


    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Elke zwakte in de Dollar en de U.S. Treasuries is tijdelijk.
      De Dollar is wel wat terug, voornamelijk tegenover de
      Euro, maar waar is de Crash? De Dollarindex (DXY) is nog
      ver boven die van 2008 en is de laatste tijd weer in de lift.
      De rendementen van Treasuries zijn wel omhoog, met een
      dienovereenkomstige waardedaling, maar zijn nog ver
      beneden het gemiddelde van de laatste jaren. Waar is de
      consumentenprijsinflatie? Je mag blij zijn als je je
      baan nog hebt. Iets kopen doe je niet, na zo'n schok.
      Daarom is bijna alles te koop op een prijs, ver beneden
      het gemiddelde van de laatste jaren. Loonsverhoging?
      Vergeet het maar!

      CHINA loopt al enige tijd naast haar schoenen. Er zijn al
      talloze kleinere landen onder haar laars, vooral via
      de Belt & Road (BRI). Maar als de reus Amerika echt
      opstaat, wie er ook President is, dan zal men dat
      berouwen net zoals Japan in de jaren '40. Een invalide
      was toen President en er waren maar 100,000 man op
      de been, voordat de woedde losbarstte tegen de
      dictaturen. Zie hierboven mijn commentaar over
      de Lockdown en de Reset. Er komt GEEN zachte landing
      en dus ook GEEN schuldenkwijtschelding. Fabeltjes.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw antwoord echter mij niet helemaal duidelijk : moet er eerst een oorlog komen zodat het "echte" Amerika op zal staan of kunnen de VS ook zonder oorlog de zaken recht zetten.
      Gaarne uw toelichting.

      Mvg//Harold

      Verwijderen
    3. @HAROLD:

      BIDEN staat bekend om toe te geven bij elke wind, die waait en
      zijn mening wordt afgestemd op wat men op dat moment wil
      horen. Na bijna 50 jaar in de politiek, denkt hij daarmee
      weg te kunnen komen. Liegen is voor hem een tweede natuur.

      Maar hij is altijd een oorlogsstoker geweest en steunde
      de oorlogen in Iraq, Afghanistan, Syrie, Libie en Yemen.
      Hij is nauwelijks President geworden en de eerste
      Amerikaanse troepen zijn NU alweer in Syrie!

      https://www.i24news.tv/en/news/middle-east/1611293792-us-military-convoy-enters-northeast-syria-report

      Misschien kan hij dit keer niet optreden tegen China, als
      Taiwan en Hong Kong worden bedreigd, want hij deed
      grote zaken met China via zijn zoon Hunter Biden.
      Bovendien is de Amerikaanse hegemonie in Azie op haar
      retour, want dat is nu de Chinese invloedssfeer geworden.

      In de volgende oorlog, lijken tactische kernwapens een
      beslissende rol te gaan spelen, niet troepen van soldaten
      en materieel. Biden zal alles doen, wat de Neocons,
      achter de schermen, voor hem bedenken, wat totaal
      verschillend is van Trump. Trump haalde talloze soldaten
      juist terug uit de conflictsgebieden, terwijl
      de elite en de reguliere media dat heftig bekritiseerden!

      DS

      Verwijderen
    4. Uit uw antwoord maak ik op dat het echte Amerika onder Trump had kunnen opstaan en dat met Biden de VS eerder op hun bek zullen gaan.Dus de reus zie ik voorlopig dus niet opstaan.

      Harold

      Verwijderen
  66. Geachte heer Schmull.
    Tips lopen structureel up en goudmijnen structureel down. Dit kan natuurlijk toch niet allebei waar zijn! Wat is er mis in mijn koninkrijk? Kunt u richting geven?
    Vriendelijke groet.
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANSR:

      Als ik kijk naar de charts, dan lijkt er weinig aan de hand.
      Het negatieve rendement van de Tips is al enige maanden
      ongeveer hetzelfde. De Goudmijnen zitten al 6 maanden in
      een soort consolidatie, net zoals de Goudprijs. Dit kan
      betekenen, dat de algemeen verwachte stijging van de
      Tips en de Goudmijnen nog in het verschiet ligt,
      naarmate de inflatie hoger wordt. Maar het kan ook zijn,
      dat die inflatie-verwachting niet uitkomt, omdat
      de massa-vaccinatie stagneert en het economisch herstel
      een illusie blijkt. Persoonlijk geloof ik, dat
      alles in eerste instantie tegenvalt.

      https://fred.stlouisfed.org/series/DFII10

      https://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=gdx&insttype=&freq=&show=


      DS

      Verwijderen
  67. Back on topic:

    https://coingeek.com/what-the-fork-happened-to-bitcoin/?__twitter_impression=true

    Dave

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DAVE:

      Thank you! Very useful article. But the mere survival of
      Bitcoin so far doesn't prove its legitimacy. 95% of
      Bitcoin trading is FAKE and the data are manipulated:

      https://www.cnbc.com/2019/03/22/majority-of-bitcoin-trading-is-a-hoax-new-study-finds.html

      Bitcoin is COMPLETE NONSENSE. The price doesn't mean
      anything. It's a giant, dangerous PONZI SCHEME and
      its inevitable collapse to ZERO will result in huge
      losses to inexperienced investors, who were used as
      greater fools for those, who were feeding lies to them.

      https://www.inc.com/linkedin/vivek-wadhwa/why-bitcoin-largest-ponzi-scheme-human-history-vivek-wadhwa.html

      DS

      Verwijderen
    2. Thanks for your reply!
      For another civilised debate, see this:

      https://www.grant-williams.com/gw_podcast/both-sides-of-the-coin-featuring-mike-green-and-nic-carter/

      Dave

      Verwijderen
  68. Er zijn nog steeds mensen die denken dat het met het virus heeft te maken:

    Lockdown until SEPTEMBER: Boris faces major rebellion as he pleads for six month extension


    https://www.express.co.uk/news/uk/1388099/lockdown-end-date-uk-lockdown-rules-covid-news-2021-rules-when-will-lockdown-end

    Agenda 2030 you will own nothing and be happy!

    Geert

    BeantwoordenVerwijderen
  69. Beste DS, Niall Ferguson is het geheel met u oneens: bitcoin gaat nooit naar nul en houdt zijn waarde en wordt geintegreerd in het fin systeem. Te veel instellingen en rijken nemen reeds deel.
    http://www.niallferguson.com/journalism/finance-economics/bitcoin-is-winning-the-covid-19-monetary-revolution
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bitcoins bestaan helemaal niet, het is software ergens op een server, heeft totaal geen enkele tegen waarde dan de hebzucht van de investeerders, PURE PONZI

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Niall Ferguson verdient veel respect, maar zijn staat van
      dienst is gemengd. Opvallend is, dat een 'belegging'
      steeds aantrekkelijker lijkt te worden, naarmate
      de prijs stijgt. De mens wil nu eenmaal niet de boot
      missen of wil niet als 'dwaas' worden beschouwd. Vele
      jongeren beweren, dat ouderen Bitcoin gewoon niet
      begrijpen. Maar mijn ervaring is, dat juist vele
      waarnemers van goede naam op een gegeven moment
      achter iets aanlopen, omdat het een lang leven
      beschoren is, niet omdat het meer waard zou zijn geworden.
      Klinkende namen liepen in de jaren '90 achter
      Enron en Bre-X aan, en die hebben het geweten!

      DS

      Verwijderen
  70. Conclusie van de FOMC-meeting gisteren: de Fed laat nog voor onvoorziene tijd de geldpers aanstaan voor $ 120 miljard per maand en zal de interestvoet nog een lange tijd laag tot zeer laag houden.
    Gevolgen voor de waarde van de dollar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anyone knows what comes after Trillion?

      Verwijderen
    2. @ROBV:

      De handelsgewogen (trade weighted) Dollar daalde in 2020
      met 2.5% (met 5.5% tegenover de ontwikkelde landen en
      een stijging van 0.5% tegenover de ontwikkelingslanden).
      Big deal. Waarom daalde de Dollar niet veel meer? Bijna
      alle banken voorspellen een 20% daling, maar sommige
      banken krijgen alweer natte voeten en zijn neutraal,
      zoals Morgan Stanley. Dat komt, omdat vooral het
      monetaire stimuleringsprogramma van de ECB tekort
      schiet, terwijl de Eurozone in deflatie en in recessie
      verkeert. De ECB zal haar programma moeten uitbreiden.

      De FED's opkoopprogramma is 22% van het BNP van Amerika,
      terwijl dat van de ECB 53% is. Dat van Japan en Zwitserland
      is zo'n 120% van hun BNP! Desondanks DAALT de inflatie
      en zijn Japan, de Eurozone en Zwitserland in DEFLATIE.

      Kijk dus nooit naar de absolute getallen, want die zijn
      nietszeggend. Er is zelfs kans op een vermindering
      van het opkoopprogramma van de FED, omdat de economie
      beter is dan verwacht. De streefdatum is 2025, maar
      de markt kijkt vooruit en verdisconteert dat eerder.

      Bovendien zijn de Dollarschulden van bijna alle landen
      in de laatste 12 maanden flink gestegen, inclusief
      die van China. Dus de vraag naar Dollars blijft
      aanhouden op lange termijn. Dollarschuld is een 'short'-
      positie op de Dollar. Overigens is de opgaande trend
      in de Dollar sinds 2008 nog volledig in tact.

      Bij de volgende crisis, explodeert de Dollar naar boven.

      DS

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Na TRILLION volgt QUADRILLION. De totale waarde van
      de markt van derivaten wordt geschat op $ 1 quadrillion,
      maar dat is de 'notional' value. De echte waarde is
      een fractie daarvan, maar nog steeds erg groot.

      DS

      Verwijderen
  71. Wat denkt u dat het GameStop verhaal doet met de rest van de financiële markt? Is dit de opstand van de millenials omdat ze overal worden buitengesloten. Hoge studieschulden, geen kans op een woning, slechte vooruitzichten op een goedbetaalde baan. Dus wat doen ze, ze gebruiken het geld wat ze hebben om de speculatieve markt kapot te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @TIMO:

      Is het niet opwindend? Iets kan stijgen (of dalen), ongeacht
      de fundamentals. Dit is 1929. Destijds waren het de
      schoenpoetsers, die de aandelentips gaven, net voor de
      Grote Crash. Nu zijn het de 'newbies', die houden van
      computerspelletjes. Natuurlijk eindigt dit in tranen.
      Niemand weet wanneer, maar de volgende Crash zal
      adembenemend worden, veel erger dan 1929 - 1932, toen
      de markt met 90% daalde. Ook veel erger dan de
      instorting van Tech tussen 2000 en 2002 met 90%.
      Maar voordat dat gebeurt, kan de markt ook nog
      verdubbelen. Mijn advies is: houdt je kruit droog,
      want geduld siert de mens. Doe iets anders, ga schilderen.
      Wees nooit deelachtig van de waanzin, die slecht is
      voor je gezondheid en je financieele discipline. SPAAR!

      En wanneer alles is ingestort, dan is de wereld
      klaar voor autocratie, dictatuur, en een hele
      donkere nacht. Nee geen Reset, want er is GEEN
      ZACHTE LANDING.

      DS

      Verwijderen
    2. @TIMO:

      wees nooit deelachtig ... aan ...

      DS

      Verwijderen
  72. Heer Schmull, een crash in grondstof prijzen??? Ook goud en zilver? Moeten we nu cash aanhouden en straks toeslaan? Of zullen de premies zo hoog oplopen dat straks kopen wellicht zinloos zal zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Misschien is de MELT-UP vroegtijdig beeindigd, na de
      ongelofelijke speculaties van 'newbies':

      PIPER SANDLER is een leidende investment bank sinds 1895:

      Stt Breaking News
      @sttbreakingnews
      ·
      44m
      ROBINHOOD TAPS HUNDRED MILLION FROM CREDIT LINES : SOURCE - CNBC IF ROBINHOOD WENT UNDER, THERE WOULD BE CATASTROPHIC RAMIFICATIONS, SIMILAR TO LEHMAN BROS : PIPER SANDLER

      Als dat zou gebeuren, dan gaat alles opeens terug, behalve
      de Dollar en de U.S. Treasuries. We zullen zien.

      DS

      Verwijderen
    2. @DJENNIS:

      Het wordt steeds duidelijker, dat er bijna een NIEUWE
      financieele crisis plaatsvond of nog plaats zal vinden.
      Sommige hedge funds verloren zovele miljarden, dat
      die nu met sluiting worden bedreigd:

      Jim Rickards
      @JamesGRickards
      ·
      3h
      I don't have a Robinhood account and I don't trade #GME, so I find this debacle highly amusing. Still, there's a serious side. Large losses spread like a virus. It's called financial contagion. It's happening among hedge funds. No sympathy. Just a warning.

      https://www.wsj.com/articles/several-hedge-funds-stung-by-market-turmoil-11611842693?mod=hp_lead_pos2

      https://twitter.com/skywalker_2k/status/1355003712385634310/photo/1

      Wow!

      DS

      Verwijderen
    3. De commentatoren in het FD genieten wel vh hedgefonds drama met Robinhood... ze geloven dus niet in een gevaar voor de stabiliteit vh systeem
      Marcja

      Verwijderen
    4. @MARCJA:

      Het Robinhood-evenement is niets anders dan illegale
      manipulatie van de markt. Vele rechtszaken zijn er al
      het gevolg van en kan leiden tot de arrestatie van
      verschillende mensen.

      https://www.youtube.com/watch?v=UTqVTzlqZdw&feature=youtu.be

      DS

      Verwijderen
  73. https://www.zerohedge.com/geopolitical/quinn-fourth-turning-detonation-part-2
    Toen ik het boek destijds las, was ik onder de indruk en nog steeds. Dit is een interpretatie.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Ik geloof ook in steeds terugkerende cycli. Elke generatie
      leert van vaders, maar zelden van grootvaders. Daarom
      vervalt de wereld steeds weer in dezelfde val van depressie
      en oorlog. Alle tekenen wijzen erop, dat de droom van
      een nieuwe enorme opgaande cyclus dit keer niet uitkomt.
      Want allereerst moet er schoon schip worden gemaakt met
      het oude.

      DS

      Verwijderen
  74. Elon musk is nu ook fan van Bitcoin. Kan het lot van Bitcoin nog veranderen of is en blijft het waardeloos ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @TIMO:

      Iedereen wil wel meedoen, als er even wat te verdienen valt.
      Dus deelname aan de rage met een paar procent van een
      vermogen kan zin hebben voor de liefhebbers. Maar er zijn
      regelmatige Boom-Bust cycli en overheden en Centrale
      Banken zitten ook niet stil: hun geldmonopolie staat
      immers op het spel. Dus men moet bereid zijn om zulke
      risico's op de koop toe te nemen. Bitcoin heeft geen
      kans, zodra de Establishment er genoeg van krijgt.

      DS

      Verwijderen
  75. JoeBiden is een begenadigd spreker. Miljoenen mensen hingen aan zijn lippen tijdens honderden verkiezingsbijeenkomsten. Als je hem hoort spreken dan voel je die vlam in je ontbranden. Passie, emotie, begeisterung. Natuurlijk haalde hij meer stemmen dan President Trump.

    https://twitter.com/SimoneSays123/status/1355454717246246912?s=20

    Klaus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Reken maar op oorlog met Iran, passie emotie en oorlogszucht....pfff Die Biden is een grote eikel let maar op!

      Verwijderen
  76. The Great Reset debunked by a raging free-market capitalist

    https://www.youtube.com/watch?v=KQfz2zwfpzU&feature=emb_logo

    BeantwoordenVerwijderen
  77. https://www.zerohedge.com/markets/reddit-preparing-unleash-worlds-biggest-short-squeeze-silver
    Het vlg spektakel ? Er was zoiets in her verleden ook al, als ik me goed herinner.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Elke SHORT SQUEEZE is tijdelijk. Elke keer als ik hoor,
      dat er een tekort is aan Zilver of Gas, dan draai ik me
      om in bed. Dat hoor ik al 50 jaar! Maar zo'n tijdelijk
      spel laat wel een boel schade achter. Het gevolg zou
      kunnen zijn, dat de activiteiten van kleine beleggers
      aan banden worden gelegd, niet de praktijk van 'shorting'.

      In 2018 steeg VOLKSWAGEN van 30 naar 1000, omdat Porsche
      probeerde om haar zeggenschap bij VW te verhogen.
      De shorters verloren tientallen miljarden, maar de koers
      van VW staat nu lager dan destijds!

      https://www.autoweek.com/news/industry-news/a35340727/heres-how-the-gamestop-short-squeeze-is-like-the-vw-squeeze-of-2008/

      DS

      Verwijderen
  78. This post hasn't aged well.

    BeantwoordenVerwijderen