Translate

vrijdag 12 april 2024

DE STEKKER ERUIT


DE STEKKER ERUIT

Niemand weet wanneer, per ongeluk of met opzet, de stekker eruit gaat. Maar niets is eeuwig. Dus gewoon meegaan met de stroom, omdat alles zo lekker gaat? Dat is helaas eigenlijk alleen voor vissen, die reeds zijn heengegaan! In het leven is het nu eenmaal zo, dat winnaars bijna nooit winnaars blijven. Er is altijd een wisseling van de wacht. Er komen nieuwe winnaars daarvoor in de plaats. Wees daarom op uw hoede en zorg ervoor, dat u straks niet wordt verrast door een beleggingsklimaat, dat totaal verschillend is van de laatste tientallen jaren.  



(FRED) - DE GROEI VAN DE GELDHOEVEELHEID IS OP ZIJN RETOUR. HOUDT DIT GOED IN DE GATEN. WORDT DE STEKKER ERUIT GETROKKEN, TERWIJL MEN DAT WEER NIET ZIET AANKOMEN?

Sinds de vorige grote inflatie van de jaren '60 en '70 (o.a. vanwege de Vietnamese oorlog en de 'Great Society' van LBJ) in de kiem werd gesmoord tussen 1980 en 1982, vierde de Financialisering (de toenemende invloed van de financieele sector ten opzichte van de rest van de economie) hoogtij. Die langdurige trend ging gepaard met een dalende rente en inflatie, ondanks tijdelijke onderbrekingen. Maar die trend is in 2020 omgeslagen. Er is nu sprake van een, mogelijk jarenlang, klimaat van relatief hoge inflatie, steeds hogere rente (met tijdelijke onderbrekingen) en economische stagnatie ('stagflatie'). Zo'n beleggingsklimaat is veel ingewikkelder en riskanter dan in de afgelopen decennia. Het vereist een heel actief beleggingsbeleid. Het is voorlopig het einde van de gediversifieerde 'Buy-en-Hold' belegger. Het doek valt voor de glorietijd van het automatische 'passief beleggen'. Velen hebben dat niet in de gaten en zullen hierdoor onverwacht worden overvallen. Velen hopen op een economische groei, die echter ten einde loopt, vanwege deglobalisering, excessieve schulden in het systeem, de zogenaamde 'Net Zero' klimaatcultus en de instorting van de gemiddelde jongere consument. Bye Bye 'groeiaandelen'! Bye Bye vooral de peperdure technologie!



(KATUSA RESEARCH) - IS DIT HET KEERPUNT VOOR DE TOEKOMSTIGE OUTPERFORMANCE VAN GRONDSTOFFENAANDELEN TEN OP ZICHTE VAN DE ANDERE AANDELEN?




Wie zijn de winnaars in een wereld van grondstoffentekorten met mogelijk heftige inflatoire stuiptrekkingen? Het ligt voor de hand, dat de markten opgejaagd worden door verhalen over een mogelijk nieuwe cyclus in die beleggingsklassen, die zouden kunnen worden gezien als nieuwe 'veilige havens' in onzekere tijden. Maar de komende jaren zijn de finale van de lange economische en kredietcyclus van de afgelopen decennia. Het effect van het 'krap-geld' beleid, na de gigantische monetaire en fiscale stimuleringen, moet zich nog doen gevoelen. Dat wordt niet mals! Het definitieve einde van deze cyclus is, met allerlei kunst en vliegwerk, gewoon uitgesteld. Dat einde zal echter 'onverwacht' wel plaatsvinden op het moment, dat bijna iedereen gelooft, dat er geen vuiltje aan de lucht meer is. Daarom moet men een eventuele 'vlucht' in grondstoffen zien als een zaak van hoogstens enige jaren. Want dan volgt er weer overproductie en prijsinstorting. Daarom is deze trend ongeschikt voor de gemiddelde belegger. 


(GAO) - U.S. FEDERAL DEBT TO GDP (PROJECTED TILL 2052)




De recente inflatiecijfers zijn heel vervelend. Een tweede golf van inflatie staat voor de deur. Dat betekent, dat de rente eerder zal stijgen dan dalen. Maar dat is slecht nieuws voor vooral langlopende obligaties, want hogere rendementen hebben een waardedaling tot gevolg. Dus uitsluitend kortlopende obligaties blijven aantrekkelijk voor parkeergeld. Het rendement daarop is nu veel aantrekkelijker dan jaren geleden. Dat is nu dus de moeite waard! 

Worden langlopende obligaties weer 'behangpapier', net zoals in de jaren '70? De portefeuilles van de financieele sector, inclusief de Centrale Banken, zitten vol met dit potentieele behangpapier. Dat komt ervan. Beleidsmakers kozen de weg van de minste weerstand door de rente veel te lang te laag of zelfs negatief te houden. De prijs daarvoor zal heel hoog worden en de financieele sector uithollen. Na de gedwongen normalisering van de rente, zal die sector een schaduw worden van de laatste decennia. De komende inkrimping van de financieele sector wordt straks adembenemend, Daar gaat een gedeelte van uw pensioen! Bye Bye financialisering!



(FIDELITY) - LANGLOPENDE OBLIGATIES ZIJN, SINDS 2020, HEEL KWETSBAAR GEWORDEN. HOGERE RENDEMENTEN BETEKENEN LAGERE WAARDERINGEN. ER IS HIER SPRAKE VAN EEN DRAMATISCHE OMMEKEER VAN EEN STRUCTURELE TREND!

Men is, als belegger, over het algemeen, helemaal onvoorbereid op een totaal andere tijd, waarin 'harde' activa en relatief goedkope en achtergebleven waarde-aandelen, en dus niet groeiaandelen, de beste kansen bieden om het hoofd boven water te houden. De politieke situatie is overal ter wereld definitief verwisseld van globalisering tot deglobalisering, waarbij fabricage dichter bij huis zal moeten plaatsvinden, wat veel kostbaarder is. Catastrofale grondstoffentekorten zullen aan de orde van de dag blijken te zijn. Investeringen in deze sectoren, met name in fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, zijn, ook om politieke redenen, in de laatste 10 jaar helemaal ingestort. De komende energiecrisis slaat daarom straks echt alles! De electriciteitsvraag zal uiteindelijk ook veel sneller moeten groeien dan verwacht, vanwege Kunstmatige Intelligentie (AI) en de onstuimige expansie van data centers.


(FED, GS) - DE GEMIDDELDE BELEGGER IS, VOOR DE KOMENDE JAREN,  HELEMAAL VERKEERD BELEGD. HET GEMIDDELDE AANDEEL GAAT JUIST EEN HEEL SOMBERE TIJD TEGEMOET.

De sector energie, als percentage van de S&P 500 index, verreweg de belangrijkste index ter wereld, is momenteel slechts 4% tegenover liefst 27% in 1981, wat het einde was van de vorige stagflatiecyclus. De oliegiganten maakten destijds de dienst uit, net zoals de technologiefondsen van tegenwoordig. Maar een reusachtige omwenteling staat te gebeuren van de overgewaardeerde bedrijfstak van technologie, inclusief de opgeblazen AI,  naar spotgoedkope olie- en gasaandelen en harde activa in het algemeen.









 




(BILELLO) - DE RENTEBETALINGEN OP DE AMERIKAANSE STAATSSCHULD, ALS PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE, WAREN VROEGER VEEL HOGER.


(GOLDMAN SACHS)(MARCH 2024) - DE LEIDING-GEVENDE TOP-AANDELEN ZIJN NU ZEER SPECULATIEF (HIGH-BETA) GEWORDEN.

DIEDERIK SCHMULL, 11 April, 2024, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.


(VC) - IN DE LAATSTE 50 JAAR IS DE WERELDBEVOLKING VERDUBBELD VAN 4 MILJARD NAAR 8 MILJARD. MAAR DE MENSELIJKE VRUCHTBAARHEID (TOTAL FERTILITY RATE -- TFR) IS INMIDDELS INGESTORT, BEHALVE IN AFRIKA EN IN AZIE.













22 opmerkingen:

  1. @

    Dit was mijn waarschuwing voor de ramp in langlopende obligaties en vooral de TLT ETF op 2 Mei, 2023. Ik was gedurende tientallen jaren positief. Maar als de feiten veranderen ...

    https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/2023/05/staat-de-wereld-op-springen.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor de wijze woorden Diederik, maar wat zou jij nu doen, als een doorsnee mens uit de lage landen als voorbereiding op deze veranderingen in de wereld? Ik ben blij om je steeds te mogen lezen.

      Verwijderen
    2. @FILIP MORTIMER

      De spectaculaire rit omhoog in activa, 'asset inflation', - een soort Roaring Twenties - is bijna voorbij. Daarom is het zaak om, met beleggingen, het accent te verschuiven naar betrouwbaar inkomen, zoals kortlopende staatsleningen, liefst US Treasuries (de staat krijgt haar geld altijd). We zitten nu in het Eindspel, waarbij grondstoffenprijzen, inclusief edele metalen, de pan uitrijzen, maar dat is veel speculatiever en eindigt uiteindelijk in tranen. Investeer vooral in uzelf, want een baan krijgen en houden wordt niet meer zo vanzelfsprekend. Het wordt ieder voor zich.

      DS

      Verwijderen
    3. P.S. Vanwege enkele problemen bij Blogspot, is het artikel 'De stekker eruit' onvolledig, met enkele witte vlekken. Maar ik zal dat de volgende keer op een andere wijze proberen aan te pakken.

      DS

      Verwijderen
  2. Hypotheken zijn afgelost, dus ben ik van die 'heren' bankiers af. Nu nog zelfsupporting, ben ik van die energie 'heren' af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Ron, hier spreekt de belastingdienst!! Gefeliciteerd, nu mag jouw WOZ waarde in Box3!!! Wij trekken nog een extra flesje prikkels open!

      Verwijderen
  3. Geachte heer Schmull, dank weer voor uw inzichten. Ik heb er toch enkele opmerkingen bij.
    1) olie gas waardeaandelen zullen toch (zie de Shell zaak) ooit ergens een dure omslag moeten maken, Of ziet u dat anders?
    2) automatisering zal denk ik doorgaan. Bedrijven als Nvidia en Microsoft zijn daarbij nodig net als ASML. ik neem aan dat u dat ook vindt, maar begrijp ik goed dat de waardering u veel te hoog is ? Dat risico zie ik ook wel en dat is reden dat ik deze aandelen tegenwoordig met geschreven lange call opties heb. Een parachute dus. Vindt u dat ook te risicovol. Erin zitten is wel goed geweest de afgelopen 2 jaar en ik heb een zekere fear of missing out.
    3) de kortdurende treasuries heb ik niet maar ik heb dollardepositos bij een Nederlandse bank. Is dat in uw ogen risicovol of kan dat gewoon?
    Ik hoor graag, groet Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER

      1) Vervanging van fossiele brandstoffen voor electriciteit en zeker voor transport door zogenaamde hernieuwbare energiebronnen zal inderdaad een totale illusie blijken. Bovendien is het subsidiesysteem niet vol te houden. Net Zero is een gevaarlijk waanidee en een economische depressie is dan gegarandeerd. Helaas lopen er nog veel lieden rond, die zo'n depressie zien als een voorwaarde voor de nationalisering van alle particuliere en bedrijfsactiva. Die zogenaamde communistische utopie is niets anders dan een gevangenis op aarde. Vrijheid is uiteindelijk veel belangrijker dan brood, laat staan spelen.

      2) Technologische vooruitgang is toe te juichen. De technologiefondsen in het algemeen staan er tegenwoordig financieel veel beter voor dan die van 2000. Maar iets, wat in het zonnetje heeft gestaan, blijft niet eeuwig in het zonnetje. Iedereen is 'overwogen' in die sector. Daarom vallen daar straks de hardste klappen en 'bescherming' via derivaten zal peperduur en een fictie blijken te worden.

      2) Dollarposities bij uw bank vallen, tot een bepaald bedrag, onder het depositogarantiestelsel, maar hopelijk staat dat ook zwart op wit. Het DGS lijkt echter niet waterdicht. Er zijn onvoldoende reserves voor. Deposito's bij een bank zijn leningen aan de bank. Fractional Reserve banking (tegenover full reserve) is instabiel en wreekt zich in een crisis. Maar het alternatief van Full Reserve of Gouddekking leidt tot pijnlijke kredietschaarste.

      DS

      Verwijderen
  4. Dank u voor de informatieve plaatjes. Deze zeggen veel hoe de wereld in elkaar zit. Bovendien helpt u ons hierbij om uw helikopterview ovefcte brengen.
    Groet
    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dankjewel weer Diederick! Dat ik er heel blij van word kan ik niet zeggen maar het geloof dat elektrificatie en zogenaamd duurzaam , van hogerhand gestimuleerd, de ingeslagen weg is lijkt duidelijk. Daar liggen naar mijn idee dan ook nog wat kansen. Verder hou ik het simpel. Wat noorse energie, visserij duurzaamheid, en relatief hoog dividend. Voorlopig achterblijvend echter, haha.
    Groet en allen een fijn leven!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. https://www.zerohedge.com/personal-finance/financial-forecast-2025-2032-please-dont-be-naive

    BeantwoordenVerwijderen
  7. https://on.ft.com/3xEefE9
    Beste Diederik, wat is jouw mening over dit artikel? Gr, Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA

      Als Russell Napier iets zegt of schrijft, dan moet men rechtop gaan zitten. Hij is een van de beste waarnemers ter wereld. Hij stelt, dat het huidige monetaire systeem niet overleeft, zodra China volledige monetaire onafhankelijkheid nastreeft.

      China is daartoe wel gedwongen, omdat haar schuld, als percentage van haar economie, nu torenhoog is geworden. Deflatie doemt op. Haar economische groei kan alleen worden aangezwengeld, door een einde te maken aan een stabiele Yuan-valutakoers.

      Maar dan is ook het einde in zicht van activa-inflatie in de gehele wereld (aandelen, onroerend goed, grondstoffen) en ook van de krediethefbomen, die kunnen omslaan in hun achteruit. Dus deflatie. Dit zal echter gepaard gaan met tariefmuren van het Westen, wat de wereldwijde inflatie kan aanwakkeren. Het is duidelijk, dat beleggers hierdoor een enorme uitdaging erbij krijgen.

      Mijn mening is nog steeds, dat een harde economische landing in de komende jaren daarom onvermijdelijk wordt.

      DS

      Verwijderen
    2. Goed interview om een bredere achtergrond te horen van Napier's redeneringen: https://youtu.be/bkbDgNjyDTM

      Verwijderen
  8. @schmull

    Ik ben nog steeds mijn wonden aan het likken van de snelle neergang en verkoop van TLT en IDTL, kort na uw waarschuwingen in Mei 2023.
    Ik was te eenzijdig belegd in lang lopende treasuries ETF's.

    1.Het is hier vaker gevraagd maar hoe koop je nu kortdurende treasuries als nederlandse beleger?
    2. Zijn amerikaanse olie en gas aandelen Cevron(cvx), Occidental petroleum(oxy) naast Shell nu ook koopwaardig?, of pas als de stekker eruit getrokken is?
    3. Of moet ik als kleine belegger maar even geduldig afwachten en het kruit drooghouden en hopen dat het depositogarantiestelsel blijft werken voor mij en mijn vrouw?



    Hoefslag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HOEFSLAG

      1) In een klimaat van economische stagnatie met inflatie (stagflatie), terwijl overheidsuitgaven, om welke reden dan ook, uit de hand blijven lopen, zijn kortlopende obligaties, van 3 jaar of korter, de enige optie. Die moet men natuurlijk vasthouden tot de afloopdatum en dan is het risico minimaal.

      US Treasuries (Treasury Bills - tot 1 jaar)(vergeet niet het valutarisico) kan men kopen via uw bank en broker. Maar Nederlandse staatsobligaties zijn ook geschikt. En dan bij afloop, steeds doorrollen.

      https://www.investopedia.com/terms/t/treasurybill.asp

      https://www.veb.net/artikel/08948/staatsobligaties-bieden-een-steeds-aantrekkelijker-alternatief-voor-extreem-lage-spaarrente

      2) De vooruitzichten voor olie- en gasaandelen, in het algemeen, lijken uitstekend, want politici hebben olie- en gasboringen ontmoedigd. Nu moet het Westen bedelen bij Saoedie-Arabie en zelfs Venezuela, anders stopt de economie. De zogenaamde hernieuwbare energie (zon en wind) vormt nog slechts 5.5% van de totale energiebehoefte, wereldwijd. Daarom zullen electriciteitsprijzen omhoog schieten. Maar bij de volgende recessie zal er sprake zijn van een tijdelijk soelaas. Dus zulke aandelen alleen kopen, gestaffeld en op zwakte.

      3) Het DGS is weliswaar geen wettelijke garantie, maar de overheid zal zoiets, om politieke redenen, nooit willen laten vallen. De overheid krijgt altijd haar geld en gaat zelden failliet. Maar als men enkele tonnen of miljoenen heeft, dan mogen die nooit op deposito i.v.m. de EU Bail-in wetgeving. Dat maakt de weg vrij voor inbeslagname, eventueel met een 'korting' ('haircut'). Elke deposito is een LENING aan de bank in een fractioneel kredietsysteem.

      DS

      Verwijderen
    2. @HOEFSLAG

      https://www.dsta.nl/onderwerpen/staatslening-kopen

      DS

      Verwijderen
  9. Europa zit in een desindustrialisatieproces. Toch blijft industrie belangrijk: zo zorgt de overblijvende 15% Belgische industrie voor 40% van de totale productiviteitswinsten (Bart Van Craeynest). Nu zijn er verschillende economen die deze industriële afbouw niet beschouwen als een ramp (o.a. Paul De Grauwe). Zij menen dat het mogelijk is om een (westerse) economie uitsluitend draaiend te houden met dienstverlenende activiteiten - een diensteneconomie. Klopt dit? Wat denkt u ervan? Hartelijk dank bij voorbaat voor uw antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS

      Helaas zijn vele trends onvermijdelijk. Textiel, staal en kolen verhuisden grotendeels allang naar de Derde Wereld. Ook de verstedelijking was niet tegen te houden -- landbouw, als percentage van de economie, is wereldwijd in de laatste 50 jaar alleen al gehalveerd naar 4.5%. De situatie van 'relatief voordeel' (comparative advantage -- David Riccardo) geeft de doorslag.

      Maar nu, met de Internet en de opkomst van de Digital Nomad, behoeft men niet meer zo nodig naar kantoor. Vandaar de instorting van de waarde van kantoorgebouwen, wereldwijd. Het inkomen per hoofd van de bevolking, wereldwijd, is in de laatste 50 jaar met 400% gestegen (ex-inflatie). Handenarbeid is nog niet uitgestorven, maar uitsluitend voor de vermogende klasse. De dienstensector is nu al gemiddeld meer dan 80% van de economie. Vergeet ook niet de enorme groei van het aantal bureaucraten, die genieten van veel betere voorzieningen dan die van de prive-sector. Verder is de groei van Robotica niet te onderschatten. In Japan, met een tekort aan personeel, verrichten Robots al vele taken. Men kan, naar wens, gezelschap krijgen van Avatars.

      DS

      Verwijderen
  10. https://www.zerohedge.com/political/governments-could-stop-inflation-if-they-wanted-they-will-not

    Klopt dit verhaal , heer Schmull ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Dat klopt. Sinds de (indirecte) ontkoppeling van het Goud in 1971, is de koopkracht van het geld gemiddeld gedaald met 90%. De weg was vrij voor onbeperkte groei van de geldhoeveelheid en van de overheidsuitgaven. Mocht discipline ooit weer terugkeren, eventueel gedwongen, als de uitgifte van staatsobligaties niet meer zou lukken, dan volgt de kater en de klap. Zonder discipline, zou hyperinflatie volgen. Maar voorlopig kunnen politici geen kant op, vanwege verkiezingen, oorlog en cadeautjes voor de kiezers.

      Zimbabwe gaat, bijvoorbeeld, van de ene financieele crisis naar de andere en er komt maar geen eind aan. Hopelijk kan het Westen deze situatie voorkomen. Het hangt af van mentaliteit. Alleen Amerika en Groot-Brittannie hebben, historisch gezien, altijd door de zure appel heengebeten. De EU zit echter vol met landen, die vroeger meermalen failliet zijn gegaan. Dus wie vertrouwen heeft in de Euro op lange termijn, mag het zeggen.

      https://www.voanews.com/a/zimbabwe-authorities-troubled-by-tumbling-new-currency/7581122.html

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor uw uitleg , heer Schmull.

      Verwijderen