Translate

donderdag 2 januari 2020

OP EEN BELANGRIJKE TWEESPRONG


OP EEN BELANGRIJKE TWEESPRONG



De wereld staat vandaag de dag op een buitengewoon belangrijke tweesprong. De tijd dringt. Excessieve schulden moeten worden verlengd. Verkiezingen moeten worden gewonnen. De gemoederen bij het straatoproer in vele delen van de wereld moeten tot bedaren worden gebracht. Men moet dus, op kortere termijn, wel aannemen, dat de grootste bubbel in activa ooit, eerst verder zal moeten worden aangewakkerd tot historisch ongekende hoogte, voordat de onherroepelijke instorting plaatsvindt.

Volgens de menselijke psychologie, lijkt een bubbel, die, ondanks alles, al 10 jaar duurt, op een structurele trend, die zich nog jarenlang kan voortzetten. Zelfs redelijke beleggers kunnen tot de conclusie komen, dat dit het 'Nieuwe Normaal' is en besluiten om vooral de boot niet te missen. Er zijn nu eenmaal geen grenzen aan de kuddeachtige speculatieve hebzucht van de mens, als hij zijn verstand kwijtraakt.

Bovendien staan beleidsmakers onder grote druk van linkse en rechtse populisten, die schoon genoeg hebben van de onbedoelde gevolgen van globalisering, inkomens- en vermogensongelijkheid en toenemende belastingdruk. Verder grijpt een ware massahysterie om zich heen over de mogelijke ondergang van de wereld, ditmaal door klimaatverandering. Daarom ligt het nu voor de hand, dat de economische groei weer moet worden aangezwengeld met monetaire reflatie, renteverlagingen en het overboord gooien van bezuinigingsplannen. Een schijnbaar ideaal klimaat voor een 'Melt-Up'?

(MOTLEY FOOL)(30 Dec, 2019): iShares MSCI ALL COUNTRY WORLD INDEX (ETF)(ACWI): NIEUW HOOGTEPUNT! Index bevat de belangrijkste aandelen in de ontwikkelde en de opkomende landen. IS DE RAKET VAN DE MELT-UP NU GELANCEERD?




(STOOQ): ACWI 2008 - 2020


Sinds de be-ediging van Trump als Amerikaans President zo'n 3 jaar geleden, zijn Amerikaanse aandelen (S&P 500 index), vooral vanwege de inkoop van eigen aandelen door bedrijven zelf, gemiddeld met 42% gestegen, terwijl de werkloosheid het laagst is in 50 jaar en de gemiddelde loonstijging het hoogst in 10 jaar. In 2019, het derde jaar van Trump's ambtstermijn, blijkt de beurs tweemaal zoveel gestegen te zijn (meer dan 30%) dan de gemiddelde stijging in het derde Presidentsjaar sinds 90 jaar. Geen wonder, dat Trump's populariteit in de opiniepeilingen, na de Democratische afzettingsprocedure in het Huis van Afgevaardigden, juist toenam. Een ongunstige uitkomst voor Trump, wat deze procedure betreft, in de Republikeinse Senaat lijkt daarom uiterst onwaarschijnlijk. 

Het jaar 2020 is weer een Presidentsjaar en het is in de geschiedenis maar 3 keer voorgekomen, dat Amerikaanse aandelen tijdens zo'n jaar het slecht deden. Bovendien was de stijging van de S&P 500 index in de laatste 5 jaar slechts 55%, terwijl de top in 2007 voorafgegaan werd door een hausse van 89% en de top in 2000 door een hausse van liefst 210%. Tegelijkertijd is effectenkrediet ('margin debt') in de laatste 12 maanden met 9% gedaald, wat duidt op minder speculatie: een gezond teken. Desondanks behoeft de S&P 500 index nu slechts 11% te dalen, waardoor het totaalrendement van die aandelen gelijk is aan dat van kortere Treasuries (T-Bills), sinds de top van 26 Januari, 2018. Beleggen dus op het scherp van de snede!

Wacht maar tot Jan met de Pet ook een gokje waagt in Amerikaanse aandelen, waar het geld kennelijk op straat ligt. Een $ 1000.- investering in Amazon, om maar wat te noemen, sinds haar emissiejaar in 1997, is nu, na 22 jaar, $ 1,400.000 waard. Overigens namen, in de afgelopen 10 jaar, slechts 2 aandelen, Apple en Microsoft, een belangrijk deel van het totaalrendement van de Dow Jones index (5.77% respectievelijk 2.68%) voor hun rekening. De instorting van uitgerekend deze 2 aandelen tussen 2000 en 2002 (minus 81.1% respectievelijk minus 65.2%) en tussen 2007 en 2009 (minus 60.9% respectievelijk minus 50.3%) is men natuurlijk allang vergeten. Er komt gewoonlijk ook geen Crash, als er niet eerst een bredere Melt-Up en een zinsverbijstering van de massa hebben plaatsgevonden, als gevolg van een soepel monetair beleid van de Federal Reserve (FED). Een strakker monetair beleid, met renteverhogingen, is, op korte termijn, in een verkiezingsjaar, uiterst onwaarschijnlijk.




De doorgewinterde marktwaarnemer, John P. Hussman, stelt, dat, volgens zijn model (Januari, 2020), het totaalrendement van de S&P 500 index in de komende periode van 12 jaar, jaarlijks 2.5% minder zal worden dan dat van Treasuries. Dat komt, omdat de huidige waarderingen veel weg hebben van die van het hoogtepunt van 1929, net voor de Grote Depressie. De rente mag dan laag zijn, maar de groeivooruitzichten blijven belabberd, waardoor waarderingen zijn gebaseerd op ijdele hoop. 

Sta er eens even bij stil, dat, volgens het IMF, sinds 1970, dus in de laatste 49 jaar, in de 21 voornaamste ontwikkelde landen, 47 huizenbubbels en liefst 98 aandelenbubbels  hebben plaatsgevonden, die allemaal daarna ontploft zijn. Als men dat zelf aan den lijve ondervonden heeft, dan wordt men in de rest van zijn leven kopschuw. Geen wonder, dat de spaarquote, als percentage van het beschikbare inkomen, sinds de crisis van 2007 - 2009, is blijven stijgen, ongeacht de lage rentestand.

Hussman stelt verder, dat de huidige crisis in kort geld, de REPO-crisis, helemaal niet heeft geleid tot een nieuwe ronde van monetaire stimulering, oftewel QE. Bij QE kocht de FED massa's Treasuries op met renteloos geld, dat een 'hete aardappel' was voor wie dat geld in handen kreeg. Vandaar de massale aankoop van allerlei activa ('de QE-bubbel'). QE pompte geen geld in het systeem, maar het verving rentedragende Treasuries met renteloos geld, dat in handen kwam van beleggers. De huidige Non-QE van de FED voor de REPO-markt is niets anders dan een activa-ruil ('swap') van rentedragende Treasuries voor bankreserves met dezelfde rentevoet, die speculatie niet aanwakkert, ondanks alle spookverhalen.

(Federal Reserve van St. Louis - FRED): De geldhoeveelheid ('monetary base') is door de FED in de laatste 3 jaar, als percentage van het Bruto Nationaal product, verminderd van 24% naar 16%, via monetaire verkrapping (Quantitative Tightening - QT). Het proces van 'normalisering' van het monetair beleid blijft dus, met onderbrekingen, nog volledig in tact, ookal zal de rente voorlopig niet stijgen. De Centrale Bank van Zweden, de Riksbank, heeft inmiddels, als eerste, de rente wel verhoogd naar ... 0%! De paniekerige hyperinflationisten lijken de plank weer te hebben misgeslagen. Structurele deflatie ligt op de loer, niet inflatie. Pas dus op met grondstoffenprijzen! Elke opvering is tijdelijk. Er komt helemaal geen nieuwe hausse in inflatie-gevoelige activa, ookal weigeren de meesten daar geloof aan te hechten.


Federal reserve assets vs monetary base

https://www.hussmanfunds.com/comment/mc191230/

(VANGUARD): Opvallend is, dat, ondanks alles, de langere termijn Amerikaanse obligaties (VBLTX), in de laatste 20 jaar, veel beter presteerden dan de S&P 500 aandelenindex. Dat is geen verrassing voor de waarnemers van het vergrijsde Japan, waar de langere staatsobligaties (JGB), ondanks 30 monetaire stimuleringsprogramma's(!), het al 29 jaar beter hebben gedaan dan aandelen! Japan is, in dit opzicht, de rest van de wereld gewoon ver vooruit. Bovendien was het waardeverlies van Amerikaanse obligaties in het allerslechtste jaar (1994) slechts 2.9%, terwijl Amerikaanse aandelen in hun slechtste jaar (2008) gemiddeld maar liefst 38% daalden.

20-year total return of stocks versus bonds from 1999 - 2019


De algemene mening is weer, zoals reeds vele jaren, dat de Amerikaanse Dollar zal gaan verzwakken. Maar de Dollar is momenteel gewoonweg te mooi om waar te zijn! De Amerikaanse economie is, dankzij de enorme Amerikaanse consumptiebestedingen (20% van de wereldvraag met 3% van de wereldbevolking) al jarenlang veel sterker dan die van de rest van de wereld, met de meest aantrekkelijke beurs, dankzij technologie, en een gigantische kapitaalmarkt, die minstens tweemaal zo groot is als welke andere ook. Verder hebben Treasuries een positief, niet negatief, rendement, ondanks 3 recente renteverlagingen. 

De Dollar blijft 's werelds veilige haven, omdat deze echte en onvervangbare wereldvaluta de financieele wereld in een ware wurggreep houdt met 88% van alle handels- en kapitaaltransacties tegenover 31% voor de Euro, 22% voor de Yen en slechts 4% voor de Chinese Renminbi (RMB). De liberalisering van de Chinese valuta wordt uitsluitend met de mond beleden, omdat dat systeem onder de duim moet worden gehouden, totdat het mettertijd vanzelf wel ontploft. Ook de reserves van de Centrale Banken, ter waarde van zo'n $ 12,000 miljard, bestaan nog voornamelijk uit Dollars (62% tegenover 71% in 1999), terwijl 20% uit Euros bestaat tegenover 19% in 1999. Slechts 2% van de reserves bestaat uit Renminbi (RMB), wat in ieder geval een verdubbeling is ten opzichte van een jaar geleden. Sommige Centrale Banken hebben inderdaad enkele honderden miljarden Dollars omgewisseld voor andere valuta's, maar dat maakt weinig uit in het grote geheel. 

De rol van fysiek Goud is ook toegenomen, maar, als percentage van de totale reserves van Centrale Banken, ligt het Goudbezit van Rusland (18.55%) en China (2.4%) nog ver achter bij dat van Amerika (74.45%) en West-Europa (gemiddeld zo'n 60%).  Dit zijn slechts schattingen, want Centrale Banken beschouwen dat bezit als staatsgeheim. Het is dus een mythe, dat er grote verschuivingen zijn opgetreden, die de rol van de Dollar zouden kunnen bedreigen. Integendeel.

https://www.statista.com/statistics/216086/gold-reserve-percentage-in-central-banks-worldwide/

https://www.ecb.europa.eu/pub/economic-bulletin/articles/2019/html/ecb.ebart201907_01~c2ae75e217.en.html#toc2

Natuurlijk dromen sommigen ervan, dat het tijd wordt, dat de Dollarstandaard of moet worden 'vervangen' door de Chinese Renminbi (RMB), omdat de Chinese economie tussen 2030 en 2050 wellicht de voornaamste economie in de wereld wordt, of door een systeem met meerdere valuta's of door digitale valuta's, eventueel uitgegeven door Centrale Banken. De Hollandse Gulden en het Britse Pond waren heel vroeger, in de gloriedagen van Holland en het Britse Imperium, immers ook wereldvaluta's. Zo'n vaart zal het echter niet lopen. In de praktijk is alles gebaseerd op vertrouwen op de macht achter een valuta, terwijl die macht ook nog moet worden ondersteund door een rechtsstaat en een democratisch systeem. Anders gaat zo'n vlieger niet op. Vergelijk het maar met de taal van Esperanto, die in 1887 (!) werd bedacht, met gemakkelijke grammatica, als wereldtaal. Maar de mens besliste, dat Engels als wereldtaal bleef bestaan en in Nederland kunnen, na 132 jaar, hoogstens 1000 mensen Esperanto spreken!

De Dollarindex (DXY): een maatstaf van de Dollar tegenover de valuta's van Amerika's belangrijkste handelspartners, exclusief de Chinese RMB. De 11-jarige opgaande trend sinds 2008 is nog steeds in tact en de neiging van die handelspartners om te devalueren tegenover de Dollar neemt voorlopig alleen nog maar toe. Er bestaat nog steeds een Dollartekort in de Eurodollarmarkt van offshore Dollars, net zoals in 2008(!), en de komende herfinanciering van Dollarschulden, met name van de Opkomende Landen is echt kolossaal. De DXY staat nog ver beneden de hoogste stand van 1985, ookal zullen de huidige Amerikaanse begrotings- en handelstekorten in de komende jaren zeker een rol spelen. Toch is Amerika onlangs, dankzij de schalie-olie, exporteur geworden van energie! Een sterke valuta is een teken van gezondheid en geen belemmering voor hogere beurskoersen of een sterke economie. Wakker worden, economen!



(DXY: 2008 - 2019).

Wat zijn de politieke lessen, die men in de afgelopen paar jaar heeft moeten leren? Vrijhandel en globalisering zijn niet automatisch gunstig voor een land. Er zijn altijd winnaars en verliezers en als een handelspartner, zoals China, een schadelijke tactiek erop na houdt van diefstal van intellectueel eigendom, verborgen subsidies aan eigen firma's en de concurrentie in haar thuismarkt voor buitenlandse firma's ernstig belemmert, dan is een handelsruzie in de trant van een niet-politicus als Trump beter dan de zaken maar op zijn beloop laten, zoals vroeger. Een handelsruzie, per Executive Order, is deel van een onderhandelingstechniek van speldeprikken, wat wezenlijk verschilt van het Amerikaanse protectionisme van de jaren '30, dat 20.000 producten betrof en bekrachtigd was door het Congres.

Ook de uitslag van het Brexit-referendum in Groot-Brittannie van 3 jaar geleden, waarbij het 'domme' volk wilde breken met de ongekozen EU-bureaucraten in Brussel, kon, ondanks alle pogingen van de gevestigde orde, niet ongedaan worden gemaakt. Integendeel. De 'kansloze Brexiteer' Boris Johnson lijkt als Minister-President, na zijn spectaculaire verkiezingsoverwinning, voor tenminste 5 jaar, maar waarschijnlijk voor de volgende 10 jaar vast in het zadel te zitten. Hij wordt gezien als een veel slimmere versie van Trump. Dat belooft nog eens wat! Vooral omdat de EU tegenwoordig nog meer verdeeld lijkt dan ooit, de economische groei al 3 jaar ernstig verminderd is, terwijl China en Rusland daar gewoon hun gang lijken te kunnen gaan. De Chinese export naar de EU is hoger, ondanks de geweldige groeivertraging van de  Chinese economie. Verder is de zorgwekkende afhankelijkheid van de EU van Russische energie nu zonneklaar. 

Groot-Brittannie maakt 14% uit van de economie van de EU, wat na Brexit waarschijnlijk verder inkrimpt, want het land gaat nu haar eigen weg. Sta daar maar eens even bij stil. Brexit is een gevoelige tegenslag voor hen, die uitsluitend geloven in een beleid van inperking van nationale soevereiniteit en van nationale integratie in enkele machtsblokken als oplossing voor de verdeeldheid in de wereld. Maar eilandbewoners, zoals de Britten, en bergbewoners, zoals de Zwitsers, willen juist zo weinig mogelijk betutteld worden en hechten aan hun tradities.

Opvallend is, dat de Nationalisten en de Groenen samen een regering lijken te gaan vormen in de lidstaat Oostenrijk, wat zou kunnen leiden tot een gelijksoortige coalitie in Duitsland, waarbij de SPD door de CDU/CSU opzij zou kunnen worden geschoven. Dat betekent, dat klimaatverandering en immigratie in de EU belangrijker worden dan economische groei en werkgelegenheid. Het geld komt immers toch 'uit het niets'! De ECB wordt inmiddels geleid door een juriste (Lagarde), die net, als toezichtshoudster, het grootste landenfaillissement van het IMF (Argentinie: de negende keer!) achter de rug heeft en nu vastbesloten is om het klimaat in Europa te veranderen. Kom maar op! Met zo'n staat van dienst kan de Euro/Dollar gemakkelijk zakken van 1.12 naar 0.80!

(EURO/DOLLAR): Iedereen is weer 'short' de Dollar, want de Euro/Dollar Chart lijkt eindelijk
positief te kunnen worden voor de Euro. De Eurozone heeft immers al jarenlang een overschot op de lopende rekening, maar er is een gevoel, dat relatief goedkope Europese activa weer aantrekkelijker zouden kunnen worden voor het internationale kapitaal. Mocht dat het geval zijn, dan zou de jarenlange kapitaaluitstroom uit Europa naar voornamelijk Amerika, kunnen worden teruggedraaid. Is dat 'wishful thinking'? Maar stel eens voor, dat de Euro, vanwege de toenemende Japanisatie van de Eurozone en een veel extremer monetair beleid van de ECB ten opzichte van de FED, tegen de verwachting in, toch uit de 'structurele' lange termijn opgaande trend valt? Dan krijgen de Dollar Bears het weer hard te verduren. Het uur van de waarheid is nabij! We zullen zien of de Euro weer wel of niet een valse start krijgt.


(A.G. BISSET Associates)

Intussen kunnen de, na Brexit, overblijvende 27 lidstaten, met name de twee kernlanden, Duitsland en Frankrijk, elkaar weer niet uitstaan. Stel eens voor, als Brexit, in tegenstelling tot de verwachting van de meeste doemdenkers, een economisch succes wordt, net zoals Singapore! In ieder geval heeft, in het verleden, geen enkele unie van verschillende landen en culturen (minstens 150 in totaal) het uiteindelijk overleefd. De vereiste solidariteit onderling heeft nu eenmaal bepaalde grenzen.

Vergeet ook niet de tijdbom van het Europese bankwezen, dat nog steeds in een absolute malaise verkeert. Een herkapitalisatie daarvan, net zoals het Amerikaanse bankwezen na 2009, met afschrijvingen van slechte leningen, gedwongen grensoverschrijdende bankfusies en een verbod op door de staat gefinancierde particulier krediet, vergt meer dan alleen babystapjes naar een Europese bankunie, een Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) - een reddingsboei voor lidstaten, die hulp nodig hebben -, een Pan-Europees 'veiligheidspapier' ('safe asset', zoals Amerikaanse Treasuries) en een gemeenschappelijk depositogarantiestelsel. Dit alles kost nog een zee van tijd en handenvol geld! Tot nu toe lijkt zoiets, zelfs na 20 jaar (!), nog een brug te ver, zodat de Eurozone voortdurend blijft wankelen op drijfzand.

Bovendien moeten de Europese banken opdraaien voor de kosten van eigenkapitaal van gemiddeld 12%, wat, volgens UBS, ver boven hun rendement ligt. Verder zijn bankleningen ('bank assets') als percentage van de economie in de EU gemiddeld veel hoger dan in Amerika (85% in de EU, maar in 41 landen in de wereld, waaronder Nederland, nog aanzienlijk hoger, tegenover 62% in Amerika), waardoor de EU in de volgende bankcrisis, gewoonlijk elke 10 tot 15 jaar, weer een beroep zal moeten doen op de mogelijke hulp van de Amerikaanse Federal Reserve in de vorm van tijdelijke bilaterale swapovereenkomsten ('liquidity swaps'), net zoals in 2009.

https://www.theglobaleconomy.com/rankings/bank_assets_GDP/

AAN ALLE LEDEN EN LEZERS VAN HET BLOG: EEN HEEL VOORSPOEDIG 2020 TOEGEWENST IN GOEDE GEZONDHEID!


MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 
6 soorten van lidmaatschap (zie hieronder). Word lid! Uw lidmaatschap geeft recht op 
persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.
U bent van harte welkom!


DIEDERIK SCHMULL,  2 Januari, 2020        Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.









218 opmerkingen:

  1. hadewych von mises3 januari 2020 om 10:03

    Altijd weer spannend en lekker tegenvoets ...! Het beste in 2020, heer Schmull, al wispelturig van start gaat (Iran/VS). Wat is trouwens uw mening over dit conflict?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hadewych von mises3 januari 2020 om 10:04

    typo: 2020 ... dat al wispelturig van start gaat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Een koude oorlog tussen Iran en Amerika is al jarenlang
      aan de gang. Maar Amerika heeft zich tot nu toe ingehouden:
      Cyberaanvallen, het neerhalen van Amerikaanse Drones,
      de aanvallen van de Saoedische olieinstallaties, etc.
      Toen Bolton en Pompeo een echte hete oorlog wilden
      beginnen, werd dat door Trump geweigerd en Bolton
      werd ontslagen.

      Tegelijkertijd lijkt Iran dit niet op de spits te willen
      drijven, want Soleimani werd al 'te machtig' voor
      de Iraanse theocratie. Net zoals Roehm van de SA in
      1934 uit de weg moest worden geruimd, omdat hij
      'te machtig' werd voor Hitler, Goering en Himmler.

      Daarom lijkt dit alles met een (grote) sisser af te lopen,
      want Trump is de laatste, die nu weer een hete oorlog wil.

      DS

      Verwijderen
    2. @HADEWYCH VON MISES:

      Het directe gevolg van deze actie lijkt te worden een
      vermindering van de rol van Amerika in het Midden Oosten,
      met name in Irak, dat nu afglijdt tot vazal van Iran.

      Misschien is Trump daar helemaal niet rouwig om. Het ligt
      politiek in Amerika juist gunstig om zich steeds meer
      terug te trekken uit dat wespennest. Natuurlijk kan
      Rusland daarvan profiteren. Maar Iran zelf heeft te
      maken met enorme binnenlandse onrust, omdat haar
      economie met 9.5% (!) inkromp in 2019, niet in het
      minst door de sancties. Iran heeft weinig vrienden,
      behalve dan Qatar. In ieder geval lijkt Iran nu
      minder geneigd te zijn om naast haar schoenen te
      lopen.

      DS

      Verwijderen
  3. Zou het zinvol zijn om enkele maanden mee proberen te liften op een goudrallye die zich nu lijkt aan te dienen?
    Mvrgr Paul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PAUL:

      De GOUDPRIJS (in USD) is in de laatste 4 jaar met zo'n
      50% gestegen, maar staat nog steeds zo'n 20% lager dan
      het hoogtepunt (in USD) in 2011.

      https://www.kitco.com/charts/livegold.html

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=gld&insttype=&freq=2&show=&time=13

      De GOLDMINERS (GDX) zijn sinds 2015 ook met 50% gestegen,
      maar die staan gemiddeld nog 50% lager dan hun hoogtepunt
      in 2011.

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=gdx&insttype=&freq=2&show=&time=13

      Er zijn talloze factoren, die bij Goud een rol kunnen
      spelen, maar de belangrijkste is of Inflatie zal stijgen
      of dalen.

      Mijn mening is, dat de Goudprijs (in USD) nog steeds niet
      definitief is uitgebroken naar boven, maar bijna iedereen
      is nu positief en dan moet men voorzichtiger worden.

      Verder is de Inflatie al 3 jaar dalende, ookal lijken de
      verwachtingen voor hogere inflatie wat te stijgen. Maar
      in de komende wereldrecessie, die, na 10 jaar van economische
      hausse, in de komende jaren plaatsvindt, dan zakken inflatoire
      verwachtingen weer als een baksteen.

      Het kan ook zijn, dat de Dollar, om welke reden dan ook,
      tegen alle verwachtingen in, weer stijgt, wat vaak
      ongunstig is voor de Goudprijs.

      U merkt het al. Ik zou het kruit maar droog houden voor
      een speculatie. Maar lange termijn houders van Fysiek
      Goud moeten gewoon blijven zitten, want Goud is een
      essentieel onderdeel van een gespreide portefeuille,
      als verzekering tegen het ondenkbare.

      DS

      Verwijderen
  4. Geachte heer Schmull,

    In eerdere reacties in uw blog heeft u aangegeven dat een goudpostie van 10% tot 20% van het vermogen aan te bevelen is.
    Is dit dan van het totale vermogen incl onroerend goed (uiteraard hypotheekvrij)of van het vrij beschikbare vermogen?
    Hoor graag van U.
    Vriendelijke groet, Evert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @EVERT:

      Inderdaad, 10 tot 20% van het totale vermogen, inclusief
      onroerend goed. Maar dit hangt wel af van uw profiel.
      Ouderen hebben immers inkomen nodig en fysiek Goud kost
      geld (verzekerings- en bewaringskosten) als het onverhoopt
      niet in waarde stijgt. Goud is meer een verzekering dan
      een belegging. Goudmijnaandelen zijn speculaties.

      DS

      Verwijderen
  5. Op 16 dec jl verkocht de US-overheid een grote partij Treasuries aan grootbanken die op 19 dec al weer door de Fed werden opgekocht van diezelfde grootbanken. Dat begint toch heel dicht in de buurt te komen van...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://www.geotrendlines.nl/fed-overtreedt-monetaire-grens/

      Verwijderen
  6. Hoe denkt u hierover:
    https://www.zerohedge.com/markets/repo-remains-paralyzed-fed-announces-first-oversubscribed-term-repo-mid-december

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @UNKNOWN:

      Vanwege allerlei redenen, is de REPO-markt veel kleiner dan
      vroeger, omdat de 4 banken, die de markt beheersten, zich
      bijna hebben teruggetrokken. Daarom blijft dit probleem
      bestaan totdat de QE 'permanent' wordt (let wel: dat is
      een 'swap' en GEEN geldinjectie 'uit het niets') of de
      nieuwe regels voor liquiditeit worden veranderd/versoepeld.

      De REPO-markt is bezig aan het verdwijnen. De FED zal
      ervoor moeten zorgen, dat die korte liquiditeit ('overnight')
      wordt vervangen.

      DS

      Verwijderen
  7. Mbt. de $/Euro 15Y Cycle Chart betwijfel ik de betrouwbaarheid van het trendkanaal en de daaruit volgende cycle prognose. De Euro zou dan sterk moeten gaan stijgen in de komende jaren. Voor 1999 was deze Chart gebaseerd op de DM, een sterke harde munt met lage inflatie. Dat beleid werd mi. voortgezet na 1999 in het Euro tijdperk door Duisenberg en Trichet. Trichet presteerde het de rente te verhogen in 2008 terwijl de FED al een jaar bezig was de rente te verlagen, aandelenkoersen al een jaar aan het dalen waren, de wereldeconomie sterk afkoelde. Het resultaat mocht er zijn met een Euro/$ van 1,604 in zomer 2008. Hoe kunnen Zuid-Europese landen concurreren met een dergelijke Euro tegen bv. Turkije.
    Zelfs met dit beleid van Trichet kon de bovenste (weerstand)lijn van het trendkanaal van bovengenoemde grafiek niet meer bereikt worden in 2009/2010. Na Trichet zou een Duitse ECB-president benoemd worden. Axel Weber werd naar voren geschoven. Na een rondje Centrale Banken in Zuid-Europa zag hij van de baan af. De Zuidelijke Euro-landen accepteren geen Duits hard geld beleid meer. Zij zijn de meerderheid in de ECB-raad. En zie sinds 2008 blijft de Euro dalen tov. de $. De Euro is namelijk geen DM maar meer een Lire, Peseta, Franse Franc geworden.Duitsland kan hier niet mee leven. Het ECB-beleid wordt nu acceptabel gemaakt voor de Duitse industrie en politiek door het ondersteunen van de financiering van grote Groene projekten.(beleid Von der Leyen - Lagarde)
    Het lijkt mij dat er een nieuw trendkanaal voor de $ is ontstaan sinds 2008. Een dalend trendkanaal met nu een sterke weerstand op ca. 1,22.
    Zijn we op weg naar een Neuro en een Zeuro in de volgende Euro-crisis?
    Wordt bovengenoemd trendkanaal het trendkanaal van de Neuro?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOOST:

      Helemaal mee eens. Daarom is de Euro/Dollar op weg naar
      0.80, terwijl bijna iedereen negatief en 'short' op de
      Dollar is!

      Het uiteenvallen van de Eurozone zou gepaard gaan met
      een hele hoge prijs, ook voor Noord-Europa, vanwege
      Target-2 verplichtingen. Bovendien zou de nieuwe
      valuta van Noord-Europa in waarde omhoog schieten,
      waardoor de economie hard zou worden getroffen.

      Daarom blijft de vraag, onder welke omstandigheden
      men bereid is om zo'n hoge prijs te betalen. Het
      schrikbeeld van het einde van Joegoslavie, met
      de daarop volgende hyperinflatie, staat een ieder
      nog helder voor ogen. De inflatie aldaar, tussen
      1992 - 1994, was MAANDELIJKS 300 miljoen procent!

      Ik blijf positief op de Dollar en Treasuries, ondanks
      de tijdelijke tegenbewegingen.

      DS

      Verwijderen
  8. https://www.cnbc.com/2020/01/06/gold-is-a-better-hedge-than-oil-as-us-iran-tensions-spike-goldman-sachs-says.html

    Goud krijgt duw van GS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Tja, GS doet ook nog eens een duit in het zakje. Maar
      GOUD is in de laatste 20 jaar maar 3 keer zo 'overbought'
      geweest als nu! Oppassen geblazen, zou ik zeggen.

      The 14-day Relative Strength Index for the yellow metal soared to 86 on Monday, well above the level of 70 that typically suggests securities are overbought. Previously, there have been only three times since 2000 when the RSI rose above 85, and in each instance bullion fell over the next 10 trading days.

      To be sure, in all three occasions -- October 2010, February 2016 and June 2019 -- gold eventually resumed its rally. But the momentum had slowed. Gold performs best when interest rates fall and the dollar weakens. Without a further escalation of Middle East tensions, the bulk of the moves in rates and the dollar may be over for now. And the same is probably true for the bounce in gold, at least in the short term.

      https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-06/gold-has-been-this-overbought-only-three-times-in-two-decades

      DS

      Verwijderen
  9. Het is hier te stil. Daarom (deels) wat andere visieknuppels in dit beleggershok met onderstaande link.

    https://dekritischebelegger.nl/grondstoffen/willem-middelkoop-perfect-storm-op-komst-voor-grondstoffen/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Laten we hopen, dat het Commodity Discovery Fund van
      Middelkoop (met activa van 36 miljoen Euro na ruim 10
      jaar) eindelijk wat beter presteert. Vooral de laatste
      2 jaar waren ellendig en ook ver onder de prestaties
      van de benchmarks, de refererende indices van de
      sector Edelmetalen en van EMIX Global Mining Global
      Gold. De koers is nu nog steeds 41,52% beneden de
      uitgiftekoers tijdens de oprichting van CDF in 2008.

      Hoop doet leven. Grondstoffenprijzen lijken laag
      vergeleken met die aandelen en onroerend goed,
      ookal leven we in een wereld van meer deflatie
      en toenemende vergrijzing. Bovendien is de groei
      van China, de grootste verbruiker sinds 2000,
      nu scherp lager en klopt de volgende wereldrecessie,
      na 10 jaar van hausse, aan de deur. Het agressieve
      monetaire beleid van Centrale Banken zorgde er
      voorlopig voor, dat die recessie is uitgesteld,
      maar niet uitgeschakeld.

      Een nieuwe reflatie-cyclus met hogere inflatie en
      economische groei? Het wordt geprobeerd, maar de
      wereldschuld is in de laatste 10 jaar verdubbeld,
      wat betekent, dat, ondanks de lage rente, de
      economie nauwelijks uit de startblokken zal komen.
      Bij de volgende recessie lijkt de rente ook in
      Amerika te zullen kelderen naar NUL. Men kan
      raden, wat grondstoffenprijzen dan zullen doen!
      De olieprijs daalt dan met minstens 50%, om maar
      wat te noemen. Vergeet niet, dat de reeele prijs
      (na inflatie) van industrieele grondstoffen al
      200 jaar daalt. Er is nooit schaarste, behalve
      tijdelijk, vanwege overproductie (zie Lithium
      onlangs!) en technologische vernieuwingen.

      https://www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000OJOF

      DS

      Verwijderen
  10. @DS

    Wat is uw mening over blow off grafiek van Palladium. Is de stijging niet overdreven ondanks de fundamentele redenen (elektrische auto's?), zijn er wel tekorten? Binnenkort short gaan op palladium (speculatief)? Andere vraag hoe lang kan een blow off doorgaan en tot hoe ver zakt een koers weer in.

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAN:

      De exponentieele stijging in PALLADIUM, dankzij de Russische
      productiebeperkingen en de strengere regels voor de sector
      van katalysators voor benzine-autos ten koste van diesel-
      autos, is inderdaad een klassieke 'blow-off', die eens
      eindigt. Maar men moet nooit 'short' gaan, met eventueel
      onbeperkt verlies. Ook een Put kopen heeft weinig zin,
      want die loopt af en de prijs verdisconteert al het
      ondenkbare. Timing is onmogelijk en dat wordt dan een
      wilde gok.

      Vergelijk dit met LITHIUM, dat essentieel is voor
      electrische autos, wat scherp steeg van 2016 tot 2018
      en daarna instortte in 2018 en 2019. Pas in 2020
      kwam de prijs weer tot leven, doordat China het
      subsidiebeleid voor de sector niet veranderde en
      Tesla een fabriek opende in China.

      De reden, dat gokken in de grondstoffenmarkt weinig
      zin heeft, is, dat de meeste markten vrij klein zijn
      en grote spelers voortdurend kunnen manipuleren.

      DS

      Verwijderen
  11. ik heb méér een vraag over de financieel-economische en dito politieke geschiedenis, méér bepaald over het decennium van de jaren '70 van vorige eeuw:

    Hoe is die oliecrisis en dat decennium van hoge inflatie toen precies ontstaan?

    Moeten we achteraf concluderen dat dat ineengestoken/geëngineerd werd ?

    Hoe hebt u dat toen beleefd en ervaren? zag u die crisis ( oliecrisis ) toen aankomen? had u die hogere inflatie toen voorzien, of verwachtte u eerder stabiele inflatie of zelfs deflatie?

    Was er werkelijk zoveel comsumptieprijzeninflatie in de jaren '70?

    Of werd de inflatie toen ( sterk? ) overdreven om te doen wat het ( misschien zogenaamde ) democratische en sociaal-maatcshappelijke systeem eigenlijk automatisch had moeten doen, maar niet deed? de lonen, salarissen en sociale verzekeringen/uitkeringen drastisch verhogen...

    en waren er eigenlijk véél schulden aan het beging van de jaren '70 en het einde van de jaren '60 wereldwijd?
    was er véél schuld opgebouwd in de jaren '60? hoe was die situatie anders op het vlak van schulden dan in de jaren '50?

    Hoe hebt u dit alles beleefd en ervaren in die periode zelf ( decennium jaren '70 ) en hoe kijkt u er nu op terug? Kijkt u er nu anders op terug dat toen u het zelf beleefde?

    uiteraard allemaal in de mate dat u zich dat nog kan herinneren/voor de geest halen.

    mogelijk een moeilijke vraagstelling, maar mijns inziens wel erg interessant, ook in het licht van de beoordeling van de huidige situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Inflatie heeft talloze oorzaken, niet in het minst meer
      vraag dan aanbod, als het aantal jonge mensen explodeert,
      als gevolg van de Baby Boom. In de jaren '70, was er een
      olie-embargo van het Midden-Oosten, vanwege de steun van
      het Westen aan Israel tijdens de Yom Kippur oorlog. Dit
      alles leidde tot een explosie in de omloopsnelheid van
      het geld, wat een voorwaarde is voor structurele inflatie.
      Geld werd een 'hete aardappel'. Bovendien moest
      Amerika de 'Great Society', de Vietnam-oorlog en
      de maanlanding ook nog financieren met 'geld uit het
      'niets'.

      De wereldwijde staatsschuld, als percentage van het BNP,
      was in de jaren '60 & '70 gemiddeld 75% lager dan in
      1945, het einde van WW II, vanwege hoge belastingen en
      groei door de wederopbouw.

      De wereldwijde staatsschuld, als percentage van BNP,
      is nu 322% tegenover 50% destijds. Dat betekent, dat
      de wereldwijde groei een fractie is van toen, ondanks
      de lage rente. Daarnaast is er gigantische overcapaciteit,
      vooral veroorzaakt door nieuwe spelers, zoals China,
      wat deflatie in de hand werkt. Daarbij komt snelle
      vergrijzing en een Baby Bust.

      We beleven nu dus het tegenovergestelde van de jaren'70,
      met teveel aan alles, uitverkoop in alles en stagnatie
      in lonen en prijzen. Er is wel activa-inflatie in aandelen
      en onroerend goed, wat geweldig is voor degenen, die
      daarvan bezitter zijn. Er is ook inflatie in alle
      overheidsdiensten, want de overheid zit verlegen om geld.
      Maar de prijs van technologie is ingestort.

      Alles is altijd weer anders, waardoor men hoogstens kan
      gissen, wat de toekomst brengt. Maar alle tekenen wijzen
      erop, dat er een hele gevaarlijke tijd aanbreekt,
      eventueel voorafgegaan door een kunstmatige hausse,
      net zoals 1927 - 1929, wat een kans is voor de 'insiders'
      om hun activa te lozen aan de onnozele schapen.

      DS

      Verwijderen
    2. véél dank voor het antwoord!

      ik denk wel dat het moet zijn dat de wereldwijde (totale)schuld, als percentage van BNP, nu 322% is.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      $ 250.000 miljard = 322% van het wereld-BNP, is inderdaad
      de totale schuld, INCLUSIEF de staatsschuld:

      However, central bankers don’t seem very worried by these rising debts. On Thursday, Federal Reserve Chairman Jerome Powell said he does not see signs of any bubbles brewing or immediate dangers being posed by trillion-dollar deficits.

      https://www.cnbc.com/2019/11/15/global-debt-surged-to-a-record-250-trillion-in-the-first-half-of-2019-led-by-the-us-and-china.html

      DS

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  12. IMF-hoofd: Wereldeconomie loopt risico op jarendertigcrisis:

    https://www.nu.nl/economie/6024715/imf-hoofd-wereldeconomie-loopt-risico-op-jarendertigcrisis.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Helemaal mee eens. Maar dit keer ERGER dan de jaren '30,
      omdat de risico's veel groter lijken dan toen. Het gehele
      financieele systeem is een kaartenhuis en een Ponzi-
      systeem. Het wordt ieder voor zich. Stel eens voor,
      als Europa uitelkaar valt: het zal 10 jaar duren om
      daarover heen te komen. Na chaos, volgt ook meestal
      het verlies van alle soorten van vrijheid.

      DS

      Verwijderen
  13. hadewych von mises19 januari 2020 om 17:29

    Heer Schmull: kan je in max. 5 trefwoorden de ideale investeringen opsommen om de doemscenario's te overleven? Zoals altijd al: dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1 Dollars buiten de EU op een goede bank
      2 Treasuries
      3 Hypotheekvrij eigen huis
      4 Wat Euros voor belastingen, levensmiddelen en lopende zaken (plus een gevulde prepperskelder)
      5 Fysiek Goud als verzekering

      Verwijderen
    2. @HADEWYCH VON MISES @ANONIEM :

      Helemaal eens met Anoniem. Maar een USD- rekening in Amerika
      en/of Canada lijkt de voorkeur te verdienen. Want het is nu
      zo goed als zeker, dat in de volgende crisis (ookal duurt
      het nog 10 jaar - de mens is vindingrijk!) de grenzen in
      Europa en Azie DICHT zullen gaan. Geloof het of niet!
      Dus GEEN vrij kapitaalverkeer meer (kapitaalcontroles) en
      GEEN automatisch bezoekersvisum meer. Want dan is de
      Negatieve Rente ZO negatief, dat alles zal worden gedaan
      om elke vlucht te voorkomen.

      Verder moet Fysiek Goud ook buiten Europa, liefst in
      Goud-vriendelijk Zwitserland, ookal kan Zwitserland
      helaas niet op tegen de wereldwijde confiscatie of
      Superbelasting, als Goud opeens weer terugkeert in het
      financieele systeem. Als dat zo is, zal Zwitserland
      in ieder geval geweldig tegenstribbelen. Men heeft dan
      zijn best gedaan.

      Let wel: prive-eigendom in Europa zal WEER op de tocht staan,
      maar in Noord-Amerika is dat gewoon onmogelijk, ondanks
      die funeste Patriot Act.

      DS

      Verwijderen
  14. https://twitter.com/vraagstaart/status/1219116179148509185?s=20 :-))

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WIM:

      De Democraten moeten zo langzamerhand inderdaad heel
      gefrustreerd raken, nu een herverkiezing van Trump steeds
      waarschijnlijker wordt, vooral vanwege de soliede
      economie en de beursstijging. De nachtmerrie zou
      echter kunnen zijn, dat de bejaarde Biden het toch
      haalt, samen met zijn eventuele VP Warren en dan
      tijdens zijn ambtsperiode heengaat en Warren dan
      president zou worden! Met Sanders zou die nachtmerrie
      nog veel erger zijn. Maar dan hebben we altijd nog
      stokoude Mike Bloomberg. Wat een jaar wordt 2020!

      DS

      Verwijderen
  15. is het ook niet zo ver kunnen komen ( historisch dan, dit is géén nieuwe kwestie ) omdat er omwille van historische redenen geen verbod is op het aangaan van overheidsschuld en bedrijfsschuld ( corporate debt ) zonder de verplichting jaarlijks te moeten aflossen?

    komt dit niet gewoon omdat de regulatoren ( overheden ) geschiedkundig dan, hier hun eigen financiering moesten reguleren.

    bij een hypotheek of een zakelijk krediet moet men toch ook gewoon jaarlijks aflossen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De wereldschuld, vooral de staatsschuld, als percentage
      van het BNP daalde scherp van 1950 tot 1975, voornamelijk
      vanwege de hausse in de wereldeconomie en een combinatie
      van aflossing en hogere belastingen. Dus nu maar wachten
      op een nieuwe hausse of ...gedwongen schuldsanering of
      een sprookjesachtige Reset ...

      DS

      Verwijderen
  16. ”USD- rekening in Amerika
    en/of Canada lijkt de voorkeur te verdienen. Want het is nu
    zo goed als zeker, dat in de volgende crisis (ookal duurt
    het nog 10 jaar - de mens is vindingrijk!) de grenzen in
    Europa en Azie DICHT zullen gaan.”

    Mijnheer Schmull, kent u inmiddels ook voor 'de kleine man' (< 100.000) concrete online-mogelijkheden om zo'n usd-rekening te openen, zonder in een vliegtuig te hoeven stappen? Dus vanuit de Benelux, eventueel met als start één noodzakelijk persoonlijk contact van daaruit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Het openen van een bankrekening in Noord-Amerika voor een
      niet-ingezetene is tegenwoordig veel moeilijker geworden
      dan vroeger. Daarom is een gewone USD-Dollarrekening bij
      uw lokale bankinstelling voor de 'kleine man', met
      positieve rente, inclusief extra kosten, veel beter.

      De vereisten voor zo'n rekening verschillen bij elke
      bank. Internationale banken, zoals CITIBANK en HSBC,
      zijn waarschijnlijk wat soepeler, maar de meeste
      banken zullen en persoonlijk bezoek van een mogelijke
      client vereisen. Men moet zo'n bank dan eerst bellen
      om er zeker van te zijn, welke formaliteiten zijn
      vereist. Soms is een Social Security Nummer (SSN)
      nodig, wat men kan aanvragen. Een niet-Amerikaans
      adres wordt in vele gevallen niet meer geaccepteerd.

      Sommige banken accepteren de scanning van formulieren.
      Men kan de filialen van zulke banken bezoeken en dan
      komt men al een heel eind.

      Andere banken, die als soepel bekend staan: Bank of America,
      Wells Fargo, Capital One, JP Morgan Chase, Suntrust. Ook
      Canadese banken, zoals RBC Royal Bank, bieden mogelijkheden.

      Helaas moet men zelf wat speurwerk doen, als men geen
      expert in de arm kan nemen, die dat verzorgt, zoals
      een Delaware Company voor het grotere geld.

      DS

      Verwijderen
  17. Wie is volgens u beter af als de volgende crisis uitbarst:
    Een huurder met veel spaargeld (maar te weinig om zonder hypotheek een huis te kopen) of een huizenbezitter met hypotheekschuld?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bij een crisis is kasgeld Koning en/of een hypotheekvrij huis.
      Dan pas kan men rustig slapen. Een huis met hypotheek bezit
      men helemaal niet, zeker niet wanneer de hypotheek erg
      hoog is, want bij een crisis, staat dat huis 'onder water'
      en is de waarde lager dan de hypotheek. Als men dan ook
      nog werkeloos wordt, dan is er een perfecte storm.

      Er zijn nog steeds enkele honderdduizenden huishoudens
      in Nederland met een hypotheek 'onder water', zelfs
      11 jaar na de Grote Financieele Crisis!

      Bovendien komen er talloze extra kosten op de huizen-'bezitter'
      af in 2020. Vooral in de Randstad met de hoogste
      huizenprijzen in jaren, is huren nu verstandig, want
      dan is men af van de meeste kopzorgen.

      https://www.ad.nl/wonen/dit-verandert-in-de-kosten-voor-huizenkopers-en-bezitters-in-2020~a6dd9cd7/?referrer=https://www.google.com/

      https://www.businessinsider.nl/nhg-hypotheek-versluiten-2020-tips/

      DS

      Verwijderen
  18. Dit ziet er erg indrukwekkend uit:

    https://www.visualcapitalist.com/china-u-s-worlds-trading-partner/

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Vanwege de gigantische binnenlandse markt en de enorm
      belangrijke Amerikaanse consument (25% van de wereld-
      vraag met 3% van de wereldbevolking), is de wereldhandel
      als percentage van het Amerikaanse BNP vrij klein
      (13% tegenover 30 - 50% voor Europa en China). Verder
      is Amerika autarkisch in energie & voedsel.

      DS

      Verwijderen
  19. Is het openen van een bankrekening in de UK misschien een optie ?
    (ipv in de USA)

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Vandaag is BREXIT officieel. Het is wettelijk goedgekeurd
      door het Parlement en de Koningin. Dus een bankrekening
      in de U.K. is een optie, maar als de EU ooit kapitaal-
      controles instelt, dan kan Groot-Brittannie waarschijnlijk
      niet achterblijven.

      DS

      Verwijderen
  20. Na 20 jaar, met 114 Euro per maand inleg in aandelen bij het Nationaal Spaarfonds van Delta Loyd keert het Nationaal Spaarfonds nu 42.722 Euro uit.
    3,2 procent per jaar! Dat is toch een heel slecht rendement?

    Gr, Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Als men in zee is gegaan met een verzekeringsmaatschappij
      voor beleggingen, dan is men de kop van Jut voor alle
      eventuele garantie-kosten.

      https://secure.woekerpolisclaim.nl/downloads/overeenkomst_aanvullend_deltalloydgroep.pdf

      DS

      Verwijderen
  21. What is your current preferred safe haven asset?

    https://twitter.com/jsblokland/status/1221365027820752901?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Teken aan de wand: 47.7% voor Goud en slechts 10.8% voor
      Treasuries. Maar wat de kudde gelooft, komt juist meestal
      NIET uit.

      Goud is prima als verzekering, maar nu het in USD, sinds
      2015, met 50% is gestegen, kan het ook opeens weer met
      50% dalen. Verder is het renteloos en de kosten van opslag
      zijn niet mals.

      Treasuries hebben, zelfs na 38 jaar van opwaardering
      (lagere rendementen, hogere waarderingen), verreweg
      de BESTE vooruitzichten: het staat als een paal boven
      water, dat, in tegenstelling tot de algemene mening,
      het rendement van de 10-jarige Treasury van 1.6% kan
      dalen naar NUL en die van de 30-jarige Treasury van
      2.05% kan dalen naar 1%, terwijl de rendementen van
      Europese obligaties NOG NEGATIEVER worden. Als dat
      eenmaal gebeurt, dan zal men nog 25% resp. 40% +
      kunnen verdienen, terwijl de NUL-coupon op de 30-jarige
      (+ 17% PER JAAR in de laatste 38 jaar) nog eens met
      160% stijgt. Bijna iedereen is 'short' Treasuries
      (en ook 'short' Dollars!). Die moeten straks allemaal
      DEKKEN.

      Zie, NOOIT luisteren naar de kudde; gewoon doen, wat
      bijna niemand gelooft.

      DS

      Verwijderen
  22. De Bankenunie komt eraan:

    https://www.youtube.com/watch?v=85bJvdNGAZQ&feature=youtu.be

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een echte Banken-unie ZONDER alle weggemoffelde gegevens
      van derivaten en NPL's (non-performing loans)? Hopelijk
      kan men het verdwijnen van Deutsche Bank uitstellen tot
      die gedenkwaardige dag, want dan draaien ALLE Europese
      belastingbetalers daarvoor op! Het nieuwe hoofd van DB
      heeft NUL-bankervaring: typisch. Net zoals al die
      Landesbanken, die het schip ingingen door hun onwetende
      bestuurders, die hun positie te danken hadden aan de
      politiek! Het Duitse bankwezen stond bekend als
      onnozel, dat ALLES kocht, wat werd aangedragen,
      of het nou goed of slecht was.

      Een Bankenunie? Veel geluk ermee!

      DS

      Verwijderen
    2. Ik vind het ongelofelijk dat hier niets over in de media verschijnt. Het is toch ongehoord wat hier gebeurt!!

      Verwijderen
    3. @ROB:

      Nog niet gehoord van de 'CUM-EX' trade? Een mogelijke
      fraude van $ 60 miljard bij de schatkist van vele
      Europese landen, die nu eindelijk wordt aangepakt.
      Ik zag het 20 jaar geleden bij Morgan Stanley voorbij-
      komen, maar mijn collega's hielden zich hier maar
      heel kort mee bezig, want het was gewoon 'te mooi
      om waar te zijn'. Anderen, vooral Duitse banken,
      gingen ermee door, met, naar nu blijkt, noodlottige
      gevolgen.

      Many of these were variations of a strategy called “dividend arbitrage,”

      Germany was hardest hit, with an estimated $30 billion in losses, followed by France, taken for about $17 billion. Smaller sums were drained away from Spain, Italy, Belgium, Austria, Norway, Finland, Poland and others.

      Seemingly risk-free profits poured in, and over the years a mini-industry thrived.

      https://www.nytimes.com/2020/01/23/business/cum-ex.html

      DS

      Verwijderen
    4. Geen woorden voor. Maar we leven nu in de tijd van ieder voor zich denk ik. Nou ja, met een beetje geluk komt alles goed. :-)

      https://twitter.com/RothRafi/status/1222727469507272704?s=20

      Verwijderen
  23. Verwacht u dat banken in GB mee moeten doen met een eventuele Bankenunie
    totdat alles geregeld is of zouden ze zowiezo nooit meedoen.

    mvg// Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Hopelijk is het bankwezen in GB verstandig en weigert
      daaraan deel te nemen. Na Brexit, lijkt deelname trouwens
      niet voor de hand te liggen.

      DS

      Verwijderen
  24. Geachte heer Schmull,
    Heeft de EU zijn eigen banken- en verzekeraarsgraf gegraven nu ze alle financiele instellingen via de zelfde kapitaaleisen controleert? Ik krijg steeds meer gevoel dat ze allemaal hetzelfde moeten doen en dus ook allemaal om die reden kunnen omvallen. Diversiteit is weg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Zie mijn commentaar voor Anoniem hierboven. Het graf voor
      het Europese bankwezen wordt alleen maar groter, naarmate
      de rente NOG NEGATIEVER wordt. Die storm komt nu op
      ons af. PLUS KAPITAAL-CONTROLES. Er is toch geen ziel,
      die zijn kapitaal op een Europese bank achterlaat? Dus
      zullen de Centrale Planners van de EU overgaan tot
      DWANG. Spreidt uw bezit WERELDWIJD!

      DS

      Verwijderen
  25. @ Schmull
    Spreidt uw bezit WERELDWIJD!
    In hoeverre is dan een online multicurrency account openen bij CIM banque in CH en daarop dollars zetten een goed idee? Kosten: 360 chf per jaar

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      Lijkt geen bezwaar. Maar wel voornamelijk een Forex broker
      sinds 30 jaar. Zolang men bereid is om de extra kosten voor
      een Zwitserse rekening te betalen en zolang men maar
      wegblijft van 'trading' met een hefboom van 200 maal,
      dan kunt u overeind blijven.

      DS

      Verwijderen
  26. Will Meade
    @realwillmeade

    Wait till you see what happens to the housing market, when Bernie wins Super Tuesday. Bernie wants zero interest mortgages and housing for all

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. (Bernie wants to put in National Rent Controls, good luck if you own multi-unit properties, you’ll lose half your money overnight)
      Bernie Sanders says ‘housing must be a right’ with $2.5 trillion plan https://www.curbed.com/2019/9/16/20860872/street-design-equity-transportation

      Verwijderen
    2. @ROB:

      TRUMP is heel vriendelijk tegenover Bernie Sanders, die
      wordt tegengewerkt door Joe Biden en Elizabeth Warren (die
      overduidelijk hengelt naar het Vice-Presidentschap onder
      Biden), omdat Sanders veel gemakkelijker lijkt te kunnen
      worden verslagen dan Biden. Amerika lijkt nog niet zover,
      dat extreem-links enige kans maakt. De fanatieke
      Millenials voor Sanders, net zo min als die voor Jeremy
      Corbyn, bepalen niet de uitslag van de verkiezingen.

      DS

      Verwijderen
  27. This is big!

    https://www.zerohedge.com/markets/real-selling-begins-ctas-start-liquidating-dealer-gamma-flips-negative?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+zerohedge%2Ffeed+%28zero+hedge+-+on+a+long+enough+timeline%2C+the+survival+rate+for+everyone+drops+to+zero%29

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Bank, biotech, credit card, health, real estate all huge shorts once Bernie wins Democratic Nomination and they may sell off Tuesday after he wins Iowa caucus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Bernie Sanders wint waarschijnlijk IOWA (de steun voor
      Biden brokkelt af), maar er is nog een hele lange weg
      te gaan voor de Nomination.

      https://www.predictit.org/markets/detail/3633/Who-will-win-the-2020-Democratic-presidential-nomination

      DS

      Verwijderen
    2. @ROB:

      STEVE BANNON over BLOOMBERG, SANDERS & THE DEMOCRATIC PARTY:

      Bloomberg is investing a small fraction of his fortune (Bannon says it is now $70 billion) in a "leveraged buyout" of the party, installing himself as the oligarch who calls the shots, including the selection of the candidate to win the presidency.

      Read more: https://www.americanthinker.com/blog/2020/02/steve_bannon_lays_out_a_shocking_scenario_of_the_real_reason_behind_bloombergs_investment_of_2_billion_in_politics.html#ixzz6CvQwuibw

      https://www.americanthinker.com/blog/2020/02/steve_bannon_lays_out_a_shocking_scenario_of_the_real_reason_behind_bloombergs_investment_of_2_billion_in_politics.html

      DS

      Verwijderen
    3. @DS
      Hartelijk bedankt. Gelukkig dat Trump zich niet snel uit het veld laat staan.

      Wat een gevecht:

      https://twitter.com/erikmouthaanRTL/status/1224434707028299776?s=20

      Maar wie het laats lacht..

      https://twitter.com/RitaPanahi/status/1223727055650447360?s=20

      Verwijderen
  29. Beste DS, hoe kijkt u tegen de mogelijke gevolgen vh coronavirus aan?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Het CORONAVIRUS is veel angstwekkender dan Ebola, wat nooit
      uitgroeide tot een pandemie. Dit virus is uiterst besmettelijk,
      terwijl de symptonen ervan zich pas 2 weken NA de besmetting
      vertonen. Het is ook nog besmettelijk van mens tot mens.

      Dit is nu al groter dan Sars in 2003. Toen was China nog
      niet zo belangrijk voor de wereldeconomie als nu: 17%
      tegenover 3% en 40% van de huidige economische groei.

      Het grootste gevaar is fatalisme. De 100 grootste
      vliegvelden in China hadden 1.2 miljard passagiers
      in 2019! Inmiddels heeft het virus zich al verspreid
      naar 24 landen, naast China.

      De wereld is natuurlijk wel wat gewend: in een gewoon jaar,
      sterven 650,000 mensen aan Influenza, maar in 1918-1919
      liefst tientallen miljoenen. Alleen al in Amerika, zijn,
      sinds 2000, 400,000 mensen gestorven aan een overdosis van
      Opiaten, wat meer is dan alle Amerikaanse slachtoffers
      op het slagveld van de Tweede Wereldoorlog, de Koreaanse
      oorlog EN de Vietnam-oorlog BIJELKAAR.

      En de Pest ('zwarte dood') in de 14de eeuw (vliegjes en
      ratten!) veroorzaakte een daling van de Europese bevolking van
      liefst 60%!

      Dit alles is nog eens andere koek dan de hysterie rond
      klimaatverandering. Dus de conclusie is: pas op met
      reizen en draag een effectief masker. Er is nog geen
      paniek genoeg! Nassim Taleb heeft vroeger al vaak
      gewaarschuwd voor het ondenkbare, een 'fat tail',
      dat de autoriteiten in de doofpot proberen te stoppen.
      Maar in China zelf, zijn talloze buurten en steden nu
      afgesloten voor hen, die daar niet wonen. Men neemt
      al het zekere voor het onzekere. Toch is het misschien
      al te laat. Het gevaar lijkt te worden onderschat.

      Men kan dit namelijk helemaal niet vergelijken met Sars,
      dat inderdaad slechts een tijdelijke invloed op de
      beurs had.

      DS

      Verwijderen
    2. NEW: American tourist in Vietnam diagnosed with coronavirus after transit through Wuhan Airport on January 15

      https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/

      21 janauri 6 uur in Changi Airport geweest. Ik ben al twee weken verkouden. Wie weet......

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      CORONAVIRUS verspreidt als een vuurtje:

      https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/

      DS

      Verwijderen
  30. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Situatie Wuhan #CoronaOutbreak
    ____________________________________

    Overal lijken in het ziekenhuis. Op de grond, in ziekenhuisbedden

    Er verschijnen rapporten vanuit de hele wereld dat China de echte cijfers downplayed


    https://twitter.com/Muze46661333/status/1224102337842728961?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Ik denk dat we alleen veel last krijgen van tekorten van alle spullen uit de fabriek van de wereld.
    De Action zal leegraken maar ook onderdelen, chemicalien, grondstoffen voor geneesmiddelen en hulpmiddelen als catheters, operatiesets etc. Zullen we niet meer hebben.

    Trouwens mondkapjes helpen niet voldoende! Nu virus ook via ontlasting zou kunnen overgaan helpt alleen veel handenwassen, wegblijven uit China e.o.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      UPDATE: 100,000 BESMET?

      The number of confirmed cases of the new coronavirus in China has skyrocketed to more than 9,000, surpassing the official count during the SARS epidemic. But the true number of infections may be even higher, as health workers struggle to catch up with the disease.

      (!): Neil Ferguson, a public health expert at Imperial College London, said his “best guess” was that 100,000 people could be infected around the world, according a Jan. 26 report in the Guardian.

      Almost 25,000 people have caught or are suspected to have the virus in China, but there are many more who've had contact with the sick.

      “A patient may be found as negative for the first or second test, and then found to be positive the third time,” said Yu. “It is like fishing in a pond: You did not catch a fish once, but that does not mean the pond does not have fish.”

      (!): The incubation period for the coronavirus can be up to 14 days, so the impact of hundreds of millions of people traveling in China during the holidays may show up by mid-February.


      https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-31/china-virus-cases-surging-3-000-may-be-undercounting-infections?srnd=premium-europe

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA @STREETRUNNER:

      Het volgende klinkt ALARMEREND, want de algemene mening is,
      dat het WUHAN-VIRUS over zo'n 2 maanden verleden tijd is:

      (TAIWANNEWS)(Feb 5th, '20)(!): THE REAL DATA ON THE WUHAN VIRUS? (Wow!)

      On late Saturday evening (Feb. 1), Tencent, on its webpage titled "Epidemic Situation Tracker", showed confirmed cases of novel coronavirus (2019nCoV) in China as standing at 154,023, 10 times the official figure at the time. It listed the number of suspected cases as 79,808, four times the official figure.

      The number of cured cases was only 269, well below the official number that day of 300. Most ominously, the death toll listed was 24,589, vastly higher than the 300 officially listed that day.

      Moments later, Tencent updated the numbers to reflect the government's "official" numbers that day. Netizens noticed that Tencent has on at least three occasions posted extremely high numbers, only to quickly lower them to government-approved statistics.

      (!): Some are speculating that a coding problem could be causing the real "internal" data to accidentally appear. Others believe that someone behind the scenes is trying to leak the real numbers.

      (!): According to multiple sources in Wuhan, many coronavirus patients are unable to receive treatment and die outside of hospitals.

      A severe shortage of test kits also leads to a lower number of diagnosed cases of infection and death. In addition, there have been many reports of doctors being ordered to list other forms of death instead of coronavirus to keep the death toll artificially low.

      https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3871594

      DS

      Verwijderen
  33. he last 4 Democratic winners of the
    IowaCaucuses won the Democratic Nomination.
    This is a huge event tonight for the markets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      PIMCO: IOWA lijkt dit jaar minder belangrijk. De Primaries
      in Maart zijn beslissend voor de Democraten:

      https://www.pimco.com/en-us/insights/blog/march-may-matter-more-for-investors-watching-us-primaries?utm_source=subscription_email&utm_medium=email&utm_campaign=3944715-SMS%20Article-New%20Blog%20Post%20on%20U.S.%20Primaries:%20March%20May%20Matter%20More%20&utm_term=Token%3Aa8QYVZAmF39JtUhImbOmV876ctvcS9WpYCjVzjTXH7f%2BXlfVkER08xaILuFWokdN&utm_content=visit%20link

      DS

      Verwijderen
  34. Tekenend hoor.

    President Trump wint de republikeinse voorverkiezing in Iowa met een Noord Koreaanse 97,15%!

    De democraten kunnen geen uitslag produceren.

    https://www.foxnews.com/elections/2020/primary-results/state/iowa

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Belgische evacué uit Wuhan besmet met coronavirus

    https://www.nu.nl/buitenland/6028283/belgische-evacue-uit-wuhan-besmet-met-coronavirus.html

    https://twitter.com/Muze46661333/status/1224621880449097731?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Breaking news: China will admit coronavirus coming from its P4 lab

    https://gnews.org/89749/


    BeantwoordenVerwijderen
  37. https://twitter.com/crofin67/status/1224795710945710080?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Geachte heer Schmull,

    In een ver verleden werd er altijd veel betekenis toegekend aan de zogenaamde baltic-dey index. Ik volg deze nog altijd via Bloomberg. En zie dat deze in vijf maanden tijd van 2500 naar 500 is gezakt. Welke betekenis kent u toe aan de BalticDry index? Moeten we ons zorgen maken over wat er achter de schermen gebeurt en wat niet in het nieuws komt (of mag komen)
    MvG,
    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHAN:

      De BDI is een belangrijke maatstaf voor de kosten van
      scheepvaart van o.a. grondstoffen. Het geeft als het ware
      de temperatuur aan van de gezondheid van de wereldeconomie.

      Maar de vrachtschepen zijn mettertijd in omvang steeds
      groter geworden, waardoor veel meer vervoerd kan worden.
      Daardoor lopen vraag en aanbod van vrachtvervoer vaak
      niet gelijk: scheepvaartkosten kunnen daarom meer
      dalen en meer stijgen, dan gerechtvaardigd is door de
      onderliggende trend.

      De economische activiteit in China lijkt nu het laagst
      in 30 jaar, terwijl het Wuhan-virus de onzekerheid
      verder heeft vergroot.

      De BDI blijft de meest gehanteerde index, omdat het
      minder kan worden gemanipuleerd dan de andere indices:

      https://www.wartsila.com/twentyfour7/innovation/decoding-the-baltic-dry-index

      DS

      Verwijderen
  40. Coronavirus Epidemic Update 12: Unsupported Theories, Pneumonia, ACE2 & nCoV

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=138&v=GT3_A1bf9pU&feature=emb_logo

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Het Corona-virus zorgt voor grote schade aan de chinese economie en de PBOC injecteert zeer veel geld in de markt.
    The damage will be many trillions and the Chinese government will inject many trillions into the their markets/economy to offset. It started the other night and I suspect it continues for months.

    Wat doet dit met de USD/Yuan ? Hoe deflatoir is dit?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Als het CORONA-VIRUS werkelijk zo onschuldig was (sommigen
      hebben het lef om te beweren, dat de Griep -- influenza --
      veel erger is), dan waren er nu geen 500 miljoen Chinezen
      in quarantaine. Het is duidelijk, dat de autoriteiten in
      grote paniek verkeren, omdat bijna ondenkbare maatregelen
      niet geschuwd worden. Dit is echt over 2 maanden nog niet
      voorbij!

      Enige economische groei in China kan men voorlopig gerust
      vergeten. Integendeel. Buitenlandse bedrijven sluiten en
      repatrieeren hun werknemers, maar als men Chinees is, komt
      men het land niet meer uit. De Chinese vrouw van een
      vriend van mij, die op familiebezoek was, kan nu Beijing
      niet meer uit.

      Dit alles is potentieel heel deflatoir voor de wereld-
      economie, omdat China, in tegenstelling tot SARS in 2003,
      zo enorm belangrijk is geworden.

      De Chinese YUAN tegenover de USD is al 6 jaar lang aan
      het devalueren, maar er is een onofficieele 'koppeling'
      om de wederzijdse handel te stabiliseren. Maar als de
      druk te groot wordt, dan kan China opeens besluiten om
      veel forser te devalueren, wat kan leiden tot
      'currency manipulation' en export van deflatie naar
      de rest van de wereld. De monetaire stimulering van
      het PBOC is , als percentage van het BNP, al het hoogst
      in de wereld, maar toch is de groei van de Chinese
      economie het laagst in 30 jaar. Excessieve schuld,
      gigantische krediet-gedreven overcapaciteit, met
      spooksteden en spookvliegvelden, toont aan, dat het
      Chinese systeem van centralistische commando- en
      controle, uiteindelijk helemaal vastloopt en het
      tegenovergestelde van de gewenste 'stabiliteit['
      bewerkstelligt. Chaos en vrije meningsuiting zijn
      de grote nachtmerries van de Communistische
      machthebbers.

      DS

      Verwijderen
  42. Maarten van Rossem de "deskundige";-)

    https://twitter.com/NPORadio1/status/1225884266468384768?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. van Rossum is simpelweg een Trump hater.. en dan is de realiteit niet meer relevant.
      Zie in ons land ook. Daar zijn Wilders en Baudet- haters. Dus mag je NOOIT met ze regeren (over democratie gesproken)
      Johan

      Verwijderen
    2. @ANONIEM @JOHAN :

      Als Amerika-kenner, stelt van Rossem flink teleur. Het enige,
      waarmee ik het ooit met eens ben geweest, is het feit, dat
      hij op zijn 65ste gedwongen op pensioen moest en daarover
      klaagde. Terecht. De z.g. pensioengerechtigde leeftijd is
      helemaal uit de tijd en zou afgeschaft moeten worden. We
      worden straks allemaal 100 jaar!

      Tja, er is een steekje los bij iemand, die een Trumpaanhanger
      is. Vele linkse half-intellectuelen denken er zelfs over
      om zulke mensen naar een heropvoedingskamp te sturen!

      Hopelijk wordt Trump herkozen met een overweldigende
      meerderheid. Hij is goed op weg, want de Democraten
      maken er momenteel een puinhoop van (volgens de
      linkse Professor Paul Krugman, die de instorting
      van de beurs voorspelde, na de verkiezing van Trump).

      DS

      Verwijderen
  43. China injecteerde $174 miljard aan liquiditeiten bij de opening van de markt op maandag. China’s centrale bank injecteerde 1.200 miljard yuan via reverse repo operaties Toch verloor de Chinese beurs nog 10%. Op dinsdag deed The People’s Bank of China er daarom nog eens 500 miljard yuan bij ($71.5bn) bij. Eén en ander moet uiteraard bekeken worden als ondersteuning van het banksysteem in deze periode dat het coronavirus woedt. Maar die oorzaak ligt wellicht dieper dan aangenomen wordt.
    - Bovenstaande tekst las ik elders. Als ik zoiets lees vraag ik me af of de beurs überhaupt nog wel KAN dalen. Zodra er in de wereld iets gebeurt wat normaal gesproken leidt tot een koersdaling, pompen de centrale banken onnoemelijk veel liquiditeit in de markt. Koersdaling uitgesloten! Kortom de beurzen kunnen alleen maar omhoog. Ergens geloof ik mijn eigen conclusie niet, maar tegelijkertijd kan ik niet aangeven waarom niet.
    Het vreemde is dat ondanks enorme liquiditeitstoenames, de prijzen van edelmetalen relatief gezien maar heel matig stijgen. Waar gaat dit naartoe?
    - Beurzen die blijven door stijgen?
    - Enorme inflatie?
    - Toch een systeem crash?
    - Negatieve rentes voor iedereen?

    Of een algehele haircut van alle wereldwijde spaargelden?
    Alvast dank voor uw reactie, heer Schmull!

    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHAN:

      Nee, beurzen kunnen NIET alleen maar omhoog. Ondanks
      alle monetaire stimuleringen, daalden de beurzen in
      2000 en in 2008 toch met 50%. Natuurlijk is activa-
      inflatie kunstmatig, maar elke bubbel barst. We weten
      alleen nooit wanneer.

      Er wordt geen geld in het systeem gepompt. QE is een
      ruil van rentedragend papier voor renteloos geld, dat
      dan een 'hete' aardappel wordt en direct in activa
      wordt belegd, maar de geldhoeveelheid blijft gelijk.

      Bij echt helikoptergeld ('MMT'), wat door de BIS
      is verboden, is er pas sprake van 'geld direct voor
      het volk'. Dat laatste is levensgevaarlijk, want
      dan stort de levensstandaard in: het minimumloon
      in Venezuela in 2019 was 18,000 Bolivar ($ 5.50),
      wat in 2020 is verhoogd naar 250,000 Bolivar,
      maar dat is nu $ 3.50 waard!

      Er is overal deflatie en stagnatie in inkomen. Het
      eindspel is net zoals in 1929: Crash en depressie.
      Er komt echt geen Reset. Die komt pas NA de ineenstorting.

      Dus: DOLLAR CASH IS KING. Vele valuta's, zoals de
      onvolmaakte Euro, zullen verdwijnen, maar de USD
      blijft bestaan en Amerika verdwijnt echt niet.
      De USD is zo populair, dat 66 landen hun valuta
      daaraan hebben gekoppeld of de USD zelfs gebruiken als
      wettig betaalmiddel.

      Helaas zullen negatieve rentes voorlopig nog veel
      negatiever worden, wat trouwens hetzelfde is als
      een 'haircut'. Treasuries, met nu nog een positief
      rendement, zullen weer een stormloop beleven als
      nooit tevoren!

      DS



      Verwijderen
  44. Niemand wil een bankencrisis, maar ook de nieuwe eurobazin Lagarde heeft in het Eu parlement gezegd dat de Europses bank gereedschapskist leeg is.
    Er komt een klap maar wanneer???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De EURO is allang niet meer de Euro van 1999. Na 2011,
      is de Euro een valuta geworden van Zuid-Europa, wat
      helaas kan betekenen, dat men straks opgescheept zit
      met een hete aardappel, die slechts in beperkte mate
      kan worden omgewisseld, vanwege opdoemende kapitaal-
      controles. Trouwens, de recente economische cijfers
      van Duitsland, wat 1/3 is van de economie van de
      Eurozone, zijn ook nog eens ronduit alarmerend!

      DS

      Verwijderen
  45. Interessant. Maar hoe kan die leeg zijn? Je kunt toch altijd weer opnieuw geld bij 'printen'?
    Ik geloof ook in die klap... maar met een printmachine lossen ze toch elke dip weer op?
    MvG, Johan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHAN:

      LAGARDE is een juriste en moet vertrouwen op adviseurs met
      een politieke agenda. Dat kan rampzalige gevolgen hebben.
      Als zij ooit echt geld gaat 'printen', wat nog steeds
      verboden is (QE is een activa-ruil), dan stort de
      levensstandaard in en wordt de Euro BEHANGPAPIER.

      Tussen 1618 en 1648, beleefde Europa de dertigjarige
      oorlog, waarbij alleen al 1/3 van de Duitse bevolking
      om het leven kwam (Zie: Europe's tragedy van Wilson -
      Penguin). ZOIETS zal weer gebeuren, als het schip
      van staat wordt overgenomen door echte moneyprinters.

      Nee, echt gelddrukken en gigantische begrotingstekorten
      zullen een land niet redden, integendeel. Voorbeelden
      te over.

      DS

      Verwijderen
  46. Moet toegeven dat ik niets van technische analyse afweet, Henrik Zeberg tekent grafiekjes en diagonale lijnen en komt daarmee tot de slotsom dat goud en zilverbeleggers gevangen zitten in 'the greatest bull trap ever'
    Als ik gewoon naar het gezond verstand luister kom ik tot een geheel andere conclusie ; geen tegenpartij risico en dus ultieme verzekering, goud kan niet bijgedrukt worden en dus waardevast, nog ver verwijderd van een 'bubble fase'... Hoe komt het dat volledig tegenovergestelde opinies verdedigd kunnen worden. Waarom zou er meer geloof gehecht moeten worden aan 'lijntjesspel' ipv aan fundamentele en intrinsieke eigenschappen van edelmetalen ? In het verleden is er al eens geopperd dat in tijden van beurscrash alles verkocht wordt wat los en vast zit, ook goud, maar dat was wel in een periode dat er van negatieve obligatierendementen nog geen sprake was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Technische analyse is een hulpmiddel, een mogelijke
      vingerwijzing, maar geen ijzeren wet. Inderdaad moet
      men talloze fundamentele factoren ook in aanmerking
      nemen. Beleggen is geen wetenschap. De prijsbepaling
      is onderhevig aan steeds wisselende oorzaken. Men kan
      dus nooit vertrouwen op slechts enkele factoren, die
      misschien opeens minder relevant worden.

      Ik laat mij persoonlijk het meest leiden door het Sentiment,
      waar verschillende maatstaven voor zijn. Als er een
      excessieve positieve stemming bestaat, kan dat al
      grotendeels zijn ingeprijsd. Ik ben het meest geintrigeerd
      door beleggingen, die heel erg en allang uit de gratie
      zijn geraakt. Dat heeft ook zijn voetangels en klemmen.

      Alle Gold Bugs wachten al 9 jaar lang op een uitbraak
      van de Goudprijs naar boven in USD, ondanks een
      stijging sinds 2015. De neergaande lijn sinds 2011
      is nog steeds niet doorbroken naar boven, terwijl
      bijna iedereen juist positief is. Tegelijkertijd
      is bijna iedereen negatief op de USD, die al 11 jaar
      stijgt, ook in 2020 weer.

      Elk jaar stijgt wel degelijk de Goudproductie en de
      prijs wordt bepaald in de Futuresmarkt, wat dan
      gemakkelijk kan worden gemanipuleerd. Bovendien
      zijn grondstoffenprijzen sinds 2008 in een vrije val,
      zelfs de belangrijke olieprijs. Want een stijgende
      Goudprijs, terwijl inflatie het laat afweten, lijkt
      onlogisch, maar natuurlijk niet onmogelijk.

      Toch moet men Fysiek Goud vasthouden als een onderdeel
      van een vermogen, ongeacht de prijs, net zoals een
      Rembrandtschilderij, die ook niet altijd even populair
      is. De rijke Millennials kopen nu Moderne Kunst met
      allerlei rare lijntjes, geen Rembrandtschilderijen.
      Zo is het leven.

      Dus een eventuele daling van de Goudprijs met 50%
      moet men kunnen accepteren, anders moet men het geld
      gewoon op de bank laten, met wel of geen negatieve rente.
      Dat laatste kan men beschouwen als bankkosten voor
      het aanhouden van een bankrekening.

      DS

      Verwijderen
  47. Goud vasthouden voor een vermogen...

    Vanaf welk bedrag spreekt u van vermogen ?

    Is met de verwachting van een sterke koersdaling van goud het toch
    een optie om ipv 10 % voorlopig 5 % aan te houden en evt bij te kopen tot 10% als de prijs een stuk lager is?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Een half miljoen, ex- de overwaarde van het eigen huis.
      Maar iedereen heeft een andere leeftijd en profiel. Dus
      5% of 10% hangt o.a. daarvan af.

      Toch is 'trading' een hachelijke zaak, zeker voor een leek.
      Dus Goud is gewoon een wegleggertje, waar men niet naar
      omkijkt en als het tijdens uw leven in waarde stijgt,
      dan is dat meegenomen. Soms is men met Goud gedurende
      20 jaar in de wachtkamer (1980 - 2000), terwijl men
      opslagkosten, maar geen dividendinkomen heeft. Soit.

      Nu bijna iedereen positief is op Goud en negatief op
      de Dollar, moet men met het tegenovergestelde
      rekening houden: kijk dus naar Henrik Zeberg op
      Twitter, die een daling ziet van 5 golven naar beneden
      (hij is een student van Elliott Wave) naar $ 890.-
      of Harry Dent, die al heel lang deflatie voorspelt
      op basis van de vergrijzing en de Goudprijs ziet
      dalen naar $ 450.-. Beiden hebben een goede track record
      op lange termijn en praten niet iedereen na.

      https://www.peakprosperity.com/harry-dent-stocks-will-fall-70-90-within-3-years/

      DS

      Verwijderen
  48. Interessante hypothese en meer dan zomaar een conspiracy theory. Mij lijkt het eerder een amalgaan van omstandigheden waarbij verschillende belangenpartijen de tentakels spreien over alle mogelijke assets waar ze bij kunnen. De ene om verliezen te maskeren of zaken weg te moffelen, de andere om winsten te optimaliseren of controle te verwerven. Greed and powerplays.
    http://www.deepthroatipo.com/the-stealth-nationalization-of-americas-banks-an-economic-whodunit-thriller-novella/

    BeantwoordenVerwijderen
  49. correctie ; de tentakels 'spreiden'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het volgende was mijn antwoord n.a.v. de toezending
      van dit artikel door een lid:

      Interessant overzicht over een heel ingewikkeld onderwerp.

      Dit alles bevestigt mijn vermoeden, dat het wereldwijde Dollartekort zal leiden
      tot de voortzetting van de opgaande trend in de Dollar sinds 2008. De meeste
      waarnemers zijn al jaren negatief op de Dollar en zitten 'short'.

      Tegelijkertijd is het duidelijk, dat rendementen van Treasuries zullen blijven
      instorten naar Nul of Negatief, met een dienovereenkomstige waardestijging.
      Maar het meest kwetsbaar is Europa en vooral de Eurozone, waar de
      kapitaalvlucht verder zal toenemen, waardoor kapitaalcontroles
      onvermijdelijk worden. De wankele Europese banken, die verantwoordelijk
      zijn voor het meeste krediet (in tegenstelling tot Amerika, waar de kapitaalmarkt
      de dienst uitmaakt) en zeer afhankelijk zijn van de Eurodollar markt en de
      Amerikaanse geldfondsen, zullen, net zoals in 2009, weer tegen de muur oplopen.

      Belangrijk is ook de Velocity, die is teruggevallen naar een niveau van 60 jaar geleden.
      De markt is inderdaad geld aan het oppotten, vanwege de vrees van wat komen gaat.
      Maar het gevecht tegen de opdoemende deflatie zal uiteindelijk tevergeefs blijken
      en een herhaling van 1930 - 1940 is niet meer ondenkbaar.

      De rol van China in dit alles lijkt sterk overdreven en niet gebaseerd op de feiten.
      China heeft nu te maken met een Virus, dat helemaal uit de hand is gelopen.
      Het ergste komt nog. Dit virus is echt niet het gevolg van vleermuizen, etc,,
      want Chinezen zijn daar al duizenden jaren dol op. Nee, het is een man-made
      Biowarfare Virus, die wel of niet met opzet is ontsnapt, net zoals Sars in 2003.
      De val van het kaartenhuis van China is nu een kwestie van tijd.

      DS

      Verwijderen
  50. Precies zo denk ik er ook over: manmade..wat een shit krijgen we nu want dit bereikt natuurlijk de hele wereld
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      (STRAITSTIMES - SINGAPORE):LONGINI - WHO -: CORONAVIRUS JUST STARTED

      Quarantines may slow the spread, but the virus had the opportunity to roam in China and beyond before they went into effect

      https://www.straitstimes.com/world/europe/coronavirus-bug-could-infect-two-thirds-of-globe-research-shows?cx_testId=80&cx_testVariant=cx_1&cx_artPos=0?hpcx_hdb_sep19#cxrecs_s

      DS

      Verwijderen
  51. Glenn Beck Presents: Ukraine: The Final Piece

    https://www.youtube.com/watch?v=dCSwqca8KXU

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo rollen de (‘democratische’) knikkers.
      Prachtverhaal en research van Gulliani over- en naar Joe Biden ...

      https://twitter.com/HenryJP5/status/1228674360409497606?s=20

      Verwijderen
  52. Zo zo, lees tussen de regels door. Wat Macron hier eigenlijk zegt; Het 'project Europa' zoals hij en de andere Europese machtspolitici dat zich voorstelden, is een faliekante mislukking geworden.

    https://www.spiegel.de/politik/ausland/emmanuel-macron-bei-der-muenchner-sicherheitskonferenz-stunde-der-wahrheit-ist-gekommen-a-89262353-7d46-4a92-a30d-1e61e7267199?sara_ecid=nl_upd_1jtzCCtmxpVo9GAZr2b4X8GquyeAc9&nlid=7bjaod7n

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Merkel verdwijnt van het toneel en Macron is ernstig verzwakt. De partijen van het midden houden in geheel Europa nauwelijks
      stand. Macron ziet de bui al aankomen. Tegelijkertijd
      is de onenigheid over de Europese begroting, na Brexit,
      veel groter geworden. Een eventuele afkoeling van de
      wereldeconomie zou de klap op de vuurpijl zijn.

      DS

      Verwijderen
    2. U heeft gelijk:

      https://www.spectator.co.uk/2020/02/the-death-of-the-centre-in-european-politics/

      Verwijderen
    3. @ROB @ANONIEM:

      Sinds Sinn Fein de grootste partij is geworden na de Ierse
      verkiezingen, is ook hereniging van Ierland in zicht. Het
      zal de gemiddelde Engelsman een zorg zijn. Verder wordt
      de druk steeds groter voor een nieuw Referendum over
      de zelfstandigheid van Schotland. Dat zal nog wel even
      duren, maar de trend is duidelijk. Als het zover is,
      dan zal Schotland de Euro moeten accepteren bij het
      lidmaatschap van de EU. Allemaal wel jammer voor
      Queen Elizabeth II: geen Verenigd Koninkrijk meer.
      Had Nostradamos dat al niet eerder voorspeld?

      DS

      Verwijderen
  53. Nostradamus also predicted the 2008 crisis, and in 2020, things are not great: – the exchange markets are in free fall and have reached panic levels – the end of the crisis is still out of sight – the United States is facing an economic stagnation for several years – the economic fundamentals are no longer applying today.



    https://wisehoroscope.org/nostradamus-2020/

    Zwitserland houdt binnenkort een referendum over het Verdrag van Schengen. Op 17 mei mogen de Zwitsers bepalen of ze weer de controle zullen krijgen over hun eigen grenzen.

    Spannende tijden!!

    BeantwoordenVerwijderen
  54. George Soros actief in Brazilie?

    https://twitter.com/BasedPoland/status/1229068559671865344?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Niet goed:


    https://arxiv.org/ftp/arxiv/pa(...)r6NWTt5C3Hbh1rGfh5bw

    En dit komt van Los Alamos National Laboratory....

    "One thing I know I think that "Los Alamos" has a very good grasp at Maths and Mathematical modelling, with the best Software and Csupercomputers to run this probably in the entire world.

    Their Number crunching will be closer to the truth than anything else out there.

    Get it wrong you know and Nuclear Bombs go off by accident etc. There Maths Is 100% spot on.

    This is an RO with the current info and data that can be trusted to be the closest to reality that is currently avaialable."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Disease modelers gaze into their computers to see the future of Covid-19, and it isn’t good

      https://www.statnews.com/2020/02/14/disease-modelers-see-future-of-covid-19/

      DS

      Verwijderen
  56. Huizenbezitter zonder hypotheek is straks duurder uit

    https://www.rd.nl/huizenbezitter-zonder-hypotheek-is-straks-duurder-uit-1.1632284

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een huizenbezitter met hypotheek, bezit helemaal geen
      huis. Hij mag er wonen bij de gratie van de bank.

      Bij een 30-jarige aflossingsvrije hypotheek van 2,20%
      kost het de hypotheekhouder jaarlijks 1% om in zo'n huis
      te wonen, exclusief belastingen, onderhoudskosten, de kosten van gas, licht en water en verzekeringskosten. Dat is
      een negatief rendement na inflatie, mits de huizenprijzen
      blijven stijgen.

      Die stijging is afhankelijk van talloze factoren, maar
      hoofdzakelijk van de vraag van de jongere huizenkopers
      en van het aanbod van de sterk vergrijzende huidige
      huizenbezitters. Verder natuurlijk van de economische
      cyclus, de werkgelegenheid en de lonen.

      Het is al zo, dat de jongere generatie vreselijk opziet
      tegen de peperdure huizen in gewilde locaties en vaak
      'gedwongen' is om te huren, ookal is de huurmarkt potdicht.

      Maar als men verstandig is, dan doet men niet meer mee
      met deze draaimolen van hoge schulden en huurt men, net
      zoals de meeste Duitsers en Zwitsers, die daarmee geen
      enkel probleem hebben en die dan veel rustiger kunnen
      slapen. Want alle bubbels barsten en deze ook, gegarandeerd.

      DS

      Verwijderen
  57. Geachte heer Schmull, de Amerikaanse president Donald Trump beschikt over "inside information", want hij stelt dat in april de problemen met Covid-19 voorbij zijn. De temperatuur stijgt dan in China/Europa en Amerika en dat is killing voor het virus, dat dan snel uitsterft. Geweldig nieuws en ik verwacht dan ook, na een korte dip, een enorme opleving van de wereldhandel in de tweede helft van 2020, met de beurzen wereldwijd sky high. Verwacht u dat ook?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Helaas is de algemene mening, vooral in Wall Street, dat
      COVID-19 spoedig voorbij is en dat de wereldeconomie dan
      weer fors herstelt. Ik hoop het ook voor Trump.

      Momenteel lijkt COVID-19 nog in een beginstadium, vooral
      buiten China. Het is menselijk om zoiets eerst niet te
      ernstig te nemen en in ontkenning te leven. Maar dit
      nieuwe virus is ontzettend besmettelijk, vooral van hen,
      die nog geen verschijnselen vertonen, maar wel besmet
      zijn.

      Het effect van deze zwarte zwaan wordt onderschat. Laten
      we afwachten of de wereld in de komende maanden wakker
      wordt. Als het allemaal toch tegenvalt, dan zijn de
      gevolgen bijna niet te overzien.

      BILL GATES: impact could be ‘very, very dramatic,’

      https://www.geekwire.com/2020/bill-gates-warns-coronavirus-impact-dramatic-globally/

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank voor uw antwoord heer Schmull. Hopelijk geeft onderstaand nieuwsbericht de burger weer moed:

      https://www.nu.nl/buitenland/6031723/70-jaar-oud-malariamiddel-werkt-tegen-door-coronavirus-veroorzaakte-ziekte.html

      Groet, Willem.

      Verwijderen
    3. @WILLEM:

      Bedankt voor het schijnbaar goede nieuws. Maar helaas
      laat ik mij niet meer blij maken met dode mussen. Zo
      langzamerhand geloof ik bijna niemand meer en houd ik
      rekening met flinke tegenvallers. Straks kan men
      nergens meer naar toe zonder dat men wordt gechecked
      of men verhoging heeft of niet. Voorlopig is reizen
      zeer risicovol. En minstens 2 weken in quarantaine heeft
      ernstige geestelijke gevolgen.

      DS

      Verwijderen
  58. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe mooi kunnen sommige plaatsen zijn op aarde:

      https://www.youtube.com/watch?v=-B2sD2qciMo

      Verwijderen
  59. https://www.zerohedge.com/markets/dark-towers-deutsche-bank-donald-trump-and-epic-trail-destruction
    Kan er wel eens voor zorgen dat Trump aan z'n zwanenzang mag beginnen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zeer oud nieuws. Nooit gehoord van 'Teflon Trump'?
      Aanhangers halen hierover hun schouders op. So what?
      Dit pleitte niet voor de reputatie van Deutsche Bank.

      DS

      Verwijderen
  60. Begrijpelijk dat u de meeting cancelde, want ik vertrouw het ook niet. In Europa denkt men erg lichtzinnig over het virus, wanneer je kijkt naar wat in China gebeurt en maatregelen van anderen, zoals Rusland
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      CNN:

      While the resulting disease, Covid-19, is not as fatal on a case-by-case basis, its greater spread has already led to more deaths than its related coronaviruses.

      The SARS outbreak claimed the lives of 774 people, while MERS has killed at least 828 people since 2012.

      "So I would think at tops it's 2% and it likely will go down when all the counting gets done to 1% or less. That's still considerable if you look at the possibility that you're dealing with a global pandemic,"

      The Chinese CDC study found that among patients aged 80 and above, the crude fatality rate is 14.8%. Among those with pre-existing conditions, those with cardiovascular disease were found to be most at risk, with a fatality rate of 10.5%.

      flu has led to far more deaths than all of these viruses combined -- killing tens of thousands of people in the US each year -- due to its massive spread.


      https://edition.cnn.com/2020/02/19/health/coronavirus-china-sars-mers-intl-hnk/index.html?utm_source=twCNNi&utm_medium=social&utm_content=2020-02-19T07%3A39%3A47&utm_term=link

      DS

      Verwijderen
    2. @Schmull, @Marcja:

      Inderdaad een wijs besluit van Rusland om voorlopig zijn grens te sluiten met China imv Covid-19.
      Echter is de kans aanwezig dat de, in mijn ogen toch al ongemakkelijke, vriendschap tussen deze twee landen gaat bekoelen, wat dan weer wereldwijde geo-politieke gevolgen kan hebben. Wat zijn jullie ideeen hierover?

      Met vriendelijke groet,
      Willem.

      Verwijderen
    3. @WILLEM:

      Het lijkt nog te vroeg om hierover iets zinnigs te zeggen,
      omdat al het nieuws over dit virus vrij onbetrouwbaar is.

      DS

      Verwijderen
  61. https://twitter.com/PDChina/status/1230584909409878016?s=20

    https://www.youtube.com/watch?v=9BYaywITXYk

    BeantwoordenVerwijderen
  62. Ik zou me iets minder ongerust maken over het COVID 19 virus.
    Bij de laatste grote griepgolf in ons land gingen duizenden mensen dood in 2018.
    Mensen die verzwakt zijn hebben nu eenmaal kans dat een virusinfectie zorgt voor een longontsteking , vaak gecombineerd met uitdroging etc.
    Ook nu gaan vooral oudere mensen dood en is virus verder vrij mild.

    Het lijkt erop dat je alleen niet in een haard moet zitten. Het cruiseschip Diamond Princess is een voorbeeld dat je niet in een dichte airco ruimte moet gaan zitten met besmette mensen.
    Helaas is er veel fake nieuws over de griep beschikbaar.

    Echte risico voor ons relatief veilig in Nederland is dat er tekorten ontstaan voor geneesmiddelen en hulpmiddelen en natuurlijk andere onderdelen etc. Uit de fabriek van de wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Ook BEIJING (bevolking: 21 miljoen) ligt er nu nog steeds
      verlaten bij:


      https://www.bbc.co.uk/news/av/world-asia-51565016/coronavirus-walking-through-beijing-s-near-empty-streets

      HARVARD:Coronavirus likely to infect the global economy:

      https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/02/harvard-expert-says-coronavirus-likely-just-gathering-steam/


      https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/02/the-global-economic-impact-of-the-coronavirus-outbreak/

      Dit lijkt erger dan de gebruikelijke griep-epidemie. Ieder
      die besmet is, met wel of geen symptonen, ziet minstens
      5 personen per dag, die dan op hun beurt...etc.

      De komende 2 maanden worden beslissend. Bij 100 gevallen
      in Groot-Brittannie kunnen er forse maatregelen worden
      verwacht, die miljoenen zouden treffen:

      Millions of people could be told to self-isolate for two weeks if they have flu-like symptoms, according a report.

      The Sunday Telegraph said the measure could be taken if the number of coronavirus cases in the UK passes 100.

      https://news.sky.com/story/millions-of-people-could-be-told-to-self-isolate-in-uk-report-11935377

      DS

      Verwijderen
    2. @STREETRUNNER:

      Dit lijkt o.a. geen reden om de kop in het zand te steken:

      Bloomberg Next China
      @next_china
      · 3h

      China car sales tumble 92% (!) in first half of February on virus https://trib.al/d2L8Mhh

      DS

      Verwijderen
    3. @STREETRUNNER:

      En nu Zuid-Korea:

      Five nurses infected.

      Wuhan fell because the healthcare system collapsed when more than 30% of city’s doctors and nurses were infected.

      THIS is what we must avoid.
      Quote Tweet

      Yicai Global 第一财经
      @yicaichina
      · 5h
      South Korea reported 52 cases of the novel #coronavirus TODAY (!), taking the national total to 156. Five nurses at Daenam Hospital in Cheongdo are infected, the first cases in the country where medical staff are patients.

      DS

      Verwijderen
  63. ’Negatieve rente heeft langste tijd gehad’:
    https://www.telegraaf.nl/financieel/191810759/negatieve-rente-heeft-langste-tijd-gehad

    Het blijkt waarschijnlijk niet houdbaar om de rente nog heel lang zo laag te houden als nu, vanwege allerlei negatieve bijwerkingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De wens is de vader van de gedachte. Bij de volgende echte
      recessie, komen de Centrale Banken met grof geschut. Daarbij
      horen een Super QE, inclusief aandelenaankopen, en een nog
      veel negatievere rente, zelfs in Amerika.

      DS

      Verwijderen
  64. Ja de economiet kan een tikje krijgen, maar ik bedoel te zeggen dat deze griep zeker niet erger is dan gebruikelijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      En nu ITALIE:

      Italy reports at least 16 new cases of coronavirus in one day
      According to Italian officials, at least 14 people in the region of Lombardy and two in the nearby region of Veneto have been confirmed to be infected with the virus.
      @Reuters

      En QOM, IRAN (bevolking: 1,2 miljoen) is nu vandaag in
      QUARANTAINE:

      Military in #Iran preparing to quarantine Qom after two people suddenly died of #coronavirus today. Highways are being shut down.

      NINE DIED FROM CORONAVIRUS IN IRAN

      Bij gebrek aan TEST KITS begint de volle omvang van dit
      virus geleidelijk door te dringen.

      DS

      Verwijderen
  65. Treasury's gaan super. Toch even winst genomen. Op -5% weer vol in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede zet! Welke treasury's heb jij en via welk platform kan jij handelen? Van mijn bank mag ik niet bijkopen, alleen maar verkopen.

      Verwijderen
  66. Chinese billionaire, Guo Wengui, now speculates that the real number of people infected with the #coronavirus is around 4-5 million along with 200,000 deaths based on how fast the virus has transmitted. #ChinaVirus #China #COVID19


    https://twitter.com/All_Coronavirus/status/1230736231148900352?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Ik wil deze toch even delen. Wat fantastisch!

    https://twitter.com/DeGeneraal_NL/status/1230804340589371392?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Stunning and disturbing.

    #coronavirus compared to other

    virus outbreaks.

    https://twitter.com/novel_covid_19/status/1230930135890776065?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  69. Vertrek-pensionado zwaar belast

    https://www.telegraaf.nl/financieel/1664302530/vertrek-pensionado-zwaar-belast

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Gefeliciteerd met uw nieuwe paspoort, meneer Schumll:

    https://www.express.co.uk/news/uk/1245772/uk-news-british-blue-passport-return-new-design-boris-johnson-national-identity

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Nee hoor, zelfs na 40 jaar woonachtig in Groot-Brittannie,
      heb ik nog steeds een Nederlands paspoort. Inmiddels
      heb ik wel 'settled status' gekregen, dus ik behoud alle
      rechten van voor Brexit. Ik blijf Nederlander, zolang
      Nederland nog bestaat.

      DS

      Verwijderen
  71. Bijgaand Nederlandse data over griep en sterfte. Wordt niet zo vaak genoemd.

    https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte

    Schrik en huiver!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat begrijp ik. Maar nu sterven jonge gezonden mannen en vrouwen en doktoren die patiënten behandelen. Dat is toch niet het geval bij een influenza griep?

      Verwijderen
  72. Dit is precies waarom ik klimaatsceptici niet vertrouw:

    https://www.nu.nl/klimaat/6032638/prominente-klimaatscepticus-kreeg-miljoen-gulden-van-bedrijven.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klimaat is in mijn ogen geen linkse hobby, net zo min als de angst voor Corona en de gevolgen van het ruimhartige beleid van centrale banken.
      Maar ik ben wel kritisch op sommige genomen klimaatmaatregelen en vraag me ook wel eens af of windmolens en zonnepanelen nou echt wel een goede oplossing zijn. Zij brengen weer nieuwe problemen met zich mee en industrieën die er belang bij hebben om die problemen te verdoezelen.

      Verwijderen
  73. Coronavirus Epidemic Update 23
    https://www.youtube.com/watch?v=JGhwAGiAnJo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Vandaag zijn er 12 dorpen in Noord-Italie 'gesloten'.

      https://abcnews.go.com/International/wireStory/italy-towns-effective-lockdown-virus-clusters-form-69141352

      Verder werd vandaag bekend, dat een recent geval van
      Coronavirus in China een incubatietijd had van 27 dagen.
      Dat is dus veel langer dan de gemiddelde periode
      voor quarantaine van 2 weken.

      Wordt iedereen op Schiphol al gecontroleerd op
      verhoging, etc, zoals nu in Zuid-Korea?

      Deze ziekte is nu wereldwijd helemaal uit de hand gelopen.
      De enige hoop is om een manier te vinden om de
      vliegensvlugge verspreiding te vertragen.

      DS

      Verwijderen
  74. Iraanse media over #coronauitbraak en Stef Blok: artikel traceert met wie de zieke stadsdeelbestuurder van Teheran lichamelijk contact heeft gehad. Het omhelzen en handenschudden eindigt bij ‘the Dutch Foreign Minister.’ #coronavirus

    https://twitter.com/nausicaamarbe/status/1231318148386820096/photo/1

    BeantwoordenVerwijderen
  75. Stoppen zolang het realistisch is:

    https://twitter.com/Nieuwsuur/status/1231322397430730753?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  76. Heftig zeg!

    https://www.youtube.com/watch?v=Dpztt7c66NY&app=desktop

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Veel dank voor de video van Guo en Bannon over de Coronavirus.

      Dit zou betekenen, dat het ergste nog moet komen in
      de rest van de wereld.

      EEN PERFECTE STORM: Michael Nicoletos
      @mnicoletos
      ·
      10h
      The definition of a #perfect_storm

      An overlevered global economy (debt > 300% of GDP) facing a simultaneous demand & supply shock (#coronavirus), effectively shutting down the 2nd biggest economy (#China), at a time when global CBs have already used 95% of their ammunition (#QE)

      DS

      Verwijderen
  77. Ik keek regelmatig naar gnews maar blijkbaar probeert china dat te hinderen door mij fake berichten te sturen... intussen is er veel onrust in israel vanwege een reis daar door besmette zuidkoreanen
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  78. Don’t buy China’s story: The coronavirus may have leaked from a lab

    https://www.marketwatch.com/discover?url=https%3A%2F%2Fwww.marketwatch.com%2Famp%2Fstory%2Fguid%2Facae58ce-55af-11ea-965f-db012fb43fb7&link=sfmw_tw#https://www.marketwatch.com/amp/story/guid/acae58ce-55af-11ea-965f-db012fb43fb7?mod=dist_amp_social

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Dit lijkt steeds meer op waarheid te berusten. Dit verklaart
      ook de extreme maatregelen, die genomen moesten worden. Maar
      we zijn er nog lang niet. Over zo'n 2 maanden zou het
      leven in geheel Europa daardoor ook ernstig worden getroffen,
      net zoals Noord-Italie nu (50.000 in quarantaine).

      DS

      Verwijderen
  79. https://twitter.com/ROHLL5/status/1231389163796168706?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  80. Het valt allemaal mee :

    https://twitter.com/CarlHerberger/status/1231628241334566913?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Hilarisch, omdat het een oefening is. Helaas is zo'n oefening
      niet voor niets.

      DS

      Verwijderen
  81. Nou, gelukkig weet onze regering wel hoe het moet!!

    https://twitter.com/Gerard1945X/status/1231842043242123269?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      'Laat dat Virus maar komen', denken de Nederlandse
      volksvertegenwoordigers, want de gebruikelijke
      griep is toch immers erger? Ja, ja. Die geloven
      de officieele, politieke cijfers van dit virus zeker!
      Oostenrijk heeft de grens met Italie al 'gesloten'.
      Wacht maar totdat Duitsland datzelfde zou doen met
      Nederland. Zie, er zijn geen ziekte-gevallen, als
      er niet getest wordt en als er gewacht wordt tot de
      eerste sterfgevallen.

      DS

      Verwijderen
    2. Ja, het valt allemaal wel mee. Zelfs als een volksvertegenwoordiger wordt verdacht van het verspreiden.


      Iraanse media over #coronauitbraak en Stef Blok: artikel traceert met wie de zieke stadsdeelbestuurder van Teheran lichamelijk contact heeft gehad. Het omhelzen en handenschudden eindigt bij ‘the Dutch Foreign Minister.’ #coronavirus


      https://twitter.com/nausicaama(...)318148386820096?s=20

      En dan vandaag in Iran:


      The Associated Press
      @AP
      BREAKING: Iran's semiofficial ILNA news agency is reporting that the death toll from the new coronavirus in the city of Qom is 50.

      Niets aan de hand mensen, gewoon door lopen!

      Verwijderen
    3. Misschien werkt deze link wel:

      https://twitter.com/nausicaamarbe/status/1231318148386820096?s=20

      Verwijderen
    4. Tja,


      Israëlische topambtenaar van Ministerie kiest voor quarantaine nadat hij in Japan was voor repatriëring cruisepassagiers. (Nieuws opgespoord door
      @JoopSoesan
      ). Wat doet onze BUZA-delegatie + Blok na bezoek Iran waar ook politici geïnfecteerd zijn? Doorreizen,fregat bezoeken.

      https://twitter.com/nausicaamarbe/status/1231926996789268480?s=20

      Doorlopen mensen!

      Verwijderen
    5. @ROB:

      Is ITALIE ver van Nederland vandaan?

      Virus Outbreak Drives Italians to Panic Buying of Masks and Food (Bloomberg)

      DS

      Verwijderen
    6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    8. Tja, Polen en Tsjechië hebben zojuist als enige landen een negatief reisadvies voor Italië afgekondigd. #coronavirus

      Verwijderen
    9. Toch nog een politicus die aan het volk denkt;

      Pieter Omtzigt
      @PieterOmtzigt
      · 7h
      Nieuwe vragen over de verspreiding van het coronavirus, samen met @AnneKuik en @Martijncda
      - over de reisadviezen (bv: waarom is heel Italie groen?)
      - over de besmettelijkheid tijdens incubatieperiode
      - over EU actie
      - over vluchten Amsterdam-Beijing
      En meer:

      Verwijderen
  82. Hoe komt het dat de goudprijs nu blijkbaar wel blijft doorstijgen terwijl u toch steeds aangaf dat in tijden van crisis (beurscrash 2018) ALLES verkocht wordt (in de ramsj gezet) wat los en vast zit ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bij elke voorgaande crisis was er nog wat rente, die dan
      werd verlaagd. Nu is er bijna geen, Nul of negatieve rente,
      dus het renteloze Goud lijkt geen concurrentie te vrezen.
      Maar in een echte crisis is Kasgeld Koning, want iedereen
      krijgt dan een telefoontje van de bank om 'bij te storten'.
      Dan krijgt Goud ook een klap.

      Momenteel denken de markten, dat er nooit meer een crisis
      komt, want de Centrale Banken staan klaar om alle vuren
      te blussen. Dat doet denken aan 2000 en 2008, net voordat er
      een grote daling plaatsvond.

      DS

      Verwijderen
  83. Hartelijk dank voor uw antwoord, intussen blijft ook Henrik Zeberg overtuigd van z'n gelijk.



    Henrik Zeberg

    @HenrikZeberg


    #Gold Either I'm mad - or ..! But Gold will crash! Also in terms of #EUR. I will here try to lay out EW-rationale (which by the way is supported by a lot of indicators etc.). 240 characters are not enough. Read the text! Remember - Gold following the crash will rally to new highs

    BeantwoordenVerwijderen
  84. DE Chinese cijfers kloppen niet !!

    Coronavirus Outbreak - Wuhan whistleblower discloses highly likely REAL death toll, 1200 ppl/day!

    https://www.youtube.com/watch?v=SqhQ4twrzLg

    Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  85. Harold: hoe weet je of die klokkenluider betrouwbaar is ?
    Every van Rabo HK: experts are saying COVID-19 can linger on surfaces for nine days, and is airborne, and can be passively carried with no symptoms for up to *27* days, nearly double the 14 days previously thought; and other reports show that false negative tests are a serious issue, with at least one confirmed case of a patient being tested negative twice and then switching to positive.
    Dat vind ik ernstig !! Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD @MARCJA:

      De officieele cijfers kloppen natuurlijk niet, want het
      is oorlog. In een oorlog verklap je nooit het juiste
      aantal slachtoffers om juist het moreel van de
      bevolking omhoog te houden. De bevolking krijgt juist
      te horen, dat het ergste voorbij is en dat deze oorlog
      binnenkort wordt gewonnen. Alles wordt straks weer
      'normaal'. Natuurlijk niet.

      DS

      In QOM, Iran, zijn nu onofficieel 50 doden, wat officieel
      ontkend wordt, maar men is van plan om alle namen te
      publiceren. Het regiem staat straks (weer) voor gek.

      Nogmaals: er is een tekort aan medische testkits en waar
      niet getest wordt, is het aantal gevallen (nog) laag.

      Maar dit was toch maar een griepje?

      DS

      Verwijderen
  86. Een vraagje heer Schmull, Is het raadzaam om mijn geld te spreiden op mijn Master card of mijn American Express kaart of op een bank: Rabobank misschien? Ik heb al geld op de ING en de ABNAMRO staan. Bij voorbaat hartelijk bedank.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Spreiding kan nooit kwaad, maar dat hangt af van de omvang
      en ook van de rompslomp, die dat met zich meebrengt.

      DS

      Verwijderen
  87. Geachte,

    Uw Mastercard valt onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. In deze e-mail leest u meer over de dekking. Via icscards.nl/depositogarantiestelsel kunt u het Informatieblad Depositogarantiestelsel downloaden.

    Wat houdt het Depositogarantiestelsel in?

    Financiële instellingen met een Nederlandse bankvergunning zoals International Card Services (ICS) vallen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Het Depositogarantiestelsel houdt in dat als ICS niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen, Card-houders hun tegoeden vergoed kunnen krijgen tot een bepaald maximum.

    Welk bedrag wordt vergoed?

    Het Depositogarantiestelsel vergoedt een maximum bedrag van € 100.000,- per Card-houder per bancaire instelling. Voor de berekening van de vergoeding worden alle tegoeden die u bij ICS heeft bij elkaar opgeteld. Heeft u meerdere Cards, dan geldt het totale positieve saldo van alle Cards gecombineerd. Bij ICS kan alleen de Hoofd Card-houder aanspraak maken op een tegoed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Vergeet niet de BAIL-IN regels van de Europese banken.
      Daarom verhuist het Grote Geld naar Amerika, want de
      FDIC staat daar achter het banksysteem.

      Verder is het DGS in Europa een wassen neus. Net zoals
      het DGS in Ijsland destijds voor hun bankencrisis. Dat
      betekent, dat men bij een crisis misschien wel 10 of
      20 jaar moet wachten, voordat er misschien geld op tafel
      komt.

      Bail-in regels moeten voorkomen, dat de
      belastingbetaler moet opdraaien voor banken, die omvallen.
      Er zijn immers nog duizenden miljarden aan NPL's
      (non-performing loans, die geen rente of aflossing betalen,
      dankzij politieke beslissingen om leningen te verstrekken).

      Fraude was decennialang niet alleen beperkt tot Griekenland.

      DS

      Verwijderen
  88. Martin Armstrong : I have suggested that Europeans should open a bank account in a US bank that does NOT have branches in Europe.

    https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/real_estate/real-estate-foreign-investment-that-drives-up-prices/

    Waarom een US bank zonder vestigingen in Europa?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Waarschijnlijk i.v.m. de onvermijdelijke crisis van het
      Europese banksysteem, dat sinds de GFC in 2008 nooit
      is geherstructureerd. Dus Amerikaanse banken met
      bijkantoren in Europa zouden kunnen worden meegesleept
      in de volgende Europese bankencrisis.

      DS

      Verwijderen
  89. Germany Confirms First Coronavirus Case As CDC Warns Pandemic "No Longer A Question Of 'If', It's A Question Of 'When'"

    Vanuit China/Azië naar Europa/Italië.

    Keerpunten: De Zwarte Dood

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=454&v=tZyJpFa5Y_c&feature=emb_logo

    BeantwoordenVerwijderen
  90. Heer Schmull,

    Waarom zou de FED het systeem niet reden? Verlies van??

    De open-deuren intrappen:

    Market Meltdown: IMPORTANT UPDATES..

    https://www.youtube.com/watch?v=mG4CmY4Dkqc

    Hartelijk bedankt.

    Klaas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry, verkeerd filmpje. Hier het juiste filmpje over de vraag, of de FED moet inspringen:

      https://www.youtube.com/watch?v=3V83J5wZBYU

      Verwijderen
    2. @KLAAS:

      Luister niet naar dit lichtgewicht. Paniek is des duivels
      oorkussen. Probeer gewoon om zelf dat Virus niet op te
      lopen door voorzorgsmaatregelen te nemen en voorzichtig
      te zijn bij groepen mensen.

      Natuurlijk zal de FED inspringen met renteverlagingen en
      QE of een beetje helikoptergeld, zoals nu in enkele
      Aziatische landen. Maar dat zal het Virus niet stoppen.
      Men stopt eenvoudig met reizen en inkopen doen. De
      economie krijgt, op korte termijn, toch een enorme klap.
      Bovendien gaat bijna alles gewoon dicht en in Noord-
      Italie mag je al je huis niet uit. Speel maar wat computer-
      spelletjes, want dat wordt nog eens vervelend.

      DS

      Verwijderen
    3. Hartelijk bedankt heer Schmull. Zag vandaag veel mensen hamsteren,
      Paniek zit er goed it. Scholen dicht in Japan. ElAl vliegt niet meer naar Thailand e Italië, Florence is een uitgestorven stad las ik op twitter. Wat erg als je je brood moet verdienen in de toeristen sector....

      Iedereen het beste,

      Klaas

      https://www.youtube.com/watch?v=64tyQOUTaNg

      Verwijderen
    4. dat is wel fantastish voor het milleu ,80% minder transport ,dan kunnen we weer 120 rijden ,helaas dat hoor je niet van die milleu crimineel

      Verwijderen
  91. Hij blijft leuk:

    https://twitter.com/HenryJP5/status/1232763421554245632?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  92. Beste heer Schmull,
    Als straks de crisis uitbreekt en de woningmarkt stort in. Dan zit je met meerdere afbetaalde huizen toch goed?
    Vermogen op papier stort in elkaar, net als de belasting daarop. Woningnood blijft voorlopig.
    Hoe ging dit tijdens de grote depressie? Wat gebeurt er met je hypotheekschuld als de euro in eljaar keldert?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @RON VERKERK:

      Als een huis is afbetaald (10% van de huizen in Nederland
      tegenover 30% in Amerika en Groot-Brittannie), dan krijgt
      men geen telefoontje van de bank om 'bij te storten' en
      kan men rustig slapen. Want het vermogen daalt wel, maar
      het was toch een bubbel, die barst, als de economie
      instort. In 2008 verloren 500,000 mensen in Spanje
      hun huis, maar NIET hun hypotheek. In Amerika kan je
      tenminste de sleutel van het huis aan de bank geven en
      ben je er vanaf. In die tijd had ik een client, die
      'margin calls' kreeg van de bank en zijn huis gedwongen
      moest verkopen. De getaxeerde waarde was 48 miljoen Euro,
      maar het werd geveild voor 8,5 miljoen Euro. Als het
      getij keert, dan wordt men pas echt met de neus op de
      feiten gedrukt!

      Als de Euro het ooit niet zou halen, dan worden alle
      schulden of gelijkelijk verdeeld in de (nieuwe) valuta's
      van 19 lidstaten of iedere lidstaat verandert de schuld
      in de nieuwe eigen valuta. Waarschijnlijk het laatste,
      want de Eurozone is geen echte monetaire unie en de EU
      is geen echte unie. Frankrijk is lid van de Veiligheidsraad,
      niet de EU. Dus die Unie is een wensdroom, maar geen
      werkelijkheid.

      DS

      Verwijderen
  93. Roubini: it will be a disaster, war with usa and iran and/or china could happen. And trump is dead..
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  94. "...of een beetje helikoptergeld, zoals nu in enkele Aziatische landen."

    Hongkong kondigt helicoptergeld aan? :

    https://www.scmp.com/news/hong-kong/politics/article/3052405/hong-kong-budget-hk120-billion-relief-package-includes

    BeantwoordenVerwijderen
  95. Af en toe komen dromen uit:

    https://twitter.com/realwillmeade/status/1233142390065684480?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  96. Marcja, heb je een link over uitspraak Roubini? Dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  97. Heer Schmull, tellen dollars op een dollarrekening mee voor de depositogarantie of wordt het als belegging gezien?

    En is euro's in usd beleggen momenteel verstandig?

    mvg//Harold

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen