Translate

woensdag 10 januari 2024

IN LICHTERLAAIE


IN LICHTERLAAIE

Het lijkt wel of de gehele wereld in lichterlaaie staat. Mensen, jullie hebben nog niets gezien! (‘You ain’t seen nothing yet!’). Het is weer zover. Er is een perfecte storm op komst. Alles wordt anders. Het wereldsysteem kraakt en stevent af op een economische en politieke crisis. De overgang naar een nieuwe wereldcyclus gaat hoogstwaarschijnlijk gepaard met de, al of niet, geleidelijke val van het, steeds meer gammele en kwetsbare, hedendaagse economische en politieke systeem. Vergeet even of er een zachte of harde economische landing voor de deur staat. Tot de verrassing van de meesten komt er echter een CRASH LANDING.



Geen nood. De wereld blijft na zo’n overgang gewoon doordraaien. Het voortbestaan van de mensheid dreigt weliswaar even te wankelen, om welke reden dan ook, maar overleving, hoewel nooit gegarandeerd, is niet onderhevig aan enige twijfel. Dat komt, omdat de natuur een eindeloos vermogen heeft om de gevolgen van zo’n overgang op te vangen. Zo’n overgang lijkt in de geschiedenis nu eenmaal gedurende elke generatie plaats te vinden. De huidige overgang is vergelijkbaar met die van de jaren ‘30 en ‘40, met onvoorstelbare geo-politieke gevolgen.

Wat heeft de geschiedenis ons in de laatste 124 jaar geleerd? Ondanks alles, lopen er een record aantal mensen op de aardbol rond. De gemiddelde levensstandaard en de gemiddelde leeftijd zijn nog nooit zo hoog geweest. De technologische vooruitgang is ongeevenaard en lijkt zich te versnellen. Wie had dat gedacht, na 2 wereldoorlogen, met resp. 22 miljoen en 75 miljoen slachtoffers, na alle epidemieen (de 'Spaanse' griep eiste alleen al 50 miljoen(!) slachtoffers), na de Koreaanse oorlog, met 5 miljoen slachtoffers, en na de Vietnamese oorlog, met 4 miljoen slachtoffers. Er is hier te weinig ruimte om alle andere oorlogen ook nog te vermelden. Maar niets is eeuwig. De mensheid is vindingrijk en is in staat om de beerput van alle ellende, steeds opnieuw, links te laten liggen.


UTOPIA OR HELL? EEN ONHOUDBARE TREND! ALLE KUNST EN VLIEGWERK ZAL TIJDELIJK BLIJKEN. HET UUR VAN DE WAARHEID IS NABIJ --



(TRADINGECONOMICS)(GROSS DEBT TO U.S. GDP)(2023) - WHAT 'GO BIG' MEANS!
OM HET SCHIP VAN STAAT WEER RECHT TE TREKKEN, ZULLEN DE BELASTINGEN SCHERP WORDEN VERHOOGD, NET ZOALS NA DE TWEEDE WERELDOORLOG.

Het kunstmatig ‘bellen blazen’, waarbij er allerlei bubbels ontstaan, die tijdelijk een goed gevoel geven, vooral bij de bezitters van bepaalde activa, en de cyclus rekken, is nog niet helemaal voorbij, met de spannende verkiezingen, overal ter wereld,  in het vooruitzicht. Maar het loopt wel op zijn laatste benen. De langverwachte rentedaling in Amerika zal dit jaar weinig voorstellen, terwijl de inflatiecijfers blijven tegenvallen. Dat komt, omdat het monetaire beleid, om politieke redenen, tijdelijk nog veel te soepel is. Dus het is hoog tijd om het noodlot niet langer te tarten. Want de goede tijden komen ten einde (nog een laatste ‘Melt-Up’ in 2024?) en vereisen een defensief, ‘risk-off’, beleggingsbeleid, met een hogere kasgeldpositie (of equivalent) dan normaal, voordat het te laat is. Hoe hoger de boom, hoe zwaarder de val.

(J.P. MORGAN) - VERMOGENSBEHEERDERS ZIJN, SINDS 2014, NOG NOOIT ZO POSITIEF GEWEEST. MAAR ALS HET EVEN TEGENZIT, DAN BREEKT DE HEL LOS.

Fiatgeld, dat niet gebaseerd is op iets tastbaars, maar zomaar uit de dunne lucht kan worden getoverd, ook al gebeurt dat via een ruil van activa ('asset swap'), is helemaal afhankelijk van vertrouwen. Dat vertrouwen staat op het spel, als er geen einde komt aan de exponentieele kredietexplosie en het socialiseren van speculatieverliezen. De natuurwetten in een vrije markt kunnen niet eeuwig worden gemanipuleerd. Er is al veel te lang gestreefd naar een onmogelijke werkelijkheid ofwel een Utopie, waar zulke wetten niet meer zouden gelden.

Alle vergissingen van onze grootouders en overgrootouders, niet zozeer van onze ouders, schijnen tegenwoordig te worden herhaald. Daarom worden vele activa niet gewaardeerd tegen de geldende marktprijs (mark-to-market), zoals vroeger, om de schijn van financieele gezondheid (solvabiliteit) hoog te houden. Men handelt als Klaas Vaak in Sprookjesland. Geen man overboord. Alle pijn is immers tijdelijk. Een kniesoor, die daarover valt. Behalve als men ontwaakt en wakker ligt over activa, die op drijfzand zijn gebouwd. De reeele marktprijs, niet een of andere formule, is de uiteindelijke scheidsrechter of men staat of valt.


Maar was 2023, tegen de algemene verwachting in, dan geen grandioos beursjaar? De S&P 500 index was immers omhoog met 26.6%! Maar dat was voornamelijk te danken aan een handjevol aandelen, zoals Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook), Microsoft, Nvidia en Tesla. Meer dan 40% van de aandelen in de S&P 500 index daalden. Tussen 1970 en 1972, vond ook een dergelijk fenomeen plaats, de 'Nifty Fifty'. Die werden toen beschouwd als 'one-decision-stocks'. Degenen, die zich lieten meevoeren op de golven van de hype van zulke aandelen, die destijds 'in de mode' waren en werden beschouwd als 'redelijk geprijsd', kwamen van een koude kermis thuis. Een instorting van 75% volgde en fondsen, zoals Polaroid gingen uiteindelijk failliet.

Niemand weet, wanneer de wind draait. Meta (Facebook), bijvoorbeeld, steeg in 2023 maar liefst met 194%. De algemeen directeur, de 39-jarige Mark Zuckerberg, deed onlangs aandelen ter waarde van $ 500 miljoen van de hand, maar hij is nog steeds verreweg de grootste aandeelhouder met 13.5% van de aandelen, ter waarde van $ 120.5 miljard dollar. Andere grote aandeelhouders, zoals Vanguard, Blackrock en Fidelity hebben hun belang juist verder vergroot. Daarom gaan straks massa's beleggers het schip in, omdat kuddegeest hoogtij viert. Helaas is een saai en defensief beleggingsbeleid nooit populair, maar dat is nu juist meer dan ooit noodzakelijk.




Wat zich in China, de tweede economie ter wereld, afspeelt, blijft niet in China. Zal China straks haar deflatie exporteren naar de rest van de wereld? Zal de komende werelddepressie haar oorsprong vinden in China? De Chinese beursaandelen (MSCI CHINA) gaan al jarenlang bergafwaarts en hebben onlangs een nieuw dieptepunt bereikt. Er is daar sprake van een veel grotere financieele crisis dan in 2008! Vele banken en lokale overheden (90% is in gebreke) zijn allang failliet, omdat de crisis in Chinees onroerend goed nu pas goed uit de hand loopt.

Tegelijkertijd dreigt de crisis in commercieel onroerend goed, wereldwijd, veel grotere vormen aan te nemen dan verwacht. De afwaarderingen zijn vooralsnog aan het verergeren, terwijl er een ongelofelijk aantal objecten nog boven de markt hangt. Een kantoortoren in Washington (D.C.)(Bethesda) is onlangs verkocht voor $ 30 miljoen, wat 80% LAGER was dan 4 jaar geleden, NA tientallen miljoenen dollars in renovatiekosten! Zo ziet een 'ondenkbare' economische depressie eruit!


DIEDERIK SCHMULL, 10 Januari, 2024, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.






(NYT)


MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Er is een MEET, GREET & HAPJE ETEN op 26 Januari a.s. (zie hieronder). KOMT U OOK?

28 opmerkingen:

  1. Zijn Chinese aandelen ondertussen niet behoorlijk goedkoop? De current CAPE is blijkbaar 9.5.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Zelfs doorgewinterde beleggers in Chinese aandelen zijn daarover zeer onzeker geworden. De hoofdreden is de schuld als percentage van de economie, die veel groter blijkt, dan de officieele cijfers. Natuurlijk kan men China beschouwen als een vorm van spreiding, ondanks alle twijfels. Het is een enorme markt, die men niet kan negeren. Vele beleggers zijn nu 'onderwogen'. China is weliswaar 'goedkoop' in vergelijking tot alle andere markten, maar het Chinese communistische systeem sluit vergelijkingen met de meeste andere markten uit.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  2. hadewych von mises10 januari 2024 om 14:57

    Heer Schmull, bedankt voor deze blogpost, het houdt ons alert! Wat zou uw top 3 zijn van beleggingen/investeringen voor het komende decennium, uweetwel, die zo gegeerde Roaring Twenties?
    Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      Het komende decennium kan wel eens 'het verloren decennium' worden. Kortlopende staatsleningen met 5% plus rendement lijken de winnaars te kunnen worden. Maar eersteklas aandelen met een relatief betrouwbaar dividend (een dividend is nooit gegarandeerd, zoals een Coupon op een staatslening) verdienen de voorkeur. Dus 'goedkope' kleine aandelen en 'goedkope' aandelen in de ontwikkelingslanden dienen te worden gemeden, ondanks alle aanbevelingen. Men moet zelf op zoek gaan naar individuele aandelen.

      DS

      Verwijderen
  3. Diederik.....je kennis van de financiele markten en je nuchtere kijk daarop, wordt door weinigen geevenaard....imho.....toch denk ik dat je weet, dat dit "sprookje" veel langer kan doorgaan dan wie dan ook voor mogelijk houdt....decennia wellicht....de trucendoos is nog niet leeg....en de ontnuchteringsfase is te schrikbarend.....daarom blijft men alles in het werk stellen die zo lang mogelijk uit te stellen......peter

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bitcoin (ponzi 64 digitale tekens uitkomst van een verzonnen som) is nu ook al toegelaten in het CASINO ETF land, de wereld is gek geworden??? Wat gaat dit doen met CBDC's?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Dennis Kelleher, president and CEO of Better Markets, a Wall Street watchdog group, reacted furiously, saying that the SEC had come to the crypto world’s rescue “by approving a trusted and familiar investment vehicle that will enable the mass marketing of a known worthless, volatile, and fraud-filled financial product to Main Street Americans.”

      He made clear that he didn’t accept the argument that regulated Bitcoin futures provided enough protection for investors. “Bitcoin and crypto are worse than the chips you can buy at a casino because at least the casino is regulated; the spot Bitcoin market is not and that’s what the ETF is going to be pricing. There will be no SEC regulation or policing of Bitcoin.”

      DS

      Verwijderen
    2. Centralised vs decentralised , legal or illegal, regulated and not regulated ...als de SEC ook alles op een hoopje gooit moet het erg gesteld zijn met het financieel systeem en kan je niet anders dan besluiten dat ze ook druk gezet zijn van enkele grote spelers (JP Morgan, Goldman Sachs, Vanguard , Blackrock, State Street...)

      Verwijderen
    3. @HVC

      De SEC was juist uiterst kritisch over een Crypto ETF. Daarom duurde het ook zo lang. Maar de machtige lobby van de financieel belanghebbenden, die erop uit zijn om via een ETF forse vergoedingen op te strijken van de schaapachtige Jan en Alleman, heeft uiteindelijk gewonnen. Niemand is opgewassen tegen zulke lobby's.

      DS

      Verwijderen
  5. Zal China straks haar deflatie exporteren naar de rest van de wereld?

    Volgens dit artikel niet :

    https://charleshughsmith.blogspot.com/2024/01/the-chinese-connection-heres-why.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Mee eens. Daarom volgt er eerst een periode van stagflatie, voor de onvermijdelijke deflatie. Net zoals in de jaren '70, toen de rentedaling tijdelijk was. De deflatie volgde toen op de rente van 20%. In vele delen van de wereld was er een pijnlijke economische neergang begin jaren '80. In zo'n periode kunnen obligaties uitsluitend tegen steeds hogere rendementen worden geplaatst, wat duidt op een structurele tegenwind in de obligatiemarkt. China's loonkosten zijn weliswaar gestegen, maar er is daar teveel van alles -- enorme overcapaciteit, die niet binnen China zal blijven.

      DS

      Verwijderen
  6. Vanaf minuut 45 https://www.youtube.com/watch?v=V8bQ-2F6kAI

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zeer actueel... https://zensecondlife.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  8. China and Japan stopped buying US debt in 2020/2021, they have their own major economic problems. So government urged US banks to buy debt from government, promising no rate hikes for foreseeable future. Inflation came and the Fed promptly hiked rates at historic levels. That left banks in 💩 hole, and now most of them are insolvent. In March Bank Term Funding Program expires. Also about 14 trillion in debt is about to be refinanced. March will probably be dump month, with Fed finally making moves. Very interesting times are on a horizon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Indeed. The good times are coming to an end. The era of 'easy money' is over. Prepare yourself for a major downward adjustment of the financial markets. Rate cuts are not justified with low unemployment and still too high inflation. Just look at the prices of a basket of groceries today compared to 3 years ago. Pundits, who are positive, have an interest in promoting rosy forecasts in overvalued markets.

      DS

      Verwijderen
  9. Berichtje van gisteren

    Water, een radio op batterijen en een zaklantaarn. Dat moet iedereen wat NAVO-topmilitair Rob Bauer betreft in huis hebben, ter voorbereiding op een mogelijke crisis of oorlog. Vrede is niet gegarandeerd, stelt Bauer. Maar moeten we ons echt zorgen maken over een oorlog en hoe bereid je je daadwerkelijk goed voor?

    We worden klaargestoomd voor oorlog....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Voor wie dit betoog nog niet had gezien. Dit gaat over dictator Trump

    https://x.com/DevliegerErik/status/1748628115646001225?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Diktator? Hij dwingt respect af door de oorlogen die hij heeft beeindigt!

      Verwijderen
  11. Queen Maxima of the Netherlands at WEF24:

    “A digital ID is good for knowing who got their vaccination or not”

    They literally think you are a slave and they get to tell you what is injected in your body, for the “greater good” of course.

    https://x.com/JoshWalkos/status/1748385165737361726?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://x.com/Symphony_res/status/1748999514868883735?s=20

      Verwijderen
    2. Na de uitspraken van Maxima dient het kabinet af te treden. Dat is zuiver. Maar Maxima stopt niet!

      Maxima is volgens de Grondwet 'onschendbaar' en de ministers zijn verantwoordelijk voor haar uitspraken.

      https://x.com/JoostNiemoller/status/1748839706555568543?s=20

      Verwijderen
    3. @Ds Toch zijn er nog velen die zeggen: "Dat gaat niet gebeuren. Mensen zullen daar niet voor stemmen en slapen rustig verder"

      Verwijderen
  12. Wat gaat Europa hiervan voelen:

    https://www.iex.nl/Index-Koers/150176326/CHINA-Shanghai-Composite.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  13. https://rumble.com/v443gri-pushback-to-tyranny-and-control-increases-in-2024-catherine-austin-fitts.html

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Popcorn klaar? TRUMP is COMING!

    https://x.com/myhiddenvalue/status/1750755397793988654?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  15. https://www.mauldineconomics.com/frontlinethoughts/going-bang

    BeantwoordenVerwijderen