Translate

maandag 21 april 2014

STRATEGIE: ROTATIE


STRATEGIE: ROTATIE


Terug van weggeweest. Verhuisd! De volgende levensfase op een andere plek, amper 1 uur van LONDEN, maar met gezonde zeelucht. Het duurt echter nog wel een week, voortdat alles weer op rolletjes loopt.

Hebben we onlangs weer een bekende rotatie binnen de markten meegemaakt, dit keer van 'groei'- naar 'waarde'-aandelen? Dure groei-aandelen, die even de wind in de rug hebben ('momentum'), lijken op ICARUS, die uiteindelijk te dicht bij de zon vliegen. Enige twijfel over groei is funest. Wat goedkoop lijkt, mag dan uit de mode en saai schijnen, maar komt op langere termijn vaak als de winnaar uit de bus. Hopelijk is er wel een dividendrendement voor de belegger, die bereid is om te wachten.

De gevierde Biotech- en Internetaandelen moesten in korte tijd het onderspit delven met 20% of met nog veel meer. De zoveelste koopgelegenheid? Bij een relatief soepel monetair beleid is immers alles mogelijk. Maar pas op voor beursfavorieten! Velen zullen eendagsvliegen blijken te zijn, ookal duurt het vaak jaren. Beter om zich te richten op datgene, wat de mens altijd nodig heeft, zoals eten, drinken en zichzelf opfrissen (zeep). Want economische groei, met hogere inflatie en rente, is nog ver te zoeken in een wereld, gekenmerkt door OVERCAPACITEIT. Het rendement op 10-jarige Treasuries is LAGER dan 10 maanden geleden (dus: hogere waarderingen).

De langverwachte rotatie van kwaliteitsobligaties naar riskantere zakelijke waarden laat het voorlopig afweten. Mocht dat toch plaatsvinden, dan lijkt dat geen lang leven beschoren in een wereld met excessieve schuld als percentage van de economie, die neigt tot deflatie.

Wat is de grote VERRASSING, die de wereld straks te wachten staat? Een wereldwijde 'reset'? Alsof men nu op wereldschaal het ooit eens zou kunnen worden over zo'n ingreep. Nee, eerst moet de wereld schuimbekken van woede en dan is er kans op een schoorvoetende overeenstemming, zoals in 1934 (opwaardering van de officiele Goudprijs). De grote verrassing is juist, dat schuldinkrimping, goedschiks of kwaadschiks, gewoon doorzet. De totale staats-en prive-schuld van het gemiddelde ontwikkelde land van 500% als percentage van het BNP zal in de komende 15 tot 20 jaar weer dalen naar een houdbare 150%, net zoals de oorlogschuld van vorige generaties. Duitsland heeft de oorlogsschuld van de Eerste Wereldoorlog pas na ruim 90 jaar kunnen aflossen (in 2010; die van de Tweede Wereldoorlog werd in 1988 afgelost). Onderschat daarom die uitdaging niet! Na 50 jaar van groei en inflatie, lijkt de Tweede Grote Werelddepressie in 2000 te zijn aangebroken, maar wordt sindsdien tevergeefs met hangen en wurgen, doormiddel van een monetair bubbelbeleid, bestreden. De liquiditeitscrisis in 2008 was slechts een voorspel van de echte schuldencrisis.

Algemeen geaccepteerde kasgelden, vooral ondergewaardeerde Amerikaanse Dollars, worden weer KONING. De Dollar valt? Alsof de Euro kan standhouden doormiddel van uitspraken van de ECB of alsof andere, relatief illiquide valuta van ondemocratische landen, opeens de rol van de Dollar zouden kunnen overnemen. Het ruime monetair beleid van kwantitatieve verruiming (QE) - doormiddel van de opkoop van obligaties - heeft juist geleid tot een TEKORT aan essentieel onderpand voor het kredietsysteem en dus aan echte liquiditeit. De geldvermenigvuldiger ('multiplier') in zijn achteruit! De volgende liquiditeitscrisis, die opeens kan plaatsvinden, zal dan kans bieden op een 'reset', met een glansrijke rol voor GOUD. Alleen Goud geniet wereldwijde acceptatie, al duizenden jaren lang, NIET Speciale Trekkingsrechten (SDR's) of Alternatieve Valuta. Goud is de noodzakelijke verzekering, die geen rente nodig heeft om te gelden als schuilplaats voor rijkdom. Juist tijdens hele moeilijke tijden. Lees de geschiedenis er maar op na.

DIEDERIK SCHMULL

21 April, 2014
WESTCLIFF-ON-SEA

19 opmerkingen:

  1. Ik denk dat er in biotech sprake is van een te verwachten correctie na een extreme stijging van de koersen. Biotech staat mi wel degelijk aan de vooravond van een revolutie tav behandeling ziekten, die niet eerder goed behandeld konden worden.
    Denk aan kanker ( immunologische middelen en (nieuwe gedachte) combinaties van middelen en drug holidays) hepatitis C en allerlei zeldzame ziekten (sarepta's filing voor ALS)
    Kernvraag is wat uiteindelijk betaalbaar is voor de maatschappij en wat wij als burgers willen betalen voor deze nieuwe middelen.
    Is Gilead's Solvaldi ons echt $84000 waard voor 12 weken een pil per dag slikken om Hepatitis C te genezen? Dat zal de kernvraag zijn bij de waardering van de koersen en winsten van deze bedrijven.
    Maar ook de biosimilarsindustrie is gevormd! Anders dan bij de gewone merkloze geneesmiddelen worden de biosimilars gedirigeerd door de grote jongens ( Amgen, Pfizer etc) streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Mee eens! Biotech blijft veelbelovend, ookal zijn waarderingen moeilijk
      te beoordelen. Enige spreiding is wel aan te raden. Verder is een lange
      adem vereist, terwijl men de grote volatiliteit op de koop toe moet
      nemen.

      Daarnaast is er weer leven in de brouwerij, na de mogelijke PFIZER -
      ASTRA ZENECA transactie.

      DS

      Verwijderen
  2. Ik denk dat er na de correctie dus zeker kansen liggen bij aantal bedrijven, die zwaar gecorrigeerd zijn: Gilead (ook de HIV!) Amgen, maar ook Medivation (prostaatkanker) is zwaar gecorrigeerd. En de big names Merck, BMS en Lilly met hun oncology portefeuiile

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Volgens de waarderingsmethode CROCI (Cash returned on capital invested), Is GILEAD goedkoper dan Gazprom:

      http://www.ft.com/cms/s/0/87f4e53e-cac8-11e3-ba95-00144feabdc0.html#axzz2zvWEsiGt

      DS

      Verwijderen
  3. http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2014/4/22_Richard_Russell_-_The_Dollar_Will_Crash_In_A_Matter_Of_Months.html
    u gaf onlangs aan veel respect voor de mening vd hr Russell te hebben, toch lijkt het mij dat hij een geheel andere mening over de dollar heeft !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Het kopen van fysiek Goud (ik heb twijfels over Zilver) als deel van een
      vermogensopbouw is zeker aan te raden. Maar Er komt, naar MIJN mening, juist een situatie, waarbij DOLLAR en GOUD TEGELIJK zullen
      stijgen. De deflatoire trend leidt tot een TEKORT aan Dollars en Goud
      zal een 'opwaardering' gaan verdisconteren, die NODIG is om de
      Centrale Banken weer 'LIQUIDE' te maken.

      Met alle respect voor Russell, maar wij verschillen hier van mening.
      Amerikanen ONDERSCHATTEN de Dollar mateloos.

      DS

      Verwijderen
  4. Here Comes The Next Great Rotation: Out Of Stocks And Into Bonds

    http://www.zerohedge.com/news/2014-04-22/here-comes-next-great-rotation-out-stocks-and-bonds

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS: Helemaal mee eens. LANGE TREASURIES zijn UITERST AANTREKKELIJK, naarmate het overgewicht in riskante activa wordt
      verminderd. WEGWEZEN, waar de massa zich bevindt, is het credo
      van de succesvolle belegger. Beter te vroeg dan te laat.

      DS

      Verwijderen
  5. http://www.caseyresearch.com/americas-day-of-reckoning-is-approaching
    Nog een aardige: Casey voorziet de instorting van Amerika, terwijl u juist het heil van de VS verwacht !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Deze leesvoer moet men negeren, want zulke bangmakerij slaat echt
      nergens op en dient om de onnozele lezerskring van Casey te vergroten.

      Casey doet goed werk met zijn overzichten, maar doet hierdoor zijn
      geloofwaardigheid geen goed. Misschien onder financiele druk?

      DS

      Verwijderen
  6. Ik sluit me aan bij de vragen die "marcja" zich kennelijk stelt bij een onverkort geloof in de kracht van de US.
    Ik zie al jarenlang binnen de US toenemend verval (ook van fundamentele 'oude' waarden), financiële manipulatie ten gunste van de 'happy few' (en ten koste van de slinkende middenklasse) en steeds meer verharding in ernstige politieke verdeeldheid. Internationaal zie ik een massale -zij het zeer geleidelijke- machtsverschuiving op alle fronten van West (m.n. USA) naar Oost (m.n. naar China enigszins Rusland). En in het midden daarvan zien we recent een Europa dat ondanks alle negatieve verwachtingen steeds meer (financieel-economische) eenheid vertoont onder leiding van een Duitsland dat steeds meer harmoniërend als leider optreedt. Een steeds sterker wordende Euro, een Bankenunie, Euro-obligaties mogen overwogen gaan worden van Duitsland, Spaanse obligaties staan op niveaus van de Amerikaanse rentes én de grootste EU-schuldenlanden laten recent allemaal weer groei zien na de 'austerity'-inspanningen.
    Moeilijk om in een steeds tandenlozer optredend en intern meer verdeeld USA de centrale kracht te blijven zien waarop de wereld teruggrijpt bij echte crisis. Een vergelijking met de ondergang van oudere 'Empires'' dringt zich allengs meer op?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Die machtsverschuiving van het Westen naar het Oosten is meer
      SCHIJN dan werkelijkheid. Kijkt men naar BNP per hoofd der
      bevolking, dan staat CHINA op plaats 93 (IMF), Rusland op plaats 58
      en Amerika op plaats 6 !

      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

      Het NETTO vermogen van de GEMIDDELDE Amerikaan is nog nooit
      ZO HOOG geweest (WSJ):

      http://www.financialsamurai.com/average-net-worth-is-huge/

      Een steeds sterkere EURO en EUROPA? Misleidend. De Euro
      staat LAGER dan in 2008 en Europa's totale schuld als percentage
      van de totale economie is op een nieuw hoogtepunt. Het faillissement
      van enkele lidstaten is in de volgende crisis niet meer ondenkbaar:
      herhaling van de jaren '30 (plus de snelle vergrijzing. Amerika's
      bevolking is aanzienlijk jonger).

      Europa, China en Rusland zijn potentieel grote TRAGEDIES, terwijl
      AMERIKA zich juist STEEDS VERNIEUWT. Onderschatting van
      Amerika, niet in het minst door de Amerikanen zelf, is het EEUWIGE
      MISVERSTAND. Het is een goedwillige REUS, terwijl de anderen
      juist MINDER goedwillige dwergen zijn. Dit moest ik even luchten.

      DS

      Verwijderen
  7. U.S. Exports A Record Amount Of Gold To Hong Kong In January

    http://www.zerohedge.com/news/2014-04-24/us-exports-record-amount-gold-hong-kong-january

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Tja, CHINA maar fysiek Goud kopen tegen steeds lagere prijzen, dankzij
      de manipulatie van het Westen? GOUD is vooral gevoelig voor Inflatie en
      Inflatoire verwachtingen, welke alleen maar zijn gedaald. Ondanks alle
      pogingen van Centrale Banken om het tij te keren. Wat ook steeds
      wordt verzuimd om vermeld te worden, is de KLEINE hoeveelheid
      als percentage van de Chinese deviezenreserves nog in Goud zit.
      Men moet gissen naar de echte cijfers, maar misschien maar 1.2% !

      China’s gold reserves total 1,054.1 tons, making it the fifth-biggest holder by country, according to the council. Bullion accounts for about 1.2 percent of its total reserves, compared with about 70 percent for the U.S. and Germany, the largest owners.

      http://www.bloomberg.com/news/print/2014-04-15/china-s-gold-demand-rising-25-by-2017-as-buyers-get-wealthier.html

      DS

      Verwijderen
  8. Geachte heer Schmull,

    Wat zijn uw verwachten van de Indonesische Rupiah?

    http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=IDR

    Met vriendelijke groeten,

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      Alle valuta's zijn bijna onmogelijk te voorspellen, laat staan valuta's
      van Opkomende Landen.

      Zowel positieve als negatieve factoren vragen constant aandacht:
      corruptie, betalingsbalans tekort, groeiende middenklasse (80
      winkelcentra in Djarkarta). Alleen voor de moedigen onder ons.

      DS

      Verwijderen
  9. http://www.project-syndicate.org/commentary/hans-werner-sinn-laments-the-renewed-run-up-in-public-debt-in-key-eurozone-economies
    De toon van Sinn wordt bitter....
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Belangrijk artikel van SINN, bedankt! Vooral het verschil tussen
      de Eurozone en Amerika is frappant. Daarom is Europa gedoemd
      om een schuldencrisis tegemoet te gaan, die een herhaling dreigt
      te worden van de dertiger jaren. En de 'sterkere' landen zullen WEER
      alles kunnen verliezen.

      DS

      Verwijderen
  10. @

    Zelfs in Amerika valt de economische groei SCHERP tegen. Het 'weer'
    de schuld geven, lijkt vergezocht:

    Treasury prices pop and yields slip after Q1 GDP growth is revised to a gain of just 0.1%. The original estimate had been expansion of well over 2%.

    GDP Q1: +0.1% vs. +1.1% consensus, +2.6% previous estimate.

    Positief voor TREASURIES

    DS

    BeantwoordenVerwijderen