Translate

maandag 27 april 2020

ALLES WORDT ANDERS.


ALLES WORDT ANDERS


Hopelijk duurt de huidige economische virusdepressie geen 10 jaar. 10 jaar? Heeft u zich daarop voorbereid? Minstens zolang duurden de laatste 2 depressies van 1873 en 1929,
zonder een wereldwijde epidemie. De wereldwijde Lange Depressie van 1873, na de grandiose Industrieele Revolutie, bleef zelfs, met horten en stoten, tot 1896 (23 jaar!) aanhouden. De Depressie vanaf 1929, na de uitdagende mode van de brullende jaren '20 ('roaring twenties'), met steeds kortere rokken, werd, na 10 jaar, ook nog eens gevolgd door de Tweede Wereld- oorlog. Maar beide crisisperioden werden wel eerst voorafgegaan door een ongekende economische vooruitgang en een fenomenale kredietcyclus, die allebei uiteindelijk spaak liepen. Alles werd anders. 


(21 April, 2020): NA DE INEENSTORTING, IS EEN VAT RUWE OLIE, NA EN VOOR INFLATIE (REEEL EN NOMINAAL), NU LAGER DAN IN 1870 (150 JAAR GELEDEN)! DE INFLATIE IN AMERIKA STEEG SINDSDIEN MET LIEFST 2870%. IS OLIE NU NIET TE GOEDKOOP OF IS DIT, HOE VOORLOPIG STRUCTURELE DEFLATIE ERUIT ZIET?


Image

GRONDSTOFFENPRIJZEN IN HET ALGEMEEN, NA AFTREK VAN INFLATIE, DALEN AL GEDURENDE 270 JAAR, VANWEGE EEUWIGE OVERPRODUCTIE EN MENSELIJKE VINDINGRIJKHEID. ZAL DE CORONAVIRUS DE DEFINITIEVE GENADESLAG TOEBRENGEN  AAN DE GRONDSTOFFENSECTOR?



(MINEWEB)(1801 - 2005)(200 jaar)

DEZE CHART VAN 2014 (1900 - 2010) WAS NOG TAMELIJK OPTIMISTISCH. MAAR ALS OLIE NIET WAS WEGGELATEN, DAN STONDEN GRONDSTOFFENPRIJZEN NU NOG VEEL LAGER:


150428-commodity prices voxeu chart

(MARISCAL AND POWELL)(2014) : NAIVE PROJECTION WAS TOO OPTIMISTIC!

https://voxeu.org/article/commodity-booms-and-busts-evidence-1900-2015





(VISUALCAPITALIST)(BANK OF CANADA)(2016): HET HOOGTEPUNT VAN DE 4de SUPERCYCLUS IN GRONDSTOFFENPRIJZEN WAS IN 2011. SINDSDIEN IS HET WEER BERGAFWAARTS NAAR EEN NIVEAU, WELLICHT LAGER DAN OOIT, VANWEGE OPDOEMENDE STRUCTURELE DEFLATIE EN GIGANTISCHE, KREDIETGEDREVEN OVERCAPACITEIT.

https://medium.com/technicity/decoding-the-commodity-super-cycle-1e17f34486b9


Ondertussen is de wereldeconomie helemaal in elkaar gezakt, met de hoogste, al of niet tijdelijke, werkeloosheid in de geschiedenis, dankzij Lady Corona (COVID-19). Zij is nieuw en wil dolgraag met u kennismaken, vooral als u nog niet immuun bent. Zij is zo eng en besmettelijk, dat bijna iedereen met haar in aanraking zal komen, zonder dat men het vaak in de gaten heeft. Iedereen kan dus ongevraagd haar drager worden, zonder enige symptomen te vertonen. Alleen een ruimtepak biedt mogelijke bescherming.

Er zijn al aanwijzingen, dat degenen. die zijn hersteld van COVID-19, slechts in beperkte mate immuun zijn geworden. Daarom lijkt de uitgifte van immuniteitspaspoorten voorbarig, wat een akelige tegenslag is, maar ook mogelijke discriminatie voorkomt van wie wel en wie niet weer aan de slag kan. Dat vergroot de kans op permanente controle op de gezondheidstoestand van iedereen, wat in Azie nu heel gewoon is. Het geraamte voor een machtsstaat, die in een permanente oorlogstoestand, dit keer tegen een virus, verkeert? Waarschijnlijk is het sterftecijfer uiteindelijk 2% (tot dusver echter: 3.4% wereldwijd) oftewel minstens 145 miljoen mensen. Maar dan zijn er nog steeds 7.7 miljard mensen op aarde over. Wat jammer voor degenen, die de wereld wat sneller hadden willen laten ontvolken om de planeet te redden van haar ondergang door klimaatverandering.

Verwacht niet teveel van een eventueel vaccin tegen COVID-19 (SARS-CoV2). Er is nog steeds geen vaccin tegen SARS-CoV1, MERS, en AIDS, met geschatte sterftecijfers van respectievelijk 9.6%, 40% en 100%. Bemoedigend is echter wel, dat er een vaccin is ontwikkeld tegen HEPATITIS-B (leverinfectie), met een sterftecijfer van 1%, tegen MAZELEN, met een sterftecijfer van 15%, tegen MALARIA, met een sterftecijfer van 44% in Afrika en tegen HONDSDOLHEID (Rabies), EBOLA en POKKEN (Smallpox), met sterftecijfers van 90% tot 100%. Het POKKENVIRUS lijkt nu zelfs uitgestorven, nadat 300 miljoen mensen hieraan stierven. Er bestaan ook 2 vaccins tegen het POLIOVIRUS (Kinderverlamming), met een sterftecijfer van 15% tot 30% bij volwassenen, en het INFLUENZAVIRUS (Griep) met een sterftecijfer van minder dan 1%. De meesten laten een inenting tegen Griep daarom achterwege. Maar stel eens voor, dat men de seizoensgriep en COVID-19 tegelijk zou krijgen!

Dat is nu precies, waarom de mogelijk tweede golf van COVID-19, of een mutatie daarvan, in het najaar van 2020, veel erger zou kunnen worden dan de eerste, net zoals bij de Spaanse griep van 2018. De Spaanse griep beleefde zelfs 3 golven, net zoals de Grote Plaag van Athene in de 5de eeuw v.Chr., de Pokkenepidemie van de 18de eeuw en de Influenza Epidemie van 1957. De reden voor een 2de en 3rde golf is het gebrek aan 'kudde-immuniteit' ('herd immunity'), wat zelfs in New York, een van de grootste brandhaarden in 2020, momenteel op slechts 21% wordt geschat. Dit is vergelijkbaar met de eerste krachtige Supergolf van een Tsunami, die vaak gevolgd wordt door meerdere, soms krachtigere golven tot wel 80 km/h. Overigens lijkt, na vaccinatie, de immuniteit bij Pokken, Mazelen en Hepatitis-B levenslang te kunnen gelden, terwijl die van de 4 Coronavirussen, zelfs met een eventueel vaccin, kennelijk nooit van lange duur kan zijn, vanwege hun typische structuur.

https://www.livescience.com/56598-deadliest-viruses-on-earth.html


Welkom in de viruswereld van vele goedbedoelde verzinsels. Niemand weet het werkelijke sterftecijfer, dat uitsluitend aan dit virus moet worden toegeschreven. De meeste, vooral oudere, mensen hebben onderliggende gezondheidsproblemen, zoals kanker, suikerziekte en hartziekte, en bezwijken aan longtuberculose, longontsteking of zelfs influenza (griep), als eenmaal het virus toeslaat. Ziekenhuizen in Amerika bijvoorbeeld, krijgen een aanzienlijk hogere vergoeding van het Medicare systeem, als COVID-19 als doodsoorzaak wordt opgegeven.

Dit is de tijd, dat de wereld steeds meer haar aandacht zal richten op de onderbelichte schaduwkanten van de relatie tussen mens en dier. Zou het virusgevaar van levende wilde dieren bij de traditionele Chinese geneeskunde worden onderschat? Zou men tegenwoordig ook soms moeten stilstaan bij de mogelijke overdracht van ziektes van huisdieren in gezinshuishoudingen? Zou de mens zich misschien beter moeten beschermen bij een bezoek aan een dierentuin? Om maar te zwijgen over de onzichtbare experimenten met dieren en gevogelte in vele laboratoria. Zo zou de vleermuis al jarenlang een hoofdrol hebben gespeeld in de wereldwijde wapenwedloop van biologische oorlogsvoering.

Wat toevallig, dat dit virus eerst in Wuhan, China in December, 2019, en daarna in Iran toesloeg. De ene na de andere hoogeplaatste Iraanse functionaris werd geveld. Wat toevallig, dat 2 maanden eerder, op 18 October, 2019, talloze beleidsmakers, samen met de Johns Hopkins Center for Health Security, een grootscheepse simulatie-oefening hielden onder de titel: nCov-2019, de oorspronkelijke benaming van COVID-19. Waarom vond zo'n oefening plaats, terwijl deze virusepidemie nog niet eens bestond? Wat toevallig, dat de Bill en Melinda Gates Foundation (activa: $ 40 miljard), de sponsor was van die simulatie-oefening. Wat toevallig, dat het octrooi ('patent') op het Coronavirus en alle daarmee verband houdende vaccins, in handen is van het Pirbright Institute, dat o.a. is gefinancierd door de Gates Foundation. Dat octrooi werd op 20 November, 2018 verleend. Waarom worden octrooien verleend voor het uitvinden van virussen? Waarom heeft het Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) 50 octrooien voor vaccinaties? Werd dit virus soms losgelaten, zonder dat er al doeltreffende tegenmaatregelen waren genomen, ondanks de onderlinge verbondenheid van de gehele wereld? Wat toevallig, dat China in 2019 ook nog eens een geweldige vogel- en varkensgriep achter de rug had. Reken maar, dat hier misschien veel meer achter steekt, dan wat men op het eerste gezicht dacht. (Zie: #COVID19; #CORONAVIRUS; #LOCKDOWN; COVID.pdf; etc.)


Het is begrijpelijk, dat de tegenstand van quarantainemaatregelen overal aanzienlijk toeneemt. Zolang het virus niet is bedwongen, moet men er echter mee rekening houden, dat er een periode volgt van al of niet tijdelijke versoepeling, desnoods onder de dreiging van de staat van beleg. Een business model van sociale distantieering ('social distancing') lijkt trouwens nauwelijks of niet winstgevend. De quarantaine werd tenslotte ingesteld, zodra het excessieve, naast het normale, dodental uit de hand dreigde te lopen, omdat men, in eerste instantie, of het virus negeerde of naief geloofde, dat men kon wachten op 'kudde-immuniteit' ('herd immunity').

Toen de Zwarte Dood oftewel de Builenpest in 1347, via Italie, haar intrede deed in Europa, bleef de ziekte in de eeuwen daarop de kop opsteken. Europa had al ruim eenderde van zijn bevolking hieraan verloren. Zo brak deze ziekte in 1720 weer uit in de belangrijke havenstad Marseille. Om de verspreiding daarvan te stoppen, werd er een muur gebouwd rondom de stad (Mur de la Peste). Er stond de doodstraf op enige communicatie van de stad met de rest van de Provence. Op een gegeven moment besloot men om de grenzen van geheel Europa definitief dicht te gooien. Vanaf 1770, stelde het Hapsburgse Rijk een 'cordon sanitaire' in van 1600 kilometer(!) langs de grens met de Ottomanen, want Constantinopel, het huidige Istanbul, bleek een voortdurende haard van besmetting. Ruim 100.000 man bewaakten deze militaire grens met geweren (musketten) en uitkijkposten. Brieven werden uitgerookt met zwavel en het geld werd gewassen in azijn. Pas in 1871, na 101 jaar (!), werd deze grens definitief ontmanteld.


Alles wordt anders. De wereld staat pas aan het begin van een wereldwijde economische ramp. Vele bedrijven en, zelfs gehele bedrijfstakken, zullen straks opeens zijn verdwenen. Het leven zal nooit meer zijn zoals vroeger, ookal omdat de mens zelf voorgoed is veranderd. Na zo'n schok, zal het heel lang duren om over zo'n trauma heen te komen. Feestvieren met de medemens, een essentieel onderdeel van het dagelijks leven, lijkt voorlopig opeens minder aantrekkelijk:


(CBS NEWS POLL, April, 2020):



Vergeet niet, dat de consument 70% van de economie bepaalt en dat de meeste economische activiteit in elk land te danken is aan grootstedelijke agglommeraties, die waarschijnlijk het langst de quarantainetoestand moeten volhouden, vanwege hun hoge sterftecijfers. Verder staat men nog pas aan het begin van uitgebreide keuringen om de gezondheidstoestand van iedereen vast te stellen, wat een voorwaarde lijkt voor de opheffing van de quarantaine. Helaas geven vele testapparaten een onbetrouwbare uitslag, vooral na 24 uur, waardoor de onzekerheid voorlopig niet verdwijnt. Ook moeten al degenen, die in aanraking zijn geweest met iemand, die een positieve uitslag heeft gehad, worden getraceerd. Zelfs het kleine IJSLAND had op een gegeven moment een team van 160 mensen om dit uit te voeren. De uitdagingen voor een groot land zijn in dit opzicht enorm! Maar het doel is, dat men zich weer veiliger gaat voelen.


Maar de economie moet natuurlijk wel enigszins overeind blijven in het geval, dat men weer gereed is om die aan te zwengelen. Daarom is menige overheid nu gedwongen om uiterst kostbare maatregelen te nemen, ter waarde van duizenden miljarden, die echter niet moeten worden gezien als stimuleringen, maar eerder als compensaties voor de kolossale vraaguitval als gevolg van de quarantaine. De Westerse economie bestaat voornamelijk uit de dienstensector, die in sneltreinvaart is geimplodeerd.


Dit noodzakelijke crisisbeleid leidt tot een explosie van staatsschulden als percentage van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De meeste overheden kunnen nu echter staatsleningen uitgeven tegen een zeer lage rente, omdat het Grote Geld voorlopig alle lust heeft verloren in riskantere beleggingen. Een overheid heeft tenminste de macht om belasting te heffen, een bedrijf niet. De kwantitatieve verruiming ('quantitative easing' - QE) is dit keer een veelvoud van die van na de financieele crisis in 2008 tot 2009. Maar men moet dat zien in het licht van de totale wereldschuld van zo'n $ 255.000 miljard oftewel 350% van het BBP van de wereld. De duizenden miljarden aan geldinjecties en garanties zijn een schijntje in vergelijking met de omvang van de wankele krediet- en derivatenpiramide! Men probeert juist deflatie te bestrijden en te voorkomen, dat deze gigantische piramides omvallen. De boot is lek en men probeert om de zaak drijvende te houden. Geen inflatie in zicht! Integendeel.

(CRESCAT): M2 GELDHOEVEELHEID OFTEWEL GELD, DAT DIRECT BESCHIKBAAR IS ('NEAR MONEY') EN ONDERDEEL VORMT VAN DE TOTALE GELDHOEVEELHEID ('MONETARY BASE'): EEN VULKAANUITBARSTING, MAAR DIT IS GEEN ECHT 'GELDDRUKKEN'!

image.png

(TRADINGECONOMICS.COM)(April 2020: DE EXPLOSIEVE STIJGING VAN M2 ('NEAR MONEY') OM DE VRAAGUITVAL VAN DE QUARANTAINE TE COMPENSEREN, WAT DUS GEEN ECHTE MONETAIRE STIMULERING IS:



(St.LouisFED)April 2020): M2 ('NEAR MONEY') GELDHOEVEELHEID: DE STIJGING DIENT OM DE GATEN TE DICHTEN VAN DE LEKKENDE BOOT EN MOET NIET WORDEN GEZIEN ALS MONETAIRE STIMULERING:

Image


QE (Quantative Easing), dat de balans van een Centrale Bank verhoogt, is GEEN 'gelddrukken'. Het is een ruil van activa ('asset swap') van relatief illiquide obligaties voor liquiditeiten, met geld 'uit het niets' van de Centrale Bank, waarbij de totale geldhoeveelheid ('monetary base') nagenoeg onveranderd blijft, anders dan de 'natuurlijke' stijging om de economie te accommoderen. Het staat gelijk aan het 'rondpompen' ('recycling') van activa om liquiditeiten te verhogen. Het gevolg kan zijn, dat die nieuwe liquiditeiten weer worden belegd in aandelen of onroerend goed, waardoor er activa-inflatie ('zeepbellen') ontstaat, het zogenaamde vermogenseffect, welke de ongelijkheid verhoogt tussen de 'haves' en de 'have nots'. Overigens is 95% van de totale 'geldschepping' afkomstig van het particuliere banksysteem door middel van kredieten in ruil voor onderpand of kasstromen.

Maar er ontstaat geen consumentenprijsinflatie, noch hyperinflatie, noch een Dollardaling, noch noemenswaardige economische groei, net zoals tussen 2009 en 2020. Dit was de reden voor de spectaculaire hausse in, met name, de alom gehate, Amerikaanse Treasuries, welke de sterkste aanbeveling waren van ondergetekende in de laatste decennia, ondanks de algemene twijfel. Die hausse is nog steeds niet voorbij! De rendementen van de 10-jarige Treasury (0.62%) en van de 30-jarige Treasury (1.17%) zijn, tijdens de verwachte  komende deflatoire ineenstorting, op weg naar respectievelijk NEGATIEF en 0.5%, met een dienovereenkomstige waardestijging, vanwege de internationale vlucht naar veilige havens. Tegelijkertijd zal de daling in de omloopsnelheid van het geld ('velocity'), een voorwaarde voor echte inflatie, wat nu op een 60-jarig laagtepunt staat, zich meedogenloos voortzetten.

(TRADINGECONOMICS.COM): M2 OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD ('VELOCITY'), DIE BEPALEND IS VOOR INFLATIE: DE 23-JARIGE INSTORTING ZET ZICH VOORT EN DUIDT OP DEFLATIE!

 united states velocity of m2 ratio q sa fed data


(FT)(6 APRIL, 2020): DE BALANS VAN DE AMERIKAANSE FEDERAL RESERVE EXPLODEERT, VANWEGE QE:

Federal Reserve’s balance sheet could reach $9tn


https://www.yardeni.com/pub/peacockfedecbassets.pdf

(FT)(6 April, 2020): MAAR DE BALANS VAN DE BANK OF JAPAN (BOJ), ALS PERCENTAGE VAN HET BBP, IS NOG VERREWEG DE GROOTSTE TER WERELD VAN DE GROTE CENTRALE BANKEN, GROTER DAN DE WAARDE VAN HAAR GEHELE ECONOMIE! DIE VAN DE FEDERAL RESERVE STAAT SLECHTS OP NO. 4. DE ECB MAG ER OOK WEZEN, MAAR DIE PROBEERT DE EUROZONE EN HET EUROPESE BANKWEZEN OVEREIND TE HOUDEN. VAN DE KLEINERE CENTRALE BANKEN, STAAT DE ZWITSERSE NATIONALE BANK (SNB) OVERIGENS HELEMAAL BOVENAAN OP 120% (!) VAN HAAR BBP, OM DE STERKTE IN DE ZWITSERSE FRANK (CHF) TEGEN TE GAAN. ALLEMAAL VANWEGE 'QUANTITATIVE EASING' (QE):

US takes a cue from Japan; Central banks’ balance sheets as % of GDP

Natuurlijk bestaat er hier en daar een onterechte angst, dat er echt 'geld moet worden gedrukt', hetzij door 'helikoptergeld' hetzij door MMT ('Modern Monetary Theory'), wat wel zou kunnen leiden tot echte inflatie en een explosie in de omloopsnelheid van het geld. Geld zou dan een 'hete aardappel' kunnen worden. Maar echt 'gelddrukken', anders dan eenmalig en incidenteel, is in de meeste landen nog wettelijk verboden en de volksvertegenwoordigingen moeten eerst zo'n wetsverandering goedkeuren. Bovendien schiet men er weinig mee op, want gierende consumentenprijsinflatie of hyperinflatie verlaagt de levensstandaard en leidt tot volksopstand, chaos en dictatuur. Het gehele financiele systeem zou dan uit haar evenwicht geraken. Dat doet denken aan Duitsland in de jaren '20, China in de jaren '30, Joegoslavie en Hongarije na de Tweede Wereldoorlog, alsmede talloze landen in Latijns Amerika. 

Het staat gelijk aan politieke zelfmoord en aan een 'na mij de zondvloed' mentaliteit. Het relatief conservatieve Amerikaanse Congress zal deze weg nooit bewandelen. Die mentaliteit bestaat uitsluitend in exotische, corrupte landen, of na een plotselinge blikseminslag, zoals oorlog. Het zou de doodsteek betekenen voor Amerikaanse Treasuries, die het onderpand vormen voor het internationale kredietsysteem. Ook de Amerikaanse Dollar zou dan, als wereldmunt, in ernstige opspraak kunnen komen. De gedachte alleen al! Maar mocht de ECB, onder druk van Zuid-Europa, ooit daartoe willen overgaan, tegen de wens van Duitsland en Nederland in, dan zou dat het einde inluiden van de EURO, de EUROZONE en wellicht de EU.

De aanzienlijk hogere staatsschulden, de structureel torenhoge werkeloosheid en de massieve vergroting van de balansen van de Centrale Banken door QE, zullen daarom de economische groei en inflatie juist verder verminderen, net zoals tussen 2009 en 2020. Hoe meer schuld, des te minder economische groei, hoe laag de rente ook is. Na de virusschok, volgt een langdurige periode van wonden likken, soberheid, schuldafbouw, hogere belastingen tegelijk met aanzienlijk hogere besparingen, zoals na elke crisis. John Maynard Keynes schreef in 1940 een Pamflet: 'How To Pay For The War'. Toen de oorlog voorbij was, kregen de hoogstbetaalden in Groot Brittannie de rekening gepresenteerd met een 97.5% marginale inkomstenbelasting en iedereen werd verplicht om deel te nemen aan spaarplannen.

Economische stagnatie en deflatie liggen in het verschiet, een zogenaamd L-herstel. Er lijkt weinig kans op een U-herstel of op een W-herstel, laat staan op een V-herstel. De rendementen van solide obligaties zullen, met tijdelijke onderbrekingen, blijven dalen, met een dienovereenkomstige waardestijging. Ondanks hun 39-jarige hausse, zijn solide obligaties veel goedkoper dan aandelen en onroerend goed, vooral in een klimaat, dat neigt naar deflatie en schuldherstructurering. Elke afschrijving van schuld is uiterst deflatoir, want de schuld van de een, is het bezit van de ander.

Is er kans op een Internationale Monetaire Reset, een tweede overeenkomst in de trant van Bretton Woods (1945 - 1971), nu de wereldschuld helemaal uit de hand lijkt te zijn gelopen? Bij zo'n overeenkomst zijn er altijd winnaars en verliezers en het is voorlopig onwaarschijnlijk, dat de huidige verdeelde wereld bereid is om rondom de tafel te gaan zitten. De realiteit is, dat de grootmachten allang met elkaar op uiterst gespannen voet staan. Oorlog is weer niet uitgesloten.

(PIMCO)(April 2020): DE DRAMATISCHE VERLAGING VAN DE RENTETARIEVEN VAN DE CENTRALE BANKEN VAN DE ONTWIKKELDE LANDEN SINDS 2007: DIT DUIDT OP EEN STAAT VAN PANIEK! ZULKE LAGE RENTE IS EEN TEKEN VAN EEN HELE ZIEKE ECONOMIE:



De huidige Dollarstandaard (88% van alle wereldwijde transacties; 80% van de wereldschuld; en 60% van de wereldreserves) lijkt nog tientallen jaren van kracht te blijven, bij gebrek aan enig alternatief. De Euro wankelt, na 20 jaar, nog steeds; de Chinese Renminbi (RMB) is nog steeds niet inwisselbaar; en de Speciale Trekkingsrechten (SDR's) van het IMF genieten, na 50 jaar, weinig vertrouwen als betaalmiddel of als opslag van waarde ('store of value'), omdat het ontbreekt aan een machtige ondersteuning van een democratisch land met een rechtsstaat, zoals de Dollar. Een wereldmunt kan alleen blijven bestaan, als een land bereid en in staat is om structurele betalingsbalanstekorten te accepteren, anders ontstaat er een wereldwijd tekort aan die munt. 

Er is nu al een enorm Dollartekort, doordat de gehele wereld in de laatste 10 jaar excessieve leningen in Dollars is aangegaan, vooral via de onzichtbare, gigantische Eurodollarmarkt, de markt van 'off-shore' Dollars, die 90% van de wereldhandel financieert en die niet onder toezicht staat van de Amerikaanse Federal Reserve. De rente in die markt is immers lager en er zijn minder regels. Die markt bestaat dus uit een valuta, die alleen Amerika zelf kan uitgeven. De gehele wereld ligt nu weer, net zoals in 2009, aan het infuus van de (tijdelijke?) bilaterale swapovereenkomsten ('liquidity swaps') van de Federal Reserve, anders zouden vooral Europese en Japanse banken gewoon omvallen, tegelijk met de meeste Opkomende Landen.

(BIS)(WORLD BANK)(RABOBANK): DE OMVANG VAN DE EURODOLLAR ('OFF-SHORE DOLLAR')-MARKT IS LIEFST DRIEMAAL ZO GROOT ALS DE AMERIKAANSE ECONOMIE ZELF. DAT VRAAGT OP DEN DUUR OM MOEILIJKHEDEN!

image.png

https://www.zerohedge.com/markets/down-rabbit-hole-eurodollar-market-matrix-behind-it-all 

Een andere vraag is, hoelang Amerika bereid is om die rol te blijven vervullen in een klimaat van America First. Niet uitgesloten moet worden, dat er op een gegeven moment een krachtmeting plaatsvindt met de 99% van alle andere valuta's, die sinds 2008 (12 jaar!) tegenover de Dollar zijn gedevalueerd. Als China haar overgewaardeerde Renminbi (RMB) ooit bewust blijft devalueren tegenover de Dollar,  en daardoor haar overcapaciteit c.q. deflatie zou exporteren naar de rest van de wereld, dan krijgen Amerika en President Trump er wellicht genoeg van. Een ontploffing van de Eurodollarmarkt kan niet meer worden uitgesloten, wat een ernstige wereldwijde economische depressie zou kunnen veroorzaken. Amerika kan opeens, ook noodgedwongen, de stekker eruit trekken.

Een kolossale devaluatie van de Chinese Renminbi (RMB) is het ultieme zwaard van Damocles, dat boven de wereldeconomie hangt. Dat zou de structurele deflatie over de gehele wereld bezegelen, want daar valt niet tegenop te boksen. Maar het zwaar gefinancierde Chinese financieele systeem van $ 42.000 miljard, met $ 3.000 miljard aan dubieuze reserves, lijkt op de moeder van alle Ponzifraudes, waarbij het Chinese economische wonder allang te mooi was om waar te zijn. De meeste waarnemers durven hier, uit angst, niet teveel over uit te weiden.

https://www.valuewalk.com/2020/04/worst-bear-market-and-recession/

(TRADINGECONOMICS.COM)(April 2020): DE CHINESE YUAN of RENMINBI TEGENOVER DE DOLLAR: ZAL DE NEERGAANDE TREND SINDS 15 JAAR, NA DE TIJDELIJKE OPWAARTSE STUIPTREKKING SINDS 2015, ZICH STRAKS VOORTZETTEN? DAT ZOU EEN GEBEURTENIS WORDEN VAN DE EERSTE ORDE!

Chinese Yuan

Bij het Plaza Akkoord van 1985 dwong Amerika bijvoorbeeld o.a. Japan en Duitsland om hun valuta's, de Yen en de Deutschmark, tegen hun zin, te revalueren, via valuta-interventies, tegenover de Dollar, wat uiteindelijk de Crash van 1990 in Japan tot gevolg had. Na een beursstijging van 600% tot 1990, stortte de Nikkei 225 index in met 90% in de daarop volgende jaren, tegelijk met een daling nam 90% van hun onroerend goedmarkt. 

Die enorme schok, tegelijk met de toenemende vergrijzing, was de oorzaak van de Japanse stagnatie, deflatie en het risico-mijdend gedrag van de gemiddelde Japanse belegger in de laatste 30 jaar, waarbij de Lange Japanse staatsobligatie (JGB) verreweg de beste Japanse belegging bleek, ondanks of juist dankzij de hoogste staatsschuld, thans 252%, als percentage van haar Bruto Binnenlands Product (BBP) ter wereld. Staat er daarom weer een krachtmeting voor de deur voor een gedwongen revaluatie van o.a. de Euro, wat de Eurozone  momenteel kan missen als kiespijn en wat zou kunnen leiden tot het uiteenvallen van die zone? 

Hoe het ook zij, de Dollar lijkt uiteindelijk uit de huidige crisis sterker dan ooit tevoorschijn te komen, want de enige potentieele concurrent, de Euro is van een monetaire unie, die daarop aanspraak maakt, maar het, na 20 jaar, nog steeds niet is. Een uniforme valutaire aanpak van totaal verschillende culturen ('one size fits all') is op den duur gedoemd om te mislukken of het nu een politiek project is of niet.

Dit zou menigeen weer verrassen, want de Amerikaanse overheidsschuld, als percentage van haar Bruto Binnenlands Product (BBP), schiet, door alle ellende, minstens omhoog van 109% naar 131%. De Eurozone, die niet echt kan worden beschouwd als een echte eenheid, ziet de staatsschuld stijgen van 84% naar 97%, als percentage van haar BBP. Maar dat komt door de begrotingsoverschotten van Duitsland en Nederland. Het percentage van Italie explodeert liefst naar 155%, maar Frankrijk (115%) en Spanje (113%) mogen er ook wezen (alle schattingen van het IMF). De periode na Corona vereist dan een nieuwe start om te proberen terug te keren naar een gezondere staatshuishouding, maar niemand weet hoe en wanneer.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/15/tekorten-en-schulden-exploderen-wereldwijd-a3996802#/handelsblad/2020/04/16/%23108 





(HOFSTRA UNIVERSITY): DE BEURS IS TOT ALLES IN STAAT, ONDANKS HET NIEUWS. DAT MAAKT DE VOORSPELLING VAN BEURSKOERSEN ZO GECOMPLICEERD, VOORAL IN EEN AMERIKAANS VERKIEZINGSJAAR. EMOTIES, NIET REDELIJKE INTERPRETATIES, OVERHEERSEN. MAAR DE HACHELIJKE FASE VAN EEN NEERGAANDE MARKT ('BEAR MARKET') IS THE 'RETURN TO NORMAL', NET VOOR DE ECHTE DALING. MOET HET ERGSTE LATER NOG KOMEN?

MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.


De volgende Beleggers-Lunch en Borrel vinden hopelijk weer plaats in November, 2020.


DIEDERIK SCHMULL, 27 April, 2020. Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.



dschmull@gmail.com

TWITTER: @RickSchmull

YOUTUBE:
https://www.youtube.com/user/RickSchmull/videos?view_as=subscriber





























288 opmerkingen:

  1. Heer Schmull, allereerst hartelijk dank voor weer een parel van een column. U geeft al lange tijd aan, dat we een deflatoire tijd tegemoet gaan. Dat zou dan betekenen dat de derivatenpiramide gaat schuiven op enig moment. Wat betekent dit volgens u voor de wereld-economie en voor de Europese Unie in het bijzonder?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Veel dank! Deflatie, zelfs een milde, zoals in Japan,
      is een nachtmerrie voor de Centrale Banken. Maar Japan
      heeft de wereld duidelijk gemaakt, dat 30 jaar van
      Super QE (QQE) niet veel heeft geholpen. Maar de
      door velen voorspelde hyperinflatie heeft niet
      plaatsgevonden, omdat een wetsverandering voor
      Helikoptergeld bij de oudere Japanse kiezers
      een non-starter is.

      Het probleem met de onzichtbare derivatenpiramide is,
      dat vele bilaterale contracten niet 'gematched' zijn.
      Toch wist men zo'n $ 750 miljard aan contracten van
      Lehman, na hun faillissement, af te wikkelen,
      waarschijnlijk met behulp van grote partijen, die daar
      ook belang bij hadden.

      Derivaten zijn 'weapons of mass destruction' (Buffett),
      die echter daar zelf vrij actief mee was. Maar sinds
      de Goudwisselstandaard werd ontmanteld in 1971,
      kreeg de wereld oneindige liquiditeiten ver boven
      het aantal beschikbare 'dingen', waardoor derivaten
      de leemte als het ware opvulden. Probleem is, dat
      er een gigantisch monster is ontstaan, waar de
      wereld opeens de controle over kan verliezen.

      Timing is niet te zeggen, want de mens is heel
      vindingrijk en boekhouding is heel creatief.
      Het kan opeens voorbij zijn, als het vertrouwen
      vervliegt.

      Dus wat blikgroente en water thuis kan geen kwaad.

      DS

      Verwijderen
    2. @WILLEM:

      Miljoenen Britten zijn nu tijdens de Lockdown bezig
      om hun eigen groente te kweken, hetzij in eigen tuin
      hetzij in bloembakken. Ruim 85% wordt immers
      geimporteerd uit de EU! In het begin van de Tweede
      Wereldoorlog werden de Britten aangemoedigd om
      datzelfde te doen ('Dig for Victory') en zo
      werd Groot-Brittannie toen spoedig 50% zelf-
      voorzienend.

      https://www.rhs.org.uk/advice/grow-your-own/vegetables

      https://www.bl.uk/learning/timeline/item107597.html

      https://www.libelle.be/vrije-tijd/makkelijkste-groenten-kweken-tuin/

      DS

      Verwijderen
    3. Heer Schmull, hartelijk dank voor uw tips/adviezen. Mijn vrouw is medio vorig al voorzichtig begonnen met een groente/kruiden-tuintje, met haar "groene vingers", dus we zijn langzaam al begonnen met "preppen". ;-)

      Willem.

      Verwijderen
    4. moet zijn : medio vorig jaar.

      Verwijderen
  2. OMG!! Oordeel zelf:

    https://www.youtube.com/watch?v=xfLVxx_lBLU

    Regina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://twitter.com/Arno__82/status/1254874646081667077

      Verwijderen
    2. https://twitter.com/Arno__82/status/1254874646081667077

      Verwijderen
    3. @REGINA:

      Het gaat erom, dat de meeste dragers van het virus geen
      symptomen vertonen, maar wel de rest kan besmetten.

      https://edition.cnn.com/2020/04/01/europe/iceland-testing-coronavirus-intl/index.html

      DS

      Verwijderen
    4. Ik vind het erg merkwaardig dat Youtube dit interview verwijderd:

      Wegens schending van de communityrichtlijnen?!? Een dokter die verteld over zijn onderzoeken!

      Ook dat de administratie van ziekhuizen gedwongen worden om elke overledenen als Corona-overledenen te vermelden.

      Hier spellen grote belangen achter.

      https://vimeo.com/412189024

      Regina

      Verwijderen
    5. @REGINA:

      Het is heel vaak onduidelijk, waarom de Sociale Media
      bepaalde actuele, maar gevoelige zaken, verwijderen.
      Het kan zijn, dat hun algorithmen automatisch schoon
      schip maken met alles, wat controversieel is over
      Corona, om nepnieuws tegen te gaan. Zeker frustrerend,
      maar het is een prive-site.

      DS

      Verwijderen
    6. U heeft helemaal gelijk zoals meestal, maar vreemde krachten trekken aan de teugels:

      https://www.youtube.com/watch?v=sPrbGU0Wyh4

      Dit is dat niet normaal?

      https://twitter.com/KelemenCari/status/1255289187403804673?s=20

      Regina

      Verwijderen
  3. U heeft enkele jaren geleden dit boek aanbevolen:
    Anatomy of the Bear: Lessons from Wall Street’s Four Great Bottoms - Russell Napier - (Harriman House, UK)

    Interessante opmerkingen over de huidige bear-market:
    https://realinvestmentadvice.com/lessons-forgotten-are-relearned-during-bear-markets-annotated/

    Groeten,

    MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      Interessant artikel! Russell Napier was een van mijn beste
      leermeesters. Ik geloof nu ook, dat het huidige klimaat
      moet worden vergeleken met 1929 - 1932. Bovendien geloof
      ik ook, dat de huidige epidemie moet worden vergeleken
      met die van 1720. Dus we hebben nog heel wat voor de
      boeg! Iedereen praat maar over een U of V of W -herstel,
      maar niemand durft het te hebben over een L-herstel.
      Daar moeten we helaas ernstig mee rekening houden.

      DS

      Verwijderen
  4. https://www.zerohedge.com/markets/no-happy-ending-you-roubini-explains-coming-greater-depression-2020s
    Roubini gelooft dat het een heftige L-vorm wordt
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Roubini slaat de spijker op zijn kop. Heldere geest!
      Helemaal eens met zijn zienswijze. Ga er maar eens
      voor zitten.

      DS

      Verwijderen
  5. Ivor Cummins
    @FatEmperor
    · 8 u
    Breaking news - the #WHO now agree that #Sweden were CORRECT on #Coronavirus strategy!
    What a day for science...what a day for data-centricity #Covid19

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. YOU CANNOT TRUST DR. FAUCI: There Is An Agenda To Control The Population | Dr. Rashid Buttar

      https://www.youtube.com/watch?v=-4-ukvbtS24&t=25s

      Fred

      Verwijderen
  6. https://www.volkskrant.nl/economie/het-opkopen-van-schulden-is-verslavender-dan-harddrugs~b3363e24/
    Vlg dit artikel zal de ECB stap voor stap de gehele staatsschuld vd Eurozone opkopen. Citaat: de euro kan met het kiezen van deze makkelijke weg in een door hyperinflatie aangetaste Weimar-mark eindigen.
    Beste DS: wat is uw mening ?
    Bvd Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Bedankt voor dit artikel. Helaas is de schrijver, zoals
      de meesten, niet op de hoogte van wat de opkoop van
      schuldpapier (QE) precies betekent. QE is een asset swap,
      GEEN gelddrukken. Waarom heeft alle QE in Japan, Amerika
      en Europa tot nu toe geen hyperinflatie veroorzaakt?
      Omdat echt helikoptergeld (nog) verboden is.

      De opkoop van schuldpapier betekent niet, dat schuld
      verdwijnt. Die schuld verdwijnt pas bij afschrijving,
      herstructurering en faillissement. De QE van de ECB
      is nog maar de helft, als percentage van het BBP,
      vergeleken met die van de Bank of Japan.

      Als de ECB niets zou doen, dan valt Zuid-Europa uit
      de Euro-boot. Dat wordt pas een schok. Maar misschien
      is dat toch onvermijdelijk. GO DOLLAR.

      DS

      Verwijderen
  7. Iedereen moet dit weten. Het staat trouwens openaar op The World Economic Forum, iedereen kan dit opzoeken deze plannen zijn gewoon openbaar.
    Hij laat het complete plan zien mbt corona! Alles tot in de puntjes uitgedacht!!

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=349&v=D0sH_D8vi-A&feature=emb_logo

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nieuwe Wereldorde, trap er niet in!" - De Buitenplaats #3 met Ronald Heister

      https://www.youtube.com/watch?v=hQfI69dPcLA

      Loes

      Verwijderen
    2. Alles volgens het plan?

      https://twitter.com/QPatriot17/status/1228950347692920832?s=20

      Verwijderen
  8. Hoogleraar Sylvester Eijjfinger is het niet met u eens:

    https://www.deondernemer.nl/corona/coronavirus/hoogleraar-economie-tilburg-coronacrisis-meer-welvaart-vernieuwing~2118975

    Citaten uit het artikel:

    “Deze crisis wordt veroorzaakt door een externe factor. Die is tijdelijk.”

    “Deze situatie brengt instincten naar boven bij mensen. Ze gaan op zoek naar hoe ze kunnen overleven.”

    Met het eerste citaat bent u het dus niet eens, met het tweede volgens mij wel.

    Alles staat of valt natuurlijk wel met de komst van een vaccin. Volgens virologen duurt dat tot medio 2021, er zijn zelfs positieve geluiden over een beschikbaar vaccin komend najaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt voor het artikel. Met alle respect voor Eijffinger,
      ben ik het 100% met hem oneens. Was dat maar zo!

      Lichtpuntje is natuurlijk de vernieuwende technologie,
      maar die was er ook in de jaren '20, met de auto, de film
      en de telecommunicatie, net voor een 10-jarige Depressie.

      Alsof de wereld beter tegen een stootje kan dan in 2008!
      De schulden en derivaten, als percentage van de wereld-
      economie, zijn nu veel hoger. De wereld is veel
      kwetsbaarder. In vele delen van de wereld komt anarchie
      en hongersnood, want overheden kunnen niet iedereen
      steunen.

      Misschien komt er helemaal geen vaccin, zoals het geval
      is bij vele ziektes. Maar zelfs als er vaccin komt,
      moet dat veilig zijn en dat kan 10 jaar duren, geen
      1 of 2 jaar. Verder moet vaccinatie vrijwillig of
      gedwongen zijn? Dat zal heel veel voeten in de aarde
      hebben.

      Eijffinger en zijn medestanders lijken totaal onvoorbereid
      te zijn op een jarenlange malaise, vooral als het virus
      nog een 2de en 3rde Golf krijgt, wat voor de hand ligt.

      Externe factor? Dit is niet de eerste Pandemie. Lees de
      geschiedenis er maar op na. Niets blijft bij het oude!

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Dit is, wat er gebeurt bij HONGERSNOOD (Zuid-Afrika!):

      https://www.youtube.com/watch?v=pl-R7KeUm5o

      DS

      Verwijderen
    3. Ook ik ben bang dat Eijffinger te positief is.

      De gevolgen van sociale onrust ziet hij over het hoofd. Voor een groot deel van de westerse mensen valt het niet mee om in te leveren op materiele verworvenheden die we sinds de jaren 60/70 als normaal zijn gaan beschouwen.

      Volgens Marc Faber is corona vooral de katalysator die ons dichterbij de systeemcrisis brengt die in 2008 ternauwernood is voorkomen. Zie uitzending VPRO Tegenlicht 29-3-2020.
      Ik denk dat hij gelijk heeft.

      De kans op een vaccin tegen corona, of een vaccin dat het verloop van de ziekte verlicht acht ik redelijk groot.
      Bmr-vaccins lijken nu kanshebber: https://nos.nl/artikel/2332479-bmr-vaccinatie-geeft-mogelijk-milder-verloop-van-covid-19-infectie.html
      Waarom dat vaccin in 2003 bij Sars niet is gevonden kan ik niet zeggen, maar toen was China nog niet zo belangrijk als nu, bovendien heeft nu ook de westerse wereld last van deze pandemie.
      Dus de belangen om dat vaccin te vinden zijn groot en ik heb nog wel vertrouwen in de medische wetenschap.

      Waar ik wel somber over ben is de kans op een nieuwe pandemie.
      Zie b.v. dit artikel van 28-1-2020:
      https://www.parool.nl/columns-opinie/waarom-virologen-een-nieuwe-pandemie-verwachten~b1119c5c/
      Deze boodschap om in onze menselijke expansiedrift voorzichtiger te zijn met de natuur past niet in de agenda van politici zoals Trump en Bolsonaro. Liever leggen zij de schuld bij anderen, zoals een Chinees lab of Bill Gates of bij politieke tegenstanders. En worden hun aanhangers (die hun banen en welvaart zien verdwijnen) opgestookt, met nog meer sociale onrust tot gevolg.

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Bedankt voor de links.

      De Quarantaine is waarschijnlijk moeilijk vol te houden,
      maar dan zal de virussituatie wel nog veel langer duren.
      We zien nu de tweede golf in Singapore, vooral onder
      migranten, die het niet zo nauw namen met social
      distancing. Datzelfde geldt voor de immigranten uit
      het Caraibische gebied in Londen, met de hoogste
      sterftecijfers ter wereld.

      Het volgende is een heel goed overzicht van COVID-19 en
      de moeite van het lezen waard:

      https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-learning-how-to-dance-b8420170203e

      Wat men nog onderschat is de enorme golf van faillissementen,
      die opdoemt, zodra deze virussituatie nog 1 of 2 jaar
      zou moeten duren. Dan praten we over een mogelijke
      torenhoge structurele werkeloosheid.

      DS

      Verwijderen
  9. Een hotel in het centrum van Basel met 125 decare grond koste in Duitsland ten tijde van de Weimar republiek (hyperinflatie) 2 ounce goud.

    https://sgeorgiev.com/blog/2013/10/14/commodity-prices-in-weimar-republic-1913-1923/

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Werkelijk dramatisch. Dit zijn cijfers over economie Spanje 2020. Consumentenuitgaven -9%, investeringen -25%, export -27%, import -31%, bnp -9%. Herstel in vorm van V voor volgend jaar. Behalve dan voor werkloosheid. Gaat naar 19%, in 2021 17%.

    Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DICK:

      De economische cijfers van Spanje en Frankrijk waren zelfs
      slechter dan die van Italie. Bye, Bye V-herstel. De echte
      nachtmerrie is pas begonnen.

      Op jaarbasis, daalde de economie van de 19 lidstaten van
      de Eurozone liefst 14.4%, veel erger dan die van Amerika
      met een daling van 4.8%. Dit is ronduit een ramp, want
      de crisis is pas EEN PAAR WEKEN OUD. Men schat, dat
      nu al 15% van de Europese gezinnen hun schulden niet
      kunnen bijhouden. De banken zijn weer totaal onvoorbereid!

      DS

      Verwijderen
  11. Het lijkt er steeds meer op dat nogal wat landen de Amerikaanse dollar willen loslaten voor hun beleggingen en handel.

    De SCO groep bijvoorbeeld, bestaand uit o.a. Rusland, India en China, hebben een principe akkoord om in de eigen munteenheid te handelen.

    En nu helemaal, vindt China het opportuun de Dollar door de Yuan te vervangen. Men introduceert ook een digitale munteenheid, de e-RMB.

    Heeft de Dollar haar langste tijd gehad?

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Nee, de Dollar wordt juist steeds belangrijker, vooral
      na elke crisis. Dat komt, omdat de meeste wereldschuld
      in Dollars luidt. Obligaties in andere valuta's zijn
      vaak moeilijk verhandelbaar en heel moeilijk bij
      beleggers te plaatsen.

      Ik hoor al 50 jaar, dat de Dollar 'valt' (Middelkoop!),
      maar het tegenovergestelde gebeurde. Meer transacties
      in Dollars vinden plaats dan ooit (88%), er zijn meer
      FX-resrves dan ooit (60% +) en er zijn meer landen, die
      of de Dollar als valuta gebruiken ('gedollariseerd') of
      gekoppeld zijn aan de Dollar dan ooit. Bovendien zijn
      99% van alle bestaande valuta's gedevalueerd ten opzichte
      van de Dollar sinds 2008 (12 jaar). De Dollar wordt
      overal ter wereld geaccepteerd, terwijl dat niet geldt
      voor de enige concurrent, de Euro. Wie wil nou een
      Roebel, een Renminbi of een Rupee, die grotendeels
      onder kapitaalcontroles rusten? Wie wil nou een
      valuta van een ondemocratisch land zonder rechtsstaat?
      Als je dat wel wil, dan vraag je erom om geschoren
      te worden.

      Natuurlijk zouden velen de hegemonie van de Dollar
      willen veranderen, vooral ook omdat Amerika er
      politieke consequenties aan verbindt. Maar vervanging
      van de Dollar is niet aan de orde, hoogstens
      het gebruik van andere valuta's voor specifieke
      transacties, die vaak neerkomen op ruilhandel.
      Kijk naar de realiteit, niet naar de boude uitspraken
      van mensen met een politieke agenda.

      Bureaucraten en politici bepalen niet het gebruik van
      een valuta, maar het volk zelf. Daarom zijn de
      SDR's van het IMF, na 50 jaar, mislukt, en kan
      men met Bitcoin voornamelijk criminelen betalen.

      DS

      Verwijderen
  12. @

    (BBC): HOLLAND IGNORES COVID-19 DEATHS IN CARE HOMES

    There have been fewer deaths in the Netherlands, despite having a larger population. But unlike Belgium, the Netherlands does not count suspected Covid-19 deaths in care homes.

    According to Belgium's latest official figures, out of 7,703 deaths, 53% have been in care homes.

    Some 16% of deaths in care homes were tested positive for coronavirus. The rest are suspected.

    That means more than 3,500 deaths have been counted as caused by Covid-19, but not confirmed.

    https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-52491210

    MARK TWAIN: 'LIES, DAMNED LIES AND STATISTICS'

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste heer schmull,

      De verzorgingstehuizen in Nederland zijn de afgelopen 15 jaar ernstig gekrompen. Zoals ik het begrijp kom je daar terecht als je in je laatste fase zit van het leven en dermate beperkt bent dat zelfstandig wonen blijkbaar geen optie meer is. Het is een leeftijdsgroep die veel risico loopt. Ook met een lange hete zomer of een stevige griep. ik heb mijn grootvader met dementie vijf jaar in een dergelijke situatie gezien en vond dat niet benijdenswaardig.

      De gemiddelde leeftijd van mensen die overlijdt volgens RIVM lijkt op het eerste gezicht niet heel erg veel af te wijken van de gemiddelde leeftijd waarop mensen overlijden. Uiteraard zijn er uitzonderingen.

      https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken

      Artikelen van Twain vind ik nog al tendentieus. Nu is elk verlies van een mensenleven dat dichtbij is erg emotioneel en dat is terecht. Maar ik vind het wel vreemd om te zien dat de westerse wereld zo enorm maakbaar moet zijn. We moeten allemaal in ultieme gezondheid het eeuwige leven hebben.

      De gemiddelde levensverwachting 100 jaar geleden (vier generaties) was maar 50 jaar. Waar halen we dit recht vandaan ?

      FrankN

      Verwijderen
    2. @FRANKN:

      Het leven is eindig. Maar men moet wel proberen om het
      sterftecijfer, dat te wijten zou zijn aan het virus,
      nauwkeuriger vast te stellen. Het niet meetellen van
      gevallen buiten de ziekenhuizen, geeft een onvolledig
      beeld.

      In Groot-Brittannie is er nu een tekort aan doodskisten
      en Body Bags. Dat geeft aan, dat de sector helemaal
      wordt overweldigd. Dat was in Wuhan ook, waardoor
      men automatisch overging tot crematie, zonder de
      familie. De familie kreeg de urnen met het as later
      uitgereikt.

      DS

      Verwijderen
  13. Banken staan in grote getale gewoon op omvallen. De wanbetalingsgolf is pas net begonnen. Eerdere stresstesten zeggen niets. De huidige realiteit is veel extremer, geen bank was door een dergelijk scenario gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF@:

      Maar het staatsbelang in ABNAMRO is nog niet verkocht,
      waardoor die bank in een gunstigere situatie verkeert
      dan ING en RABO:

      https://www.amweb.nl/branche/nieuws/2019/03/hoekstra-abn-amro-heeft-geen-stem-in-verkoop-101115993?_ga=2.127352267.713445962.1588443381-423381101.1588443381

      DS

      Verwijderen
  14. Beste hr Schmull gisteren heb ik een account geopend bij tasty trade en geld van ING naar hun bank in Chicago overgemaakt. Euros zijn omgewisseld naar dollars. Is dit nu buiten het eurosysteem of is er een addertje onder het gras?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      TASTY TRADE is vrij nieuw, dus goed in de gaten houden:

      https://www.brokerage-review.com/article/legitimate/is-tastyworks-scam.aspx

      Als een broker in moeilijkheden komt, dan is er tegenwoordig
      kans op verlies van aktiva van clienten, die moeten
      opdraaien voor de kosten van de afwikkeling van een
      eventueel faillissement. Dit is, zonder veel poespas
      na 2009 geintroduceerd:

      https://moneyweek.com/488411/paying-to-get-your-shares-back

      Vergeet ook niet het befaamde geval van MF GLOBAL, die
      aktiva van clienten verdoezelde:

      https://en.wikipedia.org/wiki/MF_Global

      Uw Dollars zijn wel buiten de EU, maar onderzoek wel
      hoeveel daarvan is verzekerd.

      DS

      Verwijderen
  15. Zéér interessant!

    ‘We leven in een staat van beleg’: Kees van der Pijl en Karel van Wolferen

    https://www.youtube.com/watch?v=wdh6al2J9zM&t=294s

    BeantwoordenVerwijderen
  16. The transformation of the US into the largest debtor nation in history reminds him of the UK after the first world war. “The US is making the same mistakes now that the UK made in the 1920s by moving deeper and deeper into debt. Nobody seems to learn the lessons of history."Jim Rogers vandaag in de FT. Hij koopt nu o.a. goud en vooral zilver

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Henrik Zeberg
    @HenrikZeberg
    I continue to see a coming spike in rates! US 10 yr #Yield looks like it is about to rally in wave C. Target: ~1.5% or pot. 2.0%. Imagine the destruction in this environment, where inflation is plummeting. This will cause real rates sky-rocketing, crushing everything except USD!

    Mocht dit gebeuren , dan lijkt mij dit een zeer aardige investering voor de komende 3a5 jaar, toch !?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Ik heb zelden zo'n positieve chart gezien van de Dollar,
      terwijl bijna iedereen weer 'Short' zit en negatief is.
      Maar ik zie de 10-jarige Treasury juist in waarde
      stijgen door een rendement, dat negatief wordt, vanwege
      de komende deflatie. We zullen zien.

      De komende golf in giga-faillissementen zal de wereld
      verbijsteren.

      DS

      Verwijderen
  18. @

    2 JAAR! Bovendien zullen de meeste kantoren onbezet moeten
    blijven: niet meer dan 2 personen in de lift.

    Covid-19 Pandemic Likely to Last Two Years, Report Says
    By John Lauerman
    1 May 2020, 09:11 BST

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-01/coronavirus-likely-to-generate-telltale-signs-fauci-says

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  19. https://www.barrons.com/articles/the-economy-recovery-rests-on-getting-consumers-to-spend-it-wont-be-easy-51588380326?mod=hp_HERO

    53% Amerikanen heeft geen financiele reserves. Zelfs 25% van de mensen die meer dan $ 150.000 verdienen per jaar hebben dat niet. Hoezo snel herstel van de consumptie?

    Ook in staten zonder lockdown daalde de koopbereidheid. Bijna net zo hard als in staten met!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Het begint eindelijk te dagen, dat niets bij het oude
      kan blijven, vooral omdat 70% van de economie uit
      de consument bestaat, die het zal laten afweten.

      Dit is de Grote Depressie, GEEN gewone Recessie.

      Degenen, die nog geld verdienen, zullen Sparen, Sparen,
      Sparen.

      DS

      Verwijderen
  20. @

    FT: THE EMPTY-CHAIR ECONOMY

    https://www.ft.com/content/0d86289a-8b96-11ea-a01c-a28a3e3fbd33

    Restaurants moeten een afscherming hebben van Plexiglas RONDOM
    een tafel PLUS een afscherming TUSSEN degenen, die dineren!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het wordt toch hoog tijd dat men ten dele de hysterie wegneemt omtrent covid 19. De aanpak van Zweden is op dat vlak toonaangevend. Gezien de geringe kans op overlijden voor mensen tot pakweg 50 jaar kan het eigenlijk volstaan om de ouderen en de kwetsbaren (onderliggende ziektebeelden) af te schermen en de rest z'n gang te laten gaan.Met een beetje gezond verstand en een beperkt aantal beschermingsmaatregelenkomt men er wel...

      Verwijderen
    2. @HVC:

      De quarantaine is voor jong en oud uiterst moeilijk en
      waarschijnlijk schadelijk voor de gezondheid. Maar de
      nonachalance in sommige landen, zoals Groot-Brittannie
      en Nederland, bleek niet vol te houden, omdat het aantal
      sterfgevallen boven het gebruikelijke aantal, uit de hand
      liep. Laat 'de rest' z'n gang gaan? Broeinesten van
      het virus ontstonden juist, na het carnival in Brabant,
      de voetbalwestrijden tussen Spanje en Italie, de Mardi
      Gras in New Orleans, etc. Zelfs als men eenmaal
      versoepelt, zal men, ongeacht de leeftijd, voortdurend
      moeten worden gekeurd, want een negatieve uitslag kan
      opeens weer draaien naar positief, ongeacht de leeftijd.
      Wacht maar tot de tweede golf, die ongetwijfeld komt
      in het najaar, omdat slechts een kleine minderheid
      'kudde-immuniteit' heeft. Dan worden de maatregelen
      nog veel strenger.

      Zweden heeft nu meer sterfgevallen per miljoen dan
      zelfs Amerika. Zweden telt tot nu toe 2600 doden
      tegenover 452 in Denemarken en 207 in Noorwegen.
      Geen wonder, dat die landen hun grens met Zweden
      hebben dicht gedaan. Verder is Zweden veel dunner
      bevolkt dan Nederland, waar iedereen op elkaar zit.
      Ook heeft Zweden kennelijk geen tekort aan zieken-
      huisbedden, zoals in Nederland en Groot-Brittannie.

      Hebben de mensen in Zweden nu meer immuniteit gekregen
      door de prijs van meer doden te accepteren? De toekomst
      zal het leren.

      Kijk eens naar de strenge maatregelen van Zuid-Korea en
      Taiwan met hoge straffen en boetes. Het Westen negeerde
      het virus in Azie eerst ook, maar helaas staat de huidige
      staat van beleg in Azie ook ons te wachten, want het
      virus verdwijnt niet zomaar.

      DS

      Verwijderen
  21. Geweldig artikel en goede links van de lezers die ook bijdragen. Met alles in gedachten nemend, wat is het meest waarschijnlijke scenario voor de hypotheekrente?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Tot nu toe lijkt de hypotheekrente vrij stabiel. Maar
      als de werkeloosheid opeens zou stijgen met de kans
      op wanbetaling, dan is een stijging waarschijnlijk.
      Belangrijker is: wat doen de huizenprijzen na de
      hausse, vooral in de Randstad, in de afgelopen 10 jaar?
      Zal het aantal huizenveilingen toenemen? Na elke
      crisis, zal men voorbereid moeten zijn op zware
      tijden.

      DS

      Verwijderen
  22. Stel, stel dat de inflatie toch flink toeneemt. Hoe kan de gewone man zich daartegen beschermen?
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-03/sum-of-all-fears-still-can-t-dispel-speculation-about-inflation?srnd=premium-europe

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      De eeuwenoude bescherming tegen inflatie is GOUD. Wie weet,
      is Goud straks in staat om het oude hoogtepunt in USD van
      $ 1.1970 van 2011 voorbij te streven na 9 lange jaren.
      Let wel, er is nu, na 5 jaren van stijging in USD,
      excessief kudde-optimisme en dat is altijd oppassen
      geblazen. Toch heeft Goud wel zin voor de lange termijn
      als verzekering tegen het ondenkbare tegelijk met
      wat blikgroente en water. Als er ooit hyperinflatie
      zou komen, dan stort de levensstandaard in en wordt
      democratie afgeschaft. Dan wordt het tijd om te
      emigreren voordat het te laat is.

      DS

      Verwijderen
    2. "Dan wordt het tijd om te emigreren voordat het te laat is."
      Waar zou je naar toe moeten dan? Zit straks niet de hele wereld in hetzelfde schuitje??
      Brutus850

      Verwijderen
    3. @BRUTUS850:

      Hyperinflatie is vrij zeldzaam. Daarom is er heus wel
      een land te vinden, dat sterk genoeg is om orde op
      zaken te stellen. Emigratie is niet voor iedereen.
      Maar ik heb mij altijd afgevraagd, waarom er niet
      meer mensen Nederland hadden verlaten net voor 1940.
      De wolken van oorlog waren toch overduidelijk,
      maar men geloofde naief, dat de Nederlandse
      neuraliteit bescherming bood!

      DS

      Verwijderen
    4. Dan zou je hyperinflatie wellicht eerder in de zuidelijke landen van Europa verwachten.? Of maakt dat niet uit zolang we met z'n allen met de Euro betalen? Wellicht een wat naïeve veronderstelling..
      Om eerlijk te zijn denk ik al 20 jaar na over emigreren, maar het komt er niet van, ondanks dat ik geen kinderen heb of getrouwd ben. Wel verdien ik hier een goede boterham, heb wat neveninkomsten uit afbetaald vastgoed.

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Als de ECB ooit een beleid zou voeren, dat tot hyperinflatie
      leidt ('helikoptergeld'), dan valt de Eurozone uitelkaar.

      Maar omdat unanimiteit is vereist voor zo'n beleid,
      kunnen Nederland en Duitsland theoretisch dit voorkomen.
      Maar in een economische depressie neemt men zijn toevlucht
      tot wanhopige maatregelen.

      Emigratie na iemands 35ste jaar is een hele uitdaging,
      want men kan zich minder aanpassen en men krijgt al
      gauw heimwee.

      DS

      Verwijderen
  23. hadewych von mises3 mei 2020 om 17:26

    Heer Schmull, ik zie op twitter volgende titel passeren v/e artikel in de FT (dat ik verder als niet-abonnee niet volledig kan lezen): "Kiril Sokoloff: ‘There will have to be massive debt relief’ ". Hint deze man (track record?) op debt jubilee? Nog vlug pak schulden aangaan dan maar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      SOKOLOFF is een legendarische onafhankelijke denker en
      financier. Hij wijst op de paralellen met de Depressie
      van de jaren '30. Een schuldencrisis oplossen met
      meer schuld werkt niet. Hij noemt een boek van 1932:
      'The bubble that shattered the world', wat de problemen
      belicht, die lijken op die van tegenwoordig.

      Hij neemt aan, dat er nu een lange periode van deflatie
      volgt (mee eens!) en aanzienlijk hogere besparingen.
      Toch is hij voornamelijk belegd in Goud als 'veilige
      haven'. Hij verwacht, dat er heel veel schuld plus
      rente zal moeten worden afgeschreven, wat een recept
      is voor deflatie. Hij noemt een ander boek:
      'The fourth turning point' (1997), wat waarschuwde,
      dat er vele drastische veranderingen op til zijn.
      Dat boek was profetisch.

      DS

      Verwijderen
    2. @HADEWYCH VON MISES:

      Nee, schulden moeten voor de komende deflatie juist
      zo spoedig mogelijk worden verminderd. Want
      afschrijving van schuld is noodgedwongen NA een
      faillissement.

      DS

      Verwijderen
    3. @HADEWYCH VON MISES:

      Die mentaliteit van schulden aangaan en dan hopen op
      'solidariteit' van de crediteur is nu juist, waarom
      Spanje 13 maal failliet ging en Argentinie telkens
      failliet blijft gaan. Vergelijk dat met de mentaliteit
      van het relatief arme Groot-Brittannie, die zelfs
      de schuld van de South Sea Bubble na honderden jaren
      toch afbetaalde en ook alle schuld aan Amerika
      in verband met de D-Day landingen.

      Verder is men als schuldenaar een schuldslaaf,
      die zijn eigen lot niet meer in de hand heeft.

      DS

      Verwijderen
    4. hadewych von mises4 mei 2020 om 10:46

      Van harte dank voor uw alweer pertinente antwoorden!

      Verwijderen
  24. China als winnaar?

    Minuut 31 en 48 seconden:

    https://www.vpro.nl/buitenhof/kijk/afleveringen/2020/buitenhof-3-mei-2020.html

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Bedankt. Mocht u willen/kunnen speculeren. Hoe zou een debat jubilee eruitzien? Wie draagt daar de gevolgen van? Wie wordt er beter van?

    Mvg Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Een 'DEBT JUBILEE' was inderdaad heel gebruikelijk in
      Bijbelse tijden. Opnieuw beginnen met een schone lei.
      Het is waarschijnlijk de enige manier om een economische
      depressie te voorkomen.

      In 1948, besloten de geallieerden om 90% van alle
      schuld van Duitsland kwijt te schelden, wat de weg
      opende voor het daaropvolgende Wirtschaftswunder.

      Ook mij oud-collega bij Morgan Stanley, Stephen Roach,
      pleitte voor een soort Debt Jubilee na 2008.

      https://moneyweek.com/economy/uk-economy/601055/debt-jubilee-will-our-debts-be-written-off

      https://ftalphaville.ft.com/2020/04/09/1586437475000/The-calls-for-sovereign-debt-relief-are-mounting/

      https://www.marketplace.org/2020/04/02/covid-19-debt-jubilee-forgiveness-easing/

      De vraag blijft, waarom zoiets tegenwoordig nog niet
      gelukt is. De lobby van het bankwezen, de BIS, het IMF,
      de elite? Waarom moest Griekenland door een depressie?

      DS

      Verwijderen
  26. Ik las het boek The fourth Turning jaren geleden ook: een heel goed en geloofwaardig verhaal maar het stelde ook dat er voor de USA op het einde twee uitkomsten waren. Een goede of een slechte en de uitkomst was vlg de schrijvers onzeker. Dat is een vd redenen waarom ik twijfel of Amerika de juiste beslissingen zal nemen. En ben ik verheugd dat Sokoloff nu vnl in goud plus - aandelen investeert. Dat doe ik ook. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  27. zika,mer en sas_1, was ook niet echt een 2de golf gekomen ,mss covid_19 ook ..........dat hoop ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. https://www.gloomboomdoom.com
    Marc Fabers commentaar van 1 mei was mij uit het hart gegrepen. Misschien is de uitvinding van centrale banken het slechtste wat de fin wereld ooit is overkomen. Wanneer worden de galgen opgericht ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  29. U schrijft dat er mensen zijn overleden aan corona terwijl ze griep hadden. Waar heeft u deze info vandaan ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De Amerikaanse CDC waarschuwt voor COVID-19 en Griep
      tegelijk later in het jaar, tijdens het Griepseizoen:

      https://www.livescience.com/covid-19-second-wave-flu-season.html

      De kans op een 2de golf is groot, zolang slechts een
      kleine minderheid 'kudde-immuniteit' heeft.

      DS

      Verwijderen
  30. Dank voor uw antwoord.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Mijnheer Schmull,
    De FED gaat in het tweede kwartaal een recordbedrag 'lenen' van 3 (engelstalige) triljoen, om de Covid-maatregelen te financieren. Maar vsn wie? Wie koopt die Treasuries nu nog? Zelfs Buffett heeft in April niets meer aan Treasuries gekocht.

    Wouter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      BUFFETT heeft in April o.a. zijn belang in vliegtuig-
      maatschappijen verkocht ter waarde van $ 6 miljard en
      dat is bijna zeker terecht gekomen bij de $ 127 miljard
      aan Treasuries, die hij al in bezit had. Zoiets zet
      men niet op de bank.

      De vraag naar solide staatsobligaties is nu juist enorm,
      naarmate allerlei bedrijven met klinkende namen
      opeens failliet gaan, elke dag weer.

      Daarnaast is de FED weer bezig met QE4, waardoor de
      nieuwe Treasuries terecht komen in de portefeuille
      van de FED.

      Daarnaast moeten de banken voldoen aan veel strengere
      kapitaaleisen sinds 2009 en moeten zij veel meer
      Treasuries hebben dan vroeger, vooral in een tijd
      van extra NPL's (non-performing loans). Dat betekende
      al, dat de banken ook veel minder kunnen uitlenen
      dan vroeger. Dus geen 'money multiplier'. Bovendien
      is 20% van een lening niet gegarandeerd door de overheid.

      Maar er zijn wel tijdelijke verschuivingen: de Bank of
      England is nu onder de hoede van de Treasury en heeft
      haar onafhankelijkheid tijdelijk verloren. Theoretisch
      kan elke overheid met een eigen valuta (dus niet in
      Euroland) via de Treasury opdracht geven aan de
      Centrale Bank om de vereiste gelden tevoorschijn te
      toveren. Een markt voor staatsobligaties lijkt dan
      overbodig. Dit is MMT, maar dat kan inflatoir zijn,
      als het niet stopt. In een crisis geldt vaak: nood
      breekt wet.

      DS

      Verwijderen
    2. @WOUTER:

      AANVULLING:

      Niet te vergeten is vooral, dat Amerikaanse Treasuries
      nog een positief rendement hebben in een wereld van
      negatieve rente. Bovendien is de vraag naar 'veilig
      papier' zoals de door de staat gegarandeerde Treasuries
      structureel groot, vanwege de toenemende vergrijzing.
      Ouderen kopen minder riskante beleggingen. Verder
      lijkt elke vrees voor inflatie weer tijdelijk, want
      de krachten van deflatie, zoals overcapaciteit,
      hogere werkeloosheid, loonsverlaging, inkrimping van
      de wereldhandel, etc., zijn veel sterker. Dat
      is niet tijdelijk.

      DS

      Verwijderen
  32. Duitse grondwettelijk hof kritisch over opkoopprogramma ECB:

    https://nos.nl/artikel/2332851-duitse-grondwettelijk-hof-kritisch-over-opkoopprogramma-ecb.html

    Dit klinkt vrij ernstig. Wat zijn de gevolgen als het Duitse Hogf gelijk krijgt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De uitspraak van het Duits Hooggerechtshof is niet onverwacht,
      omdat het vaak van mening verschilt met het Europese
      Hoogerechtshof, dat de ECB eerder in het gelijk stelde.

      De ECB moet dus binnen 3 maanden aantonen, dat het
      aankoopprogramma gerechtvaardigd is. Het laatste
      aankoopprogramma van 750 miljard staat hier buiten.

      Dit zal de ECB enigszins aan banden leggen, want
      zij verliest armslag om te doen, wat men wil. Maar
      terugdraaien lijkt onwaarschijnlijk. Wat het echter
      wel aantoont, is dat het risico van het einde van
      de Eurozone weer dichterbij is gekomen. Elke twijfel
      zou de markten minder willig maken voor Europese
      obligaties. GO TREASURIES & GO DOLLAR, ongeacht de
      onderbrekingen.

      DS

      Verwijderen
  33. Als ik dit bekijk, komen er veel vraagtekens bij me op:

    https://www.youtube.com/watch?v=BrBuv6kq6Rc&t=2653s

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Deze auteur heeft het over de schuldensituatie in de VS en de opties (NIRP, cash bannen en bail-ins) die de Fed nog heeft : https://www.financialsense.com/blog/19590/end-money-mountains-debt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS:

      Bedankt! Belangrijk artikel -- MUST READ. VOORAL DE NUCLEAR OPTION.

      Puplava is al heel lang een uitstekende waarnemer. Ik heb vroeger veel van hem geleerd.

      Naarmate dit 'ondenkbare' werkelijkheid zou kunnen worden,
      dan zal menigeen de rillingen over de rug doen lopen.

      DS

      Verwijderen
  35. https://edition.cnn.com/2020/05/06/us/university-of-pittsburgh-professor-killed/index.html

    je kunt het bijna zeggen dat een smerige spel is achter de scherm ,door.............

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Voer voor complottheorieen. Maar beiden waren kennelijk
      verliefd op dezelfde vrouw, wat dus tragische gevolgen had.

      DS

      Verwijderen
  36. Macro investor Paul Tudor Jones is buying Bitcoin as a hedge against the inflation he sees coming from central bank money-printing, telling clients it reminds him of the role gold played in the 1970s.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      GOUD is altijd iets waard en heeft een lange geschiedenis.
      BITCOIN is straks misschien niets meer waard, want het
      is niet iets tastbaars. Het is een internet-boeking, die
      gemakkelijk kan worden gehacked en gestolen, terwijl
      het internet opeens buiten werking kan worden gesteld
      door een Cyberaanval. De prijs van Bitcoin wordt bepaald
      door enkele grote walvissen (nu weer met de 'halving' van
      12 Mei a.s) en is een speelbal voor traders, geen
      serieuze belegging of een opslag van waarde (store of value).
      Net zoals kettingbrieven: here today, gone tomorrow.
      Verder kan men Bitcoin bijna alleen uitgeven aan
      criminele activiteiten.

      Maar Tudor Jones heeft zijn sporen wel verdiend met
      een vermogen van $ 5 miljard. Wie weet, komt
      er weer een Bitcoinmanie, maar het eindigt in tranen,
      zoals elke manie. Bitcoinclubs zijn ook net zoals
      godsdienstige sectes, niet voor reden vatbaar.

      DS

      Verwijderen
  37. @

    FT (FREE TO READ): THE MEDICAL MYSTERIES OF CORONAVIRUS. MANY PROBLEMS OUTSIDE THE LUNGS. BLOOT CLOTS!

    https://www.ft.com/content/be7e66c0-1243-45dd-829f-8b192c18acff

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Viroloog Ab Osterhaus te gast in Week & N!WZ, de talkshow van Koefnoen. Met verder Guusje ter Horst en Jack Spijkerman als overige gasten.

    https://www.youtube.com/watch?v=DmMz9vqNEFs&t=49s

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Can we get real numbers?

    https://twitter.com/Somnium_co/status/1258786004648914944?s=20

    Walter

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Hoe schat u uw eigen situatie in.
    Zal u ook meegesleurd worden in de te verwachte afgrond.
    U geeft mij de indruk dat u boven op een berg staat en buiten schot blijft bij iedere situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Maakt u zich geen zorgen over mij. Ik ben weliswaar 76,
      maar alles is nog prima. Misschien moet het beste nog
      komen. Mijn moeder werd 96 en zei, dat zij op oudere
      leeftijd het gelukkigst was in haar leven. Geen wonder,
      na een Depressie en een Wereldoorlog.

      DS

      Verwijderen
  41. Is het Coronavirus wel zo dodelijk?

    https://twitter.com/Wim04789402/status/1259025117318963200?s=20

    https://twitter.com/Somnium_co/status/1258659653119995904?s=09

    Walter

    BeantwoordenVerwijderen
  42. @

    LAAT NIEMAND U WIJSMAKEN, DAT KINDEREN BUITEN SCHOT BLIJVEN (SCHOLEN!):

    Virus-Stricken Children Threaten World’s Ability to Reopen

    By Vernon Silver and Marco Bertacche
    8 May 2020, 05:00 BST Updated on 8 May 2020, 18:20 BST

    Thousands of youth sickened globally give clues to spread

    Italy has counted 1,478 children age 9 and younger as infected, according to government data through April 28. Three had died as of May 6, including at least one boy and one girl.

    One such study, from Germany, found that children with the new coronavirus may be as infectious as adults, and recommended caution against unlimited school openings.

    Among children with Covid-19, the youngest have borne a disproportionate burden. In Italy, those 1 year old and under compose 37% of the 134 coronavirus hospitalizations of children through April 28.

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-08/children-suspected-of-spreading-disease-as-societies-reopen?cmpid=BBD050820_CORONAVIRUS&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_term=200508&utm_campaign=coronavirus

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kinderen moet worden gevaccineerd anders mogen zij niet naar het kinderdagverblijf:

      https://www.youtube.com/watch?v=9QzlmRFw3Oo&t=630s

      communistische tijden komen eraan

      Loes

      Verwijderen
  43. The President of Tanzania didn't trust the #WHO, so he had fake test samples sent to laboratories.
    They were samples of papaya fruit, sheep, goats, and other things.
    They all came back positive for the Corona virus.


    https://twitter.com/DanielKuper8/status/1258341051959513088?s=20

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Ik weet zo langzamerhand niet meer wat wel/niet te geloven. Worden we echt zo belazerd?

    https://www.armstrongeconomics.com/international-
    news/politics/dr-judy-michowitzs-video-restored/

    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, helaas wel. Het volk moet angstig blijven, dan gelooft ze alles, De werkelijkheid is misschien nog erger dan welke complottheorie dan ook..
      Johan

      Verwijderen
  45. https://www.youtube.com/watch?v=WYdZ8yefwAg

    Dit is echt gaande, boeven?

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Iedereen kan een opinie hebben,maar wanneer een Nederlandse longarts zijn mening geeft, dan hecht ik daar toch het meeste geloof aan.
    Overigens de video's van Van Wolferen en Maurice de Hond zijn ook erg informatief.

    https://www.youtube.com/watch?v=7H0qmEFGZM4

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Longarts David Prins komt terug op omstreden video: 'Vaccin draagt wel bij en respect voor RIVM'

      https://www.dvhn.nl/groningen/Longarts-David-Prins-komt-terug-op-omstreden-video-Vaccin-draagt-wel-bij-en-respect-voor-RIVM-25654751.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2FhUlUhru0sG%3Famp%3D1

      Verwijderen
    2. En waarom denk je dat hij erop teruggekomen is? Zware druk van GGD en beroepsgroep. Dreiging van schorsing ! We leven immers in een zgn. "zachte dictatuur"

      Johan

      Verwijderen
  47. Officieel Statement van Ursula:

    the European Commission upholds three basic principles: that the Union's monetary policy is a matter of exclusive competence; that EU law has primacy over national law and that rulings of the European Court of Justice are binding on all national courts.

    The final word on EU law is always spoken in Luxembourg. Nowhere else.

    The European Commission's task is to safeguard the proper functioning of the Euro system and the Union's legal system.

    We are now analysing the ruling of the German Constitutional Court in detail. And we will look into possible next steps, which may include the option of infringement proceedings.

    The European Union is a community of values and of law, which must be upheld and defended at all times. This is what keeps us together. This is what we stand for.

    Daaaag autonomie van Duitsland!

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      Het lichtgewicht URSULA, voor wie Merkel zich van stemming
      onthield, lijkt de EURO juist in gevaar te brengen.

      Wolfgang Muenchau in de FT:


      The ECB will in future still buy assets and provide emergency relief. But I suspect that the central bank will, in the long run, hold fewer assets on its balance sheet as a consequence of this ruling.

      The ECB is, of course, not subject to German law. As an EU institution it answers to the European Court of Justice. But this ruling is binding on the Bundesbank. I doubt that Jens Weidmann, its president, will want to fob off the German judges with a superficial response.

      The German constitutional court cannot stop the European Commission from raising €1tn in debt in the form of a perpetual bond. But it is important this debt is guaranteed by the EU rather than member states, because national courts might raise their head.

      Arguments over the future of the euro are only just starting. To win them, supporters of political and monetary integration must let go of the ECB as their comfort blanket, and the idea that it can always do whatever it takes. That battle was lost last week.

      https://www.ft.com/content/fc487cac-9105-11ea-9207-ace009a12028

      DS


      Verwijderen
  48. Ik kwam thejuicemedia toevallig tegen. Prachtig!

    Eerlijke overheidsreclame / Trickledown Economie

    https://www.youtube.com/watch?v=0yzeOqV7eKI

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Nurses Are Beginning to Come Forward

    Tjonge, stel je voor als dit echt waar zou zijn. Niet best.
    Onderzoek waard?

    Hier de video

    https://www.youtube.com/watch?v=zifFeY7_O30

    https://twitter.com/m49826372/status/1259616123286413313?s=20

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Disflatie ?! Infaltie in US is in ieder geval fors gedaald.

    https://finance.yahoo.com/news/disinflation-the-next-big-economic-trend-morning-brief-100855635.html

    groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De voortgaande instorting van de Treasury-rendementen,
      met een dienovereenkomstige waardestijging, ondanks
      al dat 'gelddrukken', wat slechts liquiditeit is
      IN RUIL VOOR obligaties ('Asset Swap') plus de
      voortgaande instorting van de omloopsnelheid van het
      geld ('money velocity'), tonen aan, dat de markt
      DEFLATIE ziet opdoemen, NIET INFLATIE. Betaal dus
      NU je schulden af, NIET later.

      DS

      Verwijderen
  51. Tja,

    Huisarts Rob Elens: “Corona mag blijkbaar niet genezen, want iedereen moet aan de vaccins.” (vanaf 1:10)

    https://www.stichting-jas.nl/2020/05/huisarts-rob-elens-corona-mag-blijkbaar.html

    RIVM koopt chloroquine tegen coronavirus

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/545438865/rivm-koopt-chloroquine-tegen-coronavirus

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Loes,
      Klopt.. Corona geneesmiddelen zijn er in overvloed. Goedkoop en effectief bewezen. Maar vrijmetselaar Bill Gates oefent wereldwijd druk uit om de bevolking te vaccineren. Het WHO wordt gesponsord door zijn Belinda en Bill Gates Foudation. Er worden nare spelletjes gespeeld!
      MVG, Johan

      Verwijderen
  52. @

    In Spanje blijkt 50.000 medisch personeel nu besmet te zijn
    geraakt, na uitgebreide testing. 51 Artsen zijn daar inmiddels
    gestorven.

    Honderden kinderen in de wereld blijken nu te lijden aan een
    Coronavirus Syndroom, met velen in Intensive Care:

    https://edition.cnn.com/2020/05/14/health/pediatric-coronavirus-syndrome-multisystem-health/index.html

    Dit is allemaal niet zomaar voorbij, integendeel.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ UPDATE:

      https://www.sortiraparis.com/news/in-paris/articles/212134-coronavirus-update-on-the-situation-in-the-world-1813-deaths-in-the-u-s-in-24h/lang/en

      DS

      Verwijderen
    2. Ik denk dat u 50 zorgmedewerkers bedoelt. Dat komt neer op 0,1%. Verder weten we niet wat deze mensen daarvoor al onder de ledenen hadden. Begrijp me niet verkeerd, maar we moeten de cijfers wel in perspectief blijven zien. Idem dito voor wat betreft de kinderen. In nederland overlijden bijvoorbeeld elk jaar 5-10 kinderen aan vaccinatie. In Italië zijn er door corona nog niet zo veel kinderen overleden, en daar hebben ze meer dan 30000 doden.

      Verwijderen
    3. @aNoniem:

      Besmet, niet gestorven:

      A total of 48,046 health workers in Spain have been infected with the coronavirus, according to the latest figures from the Health Ministry.

      https://english.elpais.com/society/2020-05-10/daily-coronavirus-related-deaths-in-spain-fall-to-143-the-lowest-figure-since-march-18.html

      Van elke 2 nieuwe COVID-19 gevallen, blijkt nu 1 te zijn
      van het medisch personeel. Toont aan, hoe gevaarlijk
      ziekenhuizen zijn geworden.

      DS

      Verwijderen
  53. Loes: chloroquine en hydroxychloroquine werken beiden NIET tegen corona.
    In twee grote onderzoeken bleek dat de sterftekans met deze middelen veel groter was dan zonder. Dus dat wordt nu gebruikt voor mensen met reumaachtige beelden maar verder niet.
    Wat wel werkt is ook onduidelijk. Remdesivir van Gilead is enige middel waar je iets gunstigs ziet maar de echte publicatie is er nog niet.
    En dan zijn er nog veel middelen in onderzoek. veelal middelen die de ontstekingsstorm in een lichaam afremmen. En tenslotte weet men nu dat je vooral anto stolling in hoge dosering moet geven. Longembolie heeft heel veel slachtoffers gemaakt op de IC’s

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Streetrunner,
      Kennelijk ben je slecht geinformeerd. In binnenland en buitenland blijkt hydrochloroquine prima te werken en zet het herstelproces snel in na toepassing. Het mag alleen nog niet gebruikt worden van de GGD. Want die zitten gelinked aan het RIVM en die zitten weer gelinked aan Bill Gates. Ik heb zelfs in mijn medisch dossier laten vastleggen dat ik ingeval van Corona niet naar de IC wil, maar HCQ aangevuld met intraveneuze Vitamine C.
      Het Covid 19 probleem kan morgen opgelost zijn!
      Zoek maar eens op ID2020 en op "verborgen agenda achter het corona virus" Val niet van je stoel van verbazing wat je dan ontdekt... "
      MvG, Johan

      Verwijderen
    2. 1. Professor die coronapatiënten geneest wordt volksheld in Marseille en krijgt toeterapplaus van taxichauffeurs. Zijn methode - mix van hydrochloroquine, zink en een antibioticum - mag in NL in de eerste lijn niet worden ingezet:


      https://twitter.com/wierdduk/status/1256167127750529025?s=20

      Verwijderen
    3. Nog ien dan:

      Nieuwe Franse studie: patiënten opgenomen in ziekenhuis met #Covid19 die behandeld worden met hydroxychloroquine en azitromycine, hebben minder kans om beademd te moeten worden en om te overlijden.
      In NL wordt HCQ sinds 1 mei afgeraden in ziekenhuizen...

      https://twitter.com/jangajentaan/status/1260146031997706240?s=20

      Verwijderen
  54. Reactie: https://www.centerforhealthsecurity.org/news/center-news/2020-01-24-Statement-of-Clarification-Event201.html

    Zodra ze het hebben over de anti-christ haak ik af. Filmpje is nota bene van een dubieus Amerikaans kerknootschap. Mensen bang maken is hun boodschap én verdienmodel.

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Ik dacht dat dit een financiele blogspot was...
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Bill heeft er zin in! U ook?

    https://twitter.com/BeachMilk/status/1259797826604797953?s=20

    Welk aandeel moet men kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. (If true then just buy $GILD $MRNA $PFE $NVAX and play golf)
      Fed's Powell says full economic recovery may require coronavirus vaccine: CBS

      Paul

      Verwijderen
  57. Prachtig die willekeur!

    https://twitter.com/HenryJP5/status/1261424291800850439?s=20

    Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  58. De centrale banken zijn verworden tot de geldautomaten van overheden. Dat moet wel uitlopen op een financiële ramp, zegt oud-minister Hans Hoogervorst.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hans-hoogervorst-als-de-centrale-banken-zo-doorgaan-loopt-het-geheid-slecht-af~bbec1a69/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter


    Interessante beschouwing.
    Deelt u de mening van Hoogervorst en zou hij nog invloed hebben binnen de VVD ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Dank! Hoogervorst was in 1997 voorstander van uitstel van
      de Euro, ookal om bedenkingen ten aanzien van Italie en
      ook van Frankrijk. Hij kan nu wel aan de bel trekken,
      maar 'het leed is geschied'. Hij zou duidelijk moeten
      maken, dat het einde van de Euro ook voor Nederland
      in dit late stadium tot grote financieele offers zou
      leiden gedurende een lange periode van zo'n 10 jaar.

      De financieele ramp, die Hoogervorst nu voorziet, is
      onvermijdelijk. De Euro, een valuta zonder land, kan
      NOOIT goed aflopen. Maar Nederland wilde of moest
      toch zo graag in hetzelfde bootje zitten als landen
      met een totaal verschillende visie over staatsfinancieen?

      De volgende Eurocrisis zal tot een splitsing leiden
      van Noord- en Zuid-Europa, waarbij Zuid-Europa
      wordt gestort in Hyperinflatie, net zoals bij het
      einde van het oude Joegoslavie tussen 1992 en 1994
      (22 maanden!) met een topinflatie van 313 miljoen %.

      Maar als Noord-Europa zich tijdig wil onttrekken aan
      deze ramp, dan is er wel een verlies van enkele
      duizenden miljarden, vooral aan Target2 verplichtingen,
      wat opeens niet meer bestaat. Daar valt mettertijd
      wel over heen te komen, maar Hoogervorst zou dat
      ook aan het volk moeten uitleggen.

      Maar er is een sterk vermoeden, dat de moed in Noord-
      Europa ontbreekt om de stekker eruit te trekken en
      Zuid-Europa gokt daar voorlopig op.

      DS

      Verwijderen
  59. Behoort België met een overheidsschuld van meer dan 100% van het bbp dan tot Zuid-Europa?

    Jim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JIM:

      Griekenland, Italie, Portugal en Spanje zijn de probleem-
      landen, met een staatsschuld tegenover een Bruto
      Binnenlands Product (BBP) van ver boven de 100%.
      Belgie valt daarbuiten en zit op, het gemiddelde
      van alle ontwikkelde landen. Maar men moet ook
      kijken naar de geschiedenis: Argentinie zit op 97%,
      maar is regelmatig failliet gegaan vanaf 45%.
      Het is een kwestie van vertrouwen, dat bij Argentinie
      dus heel laag is.

      DS

      Verwijderen
    2. Powell ondermijnt mijn vertrouwen in de USD nogal met zijn uitspraak gisteren:

      Powell to CBS: "There is NO LIMIT to what we can do under these emergency powers."

      CBS: "Where does the money come from?"

      Powell: "We print it digitally."

      Wouter

      Verwijderen
    3. Heer Schmull, ik begin me toch een beetje te knijpen met mijn USD. Er wordt met biljoenen gegooid of het allemaal niets is. Ik weet dat uw vertrouwen in de munt groot is, en in UST. En eerlijk gezegd zou ik ook niet weten waar ik mijn geld op dit moment beter in kan bewaren.

      Verwijderen
    4. @WOUTER @aNoniem:

      Powell drukte zich ongelukkig uit. Hij is geen
      econoom, maar een jurist. Natuurlijk moet hij de
      schijn wekken van 'almacht' om de gemoederen te
      sussen. Maar de duizenden miljarden, die of komen
      van nieuwe staatsleningen tegen superlage rente of
      via kwantitatieve verruiming (QE), net zoals na 2009,
      wat een RUIL is van liquiditeit voor obligaties,
      waarbij de geldcirculatie (money supply) stijgt,
      maar NIET de geldhoeveelheid (monetary base),
      dienen om de enorme vraaguitval te compenseren van
      de coronacrisis. Die duizenden miljarden zijn
      een schijntje van de wereldschuld van $ 250.000 miljard,
      die anders zou kunnen omvallen en een echte depressie
      tot gevolg zou kunnen hebben.

      De omloopsnelheid van het geld, een voorwaarde voor echte
      inflatie ('hete aardappel'), blijft gewoon dalen en
      Treasuries blijven gewoon in waarde stijgen met zelfs
      negatief rendement in zicht!

      Er wordt dus helemaal niet met geld gegooid, want
      de schuld als percentage van de economie moet op
      een gegeven moment weer dalen of door economische
      groei met meer belastinginkomsten of door hogere
      belastingen of door een combinatie daarvan, net zoals
      na de Tweede Wereldoorlog.

      Echt gelddrukken, zoals helikoptergeld a la Venezuela
      ('People's QE') is verboden en die wet zal echt niet
      worden veranderd, zeker nooit in Amerika!

      Het Dollartekort van de laatste 11 jaar lijkt, met
      onderbrekingen, alleen maar groter te worden, omdat
      internationale beleggers meer Amerikaanse activa
      hebben dan Amerikaanse beleggers activa hebben in het
      buitenland. Dus bij elke crisis hebben internationale
      beleggers met afgedekte FX-posities ('hedged') steeds
      een Dollartekort (88% van alle transacties is in Dollars).

      U zou zich moeten knijpen voor de Euro, een valuta
      zonder land, die op drijfzand is gebouwd.

      DS

      Verwijderen
  60. https://www.financialsense.com/blog/19608/supply-glut-energy-shock

    Zal er toch inflatie kunnen komen?

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      De olieprijs kan door enkele spelers naar boven worden
      gemanipuleerd, maar verder dan $ 30 tot $ 50 zal die
      voorlopig niet komen. Bovendien lijkt het olietijdperk
      ten einde te lopen en zal $ 200, wat eens door Goldman
      Sachs was voorspeld, nooit meer worden gehaald.

      Degenen, die al decennialang hyperinflatie voorspellen,
      anders dan tijdelijke activa-inflatie in aandelen en
      onroerend goed, zullen weer ongelijk krijgen, want
      structurele deflatie a la Japan is in aantocht.
      Er is teveel aan alles en wereldwijde kredietgedreven
      overcapaciteit.

      DS

      Verwijderen
  61. https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/degiro-kan-forse-instroom-nieuwe-klanten-niet-aan/10227722

    Steeds meer berichten van verse instappers. Beurzen omhoog. Ik snap er niks meer van

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Inderdaad stromen onervaren beleggers naar on-line brokers,
      ook in Amerika, vanwege de Lockdown en uit verveling:

      Frustrated sports punters turn to US stock market
      Three of the top online brokerages see almost 800,000 sign-ups in March and April (FT)

      Maar dat is juist een slecht teken. Dat kan hen de kop
      kosten, zodra de beurzen weer dalen. Waar een kudde
      te hoop loopt, is het altijd oppassen geblazen. Typisch een
      teken van een topvorming.

      DS

      Verwijderen
  62. Geachte Heer Schmull,
    Zojuist een verontrustend artikel gelezen over de opkomst van "Het Nieuwe Derde Rijk" - China.

    https://www.zerohedge.com/geopolitical/watch-china-expert-warns-communist-regime-unlike-anything-third-reich

    Hierin wordt vermeld dat de Centrale Chinese regering de Han-nationalistische ideologie voorstaat.
    De Han-dynasty werd gekenmerkt vanwege de militaire heldhaftigheid. Met name de Westelijke Han, oftewel XI-Han. En wie is nu toevallig de president voor het leven van China..... Xi.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Han-dynastie

    Mijn vraag aan u is: Als de bevindingen van dit artikel uitkomen, staan we dan aan de vooravond van weer de jaren 30/40 van de vorige eeuw ?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Amerika en China zijn al enige tijd in een gevaarlijke
      Koude Oorlog verwikkeld. China ziet Taiwan en Hong Kong
      als volledig deel uitmakend van hun land, sinds oudsher.
      Dus wat er ook binnenkort gebeurt, een echte hete
      wereldoorlog hierover lijkt onwaarschijnlijk, zodat
      China gewoon haar gang kan gaan, ookal zal Amerika
      tegenspartelen.

      Men moet aannemen, dat China haar hegemonie in Azie
      verder zal willen bevestigen. Degenen, die daar moeite
      mee hebben, moeten nu zo snel mogelijk de benen nemen.
      De rest van de wereld heeft het te druk met haar eigen
      problemen en zal hier geen stokje voor steken.

      Mocht er ooit een hete Derde Wereldoorlog opdoemen, dan
      zullen kernwapens en drones een hoofdrol spelen. Helaas
      kunnen er dan meer slachtoffers vallen dan in de
      Tweede Wereldoorlog. Een deel van de elite vindt, dat
      er toch miljarden mensen teveel zijn op aarde en zal
      niet terugschrikken voor wat ontvolking. De gekronkelde
      gedachtegang van sommige van onze medemensen moet men
      niet onderschatten (COVID-19: 'een kans om wat ouderen
      sneller kwijt te raken').

      Maar die Derde Wereldoorlog lijkt eerder in het Midden-Oosten
      te zullen plaatsvinden, met een coctail van gevaren tussen
      Iran, Israel, Saoedie Arabie, etc. Daar is het grof geschut
      verkocht en staat gereed om in actie te komen.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Als Amerika dat allemaal toelaat verliest Amerika toch het gezag? China zal zich (weer) de heerser van de wereld voelen.


      Kees

      Verwijderen
    3. @KEES:

      De wind is gedraaid. Amerika is weer isolationistischer
      geworden. Regiemverandering is verleden tijd. Dus het
      ligt inderdaad voor de hand, dat China haar beloftes
      waar maakt om China te 'herenigen' en geen enkel land
      zal een strobreed in de weg leggen. Het is nu ieder voor
      zich. Misschien duurt het nog even, maar de uitkomst
      is duidelijk. De hegemonie van Amerika in Azie werd
      gerechtvaardigd, vanwege haar rol in de bevrijding
      daarvan van de Japanse bezetting in WW II. Het lijkt
      erop, dat alleen Japan zelf onder de hegemonie van
      Amerika blijft. De rest moet maar een 'modus vivendi'
      treffen met China.

      DS

      Verwijderen
    4. China straks als nieuwe wereldleider? Lijkt mij een horror scenario.

      Verontrustend: steeds meer Duitsers verkiezen China boven Amerika

      https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2020/05/steeds-meer-duitsers-verkiezen-china-boven-amerika-757644/

      Kees

      Verwijderen
    5. In Zuid-Korea is er toch ook een sterke Amerikaanse militaire aanwezigheid ?

      Verwijderen
    6. @ANONIEM:

      Net zoals de Duitse hereniging uit de lucht kwam vallen,
      dankzij de Sovjet Unie en tegen de zin van Frankrijk
      en Groot-Brittannie in, is de hereniging van Noord- en
      Zuid-Korea een kwestie van tijd. Misschien dankzij
      een overeenkomst tussen China en Amerika?

      DS

      Verwijderen
  63. Jeffrey Gundlach
    @TruthGundlach
    ·
    21 mei
    30-year Treasury yields seem as anxious to break out to the upside as a rodeo bronc waiting to buck out of the chute. Fed’s getting clearer they want to keep the bronc in the chute forever. Can they? We’ll see. Surely they won’t last the rodeo 8 seconds if the gate is opened.

    Uw commentaar ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Na QE 1, 2 en 3, stegen de verwachtingen voor inflatie
      en groei tijdelijk, zodat de rendementen van Treasuries
      stegen, met een dienovereenkomstige waardedaling. Maar
      spoedig daarna, bleken groei en inflatie tegen te vallen
      en bleef de omloopsnelheid van het geld (velocity),
      wat inflatie zou aanwakkeren, verder instorten. Dus
      met de huidige SuperQE, die niet onderdoet voor die
      van Jpan sinds 1990, is een herhaling van een tijdelijke
      inflatie-stijging niet ondenkbaar. Verder zijn er
      tijdelijke dislocaties in toeleveringen en levensbehoeften.

      Maar uiteindelijk zal men weer concluderen, dat alle vrees
      voor inflatie, laat staan hyperinflatie, ongegrond is,
      en zullen de rendementen van Lange Treasuries blijven
      dalen, net zoals die van de Lange Japanse staatsobligatie
      (JGB).

      DS

      Verwijderen
  64. Binnenkort geen toegang meer tot werk, openbaar vervoer en publieke gebouwen als je geen COVI-pas hebt, die je pas krijgt als je bent getest, je vingerafdruk of gezichtsscan hebt gegeven, en (vanaf volgend jaar) mogelijk ook als je het coronavaccin hebt gehaald

    https://www.xandernieuws.net/algemeen/nederland-een-van-de-eerste-15-landen-die-digitaal-gezondheidspaspoort-invoert/

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Inderdaad. Kijk maar vast naar Azie, waar men veel verder
      is dan in Europa:

      https://www.cnbc.com/video/2020/05/05/what-life-after-lockdown-might-look-like.html

      DS

      Verwijderen
    2. @KEES:

      Als men niet getest is en niet weet of men verhoging
      heeft, dan gebeurt er dit:

      A hairstylist worked while symptomatic and exposed 91 people to coronavirus

      Als het vertrouwen niet terugkeert, dan blijft alles
      potdicht.

      DS

      Verwijderen
    3. @KEES:

      https://edition.cnn.com/2020/05/23/us/missouri-hairstylist-coronavirus-trnd/index.html?utm_source=twCNNi&utm_term=link&utm_content=2020-05-23T17%3A15%3A04&utm_medium=social

      DS

      Verwijderen
  65. I doubt it:

    China Shocked:

    www.youtube.com/watch?v=GqbByuschOw

    Ze lachen Amerika gewoon uit!

    Allen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ALLEN:

      China heeft 2 vliegdekschepen en een derde is in aanbouw.
      Amerika heeft er 11 met kernenergie.

      The United States Navy has 11 large nuclear-powered fleet carriers—carrying around 80 fighter jets each—the largest carriers in the world; the total combined deck space is over twice that of all other nations combined.

      Raad eens, wie er lacht.

      DS

      Verwijderen
  66. The Global Solvency Crisis

    https://www.youtube.com/watch?v=oqKi7zL0-SA

    Interessant interview met Raoul Pal

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Geachte heer Schmull,

    Op 19 mei stelt u:
    wat een RUIL is van liquiditeit voor obligaties,
    waarbij de geldcirculatie (money supply) stijgt,
    maar NIET de geldhoeveelheid (monetary base),

    Ik zie hier de monetary base echter wel omhoog schieten:
    https://fred.stlouisfed.org/series/BOGMBASEW

    Wat zie ik over het hoofd?

    mvg/O

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Aansluitend hierboven. Hoe is de flinke prijsstijging van de vastgoedsector ook te verklaren? Komt het de leen verruiming/lage rente die de mensen in staat stelt om meer en duurder te kopen?

    Mvg Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @O @KEES :

      Als het monetaire beleid bestond uit 'gelddrukken'
      ('helikoptergeld'), wat in de meeste ontwikkelde
      landen illegaal is, dan zou de Consumentenprijsindex
      de pan uitrijzen. Want als men het idee heeft, dat
      er 'eindeloos' geld kan worden geschapen 'uit het
      niets', dan wordt geld een 'hete aardappel', zoals
      in Venezuela, en schiet de geldsomloop (de multiplier,
      de velocity) scherp omhoog, wat de prijzen van
      alledag omhoog stuwt en de levensstandaard doet
      instorten. Het is dus allesbehalve QE for the people!

      Maar bij een Ruil van obligaties, etc. voor liquiditeit
      ('Asset Swap'), dan krijgen de verkopers van die
      obligaties dus geld 'uit het niets', maar dat wordt dan
      belegd in aandelen of onroerend goed of gebrukt voor
      het uitgeven van kredieten. Daarom ontstaan er Bubbels
      in o.a. onroerend goed en hebben niet-bezitters daarvan
      het nakijken, omdat de ongelijkheid verder wordt
      vergroot ('vermogenseffect'). Dit is o.a. de oorzaak
      van populisme en de opkomst van volksmenners.

      Misschien was ik niet duidelijk over Monetary Base en
      Money Supply. Dat laatste stijgt bij QE nauwelijks,
      anders dan om de economische groei te accomoderen,
      maar het eerste stijgt via 'open market operations'
      van de FED:

      when the Fed does QE, asset purchases are conducted via crediting newly made bank reserves. However, this only increases the monetary base, not directly the money supply. The latter is where money/cash are really created (or “printed”) and what matters most for inflation (although an increasing monetary base has indeed proven to be the most important factor for asset inflation:

      https://e-markets.nordea.com/#!/article/57478/us-deflation-vs-hyperinflation-risks

      Kijk vooral naar de charts: de monetary base stijgt, terwijl
      de currency in circulation maar weinig stijgt, terwijl
      de Velocity blijft instorten. Velocity veroorzaakt
      echte inflatie.

      Dit verklaart o.a., waarom Japan, na 30 jaar Superstimulering,
      nog steeds te maken heeft met deflatie, de Yen wordt
      beschouwd als een 'vluchthaven' en de Lange Japanse
      Staatsobligatie (JGB) de BESTE belegging was in Japan
      sinds 1990:

      The consumer price index for Japan in April 2020 was 101.9 (2015=100), up 0.1% over the year before seasonal adjustment, and down 0.2% from the previous month on a seasonally adjusted basis.

      https://www.stat.go.jp/english/data/cpi/1581-z.html

      DS







      DS

      Verwijderen
    2. @O @KEES:

      Er is veel verwarring over Money Supply en Monetary base,
      maar dit artikel van Aegon uit 2013 probeert dat nader
      te verklaren. De sleutel voor inflatie is dus Velocity,
      die blijft dalen en nu op een 60-jarig laagtepunt staat:

      https://www.aegonassetmanagement.com/globalassets/asset-management/us/thought-leadership/auim---special-report---money-supply---december-2013.pdf

      DS

      Verwijderen
  69. Bent u het eens met dit artikel?

    https://www.zerohedge.com/markets/path-monetary-collapse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FLEUR:

      Macleod heeft al heel lang ongelijk. Nee, hij is geen
      autoriteit van het financieele systeem. Hij houdt van
      kreten, dat alles op springen staat, om vermoeiend
      van te worden. Natuurlijk komt er een crisis in Fiatgeld
      en in het banksysteem: de geschiedenis is er vol van.
      Maar zijn verhalen bieden geen houvast, want hij is
      een outsider.

      DS

      Verwijderen
  70. Super leuk dit!!

    The modern Frisian language is the closest sounding language to the English used approximately 2000 years ago, when the people from what is now the north of the Netherlands travelled to what would become England, and pushed the Celtic language - ancestor of modern Welsh - (Celts) to the western side of the island. Words like "blue" can be recognised in the Frisian language.


    https://www.youtube.com/watch?v=K1XQx9pGGd0

    En de Dollar komt van Daalder:

    https://twitter.com/rohy/status/1218261059183742978?s=20

    Miep

    BeantwoordenVerwijderen
  71. Als China zich niet terugtrekt van die "artificial islands" slaat Amerika een flater.

    https://www.youtube.com/watch?v=o_X1Ms9eSlA

    Is het nu niet "HET MOMENT" om China aan te pakken? Straks is China machtiger dan Amerika.

    Henk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HENK:

      Het is al te laat om het in de kiem te smoren. Maar er
      zijn grenzen. China is zich hopelijk bewust van het
      gevaar om buiten haar schoenen te lopen. Japan deed
      dat vroeger ook eens, toen Amerika maar 100,000 man op
      de been had, in 1940. Maar toen stond de reus op.

      DS

      Verwijderen
  72. Houd dit in de gaten: standoff en gespannen situatie tussen Chinese- en Indiase leger aan de omstreden Line of Actual Control (LAC) nabij Ladakh.

    https://twitter.com/HaraldDoornbos/status/1264642543297462273?s=20

    Bannon Fox's laatste schokkende toespraak Vuur :
    Alleen door de CCP te vernietigen, zal er vrede en welvaart in de wereld zijn!
    Dit is de "roep van het lot" van onze generatie, er is geen keuze

    https://twitter.com/GlobalHimalaya/status/1254358308586049537?s=20

    Is niet goed.

    Dina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DINA:

      Er zijn altijd talloze potentieele brandhaarden, die
      een oorlog zouden kunnen ontketenen. Maar dure oorlogen
      zijn nu wel het laatste, wat de wereld zich kan
      veroorloven tijdens de komende economische depressie.
      Dus nog even geduld.

      DS

      Verwijderen
  73. De nieuwe Politiestaat Nederland:


    https://twitter.com/Jeroen99271706/status/1264849533978148864?s=20

    Een Oorlog Reeds Verloren #2.17: Van regen en drup

    https://www.youtube.com/watch?v=IZ42PWUnl1A

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Is 5G een interessant beleggingsitem nu tech wel erg duur is. Artikel over REIT's.
    https://www.barrons.com/articles/2-cell-tower-reits-to-play-the-5g-spending-surge-51590325202?mod=hp_LEAD_3

    groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De sector van Cell Tower REIT's heeft geweldig de wind
      mee gehad in de afgelopen 5 jaar. Ik zou maar afwachten
      tot er een consolidatie komt. Nog tijd genoeg.

      DS

      Verwijderen
  75. Artsen: Wij hebben een eed afgelegd: Corona is zwendel!

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=9X7P4-lRcl0&feature=emb_logo

    Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  76. Wat is uw mening heer Schmull?

    Robert Jensen vanaf minuut 26:20 seconden

    https://www.youtube.com/watch?v=SRp7kFAfHUI

    Alvast bedankt voor uw antwoord.

    John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHN:

      U bedoelt waarschijnlijk, dat de EU de 'redding' van
      Zuid-Europa erdoor wil drukken onder de druk van
      de Coronacrisis. Was te verwachten. Alle lidstaten
      moeten op een gegeven moment besluiten om, na 20 jaar,
      eindelijk een echt Euroland te stichten, met alle
      voor- en nadelen daarvan, of niet. Maar eerst wel
      graag de bevolking raadplegen en verkiezingen houden.
      Anders valt de 'unie' uitelkaar. Euroland bestaat
      uit totaal verschillende culturen en dat moet men
      dan accepteren. Het is toch heerlijk, als Zuid-Europa
      met vervroegd pensioen kan en vaak na de lunch niet
      meer werkt? Noord-Europa zal daar graag aan meebetalen,
      want een Verenigd Europa was toch altijd een droom
      en alleen kan men toch niet verder? Welnu, Groot-Brittannie
      gaat straks haar eigen weg en de wereld zal spoedig
      ontdekken, hoe dat afloopt. Alle griezelverhalen
      zijn tot nu toe niet uitgekomen.

      DS

      Verwijderen
  77. hadewych von mises26 mei 2020 om 08:12

    Heer Schmull, (dacht dat ik deze vraag al gesteld had, maar vind ze hier niet terug): wat denkt u van de koersverhouding USD/YUAN ? Kanarie in de koolmijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      De USD/YUAN is op een cruciaal niveau aanbeland. De YUAN
      behoort te fluctueren in een bandbreedte van 2%, maar
      staat nu het LAAGST tegenover de Dollar sinds 2008! Zou
      China erop aansturen, dat er een devaluatie plaatsvindt
      van 7.00 naar 8.00 ? De koude Oorlog is immers pas
      begonnen: het laatste salvo is de officieele Amerikaanse
      ontmoediging om in China te beleggen.

      DS

      Verwijderen
  78. 11 maart publiceerde u de notitie :

    DE DOLLAR-INDEX (DXY) LIJKT GEREED VOOR EEN
    SPRONG OMHOOG, TEGEN DE ALGEMENE VERWACHTING IN. DAT ZOU VOORPAGINANIEUWS ZIJN!

    Anno nu , is dat nog steeds niet het geval, integendeel.
    Waar baseerde u dit op ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Vooral op basis van het technische patroon van de chart
      van de DXY. Een driehoek kan duiden op een uitbraak
      naar boven of naar beneden. Heel Wall Street en heel
      Washington probeert de DXY naar beneden te drukken,
      vandaar de gigantische short-posities. Maar ik ben
      van nature 'contrair' en ik gok erop, dat de
      monetaire stimulering buiten Amerika veel groter
      zal blijken dan van de FED, met als gevolg een
      veel hogere Dollar. We zullen zien.

      https://www.marketwatch.com/investing/index/dxy/charts

      DS

      Verwijderen
  79. Dow 25k+, S&P 3k+ Nasdaq YTD op WINST en vlak onder ATH, pak-em-beet 30% hoger dan 1 jaar geleden (ATH toen) zelfs.
    Trump kraait victorie op twitter en in de media.
    Ondertussen staat Biden zelf op FOX poll op voorsprong.
    Dit gaat nog leuk worden. Alleen op termijn voor de aandeelhouders van nu niet gok ik zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF@:

      De aandelenmarkt staat momenteel geheel los van de realiteit.
      De hoofdreden lijkt dekkingsaankopen van shortposities.
      De echte Crash ligt nog voor ons. Zelfs een L-herstel
      lijkt nog optimistisch, zolang dat Virus nog rondwaart.

      DS

      Verwijderen
  80. Komen nog bij alle versoepelingen terwijl in US de kentering totaal niet is ingezet nog. En werkeloosheid op records tegelijk. Consumentenvertrouwen ingestort. Wat een tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF@:

      Dit is een verkiezingsjaar en de Lockdown is niet houdbaar,
      wat de gevolgen ook zijn. De Lockdown was gewoon een
      manier om wat tijd te winnen, maar in de herfst zullen
      we een Tweede Golf beleven, wat normaal is bij een
      Pandemie. Dit alles vindt plaats net op het moment,
      dat het bedrijfsleven nog nooit zoveel schuld heeft
      gehad, vanwege de lage rente. Dat laatste zal
      veel bedrijven niet overeind houden bij de huidige
      vraaguitval.

      DS

      Verwijderen
  81. Zie ik daar nou MiauMiau? :-)

    https://twitter.com/ElveroW/status/1265223420276625408?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  82. TRANSLATION: “The vaccine won’t be safe, but let’s get it out QUICKLY anyway, and worry about the CONSEQUENCES later!”

    https://twitter.com/BeachMilk/status/1265265434741272576?s=20

    i can't wait!!

    BeantwoordenVerwijderen
  83. Blown away by this table of returns though have seen it many times.

    Incredible long term performance by an asset, that is completely unappreciated by institutional money managers...

    ...with a better record than 95%+ of all hedge funds.

    It's nothing fancy. It's just long gold.


    https://twitter.com/DTAPCAP/status/1264405776413622272?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  84. Duitsland maakt een bocht van 180 graden en is plots voorstander van transfers en gemeenschappelijke financiering in de EU. Wat op het eerste gezicht lijkt op een late liefdesverklaring van Angela Merkel aan Europa en een laatste politieke stunt, blijkt op het tweede gezicht het gevolg van een nieuwe lichting economen op de Duitse ministeries. Artikel : https://www.tijd.be/opinie/column/Economische-paleisrevolutie/10229820

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS:

      Europe cannot fudge its way to a federal future

      (Muenchau - FT)

      Het EU 'reddingsplan' lijkt zeer bescheiden en heeft
      veel haken en ogen. Anders zouden de Europese verdragen
      moeten worden veranderd:

      Last week’s budget proposal is as good as it can get in the current regime. The way the eurozone has been set up does not allow for more. If you want trillions, you will need to change the European treaties. You cannot fudge your way to a federal future.

      It is true that Angela Merkel’s position has softened. But make no mistake. The German chancellor is still not a convert to a fiscal union. The EU is keeping the show on the road, but it is, by and large, still the same show.

      https://www.ft.com/content/c931321c-a1bf-11ea-b65d-489c67b0d85d

      DS

      Verwijderen
  85. UK Uses Feudal System Law To Seize £150 Million From Bank Accounts.

    https://www.zerohedge.com/markets/uk-uses-feudal-system-law-seize-ps150-million-bank-accounts

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FLEUR:

      Vergeet ook niet de zeer brede Amerikaanse Patriot Act,
      die kan leiden tot vele onbedoelde confiscaties:

      https://www.aclu.org/other/surveillance-under-usapatriot-act

      DS

      Verwijderen
  86. Welkom in de dictatuur in Nederland

    Waar zijn we mee bezig:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=XFSsQzH_zUY&feature=emb_logo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. CHECK YOUR PHONE!! Covid-19 tracking software in phoneupdate!! Iphone and Andriod!!

      https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=jABeTn3w9Tc&feature=emb_logo

      https://nos.nl/artikel/2335543-kabinet-wil-rivm-tijdelijk-gebruik-laten-maken-van-zendmastgegevens.html

      Lucas

      Verwijderen
    2. @LUCAS:

      Your CONTACT LIST is not automatically included:

      https://www.snopes.com/fact-check/covid-app-tracker/

      https://www.telegraph.co.uk/technology/2020/05/30/nhs-app-track-trace-uk-coronavirus/

      DS

      Verwijderen
  87. Hoe kijkt u aan tegen investeren in ASEAN-landen? Wellicht voor de komende jaren interessant?
    Mvg MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      De ASEAN-landen zijn zeker het volgen waard. Maar de
      eventuele inkrimping van de wereldhandel is een hele
      uitdaging. Verder zijn sommige ASEAN-landen gevoelig
      voor goedkope import van andere Asean-landen, zoals
      India en Combodja.Beleggingen aldaar zijn zuiver voor
      de langere termijn op basis van hun ontwikkeling van
      hun comsumentenmaatschappij.

      DS

      Verwijderen
  88. Tsjonge heer Schmull en wederom heeft u gelijk gekregen, ditmaal inzake Hongkong. U gaf het al aan in een van uw commentaren, ongeveer een maand geleden. Ik weet niet meer de exacte bewoordingen: "Vlucht met uw investeringen uit Hongkong, nu het nog kan. Hongkong is verloren".En inderdaad na het aannemen van de omstreden veiligheidswet door het Chinese parlement, is Trump heel boos.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/29/vs-beginnen-met-opheffen-speciale-status-hongkong-a4001319

    Mijn vraag aan u: is dit het officiele begin van de Koude Oorlog tussen de VS en China?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      De Koude Oorlog tussen de VS en China is pas begonnen,
      welke President ook aan het bewind is. Er is hier sprake
      van een strijd om hegemonie en om het type politieke
      structuur. Eindelijk is men wakker geworden, dat
      China begonnen is om naast haar schoenen te lopen.
      Bovendien wantrouwt men China wat betreft alle statistieken
      en alle heropvoedingskampen voor miljoenen. Plus de
      verplichtingen, die voortvloeien uit het BRI (Belt
      and Road Initiative), die talloze landen tot vazalstaten
      maakt van China.

      Helaas is Hong Kong nu een verloren zaak, want niemand
      begint hier een oorlog om. Noch om Taiwan. China zal
      het een zorg zijn, wat de reacties zijn, want de Partij
      is alles en de mens is niets. De naievelingen raken in
      paniek, maar hadden dit aan moeten zien komen. China
      heeft nooit een geheim gemaakt, wat haar bedoelingen
      zijn geweest. Tibet was immers een teken aan de wand
      en er kraait geen haar meer na.

      DS

      Verwijderen
    2. Heer Schmull, kunt u aangeven wat de mogelijkheden zijn van China om uiteindelijk tot annexatie van Singapore over te gaan?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      SINGAPORE heeft een bevolking, die bestaat uit een
      ethnisch Chinese meerderheid en enorm afhankelijk is
      van China. Annexatie is voorlopig niet aan de orde,
      maar aan de leiband lopen van China wel. De realiteit
      is, dat Singapore haar lot niet in eigen hand heeft:

      The Chinese have long memories. Despite our constant denials, they still consider Singapore a "Chinese country" and may feel entitled to our support and will not quickly forget if we are regarded as insufficiently helpful in their time of need.

      Some in the Trump administration also seem inclined to view the issue in racial terms. As the only ethnic Chinese-origin majority sovereign state outside greater China, we may be subject to special scrutiny.

      https://www.straitstimes.com/opinion/no-sweet-spot-for-spore-in-us-china-tensions

      DS

      Verwijderen
  89. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  90. CDC Admits COVID-19 Antibody Tests Are Wrong Half The Time & Virus Isn't That Deadly.

    https://www.zerohedge.com/health/cdc-admits-covid-19-antibody-tests-are-wrong-half-time-virus-isnt-deadly

    BeantwoordenVerwijderen
  91. hadewych von mises31 mei 2020 om 19:57

    Heer Schmull, zou je dit helikoptergeld kunnen noemen? (en welke gevolgen?) : https://www.hln.be/nieuws/buitenland/revolutionaire-wet-pakt-armoede-aan-in-spanje-basisinkomen-tot-1-015-euro-voor-2-3-miljoen-mensen~a1467136/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      SPANJE geeft gewoon een staatslening uit, die door de ECB
      (dus door u) wordt gegarandeerd. De 10-jarige staatslening
      kost maar 0.54% rente, maar is wel positief in tegenstelling
      tot die van Nederland of Duitsland. Spanje en Italie
      zijn dolgelukkig, dat de ECB nog bestaat.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises1 juni 2020 om 09:55

      "staatslening ..., die door u wordt gegarandeerd" ... Welwel, wat een eer dat ik als Europees burger mag bijdragen ... [sarcasme]

      Verwijderen
  92. VPRO Tegenlicht: 'China: alles onder controle'

    https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/China-alles-onder-controle.html#

    Hendrik

    BeantwoordenVerwijderen
  93. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/29/niet-meer-bang-voor-schuld-a4001259
    De nieuwe generatie in Duitsland is niet bang meer voor schuld. En Merkel ook niet.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  94. hadewych von mises1 juni 2020 om 09:58

    Heer Schmull, wat te denken van de niet aflatende hulp aan Zuid-Europa, terwijl bvb Italië de derde grootste goudvoorraad ter wereld heeft !? Zouden zij die niet bvb in een soort 'onderpand' kunnen geven telkens zij zich aan de geldkraan laven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      De Goudreserves van ITALIE, de derde grootste voorraad na
      Amerika en Duitsland, zijn heilig. Inderdaad zijn die
      reserves gedeeltelijk gebruikt als onderpand voor een
      lening van Duitsland zo'n 44 jaar geleden, maar die lening
      werd terugbetaald en de Goudreserves bleven onaangetast.

      Soms is er een gerucht over eventuele verkoop, maar
      dat is nu helemaal niet nodig. Italie kan lenen op
      de internationale kapitaalmarkt zonder enige moeite
      en tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden, want de
      ECB bestaat nog.

      DS

      Verwijderen
  95. Heer Schmull, hoe kijkt u naar de situatie in de VS inzake rellen etc
    en de gevolgen hiervan. Dit lijkt een kans voor de Democraten om alle onvrede en afkeer over Trump verder uit te vergroten en zijn kansen op herverkiezing te verkleinen.
    Wat zal dit ook betekenen voor de USD en de T-bonds ?


    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen