Translate

maandag 1 februari 2021

DE VLAM IN DE PAN

DE VLAM IN DE PAN

Een kleine vlam in de pan kan snel uitbreiden tot een grote brand. Meestal vindt een grote oorlog daarom eerder plaats dan verwacht. Net zoals een Pandemie en een wereldrecessie. Is het weer zover? Beter het zekere voor het onzekere! Want dan wordt immers persoonlijke vrijheid opgeofferd en alles, wat je lief is, staat opeens op het spel. In een tijd van een virus, dat, vanwege herhaaldelijke mutaties, als een kameleon, ongrijpbaar lijkt voor de, in der haast ontwikkelde, vaccins, is er maar weinig voor nodig om de vlam in de pan te slaan. Verder is de wereldschuld veel te hoog, waardoor de volgende wereldrecessie dit keer de wereldeconomie flink zou raken.


(STOCKCHARTS)(SPX)(Jan. 2021): DE GROOTSTE BULLMARKT OOIT? GEEN VUILTJE AAN DE LUCHT? ELKE KOERSZWAKTE WAS IMMERS EEN KOOPGELEGENHEID. SLECHT NIEUWS IS TOCH GOED NIEUWS. GEWOON EVEN LEKKER SNEL GELD VERDIENEN, WANT HET LEVEN IS KORT! ECHT WAAR?

Het is nu al ieder voor zich. Iedereen praat over het aanleggen van voorraden van alles. De bevoorradingsketen is immers niet meer betrouwbaar in een gespleten wereld. Zo'n wereld is op weg om de economie op oorlogsvoet te brengen. De COVID-crisis was een eerste aanzet daartoe. De officieele inlijving van Taiwan door China, die dat land beschouwt als rechtmatig grondgebied, hangt al heel lang in de lucht. Maar hoe kan de wereld zonder Taiwan, het Ruhrgebied van het mondiale digitale tijdperk, en een uiterst belangrijke leverancier van halfgeleiders? Voor China is het een kwestie van eer. Net zoals Hong Kong. Net zoals Singapore (76.2% ethnische Chinezen). Tegelijkertijd zijn Australie en Nieuw Zeeland al bijna Chinese provincies geworden. Wie had dat gedacht? Met President 'Sleepy Joe' Biden (78) in het Witte Huis, staat het licht nu op groen. In zijn gehele leven heeft Biden met zich laten sollen. Een eigen mening heeft hij niet.

En wat te denken van een aanval op de nucleaire instellingen van Iran? Israel, samen met o.a. de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) en de stilzwijgende steun van Saoedie-Arabie en Amerika, heeft dat allang niet onder stoelen of banken gestoken. Iran is tegenwoordig vrij wanhopig en kwetsbaar. Maar de economische en financieele schok van zo'n aanval moet niet worden onderschat. Ook Rusland en China zouden hierbij betrokken kunnen raken. Maar voor Israel wordt het nu of nooit.

Natuurlijk doemen kapitaalcontroles op. De invoering van internationale kapitaalrestricties is onvermijdelijk, met name in Europa, naarmate de spanningen toenemen. De kans, dat de Euro, de valuta zonder land, in de volgende crisis niet overleeft, is levensgroot. Die kapitaalrestricties zouden kunnen worden voorafgegaan door de financieele reddingsoperaties van de diep in de schulden zittende financieele instellingen, met name in Europa, alsmede de ondergekapitaliseerde financieele clearing-instellingen (Central Counterparty Clearing Houses - CCP's). De CCP's zullen immers, in de volgende crisis, hun verplichtingen ten aanzien van de gigantische derivatenmarkt nooit kunnen nakomen.

Het ondenkbare! Soms sta je er gewoon niet bij stil. Je kan je daar geen voorstelling van maken. Daarom ben je daarop meestal niet voorbereid. Eerst ontken je het. Je onderbewuste verdringt het. Ongelooflijk. Het valt allemaal wel mee, denk je. Echt. Je ziet het dan nog echt niet. Je minimaliseert en rationaliseert. Er is misschien wel iets aan de hand, maar je wilt of kunt het niet zien. Niets is zo menselijk als problemen ontwijken. Je weet immers toch niet zo goed, hoe je die zou moeten oplossen.

Problemen, gelukkig maar! Want dan is je leven tenminste nog in volle gang. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee: stap niet in de valkuil van jeugdige overmoed. Want dat is het probleem van tegenwoordig: al dat zogenaamd gratis geld, dat gestrooid wordt door de overheden en de Centrale Banken, maskeert de bedroevende realiteit van extreme risico's. Het is alsof het ondenkbare manna uit de hemel op ons neerdaalt! Beleggers worden als kikkers geleidelijk opgewarmd in water, zonder dat zij de gevaren daarvan herkennen (Klarman van Baupost). De wereld lijkt helemaal gek te zijn geworden en de speculatieve bubbels weten van geen ophouden! Maar het onvermijdelijk barsten van al die bubbels, wordt straks een legendarische gebeurtenis. Reken maar.

(CITI)(Jan. 2021): BIJNA NIEMAND ZIET DE RISICO'S MEER. ONGELOOFLIJK! HADDEN WE MAAR EEN KUDDE-IMMUNITEIT TEGEN HET COVID-VIRUS IN PLAATS VAN EEN GEVAARLIJK KUDDEGEDRAG OP DE BEURZEN EN ELDERS. GA LIEVER WAT SCHILDEREN!

Sinds de Grote Financieele Crisis van 2008, is de geldhoeveelheid ('kapitaal') in de wereld, dankzij het soepele monetair beleid van de geniale Centrale Banken, helemaal ontploft, waardoor financieele activa tien maal zoveel waard zijn geworden dan de wereldwijde productie van goederen en diensten ('global output'). Een overvloed aan geld! Natuurlijk loopt activa-inflatie overal de spuigaten uit en is elke verhouding tot de werkelijke, fundamentele waarde zoekgeraakt. Geweldig voor bezitters van die activa. Hoelang kan zo'n beleid van verlaging van koopkracht nog worden volgehouden? Tot iedereen, die wat bezit, zogenaamd miljonair is? En zullen de niet-bezitters gewoon lijdelijk toezien? Of volgt er een bestorming van de symbolen van de elite, zoals het Paleis van Versailles in 1789?  Is geld op den duur niets meer waard en straks alleen geschikt voor de prullenbak? Is het einde van het huidige financieele systeem nabij?

Als de obligatiemarkt, de echte slimme markt, in waarde stijgt, vanwege dalende rendementen (zie hierboven), dan voorspelt dat meestal niet veel goeds voor wat komen gaat. Elke stijging van inflatie en obligatie-rendement is al 40 jaar van voorbijgaande aard en dat zal dit keer niet anders zijn. De obligatiemarkt geeft dus nu weer een waarschuwingssignaal af voor de toekomst. Als de toekomst werkelijk zo rooskleurig zou zijn, dan staan economische groei en hogere inflatie voor de deur en daalt de waardering van de obligatiemarkt met een rendementsstijging ('steeper yield curve'). 

De signalen van alle andere markten blijken, historisch gezien, steeds weer onbetrouwbaar. De markten van aandelen, grondstoffen en kredietgedreven onroerend goed, bleven meestal net zolang stijgen, tot hun uiteindelijke instorting, om welke reden dan ook. Zo'n instorting is vaak niet eens het gevolg van massaverkoop, maar van totale uitputting en vermoeidheid, omdat de kopers opeens wegbleven.

Centrale Banken hebben, met hun uiterst soepel monetair beleid, ook, aan de marge, invloed gehad op de daling van obligatierendementen ('yield curve control'). Hun 'kwantitatieve verruiming' ('quantitative easing - QE') verruilde immers relatief illiquide obligaties tegen echt geld ('geld uit het niets'), wat meteen werd belegd in andere activa, zoals aandelen, onroerend goed, grondstoffen en zelfs cryptos. Deze activa-ruil ('asset swap') zorgde voor een bubbel in alles, oftewel het bewust beoogde vermogenseffect ('everything bubble'), terwijl de obligatierendementen nauwelijks stegen, ondanks de aanzienlijk verslechterende staatsfinancieen. Maar de economie als geheel kwam niet echt op gang, omdat de minderheid van de bezitters van activa hun bestedingen weliswaar wat verhoogden, terwijl de overgrote meerderheid van niet-bezitters, die vooral in het krijt staan, het voornamelijk af moesten laten weten.

(BLOOMBERG): INFLATOIRE VERWACHTINGEN (BREAKEVENS) ZIJN WELISWAAR GESTEGEN, MAAR 10-JARIGE U.S. TREASURY-RENDEMENTEN WEIGEREN TE VOLGEN. DE GIGANTISCHE U.S. TREASURYMARKT GELOOFT NIET IN INFLATIE EN GROEI. (HET RENDEMENT VAN DE 10-JARIGE U.S. TREASURY IS PER 29/1/21 WAT HOGER: 1.11% TEGENOVER 1.57% IN 2020)


(BLOOMBERG)(PER 29/1/21: 1.11%) STEEDS LAGERE RENDEMENTEN BETEKENEN STEEDS HOGERE WAARDERINGEN. DE RECENTE KNIK OMHOOG IS TIJDELIJK. DIT IS GEEN BUBBEL, OMDAT AFZONDERLIJKE OBLIGATIES EEN VASTE AFLOOPDATUM HEBBEN MET EEN AFLOSSING OP 100%. ALLE ANDERE ACTIVA HEBBEN GEEN VASTE AFLOOPDATUM. DE BOODSCHAP VAN DE OBLIGATIEMARKT IS: GEEN INFLATIE OF ECONOMISCHE GROEI IS IN ZICHT, VOOR ZOVER HET OOG REIKT! DE OBLIGATIEMARKT IS EEN VEELVOUD GROTER DAN WELKE ANDERE MARKT DAN OOK MET DE MEESTE SLIMME, VOORNAMELIJK INSTITUTIONELE, BELEGGERS.

Consumentenprijsinflatie liet het bovendien helemaal afweten, omdat de omloopsnelheid van het geld ('velocity'), zelfs na 20 jaar van daling, bleef instorten naar een nieuw dieptepunt sinds 1946 (!). Het geld werd geen 'hete', maar 'koude' aardappel, omdat de gemiddelde burger wel aanvoelde, dat de tijd om erop los te leven, allang was verstreken. De onzekerheden over werkgelegenheid en de oude dag versterkten overal de spaarcultuur, ondanks de lage of negatieve rente. Bovendien was er helemaal geen sprake van een loon- en prijsspiraal, zoals in de jaren '70, vanwege de concurrentie van China sinds 2001, na hun toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Na de huidige economische depressie van COVID mag men trouwens van geluk spreken, als men nog een baan heeft!



(BCA RESEARCH): ONDANKS ALLE MONETAIRE STIMULERINGEN, ZIJN DE BESPARINGEN WEER DE PAN UITGEREZEN, WAARDOOR DE OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD, DE ECHTE AANDRIJVER VAN INFLATIE, IS INGESTORT. GELD IS NOG MEER EEN 'KOUDE AARDAPPEL' GEWORDEN!

De waardestijging van de obligatiemarkt voorspelt deflatie, recessie en hele moeilijke tijden. Laat niemand de illusie hebben, dat Centrale Banken de zaak onder controle hebben. Integendeel. Geen enkele recessie kon door een Centrale Bank ooit worden voorkomen. Een ballon van excessieve schuld kan nooit eeuwig in de lucht worden gehouden. Op een gegeven moment ontsnapt er lucht uit die ballon en een onbeheersbare Tsunami van slechte schuld overspoelt de aarde. Een extreem ruim monetair beleid, in een wereld van excessieve schuld, zal de mens weinig helpen, vanwege de 'negatieve vermenigvuldiger' ('negative multiplier'). De toegevoegde waarde van zo'n beleid wordt steeds minder (afnemende opbrengsten) tot het zelfs een negatief effect heeft! De gigantische monetaire stimuleringen hebben dus nu een averechts effect. Daarom zijn alle verwachtingen van groei en consumentenprijsinflatie tijdelijk. 




De grote winnaar van de laatste 40 jaar was de 30-jarige U.S. Treasury, de enige echte veilige haven voor het Grote Geld, en vooral de NUL-coupon daarop (die jaarlijks gemiddeld 17% steeg in de laatste 40 jaar, met doorrollen), naarmate het rendement maar bleef dalen. In de afgelopen 12 maanden (December, 2019 -December, 2020) steeg de waardering daarvan weer met 20% tegenover een stijging van 18.4% van de S&P 500 aandelenindex. Het huidige, positieve, rendement van 1.79% (27 Januari, 2021) heeft grote kans om in  de komende jaren met weer 1% te dalen, wat een winst zou opleveren van 30%. 

De rendementen van langere staatsleningen van Nederland, Duitsland en Japan zijn immers allang negatief en zijn, met onderbrekingen, steeds negatiever geworden, zelfs vergeleken met 6 maanden geleden! Zoiets is immers normaal in een wereld, die gebukt gaat onder excessieve schuld, grote overcapaciteit en voortgaande vergrijzing. Alleen oorlog, tariefmuren, een langdurige epidemie en 'echt gelddrukken' (Modern Monetary Theory - MMT), wat nog verboden is, zouden de situatie tijdelijk misschien wat kunnen veranderen.

Daarom zal het Grote Geld, vooral uit Europa en Japan, zich weer storten op Amerikaanse Treasuries, ongeacht de grotere uitgifte, zodra blijkt, dat groei en inflatie weer een illusie is geweest. Wees dus niet short, zoals de meeste traders! Bovendien worden de optimisten straks wakker, dat de beursstijging voornamelijk te danken is geweest aan financieele engineering, zoals inkoop van eigen aandelen, en gedreven is geweest door liquiditeiten van Centrale Banken, met hun superlage rente, niet aan winststijging en een betere economie. Die laatste factoren zijn de enige duurzame redenen voor een beursstijging. 

Zodra het gepeupel (neem me niet kwalijk!) grootscheeps in aandelen speculeert (Robinhood, etc), dan is het einde van de Bullmarkt nabij. Misschien besluiten de Centrale Banken om, geheel onverwacht, dit door hen geschapen monster, te temmen. Zeg nooit nooit. Dat is vroeger meermalen gebeurd. Dat is de typische Amerikaanse mentaliteit ('let the chips fall, where they may'). Die peperdure aandelen, +500% in de laatste 11 jaar, staan dan straks in hun hemd!

Maar 'de bubbel in alles' is nu te verleidelijk geworden voor vadertje staat om te negeren. De staatsfinancieen moeten weer op orde worden gebracht, vooral vanwege de COVID-crisis. Dus huiseigenaren, opgelet! Er wordt nu overal ernstig overwogen om de burger te onderwerpen aan een 'eenmalige' vermogensbelasting van 5%, inclusief het eigen huis, boven een bepaalde waarde (300,000?), betaalbaar gedurende een periode van 5 jaar. Alle bezitters van activa, die in waarde stegen, vanwege het 'ruim-geld-beleid' van vadertje staat, zullen moeten inleveren. Bovendien blijven de inkomsten- , vermogenswinst- en erfelijkheidsbelastingen ook niet buiten schot. De staat heeft nu geld nodig en krijgt altijd haar geld: 

https://news.sky.com/story/covid-19-experts-make-case-for-one-off-260bn-tax-raid-on-wealthy-12155275

Echt gelddrukken is nog wettelijk verboden en zou het geld trouwens waardeloos maken. De enorme stimuleringen worden gefinancierd door de uitgifte van schuldpapier. Er is vooralsnog een tekort aan kwaliteitsobligaties, dus dat is geen probleem. Natuurlijk kopen Centrale Banken een gedeelte van dat schuldpapier weer op, maar dat is helemaal niet hetzelfde als echt gelddrukken. Dat dient om de rentebetaling te drukken. 

Daarom zal de gemiddelde burger straks jarenlang krom moeten liggen om de staatsschuld, als percentage van de economie, te helpen verlagen. Net zoals na elke oorlog. Geen enkele Great Reset van de 'Davos Man', het ultieme waanidee, biedt uitkomst. De 'Davos Man' kan helemaal niet de toekomst voorspellen: hij zag de Grote Financieele Crisis van 2008 niet aankomen, noch de Eurocrisis in 2012, noch Brexit, noch President Trump, noch de huidige Coronavirus-pandemie. De 'Davos Man' zal ook dit keer de komende structurele economische malaise missen, omdat hij dan tot een 'persona non grata' zou worden verklaard. Maar men moet zich juist nu voorbereiden op het ergste. De 'Davos Man' heeft allang afgedaan. Het geld zal 'nog kouder' kunnen worden en structurele deflatie, net zoals in Japan in de laatste 30 jaar, zou gemeengoed worden! Consumentenbestedingen, welke 70% uitmaken van de economie, zullen inkrimpen en sparen, wat de rente ook is, wordt het nieuwe normaal, net zoals in Japan. Zoiets volgt altijd na een gevoelige schok.

(NED DAVIS): DIT IS DE OLIFANT IN DE KAMER! DE RECHTERKOLOM IS DE TOTALE PARTICULIERE EN STAATSSCHULD, ALS PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE, VAN GESELECTEERDE LANDEN. HET BEDIENEN VAN DIE SCHULD ('SCHULDENDIENST') IS NU WELISWAAR HET LAAGST OOIT, VANWEGE DE SUPERLAGE OF ZELFS NEGATIEVE RENTE, MAAR NIETS IS EEUWIG. DE WERELD IS VERSTRIKT GERAAKT IN EEN ERNSTIGE SCHULDENVAL.

Tegelijkertijd staat er wel degelijk een schuldafbouw (80% van de wereldschuld is in Dollars) voor de deur, die decennialang in beslag kan nemen. Een onordelijke afbouw van de schuldhefboom ('Crash') is ook niet uitgesloten. Als het vertrouwen vervliegt, om welke reden dan ook, dan komt een schuldenaar in een vrije val terecht. In elke crisis stijgt daarom de vraag naar Dollars. Laat de Dollar tegenwoordig toevallig een favoriete 'short' te zijn bij de meeste traders! Krijgen die straks het lid op de neus, net zoals de Hedge Funds bij Gamestock? De meeste valuta's zijn in de laatste 12 maanden gedevalueerd tegenover de Dollar (zie Hanke):

(BLOOMBERG): DE DOLLARINDEX (DXY) IS ALWEER IN DE LIFT! DE OPGAANDE TREND SINDS 2008 IS NOG VOLLEDIG IN TACT.

Opvallend is, dat bijna iedereen nu zeer positief is over de wereldeconomie in 2021, hetzij vanwege al die vaccins, hetzij vanwege 'de 'korte' COVID-recessie. Echt waar? Maar in werkelijkheid lijkt het tegenovergestelde te zullen plaatsvinden. Dit is het hoogtepunt van de ruim 10-jarige race omhoog van beurskoersen, onroerend goed prijzen en grondstoffenprijzen, die echter niet allemaal tegelijkertijd hun hoogtepunt bereiken. Overigens was het recente structurele hoogtepunt van grondstoffenprijzen al in  2008. Maar de reeele grondstoffenprijzen (na aftrek van inflatie) dalen overigens al gedurende honderden jaren. Die neergaande trend zet zich voort, hoofdzakelijk vanwege regelmatige overproductie.

Goud is echter een crisismetaal, met een staat van dienst sinds Koning Croesus (550 voor Christus), welke een bescheiden, maar essentieel onderdeel moet uitmaken van elk vermogen, ongeacht de prijs, ongeacht het gebrek aan dividend en ongeacht de kosten van opslag en verzekering. Je weet maar nooit. Goud kan in ieder geval niet dalen naar nul, zoals Cryptos.

 
Maar soms is er wel sprake van onverwachte tegenwind: tussen 1980 en 2001 (21 jaar!), daalde de Goudprijs met 65%, terwijl er helemaal geen deflatie was. Maar de inflatie van toen was wel veel lager dan die van de jaren '70, vanwege de 20% rente in 1981. Beschouw Goud daarom als een wegleggertje, als een bescherming tegen koopkrachtverlies en als een verzekering tegen het ondenkbare (een grotere rol in het monetaire systeem?), wat ook de hoofdreden is voor Centrale Banken om het aan te houden als deel van hun reserves. Wat kennelijk goed is om te bezitten voor Centrale Banken, is ook goed voor u, zolang de doodstraf er niet op staat. Dat laatste was het geval onder Stalin en Hitler. Dat is nu nog steeds het geval in Iran en Noord-Korea. Maar zelfs het schaarse Goud zou uiteindelijk ook minder schaars kunnen worden, zodra de ruimtevaart op gang komt en tot nieuwe Goudvondsten in het heelal zou leiden. Was het leven maar niet zo kort!

https://www.thebalance.com/gold-price-history-3305646

(ZANNES)

MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2022 of later. Een epidemie duurt meestal 2 of 3 jaar, ondanks eventuele en al of niet gedwongen massa-vaccinatie.

Aan een ieder een Voorspoedig 2021 toegewenst, in goede gezondheid!

DIEDERIK SCHMULL, 1 Februari, 2021 Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.



224 opmerkingen:

  1. hadewych von mises1 februari 2021 om 07:13

    Van harte dank, heer Schmull, voor deze alweer verhelderende tegenstem!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank hiervoor. Het is weer schmullen geblazen!
    Vriendelijke groet,
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geachte heer Schmull,
    Heel hartelijk dank voor weer een fantastische "ontnuchterende" nieuwe column van u.
    Wat is uw mening over Robin Hood (geuzennaam) die het opneemt tegen "de grote jongens van Wall Street" ?
    Een gezonde ontwikkeling of zou dit het financieele systeem op termijn kunnen ondermijnen?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Elke SHORT SQUEEZE is tijdelijk. Volkswagen steeg in
      2018 van 30 naar 1000, omdat Porsche haar belang wilde
      vergroten. De Shorts verloren tientallen miljarden,
      maar de koers is nu lager dan destijds. Maar manipulatie
      van de beurs is wel illegaal. Toch zal het juridisch
      moeilijk zijn om dat aan te tonen in het geval van Robinhood
      en Reddit. Probleem is, dat brokers voortdurend marges
      moeten storten, als de meute besluit een markt te
      'corneren'. Daarom zullen brokers en beurzen de regels
      veranderen om te voorkomen, dat zij ondergaan. Nelson
      Bunker Hunt probeerde dat met Zilver in 1979 - 1980,
      maar Wall Street sloeg terug en Zilver stortte in van 50 naar 11 binnen 2 maanden. Jesse Livermore probeerde dat
      met 'investment pools' in de jaren '20 voordat de markt
      werd gereguleerd. Livermore kwam uiteindelijk aan
      een roemloos einde. Dus: NIET MEEDOEN!

      DS

      Verwijderen
    2. Een klein gokje is nooit weg; het leven moet wel spannend blijven! U noemt een factor 3 tot 5 in de voorbeelden, ik zal me tot 2 beperken, en nee, u hebt me niet geadviseerd.. .
      Marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      WALL STREET STRIKES BACK. NEVER COUNT OUT THE SUITS.
      You can sell Gamestock, but you can only buy 1 share.
      You can try to drive up Silver, but J.P.Morgan
      downgrades Silver. Also, J.P. Morgan is now LONG
      Silver, as well as the Street. The mob NEVER wins,
      because those, who control the market just CHANGE
      THE RULES. Cornering a market always ends in tears
      and is illegal.


      https://twitter.com/i/status/1356630868798881795

      Welnu, dat duurde niet lang. Zullen Robinhood en
      Wallstreetbets overleven?

      DS

      Verwijderen
    4. Hmmm u had gelijk! Was er nog niet aan begonnen...
      Marcja

      Verwijderen
  4. Inderdaad, opnieuw een uitstekende analyse. Uniek op het Internet. Bedankt, Diederik Schmull!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. geachte heer Schmull de inflatie is fors gestegen in de Eu. is dit volgens u tijdelijk?

    dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER:

      Sinds 2 jaar is de inflatie in de Eurozone steeds minder
      gestegen, totdat er zelfs deflatie was in het 4de kwartaal
      van 2020. De scherpe stijging in Januari, 2021, is
      voornamelijk te danken aan de olieprijs. Maar het economisch herstel in de Eurozone in 2021 hangt af van de massa-
      vaccinatie, wat nog ver achterblijft bij Groot-Brittannie
      en Amerika. De Lockdown in de Eurozone kan daardoor veel
      langer duren dan verwacht. Maar dat zou een klap zijn
      voor de economie, vooral van Zuid-Europa, die zo
      afhankelijk is van toerisme. Dan is deflatie veel
      waarschijnlijker, vooral als nog meer grote bedrijven
      omvallen en de werkloosheid stijgt. Daarnaast worden
      de verschillende virus-mutaties onderschat, die
      een verandering van de vaccins noodzakelijk maken en
      ook vooral degenen treft, beneden de 50. Dit kan
      zo gemakkelijk een verloren jaar worden, zonder
      veel inflatie of de terugkeer van deflatie.

      DS

      Verwijderen
    2. dank voor de duidelijke uitleg

      Verwijderen
  6. Ligt er volgens mij maar aan wat je meetelt voor inflatie, neem eens huizen en dan heb je het antwoord!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Maar waarom stijgt de olieprijs zo de laatste maanden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF@:

      De olieprijs begon te stijgen, vanwege het goede nieuws
      van de vaccins. Verder daalden de schaal-olieproductie
      en de olie-voorraden. Bovendien verlaagde OPEC de
      olieproductie. Saoedie-Arabie verlaagde de productie
      met nog een extra 1 miljoen b/d. De optimisten zijn
      lyrisch over de mogelijke terugkeer van het normale
      leven in de 2de helft van 2021, wat de olieprijs
      zou helpen. En dan hebben we het niet eens over
      een mogelijke oorlog in het Midden-Oosten en in
      Azie: uit alles blijkt, dat de verschillende
      partijen zich daarvoor gereed maken. Trump is
      nu toch weg. En Biden is seniel.

      DS

      Verwijderen
  8. https://youtu.be/3BzTLVt7uyw

    Beste DS,

    Zouden ze ons spaargeld zo willen doen "verdampen, afpakken"? Er is een duidelijke trend om de bevolking te verarmen. We wachten met ons spaargeld dat de huizenprijzen iets kunnen dalen zodat we er een kunnen kopen voor een fatsoenlijk bedrag maar die kans is aan het verdampen samen met het geld.
    BVD, Kees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Bedankt. 'The End is Near'. Dat duikt telkens op, als er
      een crisis op komst is. Maar nee, laat u niet op sleeptouw
      nemen door een oude man in een leren stoel. Er komt
      helemaal niets terecht van The Plan, voor zover dat bestaat.
      Alle utopieen zijn in het verleden mislukt.

      Natuurlijk worden allerlei signalen meestal verkeerd
      uitgelegd. Vele kopstukken zouden hun mond moeten
      houden, want zij praten over zaken, waarin zij
      geen expert zijn.

      Het ligt voor de hand, dat het lijkt, dat de spaarder
      de klos is of door negatief obligatie-rendement
      (27% van alle obligaties) of door inflatie. De burger
      zal inderdaad niet ontkomen aan hogere belastingen,
      zoals bij elke crisis. Maar de elite zal bij de
      volgende economische depressie ook flink worden
      uitgedund. De meeste rijkdom is 'papieren' rijkdom,
      wat vervliegt in een crisis, die onvermijdelijk
      op ons afkomt. Lees de geschiedenis er maar op
      na.

      Negeer alle ophef van hen, die in verwarring zijn gebracht,
      en concentreer op uw eigen situatie. Hard werken en
      zuinig leven, zonder teveel speculaties en teveel schuld,
      hebben een mens nog nooit armer gemaakt. Vroeger was
      de mens veel gelukkiger, toen er maar weinig, vaak
      onjuiste, informatie werd rondgestrooid.

      DS

      Verwijderen
  9. Bedankt voor de wijze worden.

    Kees.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Interessante opmerking van Every/Rabo vandaag over crypto:  I also don’t just mean the RBI, which is flagging it will ban cryptocurrencies and proceed to develop its own national version for India, a trend others including China may well follow very soon. (Don’t be shocked, ‘cryptonites’. Recall what happened to gold in the 1930s the last time we needed global reflation: it got confiscated by the Fed.)
    Beste DS, wat denkt u van die opmerking? Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Helemaal mee eens. Facebook's Libra werd al meteen
      neergeschoten. Maar nu zeggen vele Centrale Bankiers
      en bankiers, waaronder Lagarde (IMF) en Bailey (BOE),
      dat de dagen van Cryptos zijn geteld:

      https://www.proactiveinvestors.co.uk/companies/news/939489/bank-of-england-governor-warns-bitcoins-days-are-numbered-939489.html

      DS

      Verwijderen
  11. Dank! Ik heb een kennisgat betreff goud in 1920-1930-1940. Wat was de grafiek en wanneer en bij welke prijs greep de FED in ?
    Bvd marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De Goudprijs was onveranderd van 1879 tot 1932 ($ 20.67), dus
      54 jaar lang! De Goudprijs werd verhoogd in 1933 ($ 32.32) en
      weer in 1934 ($ 35.00), waarna Goudbezit illegaal werd.

      https://onlygold.com/gold-prices/historical-gold-prices/

      DS

      Verwijderen
  12. Free to read:
    https://on.ft.com/3jgFVDW
    Voorspelt een goede toekomst voor zilver en koper
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Sommerset Webb, editor van Money Week (een must-read
      elke week), is vaak wel het lezen waard. Maar dit keer
      probeert zij Saxo Bank na te praten. Saxo is alleen
      geschikt voor de daghandel.

      Bijna iedereen is nu positief op Zilver en Koper. Dat
      is gevaarlijk. De kans op inflatie en groei zal
      van korte duur zijn. Dus ik verschil hier van mening
      en waarschuw opnieuw voor kuddegedrag van beleggers,
      dat in tranen eindigt.

      DS

      Verwijderen
  13. Geachte heer Schmull,
    Weer iemand die denkt dat het einde van de dollar als reservemunt aanstaande is. Nu zie ik u in gedachten als denken "zucht", hahaha.'
    Maar toch, vormt de komende samenwerking tussen De People´s Bank of China en SWIFT op de lange termijn geen bedreiging voor de Amerikaanse hegemonie ?

    https://biflatie.nl/chinese-centrale-bank-plus-swift-het-begin-van-het-einde-van-het-amerikaanse-rijk/

    Alvast hartelijk dank voor uw visie op de zaak.

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Neen. De Amerikaanse hegemonie blijft onbetwist voor
      de komende 100 jaar. Amerika is het rijkst ($ 63,000
      BNP per hoofd der bevolking, tegenover $ 10,000 voor
      China, dat nog een arm land is). De demografie van
      China is nu slechter dan die van Japan in 1990: de
      werkende bevolking daalt al sinds 2015, terwijl die
      van Amerika deze eeuw niet daalt. Die van Europa
      is zo slecht, dat het een museum wordt, die de
      welvaartsstaat uiteindelijk niet overeind kan houden.

      Amerika is, als enige land, volledig zelfvoorzienend in voedsel en energie, en militair verreweg het sterkst: met
      11 vliegdekschepen tegenover 2 voor China.

      Plus de Dollar blijft de onbetwiste wereldvaluta, omdat
      er geen kapitaalcontroles zijn zoals in China. Bijna
      alles kan men met Dollars kopen, maar niet met de
      Chinese RMB.

      Verder is de schuld in China waarschijnlijkst het hoogst
      in de wereld: het is een zandkasteel. De politieke
      stabiliteit is ook ver te zoeken, met meer dan
      10,000 opstanden, rellen, opstootjes per jaar.
      Het eenpartijsysteem is niet legitiem en valt eens om.
      Slechts weinigen zullen hun geld willen stallen
      onder het wakend oog van de CCP, die lak heeft
      aan privebezit, vrijheid en democratie.

      DS

      Verwijderen
  14. "As US president Joe Biden and Democrats in Congress ploughed ahead with their plan to pass a $1.9tn fiscal stimulus bill this week, they faced a sudden, unwelcome roadblock from within their own political sphere. Lawrence Summers, who served as Bill Clinton’s treasury secretary and Barack Obama’s top economic adviser, warned that Biden’s plan was excessive and that it might trigger “inflationary pressures of a kind we have not seen in a generation, with consequences for the value of the dollar and financial stability”." Bron FT Marcja
    ???? Heeft Summers gelijk ??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Gelukkig moest Larry Summers zich, ondanks zijn staat
      van dienst, terugtrekken als kandidaat voor het hoofd
      van de FED in 2013! Wat Summers zegt is sindsdien
      steeds minder relevant. Ondanks alles, moet hij
      eigenlijk weer terug naar school, want zijn visie
      over inflatie en over de Dollar lijkt helemaal
      uit de tijd.

      https://newrepublic.com/article/161269/larry-summers-finally-belatedly-irrelevant

      DS

      Verwijderen
  15. Wat is uw reaktie op deze video van Willem Middelkoop?
    Hij zegt ogenschijnlijk geen rare dingen en de vraag rijst waarom zoveel wereldleiders het over de Reset hebben en daarbij handig de Coronagriep gebruiken.De wijze waarop de politiek de coronaproblematiek ge/misbruikt zal tot veel grotere economische schade leiden . Wat kan men er dus mee winnen? Straks grote belastingverhogingen doorvoeren met corona als schuldige ?

    Willem Middelkoop over 'The Big Reset'

    https://www.youtube.com/watch?v=-tN9f_uOLOA&feature=emb_logo



    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Middelkoop heeft niet de juiste achtergrond (fotografie)
      om te kunnen oordelen over de economie. Hij baseert zijn
      uitspraken op wat hij ziet op het Internet. Velen op
      het Internet denken hun mening te kunnen geven over
      zaken, waar zij helemaal niet deskundig in zijn.

      1) Stijging van geldhoeveelheid wordt geheel teniet
      gedaan door de instorting van de omloopsnelheid van
      het geld (Velocity). 2) Hyperinflatie volgt alleen
      als kwantitatieve verruiming (QE) wordt vervangen
      door 'echt gelddrukken' zonder een activa-ruil van
      obligaties voor liquiditeit 'uit het niets'. Dan
      moet eerst de wet worden veranderd en de BIS, de
      centrale bank van 60+ centrale banken, toestemming
      geven. 3) Sparen is juist het verstandigst, ongeacht
      de rente. Speculeren in activa, die 50% kunnen dalen
      of stijgen eindigt voor de meesten in tranen.
      De 'domme' Warren Buffett heeft liefst 40% in kasgeld
      (Treasuries) - $ 142 miljard (!) -, omdat er nu
      een overgewaardeerde bubbel is in alles. Dus de
      pientere Middelkoop beveelt aandelen aan? Goed
      onthouden! 4) Klaus Schwab van de WEF is NIET het
      hoofd van de 'elite'. De man heeft al 10 jaar
      alle ontwikkelingen NIET aan zien komen. 5) China
      neemt alles over en Amerika is aan het eind van
      haar model? Het is andersom! China is niet zelf-
      voorzienend in voedsel, energie en gronstoffen,
      maar Amerika (met Canada) wel. Amerika is na de
      Grote Financieele Crisis in 2008 juist sterker
      geworden, maar de rest van de wereld, inclusief
      China, heeft haar groei zien verminderen en
      haar schuld de pan zien uitrijzen. Het BNP
      per hoofd der bevolking is $ 63,000 in Amerika
      tegenover $ 10,000 in China. De demografie van
      China is nu slechter dan die van Japan in 1990:
      d.w.z.: China is op z'n retour. De demografie
      van Amerika is deze eeuw nog uitstekend. 6) Zou
      Amerika, ook na Trump, zomaar de hegemonie uit
      handen geven in ruil voor supranationale
      organisaties, die geen verantwoording schuldig zijn
      aan de volksvertegenwoordiging? Keep dreaming!
      7) Komt er een nieuwe Bretton Woods? Misschien,
      maar wel op voorwaarden van Amerika, niet van
      ondemocratische landen, die naast hun schoenen
      denken te kunnen lopen.

      Na elke crisis komt Amerika er sterker uit tevoorschijn
      dan welk ander land ook, terwijl de Dollar de wereld-
      valuta blijft zover het oog reikt. Digitale valuta's
      zullen een bescheiden rol vervullen net zoals de SDR's
      van het IMF. Wie vertrouwt nou boekingen in een grootboek?
      Een echte valuta moet de ruggesteun hebben van een
      sterk land met een stabiele geschiedenis.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor dit uitgebreide antwoord. Sparen en het hoofd koel houden, gaan nu een stuk ontspannener!

      Harold

      Verwijderen
    3. Sparen in goud en zilver zal je bedoelen, op de bank is huilen geblazen!!!

      Verwijderen
    4. @DJENNIS:

      De prijzen van Goud en Zilver wisselen voortdurend en
      kunnen ook weer eens 50% dalen. Maar een korte
      staatsobligatie, hopelijk gekocht met een positief
      rendement, heeft een afloopdatum met 100% uitbetaling,
      gegarandeerd, plus een coupon. Goud en Zilver hebben
      niet eens een dividend, dus zonder een stijging, komt
      men van een koude kermis thuis, wat vroeger herhaaldelijk
      gebeurde.

      DS

      Verwijderen
    5. Dat klopt, maar als je spaarde in fysiek goud dan had je gezien de historie een prima rendement gemaakt, met ECHT bezit, geen papieren beloftes....

      Verwijderen
  16. hadewych von mises8 februari 2021 om 08:43

    Heer Schmull, hartelijk dank voor uw alweer verhelderend betoog! Heb wel een vraagje bij uw tweede puntje, nl. dat we (nog) niet toe zijn aan puur 'geld drukken'. In die context: hoe moeten we monetaire demarches als de stimuluscheques, (nakende) student loan forgiveness, e.d. interpreteren? Zijn dat eigenlijk geen verdoken cash-cadeaus (en dus soort vrijuit 'geld drukken'?) ? Of hoe ziet u dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      'Echt gelddrukken' is DIRECT 'geld uit het niets' geven
      aan de burger. Dat is nog wettelijk verboden. Alle
      60+ Centrale Banken, aangesloten bij het BIS te Basel,
      mogen dat ook niet. Dus al die stimulerende maatregelen
      worden gefinancierd via de uitgifte van obligaties.
      Zelfs als die obligaties weer worden opgekocht door
      de Centrale Bank (wat Japan al decennia doet) is
      helemaal niet hetzelfde als 'echt gelddrukken'.
      Anders waren de Yen en de Japanse staatsobligaties
      nu vodjes papier geworden. Het tegendeel is waar!

      DS

      Verwijderen
  17. https://www.zerohedge.com/markets/wildest-market-ive-ever-seen-druckenmillers-must-see-goldman-interview
    He is short the dollar and Asia is the big winner. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Hedge Funds, vooral als zij uit de school klappen,
      zijn vaak contra-indicatoren gebleken. Ook als
      een huis als Goldman Sachs iets zegt, doen zij
      juist vaak het tegenovergestelde. Nobody said that
      the world was fair.

      DS

      Verwijderen

  18. Geachte heer Schmull, u adviseerde enige maanden geleden de
    iShares USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (Dist), is het gezien de sterkere dollar in de toekomst aantrekkelijker om in iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF IDTL te beleggen?


    Met vriendelijke groet,

    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN:

      Deze T-BOND ETF, met of zonder uitkering van inkomsten
      (Accum vs Distr) liever kopen in USD, want de prijs in
      EUR is minder gunstig.


      https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/297191/ishares-treasury-bond-20%20yr-ucits-etf-usd-acc-fund

      https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/272124/ishares-usd-treasury-bond-20-yr-ucits-etf

      DS

      Verwijderen
  19. Gaat Ferguson toch gelijk krijgen ?
    https://on.ft.com/3pZPs4V
    Tesla investeert massief in bitcoin en een nieuwe kun je straks in bitcoin betalen. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Lijkt erop dat Musk nu echt aan het doordraaien is, waarschijnlijk kwestie van geen tegenspraak, teveel bewonderende believers en de grootste beursbubbel aller tijden in zijn aandeel Tesla.


    LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin steeg maandag naar een nieuw recordniveau van meer dan 44.000 dollar. Dit gebeurde na het nieuws dat Tesla 1,5 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de digitale munt en bitcoins wil gaan accepteren als betaling voor producten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA @PLOF@ :

      De excentrieke ELON MUSK vindt het heerlijk om in
      krantenkoppen te prijken: met zijn netto-vermogen
      van $ 185 MILJARD ('op papier'), kan hij doen en
      zeggen, wat hij wil. Hij is een teken des tijds,
      want men wil kijken naar de toekomst, men wil
      varen op het geweldige ruim-geld beleid van de FED
      en van Biden, en elke bubbel is bijna onweerstaanbaar,
      omdat iedereen toch maar een mens is. Musk schuwt de
      publiciteit nooit, zelfs als hij 'joints' rookt op
      TV. Zijn prive-leven is kleurrijk: 7 kinderen ( de
      8ste stierf) an 2 huwelijken ( hij trouwde tweemaal
      met een van zijn ex-vrouwen). Verder heeft hij
      aangekondigd al zijn bezittingen te verkopen,
      inclusief al zijn huizen (minstens 7) ter waarde
      van $ 100 miljoen, zodat hij niets meer bezit.
      Tja, en die Bitcoin-belegging is een gokje, wat
      slechts !% uitmaakt van zijn netto-vermogen.
      Dolle pret! Hij zal u wel niet vertellen, wanneer
      hij weer verkoopt.

      DS

      Verwijderen
  21. De kans is aanwezig dat de heer Musk de Namaak Crypto markt gaat leegtrekken...... bij 50.000 gaan de laatste hebberige domkoppen het systeem in en ergens daarna..., dan gaan de walvissen cashen!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. https://www.zerohedge.com/economics/rickards-only-way-out-death-trap
    Rickards: the only way out
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Bedankt! RICKARDS heeft dit al heel lang verkondigd
      (hij noemde $ 10,000 i.p.v. $ 5,000) en TRUMP had
      er wel oren naar. De terugkeer naar een bepaalde
      Goudstandaard werd toen in het Witte Huis niet uitgesloten.
      De vraag is nu, of dit nu voor de deur staat of dat
      dit pas plaatsvindt, als de economische depressie
      en de Crash hebben toegeslagen. Dat laatste lijkt
      het meest waarschijnlijk, want de geesten zijn hier
      nog niet rijp voor. Rickards steunde Trump en hij
      mag hopen op zijn 'come back'.

      Ondertussen zijn verzekeraars niet verplicht om,
      bij verlies of diefstal van Goud, meer te
      vergoeden dan de officieele prijs van 1971 (rond $ 44.-).
      Het is maar, dat u het weet!

      DS

      Verwijderen
    2. Dit zou wel dodelijk zijn voor de waarde van de treasuries.

      Martin

      Verwijderen
  23. En als de dino praat, dan is het altijd slim te luisteren.... https://www.youtube.com/watch?v=8Rsl_suImxY

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Beste heer Schmull,

    De beurs is op vaccinatienieuws ca.50% gestegen. Mij lijkt het niet het wondermiddel voor de aanstormende problemen. Hoe ziet u dat?
    Dan daarnaast, heeft u een mening over vaccinatie persoonlijk wel/niet nemen?

    Bvd en mvg plof@

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF@:

      Naar mijn mening zijn de beurskoersen te vlug vooruitgelopen
      op een eventueel terugkeer naar het normale leven. De Lock-
      down lijkt veel langer te duren dan verwacht, vanwege
      de virus-mutaties en de mutaties van de mutaties. We zitten
      al in een depressie, geen recessie.

      De massa-vaccinaties zullen ook veel langer duren dan
      verwacht, want de vaccins moeten weer worden aangepast,
      wat 6 tot 9 maanden in beslag neemt.

      Ikzelf, op 77, ben uitgenodigd om geprikt te worden, maar
      ik zie het nog even aan. Ik heb twijfels over AstraZeneca,
      die in vele landen slechts onder voorbehoud wordt
      aangeraden en niet voor alle leeftijdsgroepen. Pfizer
      lijkt veel minder controversieel, maar er zijn wel
      2 prikken vereist. Ik heb in het verleden zelfs nooit
      de griepprik gehad, ookal omdat het elk jaar weer
      moet worden angepast. Maar ik ben in mijn leven bijna
      nooit ziek geweest, behalve wat verkoudheid, en heb
      geen onderliggende gezondheidsproblemen. Nooit enige
      geneesmiddelen nodig gehad, behalve 1 paracetamol per
      jaar. Nooit drugs gebruikt en bijna nooit gerookt
      (laatste sigaret was 55 jaar geleden) of gedronken
      (geen alcohol in huis). Altijd ervoor gezorgd, dat ik
      fit was. Maar nee, het eeuwige leven heeft niemand.

      Toch is deze 117-jarige Franse Non net hersteld van
      Corona!

      https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-56005488

      Een vaccinatie-verplichting doemt helaas op, dus op
      een gegeven moment is er geen keus. Maar reizen
      staat voorlopig bij mij toch niet op het menu.
      Gelukkig heb ik al veel van de wereld gezien, toen
      het leven nog normaal was.

      DS

      Verwijderen
  25. Ziehier een fact sheet over vaccinatie met bronvermelding : https://www.vaccinatieschade.be/content/corona-fact-sheet.
    Dit You Tube interview met Luc Montagnier, mede-ontdekker van HIV (een van de RNA-virussen) en Nobelprijswinnaar geneeskunde, spreekt boekdelen : https://www.youtube.com/watch?v=08CAfBz5qws&t=2s
    Ik zou zo zeggen : beslist wachten (of afgelasten !) met u te laten vaccineren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS:

      Bedankt! Stof tot nadenken. Zolang vaccinatie niet verplicht is, ben ik nog even niet thuis. Voorlopig overleef ik het wel
      op mijn manier. Mijn zus, die verpleegster is geweest,
      is het daar helemaal niet mee eens. Zij ziet dat als
      egoistisch. Het is waar, dat ik bij mijn wereldreizen
      destijds een multi-prik kreeg. Daar had ik geen probleem
      mee. Maar dit keer hoef ik niet zo nodig.

      Tony Blair, ex-premier van GB, denkt er anders over:

      I think it’s unlikely people will want to go to large events, unless they think they’re going to be mixing with people who at least have given some sort of proof of their status.”

      https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/tony-blair-digital-covid-passports-inevitable_uk_6026d3c5c5b6f88289fb7de9?ig&guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly90LmNvLw&guce_referrer_sig=AQAAAMn8Lxrq_Hvqc2Aq_RTy5upVe24amz4kOBEA6QuaV7EtW-YEFWlzvAGQGYygyJ4Z7OV948uy6VVOV-L11Q23ES3ARgWfQbVipjQal-ta3VRSe8vanqG_KcyE4Mc1rYfg7NRcaJ6g7ZMRO9Zb0NUZb_rCep0sRXtvEOBoyyTQlShk

      DS

      Verwijderen
  26. Interessante tijden: De Bundesbank verwacht dit jaar 3% inflatie !! Goed voor goud en mijn goudaandelen.
    En groot FT artikel:
    "The cryptocurrency’s embrace by Elon Musk and America’s oldest bank suggests it is starting to win institutional acceptance". Zoals ik al eerder vermeldde: Niall Ferguson krijgt wellicht toch gelijk, de integratie in het fin systeem is al te ver om het nog tegen te houden ( of wordt het met geweld gestopt bij een fin ramp?) de FT weet de uitslag blijkbaar ook niet meer.
    En verder kies ik er voor me zsm te laten vaccineren!
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon een keer meemaken, dan besef je wel dat het volstrekt onvergelijkbaar is met griep. Marcja

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      NOURIEL ROUBINI: DON'T FALL FOR THE BITCOIN BUBBLE; EVEN
      THE FLINTSTONES HAD A BETTER SYSTEM:

      https://www.marketwatch.com/story/dont-fall-for-the-bitcoin-bubble-even-the-flintstones-had-a-better-system-warns-economics-professor-nouriel-roubini-11612973303

      ELON MUSK: SEC SHOULD INVESTIGATE HIS MARKET MANIPULATION

      https://www.coindesk.com/sec-elon-musk-bitcoin-roubini

      DS

      Verwijderen
  27. Bedankt systeemcrisis.
    Gr, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Beste heer Schmull,

    Bestaat er een kans dat we te maken zullen krijgen met stagflatie i.p.v deflatie?

    met vriendelijke groet,

    Jordy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JORDY:

      Structurele, anders dan incidentele, stagflatie lijkt
      onwaarschijnlijk. Stagflatie vond plaats in de jaren '70,
      toen de bevolking relatief veel jonger was en er ook
      veel minder schuld was als percentage van het BBP.

      Maar nu is het aantal mensen (in het Westen) beneden
      de 45 jaar, veel kleiner, terwijl de schuld als
      percentage van het BBP nog nooit zo hoog is geweest.

      Dat betekent, dat groei en inflatie automatisch veel
      lager uitvallen, hoeveel er ook monetair wordt
      gestimuleerd. Het is zelfs bijna zeker, dat de
      huidige gigantische stimulering een negatieve multiplier
      heeft! Die stimulering dient alleen om de
      grote gaten enigszins te stoppen, die ontstaan zijn
      door de COVID-depressie. Als we alle schade van deze
      depressie zouden meetellen (faillissementen, etc), dan
      lijkt de economie meer ingestort te zijn dan in de
      jaren '30 (in GB: ergst in 300 jaar). Dat is deflatie,
      uitgezonderd de tijdelijke activa-inflatie in aandelen,
      grondstoffenprijzen en huizenprijzen. Dat laatste zal
      in een vrije val belanden, als het normale leven niet
      terugkeert in Juli. Dat laatste lijkt een illusie!
      Nu al blijkt, dat 30 tot 50% van de Cash in Amerika
      wordt gespaard, wat enorm deflatoir is en overeenkomt
      met wat in Japan gebeurde, na hun kredietcrisis in 1990.

      Er is trouwens nu officieele deflatie in consumentenprijzen
      in Amerika, China en natuurlijk Europa en Japan. Ga daar
      maar aanstaan! De Velocity is weer helemaal ingestort,
      wat betekent, dat inflatie NIET gepaard gaat met
      stagnatie, zoals in de jaren '70.

      DS

      Verwijderen
  29. Als je nu nog niet wakker wordt:

    https://twitter.com/ajaxfriend/status/1360547746957168644?s=20

    Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Gewoon een keer meemaken, dan besef je wel dat het volstrekt onvergelijkbaar is met griep. Marcja, Gewoon niet zo paniekerig doen Marcja, en gezond leven, extra vitamine D en lekker blijven eten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas is dat het grootste probleem in de huidige tijd ! Waarom kunnen we elkaar niet in onze waarde laten? Ik heb niks met vaccinatie, maar laat het een vrije keus. Laten we i.i.g. elkaars keuzes respecteren. Helaas is dit al jaren verdwenen, kijk naar klimaat, Vega, Gender en Corona..het lijkt verdeel en heers!
      Sijtje.

      Verwijderen
  31. https://m.jpost.com/israel-news/covid-19-40-percent-of-new-serious-cases-are-under-60-heres-why-658917
    Nu ook onder 40...
    Marcja
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas nep nieuws om angst te zaaien en vaccins te verkopen aan iedereen, het doel is iedereen te vaccineren...Helaas!!!

      Verwijderen
  32. Het is draagvlak creëren voor de "gedwongen" vaccinatie, Marcja. Ik hoop van harte dat het niet zo loopt, de tijd zal het leren.
    Gr, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Geweldig!!

    https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/167511/Winkeliers-Klazienaveen-Wij-gaan-weer-open-op-2-maart

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. NEP NIEUWS, 4000 euro boete zal ze terug rammen in hun hok! Welkom in Boeteland Nederland....

      Verwijderen
  34. Is dat MiauMiau als U thee gaat zetten?

    https://twitter.com/buitengebieden_/status/1360913480245792770?s=20

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      MiauMiau is gefascineerd door water uit de kraan. Daarom
      springt zij inderdaad ook regelmatig op de aanrecht, want
      zij krijgt zelden 'no' te horen. Ze verstaat alleen Engels.

      DS

      Verwijderen
  35. En daar gaan we weer, AEX naar de 700 punten, de economie is totaal naar de KL..TE, kijk eens naar de Olieprijs en de 10 jarige rente in de USA, wat krijgen we? Inflatie en een hogere hypotheek rente?

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Beste DS, wat is uw mening over het volgende:
    https://www.zerohedge.com/geopolitical/rickards-warns-green-new-deal-already-underway
    Bvd!! Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Ik ben het eens met Richards over klimaatverandering.
      Historisch gezien, zijn er natuurlijke periodes van opwarming
      en afkoeling geweest, zolang de aarde bestaat:

      https://www.climate.gov/news-features/climate-qa/hasnt-earth-warmed-and-cooled-naturally-throughout-history#:~:text=Yes.,ended%20around%2020%2C000%20years%20ago.

      Maar Biden moet wel wat doen voor de linkervleugel van
      de Democratische partij en het valt af te wachten, wat
      het resultaat wordt. Een scherpe verhoging van de
      electriciteitsrekening, zoals in Duitsland? Prachtig,
      want dan winnen de Republikeinen de verkiezingen.

      Klimaatverandering is een stokpaardje voor mensen van
      de middenklasse, die zich schuldig voelen en er niet
      voor terugdeinsen om de minderbedeelden brodeloos te
      maken. Tegelijkertijd is een nieuwe ijstijd in aantocht!

      DS

      Verwijderen
  37. Waar ik op doelde was de verandering vd rol vd FED, en de mogelijke gevolgen daarvan. En verder de gevolgen vd New Deal voor de economie. Persoonlijk geloof ik wel degelijk in klimaatverandering als gevolg vd menselijke activiteiten. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Powell van de FED zei onlangs: “[c]limate change is an important issue but not principally for the Fed”. Het mandaat van een Centrale Bank bestaat uit de stabilisering van
      het financieele systeem, de werkgelegenheid en kredietkosten.
      Aanmoediging en opkoop van 'groene' beleggingen en leningen
      komen terecht bij een 'grey area'. Zoiets is een
      politieke keus, terwijl Centrale Bankiers gewoon
      ongekozen pionnen zijn in het geheel. Maar het is
      een teken des tijds:

      https://voxeu.org/article/central-banks-and-climate-change

      Tegelijkertijd wordt China geen strobreed in de weg gelegd
      om 500 gigantische kolencentrales te bouwen, waardoor
      80% van de Bitcoin mining daar plaatsvindt. De mining
      van 1 Bitcoin vereist nu net zoveel energie als Nederland
      gebruikt. Dus TESLA hoort niet thuis in een ESG portefeuille.

      DS

      Verwijderen
  38. Just for the record:
    BTC 50.000$, DAX all time high.
    How about your FOMO?

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Off topic,

    @systeemcrisis : Deze professor en nobelprijs winnaar in de geneeskunde sprak destijds historische woorden in het aanbevolen youtube filmpje; nu is hij zelf opgepakt en in een psychiatrische inrichting (zeker niet vrijwillig) gezet. Iets is er pijnlijk fout aant gaan, maar wat?

    On topic
    DS dank voor uw uitgebreide commentaren; heb zojuist stevig bijgekocht in de TR 20+.

    Groet,

    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
  40. M/z "profetische woorden"

    BeantwoordenVerwijderen
  41. @Schmull
    Bent u het een met Henrik Zeberg?

    Yield spike continuing as forecasted by http://TheZebergReport.com. This will be the pin to the #Equity bubble. We will likely see 10 yr rally to ~1.9%. When equity bubble burst --> Deflation!

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Reacties
    1. @HOEFSLAG:

      Mee eens met Zeberg, maar de timing is nooit precies
      te bepalen. Of hoger: 2.5% tot 3%. Echter, de lange
      termijn neergaande trend in rendement blijft volledig
      in tact. Het was nog 3% amper 2 jaar geleden. Daarom
      lijkt MAART a.s. een cruciale maand te worden voor
      de 'everything-bubble'. Net zoals Maart, 2020, toen
      het virus niet tot China beperkt bleef en de markt
      instortte. Er is grote kans, dat de markten
      binnenkort, na een 'last gasp' van de Melt-Up,
      scherp dalen, waarna de Treasury-rendementen ook
      omlaag gaan met een dienovereenkomstige waardestijging.
      Misschien speelt ook mee, dat de massa-vaccinatie
      struikelt door de vele virusmutaties (er is weer
      een nieuwe: Nigeria!) en dat het normale leven dus
      weer op zich laat wachten. Nog een jaar+ Lockdown?

      DS

      Verwijderen
  43. @Schmull
    Bedankt voor het snelle antwoord.Zeberg ziet wel na de defkatie bust (met een duur 3-6 maanden!) inflatie opduiken. Maar ja timining is en blijft moeilijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  44. BTC up to 51000$, Gold down to 1785, 10y yield 1.3%... still no FOMO ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Absolutely no FOMO. The so-called cryptocurrencies are not
      currencies at all, but digital speculative objects of
      ZERO INTRINSIC VALUE. Speculative bubbles in new markets
      have a long distressing history. The current hyperbolic
      excitement in Bitcoin will not end any differently than
      the sorry fate of many exotic examples in the past.
      For years, people wondered why Madoff never suffered
      any loss in his portfolios, even in Bearmarkets. This
      was just too good to be true. Sure enough, it was
      another scam!

      DS

      Verwijderen
  45. Speechless

    https://twitter.com/Cernovich/status/1361892148543508481?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Wat is uw verklaring voor het dalen van de goudkoers terwijl de inflatie stijgt?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Met beleggen, is het altijd zaak om te proberen na te
      gaan of het algemene sentiment positief of negatief is.
      Toen de Goudprijs rond de $ 2,000 was in Augustus, 2020,
      na 5 jaar van stijging van rond $ 1,000 in December,
      2015, bestond er een extreem positief sentiment, wat
      altijd een waarschuwingssignaal is geweest. Zelfs
      de anti-Goud belegger Buffett kocht Barrick Gold (wat
      hij onlangs weer heeft verkocht)! Daarom was ik al
      enige tijd voorzichtig met Goud, terwijl ik de ene
      na de andere aanbeveling in de Goudsector voorbij zag
      komen. Iedereen had Goud toch al?

      De hoofdreden voor Goud om te stijgen is inflatie, niet
      de lage of negatieve rente. Maar ondanks de hysterie
      over de komende inflatie, net zoals in 2011, na de
      monetaire stimulering van destijds, is er nu zelfs
      officieele deflatie in Amerika, Europa, Japan en
      zelfs China. Tijdelijk? Terwijl de omloopsnelheid
      van het geld (velocity), de echte aandrijver van inflatie,
      helemaal is ingestort? Iedereen spaart! Geld is
      geen hete, maar een koude aardappel geworden.

      Toen de hyperinflationisten, zoals Peter Schiff, na
      2011 een toontje lager moesten zingen, daalde de
      Goudprijs 5 jaar lang. Zal zich dat herhalen?

      Probleem is, dat bijna iedereen nu rekent op een
      snelle terugkeer naar het normale leven, vanwege
      de massa-vaccinaties. Maar de virus-mutaties spelen
      nu parten met dit zonnige scenario. Recessie en
      deflatie, met gigantische faillissementen, zijn
      veel waarschijnlijker. Al die stimulering maakt
      niets uit, als het paard niet drinkt en men blijft
      sparen, net zoals Japan in 1990, na hun kredietcrisis.

      Daarnaast zijn er andere factoren, die een rol zouden
      kunnen spelen, zoals stijgende obligatie-rendementen
      en voortgaande speculatie in Bitcoin. Natuurlijk
      zijn de aandelen in het laatste jaar ook gestegen,
      ondanks een winstdaling van 20%, maar het waren
      voornamelijk 7 (!) aandelen.

      Dus alle wilde verhalen over de komende stijging van
      inflatie komen niet uit. Zelfs de olieprijs stort
      straks weer in, want het blijft niet eeuwig winter
      en er is genoeg van alles.

      Goud is een verzekering tegen het ondenkbare voor de
      lange termijn en behoort deel uit te maken van iedere
      portefeuille. Maar uitsluitend voor geduldige beleggers.

      DS

      Verwijderen
  47. Eerste officiële daad van Jo Biden, de onthulling van een heldenbeeld ...

    https://twitter.com/HenryJP5/status/1362133560979775494?s=20

    Henry

    BeantwoordenVerwijderen
  48. hadewych von mises18 februari 2021 om 13:09

    Dan toch 'debt jubilee', Heer Schmull? https://www.ft.com/content/c6d2de3a-6ec5-11ea-89df-41bea055720b

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Dit was Draghi in Maart, 2020. Inmiddels zijn we een
      jaar verder en is hij de nieuwe Premier van Italie.
      Maar zijn voorkeur voor kwijtschelding van schuld is
      bekend. Dat is echter zo ingrijpend, dat het nu geen kans
      maakt. Zolang de ECB de schuld opkoopt, net zoals de
      Bank of Japan al decennia-lang doet, kan men de boot
      heel lang afhouden.

      Ik ben echter van mening, dat de wereld pas aan het begin
      staat van de COVID-crisis. De nieuwe, niet onverwachte,
      virus-mutaties, die veel besmettelijker zijn en vooral
      de jongeren treffen, zullen de wereldconomie heel ernstig
      treffen. Tenslotte is nog slechts een fractie van de
      bevolking gevaccineerd, waardoor het echte goede nieuws
      nog zeker 1 of 2 jaar op zich zal laten wachten.

      DS

      Verwijderen
    2. Als we een regering Rutte- Kaag krijgen zijn we met dat gezonde mensen gevaccineer en door DNA wijzigende ingrediënten flink de bok, onvruchtbaarheid en langdurige ongeneselijke ziektes zullen de mensheid deelvallen, toch een uitvoering van agenda 2030???

      Verwijderen
  49. Now everybody can have Bitcoin:

    https://twitter.com/LilyKnightShow/status/1361338981976276992?s=20

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Bitcoins bestaan niet, het is een piramide van hebzucht voor software ergens op een server... https://blog.thesilvermountain.nl/digitale-rijkdom/

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Piramide spel van hebzucht uitgelegd voor dummy's vanaf minuut 13 https://www.youtube.com/watch?v=c6DmQxBlXms

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Bill Gates - What you were not told

    https://ceflix.org/videos/watch/1852060/bill-gates-what-you-were-not-told/goodgospelplaylist

    BeantwoordenVerwijderen
  53. https://www.zerohedge.com/markets/rabobank-we-officially-have-central-planning-no-plan
    Dus asset inflation! Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Every van Rabo is een scherpe waarnemer. Dit is nu precies
      de reden voor het huidige geloof in de Grote Reflatie,
      waardoor de inflatie-verwachtingen en de rendementen
      van Treasuries stijgen, met een dienovereenkomstige
      waardedaling. Wie weet, lukt dat voor een tijdje,
      want dan kunnen de rijken nog rijker worden en kunnen
      de nieuwe kleine beleggers nog even gokken op
      de beurzen en op Cryptos. Maar na een 'Roaring Twenties'-
      scenario, volgt de Crash. Net zoals in Japan in de jaren
      '80, met nog meer schuld, tot het hoogtepunt van 1990,
      waarna Japanse aandelen instortten met 90% in de daarop
      volgende jaren. Datzelfde overkwam de huizenprijzen,
      die ook 90% daalden.Het heeft toen 30 jaar geduurd,
      voordat er weer sprake was van een soort evenwicht.
      Dus als 'Go Big' van Yellen betekent, dat het licht
      op groen staat voor het Grote Casino, dan zal de
      prijs daarvoor later, heel hoog worden.

      Maar er is tegenwoordig een mogelijke kink in de kabel:
      het Virus. Als die virusmutaties en de vaccins tegen-
      vallen, dan gaat de vlieger van Reflatie niet op!

      DS

      Verwijderen
  54. @

    OPMERKELIJK: 'Le Grand Reve', een kast van een huis in het
    superrijke Beverly Hills in Californie, met 6 slaapkamers en
    een garage voor 9 autos, is net, na 11 JAAR, verkocht voor
    $ 9.5 miljoen, 70% LAGER dan de vraagprijs in 2009. Datzelfde
    overkwam de luxe flats van $ 50 tot $ 100 miljoen in New York
    City en Londen. De 'everything bubble' ontrafelt. DE REST VOLGT
    LATER, reken maar.

    https://www.youtube.com/watch?v=zHIguLFZ6ZM

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Meanwhile, just for the record: US-treasuries 10y yield 1.35%, BTC 55000!

    BeantwoordenVerwijderen
  56. BTC kan ook naar 100.000 het is een aanzuigende piramide zonder onderliggende waarde, het blaast zich op tot de grote bezitters zich multimiljonair laten kronen met de inleg van de laatste..PURE PONZI..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja,ik geloof je direct, net zoals jouw bericht dat Covid-19 volgens jou ook maar een griepje is.

      Verwijderen
    2. Kijk naar de echte sterfte cijfers en je hebt je antwoord!!

      Verwijderen
    3. Inderdaad. Die sterftecijfers zijn dus zo beperkt gebleven door de lockdown-maatregelen.
      Maar kennelijk dringt dat niet door in sommige, niet nader te kwalificeren hoofden.

      Verwijderen
  57. hadewych von mises20 februari 2021 om 09:14

    Heer Schmull, kent u deze Steven Van Metre (track record?) ?
    https://www.youtube.com/watch?v=jr45FM9HOe8&feature=youtu.be
    (eerst over mogelijke devaluatie yuan, maar daarna over DEflatie ipv reflatie)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Van Metre staat bekend om zijn beschouwingen over mogelijke
      deflatie. Wij staan op 1 lijn, ook al is de timing heel
      moeilijk, vanwege talloze onderbrekingen. De devaluatie
      van de Yuan zou zonder meer de deflatie in China exporteren
      naar de rest van de wereld. De economische cijfers van
      China kloppen niet. Er moet allang een recessie zijn.
      Of is China bezig om zich voor te bereiden op oorlog?
      Met een seniele Biden in het Witte Huis zou een zulke
      misstap voor de hand liggen. Nu of nooit. Maar oorlog
      betekent wel tijdelijke inflatie. Biden is trouwens
      ook bezig: nieuwe troepen en materieel naar Syrie, Iraq en
      Afghanistan, daarbij alle pogingen van 'no more wars'
      van Trump ongedaan makend. Biden, de war monger. Dus
      dat is het groene licht voor Xi. Gevaarlijk!

      DS

      Verwijderen
  58. hadewych von mises20 februari 2021 om 09:16

    ook Jeffrey Snider: https://alhambrapartners.com/2021/02/18/two-seemingly-opposite-ends-of-the-inflation-debate-come-together/
    "leaving overheated only the inflation talk that in the economy continues to be superseded by deflationary pressures that aren’t actually getting any better"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Inderdaad, Snider (Alhambra) wijst al enige tijd erop,
      dat de Grote Reflatie gedoemd is te mislukken. De
      bijna-eenstemmigheid over groei en inflatie garandeert
      een enorme schok als het allemaal niet uitkomt. Het komt
      ook niet uit, net zoals na de grote stimulering van
      2009 - 2011. De burger werkt niet mee, want die houdt
      zijn hand op de knip.

      DS

      Verwijderen
  59. hadewych von mises20 februari 2021 om 09:23

    Heer Schmull, los van de soms aparte manier van presenteren van Gammon, wat vindt u van de inhoudelijke visies in deze video?
    https://www.youtube.com/watch?v=eQEw1_aKjik&feature=youtu.be

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Ik ben het 100% ONEENS met Gammon. China & de RMB, zelfs met
      een CBDC, zullen deze eeuw Amerika en de Dollar NOOIT
      kunnen bedreigen. Wacht maar, tot de volgende crisis,
      die absoluut legendarisch wordt. China liegt alles bijelkaar
      en ligt nog ver achter. De schuld daar is het hoogst en
      het systeem is gebouwd op drijfzand. China is niet
      zelfvoorzienend, zoals Amerika, net zoals Japan en Duitsland,
      net voordat zij besloten om oorlog te voeren. De komende
      oorlog met China maakt een definitief einde aan dat
      systeem en alle fabeltjes van 'het komende Chinese tijdperk'.


      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises21 februari 2021 om 08:26

      Bedankt voor uw verhelderend inzicht, heer Schmull. Vooral dat (niet)zelfvoorzienende is een aparte insteek!

      Verwijderen
  60. Just for the record: BTC 57000 and Ethereum 2000!

    Elon Musk comment today:
    "An email saying you have gold is not the same as having gold. You might as well have crypto.

    Money is just data that allows us to avoid the inconvenience of barter.

    That data, like all data, is subject to latency & error. The (crypto)system will evolve to that which minimizes both.

    BeantwoordenVerwijderen
  61. DS :Hoe verklaar je dan die enorme prijsstijging van grondstofen zoals ijzererts/timmerhout/ Soja/Corn/Tarwe etc.... waar China de gulzige opkoper zou van zijn? Hoe rijm je dat met aankomende deflatie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Omdat grondstoffenprijzen hele slechte voorspellers blijken
      te zijn van inflatie. Hogere inflatie-verwachtingen
      betekenen nog niet, dat er hogere inflatie komt.

      Tussen 1999 en 2008 vlogen de grondstoffenprijzen omhoog,
      waarna een instorting volgde, vanwege de Financieele
      Crisis. De hoge grondstoffenprijzen van 2008 zagen
      die crisis niet aankomen. Daarna was er een opleving
      tot 2011, waarna weer een daling volgde van liefst
      9 jaar. De recente opleving dateert vanaf April, 2020,
      maar die prijzen staan nu gelijk aan die van 5 jaar
      geleden en gemiddeld nog 50% LAGER dan die van 2008.
      De gigantische monetaire stimulering n.a.v. COVID
      lijkt een herhaling te worden van de vorige, waardoor
      de inflatie in de komende jaren weer zal teleurstellen.
      Tenzij China natuurlijk een oorlog begint!

      Het probleem van grondstoffen, vooral die in de landbouw,
      is dat bij een bepaalde hoge prijs, er weer overproductie
      en veel te veel beplantingen volgen, wat de kiem in
      zich draagt van een instorting. Daarom zijn grondstoffen-
      prijzen, vooral ex-inflatie, al honderden jaren in een
      neergaande trend. Een hele speculatieve sector.

      DS

      Verwijderen
  62. BREAKING

    Chinese billionaires with direct links to the CCP are buying up British schools — and flooding the curriculum with their propaganda.

    This Communist takeover of our education system must be stopped.

    Paul


    https://twitter.com/Nigel_Farage/status/1363247305764311054?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Alex Weber vraagt zich af of niet in strijd met wat velen verwachten de inflatie een comeback gaat maken. Hij noemt in zijn redenering vele argumenten. Waar zit hij fout? Of zit hij wel fout? https://www.project-syndicate.org/commentary/why-covid19-pandemic-could-lead-to-higher-inflation-by-axel-weber-1-2021-02

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @CORNELIS VAN DEN BERG:

      WEBER stelt, dat de markt de komende inflatie onderschat.
      Dat geldt misschien voor het IMF, maar de markt heeft
      juist scherp hogere inflatoire verwachtingen ('break-even')
      en ook scherp hogere obligatie-rendementen, met een
      dienovereenkomstige waardedaling, laten zien. Ex-minister
      van Financieen, Larry Summers, vreest daarom de eerste
      rentestijging al volgend jaar.

      Hij vermeldt de gigantische monetaire stimulering, maar
      rept met geen woord over de enorme instorting van Velocity,
      de omloopsnelheid van het geld, naar het niveau van liefst
      1946 (!), wat die stimulering weer ongedaan maakt. Hij
      zou moeten weten, dat men wel water naar het paard kan
      brengen, maar dat niet kan dwingen te drinken. Bovendien
      zou hij ook de les van Japan moeten hebben leren, die
      na hun kredietcrisis van 1990 zelfs na 30 jaar nog
      steeds in officieele consumentenprijs-DEFLATIE verkeren,
      ondanks een langdurige superstimulering, waarbij
      de meeste staatsobligaties worden opgekocht door
      de Bank of Japan.

      Het draait allemaal om de reactie van de burger. Als
      die weigert uit te geven maar spaart, ondanks geen
      of negatieve rente, dan krijgt inflatie geen kans,
      behalve tijdelijke goederen- of grondstoffen-inflatie.
      Een loon-prijsspiraal, zoals in de jaren '70, lijkt
      helemaal uitgesloten door verslechterende demografie
      en de concurrentie van China, etc.

      Bovendien is het onjuist, dat excessieve schuld van
      overheid en particulieren, tot hogere inflatie zou
      moeten leiden. De ervaring heeft geleerd, dat dat
      juist de economische groei structureel verlaagt en
      tot steeds lagere inflatie en rente heeft geleid.

      Dus elke inflatie of groei lijkt tijdelijk, net zoals
      na de grote Reflatie van 2009 tot 2011. Het maakt niet
      uit hoe groot die Reflatie ook is, want als de Velocity
      Nul is, dan maal Nul is nog steeds Nul.

      De schok van COVID is veel erger dan de Grote Financieele
      Crisis van 2008. COVID is nog aan de gang met enkele
      hele gevaarlijke mutaties, die 80% besmettelijker zijn
      dan het originele Virus. Vele faillissementen, vooral
      van het MKB, waar 70% van de werkgelegenheid is, staan
      nu te gebeuren, ondanks alle steun van de overheid. Ook
      de Lockdowns zijn nog lang niet voorbij, hoe vervelend
      dat ook is. Klagen heeft geen zin, als men een strafblad
      krijgt en straks niet meer kan reizen en brodeloos wordt.

      Dit alles gebeurt, terwijl Europa, Japan en Amerika
      volgens de laatste cijfers al in officieele
      consumenten-DEFLATIE verkeren. De activa-inflatie
      in aandelen, grondstoffen en onroerend goed is een
      bubbel, die, net zoals vroeger, weer barst. What goes
      up, must come down. Verder is de Dollar (80% van de
      wereldschuld) sinds 2008 in opgaande lijn en de
      recente correctie lijkt in de laatste paar weken
      weer voorbij. Een hogere Dollar is deflatoir.
      En vergeet ook niet de komende belastingverhogingen
      om de overheidsfinancieen weder op orde te brengen.
      Dat wordt 10 jaar van soberheid zonder veel inflatie!

      Behalve als er oorlog komt...

      DS

      Verwijderen
    2. Geachte heer Schmull. Een mooie, heldere en duidelijke uitleg van bovenstaande. Maar om even terug te komen op uw laatste zin "Behalve als er oorlog komt..." Stel er breekt een grote oorlog uit tussen de NAVO en Rusland, die oprukt tot aan Berlijn en vervolgens een atoombom gooit op Londen en Parijs om door te kunnen stoten. Tegelijkertijd valt China "haar provincie" Taiwan aan, met als gevolg uitgebreide Amerikaanse bombardementen op Chinese steden en mogelijk een Atoombom op Beijing. Ik noem maar even een dwarsstraat. Kortom een vette wereldoorlog. Nu ben ik erg benieuwd naar uw visie op mijn vraag: Wat gebeurd er dan precies, in dit scenario, met de dollar, de euro en de Amerikaanse treasuries ?

      Met vriendelijke groet,
      Willem.

      Verwijderen
    3. @WILLEM @FORESTER:

      Als er ooit oorlog komt ... stel je voor! Welnu, dan is
      Europa WEER het haasje. Want Europa is superkwetsbaar,
      niet zelfvoorzienend en dan wordt het weer ieder voor zich.
      Het Europese project is toch al zo wankel als wat, want
      er is geen Verenigde Staten van Europa met een gezamenlijk
      sterk leger. De Europese 'macht' is een lachertje, vooral
      in de ogen van autocraten, zoals Rusland en China, die
      vroeger ruzie hadden, maar nu helaas op 1 lijn zitten:
      heel gevaarlijk. Geen verdeel en heers meer mogelijk.

      Europese kapitaalcontroles liggen dan voor de hand. Zorg,
      dat men een rekening heeft in Amerika en/of Zwitserland.
      Zorg er ook voor, dat men thuis zelfvoorzienend is voor
      tenminste 6 maanden, met genoeg water en blikgroente.
      Schreeuw dat nooit van de daken. Want dan wordt het leven
      gevaarlijk door de vele wanhopige mensen in uw omgeving.

      Het is dus vanzelfsprekend, dat er een internationale
      stormloop komt op de Dollar en op Treasuries. De markt
      van Treasuries GAAT NOOIT DICHT, want dat is het
      fundament en het onderpand van het internationale
      financieele systeem. Verder heeft het Grote Geld
      verschillende (verzekerde) kluizen in Amerika en
      in Zwitserland. De City of London is trouwens ook
      geen gek idee. De Engelsen redden zich wel, met hun
      mentaliteit van 'never forget to say PLEASE' ,
      'never jump the queue' en van doorbijten ('hang in there').
      Maar vergeet nooit, dat de Engelsen zo indirect zijn,
      dat je als Nederlander, die heel erg direct is, al
      gauw niet door hebt, wat er bedoeld wordt. Daarom
      duurde de British Empire zo lang, bijna 500 jaar.

      DS

      Verwijderen
  64. En als er oorlog komt, wat gebeurt er dan? Heb alle winst in IDTL al bijna zien verdampen het laatste jaar, samen met de daling in de Dollar.
    Heb nu de neiging de handdoek wat dat betreft in de ring te gooien, omdat IDTL en de dollar maar door blijven dalen, zodat een mogelijke 30% stijging vanaf een nog lager punt alleen al nodig is om dit weer te compenseren. Als nu het risico op oorlog en inflatie weer roet in het eten gaan gooien, is het misschien beter het perspectief op nog langere termijn te vergeten. Kapitaalbehoud lijkt nu niet mogelijk en dan moet de overheid nog komen>

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
  65. Roverheid... Houd er maar rekening mee dat we een regering Rutte-Kaag gaan krijgen, die laatste is door de Cabal naar voren geschoven om die arme Jetten te vervangen.... Reken maar dat ze succes zullen krijgen, kijk naar d USA daar is nu Cabal poppetje Biden aan de macht. Reken op waarde van OZB huizen in box3 en nog meer belastingen op alles, en overal hoge boetes voor, boeteland, politiestaat Nederland! We zijn de klos!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, de klos zijn we, hier in ons bijna derde wereldland, zonder ziektekostenverzekering, onderwijsvoorzieningen alleen voor de happy 10%, en 50% iedere dag voedseltekort, bijna nergens schoon water. Totalitair geregeerd, met volledig corrupte verkiezingen etc etc. Verhuis naar een veeeeeel beter land Djennis, gauw! En liefst met gelijkgestemden. Scheelt je een hoop ellende (en ons ook ;)

      Verwijderen
    2. Gewoon lekker binnen blijven zitten en je zilveren en gouden munten poetsen, en je hebt nergens last van!!!

      Verwijderen
    3. Precies. Lekker in je eigen bubble blijven, positief creatief zijn en daarbij tegelijkertijd veel geduld, ondersteuning en respect hebben, voor enerzijds degenen die ons hier met vallen en opstaan en taai volhardend overwerken n.a.v. voortschrijdend wetenschappelijk inzicht stapje voor stapje weer uit proberen en hopelijk weten te redden. Anderzijds voor degenen die werkend soms zelfs hun eigen leven wagen temidden van een dagelijkse overload aan ernstig zieke en stervende mensen die ze verzorgen en proberen te helpen.

      Verwijderen
  66. BTC nu 16% in de min..
    Wat een 'belegging'..

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Had je nou maar bijgekocht op dat moment :))

    BeantwoordenVerwijderen
  68. hadewych von mises24 februari 2021 om 09:17

    Heer Schmull, is dit geen vorm van debt jubilee ?!?
    Daar kan de schuldeiser toch zélf aan kapotgaan?
    https://www.bnr.nl/nieuws/ondernemen/10433867/wet-dwingt-akkoord-af-en-voorkomt-faillissement?utm_medium=EchoBox&utm_campaign=EchoBoxSocial&utm_source=Twitter#Echobox=1614157635

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Kwijtschelding van een gedeelte van een schuld is niet ongewoon. Maar bij zo'n overeenkomst, moet men wel eerst een bepaald bedrag op tafel leggen. Bovendien is het zonder meer
      negatief voor de kredietwaardigheid ('credit score') van de
      debiteur.Het is natuurlijk veel beter dan faillissement.

      DS

      Verwijderen
  69. https://www.zerohedge.com/economics/mysterious-111-billion-payment-gap-talk-town
    Beste DS, wat moet ik hiervan denken? Blijkbaar zijn er massieve geldstromen in en uit China.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Dit is een gecompliceerde materie. Staatsgeheim!Telkens
      als de Chinese export wordt getroffen door een inkrimping
      van de wereldhandel, ontstaat er een Dollartekort in
      China. Zoals in 2020 in de Coronacrisis.

      Verder is de Net International Investment Position van
      China vrij negatief, vanwege de gigantische uitstaande
      Dollarschuld. Natuurlijk is de Chinese overheid
      regelmatig bezig om talloze financieele bedrijven ('China Inc.') van de ondergang te redden. Opvallend is,
      dat de FED in 2020, Dollar Swaps deed met 14 Centrale
      Banken om het Dollartekort te verlichten, maar NIET
      met China (PBOC). China weigert haar Dollartekort
      te benadrukken.

      https://www.bloombergquint.com/global-economics/coronavirus-china-inc-will-feel-dollar-squeeze-in-debt-payments

      DS

      Verwijderen
  70. Powell maakt zich sterk dat de hogere yields in de obligatiemarkt een teken zijn van vertrouwen i.p.v. inflatievrees (10y treasuries Yield 1.40 inmiddels!). Doorgaans gaat een periode van hoge inflatie gepaard met een periode van sterk stijgende grondstofprijzen. Deze laatste zitten nu echt wel in de lift. U hoeft de grafieken er maar eens bij te nemen van bijvoorbeeld koper, sojabonen, suiker, hout, katoen en zoveel meer. Al deze grondstoffen noteren op de termijnmarkt, die hoofdzakelijk gebruikt wordt door producenten om zich in te dekken.
    Tsja...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Alle vrees voor inflatie zal later blijken onterecht te zijn
      geweest. Net zoals na 2009 - 2011, de vorige grote
      reflatie. De kudde had het toen ook helemaal mis,
      waarna inflatieverwachtingen, obligatie-rendementen
      en rentes weer daalden. Dat staat weer te gebeuren!
      De Lange U.S. Treasuries zijn nog nooit zo aantrekkelijk
      geweest als nu. Rendementen van Lange Treasuries staan
      op instorten, met een dienovereenkomstige waarde-
      stijging, omdat de Grote Reflatie van 2020 weer mislukt.

      https://www.telegraph.co.uk/investing/funds/hedge-fund-king-bill-ackman-bets-interest-rate-rises-crashing/

      https://alhambrapartners.com/2021/02/23/some-important-tips-on-inverted-tips/

      DS

      Verwijderen
    2. Sorry, een tegengeluid.
      Ik zie dat nu in toenemende mate anders en wil ook het gekookte kikker effect vóór zijn, dat ik aan zie komen met de m.i. steeds meer 'nostalgische' aanbevelingen op deze site.
      The big picture: Een tot op het bot verdeelde USA, met verlies van oorspronkelijke basale waarden en overtuigingen. Een dito afbrokkelend imperium met steeds meer financiële 'verwaterings'maatregelen, dat daardoor de hardheid van zijn munt én gezag ook aantast. Interne losgeslagen molochkrachten (Techno) die steeds meer een eigen beleid voeren. Idiote verschillen gecreëerd tussen de happy few en de rest, ook door het wegvagen van de middenklasse. Volksopstanden.
      Een klassiek beeld dat zich al vele malen heeft voorgedaan in de geschiedenis. En we kennen ook de uiteindelijke afloop daarvan.
      Dat proces zal nog langer kunnen duren en ook de stuiptrekkingen daarna zullen pijnlijk worden en lang kunnen duren.
      Verdrietige zaak.
      Maar nostalgie lijkt me een slechte raadgever.
      Ook wanneer het gaat om uiteindelijke richting van de dollar (nu -14% i.v.m. 4 jaar geleden, de uitbraak van de intern gegroeide verdeeldheid onder het oppervlak) en de Treasuries.

      Wouter

      Verwijderen
    3. Ik moet zeggen dat ik m.n. deze week met een sterk stijgende rente bij Treasuries en een tegelijkertijd toch verder dalende dollar (plus ook nog eens dalend goud) nu toch ook wel twijfels begin te krijgen.

      Verwijderen
    4. @WOUTER @ROBV :

      Why the Dollar Is More Robust Than It Looks

      The U.S. will probably grow faster than the rest of the developed world this year and relative rate expectations will rise. Plus the EM trade is crowded.

      25 February 2021, 05:00 GMT

      Currencies, after all, are relative not absolute prices. Real yields have also fallen in the U.K. and the euro zone.

      I would frame the dollar’s problem differently. It peaked in March last year at the same time as risk appetite troughed. The greenback has fallen sharply in part because there was an acute shortage of dollars before, and the Fed — through printing money and creating more swap lines to other central banks — made very sure that the shortage became a surplus. At the same time, Asian currencies flew because the region’s economy has been fizzing and commodities are on a tear.

      the cost of being short dollars against countries and regions with negative interest rates fell dramatically last year, since the Fed pushed down short rates.

      For any currency with an interest rate, carry has been king as investors borrow in dollars and other cheap currencies and snap up higher relative rates. The South African rand, for example, has soared. Even the Turkish lira has recovered its poise. Far and away the most popular currency for dollar investors, though, has been the Chinese yuan, for which investors — especially the leveraged sort — are currently paid almost 4.5% more than dollars for three months.

      things might be about to shift upward for the dollar. the U.S. will grow more quickly than the rest of the developed world this year and rate expectations will thus keep moving in the dollar’s favor.

      Many popular longs are in currencies that you’d struggle to define as liquid. The exception might be the Swiss franc, seemingly everyone’s favorite short, a currency that tends to do well when times are bad — and which has a history of inflicting large losses on those who are short.

      https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2021-02-25/why-the-u-s-dollar-is-more-robust-than-it-looks?srnd=premium-europe

      DS

      Verwijderen
  71. Beste Heer Schmull, wat gaat de Nederlands hypotheek rente doen nu de 10 jaar USA 10 j rente blijft oplopen, nu al bijna 1,50%....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Het rendement van de 10-jarige Treasury was 2 jaar geleden
      nog 3.00% en is nog steeds in een dalende trend van
      41 jaar. Dus 1.50% is nog ontzaglich laag, historisch
      gezien. Over een jaar of wat, is dat rendement weer
      veel lager, want een recessie volgt altijd op
      een periode van krankzinnige euforie. Altijd kijken
      naar wat er vroeger gebeurde.

      DS

      Verwijderen
  72. https://www.debka.com/new-biden-policies-snub-saudi-prince-uncover-israels-reputed-nuclear-program/
    De eerste stappen ri oorlog ih M-O. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De NEOCONS, die bij Trump geen kans kregen (Bolton werd
      ontslagen), kunnen bij Biden hun geluk niet geloven.
      Biden heeft maar een klein duwtje nodig en hij keurt
      alweer alles goed, wat Amerika als internationale
      politieman bevestigt. Natuurlijk loopt dit verkeerd af
      Betrokkenheid bij Syrie, Afghanistan en Irak zou allang
      verleden tijd moeten zijn. Laat iedereen toch alsjeblieft
      zijn eigen boontjes doppen! Shame on you, NATO. Biden
      heeft alle oorlogen in de laatste 50 jaar gesteund en
      heeft ongelofelijk veel bloed aan zijn handen. Meer dan
      1 miljoen burgers zijn in die landen al omgekomen!

      Tja, en Saoedie Arabie zou kunnen vallen. Dat is echt niet
      zo onwaarschijnlijk. Een roekeloze beslissing, want
      als men niet wil werken met autocratische regiems,
      dan zal men ontdekken, dat 90% van de wereld moet
      worden genegeerd. Hoe onsmakelijk ook, de realiteit
      is zo anders dan het ideaalbeeld. Oorlog met China
      vindt eerder plaats dan men denkt. Er is ook weer
      hongersnood in Noord-Korea: heel gevaarlijk. Wakker
      worden!

      DS

      Verwijderen
  73. Rickards: The Great Reset Is Here.

    https://www.zerohedge.com/economics/rickards-great-reset-here

    BeantwoordenVerwijderen
  74. hadewych von mises27 februari 2021 om 10:13

    Zelfde insteek als de uwe, heer Schmull: update door Steven Van Metre, maar met een hint naar nieuwe financiële crisis, want "liquidity trap + contraction of credit = financial crisis". Wat is úw visie hierop? https://www.youtube.com/watch?v=fNwd-UuE3Dg&feature=youtu.be

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Van Metre en ik zitten op 1 lijn, maar de timing blijft
      altijd een probleem. De TLT heeft nu zonder meer een
      climax achter de rug, van 179 naar 136 in een jaar en
      dan nu gesloten op 143. Is dit het keerpunt? Ik zie dit
      ook als een koopgelegenheid, omdat alle groei en inflatie
      van korte duur zal blijken te zijn. Mijn ervaring is,
      dat 95% van de economen, met hun gebrekkige modellen,
      WEER ongelijk krijgen. Bovendien moet men niet
      onderschatten, hoe geschokt de gemiddelde burger is
      na de COVID-schok. Die schok is, ondanks de
      vaccinaties, nog lang niet voorbij. Er zijn al
      4000 mutaties. Dit is een kwestie van jaren. Echt!

      DS

      Verwijderen
  75. Warren Buffett warns of ‘bleak future’ for debt investors

    ‘Bonds are not the place to be these days’ Berkshire Hathaway chief tells shareholders in his annual letter.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Inderdaad krijgen obligaties nu rake klappen. Als men,
      zoals ik, sceptisch blijft over het economisch herstel,
      dan is men in de minderheid. Bijna niemand is meer
      negatief! Maar de laatste 3 keer, dat men heilig
      geloofde in een herstel en in inflatie, kwamen niet uit.
      Er is nu euforie! Daarom moet men juist voorzichtig
      zijn. Buffett kijkt naar de lange termijn en gokt
      op vooral Amerikaanse aandelen, maar kijk eens,
      hoeveel kruit hij droog houdt! 25% Cash. Op de
      kortere termijn, in de komende 2 jaar, kunnen aandelen
      30%+ naar beneden, terwijl Lange Treasuries juist
      30%+ kunnen stijgen. Bijna iedereen zit weer 'short'.

      https://berkshirehathaway.com/letters/2020ltr.pdf

      DS

      Verwijderen
  76. Put things into perspective:

    https://twitter.com/Noster20240123/status/1366269201749602305?s=20

    https://twitter.com/donkamion78/status/1366384034952142849?s=20

    Geert

    BeantwoordenVerwijderen
  77. Ondertussen zien strategen van de Amerikaanse bank Citigroup nog steeds toekomst voor de bitcoin. In een rapport stellen zij dat de digitale munt kan uitgroeien tot de 'voorkeursvaluta' voor de internationale handel in de komende jaren. Die rol is nu nog voorbehouden aan de Amerikaanse dollar.

    Originele link van het artikel: https://fd.nl/beurs/1375171/china-pakt-het-delven-van-bitcoin-aan-koers-schiet-omhoog-hbc1aaA3TuvE
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Vergeet nooit, dat Citigroup dit Bitcoin-rapport heeft
      geschreven, zodra Bitcoin van haar voetstuk valt. Dit
      is vergelijkbaar met de giftige CDO's van 2006 - 2008,
      die op een gegeven moment werden veranderd in
      SYNTHETISCHE CDO's, omdat Wall Street niet meer genoeg
      hypotheken kon vinden! Citigroup en de rest van
      Wall Street, bleven 'dansen' zolang de muziek nog
      speelde, en moesten toen worden GERED door de belasting-
      betaler. Dit is dus meer dan ooit een contra-indicator.

      New York AG warns cryptocurrency industry: 'We will not hesitate to take action'

      https://thehill.com/homenews/state-watch/541098-ny-attorney-general-warns-cryptocurrency-industry-we-will-not-hesitate

      DS

      Verwijderen
  78. Nep nieuws om de prijs weer terug naar de 50.000 te krijgen, Bitcoins bestaan niet, het zijn 64 tekens op een hard disk meer niet!!! Pure Ponzi

    BeantwoordenVerwijderen
  79. Er wordt gesproken over een mogelijkheid op commodity super cycle? Waardering vd grondstoffen zou 30% te laag zitten in vergelijking met de aandelenkoersen...

    BeantwoordenVerwijderen
  80. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-26/when-does-a-commodities-boom-turn-into-a-supercycle-quicktake?utm_source=url_link

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM @ANONIEM:

      Een COMMODITY SUPERCYCLE zou heel kort kunnen duren, maar
      is te riskant voor beleggers. De laatste duurde van 1996
      tot 2008, waarna een instorting volgde, met zelfs een
      NEGATIEVE olieprijs in 2020.

      De grondstoffenprijzen, ex-inflatie, zijn al 150 jaar
      in neergaande trend. Dat komt, omdat de sector steeds
      wordt getroffen door overproductie, waarna er weer
      een overschot volgt. Verder is de economische wereld-
      groei al decennialang aan het verminderen en is nu
      het laagst sinds WW II. Ook de groei in China, de
      grootste afnemer van grondstoffen, is flink terug, omdat
      haar exportgroei het af laat weten. De werkende bevolking,
      ook in China, neemt af en de geboortes en huwelijken
      zijn nu het laagst ooit. Bovendien blijkt de menselijke
      vernuftigheid, door de eeuwen heen, de vraag naar
      grondstoffen te verminderen. Malthus kreeg ongelijk.

      In werkelijkheid, doemt deflatie op, NIET inflatie. De
      monetaire stimulering leidt tot tijdelijke bubbels
      in aandelen en onroerend goed, maar niet tot echte
      consumentenprijsinflatie, want de spaarquote zal
      blijvend heel hoog blijven, vanwege de COVID-depressie
      en vanwege voortschrijdende vergrijzing. De wereld-
      bevolking krimpt na 2100 in, maar veel eerder in
      de ontwikkelde landen.

      Banken, zoals J.P. Morgan, zijn grondstoffen nu weer
      aan het ophemelen, maar die willen zaken doen. Net
      voordat de olieprijs helemaal instortte, zei Goldman
      Sachs, dat die naar $ 150.- zou stijgen!

      DS

      Verwijderen
  81. Al 2 dagen doet de 10 jarige rente in de USA bijna niets... we hebben eindelijk yield curve control by the FED..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      YCC is al in volle gang in Australie:

      https://twitter.com/LynAldenContact/status/1365492919600353280

      DS

      Verwijderen
    2. @DJENNIS:

      JAKOBSEN - SAXO: YCC STAAT NIET VOOR DE DEUR

      This may be the MMT pipe dream, but it's not the Fed’s general attitude to provide a blank check for fiscal spending. Despite its interventions over the year to support the economy, the Fed’s attitude is to encourage a "market based economy", where the market self-clears.

      https://www.home.saxo/content/articles/macro/macro-digest-dont-put-all-of-your-eggs-in-the-yield-curve-control-basket-just-yet-04032021

      DS

      Verwijderen
    3. hadewych von mises5 maart 2021 om 10:43

      Heer Schmull, interessante insteek van Jakobsen. Maar géén YCC = rente zoekt langzaam weg omhoog en dat tegelijk met deflatie ... Dodelijke cocktail voor economie én markten?!?

      Verwijderen
  82. Heer Schmull , maar wat hier van te denken!?

    Buffett says bonds are dead — If he’s right, here’s what it means for investors.
    https://t.co/O1Dts7x9wX?amp=1

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      BUFFETT schreef helemaal niet, dat obligaties 'dood'
      zijn. Een typische overdrijving van een sensationele
      journalist. Maar hij heeft een natuurlijke voorkeur
      voor aandelen met dividend-rendement, alleen niet
      op de huidige hoge waarderingen. Hij heeft 25% Cash
      -- in Treasuries -- en ook nog een 'float' van $ 138
      miljard van zijn verzekeraars: in voornamelijk
      Treasuries. Hij heeft ook geen recente deals gedaan,
      vanwege de onaantrekkelijke koersen.

      Ook ik verwacht een 'onverwachte' terugslag in de beurs-
      koersen, waarbij de waarderingen van Treasuries weer
      zullen stijgen. Ik verwacht een absolute slachting in
      rommelobligaties (junk bonds) en riskante leningen,
      die geen enkele bescherming zullen bieden tegen de
      heel moeilijke tijden, die voor ons liggen.

      https://berkshirehathaway.com/letters/2020ltr.pdf

      DS

      Verwijderen
  83. U.S. 10 Year Treasury 1.56%

    BeantwoordenVerwijderen
  84. Inflatie gaat oplopen..., wat gaan de hypotheek rentes doen? implosie van de huizenmarkt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      De Amerikaanse 30-jarige hypotheekrente is nu gestegen van
      2.65% naar boven de 3.00%. In 2018 was die tegen de 5.00%.
      Maar als de richting omhoog is gericht, dan is het
      een kwestie van tijd, dat huizenprijzen afkoelen.
      Dus minder activa-inflatie, terwijl consumentenprijs-
      inflatie aantrekt. Bij de volgende wereldrecessie volgt
      er echter (tijdelijke) deflatie.

      https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=BBgy&utm_source=twitter&utm_medium=SM&utm_content=stlouisfed&utm_campaign=cdf9ffda-3118-4d04-9104-8e61cda4cb0b

      DS

      Verwijderen
  85. https://twitter.com/wmiddelkoop/status/1367796835251798016?s=19

    Inflation....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Wat oneerlijk om alleen charts te tonen, die zo kort zijn.

      Lange termijn charts laten een totaal ander beeld zien.

      DS

      Verwijderen
  86. The Great Reset is a ‘coup’ by the globalist elite

    https://www.youtube.com/watch?v=gJ3omjL-SNQ&t=58s

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dellingpole schreef dit artikel onlangs in de Spectator in
      Australie:

      https://www.spectator.com.au/2021/03/the-covid-macguffin/

      We zullen zien.

      DS

      Verwijderen
    2. NOTE: Deze docu is zeer waarschijnlijk niet in lijn met de huidige richtlijnen van het WHO en daarmee Youtube. Je kunt de daarom nu via onze site.

      https://www.blckbx.tv/videos/davos-ontcijferd-stakeholder-capitalism-volgens-klaus-schwab

      Klaus

      Verwijderen
  87. hadewych von mises6 maart 2021 om 11:01

    Heer Schmull, bruikbare indicator, ook voor de rest van de wereld(economie)?
    https://tradingeconomics.com/china/manufacturing-pmi

    En ivm Steen Jakobsen: indien géén YCC EN rente zoekt tóch langzaam weg omhoog, in combinatie met hogere deflatoire krachten ... Dodelijke cocktail voor economie én financiële markten?!?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Het is al enige tijd zo, dat de Chinese export niet meer
      de moter kan zijn voor haar economie, vanwege o.a. de
      stagnatie van de wereldhandel. Tegelijkertijd blijven
      de Chinezen fanatieke spaarders, ook al omdat de toekomst
      onzekerder is geworden. De spaarquote is nog steeds
      tweemaal zo hoog als in de ontwikkelde landen. Het is nog
      nauwelijks een consumentenmaatschappij. Dat duurt nog
      decennia, want de werkende bevolking daalt al 5 jaar.

      De werkelijke cijfers van China zijn staatsgeheim. Dus
      men moet wel aannemen, dat de situatie veel minder
      rooskleurig is dan wordt voorgesteld. Alle cijfers
      moet men met een korreltje zout nemen.

      YCC betekent: onbeperkte QE, d.w.z. onbeperkte aankoop
      van obligaties, zoals in Japan al decennialang, om
      de rente laag te houden. De Japanse obligatiemarkt
      heeft 'trading by appointment'. Dat is vooralsnog
      uitgesloten in Amerika en ook helemaal onnodig.

      De rente is nog superlaag. Dus er komt pas enige
      actie, zodra aandelen met 30 tot 50% dalen, wellicht
      omdat de terugkeer naar het normale leven weer wordt
      uitgesteld. Dat laatste wordt steeds waarschijnlijker,
      vanwege de virus-mutaties.

      DS

      Verwijderen
  88. hadewych von mises7 maart 2021 om 10:18

    Heer Schmull, dank voor uw vorig antwoord! Wat denkt u van de grafieken op deze website?
    https://www.newlowobserver.com/2021/02/1870-2033-real-estate-cycles-realestate/
    (vermoedelijk Amerikaans, maar bij uitbreiding global?) Vastgoedmalaise in zicht?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Ik geloof ook weliswaar in cycli, maar deze chart lijkt
      te simplistisch. Onroerend goed bestaat uit talloze
      onderdelen en de locatie speelt ook een beslissende rol.

      Misschien komt er nog een laatste Melt-up in huizen-
      prijzen, maar de top van het hele duurdere segment
      in de meeste wereldsteden was al in 2014. Verder
      zwijgen we maar over winkels en kantoren. Logistiek
      lijkt nog wel gewild. De echte 'smart money' is al
      vertrokken. Onroerend goed is krediet-gedreven, dus
      kredietverstrekkers doen tegenwoordig veel moeilijker
      dan enkele jaren geleden.

      DS

      Verwijderen
  89. @Djennis, ter info goud nu onder $1680. Henrik Zeberg krijgt gelijk.

    Op Bitcoin wordt momenteel een nieuw internet gebouwd. Wat doe je met goud behalve er af en toe naar kijken? Vraagje van een vriend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je de bouwers van een nieuw internet wilt zien zou ik eens naar dfinity kijken. Bitcoin is daar niet voor bedoeld.

      Verwijderen
    2. Goud is prachtig om naar te kijken... en dit is nu een mooi inkoop moment!

      Verwijderen
    3. https://www.youtube.com/watch?v=CFMtvlHtED4 vanaf minuut 10

      Verwijderen
  90. hadewych von mises9 maart 2021 om 08:39

    Heer Schmull, wat denkt u over déze visie?
    https://www.thestreet.com/mishtalk/economics/hyperinflationists-come-out-of-the-woodwork-again
    "And debt deflation following asset bubble bursts is at the top of the list.", zegt Mike Shedlock.
    En de zakkende goudprijs is de kanarie in de koolmijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hadewych von mises9 maart 2021 om 08:43

      PS
      ik zie nu pas dat dit artikel dateert van april 2020. De referentie naar de goudprijs is dus gedateerd ...

      Verwijderen
  91. hadewych von mises9 maart 2021 om 09:40

    Recentere stemmen die wijzen op 'debt deflation' zijn Krugman in WSJ en Pimco (https://blog.pimco.com/en/2021/03/surge-in-rates-may-be-overstating-the-case-for-inflation).
    Kan u kort duiden wat 'debt deflation' concreet, voor de mens in de straat, inhoudt? Dank!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Schuld, dat rente en aflossing niet kan betalen, wordt
      beschouwd als 'non-performing' (in gebreke). Men kan
      proberen om dit voor zich uit te schuiven in afwachting van
      betere tijden ('zombies') of overgaan tot faillissement.
      Dat laatste is dan 'debt deflation'. Een Centrale
      Bank heeft als doel om zoiets 'orderlijk' te laten
      verlopen, zonder dat het uitgroeit tot een
      'systemic crisis', zoals in 2008. Maar tegenwoordig
      is er weinig benzine in de tank, dus de opties
      zijn veel beperkter om 'creative destruction' te
      voorkomen. Dat laatste gebeurt elke 10 tot 15 jaar en
      zeker elke generatie. En dan beginnen we weer met een
      schone lei. Bedrijven gaan regelmatig failliet,
      maar landen zelden, vanwege hun macht tot belasting-
      heffing.

      DS

      Verwijderen
  92. hadewych von mises9 maart 2021 om 14:05

    Heer Schmull, kan het zijn dat we aan het afdwalen zijn naar een recessie à la 1973-1974 en de daarop volgende stagflatie? In 1973-1974 was er overigens een volle twee jaar durende bear market?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Het is zeer onwaarschijnlijk dat de stagflatie van de
      jaren '70 wordt herhaald. De hoofdreden is de schuld
      als percentage van het BNP, wat nu zo hoog is, dat
      de 'multiplier' waarschijnlijk negatief is. Elke
      stimulering werkt averechts. De andere reden is
      demografisch: het aantal jongeren is veel lager en
      het aantal huwelijken en het geboortecijfer zijn
      het laagst in 100 jaar. Men moet zich dus voorbereiden
      op DEFLATIE, net zoals in Japan in de laatste 30 jaar.
      Jongeren zouden de enigen kunnen zijn om de
      Velocity te verhogen, wat de drijver is van inflatie.
      Wie kan zich straks nog kinderen veroorloven?

      DS

      DS

      Verwijderen
  93. @Timo smart contracts en defi zijn inmiddels gearriveerd op Bitcoin en kunnen het Ethereum experiment naar de geschiedenis-blogs verwijzen.

    Ik kan me de toon op dit blog goed voorstellen hoor, veel mensen inclusief de heer Schmull zien BTC als virtuele muntjes. En dat mag.

    Wat het echter werkelijk is, is een fundering voor Web 3.0. Het is een protocol.

    De analogie is eigenlijk als volgt: als je in 1996 een stuk TCP/IP zou hebben kunnen kopen, zou je dat dan - bij nader inzien - doen?

    Dank verder aan de heer Schmull, ik heb veel van U geleerd, met name over de positie van de USD.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat dfinity inderdaad het web 3.0 aan het ontwikkelen is. Zij maken de opvolger van TCP/IP het is nu wel mogelijk daar een stukje van te kopen.

      Verwijderen
  94. @Timo, better to follow Muneeb:

    https://mobile.twitter.com/muneeb

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste DS, kunt u misschien wat wijze woorden wijden aan het Greensill verhaal ?
      Bvd Marcja

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Greensill werd groot in debiteuren-financiering ('factoring'),
      maar was afhankelijk van slechts enkele grote clienten.
      Bovendien bleek de verzekering niet in orde.
      Kennelijk riep hun model al enige tijd vraagtekens op.
      Dus de toezichthouders, net zoals bij Wirecard, hadden
      koffiepauze.

      DS

      Verwijderen
  95. Beste heer Schmull, de trom gaat dat de stockmarkt zich gaat opblazen tot mega hoge standen, en iedereen rijk gaat worden als je nu instapt, ik geloof er niets van, maar kijk naar Bitcoins, iedereen super rijk schijnt toch echt mogelijk te zijn... (lol) Wat is uw mening hierop?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      De ervaring leert, dat markten tot alles in staat zijn, zowel
      omhoog als omlaag. Nu de monetaire kraan (nog) wijd open
      staat en de overheid meehelpt om alles aan te zwengelen,
      lijkt aan alle voorwaarden voldaan voor een historische
      Melt-Up.

      Maar het menselijke fenomeen van 'angst om de boot te
      missen' leidt meestal tot pijnlijk verlies. Tegenwoordig
      stijgt alles, ongeacht de fundamentals. Dat eindigt
      altijd in tranen.

      Duurzame rijkdom wordt alleen bereikt, als men iets koopt,
      dat uit de gratie is en door bijna iedereen onaantrekkelijk
      wordt geacht. Vaak moet men wat wachten en wordt men
      uitgelachen door vele medemensen, die denken, dat je niet
      goed wijs bent. Welke beleggingen haat men momenteel?
      U.S. Treasuries en de U.S. Dollar, bijvoorbeeld. Als alle
      waanzin voorbij is, dan zijn dat weer de vluchthavens,
      die bescherming bieden tegen de vrije val van de meeste
      dure activa. Men moet wel bereid en in staat zijn om
      even te wachten tot men gelijk krijgt.

      DS

      Verwijderen
    2. @DJENNIS:

      Bijvoorbeeld de IDTL (Zwitserland), die in de komende
      paar jaar zou kunnen verdubbelen (tegen de algemene
      mening in):

      https://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=CH%3AIDTL&insttype=Fund&freq=2&show=&time=13

      DS

      Verwijderen
  96. Daar gaat Amerika:

    https://twitter.com/DailyCaller/status/1370118192253833224?s=20

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1244118942/china-grijpt-de-macht-op-zee

      Verwijderen
  97. Opletten... Israel is weer aan het klote in de regio, o o olie gaat ons fors veel meer kosten, tank je auto maar snel nog eens vol! https://www.youtube.com/watch?v=oi4DnKZWUhw minuut 2

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      De olieprijs wordt gemanipuleerd door een paar monopolisten:

      Saudi Arabia to Cut Oil Production Sharply in Bid to Lift Prices:
      Kingdom flexes its market muscle in surprise move that signals fear Covid-19 pandemic will further hit global economy

      Tja, als Israel c.s. Iran zouden aanvallen, dan is er kans
      op een olie-embargo. Verder is 'Fracking' in Amerika
      scherp gedaald. Toch is Amerika netto-exporteur voor
      het eerst in decennia.

      De olieprijs kan zo weer instorten, als de economie
      tegenvalt.

      DS

      Verwijderen
  98. hadewych von mises12 maart 2021 om 08:20

    Heer Schmull, de 'debt jubilee'-denkpiste wint aan kracht?
    https://thehill.com/homenews/house/542775-omar-reintroduces-bill-seeking-to-cancel-rent-mortgage-payments-during

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      OMAR behoort tot de extreem linkse vleugel van de
      Democratische partij met slechts marginale invloed.
      Natuurlijk zal men haar af en toe een bot toegooien.
      Maar zo'n voorstel heeft verder geen kans. Juridisch
      gezien, is het uitstel, geen afstel van betaling.
      Dus daar komt later nog gemiste rente bij.

      DS

      Verwijderen
  99. https://www.zerohedge.com/commodities/rickards-whats-real-price-gold
    Just wait fot the panic
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Helemaal mee eens: papiergoud is geen goud. Het kan elk
      moment afgelopen zijn. Zeker in een crisis.

      DS

      Verwijderen
  100. Kijk Rutte, waar blijven onze beloofde 1000,- euro, in de USA woont sinterklaas.....Iedere Amerikaan die niet meer verdient dan 75.000 dollar per jaar komt in aanmerking voor een steuncheque van 1400 dollar. Dat betekent dat een doorsnee gezin van vier personen met een jaarinkomen van niet meer dan 150.000 dollar een bedrag van 5600 dollar zal ontvangen, want ook andere familieleden komen in aanmerking voor steun.

    BeantwoordenVerwijderen
  101. https://tradingeconomics.com/greece/government-bond-yield

    Is dit dan één van de beste beleggingen van de laatste 9 jaar, of de echte bubbel waar veel mee staat of valt, samen met de Italiaanse, Spaanse, ((Belgische))!!!
    Ik vraag mij af, zoals zovelen, hoe lang nog en wat is de echte prijs voor risico!?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GUNTHER:

      Dit WAS een van de beste beleggingen, sinds de Euro-crisis
      van 2012. Destijds zei Draghi, ex-hoofd van de ECB:
      'we'll do whatever it takes' en de Eurozone bleef toch
      bestaan, zelfs INCLUSIEF Griekenland, ondanks alle
      onregelmatigheden met de staatsfinancieen. Een reden
      was ook de tussenkomst van Timothy Geithner, ex-hoofd
      van de NY FED, die speciaal naar Duitsland vloog om
      het ervan te overtuigen, dat zonder Griekenland,
      de Amerikaanse banken teveel zouden verliezen.

      Zonder de steun van de ECB, zou Zuid-Europa omvallen.
      Dus degenen, die NU NOG beleggen in de staatsobligaties
      van Zuid-Europa, moeten een rotsvast geloof hebben,
      dat de Eurozone & de EU blijven bestaan. Maar in de
      geschiedenis, is elke unie van verschillende landen,
      (er waren er 150!) uiteindelijk uitelkaar gevallen.

      DS

      Verwijderen