Translate

woensdag 21 augustus 2024

STABIELE PRIJZEN? VERGEET HET MAAR.

STABIELE PRIJZEN? VERGEET HET MAAR.

De 40-jarige periode van de structurele vertraging van prijsinflatie ('desinflatie') is sinds 2020 definitief voorbij. Dat betekent, dat de rentestand en het prijspeil voorlopig nog heel lang, wellicht gedurende tientallen jaren, met tijdelijke onderbrekingen, heel hoog blijven en wellicht zullen blijven stijgen. Lage rente, laat staan Nul of Negatieve rente, wordt een vereerd symbool van een verleden, dat niet meer terugkeert, zo ver het oog reikt. In de komende geschiedenisboekjes kan dat gewoon worden afgedaan als een rare historische dwaling. 

 

(LYN ALDEN) - DE CRISIS IN HET GELD OP LANGE TERMIJN. MET HET 'EINDSPEL' KAN MEN ALLE KANTEN OP. NIEMAND WEET, HOE HET UITEINDELIJK AFLOOPT, MAAR SPANNEND WORDT HET WEL!

De COVID-pandemie in 2020 veroorzaakte een economische schok zonder weerga. Overheden namen hun toevlucht tot gigantische monetaire stimuleringsprogramma's, waardoor de staatsschuld ongelooflijk toenam. In Amerika alleen al, steeg de staatsschuld sinds 2019 met liefst 50%, terwijl de balans van de Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank, een nog grotere explosie van activa beleefde. Tegelijkertijd liepen de begrotingstekorten overal totaal uit de hand, alsof er een wereldoorlog had plaatsgevonden. 

(FIRST TRUST)(August 7th, 2024)(!) - MONETARY POLICY IS OUT OF CONTROL

https://www.ftportfolios.com/Commentary/EconomicResearch/2024/8/7/monetary-policy-is-out-of-control

Al die tekorten en schulden zullen in de komende decennia geleidelijk moeten worden afgebouwd. De onzekerheden hierover worden nu nog ernstig onderschat. Maar het is zonneklaar, dat de koopkracht van het geld nog tientallen jaren op de tocht zal staan. Bovendien zal de rente, tegen de algemene verwachting in, eerder de neiging hebben om te stijgen. Er komt helemaal geen terugkeer naar 'normale' tijden. Integendeel!


(ECB)(WOLFSTREET) - DE AFBOUW VAN DE ACTIVA OP DE BALANS VAN DE ECB IS IN VOLLE GANG, MAAR ER IS NOG EEN LANGE WEG TE GAAN. DIT DUURT NOG VELE JAREN.

Helaas is er ook nog eens een langdurige periode aangebroken van 'ieder voor zich'. Men is genoodzaakt om de afhankelijkheid van de kwetsbare toeleveringsketen zoveel mogelijk te beperken, voor zover dat mogelijk is ('reshoring'). Deze trend van deglobalisering gaat gepaard met toenemende handelsbeschermende maatregelen ('protectionisme'). Maar dat is wel inflatoir. En dan laten we al dat wapengekletter overal maar even buiten beschouwing. De defensie-uitgaven, als percentage van de economie, zijn pas begonnen te stijgen. Een nieuwe Koude Oorlog wordt langzaamaan zichtbaar. Daarom lijkt elke teruggang van inflatie tijdelijk. De trend van de structurele inflatie blijft, met onderbrekingen, in de komende 10 jaar duidelijk omhoog gericht. Dat heeft tot gevolg, dat schuld ook steeds duurder wordt. Het lot van ondernemingen met excessieve schuld is in zo'n scenario bezegeld. De oplopende rentebetalingen van overheid, bedrijf en burger worden op den duur een totale nachtmerrie!


Source: Pictet Wealth Management, Bureau of Labor Statistics, Eurostat, as of 01.04.2024

De huidige periode vertoont veel overeenkomst met de jaren '70. Die jaren werden gekenmerkt door hoge inflatie en geopolitieke onrust. Elke rentedaling bleek tijdelijk. Tegenwoordig is elke eventuele daling in de korte rente geen reden om de handen in de lucht te steken. De lange rente is veel belangrijker voor beleggers. Maar die lange rente zal de zeer onzekere toekomst van het algemene prijspeil moeten verdisconteren en lijkt nu veel te laag. Alleen al het gebrek aan investeringen in de grondstoffensector, in de laatste 10 jaar, is niet zonder gevolgen. Dat zal onherroepelijk leiden tot hogere prijzen, vooral als militaire conflicten zich weer eens uitbreiden. Tekorten en rantsoeneringen doemen op. 


(BLOOMBERG) - DE INFLATIE-VERWACHTINGEN OP LANGE TERMIJN LOPEN DE SPUIGATEN UIT.

Hoe kan een belegger in deze stormachtige tijden het beste overleven? Allereerst veel kasgeld in de vorm van kortlopende staatsleningen. Een staat gaat zelden failliet, vanwege haar vermogen tot belastingheffing, wat ontbreekt bij een bedrijf. Verder een belang in basisconsumptiegoederen. zoals voeding, drank en huishoudproducten lijkt een zinnige strategie. Ook aandelen met een langdurige geschiedenis van dividendverhogingen komen in aanmerking. Inkomsten uit beleggingen zullen, voor de gemiddelde belegger, een veel grotere rol spelen dan vermogenswinsten, naarmate daar steeds moeilijker is om aan te komen. Elke opgeblazen ballon loopt, vroeg of laat, weer leeg. De jongere generatie moet dat nog meemaken. 


There Are More Billionaires Than Ever ! (OAKTREE)



Dit alles is slecht nieuws voor langlopende obligaties. Natuurlijk kan men op de afloopdatum rekenen op een aflossing van 100% (pari), maar de tussentijdse fluctuaties in waardering kunnen pijnlijk aankomen. De meeste beleggers hebben geen horizon van 30 jaar of langer. Als het obligatie-rendement stijgt, daalt de waardering daarvan. Dit wordt schering en inslag in de komende 10 jaar. Worden langlopende obligaties weer 'vogelvrij' ('certificates of confiscation'), zoals in de jaren '70?

Dividendloze edele metalen, zoals Goud (het 'echte' geld) en Zilver, verdienen ook een plaats in een beleggingsportefeuille, maar dan uitsluitend als verzekering tegen het ondenkbare. Maar reken maar, dat Vadertje Staat, in een echte crisis, de bezitters daarvan registreert en wellicht aan banden legt, zoals dat in het verleden herhaaldelijk is gebeurd. Het zij zo! Het is niet anders. Het leven gaat daarna gewoon verder. 





(GUSTAVABOLSA) - DE S&P 500 INDEX INCLUSIEF HERBELEGGING VAN DIVIDENDEN! HET GEHEIM VAN SAMENGESTELDE INTEREST (RENTE OP RENTE).

DIEDERIK SCHMULL, 21 Augustus, 2024

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.



(REDFIN) - IN DE AFGELOPEN 10 JAAR IS HET PERCENTAGE VAN AMERIKAANSE WONINGEN, TER WAARDE VAN $ 1 MILJOEN OF MEER GESTEGEN VAN 2% NAAR 8.5%!






(FT)(WARREN BUFFETT) - DE HOOGSTE KASGELD-POSITIE (KORTLOPENDE U.S. TREASURIES) ALS PERCENTAGE VAN HET VERMOGEN OOIT! VOORBEREIDING OP EEN CRASH?



26 opmerkingen:

  1. Goed stuk Diederik , deflatie kan definitief de prullebak in ?
    De huizenprijzen gaan die mee stijgen met de inflatie , of is te verwachten dat de werkloosheid onverwachts op gaat lopen door economische stagnatie ( stagflatie ) ?

    Grt , Albert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ALBERT

      De vraag wordt, wie zich op den duur nog een huis kan veroorloven. Het aantal van potentieele kopers, vooral onder de werkende bevolking, lijkt te zullen inkrimpen. Men voelt zich rijk 'op papier', maar men moet de steeds hogere kosten van levensonderhoud wel kunnen opbrengen. Een wereldrecessie zou velen de das omdoen, want hogere werkloosheid is einde verhaal. Dus dit is de (jarenlange?) eindfase, voordat deflatie wel degelijk toeslaat. Stagflatie is voor de meesten funest. Verder zal de steeds grotere groep van ouderen moeite krijgen om hun huis te verkopen. Waar moet men naar toe? Huren zijn voor velen nu al onbetaalbaar.

      DS

      Verwijderen
  2. Geachte heer Smull,

    Mooi stuk weer!

    Is stagflatie waar we reeds in zitten?

    Ik lees zojuist:
    https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2022/06/07/stagflation-risk-rises-amid-sharp-slowdown-in-growth-energy-markets
    maar dit is al weer een paar maanden oud.

    Alvast dank!

    Sjors


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SJORS

      De recente inflatie is vanaf het hoogtepunt in 2022 gedaald. Bij stagflatie zou de inflatie nog stijgen. Ook de werkloosheid, die bij stagflatie stijgt, is nog redelijk in orde. De economische groei neemt wel af, maar er is nog geen echte recessie. Dus dit is het voorspel van stagflatie. De kans daarop lijkt wel groter te worden.

      DS

      Verwijderen
  3. Eur/Usd is vanavond op 1.12 aanbeland.
    10y treasury yield is gezakt naar 3.8%.
    Goud raakte in usd een all-time high.
    Bitcoin weer terug bij 63000.
    Ik sta in euros nu zelfs nominaal op enig verlies in mijn kortlopende T-bills die 60% uitmaken van mijn belegd vermogen.
    En dan die inflatie overal rond me heen.
    Ik ben zelfs de ring kwijt waarin ik mijn witte handdoek kan gooien.
    Wat een hoop kansen gemist. Waar kan ik nu nog heen, concreet?

    Arno

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARNO

      Never look back. You win some, you lose some. Dit is overal een groot verkiezingsjaar. Zoiets gaat meestal gepaard met een 'melt-up'. Geduld! Dit wordt weer gevolgd door een 'melt-down'. Net zoals de regen, die volgt na de zonneschijn. En dan zit u op rozen.

      DS

      Verwijderen
  4. Beste DS,

    Wat denkt u hieronder?
    https://ourfiniteworld.com/2024/08/21/todays-economy-is-like-that-of-the-late-1920s/

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES

      Met alle respect, maar haar verhaal bevat vele open deuren. Wat ik mis, is dat excessieve schuld, als percentage van de economie, zoals nu, een lagere economische groei tot gevolg heeft. Al het kunst en vliegwerk, zoals QE, om de economie aan de gang te houden, raakt uitgeput, behalve oorlog. Dus een economische depressie, met gedwongen schuldsanering, of een oorlogseconomie met rantsoenering, staan ons dan te wachten. Een vriendelijke 'Reset' is voor de dromers. De huidige bubbeleconomie is veel groter dan die in de jaren '20, dus het onvermijdelijke barsten daarvan leidt tot een veel ernstigere crisis dan in de jaren '30. Verder is het uiteenvallen van Amerika heel ver gezocht. Dat is een vlieger, die echt niet opgaat. Dat is juist typische propaganda van Rusland en China. Die laatste twee landen hebben veel meer kans op onrust, want autoritaire landen zijn gebouwd op drijfzand. Lees de geschiedenis er maar op na.

      DS

      Verwijderen
  5. Beste heer Schmull , uw mening tegenover de BRICS landen , gaat dit veranderingen brengen in de huidige wereldorde , of is het allemaal proganda ?

    https://www.nu.nl/economie/6326912/turkije-wil-zich-aansluiten-bij-brics-landenblok-met-rusland-en-china.html?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Turkije probeert een 'brug' te zijn tussen Oost en West. De BRICS is als een 'blok' al bezig sinds 2006. Maar natuurlijk hebben de Westerse sancties tegen Rusland een nieuwe impuls gegeven. Ondertussen is China de spil, waar alles om draait. De Chinese RMB wordt als handelsvaluta steeds belangrijker en China is erop uit om overal grip en greep te krijgen op grondstoffen, vooral van landen, die het economisch moeilijk hebben. Een BRICS-valuta is een verre droom. Maar er is geen kans op een echte Unie, wat ook niet is gelukt met de G-7. Dus dit alles behoort bij het wereldspel van de politiek. Nee, de oppermachtige rol van de Dollar met 90% van alle handeltransacties staat niet op het spel. De BRICS hebben meestal kapitaalcontroles en zijn sterk autocratisch.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor u uitleg , proganda moest zijn , propaganda...

      Verwijderen
  6. https://dailyreckoning.com/powell-announces-pivot/

    BeantwoordenVerwijderen
  7. beste heer schmull
    is de wereldeconomie aan het wegzakken nu china, duitsland en ook usa in moeilijker vaarwater terrecht komen of zullen renteverlagingen weer voor een nieuwe impuls zorgen? mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER

      Een recessie is aanstaande of is al aan de gang. Eventuele renteverlagingen zijn een reactie daarop, maar voorkomt een recessie niet. De echte pijn probeert men in een verkiezingsjaar uit te stellen. Een nieuwe algemene impuls zal nog even duren, want elk beleid heeft een vertragingseffect. Voorlopig blijft de economische en politieke onzekerheid groot.

      DS

      Verwijderen
  8. Beste heer Schmull,

    Afgaande op het debat van vanavond ziet het er niet goed uit voor Trump, vooral met het momentum wat Harris al had opgebouwd na haar 'intrede'. Trump zag er gefrustreerd en onvoorbereid uit. Hoe valt dit te verklaren en hoe ziet u dit uiteindelijk aflopen? Persoonlijk lijkt mij Amerika met Harris als president zeer negatief; met name mbt internationaal conflict, immigratie, freedom of speech en kapitalisme!

    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Trump zou eerst geen debat hebben met Kamala Harris, maar veranderde zijn mening daarover. Dat was onverstandig. Kamala Harris was tot nu toe 'onzichtbaar' en staat nu opeens in de schijnwerpers. Bovendien is zij 20 jaar jonger.

      Verder was het 3-tegen-1, want de 2 moderators waren anti-Trump. ABC TV heeft nog nooit een goed woord over gehad, wat Trump betreft.

      Ook de inhoud van het gehele debat ging voorbij aan wat er leeft bij de gewone man -- de kosten van levensonderhoud. Immigratie kwam wel ter sprake, maar bleef steken bij gemeenplaatsen.

      De verkiezing hangt echter af van het Kiescollege, niet van het aantal stemmen. Slechts 7 van de 50 staten beslissen de uitslag. Daarvan zijn 4 hoogstwaarschijnlijk al voor Trump (Arizona, Nevada, Georgia & North Carolina), terwijl hij nog maar 1 extra (Pennsylvania, Missouri, Wisconsin) nodig heeft om te winnen. Kamala Harris heeft alle 3 nodig om te winnen.

      De meeste politici zijn marionetten van de machtige lobbies achter de schermen, die immers de peperdure verkiezingscampagne financieren. Als 'lichtgewicht' Kamala Harris het haalt, dan wordt het lot van Amerika en de wereld bepaald door het militaire-industrieele complex en de geheime diensten. De wereld wordt dan nog veel onveiliger.

      DS

      Verwijderen
  9. Geachte heer Schmull,

    Hoe solide is Nederland eigenlijk afgaande op onderstaande chart?

    https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/18057933/liabilities-corporations-outside-gen-gov-2022.png/fb801da1-a7cb-00c6-2348-cf1e26904697?t=1706684351329


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Een analyse daarvan is zware kost. Vele liabilities hebben staatsgaranties (vooral in Finland, Italie & Duitsland) of zijn off-balance sheet ( vooral in Portugal & Slovakije), terwijl Griekenland kampt met het hoogste aantal non-performing loans.

      Mocht de EU ooit in een crisis geraken, dan zal iedere lidstaat moeten opdraaien voor alle uitstaande liabilities, omdat de 'Unie' daartoe verplicht. Verder worden liabilities op verschillende manieren gerapporteerd, wat het een en ander weinig doorzichtig maakt. Bovendien zijn de netto activa van non-financial public corporations in de EU negatief.

      Mocht de EU het ooit niet halen, dan duurt het minstens 10 jaar om daar bovenop te komen. Tussen 1929 en 1939 (De Grote Depressie) werden Polen, Duitsland en Oostenrijk het ernstigst getroffen (industrieele productie daalde 40% en de werkloosheid was 20%). Er was een heftige bankencrisis.

      Helaas is de toekomst onzeker. Bij de volgende crisis kunnen weer noodmaatregelen worden verwacht, zoals kapitaalcontroles en torenhoge belastingen. Dit zou wereldwijd gelden.

      DS

      Verwijderen
  10. Beste Diederik , de fed wil de rente verlagen , maar uit het onderstaande artikel , lijkt me dat geen handige zet.

    https://www.zerohedge.com/economics/core-inflation-comes-hotter-expected-collapsing-odds-50bps-rate-cut

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Mijn mening is, dat elke renteverlaging voorlopig schoorvoetend en tijdelijk zal worden. Maar een echte recessie opent de deur voor meer renteverlaging en monetaire stimulering. Wellicht in 2025 - 2026.

      DS

      Verwijderen
  11. Beste heer Schmull'

    Het zal niet meevallen als de Europese burger in rap tempo verarmd in de volgende crisis om dan de belastingen flink te verhogen. Dat kan men dan toch niet meer opbrengen?
    Of is dan toch de huizenbezitter aan de beurt?
    Wat vind u trouwens van de steeds hoger wordende goudprijs? Is dit geen voorbode dat het vertrouwen in het financiële systeem in elkaar stort?
    Het worden iedergeval spannende en bijzondere tijden dat zeker.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan Bijlsma.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN BIJLSMA

      De echte officieele recessie moet nog aanbreken. Die recessie staat nog niet op het radarscherm van de meeste waarnemers, net zoals die van 2008 destijds. Men heeft het nu nog steeds over een 'zachte' landing. Daarom heeft de overheid het voorlopig gemunt op de burger, die nog een baan heeft, 'goed' verdient en geprofiteerd heeft van activa-inflatie (huizenbezitters). De overheid heeft heel veel geld nodig vanwege de begrotingstekorten, vooral als de recessie onverhoopt toeslaat. De stijging van de Goudprijs is te danken aan een reeks van mogelijke oorzaken, vooral het nog steeds soepele monetair beleid plus geo-politieke tijdbommen, die kunnen ontploffen. Een nieuwe financieele crisis is ook mogelijk. Daarom is het zaak om nu zo defensief mogelijk te beleggen. Er komt straks ongetwijfeld weer een unieke koopgelegenheid, na een daling van minstens 50%. Voordeel is, dat de miljarden, bestemd voor oorlogvoering en de klimaatzwendel dan zullen opdrogen. Hoera!

      DS

      DS

      Verwijderen
    2. Heer Schmull hartelijk dank voor u antwoord en natuurlijk voor de goede stukken die u schrijft.

      Met vriendelijke groet'

      Stefan Bijlsma.

      Verwijderen
  12. Zal waarschijnlijk niet geplaatst worden maar probeer het toch: The Great Taking - Documentary

    https://www.youtube.com/watch?v=dk3AVceraTI

    BeantwoordenVerwijderen
  13. beste heer schmull

    nou wil ik niet zeggen dat er niks aan de hand is maar maskeert het migrratiedebat niet de economische problemen niet die we hebben in de hele westerse wereld?
    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER

      Hele machtige lobbies, zoals de VN en die van multinationale grootondernemingen, zijn al ruim 20 jaar (zie hieronder) bezig om het lage vruchtbaarheidscijfer in het Westen op te lossen. Alleen Japan deed nauwelijks mee aan dit 'Plan'.

      https://www.un.org/development/desa/pd/sites/www.un.org.development.desa.pd/files/unpd-egm_200010_un_2001_replacementmigration.pdf

      Een inkrimpende bevolking betekent een steeds kleinere markt voor het bedrijfsleven, terwijl het eventueel tekort aan personeel voor de 'lagere' beroepen slechts gedeeltelijk kan worden gecompenseerd met automatisering.

      Bovendien moeten er voldoende jonge mensen kunnen worden opgeofferd om alle oorlogen aan de gang te houden. Oorlog is de meest lucrateve tak van sport. De defensie-sector is nog nooit zo sterk geweest.

      https://www.spglobal.com/spdji/en/indices/equity/sp-aerospace-defense-select-industry-index/#overview

      Daarom uiten de meeste politici voortdurend holle frasen over 'vrede' en 'veiligheid', maar ondertussen kan de economie niet zonder die miljarden aan militaire contracten. Gelukkig maar, dat er nog vijanden bestaan, anders was de volgende Grote Economische Depressie al aangebroken!

      DS

      Verwijderen