Translate

vrijdag 27 november 2020

ER KOMT HELEMAAL GEEN GEWONE RESET

ER KOMT HELEMAAL GEEN GEWONE RESET

Er komt helemaal geen gewone zachte landing. Vergeet het maar. Geloof niet in sprookjes. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat ook. Alsof de problemen, waarmee de mens worstelt, zomaar even zouden kunnen verdwijnen door een verbluffende gewone Reset. Het leven bestaat juist uit meevallers en tegenvallers. Wonderen zijn weliswaar de wereld niet uit, maar gebeuren zelden. Je kan daarop wachten tot je een ons weegt. Wat er in werkelijkheid gaat gebeuren is hetzelfde als wat er vroeger ook gebeurde: na de vloed, volgt er eb. Na het feest, volgt de kater. Het leven is op z'n kop gezet. Niets blijft meer bij het oude. Niets is eeuwig. Punt uit. De hele donkere tijden zijn pas begonnen! Een verstandig mens stelt zich daarop in en probeert het hoofd boven water te houden. Speculeren op een 'gewone' Reset is verloren tijd.


(DATASTREAM; PICTET)(Nov. 2020): DEZE CHART LAAT ZIEN, DAT DE MARKT NU HEEL POSITIEF IS OP DE S&P 500 AANDELENINDEX EN HEEL NEGATIEF EN 'SHORT'  IS (SPECULEREND OP EEN WAARDEDALING) OP DE 30-JARIGE U.S. TREASURY. DIT WAS OOK HET GEVAL NET VOOR DE INSTORTING NA 2000 EN DIE NA 2008. RIEMEN VAST!

 (NORTHMAN TRADER): HET RENDEMENT VAN DE 10-JARIGE U.S. TREASURY IS NAGENOEG HETZELFDE ALS IN MAART, 2020, ONDANKS DE AANKONDIGING VAN MEERDERE COVID-19 VACCINS, REUSACHTIGE MONETAIRE STIMULERING, EN DE SCHIJNBARE TERUGKEER VAN ECONOMISCHE GROEI EN CONSUMENTENPRIJSINFLATIE IN 2021: DE OBLIGATIEMARKT GELOOFT ER NIETS VAN! HET ECHTE, SLIMME GELD ZIT IN OBLIGATIES EN DAAROM IS DE BOODSCHAP VAN OBLIGATIES UITEINDELIJK MEESTAL JUIST. DUS: OPPASSEN GEBLAZEN!

Het 50-jarige World Economic Forum (WEF) in Davos, welke het inderdaad heeft gehad over een 'Great Reset', is gewoon een praat- en networking club van invloedrijke kopstukken, maar geen wereldregering, die landen bepaalde beleidsmaatregelen kan opleggen. Vele bekende persoonlijkheden, van Nelson Mandela, Greta Thunberg, Prince Charles tot Donald Trump, hebben daar hun ideeen gelanceerd. Dus de onjuiste interpretatie van deze Reset is, op een gegeven moment, vooral op sociale media, een eigen leven gaan leiden. Zo'n interpretatie ligt voor de hand, als de tijden extra onzeker zijn geworden als gevolg van een crisis, zoals die van de huidige Pandemie. Alsof deze Pandemie toevallig zou zijn gepland door een geheime elite! In moeilijke tijden, slaan de gedachten van menigeen op hol. Geloof toch niet in spoken en wilde voorspellingen! 'Iets voorspellen is erg moeilijk, vooral wat de toekomst betreft' (Niels Bohr). Het is meer dan ooit zaak om nu het hoofd koel te houden. Overigens zijn de conclusies van het WEF in het verleden vaak een contra-indicator gebleken van wat de wereld te wachten stond. Meerdere crisissen zag dit gezelschap totaal niet aankomen.

Stel je voor, dat er een totalitaire, technocratische staat voor de deur zou staan, terwijl de huidige elite op hun stoel mag blijven zitten! Dat is voor de meesten een gruwel. Pure frustratie zou daarvan het gevolg zijn. Zijn de huidige quarantaines een voorproefje van de utopische waanzin van enkele dwaalgeesten? Uitgesloten, vooral als diezelfde dwaalgeesten zich niet behoeven te onderwerpen aan de almacht van enkele uitverkorenen. Nog meer ongelijkheid? Zo'n Reset komt er in ieder geval niet! In geen geval zal de huidige elite de dans kunnen ontspringen bij de volgende 'echte' Reset. 

In de vorige 'echte' Reset, tussen 1929 en 1933, verloor de toenmalige elite 90% van hun vermogen. Dat staat weer te gebeuren, zodra de top van de 75-jarige superkredietcyclus eindelijk voorbij is. Die superkredietcyclus zal, net zoals toen, als een pudding in elkaar zakken. Dat komt niet, omdat de verkopers opeens komen opdagen, maar juist omdat de kopers het, om verschillende redenen, hetzij vanwege excessief krediet, hetzij vanwege hun zorgwekkende financieele situatie, laten afweten. Elites komen en gaan met regelmaat of worden ernstig uitgedund. Politieke aardverschuivingen vinden, historisch gezien, bijna onafgebroken plaats. De natuur doet haar werk zelf wel, getuige elke kredietcyclus in de menselijke geschiedenis: 'what goes up, must come down' (Isaac Newton). Elke periode van stabiliteit wordt gevolgd door instabiliteit. Zo is het leven nu eenmaal. 'It is what it is. Deal with it'. Een Reset, met een orderlijke afschrijving van de schuld, overeengekomen tussen schuldenaar en schuldeiser, behoort in dromenland, en komt, historisch gezien, zelden voor.


(IIF; DB): DE STIJGING VAN DE TOTALE SCHULD, ALS PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE, IN NAUWELIJKS 1 JAAR, ALS GEVOLG VAN DE PANDEMIE, VAN 35% TOT 70% VOOR DE LANDEN BOVENAAN DEZE LIJST, IS GEWOONWEG VERBIJSTEREND. DE TOTALE WERELDSCHULD STIJGT IN 2020 MET ZO'N $20.000 MILJARD NAAR $ 272.000 MILJARD (365% VAN DE WERELDECONOMIE)(IFF).

(IIF): DE TOTALE WERELDSCHULD, ALS PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE, IS OMHOOG GEKLOMMEN NAAR 365%. DE RENTE IS WEL HEEL LAAG OF NEGATIEF, MAAR HOE MEER SCHULD, DES TE MINDER ECONOMISCHE GROEI. SCHULD IS ALS EEN BLOK AAN HET BEEN EN ALS HET ZWAARD VAN DAMOCLES. BIJ EEN BEPAALD PERCENTAGE VAN EXCESSIEVE SCHULD, WAT VERSCHILT VAN LAND TOT LAND, IS ER ZELFS SPRAKE VAN NEGATIEVE ECONOMISCHE GROEI! ELKE STIJGING IN INFLATIE OF OBLIGATIE-RENDEMENTEN ZAL DAAROM WEER TIJDELIJK BLIJKEN TE ZIJN.

Er is geen gratis lunch voor de gigantische wereldschuld, ook al zijn de financieringskosten daarvan nog zo laag. Men kan in ieder geval proberen tijd te winnen, voordat het echt misgaat. Men kan een tijdelijke Melt-up, zoals die van tegenwoordig, tevoorschijn toveren door een nieuwe monetaire stimulering ('brood en spelen voor de massa': hogere huizenprijzen en hogere beurskoersen). Maar er zal voorlopig, tot de echte economische depressie aanbreekt, een prijs moeten worden betaald door belastingbetalers en spaarders in de vorm van extra lastenverzwaring, op enig bezit of inkomen, en negatieve rente op spaartegoeden en obligaties. Dat duurt heel lang, net zoals vroeger en net op het moment, dat de werkende bevolking inkrimpt, de vergrijzing versnelt en de automatisering de arbeidsmarkt ingrijpend verandert. Vergeet niet, dat de schuld van de een, het bezit is van de ander. Die ander is meestal een pensioenfonds, verzekeraar of bank. Zelfs de afschrijving van de Amerikaanse studieschuld ($ 1.6000 miljard), die groter is dan de gehele hypotheekschuld, zou heel veel voeten in de aarde hebben en zo'n voorstel lijkt daarom uit de lucht gegrepen. Schuld verdwijnt nooit, behalve na een faillissement.

Dat worden dan de komende 'verloren decennia', vergelijkbaar met het verloren decennium van Japan, tussen 1991 en 2001, na de ontploffing van hun bubbel in activa in 1990. Economische stagnatie en structurele deflatie zijn dan onvermijdelijk, wat Centrale Banken of politici ook zullen bedenken. Het overgrote gedeelte van de wereldschuld levert immers niets op en kost geld ('unproductive'). De 'Great Reset' van het WEF zal niets anders zijn dan een boze droom, want bij de 'echte' Reset zal NIEMAND bespaard worden ! Gelukkig kan de creatieve particuliere sector zich snel aanpassen, waardoor schaarste of hyperinflatie tot nu toe konden worden vermeden. Daar heeft de wereld geen bureaucratische elite voor nodig. De angstaanjagende woorden zijn juist: 'I'm from the government and I'm here to help' (President Ronald Reagan, 1986). Elke socialistische of faschistische centraal geleide economie door schijnbare toptalenten is altijd mislukt en leidde daarna spoedig tot ernstige armoede. Nationalisatie heeft immers oneerlijke concurrentie tot gevolg en buitenlandse investeringen ('foreign direct investment' - FDI) drogen dan op. Vraag dat maar aan ex-socialisten, ex-fascisten en ex-communisten, die uiteindelijk het licht zagen.


(BLOOMBERG): DE WERELDECONOMIE WORDT ERNSTIG GETROFFEN DOOR DE PANDEMIE, MET NAME DIE VAN EUROPA. DE AANKONDIGING VAN ENKELE EXPERIMENTELE VACCINS LIJKT WELISWAAR BEMOEDIGEND, MAAR EVENTUELE MASSAVACCINATIE LOOPT NOOIT VAN EEN LEIEN DAKJE. DAT WORDT EEN KWESTIE VAN VELE JAREN.

Bij een naderende trein, kan men, als men geluk heeft, misschien tussen de rails gaan liggen om  die te ontwijken, maar uitstel is geen afstel. Dus het huidige, steeds minder effectieve, monetaire beleid, met nul- of negatieve rente, biedt slechts tijdelijk soelaas bij het schuldenprobleem, maar voorkomt NIET een economische depressie EN structurele deflatie. Overigens heeft geen enkele Centrale Bank in het verleden ooit een Crash, recessie of depressie kunnen voorkomen. In 1929, 1980, 1990 (Japan), 2000 en 2008, was er sprake van een instorting van beurskoersen en huizenprijzen, die gepaard ging met talloze faillissementen, ondanks alle monetaire stimuleringsmaatregelen. In een tijd van excessieve schuld, is elk teken van inflatie en economische groei daarom tijdelijk. 

Dat was het probleem van Japan, na hun economische dreun van 1990, 30 jaar geleden, en de daarop volgende deflatie, ondanks massieve monetaire stimuleringen. Monetaire stimulering oftewel kwantitatieve verruiming (QE), welke liquiditeiten vergroot via een activa-ruil ('asset swap) en wat dus niets te maken heeft met echt 'gelddrukken' (nog steeds verboden door de Bank of International Settlements - BIS -), verhoogt NIET de inflatie of economische groei. Het dient als smeermiddel voor het financieele systeem. Wat de inflatie zou verhogen, is een hogere omloopsnelheid van het geld ('velocity'), maar een Centrale Bank heeft daar nauwelijks vat op. Als het geld niet 'rolt' en de burger besluit om zuinig te worden, om welke reden dan ook, dan daalt deze Velocity, wat al 20 jaar het geval is. De Velocity staat op het laagste punt van 60 jaar.

(Reinhart & Rogoff)(2008): 'This time is different' - 

Eight Centuries of Financial Crises

Die schuld zou dus eerst eigenlijk moeten worden aangepakt. Soms moet je wel eens door de zure appel heen bijten. Als de gigantische tekorten van een staats- en bedrijfshuishouding uit de hand dreigen te lopen, dan moet er, op een gegeven moment, wel degelijk ingegrepen worden, anders is het spel uit ('game over'). Het huidige spel is echt niet vol te houden. Elke bubbel barst. Wat jammer, dat de timing daarvan in de sterren staat geschreven. Daarom kennen menselijke roekeloosheid en hebzucht geen grenzen, zolang het feest nog duurt, en is de 'Boom/Bust' cyclus nog ouder dan Metusalem (Genesis 5.21 - 5.27). En die werd destijds kennelijk 969 jaar oud!

(Bloomberg): WIE HAD DAT OOIT GEDACHT? EEN 40-JARIGE DALING VAN HET RENDEMENT VAN 10-JARIGE U.S. TREASURIES, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING, ONDANKS EEN EXPLOSIE VAN DE TOTALE SCHULDENBERG? DAT KOMT, OMDAT STEEDS HOGERE SCHULD LEIDT TOT STEEDS MINDER ECONOMISCHE GROEI EN STEEDS LAGERE CONSUMENTENPRIJSINFLATIE, OMDAT DE OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD ('VELOCITY') INSTORT!

(FIDELITY): CENTRALE BANKEN HEBBEN ALLE MONETAIRE REMMEN LOSGELATEN MET BEHULP VAN EXTREEM LAGE, NUL- EN NEGATIEVE RENTE PLUS DUIZENDEN MILJARDEN IN MONETAIRE VERRUIMING ('QUANTITATIVE EASING' - QE). ALLEEN EEN NOG SOEPELER FISCAAL BELEID VAN DE OVERHEDEN (HOGERE BEGROTINGSTEKORTEN) KAN ALLES AAN DE GANG HOUDEN, ANDERS BARST DE BUBBEL. MAAR DAT BELEID WORDT STRAKS JUIST VEEL STRICTER, MET PIJNLIJKE BELASTINGVERHOGINGEN. HOELANG BLIJFT DIE BUBBEL NOG IN STAND? HISTORISCH GEZIEN, NIET ZO LANG MEER!

Uit het voorgaande mag blijken, dat een belegger tegenwoordig, meer dan ooit, zich moet hoeden voor kuddegeest. Als iets te populair is, dan kan het zijn, dat iedereen al gekocht heeft en dat kopers steeds schaarser worden. Als iets juist helemaal uit de gratie is, dan moet men de oren spitsen: want degene, die stug volhoudt, wint de wedstrijd met degene, die op zijn lauweren rust, vanwege vermeende superioriteit. De schildpad tegenover de haas!

Welnu, men voelt (weer) diepe minachting voor kwaliteitsobligaties, vooral 30-jarige Amerikaanse staatsleningen (U.S. Treasuries), ondanks hun nog positieve rendement en ondanks hun 40-jarige hausse, omdat men (weer) rekent op een economische hausse en hogere inflatie. Maar als de massavaccinatie tegen COVID-19 tegenvalt en de economie geconfronteerd wordt met het ene faillissement na het andere, dan zal het rendement van 1.60% kunnen dalen met 1% of meer, met een dienovereenkomstige waardestijging van 30% tot 40%. 


(BLOOMBERG): HET RENDEMENT VAN DE 30-JARIGE U.S. TREASURY IS NA 9 MAANDEN NAGENOEG ONVERANDERD, ONDANKS ALLE HYPE VAN EEN HERSTEL VAN DE ECONOMIE EN EEN TERUGKEER VAN CONSUMENTENPRIJSINFLATIE. ER IS KANS OP EEN VERRASSENDE DOORBRAAK VAN HET RENDEMENT NAAR BENEDEN, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING.

De langere staatsleningen van Japan en Europa hebben immers allang een negatief  rendement! De 40-jarige triomftocht van 30-jarige U.S. Treasuries lijkt zich, met onderbrekingen, weer voort te zetten, net zoals die van de lange Japanse staatsobligaties (JGB) in de laatste 30 jaar, tegen de algemene verwachting in. Men kon zich eenvoudigweg niet voorstellen, dat het negatieve rendement van de JGB nog negatiever kon worden. Maar dat is het gevolg van een inkrimpende bevolking plus excessieve schuld, als percentage van de economie.

De populaire aandelen, daarentegen, zijn peperduur, ondanks de lage rente, want de omzet- en winstverwachtingen lijken sterk overdreven. Kijk eens naar de 'insider selling', die nu het hoogst is in 14 jaar (TrimTabs). Een slimme belegger, zoals Warren Buffett's Berkshire Hathaway, heeft de hoogste kasgeldpositie ooit (39%). 

Ook de edele metalen, zoals Goud en Zilver, lijken, na een 5-jarige hausse, toe te zijn aan tegenwind, want inflatie is voorlopig in geen velden of wegen te bekennen. Er is officieele deflatie in Japan en Europa en de inflatie in Amerika heeft juist de neiging om verder te dalen. Toch is een belang in, met name Goud, wel aan te raden als verzekering tegen het ondenkbare, maar ook omdat er misschien nog meer in 't vat zit en dat verzuurt op den duur niet. Goud heeft, historisch gezien, een veel hogere correlatie met inflatieverwachtingen dan met renteverwachtingen. Goud kan dus, in een crisis, opeens 50% in prijs dalen, maar dat deert lange termijn beleggers niet. Die kopen dan bij. Goud is als een Oude Meester, een wegleggertje, ongeacht de prijs en ongeacht het gebrek aan dividendrendement.

Verder is bijna iedereen weer negatief op de Amerikaanse Dollar tegenover de Euro. Men onderschat de sterke vraag naar Dollars als gevolg van de aanhoudende stijging van Dollarschuld, wat 80% is van alle wereldschuld. Obligatieleningen in Dollars zijn nu eenmaal veel gemakkelijker te plaatsen op de internationale kapitaalmarkt en zijn veel beter verhandelbaar dan obligaties in andere valuta's. Zelfs de Chinese obligatiemarkt in Dollars is in 2020 weer fors gestegen en nieuwe Chinese Dollarobligaties zijn ver overtekend. Tegelijkertijd overschat men de economische vooruitzichten van het exportgevoelige Europa. Misschien is de ECB straks gedwongen om te komen met een Bazooka, een reusachtige monetaire stimulering, die de Euro zou kunnen verzwakken.

(STOCKCHARTS): DE U.S. DOLLAR INDEX (DXY) SINDS 2011, LIJKT, NA 4 VERSCHILLENDE EN HOGERE BODEMS, VERDER OMHOOG TE KUNNEN KLIMMEN, TEGEN DE ALGEMENE VERWACHTING IN.

(SOCGEN): ZONDER DE EXTREME MONETAIRE VERRUIMING ('QUANTITATIVE EASING' - QE) VAN DE AMERIKAANSE FEDERAL RESERVE SINDS 2009, ZOUDEN DE AANDELENMARKTEN VEEL MINDER ZIJN GESTEGEN. WAT EEN VERSCHIL!


(FRED): HET OVERGROTE DEEL VAN DE AANDELEN IS IN HANDEN VAN DE TOP 1% DER BELEGGERS. MAAR NA HET BARSTEN VAN DEZE BUBBEL, IS HET PROBLEEM VAN DE ONGELIJKHEID METEEN OPGELOST, NET ZOALS IN 1929 TOT 1933 (WALL STREET) EN IN 1990 TOT 2003 (NIKKEI 225 - JAPAN), TOEN DE BEURS DAALDE MET 90%.

(MSCI e.a.): IN DE LAATSTE 121 JAAR IS DE TOTALE AMERIKAANSE AANDELENMARKT VERREWEG HET BELANGRIJKST GEWORDEN IN DE WERELD (54.5% VAN DE TOTALE MARKTWAARDE), VOORAL DANKZIJ DE GROEI VAN DE TECHNOLOGIEGIGANTEN. ALLE ANDERE AANDELENMARKTEN ZIJN, RELATIEF GEZIEN, NOG PIEPKLEIN.

In deze bijzondere tijden, voelt de mens zich bedreigd. De mens wil uiteindelijk doen, wat goed voelt. De vraag is niet, wat de mens moet, maar wil. Echt wil. De mens wil overleven. De mens wil rust, liefde en veiligheid. De mens moet eigenlijk verder niets. Maar soms lijkt het leven even volledig uit de hand te lopen. Daarom biedt 'The power of the dream' (Celine Dion) een onmisbare uitkomst, als het ondenkbare noodlot schijnt toe te slaan. 🙈🙉🙊😺

MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2021 of later.

DIEDERIK SCHMULL 28 November, 2020 Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

157 opmerkingen:

  1. Het fortuin van de families die de banken controleren die dan weer de Federal Reserve controleren hebben alle kredietcycli in de 20ste eeuw doorstaan en hebben er zelfs van geprofiteerd. In deze zin ben ik het niet eens met de these dat het einde van een kredietcyclus een "great equaliser" is. Eerder integendeel: depressies bieden deze kringen de mogelijkheid hun controle over de wereldeconomie en de politiek verder uit te breiden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Grotere vermogens blijken vaak na 3 generaties te zijn
      verdwenen, vooral als het schort aan belastingplanning.
      Kijk maar naar families van de rijkste Amerikanen in
      de afgelopen paar honderd jaar: Vanderbilt, Astor,
      Mellon en Rockefeller. In Groot-Brittannie is Grosvenor
      de enige familie, die het vermogen 300 jaar in tact hield:

      http://www.moneytipsdaily.com/three-reasons-why-the-richest-family-in-the-uk-have-kept-their-wealth-intact-for-300-years/

      Elites en rijken komen en gaan, maar tegenwoordig zijn er,
      opvallend genoeg, 'te veel rijken', terwijl de elite niet
      genoeg plaatsen heeft om macht uit te oefenen, waardoor
      er spanningen ontstaan. Vele superrijken proberen daarom
      een leven te lijden van 'niets doen' in Monaco, etc.
      Dit is historisch een teken van de dreigende inkrimping
      van de bezittende klasse. Vergeet niet, dat het grootste
      deel van een vermogen meestal slechts 'op papier' bestaat
      en verdwijnt bij een beurscrash.

      DS

      Verwijderen
    2. Ik was me er niet van bewust dat families zoals Rockefeller (USA) en Rothschild (onder andere UK) hun vermogen na een paar generaties verloren zouden zijn? Dat er in de media minder over bericht wordt kan ook andere oorzaken hebben. Een groot deel van hun vermogen is volgens mij niet in beursgenoteerde activa belegd en gaat dus bij een beurscrash ook niet verloren.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Rothschild, Rockefeller en Ford hadden in hun gloriedagen
      een netto vermogen van tegen de $ 200 miljard in het geld
      van vandaag. Daar is tegenwoordig maar een paar miljard
      van over bij de nabestaanden:

      https://www.lovemoney.com/gallerylist/77379/from-rockefellers-to-rothschilds-how-five-oldmoney-dynasties-live-today#:~:text=The%20Rothschilds,-Courtesy%20Edmond%20de&text=Only%20one%20member%20of%20the,latest%20list%20of%20global%20billionaires.

      DS

      Verwijderen
    4. Interessante informatie, bedankt hiervoor!

      Verwijderen
    5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  2. hadewych von mises28 november 2020 om 11:49

    Héérlijke column!
    Heer Schmull, ik stelde de vraag al eens:in deflatie lijkt cash king, maar wat met negatieve rente of mogelijke confiscatie van cash geld? Of een 'geldzuivering' à la Lieferink (voor de Belgen: Gutt-operatie)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Opvallend is, dat hoe negatiever de rente, des te meer
      onzekerheid over de toekomst en hoe groter de spaarquote.
      De besparingen per hoofd van de bevolking zijn overal
      nog nooit zo hoog geweest, vooral in een maatschappij,
      zoals Japan, waar de vergrijzing 15 jaar verder is
      dan bij ons. Cash zal nooit geheel verdwijnen, maar
      kijk eens naar China: bijna alles wordt betaald via
      smartphone. 'Zwart' geld wordt bijna overal niet meer
      geaccepteerd, zonder bewijs van herkomst. Geldzuivering
      was een naoorlogs fenomeen om het 'zwarte' geld aan
      te pakken.

      DS

      Verwijderen
  3. Dank weer voor een nieuwe column!
    Denkt u niet dat tijdens de komende depressie de belastingen(erfbelasting,spaargelden, vermogen, woning naar box 3 etc etc)dermate hoog zullen worden dat vermogens sterk gedecimeerd worden... ook vanuit het verlangen naar 'communistische gelijkheid'. Wat denkt u?
    Dank,
    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANS:

      De overheid heeft geld nodig, heel veel geld en krijgt
      ook altijd haar benodigde geld. 'Echt' gelddrukken,
      wat het geld waardeloos zou maken, is geen optie. Dus
      als men een vermogen wil veiligstellen, moet men wel
      uitwijken naar zo'n akelig exotisch land. Zwitserland
      lijkt echter nog wel een optie voor de liefhebbers.

      Gedurende de moeilijke jaren '70 in Groot-Brittannie
      (stakingen, 3-daagse werkweek, blackouts, IMF-hulp),
      was de gemiddelde belasting 83% op inkomen, maar
      sommigen betaalden meer dan 100%. Vele topverdieners
      waren gedwongen om buiten het land hun domilie te
      hebben en dan te pendelen naar Londen. Dat percentage
      werd uiteindelijk verlaagd naar 40% of lager, al naar
      gelang de tax planning. Vele rijken waren 'asset rich,
      maar 'poor in income', waardoor vele landgoederen toch
      moesten worden verkocht.

      DS

      Verwijderen
  4. Geachte heer Schmull, dank voor het delen van uw wijsheden. Wat openstaat is echter de vraag hoe je vermogen te beschermen? Veel schulden aangaan tbv woningfinanciering? Bitcoin/crypto? Actief mlt netto short op aandelenmarkten? Wat te doen bij een deflationaire stormen....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LEONARDO:

      1) Schulden moeten zo snel worden afbetaald, want de
      komende deflatie VERHOOGT die schuld. 2) Uw inkomsten
      staan op de tocht, zodra de gigantische faillissementen
      bekend worden. Dus: sparen, sparen, sparen, ondanks
      negatieve rente! 2)Vermijdt Cryptos, want die kunnen
      worden gestolen, zoals miljarden al zijn verdwenen, zelfs
      als men een Key heeft in Cold Storage. Noord-Korea
      en China zijn daar meesters in. 3) NOOIT 'short' gaan,
      want het risico is onbeperkt en zelfs professionals
      struikelen. 4) Koop Dollars & U.S. Treasuries, liefst
      via een rekening BUITEN de EU, die gegarandeerd komt
      met kapitaalcontroles, zoals voor Griekenland in 2015.
      5) Koop Fysiek Goud, uitsluitend OP ZWAKTE.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank DS, duidelijk maar nauwelijks voorstelbaar. Even voor mijn beeld nog, bij baanbehoud neemt de koopkracht iig gigantische toe van jouw inkomsteneuro's bij deflatie. Met veel eigen woningschulden is daarbij toch niet zoveel aan de hand zolang je maar kunt blijven voldoen aan je hypothecaire verplichtingen (uit inkomsten uit werk of liggende kasgelden)? Immers aflossen van schulden maakt je helemaal slachtoffer van de overheidsbelastingen (inkomen toerekening uit wonen in box I, zie afbouw forfaitair tarief naar 37.05% & stoppen wet-Hillen). Kortom schulden aanhouden maar zorgen dat je deze altijd kunt betalen uit spaargeld (liefst vennootschappelijk gehouden) lijkt mij jezelf maximaal positioneren. Aanvullend bedoelde ik met net short gaan het hebben van putopties om financieel te kunnen profiteren van de deflationaire klap....als die zo heftig wordt kun je daar waanzinnig van profiteren. Waarbij overigens ook goud zal wegzakken. Toch?

      Verwijderen
    3. ps: is er leesvoer voor handen om je een beeld te helpen creëren van de do's en dont's in een deflationaire wereld? Het is zo lastig je voor te stellen ;)

      Verwijderen
    4. @Leonardo, waarom is deflatie je zo lastig voor te stellen? Het mooie van deze blog is dat Dhr. Schmull vaak spreekt over het 'Ondenkbare'. Nou we zitten er inmiddels midden in. Had u zich deze lockdowns voorgesteld in November '19? (Twaalf maanden geleden).

      Verwijderen
    5. @LEONARDO:

      Aanradertjes: DEFLATION, How to survive; A. Gary Shilling
      DEFLATION, Why it's coming; A.Gary Shilling
      THE AGE OF DELEVERAGING, A.Gary Shilling
      Te bestellen via AMAZON.

      DS

      Verwijderen
    6. Shilling verwacht een recessie tot eind 2021.
      U verwacht dat het vele jaren gaat duren .
      Bent u te negatief of is hij te positief?

      mvg Harold

      Verwijderen
    7. @LEONARDO:

      Het is waar, dat de hoogte van de schuld er minder toe doet,
      zolang de rentelasten laag blijven en de inkomsten voldoende
      zijn om die schuld te bedienen. Probleem is, dat bijna
      iedereen daardoor doet alsof er geen vuiltje aan de lucht
      is, totdat die inkomsten blijken tegen te vallen. Misschien
      moet men zich juist zorgen maken over structureel hoge
      werkloosheid in sommige sectoren, zoals toerisme,
      luchtvaart, hotels, restaurants, entertainment, etc.

      Put-opties zijn voor de liefhebbers, maar de mogelijke
      schade is te overzien. Het is een 'wasting asset', dus
      men blijkt alleen te verdienen als men geluk heeft.
      De meeste speculanten lopen uiteindelijk tegen de muur
      en krijgen geen nachtrust. Om over CFD's en Turbo's maar
      te zwijgen.

      DS

      Verwijderen
    8. @HAROLD:

      SHILLING lijkt wat positiever geworden dan ik. Hij heeft
      zijn hoop gevestigd op de nieuwe mogelijk baanbrekende
      ontwikkelingen in technologie, gezondheidszorg, en ruimtevaart.
      Maar hij heeft ook gesteld, dat 2020 gelijk staat aan
      1929. Nou, de favoriete FAANG-aandelen van 1929,
      zoals RCA, daalden 89% in de daarop volgende jaren.
      We zullen zien.

      DS

      Verwijderen
  5. Waarom willen ze nou iedereen inenten?

    https://www.youtube.com/watch?v=p_TQBjFkv1Q&feature=emb_logo

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Pas op met je obsessie over het vaccin. Houdt het voor je.
      De overheid (in opdracht van de WHO), staat voor niets:

      https://www.dailymail.co.uk/news/article-8997437/British-Armys-information-warfare-unit-deployed-tackle-anti-vaccine-propaganda.html

      DS

      Verwijderen
    2. Wat het vaccin doet met je. Sla mij maar even over:

      https://www.youtube.com/watch?v=vzdqgKBqH9A&t=3s

      BREAKING: PCR Test van de baan!

      https://www.youtube.com/watch?v=flsF7trvq2c&t=141s

      Loes

      Verwijderen
  6. https://www.zerohedge.com/political/smartest-man-room-just-joined-sidney-powells-team
    Is dit fake?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Nee, dit is niet fake. Binnenkort zal er mogelijk schokkend
      nieuws hierover bekend worden. Reality trumps fiction!

      DS

      Verwijderen
  7. Voor wie een beetje wil bijblijven vwb de verkiezingen:
    https://mobile.twitter.com/llinwood
    https://mobile.twitter.com/sidneypowell1
    https://www.newsmax.com/t/newsmax
    https://m.theepochtimes.com/

    Er is een enorme censuur op dit moment, mn van MSM en big tech

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mensen die denken dat ze "gespaard blijven" omdat ze meer dan genoeg geld op de bank denken te hebben zijn naïef.
    Zelfs de miljoenairs komen na de GREAT RESET op NUL te staan! Dus als je nu niet mee vecht is alles je eigen schuld!

    https://vlogwar.com/watch/AoCdzUA6qlZttkU?lang=dutch

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Totale onzin. Laat je toch niet meeslepen. Keep your cool.

      DS

      Verwijderen
  9. Wat laat van lezen deze keer maar opnieuw een sterke column , één ding staat als een paal boven water, zal geen last hebben van deflatie�� mvg HVC

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HVC:

      Iedereen zit weer aan dezelfde kant van de boot: inflatie
      en economische groei plus succesvolle vaccinatie: overal
      uitbundigheid! Het tegenovergestelde staat in 2021 te
      gebeuren, met gigantische faillissementen.

      DS

      Verwijderen
  10. De 30-jarige Treasuries mogen ook wel 30 tot 40 % stijgen om het verlies bij dollar en treasuries van de laatste 2 jaar te compenseren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dan nog, 40% rendement op US Treasuries is nou ook niet echt om over naar huis te schrijven in deze tijden. Sommige crypto's doen 120% in een week.

      Verwijderen
    2. "Safe-haven demand for Treasuries have left the building. The 10-year Treasury yield is skyrocketing, up 7.6 points to 0.914%. Treasury yields look like they bought a one-way ticket to 1% as US data continues to show growth,as the USdollar index sinks to a 3 year low."

      Het gaat ineens heel hard, ja.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM @ROBV:

      Iedereen is weer anti-Treasuries. Prachtig! Grote koop-
      gelegenheid in afwachting van de verrassende recessie
      en deflatie, die opeens toeslaat. U.S. Treasuries
      hebben positief rendement en is AAA-rating, veiliger
      kan het niet. Bitcoin? Geen appelen met peren
      vergelijken. Bitcoin is een speculatie: 80% van
      de Bitcoin mining vindt in het 'betrouwbare' China
      plaats. Veel geluk ermee. U.S. Dollar? Inderdaad
      zwak tegenover de Euro, de valuta zonder land.
      Wat zal de ECB gaan doen, als het naar 1.40 gaat?
      Stel, dat er een 'Euro-akkoord' komt met een
      officieele devaluatie van de USD tegenover de Euro,
      net zoals het Plaza-akkoord in 1985 van de Yen
      tegenover de USD? Dan volgt er een scherpe recessie
      en deflatie in de Eurozone, die dan ook nog op
      springen staat. Veel geluk ermee.

      DS

      Verwijderen
  11. https://www.linkedin.com/pulse/archetypical-cycle-internal-order-disorder-ray-dalio/?trackingId=W0t5Mj1%2BS6OoPlWAHctgMQ%3D%3D
    Beste DS, interessant verhaal van Dalio. Zou het van belang zijn voor financiele investeringen ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi leesvoer voor een druilerig weekend. M.i. een goede macro-beschouwing op algemene sociologische cycli en de (waarschijnlijke) consequenties voor waar we nu staan (m.n. US in decline en China building up)

      Verwijderen
    2. @MARCJA @ROBV:

      DALIO's ideeen zijn inderdaad het overdenken waard. Toch
      blijf ik sceptisch over zulke uitspraken. Als hedge fund
      managers iets zeggen, doen ze vaak het tegenovergestelde,
      want het is 'voer voor het domme volk'.

      DS

      Verwijderen
  12. Ook Dalio ziet dus de afbraak in de USA.
    Gelukkig het grootste deel van mijn Treasuries én mijn cash dollars van de hand gedaan in de aanloop naar de presidentsverkiezingen n.a.v. de diepe verdeeldheid daar, in combinatie met ophitsing en andere symptomen in de richting van de burgeroorlog-achtige sfeer die Dalio beschrijft in de decline-periode.

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      Koop Euros en ook de staatsleningen van Italie en Griekenland,
      want die zijn toch gegarandeerd door de ECB. Dan zit je
      vast goed voor de lange termijn. Oorlog? Er zijn veel
      meer oorlogen geweest in Europa dan in Amerika, maar dat
      mag de pret niet deren. Wacht maar tot de komende
      kapitaalcontroles in de Eurozone en je kapitaal
      blijft dan altijd in het Europese paradijs.

      DS

      Verwijderen
  13. Trump graaft zich in met speech over stemfraude - https://nos.nl/l/2359088

    Ofwel: Hoe ontketen ik als president ernstige ongeregeldheden en ondergraaf ik de democratie richting een versnelde aftakeling van onze US-maatschappij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De fraude bij de Amerikaanse verkiezingen was overduidelijk,
      maar misschien niet genoeg om de uitslag te veranderen.
      Toch zal Biden door 74 miljoen Amerikanen worden gezien
      als een onwettige President, die nauwelijks campagne
      behoefde te voeren, omdat de uitslag kennelijk al
      bij voorbaat vast stond. Zo wist de CIA de verkiezingen
      in vele landen in het verleden te manipuleren en
      de CIA is altijd anti-Trump geweest. Tegelijkertijd,
      verloren de Democraten zetels in het Huis van
      Afgevaardigden, wonnen geen enkel goeverneurschap,
      en winnen waarschijnlijk niet in de Senaat (er is
      een run-off op 5 Januari). Er komt dus 'gridlock'
      (patstelling) en geen 'Blue Wave' (Democratische
      overwinning). En die arme 78-jarige Biden, die
      nauwelijks een Teleprompter kan lezen, laat staan
      zich iets kan herinneren, krijgt woorden in de
      mond geplaatst door zijn anonieme 'handlers'.
      Ongehoord! Be afraid, very afraid. The man with
      a very dark past is taking over.

      DS

      Verwijderen
    2. Kunt u iets verder ingaan op "the man with a very dark past" ?
      Marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      BIDEN waait mee met de wind. Hij zegt, wat men wil
      horen. Daarom was hij decennia lang een ras-echte
      racist. Hij was tegen integratie van blank en zwart,
      vooral op de scholen ('busing'). Hij was verantwoordelijk
      voor uiterst streng optreden tegen Drugs (zijn eigen
      zoon, Hunter, is verslaafd aan de cocaine) en het is
      aan hem te danken, dat vooral Zwarten geweldige gevangenis-
      straffen kregen (hij noemde die 'Hymies', wat eigenlijk
      een denigrerende term was voor Joden). Verder is
      hij 50 jaar lang 'te koop' geweest: betaal hem en hij
      zorgt voor wat de lobbyisten nodig hebben. Maar wat
      vooral afschuwelijk is, is zijn onvergeeflijke
      omgang met jonge vrouwen, die daarvoor geen toestemming
      gaven ('sniffing hair'). BIDEN behoort thuis
      in een verzorgingstehuis. Niemand gelooft toch,
      dat hij 4 jaar aanblijft? Hij wordt afgezet via
      de 25th Amendment en Kamala Harris, die hij haat
      (zij is niet blank) wordt dan Presidente. Raad eens,
      hoe de markten daarop zullen reageren!

      https://nymag.com/intelligencer/2019/03/joe-biden-record-on-busing-incarceration-racial-justice-democratic-primary-2020-explained.html

      DS

      Verwijderen
    4. Joe Biden is asked about his disagreements with Kamala Harris on certain issues:

      "Like I told Barack, if I reach something where there's a fundamental disagreement we have based on a moral principle, I'll develop some disease and say I have to resign."


      https://twitter.com/DailyCaller/status/1334686548122591235?s=20

      Verwijderen
  14. It is now clear beyond any doubt that the 2020 election was rife with fraud’

    US MSM will keep ignoring imho, leaving 70 mln Trumpers MAD as hell ..

    What could go wrong?

    Ask $= declining fast!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dit voorspelde Marcel Messing over in 2006!
    Toen waarschijnlijk voor gek verklaart. Geweldig en tegelijkertijd dramatisch hoe nauwkeurig correct heeft hij alles voorzien wat nu 14 jaar later uitkomt.

    https://twitter.com/LeefVrijEnVolop/status/1334811849934704640?s=20

    Kees J.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES J.:

      Nee, hij heeft het NIET correct voorzien. Deze ondeskundige
      vertelt ons even, hoe de vork in de steel zit? Deze
      verhalen behoren thuis bij degenen, die gewoon overal
      intrappen zonder enig bewijs. Hij doet net, alsof hij
      precies de toekomst kan voorspellen. Kwakzalver.

      DS

      Verwijderen
  16. Bedankt voor uw visie. Ik ben nieuw op uw site. Ik vroeg me af ik ben Belg. Hoe kan een Europeaan beleggen in staatsobligaties in Amerika? Eft AGG is niet meer beschikbaar in Europa. Bestaat er een alternatieve ETF in euro die Amerikaanse staatsobligaties volgt? Of bieden Duitse staatsobligaties een alternatief? Waarom bent zo negatief over Europa? Ter info ik beleg volgens systeem Dual Momentum van Gary Antonacci. Als markten crashen moet je in Amerikaanse staatsobligaties stappen. Terug probleem voor Europeanen de AGG etf kan niet meer gekocht worden. Vandaar mijn vraag voor etf in euro die Amerikaanse staatsobligaties volgt of Europees alternatief. Alvast bedankt. Mvg, Gregory

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GREGORY:

      Als EU-ingezetene kunt de TLT, die ik al heel lang had
      aanbevolen, niet meer kopen (maar wel als u een rekening
      hebt buiten de EU.) Dus de UCITS ETF hieronder is
      een mogelijkheid:

      iShares USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (Dist)

      https://www.justetf.com/de-en/etf-profile.html?query=20%2B++yr++ucits&groupField=index&from=search&isin=IE00BSKRJZ44#overview

      Let wel, momenteel is de algemene mening, dat het normale
      leven spoedig terugkeert met een vaccin en dat inflatie
      en groei voor de deur staan. Dat zou tijdelijk negatief
      zijn voor Lange Treasuries. Maar ik ben van mening, dat
      het nog vele jaren duurt, voordat het normale leven
      terugkeert, terwijl er vele grote faillissementen
      binnenkort onvermijdelijk zijn, ondanks de lage rente
      en ondanks de monetaire stimulering. Ik verwacht een
      Grote Klap in 2021 - 2022, wat uiterst gunstig wordt
      voor Lange Treasuries en de Dollar. Iedereen is
      weer super-'short' Treasuries & Dollar, wat juist
      een koopsignaal is.

      DS

      Verwijderen
    2. @GREGORY:

      Ik blijf heel nerveus over de toekomst van de Eurozone.
      De verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa zijn te groot.
      De Euro is veel te hoog voor Zuid-Europa, die tot
      nu toe bereid was om zich een economische depressie
      te laten welgevallen (jeugdwerkloosheid van 40 tot 50%).
      Maar Noord-Europa weigert om die bodemloze put van
      Zuid-Europa te blijven vullen en Duitsland praat nu
      al over bezuinigingen om haar begrotingstekort te
      verkleinen, hoewel het de helft is, als percentage
      van het BNP,vergeleken met de meeste andere landen.
      De volgende Eurocrisis is een kwestie van tijd. De
      vorige, in 2012, kon worden voorkomen, onder druk
      van Amerika (Geithner), die grote verliezen vreesde
      voor Amerikaanse banken, als Griekenland eruit werd
      gezet.

      DS

      Verwijderen
    3. Het is maar de vraag of het normale leven spoedig terugkeert :

      https://twitter.com/DailyCaller/status/1334686548122591235?s=20

      Verwijderen
  17. Kennelijk heb ik een naamgenoot (Hans) op dit forum , dus om onderscheid te maken neem ik voortaan als HansR (referentie naar mijn woonplaats)deel.

    Beste DS ik heb een vraagje over uw commentaar d.d.4dec/13.48. Mag ik aannemen dat u hier bedoeld de devaluatie van de Euro tov de Dollar ipv andersom?
    Vriendelijke groet,
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANSR:

      Wat ik bedoelde, was een eventuele 'gedwongen' revaluatie
      van de EURO via een Euro-akkoord, net zoals de gedwongen
      revaluatie van de YEN in 1985 via het Plaza-akkoord.
      Dat akkoord werd de reden van de Japanse Crash in 1990.

      Als Amerika dus genoeg krijgt van die betalingsbalans-
      overschotten van Noord-Europa, waardoor Amerika
      betalingsbalanstekorten moet accepteren om de wereld
      van Dollars te voorzien (80% van de wereldschuld is
      in Dollars, waardoor de vraag naar Dollars zo sterk blijft),
      dan kan een Euro-akkoord ervoor zorgen, dat de
      Amerikaanse betalingsbalanstekorten verdwijnen. Maar
      een hele sterke Euro kan ook het einde betekenen van
      de Euro, want Zuid-Europa zakt dan nog verder in het
      moeras.

      DS

      Verwijderen
  18. Ik mag hopen dat deze dokter ongelijk gaat krijgen:

    Hoe ze ons allemaal failliet willen laten gaan:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=175&v=3BzTLVt7uyw&feature=emb_logo

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Zal Trump de Martial law gebruiken?; Uitgelekte video laat zien dat China VS stembiljetten vervalst

    https://www.youtube.com/watch?v=etSFnpX9xc4&feature=emb_logo

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Het roer gaat om:

    WaPo: Biden's Team Blocked From Meeting With US Intelligence Agencies


    https://www.newsmax.com/politics/biden-post-intelligence-2020/2020/12/04/id/1000152/

    BeantwoordenVerwijderen
  21. http://tapnewswire.com/2020/12/alex-newman-great-reset-turns-man-into-machine-to-serve-elite/

    BeantwoordenVerwijderen
  22. http://tapnewswire.com/2020/11/how-the-chinese-communist-party-and-western-tech-globalists-sold-the-world-a-lockdown/

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat een fantastische burgemeester:


    Mayor Garcetti Bans Walking As Latest LA Lockdown Begins

    https://www.zerohedge.com/political/mayor-garcetti-bans-walking-latest-la-lockdown-begins

    Bar owner in Los Angeles CA is livid to see that mayor Garcetti has approved an outdoor dining area for a movie company directly across from her outdoor dining area (which was shut down)

    https://twitter.com/jakecoco/status/1334993874276786178?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig zijn er duizenden mensen met een goed hart:

      https://www.gofundme.com/f/help-the-pineapple-hill-saloon

      Loes

      Verwijderen
  24. Maak kennis met onze nieuwe leider:

    https://www.youtube.com/watch?v=OfcZXH9Mfpo&feature=emb_logo

    Adolf H.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ex-Pfizer Exec Demands EU Halt COVID-19 Vaccine Studies Over 'Indefinite Infertility' And Other Health Concerns.

    https://www.zerohedge.com/medical/ex-pfizer-exec-demands-eu-halt-covid-19-vaccine-studies-over-indefinite-infertility-and

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt mij volstrekte onzin. Zijn opmerking over de tweede golf zijn dat zeker en dan vertrouw ik de rest vh verhaal ook niet
      Marcja

      Verwijderen


    2. https://twitter.com/Are_you_aware_/status/1335972535897362432?s=20

      Ik wil graag een spuit in mijn blauwe armen:

      https://twitter.com/blckbxnews/status/1335132258081116161?s=20

      Maar ik moet toegeven, ik ben levensmoe

      Henk

      Verwijderen
  26. Geachte heer Schmull,

    N.a.v. uw video: U ook goede Kerstdagen in Engeland.
    Spannende dagen ook voor de Brexit.
    Hoe ziet u dit aflopen?

    Tweede vraag: U hebt het over het einde van de euforie en voorbereid zijn. Kasgeld zegt u, maar zitten daar in de EU nu ook geen grote risico's aan?
    Of bedoelt u Treasury's, die echter nu ook dalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Bedankt! Elke deal is meestal 'last-minute' en de BREXIT-deal
      lijkt dat ook te worden, want GB is al in vele opzichten
      overstag gegaan, behalve in het visserij-gedeelte. Waarom
      zou GB, als enig land ter wereld, niet mogen vissen in
      haar eigen territoriale wateren? Omdat Macron, net
      zoals De Gaulle vroeger, koste wat het kost, GB een
      voet dwars wil zetten. Verder is COVID veel belangrijker
      dan BREXIT.

      Kasgeld valt wel onder het DGS, in tegenstelling tot
      Bitcoin, en negatieve rente geldt alleen voor grotere
      bedragen. Maar een bankkluis is ook niet gratis.
      Ik geef de voorkeur aan Treasuries als men het
      valuta-risico kan verdragen en ook een tijdelijke
      stijging in rendementen vanwege tijdelijke vrees
      voor hogere inflatie. Maar net zoals in 2009,
      zal die inflatievrees ongegrond blijken. De Velocity
      blijft immers instorten, want men SPAART.

      DS

      Verwijderen
  27. hadewych von mises7 december 2020 om 16:17

    Heer Schmull, is dit, honderd jaar na datum en na de Spaanse griep, een 'optie' voor het komende jaar?: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Depression_of_1920%E2%80%931921

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Sommigen geloven inderdaad, dat dit de kortste recessie
      wordt ooit en dat de deflatie straks snel is verdwenen.
      De gigantische reflatie, een veelvoud van die van 2009,
      zou dat garanderen. In ieder geval verklaart dat de
      euforie in de markten, omdat men rekening houdt met
      een herhaling van de Roaring Twenties (1925 - 1929).
      Ik geloof, dat men totaal van stapel loopt en dat men
      zich moet voorbereiden op hele moeilijke tijden. Ik ben
      een contrarian en als iedereen aan een kant van de boot
      zit, wordt ik nerveus.

      DS

      Verwijderen
  28. https://m.jpost.com/omg/former-israeli-space-security-chief-says-aliens-exist-humanity-not-ready-651405
    Het lijkt mij absoluut fake...
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Hij is niet de eerste de beste. Wij zijn echt niet de enigen
      in het heelal. In ieder geval wordt Ruimtevaart 'the next
      Big Thing', ook voor beleggers:

      https://www.morganstanley.com/ideas/investing-in-space

      https://www.morganstanley.com/Themes/global-space-economy

      DS

      Verwijderen
  29. US M1 Money Supply grew by a massive USD 500 billion in just one week, data shows. Since March M1 Money Supply has grown by a staggering USD 2.2 trillion, or 56%.

    Wat zijn de gevolgen hiervan?


    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Het is waar, dat de gigantische Reflatie een veelvoud is
      van die van 2009. Zal het dit keer wel lukken om inflatie
      aan te wakkeren, of komen de inflatoire verwachtingen
      WEER niet uit? Sleutel is: omloopsnelheid van het geld,
      Velocity, en die is WEER ingestort, want men SPAART.
      Zonder een stijging in Velocity, GEEN inflatie, want
      QE veroorzaakt geen inflatie. Kijk maar naar Japan sinds
      1990, met hun Super QE. Er is nog deflatie.

      Houdt deze chart maar onder de neus van al die hyperinflationisten, die al decennialang het bij het
      verkeerde eind hebben:

      https://fred.stlouisfed.org/series/M2V

      DS

      Verwijderen
  30. https://edition.cnn.com/2020/12/07/investing/wall-street-biden-trump-regulation-fsoc/index.html

    Short time funding markt zakt weer in, zoals in 2008

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Inderdaad is de REPO-MARKT van short-term funding allang toe
      aan een hervorming. Voordeel is, dat men het probleem
      heeft onderkend. Ondertussen moet de FED gewoon inspringen,
      zolang de huidige situatie voortduurt.

      DS

      Verwijderen
  31. The smoking gun!

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=398&v=OwGLItcb498&feature=emb_logo

    Chang

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @CHANG:

      Houdt dit mannetje in de gaten. Hij wordt door de CCP
      gebruikt om het Westen de stuipen op het lijf te jagen.
      Dit heet psychologische oorlogsvoering. BIDEN zit allang
      in de zak van China, want hij heeft heel wat bekokstoofd
      met hen tijdens zijn periode als Vice President. Maar
      alle geheimen komen uit, ook al duurt het even.

      DS

      Verwijderen
    2. Video is verwijderd...

      Verwijderen
    3. inderdaad @chang , video niet (meer) terug te vinden.
      Waarover gaat het precies ?

      Verwijderen
    4. https://www.dailymail.co.uk/news/article-9029383/Trump-tweets-video-Chinese-professor-claiming-Beijing-swing-policy.html?ito=social-facebook

      Verwijderen
    5. Hier de video:

      https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1336161955845959680?s=20

      Verwijderen
  32. Belangrijk om te weten, de spoedwet:

    https://www.youtube.com/watch?v=Q240VrIUbGE&feature=emb_logo

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  33. https://twitter.com/BorisLange/status/1337834172283564039?s=20

    Prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Een lockdown in Nederland tot 19 januari maar de kerken en Moskeeën blijven open:


    https://twitter.com/stefan_hoogers/status/1338539002178187267?s=20

    https://www.youtube.com/watch?v=_O9ltm_Gml0&feature=emb_logo

    Fijne feestdagen iedereen!

    Gerrit H.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Interessant:

    https://www.youtube.com/watch?v=sQbHAzzdkyc

    Chang

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Must see:

    https://twitter.com/haycey5/status/1338879614496763906?s=20

    Regina

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Beste Diederik, QE is geen money printen, dat begrijp ik. Maar de landen die allemaal meer geld lenen om hun gigantische tekorten te financieren dan? De private banken kopen die obligaties waarna ze door de fed en ecb overgekocht worden... Bij wie ligt vanaf dan het risico? En is dat niet het gelddrukken waar de goldbulls altijd over roepen? Zolang de overheden blijven lenen omdat de fed de schuld opkoopt zou je toch ontwaarding en inflatie verwachten. Graag uw inzicht. Mvrgr Paul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PAUL:

      'Gelddrukken', wat nog wettelijk verboden is, is het geld
      rechtstreeks in het handje drukken van de burger of van
      het bedrijf. Lenen (uitgifte van obligaties) is geen
      gelddrukken. Een obligatie wordt op een gegeven moment
      afgelost of vervangen. 'Echt' gelddrukken leidt tot
      instorting van een valuta en hyperinflatie (zie de Bolivar
      van Venezuela). Dat is in de meeste landen dus niet
      gebeurd. Integendeel. Er is 'te weinig' consumenten-
      prijsinflatie en er is helemaal geen loon/prijsspiraal,
      zoals in de jaren '70.

      QE als percentage van de economie is het hoogst in
      Zwitserland (126% +) en Japan (120%), maar in beide
      landen is er sprake van deflatie. Dit percentage is
      door de Pandemie verdubbeld in Europa (van 40% naar
      80%) en Amerika ( van 35% naar 70%), maar de
      consumentenprijsinflatie is nog uiterst laag en in
      Europa zelfs negatief. De hoofdreden is de instorting
      van de Velocity, de omloopsnelheid van het geld, want
      iedereen spaart bij het leven, ondanks de lage of
      negatieve rente. Onzekerheid is immers troef. In Japan
      is nu de hoogste spaarquote in 30 jaar, vooral vanwege
      de vergrijzing.

      QE leidt dus niet tot inflatie of geldontwaarding, zolang
      iedereen de hand op de knip houdt en bezorgd is over
      zijn baan of de oude dag.

      Natuurlijk zal de staatsschuld als percentage van de
      economie (Japan: 250%; Amerika en Eurozone: 100%) op
      een gegeven moment weer moeten worden verlaagd, net zoals
      de oorlogsschuld van na WW II. Dat duurt enkele decennia
      en heeft aanzienlijke belastingverhogingen tot gevolg,
      vooral als de economische groei het laat afweten.

      Staatsschuld in de eigen valuta behoeft geen probleem
      te zijn, maar 95% van alle landen hebben die schuld
      in een buitenlandse valuta (vooral Dollarobligaties)
      en die smeken elke dag, dat de Dollar niet stijgt.

      Bovendien is de rente nu zo laag of negatief, dat de
      bediening van schuld geen probleem is voor zelfs
      de zwakste landen: Griekse staatsobligaties hebben nu
      een negatief rendement! Die worden dus betaald om te
      lenen!

      DS

      Verwijderen
    2. Dat is toch niet houdbaar, zo glijd een land als Griekenland wat alleen Griekse kaas schijnt te exporteren af in een afgrond, of gaat Rutter de rekening lachend betalen??? Misschien tipje voor Rutte, nu toch iedere Nederlander boven de 18 even de beloofde 1000, euro onder de kerstboom droppen!!! ...

      Verwijderen
  38. Mijnheer Schmull.

    Volgend jaar moet er voor $5.800 miljard aan obligaties worden afgelost door de USA.

    De VS moet dus niet alleen een tekort van $3.500 miljard financieren, maar er moet ook nog eens $5.800 miljard gevonden worden om de bestaande schulden af te lossen.

    En daar bovenop dan nog eens een Biden-kado van 50.000 dollar per student-loan?

    En Powell staat al weer gereed voor volgende stimulus-rondes.

    Hoe ver gaat die dollar-index dan nog zakken?
    We staan al op een bijna 3-jarige low. En dat ondanks een 10y treasuries-yield die al weer bijna op 1% staat.
    Wanneer is dan de ideale bijkoop-gelegenheid bereikt?
    Want inmiddels sta ik deels op verlies.

    RobV

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Vergeet nominale bedragen, die angstaanjagend lijken.
      Kijk altijd naar de bedragen als percentage van de
      economie. Het Amerikaanse begrotingstekort als
      percentage van haar economie is weliswaar verdubbeld
      naar 5%, maar dat was 9% in 2009 en zelfs 25% in 1943.
      Als de optimisten gelijk krijgen (ik ben sceptisch) en
      de Amerikaanse economie stijgt 6% in 2021, dan daalt
      dat tekort weer aanzienlijk. Tegelijkertijd is Biden
      van plan om de belasting voor de gemiddelde Amerikaan
      te verhogen met 18%, plus het bedrijfsleven krijgt
      aanzienlijk hogere lasten.

      De Euro/Dollar (1.22) is nu pas 9 maanden gestegen en is
      nog ver beneden de 1.60 van 2008 (12 jaar geleden). Vele
      factoren spelen een rol:de ECB kwam, tegen de verwachting
      in, niet met een Bazooka, waarschijnlijk door druk van
      Duitsland en Nederland, die een QE van 100% van de
      economie met lede ogen aanzien. Amerika komt weliswaar
      met een nieuw stimuleringsprogramma, maar vooralsnog
      is dat hoogstens $ 1000 miljard, niet $ 3.500 miljard,
      wat verwacht werd. De armslag van Biden is beperkt,
      want er was geen 'Blue Wave'. De Democraten verloren
      zelfs zetels in het Huis van Afgevaardigden.

      De 10-year Treasury yield is weliswaar gestegen naar 0.90%,
      maar die was boven de 3% slechts 2 jaar geleden en is al
      40 jaar aan het dalen. Bij de volgende recessie, die dus
      komt als niemand het verwacht, zoals gewoonlijk, wordt
      dat rendement misschien negatief door de wereldwijde
      stormloop, net zoals dat van Nederland, Duitsland,
      Zwitserland en Japan.

      Ik blijf dus positief op de Dollar op lange termijn,
      vooral uit oogpunt van spreiding, want of de Euro
      de volgende crisis overleeft is twijfelachtig. Ik blijf
      ook positief op Treasuries, met de nodige onderbrekingen,
      want die zijn nog steeds AAA en het fundament van
      het internationale kredietsysteem. Bovendien zijn
      kapitaalcontroles in Europa in zicht, omdat het
      banksysteem niet kon worden opgeschoond.

      Maar: beleg niet in een buitenlandse valuta als u niet
      kunt slapen door de gebruikelijke fluctuaties. Want
      zo'n belegging is niet voor iedereen. Als de Euro naar
      1.40 zou gaan, dan komt de Europese export nog meer in
      moeilijkheden en stijgt de deflatie boven het
      aanvaardbare. Hoe hoger de Euro, hoe groter de kans,
      dat de Eurozone opbreekt. Italie wil al een schuld-
      afschrijving, wat funest zou zijn voor de banken van
      Noord-Europa.

      DS

      Verwijderen
    2. Wat tegengeluid van Maarten Verheijen:
      Nog even over die $120 miljard die maandelijks door de Fed gecreëerd wordt om schulden op te kopen. Dat is $1.440 miljard op jaarbasis.

      $1.440 miljard is geen $3.500 miljard waardoor je er nu al rekening mee moet houden dat de centrale banken het bedrag van deze aankopen volgend jaar nog verder zal optrekken. Doen ze dat niet, dan zit onze vriend Biden zonder centen.

      En het beste van alles is dat ze maandelijks die $120 miljard BLIJVEN ophoesten totdat de inflatie een tijdje boven de 2% zit.

      De FED garandeert dus bijna inflatie. Ze zeggen het nu letterlijk: we gaan onze fiatdollar blijven 'printen' tot er inflatie is.

      Duidelijker dan dit kan de FED niet meer zijn.

      Wouter

      Verwijderen
    3. @WOUTER:

      Was het maar zo eenvoudig! QE veroorzaakt alleen 'asset inflation', maar slechts weinig consumentenprijsinflatie.
      Geen Centrale Bank kan de inflatie alleen beinvloeden,
      want die wordt internationaal bepaald, vooral door de
      concurrentie van China. De FED kan dus nooit inflatie
      garanderen, behalve door eerst de wet te veranderen
      en 'echt' geld te drukken (MMT). Dat laatste komt
      nooit door het Congress. Er wordt helemaal geen
      Fiatdollar 'geprint'. Degene, die dat beweert, heeft
      gewoon de moeite niet genomen om te onderzoeken,
      hoe het systeem werkt.

      Japan probeert al 30 jaar met Super-QE (QQE) de inflatie
      te verhogen, maar er is nog steeds deflatie. Daarom is
      die 'inflation targeting' van de FED bij voorbaat een
      mislukking. Het werkt slechts voor een paar maanden,
      als ze geluk hebben. Maar in de huidige crisis, is er
      nog meer overcapaciteit en zullen loonsverlagingen
      het nieuwe normaal blijken. Automatisering komt ook nog
      om de hoek kijken.

      DS

      Verwijderen
    4. hadewych von mises18 december 2020 om 12:13

      Heer Schmull, kent u de reportage Princess of the Yen?
      https://www.youtube.com/watch?v=p5Ac7ap_MAY
      Wat is uw visie daarop?

      Verwijderen
    5. @HADEWYCH VON MISES:

      Natuurlijk zit de vork helemaal anders in de steel: Centrale
      Banken staan los van het financieele en politieke systeem.
      Dat komt, omdat de machten achter de schermen wilden
      voorkomen, dat er externe invloed zou zijn op hun
      beleid en ook, omdat men een einde wilde maken aan
      de chaos en de 'free-for-all' van bankieren van vroeger.
      Daarom behoort het gebied van de Bank of International
      Settlements (BIS) in Basel, niet tot het grondgebied
      van Zwitserland en hebben de goeverneurs van Centrale
      Banken een eigen paspoort. Verder ligt de zeggenschap
      over die Centrale Banken niet bij de staten, in tegen-
      stelling tot alle officieele mythes, maar 'elders'.
      Dat is een hoofdstuk apart!

      DS

      Verwijderen
  39. Beste Diederik, heb net een werkje van Harry S Dent, jr gelezen. Vind zijn demografische aanpak redelijk plausibel. Wat is uw opinie over deze denkwijze en natuurlijk de persoon?
    Vriendelijke groet.
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANSR:

      Harry DENT loopt al 40 jaar mee. Hij heeft zijn naam
      gevestigd door negatief te worden op Japan tijdens
      de hausse in de jaren '80. Verder blijven zijn inzichten
      interessant, vooral op basis van demografie. Natuurlijk
      is zijn timing vaak mis (negatief op de markt na de
      verkiezing van Trump, wat hij moest wijzigen; zijn boek:
      Depression in 2009 kwam uit net voor de Grote Hausse) en
      hij voorspelt een Crash na Maart, 2021, ook in Goud (naar
      $ 1000). Ik volg hem al decennia, want demografie
      wordt vaak juist onderschat.

      https://www.youtube.com/watch?v=f6Xoown-P54

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises18 december 2020 om 12:15

      Heer Schmull, ligt dit niet in dezelfde lijn?:https://blogs.cfainstitute.org/investor/2020/09/21/aging-and-equities-selling-stocks-for-the-long-term/

      Verwijderen
    3. @HADEWYCH VON MISES:

      https://blogs.cfainstitute.org/investor/2020/09/21/aging-and-equities-selling-stocks-for-the-long-term/

      Prachtig artikel. Stof tot nadenken. Maar het is natuurlijk
      ook zo, dat de aard van een politiek systeem een grote rol
      speelt. Als een autocratisch systeem zich afscheidt van de
      rest van de wereld, zoals China van 1949 tot 2001 (52 jaar),
      dan komt zo'n maatschappij niet op gang.

      DS

      Verwijderen
  40. Heer Schmull, u plaatst soms twitter berichten van Zeberg Jensen op uw twitteraccount. Hij voorspelde wat eerder in het jaar een enorme crash in goud en de euro .Helaas bleek het tegendeel waar. U blijft echter vertrouwen in hem houden gezien uw recente retweets van hem.
    Is this time different?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Ik geloof in golfbewegingen ('cycles') en ik ben van nature
      een Contrarian. Dus ik ben altijd sceptisch over de algemene
      mening. Probleem is, dat de algemene mening wel een tijdje
      gelijk kan krijgen. Maar ik heb geduld en wacht rustig
      af. Wat ik geleerd heb in al die jaren, is dat kuddegeest
      uiteindelijk noodlottige gevolgen heeft. Als bijna
      iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er niemand. Dus
      het plaatje van 2021 (het eerste jaar van een Amerikaans
      Presidentschap) zou wel eens een Crash jaar en geen
      'Boom' jaar kunnen zijn, wat tegengesteld is met
      de algemene mening. In zo'n jaar, daalt Goud en
      stijgt de Dollar. We zullen zien.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises19 december 2020 om 10:48

      Ook John Hussman, heer Schmull, hamert al een tijdje op die spijker: https://www.hussmanfunds.com/comment/mc201201/

      Verwijderen
  41. IMMUNITEITSPASPOORT?
    WORDT DIT HET IMMUNITEITSPASPOORT VOOR DE TERUGKEER NAAR HET NORMALE LEVEN?

    Nou die komt er hoor! Staat al jaren gepland:

    https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/2019-2022_roadmap_en.pdf



    https://twitter.com/Noster20240123/status/1340040719143211023?s=20

    https://twitter.com/Wim04789402/status/1340012422636171264?s=20

    Hu? Maar we zouden toch na de verplichte inenting terug naar de oude?

    https://twitter.com/Wim04789402/status/1334976050196058112?s=20


    Keep on dreaming........

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De realiteit is, dat overal, in democratische en zeker in
      autocratische landen, de burger heel erg moet oppassen om
      niet uit de pas te lopen. De gemiddelde burger heeft geen
      enkele macht en komt gemakkelijk op de zwarte lijst van de
      werkelijke machthebbers. In het geval van COVID, die nog
      steeds overal om zich heen grijpt en tot grote paniek leidt
      bij degenen, die de macht bezitten, is de gemiddelde
      burger overgeleverd aan de wettelijke regels, die
      bij overtreding tot een strafblad leiden. Voor de meesten
      is dat het niet waard. In Azie, met een geschiedenis
      van beperkte of geen democratie, is men veel gehoorzamer:
      Taiwan heeft dit jaar slechts 7 sterfgevallen vanwege
      COVID en in Wuhan, waar alles begon een jaar geleden,
      zijn de Disco's alweer geopend. Een staat van beleg is
      daar geen punt van discussie. Maar reken maar, dat
      een staat van beleg in de Westelijke landen opeens
      wordt geintroduceerd als het moet (zie de Lockdown
      van 112 dagen in Melbourne, Australie, o.l.v. het
      leger).

      DS

      Verwijderen
    2. Artsen aan het woord:

      Ask The Experts (Covid-19 Vaccine) - Now Banned on YouTube and Facebook

      https://brandnewtube.com/watch/ask-the-experts-covid-19-vaccine-now-banned-on-youtube-and-facebook_qIsNohSIeSgfz2J.html

      Esther

      Verwijderen
  42. De heer de Vlieger:

    01-11-2020. Ik herhaal 1 November 2020!!
    4 scenario’s
    Vertrouwelijk
    Kijk de Horeca
    Tot uw dienst
    *zwaait naar journalisten*

    https://twitter.com/DevliegerErik/status/1338469075211735040?s=20

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen

  43. WC eend adviezen — Wanneer de naleving van basale regels betreffende belangenverstrengeling, die zelfs binnen vele private organisaties worden toegepast, te veel gevraagd is, dan wegen de adviezen van dit team niet zwaarder dan die van wc eend.

    https://twitter.com/lbergkamp/status/1339909242111860736?s=20

    Lucas

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Prachtig! Kardinaal Burke waarschuwt voor 'The Great Reset' en 'their evil agenda'.

    https://www.youtube.com/watch?v=MOCyqWsVkr0&feature=emb_logo

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Negatieve inflatie eurozone bevestigd...

    https://www.iex.nl/Nieuws/ANP-171220-176/Negatieve-inflatie-eurozone-bevestigd.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  46. "The World Cannot Be Saved" - Von Greyerz Warns Global Financial System "Broken & Bankrupt"

    https://www.zerohedge.com/markets/world-cannot-be-saved-von-greyerz-warns-global-financial-system-broken-bankrupt

    BeantwoordenVerwijderen
  47. https://m.jpost.com/american-politics/trumps-bizarre-defense-of-russian-hacks-becomes-dangerous-comment-652730
    Het wordt hoog tijd dat Trump er uit geflikkerd wordt, sorry voor het woord, maar hij begint echt gevaarlijk te worden. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach ja, Rusland heeft het natuurlijk weer gedaan...
      Ik lees hier toch iets anders.

      https://www.zerohedge.com/political/no-act-war-easy-score-heres-what-we-know-dont-know-about-solarwinds-hack

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      TRUMP zou, in dit geval, toch wel eens gelijk kunnen hebben
      en niet de, eeuwig verdraaiende, reguliere media. Trump
      heeft de beste informatie ter wereld tot zijn beschikking.
      China loopt al enige tijd naast haar schoenen en steekt
      niet onder stoelen of banken, dat het de wereld wil
      beheersen. Als deel van dat plan behoort natuurlijk
      de ophitsing om Amerika te verdelen en de Cyberoorlog
      is al jarenlang aan de gang. Wat zou het goed uitkomen,
      als Amerika uitelkaar valt! Maar dit koor hebben we
      vroeger ook horen zingen: Japan, in de jaren '80, zou
      de wereld wel even gaan beheersen en alles werd overal
      opgekocht, totdat die bubbel barstte in 1990. De bubbel
      van China zal GEGARANDEERD ook eens barsten. Maar
      ondertussen is de elite nog bang om China voor het
      hoofd te stoten, vanwege de enorme winsten, die daar
      kunnen worden behaald. Schoppen tegen Rusland is veel
      gemakkelijker, want niemand investeert daar meer,
      het is een papieren tijger met een mono-cultuur (olie:90%)
      en een defensiebudget, dat 10% is van dat van Amerika.

      China zal enorme voordelen krijgen bij een Amerika onder
      Biden, die met zijn criminele familie, inclusief zijn
      zoon en broer, fortuinen vergaarde als Vice-President
      met deals met China: de bekende e-mails spreken
      boekdelen. Alleen Trump, als enige, had de moed om
      een confrontatie aan te gaan met China.

      Verder heeft Amerika zelf al decennialang, via de CIA, zich
      gemengd in de verkiezingen van talloze andere landen.
      De journalisten van de reguliere media moeten daarover
      hun mond houden. Als men teveel weet, is het 'einde verhaal'.

      Toch kan Trump tot 11.59 minuten voor 12.00 pm op 20 Januari,
      nog komen met een konijn uit de hoed. Hij is en wordt
      door iedereen nog steeds onderschat.


      DS

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      Herstel: tot 11.59 minuten voor 12.00 pm op 19 Januari, 2021.

      DS

      Verwijderen
  48. Ik wordt af en toe een beetje moe van de mensen die zonder enige verklaring op Trump denken te moeten afgeven. Verdiep je eerst eens in de materie, en praat niet als een kip zonder kop de MSM na. De man heeft 75 miljoen stemmen gekregen. Daar wordt er geen enkele van betwist.

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Ik was pro-Trump maar in een democratie moet je je verlies fatsoenlijk accepteren. Wanneer Barr, Trump bondgenoot en minister van Justitie zegt dat de verkiezingen betrouwbaar zijn verlopen, geloof ik dat. Ik heb in mijn leven dezelfde narcisten als Trump meegemaakt: ze kunnen hun verlies nooit accepteren en blijven eindeloos doorzeiken. Wel eens een relatie met een echte narcist meegemaakt ?? Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is onmogelijk dat Trump de verkiezingen verloren heeft. Even een paar feiten: Trump heeft een record aantal stemmen gehaald, miljoenen meer dan Obama. Trump heeft 18 van 19 bellweather counties gewonnen, deze hebben een tracklist om sinds de jaren 60 de president juist te voorspellen. Trump won 2497 counties, Biden een laagte record van 477. De democraten hebben bijna alle house seats verloren, die op het spel stonden. Dan hebben we het nog niet over het stoppen van tellen van de stemmen in een aantal swingstates 's-nachts. Trump stond 's-avonds honderdduizenden stemmen voor, en 's-morgens had hij met 10000 stemmen verloren. 4 jaar geleden werd 6% van de mail-in ballots afgekeurd, nu veel minder dan 1%?
      Biden heeft nagenoeg geen campagne gevoerd, en als hij het al deed kwam er anderhalve paardekop. Maar goed, als jij Barr wilt geloven dan is dat je goed recht.
      Ik ben van mening, dat als Trump deze verkiezing verliest, dat we hele rare tijden gaan meemaken. Dan bepalen Google FB en Twitter in de toekomst de president, en tevens welk nieuws zij geschikt vinden om te lezen. We leven nu al met een belachelijke censuur. Roep maar HCQ op twitter of Youtube, en je wordt gelijk verbannen.

      Verwijderen
    2. (!!) @

      Sommigen onder mijn contacten in de V.S. en elders, die
      de dubieuze uitslag van de verkiezingen onderzocht
      hebben, zijn ervan overtuigd, dat er binnenkort opzienbarend
      nieuws hierover kan worden verwacht.

      President Trump is ook niet op zijn achterhoofd gevallen en
      zag dit aankomen: Executive Order on Election Interference
      van 18 September, 2018. Trump is een straatvechter uit
      Queens, de beste leerschool voor hen, die in het nauw
      worden gedreven. Daarom overleefde hij alle deals met
      de Mafia (casino's, hotels, onroerend goed), die
      nu eenmaal overal bij betrokken zijn, net zoals de Triads
      in elke Chinatown ter wereld.

      President Trump is kennelijk van plan om in de laatste
      week van December een speech te geven, waarin alles
      uit de doeken wordt gedaan, met gedetailleerde
      bewijzen van grootscheepse fraude. China was hier o.a. bij betrokken. Vice-President Mike Pence speelde hierbij
      een hoofdrol plus de Acting Minister of Defense, Miller.

      Als dit echt allemaal waar zou zijn, dan wordt 6 Januari,
      2021, de cruciale datum: de dag, waarop de stemmen
      officieel moeten worden gecertificeerd tijdens een
      Joint Session of Congress. Dat zou dus geen doorgang
      vinden. Mochten er rellen uitbreken, dan is een
      staat van beleg niet uitgesloten.

      https://www.businessinsider.in/international/news/trump-promises-wild-protests-in-washington-dc-on-the-day-the-electoral-college-will-finalize-election-results/articleshow/79827871.cms

      DS

      Verwijderen
    3. @ Ter verduidelijking:

      Mike Pence en Bill Miller hebben persoonlijk meegeholpen
      om het een en ander naar boven te halen en het schijnt,
      dat de verschillende 'Bad Actors' in de val waren
      gelopen. Dit is een misdrijf ('felony')onder de Amerikaanse
      wetgeving en kan ingrijpende gevolgen hebben.
      Mike Pence is degene, die de stemmen op 6 Januari a.s.
      moet certificeren, wat dus geen formaliteit lijkt
      te worden. Integendeel. We zullen zien.

      DS

      Verwijderen
  50. Geachte heer Schmull,
    Bilderberger Klaus Schwab (WEF) heeft eerder dit jaar geoppert "in 2030 bezit u niets meer" (Agenda 2030). Wat is uw mening over zijn uitspraak: "mensen zullen niets bezitten en toch gelukkig zijn" (The Great Reset).
    En hoe zit het dan met mijn goud in de kluizen van Zurich? Ben ik dat dan ook kwijt aan de overheden?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Er komt helemaal geen Great Reset. Klaus Schwab is compleet
      van zijn hobbelpaard gevallen. Hij probeert de top 1%
      te vrijwaren van de onvermijdelijke Crash, die altijd
      komt na extreme euforie ten gevolge van een extreem
      soepel monetair beleid. Maar dat beleid is nooit
      vol te houden en die Crash komt toch, ook voor
      de top 1%. De natuur zorgt zelf wel voor die klap
      en de daarop volgende economische depressie, zoals
      de geschiedenis ons herhaaldelijk heeft geleerd.

      Dus blijf zitten op uw Goud, ongeacht de prijs. Want
      vergeet niet, dat vele Goudbezitters in zo'n
      depressie in moeilijkheden komen en ook alles
      moeten verkopen, tegen elke prijs, inclusief
      hun Goudbezit.

      In 2030 bestaan de WEF en DAVOS-man niet eens meer.
      Want dan is de wereld weer terug bij af en begint
      de wereld aan een nieuwe 75-jarige kredietcyclus.
      Maar Goud blijft bestaan, wat de prijs ook is.
      Want het heeft een geschiedenis van vertrouwen sinds
      Koning Croesus, duizenden jaren geleden.

      DS

      Verwijderen
    2. Heer Schmull, wederom heel hartelijk dank voor uw nuchtere en realistische kijk op de actuele gebeurtenissen in de wereld. Ik kijk verlangend uit naar al uw columns in 2021. Veel gezondheid toegewenst.

      Groet, Willem.

      Verwijderen
  51. IK mag hopen dat Trump het niet laat gebeuren:

    Plannen van de New World Order:

    https://twitter.com/Drestradamus/status/1342435065385648129?s=20


    Fijne kerstdagen iedereen!

    https://www.youtube.com/watch?v=erAYITZRdJk

    Paul

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Meneer Schmull, wanneer begint u een podcast?

    'De tering naar de nering zetten' - 2020 in retroperspectief

    Beschrijving van aflevering
    HET ANDERE OMT OVER 2020: Remy Bonjasky, Albert Verlinde, Diederick Gommers, Erik de Vlieger, Jort Kelder, Dries Roelvink, Jaap de Groot, Ali B., Wesley Sneijder, René Boender, Ron Blaauw, Won Yip, Eelko van Kooten, Rob Jansen, Jacques Walch, Mikel Pouw, Louis van Gaal, Michel Kappen, Max Westerman, Leon de Winter, Boy Ramsahai, Quintin Schevernels en vele anderen. Een documentje.

    https://open.spotify.com/episode/5fxM86E4O3xH82qNBWM2j1?si=UeNXBd-3SqSMyQ6UJsidmg

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Looking ahead to 2021? Be on the look out for 'Cyber Schwab', and more of their #GreatReset...

    https://twitter.com/21WIRE/status/1342514079345356800?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  54. The great reset:

    Mevrouw Wong:

    https://www.youtube.com/watch?v=UVy3NJx8oOg


    Chang

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Geachte heer schmull, zou u mijn gedachtengangen willen corrigeren als deze niet klopt. Is het niet zo dat er al heel lang geld wordt gecreëerd? Dit ligt toch in handen van de banken als zij een lening verstrekken? Waarom heeft iedereen het dan over geld bijdrukken van de ECB? Het enige wat zij doen is toch een lening overnemen van de bank zodat de bank weer ruimte heeft om leningen te verstrekken? Of de bank of de ECB het creërt maar dan niet uit toch? Het enige is dat de bank zich aan bepaalde regels moet houden en de ECB hoeft dit misschien minder. Maar aangezien er met de ruimte die de banken nu hebben toch niets gebeurd is er toch niet veel meer geld in omloop? Het lijkt er op dat het enige wat de ECB nu doet is tijd kopen en misschien zelfs wel mensen proberen te laten geloven in een tsunami aan geld waardoor ze het sneller willen uitgeven wat weer zorgt voor inflatie. En is de ECB niet vooral bezig om banken gezond te maken door hun slechte leningen over te kopen? Het probleem is alleen dat straks de belastingbetalers dit voor hun kiezen krijgen. Ik hoor graag waar mijn denkfouten zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @TIMO:

      Dat is juist: 95% van de geldcreatie is afkomstig van
      het bankwezen in de vorm van krediet. QE verlaagt
      weliswaar de rente via 'open market operations' van de
      Centrale Bank, maar de kredietvraag gaat dan niet
      automatisch omhoog: men kan een paard naar het water
      brengen, maar niet dwingen om te drinken. Daarom is
      er nog steeds deflatie in Japan na 30 jaar van QE.
      Het is inderdaad een manier om tijd te winnen en om
      deflatie in bedwang te houden, zolang besparingen
      blijven stijgen, ondanks negatieve rente, en zolang
      de omloopsnelheid van het geld (Velocity) blijft
      dalen, om welke reden dan ook (onzekerheid over
      werkgelegenheid en oude dag).

      QE is dus geen gelddrukken. De liquiditeit wordt ter
      beschikking gesteld via een ruiltransactie ('asset
      swap') en zolang dit niet rechtstreeks in het handje
      komt van de burger (nog verboden door de BIS), dan
      stijgt de totale geldhoeveelheid (M2) nagenoeg niet.
      De stijging van M1, wat steeds door de hyperinflationisten
      van stal wordt gehaald, is niet relevant.

      Steven van Metre doet dat helder uit de doeken met
      een paar prachtige charts:

      https://www.youtube.com/watch?v=xtvGeTxBKdk

      DS

      Verwijderen
  56. Unemployment benefits for millions of Americans in limbo as Trump rages
    US President's refusal to sign a bipartisan package as he demands larger coronavirus relief checks could also force a federal government shutdown.

    Instead, he has assailed the bill's plan to provide $600 coronavirus relief checks to most Americans--insisting it should be $2,000. House Republicans swiftly rejected that idea during a rare Christmas Eve session. But Trump has not been swayed.
    https://www.business-standard.com/article/international/unemployment-benefits-for-millions-of-americans-in-limbo-as-trump-rages-120122700050_1.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF@:

      TRUMP had hier een steek laten vallen. Waarschijnlijk is
      hij zo bezig met de verkiezingsfraude, dat hij veel te
      laat probeerde om in te grijpen en dus zijn positie moest
      wijzigen. Vele Republikeinen zien Trump nu als een
      aflopende zaak en houden zich stil. Bovendien is het
      Witte Huis nu flink uitgedund. Maar 'it's not over
      till it's over':

      https://twitter.com/ligia4508/status/1343338372618711040

      DS

      Verwijderen
  57. hadewych von mises28 december 2020 om 07:54

    Heer Schmull, wat vindt u van die epidemioloog Christakis, met zijn voorspelling voor de 'roaring twenties' 2.0 ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Dit is nu de algemene mening onder bijna alle strategen van
      Wall Street. Daarom juich ik niet mee. Als iedereen
      hetzelfde denkt, dan denkt er niemand.

      Ik heb tijden als deze in mijn 50 jaar in de financieele
      sector al mermalen meegemaakt. Euforie is levensgevaarlijk.
      Geef niet toe aan het verleidelijk gezang van de sirenen.
      Doe was in je oren, zodat je niets hoort. Dat we nu
      aan het begin staan van een nieuw tijdperk van economische
      bloei is te gek voor woorden. Het tegengestelde
      staat ons te wachten. Waarom? Omdat deze kunstmatige
      bubbel plotseling uit elkaar zal spatten. Iedere
      generatie beleeft haar depressie net op het moment
      dat men niet gelooft , dat de muziek ooit stopt. Dat komt,
      omdat de mens nu eenmaal vlucht in 'wishful thinking',
      zodra de tijden moeilijker worden.

      DS

      Verwijderen
  58. Go Trump! Go Trump!!

    https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1341948764068704256?s=20

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
  59. https://youtu.be/K3lP3BhvnSo Hier legt iemand het ook wel aardig uit volgens mij. Het gaat er vooral om dat het doel van QE is dat er meer geleend gaat worden maar dat het erg te betwijfelen valt dat dit ook het gewenst effect heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @TIMO:

      Bij steeds hogere excessieve schuld als percentage van de
      economie, geldt de wet van afnemende opbrengsten
      ('diminishing returns'), waardoor QE steeds minder
      effect heeft. Bovendien remt excessieve schuld
      automatisch de kredietvraag, ongeacht de rentestand.
      Waarom is er dan nog QE? Ook al helpt dat de economie
      nog nauwelijks, er is wel sprake van activa-inflatie
      in aandelen en onroerend goed. Dat heet het vermogens-
      effect. Maar de bezittende klasse geeft nauwelijks
      meer uit. De vermogensongelijkheid, echter, stuwt
      het extreme populisme van de 'deplorables', zoals
      Hillary Clinton het zo heerlijk uitdrukte.

      DS

      Verwijderen
  60. Heer Schmull, wat is uw mening over de woorden van mevrouw Wong?

    Ziet u een burgeroorlog komen?


    https://www.youtube.com/watch?v=t4PewSuNVNA

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Mevrouw Wong staat waarschijnlijk op de zwarte lijst van
      de CCP. Hopelijk heeft zij een lijfwacht. Natuurlijk
      is het allang duidelijk, dat China de staf wil overnemen
      van Amerika en men wordt overdonderd met desinformatie
      over de schijnbare macht van China. China loopt naast
      haar schoenen. Er is geen Chinees economisch wonder.
      Alle economische cijfers worden voortdurend verdraaid
      en men gaat naar de gevangenis of verdwijnt, als
      men de CCP onwelgevallig is. China is al jarenlang in
      een pijnlijke recessie. Kijk maar naar de instorting
      van de Chinese investeringen in het buitenland, etc.
      Natuurlijk wil China niets liever dan dat er een
      burgeroorlog komt in Amerika en dat Amerika in
      verschillende delen wordt opgesplitst. Maar wat
      gebeurt er in werkelijkheid? China zal belanden
      in opstand en chaos. Er zijn nu al 80.000 rellen
      per jaar. Aan elk 1-partij-systeem en dictatuur
      komt een eind en helemaal, als men probeert
      om op de tenen van Amerika te trappen door
      Taiwan, Hong Kong en Singapore in te pikken.

      DS

      Verwijderen
  61. Beste heer Schmull,
    Als de lockdowns nog enkele maanden duren, en de economie is naar de afgrond gebracht, veel mensen werkloos, middenstand kapot. Waarom denkt U dat de Great Reset niet doorgevoerd kan worden? Waarom komen deze plannen niet uit? Wat zijn hiertoe de obstakels? Volk in opstand?Organisatorisch onhaalbaar? Waarom bestaat WEF over 10 jaar niet meer? Ik heb het idee namelijk dat steeds meer leiders juist de Great Reset omarmen en zich uitspreken. Hoor het graag.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er komt helemaal geen Great Reset. Alsof men het daarover
      ooit eens zou kunnen worden. Vergeet het maar. Vroeger
      kon Amerika de wereld naar haar hand zetten. Dat is nu
      veel moeilijker. Voorlopig zal de Dollarstandaard
      onmogelijk kunnen worden vervangen, want elk alternatief
      ontbreekt het aan vertrouwen. De Amerikaanse
      Federal Reserve blijft 's werelds geldschieter in
      laatste instantie ('lender of last resort'), omdat
      Amerika de allergrootste kapitaalmarkt heeft en
      omdat Dollars 88% vormen van alle financieele
      transacties en 80% van de wereldschuld. Amerika
      zal die hegemonie echt niet opgeven, zolang wij nog
      leven. Alle verhalen over een Great Reset negeren
      de geschiedenis van de Ups en Downs van het financieele
      systeem. De Downs kan men niet wegtoveren met mooie
      verhalen, net zoals het onomstotelijke feit, dat
      schuld nooit verdwijnt, behalve bij faillissement.
      Daarom is faillissement en dus een economische
      depressie veel waarschijnlijker dan een Great
      Reset.

      DS

      Verwijderen
    2. Wat gebeurd er als een land failliet raakt? Krijg je dan Griekse toestanden waarbij men beroofd word van alle rijkdommen als havens e.d.? Zou een E.U. ook failliet kunnen? Of stopt dan gewoon de Brusselse samenwerking en neemt ieder land hun eigen munt weer terug? Een soort Brexit XXL?
      Na faillissement (zoals vele landen na WO2 feitelijk waren) ga je toch een reset aan? Land/ inwoners blijven aanwezig, het leven gaat door.

      Verwijderen
    3. @FRANKYB:

      Een land gaat failliet, zodra er een rente/aflossingsbetaling
      wordt gemist. De meeste landen hebben obligaties
      (schuldpapieren) in Dollars, omdat die gemakkelijk
      kunnen worden geplaatst, maar wel een valuta-risico
      hebben. Obligaties in hun eigen valuta is veel
      moeilijker, behalve de landen van de EU/Eurozone.
      Toen het lidstaat Griekenland in moeilijkheden
      kwam, moest het land de hele strenge regels opvolgen
      van de crediteuren, waaronder het IMF. Het land
      ging jarenlang door een depressie.

      Zolang Noord-Europa het technisch failliete Zuid-Europa
      blijft ondersteunen, volgt er geen faillissement. Maar
      Italie eist nu al een gedeeltelijke afschrijving van
      haar schuld, wat in handen is van Noord-Europa. Als
      Noord-Europa dat slikt en de Noord-Europese belasting-
      betaler betaalt, dan is er niets aan de hand. Onder-
      tussen helpt de ECB een handje mee.

      Na een faillissement, is er een soort Reset, maar met
      bepaalde consequenties, zoals rentestand op de
      internationale kapitaalmarkt. Kijk maar naar
      Ijsland in 2008, Argentinie in 2001, Rusland in 1998
      en Mexico in 1982.

      Nederland ging nooit failliet, behalve onder Napoleon,
      toen de VOC, na 200 jaar, in 1796 failliet ging,

      DS

      Verwijderen
  62. Maar wat heb ik dit jaar toch een hoop winst gemist. AEX nu op 630. Dow op 30000 plus. Bitcoin op 28000. Zilver op 28. Euro op 1,23 etc. etc. :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De markten lijken nu een casino zonder nieten. Kijk eens
      maar Bitcoin, dat in de laatste 12 jaar JAARLIJKS met
      250% steeg, met onderbrekingen. CITIBANK en GUGGENHEIM
      voorspellen $ 300,000 tot $ 400,000 en Raoul Pal,
      ex-GLG, voorspelt $ 1 miljoen! De kettingbrief van de
      eeuw! Niemand weet wanneer de muziek stopt, maar
      is het niet opwindend?

      https://investorplace.com/2020/12/bitcoin-price-prediction-will-bitcoin-hit-400000-after-new-record-high/

      DS

      Verwijderen
  63. De onthulling van de ‘Great Reset’


    https://vlogwar.com/watch/AoCdzUA6qlZttkU?lang=dutch

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Terug naar normaal is de worst die ons steeds wordt voorgehouden.
      Covid is het excuus dat steeds wordt gebruikt waarom niet terug naar normaal.
      In bijgaande video uitgelegd waarom het MKB kapot moet.
      Waarom de regeringen wereldwijd er bij zijn aangesloten.

      https://www.youtube.com/watch?v=JQulGSF18OM&ab_channel=VideoAdvice

      Wim

      Verwijderen
  64. @ ON THE CONTESTED U.S. ELECTION & JANUARY 6th, 2021:

    See 4 LINKS below:

    (!): The situation is complicated by a lack of clarity on the legal and constitutional guardrails for the process. The joint session of Congress may well result in gridlock, in which a clear winner of the race isn’t announced at all.

    The problem is, there’s a voluminous body of legal analysis arguing that the Electoral Count Act is unconstitutional. Congress has no business granting itself the authority to decide which slate of electors is the correct one and which votes should be rejected. Nor does Congress have the power to designate state governors as the final arbiters, a lineup of legislators and legal scholars have argued.

    Regardless of what the courts will say, the core question is what will take place in the House chambers on Jan. 6? Will Pence refuse to follow the Electoral Count Act? Will some of the tellers dissent? If things go wrong for the Democrats, will House Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.) try to end the session prematurely?


    https://www.theepochtimes.com/disputes-over-power-to-count-or-reject-electoral-votes-loom-over-jan-6-session_3636866.html?utm_source=newsnoe&utm_medium=email&utm_campaign=breaking-2020-12-29-5

    If both a representative and a senator agree to object to a state’s election results, the Senate and the House of Representatives will adjourn to their separate chambers to debate the matter for up to two hours and then hold a vote on whether to reject a slate of electors.

    This scenario seems likely to happen, after several Republican representatives have come forward saying they will challenge results, while Alabama Republican Senator-elect Tommy Tuberville has said he might join in, despite Sen. Mitch McConnell urging his caucus not to.

    But if Rep. Gohmert’s argument is correct — that the the Vice President can unilaterally decide whether to accept a slate of electors — these objections would become moot.

    As with past longshot efforts to get court rulings that could lead to the overturn of an election, this one is likely to go nowhere, experts say, given the wide-ranging implications of endowing the vice president overwhelming powers to determine the winner of every presidential election.

    https://www.marketwatch.com/story/all-eyes-on-mike-pence-as-congress-prepares-to-officially-declare-2020-presidential-election-winner-11609256346?mod=mw_more_headlines

    ALSO; 'THE PENCE CARD' (Thread):

    https://twitter.com/Rasmussen_Poll/status/1344236726026465282?s=03

    ALSO: GALLUP POLL: TRUMP MOST ADMIRED MAN IN 2020 (Look at BIDEN's low standing!):

    https://www.npr.org/2020/12/29/951186528/gallup-poll-president-trump-and-michelle-obama-most-admired-man-and-woman-in-ame?t=1609338576874

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  65. Petition to Investigate Bill Gates for 'Crimes Against Humanity' Goes Viral
    White House petition gathers a staggering 600,000 signatures


    https://neonnettle.com/news/12023-petition-to-investigate-bill-gates-for-crimes-against-humanity-goes-viral

    BeantwoordenVerwijderen
  66. Politie-interventie omdat er op de avond van dec. Meer dan 6 mensen zijn. 8 om 23:10 uur werden ze gemeld door een buurman, uiteindelijk bewaring + boete van $ 1546 (in Gatineau, Canada Vlag van Canada )

    https://twitter.com/LE_GENERAL_FR/status/1345296119648153600?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Just for the record: Bitcoin 33000$

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Ongelofelijk, dat zijn 20 gouden Troy ounce munten, en die bestaan echt!!! Wie betaald nou zo veel voor een software token, waar je totaal niets mee kan doen, laat staan vasthouden of breken....PONZI

    BeantwoordenVerwijderen
  69. here comes the winner!

    https://twitter.com/Ktkeepitreal/status/1345086573092745218?s=20

    Happy Sunday!

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Geachte heer Schmull, volgens de Wereldbank gaat Covid-19 tot 31 maart 2025 duren. Is U dit bekend?

    Expected Project Approval Date: 02-Apr-2020

    Expected Program Closing Date: 31-Mar-2025

    http://documents1.worldbank.org/curated/en/993371585947965984/pdf/World-COVID-19-Strategic-Preparedness-and-Response-Project.pdf

    Alvast bedankt voor uw antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Bedankt! Interessant. Toch lijkt 2025 eerder een streefdatum,
      geen datum, waarop het absoluut voorbij zou zijn. Inmiddels
      duikt die gevaarlijke virusmutatie op, die alles in ieder
      geval weer verlengt. Ik hoopte zelf op 2023, want dan
      hoopte ik mijn 80ste te kunnen vieren in Nederland. Maar
      voorlopig lijkt het normale leven op de langere baan te
      worden geschoven.

      DS

      Verwijderen
  71. Catherine Austin : Planet lockdown

    https://www.youtube.com/watch?v=LCiIc6i81uM

    BeantwoordenVerwijderen
  72. hadewych von mises7 januari 2021 om 10:40

    Heer Schmull, nav de 'bestorming' van het Capitool, wat denkt u van The Fourth Turning van Howe & Strauss uit 1997?

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Opgenomen in de zomer:

    https://twitter.com/ErikVanDerHorst/status/1346733501857607680?s=20

    Het is zorgwekkend dat, zelfs als we massaal een Covid-19 vaccin nemen, dit kabinet waarschijnlijk nog steeds de coronamaatregelen in stand houdt. Hugo de Jonge legt uit hoe dit precies zit...

    https://www.youtube.com/watch?v=r7LuvvqqZNU&feature=emb_logo

    LOes

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Lt. Gen. Thomas McInerney:
    WWIII IS BEGONNEN!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=dUkRuUJch64&feature=youtu.be

    BeantwoordenVerwijderen