Translate

maandag 16 mei 2022

KIJK UIT


KIJK UIT

Elke crisis biedt gewoonlijk kansen op een nieuw begin. Maar niet dit keer. 'That's all, Folks!' (WB). De harde werkelijkheid dient zich aan, nadat Centrale Banken, met hun extreem soepel monetair beleid van superlage of zelfs negatieve rente en gemakkelijk verdiend geld ('easy money'), tijdenlang een magische wereld van 'Alice in Wonderland' tevoorschijn hadden getoverd. Dat sprookje is uit. De toverstaf werkt niet meer. De tijd van echt zwoegen is aangebroken. De tijd van uithuilen en opnieuw beginnen. Welkom bij de club!



Centrale Banken zijn niet eeuwig onoverwinnelijk. Opeens kunnen zij hun greep verliezen op de richting van de markten. Alle verwachte financieele reddingsoperaties van partijen, met bovenmatige hefboomwerking van schulden, blijven uit, als zij, zoals nu, met hun rug tegen de muur staan. De draak van hoge inflatie moet eerst worden verslagen. Dat is niet pijnloos. Je kan geen omelet bakken, zonder eieren te breken.

Vergeet de inflatie, die op korte termijn door toeleveringsproblemen uit de hand is gelopen. Deflatie doemt op, zodra de opgeblazen activa barsten. Centrale Banken geven dit keer niet thuis. Hun geloofwaardigheid en bestaansrecht staan immers op het spel. Bovendien raken zij nu, tegen alle verwachtingen in, de controle over het financieele systeem volkomen kwijt. 

Globale dekkingsopvragingen van uitstaande verplichtingen zullen de wereld overspoelen. Schuldenaren zijn de klos en hebben hun lot niet meer in eigen hand. Markten worden stuurloos en onberekenbaar.  Aanbod overtreft de vraag in zo'n mate, dat sommige markten niet meer kunnen functioneren en enige tijd zullen moeten sluiten. Men zal koortsachtig zoeken naar zondebokken, die verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor deze catastrofe.


(WOLFSTREET): HET ZICHTBARE EFFECTENKREDIET LAAT DUIDELIJK ZIEN, DAT DE AL OF NIET GEDWONGEN AFBOUW DAARVAN IN VOLLE GANG IS. DIT IS SLECHTS HET TOPJE VAN DE IJSBERG. HET ONZICHTBARE KREDIET BIJ VELE INSTELLINGEN (HEDGE FUNDS, PRIVATE EQUITY, FAMILY OFFICES) ONTTREKT ZICH AAN HET OOG. ER IS NOG EEN LANGE WEG TE GAAN!

Ondergetekende verwacht een herhaling van de Crash van 1929 in het kwadraat. Er volgt geen V-bodem, zoals vroeger. Markten worden knock-out (KO) geslagen. Opstaan is er voorlopig niet meer bij. Een kettingreactie van faillissementen zal leiden tot een verlamming van het normale leven. Er komt geen reddende engel ('Deus ex machina'). Het enige, dat altijd nog kan gebeuren, is een kortstondige 'melt-up', die aan de meeste partijen voorbij zal gaan. Ook in 1929, net voor de Grote Crash, deed een enkel aandeel daaraan nog mee.

Een economische werelddepressie maakt geduldig zijn opwachting. Dat is echt niet het einde van de wereld. Kijk de geschiedenis er maar op na. Daarom geeft de inschakeling van deskundigen in geschiedenis tegenwoordig veel meer inzicht in het beursgebeuren dan die in beleggingsleer. Men zal veel verder moeten terugkijken dan 30 jaar om te kunnen begrijpen, wat de beurskoersen straks allemaal in petto hebben. Alles draait om de lange Grote Cyclus.

Wat zich in de laatste decennia heeft afgespeeld, was immers een luchtkasteel ('fata morgana') en had weinig te maken met de werkelijkheid. Het was de grootste bubbel in alles in de geschiedenis. Het was een oase in de woestijn op een plaats, waar die niet was. Het was een illusie, dankzij superlage of zelfs negatieve rente en extreme, maar tijdelijke, liquiditeitsverruiming (QE). Zoiets was altijd al een onwaarschijnlijk sprookje, omdat het financieele systeem dan onvermijdelijk afstevent op een faillissement. Wat volgt, en al in volle gang is, is een restrictief monetair beleid van krap geld (QT). Dat betekent een echte harde landing in bijna alle beleggingsklassen.
 
Er komt juist een klassieke tragedie, wat het sluitstuk vormt van het voortdurend 'op de pof leven', zonder de tering naar de nering te zetten. Het idee van moeiteloos geld verdienen is opeens zomaar verdampt. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat ook. Het is helaas iets van alle tijden. Alle denkbeelden over een 'nieuw tijdperk' ('new era') en 'er is geen alternatief' ('there is no alternative' - TINA) voor speculeren, kunnen de prullenbak in.

Waaraan ontleent iets haar werkelijke waarde op lange termijn? Dat is de verwachte kasstroom in de verre of naaste toekomst. Is zo'n kasstroom niet in zicht, dan is het alleen wat waard, als er steeds grotere dwazen bestaan, die bereid zijn om hogere prijzen neer te tellen. Maar de omvang van grotere dwazen raakt spoedig uitgeput. Net zoals de cartoon-animatie van Wile E. Coyote - Road Runner, waarbij hij van een rots in een vrije val raakt naar beneden, na tijdelijk in de lucht te zijn blijven hangen, zodra hij zich ervan bewust wordt, dat hij elke ondersteuning mist.

Daarom kan nagenoeg leegstand vastgoed, dat niets opbrengt en geld kost, zoals kantoren of winkelcentra, opeens 90% minder waard worden dan de oorspronkelijke taxatie. Daarom kunnen dividendloze aandelen, grondstoffen of cryptos opeens onverhandelbaar worden. 'Wat de gek ervoor geeft' wordt dan de leidraad. Een 'veilingprijs' is onmogelijk te bepalen, maar is meestal onvoorstelbaar laag. In een economie, die lijkt op een langzame treinramp, is dit 'ondenkbare' scenario echter schering en inslag.


(STOCKCHARTS): ER IS ALOM EEN STILLE HOOP, DAT DE DALING VAN DE S&P 500 INDEX, VANAF HET HOOGTEPUNT, VOORLOPIG BEPERKT BLIJFT TOT 37% (NAAR 3,000). WANT DAN ZOU DE AMERIKAANSE FEDERAL RESERVE DE MONETAIRE TEUGELS WEER LATEN VIEREN. ECHT WAAR? GOOD LUCK!

Kasgeld, liefst in Amerikaanse Dollars, vooral in de vorm van korte termijn US Treasuries, die altijd het eigendom blijven van de koper, is nu Koning. Bankdeposito's zijn immers niets anders dan leningen aan de bank, ook al is er een beperkte depositogarantie. Het systeem staat op springen. Er is overal een tekort aan geld, voornamelijk Dollars. 

Bovendien is het thans goed om weer in herinnering te brengen, dat het totale nominale rendement van korte termijn US Treasuries (Treasury Bills) hoger was dan dat van de S&P 500 index van 1929 - 1947, van 1966 - 1985 en van 2000 - 2013. Dat is liefst 50 jaar, tijdens een periode van 84 jaar, een periode van deflatie, inflatie, recessie, economische groei, vrede en oorlog. Uiteindelijk deed dat er allemaal niet toe. Het enige, dat de richting van de markt bepaalde, was over- en onderwaardering. Zelfs na de recente koersdalingen, is de overwaardering van tegenwoordig zo enorm spectaculair, dat het zijn gelijke niet kent.

In het huidige systeem van fractioneel bankieren, waarbij maar een klein deel van geld in beschikbare vorm wordt aangehouden, is een premie op dat beschikbare geld (kasgeld in het handje) niet meer ondenkbaar. Een premie op geld in de kluis! Dat is in het verleden meermalen gebeurd. Vooral als dat geld op een deposito op de tocht staat door de diefstal van een dwaze negatieve rente. Het tegenovergestelde van Ray Dalio's 'Cash is Trash' (Geld is Afval)! Houdt dus rekening met ondenkbare stressscenario's. Dit wordt een totale aardverschuiving van eens in de 100 jaar. 

Kijk uit, want schokkende gebeurtenissen kunnen leiden tot emotionele spanningen, die het leven verkorten. Iedereen wil wel oud worden, maar niemand wil het zijn. Iedereen wil wel snel, maar niet langzaam, rijk worden. Wat een schok, als zoiets toch niet uitkomt.
 
Maar zolang men maar nieuwsgierig blijft naar de toekomst, is de kans heel groot, dat elke tegenslag slechts een voetnoot wordt in de geschiedenis. Ook dit gaat over ('this too shall pass'). Er is altijd iets, wat veel erger is. Sommige zaken heeft men nu eenmaal niet in de hand. Men moet de tijd niet verknoeien met zelfverwijt. Morgen is er weer een dag! Het beste in het leven ligt altijd in het verschiet. Wie had ooit gedacht, dat ondergetekende zolang zo in de wolken kon zijn, toen wijlen poes MiauMiau, mijn enige huisdier ooit, onverwacht, op zo'n gevorderde leeftijd, in mijn leven verscheen? Dank je wel!

DIEDERIK SCHMULL, 16 Mei, 2022, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.


MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2023 of later. Een epidemie en een oorlog duren meestal vele jaren en reizen is een heel gedoe.



98 opmerkingen:

  1. In tijden van oorlog en die nog niet voor meteen voorbij is, is er meestal een voortdurende hoge kerninflatie, ik zou opletten om te veronderstellen dat de rente alleen maar zal zakken straks?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de Tweede Wereldoorlog werden rente en inflatie kunstmatig laag gehouden. Na 1946, was er sprake van een scherpe stijging.

      DS

      Verwijderen
    2. Stijging van de inflatie?? Of stijging van de rente???

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Na de oorlog, steeg de rente en was er een recessie, met dalende inflatie.

      DS

      Verwijderen
  2. Geacht heer Schmull, is IDTL nog steeds aan te bevelen of moeten het kortlopende Treasuries worden of toch meer goud of euro's in kluis?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De voorkeur gaat uit naar kortlopende Treasuries, rechtstreeks en dan steeds doorrollen. De IDTL lijkt op dit niveau aantrekkelijk voor de langere termijn. Te denken valt ook aan de Pimco MINT UCITS ETF met $ 3,6 miljard aan activa met looptijden van 0 tot 1 jaar: https://www.pimco.co.uk/en-gb/investments/etf/us-dollar-short-maturity-ucits-etf/USD-Inc#:~:text=FUND%20DESCRIPTION,vary%20between%200%2D1%20years.

      Ook Fysiek Goud in een kluis, extra verzekerd, is prima voor de langere termijn, maar de hogere rente betekent wel, dat men wat meer geduld moet hebben. Ik ben geen voorstander van geld in een kluis. Pensioenfondsen in Zwitserland kregen daarvoor geen toestemming. Tijdens de crisis van 1907 (!), voordat de Federal Reserve bestond, was er een premie van 4% op fysieke Dollars en hadden meer dan 700 instellingen een kluis daarvoor. Toen heeft o.a. J.P. Morgan het financieele systeem moeten 'redden'.

      DS

      Verwijderen
    2. volgens opgave van Pimco bestaat de portefeuille maar voor 5% uit treasury notes

      Verwijderen
    3. @RENE:

      Helemaal waar. Er is veel meer risico dan een rechtstreeks bezit van korte Treasuries:

      https://seekingalpha.com/article/4450853-mint-etf-better-alternatives-to-this-short-duration-bond-fund

      DS

      Verwijderen
  3. Beste Heer Schmull, u blijft overtuigd dat de Gromens en Pozsars van deze wereld het niet bij het rechte eind zullen hebben? https://www.zerohedge.com/markets/rabobank-there-are-whispers-shift-physical-commodities-being-used-trade-settlement

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SCAMBUSTER:

      Met alle respect voor Every, hij lijkt de kluts kwijt. Wat zou hij dan wel willen? Afhankelijk zijn van uiterst volatiele grondstoffenprijzen, al of niet gemanipuleerd door kleine kartels of zelfs een enkele machthebber? Zo'n systeem van ruilhandel op basis van grondstoffenprijzen, die men niet in de hand heeft? Dat werkte vroeger niet en zou tegenwoordig ook niet werken. Zelfs als men een grondstoffenvaluta moet gebruiken om transacties te doen, dan keert men vliegensvlug terug naar een normale valuta.

      DS

      Verwijderen
  4. Uverwacht een crash, of mogelijk deflatie. Is het dan niet slim om te beleggen in Aus$ en Can$ fondsen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Velen rekenen op een hausse in grondstoffen. Maar in een wereldrecessie met deflatie, lijkt zo'n belegging te zullen teleurstellen. Australie en Canada zijn zeer gevoelig voor de grondstoffensector en voor China. Daarom lijken die landen extra kwetsbaar, als deflatie toeslaat.

      DS

      Verwijderen
  5. Best een somber vooruitzicht schetst u hier. Als je om je heen kijkt zijn er volop banenkansen. Wat verwacht u van de werkgelegenheid op korte en middenlange termijn?

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER:

      Het enige positieve is, dat bijna iedereen somber is en de kasposities hoog zijn. Er is een arbeidstekort en zelfs een loon- en prijsspiraal naar boven. Daarom komt de Crash waarschijnlijk later en onverwacht. Maar elk koersherstel is een tussenstation naar beneden. De rente blijft stijgen, zelfs als er een onderbreking is. Daarom is uiterste voorzichtigheid geboden, want het slimme geld verkoopt op sterkte. De werkgelegenheid in de komende jaren zal sterk verslechteren.

      DS

      Verwijderen
    2. Hoeveel mensen hebben niet een baan, wat je normaal gesproken niet eens een baan zou mogen noemen. Ik schat dat 25% van alle banen onder die categorie geplaatst kunnen worden. Van iedereen op de lagere school die geen onderwijzer is, tot hondenuitlaatservice, boodschappenbezorger en 1001 soorten van adviseurs. En die lijst is enorm.

      Verwijderen
    3. aNoniem:

      We hebben in ons leven allemaal wel eens een baan, die men niet zijn gehele leven doet of wil doen. Bovendien hebben vrouwen meestal geen voltijdbaan. De arbeidsparticipatie in Nederland is kennelijk 71,4%, wat veel hoger is dan bijvoorbeeld in Amerika (61.9%). Een nieuw fenomeen is: 'lying flat' (plat liggen), wat meer mensen tegenwoordig proberen te doen, zolang men dat kan.

      DS

      Verwijderen
  6. Beste heer Schmull,

    Weer bedankt voor uw voortreffelijke column!

    Raoul Pal heeft dezelfde visie als u mbt deflatie en 'long' TLT. Hij verwacht echter ook dat de FED sneller dan men denkt weer moet gaan stimuleren en is daarom ook 'risk on' mbt beaten down growth/crypto. Wat is uw mening daarop en zijn goede namen in de growth sector wat u betreft een wijs idee?

    Groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      In ieder geval is er nu een forse correctie geweest in sommige aandelen. Dus een 'relief rally' is te verwachten. De K/W, voor wat het waard is, is ook al flink naar beneden. Maar de VIX doet nog steeds, alsof er niets aan de hand is. De markt vertoont nog geen teken van paniek. Het lijkt daarom nog te vroeg om echt 'Risk-On' te worden. Men kan altijd, als trader, een begin maken, vooral nu Hedge Funds de meeste hedges hebben verwijderd. Maar Jan Publiek heeft tot nu toe, ondanks alles, alleen maar gekocht en stoorde zich niet aan de uitverkoop. Dit klopt niet. De Grote Uitverkoop lijkt daarom nog voor ons te liggen, wat de reden ook is.

      DS

      Verwijderen
    2. Op zen second life wordt dat nog eens heel goed in de verf gezet !https://zensecondlife.blogspot.com/2022/05/the-bailout-cycle-is-over.html

      Verwijderen
    3. @HVC:

      Heel goed artikel. Must reading! De massa heeft, zoals gewoonlijk, geen idee, wat er op ons afkomt. We krijgen juist een 'dead cat bounce', een deel van een hele reeks. Dus DON'T BUY THE DIP. Wacht op de kapitulatie. Dat kan nog even duren, want er is zoveel DOM GELD.

      DS

      Verwijderen
  7. Is IDTL te verkiezen boven een rekening met veel dollars, ik weet het niet meer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een rekening met Dollars, tot het depositogarantiebedrag, is
      prima. Dat is kasgeld voor de korte termijn, net zoals:

      https://www.mybanktracker.com/blog/investing/cash-equivalent-investments-310260

      De IDTL van Lange Treasuries is aantrekkelijk voor de
      lange termijn, nu het 30% is gedaald. Zodra de wereld-
      recessie duidelijker wordt, dalen die rendementen weer
      en volgt er een fors herstel.

      DS

      Verwijderen
  8. https://www.zerohedge.com/markets/rabobank-you-thought-people-were-angry-2016
    Sinds 2008 is het thema op deze blog dat deflatie om de hoek ligt. Maar het gebeurde nooit. Mijn mening is: ook nu niet. Every krijgt gewoon gelijk.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      EVERY geeft toe, dat er een harde landing komt. Dat betekent wel degelijk deflatie. Daarom pleit hij voor maatregelen, die een zachte landing zouden waarborgen. Maar die huidige hardnekkige inflatie, plus een loon/prijsspiraal, draai je daarmee dan niet de nek om. Je zou dan moeten accepteren, dat prijsstijgingen voorlopig blijvend zijn. Maar dat lijkt wishful thinking. Het kan zijn, dat men de harde landing wil uitsmeren over meerdere jaren, zoals in de jaren '70, toen de inflatie tweemaal zo hoog was. Alles is mogelijk. Powell is geen Volcker.

      DS

      Verwijderen
  9. Hey, zie ik daar een kleine Diederik?

    https://twitter.com/GoodNewsCorres1/status/1528369448532459522?s=20&t=sOYOOk44eVRcdWSozzWw_g

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Indrukwekkend! Vooral omdat zijn handjes nog zo klein zijn.

      DS

      Verwijderen
  10. Central Bank Digital Currency / Social Credit System is no longer just a conspiracy theory: https://twitter.com/JamesMelville/status/1528990200302551041?s=20&t=dJFDu4Zu2oLmIg_vqnaShQ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      BIG BROTHER IS WATCHING YOU:

      “This video was taken during the World Economic Forum in 2018. A guest asked the panel about how medical professionals could better engage with patients, noting that even if they made the best medicine that there was “no guarantee that the patient was going to take the drug.” Bourla responded by saying that the FDA had recently approved a pill that contained a digital sensor which could track if the medicine had been ingested.” — Snopes

      https://twitter.com/i/events/1528875789160091649

      VOOR- EN NADELEN VAN CBDC's ('TOTAL CONTROL'):

      https://charleseisenstein.substack.com/p/central-bank-digital-currencies?s=r

      https://www.stlouisfed.org/open-vault/2021/june/navigating-the-abcs-of-central-bank-digital-currencies?utm_source=twitter&utm_medium=SM&utm_content=stlouisfed&utm_campaign=b4d60629-e6a7-4e3c-9d69-928e804d9873

      86% VAN ALLE CENTRALE BANKEN BESTUDEREN CBDC's. NIEMAND KAN ACHTERBLIJVEN.

      https://www.thomsonreuters.com/en-us/posts/news-and-media/central-bank-digital-currencies/#:~:text=According%20to%20a%20survey%20from,their%20research%20or%20development%20efforts.

      De FEDERAL RESERVE biedt Amerikaanse ingezetenen, met een Amerikaans adres, de mogelijkheid om een directe FED-rekening te openen voor het kopen van US Treasuries.

      DS

      Verwijderen
    2. Alibaba Group president J. Michael Evans boasts at the World Economic Forum about the development of an "individual carbon footprint tracker" to monitor what you buy, what you eat, and where/how you travel. https://twitter.com/AndrewLawton/status/1529045188764921856?s=20&t=GzjPRoBY8sL8eYCeYT2JVg

      Verwijderen
    3. Ik kan het niet beter zeggen:

      @MilkboneMan
      ·
      Hey you Elite mental cases, You can take your carbon footprint tracker and your green new deal bullshit and Biden‘s great transformation from fossil fuels and shove them up all of your asses because it’s all BS. Don’t bother me with this crap.. Donald Trump 2024!

      DS

      Verwijderen
  11. Maarten Verheijen vandaag over Roebel en Goud. Wat vind u daar nu van? Het gaat hard met die roebel.

    De roebel blijft maar sterker worden en won gisteren opnieuw 6% in waarde ten opzichte van de euro. De roebel bereikte hiermee de hoogste koers sinds 2015. De roebel is zelfs zo sterk dat de Russische centrale bank moest interveniëren om de stijging af te remmen. Exporterende bedrijven moeten nu niet meer 80% van hun deviezen converteren naar roebels, maar nog slechts 50%.
    Of het voldoende zal zijn om de opmars te stoppen, zal nog moeten blijken. Als de roebel sterker wordt ten opzichte van andere valuta, waarom zou je dan die andere valuta nog willen vasthouden? Russische bedrijven hebben in zo’n omgeving liever roebels vermoed ik. Als Rusland de stijging effectief wil stoppen, dan ligt het voor de hand dat de centrale bank de rentetarieven verder zal verlagen. De rente bedraagt nu 14% en hier is heel wat ruimte. Een andere manier om de stijging te vertragen, is om geen roebels meer te vragen voor Russische energie maar goud. Rusland dreigde vorige week al om de EU te dwingen tot goudbetalingen indien men het land nog meer sancties zou opleggen.
    Dat zou een ongeziene impact hebben op de goudprijs.De EU importeert jaarlijks $150 miljard aan energie van Rusland. De wereldwijde goudproductie bedraagt echter maar krap $200 miljard waardoor Europese landen straks de volledige goudproductie moeten opkopen om te betalen voor Russische energie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De vraag is, hoe lang de Roebel zo sterk kan blijven. Het is allemaal onderdeel van een rookgordijn. Kapitaalcontroles mogen dan wel verminderd worden, maar het begrotingsoverschot is voornamelijk te danken aan de export van energie, welke door het Westen wordt afgebouwd. De Russische economie wordt nog veel kleiner dan vroeger, naarmate steeds minder landen zaken willen doen. Verder kost de oorlog heel veel geld. Europa staat aan de vooravond van een geweldige recessie (eigen schuld), vanwege politieke blunders in het verleden. Die recessie vernietigt de vraag naar energie. Betalingen in Goud? Goud is veel te klein (slechts 15% van het fysieke Goud is verhandelbaar). De Roebel is en wordt geen normale valuta, want op de wereldmarkt is men die liever kwijt dan rijk.

      DS

      Verwijderen
    2. Hopelijk is het dan eens gedaan met manipulatie van de papieren goudmarkt.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Ondanks alle verhalen van 'manipulatie', is de Goudprijs in de laatste 17 jaar met 400% en in de laatste 7 jaar met 100% gestegen (in USD). Zonder papiergoud zou er geen Goudhandel meer zijn. Fysiek Goud is voor het grootste deel in vaste handen en is haast nooit te koop. Daarom is het vaak 'gebruikelijk', dat banken Fysiek Goud kopen voor clienten en hen bewaringskosten berekenen, maar in werkelijkheid het Goud niet fysiek in bezit hebben. Altijd een bewijs vragen van de Goudstaven!

      DS

      DS

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  12. Vanaf juni zou de FED beginnen met QT ,waarbij men oa voor 30 miljard per maand het bezit van treasuries wil verminderen.
    Dit lijkt mij slecht voor de T-bonds omdat zo de rente omhoog gaat, wat dan wel weer een sterkere dollar kan betekenen.
    Gaarne uw visie.

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HARRY:

      QT betekent, dat liquiditeit uit het systeem wordt teruggedraaid, wat een economische afkoeling, zo niet een recessie, tot gevolg heeft. Daarom lijken de rendementen van Treasuries nu weer te gaan dalen, met een dienovereenkomstige waardestijging (kop-schouder patroon, wat erop kan duiden, dat de rendementen hun hoogtepunt achter de rug hebben.) Als een economie afkoelt, zijn er meer kopers dan verkopers van Treasuries.

      DS

      Verwijderen
  13. Beste Diederik, hoe zal de QT precies plaatsvinden? Wat draait de centrale bank dan terug? Het succes van treasuries was volgens wijlen Antal Fekete vooral te danken aan frontrunning the fed. Dat maakte en maakt het nog steeds de meest veilige belegging. Nu de inflatie hoger ligt dan de rentes is dit positief voor overheidsschulden (Wellicht enkel als het BBP toch voldoende stijgt), maar daardoor zullen centrale banken toch moeten blijven overheidsobligaties aankopen. We zagen nu op enkele maanden tijd een verdubbeling van de rentes terwijl de aandelenmarkten daalden. Dit laat toch geen ruimte voor QT?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Nee, de balans zal moeten worden verkleind en overheidsobligaties zullen door de FED wel degelijk moeten worden verkocht. De inflatie aanpakken, zonder een recessie? Onwaarschijnlijk. Maar natuurlijk spelen politieke factoren ook een rol. Eventuele uitstel is geen afstel. Er is juist al veel te lang gewacht. Zodra een recessie zichtbaar wordt en de werkloosheid stijgt, dan dalen de rendementen van Treasuries weer, met een dienovereenkomstige waardestijging. Geen QT met de huidige overtollige balans? Als dat zou gebeuren, dan verliest de FED alle geloofwaardigheid. Zoiets gebeurt uitsluitend in exotische landen, die geen reserve-valuta hebben.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Vandaag, op 1 Juni, begint de vermindering van de balans van de FED (QT). Dus nu volgt ernstige tegenwind! Elk koersherstel is technisch en een verkoopgelegenheid.

      https://www.stlouisfed.org/open-vault/2022/may/how-will-fed-reduce-balance-sheet?utm_source=CBNList&utm_medium=email&utm_campaign=CentralBankerNewsletter05_26_22

      DS

      Verwijderen
    3. Elk koersherstel is technisch en een verkoopgelegenheid.
      Over welk type aandelen heeft u het dan ?

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Voorlopig bijna alle aandelen. Maar aandelen, met een betrouwbaar dividend, kunnen worden aangehouden, mits men vertrouwen heeft in hun toekomst op lange termijn. De tijd van risico and riskante activa is voorbij, behalve voor
      moedige traders. De tijd van vastrentende waarden is nu weer aangebroken. De inflatie is voorbij de top en zal in de komende jaren veranderd zijn in deflatie. Elke consolidatie in soliede obligaties, met name soliede staatsobligaties, zoals Treasuries (IDTL!), is nu een koopgelegenheid. Lees het klassieke stuk van Jeremy Grantham, Let The Wild Rumpus Begin, er maar op na:

      https://www.gmo.com/americas/research-library/let-the-wild-rumpus-begin/

      DS

      Verwijderen
  14. En toch gaat die afbraak van de wereldeconomie in razend tempo door, want, zoals bij alle afbraak, als de boel eenmaal begint in te storten, is er niets meer tegen te doen. De bevoorradingsketens voor alles breken, met stiekeme rampen. Zo wordt bijvoorbeeld het chemische additief op basis van ammoniak voor dieselbrandstof schaars, dat gebruikt wordt om de uitstoot van stikstofoxiden door vrachtwagens te verminderen. Nieuwe EPA-regels vereisen gecomputeriseerde sensoren in vrachtwagenmotoren die de stikstofoxideniveaus registreren. Als die te hoog zijn, schakelen de sensoren automatisch de motor uit. Resultaat: vrachtwagens stoppen met rijden. Verder resultaat: er wordt niets geleverd. Verste resultaat: u verhongert.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De wereldrecessie dient zich aan. Er zijn nog even stuiptrekkingen op het laatste moment. Amerikaanse huizenprijzen, op jaarbasis, stegen vorige maand het meest ooit (+20%; Tampa: + 35%!), ondanks de verdubbeling van de hypotheekrente. Het domme geld koopt altijd op het meest verkeerde moment. De ontgoocheling volgt.

      DS

      Verwijderen
  15. Beste heer Schmull'

    U heeft weer een goed stuk geschreven.

    Als we binnenkort met zijn allen in een recessie terecht komen' is het dan niet waarschijnlijker dat we biflatie krijgen?

    Luxe goederen zallen zeker gaan dalen in prijs. Maar energie en voedselprijzen rijzen volgens mij straks de pan uit.
    Er gaan zeker ongekende gekke dingen gebeuren de komende tijd. Hopelijk krijgen we straks geen strenge winter.
    In Afrika zij al houtzagerijen gestopt met kappen door te hoge brandstofprijzen.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Inderdaad is de algemene mening in Wall Street, dat er kans is op structurele stagflatie. Ik ben het daarmee oneens. Ik zie recessie en deflatie opdoemen. Ook energie- en voedselprijzen zullen eraan moeten geloven, want vraagvernietiging is het gevolg van 'te' hoge prijzen. De komende recessie wordt zo diep, dat er een 20-jarige periode zou kunnen volgen, waarin aandelen het slechter zullen doen dan US Treasuries. Nee, de FED heeft de macht over het stuur verloren en de natuur neemt nu de zaak over.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull'

      Bedankt voor u antwoord.

      Met vriendelijke groet'


      Stefan.

      Verwijderen
  16. Vanaf minuut 26, goud en zilver....https://www.youtube.com/watch?v=4Df-sSy6APU

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Niemand weet de toekomst, ook David Hunter niet. Daarom moet men hem beschouwen als iemand, die eerder hoopt, dan weet. Stellige beweringen kunnen uitlopen op missers. Maar natuurlijk kunnen Goud en Zilver eindelijk even meevallen, omdat ze tot nu toe zo zijn 'tegengevallen'. Meltup? Alles is mogelijk, om welke reden dan ook. Dit zijn speciale tijden, uitsluitend geschikt voor hele speciale traders, die tegen slapeloze nachten kunnen.

      DS

      Verwijderen
  17. Stoppen met de geldcreatie kan niet , de rente verhogen ook niet , want dan zijn de zuiderlijke landen de pineut en hebben we gelijk een euro crisis , dus de inflatie gaat verlopig nog verder oplopen ben ik bang. Of verwacht u dat het snel gedaan is met de inflatie ?


    Grt kobus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KOBUS:

      De inflatie is, met name in de Eurozone (Duitsland!), uit de hand gelopen. Italie heeft haar staatsschuld nooit verlengd op de lange termijn. Bovendien is er een oorlog. En een energie-embargo. Dus de ECB zou gewoon werkloos blijven toezien? Welnu, met 'baby-stapjes' komen we er niet! Er moet wel degelijk worden ingegrepen, anders wordt de klap later nog veel groter.

      DS

      Verwijderen
  18. Beste Diederik,
    Even aangenomen dat er een behoorlijke reactie aan zit te komen die alle asset klassen zal raken, wordt het daarna een kwestie van langdurige deflatie of giga inflatie. Dit te weten, is natuurlijk vooral van belang om de juiste investeringen na deze neergang te kiezen. Nu heb ik mij bedacht dat alleen indien de CB (FED,ECB) overgaat tot massieve steunpakketten de inflatie variant hoge ogen gooit en als zij niets (of weinig) doen de deflatie (is ook mijn idee) variant opgang doet.
    Graag je zienswijze,
    Vriendelijke groet,
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANSR:

      Uit alles blijkt, dat de wereldeconomie enorm afzwakt. Vele grondstoffenprijzen zijn al op hun retour. Overal worden ontslagen aangekondigd. Er zijn teveel voorraden, die van de hand moeten worden gedaan. Dus een recessie is een kwestie van tijd en dan is er sprake van deflatie. De tijd van soliede obligaties is weer aangebroken. Zal er op den duur weer moeten worden gestimuleerd? Zeker. Maar NIET op korte termijn. Eerst komt er pijn en dan zal blijken, wie de 'naakte zwemmers' zijn (Warren Buffett).

      DS

      Verwijderen
  19. Beste heer Schmull , volgens Arno Wellens blijft de hoge inflatie nog jaren aanhouden omdat de ECB zijn beleid weinig tot niets gaat veranderen omdat anders de zuiderlijke landen in de problemen raken. Gaat dit werkelijk nog zo lang duren ?

    https://m.youtube.com/watch?v=0w__D5e7p-w

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Mee oneens! Er komt een harde landing. Een zachte landing zal een illusie blijken. De crisis, die ons te wachten staat, wordt groter dan die van 2008, omdat de schuld, als percentage van de economie, veel groter is geworden. Volgens de Taylor Rule, zou de rente nu al zo'n 5% moeten zijn i.v.m. de hoge inflatie en de werkgelegenheid ('arbeidstekort'). Natuurlijk komt Zuid-Europa in moeilijkheden. Dat 'Verenigd Europa' blijft een eeuwige wensdroom. Niet vol te houden. Conclusie: men moet zich voorbereiden op deflatie, niet inflatie. Net zoals Japan, na hun zeepbel van 1986 tot 1989. Al 30 jaar deflatie, ondanks hun superstimulering. Dit is de tijd om de realiteit onder ogen te zien. Doet men dat weer niet, dan verliest men straks een vermogen. Elke bubbel barst! De bom barst waarschijnlijk binnen 6 maanden.

      DS

      Verwijderen
  20. Beste Diederik, Bedankt voor je heldere visie op QT en de harde landing die je verwacht. Lyn Alden gaf aan dat zij eerder een vergelijking ziet met de jaren '40 waren de rente lager gehouden wordt dan de inflatie dan een vergelijking met de periode van de jaren '70 en Volcker. Hoe zie jij dit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Lyn Alden is een scherpe waarneemster en zij kan gelijk krijgen. Maar voorlopig is de reeele rente (ex-inflatie) extreem negatief. De FED heeft geen keus dan om de teugels hard aan te trekken, vooral omdat de werkloosheid nu zo laag is. Wat de wereld mogelijk te wachten staat is jarenlange deflatie, net zoals Japan, voordat inflatie ooit weer de kop opsteekt. Vergeet ook niet de andere instrumenten dan alleen de rente: kapitaal- en kredietcontroles. Die zijn vooral in Europa (weer) mogelijk.

      DS

      Verwijderen
    2. Meneer Schmull, wat zijn kapitaal- en kredietcontroles? Hoe ziet dat er in de praktijk uit en wat is het beoogde effect ervan? Kunnen er dan ook financiële bezittingen bevroren/ afgenomen worden, zoals nu bij de rijke Russen word gedaan?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Kapitaalcontroles beperken het vrije kapitaalverkeer tussen landen. Kredietcontroles beperken kredietverstrekking door banken, door hun minimale reserves bij de Centrale Bank te verhogen. Het beoogde effect is een afkoeling van de economie en daardoor van de inflatie. Confiscatie door de overheid van bezit, om welke reden dan ook, is altijd mogelijk. De instellingen van de overheid maken de wetten en de dienst uit.

      DS

      Verwijderen
  21. Reacties
    1. Dag Diederik, als de inflatie in grondstofprijzen zou afnemen, de economische groei zou dalen en de rente op treasuries te hard zou oplopen, dan zullen centrale banken de QT toch terug ombuigen in QE? Een depressie lijkt me het meest waarschijnlijk als ze de operatie van Volcker herhalen, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk, zeker gezien je zelf aangeeft dat het scenario deflatie is en geen inflatie.

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      De prioriteit is nu om de inflatie een halt toe te roepen. Door de dreiging van QT, lopen de markten daarop al vooruit. Zelfs de containerprijzen dalen al. QE is pas weer aan de orde, als iets 'breekt', zoals een belangrijk bedrijfs- of landenfaillissement. De monetaire verkrapping is pas begonnen en QT moet nog plaatsvinden. Daarom is elk koersherstel tijdelijk en blijft kasgeld voorlopig koning. De recessie is immers ook nog niet officieel begonnen.

      DS

      Verwijderen
  22. https://www.hln.be/economie/wereldbank-nog-somberder-over-wereldeconomie-beperkte-groei-en-stijgende-prijzen-houden-waarschijnlijk-nog-hele-decennium-aan~aa9fcf55/ Diederik moet jij na anderhalf jaar nog 10jaar ongelijk krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Na 50 jaar betrokken bij het beursgebeuren, heb ik meer gelijk dan ongelijk gehad. Vele instituten komen nog steeds langs voor advies. Het gaat om de trends op lange termijn, want timing op korte termijn is vrijwel onmogelijk. Er spelen zovele factoren een rol. Groeiverwachtingen van de Wereldbank, IMF, FED, ECB en van de consensus slaan meestal totaal de plank mis. Onbetrouwbaar. Wishful thinking! Groeivertraging en toch inflatie, zelfs stagflatie? Reken maar op het tegenovergestelde: recessie en deflatie in de komende jaren. Doe, wat het domme geld niet doet: bouw schulden af en bouw kasgeldposities op. Bouw een Ark van Noach!

      DS

      Verwijderen
    2. Je zegt zelf er is nog geen QT en zo lang dit er niet is, is er QE, ja ik geloof wel in wat minder QE. Maar beginnen afbouwen?NEE.

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Jamie Dimon (CEO - JP MORGAN): FED HAS NO CHOICE BUT TO DO QT

      https://www.youtube.com/watch?v=MjmfUHeafDk

      DS

      Verwijderen
    5. Ik zet ook GS, JPM, BAC,C ..in het rijtje van Wereldbank, IMF, FED, ECB

      Verwijderen
  23. Beste heer Schmull,

    Er zijn gigantische inventories zijn bij retailers (o.a. target/wallmart) wat waarschijnlijk de tip of iceberg is. Ondertussen zijn de creditcard balansen van de Amerikaanse consument op recordhoogte (debt to keep up with inflation?). Is dit met de Fed hiking rates en QT just starting an inevitable crash voor de US economy of zullen ze nu voornamelijk met rate hikes een toontje lager gaan zingen om de boel bij elkaar te houden? PS. I think this inventory build-up and a deflationary crash as a consequence has been Cathie Wood's view for a long time

    Dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat is waarschijnlijk. Een pauze in de aangekondigde rentestijging ligt voor de hand, als de wereldeconomie tegenvalt. Er is overal nu sprake van vraag-uitval/vernietiging vanwege 'te hoge' prijzen, waardoor er een totale uitverkoop plaatsvindt van alles, wat teveel besteld was. Maar de economie was al veel langer zwak: de rendementscurve van Eurodollars en US Treasuries was al tijdenlang 'inverted', wat een ernstige waarschuwing was, die door economen werd
      genegeerd en goedgepraat. Toch lijkt een U-Turn niet op handen. Een Crash op kortere termijn hangt in de lucht.

      DS

      Verwijderen
  24. Een daling van het aanbod in de voedings grondstoffen zie ik niet onmiddellijk. Stocks worden neerwaarts bijgesteld van granen, soja, melkgrondstoffen en zelfs bepaalde soorten vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat gebeurt inderdaad niet meteen. Maar deze grootste stijging in 10 jaar draagt de kiem in zich van een instorting: productie zal sneller stijgen dan verwacht en dan moeten de overtollige voorraden weer van de hand worden gedaan. Of wordt de boer straks het haasje van de Groene Beweging?

      DS

      Verwijderen
  25. In 2012 en in 2018 hadden IDTL dezelfde koers als nu in 2008 ook niet veel hoger, hoezo gaat de koers hoger worden op grond van een langjarige trend. Ik ben in 2018 ingestapt en heb nog geen cent verdiend en de grafiek ziet er m.i. ook niet erg hoopgevend uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De grafiek van IDTL in de afgelopen 5 jaar ziet er hoopgevend uit. Terug naar het steunniveau. Als dat succesvol wordt getest, dan is een fors herstel mogelijk. Dat herstel zou het gevolg zijn van de komende recessie, die eindelijk voor velen duidelijker wordt. In 2018 was nog niet te voorzien, dat een Pandemie en een Europese oorlog roet in het eten zouden gooien. Nu meer dan ooit, zal geduld beloond worden, want donkere dagen en deflatie staan voor de deur.

      https://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=idtl&insttype=&freq=2&show=&time=12

      DS

      Verwijderen
  26. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. https://m.youtube.com/watch?v=DHY8sWt7EOE

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Waar heeft deze kerel het over ? (Uw reactie)

      Inderdaad. Ik zou erg voorzichtig zijn met zijn uitspraken en zijn aanbevelingen.

      DS

      Verwijderen
  28. 25 of 50 basis punten omhoog door ECB?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De ECB is nu wel gedwongen om de teugels, vanwege de inflatie, meer aan te trekken dan eerder verwacht. Maar dat helpt de Euro nauwelijks. Vergeet niet, dat de ECB al twee keer de rente verhoogde net voor een recessie, en daarna bakzeil moest halen. Spannend!

      DS

      Verwijderen
  29. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Beste, Ik vroeg me af of hetgeen de chinezen al jaren op hebben gekocht en veel van in bezit hebben (voor miljarden) en inmiddels niet meer zo veel opkopen, dezelfde bonds zijn als u hier aanbeveelt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      China bezit 3.68% van de totale waarde van Amerikaanse Treasuries en is aan de koopkant, zolang er zo'n groot handelsoverschot bestaat met Amerika. China's deviezenreserves zijn zo groot, dat alleen de markt van US Treasuries liquide genoeg is voor belegging daarvan. Bovendien zijn US Treasuries het onderpand van het internationale kredietsysteem. Zonder onderpand, geen krediet. Maar als China die US Treasuries ooit van de hand zou willen doen (zoals Rusland), dan kan dat met een handomdraai met de Federal Reserve. Genoeg gegadigden, want er is een chronisch tekort aan internationaal onderpand.

      DS

      Verwijderen
  31. Beste heer Schmull '


    U gaat helemaal gelijk krijgen.

    https://businessam.be/sterke-dollar-kan-azie-opnieuw-in-een-financiele-crisis-storten/

    Op deze site staat ook een stuk over de financiële sterkte van de banken in Engeland.

    https://businessam.be/bank-of-england-britse-banken-niet-langer-too-big-to-fail/

    Over goud gesproken. Goud blijft op het ogenblik nog sterk in haar schoenen te staan.
    Ben benieuwd of we nog eerdaags een hele scherpe daling gaan meemaken.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Bedankt. De 'val van de Dollar', wat ik al 50 jaar moet aanhoren, is dus weer uitgesteld! De wereld heeft een Dollar-, of eigenlijk een offshore 'Euro-Dollar' systeem, wat nog decennialang zal blijven bestaan. De vlucht naar de Dollar en naar US Treasuries zal weer adembenemend worden, naarmate de crisis om zich heen slaat. Een devaluatie van de Yuan tegenover de Dollar zou de wereld helemaal in deflatie storten. De export van China's extreme overcapaciteit zou een werelddepressie veroorzaken. Een nieuwe crisis in het bankwezen en in die favoriete opkomende markten hangt in de lucht. De Goudprijs zou alleen stijgen, als Centrale Banken zouden draaien. Een stijgende reeele rente is immers funest voor Goud. Als men nu rekent op een 'Bail-out' bij een 40-jarig hoge inflatie, dan speelt men met vuur: het is een sprookje.

      DS

      DS

      Verwijderen
    2. Volgens mij is goud (omdat het echt bestaat , Bitcoin=ponzi) de laatste reddingsboei van het financiële systeem, ben er maar zuinig op, een sterke daling? NEE dan kopen de rijke dit direct!!!

      Verwijderen
  32. Inderdaad heer Schmull.

    U heeft het helemaal bij het rechte eind.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Beste DS,
    Wat zou de echte reden zijn van de Chinese 0 covid beleid want we weten allemaal dat het niet daarover gaat? Zouden ze toch samenwerken met de wef? Ze worden toch overal uitgenodigd om over de "toekomst" te praten.
    Groet, Kees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      De meeste tegenstand tegen de herbenoeming van Xi is kennelijk in Shanghai. Dus de Lockdown(s) kunnen een middel zijn om tegenstanders in het gareel te houden. Een andere verklaring, die wordt gegeven, is, dat China zich voorbereidt op een grote oorlog. In Lockdowns wordt het moeilijker om de voorbereidingen daarvan te ontdekken. De rol van het WEF lijkt onduidelijk.

      DS

      Verwijderen
  34. Geachte heer Schmull, gisteren ging de IDTL 3% weer verder onderuit. U meldt al langere tijd dat de IDTL koopwaardig is ,maar ondertussen is de bodem nog (lang?) niet in zicht. Waar ligt deze volgens u en is gestaffeld bijkopen juist nu verstandig?

    Mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD, @MAURITS, @ANONIEM:

      Dit is het oog van de storm, na de onverwacht hoge inflatiecijfers. Er bestaat de vrees, dat de structurele neergaande trend in rendementen van Treasuries in de laatste 40 jaar definitief voorbij zou zijn. Is dit de doorbraak naar boven, die een einde maakt aan de hogere waarderingen van obligaties sinds 1981? Dat is zeer onwaarschijnlijk. Maar hogere energie- en voedselprijzen zullen op korte termijn flinke pijn doen. Toch hebben Centrale Banken geen keus dan om op de rem te trappen met hogere rentes en een verkleining van hun balans (QT). Tegelijkertijd blijkt nu al, dat de wereldeconomie flink afkoelt. Er is sprake van vraagvernietiging en excessieve voorraden, die in de uitverkoop komen. Grondstoffenprijzen, zelfs die van energie, lijken hun hoogtepunt in zicht of achter de rug te hebben. Een harde landing is nu niet meer te vermijden. In 2007 - 2009 stortte de olieprijs ook opeens in. Na de recente inflatiecijfers, moet er hard worden ingegrepen, vooral omdat de werkloosheid (nog) relatief laag is. Daarom zullen de rendementen van, vooral Lange Treasuries, niet door blijven stijgen: er volgt een diepe recessie, met vele faillissementen. Natuurlijk kon men zich in deze paniek-markt, met talloze Margin Calls, nergens in verschuilen, behalve in Dollar Cash. De Euro, en vooral het Pond Sterling, zijn in een vrije val. Als dit breekt, dan volgen jaren van deflatie. Voorlopig is de steeds hogere Dollar bijzonder negatief voor de wereldeconomie, omdat de meeste wereldschuld in Dollars luidt. Alles is relatief. Amerika is zelfvoorzienend in energie en voedsel en kan daarom beter tegen een stootje. In elk geval, zal een lange periode van soberheid aanbreken, want geld wordt heel schaars, na de overstimulering als gevolg van Covid. De levensstandaard voor de gemiddelde burger zal voorlopig flink dalen.

      DS

      Verwijderen
  35. Beste DS
    Loopt het met die 10 y yield nou niet een beetje uit de hand? 3.40%!
    Moeilijk te stoppen als het zo snel gaat...
    Groet, Maurits

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Oei, alles daalt, wat nu te doen????

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Het lijkt erop, dat TLT en voor ons IDTL toch behoorlijk door het steunniveau aan het zakken is, in het kader van alles gaat naar beneden, waar verwacht U de uiteindelijke consolidatie, het hoeft bij Treasuries toch ook niet te gaan als de vorige consolidaties, dus nog veel verder naar beneden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heer Schmull, met alle respect voor uw blog maar er lijkt hier en daar wat verwarring te bestaan over de termen inflatie en deflatie. Ik vond deze uitleg van Wolf Richter en die snijdt wel hout wat mij betreft:

      Wolf
      Jun 13, 2022 at 4:16 pm

      OK, so there is asset price inflation and asset price deflation. This includes house price inflation and house price deflation. Bot are common events, and by large amounts.

      There is wage inflation and wage deflation. Both are fairly common.

      Then there is consumer-price inflation and consumer-price deflation. Consumer-price inflation is the standard in the US. In my entire life, there have only been a few quarters of minor consumer-price deflation. Everything else was either consumer-price inflation or raging consumer-price inflation.

      We almost never get consumer-price deflation.

      Apparel retailers cutting prices on stuff they mis-ordered or that’s left over from the season is standard procedure and happens all the time.

      That’s not deflation of any sort. Folks need to get realistic.

      Verwijderen
    2. Wil je nou dat de dhr. Schmull gaat aankondigt dat de bodem op $105 ligt voor TLT? Dan kun je beter overschakelen naar TikTok..

      Verwijderen
  38. Beste heer Schmull'

    Dit geeft toch geen vertrouwen in de euro of eurozone?

    https://businessam.be/ecb-werkt-aan-instrument-tegen-fragmentatie-van-eurozone/

    Hoe denkt u hier over?

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Vooralsnog zal het Euro-project moeten overleven. Desnoods met kwantitative verruiming (QE) in een tijd van hoge inflatie. Maar dat betekent, dat de Euro in een vrije val geraakt. Des te meer reden om de Dollar te verkiezen boven een valuta zonder land.

      DS

      Verwijderen
  39. U heeft ons gewaarschuwd heer Schmull.
    Het is trekken aan een dood paard met de eurozone.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen