Translate

donderdag 1 oktober 2015

VALLENDE MESSEN!

VALLENDE MESSEN!

Sommigen zien een prijsdreun als een buitenkans. Anderen wachten liever de aanleiding tot zo’n koersval af. De meesten verroeren zich niet, kijken ademloos toe en voelen zich als versteende fossielen. Eindelijk begint het door te dringen, dat het goed mis is met de wereldeconomie, ondanks een rente, die in 5000 jaar nog nooit zo laag is geweest, al 7 jaar lang! De Bloomberg-grondstoffenindex is in de laatste 7 jaar met ruim 60% ingestort naar een 16-jarig laagtepunt, maar de overproductie is nog in volle gang. Men hoopt het langer vol te kunnen houden dan de concurrentie, terwijl groei en inflatie straks weer zouden kunnen terugkeren. Er is immers niets fundamenteels aan de hand, want alle bezorgdheid over, met name, China, lijkt toch ‘tijdelijk’? Ondertussen zit het rendementsverschil (‘spread’) tussen kwaliteits-bedrijfsobligaties en Treasuries al 2 jaar in de lift, wat duidt op toenemende onzekerheid. De gigantische obligatiemarkt (‘het slimme geld’) ruikt onraad en geeft de voorkeur aan staatsleningen, die in ieder geval worden gedekt door de belastingbetaler. Een bedrijf, echter, heeft zijn eigen lot vaak niet in eigen hand, zeker niet, na alle financieele engineering, die de balans heeft verzwakt. Met afgrijzen begint men zich af te vragen of de wereld opeens moet rekening houden met een veel grotere economische schok dan in 2008. Het lijkt steeds minder verstandig om vallende messen proberen te vangen!


De crisis van 2008 werd veroorzaakt door $ 1000 miljard aan gestructureerde Subprime en Alt-A producten, die opeens onverhandelbaar bleken. De verliezen liepen op tot wel $ 200 miljard. Toch moesten de Centrale Banken zo’n $ 16.000 miljard uit de lucht toveren om de financieele sector op de been te houden. De huidige, potentieele, verliezen in de kredieten, verstrekt aan de grondstoffensector (vooral olie!) en aan de noodlijdende opkomende markten, zijn echter minstens 10 maal zo groot, exclusief derivaten! Maar de Centrale Banken kunnen dit keer alleen bijspringen, als zij een algehele vertrouwenscrisis in het geld zouden willen of mogen riskeren, doormiddel van het gevaarlijke ‘helikoptergeld’, waarbij aan het banksysteem wordt voorbijgegaan. De omloopsnelheid van het geld, de gemiddelde frequentie, waarmee dat wordt uitgegeven, dat al decennia in een neergaande trend verkeert, zou omhoog kunnen schieten. Als geld een hete aardappel wordt, dan beleeft een monetair systeem zijn eindspel. Net zoals een patient, die de geest geeft, in geval van overdosering van medicijnen. Denkt men nu werkelijk, dat Centrale Banken in ontwikkelde landen, zonder politiek mandaat, zomaar zouden overgaan tot een dergelijk riskant beleid? Uiterst twijfelachtig, vooral in Amerika.

Kan een economische werelddepressie dan geen halt worden toegeroepen? De Grote Financieele Crisis van 2008 werd toch, met alle beschikbare middelen, succesvol bestreden? De ingewijden weten wel beter. Voornamelijk improductieve schulden en schulden, verstopt in derivaten in de vorm van swaps, bleven exponentieel stijgen. Dus schulden, die, bij lange na niet, de rente en aflossing zullen kunnen bijhouden, omdat het ontbreekt aan voldoende inkomsten. Een wereldwijde vertrouwenscrisis in de kredietwaardigheid van vele landen en bedrijven komt steeds dichterbij, naarmate de kortstondige liquiditeitsinjecties van Centrale Banken steeds minder effect sorteren en de economische groei het laat afweten. Bovendien komt aan concurrerende valuta-devaluaties eerder een eind dan men denkt. In de eerste helft van 2015 is de wereldhandel al het meest ingekrompen in 7 jaar (WTO)! Wacht maar, totdat landen terugslaan met handelsbarrieres. De donkere dagen van de jaren ‘30 doemen op. Elke generatie lijkt zo’n periode van hardleersheid te moeten doormaken.

Inderdaad moet eeuwige welvaart, doormiddel van onbeperkte schuld, nog uitgevonden worden. Daarom ontkomt elke generatie NIET aan een pijnlijke ontnuchtering, na de feestroes van schijnwinsten en van banenvernietigende fusies en overnames (een nieuw record!), vanwege een losbandig monetair beleid. Alle zeepbellen worden opeens doorgeprikt en zullen barsten. Structurele deflatie wordt troef. Degenen, die zich koning te rijk voelden, komen berooid uit de stofwolken van deze puinhoop tevoorschijn. Daarom blijft kasgeld, in Amerikaanse Dollars, liefst in de vorm van Treasuries, nog jarenlang de allerbeste belegging. Wie wil het risico lopen met andere valuta’s en andere staatsleningen van veel zwakkere landen, die slechts beperkt verhandelbaar zullen blijken? Want reken maar, dat talloze landen dit keer niet zullen ontkomen aan een of andere vorm van faillissement. Alleen het machtige Amerika heeft in de geschiedenis bewezen om harde maatregelen niet te schuwen, als het erop aankomt. Zeker na het Obama-tijdperk.

Natuurlijk is het vermogen van de internationale bezittende klasse op de vlucht geslagen, nu de bom is gebarsten in de Opkomende Landen, China en Rusland, terwijl het spook van de zoveelste crisis in de Eurozone rondwaart. En niet te vergeten, de brandhaarden in het Midden-Oosten, die voortdurend worden aangewakkerd en lijken te ontaarden in een echte, hete oorlog. Bovendien lijkt negatieve rente overal gemeengoed te worden. Daarom zijn de onroerend goedprijzen op toplocaties, zoals Londen (West End) en New York (Manhatten), tot lachwekkende hoogten gestegen. Het wanhopige Grote Geld probeert om op die manier, via offshore-centra, privacy-bescherming te waarborgen in een beleggingscategorie, die, net zoals kunstwerken en antieke Ferrari’s, risicoloos schijnt, vooral als de gevreesde ‘geldvernietiging’ door de Centrale Banken ooit werkelijkheid zou worden. Maar de komende werelddeflatie zal korte metten maken met die illusie van de eeuw en de waarde van dergelijke, illiquide, overgewaardeerde activa, zal uiteindelijk een fractie bedragen van de prijs, waarvoor men die destijds heeft aangeschaft. Bij de komende internationale Margin Call, waarbij de prijs van activa daalt tot beneden de hoogte van de uitstaande schuld, moet alles, tegen elke prijs, worden ‘geveild’. De veilingprijs staat in geen verhouding tot de taxatiewaarde. Slechts enkele wankele partijen, die de klos worden, kunnen dan de prijs van de gehele beleggingscategorie onderuit halen. Het leven bestaat nu eenmaal uit eb en vloed!

Pikzwarte wolken pakken zich samen boven Duitsland en de rest van de Eurozone. Geen wonder, dat de ECB zint op een manier om de Euro nog verder omlaag te drukken via een grotere monetaire versoepeling. Dat zou slechts een tijdelijke reddingsboei betekenen. De kosten van de toevloed van miljoenen vluchtelingen, het VW-schandaal, de hachelijke situatie van de RWE en E.ON-giganten (die reeds 200 miljard Euro in waarde gedaald zijn), dreigen uit de hand te lopen. Als klap op de vuurpijl, gonst het (weer) van geruchten over Deutsche Bank met derivaten, die 15 maal zo groot zijn als de totale Duitse economie. Het was een van de twee banken, die dit jaar zakte voor de Federal Reserve - stresstest van 31 banken. Wordt het nu eindelijk duidelijk, dat de huidige architectuur van de Eurozone niet door de beugel kan? Een echte monetaire unie met een gemeenschappelijke begroting en een gemeenschappelijk deposito-garantiestelsel lijkt meer dan ooit geboden. Het Stabiliteits- en Groeipact (2012), pakweg Begrotingspact, van de lidstaten van de Eurozone (begrotingstekort hoogstens 3% en Staatsschuld hoogstens 60% van het BBP) is een funest, inflexibel verdrag voor ‘soevereine’ landen, wat aanleiding zal worden tot een ‘Doomsday’-scenario, vooral in een ‘hete’ oorlog, zoals nu. Zo’n Begrotingspact kan nooit een echte monetaire unie vervangen. Daarom is dit een teken aan de wand, dat de Eurozone de komende wereldchaos niet zal overleven. Vele, technisch ‘failliete’, lidstaten zullen betrokken raken bij de (zeer lange?) oorlog in het Midden-Oosten, met herinvoering van de dienstplicht. Er zijn immers 19 miljoen werklozen (11.1%) in de 19 lidstaten van de Eurozone, waarvan liefst 15% al meer dan 4 jaar geen baan heeft. Het lijkt een kwestie van tijd, dat het Grote Geld Europa voorgoed vaarwel zegt, voornamelijk richting Amerika.


In Amerika werd de Federal Funds - rente door de Federal Reserve aangewend om de economie te sturen, via een verhoging of verlaging. Deze rente wordt door de banken onderling berekend voor kredieten aan elkaar. Maar sinds 7 jaar lijkt deze rente onveranderd op 0% te zijn verankerd (‘Zero Lower Bound’) en is als monetair instrument niet meer bruikbaar. Daarom is er een ‘schaduw’ Federal Funds - rente (Wu-Xia) ontwikkeld, die gebaseerd is op de Futures markt en op het mogelijke effect van de monetaire versoepeling (QE). Deze negatieve ‘schaduw’-rente is al 1 ½ jaar omhooggegaan, na een dramatische daling van ruim 5 jaar. Deze ‘verkrapping’ van het monetaire beleid verklaart de huidige ontrafeling van de Bullmarkt:




Tegelijkertijd heeft de ‘slimme’ obligatiemarkt deze week een belangrijk signaal gegeven:
de 5-jarige Amerikaanse obligaties hebben een inflatie ingeprijsd (‘breakeven %’), die lager is dan 8 jaar geleden (Lehman-faillissement)! De 5-jarige Europese obligaties vertonen dezelfde neergaande trend. Dit lijkt steeds meer op de deflatie-trend in Japan, die de Japanse Nikkei-225-aandelenindex, vanaf 1990, gedurende een periode van 18 jaar, met 80% deed kelderen. China en de opkomende markten staan op het punt om hun deflatie en hun enorme overcapaciteit naar het Westen te exporteren. Dat heeft een hogere reeele rente tot gevolg (rente na inflatie/deflatie), wat fantastisch is voor Kasgeld, maar catastrofaal voor Schuld. Het is dus nog niet te laat om opgepompte activa van de hand te doen!



DIEDERIK SCHMULL


1 October, 2015

WESTCLIFF-On-SEA, U.K.


==

175 opmerkingen:

  1. Kunt u uitleggen wat er zo fantastisch is aan de VS? Het enige wat het land lijkt te exporteren is oorlog, slechte films en papieren papiertjes, genaamd Federal Reserve Notes. Zoals u al zei de rente staat al 7 jaar extreem laag en wat zijn de resultaten, nog meer schulden, vooral voor de US overheid, verdubbeld naar USD 18 triljard sinds 2008. De arbeidsparticipatie ligt op hetzelfde niveau als in 1977.
    https://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?id=CIVPART,
    Sinds NAFTA (1994) en de MFN status voor China (1999) zijn er miljoenen goed betaalde blue collar worker banen verdwenen. Tegenwoordig (o.a. vanwege Obamacare) zijn er alleen maar part time banen voor baristas en obers aan het bijkomen, niet echt wat je nodig hebt voor een goed draaiende economie. In de VS leven bijna 50 miljoen mensen op food stamps en wordt de middenklasse steeds verder uitgehold (een fenomeen wat we overigens in de gehele westerse wereld zien). De dollar lijkt sterk omdat EM massaal hebben geleend in dollars tegen lage rente, maar toen de wereldhandel (en dus de grondstofprijzen) instortte kwamen de EM dus ook in de problemen met hun valuta. Tegelijkertijd is de dollar zo'n 98% aan waarde verloren sinds 1913 (oprichting van de Fed; toen USD 20 per ounce) en sinds 1971 97% (toen USD 35 per ounce). Moet ik dan geloven dat de USD een goede 'store of value" is? Bovendien, wat dacht u van de bail-ins die er aan gaan komen de komende jaren om insolvente banken overeind te houden, daar gaan m'n centen, gestolen door de overheid namens de banken. De wetgeving is al zodanig aangepast dat je als depositohouder een schuldeiser van de bank bent geworden, m.a.w. het geld is niet echt meer van jou (vraag dat maar aan de pensionados op Cyprus). Hierbij een fantastische talk van Richard Werner (auteur van Princes of the Yen) die een lesje economie geeft die fenomenaal is
    (skip intro van 12 minuten). Een lage rente helpt niet om de economie aan te jagen, maar wel krediet voor productieve doeleinden. Private banken scheppe geld uit het niets op het moment dat iemand een lening aangaat en zijn handtekening zit, niet door de depoisto's van anderen uit te lenen Etc.
    https://www.youtube.com/watch?v=9Um9wR46Ir4
    "Paper money eventually returns to its intrinsic value -- zero." - Voltaire
    “Gold is money. Everything else is credit.” JP Morgan in 1912
    Met vr gr. Joe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. toevoeging: ik heb het over goud als ik zeg dat de waarde van de dollar 98% aan waarde heeft verloren sinds 1913 en 97% sinds 1971
      Joe

      Verwijderen
    2. @JOE:

      Inderdaad gaan geleidelijk bij velen de ogen open, hoe het financieeele
      systeem werkt. Dat systeem is niet zomaar uit de lucht komen vallen.
      Dat heeft zich gedurende honderden jaren zo ontwikkeld, na vallen en
      opstaan.

      Maar alles is relatief. Natuurlijk is Amerika geen paradijs, maar het
      heeft momenteel nog steeds de beste kaarten en dat blijft zo,
      gedurende nog vele decennia. Europa is verdeeld en valt weer
      uitelkaar. China en Rusland worden gerund door een puissant
      rijke maffia. De corrupte Opkomende Landen zinken.

      De Amerikaanse mentaliteit verschilt wezenlijk van de rest van de
      wereld. De reden, dat men destijds naar Amerika vertrok, was
      omdat men het individu onbeperkt kansen wilde bieden ('pursuit
      of happiness'), terwijl de elite elders die kansen juist beperkte.
      Dit hield natuurlijk ook in, alle voor- en nadelen van grote
      welvaartsverschillen. Als men 'arm' is, dan wordt dat beschouwd
      als 'eigen schuld'. Trouwens, zelfs in Amerika, krijgt 50% van
      de bevolking een uitkering.

      Ik beveel Fysiek Goud al aan sinds 1971, als verzekering, niet
      als belegging (zonder rendement), ongeacht de prijs. Het is een
      verzekering tegen het ondenkbare, zoals 'nieuw geld' of oorlog.
      Het behoort niet meer dan 10 of 20% van een vermogen uit te
      maken. In een verzekerde kluis onder eigen beheer.

      Maar een eventueel nieuw monetair systeem ('reset') komt alleen
      als het echt moet, als de economische werelddepressie toeslaat.
      DAN pas gaat men om de tafel zitten en is men bereid tot
      concessies. Dus NA de instorting van de prijs van, meestal
      gefinancierde, vaste activa. Als die overgewaardeerde activa
      met 50 tot 80% zijn gedaald, komt er weer een nieuw systeem,
      zoals in 1934. Dus voorlopig, nog jarenlang, zal USD Kasgeld
      verreweg de beste belegging blijken.

      De Goudprijs kan ook nog halveren, niemand weet de 'bodem'
      van een daling. Toen ik over Goud sprak in mijn jongere jaren
      werd ik uitgelachen. Maar mijn argument was altijd, dat wat 'goed'
      was vooir Centrale Banken, zeker goed is voor anderen. Maar
      tijdens deflatie, stijgt de reeele rente, wat funest is voor Goud.
      Eventuele activa-inflatie van tegenwoordig is TIJDELIJK.

      Bankdeposito's hebben alleen zin bij bedragen, die de dekking
      van het depositogarantiestelsel niet te boven gaan. Het Grote Geld
      moet daarom naar Treasuries, de meest liquide markt ter wereld,
      die nooit dicht zal gaan. Heeft men tientallen miljoenen, dan
      weigeren banken dat tegenwoordig te accepteren, vanwege de
      strengere regels voor buffers.

      Dus wees voorbereid op de Grote Deflatie, die trouwens allang aan
      de gang is , overal ter wereld. In Japan zijn de prijzen van vaste
      activa nu 3/4 lager dan in 1990, sinds deflatie duidelijk werd.
      Het Japanse demografie-probleem breidt zich nu over de gehele
      wereld uit, inclusief China (1-kind beleid).

      DS

      Verwijderen
    3. Dank voor uw uitvoerige reactie! Ten eerste moest ik een beetje grinniken om uw bewering dat China en Rusland worden geregeerd door een puissant rijke maffia; alsof dat in de VS niet zo is! Het hele idee dat er zo iets is als democratie in de VS is gewoon lachwekkend. In wezen is het een eenpartijstaat met twee smaken, om de wereld en de bevolking het idee te geven dat er wat te kiezen valt. Dat is niet zo. Ten tweede, zoals u misschien weet is de "elite" bezig de wereld voor te bereiden op een wereldregering. Kijk maar eens naar het VN congres dat werd gehouden eind september met de paus in de hoofdrol onder het mom van "global warming" en andere onzin;
      https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld
      Het is belangrijk om te realiseren dat alle lidstaten hier aan mee doen , waaruit de conclusie getrokken kan worden dat deze allemaal in de zakken zitten van de internationale bankiers. De spanningen die we zien tussen Rusland en de VS zijn allemaal voor de bühne, zodat we straks gaan kiezen voor een wereldregering, zodat dit zogenaamd nooit meer gebeurt. Dit betekent dus dat de VS, die een veel te dominante positie hebben vanwege de US dollar als reserve currency en het leger, van binnen uit uitgehold moest worden, iets wat inmiddels aardig gelukt is. Als iemand zich afvraagt waarom Obama zo slecht bezig is, dat is het antwoord, dat is zijn opdracht! De US dollar gaat deze rol dus verliezen, wat slecht nieuws is voor de houders van deze munt. Dit gebeurt geleidelijk, door bv. de vele swap facilities die China heeft gesloten met talloze landen (ook Frankrijk, UK, Canada, NZ etc.) maar is op dit moment aan het versnellen. Terwijl krampachtig wordt geprobeerd de dollar te redden door het echte geld, goud, te onderdrukken door allerlei derivaten (goudprijs is gebaseerd op futures contracten, hahaha) is China (in dit land hebben ze papieren geld „uitgevonden“, dus ze weten waar ze het over hebben) grootschalig bezig fysiek goud in te slaan (net als Rusland overigens) zodat ze straks een munt hebben die (gedeeltelijk) wordt gedekt door fysiek goud. Als dit bekend wordt komt de grote revaluatie, die tot nu toe zo angstvallig wordt tegengehouden, en gaat de US dollar door het putje. De goudprijs (de spreekwoordelijke kanarie in de (goud)mijn) wordt onderdrukt om te voorkomen dat „burgertjes’ zich gaan realiseren dat er wel iets aan de hand zou kunnen zijn en beginnen met goud in te slaan. Dit is wel het laatste wat de overheden willen, want mensen met goud zijn veel minder afhankelijk van hun systeem van digitale troep, die ze op ieder moment kunnen laten ploffen. Wat er in wezen zou moeten gebeuren is dat het privilege dat private banken hebben gekregen om currency uit het het niets te scheppen (de Fed is ook een private corporation), moet worden afgenomen en moet worden teruggegeven aan een overheid of instantie die dit doet in het algemeen belang. Zo lang wij hier niets aan doen zullen we (financiële) problemen blijven houden. Hier gaat Richard Werner in zijn verhaal ook uitvoerig op in (zie vorige comment). Tot slot, deflatie betekent enorm veel faillisementen (van burgers en bedrijven tot overheden), wat betekent dat goud, wat als enige geen counter party risk kent, enorm in waarde zal stijgen t.o.v. andere asset classes. Ik heb begrepen dat Deutsche Bank aardig in de problemen zit....
      „Most ignorance is vincible ignorance. We don’t know because we don’t want to know.”
      Aldous Huxley

      Verwijderen
    4. @JOE:

      De wereld is nu eenmaal een schaakspel, maar Amerika is NOG
      LANG NIET schaakmat. Andere, veel zwakkere landen, inclusief
      China en Rusland, en zeker Europa, wel.

      Uw verhaal is vooral gebaseerd op de sprookjesvertellers op het
      internet, die meestal niet geschoold zijn in de financieele sector.
      Bewijzen voor complottherieeen worden nooit gegeven. Ik ga al
      bijna 50 jaar mee in die sector en het is zo complex en het
      verandert zo voortdurend, dat men altijd 'achter' is. Daarom
      hoort men zoveel halve waarheden.

      De Goudmarkt is piepklein en geheim. Dus vergeet ALLE verhalen
      over grootscheepse aankopen van China en Rusland. Slechts 10%
      van het Goud is in bezit van de Opkomende Markten, inclusief
      China en Rusland. 70% is in handen van het Westen. Natuurlijk
      moeten zij wat Goud kopen als reservedekking voor hun valuta's,
      maar slechts 5% van het Goud is verhandelbaar, de rest is in
      vaste handen. Dus het duurt nog decennia, voordat zij een
      behoorlijke positie hebben opgebouwd. Toegegeven, de bewijzen
      van Goudposities worden opzettelijk achtergehouden.

      Geldcreatie in handen geven van politici is levensgevaarlijk. Daarom
      is men destijds van dat systeem afgestapt. Misschien wordt het
      in Europa geprobeerd, als het uitelkaar valt. Dan zal de rol van de
      Dollar, als reserve-valuta, scherp toenemen. Wat er zeker NIET
      komt is een IMF-valuta (SDR), want niemand wil zo'n onding
      in bezit hebben voor handel of reserves. Zelfs de Deutschmark,
      toen die nog bestond, was zo klein, dat het de Dollar's rol nooit
      bedreigde, ondanks het feit, dat het, opzettelijk, steeds zwakker
      werd.

      Een wereldregering? Ach, de laatste poging, de Eurozone, dreigt
      te mislukken, net zoals alle andere 150 voorgaande unies. Ook
      het Romeinse Rijk ging failliet. Integendeel, de wereld heeft
      genoeg van al die internationale regelgeving en elk land wil
      zijn eigen lot bepalen, zie Catalonie en Schotland. Zelfs Nederland
      hield het 80 jaar vol om zich te verlossen van het Spaanse juk.

      DS

      Verwijderen
    5. Aha, de alu hoedje/tin foiled hat/conspiracy nut kaart! Een bijzonder zwakke kaart, gegeven wat er allemaal bekend is geworden, als ik zo vrij mag zij. Naturlijk zijn dit soort theoriën op het Internet te vinden, in de MSM (gecontroleerd door de „elite“) vinden we deze uiteraard niet. Gelooft u het officiële verhaal over 911? Gelooft u het officiële verhaal over de JFK assassinatie? Ik ook niet! Veel conspiracy theoriën zijn conspiracy feiten geworden, zoals de LIBOR affaire, de FX rigging etc. Maar als de „elite“ niet plant voor een wereldregering, vanwaar dan uitspraken van David Rockefeller (een bekende Bilderberg attendee) als de volgende;

      "We are grateful to the Washington Post, The New York Times, Time Magazine and other great publications, whose directors have attended our meetings and respected their promises of discretion for almost forty years. It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subjected to the bright lights of publicity during those years. But, the work is now much more sophisticated and prepared to march towards a world government. The supranational sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the national auto-determination practiced in past centuries."
      David Rockefeller, 1991

      Is hij slechts een “grappenmaker”. Gelooft u dat zelf? Nee, natuurlijk wil ik geen wereldregering, en de meeste mensen op dit moment ook niet. Maar deze duivels (een ander woord is er eigenlijk niet) zijn druk doende dit te orkestreren d.m.v. de beproefde formule; schep een probleem, waar een reactie op volgt en geef de oplossing. Niets is ze te dol, oorlogen, ziekten, financiële crises etc. want het zijn psychopaten, een ongeneesbare aandoening.

      M.b.t. uw uitspraak dat we politici niet aan de geldraan moeten laten zitten, het volgende. De zittende politici zitten allemaal in de zakken van het grootkapitaal, en ze zitten er niet voor ons. Als de grote schoonmaak eindelijk komt, zijn zij de eerste om te verdwijnen. Bovendien, u zegt dat politici er een puinhoop van zouden maken, maar in de praktijk is gebleken dat bankiers zonder enige verantwoording te hoeven afleggen (ja, zo af en toe pro forma, zoals de Fed chair voor het Congress) er al een gigantische puinhoop van hebben gemaakt, en dat is een vaststaand feit.

      Tot slot, gaarne bewijs voor uw bewering dat het westen nog steeds 70% van al het goud bezit, want dat blijkt absoluut niet uit de balansen van de westerse centrale banken (tenzij u de Rothschilds, Vaticaan en andere misdadigers meerekent). Waarom duurt het dan zo lang (7 jaar!) voor dat de NY FED het goud van de Duitsers kan retourneren. Waarom is er sinds de jaren ’50 geen audit meer geweest van Fort Knox. Ik ben benieuwd of u het antwoord heeft!

      Met vr gr
      Joe

      Verwijderen
  2. Beste heer schmull, bedankt voor weer een zeer interessant betoog. Wel blijf ik me afvragen van dit voor de 'gewone' man betekent in NL. Een gezin met een hypotheek, twee thuiswonende kinderen en niet gek veel spaargeld. Wat zijn daar de beste opties voor?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      1) Sparen, sparen, ondanks lage of geen rente. Geeft niet, want de
      reeele rente stijgt in de komende deflatie. 2) Hypotheekvrij huis,
      zodat u rustig kan slapen, ook als dat huis 50% in waarde daalt.
      De prijs van vastgoed is schijn en is afhankelijk van de economische
      situatie. De meesten zijn helemaal geen eigenaar, maar slaaf
      van de bank 3) een paar Gouden Munten in uw bankkluis. Ze
      zijn nog mooi ook. Er is niets zo fijn als het bekijken van je eigen
      schatkist. 4) blikgroente, water en een moestuin of een groente-
      teelt op het balkon. Juist, zulke tijden breken weer aan. Het is
      weer 1936.

      DS

      Verwijderen
  3. Dank voor uw nieuwe verhaal ! Een vraagje: op dit ogenblik bieden ook de nederlandse pensioenen hypotheken aan, Zoals MUNT hypotheken. . Tegen interessante rentes. Ziet u nadelen tov een bank als hypotheekgever ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Pensioenhypotheken zijn politieke hype. Schoenmaker blijf bij je
      leest. Er is een enorm ongedekt tekort bij de pensioenfondsen,
      dat angstvallig wordt verzwegen. Dat is wereldwijd. Dus men sluit
      een contract met een instelling, die in een lange termijn crisis zit.
      Waarschijnlijk ten koste van hen, die zo'n contract afsluiten.
      Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de banken. Dus: probeer die
      hypotheek zo snel mogelijk af te lossen, desnoods met 3 banen
      tegelijk. Als de crisis toeslaat, is men als schuldenaar niet jarig.

      DS

      Verwijderen
    2. Heer Schmull....waar bestaat dat ongedekte tekort van de pensioenfondsen uit....overgewaardeerde assets?

      Verwijderen
    3. Could I refer the righthonorable gentleman to the question I posed some hous ago?

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Excuses voor de vertraging, maar het weekend is voor vertier, want
      dan blijf ik jong.

      De pensioentekorten zijn ontstaan door investeringen, die mis
      zijn gegaan en door de bedrijven zelf, die de zogenaamde
      'overwaarde' , wegtrokken en telden bij de bedrijfswinst. De
      totale tekorten bij Amerikaanse pensioenfondsen worden nu
      geschat op $ 121,000 miljard, net voordat er een demografische
      tijdbom, ook in Amerika, zal ontploffen. Het pensioenfonds
      CALPERS (Californische staatspensioenfonds - $ 250 miljard
      in activa) verhoogt nu de bijdrage met 61% over de komende
      5 jaar. Dit probleem is wereldwijd. Daarom heeft gemeenschappelijk
      beleggen via een pensioenfonds zijn langste tijd gehad. Men
      zal voor ZICHZELF moeten zorgen, met een EIGEN, persooonlijke
      strategie, die past bij uw EIGEN profiel. Het pensioenfonds-
      systeem werkt niet meer bij steeds minder nieuwe deelnemers:
      het is een PONZI.

      DS

      Verwijderen
    5. uw voorbeeld betreft de USA pensioenfondsen, niet de nederlandse.
      marcja

      Verwijderen
  4. hadewych von mises1 oktober 2015 om 18:41

    heeft het bvb wél zin vastgoed te kopen, maar enkel bvb 75%van de vraagprijs te bieden en te hopen dat de verkoper loslaat ? Of is zelfs 75% teveel ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Nee. In Japan staat onroerend goed 3/4 lager na 18 jaar. Wacht tot
      er een veiling komt. Een vroegere client van mij moest zijn woning
      veilen en toen kwam er een prijs tevoorschijn, die 80% lager was
      dan de taxatiewaarde. Speculatieve aankoop, dus niet voor eigen
      bewoning, moet worden uitgesteld, nog JARENLANG.

      DS

      Verwijderen
  5. DS:... Bovendien komt aan concurrerende valuta-devaluaties eerder een eind dan men denkt. ......

    Waarom/waardoor ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Toen ieder land de vorige keer devalueerde ten opzichte van de Dollar
      tijdens de jaren '30, kwam Amerika opeens met de SMOOT - HAWLEY
      Tariff Act, die de importtarieven van 20,000 producten drastisch
      verhoogde. Dat versnelde de instorting van de wereldhandel.
      Nu 99% van de wereld dit herhaalt, is de kans heel groot, dat
      de volgende president (Trump??) zo'n maatregel zou toejuichen.

      DS

      Verwijderen
  6. @

    Een uitermate belangrijke ontwikkeling in Treasury rendementen:
    doorgebroken naar beneden door de 2.00%! (Lager rendement is
    hogere waardering). De neergaande trend sinds 2011 is nu bevestigd.
    Een nieuw laagtepunt is in zicht en de 1% is nu zonder meer mogelijk,
    tegen de verwachting van 99% van de deskundigen in. Alle economische
    groei- en inflatieverwachtingen worden WEER naar beneden aangepast.
    Geen verrassing voor de Bloglezers:

    http://www.bloomberg.com/quote/USGG10YR:IND


    Treasurys to the moon after lame jobs report !

    In addition to September jobs gains of just 142K vs. 203K expected, August gains were revised down to 136K from 173K, and July's to 223K from 245K - total downward revisions of 59K. Job growth this year has averaged 198K per month vs. 260K in 2014.The unemployment rate held steady at 5.1%, but was helped by a twenty basis point decline in the labor force participation rate to 62.4%. The broader U-6 unemployment rate fell to 10% from 10.3%.The average workweek actually fell 0.1 hour to 34.5 hours. Average hourly earnings also fell - by a penny to $25.09. They're higher by 2.2% Y/Y.The 10-year Treasury yield has busted through 2%, now off nine basis points to 1.95%. TLT +1.2%, TBT -2.4% premarket

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @

    Fors prijsherstel in GOUD vandaag, vanwege dekking van de Shortposities.

    Tegenvallende economische cijfers, een enorme daling in de groothandels-
    prijzen in Europa, een Amerikaanse rentestijging, die steeds onwaarschijnlijker
    wordt en....de Russische aanvallen in Syrie, die kennelijk straks worden
    UITGEBREID naar Iraq! Een nieuwe QE komt dichterbij, overal. Helpt
    TIJDELIJK.

    http://www.kitco.com/news/2015-10-02/Gold-Rallies-After-Downbeat-U-S-Jobs-Report.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De vraag is dan allereerst hoe lang is tijdelijk, een week, maand, een half jaar ? Wanneer er een nieuwe QE komt lijkt mij dat tijdelijk "diverse maanden" kan duren.
      Het tweede aspect is oorlog in het MO. Er zijn nogal wat stemmen, zowel links als rechts (ook in de UK) die ervoor pleiten met Putin mee te doen. Wanneer dat zo is, wordt Europa meegezogen in een langdurige smerige oorlog. Mij beperkend tot goud (!): dat zou poisitief voor goud kunnen zijn.
      Samenvattend: is het zinvol nu weer wat tenen in de goudvijver te dopen ?
      marcja

      Verwijderen
    2. nog een toevoeging. Zag Buitenhof vanmiddag met analyse Putin/Syrie/etc.. De dreiging van een WOIII, met oorsprong MO wordt steeds groter; "de Russen praten in elke zin over kernwapens.."
      marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      Dat Rusland nu ingrijpt om Assad/Iran/de PIJPLIJN te beschermen
      tegen de Amerikaanse inmenging via Proxies, heeft GROTE gevolgen.
      Dit is zonder meer WW III. Dus er is geen enkel bezwaar om de
      Fysieke Goudpositie te vergroten, ookal is dit misschien nog niet
      de bodem. We zullen het nog meemaken, dat het vertrouwen in
      GELD, dat NIET is gebaseerd op IETS (zoals Goud) -- dus: 'FIAT'-
      geld --, vervliegt. Het kan zelfs worden geweigerd of alleen
      worden geaccepteerd tegen een pijnlijke korting van de nominale
      waarde. We zijn bezig met de eindfase van het huidige monetaire
      systeem. He who has the GOLD, makes the RULES.

      DS

      Verwijderen
    4. betekent dit ook dat goede goudmijn aandelen van belang zijn om weer in te investeren?
      marcja

      Verwijderen
    5. @MARCJA:

      Goudmijnaandelen zijn voor speculanten. Vele mijnbouwbedrijven
      leggen het loodje. De mijnbouwdepressie duurt nog vele jaren en
      50% verdwijnt. Fysiek Goud is verre te verkiezen, want men houdt
      het gewoon vast en legt het weg, ookal zou de Goudprijs nog verder
      dalen. Bij Goudmijnaandelen speelt men het spel van 'Greater Fool',
      wat onverstandig lijkt in deze gevaarlijke tijden. Men kan alles
      verliezen. Bovendien: wie van die lieden in die sector is nog te
      vertrouwen? De meesten zijn sprookjesvertellers.

      DS

      Verwijderen
    6. ik vind uw blogs over fysiek goud en goudaandelen tegenstrijdig. Wanneer goud door oorlogsdreiging stijgt, lijkt het mij logisch dat de aandelen dan ook stijgen.
      marcja

      Verwijderen
    7. @MARCJA:

      Fysiek Goud blijft altijd wat waard. Goudmijnmaatschappijen komen
      en gaan en worden vaak waardeloos. Dat is het verschil. Enkele
      hele grote hebben zich zo volgeladen met schuld, dat zij spectaculair
      zullen omvallen.

      DS

      Verwijderen
  8. Gisteren amtshalve een oud collega van u ontmoet....dhr Van Beek....DNB

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De overheid hoeft uw geld niet meer te pikken, u geeft het ze gewoon

    'Actueel' op een cursus die volgende maand, op 3 november, gegeven gaat worden: 'Effectief omgaan met motivatie en weerstand'.

    Leest u even mee met deze cursus onder leiding van dr. Matthijs van Leeuwen en prof. dr. Rick van Baaren van de Radboud Universiteit Nijmegen: 'De theorie en toepassing van gedragsbeïnvloeding. Hoe kun je burgers beter aanzetten tot gewenst gedrag? Hoe kan gedragsbeïnvloeding gebruikt worden om veranderprocessen soepeler te laten lopen?'

    http://www.parool.nl/parool/nl/508/THEODOR-HOLMAN/article/detail/4154924/2015/10/02/De-overheid-hoeft-uw-geld-niet-meer-te-pikken-u-geeft-het-ze-gewoon.dhtml


    Vr.gr., Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  10. http://www.volkskrant.nl/opinie/de-werkelijkheid-achter-de-willkommenskultur~a4155036/
    Wanneer Merkel valt, valt Europa
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Het is verbazingwekkend, dat juist de Duitse autoriteiten totaal
      onvoorbereid zijn op de toevloed van immigranten. Dit is niet zomaar
      uit de lucht komen vallen. De kans op instabiliteit op korte termijn
      is heel groot. Nu maar hopen, dat de integratie in de komende decennia
      kan plaatsvinden, plus een netto-bijdrage tot de economie.

      In Groot-Brittannie zijn de Poolse immigranten (700,000) uiteindelijk
      zeer positief geweest voor de Britse economie. De uitkeringen per
      hoofd van de Oost-Europeanen (1,3 miljoen) zijn minder dan die van
      de Britten zelf.

      http://www.dailymail.co.uk/news/article-2856046/Britain-home-1-3m-eastern-Europeans-Poles-KRAKOW.html

      Maar een periode van aanpassing is onvermijdelijk.

      DS

      Verwijderen
    2. In het geval van de "vluchtelingen" in Duitsland zijn de perspectieven volgens mij beduidend minder goed: het cultuurverschil is groter, het opleidingsniveau lager, en velen zijn getraumatiseerd.

      Verwijderen
    3. @ DS: In Groot-Brittannie zijn de Poolse immigranten (700,000) uiteindelijk zeer positief geweest voor de Britse economie

      Tot 2005 was Duitsland na de 'Wiedervereinigung' de 'zieke man' in Europa. In 2005 gaf Schröder (regering SPD en 'Die Grüne') het op en nam Mw. Merkel (CDU) het stokje over. En de Duitse lokomotief, mede door HartzIV begon op stoom te komen. Om de eigen arbeidsmarkt te beschermen mochten Polen niet in Duitsland werken tot 2011!! Ondanks het vallen van de grenzen 25 jaar geleden (1990) en toetreden Polen in de EU in 2004.....Duitsland vergrijst nu sneller als Japan. Een krimpende bevolking in de toekomst.

      De alarmklokken gingen in 2013 in Duitsland loeien na:
      http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/10537773/Britain-will-become-biggest-economy-in-Europe.html
      Wederom verslagen door de arriogante Britten? Een Duitse nachtmerrie.

      Wetenschappelijk onderbouwt prof. Sinn in 2014 dat Duitsland 32 miljoen immigranten 'nodig' heeft in de toekomst voor het overeind houden van de sociale zekerheid zoals AOW, pensioen etc.
      http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/hans-werner-sinn-rente-braeuchte-millionen-migranten-13341272.html
      Nu was Duitsland in hoogste staat van paraatheid..........

      En wat zien we in 2015?.......'Wir schaffen das'...

      GL

      GL

      Verwijderen
    4. @GRIJZE LEEUW:

      De EU werd destijds in het leven geroepen om grote uitdagingen,
      zoals de vluchtelingencrisis, gezamenlijk aan te kunnen. Maar
      het is nu duidelijk, dat deze crisis, die nog veel groter wordt,
      het populisme, overal in de EU aanwakkert en dat er niet veel
      over blijft van de gezamenlijke soevereiniteit van de EU. De burgers
      voelen zich bedreigd en verliezen hun vertrouwen in hun
      leiderschap. Merkel heeft het hard te verduren.

      In Londen is nu 50% van de bevolking geboren in het buitenland. Dit
      is nu eenmaal de realiteit. Alles heeft zijn voor- en nadelen, maar
      op den duur zal men zich wel moeten aanpassen aan een multi-
      culturele maatschappij. Een muur bouwen tegen de buitenwereld
      lijkt in de praktijk een holle frase.

      DS

      Verwijderen
  11. @

    De algemene mening, dat Treasury rendementen zouden gaan stijgen,
    lijkt weer onjuist. De daling blijft aanhouden, naarmate de wereldeconomie
    blijft tegenvallen. Doel: 10-jarige BENEDEN 1%; 30-jarige BENEDEN 2%:

    (DSHORT): 10-Year #TREASURY YIELDS, Using A More Accurate LOG SCALE VERTICAL AXIS, Are STILL IN RELENTLESS DOWNTREND

    http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Treasury-Yields-in-Perspective.php

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik dacht dat dan de koers van de TLT omhoog zou gaan.


    Groetjes, Rien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @RIEN:

      Het gaat om de trend op langere termijn. In de laatste 5 jaar is de TLT
      met 37% gestegen en in de laatste 3 maanden met 7%. Maar de koers
      staat tot nu toe dit jaar nog beneden het hoogtepunt van eind Januari.

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=tlt&insttype=&freq=2&show=&time=12

      DS

      Verwijderen
    2. @RIEN:

      'Roundtrip' in enkele dagen: dat is de markt, gedreven door
      korte termijn sentiment:

      The 10-year Treasury yield tumbled all the way down to 1.93% in the hours following Friday's punkish jobs report. Alongside that move, 30-day Fed Funds futures quickly moved to price away the chance of a rate hike occurring anytime in 2015.What's happened since is a major reversal (nearly 4%) in equity prices, and the idea that Friday's report did nothing to slow momentum towards a December tightening move by the Fed.The 10-year Treasury yield is up seven basis points on the session to 2.06% - right where it stood before the Friday jobs print. The two-year yield - which fell as low as 0.54% on Friday - has returned to 0.60%.TLT -1.4%, TBT +2.7%

      DS

      Verwijderen
  13. @

    STEEN JAKOBSEN (SAXO BANK):

    I have personally moved 20% of my assets into gold-related investments

    http://goldsilverworlds.com/investing/steen-jakobsen-increased-its-gold-investments-to-20/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hij verwacht een zwakkere dollar, goud naar 1400/1450 1Q16 en gaat investeren in de mining sector, dus ook goudaandelen
      marcja

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Hij is een vrij onafhankelijke denker en daarom het volgen waard.
      Maar zo onafhankelijk ook weer niet, want zijn bank moet zaken
      blijven doen.

      DS

      Verwijderen
  14. Geachte heer Schmull.....ik heb uw laatste video gezien over helicoptergeld. Daarin geeft u aan dat deze laatste fase van onze huidig geldsysteem via inflatie leidt tot de instorting van o.a. activa als aandelen, o.g. , commodities en obligaties.

    Als helicoptergeld leidt tot flinke sprongen in de inflatie, immers wat in het systeem aan liquiditeiten wordt gepompt kan i.t.t. QE niet meer teruggehaald worden door CB, dan zou je toch geen cash willen aanhouden, maar juist schuld aangaan (want wordt "weggeinflateerd") dan wel bescherming van mijn cash door omzetting in harde activa (goud is daar één van) als bakstenen of kwaliteitsaandelen/-obligaties?

    Liever een daling van de waarde van deze activa dan dat ze mijn cash vernietigen door de introductie van een nieuw geldsysteem.

    Een juiste conclusie nav uw video?

    Met dank!

    Mvg,
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Terechte vraag! Ik had in de video wat duidelijker moeten zijn.

      De algemene mening is juist, dat de autoriteiten bezig zijn om
      'geld' onaantrekkelijk te maken. Daarom worden er belachelijke
      prijzen betaald voor vaste activa. Wat de kudde doet, kan een
      tijdje goen gaan, maar een contraire mening is nu meer dan ooit
      geboden.

      'Geld' en Treasuries, als substituut voor Geld, worden steeds
      aantrekkelijker, naarmate de deflatie toeslaat. Ondanks alle
      maatregelen, zijn de inflatoire verwachtingen ingestort. Bij
      deflatie, stijgt de reeele rente elke dag.

      Als er ooit zou worden geexperimeerd met helikoptergeld, dan
      wordt de desbetreffende valuta een pariah, waarmee je geen
      handel kan drijven, laat staan kan gebruiken als spaargeld.
      Zie de Venezuela Bolivar.

      In Amerika is zoiets uiterst onwaarschijnlijk, zeker met de Republikeinen,
      die het Congres beheersen. In Europa heeft het kans, want het is
      meer in de traditie van Zuid-Europa. En Corbyn van Labour beveelt
      het aan. Maar DAN zijn de gevolgen heel ernstig. Men vlucht naar
      andere valuta's, voordat kapitaalcontroles dat verhinderen. Of men
      vlucht in aandelen/ onroerend goed, die echter bijna onverhandelbaar
      worden. Zie: Caracas:

      http://www.tradingeconomics.com/venezuela/stock-market

      Maar de hoofdreden, dat ik USD Cash & Treasuries (plus Fysiek
      Goud) wil bezitten, is, dat de instorting veel vlugger gaat dan de
      hoeveelheid van helikoptergeld. Nogmaals, het zou in Amerika,
      zeker nu, volledig taboe zijn, ondanks het aandringen van
      enkele bankiers (Buiter - Citi) en socialisten.

      DS

      Verwijderen
  15. " De waarschuwing van miljardair Carl Icahn‏ "

    http://marketupdate.nl/columns/de-waarschuwing-van-miljardair-carl-icahn/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De meesten zullen zich niets aantrekken van dit financieele genie,
      omdat niemand het feest te vroeg wil verlaten.

      Wat er echter op ons af komt, is vele malen erger dan in 2008,
      dankzij de fout van de FED om niet eerder de rente te verhogen.
      Dat had superspeculaties (Carry Trades, etc) in een vroeger
      stadium in de kiem gesmoord. Nu is het te laat. De wereld gaat
      nu, zonder remmen, tegen de muur.

      DS

      Verwijderen
  16. De vice-president van de Russische groep Lukoil, Leonid Fedoun, beweert dat de olieprijs volgend jaar naar 100 USD kan. De Franse analist Charles Sannat, die deze visie onderschrijft, gelooft dat er op middellange termijn steeds minder goedkope en gemakkelijk te exploiteren olie zal overblijven. Dat de fysieke realiteit niet kan worden omzeild : http://insolentiae.com/2015/10/06/vous-ny-pensez-plus-pourtant-le-petrole-atteindra-bientot-100-usd/
    Wat denkt u ervan ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      De realiteit is, dat de olievoorraden van tegenwoordig nog nooit zo
      hoog zijn geweest en de olieproductie eveneens.

      Er komt pas een eind aan de overproductie, als de olieprijs daalt
      naar de marginale kostprijs van $ 10.- of $ 20.-. Dat sluit een
      tussentijds, technisch, herstel niet uit.

      Bovendien is de situatie van de vraag naar olie veranderd. De
      wereld gaat de kant van een recessie op en 'fracking' blijkt
      daarop in te kunnen spelen, doordat de exploratiekosten
      veel variabeler blijken te zijn dan al die monsterprojecten.

      Deze lieden 'are talking their book'. Degenen, die in die sector
      hun brood verdienen, hebben een wens, die de vader is van
      de gedachte. ZIJ verkeren in een ontkenningsfase, NIET degenen,
      die al jarenlang waarschuwen voor overproductie.

      Als Saoedie Arabie zou vallen, dan stopt de olieproductie echt niet.
      Integendeel. (WW III is immers al aan de gang)

      DS

      Verwijderen
  17. Analyse: meer of nog meer QE? Dat is de vraag

    http://fd.nl/beurs/1121730/meer-of-nog-meer-qe-dat-is-de-vraag

    Als je ziet dat het in Japan en Amerika niet werkt dan nog maar meer QE?

    Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.


    Albert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ALBERT:

      QE of QQE (zoals in Japan) houden de prijzen van activa overeind,
      maar die prijzen hebben niets te maken met de echte economie,
      die steeds meer verzwakt.

      De Centrale Banken staan met de rug tegen de muur. Nu nog even
      officieele negatieve rente en helikoptergeld van stal halen en dan
      wordt het EINDELIJK iedereen duidelijk, dat de wereld de nadagen
      beleeft van 'Fiat'-geld, dat zogenaamd 'eindeloos' is. Ha, ha: dit
      systeem IMPLODEERT, plotseling. En DAN krijgen we weer Geld,
      dat aan banden is gelegd. Dat wordt een wereld zonder veel
      krediet! Vissen wordt een favoriet tijdverdijf.

      DS

      Verwijderen
    2. Heeft u een idee hoe dat helokoptergeld er in de praktijk uit gaat zien?.....Zal dat niet gewoon het omkeren van austerity zijn?.....dus bijvoorbeeld het in cao' s afspreken van flinke loonsverhogingen....wellicht met als verklaring..." Het gaat allemaal een stuk beter".....

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Helikoptergeld in ontwikkelde landen stuit op enorme juridische
      bezwaren, maar men gooit natuurlijk balletjes op.

      Het ligt veel meer voor de hand om gewoon 'austerity' af te schaffen,
      geen 'targets' meer voor inflatie, en hogere begrotingstekorten.
      Want dan kan men weer een tijdje voort.

      DS

      Verwijderen
  18. Interessante documentaire over Martin Armstrong : http://www.npo.nl/2doc-the-forecaster/06-10-2015/VPWON_1187035

    Gezien zijn staat van dienst , moeten we zijn voorspellingen mbt okt 2015 zeer serieus nemen. Hij is niet positief over staatsobligaties en ik neem aan dat hij
    ook oa hiermee de US treasuries bedoelt.
    Ben u het met zijn visie eens en is het verschil eerder chronologisch dan feitelijk?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. " Amerikaanse voorspeller Martin Armstrong verwacht financiële crisis "

      http://marketupdate.nl/nieuws/economie/amerikaanse-voorspeller-martin-armstrong-verwacht-financiele-crisis/

      Verwijderen
    2. @HAROLD & ANONIEM:

      Ik heb Armstrong persoonlijk ontmoet, VOORDAT hij 5 jaar in de
      gevangenis belandde, wel degelijk vanwege fraude:

      Criminal conviction[edit]
      In 1999, Japanese fraud investigators determined that Armstrong had been collecting money from Japanese investors, improperly "commingling" these funds with funds from other investors, and using the fresh money to cover losses he had incurred while trading.[10] Assisting Armstrong in his scheme was the Republic New York Bank, which produced false account statements to reassure Armstrong's investors. In 2001, the bank agreed to pay $606 million as restitution for its part in the scandal.[11]

      Armstrong was indicted in 1999, and was ordered by judge Richard Owen to turn over a number of gold bars, computers, and antiquities that had been bought with the fund's money; the list included bronze helmets and a bust of Julius Caesar.[12] Armstrong produced some of the items, but claimed the others were not in his possession; this led to several contempt of court charges.[13] Armstrong was jailed for seven years for contempt of court, until judge Owen was removed from the case and Armstrong reached a plea agreement with federal prosecutors.[14] Armstrong pleaded guilty to conspiracy and was sentenced to five years in prison.[15]

      https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_A._Armstrong

      Men moet altijd HEEL sceptisch blijven, als iemand een 'systeem',
      model of correlatie verkondigt, waarmee de toekomst zou kunnen
      worden voorspeld. Werkt echt niet. NIEMAND kan de toekomst
      voorspellen, wat maar goed is ook. Onzekerheid is goed.

      99% van de waarnemers hebben al jarenlang de verdoemenis
      uitgesproken over Treasuries. Wat ik al niet heb moeten
      verduren tijdens talloze conferenties met kopstukken als
      James Turk (Goldmoney) en David Morgan (Sliver-investor.com).
      Er kwam immers hyperinflatie...Maar ook topexperts van
      Blackrock, Fidelity, GMO, etc, waren al jarenlang ervan
      overtuigd, dat de rente zou stijgen. Allemaal geen kaas gegeten
      van de veranderde wereld, vol met Carry Trades en gevaarlijke
      derivaten.

      De Dollar en de Treasuries plus wat Fysiek Goud, blijven de beste
      bescherming tegen het ondenkbare.

      DS

      Verwijderen
    3. @DS,

      Wat ik wel wonderlijk vind is dat Armstrong aan het eind van de film beweert dat er een derde partij komt in 2016. " Het wordt de autochtonen tegen de immigranten, " is wat hij aangeeft.
      Dit zegt hij reeds ver voor de huidige migrantenstroom in de EU....!
      Mede hierdoor heb ik de neiging deze man te geloven.

      We zitten nu in oktober en kan dus binnenkort toetsen of o.a zijn oktober- bewering door hem juist is voorspeld..?!

      " De Amerikaanse voorspeller Martin Armstrong verwacht een grote financiële crisis. Volgens Armstrong is een enorme schuldencrisis aanstaande. “Het is eigenlijk al begonnen, met Griekenland in 2010. Het zal niet allemaal gebeuren op één dag, maar landen zullen na elkaar omvallen, als een soort dominospel. Vanaf 1 oktober 2015 gaat het bergafwaarts.”

      http://marketupdate.nl/nieuws/economie/amerikaanse-voorspeller-martin-armstrong-verwacht-financiele-crisis/

      Mvg,
      LvH.

      Verwijderen

  19. IMF warns emerging market companies have overborrowed $3 trillion

    http://www.reuters.com/article/2015/10/07/imf-g20-emergingmarkets-idUSL1N1261YM20151007

    Solution is Fed remain accommodative forever.

    Dat wisten wij al van onze MEESTER

    BeantwoordenVerwijderen
  20. http://www.zerohedge.com/news/2015-10-07/shocking-100-billion-glencore-debt-emerges-next-lehman-has-arrived
    Glencore een nieuwe Lehman ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Er zijn nog vele andere potentieele kandidaten!

      http://investmentwatchblog.com/if-deutsche-bank-goes-under-it-will-be-lehman-times-five/

      DS

      Verwijderen
    2. waarom zou ik uitgerekend jim willie geloven ? In het verleden stelde u dat u het een en ander van hem geleerd had, maar dat hij er ook bizarre theorieen op na hield. ...bijvoorbeeld dat ZKB Gold onbetrouwbaar was door onvoldoende dekking.
      marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      Jim WILLIE komt vaak met ongelofelijke informatie, waarvan je
      niet weet of dat op waarheid berust. Het valt waarschijnlijk nooit
      te bewijzen. Maar ik moet af en toe wel rechtop zitten!

      DS

      Verwijderen
    4. Meneertje Willie was jaren geleden nog wel redelijk zinnig bezig...in de tijd dat Jim Puplava hem een podium gaf op financialsense....de goede man is nu helemaal doorgedraaid en slaat alleen nog maar onzin uit.....beetje als Gerald Celente....ze horen zichzelf iets te graag en doen bij uitblijven van een voorspellingen steed boutere uitspraken....negeren....

      Verwijderen
    5. Misschien had Willie dit keer wel gelijk, ik las een stuk in het FD over de Deutsche Bank, wat met name Ackermann allemaal uitgespookt heeft en daat lusten de honden geen brood van...
      marcja

      Verwijderen
    6. Deutsche Bank als derivaten-nachtmerrie is toch al jaren bij nagenoeg iedereen bekend....

      Verwijderen
  21. Bernanke: Could consider negative interest rates if a recession hit

    http://www.wsj.com/pro/centralbanking/livevideo/bernanke_breakfast

    Vr.gr., Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Here we go again!

    Former IMF Chief Economist Backs 'People's QE'

    http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-3264140/Former-IMF-chief-economist-backs-peoples-QE.html

    Vr.gr., Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @

    HSBC is OVERSTAG: TREASURY - rendementen zullen verder DALEN.

    What's the next stop for Treasury yields? HSBC just lowered its forecasts, stating the the Fed won't be as aggressive in raising rates and bonds will be supported by accommodative policy from the ECB.The benchmark U.S. 10-year yield has already tumbled 26 basis points since September 16, the day before the Fed left its record low benchmark rate unchanged and stated recent global developments "may restrain economic activity...and are likely to put further downward pressure on inflation."HSBC now sees 10-year Treasury yields ending the year at 2.1% and falling to 1.5% by the end of 2016.Current 10-year Treasury yield -2 bps to 2.03%

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @DS Bedankt voor het indrukwekkende filmpje PREPARE FOR THE UNTHINKABLE, AIM FOR THE IMPOSSIBLE. De lifeboat en het 8ste wereldwonder waar u overpraat zijn dat de UStreasuries?

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Dank! Met plezier gedaan, vooral in verband met een recente voordracht
      voor studenten bij de London School of Business and Finance (LSBF)
      in Londen.

      Inderdaad hebben U.S. Treasuries mijn voorkeur. Ik blijf ervan overtuigd,
      dat het tekort aan zulk topkwaliteit - papier steeds groter wordt en dat
      de rendementen daardoor verder zullen instorten, waardoor de
      waarde zal blijven stijgen (met onderbrekingen). Bovendien zal
      Amerika langer blijven bestaan dan vele andere landen of bedrijven.

      DS

      Verwijderen
  25. Bill Gross: Capitalism 'can't survive' at 0% rates

    http://money.cnn.com/2015/10/06/investing/bill-gross-capitalism-zero-rates/index.html?iid=hp-stack-dom

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Laat staan negatieve rente. Dit beleid leidt tot de ONDERGANG van het financieele systeem, want alle financieele instellingen gaan vroeg of laat FAILLIET.

      DS

      Verwijderen
  26. U had het al over HBSC en de visie iop de US rente.
    Hier de grafieken
    http://finance.yahoo.com/news/wall-street-guru-nailing-interest-123836864.html

    streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Bedankt! Dus ik heb enkele medestanders. Hieruit blijkt weer, dat men
      uiterst sceptisch moet blijven over de 'algemene mening', die voor een
      groot deel uit 'wishful thinking' bestaat. De BULLMARKT in Treasuries
      is nog lang niet voorbij!

      DS

      Verwijderen
  27. Private sector is de nieuwe koper

    https://www.doijerkalff.nl/nl/particulier/marktnieuws/details/article/centrale-banken-dumpen-amerikaanse-staatsobligaties/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      Absoluut. Vooral de Amerikaanse banken moeten hun Treasuries
      verder verhogen, vanwege de nieuwe regels voor hun buffers. Hun
      bezit is het laagst in 30 jaar. Ze moeten weer conservatiever worden.

      Verder is het aantal Treasuries in bezit van het buitenland in de
      laatste 35 jaar scherp gestegen van 20% naar 60%. Een van de
      hoofdredenen, was 'manipulatie van hun valuta's' om concurrerend
      te blijven. Maar nu is er flinke tegenwind, dus de reserves moeten ONVRIJWILLIG worden verminderd en dus het buitenlands bezit
      in Treasuries daalt. Het is echter historisch gezien, nog zeer hoog.

      Zie Figure 3:

      http://www.cfr.org/united-states/quarterly-update-foreign-ownership-us-assets/p25685

      Wacht maar tot de volgende bubbels barsten. Dan is er een TEKORT
      aan Treasuries en storten de rendementen in. Korte Treasuries hebben
      vaak al een negatief rendement, want de vraag is enorm. Men is bang
      voor bankdeposito's en banken weigeren grotere deposito's.


      DS

      Verwijderen
  28. Krijgt Armstrong toch gelijk met zijn voorspelling over 2016?

    Premier Robert Fico van Slowakije dreigt EU te verlaten vanwege vluchtelingen
    http://bit.ly/1GBIB3T




    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik volg Armstrong al jaren...en zijn ecm is idd redelijk indrukwekkend te noemen...toch heb ik twijfels....de man is mij te obsessief bezig.....het bashen van alles wat met overheidsingrijpen te maken heeft gaat veel te ver....evenals zijn eindeloze gebash en gekleineer van de goldbugs....dat laat hem nogal labiel overkomen....terwijl hij met zijn ecm voorspellingen het idd behoorlijk bij het rechte eind heeft.....grote lijnen zijn echter voor velen die rekeninghouden met waves en die historisch perspectief en geduld hebben, redelijk goed te voorspellen...armstrong is een van die mensen, maar hij is ook zo hoogmoedig om te denken dat hij ook de details kan voorzien....en daar gaat het fout imho....

      Verwijderen
  29. Muenchau, der Spiegel: Ich schreibe diese Zeilen aus Lima in Peru, wo gerade die Weltbank und der Internationale Währungsfonds ihre Jahrestagung abhalten. In meinen Gesprächen dort zeichnet sich jetzt schon die nächste Großkrise ab - in China. Der überfällige Anpassungsprozess dort wird zunächst die Entwicklungsländer in ihr vorindustrielles Zeitalter zurückwerfen, was wiederum dramatische Auswirkungen auf uns hat: weniger Aufträge aus dem Ausland verbunden mit noch mehr Immigration.
    Inderdaad, maak je borst maar nat...marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Deze film is een must see:
    Wat krijg je als je een hoogleraar risicomanagement een film laat maken samen met Monty Python-lid Terry Jones over financiële crises? De zeer leerzame, begrijpelijke en komische documentaire Boom Bust Boom.
    In 'Boom Bust Boom' vertellen o.a. Nobelprijswinnende economen Robbert Shiller, Paul Krugman en Daniel Kahneman waarom economische crashes blijven gebeuren en welke rol het economieonderwijs kan spelen om deze in de toekomst te voorkomen. Zware kost? Niet als je het samenvoegt met de animaties, poppenspel en Monty Python-achtige humor.http://www.npodoc.nl/documentaires/series/npo-doc-exclusief/2015/boom-bust-boom.html

    Vr.gr Nico


    BeantwoordenVerwijderen
  31. Is Japan eigenlijk niet de motor achter de deflatiegolf ipv China ?

    Albert Edwards on the next deflation
    http://www.macrobusiness.com.au/2015/10/albert-edwards-on-the-next-deflation/

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Japan was de rest van de wereld voorgegaan. De enorme bubbel in
      activa in de jaren '80 kwam tot een abrupt einde in December, 1989.
      De Nikkei 225 was in 10 jaar met 600% geexplodeerd. Daarna barstte
      die bubbel en de Nikkei 225 staat nu, ondanks alle maatregelen, na 25 jaar, nog 54% lager. Datzelfde geldt voor onroerend goed-prijzen.

      http://www.tradingeconomics.com/japan/stock-market

      Een bubbel heeft een enorm aantal kredieten tot gevolg, die in gebreke
      blijven (Non-Performing Loans), wat zeer deflatoir is.

      En nu gaat China, met haar bubbel, Japan achterna! Vele waarnemers
      weigeren te accepteren, dat de Chinese autoriteiten dit niet meer
      'in de hand' heeft en dat het wel 'goed komt'. Het tegendeel lijkt waar.

      Daarnaast is Japan de rest 15 jaar vooruit, wat betreft de vergrijzing.
      Dat speelt de gehele wereld parten in de komende decennia, ook
      in China, na het 1-kind-beleid, wat nu al leidt tot een dalende
      beroepsbevolking. Minder jonge mensen betekent automatisch
      een sterkere deflatoire trend.

      Daarom had Milton Friedman ('creatie van meer Fiatgeld leidt automatisch tot inflatie') het helemaal bij het verkeerde eind! Hij rekende op een
      voortgaande Baby Boom.

      DS

      Verwijderen
  32. Verborgen reddingsakties door de fed met reverse repo-s??

    http://slimbeleggen.net/achter-schermen-heerst-crisis-erger-dan-2008/77829/?utm_medium=email&utm_campaign=Let+op+voor+de+bull+trap&utm_content=Let+op+voor+de+bull+trap+CID_4e3dded2dfb40559b073e37391ec3a42&utm_source=Delivermail&utm_term=dat%20heeft%20ons%20team%20al%20uitgebreid%20gedaan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      Heel belangrijk.

      Besides using repos to manage term banking reserves in order to target the Fed funds rate, reverse repos put Treasury collateral on to bank balance sheets. We know that in 2008 there was a derivatives counter-party default melt-down. This required the Fed to “inject” Treasury collateral into the banking system which could be used as margin collateral by banks or hedge funds/financial firms holding losing derivatives positions OR to “patch up” counter-party defaults (see AIG/Goldman).

      What’s eerie about the pattern in the graph above is that since 2014, the “spike” occurrences have occurred more frequently and are much larger in size than the one in 2008. This would suggest that whatever is imploding behind the scenes is far worse than what occurred in 2008.

      What’s even more interesting is that the spike-up in reverse repos occurred at the same time – September 16 – that the stock market embarked on an 8-day cliff dive, with the S&P 500 falling 6% in that time period. You’ll note that this is around the same time that a crash in Glencore stock and bonds began. It has been suggested by analysts that a default on Glencore credit derivatives either by Glencore or by financial entities using derivatives to bet against that event would be analogous to the “Lehman moment” that triggered the 2008 collapse.

      http://investmentresearchdynamics.com/a-liquidity-crisis-hit-the-banking-in-september/

      Zoals gewoonlijk, de volgende crisis in derivatenland! Derivaten hangen
      af van tegenpartijen en onderpand. Bij een vertrouwenscrisis, stopt alles.

      Er zijn zovele potentieele tijdbommen, naast Glencore en Volkwagen,
      dat het een kwestie van tijd is, voordat dit nog grotere vormen
      aanneemt.

      Als men in de financieele sector werkt, wordt men geacht over iets
      anders te praten.

      DS

      Verwijderen
    2. Reverse repurchase agreements are transactions in which securities are sold to primary dealers or foreign central banks under an agreement to buy them back from the same party on a specified date at the same price plus interest. Reverse repurchase agreements absorb reserve balances from the banking system for the length of the agreement. They are typically collateralized using Treasury bills. As with repurchase agreements, the naming convention used here reflects the transaction from the dealers' perspective; the Federal Reserve receives cash in a reverse repurchase agreement and provides collateral to the dealers.

      Ik probeer het te begrijpen...enerzijds zorgt de FED voor collateral in the banking system maar dat is wel in ruil voor cash ! maw de liquiditeitscris kan toch niet zo ernstig zijn als de tegenpartij dezelfde hoeveelheid cash kan aanreiken in ruil voor treasuries ??? anderzijds voorziet de FED the 'global' banking system van dergelijk 'collateral', veronderstel dat dit dus ook 'afgeleverd' wordt aan centrale banken van over de hele wereld, Europese grootbanken om maar iets te zeggen Deutsche Bank ...
      Is daar dan geen meldingsplicht van, op die manier kan het toch niet moeilijk zijn om de 'rotte' appels van de 'gezonde' te onderscheiden? Of is dat allemaal 'part of a rigged financial system ' en/of onderdeel van de 'national security' van de VS ? Benieuwd naar enige opheldering.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Reverse Repos dienen om (te hoge) liquiditeit uit het banksysteem
      te zuigen en kunnen worden aangewend om de geldhoeveelheid
      te verkrappen en ook om onderpand te vergroten bij banken,
      die dat nodig hebben voor derivaten:

      So what's Reverse Repo? It's what you do to get financial institutions like the Bank of Stacey NOT to lend so much or so generously. Perhaps you are the Fed four years in the future and you are worried about inflation because people are lending too much.

      http://www.marketplace.org/topics/economy/fed-explainer-whats-reverse-repo

      In a reverse repo, dealers offer interest rates at which they would lend money to the Fed versus the Fed's Treasury general collateral, typically Treasury bills.

      reverse repurchase transactions are particularly useful in offsetting temporary swings in the level of bank reserves

      Fed reverse repos are settled DVP, where securities are moved against simultaneous payment. In this case, the Fed sends collateral to the dealers’ clearing bank, which triggers a simultaneous movement of money against the security. At this point, reserve balances are extinguished. When the deal matures, the dealer sends the collateral back to the Fed DVP, which triggers the simultaneous return of the dealer’s funds.

      http://www.newyorkfed.org/aboutthefed/fedpoint/fed04.html

      DS



      Verwijderen
  33. The world economic order is collapsing and this time there seems no way out: Will Hutton

    http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/oct/11/world-order-collapse-refugees-emerging-economies-china-slowdown-recession

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt! Mee eens. Wat er gebeurt met China en de Opkomende
      Markten beslist het lot van de wereld. Natuurlijk kan Amerika,
      als enige, nog wel een eigen bubbel uit de lucht toveren, maar
      zal het Republikeinse Congress dat echt wel toelaten? QE4 is
      niet automatisch. Komt pas bij de volgende Crash.

      DS

      Verwijderen
  34. Een Lang interview met Gary shilling. Altijd de moeite waard...

    http://www.bloombergview.com/articles/2015-10-06/gary-shilling-s-bearish-outlook-on-energy-and-commodities

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      Shilling blijft een van de meest pientere en moedige waarnemers!

      huge oversupply: large projects funded during the bubble are coming online since 2011
      global deleveraging cycle: usually takes 10 years, now 8 years into the cycle, but this one is weak and will take longer
      normal price/supply mechanism not working: exporters need dollars - as long as prices are above marginal cost they will increase production
      Glencore: if the more stable trading business can't protect mining business, what's in store for giant, concentrated miners as BHP, Vale, Rio Tinto and Anglo American?
      Since the mid-1800s, commodity prices, adjusted for inflation, have been in a steady downward trend.

      DS

      Verwijderen
  35. @

    De meeste deskundigen vonden die daling in grondstoffenprijzen positief.
    Konden de mensen meer kopen... Maar de grondstoffenlanden zagen hun
    reserves drastisch dalen en moesten activa verkopen. Grootscheeps. De
    aktiva-uitstroom bij Asset Managers is ENORM. Daarom zagen de meeste
    fondsbeheerders dit niet aankomen en hadden daarom de laagste kaspositie
    ooit!

    The BIG SELLERS In AUGUST? The SOVEREIGN WEALTH FUNDS! Falling Commodity Prices Put A STRAIN On FX #RESERVES

    http://asia.nikkei.com/Politics-Economy/Economy/Oil-producing-nations-dip-into-sovereign-wealth-funds-to-fill-gaps

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  36. RBS sees 'QE Infinity' from global Central Banks. Expects Fed to be on hold into 2016.

    http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-10-12/rbs-sees-qe-infinity-from-global-central-banks

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een officieele rente-verhoging van de FED lijkt allang op BLUF. De
      eventuele repercussies op de Derivaten (honderden duizenden
      miljarden in kredietderivaten en rente-swaps) om maar te zwijgen
      over een nog hogere Dollar en de Dollarschuld van niet-Amerikanen
      ($ 9.600 miljard!), zijn niet te overzien. De FED is verantwoordelijk
      voor dit oppompbeleid, dat uiteindelijk onvermijdelijk leidt tot een
      INSTORTING. En de volgende keer staat de FED MACHTELOOS.
      De natuur doet zijn werk en maakt vanzelf schoon schip.

      DS

      Verwijderen
  37. Even among those making OVER $75K, only 46% say the Fed has helped them.

    http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000431358

    BeantwoordenVerwijderen
  38. De ( monetaire ) macht van de VS is uiteraard niet oneindig!

    http://www.zerohedge.com/news/2015-10-12/three-obvious-signs-entire-system-changing

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het lag voor de hand, dat Amerika's positie in de laatste 60 jaar enigszins
      is 'verzwakt'. Maar alles is relatief! Men heeft nu de neiging die positie
      drastisch te onderschatten en die van andere landen te overschatten.
      Na de grote val van China en de potentieele chaos in Europa, is de
      massieve kapitaalstroom naar het 'autarkische' ( onafhankelijk in
      voedsel en energie) Amerika pas op gang gekomen. Bovendien
      zijn de Silicon Valleys van Amerika de rest van de wereld ver vooruit
      en dat is de toekomst.

      DS

      Verwijderen
  39. Ik mag hopen dat iedereen wakker wordt.

    'Wereldwijde recessie volgend jaar'

    http://www.rtlz.nl/algemeen/economie/wereldwijde-recessie-volgend-jaar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De crisis in de Opkomende Markten is ook een crisis voor de Westerse
      banken. Daar gaan we weer. Toch verkeren de meesten nog in een
      gevaarlijke ontkenningsfase. Men beweert, dat de de Opkomende
      Markten, na de Azie-crisis in de jaren '90, wel tegen een stootje kunnen.
      Hun staatshuishouding zou veel gezonder zijn. Dat is UITERST
      betwistbaar, na de instorting van de grondstoffenprijzen, die wellicht
      pas halverwege is. Want eerst moet de productie halveren en dat
      gebeurt pas veel later. Het eindspel is een slachtveld, vol met
      surseance, zoals gewoonlijk. Corruptie en dictatuur zijn tekenen
      van instabiliteit, ongeschikt voor gewone beleggers.

      DS

      Verwijderen
  40. Verwacht U nog steeds een hogere dollar t.o.v. de euro?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://cfdinfo.nl/fed-leden-renteverhoging-beter-te-laat-dan-te-vroeg/

      De markt gelooft het niet meer...

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      De Dollar had zijn bodem in 2008, na 30 jaar
      van zwakte. De trend blijft, met onderbrekingen, omhoog, misschien nog gedurende vele jaren.
      Vanwege deflatie!

      DS

      Verwijderen
    3. @ROBERT BOS:

      De optimisten zijn ervan overtuigd, dat de tijden alleen maar beter
      zullen worden en dat de rente dus zal stijgen. Alle tekenen van
      zwakkere economische groei worden genegeerd als 'tijdelijk'.

      DS

      Verwijderen
  41. Voor het eerst bezit de rijkste 1 procent de helft van alle rijkdom

    http://www.demorgen.be/economie/voor-het-eerst-bezit-de-rijkste-1-procent-de-helft-van-alle-rijkdom-a2489431/2bjrVu/

    België scoort weer beter dan Nederland

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR:

      Scherpere vermogens- en inkomensongelijkheid is een historisch
      verschijnsel, dat meestal plaatsvindt net voordat er een Grote Klap
      komt. En dan wordt de situatie vanzelf weer rechtgetrokken. Want
      de meeste 'vermogens' zijn immers schijn, vol met 'papieren' winst.
      Vele vermogenden hebben geldtekort.

      DS

      Verwijderen
  42. wat is dan het advies ? : usd verkopen, laten zakken tot 1,35 pakweg en dan terugkopen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      USD vasthouden. Euro daalt naar .86 in de komende jaren.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises16 oktober 2015 om 07:11

      dus accumuleren bij 1.20 en hoger bijvoorbeeld ?

      Verwijderen
    3. @HADEWYCH VON MISES:

      Het gaat om de richting op langere termijn. Er zijn altijd onderbrekingen.
      Daarom is het prikken van een bepaalde koers ondoenlijk.

      DS

      Verwijderen
  43. Half of an Upper East Side Townhouse Sells for $45 Million

    http://www.wsj.com/articles/half-of-an-upper-east-side-townhouse-sells-for-45-million-1444940387

    Deflation!

    Gr, Gerit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERIT:

      Aktivainflatie staat los van consumptieinflatie. Is tijdelijk!

      DS

      Verwijderen
  44. Wat is uw visie over onderstaande beschouwing?

    ALLE WEGEN LEIDEN NAAR QE
    https://www.tradeidee.nl/alle-wegen-leiden-naar-qe/

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Naast QE, kan men natuurlijk ook denken aan hogere begrotings-
      tekorten, die worden bepleit door de recent gekozen premier van
      Canada, Justin Trudeau. Of het wijzigen c.q. afschaffen van het
      Begrotingspact van de Eurozone.

      In ieder geval worden alle laden opengetrokken, zodra het weer
      bergafwaarts zou gaan of als een 'too big to fail' instelling met
      de ondergang wordt bedreigd. Wie dat betaalt? De belastingbetaler
      of de rentenier, via hogere belastingen of via 'financieele repressie'
      (kunstmatig lage rente).

      Zelfs rijke landen als Saoedie Arabie en Noorwegen ondervinden
      ondenkbare financieele druk. 't Kan verkeren!

      Schuldsanering komt pas aan het eind van de rit, NOOIT vrijwillig.

      DS

      Verwijderen
  45. Eurozone share of world GDP

    2008 - 22.5%
    2009 - 21.7%
    2010 - 19.4%
    2011 - 18.8%
    2012 - 17.2%
    2013 - 17.5%
    2014 - 17.4%

    Est. 2015 - 15.7%

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Since the launch of the € in 1999, UK economy has outperformed Eurozone by 15% and the gap is growing every quarter

      Verwijderen
    2. U.S. share of world GDP

      2008 - 23.4%
      2009 - 24.2%
      2010 - 22.9%
      2011 - 21.4%
      2012 - 21.9%
      2013 - 22.1%
      2014 - 22.5%

      Est. 2015 - 24.4%

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Amerikaanse consument is 25% van wereldconsumptie met 5% van wereldbevolking. Groei is rond 2%. Europa rond 1%

      DS

      Verwijderen
  46. IMF data shows Chinese economy will become bigger than the entire Eurozone's during 2015

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Comprehensive Military Power: World's Top 10 Militaries of 2015

    http://www.unz.com/akarlin/top-10-militaries-2015/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt! Een ontwikkeling om bij stil te staan. Amerika lijkt niet
      stil te kunnen zitten, als de Chinese militaire macht zoveel zou
      toenemen in de komende decennia.

      Europa lijkt meer toeschouwer te worden, dit keer. Of toch weer
      een slachtveld?

      DS

      Verwijderen
  48. Germany’s search for a new growth model, export-oriented model unsustainable — @FT — http://on.ft.com/1PAmhir

    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  49. China's Selling Tons of U.S. Debt. Americans Couldn't Care Less.

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-10-18/china-s-selling-tons-of-u-s-debt-americans-couldn-t-care-less-

    BeantwoordenVerwijderen
  50. CME Group Announces Launch of Ultra 10-Year U.S. Treasury Note Futures and Options

    http://cmegroup.mediaroom.com/index.php?s=43&item=3669

    Groetjes, Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Deflation!!
    http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-10-19/the-global-deflation-signaled-by-negative-rates

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      Gallo (RBS) slaat de spijker op zijn kop: dit is een structureel
      schuldprobleem met deflatoire krachten, waardoor alle maatregelen
      slechts tijdelijke uitwerking hebben. Bankiers worden geacht
      zich te onthouden van dergelijke negatieve commentaren.
      Slecht voor de zaken (Maar ik zou hetzelfde gezegd hebben).

      DS

      Verwijderen
  52. Switzerland Will Ramp Up Currency Manipulation If ECB Expands QE

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-10-19/switzerland-s-currency-battle-may-intensify-if-ecb-expands-qe

    To defend a trade surplus right?



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Vergeet nooit, dat de meeste kosten en omzet van het Zwitserse
      bedrijfsleven, buiten Zwitserland zelf plaatsvinden. De SNB kan
      tegengas geven, maar dat is een politieke geste, geen 'oplossing'.

      DS

      Verwijderen
  53. So far so good. Martin Armstrong voorspelde dat begin oktober een crash zou volgen. Het tegendeel is waar.
    Tot nu toe is er weinig aan de hand, op het oog tenminste. Alles blijft goed liggen of stijgt zelfs (aandelen bijvoorbeeld).

    What's next? Lijkt allemaal wel mee te vallen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij voorspelde Martin Armstrong een piek van de beurzen in oktober en volgend jaar het uiteenvallen van Europa.

      http://www.npo.nl/2doc-the-forecaster/06-10-2015/VPWON_1187035

      Vanaf minuut 53:15

      Verwijderen
    2. Martin Armstrong voorspelt dat vanaf 1-10-2015 het faillissement van landen begint en de maanden daarna zich over vele landen verspreidt die als dominostenen zullen omvallen.
      Uiteraard levert dit dramatische gevolgen op voor vele burgers, banken aandelenbeurs etc...

      Verwijderen
    3. Martin Armstrong voorspelde geen crash, maar zegt reeds sinds 1985 dat 1 oktober 2015 (hij noemt dit: 2015.75) een belangrijk keerpunt is in zijn Economic Confidence Model. Die datum is door allerlei oorzaken (zoals een diepe recessie - die komt eraan) de start van een proces van failliet gaan van o.a. overheden en daarmee het Westerse socialisme. Het is dus zeker géén eindpunt of eenmalige gebeurtenis. Ook oorlogen en de ondergang van diverse valuta (euro!) zitten in dit proces, net als een derivatencrisis en omvallende banken.

      Verwijderen
    4. @Anoniem en @KarelGoudsmit: goede opmerkingen, bedankt daarvoor. Een proces dat nu in gang is gezet. Draghi komt vandaag wellicht met de mededeling dat QE2 eraan komt. Nog een teken van zwakte, wat het proces dat Armstrong noemt alleen maar versterkt. Delay and pray is het devies.

      We leven in een interessante tijd. In ieder geval zal ik ervoor zorgen dat mijn kinderen een hypotheekvrij huis erven. Dat is wel het minste dat ik voor hen kan doen in deze koude (Kondratieff) tijden.

      Verwijderen
  54. " Global Trade Is Collapsing As The Worldwide Economic Recession Deepens "

    http://theeconomiccollapseblog.com/archives/global-trade-is-collapsing-as-the-worldwide-economic-recession-deepens

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat kan allemaal waar zijn, maar staat los van wat de markten vaak
      doen. Een markt kan omhoog, ondanks een slechte economie, omdat
      het gebaseerd is op hoop en verwachting. Dus als de autoriteiten
      snoepjes voorspiegelen, dan kan er vuurwerk ontstaan in markten.
      Daarom was er een hausse in 1929, terwijl het grootste deel van de
      wereld al in een depressie verkeerde.

      DS



      Verwijderen
  55. @

    GOUD heeft het 200-daags gemiddelde doorbroken, terwijl de Dollar enigszins
    verzwakt. Een belangrijk keerpunt. Stanley Druckenmiller (ex-Soros) lijkt weer
    gelijk te krijgen en slaat zijn slag:

    http://www.businessinsider.com/gold-is-making-a-comeback-2015-10?IR=T

    Er is natuurlijk ook sprake van een verhoging van de militaire temperatuur.
    En niet zo'n klein beetje ook!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Deze ochtend heb ik weer uw video "DE DERIVATENCATASTROFE STAAT TE GEBEUREN" bekeken.
    Deze situatie zal , lijkt me, bij de Centrale Banken bekend zijn. Dus wordt er een spel gespeeld met QE. Overal in de wereld, totdat het spel onverwachts stopt.De rente kan dus nooit verhoogd worden en misschien hooguit symbolisch 0,25%
    anders wordt de derivatenberg geraakt en stort het systeem definitief in.

    Hoe kan door schuldafbouw of schulddeflatie deze katastrofe afgewend worden of is dit niet meer mogelijk en loopt juist niet de VS het risico ,met haar banken als grootaandeelhouder van derivaten ,hierdoor ten onder zal gaan?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Inderdaad begrijpen de voorstanders van een 'normalisatie' van de
      rente maar weinig van het effect op de derivaten en de Carry Trades.

      Sinds 1971, toen 'onbeperkte' kredietexpansie het wereldmodel werd
      van economische groei, zou elke onderbreking van deze exponentieele
      expansie, inclusief die van de derivatenberg, de nekslag betekenen
      voor het gehele monetaire systeem. In 2008 - 2009 werd die nekslag
      ternauwernood voorkomen. In ieder geval werd elke crisis, sinds het
      verlaten van enige monetaire discipline, veroorzaakt door derivaten.
      Terecht rijst de vraag: wanneer is 'The Big One'?

      Onvrijwillige schuldsanering volgt, zodra overheden moeite krijgen om
      het bankwezen nogmaals te redden. Het is menselijke natuur om een
      'wonder' te verwachten, zodat het onheil kan worden afgewend. De
      timing voor dat onheil is niet te geven, maar elke dag verhoogt dat risico,
      vooral als de economische groei en wereldhandel blijven tegenvallen.
      Laat staan bij structurele deflatie!

      Daarom is het zaak om voorbereid te blijven op het ondenkbare, ookal
      moet men geduld hebben, want de menselijke vindingrijkheid is altijd
      groter dan verwacht. Plus de menselijke bereidheid om zich offers te
      getroosten: de Amerikaanse EN Nederlandse huishoudsector hebben
      de schuld, sinds 2009, vrijwillig en onvrijwillig (faillissement), verlaagd
      (als % van de economie). Talloze landen verlaagden de gigantische
      oorlogsschuld van WW II gedurende de daaropvolgende 30 jaar, maar
      de economische groei van wederopbouw en Babyboem hielpen een
      handje mee.

      Maar mijn mening is, dat een 'zachte' landing dit keer buiten bereik
      blijft. Niets is opgewassen tegen 'The Big One'.

      DS

      Verwijderen
  57. @

    Let op PORTUGAL!

    (AMBROSE): How Can The #EUROZONE SURVIVE The NEXT DOWNTURN? Every Election In SOUTHERN EUROPE Is Now An 'EVENT RISK'

    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11946412/Defiant-Portugal-shatters-the-eurozones-political-complacency.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Het is feest op de beurzen QE turbo is een feit..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      De ECB kan nog wat leren van het straatarme Venezuela, waar de
      beurs van Caracas 15000% steeg in de laatste 3 jaar, weliswaar na
      de spectaculaire waarde-daling van de Bolivar:

      http://www.tradingeconomics.com/venezuela/stock-market

      Maar mensen staan in de rij om aan voedsel te komen. Geweldig
      socialistisch paradijs. Moeten wij ook eens proberen.

      DS

      Verwijderen
  59. ECB to raise QE to €90B/month, extend QE to March 2017 and cut deposit rate to -0.3% in Dec. Buy Bunds, targeting 0.4%.

    -RBS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I'm so bullish I'm hospitalized ;-)

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Een overduidelijk bewijs, dat de Eurozone lijdt aan structurele
      deflatie. Bij een jaarlijkse deflatie van bijvoorbeeld 1% per jaar,
      is de reeele rente POSITIEF en loont het om TOCH te sparen en
      NIET te speculeren.

      In de jaren '70, tijdens de inflatie van 15%+, was de reeele rente
      NEGATIEF. Dus TOEN waren spaarders het haasje.

      DS

      Verwijderen
  60. http://www.iex.nl/Column/165804/Zwakke-dollar-gevraagd.aspx

    Heer Schmull verwacht U ook dat we ui dollarbeleggingen en speciaal TLT moeten gaan? Het lijkt mij een kletsverhaal.

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Forester, kijk even naar dit filmpje.

      https://www.youtube.com/watch?v=sriXx9-V1Bk

      Gr, Joost

      Verwijderen
    2. @FORESTER:

      Er is sprake van een structurele hogere Dollar over de komende
      paar jaar, maar natuurlijk met de nodige onderbrekingen. Een
      tijdelijke zwakte kan optreden, als de FED weer gaat stimuleren
      (QE4, want QE3 was eind 2014 stopgezet). Maar de ECB wil
      juist, dat de EURO weer eronderuit gaat via haar eigen QE, dus
      het meest waarschijnlijk is, dat de Euro haar daling t.o.v. de $
      voortzet, na een korte pauze. Dat is helemaal het geval, als
      de wereldrecessie toeslaat in 2016/2017.

      Nee, posities in $ en TLT moeten worden aangehouden, want
      al die QE's hebben slechts een tijdelijk effect en veranderen NIETS
      aan de trends van nog lagere groei en inflatie op langere termijn.

      DS

      Verwijderen
  61. POLITICI STIL OVER ALARMBEL

    https://www.tradeidee.nl/politici-stil-over-alarmbel/

    Don’t expect QE expansion in Dec: Bini Smaghi

    http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000437101

    BeantwoordenVerwijderen
  62. @

    Woorden schieten mij tekort betreffende de laatste ontwikkeling in PORTUGAL:
    ongelofelijk! Maar: zo'n ondemocratisch beleid is NIET vol te houden en
    toont aan, dat wij in de nadagen zijn van de Eurozone

    Mr Cavaco Silva is effectively using his office to impose a reactionary ideological agenda, in the interests of creditors and the EMU establishment, and dressing it up with remarkable Chutzpah as a defence of democracy.

    The Portuguese Socialists and Communists have buried the hatchet on their bitter divisions for the first time since the Carnation Revolution and the overthrow of the Salazar dictatorship in the 1970s, yet they are being denied their parliamentary prerogative to form a majority government.

    This is a dangerous demarche. The Portuguese conservatives and their media allies behave as if the Left has no legitimate right to take power, and must be held in check by any means.

    These reflexes are familiar – and chilling – to anybody familiar with 20th century Iberian history, or indeed Latin America. That it is being done in the name of the euro is entirely to be expected.

    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11949701/AEP-Eurozone-crosses-Rubicon-as-Portugals-anti-euro-Left-banned-from-power.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  63. @

    DONALD TRUMP als PRESIDENT? Het wordt STEEDS WAARSCHIJNLIJKER.
    Welnu, DAT zou de gehele wereld drastisch veranderen. Houd je hart maar
    vast!

    And that is how the biggest Republican nightmare is coming true, because the bolded is all that really matters: if Trump can appeal to the silent, but vast majority - and so far he is doing just that - that is wholeheartedly sick of the fake left-right divide which has made a mockery of representative government and is pandering only to select special interests who have hijacked the US government in the past century, not only is the Trump's nomination "looking more likely" but so is the Trump presidency.

    http://www.zerohedge.com/news/2015-10-23/gops-biggest-nightmare-coming-true-jeb-out-cash-insiders-say-trump-nomination-almost

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  64. @DS Volgens het artikel: " politici stil over de alarmbel", koopt de ECB staatspapieren op met negatieve rentes. Waar de ECB eerst opgezet werd volgens het leidende voorbeeld in centraal bankieren, heeft de Duitse Bundesbank (BuBa), nu een andere strategie omarmd. Er heeft een soort putsch plaatsgevonden bij de ECB, waar de aanhangers van de BuBa strategie (solide beleid, sterke munt, lage inflatie) tot minderheid zijn gebracht.

    U schreef dat Nederland en Duistland straks uit de EU gaan en dat de geloofwaardigheid van de ECB per dag slinkt.

    RBS chooses this Draghi as Quote2015: “Credibility of a CenBank is measured by its ability to comply w/ its mandate”
    https://twitter.com/Schuldensuehner/status/657681451631165442


    Mijn vraag aan u is: Wat moet dan de doorslaggevende oorzaak zijn, dat Nederland en Duitsland eruit stappen?


    Vr.gr., Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB v.d. AKKER:

      Het kopen van staatsobligaties met negatieve rente kan zinvol zijn,
      als deflatie hoger is of als de valuta zou stijgen. Het kopen van
      bedrijfsobligaties en gesecuritizeerd papier is echter andere koek.
      Kijk eens hoeveel bedrijven verdwijnen in een periode van 10 jaar.
      Landen verdwijnen maar zelden.

      De doorslaggeven de reden voor het verlaten van een monetaire
      unie is moeilijk te geven. Maar als het een 'transfer-unie' wordt,
      zonder dat deze unie is omgetoverd in een echt land, waarbij
      de meeste soevereiniteit van de lidstaten is prijsgegeven, dan
      is er een grote kans op beeindiging. Zie de ongelijke verhouding
      tussen Tsjechie en Slowakije, waardoor bijelkaar blijven
      onmogelijk werd.

      De ECB heeft nu de onmogelijke taak om de unie bijelkaar te houden,
      vooral als de economische groei het af laat weten. Dan laait de
      onenigheid natuurlijk enorm op. Er nadert een situatie, waarbij de
      kosten van het beeindigen niet opwegen tegen die van voortzetting.

      DS

      Verwijderen
    2. @ROB v.d. AKKER:

      Correctie: de kosten van voortzetting niet opwegen tegen die
      van beeindiging.

      DS

      Verwijderen
  65. „Geht an die Existenz von CDU und CSU“: Seehofer warnt vor Spaltung der Union in Flüchtlingskrise

    http://www.focus.de/politik/ausland/fluechtlingskrise-im-news-ticker-700-fluechtlinge-aus-notunterkuenften-verschwunden_id_5036886.html

    Gr, Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERARD:

      Mijn Duitse relaties zijn al enige tijd in rep en roer hierover. Het lijkt
      erop, dat Duitsland van Amerika gewoon te horen heeft gekregen,
      dat de grens 'open' moet blijven. Tenslotte zijn 38,000 van de 156,000
      in het buitenland gestationeerde Amerikaanse troepen nog steeds in
      Duitsland. Niet voor niets.

      DS

      Verwijderen
  66. " Credit Suisse stapt uit Europese obligatiemarkt "

    https://www.doijerkalff.nl/nl/particulier/marktnieuws/details/article/credit-suisse-stapt-uit-europese-obligatiemarkt/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dus GEEN obligatie-beleggingsfonds, maar uitsluitend obligaties
      RECHTSTREEKS en dan alleen de top 10%. Vergeet 'Junk'-obligaties!
      Dit is pas het begin.

      DS

      Verwijderen
  67. Kunt u nog een toelichting geven over de vraag wat een derivatencatastrofe bij de grootste Amerikaanse banken kan betekenen voor de VS zelf?
    Moeten de VS dan niet onbeperkt nieuwe dollars drukken en zal dit de koers van de usd niet ongenadig onderuit halen ten gunste van goud?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Nee, niet 'onbeperkt'. Een verdubbeling van de balans via een nieuwe
      QE is wel mogelijk. Zie Japan. Dit is dus niet 'gelddrukken', want dat is
      verboden. De Dollar kan hoogstens tijdelijk wat verzwakken. Maar
      alle QE in Japan heeft aangetoond, dat deflatie en recessie NIET
      kunnen worden bezworen. Bovendien zullen andere landen het
      niet op zich laten zitten en devalueren t.o.v. de Dollar net zo snel.

      Een echte derivatencatastrofe kan het gehele monetaire systeem
      omver halen, niet alleen in Amerika. In een dergelijk geval stopt
      en sluit alles tegelijkertijd. Dat is de Grote Klap, waarbij alles het
      moet ontgelden, ook Goud. Maar het nieuwe monetaire systeem
      zal ongetwijfeld een grotere rol aan Goud toebedelen, anders
      zal het vertrouwen niet terugkeren. Dus Goud goed vasthouden,
      ONGEACHT de prijs.

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Stel, dat 'helicoptergeld' wel werd toegestaan, dan zullen de
      deflatoire krachten van een derivatencatastrofe veel groter zijn
      dan het 'gelddrukken', zelfs als dat digitaal gebeurt met een druk
      op de knop. Het geld wordt opeens een 'pariah' en wordt
      waardeloos. Het is dan ruilhandel geblazen.

      DS

      Verwijderen
  68. http://www.thesilvermountain.nl/blog/interview-elmer-hogervorst-eric-mecking/
    Graag uw commentaar, wat zien deze heren fout?

    Gr. Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Ik ben zonder meer op 1 lijn met Mecking t.a.v. de deflatie, die
      structureel is en wordt. Maar helaas is dat juist bijzonder lastig
      voor Goud en vooral voor Zilver.

      Bij deflatie stijgt de reeele rente, wat een nekslag is voor het niets
      renderende Goud. Daarom zal Goud echt niet kunnen stijgen,
      terwijl andere vaste activa, zoals aandelen, vastgoed en grondstoffen,
      scherp in waarde dalen. Tijdens de jaren '30, was Goud weliswaar
      de beste belegging, maar dat kwam, omdat de FED de officieele
      Goudprijs met 70% verhoogde, NA de Grote Klap en midden in de
      depressie.

      Dit laatste lijkt WEER te gaan gebeuren, zodra de officieele Goudprijs
      van $ 42.22 (sinds 1973) wordt verhoogd om de Dollar officieel te
      devalueren en de Centrale Banken te herkapitaliseren, net zoals in
      1934. Maar dat vindt pas plaats NA de Grote Klap, midden in de
      volgende werelddepressie. DIE ECHT KOMT! (Goud is dan
      misschien weer $ 350 en Zilver $ 5.00; maar Goud moet men
      toch vasthouden -- niet Zilver --, want de toekomstige prijs zou
      'ongelofelijk' kunnen worden, duizenden tot tienduizenden Dollars
      per Troy Oz. Zilver zal echter NOOIT meer een rol spelen in een nieuw
      monetair systeem).

      De reden om Fysiek Goud nooit te verkopen, ongeacht de prijs, is
      de piepkleine markt. Goud wordt bijna onmogelijk om straks te
      bemachtigen, want alleen 'vaste' handen beheersen de markt.
      Het is nu al zo, dat slechts 5% van de markt verhandelbaar is.

      Als er confiscatie of 90% belasting in het verschiet ligt, dan zien
      we wel weer. Niet wakker liggen over zulke zaken. Het is zoals
      het is.

      DS

      Verwijderen
    2. @FORESTER:

      Met alle respect voor Mecking, de obligatiemarkt is NIET de moeder
      van alle bubbels (wel de Junkobligatiemarkt). Een kwaliteitsobligatie
      keert uit op 100% en zelfs in de inflatoire jaren '70 kon men gewoon
      geldverdienen door door te rollen (en niet tussentijds te verkopen).
      Maar in de deflatoire toekomst zullen kwaliteitsobligaties juist HEEL
      GEWILD blijven. Er is al een tekort, zeker aan Treasuries, die als
      onderpand dienen voor het kredietsysteem en voor kapitaalbuffers.
      De moeders van alle bubbels zijn Aandelen, Onroerend Goed en
      Grondstoffen en alleen de laatste is terug (1ste fase van daling).
      Het wordt echt ongelofelijk, hoe deze puddingen zullen inzakken!
      Allemaal lucht, GEEN echte vraag, allemaal gefinancierd (effecten-
      krediet op een NIEUW hoogtepunt!).

      De staatsobligatiemarkt van Japan (JGB's) is al 25 jaar loeivast en
      alle shorts zijn in de loop der jaren failliet gegaan. In de 19de eeuw
      duurde de 'bubbel' van Britse staatsobligaties (Gilts) liefst 80 jaar!

      Er is geen bubbel in kwaliteitsobligaties bij structurele stagnatie/
      deflatie.

      DS

      Verwijderen
    3. @ DS : 'Als er confiscatie of 90% belasting in het verschiet ligt, dan zien
      we wel weer. Niet wakker liggen over zulke zaken. Het is zoals het is.'

      De $-index daalt al 9 maanden sinds maart, https://pbs.twimg.com/media/CRTyd0ZUEAAjWrl.png:large , dan is het toch logisch dat goud stijgt onder normale omstandigheden? Als $ en goud stijgt dan is 't mis.

      Als goud in door u omschreven omstandigheden sterk gaat stijgen is het slim om langszaam goud af te bouwen en stap voor tap te roteren in goudmijn aandelen? Goudmijnen in veilige landen waar eigendom gerespecteerd wordt.

      De NL 7,5% staatsobligatie 93-23 is nu op ca. 152 geprijsd. Daarvoor krijg je aan het einde in 2023 100% terug. En in de tussentijd 52,5% rente. Je verliest niet. Als in de tussentijd prijzen dalen neemt vermogen 'virtueel toe'. Ingeval van de US Treasury is er zelfs nog meer rendement bij een sterkere $. $ is in opgaande trend.
      Bubbles eindigen meestal met een verlies van -/- 85% is mi. totaal niet te vergelijken. ....echter er zijn maar weinig veilige staatsobligaties. Duitsland en Frankrijk (de leuders van de EU en Euro) zijn in de laatste 200 jaar 8x failliet geweest.
      Verbazingwekkend dat de Duitse Bund nu als veilig wordt ingeschat.
      Martien van Winden (Hoofbosch) ziet 3 veilige landen. USA, Nederland en Zwitserland. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dit de veiligeste en beste landen zijn om te beleggen. De zgn. SUN strategie.

      Verwijderen
    4. Correctie:

      leuders moet leiding zijn

      Verwijderen
    5. @GRIJZE LEEUW:

      Goudmijnaandelen zijn niet voor iedereen, maar kunnen zeer
      aantrekkelijk worden, als eenmaal de Fysieke Goudhandel aan
      banden wordt gelegd, zoals in de jaren '30. Homestake Mining
      steeg destijds met zo'n 1000%.

      Toch zijn mijnaandelen voor vele conservatieve beleggers een
      te aggressieve belegging, en moeten meer gezien worden als
      aanvullende speculaties en niet als alternatief voor Fysiek Goud.

      De beleggers in Duitse en Franse staatsobligaties krijgen op
      een gegeven moment weer de kous op de kop. Zonder de ECB,
      hadden die beleggers er al van langs gekregen, net zoals de
      meeste andere staatsobligaties van de overige lidstaten.

      Wacht maar, tot de markt gaat inprijzen, dat de ECB NIET het
      eeuwige leven meer heeft. Dat wordt een bloedbad.

      De Dollarindex geeft een vertekend beeld van de Dollarstijging,
      omdat 57% uit de Euro bestaat, plus nog 5 andere valuta's.
      Alle andere valuta's worden buiten beschouwing gelaten. De Euro
      werd geleend voor de speculative Carry Trades, die opeens
      moesten worden gedraaid. Dus de Euro werd relatief sterk om
      zuiver technische redenen, wat tijdelijk lijkt. Maar de timing van
      valuta-bewegingen is ondoenlijk. 80% van de valuta-speculanten
      zijn regelmatig het haasje.

      DS

      Verwijderen
    6. Duitse staatsobligaties heeft u toch altijd op dezelfde lijn geplaatst van de Nederlandse, wel degelijk ONDER de kwaliteit van de Tresauries maar toch VER BOVEN de Franse ???

      Verwijderen
    7. @ANONIEM:

      De Duitse staatsobligaties staan zonder meer ver boven die van de
      Franse. Maar mijn zorgen over Duitsland blijven steeds toenemen.
      Het Duitse bankwezen was al niet geherkapitaliseerd en het
      Duitse pensioensysteem van 'Pay-as-you-Go' was al alarmerend.
      Maar de Duitse exportmachine krijgt nu ongelofelijke tegenwind,
      zodra de verwachte Mega-Devaluatie van de Chinese Yuan alsnog
      plaatsvindt. Die devaluatie is echt onvermijdelijk en geloof niet
      alle spreekbuizen, die dat geringschatten.

      Ik ben veel huiveriger geworden over Duitsland, want haar lot lijkt
      WEER uit de hand te lopen.

      http://www.wiwo.de/unternehmen/banken/landesbanken-nur-fusionen-koennen-die-landesbanken-misere-beenden/11932876.html

      DS

      Verwijderen
  69. Hartelijk dank heer Schmull voor uw meningen. U steekt wel uw nek uit, wie durft dat nog. Ik ben een bewonderaar en wens U allle goeds, vooral gezondheid.

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Naast de enorme hoeveelheid migranten die richting Duitsland gaan en reeds zijn gearriveerd dreigt er voor Duitsland tevens een export crisis.

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/10/26/gefaehrliche-ruhe-vor-dem-sturm-export-krise-bedroht-deutschland/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt! Een waarschuwend geluid, dat hoognodig is.

      Die Vordenker des „schlimmsten Falles“ haben drei Handlungsalternativen ausgemacht: Negativzinsen, Reduktion oder Verbote von Bargeld und den systemweiten „Bail-in“. Zu diesen Wegbereitern gehören nicht wenige Chefökonomen renommierter Zentralbanken wie der Bank of England oder auch Finanzminister. Das ist ein Cocktail fürs Desaster von den gleichen Leuten, die viel zu lange Nullzinsen verteidigt oder implementiert haben.

      DS

      Verwijderen
  71. De migrantenstroom, Portugal die zijn eigen weg gaat, kortom de EU is hard op weg uiteen te vallen.

    http://beurs.com/2015/10/23/portugese-bom-ontploft-opgelegde-bezuinigingen-niet-langer-houdbaar/67898

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Maar een minderheidsregering wordt opgelegd door degenen, die
      aan de touwtjes trekken. Of zal dat toch het onderspit delven?
      Portugal is in een grote crisis, die kan overslaan:

      Provoking a constitutional crisis
      Mr Costa's Left-wing alliance was not chosen to form a new government by Portugal's head of state - president Aníbal Cavaco Silva.
      In line with the country's long-standing constitutional arrangements, the president invited prime minister Passos Coelho - the leader of the largest party - to form a minority government. The appointment still needs parliamentary ratification.

      http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11954611/Why-Portugals-constitutional-crisis-a-threat-to-all-Europes-democracies.html

      DS

      Verwijderen
    2. Waarom berichten Nederlandse media nauwelijks over deze situatie in Portugal? Bang voor onrust?
      Ik heb alleen Kees de Kort hierover gehoord in zijn altijd kritische en goede column op BNR:

      http://www.bnr.nl/opinie/kees-de-kort/604172-1510/column-kees-de-kort-buigen-voor-de-financile-markten

      Verwijderen
  72. Growing number of college professors in poverty

    https://www.youtube.com/watch?v=ATsUn_EG6VI&feature=youtu.be&t=32s

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  75. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen