Translate

dinsdag 12 juli 2022

WE ZIJN ER NOG LANG NIET


WE ZIJN ER NOG LANG NIET

Enge tijden! Het probleem, dat boven ons hoofd hangt, is een diepe recessie, jarenlang. De inflatie is uit de hand gelopen, o.a. door een veel te lang soepel monetair beleid en de dientengevolge narigheid bij de internationale toeleveringsketen. Daarnaast dient een mogelijke wereldoorlog zich weer eens aan. De enige manier om dat vooralsnog aan te pakken is door de vraag in de kiem te smoren. De consument (70% van de economie) wordt om zeep geholpen. Er valt niet te ontkomen aan een ellendige periode van vele faillissementen en hogere werkloosheid. 



(OPTUMA): DE GRONDSTOFFENPRIJZEN ZIJN NU AAN DE BEURT OM EEN FLINKE AFRAMMELING TE KRIJGEN. OBLIGATIES LIJKEN DAT AL ACHTER DE RUG TE HEBBEN. MAAR DE PIJN IN AANDELEN DUURT NOG HEEL LANG.



De beste beleggingen in zo'n scenario zijn staatsleningen van soliede, sterke landen, zoals Amerikaanse Treasuries. In een recessie, dalen obligatierendementen, met een dienovereenkomstige waardestijging. De staat krijgt immers altijd haar vereiste geld, of door belastingheffing of door confiscatie of door liquiditeitsverruiming (QE). Bedrijven kunnen dat niet. 

Bijna alle andere activa, zoals aandelen, grondstoffen en onroerend goed, krijgen, de ene na de andere, een flink pak slaag. Het merendeel van de uitstaande leningen, met name in de hypotheeksector, heeft weliswaar een vaste rente, maar bij verlenging of bij nieuwe leningen komen hogere kosten voor krediet heel hard aan. Dat zal de prijs van onroerend goed, aan de marge, niet onberoerd laten.

Natuurlijk kunnen de energie- en graanprijzen tijdelijk nog hoog blijven of hoger worden, maar het is altijd een kwestie van tijd, voordat de productie omhoog gaat en overschotten opdoemen. Onderschat nooit de menselijke vindingrijkheid! Overigens, blijft de vraag naar grondstoffen, tijdens een periode van een sterke Dollar, het hoogst in 20 jaar, meestal achter, omdat die veelal met Dollars moeten worden betaald.
 
Maar een wereldrecessie gaat gepaard met lagere cijfers voor de industrieele productie, wat uiteindelijk toch ongunstig is voor grondstoffenprijzen, vooral koper ('Doctor Copper'). Het laatste is een historisch betrouwbare indicator voor de gezondheid van een economie en is nu al duidelijk zwakker.


(TRADINGVIEW): IS DE DOLLAR-INDEX (DXY), EEN MAATSTAF VAN DE WAARDE VAN DE DOLLAR TEGENOVER EEN MANDJE VAN VALUTA'S VAN DE BELANGRIJKSTE HANDELSPARTNERS, STRUCTUREEL UITGEBROKEN NAAR BOVEN? DE WERELD IS 'SHORT' DOLLARS EN VERWACHT JUIST EEN DALING!

Geleidelijk begint het te dagen, dat de aandelenmarkten in 2022 extreem hoog gewaardeerd waren, veel hoger dan tijdens de hausse in 1929 en in 2000. Hoeveel daling ligt er dit keer in het verschiet? Het hoogtepunt van 1929 werd destijds gevolgd door een daling van 89% in 3 jaar (Dow Jones Index). Dat van 2000 werd gevolgd door een daling van 36.8% (S&P 500 index) respectievelijk 76.81% (NASDAQ index) in bijna 2 jaar.

Natuurlijk was de hausse tot 2022 door het dolle heen, vanwege nul of negatieve rente, 'er is geen alternatief' ('there is no alternative' - TINA) en de angst 'om de boot te missen' ('fear of missing out' - FOMO). Men kocht, ongeacht enige waardering! Er waren toch steeds grotere dwaze kopers? De speculatiedrift van de gemiddelde 'belegger' kende toch geen grenzen? Welnu, men heeft het geweten. Maar dit betekent wel, dat er voor aandelenbeleggers, in de komende 10 of 20 jaar, weinig te verdienen valt. Als men eenmaal de vingers heeft gebrand, duurt het heel lang, voordat men zijn nek weer uitsteekt. De wereld heeft immers pas de eerste stap gezet op de weg naar normalere tijden.

Vooral Crypto-'beleggers' gingen voor duizenden miljarden het schip in. $ 2000 miljard aan 'waarde' (70%) ging in vrij korte tijd in rook op, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen. Jaarlijkse rendementen van vaak 20% werden voorgespiegeld. De meute slikte het als zoete koek! Maar de instorting van het gehele kaartenhuis van extreme hefboomwerking en eeuwige fraude is eindelijk aan de gang. Niemand staat erachter om die nachtmerrie op te vangen. Vele promoters daarvan zullen nu wel van schaamte door de grond gaan:


Het monetair beleid van de Centrale Banken van de laatste decennia was zo onverantwoordelijk en gestoord, dat een terugkeer naar gemiddelde historische waarderingen heel veel moeite en tijd zal kosten. Een tussentijdse vrije val moet ook niet worden uitgesloten. Er was immers een opgeblazen zeepbel in alles ('everything bubble'). Laat niemand zo'n kunstmatige zeepbel ('positief welvaartseffect') verwarren met hogere 'welvaart'! Hogere welvaart is uitsluitend het gevolg van extra productieve activiteiten, niet van hogere prijzen voor activa, waarvoor men geen hand behoeft uit te steken.
 
De ongelofelijke opgepompte balans van de Centrale Banken ('extreme liquiditeitsverruiming') moest wel eens fout gaan ('accident waiting to happen'). Dat bracht het evenwicht van het gehele financieele systeem altijd al in gevaar. Het herstel van de geloofwaardigheid van de Centrale Banken wordt nog een hele toer. Probeer maar eens om een reputatie van 'roekeloosheid' kwijt te raken! Maar de afbouw van de balans (kwantitatieve verkrapping; 'quantitative tightening' (QT)) lijkt nu nog een veel groter en pijnlijker proces te worden dan de rentestijging. Storm op komst!


(THE DAILY SHOT): DE MONETAIRE VERKRAPPING ('QUANTITATIVE TIGHTENING') IS NU ECHT VAN START GEGAAN. DE FEDERAL RESERVE HAD WEINIG KEUS. DIT ZAL DE MARKTEN NOG MEER IN REP EN ROER BRENGEN!

Beleggers zijn er al heel lang aan gewend, dat een herstel in de markten altijd plaatsvindt. Daarom zijn de meesten nog volbelegd. Met name de 'passieve' beleggingsstrategie viert hoogtij, waarbij uitsluitend wordt belegd in de fondsen van een index met minimale transactie-kosten. Maar stel eens, dat de wind dit keer gedraaid is en een algemeen herstel voorlopig uitblijft? Zeilers en meeuwen moeten ook voortdurend gebruik maken van de kracht van de wind, anders wordt het een reis naar nergens. Windstilte is funest.

Bovendien moet men niet vergeten, dat een soepel monetair beleid ('easy money') geen garantie is voor een opgaande markt. Als eenmaal het getij is gekeerd, om welke reden dan ook, dan helpt daar geen moedertje lief aan: tijdens de scherp lagere markten van 1981-1982, 1990, 2000- 2002 en 2007 - 2009, was er juist sprake van een beleid van 'easy money' door de Centrale Banken. Risico-mijdend gedrag duurt vaak veel langer dan verwacht, vooral als iets nog steeds niet spotgoedkoop genoeg is. Koopjesjagers hebben de tijd. Vanaf het hoogtepunt in 2000, duurde het liefst 13 jaar, voordat de S&P 500 index het beter deed dan US Treasury Bills (korte termijn Amerikaanse staatsleningen tot 52 weken).

We zijn er nog lang niet. De waarderingsmaatstaven, zoals koers/winst verhoudingen, zijn in 2022 weliswaar wat gedaald, maar de winstmarges zijn nog steeds het hoogst in de geschiedenis. De komende wereldrecessie maakt daarmee korte metten. Bovendien draait het voor een lange termijn belegger vooral om de toekomstige kasstroom, die mogelijkerwijs verwacht kan worden ('discounted cash flow'). Als die kasstroom in nevelen is gehuld, dan heeft de koers van een aandeel geen houvast meer. 

Erger nog, vele koersen werden omhoog gestuwd op basis van de veelvoud van hun omzet, want echte winst was vaak pas over 10 of 20 jaar te verwachten. Dat laatste is, vanwege toenemende onzekerheid, bezig in te storten, getuige de huidige 'onverwachte' catastrofe bij de groeiaandelen en de SPACS (special purpose acquisition companies).

Maar zijn beleggers, volgens de peilingen, dan niet al somber genoeg? Probleem is, dat men nog niet tot actie is overgegaan. Ruim 65% van alle activa is nog in aandelen belegd, terwijl dat zakte naar 45% in de vorige neergaande markten (1990, 2002, 2009). Het onvermijdelijke staat nog te gebeuren ('waiting for the other shoe to drop'). Velen staan naarstig te trappelen om hun aandelen van de hand te doen, voordat zij straks gedwongen worden door dekkingsopvragingen (margin calls'). Velen hebben, terecht, een akelig gevoel over de scherpe stijging van de werkloosheid, die mogelijk voor de deur staat. Dan pas is er een soort 'capitulatie' in de markten te verwachten.




DIEDERIK SCHMULL, 12 Juli, 2022, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS GEEN COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF VOOR OF TEGEN MILITAIRE AGRESSIE. DAARVOOR IS DIT BLOG NIET GESCHIKT.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot eind 2022 of later. Een epidemie en een oorlog duren meestal vele jaren en reizen is een heel gedoe.

134 opmerkingen:

  1. Beste heer Schmull,

    Bill Gross favors treasury bills over bonds: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-11/gross-sees-t-bills-trump-stocks-bonds-as-recession-looms-large

    Denkt u dat long term treasury bonds (zoals TLT) beter is als er paniek uitbreekt (flight to safety)?

    Dank

    Wat is

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De korte termijn T-BILLS hebben het minste risico. De langere termijn T-BONDS hebben het risico, dat inflatie en rente nog verder stijgen tijdens de looptijd (duration risk). Maar uit alles blijkt, dat de recessie nabij is, waardoor dat risico nu veel kleiner is.

      DS

      Verwijderen
  2. Hartelijk dank weer Diederik. Ik word langzaamaan wat benauwd, om het voorzichtig uit te drukken. Alles lijkt fout te gaan. Die russen met hun continue dreiging met nucleaire aanvallen. Tekorten aan alles. Totaaldebielen in Den Haag aan het roer die alles, maar dan ook alles doen(gaskraan dicht, massaimmigratie, sancties) om nog veel meer ellende over ons af te roepen....zucht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En nagenoeg iedereen slikt alles voor zoete koek....we vinden het allemaal prima.....het is echt onvoorstelbaar hoe iedereen gebrainwashed is.....

      Verwijderen
  3. Geachte heer Schmull, de eur/usd koers is nu op pariteit. Echter je leest steeds vaker dat 0.9 of 0.85 er ook aan zit te komen. Gaat het niet te hard of verwacht u dat op iets langere termijn dat zeker een reƫle mogelijkheid is en dat zelfs de starttijd koers van +- 0.7 weer te voorschijn kan komen ?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Het enige 'positieve' van de Euro is, dat nu bijna iedereen negatief is geworden. Dat kan een keerpunt worden, zodra de 'shorts' besluiten in te dekken. Zou de FED opeens 'pauzeren' met haar krapgeld beleid? Het lijkt wishful thinking, zolang inflatie zo hoog is en de problemen in het kwetsbare Europa zich opstapelen. Reken maar op het 'worst case' scenario, waarbij de Euro vooralsnog veel zwakker wordt. Bovendien kampt Europa met een handelstekort en kapitaalvlucht.

      DS

      Verwijderen
  4. Geachte heer Schmull, ik heb een luxe probleem, heb 400K EUR liggen agv verkoop vastgoed. Zou hiermee tijdens komende recessie willen inkopen…maar de Euro verliest snel tov dollar, EN inflatie. Ik wil dan tzt dividend aandelen kopen om 15-20 jaar te bewaren. Wat zou uw raad (geen advies) zijn aan mij?

    Het liefst zou ik voor korte termijn het geld willen beschermen tegen de sterk neerwaartse krachten… Dank voor uw reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik zou, na de recente daling van de Euro, nu niet omwisselen naar de USD. Te kostbaar. Maar men kan korte termijn staatspapier kopen, wat heel veilig is en ook altijd uw bezit blijft. Het is nooit deel van de boedel van de bank:

      https://english.dsta.nl/subjects/money-markets

      DS

      Verwijderen
    2. Je kan ook altijd goud kopen..... om je vermogen te beschermen, dat werkt al 5000 jaar!!!

      Verwijderen
  5. Aan Rik, zou je nu in IDTL durven instappen? Of zou die door enkele renteverhogingen nog kunnen nieuwe loss testen de komende maanden?
    Mvrgr Paul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PAUL:

      In deze woelige tijden, is het verstandiger om gestaffeld bij te kopen. Neem de tijd. Het blijft voorlopig storm.

      DS

      Verwijderen
  6. En demogelijke kapitaalcontroles dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Capital Controls: the writing is on the wall

      Free movement of capital, as we have known for most of our lives, is probably coming to an end.

      https://www.undervalued-shares.com/weekly-dispatches/capital-controls-a-return-to-the-1970s/

      DS

      Verwijderen
  7. https://www.zerohedge.com/geopolitical/macron-announces-street-lights-will-be-turned-response-energy-crisis

    Dag DS,

    Kunt u herinneren dat twee jaar geleden die oude man in een leren stoel zei? " ze gaan ons volledig beroven, first bij hyperinflation and then bij deflation".
    Denkt u dat deze omstandigheden zijn en geen fabricaat? Hoge inflatie is toch geen natuurverschijnsel?

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      'Ze' gaan ons beroven: wie dan? Als men de schuld voor de problemen wil geven aan anderen, dan wel precies aangeven, wie verantwoordelijk zijn. Vroeger kregen 'anderen' ook de schuld, de Joden, de negers, de immigranten, de vrijmetselaars, etc. Nee, men moet zijn hand in eigen boezem steken: als u een tophypotheek hebt en andere schulden, dan werkt u mee aan de kredietcyclus, die nooit langer duurt dan een generatie en dan misgaat. Altijd. Eigen schuld, dikke bult.

      DS

      Verwijderen
  8. Beste heer Schmull'

    U heeft weer een goed stuk geschreven.
    Duidelijk.
    Een vraag aan u.
    Had het niet veel beter geweest als Nederland ook uit de EU was gestapt?
    Nu gaan wij ten onder. Ook door ons kabinet die totaal geen verstand van zaken heeft.

    Het is gewoon krankzinnig wat er bij ons in de regering zit.

    Met vriendelijke groet'
    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Geen enkele unie van verschillende landen heeft het in de geschiedenis kunnen volhouden. Maar soms kan het heel lang duren. Het Heilige Romeinse Rijk wist het 800 jaar overeind te houden, ondanks alle Ups en Downs. De EU kwam er vooral, om een nieuwe oorlog te voorkomen en als buffer tegen de Sovjet-Unie/Rusland, aangemoedigd door Amerika. Maar er zijn geen plannen om er een 'land' of echte Federatie van te maken, zoals het begin van Amerika in de 18de eeuw, na hun afscheiding van de British Empire. In de vorige Eurocrisis in 2012, kwam Amerika tussenbeide om het uiteenvallen te voorkomen (Geithner van de NY FED), ook al had Nederland, naar verluidt, de nieuwe Guldens al klaarliggen. Maar dit keer is het grootste gevaar de TARGET2 balances, voor cross-border transfers, die Duitsland en Nederland ruim 1000 miljard Euro zouden kunnen kosten. De val van de Eurozone en de EU kan leiden tot hyperinflatie in Zuid-Europa, zoals de val van Joegoslavie (1992 - 1994). Mocht deze nachtmerrie ooit werkelijkheid worden, dan verdwijnt helaas alle evenwicht in Europa, wat koren op de molen is voor Rusland en China. Maar Groot-Brittannie, met Brexit, was wel de eerste afvallige en Duitsland en Nederland zouden de tweede en de derde kunnen worden. De sterkste leden van een Unie zijn meestal de eersten, die opstappen, maar dat proces is heel pijnlijk gedurende een aantal jaren.

      DS

      Verwijderen
    2. Duidelijk heer Schmull.

      Dank u wel voor u antwoord!

      Met vriendelijke groet'

      Stefan.

      Verwijderen
  9. Beste heer Schmull , verwacht u nog steeds deflatie of wordt stagflatie het scenario voor de aankomende jaren ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Deflatie. Want een harde landing moet nu worden verwacht. De enorm sterke Dollar leidt tot de export van inflatie van Amerika naar de rest van de wereld, die gedwongen is om de rente scherp te verhogen, terwijl de recessie overal opdoemt. Faillissementen zijn straks niet van de lucht! Stagflatie is nu uiterst onwaarschijnlijk, als de economie 4 of meer kwartalen negatief wordt. Werkloosheid loopt straks de spuigaten uit. Dus probeer om niet op te vallen, als men wat centjes heeft. De meute komt in opstand.

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank voor u antwoord , moeilijke tijden in aantocht.

      Verwijderen
  10. Geachte meneer Schmull, bedankt voor uw schrijven. Ik lees uw werk altijd graag. Geeft mee een andere inzicht dan msm doen. Helaas doet me dat dan ook vaak meteen minder geruststellend aan.
    Ik moest target2 informatie ook gericht zoeken om er kennis van te nemen. Men lijkt liever boos/ verontwaardigd over de eu buurman te willen spreken dan de eigen problemen te adresseren. Ziet u de target balloon dit jaar nog verder opgeblazen worden of knappen? Zijn de gasleveranties (energiezekerheid) voor komende winter niet veel eerder het zwaard van damocles voor de eu? Ziet u dat ook als de meest prominente zwarte zwaan, die bedrijven doet stil leggen en onrust op de straten doet geven? Wat is uw inschatting, bij rantsoen op gas? Aan welke economische schade moet je dan denken?
    Alvast bedankt voor uw reactie.
    Franne.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FRANNE:

      TARGET2 wordt waarschijnlijk veel groter, zolang de Eurozone nog bestaat. De bankencrisis van 2008 - 2009, waarbij Europese banken zo'n 3000 miljard Euro aan slechte leningen bleken te hebben, vooral in Zuid-Europa, is nooit aangepakt, maar verstopt via derivaten, etc. Daarom stroomt het geld naar banken in Noord-Europa. Als de Euro echter valt, dan kan Noord-Europa fluiten naar dat geld. Dat geld verdwijnt dan in het zwarte gat van faillissementen/herstructureringen. Europa gaat een depressie tegemoet, met alle politieke gevolgen van dien. Die depressie is een direct gevolg van de verdeeldheid van Europa en de weigering om door de zure appel van afschrijvingen en faillissementen heen te bijten, zoals in Amerika wel gebeurd is. Bovendien was de Europese economie gebaseerd op goedkope energie uit voornamelijk Rusland. Trump waarschuwde daarvoor in 2018 tijdens zijn rede bij de Verenigde Naties en hij werd door bijna iedereen uitgelachen.

      DS

      Verwijderen
  11. Geachte Heer Schmull, Kenny heeft het over treasury bonds met 9.8 % Weet u welke dat zijn? Vanaf 9 minuut 40 https://www.youtube.com/watch?v=1aqsrMnaLf0 Alvast bedankt! Gr, Henk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HENK:

      Kenny is een day-trader, die geen research doet. Oppassen geblazen. Maar hij verwijst waarschijnlijk naar Zero-Coupon Bonds. Die worden gekocht met een korting en betalen uit met 100% op de afloopdatum. Maar het is een meer riskante manier van beleggen, want elke stijging van rendement betekent een koersdaling. Als het rendement op een lange Treasury echter daalt, bij een diepe recessie, dan tel uit je winst.

      https://www.finra.org/investors/insights/zero-coupon-bonds

      https://financeformulas.net/Zero_Coupon_Bond_Value.html

      https://www.investopedia.com/ask/answers/012015/how-do-i-calculate-yield-maturity-zero-coupon-bond.asp

      https://calculator.me/savings/zero-coupon-bonds.php

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Hartelijk bedankt voor uw antwoord. Gr, Henk

      Verwijderen
  12. hartelijk dank Diederik voor uw informatieve en ook gevoelige bijdrage. boeit enorm en analyseer het ook graag allemaal, wel vanop afstand

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het bezoek van Biden aan Saoedi -Arabie is volgens berichten niet goed verlopen, waarmee ook de status van de Petrodollar onder druk
    komt.
    Is dit volgens u een terechte konklusie ?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Niets is eeuwig. Saoedi- Arabie verdient meer Dollars, dan ze eigenlijk nodig hebben. Het ligt daarom voor de hand, dat zij ook in andere valuta's, zoals de Chinese Yuan, betaald willen worden. Dit wordt echter geen aardverschuiving, want andere valuta's hebben vaak kapitaalcontroles plus politieke risico's. Verder is de wereldhandel nog lang niet zover om, op grotere schaal, andere, meer riskante, valuta's te accepteren. De positie van de Dollar zal in de komende jaren alleen maar sterker worden, naarmate de crisissen in de wereld toenemen. Zal Europa imploderen? Zal China hetzelfde lot ondergaan (er zijn nu tanks om de orde te bewaren)?

      DS

      Verwijderen
  14. Heer Schmull, straks behoort Engeland weer tot de Europese unie? Vanaf 6 minuten en 30 seconden..

    https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-07-20?utm_source=Blckbx&utm_campaign=ed227c5cbe-EMAIL_CAMPAIGN_2022_07_20&utm_medium=email&utm_term=0_0a2d02ab29-ed227c5cbe-561894033

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Toen BREXIT doorging, was dat maar met een kleine meerderheid. Volgens opinie-peilingen, zou er nu een kleine meerderheid bestaan om BREXIT weer ongedaan te maken. Maar het is een illusie om te geloven, dat de klok op korte termijn weer kan worden teruggedraaid. Bovendien zou de EU dan eisen, dat GB het Pond Sterling opgeeft in ruil voor de Euro. De kans daarop is echt minimaal. Wat echter wel kan gebeuren, is dat Schotland & Wales onafhankelijk worden en aansluiting zoeken bij de EU & Euro. Tegelijkertijd is het een kwestie van tijd, dat Noord-Ierland aansluiting zoekt bij Ierland. Als het zover is, dan loopt de EU misschien wel op de laatste benen, wat de droom is van Poetin.

      DS

      Verwijderen
    2. De energie verhoudingen tussen Noord en Zuid Europa zijn toch ook in het nadeel van Noord verschoven sinds het conflict met Rusland; Spanje met grote LNG capaciteit, idem Frankrijk plus nucleair sterk, Italie heeft deals met Algerije, nabijheid Libie, Egypte en gas uit Middellandse zee op termijn.
      Last time I checked schijnt de zon daar ook meer, dus ook solar. NL en D hebben nogal wat low tech energie-intensieve bedrijven, chemie, staal, landbouw. Target2 maakt het te duur uit de euro te stappen en de "Energieknappheit" maakt het onmogelijk.
      Poetin hoeft niet te dromen, hij hoeft alleen maar CNN te kijken, de Europese regeringen tuimelen bijna op dagelijkse basis, in Italie is bij de dissidente regeringspartijen en bevolking onvrede over de felle houding van Draghi inzake Oekraine zwaarwegend.

      Verwijderen
    3. U vergeet dat NL nog een gasbel heeft, ook al is de inhoud inmiddels al behoorlijk geslonken. Als we niet teveel delen/ verkopen kunnen we daar zelf nog veel profijt van hebben.
      Duitsland is wel de pineut als er niet snel iets veranderd in politieke (groene) koers. Met tot gevolg dat de hele EU maak-industrie meegezogen word in de onstabiele ellende.
      Op korte termijn nu is ,naar mijn idee, energie de strop om de nek van de EU. Met incompetentie, overschatting en egocentrisme van de bestuurders als openend valluik.

      Verwijderen

  15. Video Shows Tanks Protecting Crisis-Hit Banks In China, Internet Says "History Repeats Itself"

    https://twitter.com/itsmeSZ/status/1549821610613415936?s=20&t=pvM3WFxwwzUN546DngHBmA

    https://www.ndtv.com/world-news/video-shows-tanks-protecting-crisis-hit-banks-in-china-internet-says-history-repeats-itself-3175812

    BeantwoordenVerwijderen
  16. David Stockman on Europe’s Economic Suicide…

    https://internationalman.com/articles/david-stockman-on-europes-economic-suicide//

    BeantwoordenVerwijderen
  17. President #Trump spreekt hier over de Nederlandse #boeren .. De boeren die opkomen voor vrijheid šŸ‘ŠšŸ‘Š

    https://twitter.com/itsmeSZ/status/1551100282679054337?s=20&t=oB4yeFV30bJ7AU69robOGg

    I love this man! Silvia

    BeantwoordenVerwijderen
  18. https://www.zerohedge.com/markets/rickards-feds-cure-may-be-worse-disease

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat is uw mening heer Schmull?

    https://www.youtube.com/watch?v=hsuMW4yQT64

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WIM:

      Het ligt voor de hand om je zorgen te maken over de afhankelijkheid van Russische grondstoffen. Maar
      dat geldt alleen voor de korte termijn. Er wordt nu
      hard aan gewerkt om die chantage de nek om te draaien.
      De toenadering van China en Rusland lijkt ook minder
      gunstig, maar Rusland zal zich minder prettig kunnen
      voelen, want er waren traditioneel altijd flinke spanningen.
      Vergeet ook niet, dat Rusland nu terugkeert naar de
      situatie van de Sovjet-Unie: zij bouwen al die activa op,
      maar kunnen er verder weinig mee kopen, vanwege al de
      sancties. Rusland en China zijn zeker niet in staat om
      immigranten aan te trekken. Wie wil daar nou naar toe? Miljoenen willen juist vertrekken en een nieuw ijzeren gordijn
      wordt opgetrokken.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Hartelijk bedankt voor uw antwoord

      Verwijderen
    3. Noodwet financieel verkeer 1978 geeft "bij oorlogšŸ‡ŗšŸ‡¦" macht om over onze financieren te beslissen. O.a. limiteren geldopname of -uitgave, "tijdelijk" banken sluiten of digitale munt, welke rente mensen krijgen, beperkingen aan beleggingen.

      Vanaf 7:08

      https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/294606/kan-de-overheid-beslag-leggen-op-ons-spaargeld

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Vergeet niet, dat de dienstplicht NIET is afgeschaft:

      https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/defensiepersoneel/vraag-en-antwoord/waarom-ontvang-ik-een-brief-over-de-dienstplicht

      DS

      Verwijderen
    5. @DS als reactie op video Wim.
      Naar mijn idee is er spraken van chantage door beiden ‘spelers’. Rusland lijkt de sterkere hand te hebben op korte termijn, idd. Maar vind nu ook uit wie de (nieuwe) vrienden zijn voor de lange termijn.
      In onze media lijkt het net of de hele wereld tegen Rusland is. In de praktijk blijkt het nog om amper de helft te gaan.
      Genoeg om handel mee te drijven, lijkt me. Vooral nu de wereld schreeuwt om energie. Middenoosten olievelden kunnen de vraag niet langer meer bijbenen, geraken minder efficiƫnt. En het westers verheven milieu doctrine, laat nieuwe olievelden/ mijnbouw ook niet meer toe.
      Op lange(re) termijn kunnen de BRICS juist meer concurrent worden dan ‘wij’. Goedkope energie is alles.
      @DS, zou het op de langere termijn in de wereld ook zo kunnen draaien, dat het Westen/ VS water bij de wijn doet, tegemoet komt aan de chantage (opgeheven middelvinger) en ruimte toegeeft in de heerschappij zoals de huidige generatie die kent?
      Franne.

      Verwijderen
    6. @FRANNE:

      Het verschil is, dat Rusland en China een autocratie hebben met onvrije media. Daar is democratie moeilijk tegen opgewassen, vooral met een seniele Amerikaanse president. Dus toegeven aan chantage heeft consequenties. Bovendien is Europa hopeloos verdeeld en niet zelf-voorzienend, zoals Amerika. Waarschijnlijk heeft Europa weinig keus, vooral dankzij de Groene Lobby: economische depressie en kapitaalcontroles doemen op, omdat het Europese bankwezen op springen staat, net zoals in 2008. De NATO is een papieren tijger, want Amerika heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan oorlog voeren ver van huis.

      DS

      Verwijderen
  20. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Geachte heer Schmull,
    Weet u een betrouwbaar adres waar ik de (financiƫle) situatie in China kan volgen. Naar mijn idee ontbreekt het nogal aan kennis bij ons over dit land.
    Is het een goed idee als u daar wat over schrijft? Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor Europa als het daar economisch gezien echt fout gaat?

    Leuk filmpje weer. Ik neem aan dat het achtergrondlawaai werd veroorzaakt door wat speelgoed, Made in China?

    Groet
    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Helaas moet men alle gegevens van China met een korreltje zout nemen. Een onderdeel van de Communistische heilstaat is altijd geweest om niet stil te staan bij de echte realiteit, maar uitsluitend bij de realiteit, waar de partij naar streeft. De echte realiteit is staatsgeheim.

      Misschien zijn de volgende suggesties nuttig:

      https://www.brookings.edu/on-the-record/where-brookings-experts-read-about-china/

      https://www.brown.edu/academics/east-asia-resources/chinese-news-media

      https://blog.feedspot.com/chinese_news_websites/

      https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/ref/college/coll-china-media-006.html

      Ik had vergeten om in de laatste video die vogeltjes de wacht aan te zeggen, waardoor kijkers teveel werden afgeleid. Aldoende leert men!

      DS

      Verwijderen
    2. Talking Tom zo te horen

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Is Talking Tom a safe app?
      talking tom is a well known app, but people are currently looking into security issues with the cat, such as it asking weird questions and it acts a little to human. probably avoid this app.

      DS

      Verwijderen
  22. Beste heer Schmull'

    Het You Tube filmpje was geweldig. Totaal niet irritant die bijgeluiden. We moeten wel een beetje lol in het leven houden.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Beste Heer Schmull'

    Is dit nu een valse uitbraak wat we nu zien op de beurs en in de grondstoffen?

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Inderdaad lijkt de markt toe aan een herstel. Vele negatieve scenarios zijn al verdisconteerd. Maar ik ben zeer sceptisch over het 'einde' van deze neergaande markt. Voorlopig is het waarschijnlijker, dat het herstel tijdelijk is. Capitulatie is nog steeds niet aan de orde geweest, terwijl Centrale Banken nu wel gedwongen zijn om verder te verkrappen, ondanks de verzwakkende economie, omdat het inflatie-draak nog lang niet is verslagen. Hoogstens komt er een 'pauze'. Maar dan wordt 2023 het jaar, dat de bodem eruit valt, ook al omdat China dan Taiwan zal moeten inlijven, voordat de seniele BIden er niet meer is. Bovendien zal Poetin dan het groene licht geven aan zijn tweede 'speciale operatie' in het kwetsbare Europa, want iedere Poetin-kenner gaat ervan uit, dat hij geen genoegen neemt met slechts een deel van de Oekraine en het bestaan van 'onvriendelijke' buurlanden. De komende 12 maanden lijken voor de wereld het gevaarlijkst ooit te worden, inclusief een tactische kernbom om de ontwikkeling van de supersonische raketten tegen te houden. Die zouden binnen 2 jaar operationeel kunnen worden en elk doelwit overal ter wereld is dan in luttele minuten bereikbaar.

      DS

      Verwijderen
  24. Beste heer Schmull'

    Het blijft erg spannend op het ogenblik en komende tijd.
    Bedankt voor u snelle antwoord.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Rusland heeft al de beschikking over hypersonische raketten. De Kinzhal en de Zircon.
    Om de stand van zaken op dit gebied goed uitgelegd te krijgen, kan ik een ieder de blogspot smoothiex12 aanbevelen. De man geeft blijk wel het Ć©Ć©n en ander van oorlogsvoering af te weten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bedoel eigenlijk zijn filmpjes op youtube. https://m.youtube.com/user/smoothieX12

      Verwijderen
  26. Beste heer Schmull , verwacht u nog steeds een economische depressie op korte termijn , of krijgen de centrale banken het weer voorelkaar om het nog enkele jaren uit te stellen. Of zijn alle middelen om dit tegen te gaan tot het uiterste benut , en valt het naderende onheil niet meer te keren.

    Mvg Kobus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KOBUS:

      Ik verwacht een economische werelddepressie, maar de timing is onzeker. De vorige depressie vanaf 1929, begon al in 1922, toen de grondstoffenprijzen instortten. Maar dit keer is de kans op een 'te veel op de rem staan' ('overtightening'), met alle gevolgen van dien, heel groot, want de Centrale Banken zijn met hun verkrappingsmaatregelen erg 'laat'. Dus eerst moet er iets 'breken', een tweede 'Lehman-faillissement' of zo, voordat de monetaire teugels (even) worden gevierd. Probleem is, dat de schuld als percentage van de economie, zo hoog is, dat er iets breekt 'als donderslag bij heldere hemel', veel eerder dan verwacht. Het domme geld ziet dat niet aankomen en koopt veel te vroeg op zwakte. De wereld zit nog heel vroeg in het stadium van depressie & oorlog. Lees de geschiedenis van de jaren '20, '30 en '40 er maar op na. Alleen historici, niet de beleggingsanalisten, begrijpen wat er op ons af komt.

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank voor u uitgebreide antwoord , ik heb een boek besteld "Deflatie in aantocht"
      In dit boek wordt de lange conjuctuurgolf van de Kondratieffcycles gebruikt om uit te leggen wat de beurskracht van 1929 en de grote depressie van de jaren 30 inhielden en voor onze tijd betekenen. Bovendien bekijken Erik Mecking en Elmer Hogervorst de economie door een historische bril waardoor het blikveld veel verder reikt dan dat van menig bankier of econoom.

      Grt Kobus

      Verwijderen
  27. Geachte heer Schmull, i
    Hoe kan het nou dat de meeste traders de beurskoersen niet kunnen voorspellen maar een enkeling wel?? Is het gewoon puur geluk?

    https://twitter.com/geert2020/status/1552752383746314240?s=20&t=KiTR3xedGUtQUpo3YjFEEw

    Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord. Henk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HENK:

      Niemand kan de beurskoersen voorspellen. Er spelen elke keer te veel factoren een rol. Maar sommigen hebben tijdelijk een beter gevoel voor wat er staat te gebeuren. Dat heet instinct. Mens en dier hebben dat, maar dat leert men aan met vallen en opstaan.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Hartelijk bedankt! Sommige hebben een ijzersterk instinct.
      Uw had vroeger ook z"n vriend.Rienk H. Kamer kan ik mij herinneren..

      Verwijderen
    3. @HENK:

      Klopt. Rienk is veel te vroeg heen gegaan. Een bewogen leven. Hij werkte 's nachts. Ik vaak ook. Dus urenlange nachtelijke telefoongesprekken vanuit Marbella. Grenzeloze belangstelling voor nieuwe trends.

      DS

      Verwijderen
  28. beste meneer schmull

    vandaag een podcast beluisterd op een beleggerswebsite, daarin wordt de stijging van de aex de afgelopen weken toegeschreven als de start van een nieuwe bullmarkt. ze waren heel zeker omdat de inflatieverwachtingen aan het dalen zijn. is dit mogelijk dat de economie op middellang termijn nog over voldoende veerkracht beschikt en deflatie voorlopig nog kan worden afgewend?

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER:

      Een tijdelijk 'technisch' herstel van de beurskoersen zou verwacht kunnen worden, maar niet een nieuwe Bullmarkt. Wishful thinking! Een eventuele 'pauze' in de monetaire verkrapping is waarop de markt vurig hoopt, zodat vele partijen nog snel hun posities kunnen lozen aan het domme geld. Maar zoiets is van korte duur! Natuurlijk kan het nooit kwaad om kwaliteitsaandelen met dividendrendement gestaffeld bij te kopen. Maar dit keer moet men heel veel geduld hebben. Het ergste komt nog, zo niet dit jaar, dan wel volgend jaar. Vooral in Europa! Een land, dat niet zelf-voorzienend is in energie en voedsel, verloor vroeger altijd een oorlog.

      DS

      Verwijderen
    2. bedankt voor het antwoord

      Verwijderen
  29. Woningbezitters zullen het voelen in hun portemonnee:

    De politiek is van plan om het eigenwoningforfait te verhogen van 0,45 naar 2,45 procent. Wie gaan dat in hun portemonnee voelen?

    https://www.kop-munt.nl/kop/archief/politiek-wil-eigenwoningforfait-opkrikken-terwijl-de-compensatie-van-wet-hillen-al-wordt-afgebouwd/

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Russia: Don't cross our red lines in Ukraine or we'll take action.
    US politicians: They're bluffing. Cross those red lines.
    Russia invades.

    China: Don't cross our red lines in Taiwan or we'll take action.
    US politicians: They're bluffing. Cross those red lines.

    https://twitter.com/elizifferblatt/status/1553484666472128512?s=20&t=mq_pdcDMAKCaTYB_MPZBVA

    Switzerland says it would follow EU sanctions on China if it invades Taiwan

    The end of Swiss neutrality extends beyond its sanctions on Russia over the Ukraine invasion

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus Biden gaat naar alle waarschijnlijkheid weer 5 dagen in Quarantaine terwijl China op het punt lijkt te staan Taiwan aan te vallen. Pelosi speelt met vuur. De hele DNC speelt met vuur. Trump waarschuwt voor WW3.

      https://twitter.com/tnuh1987/status/1553455349419708416?s=20&t=eWZbLH_GbgqLE7FoqRL1Cw

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      NIALL FERGUSON (Bloomberg): TAIWAN (!!)

      thanks to the world-leading position of Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. — which makes 92% of the advanced semiconductors necessary for every smartphone, laptop and ballistic missile in the world — a war for Taiwan would devastate the world economy, including the US technology sector, as Graham Allison and Eric Schmidt pointed out last month. According to estimates by the RAND Corporation, a one-year war between the US and China would cut U.S. gross domestic product by 5% to 10%. Even this administration would have to acknowledge that as a recession.

      The final mystery of the Taiwan Strait is that a Democratic administration is on a collision course that its predecessor would never have risked. True, Trump’s administration did a great deal that upset Beijing, not least imposing the tariffs that the Biden administration can’t seem to lift.

      But would Trump have gone to the brink of war over Taiwan? According to former National Security Adviser John Bolton’s memoir, Trump liked to point to the tip of one of his Sharpies and say, “This is Taiwan,” then point to the Resolute desk in the Oval Office and say, “This is China.”

      “Taiwan is like two feet from China,” Trump told one Republican senator. “We are 8,000 miles away. If they invade, there isn’t a f***ing thing we can do about it.”

      https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-07-29/pelosi-s-taiwan-trip-would-anger-china-and-may-trigger-trump-prophecy?srnd=premium-uk

      DS

      Verwijderen
  31. Beste heer Schmull'

    Dit is een leuk interessant stuk om te lezen.

    https://www.geotrendlines.nl/torenhoge-huizenprijzen-hoe-lang-nog/

    Met vriendelijke groet'

    Stefan

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Weet je nog die bezorgdheid over de nucleaire code's toen Trump president was? šŸ˜Æ

    https://twitter.com/HuyskensJohan/status/1553355117197508610?s=20&t=mAWrTzeyHMG06CTEOC5b-w

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, Interesting what other countries are saying about America, is it not?

      https://twitter.com/1LuvsUsa/status/1553777805883834368?s=20&t=tvDVYRkHx4XvgLlbNSin7Q

      Verwijderen
  33. Beste heer Schmull'

    Gebeurt dit niet gewoon bewust?
    Het kruidvat waar u voor waarschuwt.

    https://www.beurs.nl/beursnieuws/buitenland/752582/Wall-Street-opent-naar-verwachting-in-het-rood/

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      PELOSI, de no.3 in rangorde van Amerika, bezoekt dus toch Taiwan, ondanks alle waarschuwingen, om de dramatisch lage opiniepeilingen van BIDEN op te krikken.

      Onverantwoordelijk. Het gaat natuurlijk niet alleen om Taiwan, maar ook de gehele regio, inclusief Japan, waar Amerikaanse troepen zijn gestationeerd. Het is hoogst onwaarschijnlijk, dat TRUMP dit risico ooit zou hebben genomen. Heel eng.

      DS

      Verwijderen
  34. Inderdaad heer Schmull.

    Er wordt een heel gevaarlijk spelletje gespeeld.
    China begint al met militaire oefeningen in de straat van Taiwan.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Er worden geen spelletjes gespeeld. Het westen is wanhopig op zoek naar oorlog om z'n catastrofale gevallen van de eigen financiƫle systeem te verbloemen. Duidelijker kan het niet, men ziet het alleen niet.
    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  36. https://www.zerohedge.com/geopolitical/how-technocommunism-will-institute-cbdc-central-bank-game-plan-under-3-minutes

    Is dit gaande DS?
    Kees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Vooralsnog ziet Japan er van af, vanwege de negatieve rente:

      https://finance.yahoo.com/news/bank-japan-exec-director-refuses-183323749.html

      Dit wordt allang 'bestudeerd'. Maar uitschakeling van het banksysteem lijkt een probleem, zolang 95% van de geldcreatie ontstaat door het bankwezen in de vorm van krediet.

      DS

      Verwijderen
  37. DS,

    Kunnen de CB geen rechtstreeks krediet uitgeven en ze de banken buitenspel zetten? Ik las ergens dat dit uiteindelijk het doel is, iedereen een rekening bij de CB hebben.
    Kees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Een CBDC is een stap naar het verlies van alle privacy. Bureaucraten hebben het dan voor het zeggen. Zoiets lijkt moeilijk verenigbaar met een vrije maatschappij. Maar velen hebben daar geen probleem mee. In het Chinese communistische systeem, waar alles van iedereen is en dus niets van iemand, is de mens niets en de partij alles. Dat zal elders, met name in Amerika, op grote weerstand stuiten. Daar is 'nationalisatie' een heel vies woord. In de volgende wereldwijde economische crisis kan zoiets toch worden ingevoerd op aandringen van de anti-democraten, die een parlement veel te lastig vinden. Een QR-code en een geimplanteerde chip (RFID) zijn de voorlopers van de nieuwe slavenmaatschappij. Ideaal voor de ongekozen pharao's, die wel even zullen zorgen, wat goed is voor de burgerij. En dat combineerd met AI, leidt tot het toekomstige paradijs, waardoor niemand meer uit de pas kan lopen. Good luck!

      https://www.forbes.com/sites/norbertmichel/2022/04/12/central-bank-digital-currencies-are-about-control--they-should-be-stopped/?sh=5c4c9aec6999

      DS

      Verwijderen
  38. Beste DS, je mening over chip etc: zie je dat als echte ontwikkelingen of heb je dat ontleend aan een oud verhaal waarin zoiets vermeld staat ? Ik meen me te herinneren dat het over zekere openbaringen ging en een nummer 13.
    Mvrgr marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De Chip is er al. Vooral in Zweden, maar ook in Nederland. Huisdieren worden gechipped, mochten men hen kwijtraken. Ondanks de duidelijke risico's:

      https://www.bbc.co.uk/news/business-61008730

      DS

      Verwijderen
  39. Geachte heer Schmull, Ik zoek een bank ( ING, Rabobank) die niet mijn uitgaven in Co2 uitstoot berekend.. Weet u iets van de regiobank? M.B.T. depositogaranties?

    Alvast bedankt!

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR:

      De Regiobank is onderdeel van de Volksbank en valt onder het DGS:

      https://www.regiobank.nl/sparen/depositogarantie.html

      DS

      Verwijderen
    2. Sorry, ik bedoel de Rabobank en de ING bank houden je uitgaven bij met betrekking Co2 verbruik. Ik lees ook de Abnamro, eigenlijk alle banken. Maar de regiobank schijnt het niet te doen.....

      https://www.nouveau.nl/artikel/powervrouwen/barbara-baarsma-pleit-voor-persoonlijk-co2-budget?ref=https%3A//duckduckgo.com/&authId=3c32450e-aaea-4bee-accb-32adbe067ede

      Verwijderen
    3. @DS Hatelijk bedankt voor uw antwoord.

      Gr, Cor

      Verwijderen
  40. Beste heer Schmull'

    Dit is ook weer een zeer interessant stuknom te lezen.
    https://www.geotrendlines.nl/eric-mecking-daling-huizenprijzen-kan-economische-depressie-veroorzaken/

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Helemaal mee eens. De huizenbubbel (overal) barst. Men moet zo snel mogelijk een buffer opbouwen, hoe moeilijk dat ook lijkt. In Nederland is slechts 10% van de woningen hypotheekvrij tegenover 30% in Amerika en Groot-Brittannie. In de Grote Crisis, die nu op ons afkomt, moeten hypotheeknemers er rekening mee houden, dat men gedwongen zal worden om bij te storten. Als bijstorting achterwege blijft, bijvoorbeeld vanwege de sterk stijgende werkloosheid, staat men straks op straat. Nederland is enorm kwetsbaar en afhankelijk van de wereldhandel en is ook niet zelfvoorzienend in energie en voedsel. Elke generatie beleeft een economische depressie, omdat schuld als percentage van de economie excessief hoog is. Dat betekent, dat alles, vanaf het hoogtepunt, kan dalen met 90%. Vele schuldeisers zien dat ook aankomen en zullen bij de schuldenaren aankloppen. Nu kan men misschien die nachtmerrie nog voorkomen, als men maar direct scherp bezuinigt en spaart als nooit tevoren. Koop kortlopende staatsleningen, als men (terecht) nerveus is over het bankwezen.

      DS

      Verwijderen
  41. Inderdaad heer Schmull'

    Er komen hele zware tijden aan.
    U heeft ons al ruim van te voren gewaarschuwd.

    Op de pof leven is nu voorbij. En terecht.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. MAGA We need President Trump back. Here are a few of his accomplishments. Vote Red and remove Democrats and RINOs.

      https://twitter.com/emma6USA/status/1555912946168975360?s=20&t=rffYbjIizz0CKAYz3gCwUA

      Verwijderen

    2. Sweden's journey to a cashless society

      https://www.globalprocessing.com/news/blog/swedens-2023-cashless-goals

      Verwijderen
  42. @DS: https://twitter.com/Gabriele_Corno/status/1555470958625972226?s=20&t=18kx5Ge4zHBU_NmpzBa5Xg :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Beste meneer Schmull, hoe kijkt u naar de vrijgekomen 430 miljard dollar voor het recentelijk goedgekeurde ‘inflation reduction act’?
    Een politieke noodgreep? Zoveel geld naar klimaat doelen. Krijgt de groene Duitse waanzin politiek nu soms ook voet op Amerikaanse bodem?
    Franne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FRANNE:

      Een typische noodgreep om de reputatie van Biden, de slechtste Amerikaanse President ooit, enigszins op te krikken. Maar het vermoeden is, dat de soep niet zo heet wordt gegeten, als ze wordt opgediend. Veel te veel ophef.

      DS

      Verwijderen
  44. FBI Raids President Trump's Home
    Tyranny has arrived to America.


    https://twitter.com/SebGorka/status/1556839936652984320?s=20&t=0kx32520v8EKHfqpinGyFA

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Mike Pompeo
      @mikepompeo
      ·
      16h
      Executing a warrant against ex-POTUS is dangerous. The apparent political weaponization of DOJ/FBI is shameful. AG must explain why 250 yrs of practice was upended w/ this raid. I served on Benghazi Com where we proved Hilliary possessed classified info. We didn’t raid her home.

      Kevin McCarthy
      @GOPLeader
      ·
      17h
      Attorney General Garland: preserve your documents and clear your calendar.

      De gevolgen hiervan zullen niet uitblijven.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt meneer Schmull, ik zag deze tweets al via uw twitteraccount. Hier een mooie extra uitzending van Jensen:

      https://jensen.nl/speciale-extra-uitzending-de-klopjacht-op-trump/?mc_cid=030f70c107&mc_eid=943c53b017

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Kari Lake for AZ Governor
      @KariLake
      ·
      16h
      Hey,
      @FBI
      — any interest in Hunter Biden’s Laptop?

      Asking for a friend of mine that was raided today.

      DS

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      'NEXT STEP WILL BE ASSASSINATION'

      https://www.zerohedge.com/political/deep-states-next-step-will-be-assassination-after-trump-raid-warns-former-nyc-police

      Net zoals wijlen John F. Kennedy en Robert F. Kennedy? De vingerafdrukken van de FBI/CIA waren overal.

      DS

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      TRUMP heeft de verkiezingen van 2024 reeds gewonnen: het in staat van beschuldiging stellen van een vroegere President en wellicht een hernieuwde Presidents-kandidaat lijkt bijna onmogelijk: https://news.sky.com/story/how-fbi-raid-may-have-helped-donald-trump-as-he-considers-second-white-house-bid-12669242

      DS

      Verwijderen
    6. @DS Ik hoop het! Maar 1 federale uitspraak tegen hem en het is game over.

      Verwijderen
    7. @ANONIEM:

      'ILLEGAL'?

      De FBI & CIA zijn, net zoals trouwens alle geheime diensten, een 'staat binnen een staat'. Als je hen tegen je in het harnas jaagt, om welke reden dan ook, dan ben je vogelvrij. Wat vooral het licht van de dag niet kan verdragen, is hun langdurige samenwerking met de onderwereld, met name in de lucratieve drugshandel. Dat was al zo tijdens de drooglegging van alcohol ('Prohibition'), 1920 - 1933 (13 jaar!) en tijdens talloze oorlogen (vooral Vietnam van 1955 - 1975, 20 jaar!).

      https://www.theepochtimes.com/fbi-trump-home-raid-improperly-intrusive-circumstances-indicate_4653940.html?utm_source=morningbriefnoe&utm_campaign=mb-2022-08-10&utm_medium=email&est=ZG%2F34L8P%2BhsYaaA1vpSqfa0QMZqNPccEYEUhGWjtlXqoY8bWIUcJ28g5

      DS

      Verwijderen
  45. RON PAUL GOT IT RIGHT IN 1988:

    “The FBI was designed to spy on Americans who disagreed with policy”

    https://twitter.com/bennyjohnson/status/1557069498875871232?s=20&t=ayq8I4EiXCb29MPY_B8GcQ

    BeantwoordenVerwijderen
  46. En is iedereen die Trump nu nog terug wil, dan vergeten dat deze man als president 2,5 uur naar tv zat te kijken en niets deed toen Amerika's centrum van de Democratie werd ingenomen door zijn extreme aanhangers en dat met bruut geweld en ten koste van mensenlevens? Als dat ook de toekomstige staat van de USA aangeeft, dan zitten we dus echt in de sociologische afbrokkelingsfase van een sterk slijtend imperium dat zijn (gezamenlijke) primaire positieve geestdrift te veel heeft verloren. Jammer dat keizer Nero daar niet meer over kan meepraten.

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      Persoonlijk zou ik Trump nu een goede oude dag toewensen. Maar de laatste 2 jaar onder Biden waren zo'n schandvlek voor Amerika, dat alleen Trump het schip van staat weer op koers kan krijgen. Niemand is perfect. Maar het kan inderdaad niet zo langer.

      Nieuwe Trump-video (3.50 min):

      https://www.theepochtimes.com/trump-releases-dramatic-political-video-after-fbi-raids-mar-a-lago_4654713.html?utm_source=newsnoe&utm_campaign=breaking-2022-08-10-1&utm_medium=email&est=C3xxUsev6bZDWLhiu2lSIsOMoTFw%2BGoG4k6IQAllbBOgDivp1eVgVas8

      DS

      Verwijderen
    2. @WOUTER
      Ik heb echt geen idee waar jij het over hebt. Ten eerste had Trump vooraf aangeboden om de National Guard in te zetten, dat werd door Pelosi c.s. afgewezen. Waarom?
      OEr zijn inderdaad mensen omgekomen, zoals een vrouw die in koelen bloede is doodgeschoten vanuit het congres.
      Naderhand hebben een aantal politieagenten zelfmoord gepleegd, wat daar de reden voor is weet ik ook niet.
      Maar om nou te spreken over het centrum van de democratie, das war einmal. Wat daar gebeurt, heeft al lang niets meer met democratie te maken. En in Europa gaan we dezelfde kant op.
      Het westen staat op instorten. Ze proberen nog wanhopig om Rusland en China tot een oorlog te verleiden, om ze vervolgens de schuld te kunnen geven van de instorting, en vervolgens hun great reset plannetjes uit te voeren, maar beide landen willen niet happen (waarom zouden ze ook)
      In Amerika zouden ze het liefst zien dat het republikeinse deel van de bevolking de wapens oppakt, dan kunnen ze daar ook mee afrekenen.

      Verwijderen
    3. Ik gun u wat meer nuancering in uw overwegingen:

      https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2021/12/16/fact-check-no-trump-request-10000-guard-troops-jan-6/8929215002/

      Wouter

      Verwijderen
    4. Factcheckers didn't exists until the truth came out.

      https://bongino.com/the-evidence-trump-requested-10000-national-guard-troops-on-january-6th-that-fact-checkers-are-ignoring

      Verwijderen
  47. Beste heer Schmull'


    Op YouTube geeft Elmer Hogervorst een zeer interessante visie hoe hij er over de EU de euro huizenmarkt en economie denkt.

    Zeer interessant.
    https://youtu.be/aLYUuzO1n5Q

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een onzin! alsof hij door middel van de historie nu precies weet wanneer wat gaat gebeuren, ik denk hierbij aan een kopie van Charles Nenner!!!

      Verwijderen
    2. @STEFAN @ANONIEM:

      'History doesn't repeat itself, but it often rhymes'.

      Het loont wel degelijk om rekening te houden met het verleden, ook al gebeurt alles weer steeds anders. Timing is bijna helemaal niet te voorspellen. Er spelen zovele verschillende factoren een rol, waardoor men uiteindelijk tot de conclusie komt, dat voorspellen een dwaze boodschap lijkt. Het probleem is, dat de mens vaak advies in de wind slaat, als het in zijn kraam niet te pas komt. Slechts weinigen is het gegeven om 'out of the box' te denken. Het is veel 'veiliger' om deel te blijven van de 'brainwashed' kudde.

      DS

      Verwijderen
  48. Wie leert van het verleden is voorbereid op het heden.

    Dat zeg ik wel eens tegen eigenwijze mensen heer Schmull.
    Ik neem de adviezen en meningen van u en van nog van een aantal andere personen altijd graag aan.
    Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Geachte heer Schmull, U gelooft niet in Schab WEF, maar hoe verklaart u dit dan?

    Italian ice cream maker in tears: "Today I received the electricity bill for July, € 5128. Last year I paid € 1371 in the exact same period consuming 200 kWh less! The kWh in 2021 cost 9 cents, today 53, increase of 468%!" It will be a very hot autumn in Italy and beyond.


    https://twitter.com/RadioGenova/status/1558513040944930816?s=20&t=vUJbRDc_rAsKnGXkyov_eA

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Schwab en zijn WEF bestaan wel, net zoals zovele, vaak geheime, praatclubs, maar wat heeft dat te maken met de prijsstijgingen in energie? De Europese economie had zich enorm afhankelijk gemaakt van goedkope Russische energie, wat natuurlijk verdween, zodra de deviezen van Rusland door het Westen werden bevroren. Bovendien deed de Groene Agenda daar nog een schepje bovenop en bingo, de goedkope energie verdween als sneeuw voor de zon. De Europese energieprijs is nu zo'n 8 maal hoger dan die van Amerika! Dus alle lof aan degenen, die verkondigden, dat er een klimaatcrisis was. Men is om de tuin geleid. China en Rusland deden daar nooit aan mee. China heeft nu meer kolencentrales en kernreactoren dan ooit en een gigantisch aantal in aanbouw. Die lachen zich rot! Want er is helemaal GEEN KLIMAATCRISIS:

      https://clintel.org/world-climate-declaration/

      DS

      Verwijderen
  50. @DS Hartelijk bedankt voor uw antwoord. Ik zag iets voorbijkomen:
    Government Documents prove the ‘Cost of Living Crisis’ is being implemented by design to advance the WEF’s Great Reset

    https://expose-news.com/2022/08/11/cost-living-crisis-great-reset/

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Rob, ik snap de link tussen de ‘cost of living crisis’ en de ‘you will own nothing and will be happy’ wel maar ik denk dat de praktijk weerbarstiger zal zijn. Mensen in honger of met weinig te verliezen zijn onvoorspelbaar en moeilijk te controleren door bureaucratische regende machten. Een (burger) oorlog of staat van beleg zou wel eea kunnen stroomlijnen. Hopelijk blijft al die ellende ons bespaard.
      De macht van de WEF moet u ook niet overschatten. Ons Westen kent volgelingen. Maar daarbuiten word er weinig ruchtbaarheid aan geschonken. Opvallend genoeg zijn dat ook juist de delen van de wereld die niet meedoen aan de sancties tegen Rusland.

      Verwijderen
    2. @

      DIT FORUM IS ONGESCHIKT VOOR DE EINDELOZE DISCUSSIES OVER HET WEF EN COVID. DIT BLOG IS VOORNAMELIJK VOOR DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR DE INTERNATIONALE FINANCIEELE MARKTEN. DE KORTSTE WEG NAAR CENSUUR IS TRAPPEN TEGEN DE HEILIGE HUISJES VAN GODSDIENST, OORLOG, POLITIEK, KLIMAAT EN VOLKSGEZONDHEID. NEGEER ALLE HYPE EN GENIET LIEVER VAN NATUUR EN DIER. GEEF NIET TOE AAN ALLE HARTSTOCHTEN TEGENOVER UW MEDEMENS. LOOP GEWOON DOOR. WEES DANKBAAR VOOR ELKE DAG, WANT HET KAN STRAKS ALLEMAAL OPEENS VOORBIJ ZIJN.

      DS

      Verwijderen
  51. Koppen in de krant : Economie draait als een dolle, een recessie wordt hooguit mild. Economie groeit met 2,6 %, recessie zit tussen de oren.

    Doet me denken aan het jaar 2007 toen ook dit soort geluiden klonken, maar Rienk Kamer zijn charts liet zien
    in een uitzending bij Harry Mens en met een veel negatiever verhaal wat qua timing een jaar later exact uitkwam.
    U was toen zijn mentor.

    Is het dit keer totaal anders ?

    Groet Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Juist. Schijn bedriegt. Het ergste komt nog, vooral in Europa. Bearmarket rallies worden gekenmerkt door short-covering en het achterna jagen van fondsen van slechte kwaliteit. Het is nu heel erg oppassen geblazen. De kans op paniek en capitulatie is in de komende 6 tot 12 maanden levensgroot. Maar een lange termijn belegger, die kwaliteitsfondsen bezit met dividendrendement, zal zich niet van de wijs laten brengen door zo'n scenario. Iemand, die een 50% daling in de markten niet kan verwerken, behoort niet thuis in die markten. 'If you can't stand the heat, get out of the kitchen'.

      DS

      Verwijderen
  52. geachte heer schmull

    met een economische groei van 2,6% voor nederland 2de kwartaal en eurozone 0,6% wordt een kans op een recessie dit jaar kleiner?

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER:

      Die groei zal waarschijnlijk naar beneden worden bijgesteld. Nederland is enorm afhankelijk van de wereldhandel en de energieprijzen. Het ziet er zeer somber uit in de komende 6 tot 12 maanden. Er komt storm, vooral in Europa.

      DS

      Verwijderen
  53. https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10485195/economie-groeit-met-2-6-en-dat-is-harder-dan-verwacht

    Tijdelijke opleving of oorzaak inflatie door hogere kosten ?

    BeantwoordenVerwijderen
  54. https://www.zerohedge.com/markets/deglobalization-inflationary

    Deglobalization

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      https://www.zerohedge.com/markets/deglobalization-inflationary

      In een recessie/depressie verdwijnt alle pricing power. Daarom volgt er deflatie. Inflatie zou alleen volgen, als een recessie/depressie uitblijft. Opvallend is, dat de meeste economen veel te laat een recessie/depressie zien aankomen. Zij voorspellen de toekomst in de achteruit-spiegel. Hun economische modellen houden weinig rekening met het consumentenvertrouwen. De consument bepaalt voornamelijk de uiteindelijke stand van zaken. Men moet wel luisteren naar economen, maar in de praktijk is de nodige dosis van scepsis op zijn plaats. Ik luisterde altijd naar hen met een half oor, want ze misten zo vaak de boot.

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank voor u antwoord.

      Verwijderen
  55. Beste heer Schmull'

    Zoals u weet betalen de Nederlanders het meeste voor aardgas.
    Nu is de prijs zeer hoog' en heeft Nederland gas zat langs de noordzeekust.
    Men hoeft alleen de kraan open te draaien.
    Maar heer Jetten zegt dat dat volgend jaar pas mogelijk is.
    Hoe denkt u over dit beleid?
    Zijn ze in Den Haag krankzinnig geworden?
    Of moet alles wijken voor het stikstofbeleid?

    U mag weten dat ik met mijn gezin de schaapjes redelijk op het drogen hebt.
    ( Geen schulden. Huurhuis en wat spaargeld enz.)
    Maar hier wordt men toch zeer somber van.

    Zit men met de handen in het haar in Den Haag? Of is men krankzinnig geworden?

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Proficiat! U lijkt beter voorbereid op de moeilijke periode, die voor ons ligt. Helaas gaat geheel Europa iets tegemoet, dat ernstiger is dan een normale recessie. We moeten proberen om er het beste van te maken. De situatie is verergerd door politieke beslissingen in het verleden.

      Zie: Professor Hans-Werner Sinn: GRUENE ENERGIEWENDE SCHULD AN GASKRISE

      https://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft-verantwortung/gruene-energiewende-schuld-an-gaskrise-oekonom-hans-werner-sinn-im-interview-li.257180

      DS

      Verwijderen
    2. De slotzin van HW Sinn in dit stuk is:
      "'De gratis maaltijd is voorbij. We zitten vast in stagflatie. Veel mensen hebben dat nog niet door."
      Bent u het nu wat meer eens met die stagflatie-mening, mijnheer Schmull?

      Verwijderen
    3. @ROBV:

      Nee. Ik houd rekening met deflatie als gevolg van een economische depressie, die in Europa begint. Stagflatie is heel tijdelijk. Maar vele grondstoffenprijzen zijn al aan het kelderen en spoedig zal blijken, dat er een overcapaciteit is in alles. De vraagzijde zal enorm teleurstellen, nu de rentekosten pijn gaan doen, en velen zullen het loodje leggen. Er komt een harde landing.

      DS

      Verwijderen
  56. Inderdaad heer Schmull. Toch maar een beetje positief blijven. Ook beter voor de gezondheid.

    Nog bedankt voor de interessante link heer Schmull.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  57. Deze tweet vandaag op uw twitteraccount
    Wat zijn de implicaties hiervan ? Grondstoffen,banken etc ?
    Gr Harold

    China’s Real Estate Market is considered the ‘most important sector’ in the world.
    The total value stands at $60 Trillion - More than the entire US Equity market and 2x our housing market.
    It's unraveling now with S&P predicting 30% drop -> 1.5x worse than 2008 crash

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. HAROLD:

      Het is al jaren zo, dat er in China zo'n 90 miljoen woningen 'leeg' staan, vaak zonder badkamer. Het is een planmatige economie en het enige, dat geldt, is om het voorgenomen plan te verwerkelijken, ongeacht de marktomstandigheden. Alle prive-bezit is schijn, want de staat en de partij zijn 'alles' en de mens is 'niets'. Zo'n maatschappij loopt op een gegeven moment spaak. Zonder signalen van een marktprijs, vraag/aanbod, en enige inspraak, volgt er een ontploffing, een implosie, wat in eerste instantie kan worden opgevangen door een 'redding' van de staat. Maar zonder brood en spelen, zal de burger in opstand komen. Natuurlijk is het wel en wee van de Chinese economie, als tweede van de wereld, enorm belangrijk voor de wereldeconomie. Het is heel twijfelachtig, dat China op den duur 'onder controle' is te houden. Wishful thinking!

      DS

      Verwijderen