Translate

dinsdag 27 februari 2024

GEEN BERG TE HOOG


GEEN BERG TE HOOG

Een acute manie heeft zich meester gemaakt van een gering aantal Amerikaanse beurskoersen. In het afgelopen jaar, schoten slechts 7 aandelen ('the magnificent 7') met 80% omhoog, terwijl het gemiddelde aandeel van de 4,700 verhandelde aandelen is gedaald. De genoemde 7 aandelen zijn nu even veel waard als de helft van de gehele Amerikaanse marktkapitalisatie! Ook het gemiddelde kleine aandeel lijkt helemaal 'over en uit'. Dat laatste is extra bizar. 


Er is sprake van een ernstige beursstemmingsstoornis. Beleggers zijn ontregeld. Om dit alles in goede banen te leiden, is het meer dan ooit noodzakelijk om grenzen te stellen aan de schijnbaar eindeloze speculatiedrift van zogenaamde beleggers om de onvermijdelijke financieele schade, die hierop volgt, te beperken. Massa's beleggers proberen nog een graantje mee te pikken, voordat het te laat schijnt. Vele beleggers oftewel 'manische patienten' vinden, dat het juist heel goed met hen gaat. Maar deze manische patienten hebben geen goed beeld meer van hun normale manier van doen.

Op een gegeven moment raakt de markt, net zoals een manische patient, gewoon uitgeput. Dat schijnt de voornaamste reden voor elk vroeger hoogtepunt in de beurskoersen te zijn geweest. Maar dat gaat gepaard met onverwachte, forse schokken naar beneden ('air pockets'). De beurskoersen staan op springen, zodra, om welke reden dan ook, de begrotingstekorten bijvoorbeeld moeten worden aangepakt en zodra huishoudens hun ontoereikende besparingen moeten verhogen. Want dan zou blijken, dat we weer te maken hebben gehad met een typische Boom en Bust cyclus. 

(YARDENI) - DE 'ROARING 2020's, IN NAVOLGING VAN DE 'ROARING '20's, NET VOOR DE GROTE CRASH EN DE GROTE ECONOMISCHE DEPRESSIE VANAF 1929. 


(NYT)(OCT 1929) - NET VOOR DE GROTE CRASH EN DE GROTE ECONOMISCHE DEPRESSIE, LEEK ER GEEN VUILTJE AAN DE LUCHT!

Het is dus heel erg oppassen geblazen, als men het heeft over 'zachte' of 'geen' economische landing, terwijl het slimme geld ('insiders') massaal verkoopt en het ezelachtige geld (particuliere optiekopers) massaal koopt. Ondertussen lopen de schulden overal vrolijk uit de hand, totdat de volgende kredietcrisis ongeduldig haar opwachting maakt. Maar Centrale Banken staan toch klaar om zo'n crisis op te vangen? Dat voorkomt de onvermijdelijke instorting echter niet. Tussen 2000 en 2002, daalde de S&P 500 index (SPX) met 49% en de NASDAQ (Technologie!) index (NDX) met liefst 78%. Tussen 2007 en 2009, klapten zowel de SPX als de NDX met ruim 50% in elkaar. De Centrale Bank (de Federal Reserve) verlaagde de rente in beide tijdsperioden! Daarom was het totale rendement van kortlopende US Treasuries (T-bills) tussen 2000 en 2013 (13 jaar!) hoger dan dat van aandelen. Zoiets staat in de komende jaren weer te gebeuren. 


(CRESCAT) - HET IS DE DROOM VAN VELEN, DAT DE BOM VOORLOPIG NIET BARST, NET ZOALS IN DE JAREN '70. MAAR SCHULD, ALS PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE, WAS TOEN VEEL LAGER DAN NU. STEL JE EENS VOOR, DAT DE STRUCTURELE KREDIETCYCLUS VAN DE LAATSTE 100 JAAR TEN EINDE LOOPT? DAAR IS NIETS TEGEN OPGEWASSEN, OOK GEEN 'GREAT RESET'! BLIJF LEKKER DROMEN!

Tegenwoordig is het rendement van een Treasury Bill, met een looptijd van 3 maanden, ruim boven de 5.00%, wat hoger is dan een jaar geleden. Waarom zou een belegger zich dan nu kwetsbaar opstellen, door overgewaardeerde riskante activa te kopen? Er wordt gezwaaid met toekomstige winstverwachtingen, die, historisch gezien, helemaal onzinnig lijken. 

De beruchte Kunstmatige Intelligentie (AI) doet menig hoofd nu op hol slaan. In 2022, werd ChatGPT door Open AI gelanceerd. Maar deze nieuwe technologie staat nog in de kinderschoenen. Het is kunstmatig, maar de 'Intelligentie' is momenteel ver te zoeken. Het is een model met mogelijke uitkomsten op basis van kansberekening van massa's data. Vooralsnog is het nog zeer tijdrovend om alle onjuistheden op te sporen. En dit zou de meeste menselijke taken opeens overbodig maken? Hangt de toekomst van de mensheid hiervan af? Moeten we nu al bevreesd zijn voor slechteriken, die zich meester maken van deze technologie? In ieder geval lijkt de grote 'hype' over AI voorlopig erg overdreven, wat ertoe kan leiden, dat vele beleggers binnenkort van een koude kermis terugkomen. 

'Artificial Intelligence' (AI) is niet nieuw en bestaat al sinds de jaren '50. Het heeft sindsdien al enkele fasen doorlopen. Interesse en financiering waren in voorgaande fasen heel wisselvallig. AI is al overal. De investeringen in AI zijn momenteel indrukwekkend. Maar er is nu sprake van een overdreven euforie en een gevaarlijke zeepbel. De toepassingen in de praktijk zullen veel meer tijd vergen dan de hoge verwachtingen, die men ervan heeft. Er moeten nu eenmaal zaken worden gedaan, waardoor Wall Street de euforie maar al te graag aanwakkert, ongeacht de eventuele gevolgen van de onvermijdelijke teleurstellingen. Misschien is AI wel een domoor, vergeleken met een grote zwarte kraai (zie hieronder)! 


Nature is Amazing ☘️
Crows are excellent problem solvers, and scientists claim their intelligence is like that of a seven-year-old human.

https://twitter.com/i/status/1761703862879085016


(CRESCAT) - DAAR GAAN WE WEER! ELKE VERSLAVING EINDIGT IN TRANEN. ECHT WAAR!

Verder is het menselijk, maar funest, om beleggingsresultaten in het verleden te beschouwen als aanwijzingen voor de toekomst. Niets is minder waar. Hoe beter de resultaten in het verleden, des te slechter de resultaten in de toekomst. Dat komt, omdat koersen nu eenmaal vaak ver op de toekomst vooruitlopen. Hoe langer koersen blijven stijgen, des te meer is men geneigd om aandelen te kopen, ongeacht de waardering ('passief beleggen'). Passief vermogensbeheer lijkt in 2024 actief vermogensbeheer voorbij te hebben gestreefd. Maar dat is de nagel aan de doodskist van het beursgebeuren! Het betekent, dat de statische wereld van vermogensbeheer de koersen onbestuurbaar zullen maken, zowel naar boven ('Melt-Up') als naar beneden ('Melt-Down'). 

Graham & Dodd (Security Analysis, 1934) waarschuwden destijds voor dit fenomeen, wat de Crash van 1929 verduidelijkt -- “The notion that the desirability of a common stock was entirely independent of its price seems incredibly absurd. Yet the new-era theory led directly to this thesis... An alluring corollary of this principle was that making money in the stock market was now the easiest thing in the world. It was only necessary to buy ‘good’ stocks, regardless of price, and then to let nature take her upward course. The results of such a doctrine could not fail to be tragic.”

DIEDERIK SCHMULL, 27 Februari, 2024, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.






(NATO) - STEL JE EENS VOOR, DAT AMERIKA ER GENOEG VAN KRIJGT EN ZICH TERUGTREKT! ONDERSCHAT HET ISOLATIONISME VAN DE GEMIDDELDE AMERIKAAN NIET. 


83 opmerkingen:

  1. Goed stuk heer Schmull , dit geldt niet alleen voor de beurskoersen neem ik aan , maar ook voor de huizenprijzen wereldwijd. Is eigenlijk niet alles op dit moment één grote bubbel , die op knappen staat ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://x.com/VanEmmerickKris/status/1762281506016203137?s=20

      Verwijderen
    2. @ANONIEM

      De grote bubbel in huizenprijzen wereldwijd is al enige tijd aan het afkoelen. Elke markt in onroerend goed is verschillend en daarom verloopt het niet allemaal tegelijk. De teruggang zal jarenlang duren, want het ligt politiek heel gevoelig. Dus er komen altijd maatregelen om de pijn te verzachten. De echte pijn zou echter de werkeloosheid kunnen worden, na het faillissement van de vele 'spook'-bedrijven, die teveel geleend hebben en hun afzet zien verminderen in de volgende recessie --- https://www.ft.com/content/b6d89def-aea4-4790-9ff5-cddf32f3b36c. De jongere generatie zou zo'n teruggang toejuichen. Velen wonen nog bij hun ouders, hebben trouwen en kinderen moeten uitstellen, terwijl de huren helemaal de spuigaten zijn uitgelopen.

      DS

      Verwijderen
    3. Bedankt voor u antwoord , wat voor maatregelingen bedoeld u , ten gunste van de huizenbezitter of voor de banken , die het verschil in waarde van het onderpand terug betaald willen ?

      Verwijderen
    4. @ANONIEM

      De huizenbezitter heeft in de afgelopen 10 jaar jaar heel goed geboerd, vooral financieel. Maar de Staat heeft geld nodig, heel veel geld. Dus bij de huizenbezitter valt wat te halen. Talloze fiscale voordelen worden afgebouwd en de leennormen voor hypotheken worden aangescherpt. Verder moet een huis voldoen aan allerlei regels voor bijvoorbeeld CO2-uitstoot. Plus de toenemende vergrijzing betekent, dat steeds meer huizen boven de markt hangen. Dus de komende 10 jaar worden een hele uitdaging vergeleken met de afgelopen 10 jaar. Banken maken de hypotheeknemers het alleen moeilijk, als de maandelijkse hypotheekbetalingen niet zouden plaatsvinden, om welke reden dan ook. Slechts 10% van de woningen in Nederland is hypotheekvrij tegenover 30% in Amerika en Groot-Brittannie. U bent pas eigenaar, zodra de hypotheek is afbetaald, niet eerder. Maar met een 30-jarige hypotheek betaalt men, met de huidige hypotheekrente, plus andere kosten, vaak tweemaal zoveel als de huidige waarde van een huis. Zorg er dus voor om zo snel mogelijk hypotheekvrij te worden en om uw inkomen niet te verliezen.

      DS

      Verwijderen
    5. Duidelijk heer Schmull , de huizenbezitter wordt de nieuwe melkkoe van de overheid.

      Verwijderen
  2. https://charleshughsmith.blogspot.com/2024/02/rates-risk-and-debt-unavoidable.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  3. https://usawatchdog.com/entering-a-global-great-depression-david-morgan/#more-29501

    Beste Diederik , graag u mening over wat David Morgan te vertellen heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      David Morgan heeft zich al 25 jaar opgeworpen als deskundige op het gebied van Zilver. De Zilverprijs is nu $ 23.00 vergeleken met $ 66.00 in 2011 en liefst $ 121.00 in 1980. Dat zegt al genoeg. Negeren.

      DS

      Verwijderen
  4. beste heer schmull

    ik weet dat het koffie dik kijken is maar is forse economische groei in de europese unie mogelijk de komende jaren? hoe denkt u hierover?

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER

      De economische vooruitzichten blijven onduidelijk. Er is een fors herstel geweest, na de COVID-episode, maar sindsdien zijn alle schattingen van mogelijke groei steeds weer verlaagd. De recessie is een kwestie van tijd, want zoiets is niet afgeschaft. Uiterste voorzichtigheid is geboden.

      DS

      Verwijderen
  5. Beste heer Schmull'

    U geeft weer zoals vanouds weer een paar goede stukken geschreven.
    Toch kan het allemaal nog lang op zich wachten. (Het volk slaapt nog steeds)
    Wat me wel opvalt is dat goud zeer sterk in zijn schoenen staat.
    Is het nog mogelijk dat we nog een stevige correctie krijgen in goud?
    Als straks echt de rentes gaan zakken en bij een recessie of depressie zelfs weer QE uit de kast getrokken wordt' dan lijkt het mij dat goud door het dak kan gaan met deze vooruitzichten.
    Laat staan de grote kans op een wereldoorlog.
    De vooruitzichten zien er niet echt rooskleurig uit heer Schmull.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN

      Goud is een verzekering tegen het ondenkbare, ongeacht de prijs. Maar Goud is ook rentegevoelig en een verlaging van de rente lijkt veel later plaats te vinden, dan de algemene verwachting. De economie heeft de scherpe rentestijging tot nu toe goed kunnen verwerken, terwijl inflatie blijft tegenvallen. Misschien wordt de rente opeens zelfs verhoogd! Maar Goud blijft een traditionele 'veilige haven'. Centrale Banken zijn kopers geweest, maar verder is men onderbelegd in deze beleggingsklasse. Men wordt immers afgeleid door zoiets als Bitcoin! Het technische plaatje op korte termijn lijkt positief voor Goud, maar in de volgende recessie is er grote kans op een betere koopgelegenheid. De beste strategie is om gestaffeld (bij-) te kopen.

      DS

      Verwijderen
  6. Heer Schmull helemaal met u eens.
    Goud blijft en is een zeer goede verzekering tegen het ondenkbare.
    En centrale banken kopen het ook niet voor niks natuurlijk.
    Bitcoin is ponzi makkelijk zat. Daar brand ik iedergeval niet mijn vingers aan.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heer Schmull, dank voor weer een sterk artikel.

    Dit was zojuist gepost op de BBC over bitcoin. Uw duiding?

    https://www.bbc.com/news/technology-68434579

    Dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Aardig overzicht! Maar ik ben nog niet bekeerd tot deze godsdienstige secte. Het staat een ieder vrij om te geloven, wat hij wil en ook om te gokken met je spaarcenten. Dit is een typisch gokinstrument, geen belegging. Ondertussen blijft het de vraag, hoe Bitcoin echt is ontstaan. 'I smell a rat'. Misschien de CIA? In ieder geval, er is heel veel geld, dat het licht van bekendheid niet zou kunnen verdragen. Verder bestaat er al 50 jaar het fenomeen van 'kettingbrieven' met ernstige privacyproblemen. Het feit, dat bekende financieele instellingen nu Bitcoin promoten, toont hun eigen wanhoop aan. Financieele zaken staan zeker onder druk!

      DS

      Verwijderen
    2. https://www.zerohedge.com/markets/china-re-bans-crypto-bitcoin-nears-record-high-tops-meta-market-cap-eth-etf-potential-isnt
      Bitcoin doet wel goed werk in China, of liever gezegd net buiten China. :-)
      Of de voorstanders van Bitcoin een sekte voormen lijkt me niet relevant. Ziet men kansen en kan je er van profiteren is de hamvraag.. Leave your ego at the door, is niet voor niets het advies bij pokerspel.

      Dank voor uw blog. Lees het graag.

      Verwijderen
  8. https://wealthion.com/doomsday-dollars-scaramucci-roubini-decode-fiats-fragile-future/

    Interessante Podcast met Roubini op Wealthion:
    "We are essentially in a bumpy landing but not not really a severe contraction."
    Opmerkelijk positief toch, voor die dr. Doom?
    En een beschouwing van hem: "Artificial intelligence versus human stupidity"

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De NL economie is de 1 biljoen grens gepasseerd.
    Ik vraag me oprecht af waar dit bedrag uit is opgebouwd. Als iemand zijn huis verkoopt, wordt dat dan ook meegerekend? We produceren hier nagenoeg niets, wel veel agro, maar verder?
    En ondertussen strooien we met miljarden, want we doen het zo goed. Met een economie van 1 biljoen valt een staatsschuld van 500 miljard wel mee. Maar voor mijn gevoel is het veel creatief boekhouden. Hoe moet ik dat zien Rik?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De koop en verkoop van een huis beinvloed de economie tot op zekere hoogte, zoals de aankoop van meubilair en de kosten van een makelaar. De economische cijfers zijn ex - afschrijvingen en ex-transacties buiten het officieele circuit.

      De nationale (ex-prive) schuld tegenover de economie (BNP of BBP) is voor Nederland relatief laag (rond 50%) tegenover bijvoorbeeld die van Japan (264%), Italie (142%) en Amerika (129%).

      Nederland moet het vooral hebben van de wereldhandel en de dienstensector (70%). De export is 29% van het BNP. De industrie is 20%. De landbouw is 1.5% van het BNP.

      Ondanks alles, steekt Nederland gunstig af in de EU en zeker in de wereld. Maar de Nederlandse particuliere schuld (incl hypotheken) tegenover het BNP is relatief hoog (250% vergeleken met die van Amerika -- 150%.) De Nederlandse besparingen als percentage van het beschikbare inkomen is echter bevredigend. De werkeloosheid is laag en de helft van het lange termijn gemiddelde.

      Nederland is dus een heel rijk land.

      DS

      Verwijderen
  10. Beste DS,

    Wat voor maatregelen kunne we nemen mocht de deflatie toeslaan?

    Bedankt, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES

      Na de stagflatie, volgt de deflatie, net op het moment, dat iedereen de recessie weer niet ziet aankomen. Zorg ervoor om voldoende besparingen te hebben om een recessie door te komen, vooral als men zou moeten vrezen voor het verlies van zijn baan. Spaargeld brengt nu in ieder geval wat op! De kunst is om zo'n recessie rustig af te wachten, voordat men weer actief wordt met beleggen. Luister niet naar degenen, die een recessie niet meer zien aankomen. Geduld is nu meer dan ooit een schone zaak. Kijk naar de 'insiders', die overal koortsachtig hun aandelen van de hand doen.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises6 maart 2024 om 17:30

      Heer Schmull, over spaargeld gesproken, wat denkt u van de Franse minister van financiën die het Europese spaargeld wil 'aanspreken' voor 'investeringen' in de oorlogsindustrie?

      Verwijderen
    3. @HADWYCH VON MISES

      Eindelijk wordt men wakker, dat de Europese veiligheid belangrijker is geworden dan investeringen in klimaatverandering! Hele bossen worden gekapt om plaats te maken voor windmolens. Miljoenen vogels worden zo vermoord om de aarde 'te redden'.

      DS

      Verwijderen
  11. Spaargeld van belastingbetaler in het vizier voor EU-agenda?
    https://www.youtube.com/watch?v=-okpsImHfrg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit zijn zeer enge ontwikkelingen heer Schmull.
      Een kat in het nou maakt rare sprongen..

      Met vriendelijke groet'

      Stefan.

      Verwijderen
    2. @ANONIEM @STEFAN

      De machten achter de schermen hopen, dat men het systeem slikt, waarbij het Europese parlement de wetten uitsluitend kan goedkeuren of verwerpen, maar nooit kan indienen. Dat laatste is voorbehouden aan de leden van de Europese Commissie (EC), die worden BENOEMD door de lidstaten via een vorm van handjeklap. Net zoals het Politburo in de voormalige Sovjet-Unie en het huidige Politburo van de CCCP in China. Democratie is een gruwel voor degenen, die het paradijs moeten verwezenlijken.

      DS

      Verwijderen
  12. Heer Schmull, ik zie dat NL op de lijst van GDP op basis van PPP op de 29ste plek staat. Kunt u de betekenis van de PPP wellicht toelichten? Is dat zoiets als de big mac index? PPP = Purchasing Power Parity

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      GDP comparisons using PPP are arguably more useful than those using nominal GDP when assessing the domestic market of a state because PPP takes into account the relative cost of local goods, services and inflation rates of the country, rather than using international market exchange rates, which may distort the real differences in per capita income.[3] It is however limited when measuring financial flows between countries and when comparing the quality of same goods among countries.[4] PPP is often used to gauge global poverty thresholds and is used by the United Nations in constructing the human development index.[3] These surveys such as the International Comparison Program include both tradable and non-tradable goods in an attempt to estimate a representative basket of all goods.[3]

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

      DS

      Verwijderen
  13. Don't get me wrong, but a system that makes everyone rich with 64 unique digital pieces of software is virtually impossible, its value comes from new entrants, not from the piece of software itself because it is so worthless.... It is and stays ponzi!! Just chips in the casino of the FBI!!! Gold, on the other hand, is physical and you can hold it, melt it down into Rolexes or beautiful necklaces,,, it continues to exist, under water or even when it melts! The value is in small grains deep in the ground and the long history!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      BITCOIN is a casino game. It's a honeypot scam. You can buy, but at some point, to be determined by the 'insiders', who control most of the wallets, you will be trapped and you can't sell, making it worthless. It's so obvious, that it's too good to be true. Shame on the perpetrators of this crime.

      DS

      Verwijderen
    2. https://www.thenewdaily.com.au/finance/2024/03/06/alan-kohler-bitcoin-insurrection

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      THE NSA (MUCH LARGER THAN THE C.I.A AND THE F.B.I.) & BITCOIN --

      Nic Carter doubles down on theory Bitcoin was invented by NSA

      The footer notes show the research paper was “prepared by NSA employees.” Sources included cryptography expert Tatsuaki Okamoto, who later co-invented the Okamoto–Uchiyama public key cryptosystem in 1998.

      OKAMOTO like SATOSHI NAKAMOTO???

      https://cointelegraph.com/news/nic-carter-supports-bitcoin-invented-by-nsa-conspiracy-theory

      https://www.nsa.gov/

      (BIG BROTHER IS WATCHING YOU.)

      So now you know.

      DS

      Verwijderen
  14. That just calmed sheeple because he already knew the question before the hearing.

    They are coming whether you like it or not.

    https://x.com/Swan/status/1765819701194539459?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Beste heer Schmull , graag uw mening over dit artikel :

    https://usawatchdog.com/brics-will-devastate-us-dollar-economy-bo-polny/#more-29526

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Belachelijk. De BRICS werd 'uitgevonden' in 2005, door O'Neill van Goldman Sachs. Sindsdien heeft alleen India enigszins resultaten geboekt. Het ratjetoe van de rest is een ramp geweest. De Dollar en de Amerikaanse markt hebben het beter gedaan dan ooit. Verreweg de meeste valuta's, inclusief de Euro, zijn gedevalueerd t.o.v. de Dollar. De vooruitzichten voor de Dollar en Amerika zijn uitstekend. 80% van de wereldschuld is in Dollars. Niemand wil zijn geld lang parkeren bij landen, die dictaturen zijn en geen normale rechtsstaat kunnen hebben. We horen al 50 jaar, dat de Dollar valt! ('Als de Dollar valt', MIDDELKOOP, in 2007). Luister niet naar alle propaganda van lieden, die misschien op de loonlijst staan van China, etc. En vooral niet van lieden, die geen achtergrond hebben in de financieele sector. Want in de praktijk gebeurt juist het tegenovergestelde. Miljoenen proberen uit de BRICS te VLUCHTEN en te immigreren naar Amerika. Daarom is het voor ingewijden -- BRICS -- BLOODY RIDICULOUS INVESTMENT CONCEPT (Edwards).

      https://www.ft.com/content/ebe1ff15-dd08-4103-a2b7-bf104402b3a4

      DS

      Verwijderen
  16. Beste DS,

    Is het westen mog steeds een democratie?

    Hoe verklaard u het dat de Brics tegelijkertijd en in overleg met het westen de digitalisering van hun munt uitrollen maar in dezelfde tijd ze "vijanden " van elkaar proberen te zijn?

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES

      Democratie is zeker niet perfect, maar alle andere vormen van bestuur zijn veel erger (Churchill). De CBDC wordt nog steeds bestudeerd en slechts een handjevol landen zijn 'live', hoofdzakelijk om grensoverschrijdende betalingen (cross-border payments) te bespoedigen. De spookverhalen zijn voorlopig ernstig overdreven. Lancering ervan zou illegaal zijn, vanwege de privacy wetgeving van vele democratische landen. Bovendien zou het huidige bankwezen moet worden opgeheven. Uitgesloten, want het financieele systeem is in handen van het bankwezen, niet van bureaucraten. Maar dat mag u niet hardop zeggen.

      DS

      Verwijderen
  17. Kan Nederland Nog Gered Worden? In Gesprek Met Bob De Wit - Pim Van Rijswijk vanuit Nyenrode

    https://www.youtube.com/watch?v=r1K0FrjlT3g

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Beste heer Schmull,

    Vond u ook niet dat de FED wel erg 'dovish' was vandaag terwijl men toch meer en meer dacht aan twee of misschien zelfs nog wel minder cuts mbt recente inflatie cijfers en een nog steeds vrij robuuste Amerikaanse economie?

    Powell negeerde financial loosening questions, hintte naar een afzwakking van QT en zij eigenlijk gewoon 3% is de new 2%.

    Uw interpretatie?

    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Powell moet wel extra voorzichtig zijn met zijn uitspraken in een verkiezingsjaar. Alles draait om liquiditeit. De verminderde afbouw van QT voorkomt eventuele ongelukken. De krapte in bankreserves had in 2019 een repocrisis tot gevolg, waardoor de FED gedwongen werd om weer activa te kopen om zo de bankreserves te verhogen. De les is, dat liquiditeit in het systeem niet overal gelijk is. De hoop is, dat een verminderde afbouw van QT uiteindelijk meer effect zal hebben, zonder onverwachte liquiditeitskrapte. Maar er is momenteel een overvloed aan bankreserves, wat ook te merken is aan een steeds hogere aandelenmarkt. Bankreserves zijn aanzienlijk hoger dan in 2015, maar lager dan in 2022. Voordat QE zo'n grote rol speelde, werd liquiditeit in stand gehouden door 'geld in omloop', zoals bankbiljetten en direct-opeisbare verplichtingen. De bedoeling is om mettertijd terug te keren tot dat regiem.

      DS

      Verwijderen
  19. https://on.ft.com/3xifOY8
    Dit is toch best een ernstige waarschuwing!? Marcja






    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA

      Jazeker. Op een gegeven moment keert de wal het schip. Maar de timing staat in de sterren. Er komt plotseling een Reset. Nee, niet de Reset van de WEF. Ook geen Reset van Middelkoop. De Reset, die de wereld zal overvallen is gewoon het einde van de structurele economische cyclus. Tot nu toe bleef alles doordraaien door de ene monetaire en kredietbubbel na de andere. Maar opeens is dat voorbij. De markt weigert om nog langer krediet te verlengen. Net zoals de 'spookbedrijven', die opeens op zwart zaad zitten en de geest geven. Over en uit of minus 90%.

      DS

      Verwijderen
  20. Geachte heer Schmull,

    De levensstandaard is uiteraard verhoogd in vergelijking met de jaren 60-70, maar anderzijds heeft men vandaag 2 inkomens nodig om een gezin met slechts één of twee kinderen te onderhouden. Ok, automatisatie en innovatie hebben ervoor gezorgd dat we tegenwoordig bijna allemaal kunnen genieten van een computer, gsm, auto enzovoorts…

    Ik begin mij echter af te vragen of er wel deflatie aankomt in de huizenprijzen… De bevolking is in veel westerse landen gegroeit door immigratie. Daardoor gaat ondertussen de helft van ons inkomen op aan woonkosten… Tien jaar geleden al voorspelde ik deflatie in vastgoed omdat ik dacht dat de interesten op hun laagst waren… Ik was –grotendeels- mis. De deflatie in vastgoed is er enkel in commerciële panden die nu dikwijls geen koper meer vinden. In Gent staat bijvoorbeeld de helft van de studentencafés in de overpoorstraat te koop of te huur...

    Wat zou uw strategie zijn mocht u nu 30 jaar zijn en mocht u geen woning hebben, maar toch wat kapitaal?
    - Vastgoed is peperduur en tenslotte riskeert men door de eigen inbreng een pak geld. Ok men moet wonen, maar om dan quasi alles in vastgoed te steken? Of steekt men het beter in commercieel vastgoed dat toch quasi geen ‘bid’ krijgt waardoor men lager kan kopen?
    - goud is momenteel wat aan de hoge kant en lijkt mij rijp voor een kleine correctie
    - zilver kopen? Maar wat met de millenials? Gaan die ooit van hun leven nog een zilvermunt in hun handen hebben? Die zien alles ‘digitaal’ vandaar de spectaculaire stijging van de bitcoin… Of zie ik het mis en kan dit zomaar opeens omslaan waarbij millenials teruggaan naar tastbare activa?
    - de noodzakelijke levensmiddelen inslaan voor een paar jaar als er toch inflatie is?
    - Dollars kopen?
    - Wat zeldzame grondstoffen kopen voor de lange termijn en dan hopen dat er ooit een return op komt ooit? Maar men zit met de deflatoire druk door automatisatie en verbetering van de productieprocessen…
    - Aandelen kopen? Maar je bent dan veelal niet de eigenaar, maar enkel de begunstigde, ofte de ‘beneficial’ owner. Dus bij een faling van de broker ben je sowieso een pak geld kwijt…
    - Het op een bankrekening laten staan? Ok, maar dan sta je het af tegen een rente. Maar ja, die rente is vrij laag, zeker in verhouding tot het risico op een bankfaling. Of niet? Ben ik hier mis? Of moeten we gewoon het zekere voor het onzekere nemen en pakweg 10 bankrekeningen openen om dat risico te spreiden?
    - Een zaak starten in iets wat je graag doet?
    - Zeldzame antiek kopen want de vraag is toch drastisch gedaald? Maar komt het terug en hoe lang zal het duren eer het terug komt? En overigens dient men het dan ook op te slaan in duur vastgoed…
    - Staatsobligaties kopen, maar de overheid is tot alles in staat zeker nu het vertrouwen zo gedaald is in hen…
    - De nieuwste trends volgen en dan aandelen zoeken in die sector?

    Geld zal toch vloeien naar waar er het meeste vertrouwen in is. Waar denkt u dat het geld naartoe zal vloeien?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ZORO

      Voorspellingen doen en pogingen om de timing daarvan juist te krijgen blijven hachelijke zaken. Daarom is de beste strategie om te zorgen voor voldoende spreiding van een vermogen. Als men 30 is, dan heeft men, in ieder geval, de tijd om eventuele missers weer recht te zetten.

      Alles heeft een cyclus. Een opgaande trend en een neergaande trend. De tijdsduur daarvan is vaak heel lang. Maar het is zaak om te proberen niet het slachtoffer te worden van kuddegeest. Dat moet men aanleren, want men wil, van nature, nooit alleen zijn. Daarom moet men, van tijd tot tijd, er rustig voor gaan zitten. Waar gaat dit naar toe? En dan moet men op de koop toe nemen, dat men meestal nooit de top of de bodem van een cyclus kan voorspellen. Dus moet men de kunst aanleren van het opbouwen van posities met regelmatige tussenpozen en ongeacht de prijs (onder voorbehoud!).

      Maar als ik nu 30 was, zou ik mijn kruit droog houden, een meer dan normale kasgeldpositie opbouwen (kortlopende staatsobligaties, liefst US Treasuries met tegen de 5% rendement en dan steeds verlengen) en alle uitstaande schulden aflossen. Want mijn gevoel zegt, na 55 jaar in de financieele wereld, dat men voorbereid moet zijn op het ondenkbare. Dat ondenkbare is een herhaling van een Crash en een economische depressie van een kleine 100 jaar geleden. Ook valt te denken aan de val van de Sovjet Unie in 1991, welke een tiental jaren van chaos tot gevolg had. Die chaos is op wereldschaal nu niet meer uit te sluiten. In zo'n chaos wil men absoluut niet afhankelijk zijn van kredietverstrekkers.

      DS

      Verwijderen
  21. Lisa Abramowicz @lisaabramowicz

    The US potentially faces a "Liz Truss" moment if the government doesn't take the deficit seriously: Congressional Budget Office's director

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Beste DS,
    Hebt u "the great taking" gelezen? Denkt u niet dat een uitgestelde crash na de digitalisering van het geld zal komen? Zodat we er dan niets ( vastgoed) mee kunnen/mogen kopen? Digit blijven wel mooi op het scherm zichtbaar voor het "veilige gevoel".
    Bedankt, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES

      'The Great Taking' zit vol met onjuistheden en verdient niet de aandacht, die het krijgt. Webb is helemaal geen expert op het gebied van Centrale Banken en banken in het algemeen.

      Er was nooit sprake van confiscatie van activa of Dollars door de FED of door President Roosevelt. Alleen de Gouddekking van de Dollar werd afgeschaft. Europa ging in 1931 failliet en Amerika wilde ervoor zorgen, dat de Dollar het vertrouwen behield.

      Vervolgens werd de Dollar t.o.v. het Goud gedevalueerd. De Dollar was destijds te hoog, tegenover de meeste valuta's.

      Verder verkrijgt men pas het eigendomsrecht, als het krediet daarop is afbetaald en het blote aandeel/onroerend goed direct, dus niet indirect, in handen heeft ('secured').

      Als men het directe eigendom ooit zou verliezen, dan komt er revolutie en ook de militairen komen dan in opstand. Dat is veel erger dan de boeren!



      DS

      Verwijderen
  23. Bedankt voor uw antwoord en de positieve kant. Maar, worden wij niet langzaam maar zeker van alles beroofd? Spaartegoeden, rechten, vrijheden enz? Het hoeft niet in 10 jaar maar in een halve generatie zijn we ze zeker kwijt voor m'n gevoel.
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De beroving is er enkel en alleen maar doordat er een meerderheid is die erin meegaat.

      Maar uiteindelijk kan men niet zonder de minderheid die daar niet mee akkoord is..., veel bedrijven gaan al in faling als men 10% omzet verliest... vandaar ook dat men de lockdowns destijds diende te stoppen. Het aandeel aan mensen dat stopte met kopen (uit protest) had gewoon een impact op de bedrijven en de belastingsinkomsten. Dus koos de overheid eieren voor zijn geld en liet alles weer open.

      Hoe stop je deze beroving dan? Simpel: stem met uw geld. Geef dus enkel geld aan zaken waar je achter staat.

      Zelf doe ik dat op de volgende manier:
      - ik koop ondertussen het merendeel van groenten, fruit, zuivel, vis en vlees via een coöperatieve winkel waarbij de boeren rechtstreeks leveren aan deze coöperatieve.
      - verder betaal ik zoveel mogelijk contant omdat ik simpelweg vindt dat de bank niet moet weten waar ik zit en bij wie ik geld uitgeef.
      - anderzijds koop ik alsmaar meer bij kleine handelaars en laat ik multinationals meer en meer achterwege.

      Kortom: U denkt dat u geen macht heeft, maar je hebt veel meer macht dan je denkt... Zelf besteed ik ondertussen jaarlijks 3.000 euro die quasi rechtstreeks gaat naar producent, dat geld ging vroeger naar het warenhuis, distributie enzovoorts... Zowel voor mij en de producent is het goed: ik heb veel betere kwaliteit en de omzet van de producent gaat enorm omhoog. Dit zorgt ervoor dat die producent weer energie krijgt om verder te doen...

      Kortom: al die regels en beperkingen van vrijheden werken uiteindelijk contraproductief. Het is daarom ook dat het communisme gefaald heeft. Meer en meer mensen wouden gewoon niet meer meewerken aan het systeem... En vandaag zien we dat ook: meer en meer mensen beslissen van dan maar 3/5den te werken, 4/5den, of ze gaan gewoon op pensioen waar ze anders nog een paar jaar gingen verder werken.

      Uitendelijk beslissen wij, maar alles start bij uzelf. Kijk welke impact u kan hebben en investeer daar uw geld in.

      Uiteindelijk stemmen mensen altijd met hun tijd en geld.

      Verwijderen
  24. Anoniem, bedankt voor de adviezen. Ik hoop dat u gelijk gaat krijgen. Ik kom uit een ex communistisch land en daar heeft het 50 jaar geduurd. Toen hadden we het westen als voorbeeld maar nu lijkt het globaal te gaan.
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou mij daar allemaal niet veel van aantrekken ;)

      Gewoon stemmen met uw geld ;p








      Verwijderen
  25. hadewych von mises28 maart 2024 om 08:04

    Heer Schmull, wat te denken van deze tirade van Michael Every?
    https://www.zerohedge.com/markets/western-economy-has-rotted-away-tipping-point-generation-neoliberal-economic-theory

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      Every heeft meestal wel interessante overpeinzingen. Maar alle zorgelijke punten, die hij aanhaalt, heeft niet kunnen voorkomen, dat 'beleggers' nog nooit zo extreem positief zijn geweest als nu. Er is bijna niemand meer negatief over de beurskoersen! De S&P 500 index is nu al 400 dagen bijna onafgebroken omhoog. Er is sprake van een totale capitulatie van de Beren. Dus -- 'You ain't seen nothing yet!' - Popular delusions & madness of crowds ....

      DS

      Verwijderen
  26. https://charleshughsmith.blogspot.com/2024/03/fire-then-ice-our-deflationary-future.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  27. beste heer schmull
    een renteverlaging is aanstaande, zijn er een aantal renteverlagingen mogelijk gezien de schulden? of is dit koffiedik kijken

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER

      Een renteverlaging is al meermalen uitgesteld, vanwege de tegenvallende inflatie. Onlangs is de olieprijs weer gestegen, om maar te zwijgen over de loonsverhogingen. Bij hoge schuld, neemt het risico toe voor kredietgevers en zou de rente moeten stijgen. Maar de verkiezingen houden zo'n stijging momenteel tegen. Toch lijkt elke rentedaling tijdelijk, ondanks de kans op een eventuele recessie. Dat is het kenmerk van stagflatie, net zoals in de jaren '70. Lange obligaties zijn het voornaamste slachtoffer.

      DS

      Verwijderen
  28. bedankt voor de reactie!

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Beste heer Schmull'

    https://www.beurs.nl/beursnieuws/buitenland/793969/Wall-Street-schudt-rentevrees-af/

    Hoe is het toch mogelijk dat goud steeds maar door blijft stijgen?
    Is het toch ook angst voor oorlog? Of is men toch bang voor de uit de hand gelopen schuldenbubbel die steeds maar groter en groter wordt?
    De centrale banken kopen ook nog vele tonnen op maar dat doen ze al jaren.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN

      Er zijn talloze factoren, die de Goudprijs bepalen. Die wisselen elkaar af in belangrijkheid, al naar gelang de omstandigheden. De algemene mening is, dat inflatie voorlopig nog steeds blijft rondwaren, vanwege een ruim monetair beleid (ondanks de rentestijgingen), verkiezingsbeloften, oorlogen, pandemieen, schijnbaar eindeloze stijgingen van schulden en begrotingstekorten en, wie weet, een nieuw monetair systeem ('Reset'), waarin de rol van Goud terugkeert.

      Probleem is, dat de Goudprijs afhangt van sentiment, met name over de waardedaling van het geld op lange termijn. Daarom moet Goud worden gezien als verzekering, ongeacht de prijs, tegen het ondenkbare, als een wegleggertje, zonder inkomsten, maar met opslagkosten.

      Een Goudbelegger moet bereid zijn om soms heel lang te wachten, soms wel 10 jaar of langer (zoals in de jaren '80), maar dat deert hem niet, want Goud is , net zoals Bitcoin, een religie, een anti-heersende orde beweging, geen normale belegging. Wat goed is voor Centrale Banken, is ook goed voor Jan met de pet, zolang het nog kan. Vroeger was Goud vaak illegaal. Er stond in sommige landen zelfs de doodstraf op.

      Dus als de algemene mening uitsluitend rekening houdt met inflatie, niet deflatie, en ook geen recessie, dan moet men op zij hoede zijn. Niets is eeuwig.

      https://goldprice.org/

      DS


      Verwijderen
  30. Bedankt heer Schmull voor u antwoord.
    Goud is en blijft een heel stabiel spaarmiddel. Fysiek goud natuurlijk.
    En zolang er deflatie of hoge inflatie is blijft goud altijd een waarde houden.
    En wat u altijd zegt zeker een verzekering tegen het ondenkbare.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "De stijgende rente zadelt de Amerikaanse overheid op met snel oplopende rentelasten. Michael Hartnett, Chief Investment Officer van Bank of America, schat dat deze rentebetalingen tegen het einde van dit jaar oplopen tot $1,6 biljoen!
      De stijgende rente zorgt er dus voor dat het begrotingstekort compleet uit de hand loopt. En aangezien buitenlandse kopers zoals China niet meer in de rij staan om Amerikaanse obligaties te kopen, moet de Federal Reserve in dat gat duiken.
      We hebben het dan over het monetariseren van schulden: geld printen om de overheid te financieren.
      Dit is waarom de goudprijs nu stijgt wanneer de rente stijgt. De markt begrijpt dat een hogere rente leidt tot een hoger begrotingstekort en dus meer money printing."

      Volgens Maarten Verheijen

      Verwijderen
    2. @ANONIEM

      De rentebetalingen op de Amerikaanse staatsschuld gaan weliswaar omhoog, maar, als percentage van de totale economie, is het momenteel 2.40% tegenover 3.15% in 1991.

      https://fred.stlouisfed.org/series/FYOIGDA188S

      DS

      Verwijderen
  31. Beste heer Schmull'

    De USA is lachende derde.
    Totaal niet afhankelijk van andere landen. Vol met grondstoffen en een robuuste economie en elke Zuid Amerikaan wil liever vandaag dan morrgen naar de USA emigreren.

    120 procent is een lachertje.
    Kijk naar Japan en Zuid Europa. Wij in Europa zijn de klos heer Schmull en Nederland is het afvoerputje samen met Duitsland. Wij zijn straks failliet en de pensioenpot is staks leeg!

    Met vriendelijke groet'

    Stefan Bijlsma.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BIJLSMA

      Wacht maar tot Europa eindelijk gedwongen wordt tot herbewapening en herinvoering van de dienstplicht. Pensioenbeloftes waren afhankelijk van een economische wereldgroei, die niet meer haalbaar lijkt. Dus men zal een stap terug moeten doen. Het is niet anders.

      DS

      Verwijderen
    2. @BIJLSMA

      Tegelijkertijd zijn de ECB en de FED flink bezig om de monetaire stimuleringsmaatregelen (QE) terug te draaien (QT). Toch is dit nog een jarenlang proces, dat de groei tegenhoudt. Centrale Banken hebben, na de 'onverwachte' inflatie, die eerst 'voorbijgaand' leek, de schrik flink te pakken. Maar we zijn er nog niet. Het financieele systeem, inclusief de Centrale Banken, zit op grote, papieren verliezen (obligaties), na de forse rentestijging.

      https://wolfstreet.com/2024/04/07/ecb-balance-sheet-qt-e2-2-trillion-from-peak-to-e6-61-trillion-shed-25-of-total-assets-53-of-pandemic-qe/

      DS

      Verwijderen
    3. Bedankt voor u antwoord heer Schmull.
      Het verhaal van Frank Knopers is ook wel interessant om naar te luisteren.

      https://m.youtube.com/watch?v=YthIaPbb-NY&pp=ygUNRnJhbmsga25vcGVycw%3D%3D

      Met vriendelijke groet'

      Stefan Bijlsma.

      Verwijderen
  32. De Fed: 2,4%……onlangs las ik dat momenteel 69% van de jaarlijkse belastinginkomsten, opgaat aan rentebetalingen….hoe verhoudt zich dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      https://www.gao.gov/blog/warning-about-nations-fiscal-health

      De stijging van de jaarlijkse rentebetalingen is momenteel groter dan de groei van de economie. Dat is op den duur niet vol te houden. Pas bij de volgende crisis (2030?), zal men moeten ingrijpen. Maar vele andere grote landen, die veel minder groeien dan Amerika, zijn er erger aan toe.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM

      https://www.pgpf.org/budget-basics/what-are-interest-costs-on-the-national-debt#:~:text=In%202023%2C%20the%20federal%20government,gross%20domestic%20product%20(GDP).

      Het begrotingstekort kan niet eeuwig blijven stijgen. Maar er zijn nog vele mogelijkheden om het een en ander op te vangen. Het percentage van US Treasuries in handen van de FED is nog een fractie van bijvoorbeeld de Japanse staatsobligaties (JGB's) in handen van de Bank of Japan.
      Daarom zijn de US Treasuries, in handen van niet-Amerikanen op een nieuw hoogtepunt.

      https://www.reuters.com/markets/foreign-holdings-us-treasuries-surge-all-time-high-december-data-2024-02-15/#:~:text=The%20three%20largest%20holders%20of,the%20largest%20since%20August%202022.

      DS

      DS

      Verwijderen
  33. Nog een interessant gegeven: Shanghai schijnt nu grotendeels de fysieke goudprijs te bepalen en niet meer de -op papieren handel gerichte- Comex. Er is kennelijk ook interessante winstgevende handel gaande van handelaren tussen die twee beurzen: kopen op de lagere Comex en verkopen op duidelijk hogere prijzen in Shanghai.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. https://www.beurs.nl/beursnieuws/buitenland/794026/CEO-JPMorgan-rente-kan-naar-8-procent-stijgen/

    Niet misselijk heer Schmull.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan Bijlsma.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BIJLSMA

      DIMON's visie komt overeen met de mijne. Er is stagflatie op komst, vergelijkbaar met die van de jaren '70, die ik ook heb
      meegemaakt. Er waren verschillende golven van inflatie, gepaard met opeenvolgende rentestijgingen, terwijl de economie stagneerde. Uiteindelijk resulteerde dit alles in een forse recessie/depressie vanaf 1980. Dus degenen, die erop gokken, dat er nu geen einde komt aan inflatie, zullen van een koude kermis thuiskomen. Het eindspel is deflatie, zoals nu al in China.

      DS

      Verwijderen
    2. Inderdaad heer Schmull.
      Helemaal met u eens!

      Met vriendelijke groet'

      Stefan Bijlsma.

      Verwijderen
    3. Beste heer Schmull, kunt u ook een indicatie geven hoe lang een stagflatie periode kan duren voordat we daadwerkelijk richting deflatie gaan?

      Verwijderen
    4. @ANONIEM

      De vorige periode van stagflatie in de jaren '70 duurde ruim 10 jaar. Maar schuld, als percentage van de economie, was toen veel lager. Tegenwoordig is er maar weinig voor nodig of het faillissement klopt op de deur. Dus mijn mening is, dat de eventuele stagflatie veel eerder omslaat in deflatie. De deflatie in commercieel onroerend goed, zoals kantoorgebouwen, is een waarschuwing voor wat komen gaat.

      DS

      Verwijderen
    5. Hartelijk dank voor uw antwoord.

      Verwijderen
  35. https://x.com/KobeissiLetter/status/1777382661410930897

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Beste heer Schmull, heeft u het boek 'Deflatie in Aantocht' gelezen van Eric Mecking? Zou u dat boek aanraden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Het boek 'Deflatie in aantocht' is een sterke aanrader. Mecking was wat vroeg, maar timing is onmogelijk, omdat zovele factoren een rol spelen. Veel belangrijker is, dat men alles op alles zet om in ieder geval de onvermijdelijke toekomstige deflatie te overleven.

      DS

      Verwijderen
  37. Beste Heer Schmull'

    Nu de verlaging van de rente steeds kleiner en kleiner wordt en misschien wel weer verhoogd wordt! (Waar u al voor gewaarschuwd had)
    Is het heel bijzonder dat de goudprijs zo'n enorme opwaartse trent laat zien.
    Is er toch een soort van paniek?
    Op de beurs is ook nog alles koek en ei.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan Bijlsma.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BIJLSMA

      De hoofdreden, dat Goud nu stijgt, is de aankoop van Centrale Banken en Souvereign Wealth Funds, vooral in Azie. De vraag is, hoelang dit doorgaat. Velen kijken naar de technische plaatjes van de Charts, maar 'false breakouts' zijn gemeengoed. Toch deed zich hetzelfde voor in de stagflatie van de jaren '70. Plus de olieprijs stijgt, net zoals toen. De beurs wordt gedreven door de liquiditeiten i.v.m. de verkiezingen. Na 2 jaar van slechte opiniepeilingen, is Biden's team wanhopig.

      DS

      Verwijderen
  38. Dat is helemaal waar heer Schmull. Toch is de chinese centrale bank al een aantal jaar goud aan het kopen.
    De komende tijd gaan we zien wat er gaat gebeuren. De euro wordt ook met de dag zwakker. In de EU wordt het billenknijpen de komende jaren. Onze leiders willen graag oorlog met Rusland. Spannende tijden heer Schmull!

    Met vriendelijke groet'

    Stefan Bijlsma.

    BeantwoordenVerwijderen