Translate

dinsdag 27 oktober 2015

WAT EEN MISVATTINGEN!


WAT EEN MISVATTINGEN!

‘t Lijkt een eeuwig refrein: de economie wordt straks beter; de rente zal stijgen; de inflatie wordt hoger; de obligatiemarkt is in een bubbel. De huidige economische tegenwind is ‘tijdelijk’. Het economische herstel laat weliswaar op zich wachten, maar Centrale Banken hebben alle registers opengetrokken om het een en ander aan de gang te krijgen. Natuurlijk zijn er tegenvallers geweest, maar die ‘stabilizeren’ zich. De realiteit is natuurlijk volstrekt anders! Ondertussen gonst het van geruchten, dat de paniekerige autoriteiten denken aan negatieve rente, een verbod op kasgeld, een ‘bail-in’ (waarbij rekening- en obligatiehouders het haasje worden) bij het bankwezen, zogenaamd ‘helicoptergeld’, zonder tussenkomst van het bankwezen, monetisering van schulden en verdere rondes van monetaire stimulering (‘kwantitatieve verruiming’, QE). Sommige landen hebben zich reeds aangediend als proefkonijn. Gaan de tovenaarskunsten van de almachtige Centrale Banken dan niet naar wens?


Afgezien van de schier onoverkomelijke en tijdrovende politieke struikelblokken om de invoering daarvan door te voeren, blijft de wereld, met zo’n beleid, opgezadeld met een excessieve schuldenlast, die met een veelvoud steeg ten opzichte van de economische groei. Of zou de gewenste economische groei desondanks, als een ‘Deus ex Machina’, zomaar uit de lucht komen vallen? Misschien niet, maar men staat voor het blok. Een kredietmaatschappij zonder exponentieel stijgend krediet, ploft in elkaar. Alle onbedoelde effecten worden op de koop toe genomen. Allerlei kronkelredeneringen worden er met de haren bijgesleept. Zoals: negatieve rente is niets nieuws, want het bestond vroeger ook, bijvoorbeeld in de inflatoire jaren ‘70, na aftrek van inflatie. Verzuimd wordt te vermelden, dat een dergelijk fenomeen nooit een lang leven beschoren is, omdat het leidt tot een implosie van het financieele systeem. Iedereen gaat dan failliet. Dus moet er met de harde hand worden ingegrepen door een volgende generatie van Centrale Bankiers, wat een einde maakt aan de opgepompte activa. ‘Na mij de zondvloed’ is de redenering van de huidige autoriteiten. Of misschien neemt een systeemcrisis plotseling de overhand, net zoals in 2007 - 2008, toen Centrale Bankiers totaal onvoorbereid waren. Bernanke van de Federal Reserve achtte de risico’s van de Subprime-crisis afdoende ingeperkt (Maart, 2007) en beweerde, dat de beursgenoteerde, quasi-staatsverzekeraars voor de huizenmarkt, Fannie Mae en Freddie Mac, toereikend gekapitaliseerd waren (Juli, 2008). Maar belastingbetalers moesten voor hun redding liefst $ 163 miljard neertellen. Alles hangt af van vertrouwen.

In ieder geval lijkt het voorbarig om zich op de borst te kloppen, als verreweg de meeste economische indicatoren hardnekkig beneden de verwachting blijven. Hoe kan men de weergaloze, 7-jarige instorting van grondstoffenprijzen wegwuiven, na de meest spectaculaire hausse in decennia sinds het begin van deze eeuw? De olievoorraden alleen al, zijn in 85 jaar nog nooit zo hoog geweest en de overproductie gaat nog vrolijk door. De totale waarde van het grondstoffencomplex is 45% van het wereldwijde Bruto Nationaal Product (volgens het BIS). De natuur maakt straks korte metten met de grondstoffenproducenten en hun crediteuren! De tijdbommen van duizenden miljarden in ‘onder - water’ - kredieten, zullen stuk voor stuk afgaan.

Waarom hebben de pleitbezorgers voor de riskante Opkomende Markten, inclusief China, alle gigantische verborgen schulden verzwegen? Tijdens de Azie-crisis van 1997 bleken de Centrale Bank - reserves van Thailand, geschat op $ 33 miljard, als sneeuw voor de zon practisch te zijn verdwenen vanwege uitstaande termijncontracten. Internationale kredieten met grote valuta-risico’s, via derivaten, buiten de balans om, zijn overal gemeengoed. Verder heeft China talloze dubieuze debiteuren in de Opkomende Landen, die betrokken waren bij haar infrastructuur-hausse. Men zal de omvang daarvan tevergeefs zoeken in de cijfers, die door de Bank of International Settlements (BIS) en de Wereldbank worden gepubliceerd. Bovendien zijn alle gegevens over fiscale tekorten en uitstaande schulden toch al verdacht: derivaten en creatief boekhouden doen tegenwoordig wonderen. Vraag dat maar aan Griekenland.

Voorlopig spreken de optimistische hooggeplaatste personen voor dovemansoren, want de obligatie- en grondstoffenmarkten verdisconteren een veel somberdere toekomst, terwijl de aandelen- en onroerend goedmarkten zich nauwelijks kunnen handhaven. Groei-, rente- en inflatieverwachtingen blijven dalen. De omloopsnelheid van het geld, wat een signaal is voor inflatie/deflatie, heeft een 60-jarig dieptepunt bereikt. Het spook van hoge inflatie van 15% en loonsverhogingen van 20% in de jaren ‘70 in de Westerse wereld, lijken nu een verre herinnering. Zelfs de meeste Opkomende Landen is de traditionele hyperinflatie een gruwel (Venezuela en Belarus uitgezonderd). De wereld is inderdaad totaal veranderd. Daarom is de kwaliteitsobligatiemarkt NIET in een bubbel: deflatie breidt zich juist uit. Meer dan 70% van de grotere industrielanden zit al in officieele, niet ‘tijdelijke’, deflatie. Zolang de ‘natuurlijke rente’ (het Baa obligatie-rendement - 5.34% - is een alomvattende bruikbare maatstaf) nog 100% hoger ligt dan de nominale economische groei, blijft de obligatiemarkt heel gewild. De 30-jarige Amerikaanse Treasury, de beste belegging sinds 1981 (34 jaar!), heeft een rendement (2.85%), dat reeel, na aftrek van inflatie, nog steeds 50% hoger ligt dan het gemiddelde van de laatste 145 jaar (2.1%). Bij een verwachte inflatie van 0% of lager is de triomftocht van deze belegging (en haar Nul-coupon) nog lang niet voorbij!

Bij een verwachte structurele, wellicht generatie-lange, deflatie van 1% per jaar, zoals die in Japan in de laatste 25 jaar, maakt de stijging van de reeele rente, na aftrek van deflatie, de drang naar kredietinkrimping (‘deleveraging’) acuut. Dat maakt dan meteen een einde aan het ‘vermogenseffect’ van het casino en alle dierlijke instincten (‘animal spirits’). De hoogtijdagen van de meeste Hedgefondsen en de Flitshandelaren zijn dan voorgoed voorbij. Vaste activa, zoals aandelen, onroerend goed en grondstoffen, voor het merendeel gefinancierd, zullen het ook steeds meer moeten ontgelden. Effectenkrediet heeft bijvoorbeeld een nieuw, gevaarlijk hoogtepunt bereikt. Vele landen zijn in hachelijk vaarwater beland door torenhoge hypotheekschuld. De verhouding tussen huizenprijzen ten opzichte van het inkomen is wereldwijd nog 50% hoger dan het historisch gemiddelde. Een ware slachting is te verwachten in toplocaties, zoals Londen, New York en Vancouver (Canada), om maar wat te noemen, waar huizenprijzen in 20 jaar zijn vertienvoudigd. Reeele Nederlandse huizenprijzen, na aftrek van inflatie, zijn nog steeds het hoogst in 300 jaar (Eichholtz).

Onjuiste prijsbepaling (‘mispricing’), vanwege niet - vol - te - houden omstandigheden, eindigt altijd in tranen. Japan is de rest van de wereld 15 jaar vooruit, wat betreft het schuld- en vergrijzingsprobleem, en de stand van de Nikkei 225 aandelenindex en de gemiddelde prijs van onroerend goed, zijn nog ruim 50% lager dan 25 jaar geleden, ondanks scherp fluctuerende, opwaartse stuiptrekkingen. Alle monetaire stimuleringen, die steeds minder effect schijnen te sorteren, ten spijt!

Het teveel-aan-alles oftewel overcapaciteitsprobleem, als gevolg van overinvesteringen, zonder inachtneming van mogelijk rendement, dankzij het losbandige oppompbeleid der Centrale Banken, kan niet genoeg worden benadrukt. De genadeslag wordt de voortzetting van de Mega-devaluatie van de Chinese Yuan, de enige nog echt overgewaardeerde valuta, ten opzichte van de Dollar. China heeft weinig keus en rekent op een ‘take it or leave it’ reactie van de rest van de wereld. In het komende 5-jaren plan, moet het land een sprong maken naar een maatschappij, die hogere lonen kan verdragen. Een verhoging van de levensstandaard is een voorwaarde voor de alleenheerschappij van het Centrale Comite van de Communistische Partij. Er is voorlopig geen sprake van, dat de hoge spaarquote (nieuw hoogtepunt) kan dalen, vooral nu de valuta-reserves, waarvan de helft illiquide is, drastisch slinken. De Chinese kapitaalvlucht is adembenemend! De ‘insiders’ nemen de benen, dus waarom zouden ‘outsiders’ eigenlijk moeten kopen? De hoge spaarquote is nodig om zowel de gigantische kredietverliezen op te vangen van zowel de Aziecrisis in de jaren ‘90 (⅓ van alle verstrekte leningen?), als de duizenden miljarden aan in - gebreke - gebleven - leningen (Non-Performing Loans, NPL’s) van de recente kredietexplosie (de totale schuld is in de laatste 7 jaar verdubbeld naar $ 25,000 miljard oftewel minstens 320% van het BNP). De belastingbetaler, overal, draait altijd op voor oude schuld, die immers nooit verdwijnt! De overgang van een investerings- en exportmodel naar een consumptiemodel ligt in China nog ver in het verschiet. Consumptie als percentage van het BNP is lager dan 10 jaar geleden. Wat echter helaas wel voor de hand ligt, is een overgang naar een oorlogsmodel.

De ‘nep’- oorlog in het Midden Oosten wordt slechts bijzaak, als eenmaal de strijd losbrandt om Eurazie, de machtige landmassa, die grote delen van Rusland en China omvat. Het land, dat daarover heerst, zou de hegemonie van Amerika pas echt kunnen aantasten. Het is zonder meer te verwachten, dat Amerika dan niet stil zal blijven zitten om haar belangen veilig te stellen. Oude rotten, zoals Brzezinski en Kissinger maken er geen geheim van, dat een ‘wisseling van de wacht’ (regime change) in Moskou en Peking uiteindelijk gewenst is. Het uiteenvallen van de oude Sovjet Unie op 26 December, 1991, dient daarvoor als voorbeeld. Naarmate de wereld afglijdt naar deflatie en depressie, is een grootscheepse verhoging van militaire uitgaven te verwachten. Rusland en China hebben die uitgaven, als percentage van hun BNP, recentelijk reeds verdubbeld, terwijl de Amerikaanse defensie-uitgaven, als percentage van haar BNP, nog steeds het laagst zijn in 30 jaar (zo’n 5%), ondanks 9/11, Iraq en Afghanistan. In 1944, was het Amerikaanse defensiebudget liefst 43% van haar BNP en dat toont aan, wat zoal kan gebeuren in oorlogstijd. In dit licht moet men de potentieele volksverhuizing van miljoenen naar Europa bezien. Onder druk van Amerika, heeft Frau Merkel de huidige immigratie van 10,000 vluchtelingen per dag naar Duitsland moeten toelaten, tegen haar politieke instinct in. Ruim 25% van alle Amerikaanse troepen in het buitenland, zijn nog in Duitsland gestationeerd en Duitsland, net zoals Japan, doet gewoon, wat Amerika zegt. Deze explosieve en instabiele situatie versnelt het einde van de Europese Unie en de Eurozone, ten gunste van Amerika en de Dollar. Dit schaakspel van machtsblokken is allang in volle gang en Europa is slechts toeschouwer.


Sommige landen in de Eurozone, zoals Duitsland en Nederland, met een kolossaal overschot op hun lopende rekening als percentage van hun economie, zullen, in versneld tempo, duizenden miljarden Euros naar Amerika sluizen, voornamelijk in Treasuries. In de laatste 7 jaar is al 500 miljard van die Euro-overvloed (‘Euro glut’) naar Amerika gevloeid, wat daarvoor zijn weg zocht naar Zuid-Europa, waar het ervan langs kreeg door de economische depressie aldaar. Naarmate de wereld gevaarlijker wordt en de waanzinnige oorlog op kasgeld en de kans op bank-’bail-in’, met name in Europa, verhevigen, zal de vraag naar de Superdollar blijven aanhouden, ondanks alle indianenverhalen van het tegendeel. Dit is het tijdperk, waarin de wereld de afrekening krijgt gepresenteerd van een 70-jarige superkredietcyclus, die onvermijdelijk de geest geeft, net zoals alle voorgaande in het verleden. Daarom blijven Kasgeld, in Dollars, en Treasuries, eventueel als substituut, verreweg de meest aantrekkelijke beleggingen in de komende jaren. En ook Fysiek Goud, onder eigen beheer, ongeacht de, wellicht veel lagere, prijs, behoort deel uit te maken van een vermogen, als verzekering tegen het ondenkbare en als voorbereiding op een nieuw monetair systeem, met een grotere rol voor Goud, NA de Grote Klap en tijdens de komende werelddepressie, op langere termijn. Mocht men niettemin worden verleid tot aandelenspeculatie, onder aanmoediging van de bekende spreekbuizen, om de laatste ‘deflatoire hausse’, gelijk aan 1929, niet te willen missen, dan moet men in gedachten houden, dat verkopen, laat staan ‘short’ gaan om zich te beschermen, onmogelijk zou kunnen worden, net zoals dat het geval was na het barsten van de recente Chinese aandelenbubbel. Koop in ieder geval geen beleggingsfondsen of ETF’s, maar uitsluitend aandelen en obligaties rechtstreeks, want die zijn, na de verwachte chaos, altijd nog iets waard. Gemeenschappelijke beleggers zullen in de komende unieke tijden niet meer automatisch aanspraak kunnen maken op hun schijnbaar bezit. Net zoals bij Communistische paradijzen: alles is van iedereen, maar niemand bezit eigenlijk iets.


DIEDERIK SCHMULL


27 October, 2015


WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.


@@@@@@@@@@@@@@@@@







118 opmerkingen:

  1. Gelet op je waarschuwing om geen ETF's te kopen, waarom dan steeds TLT aanbevelen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De voorkeur gaat inderdaad uit naar het rechtstreeks kopen van
      Treasuries en Fysiek Goud, maar voor de kleinere bedragen
      blijven resp. de TLT en de ZKB Gold geschikt. Dit zijn ETF's,
      die het minste te vrezen hebben. Maar ik ben minder op mijn
      gemak dan vroeger, vooral na de ervaringen in Augustus j.l.:

      For example, the $2.5 billion Vanguard Consumer Staples Index ETF and the $5.8 billion Vanguard Health Care Index ETF both plunged 32% within the opening minutes of trading. The Vanguard Consumer Staples ETF was halted six times over the course of 37 minutes early in the day, according to trading records. The health-care ETF was halted eight times Monday.

      The declines in these and other ETFs were notable in that they exceeded the declines in the prices of their underlying holdings

      When the market sold off in the first six minutes of trading, many stocks were halted after triggering circuit breakers, including stocks that are included in popular exchange-traded funds.

      Because this happened so quickly, many ETF market makers, or the broker-dealers who buy and sell those products, were unable to accurately calculate the value of the underlying holdings or properly hedge their trades. That caused them to lowball their buy offers and overprice their sell orders to ensure they didn’t take on too much risk. This sent ETF market values tumbling, too, and caused disruptions in the trading of other assets.

      Lansing, Mich.-based financial adviser Theodore Feight had set up an automatic sale for iShares Core U.S. Value ETF if it were to fall a certain amount. The ETF tumbled 34% in early trading, and instead of Mr. Feight’s position selling at his target price of $108.69, down 14%, it sold at $87.32, off 31%. By noon, the ETF had bounced back, and it ended the day down 4.3% at $121.18.

      “I’m really disappointed,” said Mr. Feight, who invested in ETFs for more than a decade. “They weren’t as liquid as they should have been.”

      “On days like yesterday, it’s up for debate if there was a larger, more systemic issue in the market,” said Mr. Houlihan. “I think you are going to lose generations of investors.”

      http://www.wsj.com/articles/stock-market-tumult-exposes-flaws-in-modern-markets-1440547138

      DS

      Verwijderen
  2. Deutsche Bank to shed 35,000 jobs, exit 10 countries
    http://finance.yahoo.com/news/deutsche-bank-shed-35-000-084514404.html

    Trouble..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Wel grappig. Ik ben vandaag in Kuala Lumpur (Malaysia) en ben benieuwd naar de capital controles.
    3000 Ringgit (636 Euros) kan men MAXIMAAL PER PERSOON omwisselen. Plus LEGITIMATIE. Eerst kon ik hier ook Euros omwisselen voor dollars maar dat doen ze NU NIET meer.

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De Amerikaanse dollar is nog steeds de best presterende munt van 2015:

    https://twitter.com/KarelMercx/status/659759113648271360

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Onder druk van de VS mpet Merkel 10k vluchtelingen per toelaten....bron? Dank....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Geen specifieke bron, maar zuiver een conclusie naar aanleiding van
      uitlatingen van Obama en anderen.

      "Historically, the US has the best record on resettlement bar no other country on the planet," said Betts. "Every year I think it resettles around 70,000 people. That's a larger number than any country in the world."

      Dus: laat Europa dit keer ook maar een duit in het zakje doen.

      In fact, according to the UN Refugee Agency, the US is still the world's top resettlement country.

      http://www.dw.com/en/obamas-praise-for-merkel-on-syrian-refugees-highlights-us-deficiencies/a-18677817

      Verder heerst in Amerika de mening, dat er toch iets moest worden
      gedaan aan het 'ouderen-probleem'. Daarom zou Turkije moeten
      worden toegelaten tot de EU/Eurozone, etc.

      n Germany, where many migrants hope to settle, the national population has shrunk by 1.4 million in the last decade. This trend could lead to a further reduction of 10 million by 2060. Europe’s largest economy has already begun to see the benefits of migration: in 2014 its population saw the largest increase since 1992.


      https://agenda.weforum.org/2015/10/can-refugees-revive-europes-ageing-population/?utm_content=buffer082ee&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

      DS

      Verwijderen
  6. Duitse Industrie overweegt pensionering op 85 jaar. Te bizar voor woorden!

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/10/30/deutsche-industrie-erwaegt-rente-mit-85-jahren/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Om Marxistische winden tegen te houden, stelde Von Bismarck in 1881
      de pensioengerechtigde leeftijd op 70, welke daarna werd verlaagd
      naar 65 en waarvoor, later, ook premie betaald moest worden.

      Amerika kwam daarmee pas 50 jaar later, onder Roosevelt, in 1935,
      en 65 werd de pensioengerechtigde leeftijd.

      Maar inmiddels wordt men overal steeds ouder en zijn de pensioen-
      kosten, waarvoor over het algemeen niet gespaard is ('unfunded'),
      uit de hand gelopen. Bovendien zijn de jongeren steeds minder
      bereid daarvoor op te draaien in de vorm van nog hogere belastingen.

      We hadden laatst een bijeenkomst in mijn buurt van al diegenen,
      die 100 jaar of ouder zijn. Er kwamen 23 mensen opdagen. Dat was
      vroeger een unicum. Mijn buurvrouw is 91 en superfit, mankeert (nog)
      niets en zij maakt lange wandelingen. Zij is geen uitzondering.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      In Groot-Brittannie alleen al, zijn 500,000 mensen al ouder dan 90 jaar
      (0.8% van de bevolking). Ondanks alles, zou ik bijna zeggen. Want
      de gemiddelde levensstandaard hier is veel lager dan in Nederland
      en Duitsland.

      DS

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      http://www.dailymail.co.uk/news/article-2297069/Number-people-living-past-90-trebled-440-000-30-years.html

      DS

      Verwijderen
  7. @DS Een beleggingsspecialist zegt: Ik zet mijn geld erop in dat de staatsobligaties op balansen van centrale banken worden weggestreept.
    Wat is uw mening ?

    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERARD:

      Belachelijk. Is in de geschiedenis ZELDEN gebeurd. Om begrijpelijke
      redenen! Toen Rusland failliet ging in in 1998, was de meeste schuld
      aan het buitenland vrijgesteld, ook weer om begrijpelijke redenen:

      “The Soviet Union left a huge debt after its collapse. Russia became the only country to inherit not only the foreign property of the former USSR, but all of its foreign debts as well. It was extremely hard for Russia to serve the debt because the economy was declining steadily in the beginning of the 1990s. The Soviet debt had been restructured four times before the default of 1998. By 1999 Russia managed to either write off or delay the payments to private creditors (the London Club, for instance). However, such a compromise proved to be impossible with the Paris Club of Creditors.”

      Wat Zuid-Europa ooit gaat doen, als de ECB wegvalt, moeten we
      afwachten. Ik zet mijn geld erop, dat alleen de binnenlandse schuld
      dan de dupe wordt, niet de buitenlandse.

      Maar landen als Amerika, Zwitserland en Nederland zullen zeker
      nooit in gebreke blijven. Groot-Brittannie dit keer WEL, zeker na
      Brexit en daarna na SCOXIT (Schotland). Helaas. De staatsschuld
      is totaal uit de hand gelopen, nu nog gecamoufleerd door de
      economische 'groei'.

      DS

      Verwijderen
    2. @GERARD:

      http://www.pragcap.com/the-russian-default-what-happened/

      DS

      Verwijderen
  8. @

    Dit is geen beleggen, maar speculeren: BELARUS, die weer in de gunst is
    gekomen bij de EU. Net zoals het Roemenie van Ceausescu destijds, die
    zelfs bij Kongin Elizabeth mocht overnachten!

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-10-29/europe-s-last-dictator-has-become-the-darling-of-the-bond-market

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  9. https://contrariancorner.com/2015/10/29/no-comment-they-said/

    63% van de treasuriehandel gaat via 5 Chicago firma's, dat kan toch niet goed zijn?

    groet,

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Tja, de grootbanken hebben hun afdelingen van vastrentende waarden
      ingekrompen, vanwege regulering en minder winstgevendheid, en
      daarom zijn de 'flitshandelaren' veel dominanter geworden.

      Het is nog niet vast te stellen, of dit positief of negatief is. Misschien
      zijn de nieuwelingen zelfs beter dan de oudere grootbanken. We weten
      nu, dat de grootbanken al decennia-lang fraude pleegden bij LIBOR,
      etc.

      Op 15 October was er al sprake van een 'flitscrash' in de Treasury-
      markt, maar de precieze oorzaak is nog onduidelijk.

      Flitshandelaren, met hun razendsnelle computers en algorithmen, kunnen
      de volatiliteit in de markt vergroten. Maar in het systeem van vroeger
      was er ook veel onduidelijkheid en bleef er veel aan de strijkstok hangen.
      We hebben helaas altijd een systeem gehad, waar de klant nooit
      precies wist, hoeveel kosten hij werkelijk betaalde. Dat is een geheim,
      dat angstvallig wordt bewaard ('concurrentie-overwegingen').

      Risk.net published a list it obtained ranking the top interdealer traders of Treasuries. It showed three Chicago-based firms, Jump Trading, Citadel Securities and Teza Technologies, accounting for 51 percent of the volume executed by the top 10 firms on BrokerTec, a popular electronic debt-trading platform.

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-24/treasury-trading-ducks-into-the-shadows-but-deserves-some-light

      DS

      Verwijderen
  10. In Zwitserland is een bankrun gaande, door de aanstaande negatieve rente vanaf 100.000 Franken:

    Schweizer holen ihr Geld von der Bank und horten Bargeld

    Mijnheer Schmull, is dat wat u bedoelt met dat het systeem implodeert bij negatieve rente? Banken zullen onderpand moeten verkopen om het geld uit te betalen, want veruit het meeste spaargeld is niet in kas maar zit in activa. Dat heeft natuurlijk enorme consequenties.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KAREL GOUDSMIT:

      Naar ik begrijp, kunnen instellingen in Zwitserland geen grote bedragen
      meer opnemen (en opslaan in een kluis). Het is al erg genoeg, dat
      spaarders zijn uitgeschakeld (besparingen zijn essentieel voor
      investeringen in een gezond systeem) en rondweg beschamend,
      dat er 'diefstal' wordt gepleegd op bestaande besparingen, maar
      kredietverlening hangt af van het verschil ('spread') tussen korte
      en lange rente ('riding the yield curve'), wat vroeger nog
      winstgevend was. Als dat niet meer mogelijk is, dan wordt krediet
      'schaars'. Dat kan leiden tot een kredietcrisis en daardoor tot een
      implosie van het systeem. Inderdaad hebben de meeste financieele
      instellingen haast geen buffer, hebben een hefboom van minstens
      30-tegen-1 en zijn zeer kwetsbaar. Nu al hebben $ 5000 miljard
      aan obligaties negatief rendement. Dus pensioenfondsen en
      verzekeraars gaan stuk voor stuk failliet, vooral omdat de obligatie-
      markt van $ 100,000 miljard als onderpand dient voor de
      $ 700,000 miljard aan derivaten.

      De situatie is zeer ernstig. Slechts weinigen hebben echter door,
      hoe het financieele systeem in de praktijk werkt.

      DS

      Verwijderen
    2. @KAREL GOUDSMIT:

      Natuurlijk is het nog mogelijk om een 'deflatoire hausse' tevoorschijn
      te toveren doormiddel van een speciale monetaire stimulering (QE),
      zoals in 1929 ('coup de whisky' van de FED). Wall Street heeft er
      geen geheim van gemaakt, dat zij een tijdschema in petto heeft van
      nog eens 4 jaar. De climax van een opgaande markt komt daarom
      vaak aan 't eind, wanneer het Grote Publiek en de schoenpoetsers
      er nog even inspringen om een graantje mee te pikken. Dit slaat
      helemaal los van het wel en wee der economie. Het plan is om
      de 'zwakke handen' mee te sleuren, zodat de 'sterke handen' van
      hun stukken afkunnen. Daarom verliest het Grote Publiek meestal
      alles bij de daarop volgende Crash, terwijl Wall Street nog even
      gauw fortuinen kan verdienen door 'short' te gaan. Net zoals in 1929.

      Maar misschien gaat die vlieger dit keer niet op. In ieder geval
      blijft een strategie met heel veel Kasgeld de beste strategie.
      De FED kan wel eens tegen een muur lopen bij een Congress,
      dat door de Republikeinen wordt beheersd.

      Het huidige monster van deflatoire schulddeflatie zal uiteindelijk
      de meeste speculanten verslinden.

      DS

      Verwijderen
    3. Wanneer pensioenfondsen, verzekeraars, banken failliet gaan, waar kan ik dan nu mijn hypotheek het beste naar toe oversluiten. Ik los af maar voorlopig moet ik wel oversluiten. MUNT, een samengaan van pensioenfondsen heeft interessante aanbiedingen, voor 10 tot 20 jaar, onder NHG garantie.
      marcja

      Verwijderen
    4. @MARCJA:

      Maak u geen zorgen over een eventueel lange termijn probleem,
      want de maatschappij zal t.z.t. met een oplossing moeten komen.
      Dus sluit gerust over.

      DS

      Verwijderen
  11. @

    ...Nog niets aan de hand, dus. Tijd om alle zorgen te laten varen....

    (DSHORT): Since March 2009, S&P 500 Set AN INFLATION-ADJUSTED RECORD HIGH Based On Monthly Averages Of Daily Closes

    http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Secular-Bull-and-Bear-Markets.php

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoe lang kan Draghi doorstimuleren? Mij is niet geheel duidelijk hoeveel obligaties er nog gekocht kunnen worden door ECB. En daarna? streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Dit is het laatste overzicht van de ECB:

      https://www.ecb.europa.eu/mopo/implement/omt/html/index.en.html

      https://www.ecb.europa.eu/mopo/implement/omt/html/pspp.en.html

      Het oorsponkelijke plan voor 1000 miljard Euros wordt t.z.t. uitgebreid

      http://www.ft.com/indepth/europe-quantitative-easing

      Maar het effect is nog beneden de verwachting (net zoals in Japan!).

      Inderdaad is er een plafond, want er moet genoeg overblijven
      voor onderpand voor derivaten & kredieten

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS & Streetrunner,

      De volgende stap lijk mi. kopen ETF's. Dan kunnen ze voorlopig weer vooruit. Japan loopt 10Y voor op NL en BoJ bezit al 50% van de totale Japanse ETF markt.
      https://pbs.twimg.com/media/CScydN_UkAET80P.png:large

      Toch schat ik dat de Japan en BoJ er beter voor dan Europa en ECB.
      Immers Japan is een land, eigen geldpers, vrijwel geen buitenlandse schulden, sterke exportindustrie, 3% werkeloosheid en de BoJ heeft waarde op zijn balans staan.

      EU is een verzameling landen die ieder autonoom eigen beleid voert, geen land heeft eigen geldpers. De ECB is mi. virtueel failliet omdat de Bonds van de GIIPSFr landen nu op ca. 1% staan op uitspraken en handelen van Draghi en ECB-raad. Er is geen risico meer ingeprijsd. De Griekse 10Yrs Bond is ook al weer gedaald van ca. 19% in de zomer naar 7,9% nu op weg naar 1%? En dan denk ik maar aan de SNB Zwitserse Centrale Bank actie van januari. jl. Opeens houden ze er mee op en er wordt geen waarschuwing vooraf gegeven.

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      Helemaal mee eens! Net zoals de zogenaamd knapste portfoliomanagers BLINDELINGS bleven geloven in de koppeling van de CHF met de Euro, zullen diegenen, die blindelings rekenen op de almacht van alle Centrale Banken, maar vooral van de ECB, welke
      NIET vergelijkbaar is met de BOJ, BOE of de FED, straks het lid op de neus krijgen. Vele carrieres in de financieele sector zullen dan OPEENS worden beeindigd.

      Einde van: FORTRESS? (Zat ook fout met de CHF-koppeling)

      http://www.wsj.com/articles/fortress-investment-to-close-flagship-macro-hedge-fund-1444681007

      http://uk.businessinsider.com/fortress-stock-halted-for-pending-news-2015-10?r=US&IR=T

      DS

      Verwijderen
    4. @GRIJZE LEEUW:

      En wie had succes? Wie POSITIEF was op TREASURIES.

      One exception is Element Capital Management LLC, which has captured attention for buying tens of billions of dollars of U.S. Treasury debt at recent auctions. The roughly $6 billion firm was up 14.6% for the year through September, said people familiar with the matter.

      DS

      Verwijderen
    5. @STREETRUNNER & GRIJZE LEEUW:

      UBS wijst erop, dat de ECB moeite krijgt bij het kopen van met name
      bedrijfsobligaties. Staatsobligaties, mits het tempo niet wordt verhoogd,
      zijn nog wel verkrijgbaar, bij herfinancieringsacties.

      Zelfs in het geval van de schaarse Duitse Bunds, lijkt nog 790 miljard Euro beschikbaar, rekening houdend met een toplimiet van 33% van
      uitgifte plus de verdeelsleutel. Het minimaal vereiste rendement
      ( minus .02%) kan ook worden gewijzigd.

      DS

      Verwijderen
  13. @DS

    Kyle Bass verwacht een harde landing in China, maar de resulterende crisis in de wereld zal niet zo erg zijn als in 2008.

    http://fortune.com/2015/10/27/kyle-bass-china-banks/

    Wat is uw mening?

    Mvg, MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      Bedankt! Belangrijk interview. Me dunkt, zo'n harde landing in China
      plus een 20% devaluatie van de RMB, zal de wereld HARD TREFFEN.
      Elke rentestijging in Amerika zou tijdelijk zijn, net zoals in Japan in
      2006/2007, toen de rente in 2008 weer moest worden verlaagd.

      Wat hier op ons afkomt lijkt veel ingrijpender en langduriger dan de
      crisis in 2008.

      The Chinese banking issues are just getting started. It may take another two years or so before loan losses reach their peak.

      Let’s say in this cycle they lose 10%. They are going to need $3 trillion to recapitalize. This $3.5 trillion in FX reserves isn’t what it appears. If you subtract the CIC fund which is partly invested in bank equity, gold, and the policy bank injection, the real FX numbers are $2.7 trillion.

      The next devaluation they do will be somewhere between 15%-20%. If and when they do, these other currencies are going to have betas to China. We think the Singapore dollar and Thai baht are going to devalue even more than China.

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCELR:

      Over de STRUCTURELE OVERCAPACITEIT in CHINA. Duurt wellicht
      5 JAAR. Dat zal de wereld niet in de koude kleren zitten!

      China’s total outstanding borrowing has surged by two-thirds since 2008 to 208 percent of gross domestic product, producer prices have slumped for 43 consecutive months and the consumer price index began a downward trajectory in the middle of last year. The risk is a vicious downward spiral that traps companies as their assets lose value at the same time as real financing costs rise, forcing them to borrow more to stay afloat in a cascading downward plunge.

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-01/china-s-slide-toward-debt-deflation-trap-needs-5-year-plan-fix

      DS

      Verwijderen
  14. @

    De wereldwijde obligatiemarkten voorspellen een zeer lage groei en een superlage inflatie. Alle optimistische economische verwachtingen worden WEER de bodem ingeslagen:

    INFLATIONARY EXPECTATIONS COLLAPSING Everywhere. Welcome To The Club! Any RATE INCREASE Will REVERSE (Like In Japan)

    In the U.S., yields on benchmark Treasuries were 2.13 percent in Asian trading on Monday, less than where they were at the start of the year and well below the 3 percent threshold that forecasters in a Bloomberg survey in January called for by year-end.

    Appetite for safe assets is so strong in Europe that about 30 percent of the $6.3 trillion of sovereign bonds in the euro area have negative yields, index data compiled by Bloomberg show. That means buyers who hold to maturity are willing to accept small losses in return for the promise that most of their money will be returned.

    In the past week alone, yields on about $500 billion of the bonds fell below zero, pushing the average yield for the region’s bonds due within five years to minus 0.025 percent, the lowest on record, data compiled by Bloomberg show.

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-01/bonds-send-same-ominous-signs-no-matter-where-in-world-you-look

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  15. In België gaan straks de lonen omhoog met 100 euro netto per maand én worden deze gefinancierd door extra taksen allerhande, maw kunstmatig hogere inflatie.. Goed gezien van de regering?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het reeele loon is overal in de laatste 10 jaar gedaald. Dus dit lijkt een politieke zet om hier wat verandering in te brengen ten koste van andere sectoren, natuurlijk. Nee, de lage inflatie in Belgie BLIJFT laag, ookal LIJKT de deflatie-trend (tijdelijk) omgebogen:

      http://statbel.fgov.be/nl/statistieken/cijfers/economie/consumptieprijzen/inflatie/

      http://nl.inflation.eu/inflatiecijfers/belgie/inflatie-belgie.aspx

      DS

      Verwijderen
  16. @DS

    Ik heb vastgoed in België al jaren overgewaardeerd gevonden en uit bezorgdheid steevast geweigerd om daarin mee te gaan (ik huur, al meermaals zot verklaard..) Maar gezien het scenario dat voor ons ligt: wat te doen nu met spaargeld?? Toch alles van de bank halen? En vervolgens in dollar omzetten? Of denk je dat het toch mogelijk zal zijn eerst een evt daling in vastgoed af te wachten en dan een huis te kopen? Kan wettelijk gezien met kasgeld ook al geen huis kopen..

    Jimmy

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @JIMMY:

    In uw geval is het wenselijk om specifiek spaargeld, bedoeld voor de aankoop
    van een goedkoper huis, geduldig op een bankdeposito te houden. Een
    eventuele, lange-termijn, bail-in treft uitsluitend miljoenen vermogens.

    Een kaspositie in USD en in Treasuries moet worden beschouwd als een
    langere termijn beleggingsstrategie. Alles gaat af en toe op en neer. Men
    kan een tijdje 'scheef' komen te zitten en moet dat op de koop toe kunnen
    nemen. Dus alleen voor geld dat 'over' is, niet voor geld, dat straks moet
    worden aangewend voor de betaling van rekeningen en belastingen en
    eventueel voor een goedkoper huis.

    En u slaapt beter dan degenen, die zich hebben volgeladen met schulden.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ‘Aanpak scheefwoners komt niet van de grond':

      http://www.nu.nl/politiek/4160300/aanpak-scheefwoners-komt-niet-van-grond.html

      http://nos.nl/artikel/2067588-scheefwoner-blijft-zitten-in-goedkope-corporatiewoning.html

      De belangrijke oorzaak die met niet durft te noemen is de zeepbel in de koopwoningmarkt. En hier wil men niets aan doen vanwege gevestigde belangen. Strengere leenvoorwaarden en een LTV van 80% zijn een goede oplossing, maar dat wil of durft men niet.

      Er liggen twee tijdbommen onder die zeepbel:
      Een economische tijdbom, vanwege stagnerende groei, nauwelijks dalende werkloosheid en toenemende flexibilisering. En de nieuwe financiële crisis die op de loer ligt.
      Een demografische tijdbom vanwege de vele 70-plussers die komende 10 jaar massaal hun koopwoningen zullen verlaten. De groep van 20 t/m 40 jaar die daarvoor in de plaats moet komen is veel kleiner.

      Het wachten is tot die tijdbommen afgaan. Het moment waarop dat gebeurt probeert de politiek wanhopig uit te stellen door het verstrekken van startersleningen, het pesten van scheefhuurders en door ouderen zolang mogelijk in hun huis te laten wonen.
      Zie ook http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/

      Ik vraag me wel af wat er overblijft van het opgebouwd spaargeld en de inkomstenbron van scheefwoners na de financiële klap die DS en anderen verwachten. En of dat dan nog genoeg is bij de aanschaf van een huis, dat dan uiteraard ook flink in waarde is gedaald.

      Verwijderen
  18. De Europese Centrale Bank vertelt banken (en Italië en Frankrijk) alvast wat ze gaan doen voordat u en ik het weten.

    http://www.ftm.nl/exclusive/hoe-onafhankelijk-is-de-ecb-werkelijk/ …

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Centrale Banken moeten de schijn wekken onafhankelijk te zijn en ook, dat zij deel uitmaken van de overheid. Maar de pientere waarnemers weten allang, dat zij quasi-prive-instellingen zijn met een geheime lijst van
      aandeelhouders, waaronder de banken, die zij geacht worden te
      'begeleiden'. Dat systeem heeft zich in de geschiedenis nu eenmaal
      op die manier ontwikkeld. Geen systeem is perfect.

      DS

      Verwijderen
  19. Waarom blijft de rente op de 30 jarige us treasury bond zo hoog, bijna 3%
    en staan die van NL en Dl bijna negatief?
    Dit zou i.p. een negatief teken moeten zijn voor de US treasuries.
    Je zou toch verwachten dat deze rente een keer gaat dalen. Is het slimme geld dan toch niet zo slim ??

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De groei en inflatie in Europa is al jaren veel lager dan in Amerika, die
      bovendien een veel jongere bevolking heeft. Maar het is wel zo, dat
      ook in Amerika die groei steeds weer tegenvalt en het laagst is
      in een generatie. De mogelijkheden voor een grote QE zijn in
      Amerika groter dan in Europa (Duitsland staat op de rem) en
      dat zorgt voor een hoger rendement op Treasuries.

      De negatieve obligatierendementen komen in Amerika gewoon wat later,
      want groei en inflatie zullen uiteindelijk blijven tegenvallen.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS & Harold

      Er worden toch ook veel Treasuries verkocht door oa. Japan en China? Dat houd de rente hoog.

      Daarbij wil de markt mi. een eindejaars rallye (Shiller P/E loopt op we staan net als in maart tegen Bubble waarde 27X, EPS daalt al 4 kwartalen: dus sentiment is positief) , aandelen gaan omhoog. Er gaat haast geen nieuw geld naar Treasuries.

      De FED koopt geen Treasuries (QE) maar de ECB wel, dus daalt rente in EU-landen.

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      Ik vergat inderdaad te vermelden, dat Amerika's QE eind 2014 werd
      beeindigd. De aankondiging van QE leidde echter steeds tot hogere
      rendementen, vanwege inflatoire verwachtingen, die echter telkens
      niet uitkwamen, waardoor de rendementen daarna weer daalden.
      Maar in 2015 zijn de rendementen nog niet gedaald, vanwege de
      algemene rente-verwachtingen en de netto-verkopen van verschillende
      partijen. De economische groei is weliswaar tegengevallen, maar
      er was in ieder geval een beetje groei.

      http://www.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/interest-rates/Pages/TextView.aspx?data=yieldYear&year=2015

      DS

      Verwijderen
  20. Trump attacks Yellen, says she is doing Obama's bidding. Politico's Ben White says that simply isn't true.

    https://twitter.com/davidmwessel/status/661928108153577472

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WIM:

      De vork zit toch een beetje anders in de steel. Yellen heeft haar positie
      te danken aan de Democraten, vooral omdat Larry Summers werd
      'gepasseerd' (te onafhankelijk?). White schreef ZELF eerder:

      The campaign is particularly troublesome for Yellen because she owes her job, in large part, to progressives who revolted against President Barack Obama's first choice for the Fed chair position: former Treasury Secretary Larry Summers. Some on the left now say if Yellen moves to raise rates this month she would be betraying her strongest supporters while potentially making it much more difficult for Hillary Clinton—or Bernie Sanders or Joe Biden—to hold onto the White House next fall.

      Republicans, meanwhile, have little to lose no matter what the Fed decides. Even if Yellen and the central bank pull off a seamless return to more normal interest rate policy the economy is not likely to be rocketing ahead in 2016. Widespread dissatisfaction with the direction of the nation is likely to remain a favorable issue for the eventual GOP nominee and make life harder for Democrats seeking to holding onto the White House for a third consecutive term.

      http://www.cnbc.com/2015/09/14/why-this-fed-meeting-will-mean-so-much-for-2016-race.html

      DS

      Verwijderen
  21. @

    Mijn mening is nog steeds, dat BITCOIN op een gegeven moment voor velen
    een GROOT VERLIES oplevert, want de risico's worden DRASTISCH
    ONDERSCHAT:

    MMM Ponzi van een Russische ex-fraudeur:

    https://letstalkbitcoin.com/blog/post/mmm-global-republic-of-bitcoin-cryptos-next-scandal

    http://uk.businessinsider.com/this-convicted-ponzi-schemer-may-be-responsible-for-bitcoins-massive-price-spike-2015-11?r=US&IR=T

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-04/bitcoin-is-still-going-on-a-gigantic-tear

    Dit wordt de moderne tulpenbollenmanie en er kan niet genoeg voor
    gewaarschuwd worden.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  22. .........als eenmaal de strijd losbrandt om Eurazie, de machtige landmassa, die grote delen van Rusland en China omvat.....

    Wilt u dat nader toelichten aub? Welke delen van Rusland/China etc?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Dat is overgenomen van HAROLD MACKINDER (1919!):

      "Who rules East Europe commands the Heartland;
      who rules the Heartland commands the World-Island;
      who rules the World-Island commands the world."
      (Mackinder, Democratic Ideals and Reality, p. 150)

      https://en.wikipedia.org/wiki/The_Geographical_Pivot_of_History#/media/File:Heartland.png

      https://en.wikipedia.org/wiki/The_Geographical_Pivot_of_History

      DS

      Verwijderen
  23. Yellen: Zins-Wende im Dezember ist eine „echte Möglichkeit "

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/11/05/yellen-zins-wende-im-dezember-ist-eine-echte-moeglichkeit/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ anoniem: FED rente

      Maar mw. Yellen gaf ook aan dat negatieve rente mogelijk is als economie terugvalt, daar lezen en horen we heel weinig over. Het stond wel bij Reuters. Al 4 kwartalen daalt de EPS, en de Shiller P/E loopt op naar 26,53x nu. Bij 27x gaat de oranje lamp van een Bubble bij Yellen knipperen.
      http://www.reuters.com/article/2015/11/04/usa-fed-yellen-rates-idUSN9N0X501620151104#7YsU9sXhVHk3ra1A.97

      Verwijderen
  24. Volgens een artikel in het FD krimpt de derivatenmarkt wereldwijd als gevolg van strengere kapitaaleisen.

    Is dit positief of negatief? Of heeft deze ontwikkeling zowel positieve als negatieve aspecten?

    Dank en groet,
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Op het eerste gezicht lijkt dat inderdaad zo:

      Banks have sought to compress derivatives portfolios to reduce the gross notional size of positions that are used to calculate some capital requirements: the larger the gross notional, the more capital the bank needs to hold.

      Compression works by taking two or more offsetting positions, tearing them up and replacing them with fewer contracts that replicates their economic exposure.

      It’s similar to buying $10m of an asset and selling $5m of the same asset – the two positions have a gross notional of $15m but are equivalent to just buying $5m.

      Maar het lijkt meer neer te komen op een technische weergave van
      posities, vanwege strengere kapitaaleisen. Dus in wezen is er weinig
      sprake van verandering.

      http://acrossthecurve.com/?p=23579

      Hetzelfde lijkt te gebeuren met kredietderivaten (Credit Default Swaps).

      De nieuwe regels hebben echter geleid tot NOG MINDER ONDOORZICHTIGHEID, want hier wordt flink gesjoemeld.

      In werkelijkheid GROEIT de derivatenmarkt nog steeds, want
      zonder groei, is een implosie nabij.

      http://www.chathamfinancial.com/expertise/defeasance-prepayment-expertise/that-shrinking-feeling/

      DS

      Verwijderen
  25. @DS
    Er zijn een aantal personen die de Depositobank willen oprichten, waarbij het geld van particulieren op een bankrekening rechtstreeks bij de DNB wordt ondergebracht.
    Er wordt voorts niets met dat geld gedaan, dus geen hypotheken en leningen verstrekt. Met de huidige rente bij de huidige banken, en die wel "beleggen" met het geld van de spaarders kan dit dus een serieus alternatief worden. Bij Nederlandse (semi)overheden is er al een mogelijkheid van schatkistbankieren. En ik las laatst dat men in India ook bezig was met banken die alleen het betalingsverkeer regelden.
    Recent was er ook een hoorzitting in de Tweede Kamer, en werden ook mensen van de DNB gehoord ( https://www.youtube.com/watch?v=gScvFbBw4Ho ) . Maar zijn deze mensen van de DNB onafhankelijk? Want zijn de grote Nederlandse banken ook niet aandeelhouder van de DNB of hebben zij via een andere "constructie" invloed op de DNB?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Interessante ontwikkeling. Maar bankieren in een bijna-nulrente-klimaat,
      zuiver op basis van deposito's, zonder hefbomen en zonder andere
      activiteiten, lijkt een zeer zware dobber te worden. Het zal heel
      moeilijk worden om winstgevend te blijven.

      De DNB lijkt slechts deel van de overheid, toen de aandeelhouders
      werden 'uitgekocht'. Maar waar het om draait is de werkelijke
      zeggenschap, die niet lijkt te berusten bij de overheid. Deze
      omstreden zaak speelt bij bijna alle Westerse Centrale Banken,
      die zich in wezen tot een particuliere organisatie hebben ontwikkeld
      met een geheime lijst van echte aandeelhouders.

      http://info.dnb.nl/vragen/is_dnb_van_de_overheid

      ‘’De machtstructuur binnen DNB is nog altijd zo dat slechts één van de 9 commissarissen door de staat (de eigenaar) wordt aangesteld. De rest wordt door de zittende commissarissen aangesteld, waarvan er ook één door het huis van Oranje. Het eigendom is dus in naam bij de staat komen te liggen.

      http://denk.onsgeld.nu/t/is-dnb-wel-echt-van-ons-geschiedenis-zeggenschap/24

      DS

      Verwijderen
  26. @

    De scheepvaart is een goede barometer van de werkelijke economische
    gang van zaken. Die wijst op vooruitzichten, die veel somberder zijn dan
    de algemene, officieele verwachtingen:

    “We believe that global growth is slowing down,” he said in a phone interview. “Trade is currently significantly weaker than it normally would be under the growth forecasts we see.”

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-08/global-gdp-worse-than-official-forecasts-show-maersk-ceo-says

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  27. @diederik
    Een interessante graadmeter, de BDI
    http://data.cnbc.com/quotes/.BADI/tab/2

    De index meet de vraag van de te verschepen capaciteit en de beschikbaarheid van bulkvaartschepen. De vraag naar het verschepen varieert met de hoeveelheid lading die verhandeld wordt of verplaatst wordt naar een andere markt

    https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Baltic_Dry_Index





    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      De BDI kreeg een KNOCK-OUT in 2008 en is sindsdien niet meer hersteld.
      Elke opleving werd in de kiem gesmoord. Teken des tijds.

      DS

      Verwijderen
  28. External imbalances within the Eurozone: The Dutch disease explanation

    http://www.voxeu.org/article/external-imbalances-within-eurozone-dutch-disease-explanation

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAN:

      Hulde! Instructief artikel, dat aantoont, dat een monetaire unie zonder
      automatische Fiscal Transfers niet werkt. De Periferie kreeg opeens
      een overvloed aan kapitaal en een versnelde kredietgroei (voornamelijk
      improductief, zoals onroerend goed), wat hun 'ondergang' betekende.
      Dit stond dus los van het geijkte argument van minder concurrentie-
      vermogen.

      Dit is te vergelijken met de Grote Depressie van 1873 tot 1896, die
      werd veroorzaakt door de Franse herstelbetalingen aan Duitsland.
      Die overvloed aan kapitaal in Duitsland leidde tot een grote BOOM/BUST.

      DS

      Verwijderen
  29. De bodemloze put voor Treasuries- lemmingen?

    De VS is de grootste schuldenaar ter wereld. 18,5 biljoen dollar is het schuldig, in geen enkel land is de schuldenberg groter. Vreemd, want de VS heeft toch al bijna een eeuw lang een schuldplafond? Een wetgeving die het belet om extra schulden aan te gaan boven een bepaald bedrag.

    De wetgeving dateert van 1917 en het schuldplafond bedroeg toen $11,5 miljard. Ondertussen is het al zo vaak verhoogd dat niemand meer lijkt te weten hoeveel keer precies.

    Telkens zie je hetzelfde patroon: het schuldplafond wordt bereikt, republikeinen en democraten kibbelen wat en nadien wordt de overheid meer ruimte gegeven om extra schulden aan te gaan. Het is een aloude Amerikaanse traditie geworden, zoals Thanksgiving en Halloween.

    Maandag week men een beetje af van de traditie. Obama kondigde aan dat het schuldplafond niet werd verhoogd, maar “tijdelijk” werd opgeheven. Handig, want Obama is op weg om tijdens zijn ambt de schuldenberg te verdubbelen.

    Toen hij in 2009 president werd stond de VS $10,6 biljoen in het rood. Geschat wordt dat wanneer hij het witte huis verlaat dit meer dan 20 biljoen zal zijn!

    Dezelfde dag dat de president de wet ondertekende schoten de Amerikaanse schulden $339 miljard hoger. Of dat is toch wat men het publiek wil doen geloven.

    Is er iemand die gelooft dat de VS op één dag $339 miljard leende? Zelfs in tijden waar men goochelt met biljoenen in QE-programma’s is dat veel.

    In werkelijkheid bleef de schuld stijgen na het schuldplafond bereikt te hebben. Maar via allerlei boekhoudtrucs manipuleerde men de cijfers. “Extraordinary measures” noemt men dat.

    Het is zoals een bal in het water duwen: eens je de druk wegneemt schiet hij uit het water de hoogte in.

    In 2012 gebeurde hetzelfde. Op één dag steeg de schuld toen met $40 miljard en in negen dagen met $100 miljard.

    Toen in 2013 het schuldplafond werd verhoogd ging het al om $300 miljard in één dag.

    En nu is het dus al $339 miljard. Er is een komedie geworden. Maar helaas nemen veel mensen dit spelletje nog serieus.

    Ze kopen overheidsobligaties en lenen hun spaarcenten uit aan een geldverslindende machine. Dit kan nooit goed eindigen.

    Een schuldplafondwet kan de geldverspillers in Washington niet stoppen, maar er zijn ook nog de wetten van de fysica en die kan je niet “tijdelijk opheffen”. Vroeg of laat loopt dit helemaal uit de hand…

    Bron: Washington Examiner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Alles is relatief! De staatsschuld en de totale schuld op zich zijn niets-
      zeggende cijfers zonder de verhouding tot de omvang en de groei
      van de economie erbij te betrekken.

      De staatsschuld van de VS als percentage van het BNP is: 101.33%

      https://research.stlouisfed.org/fred2/series/GFDEGDQ188S

      Dat is weliswaar +300% in de afgelopen 35 jaar, maar nog veel lager
      dan de meeste andere landen. Wat de totale schuld betreft, staat
      de VS op 300%+, de EU op 450%+, Japan op 650%+ en China op
      minstens 320%+ van het BNP.

      Daarbij komt, dat de VS toevallig 's werelds reserve-munt heeft, plus
      een groei in de laatste 6 jaar van 2% per jaar, de EU van 1% en
      Japan van 0%. China's groei is het laagst in 25 jaar.

      Een schuldplafond is voor politieke consumptie. Geen serieus mens
      besteedt daar aandacht aan. Net zo min als de meeste gemanipuleerde
      economische cijfers (overal!) van werkeloosheid, inflatie, etc.

      De vooruitzichten voor Treasuries zijn nog nooit zo goed geweest, want
      er is geen alternatief als veilige haven. Waarom zijn de rendementen
      van staatsobligaties van bijna alle andere landen, met veel hogere
      schulden en veel minder macht, zoveel lager dan die van Treasuries?
      Te gek om los te lopen!

      Zelfs Nederland en Duitsland zullen zich op een gegeven moment
      moeten afvragen, hoeveel zij moeten ophoesten, zodra de ECB
      'failliet' gaat en moet worden geherkapitaliseerd. Die crisis komt
      veel eerder dan een schuldencrisis in Amerika. Trouwens, Amerika
      heeft in de geschiedenis bewezen wel degelijk de juiste harde
      maatregelen te nemen, als die nodig zouden zijn om haar belangen
      veilig te stellen. Daarom is Amerika al honderden jaren nooit
      failliet gegaan, in tegenstelling tot alle bovengenoemde landen.

      O ja, het Amerikaanse begrotingstekort als percentage van het BNP
      is: 2.73%, wat 75% LAGER is dan in de crisis 2008-2009. Vergelijk
      dat eens met de gigantische begrotingstekorten in de Opkomende
      Markten, Midden-Oosten, Rusland, etc.

      DS

      Verwijderen
  30. TLT op weg naar 100 i.p.v. 150? Zijn ze nog steeds koopwaardig voor de lange termijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De vooruitzichten voor de TLT blijven uitstekend. Na 3 steeds hogere
      toppen sinds 2008 ( 120; 130; 140 ) is er nu gewoon sprake van een
      consolidatie, vanwege de verwachting, dat de Amerikaanse economie
      'herstellende' is. Ha, ha! Een herstel in zwaar gefinancierde huizenbouw
      en auto-industrie? Een ongelofelijk verlies aan banen in de energie-
      sector? Een crisis in de Opkomende Markten en China? Een inflatie,
      die NOG STEEDS daalt en wellicht negatief (dus deflatie) wordt?
      Hoe komt het toch, dat de Centrale Banken, inclusief de FED openlijk
      speculeren op negatieve rente?

      De TLT, de 30-jarige Treasury en de Nul-Coupon (Strip) op de
      30-jarige zijn nog lang niet uitgeteld! Het beste komt nog, zodra
      de wereldrecessie niet meer 'geheim' kan worden gehouden.

      http://finance.yahoo.com/echarts?s=TLT+Interactive#{"range":"max","allowChartStacking":true}

      DS

      Verwijderen
  31. @

    Ja hoor, de kogel is door de kerk! NEGATIEVE RENTE wordt OFFICIEEL, overal:

    Laut eines Insiders arbeitet die EZB aktuell an rund 20 verschiedenen Handlungsvorschlägen, wovon die meisten das große Anleihen-Kaufprogramm der Währungshüter beträfen. Die Zahl werde allerdings noch eingegrenzt. Einem der Top-Notenbanker zufolge könnte der Einlagensatz auf minus 0,5 oder sogar auf minus 0,7 Prozent herabgesetzt werden nach dem Vorbild der Zentralbanken Dänemarks und der Schweiz. In Dänemark liegt der Einlagenzins aktuell bei minus 0,75 Prozent. Für die Euro-Zone wurde an den Finanzmärkten zuletzt eine Kürzung um etwa 0,1 Prozentpunkte erwartet.

    http://www.n-tv.de/wirtschaft/EZB-erwaegt-Strafzins-Anhebung-article16316136.html

    Wat gaat het toch goed met die economie, nietwaar? Nu wordt DIEFSTAL van
    spaargeld verheven tot een algemeen beleid. De prijs voor dit beleid zal zeer
    hoog worden. Dit is geen stimuleren, maar het systeem de nekslag toedienen.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Hoe het kartel van regeringen, centrale - en commerciële banken de eigen belangen verdedigt en waarom slechts 1 op 10.000 mensen de werking van het financieel systeem begrijpt : http://www.financeandeconomics.org/the-end-point-in-financial-credit/ Zijn vooruitzichten, na een niet te vermijden eindspel, lijken me wel onbegrijpelijk zonnig: bitgold en fysieke cash die een einde maken aan het staatsgeleide systeem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Allereerst, wees gewaarschuwd voor BITGOLD! Zulke ondernemingen
      raken vaak in moeilijkheden. E-Gold en vele anderen bleken een Ponzi
      en zijn al ter ziele. Recentelijk kwam Goldmoney in moeilijkheden en
      moest warempel worden overgenomen door Bitgold!

      http://moneyweek.com/dont-touch-this-gold-and-bitcoin-combo-with-a-ten-foot-bargepole/

      https://www.bullionvault.com/gold-news/bitgold-goldmoney-052720152

      Ten tweede, Alistair Macleod is een bekende, bevoordeelde waarnemer
      van de financieele sector, die het heel vaak helemaal mis heeft gehad.
      Hij rekent op het korte geheugen van de gemiddelde lezer.

      http://www.gold-eagle.com/authors/alasdair-macleod

      Het eindspel komt, dat is waar. Maar degenen, die luisteren naar
      dit soort orakels, zullen er bekaaid vanaf komen. Want hij begrijpt
      niet, wat hij denkt te begrijpen.

      Het behoeft geen betoog, dat ik, in tegenstelling tot Macleod, juist
      positief ben op de Dollar en negatief of grondstoffen. De verheerlijking
      van China, etc, is totaal onterecht en geeft blijk van een ongenuanceerde
      mening.

      DS

      Verwijderen
  33. @

    Een schandaal doemt op in 'when-issued' Treasuries, die sinds 1975 werden
    toegelaten. Maar nu is de wereld niet meer echt verrast! Het onderzoek zal
    moeilijk en tijdrovend worden. Weer een boete?

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-09/u-s-probes-treasuries-niche-that-some-investors-claim-is-rigged

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  34. ECB Faces Three Suits Over Quantitative Easing in German Court

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-10/ecb-faces-three-suits-over-quantitative-easing-in-german-court

    Hartelijke groeten, Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      De algemene mening is, dat de ECB niet zal schromen om in December
      alle laden wil opentrekken om de Europese inflatie-daling een halt toe
      te roepen. Een verdere devaluatie van de Euro is daarvoor nodig.

      Maar Duitsland kan dat beleid enige tijd dwarsbomen, wat de Euro
      juist zou kunnen helpen in 2016. Tegelijkertijd is Amerika niet op
      haar gemak met een steeds hogere Dollar, dus, rente-verhoging of niet,
      een QE4 ergens in 2016 (de 'echte' crisis in Opkomende Markten?)
      zou betekenen een valuta-oorlog, dit keer van Amerika. En daarna,
      China met een 'echte' devaluatie van de Yuan. Dan 'stijgt' de Euro,
      als een zwarte zwaan, al was het alleen maar tijdelijk.

      Uiteindelijk zal de crisis de Amerikaanse Dollar omhoog stuwen,
      of Amerika dat wil of niet. Of 'handelsbarrieres' onder President
      Trump?...

      DS

      Verwijderen
  35. http://fd.nl/beurs/1126745/blijft-ons-dan-niets-bespaard

    Overheidsuitgaven gefinancierd door de geldpers: blijft ons dan echt niets bespaard? Obstfeld, de nieuwe hoofdeconoom vh IMF, bracht voor de BBC de gevoelens aardig onder woorden. ‘Het is een taboe, maar als het alternatief oncontroleerbare deflatie en hoge werkloosheid is, moeten we het in de kosten-batenanalyse zeker meenemen’. Om vervolgens zuchtend af te sluiten met de opmerking: ‘Maar laten we hopen dat het nooit zo ver komt’.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Alles is mogelijk in bananenrepublieken, maar 'echt' gelddrukken in
      de Ontwikkelde Landen vereist bijna ONOVERKOMELIJKE
      veranderingen in de wetgeving. Dus het is niet alleen taboe, maar ook
      onwettig. Daarom zitten de straatarme, failliete Zuid-Europese landen
      -- voorlopig -- opgescheept met zo'n torenhoge werkeloosheid
      ('interne depressie'). Daarom hebben zo'n 500,000 Portugezen
      in de laatste jaren hun eigen land moeten verlaten. Daarom zullen
      die miljoenen migranten in eerste instantie die werkeloosheid nog
      vegroten. Good luck, Europa.

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      AANVULLING:

      Een land met een belangrijke obligatie-markt is nu eenmaal
      gedwongen om de waarde-daling van het geld oftewel de inflatie
      in de hand te houden. Bananenrepublieken hebben die zorg minder,
      want alleen avonturiers kopen hun obligaties, niet de pensioen-
      fondsen.

      Dus Obstfeld kan wel stoer beweren, dat 'echt' gelddrukken een
      optie is, maar de obligatiemarkt van een ontwikkeld land is juist
      de politieman, die onstuimige politici in toom houdt.

      DS

      Verwijderen
  36. .....Een schandaal doemt op in 'when-issued' Treasuries.....

    Hebben wij als "gewone" belegger hiermee te maken en kan zoiets verpakt zitten
    in fondsen als TLT en ZROZ. Of zijn de treasuries die we kopen via de ABN hiermee besmet?

    Mij is nog niet duidelijk waar het probleem zit.Wilt u enige uitleg geven aub?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      'Besmet' betekent, dat de koper van Treasuries, de TLT en de ZROZ
      extra geheime kosten betaalt/betaald heeft net zoals de hypotheek-
      nemer, die al decennia-lang extra kosten moest betalen, vanwege
      de LIBOR-fraude. Extra kosten bij alle financieele producten, inclusief
      beleggingsfondsen, zijn tot nu toe het grootst bewaarde geheim van
      de financieele sector. MIFID II probeert daar verandering in te
      brengen, maar de tegenstand van de bedrijfstak is immens.

      DS

      Verwijderen
  37. Beste heer Schmull,

    Met grote interesse volg ik uw blog al sinds 1 jaar. Hulde voor uw inspanningen en toewijding aan dit onderwerp. Als (omgeschoold) Oostenrijks econoom ben ik het grondig eens met uw conclusies en outlook.

    Ik weet dat timing uiterst lastig is, maar kan u uitleggen wat volgens u de mechanismen zijn waardoor uiteindelijk de Nederlandse huizenmarkt zal worden getroffen? Op dit moment zijn de prijsstijgingen voornamelijk te verklaren door een (misplaatst?) gunstig consumentenvertrouwen in combinatie met lage rentestanden. De financierbaarheid verklaart sowieso het grootste deel van de huizenprijsontwikkelingen van de afgelopen 30+ jaar. Hoe zal volgens u dit klimaat op een gegeven moment omslaan?

    Dank en groet,

    NM

    BeantwoordenVerwijderen
  38. @ NM

    Ben ook geinteresseerd in het antwoord van de hr. Schmull.

    Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek over meer dan 100 jaar wereldwijd en onderzoek naar de grachtengordel over 400 jr. hebben aangetoond dat:
    - Huizenprijsstijgingen ontstaan door groei van de bevolking en groei economie.
    (dit jaar groeit BBP in Nederland en toename bevolking door vluchtelingen)
    - Huizenprijsstijgingen worden veroorzaakt door grondprijsstijgingen.
    - makkelijk krediet (tophypotheek, subprime) veroorzaakt prijsstijgingen

    Mij lijken nu de extreem lage rente, vergrijzing en urbanisering ook grote invloeden te hebben. Er zijn nog steeds gebieden en prijsklasses waar de prijzen amper gestegen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NM & GRIJZE LEEUW:

      De grote omslag zou worden veroorzaakt door een stijging van de
      werkeloosheid, vooral als gevolg van de verdere inkrimping van de
      wereldhandel. Nederland is een zeer open economie, enorm
      afhankelijk van de wereldhandel:

      In de periode 1991-2000 bedroeg de economische groei in Nederland gemiddeld 3,2% per jaar, terwijl dit in het eerste decennium van deze eeuw slechts 1,4% was

      Naast de minder sterke stijging van de consumptie van huishoudens, valt ook de daling van investeringen van bedrijven op. Onder andere de crisis van 2009 heeft er bij bedrijven flink ingehakt, waardoor ze wat voorzichtiger zijn geworden met investeringen. Tot slot is ook de wereldhandel minder hard gestegen dan in de jaren negentig, wat niet ongemerkt aan een open economie als Nederland voorbijgaat. Het saldo van uitvoer en invoer is beduidend minder hard gestegen (4,9% tegenover 7,1%), wat zijn weerslag heeft op de bbp-groei.

      In de loop van de jaren tachtig begonnen de huizenprijzen steeds sneller te stijgen, maar vooral in de tweede helft van de jaren negentig ging het opeens echt hard. Begin deze eeuw zakte de prijsstijging iets terug, maar nog steeds namen de huizenprijzen sneller toe dan de cpi. Uit onderzoek van het CPB (9) blijkt dat deze stijging volledig verklaard wordt door fundamentele vraag- en aanbodfactoren. Er lijkt in deze periode dus geen sprake van een ‘bubble’. Pas sinds 2008 blijven de huizenprijzen weer achter bij de inflatie. Toch zijn huizen nog steeds fors duurder dan in de jaren zeventig en tachtig.

      http://www.cpb.nl/artikel/veelgestelde-vragen-programma-macro

      Over een periode van honderden jaren wijst de praktijk uit, dat de
      reeele huizenprijs, na aftrek van inflatie, NIET stijgt. Dus de huidige
      huizenprijzen zijn nog ver boven het historisch gemiddelde.

      Bovendien is er structurele vergrijzing, wat door het aantal van
      nieuwe migranten enigszins wordt tegengegaan, maar integratie
      kan wel eens een lange tijd in beslag nemen:

      http://fortune.com/2015/11/10/europe-migrant-crisis-germany/?xid=soc_socialflow_twitter_FORTUNE

      DS

      Verwijderen
    2. @NM & GRIJZE LEEUW:

      De instorting van de wereldhandel is in volle gang en heeft haar
      schaduw allang vooruitgeworpen. De Koperprijs is op een 6-jarig
      dieptepunt en de huidige scheepvaart-crisis spreekt boekdelen.

      CHINA is de sleutel geweest voor de opgang sinds 2009 en zal nu
      de oorzaak worden voor de ernstige neergang. De excessieve
      financiering was een wissel op de toekomst, dus deze neergang
      wordt heel lang en heel diep. Dit is het kernpunt, wat door de
      meesten nog wordt onderschat en zelfs wordt gebagatelliseerd,
      als onbeduidend wordt voorgesteld.

      Daarom zullen de prijzen van aktiva, zoals aandelen en onroerend
      goed, nog flink kunnen kelderen, in navolging van die van
      grondstoffen (de CRB-grondstoffenindex is op een nieuw
      laagtepunt beland van 2015). Dit wordt gewoon een REPLAY
      van de jaren '20 en '30. Maar let op: degenen met kasgeld
      zullen straks (in de komende 5 - 10 jaar) de koopjes van hun
      leven bemachtigen. Een grachtenhuis op de Herengracht
      ging in de jaren '30 voor EEN GULDEN van de hand, want
      de eigenaren konden de lasten niet meer opbrengen.

      DS

      Verwijderen
    3. @NM & GRIJZE LEEUW:

      AANVULLING

      Ook UBS waarschuwt nu:

      Huizenprijzen in Londen en Hongkong hebben alle kenmerken van een luchtbel. En ook de situatie in Amsterdam is link. Dat constateert UBS in zijn jaarlijkse Real Estate Bubble Index.

      Volgens Claudio Saputelli en Matthias Holzhey, de auteurs van het omvangrijke rapport, zijn de huizenprijzen op veel plekken ter wereld niet te rechtvaardigen. Dit is het gevolg van de aanhoudend lage rente in combinatie met relatief hoge groeiverwachtingen.

      Vooral vastgoed heeft daar in hun ervaring last van. De meerderheid van de grote wereldsteden (inclusief Amsterdam) heeft dan ook te maken met een overspannen huizenmarkt.

      Londen het ergst
      De situatie in Londen is volgens UBS het meest ernstig. Zowel de verhouding van de huizenprijzen met gemiddelde inkomsten, als met de gemiddelde huurprijs bevindt zich op historisch ongekende niveaus in Londen.

      Zowel Britten zelf, als ook een grote groep vermogende buitenlanders, stookt de huizenprijzen in de Britse hoofdstad op. De huizenprijs in Londen is 6% hoger in reële termen, dan de vorige piek in 2007.

      En dat terwijl huizenprijzen voor het hele Verenigd Koninkrijk in die periode zijn gedaald met 18%. De situatie in Amsterdam is ook gevaarlijk. Huizenprijzen zijn volgens UBS in de periode 2008-2013 met 25% gedaald.

      http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws-Nieuws/168059/Linke-situatie-op-vastgoedmarkten.aspx?_ga=1.83396574.958835624.1447345817

      DS

      Verwijderen
    4. @NM & GRIJZE LEEUW:

      De gigantische luchtbel in Londen's onroerend goed lijkt eindelijk
      GEBARSTEN! Onderschat het effect hiervan niet.

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-12/london-mansion-prices-fall-11-5-as-home-bubble-may-have-burst

      DS

      Verwijderen
  39. Kees de Kort is vandaag weer bijzonder kritisch over de financiële markten en de situatie in Europa:
    http://www.bnr.nl/opinie/kees-de-kort/112098-1511/column-kees-de-kort-scheurtjes-in-het-plafond

    Ook Frans Timmermans uitte gisteren openlijke twijfel over de toekomst van de EU. Als zelfs de bobo’s hun twijfels uiten ziet het er niet goed uit.

    Over China is Kees de Kort ook al tijdenlang kritisch. De officiële cijfers worden nu beetje bij beetje verlaagd. Om de geesten langzaam rijp te maken voor erger?

    Maar beleggers lijken nog steeds door een roze bril te kijken. Totdat ze wakker worden en allemaal tegelijk de uitgang zoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Beste heer Schmull,

    u heeft het steeds over US Treasuries als veilige belegging, bedoeld u hiermee ook bijvoorbeeld de "iShares 20+ Year Treasury Bond ETF"?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De voorkeur gaat uit naar een directe belegging in Treasuries zelf,
      maar voor kleinere bedragen is de TLT ETF ook geschikt. Mijn
      bedenkingen tegen ETF's en beleggingsfondsen zijn, zeker na
      de wanorderlijke handel afgelopen Augustus, alleen maar gegroeid.
      Toch is de kans op zulke wanorde bij de Treasury ETF's veel minder,
      want de markt is meestal groot en verhandelbaar. Bij aandelen is
      dat andere koek! En rommelobligaties!

      Let wel, dit is een belegging voor de langere termijn. Men moet in staat
      en bereid zijn om onderbrekingen in de daling van Treasury-rendementen
      op de koop toe te nemen. Men kan soms wel eens een jaar 'scheef'
      zitten, dat is vaker gebeurd. Maar uiteindelijk zullen die rendementen
      nog VEEL LAGER worden.

      DS

      Verwijderen
    2. Kunt u aangeven waar en hoe je deze "directe" belegging in treasuries dan aankoopt? Bij mijn huidige broker vind ik alleen de iShares 20+ Year Treasury Bond ETF.

      Verwijderen
    3. En bedoelt u met "kasgeld" een dollarrekening openen bijvoorbeeld bij garantibank, of het heeft het aanhouden van fysieke dollars thuis in de kluis de voorkeur?

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      U moet zelf een keuze maken, welke Treasuries, kort of lang, voor
      u geschikt zijn. Een lijst met CUSIP-nummers is beschikbaar bij
      de bestelling van de Schmull-Suggesties. Niet iedere bank of broker
      geeft de mogelijkheid om 'direct' Treasuries te kopen en bovendien,
      als het wel het geval is, dan alleen tegen een minimum bedrag,
      dat vrij groot is voor de gemiddelde belegger. Dus dan blijft u toch
      aangewezen op de TLT ETF.

      Een Dollar-rekening kan men openen bij een Nederlandse bank
      (bij voorkeur NIET een filiaal van een niet-Nederlandse bank).
      Let wel, er zijn risico's: de Dollar zou kunnen verzwakken of
      als de Euro opeens zou verdwijnen, kan de overheid u dwingen
      om zo'n Dollarrekening om te wisselen in de dan geldende valuta
      (in Argentinie werden de Dollarrekeningen gedwongen omgewisseld
      in giftige Peso's). Een 'veilige' Dollarrekening is BUITEN Europa.

      DS

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Bewaar NOOIT waardevolle zaken, zoals geld en sieraden, thuis,
      OOK NIET in de tuin. Geheimhouding is onmogelijk en uw leven
      is meer waard dan het berovingsrisico.

      DS

      Verwijderen
  41. Beste heer Schmull,
    Het risico in een nederland staatsobligatie (kort) a crica 100 % (rendement 0,5 % )
    lijkt mij beperkt. Tenzij de Euro valt en de staatsobligatie wordt omgewisseld in een "lagere" valuta. Zal een toekomstige spaartax (éénmalig 10 %) ook de bezitters van effecten / staatsobligaties treffen ? Graag uw visie. Mijn dank.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Als de Euro valt, lijkt de Nederlandse staatslening in waarde te worden
      opgewaardeerd. Maar het kan ook zijn, dat men 16 verschillende
      valuta's opeens moet omwisselen in een nieuwe gulden, vanwege
      juridische achtergronden (we zitten immers in 1 bootje). In ieder
      geval, zal het zeker 10 jaar duren om over zo'n debacle heen te
      komen.

      Ik kan u niet wegwijs maken bij de spaartax. U moet uw eigen
      adviseur daarvoor raadplegen.

      http://ridemi.nl/blogrichard/

      DS

      Verwijderen
  42. Volgens Eric Mecking in Deflatie in aantocht is een dollarrekening aan te bevelen bij de bank van Peter Schiff. Vindt u dit ook? Wat zijn eventueel de alternatieven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat kan ik alleen maar STERK AFRADEN. Misschien is het onverstandig
      om zo expliciet mijn mening te uiten, maar deze vraag is mij meer
      gesteld. Er zijn toch genoeg gerenommeerde banken? De heer Schiff
      is geen bankier en de ervaringen met zijn firma zijn uiterst gemengd,
      getuige de vele commentaren op het internet.

      Gewoon een grootbank, dat valt onder het depositogarantiestelsel.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor uw antwoord. Is duidelijk. U gaf net eerder in een antwoord aan dat een dollarrekening buiten Europa aan te bevelen. Welke bank en welk land zijn dan te vertrouwen?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Ik kan geen namen van banken noemen, maar Canada en Zwitserland
      genieten de voorkeur. Altijd wel de fiscale gevolgen onderzoeken!
      Bij veel kapitaal, ALTIJD bij verschillende banken SPREIDEN. Of
      kortere Treasuries als substituut, want de banken willen tegenwoordig
      geen grote deposito's.

      DS

      Verwijderen
  43. @

    DEFLATIE is overal, wat de klok slaat. Grondstoffenprijzen zijn IN EEN VRIJE VAL. Wat ziet de markt aankomen? Hele moeilijke tijden? Reken maar!

    (A. GARY SHILLING): #GOLD Keeps Getting WORSE. It's Now DOWN 40% From High In 2011, DESPITE ZERO INTEREST RATES!

    http://www.financialsense.com/contributors/gary-shilling/gold-news-worse

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  44. @

    HUIS in FLORIDA TE KOOP: $ 159,000,000 (Good Luck!)

    http://www.lepalaisroyalus.com/overview/

    http://fortune.com/2015/11/12/le-palais-royal-price/?xid=soc_socialflow_twitter_FORTUNE

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  45. "Chinese yuan wordt wereldmunt"

    Heeft dat invloed op bepaalde ontwikkelingen zoals een harde landing in China, afzwakking usd/ euro of deflatie?

    Dank en groet
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Het is nog niet zover. Het IMF heeft inderdaad een aanbeveling gegeven
      om de RMB deel te laten uitmaken van het IMF-mandje voor Reserve-
      valuta's. samen met de Dollar, de Euro, het Pond en de Yen. Pas op
      30 November a.s. kan het definitief worden, nadat het eerder, in 2010,
      niet was gelukt.

      Voor China is dit belangrijk, want dan zijn er minder valuta-reserves
      vereist voor haar monetair beleid, zodra de rol van de RMB zich
      als reserve-valuta (in tegenstelling tot handels-valuta) uitbreidt.
      China lijdt aan een enorme kapitaalvlucht, waardoor haar reserves
      ernstig onder druk staan.

      Als dit eenmaal in kannen en kruiken is, dan is voor China juist de
      weg vrij om verder te devalueren t.o.v. de Dollar, wat zonder
      meer op het menu staat, als de Euro en de Yen nog eens
      devalueren. Zowel Europa als Japan dreigen, zonder nieuwe
      monetaire stimuleringen, in een nieuwe recessie plus deflatie
      te belanden. Dus devalueren lijkt de enige optie.

      De harde landing in China wordt door de meesten nog steeds of
      genegeerd of ontkend. Maar dat is een ijdele wensdroom!

      DS


      Verwijderen
    2. @DUTCHCAESAR:

      even if formally accepted, few if any reserve managers will rush out to buy Yuan: China's extensive capital controls mean it would take a while before the yuan rivals the dollar's dominant role in international trade and finance, analysts say.

      Its closed capital account still limits foreigners from buying yuan-denominated assets and places caps on how much cash residents can take out of the country. These restrictions, along with concerns that the yuan is set to come under steady depreciation pressure, may cause corporates to back off from holding yuan.

      http://www.zerohedge.com/news/2015-11-15/imf-greenlights-addition-chinese-yuan-sdr-basket-wall-street-responds

      DS

      Verwijderen
    3. @DUTCHCAESAR:

      Een belangrijk artikel over China's SDR inclusion:

      misconception is that membership of the basket determines “reserve currency status”

      The whole point of the SDR basket, after all, was to control the level of global reserves, so as to stop developed countries’s deficits being used as the sole determinants of such reserves

      it’s about getting China to share in the responsibility of managing future risks, as opposed to continuing on as a beneficiary of the risk transfer system.

      This makes it a highly deflationary move for China more than anything else. (!!)

      http://ftalphaville.ft.com/2015/11/16/2145250/sdr-inclusion-doth-not-a-reserve-currency-make/

      DS



      Verwijderen
  46. @

    HSBC POSITIEF op TREASURIES en de TLT:

    tegen de algemene mening in. Mee eens!

    "Call it the triumph of hope over experience," says HSBC Securities interest rate strategist Larry Dyer. "The consensus forecast, including the Fed, is priced to the idea that nothing bad will happen."He sees the 10-year Treasury yield falling all the way to 1.5% by the end of next year - a full 150 basis points less than the Fed (and most economist) forecasts.As for next month, he expects a rate hike mainly because the Fed has said it would, not because economic fundamentals justify it.The 10-year yield is lower by three basis points today to 2.28% after this morning's soft retail sales and PPI numbers.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  47. @ (POLITICO):

    Ref.: PARIJS. Was het ISIL of niet? Er zijn vraagtekens:

    One explanation for this hurried claim of credit or endorsement may be that there exists a third possibility, somewhere between "IS did it" and the increasingly far-fetched "IS didn't." That possibility is something like "IS was surprised by what its supporters did -- and maybe not altogether pleased."

    Anyone who has spent time with IS messages knows that the first obligation impressed on followers is immigration to the Caliphate, and only if immigration is impossible should they attack at home. On this point, the propaganda has been relentless

    The Paris attackers, alas, showed real competence. They planned, and they acquired weapons not easily found in Europe. And if their attack, and the downing of commercial flights as in Sinai, truly represent a new modus operandi for IS, then IS has completely reworked its strategy — or re-estimated its ability to withstand a direct military assault by a NATO alliance.

    A further possibility is that IS's own supporters have put it in a strategically uncomfortable corner by carrying out an attack more gruesome and successful than its leaders wished.

    IS in Syria may also be quietly worrying about what comes next.

    http://www.politico.com/magazine/story/2015/11/isil-whos-calling-the-shots-213360

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  48. @

    On ISIS: DIVIDE & RULE (de achtergrond is zeer gecompliceerd en lijkt
    alleen oplosbaar met een troepenmacht, wat nu niet direct voor de hand
    ligt; maar Frankrijk achtte de aanslag een oorlogsdaad, dus zou dan
    artikel 5 van de NATO van toepassing worden, net zoals na 9/11? Dan
    worden alle leden van de Nato meegesleurd. En Rusland zou hypernerveus
    worden!)

    US and western policy in the conflagration that is now the Middle East is in the classic mould of imperial divide-and-rule. American forces bomb one set of rebels while backing another in Syria, and mount what are effectively joint military operations with Iran against Isis in Iraq while supporting Saudi Arabia’s military campaign against Iranian-backed Houthi forces in Yemen. However confused US policy may often be, a weak, partitioned Iraq and Syria fit such an approach perfectly.



    What’s clear is that Isis and its monstrosities won’t be defeated by the same powers that brought it to Iraq and Syria in the first place, or whose open and covert war-making has fostered it in the years since. Endless western military interventions in the Middle East have brought only destruction and division. It’s the people of the region who can cure this disease – not those who incubated the virus.

    http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jun/03/us-isis-syria-iraq?CMP=share_btn_fb

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Goede deals voor streamers, tekenen aan de wand voor toekomstige goud/ zilverprijzen?
    http://thebullionhouse.nl/zilver-prijs/silver-wheaton-5/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      Maar GLENCORE zal het niet meer lang volhouden! Binnen 5 jaar
      is deze maatschappij verdwenen.

      DS

      Verwijderen
  50. De olieprijs is hard aan het dalen sinds begin november en stijgt vandaag zelfs niet!!! Nieuwe lows in het verschiet???

    http://data.cnbc.com/quotes/@CL.1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      De olieprijs , zoals eerder gesteld, moet nog 50% terug om alle
      overproductie te stoppen. Vele Arabieren en Russen zullen
      hele moeilijke tijden tegemoet gaan. Saoedie Arabie was net
      gedwongen om een obligatie uit te geven! En Shell heeft zich
      verslikt met de eventuele overname van BG en haar dividend
      staat op losse schroeven.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS: En Shell ........................ en haar dividend staat op losse schroeven.

      Dat zal een schok geven als Shell dividend aanpast, downsized. Ze zullen dan niet de enigste zijn denk ik. ....een mogelijke Zwarte Zwaan?

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      SHELL handhaafde het dividend, zelfs toen de olieprijs destijds daalde
      naar $ 10.00. Oliemaatschappijen zullen alles doen om het dividend
      niet te elimineren, zoals BP moest doen, na de olieramp in Louisiana.
      Maar het dividendrendement van Shell is nu tweemaal die van de markt
      (7% +) en dit keer zijn er veel meer twijfels. Hier is iets structureels
      aan de hand!

      DS

      Verwijderen
  51. Een stuk van de Vlaams professor Gert Peersman omtrent de prijsevolutie op de oliemarkt : http://users.ugent.be/~gpeersma/gert_files/popular/Oliejunkies.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Princes of the Yen: Central Bank Truth Documentary

    https://www.youtube.com/watch?v=p5Ac7ap_MAY&feature=youtu.be&t=1h22m31s


    MARTIN

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Wat denkt U van het Amerikaanse renteverhaal (verhoging in dec.) en van de invloed hiervan op lange Treasuries?

    Groet, Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      De vooruitzichten voor Treasuries blijven onveranderd uitstekend,
      want de economische groei, ook in Amerika, lijkt nog lager uit te
      komen dan zelfs de recente verwachtingen. Een eventuele
      symbolische renteverhoging maakt niets uit. Overigens, hebben
      alle OECD-landen, die de rente hadden verhoogd, die prompt weer verlaagd! Zelfs de Bank of England veranderde in 1 dag van
      gedachten. De kans op een renteverhoging was aanwezig in 2012,
      maar nu is die kans verkeken.

      DS

      Verwijderen
  54. ECB’s Draghi: Bank Recap Via ESM Is A ‘Useful Tool’

    https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/151116letter_carthy_2.en.pdf?7cdca25779c6e5ad8c01da2871676c3b …

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt! Deze herkapitalisatie lijkt dus te worden afgewenteld op
      alle andere lidstaten, maar we weten niet of dat wel zo is of dat de
      ECB de autoriteit heeft. Zeer twijfelachtig.

      DS

      Verwijderen
  55. @DS ECB's Lautenschlager says average Eurozone bank capital requirement now 10.1%

    http://news.forexlive.com/!/ecbs-lautenschlager-says-average-eurozone-bank-capital-requirement-now-101-20151117

    Dit is toch een goede ontwikkeling, of zie ik dit verkeerd?
    Gr, Paul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PAUL:

      Natuurlijk wordt er gesleuteld en rondgebazuind, dat alles de goede
      kant opgaat. Helaas zijn de kapitaaleisen in de Eurozone gebaseerd
      op verwachtingen, niet de huidige realiteit (zoals in Amerika).

      http://uk.reuters.com/article/2015/11/10/uk-eurozone-banks-dividends-idUKKCN0SZ17820151110

      Er is echt nog een gat van $ 3000 miljard, niet enkele honderden
      miljarden. De Europese banken zitten diep in de kredietcrisis van
      de Opkomende Landen met $ 9000 miljard, welke geleend zijn
      van Amerika! Hoeveel zal daarvan moeten worden afgeschreven?

      DS

      Verwijderen