Translate

zondag 11 september 2022

LICHTEN UIT


LICHTEN UIT

De electrische lichten gaan straks uit. Energiecrisis. Overbelast stroomnet. Kaars- en sterrenlicht keren, noodgedwongen, terug. Hoera hoezee! Om echt vrolijk van te worden. Het platleggen van de samenleving is de eerste stap naar de redding van onze planeet. De komende financieele crisis zal elke voorgaande crisis in de schaduw stellen. De structurele opgang van de kredietcyclus geeft de geest. Het elastiek is geknapt. De meesten zien het weer niet aankomen. Dit keer betreft het niet alleen het omvallen van bedrijven en banken, maar van hele landen.

(WOLFSTREET): DE VERKRAPPING VAN LIQUIDITEIT (QUANTITATIVE TIGHTENING - QT) EN DE AGRESSIEVE RENTEVERHOGINGEN DOOR CENTRALE BANKEN ZIJN PAS BEGONNEN EN HEBBEN VOORLOPIG EEN ENORM NEGATIEF EFFECT OP DE PRIJZEN VAN ACTIVA, ZOALS AANDELEN, OBLIGATIES, GRONDSTOFFENPRIJZEN EN ONROEREND GOED.

Om te beginnen in Europa. Het economische model was gebaseerd op goedkope energie en op de groei van de wereldhandel. Dat model is uitgeroeid en uitgestorven, omdat de Europese export, ter waarde van enkele duizenden miljarden, ook nog eens profiteerde van onbeperkte kredietcreatie en negatieve rente. Het geniale middel om uit de schulden te komen door nog meer te lenen! Bovendien konden de zwakke lidstaten, met de uitgifte van hun staatsobligaties, gebruik maken van een rente, die eigenlijk alleen aan Duitsland was voorbehouden. 

Een recept voor excessieve schuld, die de schuldenaren heel duur te staan zal komen. De afwenteling van die schuld op sterkere lidstaten, vooral bij een normalisering van de rente, terwijl de Eurozone geen echte unie is, lijkt 'wishful thinking'. De Eurozone is geen land. Het hangt nog steeds als los zand aan elkaar.

Maar de Pandemie en de oorlog gooiden helemaal roet in het eten. Daardoor is de totale schuld van enkele Europese landen een veelvoud van hun economie geworden. Een hele harde landing komt nu in zicht, wat nauwelijks kan worden opgevangen door een scherpe devaluatie van hun valuta (Euro & Pond Sterling). 

Denk maar eens terug aan de oude Franse Frank, na de Eerste Wereldoorlog: tussen 1918 en 1924, stortte de waarde daarvan in met 80%. Amerika weigerde om de oorlogsschuld kwijt te schelden en de overige schulden aan het buitenland in niet-Franse valuta deden de Franse Frank de das om. Tegenwoordig is een reddingsactie van enkele belangrijke Europese landen door het I.M.F., vergelijkbaar met die van Groot-Brittannie in 1976, niet meer uitgesloten. Destijds werden, in ruil daarvoor, drastische bezuinigingen op de overheidsuitgaven geeist. Wat een vooruitzicht!

(CROSSBORDER CAPITAL): 'THE CENTRAL BANKS GIVETH. THE CENTRAL BANKS TAKETH'. WILLIAM McCHESNEY MARTIN, CHAIRMAN FEDERAL RESERVE 1951 - 1970: ' THE CENTRAL BANK'S JOB IS TO TAKE AWAY THE PUNCH BOWL, JUST WHEN THE PARTY GETS GOING'. 

INFLATOIRE VERWACHTINGEN MOETEN, OP EEN GEGEVEN MOMENT, ALTIJD IN DE KIEM WORDEN GESMOORD, ONGEACHT DE PIJNLIJKE ECONOMISCHE GEVOLGEN, ZOALS HOGERE WERKLOOSHEID, TALLOZE FAILLISSEMENTEN EN LAGERE PRIJZEN VOOR ACTIVA ('HET NEGATIEVE VERMOGENSEFFECT'). PRIORITEIT NUMMER 1 IS, DAT HET HART VAN DE INFLATIE-VAMPIER NU EEN VERNIETIGENDE SLAG WORDT TOEGEBRACHT DOOR EEN DOODSSTEEK. DAT IS EVEN SLIKKEN!

Centrale Banken zullen nu moeten doorgaan met hun monetair verkrappingsbeleid (hogere rente en liquiditeitsvermindering), totdat er iets kapot gaat. Zij hebben hun eigen lot niet meer in eigen hand. Zij moeten nu vreselijk haast maken met de terugkeer van een normale, veel hogere, rente en de afbouw van hun portefeuille, die vol zit met papier van de afgelopen suikerroes. Een monetaire detox is in volle gang. Men heeft geen schijn van kans, als men besluit om te vechten met die Centrale Banken. Don't fight. Lees liever een boek.

Kasgeld, liefst in Dollars en kortlopende Amerikaanse Treasuries, is koning. De rente daarop wordt immers steeds aantrekkelijker. Alle alternatieve beleggingen worden steeds riskanter. Beleggingen, zonder een vaste afloopdatum en een betrouwbaar rendement, zijn vogelvrij: zij genieten geen enkele bescherming. Die zijn waard, wat een gek er voor geeft. In een tijd, dat het verkrijgen van krediet een gunst wordt, barsten alle bubbels. Probeer dit keer geen vallende messen te vangen!


(MAC10)(INVESCO DB COMMODITY INDEX TRACKING FUND - DBC)(7 September, 2022): UITBRAAK NAAR BENEDEN ?GRONDSTOFFENPRIJZEN ZIEN DEFLATIE, NIET INFLATIE, AANKOMEN. DE HOGE PRIJZEN HEBBEN NU AL GELEID TOT VERNIETIGING VAN DE VRAAG. DE INSTORTING DAARVAN ZAL VELEN VERBAZEN.

Tegelijkertijd is globalisering, oftewel de wereldwijde integratie van allerlei relaties, duidelijk op zijn retour. Het vertrouwen in elkaar is verdwenen. Deglobalisering wordt een pijnlijk en langdurig proces. Deze overgang leidt regelrecht naar een economische werelddepressie. Voedsel en energie op de bon. Jazeker, dat is even wennen. 

DIEDERIK SCHMULL, 11 September, 2022, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOG WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot eind 2022 of 2023. Een epidemie en een oorlog duren meestal vele jaren en reizen is een heel gedoe.


149 opmerkingen:

  1. "Kasgeld, liefst in Dollars en kortlopende Amerikaanse Treasuries, is koning".
    En prompt stijgt de euro nu meer dan 3% in 2 beursdagen. Een forse valutabeweging.

    Commentaar van de Bank of Canada vandaag:
    European Central Bank appears committed to contain inflation with higher interest rates, a development that could help stabilize EUR/USD.”

    “We see EUR/USD trading sideways in the coming months before moving HIGHER on the back of trade-weighted USD weakness.”

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      De Euro werd geholpen door een militair succesje van Oekraine. Maar dat betekent alleen maar, dat de oorlog veel erger wordt. Onderschat Poetin niet. Poetin wordt gevaarlijker en de Euro gaat later nog veel lager. De Bank of Canada is echt geen maatstaf. De meesten zeggen al jarenlang, dat de Dollar gaat dalen en hebben de plank volledig misgeslagen.

      DS

      Verwijderen
  2. Beste Diederik, ik begrijp je redenering voor een economische vertraging en terugval in China, Europa, de VS, ... Zo'n economische vertraging is meestal deflatoir. Je wijst ook vaak op overcapaciteit. Maar moeten de hogere energieprijzen niet nog doorgerekend worden in hogere voedings- en materialenprijzen? Dit zou inflatoir zijn waardoor stagflatie meer aan de orde lijkt. Benieuwd hoe je dit ziet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Hogere prijzen leiden tot vernietiging van de vraag. Stagflatie is heel tijdelijk. De energie- en andere prijzen dalen nu al, maar de afnemers moeten even wachten, voordat dit kan worden doorberekend.

      DS

      Verwijderen
  3. Komt het nog goed met de 30 yrs T-bond en zo ja over hoeveel jaar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Absoluut. De tegenwind voor Lange Treasuries wordt steeds minder, want het gestegen rendement is nu hoger dan het verwachte inflatie-percentage voor de komende jaren. De kans op recessie stijgt scherp, waardoor het rendement van Lange Treasuries weer zal dalen, met een dienovereenkomstige waardestijging. Nog even geduld. De meeste pijn lijkt geleden:

      https://advisors.vanguard.com/insights/article/series/activefixedincomeperspectives#overview

      DS

      Verwijderen
  4. Heer Schmull, u heeft het over terugkeer naar normale,hogere rente. Is dit juist niet een langdurige tegenwind voor de lange Treasuries ?
    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Een rentestijging leidt tot een hoger TOEKOMSTIG rendement op obligaties:

      https://ibsca.nl/2022/07/11/pas-op-je-allerliefste-wens-komt-misschien-wel-uit/

      DS

      Verwijderen
  5. Beste heer Schmull, is het aanhouden van dollars op een rekening van Lynx al voldoende, of moet ik duizenden dollars info m'n matras stoppen?
    En wat zijn de afkortingen van de kortlopende Amerikaanse staatsobligaties? Die kunnen we in Nederland ook kopen?
    Dank wederom.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      LYNX is prima. De Dollars vallen tot een bepaald bedrag onder het depositogarantiestelsel. Misschien helpt het volgende:

      https://www.bankrate.com/rates/interest-rates/treasury/

      https://www.investopedia.com/terms/t/treasurybill.asp

      https://www.treasurydirect.gov/

      U kunt ook een (UCITS) ETF kopen:

      https://www.blackrock.com/americas-offshore/en/products/307241/ishares-treasury-bond-0-1yr-ucits-etf

      DS

      Verwijderen
    2. Dank u voor uw snelle reactie.

      Verwijderen
  6. Real rates of return on saving in UK are about minus 9% on cash. Do you still think US bonds will beat UK inflation? And could a company like Apple be preferable to hold in an inflationary environment, giving you a hedge in dollars and inflation due to products/services.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONYMUS:

      Real rates of return on saving in the U.K. are expected to improve, as the U.K. enters a recession. But U.S. Treasuries are already providing a real positive return above the expected inflation rate of the next 5 years. Apple may be O.K., but is not immune to the global recession. It has at least some dividend yield (0.56%) as a cushion. Apple tripled in the last 5 years, so a lot should already be in the price.

      DS

      Verwijderen
  7. Beste heer schmull, bedankt voor al uw inzichten.
    Ik kwam het volgende artikel op fd tegen. Mocht u dit kunnen lezen : wat vind u daarvan ?


    ''ECB moet opgekochte staatsschuld omzetten in eeuwigdurende leningen''

    https://fd.nl/financiele-markten/1450782/ecb-moet-opgekochte-staatsschuld-omzetten-in-eeuwigdurende-leningen?utm_medium=social&utm_source=app&utm_campaign=earned&utm_content=20220913&utm_term=app-ios

    Ik heb wel eens begrepen dat het grootste deel van de schulden private schulden zijn. Het lost misschien (tijdelijk) een probleem op tav de houdbaarheid van overheidsfinanciën, maar zal denk ik geen valuta daling van de euro en recessie tegen kunnen gaan, mocht de rente ook in Europa weer sterk stijgen.

    Ik ben benieuwd,

    FrankN

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FRANKN:

      'PERPETUAL DEBT'. Wat dat betreft, kan de overheid nog wat leren van wat er gebeurt in de prive-sector. Er is heel wat kunst en vliegwerk mogelijk. Maar niets is eeuwig. Het verlies van vertrouwen heeft wel degelijk gevolgen. Schuld verdwijnt nooit, behalve bij faillissement of afschrijving. Iemand verliest: of de schuldenaar of de schuldeiser:

      https://blogs.cfainstitute.org/investor/2021/09/08/perpetual-debt-is-already-here/

      DS

      Verwijderen
    2. Het is niet niks als dit zou lukken:
      - Bij elk euroland gaat er zo 25 à 30 procentpunt van de schuldquote af. Het vergt slechts de acceptatie dat de ECB aan monetaire financiering heeft gedaan.
      -Lidstaten krijgen als wortel een eenmalige reductie van de publieke schuldquote met 25%, maar als stok een sterkere tucht vanuit de financiële markten
      -Europa kan de Europese financiële markten eindelijk voorzien van een stevig fundament: een markt voor hoogwaardig en breed gegarandeerd schuldpapier.

      Toch een flink sterker fundament en dus een hogere waarde van de euro bij deze kennelijk niet zo moeilijke 'ingrepen' ?

      Verwijderen
  8. Geachte heer Schmull,
    Wilt u s.v.p.toch dieper ingaan op bovenvermeld FD artikel.
    Wim Boonstra(Rabo)pleit voor flink lagere schuldposities na
    wegstrepen ECB-schulden.
    Bij elk euroland gaat er 25 tot 30%punt van de schuldquote af.
    Maar de ECB mag dan in de toekomst nooit meer schuld van
    individuele lidstaten opkopen.
    Onzin of toch een goede suggestie???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er is al sinds enige tijd een actieve discussie aan de gang over het toekomstige monetair beleid van de ECB. Maar de ECB heeft niet dezelfde armslag als de Federal Reserve of de Bank of England:

      As a result of the ECB’s purchase programmes, a substantial part of the public debt of the member states has been monetized. By monetizing we mean that these assets were bought by the ECB and replaced by very liquid assets, such as money or bank reserves. Under these purchasing programmes, government expenditure has effectively been financed by the Eurosystem, albeit ex post. Therefore, from an economic point of view this can be regarded as a form of monetary financing, which is strictly forbidden under the European Treaty (TFEU article 123). However, in the view of the ECB there are key differences with ‘normal’ monetary financing. The ECB has limited its interventions to the purchasing of existing debt in the secondary market, meaning that no new government spending was financed by ‘the money printing press’. From this point of view (and with a little fantasy), its actions can be perceived as a (very) large scale variety of a regular open-market operation. Secondly, its actions are meant to be temporary, although the time horizon of its interventions so far is not well-defined.

      the fragmentation of Europe’s bond markets is a major hindrance. There is no EMU-wide safe asset, so to say. Meanwhile, the demand for safe assets has only increased due to regulation. Were such an asset be available, this might be a great help. China, for example, has foreign currency reserves of over USD 3,000 billion. It would like to have a larger share of euro-denominated assets in its portfolio, but it is not very eager to invest in what it has once described as ‘bonds issued by European provinces’. A pan-EMU safe asset would potentially greatly improve the euro’s standing as a reserve currency.

      Especially when the ECB would over time broaden the mix of tenors it issues, this would greatly help to establish an EMU-wide safe asset as a benchmark, which would have a major positive contribution towards the creation of EMUs capital market union. Of course, the issuance of (conditional) Eurobonds could have the same effect, without the negative impact on the prices of national public debt, as under a Eurobond programme these would be replaced by the new instrument (Boonstra, 2013, Muelbauer, 2013). But in today’s situation, Eurobonds issuance is not on the political agenda, although there are alternative initiatives around to create pan-EMU safe assets. At the same time, it is clear that it does not make sense that the ECB, after saving the Eurozone with its interventions, which as a side-effect resulted in a partial mutualisation of Eurozone debt, should gradually reverse its actions. This would automatically end in demutualisation of debt and reinserting the fragilities in the Eurozone that it had to combat in the first place.

      https://www.suerf.org/policynotes/46467/should-the-ecb-consider-issuing-its-own-securities

      Conclusie: de politieke speelruimte is in de Eurozone uiterst beperkt, vanwege de originele weeffouten van de Euro. Maar een crisis doet soms wonderen!

      DS

      Verwijderen
  9. Hi Rick, wat is je plan B?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste heer Schmull , dus een economische depressie met deflatie kan de vuilnisbak in als de ecb dit voorelkaar krijgt , of verwacht u nog steeds het ergste ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er komt een werelddepressie, erger dan de jaren '30. Al die discussies over de ECB zullen niets uithalen. Men heeft al 20 jaar geprobeerd om de Eurozone te veranderen in een gemeenschappelijke zone, zoals Amerika, en de kans daarop is Nul komma Nul. Na de Amerikaanse inflatiecijfers van 13 (!) September, volgt pas het echte werk, waar de ECB totaal machteloos is: de Federal Reserve verhoogt straks de rente met een monsterlijke 1%, maar begint ook nog eens QT, wat de liquiditeit in het systeem drastisch vermindert. Heeft u uw rantsoenen al klaar? Leef in ieder geval zo onopvallend mogelijk, want elke vorm van beschaafdheid verdwijnt straks.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor u reactie , rantsoenen zijn klaar , schulden zijn afgelost , koophuis is verkocht.

      Verwijderen
  11. https://zensecondlife.blogspot.com/2022/09/global-liquidity-collapse.html?m=1

    Deflatie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Als banken omvallen, wat gaat er dan met de uitkering van pensioenen gebeuren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Staatspensioenen worden niet getroffen. Pensioenen van bedrijven zijn wat gecompliceerder, maar zijn meestal uitbesteed aan partijen, die overeind zullen blijven, behalve in een staat van beleg (oorlog, etc).

      DS

      Verwijderen
  13. Bestaan er websites waar je de ratio's van banken kan raadplegen? Dank bij voorbaat voor uw antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS:

      Hier is een recente lijst van banken:

      https://www.spglobal.com/marketintelligence/en/news-insights/latest-news-headlines/most-european-banks-liquidity-ratios-dip-in-q2-71690387

      PER LAND:

      https://www.statista.com/statistics/909924/liquidity-coverage-ratio-in-europe-by-country/

      DS

      Verwijderen
  14. "Centrale Banken zullen nu moeten doorgaan met hun monetair verkrappingsbeleid (hogere rente en liquiditeitsvermindering), totdat er iets kapot gaat. Zij hebben hun eigen lot niet meer in eigen hand. Zij moeten nu vreselijk haast maken met de terugkeer van een normale, veel hogere, rente en de afbouw van hun portefeuille, die vol zit met papier van de afgelopen suikerroes. Een monetaire detox is in volle gang."
    Het ontgaat me waarom de centrale MOETEN doorgaan met hun verkrappingsbeleid en waarom vreselijke HAAST om terug te keren naar normale veel hogere rente ?
    Ze weten sowieso ook dat vooral in Europa de uitstaande schuldproblematiek GEEN HOGERE RENTE kan dragen. Hoe moeten we dit dan zien , eerst verhogen om dan opnieuw te verlagen ? Ik dacht dat het voorbeeld van Japan altijd the way to go was (ook in uw vorige artikels) Waarom moet de FED en de ECB wel verhogen (en tot op welke hoogte) terwijl de BOJ de rente tot nu toe NIET heeft MOETEN verhogen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HVC:

      Het gaat er niet om of een economie hogere rente en liquiditeitsverkrapping niet kan verdragen. De vuistregel is, dat de rentestand hoger moet zijn dan het inflatiepercentage. Maar de Centrale Banken waren, door omstandigheden, ver 'behind the curve' en moeten dat nu inhalen. Als dat niet gebeurt, dan wordt geld een hete aardappel, net zoals in sommige exotische landen. Daarom beleven we, van tijd tot tijd, een recessie, omdat men de neiging heeft om de problemen voor zich uit te schuiven, totdat het te laat is.
      Het relatief rijke Japan kon zich veroorloven om een extreme monetaire stimulering vol te houden en rentestijging uit te stellen. Maar de Yen is nu in een vrije val. De verkoop van buitenlandse deviezen is slechts een doekje voor het bloeden. Dus een pijnlijke verkrapping ligt ook voor Japan in het verschiet, net op het moment, dat zij dachten van deflatie verlost te zijn. Er komt nog veel meer deflatie.

      DS

      Verwijderen
    2. @HVC:

      STIGLITZ: THE FED SHOULD TAKE A BREAK:

      https://www.project-syndicate.org/commentary/fed-should-pause-rate-hikes-inflation-dampening-by-joseph-e-stiglitz-and-dean-baker-2022-09

      DS

      Verwijderen
  15. De inflatie in de eurozone is rond de 8% , de rente van de ecb staat nu op 0,75% , dus de ecb moet boven de 8% uitkomen om de inflatie te stoppen ?

    Met deze verhogingen in dit tempo kan dat nog jaren gaan duren voor dat we van de inflatie af zijn. Dan hebben we nog de oorlog , gas tekorten aankomende winter , de prijzen voor energie rijzen nu al de pan uit.

    De Fed gaat waarschijnlijk niet verder met de rente te verhogen en wacht het af.

    Dus de inflatie gaat verlopig niet verdwijnen , en zal nog verder oplopen deze winter. Of zie ik dit verkeerd ?

    Wat is u verwachting voor de aankomende tijd ?








    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er komt deflatie. Grondstoffenprijzen, scheepvaartprijzen en zelfs energie-prijzen dalen al overal. De consument wordt al noodgedwongen zuiniger. Huizenprijzen dalen. Dat gebeurt niet overal tegelijk, maar de trend is duidelijk. De inflatie, die in de krant staat, is allang verleden tijd. Dus het monetaire beleid is, zoals gewoonlijk, gebaseerd op de achteruit-spiegel. Vooral de komende winter doet velen de das om. Bedrijven sluiten, mensen verliezen hun baan. De algemene mening loopt altijd achter de feiten aan:

      Cathie Wood (ARK)
      @CathieDWood
      ·
      Sep 12
      Deflation in the pipeline, heading for the PPI, CPI, PCE Deflator: from post-COVID price peaks, lumber -60%, copper -35%, oil -35%, iron ore -60%, DRAM -46%, corn -17%, Baltic freight rates -79%, gold -17%, and silver -39%.

      Quote Tweet
      Elon Musk
      @elonmusk
      ·
      Sep 10
      A major Fed rate hike risks deflation

      DS

      Verwijderen
  16. Duidelijk heer Schmull , bedankt voor u antwoord.

    Zag dat de 30 jarige hypotheek rente in de US al boven de 6% staat , beloofd niet veel goeds.

    https://www.zerohedge.com/markets/sharpest-turn-housing-market-2008-crash-mortgage-rates-soaring-above-6

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Veel discussies overal, men vergeet dat de centrale planners een "groen" doel hebben. Hoe rijker men is hoe groter de vervuiling en andersom 😉.

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  18. https://zensecondlife.blogspot.com/2022/09/exploding-hubris.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  19. https://deflation.com/expert-commentary/the-exploding-debt-burden/

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Beste DS,

    Wat is uw mening over de analyses van A. Macleod?
    https://www.goldmoney.com/research/inflation-is-turning-hyper

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Ik besteed heel weinig aandacht aan Macleod. Hij is al tijdenlang op de hyperinflatie-toer. Om moe van te worden. Waarom is de Dollar dan niet ingestort? Waarom zijn de edele metalen dan niet de grote winnaars? Ik heb het vermoeden, dat hij gewoon niet echt op de hoogte is. De materie is, zeker voor de leek, niet zo simpel.

      DS

      Verwijderen
  21. At least 10 banks robbed just today in Lebanon by savers who are claiming their money frozen by the government due to the economic crisis. The people gather at the banks to support the robbers. Coming soon to Europe.

    https://twitter.com/RadioGenova/status/1570829793289175042?s=20&t=IIXiBc0URRqJW8Yya4XDgg

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Beste heer Schmull , zou het ook niet zo kunnen zijn dat de prijzen voor het essentiele levensonderhoudt ( voedsel ) mede door schaarste hoog blijft. En dat de prijzen voor luxe artikelen , goederen en diensten drastisch gaan dalen wegens overschot omdat de consument weg blijft. Dus deflatie in het luxe segment diensten en goederen , en hoge prijzen voor eerste levensbehoefte zoals voedsel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Mee eens. De tijd voor luxe is voorbij, zie instorting van de prijzen van Rolex-horloges. Voedsel en energie worden beheersd door enkele kartels, niet door de markt. Er zijn natuurlijk ook andere factoren, die meespelen. Maar Europa moet het meeste voedsel importeren (ook al is Nederland een grote exporteur, zolang het duurt: de Nederlandse boeren kunnen volgens de klimaatgekken de pot op) en dat geldt helemaal voor energie. Daarom is rantsoenering in de toekomst niet ondenkbaar.

      DS

      Verwijderen
    2. Precies , dat betekent onder aan de streep , dat ons geld niet meer waard wordt door " deflatie " omdat dit alleen plaats vindt in het luxe segment goederen en diensten. De prijzen voor het essentiele levensonderhoudt zullen hoog blijven en mischien nog verder stijgen door schaarste. Zeker als er straks bedrijven gaan omvallen in de voedsel industrie. Dan wordt het inderdaad een door de overheid gestuurde samenleving met rantsoeneringen.

      Verwijderen
  23. Maar blijven de prijzen voor het essentiele levensonderhoud ( voedsel en energie ) dan ook hoog of nog hoger ( inflatie ) in een economische depressie waar alle andere sectoren te maken hebben met deflatie ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      In echte economische depressie, is er sprake van een algemene prijsdaling, inclusief voedsel en energie. Men moet gewoon 1 keer per dag eten en staakt het reizen.

      DS

      Verwijderen
  24. Beste DS

    Wat zijn uw verwachtingen van de Nederlandse huizenmarkt , blijft deze overeind , en op het prijs niveau waar het nu op zit , of kunnen we ook hier een harde landing verwachten ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @TON:

      De huizenprijsgroei in de gehele wereld was in 2021 onstuimig. Maar in 2022 is er al een ernstige kentering waar te nemen. Nu de rente overal stijgt en de banken veel strenger worden, zullen tophypotheken, de moter van deze bubbel, veel moeilijker worden. Dat is vooral het geval, als er een onvermijdelijke wereldrecessie toeslaat met hogere werkloosheid en faillissementen. De laatste echte harde landing in Nederland was tussen 1978 - 1982 (minus 50%). Daarna duurde het liefst 14 jaar, voordat er een herstel optrad. De kans op een harde landing van de huizenmarkt in de komende jaren is heel groot, want de betaalbaarheid wordt flink op de proef gesteld. Institutionele kopers van eensgezinswoningen, vooral in Amerika, trekken zich al massaal terug. Dus oppassen geblazen. Koopt men toch, dan de hypotheek versneld proberen af te lossen, want 'onder water staan', zoals in 2008-2009, is een nachtmerrie. Is het hypotheekbedrag te overzien, dan krijgt men geen slapeloze nachten bij de volgende prijsdaling (de prijs doet er dan niet toe) en als men ergens lekker woont, kan men gewoon blijven zitten. Verder wordt de bevolking steeds ouder, ondanks al die migranten, waardoor er een structureel aanbod van woningen ontstaat. De instorting van het geboortecijfer is zorgwekkend, maar geheel naar wens van sommigen, die vinden, dat de wereld is overbevolkt. Kijk naar Japan, die ons 15 jaar voor is, wat betreft de vergrijzing: huizenprijzen zijn nog steeds 50% lager dan 30 jaar geleden.



      DS

      Verwijderen
    2. Beste DS

      Bedankt voor u antwoord , hoe bedoeld u , het onder water staan is een nachtmerrie , als ik mijn maandelijkse aflossing kan blijven betalen , zou er toch niets aan de hand moeten zijn ?












      Verwijderen
    3. @TON:

      Zolang men in staat is om de betalingen vol te houden, is alles in orde. Maar in Spanje konden 500,000 mensen in 2008 - 2009 dat niet en verloren hun huis (maar niet hun hypotheek). In Amerika verloren destijds 6 miljoen mensen hun huis. Men kon daar gewoon de sleutels aan de kredietverstrekker teruggeven. Ondertussen zijn slechts 10% van de huishoudens in Nederland hypotheekvrij tegenover 30% in Amerika en Groot-Brittannie. De rente-aftrek moedigde dit natuurlijk aan, met het gevolg, dat velen onvoorbereid zijn voor een klap bij de schijnbare overwaarde, als de normale rente eenmaal terugkeert.

      DS

      Verwijderen
    4. Beste DS

      Ik begrijp wat u bedoeld , in de aankomende economische malaise is het maar de vraag of je je baan behoud. Als dan ook nog eens de huizenprijzen met -50% gedaald zijn , dan heb je een groot probleem.
      Is het ook niet zo als er een economische depressie met deflatie uitbreekt , dat je hypotheekschuld hoger word , omdat je loon door deflatie ook daalt ? Dan word een hoge hypotheek schuld ook een probleem ondanks dat je nog een baan hebt.


      Verwijderen
  25. Hehttps://twitter.com/paslagter/status/1571030259973394433?s=20&t=-_HvLWgcgU_yrLFClC9C8w

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://twitter.com/paslagter/status/1571030259973394433?s=20&t=-_HvLWgcgU_yrLFClC9C8w

      Verwijderen
  26. https://bitcoinmagazine.nl/nieuws/europese-commissie-wil-in-2023-wetgeving-voor-digitale-euro-op-orde-krijgen

    Begint toch serieus te worden , wat is uw visie meneer Schmull , word dit de toekomst of een mislukking.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      In China is men veel verder, want alles is direct of indirect al staatseigendom. In het Westen moet men eerst een manier vinden om het bankwezen te nationaliseren, want die komen bij een CBDC in de kou te staan. Verder is Privacy nog een punt, maar dat zal wel op den duur worden verlaten. Tenslotte is Privacy ook in het Westen allang vrij betrekkelijk. Als dit eenmaal doorgaat en dat kan nog wel even duren, is de eerste stap naar een totalitaire staat gezet. In de komende economische depressie, zullen velen daar geen probleem mee hebben. Mussolini en Hitler hadden heel veel aanhangers onder de elite destijds. Zonder Churchill, die altijd werd beschouwd als 'oorlogszuchtig', zou Duits overal de voertaal zijn geworden in Europa.

      DS

      Verwijderen
    2. Ik ben er ook bang voor dat dit vroeg of laat werkelijkheid word. Totale controle.

      Verwijderen
  27. https://www.zerohedge.com/markets/deflation-depression-trader-year-awards

    By the end of this year, deflation will be as big of a concern as inflation.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De 5-YEAR-BREAKEVEN INFLATION RATE, een betrouwbare indicator van toekomstige inflatie, is al scherp gedaald, voornamelijk door (gemanipuleerde) energie. Bovendien wordt 30% van de C.P.I. bepaald door 'shelter' en de huren stijgen nog sterk (naijl-effect).

      DS

      Verwijderen
  28. Velen verwachten recessie of erger en een periode van deflatie. Sommigen kijken voor de toekomst naar de gigantische groeiende vraag naar mineralen, waarvan sommige zeldzaam zijn. Schaarste werkt prijsopdrijvend. wanneer mineralen onmisbaar zijn om economisch te groeien en te concurreren of alleen al om verval te stuiten. Welke van deze 2 factoren zal het sterkste de prijs bepalen. Duwt de deflatie ook de prijs van min of meer zeldzame mineralen omlaag of zal de vraag daarnaar ondanks de deflatie zo sterk toenemen, dat beleggen in die sector een groot profijt kan geven? Is dit koffiedik kijken of valt hierover iets zinnigs te zeggen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Tijdens een recessie met deflatie, is er geen schuilplaats, behalve Cash of kortlopende staatsleningen. Misschien komen mineralen later weer aan de beurt, maar die zijn nu al veel te duur, vanwege alle hype. Blijf extra defensief in de komende tijd en blijf aan de zijlijn in deze gevaarlijke markten.

      DS

      Verwijderen
  29. Beste heer Schmull,

    Tom Wilson denkt dat de beurzen nog 10-20% lager gaan samen met inflatie waarna de 'dormant inflation' zijn kop weer zal opsteken wat grotendeels veroorzaakt wordt door een 'shift from a monetary dominant policy world to a fiscal dominant policy world'.

    Hierbij zou 'funding whatever governments decide' de rol van centrale banken zijn net zoals in de 40s.

    Graag uw commentaar en bij voorbaat dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier de link: https://youtu.be/mQuspZ0Z2YY

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Moeilijke vraag! Maar het is duidelijk, dat het roer om moet. Het monetaire beleid heeft immers geleid tot een 'Everything Bubble' met buitensporige speculaties, wat het evenwicht van het financieele systeem niet ten goede kwam. Nul of negatieve rente ('Zero Bound') plus excessieve steunprogramma's van overheidswege hebben een onaanvaardbare inflatie ten gevolge gehad. De onvermijdelijke verandering van zo'n beleid heeft een prijs, waardoor de overheid met vangnetten en met een combinatie van soepele en strenge fiscale maatregelen de brand zal moeten bestrijden. In de geschiedenis is dat zelden gepaard gegaan met een zachte landing. Integendeel! Tegelijkertijd spelen geopolitieke factoren, zoals in de jaren '40 weer een rol (Derde Wereldoorlog?). Alles wordt onderschikt gemaakt aan het komende militaire beleid (Defensie-uitgaven!). Dus de tijd van feesten is voorbij, omdat soberheid bij de burger zal moeten worden opgelegd. Een verhelderend artikel hierover verscheen van Mishkin na de Grote Financieele Crisis in 2010 (geen moeilijke kost):

      https://www0.gsb.columbia.edu/faculty/fmishkin/papers/10ecb.pdf

      De belastingen na de Tweede Wereldoorlog stegen schrikbarend en het duurde decennia, voordat belastingverlagingen eindelijk wat soelaas boden.

      DS

      Verwijderen
  30. Maar als er een economische depressie met deflatie verwacht word met toren hoge werkloosheid en vele faillisimenten , bij wie gaan ze die belasting dan innen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Tijdens het dieptepunt van de vorige depressie (1932 -1933), was de (officieele) werkloosheid rond 25%. Dus 75% had toch nog een baan. Maar de hoge belastingen kwamen pas bij het economisch herstel van na de Tweede Wereldoorlog.

      https://www.economicshelp.org/blog/162985/economics/unemployment-during-the-great-depression/

      DS

      Verwijderen
  31. En de verwachting dat de beurzen nog 20% lager gaan , is ook niet echt een vergelijk met de jaren 30 , toen daalde de beurzen met 90% , wat is er nu anders dan , behalve dat de schulden bubbel vele malen groter is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Beurskoersen zullen, met onderbrekingen, nog veel meer dalen. Schuld, als percentage van de economie, is nu evenveel als in 1929. Net zoals toen, wordt de speculatie-ballon doorgeprikt, ondanks alle gevolgen, omdat inflatie tot een onaanvaardbare hoogte is gestegen. Vele aandelen zijn al 70 tot 80% gedaald in 2022 alleen al:

      https://csimarket.com/markets/Stocks.php?days=ytd&pageA=1

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor u reactie.

      Verwijderen
  32. Geachte heer Schmull,

    De euro is in vrije val. Op welk nivo bevindt zich een bodem ?

    Tevens lijken de lange T-bonds ook door te zakken. De verwachting was dat ze momenteel zouden stabiliseren. Is dit niet een wensgedachte?

    Mvgr Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Niemand weet, waar de Euro zou kunnen stabiliseren. Datzelfde geldt voor bijna alle valuta's, die, in versneld tempo, dalen ten opzichte van de Dollar. Vele factoren spelen een rol. Maar dit 'Dollar-tekort' is uiterst gevaarlijk, omdat de meeste verplichtingen in de wereld in Dollars luiden. Deze show krijgt een dramatische finale, want bijna iedereen is/was 'short'.

      Lange Treasuries staan nog steeds onder vuur, omdat de markt rekening houdt met een herhaling van de inflatie van de jaren '70. Degenen, die deflatie willen tegengaan met 'Go Big', zoals belastingverlagingen en monetaire stimuleringen, schijnen de overhand te krijgen. Maar dat eindigt in tranen, zodra er een valuta-crisis ontstaat: zie het Pond Sterling!

      Lange Treasuries hebben nu heel veel 'value' op lange termijn. Tijdens de huidige storm, zijn kortlopende Treasuries en Cash natuurlijk het veiligst op korte termijn.

      Mijn mening blijft onveranderd: er komt helemaal geen groei, maar structurele stagnatie: het Japan-scenario. Dan zal blijken, dat Lange Treasuries een vluchthaven zijn, net zoals de Japanse JGB, gedurende de laatste decennia. Dat laatste geloofde toen ook bijna niemand. Bijna iedereen was 'short' (de befaamde 'widowmaker').

      DS

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw antwoord.
      mvg Harold

      Verwijderen
  33. EU v. ITALY - Ursula threatens citizens of Italy

    We will see the result of the vote in Italy. If things go in a difficult direction, we have tools, as in the case of Poland and Hungary."

    Translation: we have ways of making you do as we tell you!

    https://twitter.com/BernieSpofforth/status/1573240191745425408?s=20&t=SglLZ1XKrzuB3NsKWYDnnQ

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Beste heer Schmull , graag u mening over dit artikel.

    https://zensecondlife.blogspot.com/2022/09/everythings-going-to-break.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Helemaal mee eens. Er staat ons iets heel ergs te gebeuren. Zo erg, dat kapitaalcontroles en Bank holidays opeens uit de lucht komen vallen. De gemiddelde belegger is nog veel te zelfgenoegzaam en is zelfs aan de koopkant. Capitulatie is nog nergens te bekennen. Maar het ondenkbare komt nu op ons af. De gemiddelde mens wil nu eenmaal niet horen, wat hem benauwt en gaat over tot de orde van de dag. Er komt bliksem en niets blijft meer bij het oude.

      DS

      Verwijderen
  35. Beste heer Schmull'

    U heeft weer een zeer goed stuk geschreven.

    Op het ogenblik is een verzekering tegen het ondenkbare ( wat u vaak schrijft in u stukken) absoluut noodzakelijk.
    Het zelfde geld voor een zeer goed gevulde voorraadkast of kelder. Het is op het ogenblik allebij goud waard!
    Misschien heeft u het ook gezien op tv.
    Maar de ogen en de blik van Poetin doen bij mij de rillingen over de rug lopen.
    Hopelijk komt deze man tot bezinning. Maar ik ben bang dat deze man tot alles in staat is.

    Er komen zeer spannende tijden aan.
    En het is zeer knap dat u dat al geruime tijd
    van tevoren zag aankomen.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Poetin is allang heel kwaad. Dat begon vooral in 2014, toen President Yanukovych werd afgezet in een coup. Sindsdien is hij niet meer voor rede vatbaar. Poetin werd altijd onderschat. Helaas worden de geopolitieke verhoudingen, met name in Europa, nog veel en veel erger. Het lont is aangestoken. Maar de Neocons rond Biden willen niets liever, dan dat Rusland verzwakt en schrikken niet terug van een eventueel gewapend conflict, waarbij Europa wordt opgeofferd. Believe it or not!

      DS

      Verwijderen
    2. ""Maar de Neocons rond Biden willen niets liever, dan dat Rusland verzwakt en schrikken niet terug van een eventueel gewapend conflict, waarbij Europa wordt opgeofferd. Believe it or not!

      It is war against Europe?

      https://twitter.com/AZmilitary1/status/1574702376262701056?s=20&t=xEq5jUS7335KaRjS50GFkw

      Verwijderen
  36. https://www.headlines24.nl/nieuwsartikel/116758/202209/miljarden-aan-belastingverlagingen-en-investeringen-moeten-britse-economie-helpen

    Gaat dit helpen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Helaas werkt dit averechts. Dit heeft al geleid tot een instorting van het Pond Sterling, waardoor de importprijzen flink zullen stijgen. Naief politiek beleid, wat zelfs op korte termijn weinig uithaalt.

      https://www.irishtimes.com/business/2022/09/23/uks-biggest-tax-cuts-since-1972-trigger-crash-in-pound-bonds/

      Sterling tumbles to lowest point since 1985 on radical UK budget

      Former US treasury secretary Larry Summers: “Britain will be remembered for having pursued the worst macroeconomic policies of any major country in a long time.”

      DS

      Verwijderen
  37. Beste heer Schmull'

    Helemaal waar.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Zeberg : Wave C in major Blow-off top has begun. This is where Bears capitulate and #equities explode.

    https://twitter.com/HenrikZeberg/status/1539151997747793920/photo/1

    Is dit een te "technische analytische" inschatting ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Technische analyse is slechts een hulpmiddel en werkt vaak helemaal niet.

      DS

      Verwijderen
  39. In China schijnt een militaire coup gepleegd te zijn:

    https://twitter.com/Miss_Royal73/status/1573782194945933312?s=20&t=azwnRLNkccMHmMPUCFnYqQ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      https://www.ndtv.com/world-news/internet-abuzz-with-rumours-of-xi-jinpings-house-arrest-coup-in-china-3374956

      DS

      Verwijderen
  40. Wat is uw mening heer Schmull?


    Einde van onze samenleving?

    https://cafeweltschmerz.nl/videos/einde-van-onze-samenleving-pieter-stuurman-en-anthony-migchels/

    BeantwoordenVerwijderen
  41. https://www.deondernemer.nl/actueel/energie/prijsplafond-energie-faillissement-energie-intensieve-mkb-bedrijven-beslisnota-kaag~4146908

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Dames en Heren, de nieuwe minister president van Italië:

    The new Prime Minister of Italy.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier de link:

      https://twitter.com/aginnt/status/1574267766269353984?s=20&t=hukUNUjaUDOJtMWJxJCtKg

      Verwijderen
  43. Er wordt op het internet melding gemaakt van en zeer waarschijnlijk gespeculeerd op A Great Currency Crisis. Is dat misschien wat nu mogelijk al gaande is met het Pond en de Euro? En tot hoever kan dat gaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Absoluut. Als valuta's in een vrije val schijnen te verkeren, moet de rente worden verhoogd om die te stabiliseren. Anders zullen de importprijzen blijven stijgen en loopt de inflatie helemaal uit de hand. In het ergste geval, doemt er hulp van het IMF op, wat tot zeer strenge maatregelen zou leiden.

      IMF bailouts hit record high as global economic outlook worsens

      https://www.ft.com/content/eddedee3-669d-42cc-9597-33609a8bff99

      DS
      Fund hands out $140bn in loans as interest rate rises push up countries’ borrowing costs

      Verwijderen
  44. Profiteer er van. ;)
    The best of both worlds at the moment: TMV Direxion Daily 20+ Year Treasury Bear 3x Shares ETF. 2 jaar geleden opgepikt op 49, staat nu 125 en dat ook nog in usd! De enige munt die stijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Ik kan die in België niet kopen ivm kid niet in orde. Weet iemand raad?
    Mvrgr Paul

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Ik krijg van Saxo bank een pop up met de vraag om mijn aandelen uit te lenen waarvoor ze me vergoeden. Ik kan ten alle tijden verkopen en krijg ook de dividenden en dergelijke. Hoe staat u hier tegenover?
    Dank voor uw raad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Paul:

      Niet doen. Ingeval van een crisis, is men overgeleverd aan tijdrovende juridische procedures. Er komt een Grote Crisis.

      DS

      Verwijderen
  47. WOW!!!
    https://twitter.com/bespokeinvest/status/1572936063848697858?s=20&t=PZLZwRq7rRj4pXr7Qz9DLg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Maar de kleine belegger heeft nog niet verkocht. Die is zelfs overgegaan tot 'buy the dips'. Equity ETF's hebben een inflow. De VIX-index stijgt wel, maar is nog ver van haar hoogtepunt. Men is nog niet in paniek. Maar de Grote Capitulatie komt, waarschijnlijk in October a.s.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull,

      Zal het tweede gedeelte van de bear market en grote capitulatie volgens u grotendeels komen doordat de earnings nu eindelijk echt tegen zullen gaan vallen en een flinke recessie daarom niet meer omstreden zal zijn?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Dat klopt. De slechte winstvooruitzichten en de daarop volgende stijging van de werkloosheid zijn nog niet verdisconteerd in de markt. De recessie wordt meestal pas veel later officieel, omdat de daarbij betrokken instanties de economische cijfers willen afwachten, die altijd moeten worden herzien.

      DS

      Verwijderen
  48. In de periode 1980-1985 steeg de USD met 50% . In 1985 werd het Plaza akkoord gesloten waarna de dollar weer sterk daalde. Er wordt geopperd dat zoiets weer zou kunnen gebeuren en dat met een nieuw akkoord dan 1 usd=1 pond= 1 euro= 1 chf = 1 CBDC (central bank digital currency) zou worden

    Hoe kijkt u hiertegenaan ? Is de dollar momenteel en in de toekomst niet juist het sterkste wapen van de VS, naast het wapentuig?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Een nieuw 'Plaza Akkoord' is zeker te verwachten. Maar het slachtoffer van dat akkoord destijds was Japan, die een geweldige klap kreeg en de hegemonie in de wereld wel kon vergeten. In het volgende 'akkoord' zullen China en Rusland het onderspit delven. Dit is een wereld, gebaseerd op de Dollar en Amerika geeft dat niet op. Daarom blijft dat nog heel lang zo. Elk alternatief is 'wishful thinking'.

      DS

      Verwijderen
  49. Beste heer Schmull,

    Banken lenen kort, en lenen lang uit, het verschil in rente is hun verdienmodel. Als we geld op de spaarrekening zetten lenen wij ons geld uit aan de banken aan een rentevoet van, hier in Belgie, 0,11 percent. Banken nemen dat geld en geven naast het kopen van staatsobligaties, hypotheken uit aan nu 3% ongeveer. Banken maken nu toch serieuze winsten en geven aldus graag hypotheken uit? Of klopt deze stelling niet? Banken zouden daarentegen geld uit het niks kunnen creeeren. Hoe werkt dit nu juist?

    Mvg, Jim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JIM:

      Banken creeeren geld, zodra zij krediet geven, wat daarna als deposito bij de banken verschijnt. 97% van al het geld bestaat uit deposito's. De banken zijn slechts intermediairs en kunnen zelf geen geld creeeren. In het fractionele banksysteem krimpt de geldhoeveelheid in, zodra er sprake is van krediet-afschrijving bij faillissementen. Het is dus niet zo, dat banken moeten wachten op deposito's om uit te lenen. Zij creeeren die deposito's zelf, zodra zij krediet geven. Geld is niets anders dan een vorm van krediet.

      https://positivemoney.org/how-money-%20works/how-banks-%20create-money/

      DS

      Verwijderen
  50. D'après le Centre National de Sismologie suédois, des stations de mesure en Suède et au Danemark ont enregistré de puissantes explosions sous-marines dans les zones des fuites de gaz de Nord Stream. L'une des explosions avait une magnitude de 2.3.

    https://twitter.com/L_ThinkTank/status/1574752771546697729?s=20&t=IHgKAPDFHtCkstiu9MgFLQ

    BeantwoordenVerwijderen
  51. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5335894/gaslek-nord-stream-sabotage-denemarken-zweden

    Wat gaat dit betekenen meneer Schmull , nog hogere inflatie ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Nee. De komende recessie, vooral in 2023, wordt nu veel ernstiger. Daardoor krimpt de economie in. Bedrijven zullen sluiten en de consumentenbestedingen komen in een vrije val. Deflatie! Dit is allemaal onderdeel van WW III.

      DS

      Verwijderen
  52. January 27, 2022 VICTORIA NULAND: “If Russia invades Ukraine, one way or another, Nord Stream 2 will not move forward.”

    https://twitter.com/AZmilitary1/status/1574767709258137606?s=20&t=D1BXuVm7w2lprgrcEFSuSA

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Omdat de Russen de gaskraan konden bedienen hadden ze een perfect wapen in handen t.a.v. Europese landen. Ze werkten daar ook mee. Bijvoorbeeld door roebels te eisen. Dat wapen is verdwenen nu de gasbuizen opgeblazen zijn. Meer hoef je niet te weten over de dader.

    BeantwoordenVerwijderen

  54. Niet om flauw te doen maar de rentes stijgen naar het niveau van de late eurocrisis. De ECB is de grip kwijt dus binnenkort komt er vast een nieuw extreem middel op het menu. Alle pijn in de vorm van inflatie, koopkrachtverlies, alles was voor niets.

    https://arnowellens.eu/article/60370/europese-rentes-stijgen-angstwekkend-hard-duiden-op-nieuwe-eurocrisis

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Wacht maar tot de kapitaalvlucht uit Europa (naar Amerika) toeneemt. Dan doemen kapitaalcontroles op, plus beperkingen op geldopname. Zorg, dat men thuis een rantsoen heeft opgebouwd en een eigen groentetuin of vensterbank voor groente is nu een 'must'.

      DS

      Verwijderen
  55. Wow!! Dit zal consequenties hebben:

    Poland's former minister of national defense & foreign minister has posted "Thank you, USA" with a picture of the Nord Stream gas leaks
    https://twitter.com/Faytuks/status/1574802506563076102?s=20&t=QGt8kDwZGLlkPMZpxPCa4w

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Beste heer Schmull , ook als de vraag naar producten en diensten daalt zullen de prijzen niet dalen. De prijsstijgingen worden namelijk niet veroorzaakt door de grote vraag naar producten en diensten maar door verstoorde markten (energie / voedsel) en de toename van de geldvoorraad. Dus al gebruiken we minder energie dan nog daalt de prijs van energie niet. Zie de verstoring in de toeleveringsmarkt (problematieken Nord Stream). Dit geldt ook voor voedsel. Hoe ziet u dit ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het is waar, dat energie en voedsel kenmerken vertonen van een kartel, die prijzen kan manipuleren. Andere factoren, zoals het weer, spelen ook een rol. Maar kijk eens, hoe energie- en graanprijzen in de afgelopen maanden al zijn gedaald vanaf hun hoogtepunt! Dat ziet u nog niet bij uw electriciteitsrekening, maar in 2023 zullen die prijzen nog veel lager zijn, als de recessie toeslaat.

      DS

      Verwijderen
  57. Real estate market is changing fast in the #Netherlands. Some examples from #Haarlem, a popular city close to Amsterdam. Mortgage rate is now around 4%, instead of 1% last year.

    https://twitter.com/frankknopers/status/1574859857311764486?s=20&t=HY8TzWJHzrGAi1YdBPOsKw

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Het is te hopen, dat wij dit in Euorpa nooit krijgen:

    Digital Currency: Yuan comes with an expiry date: Spend or it will vanish

    Read more at:
    https://bfsi.economictimes.indiatimes.com/news/policy/digital-currency-yuan-comes-with-an-expiry-date-spend-or-it-will-vanish/82059471

    https://bfsi.economictimes.indiatimes.com/news/policy/digital-currency-yuan-comes-with-an-expiry-date-spend-or-it-will-vanish/82059471

    BeantwoordenVerwijderen
  59. Reken er maar wel op.

    https://twitter.com/disclosetv/status/1574735399674519552

    BeantwoordenVerwijderen
  60. https://news.sky.com/story/pound-slumps-live-news-mortgages-interest-rates-imf-12615118

    Bank of England die overheidsschuld gaat opkopen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat de bank of england nu gaat doen door de geldpers weer aan te zetten , komt er dan niet nog veel meer inflatie ?

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Er komt een U-TURN. De markt is veel sterker en zal dat afdwingen. Deze vlieger gaat niet op. Het kan ook het einde betekenen voor dit kabinet! Men kan opeens geen hypotheken meer krijgen.....

      DS

      Verwijderen
    3. Best heer Schmull,

      Is dit een korte termijn oplossing om de bond market te stabiliseren? Betekent dit ook dat men meer/harder gaat hiken?

      Wat

      Verwijderen
    4. @WAT:

      Dit is pas het begin van een grote financieele crisis. Het lijkt op een U-TURN, maar de markt ruikt nu bloed. Dus het wordt nog veel erger. Het Pond Sterling gaat nog zeker zo'n 25% onderuit. Hetzelfde geldt voor de Euro. De Dollar blijft als een raket omhoog schieten, totdat er iets breekt. Zelfs een paar procent renteverhoging helpt haast niet: de kapitaalvlucht (naar Amerika) is nu onstuitbaar!

      DS

      Verwijderen
  61. Zou u ook aan kunnen geven wat dit betekent voor een mogelijk effect mbt tot de broader markets op korte en lange termijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een valutacrisis leidt tot hogere rente en een pijnlijke recessie, met veel hogere werkloosheid. Zachte landing is nu uitgesloten. De markten hebben de ernst van de zaak nog (lang) niet verdisconteerd. Er komt een vrije val en een capitulatie. En 'blood in the streets', wat overal ter wereld reeds aan de gang is. Prachtig voor degenen, die een totalitaire maatschappij voorstaan met een 'sterke' man/vrouw.

      DS

      Verwijderen
  62. En heeft de aandelenmarkt dan niet door wat er aan de hand is en/of desktop men 'QE is back' en let the party continue?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Welke party? Die is allang voorbij. Met deze inflatie is er geen echte QE. Dat is wishful thinking. Nee, de maatregelen, die nu nodig zijn, worden erger dan onder Volcker. Hogere rente en QT, wat de gevolgen ook zijn. Politici hebben niets in te brengen tegen de machten achter de schermen, die het geldsysteem nooit zullen laten ontploffen. Dat betekent: herhaling van de jaren '30. Centrale Banken zijn nu marionetten geworden.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull , de ecb wacht nog met QT tot de rente genormaliseerd is.

      Verwijderen
    3. Als er veel bedrijven failliet gaan worden sommige leningen niet afbetaald. En dan stijgt uiteraard het risico op één of meerdere bankfalingen.

      Gezien men niet zeker is van zijn ‘geld’ dat op de bank staat, kan men natuurlijk starten met op ‘voorhand’ te betalen: bijvoorbeeld betalen van de huur op jaarbasis bij de start van het jaar, de verzekering reeds op voorhand betalen per jaar, de personenbelasting, de btw waar men toch niet onderuit kan enzovoorts. Men heeft betaald en men is er vanaf, dat ze hun plan dan maar trekken met het geld. (uiteraard kan men dat niet met alles doen en dient men de risk-reward te bekijken)

      Anderzijds kan men zijn tegoeden wat spreiden over verschillende banken. Echter is de vraag voor een gewone leek: hoe kan men eigenlijk weten welke banken met meer riscante leningen zitten?

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Banken, verzekeraars en pensioenfondsen kunnen omvallen, o.a. vanwege hun derivatenstrategie (Liability Driven Investment -LDI), zoals onlangs in Engeland, maar de overheid heeft geen keus dan om steun te verlenen. Het kenmerk van de financieele wereld is: risico. Hedging en Swaps zitten vol voetangels en klemmen.

      DS

      Verwijderen
  63. Beste heer Schmull, hoe kan ik als Nederlander, praktisch gezien, met mijn kapitaal(tje) vluchten naar Amerika? Zover ik begrijp is dat US treasuries kopen? Of zijn er meer wegen naar Rome (New York dan eigenlijk:))? Daar een huis kopen en gaan wonen blijkt een lastige exercitie :(

    Alvast bedankt!

    Groeten van Ruud

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @RUUD:

      U kunt trouwen met een Amerikaanse vrouw of ... investeren via o.a. een Delaware company. Deskundig advies en kapitaal vereist: https://www.investopedia.com/terms/d/delaware-corporation.asp

      Vergeet ook niet alle mogelijke belastingconsequenties.

      Maar voordat u emigreert, moet men de cultuurschok kunnen verwerken. Is men ouder dan 35 jaar, dan is dat een hele uitdaging.

      DS

      Verwijderen
  64. Beste DS,
    U hebt het over machten achter de schermen, die het geldsysteem nooit zullen laten ontploffen. Welke machten zijn dat en wat gaan ze doen ? Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Wisten we dat maar! Het geldsysteem heeft zich historisch zo ontwikkeld. Tijdens de crisisperioden in het verleden, werd het toenmalige systeem 'gered' door enkele kapitaalkrachtige groepen in ruil voor zeggenschap over het geld. Daarom zijn de BIS te Basel en de meeste Centrale Banken buiten het gezichtsveld van overheid en publiek. Elk verhaal hierover is waarschijnlijk misleidend, want het is geheim ('nobody 'owns' a Central Bank).

      https://bankunderground.co.uk/2019/10/18/the-ownership-of-central-banks/

      DS

      Verwijderen
    2. https://www.zerohedge.com/markets/2023-will-be-year-hell-martin-armstrong-warns-europe-could-suck-rest-world-down-tubes
      Beste DS, wat denkt u van dit artikel ?
      Marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      Mee eens, maar de crisis wordt wereldwijd. Toch is de kans op kapitaalcontroles in Europa nu levensgroot, want de kapitaalvlucht is straks niet meer te stuiten. De ECB is machteloos. De Eurozone zal weer wankelen.

      DS

      Verwijderen
  65. Inflatie naar 17,1 % , harde landing nu in aantocht meneer Schmull ?

    BeantwoordenVerwijderen
  66. https://www.zerohedge.com/markets/peter-schiff-jerome-powell-still-thinks-he-can-pull-impossible

    Beste DS , gaat Schiff gelijk ktijgen dat er nog veel meer inflatie aankomt , en dat het een verloren zaak is voor de centrale banken ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Schiff zal weer ongelijk krijgen met zijn inflatieverhaal. Bij zijn Twitter-commentaren geeft hij toe, dat een depressie ook mogelijk is. Een depressie betekent deflatie.

      DS

      Verwijderen
  67. Is SGOV de juiste kortlopende ishare (0-3 maanden)?
    Mvg
    Bruin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BRUIN:

      Prima voor kortlopend geld. De aflooptijden zijn in een ETF verschillend. Liever een 3 mnds Treasury rechtstreeks.

      https://www.trackinsight.com/en/fund/SGOV

      DS

      Verwijderen
  68. https://www.wsj.com/articles/u-n-calls-on-fed-other-central-banks-to-halt-interest-rate-increases-11664809202

    De UN wilt dat de centrale banken stoppen met de rente verhogingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  69. https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/22275/leidt-faillissement-credit-suisse-tot-een-nieuwe-kredietcrisis.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Credit Suisse kan niet worden vergeleken met Lehman, ook al lijken de Credit Default Swaps dat wel in te prijzen. Voordeel is, dat dit allang speelt en de markten rekenen op een 'too big to fail' deal.

      DS

      Verwijderen
  70. Beste heer Schmull , is het verstandig om euro's in te wisselen voor dollar contanten als verzekering ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Absoluut. Enige Dollars als verzekering zou zeker zin hebben uit oogpunt van spreiding. Maar nooit thuis of in de tuin. Het is niet geheim te houden. Dus of een Dollarrekening bij bank of broker of 3-mnds Treasuries en dan steeds doorrollen (rendement!).

      DS

      Verwijderen
  71. Beste heer Schmull , bedankt voor u antwoord , bij welke bank kan ik een dollar rekening openen ? En hoe kan ik vanuit NL aan us treasuries komen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bij bijna elke Broker of Grootbank kunt u een Dollarrekening openen, onder bepaalde voorwaarden. De aankoop van Treasuries is bij vele instellingen ook mogelijk. Even rondvragen en Googlen.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull , hartelijk dank voor u antwoord.

      Verwijderen
  72. https://www.ad.nl/wonen/huizenprijzen-daalden-nooit-eerder-zo-hard-makelaars-spreken-van-kentering-op-woningmarkt~a5e5d2e47/

    Daling van de huizenprijzen is begonnen.

    BeantwoordenVerwijderen