Translate

dinsdag 30 april 2024

AAN EEN ZIJDEN DRAADJE

AAN EEN ZIJDEN DRAADJE 

Niemand weet wanneer het vertrouwen opeens vervliegt, als de huidige, speculatieve tijd ten einde loopt. Maar schuldpapier (obligaties) met steeds hogere rendementen (en een dienovereenkomstige waardedaling) is al een flinke  veeg uit de pan. Een waarschuwing van de eerste orde! De markt wordt steeds ongeduriger over de richting van de te hoge en steeds duurdere wereldschuld, als percentage van de economie. De ongunstige geopolitieke ontwikkelingen helpen ook niet mee. Bovendien steekt die lastige inflatie weer eens de kop op. Het systeem hangt echt aan een zijden draadje. Het lijkt wel op 1929 en 1937, net voor de Grote Crash en de Tweede Wereldoorlog. 

(BofA) - DE RENTEKOSTEN OP DE AMERIKAANSE STAATSSCHULD STIJGEN SCHERP, IN ABSOLUTE CIJFERS, MAAR ALS PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE ZIJN DIE NOG MAAR 2.40%, VEEL LAGER DAN TUSSEN 1985 EN 1996 (Zie St.LouisFED).

https://fred.stlouisfed.org/series/FYOIGDA188S

Hoe houd u het hoofd koel en boven water in deze woelige tijden? Want de wereld lijkt pas aan het begin te staan van een economische EN politieke aardverschuiving zonder weerga. Net doen alsof er niets aan de hand is? Neem rustig de tijd om alle gebeurtenissen in u op te nemen. Ook dit gaat uiteindelijk voorbij. Voorlopig stijgt het aantal landen, dat in een schuldencrisis verkeert, scherp. Er zijn tientallen landen, die een hoog risico lopen om daarin terecht te komen (IMF). Faillissementen van vele landen liggen in het verschiet, net zoals in de jaren '30. Talloze landen gaan al gebukt onder gedwongen bezuinigingsprogramma's. Herstructurering van staatsschuld is tegenwoordig veel ingewikkelder geworden, vanwege de omvang daarvan en het grote aantal crediteuren. Steeds meer landen hangen aan een zijden draadje. Reken maar op het nodige vuurwerk!


(BofA) - DE AMERIKAANSE CONSUMENT WAS, TOT NU TOE, IN EEN SUIKERROES. MAAR AAN ALLES KOMT EEN EIND. DE CONSUMENTENUITGAVEN STAAN STRAKS FLINK OP DE TOCHT. MAAK UW VEILIGHEIDSGORDEL MAAR VAST!



(IMF) - HET ZWAARD VAN DAMOCLES!



(GAME OF TRADES) - IS SCHULDPAPIER (OBLIGATIES) OP WEG OM BEHANGPAPIER TE WORDEN, NET ZOALS IN DE JAREN '70, VOORDAT DE RENTE STEEG NAAR 20% IN 1980? DE 40-JARIGE TREND VAN DALENDE INFLATIE EN RENTE IS DEFINITIEF OMGESLAGEN.


(KOBEISSI) - DE HUIDIGE TREND VAN INFLATIE EN RENTE KAN WORDEN VERGELEKEN MET DIE IN DE JAREN '70. DE KOMENDE PERIODE BELOOFT DUS HEEL SPANNEND TE WORDEN. 



(ELLIOTT WAVE) - EEN NIEUWE PERIODE VAN STIJGENDE RENTES LIJKT SINDS 2020 TE ZIJN AANGEBROKEN. DE LAATSTE PERIODE VAN STIJGENDE RENTES DUURDE 39 JAAR! DE KANS OP EEN TERUGKEER NAAR EEN LAGE RENTE LIJKT STEEDS MEER OP  EEN TOTALE ILLUSIE. BENT U AL SCHULDENVRIJ?


(WOLFSTREET) - SINDS 1 JAAR ZIJN DE RENDEMENTEN VAN KORTLOPENDE STAATSLENINGEN WEER DE MOEITE WAARD. BEDWING DAAROM UW DRANG NAAR SPECULATIE! U KUNT NU RUSTIG ACHTEROVER GAAN ZITTEN EN UW HAND OPHOUDEN. KASSA!


(BILELLO) - BLIJVEN DE RENTEKOSTEN IN DE LIFT? VOORLOPIG WEL! WE ZULLEN ZIEN.


(KINESIS) - ZOU DE OLIEPRIJS IN DE KOMENDE JAREN ECHT KUNNEN VERDRIEVOUDIGEN? STEL JE VOOR! DAN KUNNEN WE ALLE VERHALEN OVER EEN 'ZACHTE LANDING' WEL VERGETEN.
 



(GAME OF TRADES) - DE OVERHEIDSUITGAVEN OVER DE GEHELE WERELD LOPEN UIT DE HAND. DE GEMIDDELDE BURGER BETAALT HET GELAG.


(BILELLO) - DE ONVOORSTELBARE STIJGING VAN DE AMERIKAANSE HYPOTHEEKRENTE. STEEDS MINDER BURGERS KUNNEN ZICH EEN HUIS VEROORLOVEN. MAAR DE HUREN RIJZEN NU OOK DE PAN UIT. WANNEER STOPT DE MUZIEK?

Wat is het beste stappenplan in deze situatie? Accepteer de ernst hiervan. Bekijk, hoe u er zo positief mogelijk mee om zou kunnen gaan. Er zijn altijd scenarios denkbaar, die betere resultaten opleveren dan verwacht. Meevallers zijn immers ook deel van een mensenleven, zijden draadje of niet!

DIEDERIK SCHMULL, 30 April, 2024, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.










29 opmerkingen:

  1. Goed stuk heer Schmull.
    Uiteindelijk deflatie , of gaan we naar hyperinflatie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Niets is uitgesloten. Maar Amerika en Groot-Brittannie hebben in het verleden bewezen, dat zij uiteindelijk altijd aan hun verplichtingen hebben voldaan. Het is een kwestie van mentaliteit. Euroland is een ratjetoe van landen, die vaak de harde maatregelen uit de weg moesten gaan, waardoor faillissement of hyperinflatie onvermijdelijk werd. Over Latijns Amerika en vele zogenaamde opkomende landen kan men helemaal zwijgen. Maar bij elk systeem is de koopkracht van 'fiatgeld' zonder koppeling aan iets tastbaars zoals Goud, op den duur verdacht. Tenzij de natuur zelf toeslaat en er een 'onverwachte' economische depressie uit de lucht valt, zoals in de jaren '30. Of onder druk, zoals in Griekenland in 2009.

      DS

      Verwijderen
  2. https://www.rutherford.org/publications_resources/john_whiteheads_commentary/the_steady_slide_towards_tyranny_how_freedom_dies_from_a_to_z

    Beste DS,

    Maar heeft niet alles te maken met, zie hierboven? "Financiƫle crisis ", "Geplande " inflatie enz?. Het lijkt alsof men de hele tijd over de symptomen praat maar niet naar de oorzaak kijkt. Volgens mij heeft het niets te maken met de normale cyclus in een open economie en vrije markt.
    Hie denkt u hierover?

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES

      Er is echt nooit een 'normale cyclus' geweest. Dat ligt nu eenmaal aan de menselijke (en dierlijke) natuur, die uit is op gewin en verovering. De grootste vijand is vaak je medemens en zelfs je naaste medemens. De wereld is helemaal nooit 'volmaakt' geweest.

      Er zijn wel cycli van opgang en neergang, maar altijd gepaard met conflicten. Het is aan ons allen, om er het beste van te maken. Er zijn altijd machten achter de schermen geweest en 'geheime' kliekjes, die de wereld in een bepaalde richting proberen te duwen.

      DS

      Verwijderen
  3. Wordt doodgegooid met mailtjes over beleggingen ,die het heel goed gaan doen in een rampscenario, nl uraniumaandelen goudmijnen en zilvermijnen en fysiek edelmetaal ( bij de eigen club), wat vindt U hiervan doen of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Dit hangt van uw profiel af. Maar bij beleggingen, moet men voorzichtig zijn, als die het al goed hebben gedaan, zoals Technologie. Vooral de achterblijvers, zoals uranium, Goud en Zilver, plus de kwaliteitsmijnaandelen in de edele metalen, verdienen meer aandacht. Elke beleggingsklasse vereist echter geduld. De meeste beleggers ontbreekt het daaraan. In een rampenscenario blijft echter niets gespaard, omdat veel is gekocht op krediet, wat dan moet worden verkocht tegen elke prijs. In onzekere tijden moet men zich beperken tot kortlopende staatsleningen, en dan steeds doorrollen. Waarom speculant worden bij 5% rendement?

      DS

      Verwijderen
  4. De ruggengraad van de Duitse economie overweegt vertrek uit Duitsland. Bij de Volkswagen-Groep werken een half miljoen mensen.

    Het zoveelste bedrijf dat het land de rug toekeert.

    De de-industrialisatie is in volle gang, de rood-groene regering vernietigt Duitsland en trekt Nederland mee in haar ondergang.

    Maar niets te zien hoor, gewoon blijven doen alsof alles normaal is.

    The Great Res......?

    https://x.com/SHomburg/status/1786706750948692275

    BeantwoordenVerwijderen
  5. beste heer schmull

    de ecb en beleidsmakers zijn weer helemaal enthousiast, ze verwachten dat de rente binnenkort naar 2 procent gaat en de economie in de eurozone weer gaat groeien omdat de consument meer uitgeeft. maar lagere inflatie is toch moeilijk te bereiken omdat er oorlog is en lonen worden verhoogd?

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER

      De voorspellingen van alle Centrale Banken komen meestal niet uit en moet men met een korreltje zout nemen. Het is uiterst onzeker of de goederen- en vooral de diensteninflatie zullen dalen. Maar zo'n daling is wel een voorwaarde voor een rentedaling, die gewenst wordt door de politieke lobbies.

      DS

      Verwijderen
  6. Beste heer Schmull , is dit artikel van zero hedge de situatie hoe het ervoor staat ?

    https://www.zerohedge.com/economics/soft-landing-lie-global-economic-slowdown-already-underway

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Hoe meer schuld, des te lager de structurele groei en de omloopsnelheid van het geld. Hogere begrotingstekorten kunnen alles enige tijd aan de gang houden, maar die zijn niet eeuwig. Degenen, die geloven, dat de tering niet meer naar de nering gezet behoeft te worden, zoals de 'MMT crowd' - modern monetary theory - hebben vergeten om de geschiedenis te bestuderen. De dag des oordeels is het eindspel!

      DS

      Verwijderen
  7. hadewych von mises9 mei 2024 om 08:10

    Heer Schmull, graag je visie op dit artikel:
    https://www.hln.be/binnenland/navo-topmilitair-spreekt-belgisch-parlement-toe-hele-samenleving-moet-zich-voorbereiden-op-oorlog~ad738d54/

    Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      Helaas. Oorlog is al een tijdje aan de gang. Dat wordt veel erger. Met opzet of per ongeluk. Wakker worden! Natuurlijk verandert oorlog van karakter. Maar er is hier sprake van een gevecht om hegemonie in de wereld.

      Dr Pippa Malmgren -

      We are in an era of renewed great power rivalries and geopolitics is very much driving economics and investment and so forth. The barriers that I talked about to trade investment capital flows, and data flows have been going up instead of down, and the prospect is that they’re going to go up even more.”

      https://www.cmgwealth.com/ri/on-my-radar-a-different-kind-of-world-war/

      NIALL FERGUSON

      https://www.niallferguson.com/journalism/if-you-think-world-war-iii-is-unimaginablenbspread-this

      https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2024-02-11/what-would-america-look-like-if-it-lost-world-war-iii

      DS

      Verwijderen
  8. https://dailyreckoning.com/bad-news-im-afraid/

    Stagflatie , eindspel nog steeds deflatie heer Schmull of heeft u uw mening bijgedraaid ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Goed stuk. James Rickards is zeer pienter en ervaren. Maar vergeet niet, dat Stagflatie niets anders is dan de stilte voor de storm. Net zoals in de jaren '70 met 20% rente in 1980 en de ondergang van velen, zowel bedrijven als huishoudens. Dit keer beleven we een herhaling, maar de wereld is totaal veranderd. Dit keer is de wereld veel wankeler, met een Amerika, die de wereld niet meer automatisch naar zijn hand kan zetten. Daarom is een wereldwijde Crash, erger dan die in 1929, onvermijdelijk. De Dollar blijft King, net zoals Dollar Cash in kortlopende US Treasuries. Amerika blijft echt wel bestaan. Maar vele andere landen zullen omvallen. Deflatie is het eindspel, met waardedalingen van 90% in vele activa. Net zoals nu al gebeurt bij Kantoorgebouwen. Te hoge schuld of te hoge hypotheekschuld doet een mens of bedrijf de das om.
      Maar degenen, die dit tijdig zien aankomen en voorbereid zijn, zullen overleven. In Japan, die een excessieve staatsschuld heeft, bestaan er 140 bedrijven al 500 tot 1000 jaar, ondanks alles, uitsluitend vanwege het gebrek aan schuld en een overvloed aan Kasgeld of gelijkwaardige activa.

      https://www.oaktreecapital.com/insights/memo/the-impact-of-debt

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor de uitleg , duidelijk verhaal waar we uiteindelijk in terecht komen.

      Verwijderen
  9. Hr. Schmull de fiat currencies verliezen hun koopkracht. Recent de yen maar ook de dollar. Immers kijk maar naar de inflatiecijfers. Maar omdat de meeste assets veel van hun waarde gaan verliezen door een crash is het toch beter om in cash dollars te beleggen. De verloren koopkracht van de dollar wordt hersteld doordat de rest zoveel meer in waarde daalt. Formuleer ik het zo goed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Kasgeld is Koning, liefst in USD, omdat het de wereldvaluta is en blijft. Inflatie is de daling in koopkracht. Dat laatste kan worden goed gemaakt door een stijging in reeel inkomen. Natuurlijk was het prettig voor de bezitters van activa, zoals aandelen en het Eigen Huis, maar de vraag is, hoelang dat kan doorgaan. Vraag en aanbod bepalen de prijs. Niemand weet op welke prijs er een koperstaking plaatsvindt. Dus inflatie kan opeens omslaan in deflatie, vooral in een kredietmaatschappij. Alles hangt af van het vertrouwen van de krediteur in de kredietnemer. In ieder geval, moeten bezitters van activa bereid en in staat zijn om 50% van de huidige waarde te verliezen. Die 'gelukkige' bezitters zitten nu op een kunstmatige 'bubbel', die zal barsten, om welke reden dan ook. Lees de geschiedenis er maar op na. De meeste mensen moeten hun kasgeld aanhouden in de valuta, die de rekeningen en de belastingen betalen. Maar voor 'overtollig' kasgeld, komen maar enkele valuta's in aanmerking, want de meeste andere 'valuta's' zitten klem met kapitaalcontroles, vaak zonder enige rechtsstaat.

      https://www.imf.org/en/News/Articles/2024/05/07/sp-geopolitics-impact-global-trade-and-dollar-gita-gopinath

      DS

      Verwijderen
  10. Beste heer Schmull,

    Hoe groot is de impact van een ineenstortende Yen tov de USD? Recentelijk zijn er al wat interventies van de BOJ geweest rondom +-160 level; kan dit mogelijkerwijs indirect leiden tot een spike in rates en de ommekeer in de markten (to the downside)?

    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De uiteindelijke reden voor de zwakte in de Yen is het verschil tussen de officieele rente van de Bank of Japan en de Amerikaanse Federal Reserve. Maar zodra de FED de rente verlaagt, kan de Yen weer herstellen. Zoiets duurt wat langer dan verwacht, maar het is in zicht. Ondertussen lijkt de Japanse economische groei de goede kant op te gaan, er zijn bedrijfshervormingen en consumentenbestedingen zijn bemoedigend, vanwege stijgende lonen. Verder heeft de zwakke Yen, het zwakst in 34 jaar, ervoor gezorgd, dat Japanse aandelen (MSCI Japan) in de laatste 12 maanden met 14% in USD zijn gestegen. Maar een zwakke Yen betekent wel, dat import, zoals voedsel & energie, duurder wordt. De export krijgt echter de wind mee.

      DS

      Verwijderen
  11. https://www.zerohedge.com/economics/china-facing-epic-deflationary-crash-it-can-no-longer-hide

    Beste Diederik , China de voorloper van een wereldwijde deflatie tsoenami ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Het is al enige tijd onmogelijk om te weten te komen, hoe de Cinese economie er werkelijk uitziet. Vele cijfers zijn onbetrouwbaar of verdwijnen gewoon, zodra die zwak of negatief zijn. Ondertussen is het Westen bezig om hoge tariefmuren te bouwen tegen de import uit China (EV's & zonnepanelen). Dit is het begin van een trend en niet symbolisch. Maar protectionisme verergert inflatie. De deglobalisering, die we nu beleven, zal overal de levensstandaard verlagen. Zeg de wereldvrede maar vaarwel.

      https://www.oxfordeconomics.com/resource/the-latest-export-from-china-is-deflation/#:~:text=The%20policy%20of%20pouring%20fiscal,the%20rest%20of%20the%20world.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor u antwoord , u verwacht de komende jaren steeds hogere inflatie , ( stagflatie ) , maar u heeft het over deflatie als eind scenario ?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      Tijdens stagflatie, is de economische groei zwak, terwijl prijzen nog steeds stijgen. Stagflatie is een tussen-station en kan enkele jaren duren. Maar uiteindelijk is er deflatie te verwachten, met over het algemeen dalende prijzen, omdat de gemiddelde burger zijn wonden moet likken, vanwege de te hoge schuld en ook vanwege grimmige geopolitieke ontwikkelingen, zoals tariefmuren, die leiden tot een inkrimping van de wereldhandel. Elke excessieve monetaire stimulering moet op een gegeven moment 'onverwacht' worden gedraaid. De bomen groeien nooit tot in de hemel.

      DS

      Verwijderen
  12. https://www.business-standard.com/world-news/key-debt-ratio-resumes-rise-as-global-debt-burden-hits-record-315-trn-iif-124050701393_1.html

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Beste heer Schmull , in deze video wordt beweerd dat de huizen prijzen hoog moeten blijven omdat de schulden die erop zitten dienen als onderpand voor het nieuwe monetaire stelsel , klopt het wat hier beweerd wordt ?

    https://youtu.be/sNkm-lJeQCw

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Natuurlijk wil men hoge huizenprijzen, als men een hypotheek heeft. Natuurlijk wil men inflatie, als de wereld diep in de schuld zit. Natuurlijk wil men inflatie en hoge begrotingstekorten, als er een wereldoorlog opdoemt.

      Maar de realiteit is, dat alles een cyclus heeft, zelfs in socialistische/communistische landen, waar alles van iedereen is en niets voor niemand. Zie de problemen van China, die nu eindelijk niet meer kunnen worden vervalst.

      Hoe dat nieuwe monetaire stelsel eruit ziet, weet nog niemand. Zo'n monetair stelsel ontwikkelt zich over vele generaties heen. Dat wordt niet opgelegd. Er zijn wel enkele hoofdrolspelers van het eerste uur, waardoor de Dollar helemaal niet van haar voetstuk wordt gestoten, ondanks alle spookverhalen.

      Huizenprijzen gaan op en neer, al naar gelang de economie en de werkgelegenheid. Plus demografie. Kijk maar naar Japan, waar er, door de vergrijzing, 9 miljoen LEGE huizen bestaan. Hoeveel zouden die nu waard zijn? Jammer voor de hypotheekverstrekkers!

      DS

      Verwijderen
  14. Bedankt voor uw uitleg. Maar als de huizen prijzen 50% zouden dalen , dan kunnen de banken toch niet verwachten dat zomaar iedereen dit verschil even bijstort , ook al staat dit in de algemene voorwaarden ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Natuurlijk wel. Eigen schuld, dikke bult. Tussen 1995 en 2008, stegen de huizenprijzen in Spanje met 300%, waarna de instorting volgde. Ruim 500,000 Spanjaarden verloren hun huis, maar niet hun hypotheek. Verder waren duizenden huizen gebouwd, zonder toestemming, maar met steekpenningen voor ambtenaren. Duizenden huizen moesten worden afgebroken. U kunt niet verwachten, dat de hand boven uw hoofd wordt gehouden, als u geen volledige (hypotheek-vrij) en legale eigenaar bent.

      DS

      Verwijderen