Translate

zondag 27 april 2014

TIP: WORDT DE OEKRAINISCHE KLOK TERUGGEDRAAID?


(TIP): WORDT DE OEKRAINISCHE KLOK TERUGGEDRAAID?

In 2008 liet Poetin zich kennelijk bij de voormalige Amerikaanse president Bush ontvallen, dat Oekraine eigenlijk niet eens een land genoemd kon worden. Sterker nog, het land Kievan Rus, met als hoofdstad Kiev, rond het jaar 1000, wat zich uitstrekte tot Moskou, wordt gezien als de bakermat van het huidige Rusland. Zuid- en Oost-Oekraine waren gedurende honderden jaren, in de 18de en 19de eeuw, deel van Rusland en werden zelfs Novorossiya - Nieuw Rusland - genoemd. Vandaar de gelijkenis van de Oekrainische en Russische taal. Oekraine was goed vertegenwoordigd in de elite van de voormalige Sovjet-Unie, met Sovjet-leiders als Chroesjtsjov, stammende uit een Oekrainische boerenfamilie, en Brezjnev, geboortig uit Oekraine. De gedwongen collectivering van de landbouw in de jaren ‘30 onder Stalin leidde echter tot miljoenen doden, wat vooral West-Oekraine nooit heeft kunnen vergeven.


Hoe nu verder? Poetin was lid van de geheime dienst, de KGB. Maar eens lid, altijd lid. Vroeger werd de KGB in toom gehouden door het internationale realiteitsbeleid van de Communistische partij. Maar tegenwoordig heeft de KGB vrij spel en heeft het in Rusland gewoon voor het zeggen. Eventuele financiele en politieke gevolgen van het terugdraaien van de klok worden op de koop toe genomen. Wie weet, blijft het niet daarbij. ‘Keizer’ Poetin heeft nooit een geheim gemaakt van zijn droom van een ‘Eurazie’ als antwoord op de Transatlantic Trade and Investment Partnership tussen Amerika en de EU. Hoelang duurt het nog, voordat bij menigeen de ogen opengaan, dat de politieke en militaire temperatuur tot het kookpunt zou kunnen stijgen?

DIEDERIK SCHMULL

27 April, 2014
WESTCLIFF-On-SEA

30 opmerkingen:

 1. DS:Amerika :Het is een goedwillige REUS, terwijl de anderen
  juist MINDER goedwillige dwergen zijn.

  Deze opmerking doet me denken aan een uitspraak van voormalig minister van defensie Rumsfeld over hoe hij de VS zag tov de Europese landen en dat bedoelde hij uitermate intimiderend .( u weet hoe hij de Westerse landen zo dwong om mee te doen met hun oorlogen ; (volgens dhr Bot,onze voormalige minister van BZ))

  Ik heb mijn twijfels over uw , in mijn ogen, te positieve visie op de VS.
  De VS hebben veel van hun krediet in de wereld verspeeld .
  De dollar kan een flinke deuk krijgen als het konflikt in de Oekraine nog meer
  in het voordeel van Putin uitpakt, nog afgezien of het westen een combi van Rusland en China militair iets kan of durft af te dwingen.

  Die kans op een oorlog is gegroeid en toch is de usd niet sterker geworden tov de euro.

  mbt die oorlog:
  http://www.zerohedge.com/news/2014-04-27/martin-armstrong-fears-world-war-iii-horizon

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   De kans op oorlog is flink gegroeid en Europa is het meest kwetsbaar,
   NIET Amerika. Europa heeft zich min of meer ontwapend en steunt
   volledig op de Amerikaanse 'paraplu', wat zeker niet gratis is. Dan heb
   ik liever Dollars dan Euros, ookal omdat de kans op Europese deflatie
   de ECB wel zal DWINGEN om NEGATIEVE rentes en een soort QE
   in te voeren. En niet te vergeten, de mogelijke CONFISCATIE van
   grotere vermogens, wat in Amerika minder waarschijnlijk moet worden
   geacht. De grote kapitaalvlucht UIT Europa staat nog voor de deur.

   Amerika heeft de rest van de wereld juist MINDER nodig, het is min of
   meer AUTARKISCH ( wereldhandel is 13% van het BNP), maar natuurlijk
   zijn er gigantische investeringen in het buitenland, die 'beschermd'
   dienen te worden.

   China heeft trouwens GEEN steun betuigd aan Rusland, wat betreft
   het Oekraine-beleid. Die stilzwijgendheid spreekt boekdelen.

   DS

   Verwijderen
 2. De gangbare reactie van het Westen is; als we de Russen economisch onder druk zetten, dan draait hij wel bij. Het komt (nog) niet bij ons op dat een land ook andere prioriteiten kan hebben dan louter economische. Het verlangen naar de tijden van de Sovjetunie zitten binnen de Russische samenleving nog steeds heel diep. Na de val van het communisme heeft het Westen zich als overwinnaars gedragen naar de Russen toe ipv ze als gelijkwaardige partners te zien. Dit heeft ook niet bijgedragen aan een positief beeld van het Westen.

  Het afzetten tegen de Westerse liberale cultuur is ook steeds meer zichtbaar in landen als Turkije en China. Over een aantal jaren kon de wereld economie wel eens een stuk geslotener zijn dan nu. Desastreus voor de wereldhandel en met name op export gerichte landen zoals Duitsland en Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @FONS:

   Dit lijkt een juiste inschatting. De wereldhandel staat op het spel.
   De Westerse financiele en handels-elites proberen naarstig om
   de 'sancties' van politieke zijde te beperken.Maar van het een komt
   het ander. De bal naar een totaal andere wereld is aan het rollen
   geraakt. Handelsbeperkingen en kapitaalcontroles hangen in de lucht.
   Wat waren we toch verwend in de laatste decennia.

   DS

   Verwijderen
 3. Wat een tendentieuze quatsch! Het zou voor de gewone Oekraïner een zegen zijn de klok 25 jaar terug te zetten. Het opheffen van de Sovietunie en de afbraak van de roemrijke planeconomie en de socialistische heilstaat, de terugkeer naar het kapitalisme heeft aan letterlijk miljoenen het leven gekost; zie maar hoe na 1990 de levensverwachting in het land achteruit is gehold.

  Maar om de aandacht af te wenden van het kapitalistische falen verzinnen rechtse ideologen dat juist de communisten verantwoordelijk waren voor massasterftes, ook al bestaat daar geen enkel bewijs voor. De hongersnood van 1931-1932 was niet het gevolg van de collectivisatie van de landbouw. Het was een massale misoogst die het gevolg was van jaren van extreem weer en een uitbraak van zwarte roest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @PASPARAL DA BEIRA DO CANAL:

   De roemrijke planeconomie en socialistische (?) heilstaat moeten dus
   dringend weer in ere worden hersteld. De onverantwoorde mens moet
   zijn vrijheid weer ontnomen worden, want dat is in zijn eigen belang. De
   almachtige 'apparatschiks' van de eenpartij-staat moeten het weer
   voor het zeggen hebben, want de tijd van losbandigheid moet maar
   eens voorbij zijn. Als de mens weer 'bezit' wordt van de staat in ruil
   voor brood, dan breekt het paradijs pas aan.

   Nostalgie is misschien begrijpelijk, maar zo'n systeem gaat altijd mis.
   De menselijke natuur raakt NOOIT gewend aan een kooi. Trouwens,
   vrijheid is kostbaarder dan brood, getuige alle doden, die vielen door
   de Berlijnse muur.

   En dan de 'HOLODOMOR'; om zelfs nu de oorzaken van de hongersnood
   te verdraaien, terwijl alle feiten toch op tafel liggen, is geschiedvervalsing
   ten top. Maar ieder heeft recht op zijn mening; tenslotte waren wijzelf
   er niet bij:

   http://www.holodomorct.org/history.html

   DS

   Verwijderen
  2. @

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Collectivisatie_in_de_Sovjet-Unie

   Historici zijn het er meestal over eens dat de gedwongen samenvoeging van landbouwbedrijven voor een groot deel verantwoordelijk was voor grote hongersnoden, die leidden tot de dood van 5 miljoen mensen in 1932 en 1933, terwijl de Sovjet-Unie tegelijkertijd miljoenen tonnen graan aan het buitenland bleef verkopen

   DS

   Verwijderen
  3. @PASPARAL DA BEIRA DO CANAL

   U lijkt mij nogal wat te verlangen naar Stalin, of op zijn minst zijn wandaden te bagateliseren. Maar elders op internet uit u zich nogal wat anti-dictaroriaal uit. Dat wrikt een beetje, vindt u niet ?

   Of denkt u ook dat vadertje Stalin, zoals de toen gangbare opvatting bij de bevolking, echt niet op de hoogte was van de hongersnood & NKVD wandaden ?

   Ieder zijn eigen politieke overtuiging, maar zou u een beetje op uw "toon" willen letten ? Ik citeer: "Wat een tendentieuze quatsch! " .
   En zich naar de inhoud willen schikken/ richten ?
   Want op zijn minst moet u de anti-neoliberalistische houding van de heer Schmull bevallen. En niet als "quatsch" bestempelen. Net als zijn negative voorspellingen voor de huidige globalisatie en afkeer van de extreme uiwassen van kapitalisme in de huidige tijd.

   Nu ben ik geen neoliberalist, noch fervent kapitalist, maar toch vraag ik u de gedachte te overdenken dat ook China 'toevallig' tijdens de 'Grote Sprong Voorwaarts' de grootste hongersnood in haar geschiedenis had : 20-43 miljoen doden. Wellicht grootste hongersnood in de hele wereldgeschiedenis.

   Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 4. @PASPARAL DA BEIRA DO CANAL


  En komt u er alsjeblieft niet mee aan dat Stalin ons heeft gered van de Nazi-oorlogsmachine. Die eer komt veeleer de Sovjet bevolking toe.
  23 miljoen doden. Niet Stalin.

  Stalin was de grote leider die het Sovjet kader wegzuiverde in de jaren '30, waardoor Nazi Duitsland 40 km van Moskou stond. Stalin bereikte het dat de Oekrainers, Letten en Litouwers de Nazi's als bevrijders binnenhaalden en zich "en masse" voor de SS/ Wehrmacht gingen aanmelden. Stalin vermoorde bij de verovering van Polen in 1939 meer Poolse legerofficieren (circa 22.000 bij de bossen van Katyn) dan de nazi's , Stalin liet bij de 3e opstand van Warschau de Nazi's BEWUST korte metten met het nationalistische Poolse verzet maken en Stalin liet hen (bijv. Polen) die vanuit West-Europa aan de bevrijding van moeder Rusland hadden gevochten gewoon naar Siberie verbannen.

  Overigens had Stalin ook, alvorens het keerpunt in de geschiedenis geschiedde, verrekte veel oorlogstuig onder het "Lend-Lease" agreement met U.S: Willy's jeeps en vnl. vliegtuigen. So much, voor de zelfreddende en fantastische Stalin.

  U komt er ook niet mee aan dat de Clinton en Bush regeringen in Irak meer burgers hebben gedood dan 30-jaar Stalin. Want het is, uberhaupt niet eens in te schatten hoeveel Russische militaire slachtoffers in WO 2 gevallen zijn door de werkelijke strijd tegen de Nazi's, danwel gedood door communistische politiek commisarissen. En als je de oorlogsslachtoffers van een VOLLEDIGE "administration" gaat vergelijken met Stalin's directe orders/ zuiveringen, tel dan ook voor het gemak de verkrachtingszaken en navenante zelfmoorden in Duitsland mee, toen de "Stalin administration" kwam bevrijden. 2 miljoen verkrachtingen (op 4 miljoen sovjet soldaten) en 240.000 (zelf)moorden onder Duitse vrouwen.

  En om nog even te verlangen naar de geplande economie....
  U vond het wel OK dat de plan economie in het noorden van Siberie inheemse volkeren dwong hun rendierkuddes en nomadenbestaan op te geven ?


  Nogmaals ik ben hier niet om een voorkeur te verkondigen. Ik heb geen politieke voorkeur: noch links, noch rechts.

  Maar duidelijk wel een antipathie van types als Videla, Pinochet, Pol Pot, Stalin en de Bende van Vier in China.

  Terug naar Economie & Beleggen op dit forum :)


  P.S. Ik heb even de eerdere reacties even zelf verwijderd om deze te schriijven.


  BeantwoordenVerwijderen
 5. @

  Een goede start voor TREASURIES in 2014, vooral die aan het LANGE eind:

  Treasurys overall have returned 2.2% YTD vs. a 3.4% loss in 2013, but the money's really been made in the long end, with 30-year bonds returning 10.8% - the best start to the year since at least 1988, according to BAML data.

  (Seeking Alpha)

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 6. DS:Amerika :Het is een goedwillige REUS, terwijl de anderen
  juist MINDER goedwillige dwergen zijn.

  Wilt u gaarne bovenstaande quote nader toelichten?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Natuurlijk kijkt ook Amerika naar haar eigen belang, maar het is beter
   toeven onder Amerikaanse voogdij ( via Marshall Plan, etc), dan onder
   Chinese, laat staan Russische ( of zelfs Duitse: Zuid-Europa moet
   als debiteur vooral dansen naar de pijpen van het strikte Duitsland).

   Stel je voor, als Europa nu nog werd beheersd door de Nazi's of
   de Communisten. Het zag er eerst helemaal niet naar uit, dat Amerika
   te hulp zou schieten, want het is in wezen (nog) ISOLATIONISTISCH:
   'laten anderen hun eigen boontjes doppen'.

   DS

   Verwijderen
 7. China criticizes US sanctions against Russia

  http://thebricspost.com/china-criticizes-us-sanctions-against-russia/#.U2AzucuKDIU

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   De BRICS ('Bloody Ridiculous Investment Concept') MSCI Index Fund
   is inmiddels 30% GEDAALD sinds 2011, en deze trend lijkt zich misschien te versnellen, want hun economieen staan ernstig onder
   druk en zijn nog steeds erg afhankelijk van het Westen:

   http://finance.yahoo.com/q/bc?s=BKF&t=5y&l=on&z=l&q=l&c=

   DS

   Verwijderen
 8. Vanmorgen was interessante discussie bij BNR tussen 3 economen, waaronder Harald Benink, banken-deskundige. De stresstest die komt van de ECB is niet zo zwaar als die van de FED, dus waarschijnlijk weer te soft. Daarbij is nog steeds niet opgelost op welke wijze de banken kapitaal gaan aantrekken als zij dat moeten, maar niet kunnen. Hier is politiek in de EU geen overeenstemming over ondanks oproep door Draghi .....een potentiele 'Black Swan' ?.
  http://stirlitz1.bnr.tc2.triple-it.nl/downl/BNR/20140430/111300/1560

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @GRIJZE LEEUW:

   De bedragen, die benodigd zijn, voor de herkapitalisatie van het
   Europese bankwezen, waaronder OOK het Duitse, zijn vele malen
   groter, dan de tientallen miljarden, die tot nu toe worden geopperd.

   Stress tests hebben grote risico's, vooral als ze NIET soft zouden
   zijn. Daarom zijn het ZOETHOUDERTJES, MITS die opzet lukt.

   Want studies hebben uitgewezen, dat er 1000 tot 3000 miljard nodig
   zal zijn om het Europese bankwezen op te lappen, wat dus op
   korte termijn onmogelijk is. Niemand kan of wil ervoor opdraaien.
   Een echte bankunie en een deugdelijk deposito-garantiestelsel
   komen er voorlopig NOOIT en waarschijnlijk NIMMER.

   Er is GEEN ontkomen aan, dat in de volgende crisis, banksluiting
   en gedwongen sanering voor de hand liggen, zoals we die in
   Zweden hebben gezien in de jaren '90.

   DS

   Verwijderen
  2. De politiek in t Westen wordt beheerst door onverstandig wensdenken. De resultaten daarvan zien we op veel gebieden. Oekraine is het laatste voorbeeld. Is Wit-Rusland de volgende? Ondertussen slapen de mensen in Polen en Baltische staten in t ‘nieuwe Westen ‘....niet meer. En die nachtrust trekt langszaam naar t ‘oude Westen’.

   Er wordt niet doorgepakt om de problemen echt aan te pakken en schuift deze voor zich uit. Mbt. de EU banken waarschuwt prof. Benink dat als deze niet goed hergekapitaliseerd worden, de EU verder in een ‘Japan’-, deflatiescenario zal glijden. De vergrijzing in Europa zal dit verder versterken immers de grootste consumptie door de bevolking is dan achter de rug.
   Top Japan was 1990, die van Europa 2000?

   U geeft aan dat het bedrag te groot is om de EU-banken goed te herkapitaliseren, dus wordt het deflatie-scenario het meest waarschijnlijke. Zoals u al jaren bevestigd.
   Het onverstandig politiek wensdenken en alle EU-landen die alleen maar met eigen belangen bezig zijn zullen de effecten voor iedereen alleen maar verergeren.

   De zwakke Europese banken zijn dan extra gevoelig voor economische schokken uit bv Japan (Kyle Bass waarschuwt al jaren, effecten BoJ zijn uitgewerkt), Griekenland, Spanje, Italie, Frankrijk, China, Rusland, Brazilie en alle andere landen die in 2008- crisis niet geraakt zijn. De lage lange rente in de Euro-periferie is kunstmatig vanwege de Draghi-Put (Prof. Sinn, Ifo) en stimuleert nu de groei in die landen. De staatsschulden exploderen verder.....de bom tikt.......
   Welke domino-steen valt als eerste om?

   Verwijderen
  3. Eric Mecking ‏@Mecking 1 Std.

   De doodsstrijd is begonnen: Japanse lonen dalen in snel tempo http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/de-doodsstrijd-is-begonnen-japanse-lonen-dalen-in-snel-tempo/article-4000610699887.htm … via @Moneytalk.be

   Verwijderen
  4. @GRIJZE LEEUW:

   Daarom blijf ik waarschuwen voor het schijnbaar ondenkbare: de
   GEHELE wereld, inclusief Amerika, zal aan een langdurige
   DEFLATIE-periode NIET kunnen ontkomen, da de GROOTSTE
   KREDIETBUBBEL aller tijden. Daarom blijf ik positief op
   kwaliteitsobligaties en negatief op riskante activa, zoals aandelen,
   grondstoffen en onroerend goed. Men moet echter altijd wat
   GESPREID zijn, maar dan de negatieve effecten van de
   verschillende beleggingsklassen op de koop toe nemen (in Japan
   daalde de prijs van land 5% PER JAAR).

   DS

   Verwijderen
 9. http://www.reuters.com/article/2014/04/30/silver-fix-deutsche-bank-idUSL2N0NM01120140430
  nog slechts 2 banken... is dat niet wat bizar ?
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARCJA:

   De vaststelling van de Goud- en Zilverprijs schijnt voorlopig nog
   ondoorzichtig te blijven, maar het lijkt waarschijnlijk, dat er op
   den duur aan een ander systeem niet te ontkomen zal zijn.

   DS

   Verwijderen
 10. Gisteren in Nieuwsuur Anne Applebaum, die zei dat Poetin Europa wil ondermijnen en vernietigen. En dat op termijn de Baltische Staten en Polen aan de beurt kunnen komen. Ze heeft veel publikaties over OostEuropa op haar naam (Pulitzerprijs) en is getrouwd met een Poolse minister.
  Marcja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARCJA:

   Zal het Westen echt ten strijde trekken, als Rusland de Baltische Saten
   weer inpikt? Polen zou een hardere dobber worden, maar met marionetten
   en valse vlaggen valt er heel wat te bereiken. Het Westen, ONDANKS
   de Nato, is oorlogsmoe. Rusland kan zijn gang gaan. Deze beer is
   niet te houden, omdat het land economisch en demografisch anders
   is GEDOEMD.

   DS

   Verwijderen
 11. DS:---- Een echte bankunie en een deugdelijk deposito-garantiestelsel
  komen er voorlopig NOOIT en waarschijnlijk NIMMER.
  ----- Dan heb ik liever Dollars dan Euros


  Wanneer de verkiezingen volgens verwachting in het voordeel van de EU uitvalt , zal dit proces m.i. versneld worden , met tevens nog hogere eur/usd koersen.

  uw commentaar?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   De populisten lijken aan kracht te winnen bij de komende EU-verkiezingen,
   die voor de EU weinig uitmaken. Het Parlement is symbolisch en
   heeft geen wetgevende macht. Het zijn ja- of nee-knikkers. De Europese
   commissie kan doen, wat zij wil, ongeacht de uitslag van die
   verkiezingen.

   De Eur/USD is lager dan vroeger, maar nog steeds
   OVERGEWAARDEERD en de hoofdoorzaak van de mogelijke
   Europese deflatie. Dat blijft niet zo.

   DS

   Verwijderen
 12. De Duitse journalist Peter Scholl Latour over Poetin en de Oekraine. Met o.a. een analyse van acht jaar geleden die nog steeds actueel is.

  http://www.youtube.com/watch?v=imAhis-coX4

  Mvg
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARCEL:

   Dit interview maakt duidelijk, dat Rusland wil terugslaan. De NATO
   lijkt bezig aan een omsingeling en China wordt steeds machtiger.
   Tegelijkertijd winnen Islamieten aan invloed. Russisch nationalisme
   ziet nu een kans om het getij te keren of te vertragen.

   DS

   Verwijderen
 13. @

  Eindelijk een artikel, welke de onrustbarende ontwikkeling in OEKRAINE NIET
  onderschat. Dit is pas het BEGIN. Het Westen zal Poetin en zijn schare NIETS,
  maar dan ook NIETS, in de weg KUNNEN leggen:

  Ultimately, the West will only be able to assert itself against Russian expansionism by extricating itself economically, particularly in terms of oil and gas supplies. That would take years, even if the political will existed – which in most of Europe it doesn’t.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10806326/Ukraine-crisis-Western-world-reduced-to-role-of-spectator.html

  DS

  BeantwoordenVerwijderen