Translate

dinsdag 26 december 2023

VAN PEPERDUUR TOT SPOTGOEDKOOP


VAN PEPERDUUR TOT SPOTGOEDKOOP

Activa worden pas spotgoedkoop, als men echt in zak en as zit. Maar tegenwoordig kan het niet op. De ene dure meevaller volgt op de andere. Het feest blijft maar doorgaan. Hogere rentes en de indamming van liquiditeiten (quantitative tightening - QT) hebben de markten, tot nu toe, nog niet mogen deren. Sommigen hebben het al over een nieuwe Bullmarkt, een nieuwe structurele opgaande trend! Net zoals trouwens het geval was op het hoogtepunt van vorige cycli van 1929, 2000 en 2008, waarna een ernstige economische crisis 'onverwacht' plaatsvond. Het aantal aandelen, dat stijgt, wordt steeds kleiner, wat een ernstige waarschuwing is voor het komende einde van de goede economische tijden. De Bullmarkt in de S&P 500 index sinds 2010 (13 jaar) was al de langste in de geschiedenis.


(HUSSMAN) - DE BEURSWAARDE VAN NIET-FINANCIEELE ONDERNEMINGEN TEN OPZICHTE VAN FINANCIEELE ONDERNEMINGEN. DIT WORDT BESCHOUWD ALS DE MEEST BETROUWBARE INDICATOR VOOR HET KOERSRENDEMENT OP LANGE TERMIJN. DEZE INDICATOR STAAT NU BOVEN DIE VAN 2000! DE KOMENDE TERUGVAL IN DE BEURSKOERSEN ZOU WEL EENS SCHOKKEND KUNNEN WORDEN. 

Maar zoiets wil men toch helemaal niet horen. De moderne mens is immers stukken slimmer geworden. Men leeft nu veel langer en is veel rijker dan vroeger, terwijl men veel minder behoeft werken. Herinnert u zich nog de invoering van de 40-urige werkweek van 5 dagen in de jaren '50? Dat had veel voeten in de aarde! Niets doen en toch betaald worden? Wat een dijkbreuk was dat! Tegenwoordig is een 36-urige, of zelfs een 32-urige werkweek de norm, ondanks de financieele uitdaging. Zelfs een leven zonder werken, met een gegarandeerd inkomen, is in zicht! Want men wordt erop voorbereid, dat de mensheid op den duur wordt vervangen door hele begaafde machines (AI). Wordt de mensheid misschien overbodig? Dat is even slikken!



De markten zijn nu eenmaal tot alles in staat, ongeacht de mogelijk harde realiteit. De gevoelens en emoties van een mens worden vaak heen en weer geslingerd. Dit doet denken aan een geestesstoornis. Maar de onheilspellende trend neemt uiteindelijk toch de overhand. 'Himmelhoch jauchzend - zu Tode betruebt' ('Up one minute, down the next'). De afstraffing na een hausse is aanzienlijk. Daarom is vroegtijdige voorbereiding daarop van levensbelang. De angst om de boot te missen ('Fear of missing out - FOMO') is een killer, vooral als dat gepaard gaat met excessieve hefboomfinanciering. Bent u ook misleid door het afsluiten van een tophypotheek? De huidige hausse, vooral die in de Amerikaanse markten, stelt de Dot-Com hausse van 2000 in de schaduw. Die enorme hausse van 1995 tot 2000 (NASDAQ index plus 582%) leidde tot een verlies van 75% voor het gemiddelde technologie-aandeel in de daaropvolgende 2 jaar. Dat was even slikken!




(THECHARTSTORE) - DE S&P 500 INDEX, NA AFTREK VAN INFLATIE, STAAT NA 94 JAAR NIET HOGER DAN IN 1929, NA AANPASSING AAN DE GROEI VAN DE GELDHOEVEELHEID (M2). IS 150 JAAR VAN KOERSWINSTEN EEN SPEL VAN ROOK EN SPIEGELS ('SMOKE & MIRRORS') GEWEEST?

Na een koortsachtige beurshausse, volgt een langdurige periode van geen of zelfs negatief rendement. Zo'n periode duurt soms minstens 5 of 10 jaar. Maar na de beurshausse van de Japanse Nikkei 225 index van liefst 24 jaar (1965 - 1989), staat deze leidende beursindex sindsdien, 34 jaar later, nog steeds beneden dat hoogtepunt van 1989!
 


(NIKKEI 225 INDEX) - ZELFS NA 34 JAAR, STAAT DE JAPANSE BEURSINDEX NOG BENEDEN HET HOOGTEPUNT VAN 1989.

(KATUSA) - DE VERHOUDING VAN DE WAARDE VAN  GRONDSTOFFENPRIJZEN TEGENOVER BEURSKOERSEN IS HISTORISCH GEZIEN LAAG. INTERESSANT! DAT BETEKENT ECHTER NIET AUTOMATISCH, DAT GRONDSTOFFEN IN PRIJS ZULLEN STIJGEN. HET KAN ZIJN, DAT BEURSKOERSEN MET 50% DALEN, WAARDOOR HET PLAATJE ER WEER ANDERS UITZIET. BOVENDIEN HEBBEN AANDELEN VAAK EEN DIVIDEND. EEN DIVIDENDRENDEMENT IS OP LANGE TERMIJN UITERST BELANGRIJK VOOR HET TOTALE RENDEMENT VAN EEN BELEGGING. GRONDSTOFFEN ONTBEREN ZO'N STOOTKUSSEN EN ZIJN DAAROM MOEILIJK TE WAARDEREN. VANDAAR DE STEEDS TERUGKERENDE BOOM/BUST CYCLUS, WAT ONGESCHIKT IS VOOR DE GEMIDDELDE BELEGGER.

Als alles in de uitverkoop is, dan zijn er pas unieke kansen voor moedige beleggers. Zulke beleggers hebben die kansen geduldig afgewacht met voldoende geldmiddelen of kasequivalenten, zoals kortlopende staatsleningen, waardoor zij kunnen toeslaan, als de meesten hun wonden likken en steen en been klagen. Geduld is een schone zaak, maar in onze maatschappij helaas een zeldzaam goed!

Geduld is het vermogen om bevrediging uit te stellen. Het is gebleken, dat geduld goed is voor de gezondheid. Men raakt minder verslaafd aan wat schadelijk is voor het lichaamsgestel. Men moet nooit het idee hebben, dat men altijd tijd tekort komt, behalve als het soms erop aankomt. Daarom moet geduld worden aangeleerd. Ongeduld is een vorm van woede (Jacquelyn Ferguson), waar de schuld wordt gegeven aan een ander. Ga conflict dus uit de weg. Wachten is zo natuurlijk als de seizoenen. Om te kunnen planten, moet men wachten op goed weer. Maar lange termijn beleggers moeten juist wachten op slecht weer!

Verder is een volgzame mentaliteit ('kuddegeest') menselijk, maar funest. Zonder een eigen oordeel de massa volgen, leidt tot veel onheil. Hopelijk vertrouwt men het niet ('smell a rat'), voordat het te laat is. Het duurt soms heel lang, voordat men deze noodzakelijke beleggersmentaliteit onder de knie heeft.


DIEDERIK SCHMULL, 26 December, 2023, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

 MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.



UP, UP AND AWAY! REALLY? OF KEERT DE WAL HET SCHIP?




22 opmerkingen:

  1. Beste heer Schmull, wederom een topstuk, een goed eindejaar en een gezond en gelukkig 24, waar ik naar je volgende columns uitkijk! Gr, Johan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hadewych von mises27 december 2023 om 12:09

    Eventjes weer met de voeten op de grond, waarvoor dank, heer Schmull! En moge u een gezond en vrede-vol 2024 beleven!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens een toonaangevend Brits advies bureau wordt het VK de komende 15 jaar de best presterende grote economie van Europa. Uw visie ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      https://www.linkedin.com/pulse/uk-economy-outstrip-europe-over-next-15-years-richard-ambler/

      Voorspellen van de toekomst is een glibberige tak van sport. Wie weet, welke verrassingen ons nog te wachten staan. Maar het effect van Brexit heeft de doemdenkers, tot nu toe, ongelijk gegeven, omdat de U.K. minder afhankelijk is van Europa dan verwacht. Opvallend is, dat de financieele sector zo'n grote speelt en die sector lijkt juist scherp in te krimpen, wat vooral Londen, als internationaal financieel centrum, treft. Maar het talent weigert te verhuizen en het is in de U.K. veel bedrijfsvriendelijker dan het grootste deel van Europa, waar het bedrijfsleven vaak wordt beschouwd als een noodzakelijk kwaad. Verder wordt de U.K. veel minder gehinderd door bureaucratie, m.n. betreffende de ontwikkeling van banden met Azie, waar de meeste groei is. Er zijn vele traditionele banden met bijvoorbeeld India, wat nu een Mega-Cyclus zou kunnen beleven. Ondergetekende woont nu al 44 jaar in de U.K. en heeft elke neiging om terug te keren naar Nederland toch de bodem ingeslagen, vanwege de enorme attractie van vooral Londen, de 'hoofdstad' van de gehele wereld met het meeste talent op allerlei gebied.

      DS

      Verwijderen
    2. Peter Hitchens ziet in UK Trumpiaanse omwenteling op grond van onvrede buiten London komen....
      https://www.youtube.com/watch?v=wIRy_SMLI24
      dank voor uw bijdragen in 2023

      Verwijderen
  4. https://zensecondlife.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Trump in tweede staat VS van stembiljet gehaald
    https://x.com/RTLnieuws/status/1740552166883111296?s=20 Wat stat er te wachten? Een burgeroorlog?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Helemaal niets aan de hand. Colorado is al teruggedraaid. Stel je voor, dat degenen, die door Biden benoemd zijn, kunnen beslissen, wie op het stembiljet verschijnt. Dit is weer goed voor miljoenen extra stemmen. Domoren.

      DS

      Verwijderen
    2. De MSM: Uit de peilingen blijkt dat heel veel amerikanen vinden dit allemaal flauwekul maar mocht hij veroordeelt worden voor de verkiezingen dan vinden ze het plotseling geen flauwekul. Wat een BS https://www.youtube.com/watch?v=rARRBSO0hlU&t=325s

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      Biden and the Democrats simply do not trust the American voter in a free and fair election.

      state and federal courts in Michigan, Minnesota, New Hampshire, Arizona, Florida, Rhode Island, and West Virginia, along with 10 more federal jurisdictions, have rejected "these bad-faith, bogus 14th Amendment ballot challenges."

      "The Maine Secretary of State is a former ACLU attorney, a virulent leftist, and a hyper-partisan Biden-supporting Democrat.

      the question will ultimately be decided by the US Supreme Court, which constitutional scholar Jonathan Turley says "will be overturned because it is wrong on the history and the language of the 14th Amendment."

      https://www.zerohedge.com/political/democrat-secretary-state-kicks-trump-maine-ballot?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=2123

      DS

      Verwijderen
  6. Beste heer Schmull , slaan we een recessie/depressie/deflatie over , of is dit te vroeg gejuicht. Alles lijkt nog redelijk stabiel , huizenmarkt , economie , inflatie , etc etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Als een unanieme mening, zoals een 'zachte landing' de ronde doet, moet men oppassen. Meestal gebeurt het tegenovergestelde. Er zijn al talloze signalen, dat er een recessie of erger voor de deur staat, ook al probeert Biden en de zijnen zoiets in een verkiezingsjaar te voorkomen. Uitstel is geen afstel. De 'smart money' ziet die bui al hangen. Het domme geld koopt grootscheeps Call-opties! Dus dit is echt de stilte voor de storm.

      DS

      Verwijderen
  7. 'De 'smart money' ziet die bui al hangen. Het domme geld koopt grootscheeps Call-opties! Dus dit is echt de stilte voor de storm' .... Maar wat doet het 'slimme geld' dan op dit moment Diederik? Gelukkig Nieuwjaar, dank je voor het delen van je blog, veel liefde toegewenst in 2024 en natuurlijk een goede gezondheid!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FILIP MORTIMER

      Een slimme en geduldige belegger is Warren Buffett (Berkshire Hathaway). Hij streeft ernaar om activa te kopen, beneden hun intrinsieke waarde (Value Investor). Hij beoogt om $ 30 miljard kasgeld of equivalent (kortlopende US Treasuries) achter de hand te houden, maar zit nu op zo'n $ 157 miljard (ruim 30% van AUM, assets under management).

      ZH heeft het recentelijk over een 'Safe Haven Panic'. Maar dat lijkt onderhevig aan plotselinge verandering -

      https://www.zerohedge.com/markets/massive-safe-haven-panic-bid-bonds-gold-swissy-sparks-dollar-exodus?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=2121

      Door de wisselvalligheid van het sentiment door de mogelijke 'pivot' (draai) van de FED, is er onlangs sprake geweest van enorme Short Covering. Dus de markt kan verkeerde signalen geven van technische, niet fundamentele, aard.

      DS

      Verwijderen
  8. Mijn hemel wat is geduld hebben toch moeilijk. Wanneer gaat de wind echt uit een andere hoek waaien?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Even een kippenvel momentje: https://x.com/TrumpDailyPosts/status/1743319302445678694?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeg dat wel. Als dit soort emotionele reclamebespeling het van de rauwe, onrechtmatige werkelijkheid zou kunnen gaan winnen, bijvoorbeeld in het Hooggerechtshof en ook in het kiezerssentiment. Wat zou dat dan voor de toekomst van de USA betekenen?

      Verwijderen
  10. https://businessam.be/grote-chinese-schaduwbank-zhongzhi-vraagt-faillissement-aan-investeerders-zijn-vermoedelijk-tientallen-miljarden-kwijt/


    Dit ziet er niet uit voor china

    BeantwoordenVerwijderen
  11. En wat denken we van de introductie van het PONZI Bitcoin ETF gebeuren??? Wat is uw visie??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Of er wel of geen ETF komt in Cryptos, de speeltjes van de Pump & Dump secte, is minder belangrijk dan de practische toepassing daarvan in het geldverkeer. Zelfs na 10 jaar, is dat nog volledig onduidelijk. De huidige 'prijs' lijkt dit evenement plus de komende 'halving' al te hebben verdisconteerd ('front running'). Dus serieuze beleggers moeten zich verre houden van dit gokspel. Het heeft niets te maken met beleggen. Maar het staat een ieder vrij om, welke gok dan ook, te wagen, mits men het maar niet probeert op te dringen bij hen, die het zich niet kunnen veroorloven.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises9 januari 2024 om 15:40

      Wat ik ook niet meteen begrijp, is dat men (- BTC gaat toch over geDECENtraliseerd 'geld'? -) nu storm loopt voor ETF's die via banken e.d. lopen ... Kan het méér geCENtraliseerd en prijsmanipulatief?!?

      Verwijderen
    3. Én dan in NL ook nog eens hoog belastbaar als belegging, Hadewych ;)

      Verwijderen