HET SCHIP STRANDT. VROEG OF LAAT.
Er is tegenwoordig bijna nergens meer 'waar voor je geld' ('Value for money'). Klinkt dat misschien ouderwets? Waarschijnlijker is, dat het monetaire beleid, ondanks de rentestijging, nog veel te soepel is geweest. Er is overal sprake van massa's geld, dat het algemene prijspeil, de beurskoersen en de huizenprijzen omhoog hebben gedreven. Zit de wereld in een razendsnelle race-auto met een voet op het gaspedaal? Dat is even genieten! Tot het schip strandt.
De geschiedenis leert, dat 'teveel' geld, wat, of verdiend is of 'uit de dunne lucht' tevoorschijn is getoverd of is geleend, bijna altijd rampzalige gevolgen heeft. Een typische burger neigt dan alle financieele grenzen te buiten te gaan. Een typisch land wordt vaak verleid tot het bouwen van witte olifanten of tot onverstandige militaire avonturen. Daarom is het zaak om zich nu, meer dan ooit, voor te bereiden op een wereld, die weer helemaal 'terug bij af' is. Want alleen bij een enorme financieele crisis zal de wereld weer bij zinnen komen. Pas daarna is er weer kans op monetaire discipline.
De volgende financieele crisis komt opnieuw als een donderslag bij heldere hemel. Het lijkt wel alsof iedere generatie daarmee te maken krijgt. Dat komt, omdat elke superkredietcyclus, op een gegeven moment, ten einde loopt en zo'n crisis veroorzaakt. Men stelt nu eenmaal pas orde op zaken, als men daartoe wordt gedwongen. Zolang excessieve schulden en begrotingstekorten kunnen worden genegeerd, gaat men vrolijk door met feest vieren.
(U.S. TREASURY) - DE MARKT VAN AMERIKAANSE STAATSLENINGEN LIJKT NOG VRIJ KALM. DAT KOMT OMDAT DE TOTALE AMERIKAANSE SCHULD, INCLUSIEF DIE VAN HUISHOUDENS EN BEDRIJVEN, SINDS 2009 IS GEDAALD VAN 368% VAN DE ECONOMIE NAAR 334%. BOVENDIEN MOETEN DIE DUIZENDEN MILJARDEN DOLLARS VAN DE WERELDWIJDE ONDERSTEUNING VAN DE PANDEMIE ($ 21.5 BILJOEN)(BLOOMBERG) ERGENS NAAR TOE. DE U.S. TREASURY MARKT IS DE ENIGE VOOR DE HAND LIGGENDE BESTEMMING.
DE STAATSSCHULD LOOPT OVERAL UIT DE HAND. MAAR DE STAAT KRIJGT ALTIJD HAAR BENODIGDE GELD. DE BURGER ZAL MOETEN OPDRAAIEN VOOR DE KOSTEN DAARVAN. EEN VEEL LAGERE LEVENSSTANDAARD LIGT WEER HET VERSCHIET.
Hoe komt het toch, dat de inflatie van 4 jaar geleden aanzienlijk lager was en vele beleidsmakers, maar niet de meeste burgers, de daarop volgende veel hogere inflatie eenvoudigweg wegwuiven? Dat komt door de opkomst van de Moderne Monetaire Theorie (MMT). MMT probeert om de hoge kosten van de Pandemie, gigantische overheidsprogramma's, zoals Infrastructuur en Net Zero, en de toenemende oorlogsinspanningen, plus de daarmee gepaard gaande corruptie (de 'voor wat, hoort wat' cultuur) goed te praten en te verdoezelen. MMT hoopt de gangbare kijk op geld en schuld te veranderen om op die manier een specifieke agenda erdoor te drukken. Gelukkig denkt De Nederlandsche Bank (DNB) en vele anderen daar anders over --
(APOLLO) - DE RENTE LIJKT, NA EEN BESCHEIDEN DALING, NOG JARENLANG HOOG TE ZULLEN BLIJVEN. VELEN ZULLEN DAT NIET KUNNEN BOLWERKEN. De aanzienlijk gestegen kosten van levensonderhoud dreigen het politieke landschap drastisch te veranderen. Een politieke aardverschuiving gelijk aan de sombere jaren '30 doemt op. Het eindspel is vaak de roep naar een autocratisch systeem met aanvullende maatregelen van toezicht. Vele landen hebben zo'n systeem al jaren of hebben dat in het verleden jarenlang meegemaakt. De aandacht trekken, vooral in sociale media, wordt daarom steeds gevaarlijker. De inlichtingendiensten van de staat zitten echt niet stil.
(VISUAL CAPITALIST) - AMERIKA EN CHINA HEBBEN HUN DEEL VAN DE WERELDECONOMIE, IN DE LAATSTE 10 JAAR, VERGROOT, TERWIJL DIE VAN EUROPA EN JAPAN IS INGEZAKT.
(PITCHBOOK)(ECONOMIST) - EUROPA? O JEE!
Er heerst nog een blind geloof in de almacht van de Centrale Banken. Die zouden kunnen voorkomen, dat de economie in een economische depressie terecht komt. Maar als elk economisch herstel gepaard gaat met steeds meer schuld, als percentage van de economie, zonder een noemenswaardige schuldsanering, dan krijgt de maatschappij daarvan wel degelijk de rekening gepresenteerd.
(ELLIOTT WAVE) - EEN WAARSCHUWING
(FWRED) - HET RENDEMENT VAN DE FRANSE STAATSLENING TEGENOVER DAT VAN DUITSLAND. EEN MOGELIJKE ACHILLESHIEL VAN DE EUROZONE?
Centrale Banken kunnen hoogstens eventuele schokken enigszins opvangen. Maar de vorige Grote Depressie en talloze mini-depressies konden niet worden voorkomen. Beleggers doen er goed aan om rekening te houden met een crisissituatie in de komende decennia. Alles wordt anders. Maar de mens is vindingrijk en is altijd op zoek naar nieuwe kansen, zodra zo'n overgang heeft plaatsgevonden. 'Money is always there, but the pockets change' (Gertrude Stein).
(BofA) - DE 40 - JARIGE TREND VAN STRUCTUREEL DALENDE RENTE, MET HOGERE WAARDERINGEN VOOR LANGLOPENDE OBLIGATIES, IS VOORBIJ. UITSLUITEND KORTLOPENDE OBLIGATIES HEBBEN ZIN, ALS PARKEERGELD, IN DEZE ONZEKERE TIJDEN.
Niemand weet, wanneer het huidige bungeejumpkoord breekt. Maar het is zaak om dat te overleven. Daarom moet men proberen om afstand te nemen van de algemene mening. Kuddegeest is heel menselijk, maar soms moet men de tijd nemen om het een en ander nogmaals in te schatten. Anders is controleverlies een mogelijk treurig gevolg.
Het hoogtepunt van elke conjunctuurcyclus geeft een heerlijk gevoel. Hoge winstmarges en nagenoeg volledige werkgelegenheid lijken eeuwigdurend. Maar structureel opgaande markten ('bull markets') beginnen juist met het tegenovergestelde! Het valt niet mee om dat laatste af te wachten. Maar om als belegger een mooie slag te slaan, is geduld vaak broodnodig.
(GAME OF TRADES/BLOOMBERG) - VOORBEREID OP DE VOLGENDE CORRECTIE IN DE S&P 500 INDEX?
(BILELLO) - OP LANGE TERMIJN, LATEN DE MEESTE AANDELEN HET AFWETEN TEGENOVER KORTLOPENDE STAATSLENINGEN (T-BILLS).
De komende jaren lijken heel spannend te worden. Maar 'een mens lijdt dikwijls 't meest door 't lijden, dat hij vreest'. Dus sta gewoon elke morgen op en leef je leven!
DIEDERIK SCHMULL, 16 Juni, 2024, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.
MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.
MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.
Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen. Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.
Opmerkelijk is in de laatste grafiek dat family offices blijkbaar meer vertrouwen hebben in privat equity dan in public equity (aandelen).
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM
VerwijderenPrivate Equity is de laatste jaren enorm gepromoot. De kosten zijn hoog en vaak weinig doorzichtig. Beursaandelen kunnen nu bijna zonder kosten worden gekocht, ookal is de 'spread' vaak een gissing. Dus vermogensbeheerders worden aangemoedigd om hun klanten te duwen in PE, ondanks de vele vraagtekens.
PE-beleggers vereisen een hele lange horizon, vaak meer dan 10 jaar, terwijl krediethefbomen excessief hoog zijn om het mogelijke rendement op te krikken.
In deze onzekere tijden, staat verhandelbaarheid voorop. Daarom zullen vele PE beleggers op den duur teleurgesteld kunnen worden, omdat de risico's daarvan werden onderschat.
Vele kantoorgebouwen ('illiquide') met tophypotheken gaan tegenwoordig van de hand voor MINUS 70% tot 90% van de waarde van 5 tot 10 jaar geleden. Dit toont aan, hoe belangrijk verhandelbaarheid ('liquidity') is. Beursgenoteerde aandelen krijgen ook wel eens klappen, maar in ieder geval weet men spoedig waar men aan toe is.
DS
Bedankt! Men zou verwachten dat de eigenaars van family offices, die per definitie vermogend zijn, zich geen beleggingen laten aanpraten met een ongunstig risk/return profiel? U schreef "Vele kantoorgebouwen ('illiquide') met tophypotheken gaan tegenwoordig van de hand voor MINUS 70% tot 90% van de waarde van 5 tot 10 jaar geleden. Dit toont aan, hoe belangrijk verhandelbaarheid ('liquidity') is. Beursgenoteerde aandelen krijgen ook wel eens klappen, maar in ieder geval weet men spoedig waar men aan toe is." Dit laatste probleem geldt allicht ook voor woonhuizen, waarvan de markt ook illiquide kan worden, zoals in NL van 2008 tot 2013.
Verwijderen@ANONIEM
VerwijderenAbsoluut. Er spelen talloze factoren een rol, maar zolang de hypotheeknemer de maandelijkse betaling maar kan volhouden, is er weinig gevaar. Mocht het inkomen geheel of gedeeltelijk in rook opgaan, dan is men kwetsbaar. Alleen hypotheekvrije woningen (in Nederland slechts 10%) hebben weinig te vrezen. Gelukkig lijken de besparingen in Nederland relatief hoog.
https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Notitie-feb2020-NL-samenvatting-Are-the-savings-of-dutch-households-optimal.pdf
DS
De grafiek i.v.m. de ontwikkeling van de NL huizenprijzen en de bijgaande tekst gaven me de indruk dat u toch een scherpe daling van de huizenprijzen verwacht. Klopt dit? Als de prijzen dalen kunnen de banken toch ook verdere garanties of bijstortingen eisen?
Verwijderen@ANONIEM
VerwijderenDe gemiddelde koopwoning kost tegenwoordig 8 tot 9 keer het modale jaarsalaris. Dat was 25 jaar geleden 4 tot 5 keer! Dus de meeste koopwoningen zijn nu buiten het bereik van modale inkomens. De huurmarkt is trouwens net zo moeilijk geworden voor zulke inkomens.
De leencapaciteit voor vele huishoudens is weliswaar omhoog, maar energie-zuinige woningen kosten nu veel meer.
Als de werkloosheid ooit verdubbelt, dan veranderen de vraag-aanbod verhoudingen sterk. Verder speelt vergrijzing een steeds grotere rol bij de prijzen.
Er is dus sprake van een enorme huizenbubbel, wereldwijd. Maar woongenot is erg belangrijk en men moet proberen om als 'huiseigenaar' het vol te houden, desnoods met bijklussen, ongeacht de geldende prijzen. Tegenwoordig koopt men alleen voor de langerere termijn, liefst met een buffer, zodat men voorbereid is op de volgende daling. In het ergste geval, kan de kredietgever bijstorting eisen of tot veiling overgaan. Dat gebeurde in 2012, toen er 700,000 woningen 'onder water' stonden.
DS
Maar is het gezien deze overwaardering dan niet beter om, indien mogelijk, een adequate woning voor de langere temijn te huren en de vrije middelen gespreid te beleggen?
Verwijderen@ANONIEM
VerwijderenVooral op latere leeftijd, kan huren veel zin hebben. Men is flexibeler en behoeft zich geen zorgen meer te maken over onderhoud of eventuele waardedaling. De overwaarde van een eigen huis komt op latere leeftijd goed van pas. Bovendien moet men nooit 'te laat' een seniorenwoning betrekken op dezelfde verdieping met alle benodigde faciliteiten.
DS
"De aandacht trekken, vooral in sociale media, wordt daarom steeds gevaarlijker. De inlichtingendiensten van de staat zitten echt niet stil. "
BeantwoordenVerwijderenGeachte heer Schmull. Kunt u toelichten wat u precies bedoeld met aandacht trekken?
@ANONIEM
VerwijderenBijvoorbeeld dreigementen, van welke aard ook, worden direct opgemerkt door de bevoegde instanties, wereldwijd. Naar schatting worden 9 van de 10 gebruikers van sociale media gevolgd. Sinds Edward Snowden vertrouwelijke documenten van de NSA (CIA) openbaar maakte in 2013 (thans een Russisch staatsburger), is er meer licht gaan schijnen op de activiteiten van alle inlichtingendiensten. Als men geheimen wil verklappen, moet men niet verbaasd zijn over de mogelijke gevolgen.
ACLU -- Through our ongoing FOIA lawsuit, the ACLU has obtained documents showing that a wide range of government agencies are monitoring and retaining the speech of U.S. citizens and non-citizens alike — whether or not those individuals are suspected of any criminal wrongdoing.
https://www.aclu.org/news/national-security/is-the-government-tracking-your-social-media-activity
DS
Meet the Boeing CEO..listen to this: https://x.com/Yolo304741/status/1803241653177561229?t=by__CwYvMIbFIG50YbkSGg&s=03
BeantwoordenVerwijderenBeste heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenWaarom worden kortlopende US T-Bills als zeer veilig beschouwd terwijl de Amerikaanse overheidsschuld torenhoog is?
Vriendelijke groeten,
Maurice
@MAURICE
VerwijderenAlles is relatief. De Amerikaanse overheidsschuld, als percentage van de economie, is weliswaar in de laatste jaren scherp gestegen, vanwege COVID en vele andere zaken, maar vele andere landen, zoals Japan, Griekenland en Italie zijn er slechter aan toe. Toch is de Amerikaanse economie, met 5% van de wereldbevolking, 25 tot 30% van de wereldeconomie plus de Dollar, met 85 tot 90% van alle transacties, is ook nog eens de wereldvaluta. Verder heeft de overheid het monopolie over belastingheffing plus bijna 30% van al het Amerikaanse onroerend goed is in handen van de overheid. Dus de overheid krijgt altijd haar benodigde geld, wat niet het geval is voor het particuliere bedrijfsleven. Tot dusver in 2024, zijn al 145,000 Amerikaanse particuliere bedrijven failliet gegaan ZONDER een officieele recessie.
https://www.pewresearch.org/short-reads/2023/02/14/facts-about-the-us-national-debt/#:~:text=Even%20as%20the%20Fed%20has,debt%20was%20just%20under%2011%25.
https://fred.stlouisfed.org/series/GFDEGDQ188S
DS
Beste heer Schmull , blijven de prijzen stijgen , of wordt de bubbel alsmaar verder opgeblazen om straks uit één spatten. Kan niet zo door blijven gaan lijkt mij , ondanks de krapte op de huizenmarkt.
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.telegraaf.nl/financieel/1576647326/nieuwe-prijsexplosie-op-woningmarkt-bekijk-hoe-hard-de-huizenwaarde-in-jouw-regio-steeg
@ANONIEM
VerwijderenElke bubbel barst, maar niemand weet wanneer. Men moet daarom nooit spijt krijgen over 'voorbarige' verkopen in een bubbelmarkt, vooral als men de hypotheekschuld vermindert of zelfs helemaal opruimt. Bubbelmarkten zijn van alle tijden en vele ouderen hebben zoiets al meegemaakt.
Maar dit is DE kans om eindelijk het koophuis hypotheekvrij te maken. Minder dan 10% van de Nederlandse koophuizen zijn hypotheekvrij tegenover 39% in Amerika en Groot-Brittannie.
Woz-waarde speelt mee
Toch betaal je wel iets bij een grotendeels afgeloste hypotheek. De gemeente kent ieder koophuis een woz-waarde toe, die elk jaar herzien wordt. Een percentage van die woz-waarde wordt opgeteld bij je inkomen waarover je belasting moet betalen: het eigenwoningforfait. Hoe hoger de waarde van je woning, hoe hoger dus de belasting die je betaalt.
https://www.hypotheker.nl/begrippenlijst/veelgestelde-vragen/hypotheek-volledig-aflossen-of-niet/
DS
Beste heer Schmull , hoe zit het dan met de plannen van de overheid om huis en hypotheek naar box 3 te verplaatsen , dan heeft aflossen ook weinig zin meer , want dan ga je over je overwaarde belasting betalen ?
Verwijderen@ANONIEM
VerwijderenZie de Hypotheker hierboven --
Beetje schuld behouden?
Door de afbouw van Wet Hillen zeggen sommige mensen dat versneld aflossen minder aantrekkelijk wordt en dat het slim is om een deel van je hypotheekschuld te behouden. Maar het volledig aflossen van je hypotheek is in bijna alle gevallen voordeliger dan een stuk hypotheek behouden. Geld lenen kost immers geld. De rente die je betaalt is in de meeste gevallen een hoger bedrag dan je aan belasting zou betalen bij volledige aflossing.
DS
Dat stuk had ik gelezen , zo is het nu geregeld.
VerwijderenJe huis en het geld dat in je stenen zit, valt niet in box 3 maar in box 1. Je betaalt hier dus geen vermogensbelasting over, tenzij de woning niet je hoofdverblijf is.
Maar dit willen ze veranderen , het geld dat in de stenen zit , verhuizen naar box 3. Dus ook daarover belasting betalen.
https://youtu.be/jd6QptSfAEY?feature=shared
Geachte heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenIn een vorig blog had u nogal harde/beschuldigende woorden richting Martin Armstrong. Ik volg zijn blog, net zoals het uwe, al enkele jaren en was/ben hier nog steeds zeer verbaasd over. Even los van de reden waarom hij, volgens u, in de gevangenis heeft gezeten vind ik zijn inzichten en voorspellingen (Socrates)
zeer waardevol. Zie bijvoorbeeld zijn interview met Bloomberg uit 2020.
https://www.armstrongeconomics.com/armstrong-in-the-media/bloomberg-2020-interview-dow-will-go-to-40000/
Ik heb mij helaas, zoals zo vele anderen, door andersdenkenden laten overtuigen dat we aan de vooravond stonden van en grote crash c.q. correctie en heb al vanaf 2018/2019 op deze wijze mijn vermogen veilig gesteld door onder andere verkoop woning en te gaan huren en verkoop groot deel beleggingen en in cash( deel $) gegaan.
Achteraf gezien is dit door de verder stijgende huizenprijzen en aandelenkoersen en de (hoge)inflatie en lage rente vergoeding een verkeerde keuze geweest.
Dit neem ik vanzelfsprekend niemand kwalijk maar achteraf bleek Martin Armstrong (Socrates) het in verreweg de meeste gevallen bij het rechte eind te hebben.
Dus geen kritiek naar wie dan ook maar wel een tegengeluid naar aanleiding van uw reactie aangaande Martin Armstrong!
Ik zal overigens beide blogs met interesse blijven volgen.
@NATASJA
VerwijderenIk heb Armstrong ook heel lang gevolgd, ondanks alles. De reden is inderdaad, dat hij interessante ideeen kan hebben.
Als belegger blijkt steeds weer, dat 'timing' bijna onmogelijk is. Er spelen teveel factoren een rol. Bovendien heeft iedereen een verschillend profiel en naarmate men ouder wordt, neemt men nu eenmaal actie, ongeacht de marktsituatie.
De positieve stemming is, vanuit een contrair oogpunt, een ongunstig teken. Slechts weinigen durven uit de pas te lopen. Kuddegeest is deel van de menselijke en dierlijke natuur. Toch gebeuren dan, op den duur, de meeste ongelukken.
DS
Beste Diederik , wat is er in China aan de hand met de banken , en wat gaat dit voor invloed hebben op Europa , en dan voornamelijk de Nederlandse economie en huizenmarkt.
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM
VerwijderenDe bankencrisis in China is al jaren aan de gang en lijkt zich te verergeren. Maar niemand weet het er fijne van, want het is staatsgeheim. Het systeem aldaar is gewoon wat strenger geworden om het een en ander te beheersen. De wereldhandel wordt hierdoor wel beinvloed en dat is belangrijk voor Nederland. Het is echter allang duidelijk, dat de Nederlandse huizenmarkt in een 'bubbel' zit, die op een gegeven moment klapt. Wacht maar totdat de werkloosheid 'onverwacht' stijgt.
DS
Remco Coerman over stijging gemeentelijke lasten per 1-1-2026: "Vanaf 1 januari 2026 gaat de bijdrage uit het gemeentefonds van de overheid dramatisch omlaag. Er komt vanuit de overheid veel minder geld naar de gemeenten. Maar de kosten van de gemeente zijn niet lager:
BeantwoordenVerwijderenhttps://x.com/TacticalErrorsM/status/1808930974144868471
Door de huidige daling van de dollarkoers lijden inmiddels Europeanen die op of onder eur/usd 1,07 in T-bills hebben geinvesteerd (vanwege de hogere rente) nu relatief toch al enig verlies boven 1,09.
BeantwoordenVerwijderenNL staatsleningen 3 mnd doet 3.4%
En technische analyse op dit moment suggereert een verdere stijging tot 1,13!