Translate

zondag 25 oktober 2020

VAN DE REGEN IN DE DRUP

VAN DE REGEN IN DE DRUP

 Dat schiet ook niet op. Als het eenmaal regent, dan giet het! De huizen van vroeger hadden vaak geen dakgoot, waardoor het water zomaar van de dakrand naar beneden stroomde. Het was geen pretje om zo'n dikke drup ('drop') op je hoofd te krijgen. Dan maar liever gewone regendruppels! Maar altijd wel positief blijven, want na regen komt zonneschijn. Nooit bij de pakken neerzitten, anders is het bij voorbaat een verloren zaak. Geef het nooit, maar dan ook nooit, op! Herhaal steeds, dat het mooiste nog komt. This too shall pass.

(BLOOMBERG): DE CENTRALE BANKEN HEBBEN ERVOOR GEZORGD, DAT DE LIQUIDE MIDDELEN (GELD) IN DE WERELD NET EEN NIEUW HOOGTEPUNT OOIT HEBBEN BEREIKT VAN $ 91.2 DUIZEND MILJARD. 

Alle Amerikaanse beursindices (DOW JONES, S&P 500, NASDAQ en de RUSSELL 2000) zaten, tot voor kort, flink in de lift, wat weer eens bevestigt, dat een daling van de beurskoersen in een Presidentieel verkiezingsjaar zelden voorkomt. Een mogelijk nieuw Amerikaans stimuleringsprogramma wordt steeds waarschijnlijker, maar zelfs als de Democraten de verkiezingen zouden winnen, dan kan er waarschijnlijk gerekend worden op een nog veel groter stimuleringsprogramma  (de Heroes Act van liefst $ 3.4 duizend miljard, dat het Huis van Afgevaardigden al in Mei j.l. had goedgekeurd). Het vermenigvuldigingseffect ('multiplier') zou de economie in 2021 dan een forse steun in de rug kunnen geven, ook al is het tijdelijk. Want niets blijft meer bij het oude en de prijs van de gigantische steun van overheid en Centrale Banken zal later heel hoog blijken. Van de regen in de drup!

(SCHWAB): DE GIGANTISCHE STIJGING IN DE GELDHOEVEELHEID (M2) HEEFT GELEID TOT EEN VERDERE INSTORTING VAN DE OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD ('VELOCITY'). DUS DE AANDRIJVER VAN CONSUMENTENPRIJSINFLATIE LAAT HET TOTAAL AFWETEN, WANT DE TIJDEN ZIJN EN BLIJVEN UITERST ONZEKER!

(STOCKCHARTS): DE S&P 500 AANDELENINDEX, DE BELANGRIJKSTE BEURSINDEX TER WERELD, IS NOG NIET UITGEBROKEN NAAR BOVEN. ZAL DIT V-HERSTEL WEL LUKKEN OF VOLGT ER TOCH EEN L-HERSTEL?

Geloof nou maar niet, dat de ongehoord hoge wereldschuld, ten gevolge van de Coronacrisis, spoedig kan verdwijnen. Integendeel! Die schuld wordt nog veel hoger en moet vooruit worden geschoven, zover het oog reikt. Gelukkig zijn de netto financieringslasten en de eventuele aflossingen nu bijzonder laag en kunnen technisch failliete partijen voorlopig overeind blijven, zolang Centrale Banken hun soepel monetair beleid maar niet veranderen.

IIF: GLOBAL DEBT MONITOR

https://www.iif.com/Portals/0/Files/content/Research/Global%20Debt%20Monitor_July2020.pdf

Dit is in de geschiedenis al meermalen voorgekomen. Schuld verdwijnt nooit, behalve bij faillissement. De schuld van de een is immers het bezit van de ander. Amerika verlaagde, na de Tweede Wereldoorlog, haar schuld, als percentage van de economie, van 121% naar 34% tussen 1946 en 1973 (27 jaar). Groot-Brittannie verlaagde die ratio van liefst 270% naar 55%, gedurende diezelfde periode. Haar oorlogsschuld aan Amerika, inclusief D-Day, was pas in 2006, 60 jaar later, helemaal terugbetaald. Haar schuld, ten gevolge van het barsten van de Zuiderzeebubbel (1720), werd pas 295 jaar later, in 2015, helemaal afgelost. Haar schuld, ten gevolge van de Napoleontische oorlogen (1803 - 1805), werd verlaagd van 200%, als percentage van haar economie, naar 28% in 1913, gedurende liefst 90 jaar.


(FT): DE WERELDWIJDE STAATSSCHULD, ALS PERCENTAGE VAN DE WERELDECONOMIE IS NU HET HOOGST OOIT.

Vroeger waren de meeste obligaties in handen van de elite, die ook uitsluitend kiesrecht bezaten. Maar met het huidig algemeen kiesrecht, is er geen politicus, die zijn ambt lang zal kunnen bekleden, als de kiezers zouden worden aangesproken om de staatsschuld te verlagen met pijnlijke belastingverhogingen. Toch zal menige politicus niet ontkomen aan pijnlijke beslissingen. Of zijn hogere economische groei en hogere inflatie dan niet de oplossing? Helaas zijn die toverdranken allang buiten handbereik, zolang de schuld zo excessief is, zolang de vergrijzing versnelt en zolang de groei in wereldhandel stagneert of zelfs inkrimpt.

Er is overal allang sprake van een geweldige stijging in besparingen, vooral na de huidige Pandemie, ondanks nul- of negatieve rente, vanwege de onzekerheid over werkgelegenheid en de oude dag. Maar dat drukt de omloopsnelheid van het geld ('velocity'), de voornaamste aandrijver van consumentenprijsinflatie, nog verder omlaag. Van de regen in de drup! Geld 'rolt' allang niet meer en is een 'koude aardappel' geworden, want men houdt de hand op de knip, waardoor de omloopsnelheid van het geld nu het laagst is in 60 jaar.

(DB): DE BESPARINGEN RIJZEN, OVERAL TER WERELD, DE PAN UIT. TALLOZE BANEN STAAN OP DE TOCHT EN ER SCHIJNT VOORLOPIG GEEN EINDE TE KOMEN AAN DE PANDEMIE. GAAT DE WERELD NU ENKELE VERLOREN JAREN TEGEMOET? 'We've got to hunker down and pull together, all for one and one for all!'

Dan kan de Centrale Bank toch gewoon 'echt' gelddrukken via 'helikoptergeld' of MMT ('Modern Monetary Theory')? De huidige monetaire kwantitatieve verruiming ('quantitative easing' - QE) is immers een ruil van relatief illiquide obligaties tegenover liquiditeit ('asset swap'), wat de consumentenprijsinflatie niet aanwakkert en de totale geldhoeveelheid nagenoeg onveranderd laat. Men kan het paard wel naar het water brengen, maar kan het niet dwingen te drinken! De Bank of Japan (BOJ) kan, na 30 jaar van monetaire superstimulering hierover meepraten. Er is daar nog steeds, ondanks alles, deflatie.

Maar 'echt' gelddrukken is nog verboden, behalve incidenteel of tijdelijk, door de Bank of International Settlements (BIS), waar 62 Centrale Banken bij zijn aangesloten. Zoiets zou een wetswijziging vereisen door de volksvertegenwoordiging, wat in de meeste landen uiterst onwaarschijnlijk is. Overigens kan de staatsschuld nu bijna overal worden gefinancierd tegen de laagste rente ooit in de geschiedenis. Dus 'gelddrukken' is helemaal niet aan de orde.

Als er in de laatste 10 jaar 'echt' geld was gedrukt, zoals sommigen beweren, die kennelijk niet de moeite hebben genomen om te bestuderen, hoe het financieele systeem werkt, dan waren de Dollar en de Euro allang ingestort en waren obligaties allang 'vodjes papier' geworden. Het tegendeel is gebeurd! Daarom heeft menigeen, die al 10 jaar inflatie en hyperinflatie van de daken schreeuwt, zo ongelofelijk ongelijk gehad.

DE POES VAN ONDERGETEKENDE, MIAU MIAU, IS ZONDER MEER UNIEK! ZIJ GENIET ELKE DAG VAN DE GENOEGENS VAN HAAR LEVEN IN HET HIER EN NU. DE MENS, DIE VAAK BEZORGD IS OVER DE TOEKOMST, KAN DAAR NOG EEN VOORBEELD AAN NEMEN. DE GEMIDDELDE MENS HEEFT OP DEN DUUR MOEITE MET EEUWIGE KALMTE EN INNERLIJKE VREDE.

Stel je eens voor, hoe het zou zijn, als politici, in het belang van hun achterban, en niet de Centrale Bankiers, het monetair beleid zouden bepalen. Het vertrouwen in geld zou opeens vervliegen, geld zou een 'hete' aardappel worden en chaos, ruilhandel en dictatuur staan dan op het menu. Dat heeft de wereld hier en daar al regelmatig meegemaakt! Bovendien zijn vele obligaties beschermd tegen inflatie ('index-linked', 'inflation-protected'), waardoor herfinanciering daarvan aanzienlijk kostbaarder zou worden. Het gehele financieele systeem zou uit haar evenwicht geraken. Van de regen in de drup!

Maar is een algemene schuldenkwijtschelding ('debt jubilee') of gewoon een algemene faillietverklaring niet onvermijdelijk? Zoals vele landen in Europa en Latijns Amerika tijdens de extreme crisis in de jaren '30? Niet zo vlug! Nogmaals, de schuld van de een, is het bezit van de ander. Dat zou het einde kunnen inluiden van de voorzieningen voor de oude dag, want banken, pensioenfondsen en verzekeraars zouden allemaal omvallen. Als obligaties 'vodjes papier' zouden worden, dan moet de wereld helemaal opnieuw beginnen. Meer dan $ 100.000 miljard, net zoveel als de waarde van de gehele wereldeconomie, zou in rook opgaan. Bovendien stopt alle handel, als er niet wordt voldaan aan de uitstaande verplichtingen. Van de regen in de drup!

Centrale Banken, zoals de Amerikaanse Federal Reserve en de ECB, hebben onlangs plechtig verklaard, dat nu echt gestreefd wordt naar hogere inflatie ('average inflation targeting'). Dat is echter bedoeld als een afleidings-manoeuvre. Het tegenovergestelde staat te gebeuren! Het monetaire beleid van nul- of negatieve rente, via monetaire verruiming ('quantitative easing'), heeft geleid tot torenhoge waarderingen voor activa, zoals aandelen en onroerend goed (het 'vermogenseffect'), tegelijk met ongekende superschuld. Ondertussen worden de poten onder de stoel van het gehele financieele systeem echter weggezaagd. 

Bovendien blijven 'spookbedrijven' ('zombies') in leven met 'verlenging en net doen alsof' ('extend and pretend'), wat creatieve destructie tegenhoudt en enorm deflatoir is. Overigens wordt consumentenprijsinflatie voornamelijk bepaald door talloze internationale factoren, waardoor een Centrale Bank er vrij machteloos tegenover staat. Prijzen en lonen reageren vooral op wat er gebeurt in China en andere lage lonen landen. De jarenlange structurele daling van de Chinese producentenprijzen spreekt boekdelen. Maar dat is juist 'goede' deflatie in het belang van de consument. 

Willen Centrale Banken en politici daar echt een einde aan maken door de grenzen dicht te gooien en daardoor de 'slechte' inflatie tevoorschijn te toveren? Dat lijkt in de praktijk onverstandig en onhaalbaar. De miljoenen banen van de 'oude' economie, die sinds het Chinese lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in 2001, verloren zijn gegaan, komen echt niet terug, behalve een beperkte trend van 'onshoring', met name in goedkopere regio's, maar dichter bij huis. Niemand kan een duizendpoot zijn om, relatief goedkoop, alle klussen te klaren.

(DATASTREAM): HET VERSCHIL IN CONSUMENTENPRIJSINFLATIE TUSSEN DE EUROZONE EN AMERIKA IS FRAPPANT. DE ECB ZAL ERVOOR MOETEN ZORGEN, DAT DE EURO NIET VERDER STIJGT TEGENOVER DE USD, ANDERS WORDT ER NOG MEER DEFLATIE GEIMPORTEERD!

Een schuldprobleem kan niet eeuwig vooruit worden geschoven door die schuld steeds maar te verhogen! Daarom is gedwongen schuldsanering, vergelijkbaar met de sombere depressiejaren van de jaren '30, nu juist steeds waarschijnlijker geworden. Met allerlei kunst- en vliegwerk, zoals de opkoop van bedrijfskrediet door een Centrale Bank, kan schuldsanering tijdelijk worden uitgesteld. Maar uitstel is geen afstel, want op een gegeven moment moet het roer om. Echt waar! Maar, net zoals in de liefde, is timing alles. Helaas kan men slechts proberen te gissen, wat de toekomst brengt. Men dient zich echter wel daarop voor te bereiden door een voortdurend risicomijdend beleid. Maar men kan gerust de toverkunst om schuld opeens te laten verdwijnen naar het rijk der fabelen verwijzen.

In elke periode, die volgde op de vorige hoogtepunten van schuld, als percentage der economie, zoals in 1870, 1930 en 2009, stortte de inflatie in. Maar de recente torenhoge schuld, als gevolg van de Pandemie, is nauwelijks 12 jaar verwijderd van het vorige hoogtepunt, in tegenstelling tot de hoogtepunten daarvoor, waar vaak tientallen jaren waren verstreken. Daarom lijkt de schuldencrisis van tegenwoordig zo extreem deflatoir. Alle steunmaatregelen van Centrale Banken en overheden dienden slechts om de opengevallen gaten te vullen.

De kolossale steun van Centrale Banken en overheden  om de rampzalige gevolgen van de Pandemie op te vangen, is weliswaar veel groter dan die van na de Grote Financieele Crisis van 2007 - 2009, maar komt op hetzelfde neer. Destijds bleef de economische groei en daardoor de consumentenprijsinflatie tegenvallen, ook al omdat het bankwezen, wat verantwoordelijk is voor 95% van de geldschepping in de vorm van kredieten en deposito's, onvoldoende kapitaalbasis had om een nieuwe kredietcyclus op gang te brengen.

(CBS): HET CONSUMENTENVERTROUWEN IN NEDERLAND IS INGESTORT EN STAAT NU OP BIJNA HET LAAGSTE NIVEAU OOIT. ZO'N PANDEMIESCHOK IS NIET ZOMAAR VOORBIJ.

De verwachting van de optimisten, dat de wereld, na een heftige en korte recessie/depressie, een V-herstel tegemoet gaat, lijkt een ijdele hoop. Een L-herstel is veel waarschijnlijker, vooral als men voorlopig moet leren leven met deze Pandemie, met alle sociale distantieering van dien, die vereist zou zijn. Ook het mogelijke vooruitzicht, als deze Pandemie uit de hand dreigt te lopen, van al of niet gedwongen massa-internering van degenen, die kennelijk besmet zijn geraakt ('test & trace'), en van, in het geval van een mogelijk 'veilig' vaccin, al of niet gedwongen, massa-vaccinatie van de algehele bevolking, zou funest zijn voor het economisch herstel. Zeg nooit nooit!

 IS DE TWEEDE GOLF VAN COVID -19 VEEL GROTER, NET ZOALS BIJ EEN TSUNAMI? VOLGT ER OOK NOG EEN DERDE GOLF? WORDT HET WERKELIJKE AANTAL BESMETTINGEN ERNSTIG ONDERSCHAT, ZOALS DE SPAANSE PREMIER SANCHEZ ONLANGS HEEFT BEWEERD?

Ondertussen valt de activa-inflatie van 2020 flink tegen, want het is geconcentreerd in een handjevol monopolistische aandelen, vooral in technologie, automatisering, robotisering en logistiek, en in eengezinswoningen, vooral buiten de grote stad, vanwege de nieuwe trend van, al of niet gedwongen, thuiswerken. Met name de dienstensector, welke ruim 70% van de economie bepaalt, zit, misschien nog wel jarenlang, in de lappenmand. Om maar te zwijgen over winkelcentra en kantoren. Maar dit lijkt wel de ideale tijd voor entrepreneurs om een bedrijf te beginnen online. Bijzondere tijden!

Daarom blijven de vooruitzichten van kwaliteitsobligaties, met name van Lange Amerikaanse Treasuries met positief rendement, uitstekend. Als het positieve rendement van de 30-jarige U.S. Treasury (1.67%) in de komende jaren met 1% zou dalen, ondanks de onvermijdelijke onderbrekingen, komt er weer een winst uit de bus van 30%. En dat, na een 40-jarige hausse in waardering, terwijl de algemene mening negatief en 'short' was en nu weer is. 

De algemene mening over Treasuries is nu weer, meer dan ooit, negatief, wat, historisch gezien, altijd een koopgelegenheid is geweest, al 40 jaar lang:

Investors bet US recovery will force long-term bond yields higher

De hoogte van de coupon doet er dus niet toe, zolang die mettertijd maar weer daalt. Het rendement van de Lange staatsleningen van Europa en Japan zijn trouwens allang negatief. Maar de Lange Japanse staatsobligatie (JGB) was toch de beste Japanse belegging in de laatste 30 jaar, omdat het rendement, tegen de algemene verwachting in, steeds negatiever werd. Men wilde maar niet geloven in structurele deflatie en economische stagnatie. 

(A.GARY SHILLING): DE OPBRENGST VAN EEN OBLIGATIE BIJ EEN DALING VAN HET RENDEMENT VAN 1%. BIJ EEN LAAG RENDEMENT IS, IN ZO'N GEVAL, DE OPBRENGST HET HOOGST.

(BLOOMBERG)(23 Oktober, 2020): DE MEEDOGENLOZE DALING VAN HET RENDEMENT VAN DE 10-JARIGE DUITSE STAATSOBLIGATIE ('BUND'), MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING, WIJST DE WEG VOOR DE AMERIKAANSE TREASURIES. DE U.S. TREASURIES HEBBEN NU NOG EEN POSITIEF RENDEMENT EN ZULLEN DAAROM METTERTIJD OP EEN WERELDWIJDE STORMLOOP KUNNEN REKENEN, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING.

(BLOOMBERG)(PICTET)(23 Okt. 2020): DIT DRIEHOEKSPATROON KAN DUIDEN OP EEN BELANGRIJKE UITBRAAK NAAR BOVEN OF EEN DOORBRAAK NAAR BENEDEN. ELKE NEERWAARTSE DOORBRAAK ZAL WEER EEN KOOPGELEGENHEID BLIJKEN TE ZIJN OP LANGERE TERMIJN (MOMENTEEL NIET MEER VERKRIJGBAAR VOOR EU-INGEZETENEN, BEHALVE ALS MEN EEN REKENING HEEFT BUITEN DE EU).

Dus geloof nou maar niet in sprookjes. Vele toekomstige generaties zullen moeten worstelen met de excessieve wereldschuld, net zoals vele generaties voor ons. Het wordt een hele uitdaging om het evenwicht in de wereld te handhaven. Maar de mens past zich aan en de wereld staat niet stil. Wie had de huidige technologische doorbraken ooit kunnen voorspellen? Wie had gedacht, dat de opwindende ruimtevaart straks kan leiden tot een nieuw en veelbelovend tijdperk voor de mensheid? De tijd van Science Fiction lijkt eindelijk voorbij. Hoera!

MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2021 of later.

DIEDERIK SCHMULL 25 Oktober, 2020 Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

😀😺

107 opmerkingen:

  1. Heer Schmull,
    Wat is uw mening t.a.v de visie van Jeff Booth in onderstaand gesprek.

    https://www.youtube.com/watch?v=Yt0wXaN_vDQ&t=886s&ab_channel=ScottMelker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FLEUR:

      Dit is voor de liefhebbers, want zijn gedachtegang is
      moeilijk te volgen. Zijn achtergrond is helemaal
      verschillend van de mijne.

      DS

      Verwijderen
  2. Het valt me op dat er deze keer geen uitspraken gedaan worden omtrent de houdbaarheid van de hooggewaardeerde (Amerikaanse) beurzen. Een feestje dat blijft duren, of dat op z'n minst bij elke dip (maart)uitnodigt om zo vlug mogelijk de draad opnieuw op te pakken. Hoe kan het ook anders bij negatieve rendementen, bij elke afstraffing staan er massa's geld klaar aan de zijlijn om voor koersherstel te zorgen. Uiteindelijk zou dit ook een trigger kunnen beteken voor de Europese beurzen om de weg naar boven terug te vinden. Geen enkel ander (waardig cfr bitcoin)alternatief voor meerwaarde. Of niet?
    mvg HVC

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HVC:

      De huidige markten zijn al enige tijd liquiditeitsgedreven,
      terwijl de reeele rente nul- of negatief is. Dit lijkt nog
      wel even voort te duren, vooral als de Pandemie niet
      verbetert. Geen Centrale Bank kan voorlopig haar soepel
      monetair beleid veranderen. Dus theoretisch is het
      klimaat ideaal voor een 'Meltup', voordat er uiteindelijk
      een Crash volgt. Want aan elk feest komt een eind.
      Op een gegeven moment moet de tering naar de nering
      worden gezet. Meestal onverwacht. Maar als de Pandemie
      nog een jaar duurt, dan verdwijnt het vertrouwen en
      zullen zelfs liquiditeitsgedreven markten bezwijken
      aan de depressie in de wereldeconomie.

      DS

      Verwijderen
  3. Mathijs Bouman besprak in het FD vd economen Charles Goodhart en Manoj Pradhan hun boek The Great Demographic Reversal. Doordat de beroepsbevolking sterk gaat krimpen, zullen prijzen stijgen en komt er dus inflatie en hogere rentes. Reactie ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Onzin. Men behoeft alleen maar te kijken naar Japan in
      de laatste 30 jaar, waar de bevolking flink inkrimpt
      en de immigratie wordt ontmoedigd. Er is deflatie.
      Japan ging ons voor. Het aantal huwelijken en het
      geboortecijfer in de ontwikkelde landen zijn het laagst
      in 100 jaar. Er is sprake van een Baby Bust. Daarom
      zal de Velocity blijven dalen en Velocity is de
      voornaamste aandrijver van consumentenprijsinflatie.
      Alleen jongeren verhogen hun bestedingen, maar
      ouderen doen juist van alles van de hand en sparen.
      Maar zelfs de jongeren zullen, vanwege alle onzekerheden,
      veel minder uitgeven dan de Baby Boomers van vroeger.

      DS

      Verwijderen
  4. https://www.zerohedge.com/political/gundlach-trump-will-win-next-week-because-polls-are-designed-create-impressions
    Beste DS, kent u deze voorspeller en zou hij gelijk kunnen hebben ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA,

      Bedankt! GUNDLACH is een geniale vermogensbeheerder met
      $ 150 miljard onder beheer. Hij heeft zijn sporen wel
      verdiend.

      Ik ben het 100% met hem eens en hoop en verwacht, dat
      TRUMP toch weer wint, net zoals in 2016, geheel 'onverwacht'.
      Net zoals Gundlach, had ik hetzelfde gevoel in 2016,
      juist omdat zovele Trump-kiezers het voor zich houden.

      Ik stak mijn mening nooit onder stoelen of banken,
      omdat ik niet meer voor een baas werk en me ook niet
      behoef te storen aan de reacties van vrienden en familie.
      Ik had tranen in mijn ogen, toen Trump toch won in 2016.
      Als Trump verliest in 2020, dan ben ik voor een dag even
      niet aanspreekbaar.

      Opvallend is, dat er twee organisaties van opinie-
      peilingen, Trafalgar en Rasmussen, gelijk hadden in
      2016, en alle andere, tientallen organisaties,
      ongelijk hadden. Trafalgar en Rasmussen voorspellen
      WEER, dat Trump wint, zelfs met meer zekerheid dan
      toen.

      De zittende President heeft trouwens het voordeel, dat
      men dan stemt op 'the devil you know', terwijl Biden
      en Kamala Harris zijn 'the devils you don't know'.
      Biden heeft in de laatste 47 jaar volledig tegenstrijdige
      meningen gehad en Kamala Harris had felle kritiek op
      Biden, in verband met zijn vroegere samenwerking met
      enkele senatoren, die voor 'apartheid' pleitten en ook,
      omdat vele vrouwen in het verleden zich heel ongemakkelijk
      voelden in de aanwezigheid van Biden. Kamala Harris zelf
      is omhoog geklommen door relaties aan te gaan met
      hooggeplaatsten ('gold digger') en heeft daarom een
      zekere reputatie. Zij heeft onlangs ook gepleit voor
      wettelijke prostitutie, wat in Amerika heel gevoelig
      is, maar haar achtergrond verklaart.

      Er is bijna niemand, die geinteresseerd is in Biden
      en zijn schijnbare meningen, net zoals Hillary Clinton
      in 2016. Het geniale van Biden is geweest, dat hij
      gewoon zijn mond hield en het aan liet komen op
      een referendum van voor of tegen Trump. Maar zelfs
      alle anti-Trumpers moeten wel toegeven, dat er de
      laatste 4 jaar geen oorlog is geweest, terwijl
      Obama en Biden 8 jaar lang onafgebroken ergens
      een oorlog voerden. Trump heeft dat drastisch
      veranderd, tot ergernis van de Neocons, zoals
      John Bolton, die dan ook werd ontslagen.

      Wat de meesten uit het oog verliezen, is dat Trump
      nooit een politicus is geweest, nooit een baas heeft gehad,
      behalve zijn strenge vader en daarom lak heeft aan
      alle protocol. Voor degenen, die ziek waren van
      'de gevestigde orde' van politici en reguliere media,
      zoals ik, was de moedige Trump enn noodzakelijke
      frisse wind.

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Bovendien is het toch waanzinnig, dat BIDEN 78 jaar zou
      zijn in 2021 en dan het belangrijkste ambt ter wereld
      bekleedt. Biden werd duidelijk gebruikt om de linkse
      Bernie Sanders en Elizabeth Warren uit te schakelen.
      Zelfs Obama was kennelijk geschokt en wachtte enige
      tijd om zijn goedkeuring te geven. Obama probeert
      om Michelle Obama naar voren te schuiven in 2024, wat
      moeilijker zou worden met Kamala Harris als VP.

      Maar wie zou er nou in een bus stappen met een 78-jarige
      buschauffeur? Die functioneert toch niet meer 100%?
      Ik ben bijna zo oud en kan hierover meepraten! Ik liet
      vanochtend zomaar een glas vallen in mijn keuken en
      moest alle scherven opruimen. Probeer maar eens een
      baan te krijgen op die leeftijd. Geen bedrijf zou het
      wagen, behalve in een adviseursfunctie.

      DS

      Verwijderen
    3. Hoe dan ook, ik zie niet hoe de huidige hitsige en opruiende verdeeldheidszaaier, die iedereen wil uitschakelen die iets zinnigs tegen zijn eigen narratives probeert in te brengen (ook door zijn eigen cognitieve beperkingen), een aanwinst kan zijn voor een USA dat juist aan eenheid, gezamenlijke vaderlandslievende normen en waarden zijn uiteindelijke sterkte moet ontlenen om leider te kunnen blijven in het globale krachtenveld. Ik voorzie zo verdere afbrokkeling en burgeroorlogachtige binnenlandse toestanden. Je blijft het op termijn niet winnen met alleen een militair overwicht.

      Wouter

      Verwijderen
  5. Kan het zijn dat je alleen maar naar staatspropaganda kijkt en luistert, Wouter? Kijk achter de schermen en je ontdekt de echte waarheid!
    Biden Harris is het echte angstscenario

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hadewych von mises30 oktober 2020 om 16:02

    Heer Schmull, wat is eigenlijk úw visie op alle reset-(complot?)theorieën die het internet vandaag overspoelen? IMF, WEF, ... Teken des bange tijds? Of is er meer aan de hand?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Men kan het de wereld niet kwalijk nemen, dat er steeds
      meer geloof wordt gehecht aan 'the Great Reset', wat
      ook de titel is van een boek van Klaus Schwab, de stichter
      van World Economic Forum (WEF) en de DAVOS-kliek.
      In 2016 stelde het WEF, dat in 2030, na deze zogenaamde 4de
      industrieele revolutie, niemand meer iets bezit, maar
      alles uitsluitend in bruikleen heeft en iedereen dan
      echt gelukkig wordt. Net zoals nu al in China en Rusland,
      toonbeelden van de toekomstige maatschappij! Putin en Xi
      zijn nu veel machtiger dan Stalin en Mao.

      Tegelijkertijd laat het IMF zich ontvallen, dat er
      een 'Bretton Woods moment' op komst zou zijn.

      Bovendien werd TIME magazine de grote spreekbuis
      van deze faschistische trend, waarbij alles en iedereen
      ondergeschikt wordt aan een almachtige Superstaat, die
      natuurlijk, zonder enige inspraak, wordt opgelegd.
      Net zoals de EU, de ECB, de supranationale handels-
      verdragen, etc., etc.

      Met een gedwongen 'groene' agenda om de wereld tijdig
      te redden van haar ondergang! TIME magazine riep in 1939
      Hitler uit als Man of the Year, de zoveelste keer, dat
      hij, niet voor niets, een omslagartikel had. Dit monster
      zou wel eens de wereld vertellen, wat goed of slecht was!

      Maar wat jammer, dat President Donald Trump nog een
      sta-in-de-weg is gebleken, die niets moet hebben
      van ongekozen supranationale organisaties, die geen
      rekenschap behoeven te geven aan een volksvertegen-
      woordiging. Dus die elite heeft alles in het werk gezet
      om hem uit de weg te ruimen, behalve nog een aanslag
      op zijn leven, zoals bij J.F. Kennedy, die de
      Vietnamese oorlog wilde tegenhouden en de hoogste
      prijs moest betalen. Oorlogje spelen is nu eenmaal
      uiterst winstgevend voor de heersende elite.

      Trump blaft wel, maar bijt zelden en wil de Amerikaanse
      troepen terugtrekken plus de NATO verzwakken ('uit de
      tijd'). De DAVOS-elite echter, wil de andere kant op
      (Tony Blair, ex-premier van UK, ' we moeten IRAN nog
      aanpakken', etc.).

      Tja, wat handig, dat de COVID-19 epidemie nu langs is
      gekomen! George Orwell's 1984 komt nu toch uit! Want
      de wereld krijgt nu een staat van beleg, internerings-
      kampen voor hen, die niet in de pas lopen en een
      zogenaamde positieve test hebben opgelopen, plus
      een massa-vaccinatie van zogenaamd 'veilig' vaccin.

      Klimaatverandering is een essentieel onderdeel van
      de Great Reset, want de wereld moet ervan overtuigd
      raken, dat 'the end of the world is NEAR'! Prince
      Charles en Bill Gates zijn o.a. de kopstukken, die
      een handje meehelpen. Well done, Klaus Schwab!

      Als ik het voorgaande op Twitter of Facebook had gezet,
      was het allang verwijderd. Hopelijk 'ontdekt' Google
      van Blogger het niet! Die zijn de handlangers van
      de Great Reset met hun robotachtige algorithmen.

      Wat mijzelf betreft: 'ze doen maar', want ik ben
      niet meer de toekomst van deze wereld. Helaas is
      democratie in de geschiedenis nooit een lang leven
      beschoren geweest. Dus eerst chaos, rellen, opstand
      en dan dictatuur van het 'volk', c.q. elite. TRIEST.

      DS

      Verwijderen
    2. Tja, schijnt recht uit uw hart te komen... ik geloof wel degelijk in het gevaar van klimaatverandering en covid maatregelen, zoals nu in NL gelden. Wat een mogelijke Reset door een wereld elite betreft: ik zou dat voor pure onzin gehouden hebben, ware het niet dat ik deze maand het boek van Stephen Hawking, Antwoorden op de grote Vragen, las. Dat boek stelt dat zelfontworpen evolutie naar supermenselijke elite, met domme mensen die je wegdoet, de enige manier is om te overleven. Ik vermoed dat de voorbereidingen lopen, in China en Silicon Valley. Nogmaals: nooit gedacht dat ik dit ooit zou schrijven. Marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      In de apenwereld gaat het dominante mannetje er vandoor
      met de lekkerste hapjes en de knapste wijfjes. Die enorme
      ongelijkheid heeft als doel om de soort in stand te houden
      en een gezond nageslacht te garanderen.

      De wereld lijkt 'overbevolkt' met bijna 8 miljard mensen,
      waardoor sommigen van de huidige elite ervoor uit komen,
      dat dat moet verminderen naar hoogstens 2 miljard. Maar
      het lage geboortecijfer helpt nu al een handje mee: de
      bevolking van o.a. Japan zal in 2100 halveren en de
      wereldbevolking in 2100 wordt geschat op 2 miljard minder
      dan eerdere studies. Een Pandemie (biologische oorlog-
      voering?) en een eventueel gebruik van tactische kernwapens
      (zeg nooit nooit), zouden de menselijke soort kunnen
      overleven en verlengen, vooral volgens het scenario
      van een bepaalde elite.

      DS

      Verwijderen
  7. Beste Diederik,
    Dus als ik het goed begrijp verwacht u dictatuur en communisme. Ik had begrepen dat als bovengenoemde Great reset heeft plaats gevonden, niemand meer bezit heeft. Hoe moet ik mij dat voorstellen? Iedereen wordt onteigend van spaargeld, huizen, auto's, maar ook van Treasuries, goud en dollars?? En hoe rijmt dit dat u niet gelooft in de Big Reset zoals sommige mensen verwachten maar dat we volgens u eerst door een grote schuldsanering zelf heen moeten?
    Hoor het graag.
    Groet Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ELIZABETH:

      De Great Reset wordt gepropageerd door enkelen, die geloven
      in een magische oplossing van het wereldschuldprobleem. Maar
      ik geloof vooralsnog NIET in sprookjes. Ik geloof, dat
      de natuur zelf, niet de mens, zorgt voor een nieuwe
      wereldorde, NA chaos, geholpen door bepaalde kopstukken,
      die gebruik zullen maken van alle wanorde, zoals vroeger
      regelmatig is gebeurd.

      Dat betekent, dat dictatuur weer kan terugkeren, zoals
      die tot voor kort bestond in Spanje, Portugal, Italie,
      etc. In een dictatuur is alle bezit in bruikleen totdat
      men uit de pas loopt. Rusland heeft een Caporegiem, dat
      alles verdeelt onder 500 families met als hoofd Poetin.

      Daarom lijkt Amerika met haar Dollar het enige land,
      dat als een rots in de branding zal overleven. Amerika
      heeft de rest van de wereld minder nodig, met haar
      onafhankelijkheid in voedsel en energie. De rest van
      de wereld, vooral Europa, is superafhankelijk van de
      wereldhandel, die in een crisis in elkaar klapt.

      DS

      Verwijderen
    2. Dat Europa onzeker en zwak is ben ik met u eens.
      Maar Amerika is ook geen voorbeeld van stabiliteit met alle sociale en politieke onrusten het gevaar op burgeroorlog of afscheiding van staten.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Amerika is een land met 1 cultuur en Amerikanen zien
      zich als Amerikaan. Europeanen zien zich eerder als
      iemand van een van de lidstaten, niet als Europeaan.
      Zo paradeerde Juncker de wereld rond als 'hoofd.
      van Europa, terwijl men hem slechts zag als 'hoofd' van
      Luxemburg.

      Amerika heeft inderdaad een bevrijdingsoorlog (1776)
      van 8 jaar en een burgeroorlog (1861) van 4 jaar
      achter de rug. Texas scheidde zich af in 1861, maar
      keerde weer terug in 1870, terwijl de Zuidelijke
      Staten, na 4 jaar burgeroorlog, gedwongen werden
      terug te keren.

      Rusland en China zouden niets liever willen, dan
      dat Amerika weer zou worden opgesplitst. Maar
      die kans lijkt nu kleiner dan ooit. De onrust
      in Amerika is heel relatief, vergeleken met
      vele andere landen en wordt vergroot door
      propagandakanalen als RT. Ik woonde in Amerika
      tijdens de Vietnamese oorlog en het land is zo groot,
      dat men nauwelijks iets merkte van de rellen tegen
      de oorlog.

      DS

      DS

      Verwijderen
  8. A New World Monetary Order Is Coming.

    https://www.zerohedge.com/geopolitical/new-world-monetary-order-coming

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FLEUR:

      Mijn persoonlijke mening blijft, dat in de volgende
      wereldcrisis, de positie van Dollar en Treasuries
      alleen maar sterker zal worden, omdat het vertrouwen
      in al het andere, behalve Fysiek Goud, vervliegt.
      Een CBDC, Central Bank Digital Currency, dient
      inderdaad om officieele Negatieve Rente verder
      door te voeren. Maar het versnelt de ondergang van
      de grootbanken, wat toch al onvermijdelijk lijkt,
      en bevestigt het verlies van alle individuele
      vrijheid en privacy.

      DS

      Verwijderen
  9. Spannend morgen, misschien versta ik niet alles:

    https://twitter.com/IkNet/status/1323298075516043264?s=20

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://twitter.com/naitn/status/1323294419320213506?s=20

      Verwijderen
  10. https://www.zerohedge.com/political/archbishop-warns-trump-must-save-humanity-global-conspiracy-against-god
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  11. geachte heer Schmull.
    Kun je in een monetaire economie als de onze ook een prijsstijging van goud verwachten. De deflatie is een gevolg van krimp en gebrek aan vertrouwen in de solvabiliteit van de schuld, daarom kan het wellicht een interessante opslag van welvaart worden. Dus meer een prijsstijging als gevolg van vergrotende vraag dan als gevolg van de waarde t.o.v. de munteenheid. graag uw mening. gr. Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Absoluut. Alles is mogelijk. Een prijsstijging van Goud
      kan het gevolg zijn van talloze oorzaken. Als solvabiliteit
      in twijfel wordt getrokken, dan kan er een vlucht in Goud
      ontstaan, vooruitlopend op een mogelijk nog ruimer
      monetair beleid, om een eventuele rentestijging tegen
      te gaan. Zwakkere debiteuren moeten vaak hogere rente
      betalen, vooral als het percentage faillissementen
      toeneemt (rommelobligaties!). Maar op den duur
      reageert de Goudprijs het meest op inflatoire
      verwachtingen: als die instorten, dan lijkt Goud
      het meestal wat moeilijker te krijgen.

      DS

      Verwijderen
  12. De Chinese Yuan stijgt t.o.v de dollar naar een nieuw post-2018 hoogtepunt. https://t.co/l0zlH2HlF3

    Sign of the time?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Inderdaad is het verhaal in Wall Street (Ray Dalio van
      Bridgewater), dat men belangen in China moet uitbreiden,
      ook al omdat het land veel eerder COVID heeft overleefd
      en ook omdat de Chinese consument het belangrijkste
      beleggingsthema wordt en de Westerse consument nu al
      overschaduwt.

      Maar degenen, die de perikelen rond de ANT-emissie
      hebben gevolgd, die zouden zich nu tweemaal moeten
      bedenken over de risico's van een belegging in
      China. Jack Ma had het lef om de Chinese staatsbanken
      te bekritiseren en wilde eigenlijk niet voldoen
      aan de nieuwe staatsregels voor solvabiliteit. Toen
      kreeg de rijkste man van China het lid op de neus
      en moest de grootste aandelenemissie ooit worden
      afgelast. Misschien verliest Ma straks zijn paspoort
      of verdwijnt hij plotseling, net zoals zovelen, die
      niet in de pas lopen.

      De CCP in China gaat boven alles en de mens is niets.
      Dus beleggers zullen voortdurend op moeten letten ('qui-vive')
      en bezoekers aan China zullen flink in de gaten worden
      gehouden (er zijn 200 miljoen+ CCTV camera's!).

      DS

      Verwijderen
  13. Narciss-US: "Zolang de vloed het toelaat, verdedig ik mijn zandkastelen" en kennelijk desnoods ten koste van de democratie en met behulp van een nieuw soort burgeroorlog.

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      Jim Rickards
      @JamesGRickards
      ·
      15h
      If you're referring to the presidential election, that takes place on December 14. Credentials of electors are presented on December 8. The Supreme Court will rule before then. Nothing is "over."
      Quote Tweet

      Ed van der Walt
      @EdVanDerWalt
      · 23h
      OK, the election's over.
      What do we talk about now?

      DS

      Verwijderen
  14. hadewych von mises8 november 2020 om 17:24

    Heer Schmull, zou Biden overgaan tot debt jubilee? Is dit een begin?: https://www.warren.senate.gov/newsroom/press-releases/schumer-warren-the-next-president-can-and-should-cancel-up-to-50000-in-student-loan-debt-immediately-democrats-outline-plan-for-immediate-action-in-2021

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      De meerderheid van Amerikanen is al enige tijd voor
      afschrijving van een gedeelte van de studieschuld.
      Dit staat zeker te gebeuren, want zelfs Trump had
      dat gesuggereerd. Uiteindelijk is studie in vele andere
      landen veel goedkoper of nagenoeg gratis. Maar dit
      staat helemaal los van een algemene debt jubilee,
      wat het einde zou betekenen van vele financieele
      instellingen.

      DS

      Verwijderen
  15. Beste heer Schmull,
    Zijn al deze steun maatregelen(now steun) geen zogenaamd helikoptergeld? Zodoende inflatoire druk..?
    Groet Maurits

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MAURITS:

      Zolang alle steunmaatregelen worden gefinancierd door de
      uitgifte van staatsleningen, zelfs als die worden opgekocht
      door de Centrale Bank, is er geen sprake van 'echt'
      helikoptergeld. Dat laatste is in 62 landen nog
      verboden en kan alleen worden veranderd door de
      respectievelijke volksvertegenwoordigingen. Maar zo'n
      verandering zou het geld opeens tot een 'hete aardappel'
      maken en is het 'game over' voor het huidige systeem.
      Dat is ook helemaal niet nodig, want de rente is nu
      superlaag of negatief (28% van alle obligaties heeft
      negatieve rente oftewel $ 17000 miljard).

      DS

      DS

      Verwijderen
  16. Wat is uw verwachting voor de USD en Treasuries, met Joe Biden als president?

    Mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alleen maar feest blijkt, de beurzen vieren altijd feest, er kan gewoon geen daling komen!!!

      Verwijderen
    2. @HAROLD @DJENNIS :

      Het nieuws van vandaag over een mogelijk vaccin tegen COVID-19,
      is natuurlijk waar de markten op hadden gewacht. Dat zou de
      eerste stap zijn op weg naar een terugkeer van normale
      tijden. In ieder geval rekent de markt op een sterk 2021,
      waar de economische en winstgroei mee zouden kunnen vallen.

      De markt wist al, dat er na de verkiezingen geen 'Blue
      Wave' zou komen, waar de Democraten voornamelijk de
      dienst zouden kunnen uitmaken. Het Congress liet
      zelfs een Republikeinse winst zien. Maar er is
      waarschijnlijk toch een $ 1000 miljard steuninjectie
      op komst i.p.v. de verwachte $ 3000 miljard.

      Ik blijf positief op de Dollar en de Treasuries, ondanks
      een verwachte verzwakking op kortere termijn, die wel
      even kan duren. Technisch gezien, is de markt al daarop
      voorbereid: iedereen is weer 'short'! Dus als het
      positieve scenario later toch tegenvalt (bijvoorbeeld
      een 40% i.p.v. 90% massavaccinatie), dan ziet het plaatje
      er weer anders uit. Natuurlijk is de dreiging van
      radicale maatregelen op het gebied van belastingen en
      massieve overheidsmaatregelen voorlopig niet meer
      aan de orde (totdat Kamala Harris President wordt;
      zij tekende de Green New Deal).

      DS

      Verwijderen
    3. De lange treasuries hadden een prachtige top in het voorjaar. U zal dan nooit in uw column melden dat even winstneming verstandig is om lager weer in te stappen. Dit is nu al diverse keren gebeurd.Waarom blijft u zo vast houden aan deze visie?
      En alleen adviseren bij te kopen op zwakte en niet te verkopen op een hoogtepunt,waarbij ook de dollar sterk is?

      mvg//Harold

      Verwijderen
    4. @HAROLD:

      Timing van aan- en verkoop van Suggesties komt geheel
      voor rekening van de Bloglezer. Suggesties gelden
      uitsluitend voor de langere termijn en onderbrekingen
      zijn onvermijdelijk. Mocht er echter opeens reden
      zijn om de lange termijn visie aan te passen, dan
      wordt het compleet anders en is een verandering
      van mijn mening op zijn plaats.

      Wall Street loopt helemaal van stapel met een mogelijk
      duurzaam V-herstel, die gepaard zou gaan met hogere
      groei en hogere inflatie. Maar ik blijf sceptisch
      over alle hype van welk vaccin dan ook en over de hoge
      verwachtingen van Biden. Ik doe niet mee. Ik zou
      mijn kaspositie juist vergroten, net zoals Warren
      Buffett en insiders, zoals Bezos van Amazon. Ik zou
      het volgende koopmoment in Treasuries afwachten,
      want binnen enkele jaren zullen die rendementen
      ook negatief worden, net zoals die in Europa en
      Japan, met een dienovereenkomstige waardestijging.

      Valuta's voorspellen is onmogelijk, omdat tientallen
      factoren een rol spelen. Maar men kan wel een visie
      hebben op langere termijn. En dan blijf ik heel kalm
      over alle fluctuaties van de Dollar op korte termijn,
      vooral tegenover de Euro, een valuta zonder land, die
      de volgende crisis misschien niet overleeft.

      DS

      Verwijderen
  17. Mooi koopmoment voor treasuries en dollar inderdaad.
    Maar wat zijn die Trump en zijn supporters een kinderachtige verliezers zeg.. Persoonlijk geef ik er geen reet om wie wint of heeft gewonnen.
    Maar als al 16 jaar op rij democraten de meeste stemmen pakken, ook de polls die kant op wijzen, kan het gewoon zijn dat de Democraten dan gewoon gewonnen hebben?!
    Trump had geluk vorige keer met 3 mln minder stemmen maar wel meer kiesmannen. Dit keer niet. Dus get-a-live stakkers!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Plof@
      Verhoog je niveau en je kennis.

      Verwijderen
    2. @PLOF@:

      Ondanks alle verhalen van de media, vindt de officeele
      Presidentsverkiezing door het kiescollege pas plaats op
      14 December a.s. Er is geen directe verkiezing van
      de president, omdat de Amerikaanse grondwet opzettelijk
      zo'n directe democratie heeft willen vermijden.

      Amerika is een republiek van 50 staten & DC in een
      federatie en om de grondwet te veranderen, moeten
      38 leden van die federatie daarmee instemmen. Dat
      is een hele, tijdrovende procedure en men is daar
      al decennialang mee bezig.

      Maar Middle America wil niet aan de leiband lopen van
      de staten met een grote bevolking, die ook nog
      een geschiedenis hebben van dubieuze verkiezingen.
      Alle grote steden hebben z.g. Democratische 'party
      machines', die al 100 jaar zomaar een blok stemmen
      aan welke kandidaat ook kunnen leveren. Diezelfde
      steden zijn ook vaak bijna failliet, want hun politiek
      systeem berust op 'pay for play' (voor wat, hoort wat).

      De 2020 verkiezingen waren weer zeer spannend en er wordt
      nog steeds geteld en gecertificeerd. Er zijn nog 5 staten,
      waar de uitslag NIET vaststaat (AK, AZ, GA. NC en PA).
      Daarom heeft Biden nu 259 (NIET 290) en Trump 214 kies-
      mannen (270 vereist). AK en NC lijken voor Trump en AZ
      en GA lijken de richting op te gaan van een hertelling.
      PA lijkt naar de Supreme Court te gaan. Dit alles zal
      zijn beslag krijgen voor 8 December.

      Dus Biden is nog GEEN President-elect. Bovendien zijn er
      de gebruikelijke misstanden (vele mensen, die gestorven
      zijn of ver boven de 100 jaar zijn, hebben gestemd, vaak
      met dezelfde naam; het computersysteem voor de stemming
      is kennelijk 'gehacked' met een verdachte software,
      waardoor vele stemmen automatisch werden geswitched
      van Trump naar Biden, etc.)

      https://www.realclearpolitics.com/elections/live_results/2020/president/

      Dus als Trump toch kans heeft op een tweede ambtstermijn,
      dan wordt dat een ongelofelijke schok voor degenen, die
      dachten te kunnen vertrouwen op de 'projected winner'!

      Bovendien berichten de media elke dag, wat Biden
      zogenaamd zegt, terwijl hij nauwelijks een
      Teleprompter kan lezen! Biden's 'handlers'
      gebruiken Biden gewoon als spreekpop om
      de wereld voor de gek te houden. Lukt niet!

      DS

      Verwijderen
    3. @PLOF@:

      Volgens Gatewaypundit, staat Trump momenteel voor op
      Biden (232 tegenover 226). 270 is vereist. Dus als
      Trump het toch haalt, dan komt er pas echte onrust,
      o.l.v. Antifa en BLM. Een staat van beleg is niet
      uitgesloten.

      https://www.thegatewaypundit.com/2020/11/current-actual-election-result-update-president-trump-leading-electoral-college-paths-victory-biden/

      DS

      Verwijderen
    4. Heer DS, prima info en eens met deze procedurele gang van zaken.
      Wat me tegenstaat is het vaak ongefundeerde gekrakeel van fraude.
      Mocht blijken dat Trump meer kiesmannen heeft dan is ie uiteraard de winnaar.

      Verwijderen
    5. Complimenten heer Schmull!
      U doorziet de corruptie van de Democraten en de media!

      Verwijderen
  18. Wordt dus spannend , bedankt voor de I.N.F.O , eens te meer is het dus opletten geblazen met massavorming in de mainstream media.Hetzelfde trouwens voor wat covid betreft , eens het oor te luisteren leggen bij prof emeritus experimentele immunologie Pierre Capel zorgt voor een heel andere 'mindset' ! mvg HVC

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn bijna zover dat wanneer je precies het tegenovergestelde gelooft van wat de media beweren, je aardig in de goede richting van de waarheid bent.
      De Gezond Verstand krant hielp mij ook een aardig eindje op weg
      Johan

      Verwijderen
  19. En de euforie op de beurzen nalv de aankondiging van het pfizer vaccin krijgt bij deze ook een onfris geurtje...
    https://www.zerohedge.com/markets/pfizers-ceo-dumps-60-his-stock-covid-vaccine-announcement

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welkom in de wereld van leugen en bedrog van het consortium van de elite en de MSMedia.
      Ik lees tegenwoordig Xandernieuws, JDReport en NineforNews om te ontdekken wat er werkelijk aan de hand is.

      MHG, Johan

      Verwijderen
  20. Geachte heer Schmull,
    Graag zou ik uw mening kennen over de (nieuwe?) mogelijkheden van KITCO VaultChain Zoals het mij overkomt kan ik mij inkopen op een fysiek deel (in mijn geval) zilver wat reeds in hun kluis in Canada is opgeslagen. Voor zover ik de voorwaarden goed heb begrepen blijft dat fysieke deel zilver mijn eigendom, en ik kan dat op mijn wens ook uit laten leveren. Lijkt mij een goede mogelijkheid om toch wat zilver en / of goud achter de hand te hebben, buiten Europa en zoals u adviseert niet in huis.
    https://online.kitco.com/kitco-vault-chain-silver#introduction
    Vriendelijke groet
    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANS:

      KITCO bestaat al 50 jaar, maar hun staat van dienst is niet
      vlekkeloos. Er zijn regelmatig belastingproblemen geweest
      en het is onduidelijk of de activa van klanten wel degelijk
      losstaan van Kitco zelf. Dus als Kitco ooit zou worden
      geliquideerd, dan zouden er vele vragen rijzen.

      https://online.kitco.com/faq/vaultchain

      VAULTCHAIN is wel een interessante (Blockchain-)-technologie,
      die ook wordt gehanteerd door SPROTT:

      https://sprott.com/digital-precious-metals/

      Zelf heb ik geen ervaring met genoemde huizen, ook al
      boezemt SPROTT meer vertrouwen in.

      Het idee van zo'n bezit buiten de EU is wel het overdenken
      waard, maar let ook op eventuele (erf-)belasting kwesties.

      DS

      Verwijderen
  21. Heer Schmull, kunt u toelichten waarom u openstaat voor edelmetaal gebaseerd op blockchain-tech, terwijl u regelmatig aangeeft dat tijdens de volgende crisis de handel op de Bitcoin-blockchain eenvoudigweg stopt? Dank u

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Goede vraag! Geen enkele technologie is 100% 'veilig'.
      Helaas neemt 'hacking' van Blockchain toe: in de laatste
      jaren zijn Bitcoins ter waarde van enkele miljarden
      gehacked en gestolen, ook al omdat men het niet al te
      nauw nam, wat betreft security:

      https://www.epiqglobal.com/en-us/thinking/blog/blockchain-can-be-hacked

      Bovendien kunnen autoriteiten de stekker eruit halen,
      vooral als blijkt, dat het monopolie van gelduitgifte
      van de Centrale Banken zou worden bedreigd. Dus
      Bitcoin leeft 'on borrowed time', geleende tijd,
      want centrale Banken dulden op den duur geen concurrentie.
      Maar misschien is/was Bitcoin een 'tijdelijk'
      geheim project van de overheid/geheime dienst,
      om welke reden dan ook. Satoshi Nakamoto, de
      schijnbare uitvinder van Bitcoin, is duidelijk
      een pseudoniem van een groep personen.

      Dus ik zie bezit van edelmetalen op de Blockchain
      uitsluitend voor een klein deel van het totale
      bezit, uit oogpunt van spreiding.

      DS

      Verwijderen
  22. Als de banken verplicht negatieve obligaties moeten aanhouden krijgen we dan geen nieuwe bankencrisis binnenkort?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Obligaties krijgen negatief rendement door vraag en aanbod,
      niet door een verplichting. Als dat rendement nog
      negatiever wordt, zoals in Japan in de laatste
      decennia, dan stijgen die obligaties in waarde.
      Dat fenomeen duidt op economische stagnatie en mogelijke
      deflatie, zoals nu in Japan en ook al in Europa.

      Als Centrale Banken hun rente, die voor banken
      worden berekend, negatief maken, zoals in Europa en
      Japan, dan is er wel sprake van een verplichting.

      Als negatieve rente heel lang zou worden volgehouden,
      dan kan inderdaad geen financieele instelling
      overeind blijven. Dan zijn de banken op weg om
      staatsbank te worden, zoals in China. Het idee
      achter negatieve rente is om de schuldenaar bij
      te staan ten koste van de spaarder.

      DS

      Verwijderen
  23. Hu? Agenda 2030 is toch alleen voor complotdenkers?

    https://twitter.com/markmarksenn/status/1327892968276156416?s=20

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vaak blijkt achteraf dat de waarheid nog veel erger is dan complotdenkers konden bevroeden. ..

      Verwijderen
  24. https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/what-if-biden-wins/

    Wat voor gevolgen kan dit hebben voor uw visie op de dollar? Zou u in de volgende blog wat meer uw ideeen kunnen ventileren over de mogelijke gevolgen van de great reset agenda?
    Dank Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANS:

      Ik geloof, dat de positie van de Dollar en van de Treasuries
      in de komende 5 jaar alleen maar sterker wordt. Alles is
      relatief en er is geen enkel land, die de komende crisis
      aan kan, behalve Amerika. Alle verhalen van een Great
      Reset zijn echt 'te mooi (voor de ongekozen elite) om
      waar te zijn'. Moet de wereld zomaar die trend naar
      autocratie slikken? Die trend lijkt precies op die van de
      jaren '30, net voor WW II, destijds ook gesteund door
      de meeste studenten en professoren (links en rechts).
      Nee hoor, Amerika, Engeland en hopelijk Noord-Europa
      zullen daar een stokje voor steken. Elke autocratie
      draagt de kiem van haar eigen ondergang in zich, ook al
      duurt het vaak even.

      Gevaarlijke tijden, die helaas in mijn komende artikelen
      zullen moeten worden belicht.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  25. Boris Johnson is helemaal van het padje af:

    https://twitter.com/Drestradamus/status/1284228165234315267?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boris krijgt zijn zin:

      Dit is die verpakking en het gaat mij dan met name om de 'ChAdOx1-S (recombinant)'. Dat laatste betekent 'DNA waarin een vreemd stukje DNA is ingelast'. DNA nanotechnologie.

      https://twitter.com/SBergsma/status/1328426276105883649?s=20

      Verwijderen
  26. https://www.zerohedge.com/geopolitical/jim-quinn-warns-how-fourth-turnings-roll
    Burgeroorlog in Amerika een optie ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Zo'n burgeroorlog zou niet lang duren, want de
      concentratiekampen zijn allang klaar, net zoals
      die over de gehele wereld. Niets nieuws onder de
      zon, als de staat zich bedreigd voelt.

      https://www.theguardian.com/world/2020/apr/02/why-concentration-camps-are-still-with-us

      DS

      Verwijderen
  27. Ik snap die stijging van crypto currencies gewoonweg niet, het is verzonnen software ergens geboren op een server, het heeft geen enkele tegenwaarde waarom zeggen de media forums en advertenties dat zoiets naar 100.000 euro gaat? Zijn mensen echt zo dom? Telegraaf van vanmorgen: Wall Street-bank Citi: waarde bitcoin naar $318.000'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      RAOUL PAL (ex- GLG Hedge Fund) voorspelt al heel lang,
      dat BITCOIN naar $ 1 miljoen stijgt binnen enkele jaren
      en hij heeft 50% van zijn vermogen ($ 15 miljoen)
      daarin belegd. Helaas is alles mogelijk, want
      er is geen grens aan de hebzucht en speculatiedrift
      van de mens. De meesten willen 'de boot niet missen',
      dus als iets stijgt, dan wil men erbij zijn,
      desnoods met krediet, zonder te begrijpen of
      er voldoende redenen bestaan voor die stijging.
      Dat is nu eenmaal de perfecte 'scam' (zwendel), die
      uiteindelijk de massa berooid achterlaat. Dus niet
      vergeten om er tijdig uit te springen, voordat niet
      meer mogelijk is.

      DS

      Verwijderen
  28. Sen. Hawley Produces Facebook Whistleblower Evidence That Leaves Zuckerberg SPEECHLESS at Hearing

    https://rumble.com/vb6xup-sen.-hawley-produces-facebook-whistleblower-evidence-that-leaves-zuckerberg.html

    BeantwoordenVerwijderen
  29. The great reset begint langzaam steeds meer uit te rollen over de wereld... Het Australisch parlament heeft op uitzondering op twee na haar akkoord gegeven. Trudeau en Boris Johnson spreken ook al over Building Back Together and the Great Reset... In 2021 zullen we er steeds meer over gaan zien en horen.. de meeste mensen slapen nog..

    Ze vergeten alleen 1 ding... de menselijke natuur, de hang naar sociale verbondenheid, onafhankelijkheid... uiteindelijk zal dat overwinnen...

    Graag uw idee over de volgende video.

    Why we will win and they will lose
    https://www.youtube.com/watch?v=RPd5l2ekdu4

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit is een must-see video, maar wedden, dat die binnenkort
      door YouTube zal worden verwijderd. Er is wetgeving op komst,
      die de media beboet, als er zaken worden verspreid, die
      de machten achter de schermen niet aanstaan. Deze machten
      achter de schermen hebben altijd bestaan en als men
      probeert daartegen in te gaan, dan wordt het leven
      een hel. Misschien is het toch beter om net zo te doen
      als mijn poes MiauMiau: leven en genieten in het hier
      en nu, want het leven is al zo kort en niemand weet,
      hoelang dat duurt.

      DS

      Verwijderen
  30. A message to Justin Trudeau:

    We reject your Great Reset!

    https://twitter.com/SpencerFernando/status/1328126938079084544?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De agenda van de elitaire en half-intellectuele Globalisten
      wil juist af van democratie, want Jan met de Pet, weet
      toch niet wat goed voor hem is en zou weer kunnen
      stemmen op zo'n verschrikkelijke man als Trump (die
      in 2016 onverwacht won) of Brexiteer Farage (die
      de Europese verkiezingen in Groot-Brittannie won met
      zijn Brexit party in 2019, terwijl Labour 14% en
      Conservatives slechts 6% kregen). Vroeger werd
      de wereld toch geregeerd door een elite en behoefde
      men zich niet te storen aan het gewone volk.

      DS

      Verwijderen
  31. Agenda 2030: Ban on new petrol and diesel cars in UK from 2030 under PM's green plan �� @BBC News live - BBC

    https://www.youtube.com/watch?v=S1PwJJj3p78&feature=emb_logo

    BeantwoordenVerwijderen
  32. "Vroeger werd de wereld toch geregeerd door een elite en behoefde
    men zich niet te storen aan het gewone volk"

    Vroegere tijden herleven:

    https://twitter.com/Hartes_Geld/status/1329340012962471937?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Er is een grotere crisis in aantocht...

    https://www.youtube.com/watch?v=tSuCuoQxI20&feature=emb_logo&ab_channel=JordanBPeterson

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Mensen pikken het niet meer:

    https://twitter.com/AMErikaNGIRLLL/status/1330183026106638339?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Beste DS, GAAT BITCOIN HET GOUD ALS CURRENCY OF LAST RESORT VERVANGEN ?
    MARCJA

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Absoluut niet! GOUD heeft geschiedenis van duizenden jaren
      en de mens heeft nu eenmaal een rotsvast vertrouwen daarin,
      waar Bitcoin, zelfs na 13 jaar en zelfs na een 'stijging'
      van 20,000%, niet aan kan tippen. Bitcoin heeft een
      achilleshiel, waaraan door vele supporters voorbij
      wordt gegaan: het is uiteindelijk niet 'veilig' genoeg.
      Bitcoins, ter waarde van miljarden, zijn reeds gehacked
      en gestolen, terwijl een sleutel in 'cold storage'
      gegarandeerd kan worden gehacked door middel van
      quantumcomputers. Alle geheime diensten, vooral die
      van Rusland, China en Noord-Korea staan al klaar!
      Dus ook al stijgt het door (naar $ 1 miljoen volgens
      Raoul Pal, ex-GLG hedge Fund), dan kan het vertrouwen
      opeens vervliegen en stopt de handel, van de ene dag op de
      andere.

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      The Bitcoin Comeback: Is Crypto Finally Going Mainstream?

      26 million:
      Number of merchants in PayPal network accepting cryptocurrencies

      The lawlessness of the crypto space remains a big worry. The $500 million hack of digital tokens from Japanese exchange Coincheck Inc. in 2018 and the legendary takedown of Mt Gox years earlier exposed vulnerability to cyber-heists. Then there’s Bitcoin’s usefulness to criminals. Just last month, U.S. prosecutors charged the founders of BitMEX, a crypto-derivatives exchange in Hong Kong, with failing to prevent bad actors from using the platform to launder dirty money. Beginning in January, the sale of crypto derivatives to retail investors will be prohibited in the U.K.

      One thing is for sure — with pandemic-induced lockdowns forcing people to shop online the shift to cashless societies is picking up steam, and that may bode well for digital money in whatever form it takes.

      https://www.bloomberg.com/news/storythreads/2020-11-18/the-bitcoin-comeback-is-crypto-finally-going-mainstream?srnd=premium-europe

      DS

      Verwijderen
  36. Bitcoins bestaan helemaal niet, het is software ergens geboren op een server... PONZI, als de grote houders van Bitcoins (walvissen) genoeg domme instappers hebben en de koers is hoog genoeg dan verkopen ze hun posities en laten de kleine bezitters berooid achter... Dit gaat erg veel pijn doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Bitcoins..https://www.youtube.com/watch?v=XmMQAuO62gI

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Heer Schmull, lezers, het lijkt er sterk op dat er een nieuw internet bovenop de Bitcoin-blockchain gebouwd gaat worden. Hiermee vervangt het dus feitelijk het TCP/IP-protocol waar u allen zo mee bekend bent en waar ook deze blog op draait. Bitcoin is veel meer dan alleen digitale munt, het is de basis voor Internet v3.0. En die eigenschap is dus nog niet ingeprijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. U had em al meermalen voorspeld, maar hij is er:
    De Melt Up. De ALLES Bubbel dus.. Bitcoin, Dow, S&P, Nasdaq,Europe ALLES.
    Even kijken hoe gek het nog gaat worden.
    De KLAP hierna gaat ons allemaal raken helaas..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF@:

      Het hek is inderdaad van de dam: YELLEN, die door Trump
      opzij was geschoven, wordt Minister van Financieen in
      een Biden-kabinet. Yellen was voorstander van de
      aankoop van aandelen door de FED, net zoals de Bank of
      Japan en de SNB al jaren doen. Verder is iedereen
      lyrisch geworden door die vaccins, waardoor er zicht
      is op een terugkeer naar het 'normale leven'. Nou dan
      volgt de 'Roaring Twenties' net voor de Grote Crash.
      De markt rekent ook zonder meer op echte inflatie,
      waardoor er een rotatie is naar cyclische aandelen.

      Dit feest lijkt sterk overdreven, maar duurt nog wel
      even. Grote faillissementen staan straks voor de deur.

      DS

      Verwijderen
  40. Het feest kan idd nog wel even duren, en terugkijkend: de Grote Crash werd hier ook al heel wat jaren voorspeld.
    Daarom ben ik met die verwachting wat voorzichtig geworden. Om de zoveel tijd Wolf ! roepen leidt tot niets.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Inderdaad lijkt nu die meltup te komen, de beurzen spuiten omhoog.
    Covid-19 lijkt slechts een tijdelijke verstoring van buiten de economie te zijn geweest.
    Ook de aanslagen van 11 sep 2001 veroorzaakten een duidelijk zichtbare, maar tijdelijke dip in een trend die toch al neergaand was in 2001.

    De echte klappen (zoals 1929 en 2008) komen volgens mij van binnen de economie, dus de nieuwe voorspelde klap moet nog komen.

    De maatregelen a.g.v. Covid-19 lijken de meltup en de daaropvolgende klap wel te versnellen. Door de extreem lage rente groeit de schuldenberg enorm en de huizenprijzen zijn ook niet normaal meer. Wie nu nog instapt in de huizenmarkt is straks de sigaar. Achteraf had dat tussen 2010 en 2017 nog wel prima gekund en ik betreur dat ik toen die stap niet heb gezet, door de vele waarschuwingen zoals o.a. op dit blog ben ik te voorzichtig geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan nog wel voor een relatief lage prijs gouden munten of BTW vrij zilver accumuleren, dan kan je straks makkelijker je huis aankopen!!! Goud en zilver zullen straks erg ver stijgen, de episch gemaakte schulden moeten toch ergens door worden gedekt! TIP Black Friday bij thesilvermountain

      Verwijderen
  42. @Djennis, onzin. Volg Henrik Zeberg eens en zie in waarom:

    https://threadreaderapp.com/thread/1330434602293489665.html

    Goud en zilver zijn daarnaast niet echt schaars.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. HIER, hij zit er totaal naast...https://www.youtube.com/watch?v=G0gJ_cwAVFg

      Verwijderen
  43. Craig Hempke eerlijk en duidelijk verhaal.. https://www.youtube.com/watch?v=RHEpjRcZF5U

    BeantwoordenVerwijderen
  44. https://www.youtube.com/watch?v=AcQR_gEyrGA&ab_channel=StansberryResearch
    Gold/ DOW ratio naar 1:1
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Best wel angstaanjagend FT artikel over hoe China Australie de duimschroeven aandraait. Het eindigt met:  Benjamin Franklin put it in the 18th century: “We must all hang together or most assuredly, we shall all hang separately.”
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Sinds China toetrad tot de WTO in 2001 en de economische
      groei versnelde, vaak ten koste van de rest van de wereld,
      werd het al heel lang duidelijk, dat men haar bedoelingen
      niet moest onderschatten. Vooral buurlanden en landen in
      dezelfde regio, zoals Australie en Nieuw Zeeland, zijn
      niets anders geworden dan provincies van China. Probleem
      is, dat China's systeem lak heeft aan democratie, en als
      men zaken doet, dan ligt men in bed met de beer zelf.
      Vele landen en bedrijven hebben geen keus meer. Zo heeft
      VW liefst 26 fabrieken in China. En degenen, die
      BLI (Belt & Road) hebben omhelsd, vooral Afrika, zullen
      China slaafs moeten volgen. Veel geluk ermee!

      DS

      Verwijderen
  46. # Schmull
    Ik volg Herik Zeberg en zijn Eliot Wave projecties ook,
    ik heb alleen wat twijvels over zijn lengte van de deflationary bust 2 to 4 maanden!
    "So - deflationary Bust is very likely according to our thesis at TheZebergReport. Not for years - but likely for 2-4 months of quick developments just like in Feb-March 2020"
    Hoe ziet u (Schmull) de lengte van de deflationary bust?
    Hoefslag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Hoefslag, wanneer ziet Zeberg deze deflationary bust beginnen, ook in +- febr 2021 ?

      Gr Harold

      Verwijderen
    2. @HOEFSLAG:

      Ik heb het gevoel, dat de Melt-Up nog niet voorbij is, maar
      de deflatoire bust zou dan daarop volgen en minstens 1 jaar duren. We zullen zien.

      DS

      Verwijderen
  47. Heer Schmull, wat zijn wat u betreft de gevolgen van een dergelijke korte deflationary bust op SPPX / US Treasuries? Zorgt dat voor een waardestijging van enkele maanden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De deflatoire Bust zou zeer positief zijn voor de Lange,
      30-jaar Treasuries en zeer negatief voor de S&P 500 index.
      Ook Goud en Zilver zullen het moeten ontgelden, net zoals
      in 2008, toen Lehman Bros failliet ging. Goud daalde 33%
      en Zilver 50%.

      DS

      Verwijderen
  48. Horeca zegt vertrouwen op in kabinet: 'Wij gaan 17 januari weer open'

    https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3298608/horeca-zegt-vertrouwen-op-in-kabinet-wij-gaan-17-januari-weer-open

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Joe Biden is asked about his disagreements with Kamala Harris on certain issues:

    "Like I told Barack, if I reach something where there's a fundamental disagreement we have based on a moral principle, I'll develop some disease and say I have to resign."

    https://twitter.com/DailyCaller/status/1334686548122591235?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  50. 'VERPLICHTE' KIJK EN LUISTER 'TIP'
    https://docsfair.nl/covid19movie/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een typische vorm van tendentieuze informatie van een
      ondeskundige. Stel je voor: laat Corona maar komen
      (Zweden heeft nu de hoogste infectiegraad per hoofd
      van de bevolking!) en sluit de 2% van kwetsbaren maar
      op. Ongelofelijk. Dat is een waanzinnig antwoord op
      een Pandemie, want 80% van die 2% leven gewoon overal,
      niet alleen in verzorgingstehuizen. Maar tegenwoordig
      besmetten kinderen hun ouders en hun leerkrachten, etc.
      Geen ziekenhuisbed zal meer onbezet zijn en mensen
      zullen dan moeten worden behandeld in tentenkampen
      (in Nevada: in parkeergarages) door wie? 20%+ van
      al het medisch personeel is NU al ziek. Helaas is
      vaccinatie de enige oplossing, ook al brengt dat
      risico's met zich mee.

      DS

      DS

      Verwijderen
  51. Maar meneer Schmull, wat zeggen die besmetting nu?

    https://twitter.com/Hartes_Geld/status/1337160323397275649?s=20

    Henk D.

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Mindport

    https://www.youtube.com/watch?v=2Kye-JZiJ7w&t=8s

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Voor iedereen die zegt dat de WEF maar wat roept en geen invloed heeft op beleid zie hier de Volkskrant. Ze kondigen hem even aan. The Great Reset. Is de Volkskrant vanaf vandaag ook een “complotkrant” dan?

    https://twitter.com/JornLuka/status/1337680135282110465?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  54. De Corona beerput gaat langzaam open:

    Osterhaus bevestigt dat hij €5,6 miljoen, door aandelenverkoop, heeft verdiend met vaccinonderzoek

    https://open.spotify.com/episode/6S2mUz7WJ3RUaEQKcBRClZ?si=CRbT5a7jRt6vBCE_w2eNWw

    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen