Translate

vrijdag 3 april 2020

DE BEER IS LOS!


DE BEER IS LOS!

Oorspronkelijk werd met 'de beer is los' een losgebroken varken bedoeld, dat natuurlijk niet wilde eindigen als een menselijk gerecht. Het betekent ook, dat de wereld de controle is kwijtgeraakt. De wereld is nu in de ban van een Virus (COVID-19), met minstens 8 verschillende stammen, en met een diameter, die kleiner is dan een tienduizendste van een millimeter. Alles is overal, voor onbepaalde tijd, aan het wankelen, zolang dit Virus nog niet is bedwongen. Dat gaat veel langer duren dan verwacht.

(30 Maart, 2020): Tot nu toe in 2020, was de waardestijging van Langere Treasuries (TLT) +22%
en de waardedaling van de S&P 500 aandelenindex - 22%. De triomftocht van Langere Treasuries van de afgelopen 39 jaar zet zich voort, ondanks tijdelijke onderbrekingen. Terwijl riskante activa, zoals aandelen, grondstoffen en onroerend goed, allemaal geen gegarandeerde inkomsten hebben, noch enige vaste afloopdatum, zijn Langere Treasuries, die daarover wel beschikken, verre te prefereren, tijdens stormachtige tijden, boven alle andere onzekere alternatieven, behalve veel Kasgeld. Amerikaanse Treasuries zijn nog steeds de veilige haven voor de gehele wereld, die neigt naar deflatie, vanwege hun geweldige verhandelbaarheid, en zij dienen ook als, algemeen geaccepteerd, onderpand voor het internationale kredietsysteem. Zonder onderpand, geen krediet. Bovendien doet het er helemaal niet toe, hoe laag het rendement is op Treasuries, zolang dat mettertijd maar blijft dalen (lagere rendementen = hogere waarderingen).




(St.LouisFED)(Maart, 2020): In een crisis, zoals nu, vlucht het Grote Geld in Treasuries, waar de rendementen dalen, met een dienovereenkomstige waardestijging, terwijl het ervandoor gaat, als iets maar enigszins riskanter is, zoals Commercial Paper, waar de rendementen
stijgen, met een dienovereenkomstige waardedaling.

Image


Ondertussen is het beest van het Coronavirus (COVID-19) heel eng en heel kwaad. Het laat zich niet zomaar bedwingen. Het vergt veel meer kosten, tijd en moeite dan enig ander virus in de laatste 100 jaar. Niemand is immuun en niemand weet, wie besmettelijk is, zolang de meeste mensen nog niet behoorlijk getest zijn. Het is de ultieme, onzichtbare vijand zonder een bestaand wondermiddel om die te bestrijden. De geschiedenis leert, dat een Pandemie een kwestie is van jaren, niet maanden.



Houdt je gedekt. Dit is niet de tijd om de held uit te hangen, want alles wordt anders. Het Virus krijgt de schuld, omdat 'niemand dat toch zag aankomen', maar de kwetsbaarheid van de wereldeconomie was reeds geruime tijd scherp toegenomen, aangemoedigd door het extreme monetaire beleid van kunstmatig bellen blazen. Er was een welvaartsillusie tevoorschijn getoverd door de natuurlijke prijsvorming uit te schakelen. De boodschap van de spectaculaire waardestijging van de slimste markt ter wereld, de Amerikaanse Treasuries (lagere rendementen = hogere waarderingen), was allang, dat de wereld hele zware tijden tegemoet gaat. Uitstel van de dag des oordeels over de excessieve wereldschuld betekende nooit afstel. Als het eenmaal zover is, dan is dat beest van de afrekening (gedwongen schuldsanering) niet meer te houden en wordt een zachte landing een totale illusie. Dit wordt geen normale recessie, maar een lastige DEPRESSIE. De wereld heeft net een beroerte achter de rug. De werkeloosheid zal, voor onbepaalde tijd, verrassend hoog worden, misschien wel 30 tot 50%. De Eurozone had voor het Coronavirus reeds een officieele werkeloosheid van 7.5%, tweemaal zo hoog als in Amerika! Dit is niet zomaar een tijdelijke recessie. Wees dus op het ergste voorbereid en wacht rustig af, totdat er meer licht in de tunnel verschijnt. Probeer geen vallende messen te vangen!

Dit is echt het einde van de 75-jarige Superkredietcyclus. Nu volgt een langdurige periode van soberheid en STRUCTURELE DEFLATIE, geloof het of niet. De toekomstige lastenverzwaringen voor de bevolking en het bedrijfsleven om de staatsfinancieen te ondersteunen worden niet mals. Het feest is voorbij, want alle pret, in de laatste 10 jaar, was uitsluitend kredietgedreven. De waarde van het onderpand voor dat krediet (activa-inflatie) is in een vrije val geraakt.  Er komt nu een tijd, waarbij de tering naar de nering moet worden gezet. Dat duurt heel lang, terwijl de wereld zwemt in overcapaciteit en terwijl de werkeloosheid waanzinnig omhoog gaat. Europa heeft nog een extra probleem: 80% van de Europese economie is afhankelijk van financiering van het, nu kopschuwe, en wankele bankwezen. Voor de Amerika is dat slechts 15%.

Vergeet niet, dat de S&P 500 index in de laatste 11 jaar met 500% steeg, wat betreft de waardering (koers/winst; koers/omzet; boekwaarde), maar er bestaat zoiets als een 'terugkeer naar het gemiddelde' (reversion to the mean'), wat uiteindelijk onverbiddelijk toeslaat. Dan gaat de slingerbeweging opeens de andere kant op, tot ontsteltenis van hen, die waarderingen negeerden. Waardering deed er toch immers niet toe, als Centrale Banken alles bleven oppompen? Dat is nu voorbij, want de bubbel is gebarsten, het gebouw staat in brand en men kan alleen straks wat nablussen. De realiteit was, dat de economische groei allang stagneerde, naarmate de totale schuld steeg. Er was steeds meer schuld nodig om de economie aan de gang te houden. Dus een Nul-rente is geen tovermiddel voor een economische malaise, want zo'n beleid eindigt altijd in tranen. Zoals nu.

(SEEKINGALPHA): Houdt er maar rekening mee, dat deze neergaande markt ('Bear market') wel eens zou kunnen behoren tot de ernstigste ooit. Er komt geen business-as-usual-scenario!




Net zoals in elke crisis, waren er weer overal marge-stortingen ('margin calls') vereist om de teruggang in activa te compenseren. Kasgeld was weer koning, vooral in Dollars, want het meeste krediet in de wereld luidt in Dollars. Schuldpapier (obligaties) in andere valuta's zijn immers veel minder verhandelbaar. Wanhopige schuldenaren moesten weer alles, wat los en vast zat, van de hand doen, op elke prijs. De 11-jarige stijging van de Dollar tegenover 99% van alle valuta's, is daardoor in tact en de meeste waarnemers, in tegenstelling tot ondergetekende, zijn al jarenlang verbijsterd en terneergeslagen hierover. Die vergaten, dat de reusachtige en, vrij onzichtbare, Eurodollar-markt, bestaande uit 'off-shore'-Dollars, ter waarde van $ 12.000 miljard, die 90% van de wereldhandel financiert en niet valt onder de jurisdictie van de Amerikaanse Federal Reserve, al enige tijd een crisis doormaakt in tegenpartij-risico's, net zoals in 2007 - 2009. Dat tekort aan Dollars moest onlangs weer door de Federal Reserve worden verlicht doormiddel van tijdelijke leningen ('liquidity swaps') aan talloze Centrale Banken, die een rekening hebben bij de FED. De Dollar is immers de reservemunt van de wereld. Europese en Japanse banken spelen een hoofdrol in de Eurodollar-markt, waar minder regels gelden, zoals reserve-verplichtingen, en waar de rente voordeliger is. 'Off-shore Dollars' worden daardoor als iets riskanters beschouwd dan Dollars in Amerika zelf.


(Bloomberg)(31 Maart, 2020): In het eerste kwartaal van 2020, devalueerden bijna alle valuta's tegenover de Amerikaanse Dollar, behalve de Zwitserse Frank en de Japanse Yen. Dit betekent, dat de meeste landen NOG MEER AFHANKELIJK zijn geworden van schuldpapier in Dollars en dat de Dollar NOG STERKER uit deze crisis tevoorschijn zal komen dan ooit.



(BLOOMBERG)(1 April, 2020): In de laatste 3 maanden, zijn de valuta's van de zogenaamde 'veelbelovende' Opkomende Markten verder ingestort, in tegenstelling tot de algemene mening van de optimisten. De realiteit is, dat corruptie daar welig tiert en dat men de winsten, die daar verdiend worden, zo spoedig mogelijk, uit zulke landen probeert weg te sluizen.



In de laatste 12 jaar, sinds de laatste Grote Financieele Crisis, is de totale wereldschuld, als percentage van het Bruto Nationaal Product, gestegen van 250% naar 325%. In de laatste 21 jaar, sinds 1999, is de wereldschuld liefst verdrievoudigd. Beleidsmakers probeerden immers de economie aan de gang te houden doormiddel van het vermogenseffect, waardoor alle activa omhoog gingen ('the everything bubble'). Dit werd bereikt door leningen zo aantrekkelijk mogelijk te maken met steeds lagere rentekosten. 

Bedrijven kochten massaal, via financieringen, hun eigen aandelen in, zodat hun vrije kasstroom zelfs negatief werd, er vond ontzagwekkend veel financieele engineering plaats en huishoudens staken zich, en masse, in de schulden om woningen te kopen. De Hedge Fund miljardair, Ray Dalio, zei stoer: kasgeld is vuilnis ('Cash is Trash'!). Hij heeft 't geweten! Het was een decennium, vol dolle pret, ondanks de laagste economische groei in 75 jaar, ook in Amerika. Maar raad eens, wat nu voor de deur staat: iedereen wordt nu supervoorzichtig en men zal sparen, sparen, sparen. Vergeet het oude patroon van consumeren en lenen. Zo ziet de komende deflatie en economische stagnatie eruit. Maar de kopstukken in de politiek en het bedrijfsleven kunnen dat natuurlijk niet ronduit toegeven.

(COLOMBO)(Maart, 2020): Amerikaanse en Europese huishoudens komen straks weer van een koude kermis thuis, zodra de bubbel in kredietgedreven huizenprijzen definitief is gebarsten. Wie staat er straks weer 'onder water' met een hypotheek hoger dan de waarde van het huis? Wie krijgt straks weer slapeloze nachten, omdat ze geluisterd hadden naar de verleidelijke zeemeerminnen van de hypotheekverstrekkers? Ga daar maar eens rustig voor zitten.


Image


Maar nu volgt de kater. Miljarden aan dividenden en aan inkopen van eigen aandelen zijn al opgeschort, al of niet onder druk van de autoriteiten. Bedrijfsleningen rezen de pan uit om aandeelhouders in de watten te leggen. In Amerika alleen al, heeft meer dan 50% van de kwaliteitsobligaties ('investment grade') een kredietrating van slechts BBB tegenover 17% in
2001. Dividenden zijn nooit gegarandeerd, maar coupons van obligaties wel, tenzij vadertje faillissement aan de deur klopt. Herinnert u zich nog die verhalen over 'betrouwbare' dividenden, die al decennia werden uitbetaald? Totdat het opeens voorbij is, vooral als blijkt, dat die dividendbetalingen werden geleend, niet verdiend. Daarom komt er geen V-herstel. Een typisch herstel na een recessie duurde 15 maanden, maar de wereldeconomie is nu buiten westen geraakt ('knock-out'), dus het herstel (L-herstel) duurt dit keer jaren.

(INVESTINGHAVEN)(27 Maart, 2020): De 100-jarige chart van de DOW JONES INDEX (bijgewerkt), waar de recente Crash nauwelijks is waar te nemen. Moet de ergste Crash nog komen?

dow jones chart 100 years


(CANNACORD): De, voornamelijk gefinancierde, inkoop van eigen aandelen door de bedrijven zelf, was de hoofdreden van de Amerikaanse aandelenstijging. Deze financieele engineering is niet langer vol te houden, vooral van firma's, die nu voor steun bij de overheid moeten aankloppen.



Centrale Banken lieten alle schijn van een verantwoord monetair beleid varen en wisten al hun kruit te verschieten. Ze waren totaal onvoorbereid op de volgende recessie, omdat zij zich opwierpen als meesters van het universum, waarin recessies tot het verleden zouden behoren! Daardoor is de bubbel van hoogmoedig Centraal Bankieren ook gebarsten. Rentedaling en Monetaire Verruiming (QE) hebben hun gewenste effect verloren. Wat nu volgt, is, voor de meesten, een volslagen raadsel. Maar ingewijden weten wel beter. Hoe meer schuld, des te lager de economische groei en inflatie. Hoe meer schuld, des te lager de omloopsnelheid van het geld. Dit laatste doet inflatie de das om en versnelt de kans op deflatie. Deflatie is funest voor hen, die in het krijt staan, want dan stijgt de schuld. Welnu, men kan er niet langer  op rekenen, dat Centrale Banken kunnen optreden als reddende engelen voor hen, die vergaten om buffers op te bouwen tegen zwaar weer. De jarenlange strijd tegen deflatie is bijna beslecht in het voordeel van de nachtmerrie van STRUCTURELE DEFLATIE. Lees de geschiedenisboeken er maar op na.


(PIMCO)(April 2020): De PURCHASING MANAGERS' INDEX (PMI) is een maatstaf voor economische activiteit. Dit is overal in een vrije val geraakt, waardoor men niet moet geloven, dat straks alles weer 'business as usual' wordt. Er komt geen V-herstel. Zelfs een U-herstel klinkt nog te optimistisch, vooral zolang dit Virus nog niet is bedwongen. Om deze schok te boven te komen, zal men moeten rekenen op jaren, niet maanden. Inderdaad, de kans op een soort L-herstel, hoe onaangenaam ook, is dit keer niet uitgesloten.


This figure shows composite purchasing managers’ indices or PMIs for the euro area, Japan, U.K., and U.S. Over the past 10 years, all these PMIs were largely range-bound between about 45 and 60, except for a brief dip in Japan’s PMI in 2011. Then, in March 2020, all four composite PMIs dropped significantly: The euro area to 31.4, Japan to 35.8, U.K. to 37.1, and U.S. to 40.5.

(INFLATIONDATA.COM)(11 Maart, 2020): Deze Chart laat het jaarlijkse Amerikaanse inflatie-percentage zien vanaf 1989. De trend op langere termijn is duidelijk neerwaarts gericht en op weg naar DEFLATIE. Alle monetaire stimuleringsprogramma's zorgden er alleen maar voor om wat tijd te rekken. Het hoogtepunt van inflatie (niet op deze Chart) was 14.76% in Maart, 1980.




Opvallend is, dat de daling in de invloedrijke olieprijs sinds 2008 en de daling in de koperprijs, ook wel genoemd 'de beste econoom ter wereld', sinds 2011, belangrijke aanwijzingen waren, dat de trend naar STRUCTURELE DEFLATIE was ingezet. Maar de Pandemie heeft deze trends op schokkende wijze bespoedigd. De olieprijs is natuurlijk niet alleen afhankelijk van vraag en aanbod, op lange termijn. Ookal is er geen sprake meer van een echt oliekartel, toch zijn er maar enkele grote spelers, die wel degelijk de prijs tijdelijk naar boven kunnen manipuleren.

(REFINITIV)(Maart 2020): De Amerikaanse olieprijs (U.S. Crude Permian Basin) is in de laatste 12 jaar, sinds het hoogtepunt van 2008, ingestort met 95%, van $ 140.- naar $ 5.00! Deze specifieke olie-prijs, na aftrek van inflatie, staat nu LAGER dan de jaren '30 in de economische depressie. Maar WYOMING CRUDE, een klein onderdeel van de oliemarkt, is momenteel $ 0.19 cents NEGATIEF! WORDT DE OFFICIEELE OLIEPRIJS STRAKS OOK NEGATIEF? De ontkenners van deflatie moeten zich nu achter de oren krabben! Tarieven van Olietankers voor olie-opslag, zijn echter scherp gestegen, zelfs met zo'n 600% in de afgelopen maand. Er is een geweldig overschot aan olie en men moet dat kwijt.




(KOPER)(Lange termijn Chart van 31 December, 2019): Maar de Koperpijs is nu $ 2.45 (lb), op 1 April, 2020, waardoor de prijs uit het befaamde driehoekspatroon lijkt te zijn gevallen. Dit is technisch zeer negatief en geeft aan, dat Koper en de wereldeconomie nu heel ziek zijn.


Image

Tegelijkertijd zijn de overheidsfinancieen overal allesbehalve rooskleurig. Het is onwaarschijnlijk, dat, welke overheid dan ook, de huidige gigantische steun aan de economie kan volhouden, als de volledige Lockdown, vanwege het Virus, nog maanden moet duren. Deze Lockdown kan een inkrimping van de economie betekenen van 10% per maand! Bovendien vraagt menigeen zich nerveus af: ben ik straks aan de beurt? Dus nog een psychische crisis ook! Zelfs als deze epidemie uiteindelijk voorbij is, dan moet de ontzaglijke, structurele, schade aan de economie op langere termijn, niet onderschat worden. Zoals elk onverwacht onheil, zullen mensen een hele tijd nodig hebben om het opgelopen trauma te verwerken. Het gebruikelijke consumptie-patroon van vroeger wordt niet zomaar voortgezet.

Voorlopig heeft men, in de meeste landen, slechts schoorvoetend een begin gemaakt met het testen van de bevolking. Daarom zijn de dagelijkse cijfers van besmetting en dodental vrijwel nietszeggend. In Groot-Brittannie zijn tot nu toe 150,000 mensen getest (in Amerika slechts 220,000) en 20% is positief! Slechts 15% van het Brits medisch personeel is getest, waardoor ziekenhuizen zeer riskant zijn geworden. Bovendien blijken vele testapparaten onbetrouwbaar! Dus een wandeling in de Supermarkt zonder masker, lijkt op een muizenval van het Virus. Verder vinden er vele COVID-19 sterfgevallen niet in ziekenhuizen plaats, maar vooral thuis, en worden dan niet meegeteld, net zoals trouwens in China. 

Momenteel kunnen 25% van de artsen en 20% van het verplegend personeel in Groot-Brittannie niet op het werk verschijnen, voornamelijk vanwege verplichte isolatie thuis. In Italie zijn, in korte tijd, al 61 artsen overleden. Het lijkt er steeds meer op, dat het sterftecijfer van deze Virusinfectie momenteel 2% tot 4% bedraagt, tegenover slechts 1% bij de gewone griep. Daarom laat slechts de helft van de bevolking zich inenten tegen de griep. Maar het is niet meer ondenkbaar, dat vrijwillige isolatie straks wordt vervangen door gedwongen isolatie. Toch is het niet onwaarschijnlijk, dat tientallen miljoenen besmette mensen, die vaak opeens kennelijk smaak en reuk hebben verloren, (nog) niet worden meegeteld en als het eenmaal zover is, dat dan het sterftecijfer van dit Virus lager zou kunnen worden dan dat van de griep.

Een Pandemie kan alleen worden bedwongen door een almachtige overheid, die op beslissende wijze kan optreden om de ineenstorting van de economie in goede banen te leiden. Dit kan een probleem zijn voor vrijdenkers, die menen, dat de basis van alle overtuigingen moet bestaan uit persoonlijke vrijheid en niet op gezag, dwang en dogma. Maar tijdens een oorlog of economische depressie staan persoonlijke vrijheid en privacy niet meer op de eerste plaats. Gevreesd moet nu worden, dat de enorme vergroting van de huidige staatsbemoeienis en staatscontrole, wat normaal is in een land zoals China, niet tijdelijk is, maar misschien wel voorgoed het dagelijks leven heeft veranderd.

Zijn de gigantische stimuleringsprogramma's van de Centrale Banken wel voldoende? Men kan wel proberen om, gedurende enige tijd, gederfde inkomsten te vervangen met de uitgifte van staatsleningen of 'geld uit het niets', maar er moeten ook goederen en diensten zijn, die men daarmee kan kopen. Maar als men om zich heen kijkt, is het alsof een kernbom is ontploft. Alles is heel stil, behalve de Supermarkt. Maar miljoenen vallen toch tussen wal en schip en zijn brodeloos geworden. 

Verder is het nog maar de vraag of de langdurige voortzetting van deze overheidssteun een vertrouwenscrisis ontketent in het geldsysteem. Als 'helikoptergeld' en 'Moderne Monetaire Theorie' (MMT), die eigenlijk nog onwettig zijn, niet incidenteel blijven en niet stoppen, dan zijn hyperinflatie en een scherp lagere levensstandaard niet langer uit de lucht gegrepen. Het allerlaatste, wat de beleidsmakers willen is echter, geld tot een 'hete aardappel' bombarderen, waardoor de omloopsnelheid van het geld, nu nog op een 60-jarig laagtepunt, omhoog zou schieten. Dat zou een revolutie kunnen ontketenen en hebben, in het verleden, een Hitler en een Mao voortgebracht.

CATO INSTITUTE (2018): AGAINST HELICOPTER MONEY:

https://www.cato.org/cato-journal/winter-2018/against-helicopter-money

Maar zover is het in beschaafde OECD-landen nog lang niet. Wat Centrale Banken nu doen is niets anders dan geld rondpompen ('recycling') van veilige havens naar iets minder veilige havens, zonder de geldhoeveelheid te verhogen. Tegelijkertijd leent de overheid geld (begrotingstekort), waarmee de paniekerige particuliere sector even gestopt is. De overheid, ook in Amerika, kan thans lenen tegen een negatieve rente, na aftrek van inflatie. Alle hyperinflationisten schreeuwen al tijdenlang, dat inflatie op komst is, terwijl het tegenovergestelde het geval is, omdat men zoveel misinformatie voor zoete koek aanneemt. Het groeien van een lange baard gaat tegenwoordig sneller dan de terugkeer van inflatie! Het financieele systeem is, voor de meesten, natuurlijk niet zo eenvoudig en aan voortdurende verandering onderhevig. 

Veel hogere inflatie heeft eerder kans in Europa, met een geschiedenis van faillissement en hyperinflatie in Zuid-Europa, dan in het relatieve conservatieve Amerika. Amerika ging nooit eerder failliet, behalve na de bevrijdingsoorlog ('Revolutionary War') tegen Groot-Brittannie van 1775 - 1783, toen het papiergeld zonder enige dekking ('Continentals') waardeloos werd. Of wordt het huidige 'fiat'-geld ook weer behangpapier? Daarom blijft Fysiek Goud een essentieel onderdeel van een vermogen, ongeacht de prijs, de opslagkosten en het gebrek aan inkomsten, als verzekering, niet als belegging. Mocht de Staat weer zo vriendelijk zijn om hierop een superbelasting te heffen van 90% of zelfs besluiten tot confiscatie, zoals vroeger, dan heeft men pech gehad. Vergeet het bewaren van waardevolle zaken thuis of in de tuin. Uw leven is meer waard.

Fysiek Goud legt men gewoon weg, net zoals de Centrale Banken, als appeltje voor de dorst. Het is altijd verhandelbaar, maar men hoopt het nooit te moeten verkopen. Is er echt een tekort aan Fysiek Goud? Volgens Scotiabank niet. Er zijn alleen tijdelijke knelpunten ('bottlenecks'):



(KITCO)(1 April, 2020): De GOUDPRIJS in USD is, ondanks het algemene excessieve optimisme, nog steeds niet doorgebroken naar boven, door de neergaande trend sinds 2011 heen. Misschien kijkt Goud met een schuin oog naar de instorting van de olieprijs en naar de laagste inflatoire verwachtingen in de recente geschiedenis. Als deze uitbraak naar boven mislukt, dan lijkt het volgende station: $ 800.-., wat als ketterij in de oren klinkt bij de meeste Goudkevers. Het Goud heeft echter, ongeacht de prijs, al eeuwenlang wereldwijd vertrouwen en is altijd verhandelbaar. Wat goed is voor Centrale Banken, zu ook goed moeten zijn voor iemand met wat vermogen. En het is heel mooi om te zien.

Price of Gold


Goudbezit was in Amerika (Presidential Executive order 6102) en de meeste andere landen, gedurende 40 jaar illegaal, vooral tussen 1934 en 1974. Toen waren de Goud- en Goudwisselstandaard van kracht. In Nederland bestaat nog steeds de Noodwet financieel verkeer van 1978, die Fysiek Goud kan vorderen van ingezetenen, die het in
het binnen- en buitenland opgeslagen hebben, in het geval van een uitzonderlijke geldcrisis. Zelfs in het Goudvriendelijke Zwitserland is Goudbezit niet langer geheim te houden. Onder Stalin en Hitler werd de doodstraf opgelegd voor Goudbezit. De Staat is immers tot alles in staat. Maar het is tegenwoordig vooralsnog veel waarschijnlijker, dat de Staat de bezitters van het dure onroerend goed eerst gaat uitkleden. Herinnert u zich nog de belasting op deuren en vensters van vroeger? De Staat heeft straks geld nodig en krijgt ook altijd haar geld. Wankele bedrijven, die geld nodig hebben, hebben niet de macht van belastingheffing en gaan failliet. Een almachtige Staat gaat zelden failliet.

Globalisering en vrijhandel, die hogere efficiency met zich meebrachten, hebben trouwens hun gouden tijd achter de rug. De mondiale toeleveringsketen blijkt dus nu te kwetsbaar. Er was al enige tijd sprake van een trend van 'off-shore' naar 'on-shore', vanwege o.a. twijfels over de veiligheid van intellectueel eigendom. Robotisering, 3D Printing en kunstmatige intelligentie (AI) maken de overgang gemakkelijker, terwijl grote zakenreizen steeds onaantrekkelijker zijn geworden. Sinds 2008, zit er geen schot meer in de groei van de wereldhandel en een voortzetting van de neergaande trend ligt nu voor de hand. Het wonder van Opkomende Markten, met hun grondstoffen, lijkt voorlopig voorbij, ondanks alle hoge verwachtingen en hun gunstige demografie. Bijna niemand had erop gerekend, dat men daaraan zo zijn vingers kon branden, maar grondstoffenprijzen zijn al sinds de 19de eeuw in een structureel dalende trend, na aftrek van inflatie. Er is na een prijsstijging, altijd overproductie.

Komt er ooit echt wel een Verenigde Staten van Europa in een steeds nauwere unie? Als dat niet kan worden verwezenlijkt, dan blijven gemeenschappelijke Euro/Corona-obligaties een illusie. Van de 19 lidstaten van de Eurozone, blijken 10 lidstaten daartegen onoverkomelijke bezwaren te hebben. Geen wonder, zolang de voorwaarden voor een echt Euroland, zoals een echte bank-, kapitaalmarkt- en fiscale unie, nog steeds ontbreken. De Verenigde Staten van Amerika stonden in 1790 voor diezelfde keus. De Federale Overheid nam toen de schulden over van de afzonderlijke Staten (13 Staten toentertijd) en kreeg de macht van belastingheffing in die Staten. De hoogte van die belastingen werd bepaald door het Amerikaanse Congress. Maar er kwam een stricte 'no-bailout' clausule. De Federale overheid kwam, rond 1840, verschillende Staten niet te hulp met een reddingsoperatie en liet hen failliet gaan. 

De Amerikaanse Staten waren zich ervan bewust, dat zij, in fiscaal opzicht, op eigen benen moesten staan. De uitgifte van Amerikaanse Treasuries als een soort vangnetfaciliteit voor alle 50 Staten was een vlieger, die toen al nooit opging. Maar de Eurozone en Europese Unie (EU) deinsen nog steeds terug voor een echte Federale Overheid, omdat Noord-Europa zenuwachtig blijft over het morele gevaar ('moral hazard') en de mogelijke geldverkwisting van Zuid-Europa. Daarom blijft het gehele Europese project uiterst onzeker, want Europa is geen 'melting pot', zoals Amerika, waar iedereen Amerikaan wil worden. Europeanen zijn trots op hun eigen cultuur en kunnen andere Europeanen soms niet uitstaan.

Er is echter hoop in donkere tijden. De mens is zeer vindingrijk. De mens schuwt grote uitdagingen niet, als het erop aan komt. De NEW DEAL tussen 1933 en 1939 onder President Franklin D. Roosevelt en het MARSHALL PLAN in 1948 waren een manier om de lamgeslagen economie uit het toenmalige moeras te trekken. Infrastructuurprojecten en technologische vernieuwingen zullen werk kunnen bieden aan miljoenen. Zolang men maar visie heeft!


MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap (zie onderaan dit Blog). Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.

De volgende Beleggers-Lunch en Borrel vinden hopelijk weer plaats in November, 2020.


DIEDERIK SCHMULL, 3 April, 2020. Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

dschmull@gmail.com

TWITTER: @RickSchmull

YOUTUBE: https://www.youtube.com/user/RickSchmull?feature=mhee




218 opmerkingen:

  1. u heeft het al jaren vooruit voorspeld wat ons te wachten stond en nu komt het uit ik vrees nog maar het begin van de ellende

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens deze commentator moet de shutdown in Duitsland op 19 april beëindigd worden. Anders ontstaat irreparable economische en sociale schade.

    https://www.n-tv.de/politik/politik_kommentare/Der-Shutdown-muss-am-19-April-aufhoeren-article21688991.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heer Schmull, heel hartelijk dank voor weer een ijzersterke column. Zeer leerzaam.
    Het lijkt erop dat de heer Donald Trump toch een vooruitziende blik heeft gehad, door veel economische activiteiten weer binnen zijn landsgrenzen te halen. Mag ik stellen dat D. Trump de voorloper is van de-globalisering?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Niemand gaf TRUMP een schijn van kans, toen hij zich
      kandidaat stelde in '16, terwijl hij nog nooit politicus was
      geweest. Maar zijn instinct vertelde hem, dat talloze
      groepen het slachtoffer waren geworden van Globalisering.
      Dus hij stond aan de wieg van Populisme en Nationalisme,
      terwijl hijzelf altijd een gematigde Democraat was
      geweest. Maar hij was wel een blauwe maandag kandidaat
      voor de Reform party, gedurende 5 maanden (1999 - 2000),
      voordat hij zijn campagne staakte. Hij pleitte toen
      voor Fair Trade, het elimineren van de Nationale Schuld en
      Universal Healthcare (!). Hij won wel 2 Primaries, maar
      bleef steken op 7% in de nationale opinie-peiling.
      In ieder geval was hij flexibel, niet orthodox, en was
      donateur voor zowel de Democraten als de Republikeinen,
      want hij moest als zakenman iedereen te vriend houden

      DS

      Verwijderen
  4. hadewych von mises3 april 2020 om 16:18

    Heer Schmull, u krijgt stilaan gelijk. Vandaar deze ietwat stoute, tegendraadse vraag ;-) : u kiest voor het deflatoire pad (al laat u her en der de deur op een kier voor inflatie). Maar zal inflatie niet sneller komen ingeval van disruptie van vraag en aanbod (supply/demand)? Wat als zuiders fruit ons niet meer bereikt, rijst, ..., gaan we dan niet méér (moeten) betalen voor lokale productie? Gaat de meestbiedende dan niet lopen met het schaarse product? Rantsoenering? Zwarte markt? Ruilhandel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Het is nog niet zover. Maar wat schaars is in barre tijden,
      kan veel duurder worden. Dat heeft geen effect op de
      algemene deflatie. Als de Lockdown onverhoopt nog een
      jaar duurt, bij een 2de of 3rde golf van het Virus,
      dan ontstaan er tekorten en zijn voedselbonnen opeens
      weer actueel. In Groot-Brittannie bestonden er
      rantsoeneringen voor voedsel en benzine tussen
      1940 en 1954, 14 jaar lang! Alleen fruit en groente
      waren vrijgegeven. Een reden, dat het zolang duurde,
      was dat Amerika de steun introk na de oorlog.
      Geen wonder, dat er toen een massale emigratie was
      naar Australie en Canada.

      DS

      Verwijderen
  5. Off-topic.

    "Sunspot Cycle Minima and Pandemics: The Case for Vigilance?"

    https://www.longdom.org/open-access/sunspot-cycle-minima-and-pandemics-the-case-for-vigilance-2332-2519-1000159.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FLEUR:

      Interessant! De bekende astroloog/beleggingsanalist
      CRAWFORD kwam in het verleden met verrassende 'out-of-
      the-box' conclusies:

      https://www.forbes.com/sites/johnnavin/2018/07/14/interview-with-legendary-technical-analyst-arch-crawford-astrology-and-the-stock-market/#4e650fe91343

      DS

      Verwijderen
  6. Heer Schmull, verwacht u na een crash in aandelen ook een crash in bonds zoals in de jaren 30. Armstrong refereert daar altijd naar. Of bent u het daar niet mee eens?
    Mvrgr Paul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PAUL:

      Er komt misschien wel een Crash in de meeste bedrijfs-
      obligaties, vooral Rommel-obligaties ('junk bonds'),
      die zich scheel geleend hebben. Maar er komt juist
      NIET een Crash in soliede staatsleningen, zoals
      Amerikaanse Treasuries, want het Grote Geld is,
      nu meer dan ooit, op zoek naar veilige havens.
      Er bestaat bijna niets zo veilig als Treasuries.

      DS

      Verwijderen
  7. De beer is los:

    Kyle Bass😷
    @Jkylebass
    ·
    22 m
    🇺🇸 and 🇬🇧 will now revoke the special trade status of HK as it has now lost its autonomy and is a Failed State. No trust in leadership,no trust in the police, and China is reneging on the Sino British Joint Declaration of 1984 as well as the US HK Policy Act of 1992. Goodnight HK

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Here comes the FULL Article 23 for Hong Kong Vlag van Hongkong. Thanks to the Wuhan Virus, HKers are locked up and will be reluctant to protest. So much for one country, two systems. HK will becomes another failed city in China. #FailedState #HKEXIT #Article23
      Hong Kong at ‘critical point in terms of national security’
      City must adopt legal and enforcement mechanisms to ensure stability, liaison office director argues. His appraisal comes on 30th anniversary of the proclamation of the Basic Law that sets out the...

      https://www.scmp.com/news/article/3078446/hong-kong-critical-point-safeguarding-national-security-beijings-envoy-says

      Verwijderen
    2. @ROB:

      Ik heb ook allang scherp gewaarschuwd voor Hong Kong,
      Taiwan en ook Singapore. Men moet nu WEGWEZEN. Amerika
      trekt haar handen daarvan af. China heeft heel duidelijk
      gemaakt, dat dat 'unfinished business' is. Daarnaast
      is het allang duidelijk, dat Australie en Nieuw Zeeland
      'provincies' zijn geworden van China. Zij zullen nooit
      een kwaad woord uiten en zitten trouwens al vol met
      Chinese spionnen. Dit alles wordt het Nieuwe Normaal.

      DS

      Verwijderen
    3. China was toch een kaartenhuis ? Of wordt/blijft het een wereldmacht ? Marcja

      Verwijderen
    4. @MARCJA:

      CHINA is wel degelijk een kaartenhuis, vanwege hun
      superschuld (misschien groter dan die van Japan als
      percentage van de economie) en vanwege hun politie-
      staat: elke politiestaat valt om. Maar eerst wordt
      de onderdrukking nog heftiger en zullen buitenlandse
      avonturen toenemen, om de aandacht af te leiden.

      DS

      Verwijderen
  8. Volgens Kyle Bass zijn US banken sinds 2008 goed gekapitaliseerd, banken in de EU en China niet. U heeft dit ook meerdere malen aangegeven. Is dit het moment dat de banken in de EU opnieuw in de problemen gaan komen? En daarmee ook de EU-landen zelf? Anders gezegd komt er nu een grote financiële crisis in de EU terwijl in de US dit mee gaat vallen, zoals Bass denkt? Zal dat ook een negatieve factor zijn voor de euro t.o.v. de dollar, naast de situatie op de eurodollar-markt?

    https://www.youtube.com/watch?v=HWaCdUgLjus

    Mvg MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      De Europese banken zijn allang in de problemen en zijn
      nooit hersteld van de Crisis in 2008. Non-Performing
      Loans van $ 1 tot 3 miljard waren een blok aan het
      been (grotendeels 'verstopt' in derivaten) en daarom
      kon er geen herkapitalisatie plaatsvinden zoals in
      Amerika, waar bankleningen een ondergeschikte rol
      vervullen. Misschien moeten we weer denken aan
      nationalisatie, ondanks de EU-regels daartegen.
      Nood breekt wet. Daarbij komt, dat de spanningen
      tussen Noord- en Zuid-Europa alleen maar hoger
      op kunnen lopen, totdat er, door de crisis,
      opeens een Verenigde Staten van Europa komt met
      een Federale Overheid, die belasting kan heffen
      in elke lidstaat. Maar in de Verenigde Staten van
      Amerika werd wel een 'balanced-budget wet' ingevoerd
      en ook een 'no-bailout clausule' voor elke staat en stad.
      Anders was de U.S, al uiteengevallen. Stel je voor,
      dat Texas moet opdraaien voor de tekorten van
      Californie, Illinois en New York.

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCELR:

      HERSTEL: moet zijn $ 1000 tot $ 3000 miljard.

      DS

      Verwijderen
  9. @ROB:

    Met alle respect aan van Wolferen, maar hoe kan hij
    het huidige aantal slachtoffers van COVID-19 vergelijken
    met het aantal slachtoffers van andere ziektes?
    COVID-19 is pas begonnen en het aantal besmettingen
    verdubbelt elke 2 of 3 dagen. Het officieele aantal
    besmettingen, zonder dat iedereen getest is, moet
    men kennelijk vermenigvuldigen met 60! Dat betekent,
    dat bijvoorbeeld Londen alleen al 600,000 gevallen
    kent. Ookal is het sterftecijfer uiteindelijk 1%,
    dan nog kan men de capaciteit van ziekenhuizen wel
    vergeten, want 15% komt in het ziekenhuis terecht.

    Een andere zaak is of de genezing erger is dan de
    economische en psychische gevolgen van het Virus.
    Denk alleen maar aan mensen met OCD (Obsessive
    Compulsive Disorder)! Sommigen werden vroeger al
    gedreven tot het overdreven wassen van de handen
    of andere activiteiten. Die komen nu helemaal
    in paniek.

    Maar het belangrijkste is, dat a-symptomatische
    personen andere personen kunnen besmetten. Vandaar
    dat Carnival, Kerk, Voetbalwedstrijd, Kroeg
    ideale voedingsbodem zijn gebleken voor het Virus.

    Maar het is wel een dilemma, dat het gebrek aan
    zonlicht de hoofdreden is voor Influenza en
    Tuberculose (TB). Dus de Lockdown kan voor velen,
    die klein (moeten) leven, funest zijn.

    De kritiek is begrijpelijk, als India een Lockdown heeft
    voor 1,2 miljard mensen, terwijl er tot nu toe slechts 53
    COVD-19 doden zijn gevallen, maar wel 435,000 TB-doden
    in het afgelopen jaar.

    Groot-Brittannie had eerst gegokt op 'herd immunity',
    waarbij men het Virus dus gewoon losliet, zodat men
    eerder immuun zou worden. Maar de verwachte prijs
    was 500,000 doden. Totdat de EU, waaronder Frankrijk,
    stelden, dat niemand van GB meer zou kunnen worden
    toegelaten. Toen ging GB overstag.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  10. 'Groot-Brittannie had eerst gegokt op 'herd immunity',
    waarbij men het Virus dus gewoon losliet, zodat men
    eerder immuun zou worden. Maar de verwachte prijs
    was 500,000 doden. Totdat de EU, waaronder Frankrijk,
    stelden, dat niemand van GB meer zou kunnen worden
    toegelaten. Toen ging GB overstag.

    DS'

    Wat zijn wat u betreft de gevolgen voor het uitreizen van Nederlanders zo lang men in NL vasthoudt aan de herd immunity aanpak?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De 'Herd Immunity' aanpak rekent erop, dat men over
      zo'n 6 maanden allemaal 'immuun' is en, wat betreft
      het geschatte aantal slachtoffers: mensen, vooral
      ouderen, gaan toch dood. Nederland en Groot-Brittannie
      lijken nu te veranderen, ookal hebben zij 't liefst
      een 'libertijnse' mentaliteit.

      Maar het probleem is de reactie van hen, die denken,
      dat iemand 'melaats' is. Bij de Grote Pest van Marseille
      van 1720, stierven in 3 maanden zo'n 100,000 mensen
      en de omwonenden bouwden een MUUR om Marseille heen.
      Degenen, die Marseille durfden te verlaten, kregen
      de doodstraf.

      Overigens, proberen Ijsland en Zweden nog steeds
      de 'herd immunity', maar dat is niet vol te houden,
      naarnate het dodental omhoog springt.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      BBC: Nederlandse beleid van'HERD IMMUNITY' is riskant.

      The worry is that the Dutch approach may be based more on aspiration than actual intelligence, and that the Netherlands' "intelligent lockdown" does not make the country immune.

      https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-52135814

      DS

      Verwijderen
  11. 'Kees de Kort: Schokkende cijfers over sterftecijfers IC's tijdens coronacrisis. Klopt dit echt?'

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=0Bx6kPq1NlI&feature=emb_logo

    Mij bevalt de realistische kijk van Kees.
    Het verbreken van allerlei ketens in de economie gaat straks ten koste van nog veel meer slachtoffers !

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Kees de Kort zit nog in het kamp van: 'de mensen, die
      doodgaan (65+), gaan toch dood', daarbij vergetende,
      dat nu 20% jonger is dan 45 jaar. Er zijn ook mensen,
      die zeggen, dat als men een beademings-apparaat nodig
      heeft ('ventilator'), dan is men toch bijna dood.
      Iedereen heeft recht op zijn mening, maar op een
      gegeven moment komt het volk in opstand. Niet vanwege
      de economie, maar omdat men geen masker draagt
      (u bent een 'superspreader') of buiten van de zon
      geniet (egoistisch).

      Daarom moet men er niet op rekenen, dat straks alles
      weer koek en ei wordt. Dit is een geweldige psychische
      schok en het zal jaren duren om hierover heen te
      komen. Jaren.

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      LEWROCKWELL: THIS IS NO VIRUS, THIS IS A FALSE FLAG

      https://www.lewrockwell.com/2020/04/gary-d-barnett/wake-up-the-war-is-now-here-in-america/

      DS

      Verwijderen
    3. @

      In een recente studie in IJSLAND, bleken 50% van de
      mensen met een positieve test-uitslag GEEN SYMPTOMEN
      te vertonen! Dus die 50% konden gewoon anderen
      besmetten, zonder dat zelf in de gaten te hebben.

      DS

      Verwijderen
  12. Hartelijk bedankt voor uw antwoord.

    Ik lees tegenstrijdige berichten: Patiënten kunnen het virus tot wel acht dagen nadat hun symptomen verdwenen zijn, nog op anderen overdragen.

    https://www.scientias.nl/over-scientias-nl/

    Misschien over 6 maanden is het één en ander duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Coronacrisis heeft ‘Weimar’ potentie: Arno Wellens en Sven Hulleman

    https://www.youtube.com/watch?v=InBXMdQy7gc

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een torenhoge werkeloosheid kan tot opstand leiden, als
      die te lang duurt. Probleem is, dat vele bedrijven nu
      al bijna geen geld meer hebben en straks nooit meer
      opengaan. Is men gereed voor een 'staat van beleg'?
      Historische tijden.

      DS

      Verwijderen
  14. Wie profiteren van de Corona crisis? | Pieter Lakeman column

    https://www.youtube.com/watch?v=FL5HYqOjvDM

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Hysterie is altijd ongezond. Maar het is nu al een feit,
      dat, naast de ouderen, ook vele anderen (zoals buschauf-
      feurs in Londen) sterven en natuurlijk verplegend
      personeel. Hoelang nog, voordat velen in de vuurlinie
      weigeren zich nog langer bloot te stellen aan het
      risico van het virus? Heeft Lakeman ooit een test
      gehad of is hij al immuun?

      DS

      Verwijderen
    2. Ook buschauffeurs in Amerika:

      https://edition.cnn.com/2020/04/03/us/detroit-bus-driver-dies-coronavirus-trnd/index.html

      Verwijderen
    3. Alle respect voor de doden en alle respect voor de familie. De beste man lijkt wel binnen de risico groep te vallen rondom obesitas. Ik denk dat die groep erg moet oppassen in deze periode.

      Frank

      Verwijderen
  15. Ik heb kinine/Quercetine gekocht en Zink. Het schijnt te helpen:

    https://twitter.com/realwillmeade/status/1245757689143218176?s=20

    Erg interessant waar Kinine vandaan komt:

    Zoutzure en zwavelzure zouten van kinine werden toegepast als koortswerend middel, het was het eerste geneesmiddel tegen malaria. In de frisdranken tonic en bitter lemon is kinine het ingrediënt dat voor de bittere smaak verantwoordelijk is.

    Jezuïetenpoeder
    Rond 1650 werd bekend dat de bast van de Cinchona ledgeriana, de kinaboom uit Zuid-Amerika, met succes als geneesmiddel bij koortsen te gebruiken was. Met name jezuïeten zorgden voor een snelle verspreiding van de toepassing in heel Europa, daarom werd het wondermiddel vaak Polvo de los Jesuitas ofwel jezuïetenpoeder genoemd.


    In de 19e eeuw dreigde de kinaboom in Zuid-Amerika door roofbouw te verdwijnen, waardoor de productie van kinine snel verminderde. Engelsen en Nederlanders brachten de kweek ervan illegaal over naar hun koloniën elders op de wereld. De eerste planten op het eiland Java werden in 1854 aangevoerd. De kweek bleek een groot succes. Na verloop van tijd kwam 90% van de wereldproductie van kininebast hiervandaan; deze werd verhandeld via de stapelmarkt in Amsterdam. Op Java werd een kininefabriek gebouwd in Bandoeng waardoor ook de bevolking van Nederlands-Indië kon profiteren van de pil Bandoeng.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. This is weird or not?

    https://twitter.com/DeepStateExpose/status/1246744678789242881?s=20

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      It's disheartening to see just how accurate Gates was back in 2015, as we watch the world scramble to keep a handle on the coronavirus pandemic. That said, as Gates mentioned, with current advances in technology and science, the world is coming together to work on the current pandemic and huge numbers of infected people are in fact recovering from the virus, as well as health systems coming closer and closer to finding a vaccine.

      https://interestingengineering.com/bill-gates-warned-us-of-the-next-pandemic-in-his-2015-ted-talk

      Het wachten is dus op de volgende (gedwongen) VACCINATIE
      TEGEN COVID-19...

      DS

      Verwijderen
    2. @WILLEM:

      Hier is BILL GATES in een recent interview voor FOX:

      Niets zal normaal worden voordat er een VACCIN is ontwikkeld.

      Voorlopig is het internationale beleid 'ad hoc', want
      dit is helemaal nieuw. De kosten zijn opzienbarend.

      https://www.youtube.com/watch?v=jXHikITwlng

      DS

      Verwijderen
  17. @

    Het Italiaanse dorp NEROLA is door militairen AFGESLOTEN, vanwege
    Corona.

    Last week, the village of Nerola, was suddenly declared a red zone, after a dozens of coronavirus cases were discovered.

    It’s been sealed off by the army, and everyone who lives there put into quarantine. Now medical researchers are testing the entire population, in the hope they learn more about the virus.

    https://www.bbc.co.uk/news/av/world-europe-52159316/coronavirus-quarantined-italian-village-turned-into-human-laboratory

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  18. De leidende Duitse politicus Ramsauer stelt: de restricties moeten na Pasen opgeheven worden. Indien niet, ontstaat onherstelbare schade aan de economie, die erger is dan het gezondheidsrisico veroorzaakt door COVID-19.

    https://www.tichyseinblick.de/daili-es-sentials/csu-politiker-peter-ramsauer-die-wirtschaft-nach-ostern-wieder-anfahren/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zelfs als het Virus uiteindelijk wordt bedwongen, is
      de schade aan de economie enorm. Vele bedrijven
      zullen hun deuren niet meer opendoen. Dit wordt
      nog ernstig onderschat door hen, die rekenen op
      een V-herstel.

      DS

      Verwijderen
  19. Er zijn veel twijfels over het virus:

    “Virus niet overdraagbaar via voorwerpen”

    https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200401_04910262/virus-niet-overdraagbaar-via-voorwerpen

    BeantwoordenVerwijderen
  20. nurse exposes corona virus as 5g

    https://www.youtube.com/watch?v=APx69vkx5wk

    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERARD:

      Deze video is terecht verwijderd, want al die 5G verhalen
      zijn nonsens.

      DS

      Verwijderen
  21. Toch een melt-up gaande momenteel. Alles al 30% gestegen van de recente bodem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF@:

      In een Bearmarkt, is een tijdelijk koersherstel van
      20 tot 30% niet ongewoon. Maar zo'n markt bestaat
      uit verschillende fasen. De fase van 'Kapitulatie'
      ligt nog voor ons. Als men er niet meer in gelooft,
      dan pas is het tijd om te kopen. Duurt nog even.

      DS

      Verwijderen
  22. Er zijn mensen die beweren dat het coronavirus van 5G afkomstig is:

    https://twitter.com/DeepStateExpose/status/1245884111597850624?s=20

    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERARD:

      Het is triest, dat dit de ronde doet. 5G masten worden
      al verbrand. Wat een nonsens.

      DS

      Verwijderen
  23. Zéér interessant!

    Dr. Cameron Kyle-Sidell an ER physician in Brooklyn, New York Claims We Are Treating Wrong Disease

    https://www.youtube.com/watch?v=T4HPBs__7ck&feature=youtu.be

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Tsja...

    IMF ready to use $1 trillion in lending capacity in pandemic:

    IMF Managing Director Kristalina Georgieva is preparing to offer short-term dollar loans to countries that lack enough Treasuries to participate in a Fed program that enables foreign central banks to temporarily exchange U.S. debt for dollars.

    Toch nog maar wat extra Goud als verzekering dan?
    Overigens barst op dit moment de Comex ook al bijna uit zijn voegen met spreads van 3% (1666 vs 1707$)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Dit is een Asset Swap, GEEN gelddrukken, dus niet inflatoir.

      GOUD moet zich NU bewijzen. Als Goud, na al het
      excessieve optimisme, niet in staat is om in USD
      naar boven uit te breken, dan is er technisch sprake
      van een TRIPLE TOP, wat uiterst negatief is.

      Papiergoud is inderdaad een rotzooi. Niet zeker,
      hoe men dat oplost. Tijd om de regels te veranderen,
      net zoals met Zilver in 1980?

      DS

      Verwijderen
  25. Zal de IDR hierdoor sterk stijgen?

    https://twitter.com/IceCapGlobal/status/1247493145954222080?s=20

    Chris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @CHRIS:

      INDONESIE is een hele zwakke broeder en ligt nu aan het
      infuus van de Federal Reserve, omdat het land teveel
      Dollarschuld heeft. Alle valuta's van Opkomende Markten
      zijn al ingestort, maar nog niet genoeg. Mijden.

      DS

      Verwijderen
  26. Klopt dit?

    Sinds enige tijd zijn buitenlandse investeerders (pensioenfondsen en dergelijke) bezig met het verkopen (dumpen) van Amerikaans obligaties (100 miljard dollar in één maand) om zodoende hun liquiditeit op te vijzelen ten behoeve van hun aflossingsverplichtingen of het afbouwen van faliekant verkeerd uitgepakte aandelenposities op de beurzen te financieren. En u weet misschien wel dat als obligaties in waarde dalen, de rente evenredig stijgt. Omdat een hogere rente een desastreuze uitwerking heeft op het voortbestaan van de fragiele financiële systeem heeft de FED onlangs besloten een aparte Repo markt voor niet Amerikaanse instellingen in stelling te brengen met als doel deze investeerders te overtuigen hun obligaties (Treasuries) toch vooral NIET op de markt te verkopen maar als onderpand te gebruiken voor kortlopende leningen. Het lijkt er sterk op dat de FED enigszins panikeert.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De bron hiervan wordt niet vermeld. Maar inderdaad is het
      Dollartekort te wijten aan excessieve Dollarverplichtingen,
      waardoor alle activa, die liquide zijn, moeten worden
      verkocht, vanwege Margin Calls.

      In elke crisis is de vraag naar Dollars zo groot, dat
      de Federal Reserve moet bijspringen om de Treasurymarkt
      te laten functioneren, want de meeste activa, die
      kunnen worden verkocht, zijn Treasuries, om die
      Dollars te bemachtigen. Net zoals in 2008.

      Dit is een tijdelijke zaak en des te meer reden om
      Treasuries te kopen op zwakte. Want hierna volgt
      een lange periode van stagnatie en deflatie, waardoor
      rendementen van Treasuries WEER dalen, met een
      dienovereenkomstige waardestijging.

      Het volgende artikel is MUST READING: THE $ 40 TRILLION
      PROBLEM:

      https://seekingalpha.com/article/4336136-40-trillion-problem

      DS

      Verwijderen
    2. Beste Diederik,

      Ik heb het artikel gelezen en eerlijk gezegd word ik daar niet vrolijk van.

      Drie vragen:
      - Als u nog steeds positief bent over de US dollar en US treasuries, waarom bent u dat dan nog gezien de inhoud van dit artikel dat rept over US money printing, de wereld agv opdroging eurodollar market is een probleem voor de Fed?
      - Als een land als Zuid Afrika geen US treasuries (of andere in US dollar equities) heeft als onderpand wat kan ze dan "swappen" met de Fed om in haar dollar behoefte te voorzien?

      Alvast bedankt. Ook voor de link want is idd een must read.

      Mvg, dutchcaesar

      Verwijderen
    3. @DUTCHCAESAR:

      Ik ben nog nooit zo positief geweest over de Dollar en
      over de Treasuries als nu. Het feit, dat vele partijen
      gedwongen waren om hun meest waardevolle onderpand
      (Treasuries) te verkopen om aan Dollars te komen,
      doordat zij Margin Calls kregen, bewijst, dat
      Treasuries en Dollars NOG attractiever zullen
      worden dan voorheen.

      Natuurlijk moet de FED bijspringen om de Treasury-
      markt goed te laten functioneren, maar dat is een
      tijdelijke, technische zaak. Iedereen zal er nu wel
      voor zorgen, dat zij zo snel mogelijk hun schuld
      afbouwen door alles op elke prijs te verkopen:
      dat betekent een langdurige periode van
      stagnatie, deflatie en depressie, net zoals
      in Japan na 1990, nadat hun beurskoersen in de
      voorafgaande jaren met 600% waren gestegen.

      Dit is, jammer genoeg, de ideale voedingsbodem
      voor de 30-jarige Treasury, net zoals de Lange
      Japanse staatslening, de JGB, wat de BESTE
      belegging was in de afgelopen 30 jaar.

      Alles is relatief. Andere, zwakkere landen zitten
      in een nog moeilijker parket, zoals Opkomende
      Landen. Zij hebben weliswaar grondstoffen, maar
      die zijn uit de gratie in een economische depressie.

      Het Coronavirus kan 10 maanden de wereld op haar kop
      zetten, net zoals de Spaanse Griep, die 3 golven
      kende. Singapore en Hong Kong beleven nu al hun
      2de golf en zijn weer in Lockdown. Dat betekent, dat
      aandelen, grondstoffenprijzen en onroerend goedprijzen
      90% kunnen dalen, voordat het een en ander stabiliseert.

      Dit is de tijd om LONG Dollars en Treasuries te zijn,
      omdat de gehele wereld (weer) SHORT zit (een Dollar-
      lening is een Short-positie in de Dollar). Nu is het
      DEKKEN GEBLAZEN. Grote faillissementen staan voor de
      deur, omdat de overheden niet kunnen blijven steunen.

      DS

      Verwijderen
  27. Raoul Pal schreef op twitter : this is the biggest event of all of our lifetime and will play out in several years
    We zitten nu in de eerste fase,de paniekfase,de liquiditeitsfase
    daarna the hope fase ofwel de correctiefase,dan
    the insolvency fase , the brutal event that changes everything including the system itself.
    Dit zal in grote lijnen ook uw visie zijn.

    Is dan in grote lijnen uw advies, bij afwezigheid van schuld en een
    een belegd vermogen zoals door u al in 2014 (video) is voorgesteld, eigenlijk nu het advies : ga lekker genieten en doe voorlopig het komende jaar/2 jaar helemaal niets meer met beleggen totdat duidelijk wordt voor de kenners (U o.a.) hoe het systeem zal gaan veranderen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat klopt. Er zijn tijden, dat men gewoon niets moet doen,
      omdat alles lijkt te gaan veranderen. Met die onzekerheid
      is het ondoenlijk om een verantwoordelijke strategie te
      voeren, gebaseerd op het verleden.

      Er is nog tijd genoeg. Deze schok duurt jaren. Helaas
      kunnen de overheden/Centrale Banken miljoenen niet
      redden. Vergeet sprookjes, zoals een Reset of
      Helikoptergeld, welke goedkeuring vereisen van
      een Parlement, anders zijn die illegaal. Het Amerikaanse
      Congress en Duitsland/Nederland (unanimiteit is vereist
      in de EU) zullen NOOIT hun toestemming geven
      voor de vernietiging van het (Fiat)-Geld. Zelfs
      Japan kon dat niet doen, na 30 jaar van deflatie,
      ookal omdat het oudere kiezersvolk de vernietiging
      van hun spaarcenten nooit zouden slikken.

      Er is dus geen zachte landing. Dit is 1929 en we
      staan pas aan het begin van de economische malaise,
      die altijd volgt op een superkredietcyclus:
      stagnatie en deflatie. Alleen Dollar Cash en
      de 30-jarige Treasury (en de Japanse JGB) zijn
      hiertegen, met onderbrekingen, bestand. Alle
      andere riskante activa zijn nu vogelvrij. Aandelen
      kunnen 90% dalen, net zoals de Japanse aandelen in de
      jaren na 1990, en de Amerikaanse aandelen in de jaren
      na 1929. Kredietgedreven Onroerend Goed gaat voorlopig
      in de ijskast, maar bij gedwongen verkoop (veiling),
      dan komt de echte aap uit de mouw.

      En het zinkende schip van de Eurozone/EU zal steeds
      verder zinken. Het was toch altijd te mooi om waar
      te zijn. Een echt Euroland was een droom, die tot
      een nachtmerrie is geworden. Het is bijna voorbij.

      DS

      Verwijderen
  28. @

    (CHAMBERS - CISCO): NOG TENMINSTE 9 MAANDEN VAN PIJN.

    Hier is een zakenman, die CISCO in 20 jaar uitbouwde tot
    een bedrijf met $ 47 miljard omzet. Hij behoeft er geen
    doekjes om te winden, zoals politici, die vaak het volk
    proberen zoet te houden met hoopgevende berichten:

    https://www.marketwatch.com/story/the-ceo-who-built-cisco-into-a-powerhouse-has-a-sobering-coronavirus-diagnosis-at-least-nine-months-of-economic-pain-2020-04-07?mod=home-page

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Nou meneer Schmull, wat dacht u van een CT scan of een magnetron?:

    Deze oud directeur (Pensioen) van techgigant Microsoft Canada, waarschuwt ons voor de gevolgen van 5G.

    Retired President Of Microsoft Canada, Frank Clegg 5G Wireless IS NOT SAFE

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=229&v=gbfEDfVfx2w&feature=emb_logo

    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERARD:

      Het verband tussen 5G en het Coronavirus lijkt onzin,
      maar natuurlijk NIET het mogelijke verband met vele
      ziektes, waaronder kanker, vooral hersentumor.

      Jarenlang hebben belanghebbenden de gevaren van radio-
      golven van mobilofoons, ect, in de doofpot proberen
      te stoppen. 5G zou tot een flinke gezondheidscrisis
      kunnen leiden.

      Reeds in 1997, bezweek de CEO van Credit Suisse
      in Londen, Michael von Clemm, de stichter van de
      Eurobond-markt, aan een hersentumor, die hij toen
      weet aan het voortdurende gebruik van zijn mobilofoon.
      Hij was slechts 62.

      Sindsdien ben ik extra voorzichtig geweest met het
      gebruik van mijn mobilofoon, maar het blijft een
      tijdbom.

      https://www.nytimes.com/1997/11/08/business/michael-von-clemm-62-eurobonds-pioneer.html

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Hartelijk bedankt voor uw antwoord. Uw antwoord is zeer belangrijk voor mij!

      Gerard

      Verwijderen
    3. @GERARD:

      There is no scientific basis for the concerns, according to Simon Clarke, associate professor in cellular microbiology at the University of Reading. “The idea that Covid-19 is caused by 5G mobile phone signals is complete rubbish,” said Clarke. “5G radio signals are electromagnetic waves, very similar to those already used by mobile phones. Electromagnetic waves are one thing, viruses are another, and you can’t get a virus off a phone mast.”

      Some social media companies have taken action to limit the spread of coronavirus conspiracy theories on their platforms. On Tuesday, Google’s YouTube said that it would ban all videos linking 5G technology to coronavirus, saying that “any content that disputes the existence or transmission of Covid-19” would now be in violation of YouTube policies.

      In recent days, at least 20 mobile phone masts have been attacked in the U.K., some set on fire, and British telecommunications companies have issued statements saying the 5G conspiracy theory has led to abuse of their employees. Some users of 4chan celebrated the news that 5G mobile phone masts had been targeted by arsonists and encouraged copycat actions.

      https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-09/covid-19-link-to-5g-technology-fueled-by-coordinated-effort?srnd=premium-europe

      DS

      Verwijderen
    4. Covid-19 is een zoönose, veroorzaakt doordat mensen en dieren teveel bij elkaar in de buurt komen.
      Het had ook mis kunnen gaan bij onze intensieve veehouderij. Daar wordt al jaren voor gewaarschuwd en Q-koorts was er een gevolg van.
      Uiteindelijk is het dus gruwelijk mis gegaan in China.

      Wij zijn zelf degenen die dit virus hebben veroorzaakt en het verspreiden met ons reisgedrag in deze (tot voor kort) geglobaliseerde wereld.

      Verwijderen
    5. @GERARD:

      De waanzin van een mogelijk verband tussen 5G en Coronavirus
      is nog niet in de kiem gesmoord:

      https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-52270736

      DS

      Verwijderen
    6. Bedankt!

      Tafelgesprek met o.a. Prof. Dr. Martin Pall en oproep om uitrol 5G te stoppen! | NL ondertiteld

      https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=y31d10WNuGc&feature=emb_logo

      Tja, er zijn steeds meer mensen die geloven in de negatieve effecten van stralingen.

      Gerard

      Verwijderen
    7. Deze waanzin over 5G wordt mede veroorzaakt door media en populistische politici die twijfel zaaien over de wetenschap.

      Rechtse partijen zaaien twijfel over onafhankelijkheid wetenschap
      https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vkblgt3nhizr?ctx=vhekc59myaes

      Overigens geloof ik wel degelijk dat straling negatieve effecten kan hebben, maar niet dat deze de oorzaak zijn van het coronavirus.

      Verwijderen
  30. @

    HET CORONAVIRUS IS EEN KWESTIE VAN JAREN, NIET MAANDEN:

    Coronavirus may be “reactivating” in people who have been cured of the illness, according to Korea’s Centers for Disease Control and Prevention.

    About 51 patients classed as having been cured in South Korea have tested positive again, the CDC said. Rather than being infected again, the virus may have been reactivated in these people, given they tested positive again shortly after being released from quarantine, said Jeong Eun-kyeong, director-general of the Korean CDC.

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-09/global-cases-top-1-5-million-singapore-numbers-up-virus-update?srnd=premium-europe

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Meneer Schumll ik kan zéér voordelig Euroś omzetten in dollars op een debit master card:

    Wat vindt u van deze bank?

    www.transferwise.com


    https://en.wikipedia.org/wiki/TransferWise

    Alvast bedankt voor uw antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Transferwise bestaat al bijna 10 jaar. Maar alles
      heeft zijn voor en tegen:

      https://brokerchooser.com/transferwise-review

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk bedankt. Ik gebruik transferwise eigenlijk alleen om geld over te maken. Is veel goedkoper dan de ING.

      Verwijderen
  32. Ik gebruik daar worldremit voor. Geven ook nog eens 2*€25 als je nieuwe klant aanbrengt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Worldremit:

      Transfer time Within 2 working days
      Exchange rate 1 EUR = 16906.55778 IDR
      Our fee 12.99 EUR
      Total to pay 412.99 EUR

      Transferwise:

      Transfer detailsEdit
      You send
      400 EUR
      Total fees (included)
      2.89 EUR
      Amount we'll convert
      397.11 EUR
      Guaranteed rate (144 hours)
      17,325.4
      .....gets
      6,880,090 IDR

      Wat een verschil!

      Verwijderen
    2. Worldremit: they get 6,762,623 IDR Fee 12,99 Euro

      Transfer: they get 6,880,090 IDR Total Fee 2.89 Euro

      Verwijderen
  33. IMPORTANT INFORMATION ON CORONAVIRUS 5G KUNG FLU

    https://www.bitchute.com/video/mWcUoESRO0c5/

    Het zet me toch aan het denken

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Wie spreekt de waarheid?

    https://twitter.com/mattomay/status/1248346069630685189?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Niet eerder gezien dat er zoveel aanbod op Funda kwam op een dag in Amsterdam. Vaak is het rond de 60 nu 120!

    https://www.funda.nl/koop/amsterdam/1-dag/sorteer-prijs-af/

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Bali/ Indonesie/ Lockdown

    kippenvelmoment:

    https://m.facebook.com/kutabaliinfo/videos/2605643199757166/?refsrc=https%3A%2F%2Fm.facebook.com%2F1296004307222521%2Fposts%2F1646558775500404%2F&_rdr

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Geachte heer Schmull, Brecht Arnaert beweert nu dat de Dow Jones naar 50000 kan. Hoe kan het dat de Japanse effectenbeurs bij soortgelijk beleid al jaren omlaag gaat? Hoe is dit verschil te verklaren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Brecht Arnaert en ik verschillen hierover van mening. Brecht
      luistert soms teveel naar de hyperinflationisten, die
      beweren, dat het hek van de dam is met het 'gelddrukken'
      van de Centrale Banken. Datzelfde hoorden we ook, toen
      de eerste 3 QE's (kwantitatieve verruiming) plaatsvonden.
      Maar wat gebeurde er? Inflatie en groei daalden plus
      de rendementen van obligaties daalden scherp met een
      dienovereenkomstige waardestijging. Hoe kon dat nou?

      Dat kwam, omdat QE en andere monetaire stimuleringen
      voornamelijk bestaan uit een Ruil van Aktiva (Asset
      Swap), waardoor de heldhoeveelheid NIET stijgt.

      'Echt' gelddrukken is Helikoptergeld, geld direct
      aan de bevolking zelf of ter financiering van de
      staatsuitgaven. Dat is in bijna alle beschaafde
      landen verboden en vereist een wetsverandering
      in het Amerikaanse Congress of in het Verdrag van
      Lissabon (EU moet unaniem beslissen).

      Uitsluitend met 'echt gelddrukken', kan de Dow Jones
      index naar 50,000. Maar de waarde daarvan is dan LAGER
      dan de 23,000 van nu, omdat de koopkracht van het geld
      instort. Als dat ooit gebeurt, dan wordt geld een
      'hete aardappel' en is de weg vrij naar chaos en
      dictatuur. De kans daarop is uitgesloten in Amerika.
      In Europa, met een geschiedenis van Hyperinflatie
      en Faillissement (Spanje ging 13 maal failliet),
      zou dat onherroepelijk leiden tot het uiteenvallen
      van de Eurozone.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  38. WOW!! Dat zou een mooi paascadeau zijn:

    Could the EU kick out the Dutch? Stunning threat in Brussels backlash against Netherlands

    https://www.express.co.uk/news/world/1267873/EU-Netherlands-Portugal-threat-Brussels-eurozone-coronavirus-corona-bonds-latest

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Brutal. Portugal wants Netherlands out of the EU.

      https://www.politico.eu/article/portugal-antonio-costa-questions-dutch-commitment-to-eu-coronavirus-covid19/

      Verwijderen
    2. @ROB:

      THE U.S. COMPARED TO THE EU:

      https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2017/602079/IPOL_IDA(2017)602079_EN.pdf

      DS

      Verwijderen
    3. @DS Hartelijk bedankt! Nog een hoop werk te gaan voor The EU.

      https://www.ongehoordnederland.nl/nederland-dwaze-paashaas-publieke-omroep-loopt-ook-in-coronatijd-braaf-achter-rutte-aan-aoz-12/

      Verwijderen
  39. Eindelijk een zinvolle bijdrage van Portugal. Laten we er zo snel mogelijk uitstappen...(en dan hoef je niet lang te wachten want dan is Duitsland ook weg)

    De corona crisis zorgt er ook voor dat de NL economie stilstaat. Dat vergeten ze in Zuid Europa maar even. Dus waarom gezamenlijk lenen ?? Door de euro hebben ze al jarenlang goedkoop kunnen lenen.

    FrankN

    BeantwoordenVerwijderen
  40. In deze barre coronatijden - en anders ook! - is het essentieel om ons immuunsysteem op peil te houden en eventueel te versterken.
    Ziehier een artikel van een Belgische arts hoe je dit bewerkstelligt met NATUURLIJKE middelen : https://shoutout.wix.com/so/eaN3pzgyD?fbclid=IwAR3cfv80RumXr5kk6TzH9GAdxcfC91BG24X6v01UZKUUelaDbzjckxGvs0I#/main

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS:

      Bedankt! Nuttige informatie. Het valt niet mee om ongezonde
      verleidingen te weerstaan. Maar in een gezondheidscrisis,
      kan men in ieder geval proberen om het leven te verbeteren.

      DS

      Verwijderen
    2. Eén of twee keer per dag naar buiten om te wandelen of fietsen in de zon is ook gezond en belangrijk voor de weerstand. Van alleen maar binnen zitten worden mensen depressief en krijg je een tekort aan Vitamine D.

      Ik prijs mezelf dus gelukkig dat onze regering niet voor een totale lockdown heeft gekozen. Ik ga verstandig met deze vrijheid om en gelukkig de meeste mensen.

      Verwijderen
  41. Truly incredible, maybe even once in a lifetime, like Weimar in Germany.

    Investment grade corporate bond index back to near ALL TIME highs. Fed buying junk bonds too (HYG)!! Risk of bankruptcies reduced even with 20m unemployed. Unprecedented "Unlimited" liquidity.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      In een crisis, worden hele onsmakelijke beslissingen
      vaak onvermijdelijk. In 2008, had men het banksysteem
      kapot kunnen laten gaan, wat een depressie tot gevolg
      zou kunnen hebben gehad of een gedwongen algehele
      nationalisatie van de economie. In de crisis van 2020,
      die veel en veel erger is, vanwege een Virus, die nog
      lang niet bedwongen is, zal men veel harder moeten
      ingrijpen, inclusief de markt van rommelobligaties
      ('junk bonds'), omdat een faillissement daarvan
      onherroepelijk tot een economische depressie zou
      leiden. Toch zullen al die maatregelen niet genoeg
      zijn om de economie weer in evenwicht te brengen,
      want deze schok is te groot. De wereld is geconfronteerd
      met hele zware tijden en er komt geen 'business as usual'.

      DS

      Verwijderen
  42. Het nieuwe normaal komt idd niet meer terug. We lijken nu te leven in een corrupt communistisch land met een planeconomie waarbij alle groot verdieners worden bevoordeeld?

    Je krijgt waar je op stemt ;)


    FrankN

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FRANKN:

      Wat nu gebeurt zal voor iedereen, inclusief de top 10%,
      tot een enorme verlaging van de levensstandaard leiden.
      Dit is vergelijkbaar met 1929 tot 1945. De wereld,
      zoals wij die gekend hebben sinds 1945, is voorbij.

      Maar voor hen, die zich daarop voorbereiden en niet bij de pakken neerzitten, zijn er geweldige nieuwe kansen.
      Want het leven gaat door, ondanks alle mogelijke
      veranderingen.

      DS

      Verwijderen
    2. Een deel van onze economie bestond uit overdaad en luxe. Plus een heleboel bullshit-jobs en overhead. Nu wordt zichtbaar welke beroepen essentieel zijn en welke niet.

      Op vakantie naar verre oorden? Je gaat voortaan maar naar een huisje op de Veluwe. Wat is daar mis mee?
      Elke maand naar een nagelstyliste? Gebruik maar je eigen nageltangetje en vijltje!

      Het zal voor sommige mensen wennen zijn.

      Een terugkeer naar 1929 tot 1945 vind ik wel weer erg ver gezocht.
      Een terugkeer naar het welvaartsniveau van de jaren 80 lijkt me realistischer en ook niet verkeerd.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      In de periode van 1929 tot 1945, was de rente 0% of negatief,
      net zoals nu. In 1980, was de rente 20% en er was een
      diepe recessie, maar geen depressie. De Nederlandse
      huizenprijzen daalden 50% tussen 1978 en 1983. Daarna
      volgde een economische hausse van 20 jaar. Maar
      tegenwoordig is er sprake van het hoogtepunt in
      de 75-jarige superkredietcyclus, die niet meer
      kan worden verlengd, ondanks alle 'wishful thinking'.
      Er moet eerst, gedwongen of vrijwillig, schuld
      worden afgebouwd, wat altijd gebeurt in een recessie.
      En de huidige recessie is ongelofelijk, omdat
      het Virus nog niet is bedwongen en niemand weet wanneer
      alles weer min of meer normaal wordt.

      DS

      Verwijderen
    4. Helemaal mee eens dat deze recessie ongekend zwaar zal worden. Maar we vertrekken wel vanaf een hoger punt dan in 1929. Onze technologie en medische kennis zijn nu zoveel beter, dat zal echt niet verdwijnen.

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      De schuld als percentage van de economie is tegenwoordig
      veel groter dan in 1929, vooral als men in aanmerking
      neemt de duizenden miljarden in onzichtbare derivaten.
      Deze schuldpyramide stort in, zodra het vertrouwen in
      vervliegt in de situatie van de debiteuren. Zo'n pyramide
      is in de geschiedenis elke 75 jaar plotseling omgevallen.

      DS

      Verwijderen
  43. Beste DS,

    Ik volgt u al vele jaren en ik heb u horen spreken, dank ervoor. We hebben wat spaargeld en zitten te denken om een huis te kopen en te stoppen met huren, puur omdat we nu erg zorgen maken over een eventuele hyperinflatie niet dat het nu een geschikte tijd ervoor is, verre van. Het lijkt voor de centrale banken geen uitweg meer behalve hyperinflatie. Denkt u dat ze hier in staat zijn om het zover te laten komen?

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Er komt geen hyperinflatie. Centrale Banken 'drukken' geen geld. Allemaal kletspraat van hen, die niet op de hoogte zijn
      van hoe het huidige systeem werkt.

      Centrale Banken ruilen activa, om de liquiditeit te
      verhogen, zonder een verhoging van de totale
      geldhoeveelheid. Alleen 'helikoptergeld', wat
      illegaal is (probeer de wet maar eens te veranderen,
      vooral in Amerika), zou kunnen leiden tot
      hyperinflatie, als het niet zou stoppen.

      Overheden lenen geld, via staatsleningen, tegen negatieve
      rente, na inflatie. Er is een tekort aan solide
      staatsleningen, zoals de Nederlandse. Geen
      hyperinflatie in zicht.

      De EU moet unaniem besluiten om over te gaan tot
      'helikoptergeld'. De kans daarop is NUL. Maar
      het uiteenvallen van de Eurozone is altijd mogelijk,
      en dan komt er hyperinflatie in Zuid-Europa.

      De Nederlandse huizenprijzen zijn op een 300-jarig
      hoogtepunt, vanwege het beleid van tophypotheken.
      Dus als men kan kopen met weinig of geen hypotheek,
      en accepteert, dat huizenprijzen met 50% kunnen
      dalen, dan kost het geen nachtrust. Want de
      werkeloosheid zal in de komende jaren de pan uitrijzen,
      terwijl het aantal jonge mensen verder inkrimpt
      (vergrijzing), wat een enorme tegenwind zal blijken.

      Een huis is geen belegging meer. Het wordt straks zwaar
      belast, want de overheid heeft geld nodig. Maar als
      men een lief huisje ziet, dan heeft het alleen zin, als
      men zich niet te buiten gaat aan een te hoge hypotheek.

      DS

      Verwijderen
  44. Geachte heer Schmull, u heeft al diverse malen duidelijk gemaakt dat er geen hyperinflatie op komst is en dat uitgelegd. Duidelijk. Echter u gaf als kanttekening "tenzij de EU besluit tot helikoptergeld". Nu is het volgens mij zo, dat daar in Amerika wel sprake van is; daar strooit de Amerikaanse regering wel met helikoptergeld, ik dacht zo'n 1.400 dollar per gezin per maand? Mijn vraag: Krijgen we in Amerika dan wel hyperinflatie ?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Miljoenen Amerikanen krijgen een cheque (!) toegestuurd (!)
      van $ 1.200, als EENMALIGE tegemoetkoming:

      https://eu.usatoday.com/story/money/2020/04/08/coronavirus-how-far-will-your-stimulus-check-go/2960784001/

      Dat kost ongeveer $ 300 miljard op een staatsschuld van
      $ 23.000 miljard. Dat leent de Treasury in een handomdraai
      en is geen Helikoptergeld, want lenen tegen een
      negatieve rente, na inflatie, is veel gemakkelijker.

      Toen de inflatie in Amerika in de jaren'70 uit de hand
      liep, werd de rente verhoogd naar het ondenkbare 20%.
      Daarmee bewees Amerika, dat zij harde maatregelen niet
      schuwt.

      DS

      Verwijderen
    2. yeah, but this time, the fed has committed to printing money and backstopping anything

      that's what's different this time

      the economy is dead, but how long can the fed basically do a weekend-at-bernies with the corpse

      Dave

      Verwijderen
    3. @DAVE:

      Anybody studying the recent multi-trillion dollar 'stimulus',
      will discover, that it's not dissimilar to the QE's after
      the 2008 crisis. The QE's pushed asset prices up
      ('asset inflation'), but did not increase inflation
      or economic growth. So in the next few years, stagnation
      and (mild) deflation will be the order of the day.
      Buy Treasuries on any weakness.

      DS

      Verwijderen
  45. Wat nou als de ECB geen middelen meer heeft om de Europese economie aan te jagen?
    Zijn we nu op dat punt aangekomen?
    De Britten zijn er op tijd uit gestapt.
    Hoe langer wachten hoe moeilijker het wordt zo te zien.

    https://twitter.com/Wim04789402/status/1249405319920455680?s=20

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WIM:

      Van de 150 Unies, die in de geschiedenis ter ziele zijn
      gegaan, is er geen 1 'ontvlecht'. Ze zijn allemaal
      uitelkaar gevallen, meestal omdat de sterkste lidstaten
      zo'n unie het eerst verlieten. Ondanks de hoge prijs.
      Joegoslavie eindigde bijvoorbeeld in hyperinflatie.

      Als Nederland en andere Noord-Europese landen er genoeg
      van zouden krijgen, dan kost dat enkele miljarden
      (Target2 verplichtingen) plus hun nieuwe valuta
      zou zeker 30% hoger staan dan de Euro. Dat betekent
      een recessie. Maar daar valt over heen te komen, na
      enkele jaren.

      DS

      Verwijderen
  46. Prachtig! Vanaf minuut 16 en 45 seconden:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1017&v=tn2sjkJ7PIQ&feature=emb_logo

    https://twitter.com/realwillmeade/status/1245757689143218176?s=20

    De kracht van informatie delen. :-)

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Rob Quercetin as Zinc Ionophore and COVID-19 Outpatient Management

      https://www.youtube.com/watch?time_continue=913&v=W9YFXo84lCk&feature=emb_logo

      DR. Been

      Verwijderen
  47. GS verandert van gedachten:
    Goldman Says U.S. Stocks Have Likely Bottomed on Policy Support
    https://twitter.com/lisaabramowicz1/status/1249633784145854464
    Vanaf nu omhoog onder invloed van ondersteuning?

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Geachte heer Schmull,
    Gaat de goudprijs nu omhoog omdat de mensheid denkt dat er hyperinflatie komt?
    Of is het de onzekere tijd?
    Ik zou denken dat goud in deflationaire tijden zakt.
    Groet Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De opgaande trend in de GOUDPRIJS in USD sinds 2015 lijkt
      nog steeds in tact. Vandaag (13 April, 2020) was weer een
      goede dag en de neergaande trend vanaf $ 1917.00 in 2011
      wordt nu getest (vandaag: $ 1714.00). Maar die neergaande
      trend in USD lijkt dus na 9 jaar bijna overwonnen.

      https://www.thebalance.com/gold-price-history-3305646

      Ik ben ook heel sceptisch over deze 'consensus trade',
      want bijna iedereen is positief om welke reden dan
      ook. Bovendien is er helemaal geen sprake van
      'gelddrukken', wat overal wordt rondgebazuind.
      Hyperinflatie is wel het laatste, wat staat te
      gebeuren.

      We zullen zien. Dit is de grote test of anders volgt
      er een forse daling.

      DS

      Verwijderen
    2. Sinds een paar maanden investeer ik fors in goud en -aandelen. Los van in- of deflatie, de grote onzekerheden laten m.i. de prijs stijgen. Daarnaast heb ik grote twijfel bij de stabiliteit vd USA en betwijfel ik of ze wel de juiste beslissingen zullen nemen in de toekomst.
      Marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      GOUD is een essentieel onderdeel van een vermogen,
      ongeacht de prijs. De reden is inderdaad, omdat het
      al duizenden jaren vertrouwen geniet als 'geld'.
      Er is altijd en overal een markt.

      Stabiliteit van een land is relatief. Amerika lijkt
      veel stabieler dan welk groot land ook. Daarom
      zijn 99% van alle valuta's tegenover die gehate Dollar
      gedaald sinds 2008. Als Amerika op een gegeven moment
      moet besluiten om NIET meer op te kunnen treden als
      degene, die liquiditeit verschaft aan de rest van
      de wereld, dan is het met de stabiliteit in de rest
      van de wereld gedaan. Amerika heeft alle kaarten
      van de Eurodollar-markt ($ 57000 miljard) in handen.
      Lees dit artikel van EVERY van de RABO-BANK en dan
      zullen uw ogen opengaan:

      https://www.zerohedge.com/markets/down-rabbit-hole-eurodollar-market-matrix-behind-it-all

      DS

      Verwijderen
    4. behoren dollars aangehouden bij interactive UK dus ook tot deze eurodollar markt en dus risicovol? alleen dollars op amerikaanse bankrekening is "echt"?

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Een Dollarrekening buiten Amerika bestaat hoogstwaarschijnlijk
      uit Eurodollars, die dus niet onder de jurisdictie vallen
      van de Amerikaanse Federal Reserve. Theoretisch zouden
      die Eurodollars gedwongen kunnen worden omgezet in
      andere valuta's, of als de Eurodollarmarkt ooit ontploft
      (de reden voor de volgende crisis) of als de overheid
      dat nodig acht (zoals de gedwongen conversie van
      Dollarrekeningen naar Peso-rekeningen in Argentinie).

      DS

      Verwijderen
    6. of je koop UUP ,als je standvast bent van dollar dat is ETF valt niet onder cash maar wel asset risco ,mag ik vragen hoe je aan UK IB komt als NL ers =

      Verwijderen
    7. als je een interactive account hebt val je tegenwoordig onder wetgeving UK voorheen was dat USA

      Verwijderen
  49. Bedankt DS,

    Zou de overheid overgaan op het confisqueren van het spaargeld als de situatie zeer uit de hand loopt? Krijgen we dan waardepapieren in ruil daarvan?

    Groet,

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Dat is een wild verhaal. De EU-Bailin regels bieden
      inderdaad de mogelijkheid om een deel van het
      spaartegoed bij EU-banken in beslag te nemen
      (boven 100,000 Euro), als een EU-bank weer eens
      in moeilijkheden komt. Daarom moeten grote vermogens
      Eu-banken ook mijden, wat al jarenlang het geval is.
      Amerika zou het niet in haar hoofd halen om zoiets
      te bedenken, want dan kunnen financieele instellingen
      vaarwel zeggen met het handje. Maar een belegging in
      korte termijn staatsleningen, mits met een positief
      rendement, is het veiligst.

      DS

      Verwijderen
  50. https://www.washingtonpost.com/us-policy/2020/04/14/global-finance-ministers-say-they-are-prepared-offer-debt-relief-struggling-nations-world-continues-reel-coronavirus-fallout/

    Wie gaan die debt relief betalen? Obligatiehouders?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De rijkere ontwikkelde landen kunnen nu allemaal tegen
      een negatieve rente, na aftrek van inflatie, lenen.
      Die staatsleningen zijn zeer in trek, omdat het Grote
      Geld nu minder zin heeft in riskantere beleggingen,
      zoals bedrijfsobligaties. Solide staatsobligaties
      zijn voorlopig de rotsen in de branding in een wereld,
      die haar vingers weer eens gebrand heeft aan
      kredietgedreven speculaties. Iedereen, maar dan ook
      iedereen, zal nu sparen, sparen, sparen en schuld
      aflossen. Daarom zullen rente, inflatie en economische
      groei heel lang laag blijven. Maar eerst kan de
      Lockdown overal veel langer duren dan verwacht.
      Er is geen vaccin en de tweede golf van het Virus
      wordt dit najaar verwacht. De Spaanse griep had
      DRIE golven.

      DS

      Verwijderen
  51. Heer Schmull, kunt u uitleggen wat nu precies besloten is op die vergadering waar Nederland niet mee doet aan Eurobonds en nu blijkt toch weer wel.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Alle uitspraken van Nederland en Duitsland over Corona/
      Eurobonds moet men met een korreltje zout nemen. Die
      uitspraken zijn bedoeld om de achterban zoet te houden.

      De ECB heeft immers net alle beperkingen voor de aankoop
      van obligaties al overboord gegooid, natuurlijk vanwege
      het Coronavirus. Maar het Hooggerechtshof in Karlsruhe
      kan in Mei nog wat roet in het eten gooien, wat echter
      in deze crisis steeds onwaarschijnlijker wordt.

      De Eurofielen zien een echte monetaire Unie als
      onvermijdelijk, liefst zonder verkiezingen. Daarbij
      hoort een gezamenlijke 'safe asset', zoals een
      Eurobond. Deze obligaties kunnen worden uitgegeven
      door de ESM, wat een vies woord is in Italie, of
      door de Europese Commissie zelf. Ze vinden er wel
      wat op. Dus de strijd is niets meer dan schaduwboksen.

      DS

      Verwijderen
  52. Ik denk toch dat de lockdown intelligent gaat worden afgebroken, omdat de risico's te groot zijn:
    USA wil liever vandaag dan morgen aan de slag. Zelfs Cuomo wil het.

    Wij in Nederland zullen denk ik scholen na de vakantie begin mei weer aanzetten desnoods in 2 ploegendienst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Een Lockdown zal wel enigszins worden opgeheven,
      maar met stricte regels voor Social Distancing.
      Dat is geen business model voor Restaurants,
      Kroegen en Disco's. Bij een 2de golf in het najaar
      (zoals Morgan Stanley stelt), worden de teugels
      dan weer aangehaald.

      Uiteindelijk ligt de economie dan een paar jaar op
      apegapen, terwijl er tal van bedrijven en winkels
      voorgoed hun deuren sluiten. Overheden kunnen
      geen onbeperkte steun verlenen. Wat een schok!

      DS

      Verwijderen
    2. Vergeet de sportwereld niet. Daarin gaan grote bedragen om. Zonder publiek op de tribunes komt het betaalde voetbal in grote problemen.
      De KNVB voert nog een achterhoedegevecht over het afmaken van dit seizoen, ze beseffen kennelijk niet dat het seizoen 2020/2021 al in gevaar is.
      Ook de Formule 1 komt in zwaar weer.

      Verwijderen
    3. @STREETRUNNER @ANONIEM:

      HET NIEUWE NORMAAL BINNENKORT VOOR RESTAURANTS IN CALIFORNIE:

      Servers could be wearing gloves and masks. Temperature checks and disposable menus could become commonplace. TEMPERATURE
      CHECKS!

      https://la.eater.com/2020/4/14/21219901/california-restaurants-reopening-gavin-newsom-los-angeles

      DS

      Verwijderen
    4. @STREETRUNNER @ANONIEM:

      MORGAN STANLEY rekent op een hele langzame opheffing van
      de Lockdown in Amerika, wat enkele jaren in beslag neemt (!):

      The process of returning to work will likely happen in waves, starting in the summer. Unfortunately, we think a large number of workers still won’t be able to return to work until a vaccine is abundantly available, since social distancing can’t be fully relaxed until we have herd immunity (meaning about 60% of the population has been vaccinated). Furthermore, large venues, such as sports stadiums, concert halls and theme parks, are also likely to remain shut or have attendance capped at 10%-25% of prior levels.

      https://www.morganstanley.com/ideas/coronavirus-peak-recovery-timeline?subscribed=true&dis=em_2020415_wm_5ideasarticle&et_mid=144499&et_mkid=

      DS

      Verwijderen
  53. 5g from the guy who quit installing it

    Heavy stuff!

    https://www.youtube.com/watch?v=xVr5oMmA7_c

    Lucas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat u tegen de 5G complottheorieën bent. Maar wat vindt u van deze Radiation uitslag?

      Is 5G Safe? | New Side Street Cell Towers - Radiation Analysis

      https://www.youtube.com/watch?v=akR3erL1M0I&t=325s

      Lucas

      Verwijderen
    2. @LUCAS:

      Ik heb nooit ontkend, dat straling schadelijk is voor
      de gezondheid. Dat staat los van een virus-epidemie.
      Maar natuurlijk is men al jarenlang bezig om de
      mogelijke gevolgen voor de gezondheid in de doofpot
      te stoppen, vooral met een zwijgplicht en met grote
      bedragen voor hen, die hierdoor zijn getroffen.

      DS

      Verwijderen
  54. Beste heer Schmull,

    In hoeverre bent u het eens met de forecasts van David Hunter? Hij voorspelt nu de parabolische melt up met goud naar 2000+ en S&P 4000+ waarna de crash volgt. Zijn eerdere calls waren macro gezien niet slecht.

    Mvg,
    Snoek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SNOEK:

      Macro-voorspellingen zijn een hachelijke zaak en zijn
      daarom vaak geen knip voor de neus waard. David Hunter
      heeft al enige tijd een Melt-Up voorspeld, maar miste
      de recente Crash. Hij houdt vast aan een hoogtepunt
      aan het eind van deze zomer, waarna de echte deflatoire
      Crash volgt. Wie zal het zeggen?

      Wie weet komt Trump nog met een konijn uit de hoed of
      een vaccin, dat werkt. Wie weet komt er opeens een
      Reset, waardoor iedereen buiten zinnen raakt.

      Als Hunter's Crash toch plaatsvindt in enkele maanden,
      dan zou ik mij maar daarop voorbereiden. Die Melt-Up
      moet u dan maar voorbij laten gaan. Want wat voor ons
      ligt en daar ben ik het met hem eens, is een hele
      langdurige periode van stagnatie en deflatie, waarbij
      iedereen ophoudt met feestvieren en wat ideaal is
      voor Lange Treasuries.

      https://contrarianpod.com/content/podcasts/season2/market-melt-up-will-continue-until-late-summer-before-onset-of-global-deflationary-bust/

      DS

      Verwijderen
  55. hebt iemand hier een toevallig een (jersey)expat rekenning(HSBC ,citigold)? en wat zijn de ervaring , is dat een goed idee om je geld buiten de EU wet
    te houden ?

    BeantwoordenVerwijderen
  56. De spanning USA-China loopt op. Stel in worst case het wordt oorlog. Wat is uw visie dan tav Treasuries en goud ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      In tijden van crisis en oorlog, zal de vlucht in Dollars
      en Treasuries alleen maar toenemen. Een verdere Dollar-
      stijging, ondanks eventuele valuta-interventies van
      Amerika zelf, en een verdere rendementsdaling van
      Treasuries, met een dienovereenkomstige waarde-stijging,
      liggen in het verschiet, naarmate de wereld nog
      instabieler wordt.

      Amerika houdt al enige tijd rekening met een China, die
      naast haar schoenen loopt. Verder staat China zelf al
      enige tijd op springen, vanwege het enorme Ponzi-schema,
      met een excessieve kredietpyramide, die op de tocht
      staat in een tijd van deglobalisering. De wereld gaat
      van off-shoring naar on-shoring, zeker nu men ontdekt
      heeft, dat men zo afhankelijk is geworden van China,
      wat fabricage betreft.

      Xi werd benoemd voor het leven, wat een teken aan de wand
      is en bewijst, dat China de bui ziet aankomen. Daarom
      moet men zich nu voorbereiden op conflicten met Hong Kong,
      Taiwan en eventuele vazallen, zoals Singapore, Australie
      en Nieuw Zeeland.

      GOUD en inflatie stijgen meestal bij elke oorlog.

      DS

      Verwijderen
  57. https://www.zerohedge.com/markets/japanese-holdings-us-treasuries-hit-record-highs-china-big-buyer-too

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Waarom denkt u dat er langdurige deflatie zal komen als er een publicatie van de FED is waarin Bernanke zegt dat er nooit deflatie zal komen en de centrale banken er alles aan zullen doen om dit te voorkomen. De maatregelen die nu zijn genomen hield niemand voormogelijk laat staan wat er nog gaat komen. Helicopter geld gaat komen waarschijnlijk na een hele korte periode van deflatie. Ze hebben nog liever hoge inflatie dan deflatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Sinds Bernanke, heeft de FED een strijd geleverd tegen
      deflatie, zoals bijna iedere Centrale Bank. Vooral de
      Bank of Japan heeft al 30 jaar zo'n strijd achter de
      rug. Maar gedurende al die decennia, is inflatie en
      economische groei toch steeds lager geworden, omdat
      'kwantitaieve verruiming' (QE) gewoon aan ruil is
      van activa om de liquiditeit te verhogen, waarbij de
      geldhoeveelheid onveranderd blijft. Die extra
      liquiditeit werd dan belegd in o.a. aandelen en
      onroerend goed, met als gevolg allerlei bubbels.
      Tgegelijkertijd bleef de omzetsnelheid van het geld,
      een voorwaarde voor inflatie, dalen en staat
      nu op een 60-jarig laagtepunt. Verder wordt inflatie
      beinvloed door een reeks factoren, zoals vergrijzing
      en overcapaciteit.

      Helikoptergeld is in de meeste beschaafde landen
      wettelijk verboden, tenzij het incidenteel is en
      eenmalig. Want als het niet stopt, wordt geld
      een hete aardappel, explodeert de omzetsnelheid
      van het geld en volgen er hyperinflatie en revolutie.

      Het Amerikaanse Congress en de Eurozone & de EU
      (unanimiteit van stemmen vereist) zullen daarom
      nooit toestemmen tot echt helikoptergeld of
      MMT (Modern Monetary Theory), tenzij er oorlog
      komt of tenzij de Eurozone uiteenvalt (wat
      hyperinflatie betekent in Zuid-Europa).

      Raad eens, wat men doet na deze Virus-crisis. Na deze
      schok, houdt men de hand op de knip en stort de
      omzetsnelheid van het geld verder in. Daarom is
      stagnatie en deflatie het gevolg, want de grote
      75-jarige superkredietcyclus wordt niet voortgezet.
      Er komt een langdurige periode van soberheid, vooral
      omdat de overheid haar wonden moet likken. De staatsschuld
      als percentage van de economie zal in de komende
      decennia moeten worden verlaagd, net zoals na de
      Tweede Wereldoorlog. Misschien komen er wel weer
      rantsoeneringen en voedselbonnen.

      DS

      Verwijderen
  59. Is de stijging van de beurs niet een teken dat er meer vertrouwen is in inflatie dan in deflatie? Aangezien de stijging niet is gebaseerd op een groeiende economie kan ik niets anders bedenken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Welke beursstijging? Heb ik iets gemist? De markten
      hebben net een van de scherpste dalingen ooit achter
      de rug, wat gevolgd is door een beperkt herstel.
      In elke neergaande markt zijn er herstelpogingen.

      Groeiende economie? De economie heeft net de grootste
      klap gehad in 90 jaar! Dat is niet zomaar voorbij.

      Elke neergaande markt (Bear market) duurt gewoonlijk
      bijna 2 jaar, dus we staan pas aan het begin van
      de gemiddelde daling. Alles is nu te koop, omdat
      iedereen verlegen zit om kasgeld. Er komt geen
      spoedig herstel, integendeel. Er zullen juist
      vele bedrijven en huishoudens omvallen, ondanks
      de relatief beperkte steun van de overheid.

      Er is geen inflatie in zicht.

      DS

      Verwijderen
    2. Tesla is alweer op het niveau van 26 feb dit jaar dus voor corona terwijl het vooruitzicht voor autoverkopen me nou niet positief lijken. Apple hetzelfde, niemand gaat toch een nieuwe telefoon kopen al ze geen geld hebben. Ze zitten net iets meer dan 10% af van hun all time high. Waarom zouden deze machtige bedrijven akkoord gaan met deflatie als het hun ondergang wordt door alle schulden die ze hebben. De economie wordt opnieuw heel hard opgepompt. Op welke manier is alleen de vraag.

      Verwijderen
    3. Waarom zou het spel niet opnieuw kunnen beginnen met oppompen van markten?

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      fred hickey
      @htsfhickey
      ·
      9m
      The global economy has collapsed. NYSE Composite Index -22.3% YTD. Russell 2000 Index (small cap stocks) -29.4% YTD. Nasdaq 100 Index UP .3%. Insanity!

      HICKEY volgt al decennialang de technologie-aandelen en
      kan het weten. Het bewijst weer eens, dat de beurs
      een hele slechte indicator is van wat er komen gaat.
      Aandelenkoersen zagen de Crash niet aankomen, maar
      de obligatiemarkten wel.

      Vertrouwen op 'oppompen' in plaats van fundamentals
      is een gevaarlijke beleggingsstrategie.

      DS

      Verwijderen
  60. De 1.5 meter economie van Rutte:

    https://www.instagram.com/p/B_CfMZjB19o/?utm_source

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Ik moest meteen aan Miau Miau denken:

    https://twitter.com/HenryJP5/status/1250492755190722562?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Dit herken ik! MiauMiau wil voortdurend de aanhankelijkheid
      bevestigd zien. Zelfs na 10 jaar, volgt zij mij overal
      en let op wat ik doe. Behalve als zij , uitgeput, in
      elkaar is gekronkeld, in diepe slaap. Echt een wonder.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Zéér aandoenlijk!
      Ik moet vaak een traantje laten in Indonesië, als de straatkatjes die proberen te overleven zie. Ik geef ze altijd eten. De lokale bewoners kijken mij dan aan, alsof ik gek ben.

      Verwijderen
  62. Karen Ward, JP Morgan in de FT: Within a year, it will be clear that inflation is very much alive and kicking.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Wall Street heeft een hele slechte reputatie ten aanzien
      van het voorspellen van inflatie. Deflatie is volledig
      taboe en is een reden voor ontslag.

      DS

      Verwijderen
  63. https://biflatie.nl/2000-dollar-per-maand-zolang-het-coronavirus-duurt-whos-your-daddy/

    $2000 iedere maand zolang de crisis duurt. Voor iedere amerikaan boven de 16 die minder verdient dan $130000. Helicoptermoney is hier, inflatie is hier. Geld wordt een hete aardappel. Wat moet kun je nu doen om je koopkracht te houden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zelfs als dit voorstel wordt aangenomen, dan is dat
      niet eeuwig (misschien 6 maanden) en kan dat nu
      gemakkelijk worden geleend via Treasuries tegen
      een negatieve rente, na inflatie. Er komt dus geen
      helikoptergeld, want dan moet de wet worden veranderd.

      https://www.forbes.com/sites/zackfriedman/2020/04/15/stimulus-bill-taxes-congress-refund/#1b3be6e51c65

      DS

      Verwijderen
    2. Er staat dat het voor minimaal 6 maanden is en totdat de werkloosheidscijfers weer terug zijn op het niveau voor Corona. Er zijn nu al 22m mensen die een vaste baan hadden werkloos. Niemand gelooft toch dat die binnen korte tijd weer een baan hebben? Voor en gezin met 2 kinderen zou dit een bedrag van $60000 per jaar zijn. Dat is gelijk aan wat ik en mijn partner verdienen terwijl we een gewone baan hebben. U gaat mij toch niet vertellen dat als deze wet doorgaat dit niet voor gigantische inflatie gaat zorgen?

      Verwijderen
    3. Mensen die geen inkomen hadden en studenten krijgen hetzelfde bedrag. Dit is toch een soort van basisinkomen? U zei zelf maatregelen die tijdelijk lijken standaard zullen worden. Stel dat er toch inflatie komt wat moet je dan doen om je koopkracht te behouden?

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Alle steunmaatregelen tot nu toe zijn doekjes voor het
      bloeden. Anders komt er een Depressie. Er is nu sprake
      van een instorting van de economie en deflatie.

      Maar het ergste moet nog komen. In de komende paar
      maanden komt er een nog veel grotere klap, zodra
      bedrijven en banken omvallen. Dat betekent, dat
      het publiek dan inziet, dat het menens is, en pas
      echt in paniek raakt. De beurs zal dan nog eens
      50% dalen.

      Er is geen terugkeer naar normale tijden, zolang
      men zich moet houden aan de regels van Social
      Distancing, want dan kunnen de restaurants, etc,
      wel sluiten, zoiets is verliesgevend.

      Dus zich zorgen maken over inflatie tijdens de
      grootste crisis in 90 jaar lijkt op zijn minst
      voorbarig. Misschien over een paar jaar, maar
      zelf geloof ik in het Japan-scenario, waar
      men al 30 jaar probeert de inflatie aan te
      wakkeren met superstimuleringen en dat is
      mislukt. Mensen worden na een crisis nu eenmaal
      supervoorzichtig en dan krijgt inflatie
      geen kans.

      Koopkracht is nu niet aan de orde, want ik zou
      vandaag alles kunnen kopen voor minder dan
      gisteren, inclusief uw huis.

      Sparen , sparen, sparen en schulden aflossen; ik kan
      het niet genoeg herhalen, vooral voor de jongeren,
      die nog nooit een echte recessie hebben meegemaakt.

      Warren Buffett, de superbelegger, die al een kasgeld-
      positie had van $ 126 miljard, VERHOOGT die kasgeld-
      positie door aandelen te verkopen. In 2008 - 2009
      was hij aan de koopkant. Luister eens naar een 89-jarige
      doorgewinterde kenner van de markten.

      Het ergste moet nog komen.

      DS

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      RICKARDS: IT'LL GET WORSE BEFORE IT GETS BETTER

      But if I don’t go out for dinner tonight and then do go out a month from now, I’m not going to order two dinners. The skipped dinner is a permanent loss.

      Unfortunately, 70% of the U.S. economy is based on consumption and the majority of that consists of services rather than goods. This suggests that much of the coronavirus impact will consist of permanent losses, not timing differences.

      https://dailyreckoning.com/rickards-itll-get-worse-it-before-it-gets-better/

      DS

      Verwijderen
  64. Macron: Nederland zet Europese Unie op het spel
    https://nos.nl/artikel/2330773-macron-nederland-zet-europese-unie-op-het-spel.html

    Gaat de EU dit overleven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit heet schaduwboksen. Nederland en Duitsland spelen
      het spel mee om hun achterban te sussen, maar zullen
      ondertussen meewerken aan het doordrukken van
      mutualisatie van schuld binnen de Eurozone. Dat kan
      zonder verkiezingen. Het Europese project moet koste
      wat het kost overeind blijven, dus men moet alle
      uitspraken van de beleidsmakers met een korreltje
      zout nemen.

      DS

      Verwijderen
  65. hadewych von mises17 april 2020 om 15:50

    Heer Schmull, zou je deze en komende periode Kondratievs Winter kunnen noemen? Met op het eind een trough war? En als op het eind van die winter er bvb debt forgiveness komt, is het dan niet slim om nu schulden aan te gaan? Of is dat wat stout en overmoedig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Geloof niet in sprookjes en in een eventuele Reset. Dit is
      de tijd om zich juist voor te bereiden op het ergste,
      want het ergste moet nog komen. Wilt u zichzelf echt
      overleveren aan de bank en slaaf worden voor de rest
      van uw leven? Heeft u wel eens gehoord van het verhaal
      van Icarus, die te dicht bij de zon vloog? Schuld
      verdwijnt nooit, behalve bij faillissement. Soms is er
      kwijtschelding, maar waarom is het Griekenland en
      Portugal dan nooit gelukt? De realiteit is, dat
      in 2009, 500,000 Spanjaarden, die in gebreke bleven,
      hun huis werden uitgezet, maar hun hypotheek niet
      verloren en gewoon moesten doorbetalen.

      Dus schulden afbouwen, zo spoedig mogelijk, zolang
      het nog kan. Straks zal de werkeloosheid de pan
      uitrijzen!

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises18 april 2020 om 10:30

      Heer Schmull, dank voor uw inzichten. Toch een bedenking: heb ik niet ergens gelezen dat Buffett zwaar (bij?)geleend heeft in yen, misschien om op de Nikkei te gaan shoppen?

      Verwijderen
    3. @HADEWYCH VON MISES:

      Buffett's Berkshire Hathaway heeft inderdaad 2 obligaties
      in Yen uitgegeven (Sept '19 & April '20), die waarschijnlijk
      bedoeld zijn om in Japan iets te ondernemen. Uiteindelijk
      lijkt Japan relatief aantrekkelijk, want de Crash daar
      was 30 jaar geleden en de koersen staan nog steeds 50%
      lager dan in 1990. Bovendien is de Yen een vluchthaven-valuta, omdat Japan een crediteurenland is. De Yen is een van de weinige valuta's, die sinds 2008 steeg tegenover de Dollar.

      DS

      Verwijderen
  66. Geachte heer Schmull,
    Uw voorkeur gaat uit naar treasuries. Hoe ziet u de ontwikkeling van europese staatsobligaties. Is dat second best of moeten die vermeden worden?

    Met vriendelijke groet,
    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN:

      Uitsluitend Nederlandse staatsleningen en Duitse Bunds. Probleem is, dat de aankoop van staatsobligaties met een negatief rendement onverstandig lijkt. Verder is de Eurozone gebouwd op drijfzand, want het is geen land. Noord-Europa zit nog steeds in die wankele boot. Maar Amerikaanse Treasuries hebben grotendeels nog een positief rendement en Amerika is nog steeds het machtigste land ter wereld, wat er ook gebeurt. Als het rendement van Treasuries ooit Nul of Negatief wordt net zoals in Europa, dan valt er geld te verdienen.

      DS

      Verwijderen
  67. Zal er niet snel begonnen moeten worden met gecontroleerd helikoptergeld. Aangezien u stelt dat in geval van deflatie, mensen bij een volgende crisis geld zullen oppotten, wat voor de economie niet goed is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Incidenteel Helikoptergeld kan misschien verwacht worden,
      maar Centrale Banken kunnen nu voldoende liquiditeiten
      krijgen via staatsobligaties en via kwantitatieve
      verruiming (QE). QE is 24% van het BNP in Amerika,
      42% van het BNP in de Eurozone en 108% van het BNP
      in Japan. QE heeft niet geleid tot enige consumenten-
      prijsinflatie, maar wel tot activa-inflatie (bubbels
      in aandelen & onroerend goed). Maar monetaire
      financiering helpt niet, als men niets kan kopen
      in een Lockdown. Het dwingt mensen ook niet om iets
      te kopen. De mensen zullen zich wel tweemaal
      bedenken om iets te kopen, want na een schok gaat
      men sparen.

      DS

      Verwijderen
  68. "Het verlagen van de schuldenlast zou juist goed zou zijn voor de economie. Waarom rust er vandaag de dag dan toch zo’n taboe op monetaire financiering? De Britse econoom Josh Ryan-Collins onderzocht deze vraag in zijn proefschrift uit 2016. Zijn conclusie: ‘Het publieke en politieke taboe op monetaire financiering door centrale banken van de overheid is geworteld in een oeroude angst voor oorlog en hyperinflatie.’

    De vrees dat monetaire financiering zal ontsporen in hyperinflatie, komt dus eerder voort uit het historische trauma van Duitsland (zie kader) dan uit economische wetenschap." Bron: ftm.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      In een oorlog of crisis, is men wel gedwongen tot een
      wat avontuurlijkere staatshuishouding, welke dan daarna
      weer wordt bijgedraaid. Maar in exotische landen
      bestaat er een mentaliteit van 'wie dan leeft, wie
      dan zorgt' en dat zorgt voor de instorting van
      hun levensstandaard als gevolg van hyperinflatie en
      tekorten.

      DS

      Verwijderen
  69. Nu de tech stocks (Faamg) naar een nieuw hoogtepunt reiken, lijkt het me logisch (gezien de echte schok nog moet komen) dat deze aandelen 'geshort' worden. Is er geen 'veilige' belegging die daar kan op inspelen? En 'veilig' ook in de zin van eenvoudig, verstaanbaar en makkelijk te 'kopen' ? mvg HVC

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://etfdb.com/etf/FNGD/

      Verwijderen
    2. @HVC @ANONIEM:

      De FNGD is heel speculatief en het lijkt onwaarschijnlijk,
      dat particulieren toestemming krijgen van hun bank om
      dat te kopen. Laat 'short' gaan maar over aan de
      professionals.

      Men kan ook een PUT-OPTIE kopen op de QQQ, die de
      Nasdaq 100 volgt, en dan is de eventuele schade
      te overzien, als men het mis heeft.

      DS

      Verwijderen
    3. Kijk wel uit: 21% van de Fed injecties in S&P-etfs zal naar 5 FANG bedrijven gaan ! (Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Apple)

      Wouter

      Verwijderen
  70. Tech aandelen lijken als enige Covid proof. (denk aan cloudcomputing, bezorgen, vergaderen en meer tijd achter je scherm.)
    amazon, netflix, facebook, microsoft, apple etc, zullen het beter doen dan de vliegmaatschappijen, autoindustrie , vakantiereizen etc. Later zal dat vast kantelen als er een vaccin is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Absoluut. Men stort zich vooral op Amazon, Netflix en
      Microsoft, naast Biotech en gezondheidszorg in het
      algemeen. Indrukwekkend vuurwerk, wat al enige tijd
      aan de gang is.

      DS

      Verwijderen
  71. Wat ik al de tijd vermoedde:

    Ontdekker van hiv en Nobelprijswinnaar oogst kritiek na claim dat coronavirus in labo in Wuhan werd gemaakt

    https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/ontdekker-van-hiv-en-nobelprijswinnaar-oogst-kritiek-na-claim-dat-coronavirus-in-labo-in-wuhan-werd-gemaakt~ad32eb26/?referer=https%3A%2F%2Ft.co%2FNqalRuugXA%3Famp%3D1

    Pien

    BeantwoordenVerwijderen
  72. En wat het Coronavirus met je doet:

    https://journal.medizzy.com/neurological-effects-of-covid-19/

    Pien

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Eurobonds via achterdeur. Art 122:
    hulp bij rampen, bv. bosbranden. In EU-budget beperkt.
    Nu: ‘Herstelfonds’. Heel EU-budget onderpand (140 mrd) - oppompen tot 1500 mrd via bonds. Garant? De lidstaten!

    Merkel backs EU bonds to fight coronavirus crisis


    https://www.politico.eu/article/coronavirus-angela-merkel-eu-bonds/

    Pien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PIEN:

      De Italiaanse verkiezingen moeten voor Mei, 2023
      plaatsvinden. Dus de EU zal proberen om de uitslag
      daarvan te beinvloeden. Wordt spannend.

      DS

      Verwijderen
  74. WOW ! , ook olieprijzen gaan sub zero ! The world will turn upside down en deflatie is 'here to stay' ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De instorting van de olieprijs is een ramp voor de sector
      van het hydraulisch winnen van olie ('fracking') en voor vele
      banken, die zulke firma's als klant hebben.

      Er komt nu dus een sanering in de gehele energie-sector,
      maar daarna zal men wel in staat zijn om de prijs weer
      naar boven te manipuleren. Er zijn slechts enkele
      spelers, die de prijs bepalen. Maar dat is pas NA
      Covid-19.

      DS

      Verwijderen
  75. Ik (wij) hadden toch nooit verwacht dat Duitsland akkoord zou gaan met de Eurobonds?

    Angela Merkel is nu akkoord met Eurobonds via de EU-begroting. Die zou dan véél hoger worden. Nederland is de grootste netto-betaler en moet dan dus ook netto het meeste extra betalen. VVD en CDA mogen dit NOOIT toestaan.

    https://twitter.com/fvdemocratie/status/1252324045686743044?s=20

    Henk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Speaking to reporters in Berlin, Merkel said the solidarity clause — under Article 122 of the EU treaties, which has already been used to propose a temporary unemployment reinsurance scheme — could be used to finance other forms of financial assistance for national governments. We have already found an instrument in Article 122, paragraph 2, where bonds for countries can be passed on by means of guarantees from member states and then used, for example, to finance short-time working allowances,” she said, adding: “I can also envisage such instruments in the future".

      Eurobonds via een achterdeurtje.

      Verwijderen
  76. Waarschuwing voor duikers:

    Covid-19-onderzoek
    Permanent beschadigd
    De Innsbruck University Clinic heeft longschade gevonden bij herstelde Covid-patiënten. De schade is blijkbaar permanent.


    https://www.rainews.it/tgr/tagesschau/articoli/2020/04/tag-Coronavirus-Lungeschaden-Forschung-Uniklinik-Innsbruck-6708e11e-28dc-4843-a760-e7f926ace61c.html

    JanJaap

    BeantwoordenVerwijderen
  77. Ziehier een interview met de bekende Belgische econoom Paul De Grauwe : https://www.mo.be/interview/als-we-de-komende-tien-jaar-weer-moeten-besparen-het-omdat-we-daarvoor-gekozen-hebben
    De Grauwe gelooft dat de VS uiteindelijk toch geld zullen gaan bijdrukken (monetaire financiering). Hij pleit ook voor het vernietigen van zogenaamde intra-agencyschuld (doet een deel van de Belgische overheidsschulden verdwijnen en zou geen economische problemen opleveren). Wat denkt u ervan ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS:

      Bedankt! Nuttige uitspraken van de zeer ervaren De Grauwe.
      'Alle middelen' houden ook in maatregelen, die in normale
      tijden niet zouden worden genomen. Anders is er kans op
      een Depressie. Let wel, dit is eenmalig en stopt, zodra
      de tijden weer normaler worden.

      DS

      Verwijderen
  78. China & World Health Organization | Zondag met Lubach (S11)

    https://www.youtube.com/watch?v=ii-xXKPxUUc&feature=youtu.be

    BeantwoordenVerwijderen
  79. Vandaag liet rtlz een grafiek zien waarin duidelijk werd gemaakt dat de geldhoeveelheid sterk stijgt.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Men moet wel kijken naar de 'natuurlijke' groei van de
      geldhoeveelheid (M2), die door de FED wordt bepaald om
      een grotere economie te accommoderen of om een recessie
      op te vangen. Zie de Chart van M2 sinds 1998: de
      jaarlijkse groei van de geldhoeveelheid is vrij constant
      geweest. Anders zou de obligatiemarkt dat wel opgemerkt
      hebben, maar het obligatierendement bleef dalen, met een
      dienovereenkomstige waardestijging.

      Hetzelfde gebeurde in 2008 - 2009 en in 2000 -2001.

      https://mises.org/wire/money-supply-growth-climbs-37-month-high

      Maar deze meneer is gealarmeerd en ziet inflatie opdoemen.
      Hij zit zelfs Short de TLT! Ik ben het totaal ONEENS met
      zijn zienswijze, die getuigt van onkunde:

      https://seekingalpha.com/article/4335693-inflation-alert-money-supply-expanding-26x-rate-of-qe1

      GO TREASURIES!

      DS

      Verwijderen
  80. Meneer Schmull, mogen wij Piers Morgan even lenen?

    https://twitter.com/JasperMooren/status/1252712820942278656?s=20

    Bep

    BeantwoordenVerwijderen
  81. Is USO een gokje waard .nu tocht echt bloed door de oliestraat loopt ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Absoluut NIET DOEN.USO is geen belegging, maar een
      gemanipuleerd wangedrocht. Wegblijven:

      https://www.forbes.com/sites/jimcollins/2020/04/21/demand-for-uso-has-created-the-colossal-mismatches-roiling-the-oil-markets/#64b4635d642c

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      US Oil Fund drops 25% after changing structure again as popular ETF tries to stave off collapse

      https://www.cnbc.com/2020/04/21/usos-benchmark-is-the-near-month-crude-oil-futures-contract-traded-on-the-nymex-if-the-near-month-futures-contract-is-within-two-weeks-of-expiration-the-benchmark-will-be-the-next-month-contract-to-ex.html

      Dit is een voorbeeld van wanneer het onwetend publiek
      wordt beetgenomen door een aantal slimmerikken.

      DS

      Verwijderen
  82. DNBulletin: Digitaal geld van centrale bank kan publieke belangen in geldstelsel beschermen

    https://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2020/dnb388309.jsp

    Wat is uw mening over de evt invoering van digitaal geld door
    de DNB?
    Is het echt praktisch?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Digitaal Centralebankgeld komt in zicht. Maar dat zal
      onderhevig moeten zijn aan strenge regels. Dit vergt
      langer dan verwacht. Het voordeel is, dat men meer
      vertrouwen zal stellen in een Centrale Bank dan in
      een prive-project, zoals Libra van Facebook. Toch
      valt af te wachten, wat de risico's zijn van
      Cybercrime, als men nu al ziet, hoe gemakkelijk
      het is om miljarden aan Bitcoins te stelen.

      DS

      Verwijderen
  83. Investors flee European mutual funds at record pace, vlg de FT vandaag. Vraag: waarom en wat zijn de gevolgen ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De paniek is vooral bij High Yield ('Rommel')-obligaties,
      die eindelijk (!) worden gezien als riskant. Misschien
      zal de ECB, met haar aankope, de pijn wat verlichten.
      Maar het is nu al zo, dat de kosten voor herfinanciering
      voor zwakkere ondernemingen scherp stijgen. Het is
      allang bekend, dat Europa door de viruscrisis extra
      hard wordt getroffen, vanwege haar overgevoeligheid
      voor de wereldhandel.

      https://think.ing.com/articles/bite-size-strategy-significant-mutual-fund-outflows/

      DS

      Verwijderen
  84. Het Virus is alleen in Miami.:-))

    https://twitter.com/HenryJP5/status/1252930716771520513?s=20

    Bep

    BeantwoordenVerwijderen
  85. Rare Earths lijken weer in belangstelling te komen. Nu vanwege China.
    https://www.reuters.com/article/us-usa-rareearths-projects-factbox-idUSKCN2241L6?taid=5ea11b4be1ba14000127f820&utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

    Enkele jaren geleden was het een hot item (Lynas was mijn beste trade ooit)
    wat denkt u er nu van? Groet streetrunner.

    BeantwoordenVerwijderen
  86. Wat verwacht u dat de eur/usd gaat doen wanneer de eurobonds er komen?

    Tijdelijk wat sterker?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  87. https://www.cnbc.com/video/2020/04/22/chamath-palihapitiyas-case-against-stock-buybacks-dividends.html

    Zo waar en zo schandalig

    BeantwoordenVerwijderen