Translate

maandag 22 augustus 2022

ZET JE SCHRAP


ZET JE SCHRAP

De S&P 500 aandelenindex, de belangrijkste ter wereld, met 41% van wereldwijde beurswaarde, is nog steeds extreem overgewaardeerd en veel hoger dan de vorige hoogtepunten in 1929 en 2000. Een markt is echter tot alles in staat, omdat menselijke speculatie vaak geen grenzen kent. In een tijd van het vieren van de monetaire teugels via superlage rente en liquiditeitsverruiming (quantitative easing - QE), slaan menselijke paarden nu eenmaal opeens op hol. Maar niets is eeuwig. Op een gegeven moment moet het roer weer om, om welke reden dan ook. Dan worden de teugels weer aangetrokken met hogere rente en liquiditeitsverkrapping (quantitative tightening - QT). Er is zelden sprake van een zachte landing, zeker als de inflatie, zoals nu, het hoogst is in meer dan 40 jaar. Zet je dus schrap!

(MAC10)(18 Augustus, 2022): DE 40-JARIGE NEERGAANDE TREND IN RENDEMENTEN VAN HET ONDERPAND VAN HET INTERNATIONALE KREDIETSYSTEEM, NAMELIJK LANGE EN KORTLOPENDE AMERIKAANSE TREASURIES, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING, IS NOG STEEDS IN TACT, ONDANKS DE RECENTE STIJGING. ZODRA DE ONVERMIJDELIJKE WERELDRECESSIE ZICH AANDIENT, EN ER SPRAKE IS VAN DEFLATIE, NIET STAGFLATIE, DAN ZAL DIE NEERGAANDE TREND IN RENDEMENTEN ZICH VOORTZETTEN. STRUCTURELE VERGRIJZING EN STAGNATIE WORDEN, IN DE KOMENDE DECENNIA, IMMERS HET DEVIES.


(MAC10)(19 AUGUSTUS, 2022): DE TIJD ZAL HET LEREN! MAAR EEN INSTORTING VAN HET RENDEMENT VAN DE LANGE U.S. TREASURIES, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING, LIJKT NABIJ, IN TEGENSTELLING TOT DE ALGEMENE VERWACHTING.

De omloopsnelheid van het geld ('Velocity') is een maatstaf voor het aantal malen, dat geld van eigenaar verwisselt. Het kenmerk van structureel hoge inflatie is, dat geld een 'hete aardappel' wordt, wat steeds sneller wordt uitgegeven. Maar in de laatste 25 jaar, is het tegendeel het geval. De gemiddelde burger (70% van de economie) wordt ouder en voorzichtiger. Het is heel waarschijnlijk, dat geld in 2022 nog veel meer een 'koude aardappel' wordt dan in 2021, ondanks alle inflatiehysterie. 

Dat duidt, op een gegeven moment, op lagere inflatie en obligatie-rendementen, met een dienovereenkomstige waardestijging voor vastrentende waarden. De algemene opgang in de meeste riskante activa, zoals aandelen, grondstoffen en onroerend goed, die geen gegarandeerde afloopdatum noch rendement kennen, is daarom niet vol te houden. Alle bubbels barsten. Bubbels zijn, in de loop van de tijd, niets anders dan eendagsvliegen, en geen tekenen van welvaart.


(TRADINGECONOMICS)(19 Augustus, 2022)(VELOCITY M2 MONEY STOCK): ZONDER EEN STIJGENDE OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD ('VELOCITY') KRIJGT STRUCTURELE INFLATIE GEEN KANS.

Talloze internationale economische indicatoren vertonen nu een ernstige verzwakking. Zouden Centrale Banken daarom misschien plotseling rechtsomkeert maken ('pivot') en de monetaire teugels weer laten vieren? Hun onafhankelijkheid is immers niet onbegrensd. Politieke druk moet niet worden onderschat. Maar dan wordt de crisis in de kosten van levensonderhoud later nog veel en veel groter.

In de jaren '70, was de gemiddelde inflatie (15% tot 20%) veel hoger dan tegenwoordig, als gevolg van de 'Great Society', de oorlog in Vietnam en de energie-crisis van destijds. Er waren twee diepe recessies en een rente van 20% voor nodig om de gevreesde hyperinflatie te voorkomen. Dus zolang de energiekosten uit de hand blijven lopen, dan is een herhaling van zo'n scenario te verwachten. Maar tegenwoordig is de schuld, als percentage van de economie, vele malen groter. Daarom zijn een systeemcrisis en een economische werelddepressie, vergelijkbaar met de jaren '30, tegenwoordig niet ondenkbaar meer.

Men moet, op basis van hun geschiedenis, aannemen, dat beschaafde, ontwikkelde landen, zoals Amerika, Groot-Brittannie en Zwitserland, uiteindelijk nooit zullen bezwijken aan een onverantwoordelijk monetair beleid, richting hyperinflatie. De Eurozone is veel gecompliceerder. De meeste lidstaten hebben, historisch gezien, een uiterst twijfelachtig reputatie-risico en een banksysteem, dat nog steeds niet is opgeschoond.

Er is een hemelsbreed verschil in de mentaliteit en cultuur van Noord- en Zuid-Europa. Daarom lijkt de Euro vooralsnog, voor zolang het duurt, de richting op te gaan van de riskante valuta's van de meeste, exotische, opkomende landen, eventueel gepaard gaande met een beperking van het vrije kapitaalverkeer (kapitaalcontroles). Onlangs werd de Transmission Protection Instrument (TPI) in het leven geroepen om de zwakke lidstaten, indien nodig, van liquiditeiten te voorzien. Maar dat zou elke geloofwaardigheid van de Euro, als solide valuta, kunnen ondergraven. Is de Eurozone toch op weg naar 'fragmentatie', het tegenovergestelde, wat men juist beoogt?

Bovendien lijkt het kwetsbare Europa, welke niet zelfvoorzienend is in voedsel en energie, en zeer afhankelijk is van de wereldhandel, dit keer af te glijden naar een economische depressie en geen normale recessie. Voor het eerst in 10 jaar, heeft de Eurozone een tekort op de lopende rekening. Iets vreselijks speelt zich thans af in Duitsland, de economische motor van Europa, recht voor onze ogen. Haar inflatie is op weg naar een 70-jarig hoogtepunt! Haar overschot op de lopende rekening is al met 70% ingestort. Vergeet 'business as usual' oftewel enige normale gang van zaken. De Euro en de Europese Unie (EU) staan weer eens op de tocht. Rantsoenering van alles is in zicht. Houd rekening met het ondenkbare! Een economische depressie lijkt in Europa nu een kwestie van tijd. De barbaren kunnen Europa dan, zonder slag of stoot, weer innemen.


(BLOOMBERG)(22 Augustus, '22): DE DUITSE ELECTRICITEITSTARIEVEN ZIEN ERUIT ALS EEN VULKAANUITBARSTING. DIE UITBARSTING ZAL LEIDEN TOT DE SLUITING VAN TALLOZE FABRIEKEN, DIE, ZONDER GOEDKOPE RUSSISCHE ENERGIE, NIET MEER KUNNEN CONCURREREN OP DE WERELDMARKT. DUITSLAND IS DE VIERDE GROOTSTE ECONOMIE TER WERELD. DUS BEREID JE VOOR OP EEN HELE ZWARE KLUS!


(ROBIN BROOKS)(19 AUGUSTUS, 2022): DE EUROZONE HEEFT, VOOR HET EERST IN 10 JAAR, EEN TEKORT OP DE LOPENDE REKENING. DE EURO IS GEDOEMD OM NOG VEEL MEER TE VERZWAKKEN.

Inmiddels is de Dollar aanbeland op een 20-jarig hoogtepunt. Dat is heel pijnlijk voor degenen, die schuld hebben in Dollars. 80% van de wereldschuld luidt in Dollars, want het plaatsen en de handel van schuldpapier (obligaties) in andere valuta is veel moeilijker. Maar schuld in Dollars, is gelijk aan een 'short' op de Dollar, die later weer moet worden ingedekt.

Maar de klap op de vuurpijl zou een devaluatie zijn van de Chinese Yuan (Renminbi - RMB). Dan zou China haar overcapaciteit (deflatie) naar de rest van de wereld exporteren. China heeft haar monetair beleid al enkele malen onlangs versoepeld, vanwege ernstige economische tegenwind. China, de tweede economie ter wereld, laat het afweten als de economische motor voor de wereld, wat 20 jaar lang het geval is geweest.

Tegelijkertijd exporteert Amerika al haar inflatie via een steeds hogere, wellicht overgewaardeerde, Dollar. Dit heeft te maken met het gevoerde rentebeleid. Hogere rente trekt het internationale kapitaal aan. Alles is relatief. Amerika heeft een gigantische binnenlandse markt. De wereldhandel is slechts zo'n 13% van haar economie. Een hogere Dollar is voor Amerika dus geen echte halszaak.


(BLOOMBERG)(19 Augustus, 2022): DE DOLLAR-INDEX (DXY) IS, MET ONDERBREKINGEN, AL 14 JAAR IN EEN STIJGENDE TREND EN LIJKT DIE HARDNEKKIG VOORT TE ZETTEN, TEGEN DE ALGEMENE VERWACHTING IN.


(SALEM): DE DOLLAR-INDEX (DXY) LIJKT BEZIG AAN EEN BELANGRIJKE UITBRAAK NAAR BOVEN, RICHTING HAAR HOOGTEPUNT VAN RUIM 40 JAAR GELEDEN! DE DOLLAR IS TRADITIONEEL DE VLUCHTHAVEN IN EEN WERELDCRISIS. EEN WERELDCRISIS?


(SNIDER): DE CHINESE YUAN (RMB) LIJKT, TEGENOVER DE DOLLAR, UIT TE BREKEN NAAR BENEDEN. DIT IS EEN MOGELIJKE SLOOPKOGEL ('WRECKING BALL') VOOR DE WERELDECONOMIE!

De volgende crisis ligt op de loer. De financieele crisis van 2008 was o.a. het gevolg van riskante ('subprime') hypotheken, die netjes werden verpakt en doorverkocht. De illusie bestond, dat huizenprijzen nooit of zelden zouden dalen. Dit keer heeft de wereld te maken met de riskante activiteiten van 'niet-banken' ('shadow banks') en, niet op de beurs genoteerde, private markets, zoals private equity en private credit, die zich grotendeels aan het oog onttrekken. Er is daar sprake van enorme overwaarderingen, aggressieve boekhoudmethoden en zeer hoge schuldhefbomen.

Private markets, met een geschatte waarde van $ 9.800 miljard (Satyajit Das) zijn zeer illiquide en de prijsvorming is grotendeels een slag in de lucht. Maar bij een nieuwe financieringsronde komt de aap uit de mouw. Nadat Klarna ('shop nu, betaal later') in 2021 op $ 46 miljard werd gewaardeerd, volgde een instorting van 85% in 2022 bij een nieuwe financieringsronde. Vele bedrijven hebben ook nog vaak niet-tastbare activa, zoals software, die bijzonder moeilijk te taxeren zijn.
 
Bij stijgende financieringskosten, zoals nu, lopen vele bedrijven een hoger risico bij hun herfinanciering, vooral als zij afhankelijk zijn van kostbare rommelobligaties ('junk/high yield bonds'). Alleen al 30% (!) van de Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen hebben onvoldoende inkomsten om hun rentekosten te betalen en beleven regelmatig een negatieve kasstroom.

De rol van niet-banken ('shadow banks') in het kredietsysteem, waaronder vermogensbeheerders, zoals pensioenfondsen, is in de laatste 10 jaar scherp gestegen, aangemoedigd door het roekeloze beleid van superlage of negatieve rente en het gebrek aan deugdelijke regulering. Hun activa zijn in die tijd verdubbeld naar, naar schatting, $ 63000 miljard (Financial Times, 2022). Als waarderingen, om welke reden dan ook, onverhoopt zouden dalen, dan is een Tsunami van faillissementen te verwachten.

Maar deze aardverschuiving zou veel groter zijn dan de Grote Financieele Crisis van 2008 ( kosten: $ 5000 miljard) en vele malen groter dan het vliegensvlugge inferno bij cryptovaluta's in 2022  (kosten: $ 2000 miljard). Alles hangt af van vertrouwen, wat plotseling kan vervliegen, als het een en ander begint te schuiven en leidt tot bevriezing van activa. 

Een gokker, die denkt een goede neus te hebben voor unieke kansjes, krijgt, na verloop van tijd, meestal zijn verdiende loon. Een belegger, daarentegen, die zich inzet voor een belang in een gedegen bedrijf met dividendrendement, deert het niet als de koers onverhoopt met 50% daalt. Men moet de grillen van de beurs kunnen verdragen, anders is ervandoor gaan nog het beste. 

Daarom is het aanhouden van zo'n belang voor 10 jaar of langer bijna een voorwaarde voor succes. 80% van de kortetermijn-effecten- en optiehandelaren lopen tegen de muur en lijden verlies. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het oppassen geblazen. Maar als men met bloed, zweet, tranen, en genoeg tijd, het gedaan weet te krijgen om al slapende rijk te worden via een gespreide portefeuille van rendabele activa, dan is men pas goed bezig.

DIEDERIK SCHMULL, 23 Augustus, 2022, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.


'YES, WE CAN!' (I)


'YES, WE CAN!' (II)


(WARREN BUFFETT): BECOME A LONG-TERM INVESTOR, NOT A SHORT-TERM TRADER: BE PATIENT AND DISCIPLINED. INVESTING IS MORE ABOUT WHAT-TO-AVOID THAN WHAT-TO-BUY.

(LEE KUAN KEW - 1st PRIME MINISTER OF SINGAPORE (1959 - 1990): 'AMERICA IS NOT ON THE DECLINE.'




MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOG WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot eind 2022 of 2023. Een epidemie en een oorlog duren meestal vele jaren en reizen is een heel gedoe.

85 opmerkingen:

  1. Goed stuk heer Schmull.

    Von Greyerz is ook niet al te positief over wat ons te wachten staat.

    https://www.zerohedge.com/geopolitical/von-greyerz-autumn-epic-asset-collapses-higher-inflation-means-poverty-social-unrest

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geachte heer Schmull,

    Het is voor mij verwarrend wat u schrijft over de U.S. treasury ziet u de TLT / DTLA niet meer als een veilige (vlucht) haven met de aankomende recessie / crisis / depressie.

    Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De TLT/DTLA/IDTL (UCITS). 20+year Treasuries ETF's zijn wel degelijk aantrekkelijk voor de lange termijn, vooral na de scherpe zwakte in 2022:

      https://www.blackrock.com/uk/individual/products/272124/ishares-usd-treasury-bond-20-yr-ucits-etf

      Maar voor parkeergeld, dat enige omvang heeft en zich niet wil blootstellen aan het banksysteem, zijn kortlopende Treasuries van 3 maanden of zo geschikter. Men kan die steeds verlengen. Warren Buffett heeft daarin $ 100 miljard belegd.

      DS

      Verwijderen
    2. " Er waren twee diepe recessies en een rente van 20% voor nodig om de gevreesde hyperinflatie te voorkomen. Dus zolang de energiekosten uit de hand blijven lopen, dan is een herhaling van zo'n scenario te verwachten. "
      Lijkt me toch een heel extreem scenario , veronderstel dat u toch niet bedoelt dat de rente (al was het maar voor een heel korte periode) hetzelfde niveau zal opzoeken als de inflatie die nu msch in de buurt zit van 10% ( voor energie uiteraard zelfs veel hoger ) ?

      Verwijderen
    3. @HVC:

      Laten we hopen, dat het meevalt. De officieele inflatie in de UK wordt nu geschat op 18.6% binnen 6 maanden, vanwege de electriciteitskosten. In Amerika zijn die kosten lager, maar de getallen, die op ons afkomen, zijn vooralsnog alarmerend. Om dat in de kiem te smoren, is een ondenkbare rente niet niet onmogelijk. In ieder geval moet men nu zijn schuld verminderen of aflossen, want men wil niet daar zijn, waar de klappen vallen.

      DS

      Verwijderen
  3. N.a.v. 'America is not in decline':

    https://centerforpolitics.org/crystalball/articles/new-initiative-explores-deep-persistent-divides-between-biden-and-trump-voters/

    Onderzoek over de ernstige groei van de verdeeldheid binnen de USA.
    Zijn we op weg naar 2 (sub-)USA's met dientengevolge (nog meer) verzwakking van de positie op het wereldtoneel?
    Het lijkt Europa wel ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Amerika schijnt meer verdeeld dan ooit, doordat men zich, zoals overal, veel extremer opstelt. Maar het blijft een volk met eenzelfde cultuur. in tegenstelling tot het verdeelde Europa. Amerika heeft tenslotte al een burgeroorlog achter de rug. Er zijn vele 'checks and balances', waardoor geen bepaalde groep de overhand krijgt. Verder is iedereen al bewapend. Dus dat houdt iedereen in het gareel.

      DS

      Verwijderen
  4. https://www.zerohedge.com/crypto/ecb-says-cash-not-fit-digital-economy-dismisses-cbdc-privacy-concerns

    CBDC

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste heer Schmull.
    Rusland is een enorm land met een relatief kleine economie.
    Wat denkt u, hoe lang kan Rusland deze oorlog nog volhouden?
    China krijgt steeds meer binnenlandse en economische problem, dus daar kunnen ze ook niet al te zeer op rekenen.
    Wie is straks de lachende derde? Toch de VS?
    Groet,
    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      De lachende derde is Amerika. Amerika zal haar hegemonie in de wereld sinds 1945 echt niet behoeven op te geven. Gelukkig maar. Stel je voor, als autocratische landen, zoals China en Rusland, het voor het zeggen zouden krijgen! Dat zou net zo gevaarlijk en tragisch zijn, als Nazi-Duitsland van 1939 - 1945, in andere kleren (QR-code bepaalt je doen en laten). Daarom moeten Schwab en zijn WEF worden verslagen en alle politici, die met hen samenspannen. Schwab heeft een buste van Lenin op zijn bureau. Dat zegt toch alles. Hij wil een communistische wereldregering en hij komt er openlijk voor uit, want hij is zo dom, niet slim.

      Het Westen won de koude oorlog, vanwege de scheur tussen China en Rusland. De toenadering tot elkaar lijkt niet houdbaar. Dus het beleid van Amerika is erop gericht om beiden te verzwakken. Dat kan nu nog, want een militair conflict met Amerika is uiterst riskant. Taiwan is weliswaar verleidelijk voor China, maar een verandering van de status quo zou het gehele evenwicht in Azie aan het wankelen brengen. Rusland lijkt misschien maar moeizaam voortgang te maken met de verovering van Oekraine. Toch is dit slechts de tweede fase, na de Krim in 2014. Dit duurt nog heel lang, want Poetin's lot staat op het spel en, zoals het een geheime agent (ex-KGB) betaamt, geduld is zijn belangrijkste eigenschap. Ondertussen heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken, dat de val van de oude Sovjet-Unie de meest tragische gebeurtenis is gweest ooit. Hij wil wraak nemen, desnoods met tactische kernwapens. Maar autocraten komen altijd ten val.

      Amerika komt hieruit sterker naar voren dan ooit. Dat komt vooral door de Amerikaanse mentaliteit van doorzetten en nooit opgeven, ondanks alle tegenslagen. Andere landen lijden aan teveel alcoholisme (Rusland), teveel vakantie (Europa), historische trauma's (China - Opium oorlog, etc). Alleen in Amerika kon men, tot nu toe, het onmogelijke tot stand brengen. Dromen konden werkelijkheid worden, omdat het systeem vrij baan geeft. Maar als men geen succes heeft, is dat aan jezelf te danken. In andere landen begint men niet eens met dromen, want de gevestigde orde heeft de maatschappij grotendeels verstikt.

      DS

      Verwijderen
  6. Beste heer Schmull'

    U heeft weer een uitmuntend stuk geschreven.
    Zeer leerzaam.

    Het rommelt al flink in Europa.
    Steeds meer mensen worden wakker gelukkig.
    Maar het is te laat denk ik.
    De prijzen van edele metalen dalen flink in dollars. Toch koop ik in euro's beetje bij beetje bij. Het is in mijn ogen noodzakelijk op het ogenblik met het devalueren van de euro.

    Wat u natuurlijk ook wel weet is dat hard werken in Europa niet loont. Teminste niet in Nederland.
    Daarom voor mij geen 40 uur meer werken in de week. Ik wordt dan eigenlijk gestraft.
    Dus dan maar genieten van een extra dagje vrij in de week.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Hard werken en nooit met pensioen gaan zijn de sleutels voor een lang en gezond leven. Vooral in tijden van storm. Elke crisis biedt juist kansen.

      DS

      Verwijderen
  7. Beste heer Schmull , in dit artikel hebben ze het over een depressie met inflatie , beetje vreemd verhaal wat ze hier vertellen , wat is u mening hier over ?

    https://www.zerohedge.com/personal-finance/whats-worse-inflation-depression-inflation

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit is een gekleurd artikel. Alsof inflatie zou kunnen blijven bestaan, als er een depressie aanbreekt met hoge werkloosheid. Natuurlijk niet. Deflatie is dan, wat de klok slaat. Prijsoorlog! Je mag blij zijn als je een baan hebt. Dus loonstijging is dan helemaal verdwenen. Onrust onder de bevolking is er nu al, vooral in de armere landen. Staat van beleg en avondklok volgen. Elk land is verschillend. Maar het ligt voor de hand, dat we het einde beleven van de opgang van de laatste 75 jaar. Heel normaal, historisch gezien. Elke generatie krijgt hiermee te maken, want de mens is (nog) geen machine, hoewel sommigen daar wel over dromen.

      Er zijn ook sommigen (Verenigde Naties!), die het eten van insecten nu weer aanmoedigen. Die hebben kennelijk niets beters te doen. Diezelfde VN was ook het voordeel van 'Hongersnood' aan het ophemelen, maar dat is nu weggehaald van hun website. Zij zijn hier al 10 jaar over bezig, vooral met de betrokkenheid van China. Er moeten in 2030 een paar miljard mensen minder op de aarde rondlopen. Kronkelgeesten! Maar China heeft een traditie van 2000 jaar van het doden van babies, vooral vrouwelijke, en het 1-kind beleid duurde liefst 36 jaar, met tientallen miljoenen slachtoffers.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Female_infanticide_in_China

      https://www.fao.org/edible-insects/en/

      https://fee.org/articles/un-deletes-article-titled-the-benefits-of-world-hunger-was-it-real-or-satire/

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw antwoord , het eten van insecten en hoe geweldig dat wel niet is , is tegenwordig ook les stof voor havo/vwo.

      Verwijderen
  8. Beste DS,

    The great reset lijkt zich niet alleen in Europa te beperken maar ook de USA doet er flink aan mee.

    Acht u het uitgesloten dat dit een samenspel van Rusland, China en USA wel kan zijn? Het lijkt er sterk op namelijk, dezelfde doelen, manier van aanpak enz.

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Ik zou mij er niet teveel zorgen over maken. Wat ervan terecht komt is nog maar de vraag. Schwab laat zich allang kennen. Zo dom.

      That's the next level intrusion, wanna go under skin now. Klaus Schwab explains microchipping plans by 2026. "At first we will implant them in clothes, then in brains or on skin... In the end there will be direct communication between brain and AI."

      https://twitter.com/i/status/1560754383658184704

      DS

      Verwijderen
  9. Beste heer Schmull,

    In deze Real Vision video praat Raoul Pal over hoe de Dollar mogelijk ten onder kan gaan door te snel te sterk te worden en door het te vaak als politiek wapen in te zetten (vanaf 5.24)

    Hoe denkt u hierover?

    Groeten

    https://www.youtube.com/watch?v=epK-UwQcwrY

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Helemaal mee oneens. Als de Dollar 'te sterk' zou worden, net zoals in de jaren '80, dan komt er weer een 'Plaza Accord', welke de Japanse hausse veranderde in een instorting. Amerika kan dat gewoon doordrukken. De rest van de wereld, vooral China, betaalt dan de prijs.

      https://www.investopedia.com/articles/forex/09/plaza-accord.asp

      Raoul Pal was trouwens ook degene, die adviseerde om helemaal, 100%, in Cryptos te 'beleggen', net voor die instorting. Hij voorspelde $ 1 miljoen voor Bitcoin. Hij moet gewoon zijn mond houden.

      DS

      Verwijderen
  10. https://svpressa-ru.translate.goog/world/article/344108/?utm_source=finobzor.ru&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=wapp

    Graag uw mening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit artikel is een opsomming van wat er gebeurd is. Dan wordt er gesteld, dat de FED aanstuurt op een depressie. Welnu, dat kan waar zijn, maar dan begint die depressie eerst in Europa. Met deze energieprijzen sluiten de fabrieken. Het grote nieuws vandaag, was niet de FED (natuurlijk komt er geen 'draai'/'pivot'!), maar de ECB: er is nu sprake van een rentestijging in September van liefst 75 bp tot 1%, misschien zo ver als het oog reikt. De rente in de Eurozone is immers nog steeds 0%, terwijl de inflatie in de dubbele cijfers is. Dat komt even hard aan bij de 'shorts' van de Euro, die meteen moesten indekken. De Euro kan later best weer lager, maar valutahandel is uitsluitend voor de experts, die er bovenop zitten. Men wordt daar geschoren. De grote overwinnaar van wat er komen gaat is Amerika. Wat jammer voor al die Amerika-haters. Dit is DE kans om Rusland en China een kopje kleiner te maken. Daarom is het Grote Geld niet meer in Zwitserland, maar in Amerika, o.a. via Delaware companies.

      https://www.delawareinc.com/before-forming-your-company/delaware-company-formations-for-non-residents/

      DS

      Verwijderen
  11. Mooi, het liquiditeitsprobleem van Z-Europa is voorlopig van de baan. Het zou interessant zijn de solvabiliteit van landen als geheel binnen de eurozone eens te rangschikken. In dezelfde tabel graag de mate van zelfvoorziening in voedsel, energie en de afhankelijkheid van vrije wereldhandel. Vermoedelijk zijn dan de top plaatsen 1,2,3 voor Italië, Frankrijk, Spanje en ergens onderaan Nederland, Duitsland.
    Deze top 3 hebben ook nog flink wat lucht in hun informele economie, 10-20% van GDP, dus doemdenken over Z-Europa is wat voorbarig.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Geachte heer Schmull waarom verhogen centrale bankiers de rente terwijl er sprake is van een aanvoerketenprobleem en een schaarste aan goederen waar te veel vraag naar is, gecombineerd met de gasschaarste door de oorlog in de Oekraine.
    Dat Nederland Groningen niet opent en de groningers echt snel uitbetalen. Aardbevingen komen immers ook zonder verdere winning van gas voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zijn renteverhogingen wel recept om inflatie in te dammen. Is er niet een probeem na de covid dat de productieketen niet in staat is om aam de vraag te voldoen? En dan de gascrisis eroverheen, die door de zeu leiders is afgekondingd zonder dat ze hebben nagedacht over de uitkomt.
    De EU glijdt af in een diepe depressie!
    Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM @STREETRUNNER

      In het handboek van Centrale Bankiers staat: rente omhoog, als de inflatie te hoog is en de werkloosheid relatief laag. Maar het zijn ook maar mensen, geen almachtige tovenaars. Ze hadden het nooit zover moeten laten komen. Dat bewijst, dat de politici grotendeels hieraan schuldig zijn, die de gevolgen van 'Go Big' hadden onderschat, bang als ze waren voor een herhaling van de crisis van 2008. Wat nu? Volgens het handboekje moet de rente boven het inflatie-percentage staan. Nou, dan hebben we nog wat werk te doen! De rente moet dan, in de komende jaren, flink stijgen.

      Maar er is altijd kans op een 'pauze'. Die kwam niet afgelopen vrijdag. Integendeel, de ECB lijkt juist veel agressiever te worden, want een zwakke Euro is nog meer inflatoir.

      Dus eerst moet er iets 'breken', een tweede Bear Stearns of Lehman. Misschien wel een Crash, zoals in 1929 (wat ondergetekende niet uitsluit). Dan pas wordt er een einde gemaakt aan alle speculatie en dendert de inflatie in elkaar.

      Sommigen denken, dat 'vrede' met Rusland en China de zaak zou veranderen. Maar dat zou Hitler's Sudetenland van 1938 in de schaduw stellen. Het zou de Derde Wereldoorlog juist naderbij brengen. Poetin zou, net zoals Hitler destijds, onmiddellijk gebruik maken van de slapheid van het Westen. Poetin heeft zich al 10 jaar hierop voorbereid. China idem ditto. China is al 10 jaar bezig om alles in te slaan als voorbereiding op een oorlog. Helaas zijn de leiders van het Westen tegenwoordig zwak, op zijn zachtst gezegd. Die hebben een Groene Agenda, terwijl China en Rusland grootscheeps de kant op gaan van fossiele brandstoffen (meer kolen dan ooit) en kernenergie (Rusland is van plan 2 kerncentrales te bouwen in Hongarije (!).

      GOOD LUCK.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Beste schmull, ik begrijp uw reactie niet tav de parallel met Sudetenland. De poging om te komen tot vrede in Oekraïne is mi niet serieus geprobeerd. Dat Oekraïne wordt opgesplitst zal dan maar de consequentie zijn. Waarom zou Rusland dan alsnog verder oorlog willen voeren ? Hij staat ook in eigen land onder druk. De verliezen aan Russische kant zijn ook groot en om het westen van Oekraïne permanent te bezetten kost aanzienlijke inspanning en verliezen. Het westen heeft dit ook veelal geprobeerd in midden oosten en Afrika en was zelden een succes. Poetin is mi slim genoeg om geen navo land aan te vallen, want dat is waarschijnlijk het einde der tijden. Kortom : wat is het belang van Poetin om de “speciale militaire operatie” om te zetten in een grootschalige oorlog ? ( Tot nu toe zijn het alleen de dienstplichtigen geweest die vochten en zijn geen burgers gemobiliseerd. )

      @ANONIEM:

      Vredesonderhandelingen zullen zeker aan de orde zijn. Europa is in een onmogelijke situatie terecht gekomen. Die onderhandelingen zouden dan plaatsvinden vanuit een positie van zwakte voor het Westen. Probleem is, dat Amerika hier een stokje voor zou steken: die spint garen bij de huidige ontwikkeling. Misschien moet Kissinger (99 jaar) hier aan te pas komen...

      DS

      Verwijderen
  14. Beste heer Schmull,

    De staal industrie in China staat er niet best voor. Dit komt door verschillende oorzaken: geen afnemers door woningbouwcrisis, energiecrisis e.d. Dit kan volgens experts de ijzerertprijs in 2023 doen halveren. Voorts staat één derde van de staalfabrieken er slecht voor.
    China is verreweg de grootste staalproducent. Krijgt u ook dit soort signalen door? En verwacht u crash vanuit deze hoek?
    https://oilprice.com/Metals/Commodities/Chinas-Steel-Industry-Is-In-Crisis.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Alle nieuws en cijfers van China moet men met een korreltje zout nemen. Er komt oorlog:

      The Times and The Sunday Times
      @thetimes
      ·
      Aug 18
      🔺 NEW: China will send troops to Russia to take part in joint military drills later this month, the Chinese defence ministry said yesterday, as the two countries increase co-operation to counter the US and its allies.

      DS

      Verwijderen
    2. Hoe moeten we dat zien 'er komt oorlog' ... ???
      Hopelijk niet al te letterlijk en dicht bij huis want als China ook nog eens de wapens zou opnemen mogen we al onze schrijfsels opbergen, de nucleare optie is dan immers niet ver weg...

      Verwijderen
  15. https://www.telegraaf.nl/financieel/549165664/gasprijs-eindelijk-lager-maar-consument-nog-lang-niet-uit-de-problemen

    Neergaande trend ingezet , of schiet het aankomende winter naar record hoogte , met nog verder oplopende inflatie ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Na de komende rentestijging in September en de daarop volgende recessie, is er eerder sprake van deflatie, geen inflatie en geen stagflatie. De vraag valt weg, met onderbrekingen. Ook energieprijzen zullen kelderen, want men moet flink bezuinigen.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor u antwoord.

      Verwijderen
    3. Ook een interessante visie toch?
      https://pbs.twimg.com/media/FbbDdxaWQAE3U6C?format=png&name=large

      Verwijderen
  16. Mijnheer Schmull, graag uw reactie op de huidige zienswijze van Lyn Alden.
    Zie de grondige, fundamentele analyse in diens laatste Nieuwsbrief.

    https://www.lynalden.com/august-2022-newsletter/

    Die gaat ook uit van veel historische cycli over zeer lange periodes. Maar vooral w.b. commodities (en ook arbeidskosten) komt er voor de komende tijd een m.i. sterk van uw mening afwijkende conclusie uit.

    Ik ben erg benieuwd naar uw kritiek op haar onderbouwingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Lyn Alden is het volgen waard. Maar was het maar zo eenvoudig om te verwachten, dat de cycli elkaar blijven afwisselen. Dat lijkt dit keer niet op te gaan. De huidige bubbel van excessieve schuld als percentage van het BNP is zelfs hoger dan die van 1929. Dus een instorting is op een gegeven moment niet meer te vermijden. Dat betekent, dat alles, behalve kasgeld en korte termijn solide staatsobligaties, met 90% daalt vanaf het hoogtepunt. Alden's generatie kan zich een economische depressie gewoon niet voorstellen. Daar-helpt-geen-lieve- moeder- aan! Om deze tijd te begrijpen, moet men de geschiedenis bestuderen en dan ziet men, dat de wereld opeens weer opnieuw moet beginnen. Alles, wat schaars is, wordt verleden tijd. Er komt juist teveel aan alles door de gedwongen uitverkoop van degenen, die tot over hun oren in de schuld zitten. Margin calls! Dit gebeurt vanzelf, zodra de rente wordt 'genormaliseerd'. De meesten denken, dat zoiets ondenkbaar is. Dream on!

      DS

      Verwijderen
  17. U noemt niet meer de IDTL, is dat ook dit keer anders, U heeft tot ni toe volgehouden, dat het beste nog moet komen. Graag uw mening? Of gaan we toch gewoon mee naar beneden zodra de rente normaliseert?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bij lange solide staatsobligaties, komt het beste pas later. In eerste instantie, is er pijn bij normalisering van de rente, maar daarna stijgt het winstpotentieel naarmate de rente stijgt. Elke rentestijging leidt eerst tot waardedaling, maar een hoger rendement vergroot het winstpotentieel op lange termijn. Als men daarvoor niet het geduld hebt, dan kan men het beste korte-termijn obligaties kopen en steeds doorrollen. Een normalisering van de rente van 0% naar 5% kan enige tijd in beslag nemen. IBS legt dat uit: https://ibsca.nl/2022/07/11/pas-op-je-allerliefste-wens-komt-misschien-wel-uit/

      DS

      Verwijderen
  18. Beste heer Schmull , in dit artikel zijn de verwachtingen dat de inflatie misschien in de loop van 2023 zal afnemen , maar ook dat de wereldeconomie balanceert op een dieptepunt.

    https://globalinfo.nl/Achtergrond/zal-de-wereldwijde-inflatie-afnemen

    BeantwoordenVerwijderen
  19. https://www.zerohedge.com/geopolitical/era-fake-money-gone-egon-von-greyerz-warns-no-one-can-escape-whats-coming

    BeantwoordenVerwijderen
  20. As you dig deeper, what looked like a hastily put together Russian attempt to react against being kicked out of the LBMA, suddenly looks like a long term plan involving the EAEU, BRICs and the SCO. Following the European gas and electricity price spikes, is the Russian precious metals ban another case of Western countries shooting themselves in the foot?

    https://www.bullionstar.com/blogs/ronan-manly/eurasian-alliance-plans-a-moscow-world-standard-to-destroy-lbmas-monopoly-in-precious-metals-pricing/

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Beste heer Schmull , wat is uw mening over het verhaal van Peter Schiff , ik heb het idee dat deze kerel niet helemaal eerlijk is , of hij snapt niet wat er werkelijk aan de hand is?

    https://www.zerohedge.com/markets/fed-paper-admits-central-bank-cant-control-inflation-finger-points-federal-government

    Mvg Kobus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KOBUS:

      Luister nooit naar Schiff en ga nooit met hem in zee (Euro Pacific). Hij zag de crisis van 2008 weliswaar aankomen, maar hij begrijpt nog steeds niet, hoe het financieele systeem echt werkt. Luister liever naar:

      Jeffrey P. Snider
      @JeffSnider_AIP

      Barro legt uit, waarom er inflatie is:

      (!): Why were the inflation results so different from 2020 on? An obvious difference between the two periods is the dramatic fiscal expansion that began in the spring of 2020 in response to the COVID-related recession, and which included federal transfers that dwarfed those associated with the Great Recession.

      a plausible argument is that the surge in federal spending triggered by the COVID-19 shock led to a permanent, unexpected rise in the price level by about 19%. This increase in the price level is a mechanism for financing the extra COVID-related spending. In a reasonable scenario, the CPI inflation rate comes down fairly quickly from its current value of 8.5% and averages around 3.5% over the next five years. While the inflation rate eventually returns to 2%, the upward surge in the price level is permanent.

      https://www.project-syndicate.org/commentary/us-inflation-fiscal-policy-likely-culprit-by-robert-j-barro-2022-08

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull , bedankt voor het artikel van Robert Barro , ik begrijp hier uit dat de inflatie nog een aantal jaar hoog blijft , maar hoe zit het dan met de aankomende recessie/depressie met deflatie , dat zou de inflatie moeten vernietigen ?

      Mvg Kobus

      Verwijderen
    3. @KOBUS:

      'Be careful what you wish for'. Misschien gebeurt zoiets veel eerder dan men denkt. September is meestal een sombere maand voor de markten. Op 2 September, 1792, brak de revolutie uit in Frankrijk. President BIDEN riep in Philadelphia op tot burgeroorlog: (https://www.nytimes.com/2022/09/01/us/politics/biden-speech-transcript.html

      MUST READ: (Jeremy GRANTHAM, GMO -- beursveteraan --) (PREPARE FOR AN EPIC FINALE!)
      https://www.gmo.com/americas/research-library/entering-the-superbubbles-final-act/

      DS

      Verwijderen
  22. Ik begrijp het even niet meer , in het artikel van Jeremy wordt niet gesproken over deflatie , hij verwacht dat de inflatie druk alleen maar groter word. Wat is u verwachting wat er in de aankomende tijd gaat gebeuren , eerst nog hogere inflatie of een korte periode van stagflatie en dan pas een recessie ?

    Mvg Kobus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KOBUS:

      Er is allang een recessie, vooral in Europa. De hoge prijzen hebben geleid tot vernietiging van de vraag. De meeste grondstoffenprijzen zijn al flink terug. Winkels hebben teveel voorraden. Er is/komt uitverkoop. Dus deflatie, niet stagflatie, is op komst en de recessie wordt heel, heel diep. Kasgeld is koning, vooral Dollarkasgeld. Niemand kan deze energieprijzen betalen, waardoor alles opeens instort. Historische tijden!

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor u antwoord , duidelijk verhaal. En inderdaad , historische tijden.

      Mvg Kobus

      Verwijderen
  23. Mijnheer Schmull , het is duidelijk dat er zware tijden onderweg zijn , dit artikel komt denk ik aardig in de buurt wat ons te wachten staat.

    https://realcurrencies.wordpress.com/2022/07/12/the-fed-is-pulling-the-plug-on-the-debt-bubble-cyber-attacks-followed-by-the-greatest-depression-are-coming/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja....aardig artikel, van dertien in een dozijn....het quoten van David Icke (weet u nog, die van de reptilians) in zijn PS, maakt het er niet gelooofwaardiger op.....

      Verwijderen
  24. https://www.zerohedge.com/markets/sweden-austria-start-bailing-out-energy-companies-triggering-europes-minsky-moment
    Beste DS, wat betekent dit voor Europa. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Een Minsky moment bestaat uit 3 fasen: Hedge, Speculative & Ponzi. Europa zit in die laatste fase: een plotselinge instorting is nabij. Plotseling is dus, wat nu is te verwachten, als eenmaal fabrieken moeten sluiten en banken de deposito's moeten bevriezen. Of komt er een algehele 'bail-out' van alle Europese bedrijven (nationalisatie)? Eurofielen en Globalisten hebben al aangekondigd om alle soevereiniteit van de lidstaten uit te schakelen en te vervangen door het ongekozen Politburo van de Europese Commissie met de geniale Ursula von der Leyen. Het ondenkbare (of geplande) -- kapitaalcontroles! -- is niet meer ondenkbaar.

      DS

      Verwijderen
  25. Gasprijs + 31%, stroomprijs +47%....in een weekend....politici verlamd van angst/onkunde verbergen zich.....

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Poetin heeft aangegeven dat grondstoffen een rol moeten gaan spelen in het monetaire systeem.
    Dit is een poging om de rol van de USD te verminderen.
    Als hem dit lukt , dan heeft het Westen een nog groter probleem.
    Wat kunnen de VS doen ? Een stevige recessie veroorzaken waardoor de grondstofprijzen kelderen en de dollar nog sterker wordt?
    Wat is uw visie ?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Spannende tijden! Ik houdt echter al enige tijd rekening met een
      economische werelddepressie, die korte metten maakt met alle
      schuldhefbomen. Dit gebeurt elke 70 tot 100 jaar. Geen Centrale Bank
      kan dat voorkomen, net zoals geen enkele recessie kon worden voorkomen.
      Maar in een depressie, storten alle activa in, inclusief grondstoffenprijzen,
      inclusief Goud en Zilver. In een depressie moet gewoon alles worden verkocht
      tegen elke prijs. Margin Calls! Een krediet-piramide valt altijd om net op een moment,
      dat bijna niemand het ziet aankomen.

      Natuurlijk beheersen Rusland en China de grondstoffensector en zouden maar wat graag
      terug willen naar de ruilhandel van vroeger. Dat is bluf. 85% van alle transacties
      zijn en blijven in Dollars, vooral als de Euro valt (wat niet meer ondenkbaar is).
      Hoge grondstoffenprijzen dragen de kiem in zich van vernietiging van de vraag.
      Vooral bij hogere rente!

      Daarom blijft de beste belegging kortlopende US Treasuries (steeds doorrollen) en
      langlopende US Treasuries voor de lange termijn. De wereld gaat een crisis tegemoet
      zonder weerga. Bijna alle valuta's devalueren tegenover de Dollar (Yen!) en zelfs
      de Zwitserse Franc loopt kans om in te zakken. De meeste wereldschuld is in Dollars
      en de stijging van de Dollar is niets anders dan het afdekken van de Dollar - 'short'
      en het tekort aan onderpand (Treasuries).

      DS

      Verwijderen
  27. https://www.zerohedge.com/markets/futures-global-markets-rise-europe-unleashes-energy-hyperinflation-bailout-bazooka

    Beste heer Schmull , wat gaat dit betekenen , hogere inflatie , of sneller naar een instorting ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Degenen, die al decennialang hyperinflatie voorspellen, zijn weer terug van weggeweest. Maar hyperinflatie is uitgesloten in de meeste beschaafde landen, want dat is politieke zelfmoord. Recessies en depressies zijn echter heel normaal na een orgie van excessieve schuld. Elke kredietpiramide valt om binnen 70 tot 100 jaar. Het is weer zover! Er is evenveel schuld als percentage van de economie als in 1929. Toen geloofde ook niemand, dat het feest ooit zou eindigen:
      minus 89%! Dus we staan pas aan het begin van een hele diepe en lange malaise. Ga op kasgeld (liefst Dollars) zitten en lees een boek. Het casino blijft heel lang dicht.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt heer Schmull , inderdaad , het enigste waar het over gaat is inflatie , iets anders bestaat niet meer bij de economen , wat u al eerder zei , een economische depressie kunnen ze zich niet voorstellen.

      Verwijderen
  28. https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10487359/gas-en-olieprijzen-dalen-door-recessievrees

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Beste DS,

    https://www.zerohedge.com/economics/its-fact-needs-repeating-federal-reserve-suicide-bomber

    Denkt u dat de schrijver bij het rechte eind heeft?

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Helemaal mee eens, behalve de opmerking over stagflatie. Er volgt juist deflatie. Er is nu al sprake van scherpe dalingen in grondstoffenprijzen. Als de werkloosheid straks scherp stijgt, terwijl faillissementen links en rechts plaatsvinden, dan is de loon-prijsspiraal opeens een fabeltje. Er komt inderdaad iets ergers dan de economische depressie van de jaren '30. De schuldhefbomen zijn immers veel hoger. De meeste Centrale Banken zijn in prive-handen en staan los van enige overheid en krijgen hun instructies van de supranationale BIS te Basel. Overheden hebben niets in de melk te brokkelen. De BIS heeft een speciale status bedongen in Zwitserland: niemand kan hun gebouwen en terreinen zonder speciale toestemming betreden of schenden. Net zoals de City of London: zelfs de Koningin moet toestemming vragen om hun terrein te betreden, want zij heeft geen zeggenschap daarover. Zo heeft het zich nu eenmaal door de eeuwen heen ontwikkeld.

      https://www.bis.org/about/headquart-en.pdf

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull,

      Dus u geeft aan dat centrale banken totaal niet worden beinvloed door overheden inclusief de FED? Dat is moeilijk voor te stellen als men kijkt naar Jerome Powell gedurende de laatste jaren..

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Vergeet de laatste jaren. Om de huidige harde (geen zachte!) landing te begrijpen, moet men een kleine 100 jaar terugkijken. Daarom zien de meesten de aankomende stoomwals niet aankomen. DIT IS HET UUR U.

      DS

      Verwijderen
  30. https://zensecondlife.blogspot.com/2022/09/officially-worst-case-scenario.html?m=1

    OFFICIALLY, THE WORST CASE SCENARIO

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Bedankt DS,

    In de MSM leest men niets anders dan dat de centrale banken de zeer hoge inflatie niet zagen aankomen,. Tsja, we lezen ze mee...
    Hen doel was vanaf het begin heel duidelijk, alles moet plat en alle zaken moeten leeg.
    Hoe nu verder voor Jan en alleman? Kan spaargeld daar een beetje bescherming bieden?
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Jan en Alleman moet nu werken aan zijn eigen Ark van Noach. Schulden afbouwen, want het geld wordt in de komende economische depressie MEER waard. Betrouwbare inkomsten worden Goud waard, terwijl Goud, zonder inkomsten, voorlopig in de kou blijft staan. Deflatie wordt troef, NIET hyperinflatie, behalve in bepaalde exotische landen. Spaargeld, buiten het banksysteem, liefst in solide kortlopende staatsleningen, blijven boven water.

      DS

      Verwijderen
  32. Beste DS,

    Bijna 300 miljoen Chinezen zitten in de lockdown op dit moment.
    Hebt u een idee waar dit over gaat want met de virus heeft het niet mee te maken?
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      De Lockdowns betreffen ongeveer 35% van de economie en vinden plaats net voor het 20ste Partijcongres van 16 October a.s., waar Xi wordt 'herkozen' voor een 3rde ambtstermijn. Covid is een excuus. In een autocratie is dit de manier om de bevolking onder de duim te houden, naast de QR-code.

      DS

      Verwijderen
  33. Beste heer Schmull,
    U schrijft hierboven dat het geld meer waard wordt en "Spaargeld, buiten het banksysteem".
    Ik vind dat verwarrend. U verwacht dat het depositogarantie stelsel niet toereikend is als banken omvallen? Verwacht u dat bakken omvallen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het depositogarantiestelsel is hopelijk wel toereikend ingeval van een nieuwe bankencrisis ('de echte'!). Maar dat betreft uitsluitend de relatief kleinere deposito's. Het grotere geld is vogelvrij, vanwege de EU Bail-in Regime, waarbij crediteuren zonder onderpand (deposito's zijn leningen aan de bank) zouden kunnen meebetalen aan de herkapitalisatie van een failliete bankinstelling. Een veel grotere bankencrisis dan die in 2008 is onvermijdelijk, vooral omdat Europa haar banksysteem nooit heeft kunnen opschonen zoals Amerika. Maar staatsleningen, aandelen en obligaties vallen buiten de boedel van de bank.

      DS

      Verwijderen
  34. Interest on marketable debt has reached a new all-time high of $388B. Even more concerning is the pace of the increase. In the last month alone, annualized interest increased by $22B! This pace of increase is completely unsustainable for the US Treasury! When is the collapse of the dollar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONYMUS:

      The Dollar will not collapse, whatever the interest payments are. The U.S. will never go bankrupt. The reason is, that Central Banks, especially the U.S. Treasury, can keep issuing Treasuries, as long as the demand exists for 'safe' paper. Everything is relative. The U.S. is in a much better position than any other country, because it has the world's reserve currency and the world has a Dollar-based financial system with Treasuries being the collateral for global credit. The reality is, that there now is a shortage of collateral and Dollars, as rates rise. Nearly every currency has been devaluing against de Dollar and this devaluation will intensify. As interest rates normalise and the Dollar rises even more (already at a 20-year high), the global crisis will spread, because most of the global debt is in Dollars. The market has much less appetite for non-Dollar bonds. That's why, after this crisis, the Dollar will not only survive, but become much stronger, as many other currencies, including the Euro, will fall by the wayside. Moreover, a Central Bank can create money 'out of thin air' (up to a point).

      DS

      Verwijderen
  35. Beste DS, Over de City of London: wie heeft daar zeggenschap over ? Is het de regering van GB of iets anders. Is de koningin formeel wel koningin vd City ? Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De zeggenschap over de City of London is in nevelen gehuld. Maar in de praktijk heeft het een speciale status: het is onafhankelijk, met een eigen belastingheffing, vlag (Cross of St George), wapen, politie en burgemeester, los van de stad Londen en los van Engeland. Zelfs de Koningin (nu Koning) moet toestemming vragen om het terrein te betreden. London Bridge en de Tower of London zijn het eigendom van de City, niet van de stad Londen. Zelfs Labour heeft die status nooit kunnen veranderen.

      DS

      Verwijderen
  36. Geachte heer Schmull
    Acht u alle derivaten zoals putopties zeer risicovol , ook in geval van een crash?

    BeantwoordenVerwijderen
  37. ik ben onduidelijk geweest: ik bedoel niet zozeer de crash zelf maar de gevolgen voor het financiele stelsel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Alle derivaten zijn risicovol. Derivaten bestaan eigenlijk alleen bij de gratie van de Optie- en Futures- en andere beurzen. Mochten de leden van die beurzen in het nauw worden gedreven door een 'short squeeze', dan worden de regels gewoon veranderd. Men heeft dan geen been om op te staan. Verder kunnen de leden van elke beurs bepalen wie wat krijgt, ongeacht de tijd van de order (force majeure). In een crisis kan men 'op papier' op grote winst staan, maar die winst kan uiteindelijk als sneeuw voor de zon vervliegen bij de afwikkeling van de transacties.

      https://www.telegraph.co.uk/business/2022/06/06/london-metal-exchange-sued-456m-nickel-crisis/

      DS

      Verwijderen
  38. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/european-central-bank-raises-interest-in-biggest-rate-hike-ever

    Europe appears to be headed directly into a hyperinflationary collapse.

    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/c-e-o-in-europe-sounds-the-alarm-heading-into-banking-crisis-collapse-of-industry-and-households-and-then-economycomplete-collapse-of-european-business-and-currency-weeks-away







    BeantwoordenVerwijderen
  39. Beste heer Schmull'

    Zoals u weet gaan de Europese landen beginnen met steunpaketten om de pijn lichtjes te verzachten voor de Europeanen.

    Werkt dit niet nog meer inflatie in de hand?
    Plus dat de schuldenbubbel nog groter wordt.
    Het einde is nu echt nabij volgens mij.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Niemand weet, wanneer 'het einde' nadert. Zolang de schuld luidt in de valuta van een land zelf, en de Centrale Bank de eigen staatsschuld blijft opkopen, kan het nog heel lang duren. Japan is al 20 jaar bezig op deze weg en er is deflatie. Andere landen hebben schuldpercentages, als percentage van de economie, die veel lager zijn dan die van Japan. Maar het is duidelijk, dat men nu gedwongen is om de tering naar de nering te zetten en een economische groei, gebaseerd op eeuwig lage rente, is verleden tijd. Zet je schrap.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste Heer Schmull'

      We gaan het binnenkort meemaken wat er gaat gebeuren.

      Het zal me ook niet verbazen als de EU Nederland verplicht om straks gas uit Groningen en Noordzee te pompen voor de rest van Europa.
      En dan nog voor een zeer lage prijs.
      Rob Jetten heeft lak aan de Nederlandse burgers. Maar als De EU er om vraagt of verplicht' dan buigt de heer Jetten diep. De EU heeft de macht.
      Dit zie ik ook nog wel gebeuren als Rusland straks of vanaf nu helemaal de kranen gaat sluiten.
      U woont iedergeval in een land die net op tijd het zinkende EU schip heeft verlaten.
      Hadden wij maar zulke leiders in Den Haag.

      Met vriendelijke groet'

      Stefan.

      Verwijderen
  40. Deflatie in Japan? Weliswaar heel weinig maar toch inflatie in Japan.
    https://www.inflation.eu/nl/inflatiecijfers/japan/historische-inflatie/cpi-inflatie-japan.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Hoe ziet U het probleem, heer Schmull?

    https://twitter.com/oakentersagain/status/1567409859225686020?s=20&t=dBgmr9AsD3nmr2WIRsWoVA

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De afhankelijkheid van China is in de laatste 20 jaar geexplodeerd. Om dat een halt toe te roepen, zou een fortuin kosten. Gelukkig zijn de regels voor Chinese investeringen in het Westen eindelijk aangescherpt. Het Westen is wakker geworden, maar China houdt haar critici scherp in de gaten. Chinese spionnen/agenten zijn nu overal te vinden. Toch is elke autocratie uiteindelijk gedoemd om te mislukken. De Chinese economie heeft nog nooit zo'n tegenwind gehad als tegenwoordig.

      DS

      Verwijderen
  42. Ik vermoed, dat er nog veel mensen niet op de hoogte zijn van hun toekomstige energierekening: Ik betaalde 379 Euro per maand. Ik kreeg gisteren een verzoek van Vattenfall: Beste Dirk van Berge,


    Wij hebben van uw netbeheerder Liander N.V. doorgekregen dat zij uw tarief voor de netbeheerkosten van gas op adres XXX hebben aangepast. Hierdoor verandert uw termijnbedrag. We vertellen u er graag meer over.


    Uw nieuwe termijnbedrag
    Uw gasverbruik is afgelopen jaar gewijzigd ten opzichte van het jaar daarvoor. Uw netbeheerkosten vallen daardoor in een ander tarief. Daarom hebben wij uw termijnbedrag aangepast naar € 735,00 per maand. Dit bedrag schrijven wij rond 27 september 2022 af van IBAN NL9 xxxx xx. Als ik dan op de site van Vattenfall het rekenvoorbeeld gebruik kom ik uit op 1.9393 Euro P.M
    Vattenfall Modelcontract Energie voor onbepaalde tijd
    Product
    Stroom en Gas
    Stroomverbruik
    3.432 kWh
    Gasverbruik
    4.848 m³
    Teruglevering
    Geen
    Energie
    Standaard
    Contract
    -
    Totaal
    Geschat bedrag
    € 1.939,11 p.m.
    Prijsopbouw
    Dus van 379 euro per maand ga ik naar 1.939,11 P.M.

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Vraag: gezien wat er aan zit te komen wat doen de meer of minder vermogenden onder mijn volgers met hun spaargeld / aandelen / koophuis?

    https://twitter.com/wierdduk/status/1569033808124719106?s=20&t=nExI_A9TGVuz1EnH4JXllg

    https://twitter.com/Fleur_Ru11/status/1569035577646891010?s=20&t=nExI_A9TGVuz1EnH4JXllg

    BeantwoordenVerwijderen