Translate

maandag 22 juli 2024

DE KOMENDE VUURSTORM

DE KOMENDE VUURSTORM

Een vuurstorm ontstaat, als meerdere vuurhaarden naar elkaar overslaan. De buitengewoon speculatieve periode van de afgelopen 15 jaar, sinds 2009, in riskante activa, zoals aandelen, loopt ten einde. De voornaamste aandelen zijn  nu peperduur, in vele opzichten duurder dan in 2000 en zelfs duurder dan in 1929. Wie nu de grote kans van een verlies van 50% of meer in de wind slaat, heeft gewoon besloten om de lessen van de geschiedenis te negeren. Natuurlijk krijgt men weer spijt. Spijt, dat men straks 'te vroeg' verkoopt of dat men 'te weinig' verkocht heeft. Wie niet tegen een stootje kan, behoort niet te beleggen. 



Elke overgewaardeerde bubbel eindigt in tranen. De huidige bubbel is er een voor de geschiedenisboekjes. Het verschil tussen een echte belegging en  een zuivere 'gok' is tegenwoordig ver te zoeken. Het is onzinnig om iets te kopen, ongeacht de waardering. Passief beleggen door middel van het nabootsen van een index, vooral om kosten te besparen, zal uiteindelijk de beleggers de das omdoen. Waarom eigenaar worden van iets, wat toevallig deel uitmaakt van een index? Daarom lijken de meeste topaandelen op hete luchtballonnen, die opeens kunnen ontploffen. Het ontbreekt immers aan langetermijnbeleggers, die met hart en ziel erbij betrokken zijn. 

Maar een gedisciplineerd monetair beleid, zonder gigantische begrotingstekorten, keert altijd weer terug, vooral als men het helemaal niet verwacht. Het is de menselijke natuur om verwachtingen te hebben over de toekomst op basis van gegevens, die helemaal nog niet bestaan. Vooral als kuddegeest overheerst. Om te overleven is het zaak om voortdurend het ondenkbare te overwegen. 


Het 'ondenkbare' tegenwoordig is een kortstondige rentedaling, gevolgd door een 'onverwachte' rentestijging. De algemene mening krijgt vaak ongelijk, om welke reden dan ook. De 40-jarige ontwikkeling van dalende rente en inflatie is voorbij. De rente kan weer stijgen, niet dalen. Naarmate de wereld steeds minder kredietwaardig wordt, vanwege torenhoge schulden als percentage van de economie, is het scenario van 1971 tot 1980, toen de rente zelfs naar 20% knalde, niet ondenkbeeldig. 




Het wordt steeds duidelijker, dat de komende 50 jaar wezenlijk zal verschillen van de afgelopen 50 jaar. De 50-jarige ontwikkeling van de financialisering ten opzichte van de reeele economie is omgebogen. Dus krediet wordt veel schaarser. Verder is de 30-jarige ontwikkeling van de globalisering oftewel wereldwijde integratie, op weg naar een wereld zonder soevereine landen, achter de rug. Wat volgt zijn slechts achterhoedegevechten van internationale supranationale instanties, zoals de VN, BIS, WHO en zelfs de EUROPESE UNIE (EU). 

(ECB)(2015) - Het risico van redenominatie in gedevalueerde oorspronkelijke Europese valuta's, als de rendementen van staatsleningen (weer) uit de hand zouden lopen --


Daarom worden de komende 50 jaar onveiliger dan ooit. Tegelijkertijd staat de wereld aan de vooravond van wereldwijde economische stagnatie en een lagere levensstandaard. De wereld zal moeten wennen aan algemene soberheid en hoge belastingdruk. Zoiets kan decennia duren. 

Amerika heeft echter kans om relatief de  mogelijke structurele malaise te ontglippen. Het is allereerst bezeten van de juiste 'can-do' mentaliteit om zaken gedaan te krijgen. Men gaat, uiteindelijk, de harde beslissingen niet uit de weg en is bereid om te zien, waar de spaanders vallen (' let the chips fall where they may'). Verder is het zelfvoorzienend in voedsel en energie. De landbouwgrond aldaar is, over het algemeen, uiterst productief. Het klimaat is ook vrij gunstig. In geografisch opzicht is het land zeer veilig, zonder vijandige buurlanden.
 
Bovendien heeft het Amerikaanse systeem, gedurende de laatste 150 jaar, als enig land, elk decennium economische groei kunnen laten zien. De binnenlandse markt is enorm en de afhankelijkheid van het buitenland is veel kleiner dan bij andere landen. Prive-bezit is, naar verhouding, 'heilig', waardoor de inzet van de gemiddelde Amerikaan veel hoger is dan elders. Vakantie wordt beschouwd als ongepast om over te spreken. 

Amerika is voor miljoenen emigranten, ondanks alles, nog steeds het beloofde land. De jaarlijkse kapitaalstromen uit de gehele wereld blijven ongeevenaard. Sinds 1776, werd het een land met onbegrensde mogelijkheden, zonder een Keizer, Koning en andere feodale erfpachttoestanden.

https://www.imf.org/en/Blogs/Articles/2024/06/11/dollar-dominance-in-the-international-reserve-system-an-update


De wereldwijde rol van de Dollar zal alleen maar in betekenis toenemen, naarmate de rest van de wereld instabieler wordt. Talloze valuta's, vooral van de zogenaamde opkomende landen, staan op de tocht. Dat komt door het gebrek aan een echte rechtsstaat en een klimaat, waar corruptie welig tiert. 

De gouden tijd van vrijhandel en grote handelsverdragen is voorbij. Het draait allang niet meer om de verovering van nieuwe markten. Vergroting van de export zal steeds moeilijker worden. De veiligheid van de bevoorradingsketen staat voorop. Ieder land moet nu zelf zorgen voor de benodigde grondstoffen en kapitaalstromen. Exportgevoelige landen, die het vooral moeten hebben van de consument elders, zullen het moeten ontgelden. Dat betekent, dat Nederland, China, Duitsland en Japan flinke tegenwind kunnen verwachten. 




Tijdens de vorige periode van inflatie, oliecrisis en internationale conflicten, van 1971 tot 1980, steeg de Goudprijs van $ 35.00 naar $ 850.00. Goud is een verzekering tegen het 'ondenkbare' en is altijd een essentieel onderdeel van een beleggingsportefeuille. Net zoals bij Centrale Banken. De officiele Amerikaanse Goudprijs is sinds 1792 slechts 4 maal verhoogd, van $ 19.75 per troy ounce naar $ 42.22 in 1973. Dit staat los van de 'zwevende' marktprijs in de Goudmarkt ($2,400 per troy ounce). Wie weet, zal de officieele Goudprijs ooit weer worden verhoogd als onderdeel van een hervorming van het monetaire systeem!

DIEDERIK SCHMULL, 22 Juli, 2024, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.




ONDANKS ALLE IMMIGRATIE.




45 opmerkingen:

  1. Henk van Andel23 juli 2024 om 09:55

    Food for thought again, Diederik! Dank je.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gewaarschuwd mens geldt in dit geval voor tien.
    Groet HansR

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hadewych von mises24 juli 2024 om 13:52

    Heer Schmull, "Amerika heeft echter kans om relatief de mogelijke structurele malaise te ontglippen" ... Hoe schat u de kansen in op burgeroorlog en/of een scenario à la Fourth Turning (Strauss&Howe)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      Het zijn (weer) spannende tijden! De Fourth Turning biedt een fascinerende kijk op een mogelijk zeer onrustige periode, die het gevolg zou kunnen zijn van de verdeeldheid tussen de meningen van de verschillende generaties, Maar dat geldt voor vele landen. Als het politieke 'midden' wegvalt en de extreme politieke stromingen van links of rechts dreigen te overheersen, dan is de eenheid van een land moeilijker te handhaven. Maar Amerika heeft het trauma van een burgeroorlog achter de rug en de 'Amerikaanse identiteit' zorgt ervoor, dat Amerika dit keer niet uitelkaar valt. Texas scheidde zich af in 1861, maar besloot dat toch weer ongedaan te maken in 1870. De kans, dat Europa (weer) uitelkaar valt is vele malen groter, vooral als Duitsland en Frankrijk niet meer met elkaar kunnen opschieten. Een 'Europese identiteit' bestaat nog steeds niet. Dat is het noodlot van Europa. Bovendien is de kans op confiscatie van activa in Europa vele malen groter. Zie de komende gedwongen registratie van alle activa onder de burgerij.

      TOTAAL MEE ONEENS -

      https://www.chathamhouse.org/2024/02/could-united-states-be-headed-national-divorce

      COMMUNISME!

      https://www.ifcreview.com/articles/2023/january/the-case-for-a-european-asset-registry/

      DS

      Verwijderen
  4. Heer Schmull: Donald Trump en, potentieel, Kamala Harris spreken deze week op de bitcoin conferentie in Nashville. Mogelijk over bitcoin als strategische reserve asset voor de VS.

    Uw duiding?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Dit is een politiek jaar en de kandidaten hebben alle financieele steun nodig, die ze maar kunnen krijgen. Trump lijkt wat gedraaid, vanwege zijn supporters, zoals JD Vance, Elon Musk, etc. Maar Kamala Harris is wel gevraagd voor de conferentie, maar lijkt dit niet te hebben bevestigd. Wat mij betreft, kan Bitcoin naar $ 1 miljoen, maar het blijft een zwendel, die op NUL eindigt, want de machten achter de schermen zullen uiteindelijk alles in beslag nemen. Het is beschamend. Ja, de rage van kettingbrieven in de jaren '70 eindigde ook in tranen. Behalve voor enkelen.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM

      Ondertussen proberen de Cryptokopstukken om, via grote donaties aan de campagne, invloed te krijgen op de toekomstige regulering van de bedrijfstak. Die is gebaat bij een zo zwak mogelijk stel van regels. Iedereen weet, welke cowboy-achtige toestanden daar momenteel heersen. Daarom is de Crypto-lobby zo sterk om zoiets vooral niet te zien veranderen. Ook Trump zag Bitcoin altijd als een zwendel, maar 'money talks'.

      DS

      Verwijderen
  5. Hallo Diederik,
    Bij het lezen van een artikel over de problemen met de Japanse Yen moest ik plotseling weer denken aan een evt nieuw Plaza accoord. Stel de US dollar zou dan 20/30% devalueren, wat voor consequenties geeft dat voor bv bestaande treasury beleggingen.
    Groet HansR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HansR

      Zo'n nieuw 'Plaza Accord', gelijk aan 1985, wordt gesuggereerd door Commerzbank. Japan wil een sterkere Yen en Amerika stuurt aan op een zwakkere Dollar. Maar zo'n internationale coordinatie kan onbedoelde gevolgen hebben en bovendien is zoiets tegenwoordig ingewikkelder. Het kan de verhandelbaarheid van US Treasuries negatief beinvloeden, terwijl de uitgifte daarvan nu recordhoogte bereikt. Maar voor T-Bills van minder dan 1 jaar, lijkt er weinig te veranderen.

      DS

      Verwijderen
  6. Diederik......je schrijft oa......" Verder is de 30-jarige ontwikkeling van de globalisering oftewel wereldwijde integratie, op weg naar een wereld zonder soevereine landen, achter de rug. Wat volgt zijn slechts achterhoedegevechten van internationale supranationale instanties, zoals de VN, BIS, WHO en zelfs de EUROPESE UNIE (EU). "

    Wat bedeoel je met....wat volgt zijn slechts achterhoedegevechten....etc?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Er zijn al jarenlang sterke lobbies, zoals de VN, BIS, WHO, bezig om ieder mens een digital health passport op te dringen tegelijk met een Credit en Carbon score plus een CBDC, etc. Maar de burger wordt wakker. De weerstand wordt steeds groter. Ook ongekozen instanties, zoals de Europese Commissie met haar verkapte communistische regulering, lijken geen vrijbrief meer te kunnen krijgen. Dus de trend naar een situatie, zoals nu in China, die bijvoorbeeld de VN naar haar hand probeert te zetten, lijkt gelukkig steeds moeilijker.

      DS

      Verwijderen
  7. Mijnheer Schmull. Toch gaat het snel met het normaliseren van de Bitcoin als standaard, getuige ook dit voorbeeld weer.
    Via de pinautomaat kunt u nog dit jaar met uw Knaken-account een QR code scannen en zo direct crypto omzetten naar cash en dat uit de muur halen.
    De roadmap: van 0 naar ruim 16.000 geldautomaten in één jaar tijd.
    In het derde kwartaal van 2024 zullen de eerste geldautomaten (ATM's) met optie om via crypto geld te pinnen worden gelanceerd. Om te beginnen in hoofdsteden en Casino's.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Bitcoin ATM's zijn al jarenlang het favoriete doelwit van fraudeurs. Er zijn vele haken en ogen bij de software en de hardware.

      DS

      Verwijderen
  8. https://charleshughsmith.blogspot.com/2024/07/the-downside-of-complacency-illiquidity.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Trump is stapelgek geworden nu hij crypto onvoorwaardelijk steunt. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA

      Trump beschouwde in 2021 Bitcoin als een zwendel. Maar hij wil donaties en extra stemmen. Vele van zijn kapitaalkrachtige supporters zijn allang betrokken bij de Bitcoin hype.

      https://www.bbc.co.uk/news/articles/cne4n2xdylvo

      Verder zijn vele bekende figuren, zoals Dimon van J.P. Morgan, ook gedraaid, want MONEY TALKS.

      Ook bekende asset managers, zoals VanEck, promoten Bitcoin met wilde voorspellingen per 2050.

      Ze doen maar.

      https://www.vaneck.com/uk/en/blog/digital-assets/the-investment-case-for-bitcoin-2024/

      DS

      Verwijderen
    2. Betekent wel een serieuze afknapper voor de aanhangers van Trump die nog een beetje verstand hebben ... zelf was/is u ook altijd een voorstander geweest, moet toch wel pijn doen want raakt de fundamenten van het financieel systeem en van 'drain the swamp' is al lang geen sprake meer , integendeel, laat zich gewillig op sleeptouw nemen door fundraisers/geldmagnaten.
      Als dit de toekomst van Amerika moet veilig stellen ...

      Verwijderen
    3. @HVC

      Geen enkele politicus, ook Trump niet, heeft zijn lot in eigen hand. Bijna elke politicus zit in de zak van de machtige lobbies, want een verkiezingscampagne kost nu eenmaal veel geld. Wat ook een rol speelt is -- als wij het niet doen, dan doet iemand anders het wel. Alles draait in het leven om Macht & Geld. Dat is de harde realiteit.

      DS

      Verwijderen
    4. Er is wel een heel degelijk alternatief, met name Robert F Kennedy Jr , maar waarschijnlijk is hij té degelijk , reden waarom hij ook door de MSM ( in handen van ...) opzij geschoven wordt
      https://x.com/hvanc/status/1788522985453715547

      Verwijderen
  10. Wat vindt u dan hiervan mijnheer Schmull?
    "Trump draait volledig (door) en steunt bitcoin nu zeer enthousiast, belooft toezichthouder crypto te ontslaan en fossiele brandstoffen te gaan gebruiken om zoveel mogelijk crypto's te gaan delven."
    https://www.volkskrant.nl/buitenland/trump-draait-en-steunt-bitcoin-nu-enthousiast-belooft-toezichthouder-crypto-te-ontslaan~bc6af26de/

    BeantwoordenVerwijderen
  11. hadewych von mises28 juli 2024 om 16:33

    Heer Schmull, wat is uw visie op The Great Taking, waarin David Webb stelt dat je bijvoorbeeld aandelen niet 'bezit', maar dat je, wanneer het misgaat, enkel een 'security entitlement' hebt, een soort aanspraak of claim op je bank/broker. M.a.w., wanneer de shtf, zal men onteigend blijken ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      Het is begrijpelijk, dat men bezorgd is over hoe het financieele systeem echt in elkaar zit. Dat komt, omdat het zich gedurende een gehele tijd heeft ontwikkeld tot een zeer ingewikkeld stelsel, dat voortdurend aan verandering onderhevig is. De mens is nu eenmaal vindingrijk. Daarom weet NIEMAND er het fijne van. Maar er bestaan verschillende vormen van bescherming van eigendom, zoals verzekering tot een bepaalde waarde en de bestaande rechtsstaat. In een crisis kan men natuurlijk verwachten, dat een financieele instelling alles zal doen om zelf te overleven. Maar het is onzinnig van Webb om geheimzinnige figuren achter de schermen te beschuldigen van mogelijke 'diefstal'. Zelfs als het complex van derivaten ontploft, zal de overheid moeten inspringen, net zoals in 2008 - 2009. Ook de reden van de volgende Crash lijkt tijdverknoeierij. Er zijn nu eenmaal talloze redenen en voorspellen is een 'fool's game'. Het oude systeem van bewijs van eigendom, zoals papiercertificaten, werkte toch al niet, als men het juridisch niet kan afdwingen. Bovendien kan de overheid of een supranationale organisatie te allen tijde iets in beslag nemen voor het nationale belang of voor je eigen bestwil. Dus blijf een optimist.

      DS

      Verwijderen
  12. https://charleshughsmith.blogspot.com/2024/07/the-rollercoaster-ride-ahead-15-years.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Recessie op komst heer Schull ?

    https://www.zerohedge.com/markets/psychology-has-shifted-and-confidence-has-broken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Het financieele systeem is nu eenmaal afhankelijk van de verlenging van uitstaande schuld plus van verhoging van de krediethefbomen. Als dit hapert, dan blijft dat niet zonder gevolgen. De laatste 'echte' recessie van 1980 - 1981 is alweer 45 jaar geleden, dus er is een gehele generatie, die zoiets nog nooit heeft meegemaakt. Het valt niet mee, als velen opeens worden wakker geschud.

      DS

      Verwijderen
  14. Beste heer Schmull , geotrendlines verliest ook zijn geloofwaardigheid , die zien bitcoin de rol van de wereldreservemunt op zich nemen , wat is uw mening hier over ?

    https://geotrendlines.com/nl/analyses/bitcoin-als-wereldreservemunt-een-onvermijdelijke-revolutie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Bitcoin als 's werelds reserve-valuta lijkt een vlieger, die nooit opgaat. Kapitaalkrachtige Cryptospelers, die hun invloed proberen uit te breiden, zouden niets liever willen. 'Ieder land' is toch nu hiermee bezig? De Cryptomanie is echter een soort religie en de volgelingen zijn niet voor rede vatbaar. Eens zal blijken, wie hierachter staat (NSA, CIA). Dan wordt dat gehele zooitje geconfisqueerd en eindigt Bitcoin op NUL.

      DS

      Verwijderen
  15. Wat gaat dit betekenen voor de US Dollar op de korte en middellange termijn, heer Schmull?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik bedoel met mijn bovenstaande reactie te vragen wat het scenario geschetst in het bovenstaande Zero Hedge artikel betekent voor de USD

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Naarmate de tijden steeds onzekerder worden, zowel in economisch als geopolitiek opzicht, zal de Dollar in betekenis toenemen. De valuta's van de zogenaamde Opkomende Markten hebben het allang heel moeilijk. De Japanse Yen heeft tegenover de Dollar in de laatste 3 jaar ruim 30% verloren. Verder is de Euro in een instabiele wereld uiterst kwetsbaar. Goud en Crypto kunnen slechts een beperkte rol spelen, vanwege hun kleine omvang.

      DS

      Verwijderen
  17. Beste heer Schmull'

    U heeft weer een goed en duidelijk stuk geschreven!
    En het lijkt erop dat vanaf vrijdag 2 augustus het ballonnetje is doorgeprikt!

    Met vriendelijke groet'

    Stefan Bijlsma.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN BIJLSMA

      De recente Crash lijkt enigszins op die van 19 October, 1987, die veroorzaakt werd door Portfolio Insurance. Dat laatste had automatische verkopen tot gevolg, zodra bepaalde koerslimieten werden doorbroken. Dit keer was er $ 20 biljoen gegokt op de Yen Carry Trade, die opeens 'onverwacht' moest worden gedraaid, zodra de Japanse rente werd verhoogd om de zwakke Yen te ondersteunen. Er was ook zwakte in de uitgeputte Technologie. De vraag is of de recessie voor de deur staat. In 1987 duurde dat nog enkele jaren en er was een fors beursherstel binnen 2 jaar na de Crash. Dit jaar is een verkiezingsjaar, dus een 'Blow-off naar boven' kan niet worden uitgesloten. De FED behoeft alleen maar de geldkraan wat open te zetten en de rente te verlagen.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull'

      Inderdaad. Het is een spannende tijd. Men wil graag renteverlagingen en de markt is er nerveus. Het kan alle kanten opgaan. En het worden spannende verkiezingen in de USA.
      Maar de inflatie is nog lang niet onder controle. De prijzen in de supermarkten lopen in Nederland weer flink op. Dat komt natuurlijk ook door onze regering die stiekem en gluiperig steeds nieuwe accijns bedenkt om de burger uit te knijpen. En deze geldhonger is nog lang niet voorbij. Maar laten we evengoed heerlijk genieten van de zomer heer Schmull.

      Met vriendelijke groet'

      Stefan Bijlsma.

      Verwijderen
  18. Op 29 december 2023 schreef u in een reactie:
    "Ondergetekende woont nu al 44 jaar in de U.K. en heeft elke neiging om terug te keren naar Nederland toch de bodem ingeslagen, vanwege de enorme attractie van vooral Londen, de 'hoofdstad' van de gehele wereld met het meeste talent op allerlei gebied.
    DS"
    Sindsdien sterk toegenomen vreedzame en gewelddadige manifestaties, onrust in Engeland. Economie verder verslechterd.
    Uw mening is onveranderd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Mijn mening blijft voorlopig onveranderd. Ik blijf weliswaar Nederlands staatsburger, maar een verhuizing op mijn leeftijd (80 +) zou alleen zin hebben, als ik aan dementie begin te lijden en toe ben aan een rusthuis. Ik heb nog een 10 jaar jongere zus in Amsterdam, want mijn broer is 20 jaar geleden overleden. Het seniorencomplex in Westcliff-On-Sea, waar ik nu alweer 10 jaar woon, is ideaal en maar 1 uur van Londen, waar ik 35 jaar gewoond heb. Alles heeft zijn voor en tegen, maar politieke onrust kan overal uitbreken. Men moet proberen om daar zeker niet bij betrokken te raken. Dat laatste was ook het geval in de jaren '60 met de Vietnamese oorlog. Ik hield mij verre van alle rellen, want ik was een gast en moest mijn studie in Amerika destijds succesvol kunnen voltooien.

      DS

      Verwijderen
  19. Wat denkt u heer Schmull , eind dit jaar wereldwijde recessie / depressie ?

    https://www.zerohedge.com/political/weathering-storm-experts-weigh-recession-preparation

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Dit artikel gaat helemaal voorbij aan de Yen Carry Trade, welke opeens niet meer winstgevend was en dus moest worden gedraaid. De timing van de echte recessie staat in de sterren en kan nog jaren duren, voordat die toeslaat. Naarmate de economische en politieke onzekerheden toenemen, des te waarschijnlijker wordt het scenario, dat men de problemen voor zich uit zal proberen te schuiven.

      DS

      Verwijderen
    2. Maar klopt het wel , dat de wereld economie aan het afkoelen is , en wat is daar de reden van ?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      De economische afkoeling valt tot nu toe mee. Vele verschillende factoren spelen een rol -- het is een verkiezingsjaar (er is nog veel liquiditeit), werkloosheid is laag, er zijn enorme investeringen van de overheid in o.a. Chips en defensie en de consumentenbestedingen van de middenklasse blijven op peil. Maar een recessie hangt in de komende jaren in de lucht.

      DS

      Verwijderen
  20. https://justdario.com/2024/08/financial-markets-reached-a-singularity-no-one-wants-to-deal-with/

    BeantwoordenVerwijderen
  21. https://charleshughsmith.blogspot.com/2024/08/it-became-necessary-to-destroy-global.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Beste heer Schmull,

    Wat verwacht u van de energieprijzen de komende tijd? Nog steeds usd 250 in het vooruitzicht of zijn de kansen daarop gekeerd inmiddels?

    Alvast dank en groet,
    Sjors

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SJORS

      Men moet rekening houden met enorme wisselvalligheid van energieprijzen. Een eventuele economische recessie zal zeker zijn invloed doen gelden op korte termijn. Maar op langere termijn lijken die prijzen te zullen stijgen. De structurele inflatie wordt gewoon hoger dan vroeger en wordt nu ernstig onderschat.

      De ECB (2022) is veel te optimistisch --

      https://www.ecb.europa.eu/press/economic-bulletin/articles/2022/html/ecb.ebart202204_01~7b32d31b29.en.html

      DS

      Verwijderen