Translate

maandag 25 april 2022

HET UUR VAN DE WAARHEID


HET UUR VAN DE WAARHEID

Kijk uit, want een harde landing is in zicht. De wereld zal er nooit meer uitzien, zoals vroeger. De wereld is uit elkaar gevallen in verschillende blokken. Het vertrouwen is weg. De droom van politieke en economische globalisering is voorbij. Rusland en China zijn op weg om het model van Noord-Korea na te bootsen. De economische sancties kunnen worden uitgebreid en nog heel, heel lang duren. Een aanzienlijk lagere internationale economische groei is nu te verwachten. Een toeleveringsketen functioneert, in onzekere tijden, helemaal niet meer zo vlot. 'Just-in-time' leveringen zullen steeds meer worden vervangen door 'just-in-case' voorraadmanagement. Zelfvoorziening wordt het nieuwe wachtwoord. Zekerheid is troef!


Het is het uur 'U'. Het staat nu te gebeuren. De vraag is, hoe houden we ons overeind. Kunnen we alles onder controle houden? De wereld heeft immers te lang een te lage rente gehad. Daarom is de wereld, met open ogen, erin getuind met veel te hoge schuldposities. Bijna iedereen loopt daarom tegen de lamp, zodra de hogere rentelasten te veel pijn doen. Er komt geen zachte landing.

Alles draait rond de machtige Amerikaanse Dollar. De Dollarindex (DXY), een graadmeter tegenover de belangrijkste valuta's (zie hierboven), is in 20 jaar nog nooit zo hoog geweest. Maar die stijging gaat nog veel verder. De Dollar staat immers nog steeds lager dan in 2008 en 1985. Alles is relatief. Amerika is veel meer zelfvoorzienend in voedsel en energie dan welk ander land ook. Verder is de Amerikaanse rente veel hoger dan die van vele ontwikkelde landen. Dus in een economische en politieke wereldcrisis, is de kapitaalvlucht in Dollars niet te stuiten.

In een tijd van hoge inflatie, zijn landen met sterkere valuta's, grote winnaars. Inflatie wordt afgeremd, als een valuta omhooggaat tegenover de valuta's van de handelspartners. Een hogere rente kan inflatie de genadeslag geven en stuwt een valuta omhoog. 



Een hogere Dollar is echter een enorm gevaar voor de rest van de wereld. De meeste wereldschuld luidt immers in Dollars, doordat Dollarobligaties het gemakkelijkst verhandelbaar zijn, terwijl de meeste landen, in tegenstelling tot Amerika, erg afhankelijk zijn van de wereldhandel. Met 5% van de wereldbevolking, bepaalt Amerika ruim 20% van alle consumentenbestedingen in de gehele wereld, vanwege haar gigantische binnenlandse markt. Slechts 12% van haar economie is afhankelijk van export tegenover 45% voor de Europese Unie.

Bovendien hebben de meeste beleggers een negatieve positie ('short-positie') in de Dollar, omdat zij inspelen op een eventuele Dollardaling. Maar die positie moet worden ingedekt, zodra dat niet uit dreigt te komen. Dus de komende run op de Dollar kan wel eens adembenemend worden. Deze aardverschuiving is al aan de gang, getuige de recente verrassende zwakte in de Japanse Yen en de Chinese Renminbi. Die zwakte staat pas in de kinderschoenen! China heeft immers een 'no-limits-partnership' met Rusland en het internationale kapitaal, dat belegd is in China, begint steeds onrustiger te worden. Dat betekent, dat China, met haar kolossale overcapaciteit, haar deflatie zou exporteren naar de rest van de wereld. Dit is een recept voor een crisis in de wereldeconomie. Het systeem staat op springen. Alleen Amerika is sterk genoeg om weer, net zoals in 2008, op te treden als kredietverstrekker in laatste instantie ('lender of last resort').


(CRESCAT): VOOR HET EERST OOIT, BELEEFT CHINA EEN INKRIMPING VAN DE GELDHOEVEELHEID. HET SPROOKJE VAN 'COMMON PROSPERITY' IN CHINA LIJKT NU AL MIS TE GAAN. STAAT DE ALLEENHEERSCHAPPIJ VAN XI JINPING OP LOSSE SCHROEVEN? IS EEN IMPLOSIE NABIJ? DE TOTALE SCHULD ALS PERCENTAGE VAN HAAR ECONOMIE IS WAARSCHIJNLIJK HET HOOGST IN DE WERELD. EEN ZANDKASTEEL?

Tegelijkertijd gaat een sterkere Dollar meestal gepaard met hogere waarderingen voor Amerikaanse staatsleningen ('US Treasuries'), met hun relatief aantrekkelijke rendementen, omdat de economie afkoelt.

(WORTH): HET IS UITERST ONWAARSCHIJNLIJK, DAT DE RENDEMENTEN VAN U.S. TREASURIES NAAR BOVEN UITBREKEN, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDEDALING. INTEGENDEEL, DE ECONOMISCHE GROEI WORDT JUIST OVERAL NAAR BENEDEN BIJGESTELD. BOVENDIEN HEEFT DE AMERIKAANSE FEDERAL RESERVE (FED) GEEN KEUS DAN OM HET MONETAIR BELEID TE VERKRAPPEN. DE LIQUIDITEIT IN HET GELDSYSTEEM VERMINDERT ZIENDEROGEN! DE 40-JARIGE NEERGAANDE TREND VAN RENDEMENTEN WORDT OP EEN GEGEVEN MOMENT WEER HERVAT, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING. NEGEER DE ALGEMENE MENING OVER ECONOMISCHE GROEI EN INFLATIE. NA ELKE PRIJSEXPLOSIE  EN KOOPKRACHTKRIMP, VOLGT ALTIJD EEN PERIODE VAN DEFLATIE, NIET INFLATIE.


(RIA): DE INKRIMPING VAN DE GELDHOEVEELHEID (M2) ZAL DE NEKSLAG GEVEN AAN DE INFLATIE (C.P.I.). RECESSIE EN DEFLATIE LIJKEN STRAKS NIET MEER TE VERMIJDEN.


(St. LouisFED): DE OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD, OFTEWEL DE FREQUENTIE, WAARMEE GELD WORDT UITGEGEVEN, IS HELEMAAL INGESTORT NAAR HET NIVEAU VAN DE ECONOMISCHE DEPRESSIE-JAREN '30. DAT BETEKENT, DAT GELD EEN 'KOUDE' AARDAPPEL IS GEWORDEN, VANWEGE ALLE ONZEKERHEID. DAAROM STAAT DEFLATIE VOOR DE DEUR, NIET INFLATIE.

Verder staan de grondstoffenprijzen weer op de tocht, omdat deflatie, niet inflatie, de overhand neemt. De olie- en varkensprijs waren op een gegeven moment zelfs negatief! Een 'groene' economie? Weer een waan van de dag. De nadelen daarvan wegen niet op tegen de drastische verlaging van de levensstandaard. Het roer is nu al om. Welkom bij de nieuwe oorlogseconomie!

Hoe meer niet-productieve schuld, des te minder economische groei. Hoe groter de rol van de overheid in het economische gebeuren, des te minder beleeft de economie een sneeuwbaleffect ('multiplier'), omdat de overheid een negatief vermenigvuldigingseffect heeft. Bovendien is men machteloos tegen de voortgaande vergrijzing. Automatisering geeft slechts gedeeltelijk soelaas. Inderdaad, overheidsbemoeienis en excessieve schuld blijken funest te zijn voor een gezonde economie.


(STOCKCHARTS): DE INDEX VAN GRONDSTOFFENPRIJZEN (CRB) STAAT AAN DE VOORAVOND VAN EEN SCHERPE VAL. DEZE VAL IS EEN VOORTZETTING VAN DIE VAN DE LAATSTE DUIZENDEN JAREN. ELKE PRIJSSTIJGING IN GRONDSTOFFEN DRAAGT DE KIEM IN ZICH VAN ZELFVERNIETIGING: OVERPRODUCTIE EN VRAAGVERNIETIGING. GRONDSTOFFENPRIJZEN ZIJN  AL 5,000 JAAR IN EEN NEERGAANDE TREND! FUSIE-ENERGIE EN NANOTECHNOLOGIE ZULLEN DEZE TREND VERSNELLEN. ZELFREPLICERENDE NANO-ROBOTS ZULLEN LEIDEN TOT EEN DRAMATISCHE INSTORTING VAN DE GRONDSTOFFENPRIJZEN.

In tegenstelling tot de hoop en verwachting van velen, zullen de prijzen van, sinds 10 jaar onder de maat presterende, Goud en Zilver, het binnenkort moeten ontgelden. Er is kans op een 50% daling in de Goudprijs, maar Goud blijft een essentieel onderdeel van een vermogen, als verzekering tegen het ondenkbare, ongeacht de prijs. Zilver is echter een speculatie. Op een bepaalde prijs, komt het altijd opeens uit alle hoeken en gaten. Er is nooit een 'tekort'.


(FBO): DE 500+ JARIGE NEERGAANDE TREND IN ZILVER. ENOUGH SAID.

Alle bubbels barsten. Niemand weet wanneer, maar irrationele uitbundigheid is vaak een teken van het einde van het vermaak. Opeens wordt men ervan zich bewust, hoe kunstmatig alle rijkdom momenteel wel is. Na een feestroes, volgt er altijd een ontnuchtering. Van de ene op de andere dag!


(FEDERAL RESERVE)(HOISINGTON): IN EEN GELDSYSTEEM, GEBASEERD OP 'FIAT'-GELD, ZONDER EEN BAND MET IETS TASTBAARS, ZOALS GOUD, IS 95% VAN DE GELDSCHEPPING TE DANKEN AAN HET BANKWEZEN, NIET AAN DE CENTRALE BANK. ELKE NIEUWE LENING LEIDT TOT GELDCREATIE. MAAR BIJ GEBREK AAN VOLDOENDE KREDIETVRAAG EN KREDIETWAARDIGE DEBITEUREN, IS ER SPRAKE VAN EEN INKRIMPING VAN DE GELDHOEVEELHEID, WELKE NU DOOR DE CENTRALE BANK OOK NOG MOET WORDEN TERUGGEDRAAID OM DE INFLATIE IN DE KIEM TE SMOREN. DUS NU VOLGT DE NACHTMERRIE VAN 'GELDTEKORT'. DIT LOOPT NIET GOED AF!



DIEDERIK SCHMULL, 25 April, 2022, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2023 of later. Een epidemie en een oorlog duren meestal vele jaren en reizen is een heel gedoe.

 

75 opmerkingen:

  1. "When the winds of change blow, some people build walls and others build windmills."
    Chinese proverb

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goud met 50% naar beneden..... ik hoop het, maar daarvoor kan het niet uit de grond gehaald worden!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Dat klopt. Daarom is de mijnbouwsector een en al hoofdpijn. De kosten zijn niet alleen schrikbarend hoog, maar de vereiste vergunningen maken de sector steeds onaantrekkelijker, ongeacht de prijs van wat men uit de grond haalt. Riskante sport!

      DS

      Verwijderen
  3. Als goud 50% zakt krijg je volgens mij premiums van 100% om het fysiek in uw handen te krijgen... Verder vind ik uw voorstelling van 500 jaar zakkend zilver enorm cherrypicked: https://twitter.com/NorthstarCharts/status/1518570875733397505/photo/1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SCAMBUSTER:

      Alles is mogelijk. Maar als iets in prijs daalt, om welke reden dan ook,
      is een korting op fysiek waarschijnlijker, vooral als er sprake is
      van gedwongen dekkingsopvragingen. In zo'n klimaat, moeten
      debiteuren alles liquideren, ongeacht de prijs, net zoals bij een
      veiling. Bovendien wordt de Goudprijs bepaald in de Futures-
      markt, niet in de fysieke markt. Zonder de Futuresmarkt, zou er
      praktisch geen handel kunnen plaatsvinden, want hoogstens
      15% is fysiek verhandelbaar. De rest is in vaste handen.

      Zilver is ideaal in een risk-on scenario, als een 'trade' voor de korte
      termijn. Maar er is geen pijl op te trekken, hoe vraag en aanbod er
      uit ziet. Alle voorspellingen van de Zilver-analisten op lange termijn
      zijn vrij vruchteloos gebleken. Gevaarlijk spel. Dat maakten de
      gebroeders Hunt mee in 1980. Elke 'corner' van een markt in
      grondstoffen, inclusief Zilver, is gedoemd te mislukken, omdat
      de leden van een marktplaats gewoon de regels kunnen veranderen.
      Daarom is Zilver voornamelijk in zwakke handen, die regelmatig
      failliet gaan.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Silver_Thursday

      DS

      Verwijderen
    2. Hoe lang zal 'de rest van de wereld' wat gebeurt in de futuresmarkten blijven pikken? Er zal toch plots een recognitiemoment komen vermoed ik... Zit er geen blinde vlek in uw analyse dat u lijkt te veronderstellen dat de US de absolute wereld hegemon zal bijven en dus inderdaad alle regels zal blijven bepalen? Het lijkt me net dat de wereld zeer snel begint te veranderen en dat er actief gewerkt wordt aan het beƫindigen van de unipolaire wereld die we inderdaad al zo lang kennen...

      Verwijderen
    3. @SCAMBUSTER:

      Futures-markten bestaan al eeuwen:

      (WIKIPEDIA): Modern era. The first modern organized futures exchange began in 1710 at the Dojima Rice Exchange in Osaka, Japan. The London Metal Market and Exchange Company (London Metal Exchange) was founded in 1877, but the market traces its origins back to 1571 and the opening of the Royal Exchange, London.

      Dus Amerika is een laatkomer in futures. Zonder futures, kan er bijna geen handel in grondstoffen plaatsvinden. Verder is het veel goedkoper om futures te kopen dan afzonderlijke grondstoffen. De meeste spelers willen helemaal geen fysiek, want dan komen de opslagkosten erbij. Vele spelers willen gewoon gokken of 'hedgen' op de richting van de prijzen.

      Inderdaad verandert de wereld. Amerika's hegemonie is sinds 1945 flink gedaald, maar blijft de olifant in de kamer. Gelukkig is Amerika een democratie met 'checks and balances'. Dat is verre te verkiezen boven een autocratie, zoals China of Rusland, die de laatste jaren steeds minder vrij zijn geworden. Dat laatste lijkt een heel aantrekkelijk model voor sommigen, zoals Klaus Schwab van het WEF, die een buste van Lenin op zijn bureau heeft staan. Hopelijk zien deze China-lovers ooit het licht!

      DS

      Verwijderen
    4. Ik bedoel niet dat de futuresmarkten zouden ophouden te bestaan, maar ondertussen wordt toch door vrij veel analisten (en niet enkel conspiracynuts) aangegeven dat wat daar af en toe met goud en zilver en nachtelijke raids lijkt te gebeuren niet geheel 'normaal' lijkt te zijn?

      Is een multipolaire wereld met 2 of meer machtige spelers onmogelijk volgens u. U hebt gelijk wat u zegt wat betreft checks and balances in de US, maar die lijken jammergenoeg enkel intern te gelden (en dan nog is het soms wat twijfelachtig)... Extern zaait de VS vaak dood en verderf, en dit op basis van soms heel erg discutabele gronden (WMD's in Irak)... Op die manier schiet de VS zichzelf ook wel in de voet en wordt het voor velen moeilijk gemaakt het licht te zien in het aanschijns van de vele vele oorlogen en miljoenen doden die de VS wereldwijd maakt.

      Verwijderen
    5. @SCAMBUSTERS:

      Men kan inderdaad gigantische bedragen inzetten bij de Futures-markten om te proberen die te beinvloeden. Het is geen geheim, dat die praktijken bestaan. Maar een markt is uiteindelijk veel sterker en doet, wat zij doen moet. Geen manipulatie heeft een langdurig effect. Trouwens, de Goudprijs is in de laatste 40 jaar met 400% gestegen, ondanks alle 'manipulatie':

      https://www.gold.org/goldhub/data/gold-prices?gclid=Cj0KCQjw06OTBhC_ARIsAAU1yOXA5YokSDV-wcgRBgQXJ1vlehofEphxE9YW7MT90NekOEbE--XI1lEaAvBMEALw_wcB

      Dood en verderf? De mens en de wereld zijn nu eenmaal niet perfect. De grootste vijand is vaak je medemens, net zoals in de dierenwereld. Maar het is onjuist om Amerika, de bevrijder van de wereld tijdens de faschistische nacht, de schuld te geven van alle ellende. Kijk eens naar de tientallen miljoenen doden onder Stalin, Hitler en Mao. Kijk eens naar alle Europese oorlogen in het verleden. Ik heb jarenlang in Amerika gewoond, gestudeerd en gewerkt. Dat heeft mij gevormd. Geen wonder, dat bijna alle nieuwe technologieen uit Amerika afkomstig zijn, want het individu staat voorop en niet de bureaucratische overheid.

      DS

      Verwijderen
    6. Uw eerste paragraaf spreekt nogal tegen wat u in vorig bericht zei toch, nl. dat de eigenaars van de markten gewoon de regels kunnen veranderen (cf. de Hunt brothers)?

      Ik geef 'Amerika' (De Verenigde Staten dus) helemaal niet de schuld van alles, maar uw versie van de feiten is nogal 'Atlanticistisch' te noemen. Het aantal US-soldaten die sneuvelden verbleekt compleet bij de totale Russische opoffering: https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties#/media/File:World_War_II_Casualties.svg
      Het zijn wel degelijk de Russen geweest die Berlijn bestormden. Bent u het vergeten?

      Het gaat in deze ook helemaal niet over de spoken uit het verleden, maar over de situatie waarin we na WO2 en dan vooral na de val van de USSR zijn in terecht gekomen, waarbij de VS unipolair hegemonische macht uitoefent en die macht ten allen koste wenst te behouden. Daarbij trekt ze vaak ten oorlog om die positie te beschermen onder het mom van het installeren van democratie, of het doen respecteren van de mensenrechten. Nu wordt Putin een oorlogsmisdadiger genoemd terwijl Bush en Blair gerehabiliteerd worden. Obama krijgt de nobelprijs voor de vrede en gaat daarna zonder verpinken 7 landen bombarderen. Dusja, dood en verder... Het is die extreem hypocriete houding die de rest van de wereld wel eens beu zou kunnen raken, en dat weerspiegelt zich ook in het aantal landen dat de huidige Westerse sancties tegen Rusland ondersteunt: https://akm-img-a-in.tosshub.com/businesstoday/styles/medium_crop_simple/public/images/story/202202/sanctions-graphic.jpg?itok=TRCVdHt0
      Ongetwijfeld allemaal slechterikken die de Amerikanen haten omwillen van hun vrijheid? ;-)

      Verwijderen
    7. @SCAMBUSTER

      'War is hell'. Beide partijen maken zich altijd schuldig aan oorlogsmisdaden. Oog om oog en tand om tand. Het is Jij of Ik. Maar de echte macht in een land ligt achter de schermen. De Geheime Dienst, de staat binnen een staat, bespeelt de politici, als marionetten. De 'military-industrial complex', zoals onder woorden gebracht door President Eisenhower in 1961:

      https://avalon.law.yale.edu/20th_century/eisenhower001.asp

      Verder is oorlogspropaganda totale tijdsverknoeierij: leugens en 'false flags' behoren nu eenmaal tot de vaste kost van beide partijen. Probeer daarom met andere dingen bezig te zijn. Want het ergste komt nog. De 3rde wereldoorlog is pas begonnen. Het is een van de meest winstgevende takken van sport, naast de drugshandel, waar de geheime diensten samenwerken met de Maffia/ onderwereld, overal ter wereld.

      Zorg ervoor, dat je buiten schot blijft.

      DS

      Verwijderen
    8. Ik zou inderdaad graag buiten schot blijven, maar het lijkt niet eenvoudig... Wat lijkt voor u (los van genoeg eten en drinken) het ultieme middel om financieel te overleven? Fysiek goud en zilver heb ik, ik heb wat crypto, ik ben jurisdictioneel gediversifieerd... Hebt u nog tips?

      Verwijderen
    9. @SCAMBUSTER:

      U hebt zich al goed voorbereid. Spreiding van bezit in de verschillende beleggingsklassen en kopen op zwakte zijn de beste strategieen. Dus nu ook defensieve aandelen kopen met een aantrekkelijk dividend, want dat laatste is op den duur de helft van het totaalrendement. Goud, Zilver en Crypto
      hebben geen dividendinkomen, wat een probleem wordt, als het niet stijgt of zelfs daalt. Zonder dividend of huur bij onroerend goed, geldt: 'wat de gek er voor geeft'. Soms moet een belegger 10 of 20 jaar wachten, voordat er een stijging plaatsvindt. Daarom ben ik nu zo positief op Lange Treasuries of de TLT (IDTL voor de EU), na de recente correctie van 30%. Koopgelegenheid!

      DS

      Verwijderen
    10. Ik bekijk IDTL... Wat denkt u van investeringen in de 'Monsoon-regio'? Sommigen beweren dat bv Iran mogelijks gouden tijden tegemoet gaat omdat het sanctieregime daar zal minderen (om wegvallen Russische olie/gas te counteren) waardoor het economisch potentieel (jonge goed opgeleide bevolking en gediversifieerde economie) zal openbloeien met het wegvallen van de sancties als soort van ball-under-the-water-effect....

      Verwijderen
    11. @SCAMBUSTER:

      IRAN heeft een interessante beurs met ruim 300 aandelen. Maar als men actief is in Iran, moet men er voor zorgen, dat men niet op de zwarte lijst komt van Amerika en Israel: vooral als men toevallig op reis gaat. De nadelen kunnen groter zijn dan de voordeln:

      https://tradingeconomics.com/iran/stock-market

      DS

      Verwijderen
  4. Geachte heer Schmull,
    Bent u bekend met "contrarian" David Hunter?
    Afgelopen weekend een intervieuw ( https://wealthion.com/david-hunter-what-to-own-for-a-market-meltdown/) met hem bekeken.
    Hij verwacht/voorspelt eerst nog een melt-up van mogelijk 40% binnen 3 tot 6 maanden. Hierbij is hij ook, zeer, positief over goud/zilver.
    Daarna zou dan een deflationary "bust" moeten volgen van mogelijk 80% (eind 2022-begin 2023) waarbij ook goud/zilver flink zal dalen voordat de weg naar boven weer wordt ingezet met een echte "commodity cicle" waarbij goud zou dan wel naar $ 10.000,- en zilver naar $ 400,- kunnen stijgen.

    Ziet u dit scenario ook als een mogelijkheid?

    Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NATASJA:

      Ik volg David Hunter ook. 'Trading' is het moeilijkst, wat er is, omdat er
      zovele verschillende factoren een rol spelen. Daarom lijden 80% van
      de traders verliezen. Sommige traders doen het een tijdje goed, maar
      missen dan weer de boot. Hunter draait al lange tijd mee en doet
      contraire uitspraken. Interessant. Maar de timing is zo moeilijk en
      mijn ervaring is, dat men beter kan vertrouwen op het eigen instinct.
      De beste traders in Londen zijn vaak afkomstig uit moeilijke buurten,
      zoals de East End, en hebben weinig opleiding genoten. Vuistregel
      schijnt te zijn: pas op voor 'consensus'. Deel van een 'crowd' is het
      recept voor verlies. Blijf onafhankelijk. Niet eenvoudig!

      Dus misschien krijgt Hunter gelijk. Maar ik vaar liever op eigen kompas.

      DS

      Verwijderen
  5. Beste heer Schmull,

    Als deflatie eraan zit te komen, denkt u dat bepaalde risicovolle aandelen in de tech sector met een mooie toekomst voor zich langzaam aan op te pikken zijn als de FED te veel en te snel gaat hiken? Met name degene die al een enorme sell off gezien hebben.

    Groet en dank voor uw kijk op de markten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als men technologie koopt op zwakte, dan beter gestaffeld kopen. De waarderingen, op basis van omzet, laat staan op basis van EBITDA, zijn in de laatste jaren enorm gestegen, omdat de markt de situatie probeerde te verdisconteren van 10 tot 30 jaar later. Maar nu de rente normaliseert, komt technologie weer terug op aarde en dat kan langer duren dan men denkt. Zie de dot.com instorting van na 2000.

      DS

      Verwijderen
  6. Beste heer Schmull, U schrijft "GRONDSTOFFENPRIJZEN ZIJN AL 5,000 JAAR IN EEN NEERGAANDE TREND". Maar het bijgaande grafiekje aangaande zilver gaat over de laatste 500 jaar..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er bestaan helaas geen charts, sinds de mens in een grot woonde. Maar als een holbewoner van destijds een beetje ijzererts bezat, was hij miljardair. Er zijn wel vele studies over het prijsverloop. De reden van de structurele neergaande trend in grondstoffenprijzen is de vindingrijkheid van de mens:

      https://www.economist.com/graphic-detail/2020/04/27/oil-and-commodity-prices-are-where-they-were-160-years-ago

      DS

      Verwijderen
  7. De roebel staat al weer hoger dan vĆ³Ć³r de invasie. Een verdubbeling vanaf het dieptepunt van nog geen twee maanden geleden. Roebel is inmiddels door de Russische Centrale Bank voor een vaste prijs gelinkt aan goud. Polen en Bulgarije verliezen hun Russisch gas omdat ze niet in roebels willen betalen. Ook dat leverde enige stijging van de roebel op. De Roebel wordt nu kennelijk het enige niet-fiat, want goudgedekte geld ter wereld?
    Welke mogelijke gevolgen ziet u van deze Russische zetten en de daarop nu toch vertoonde forse eerste reacties (= enorme opwaardering van de roebel) van de wisselmarkten?

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      De Roebel is weliswaar gestegen, maar schijn bedriegt: de valutahandel is ernstig aan banden gelegd, waardoor de stand van de Roebel niet de echte marktwaarde weergeeft. De economie ziet er steeds moeilijker uit, met een gigantische recessie in het vooruitzicht (MINUS 15%?). Een technisch staatsfaillissement heeft al plaatsgevonden, vanwege het Dollartekort. Bovendien stopt de EU straks met olie- en gasbetalingen, wat de gevolgen ook zijn voor de EU, maar dat scheelt weer miljarden (35 miljard Euro betaald aan Rusland, sinds hun invasie.) Dus het 'herstel' in de Roebel is binnenkort voorbij.

      De Roebel is NIET op een Goudstandaard. Rusland koopt weliswaar Goud tegen een vaste prijs, maar weigert Goud tegen die prijs te verkopen. Rusland koopt Goud beneden de huidige marktprijs, maar dat helpt de Roebel niet. Rusland heeft dus een maximum-prijs, maar niet een minimum-prijs ingesteld voor de Roebel. De Roebel wordt niet verdedigd, zoals in een echte valuta-standaard.

      https://www.project-syndicate.org/commentary/russia-ruble-reasons-for-appreciation-are-bad-for-economy-by-sergei-guriev-2022-04

      https://seekingalpha.com/article/4501191-russia-gold-standard-what-means-gold-bitcoin

      DS

      Verwijderen
    2. Ik vind dat toch wat kort door de bocht... De Roebel is vandaag de best presterende munt. Volgt u het werk van Zoltan Poszar of Luke Gromen die aangeven dat gas/olie/grondstoffen eigenlijk de nieuwe munt van Rusland zijn, en dat de Roebel daardoor gedekt wordt?
      Poszar lijkt aan te geven dat we naar een Bretton Woods 3 zullen gaan met meer commodities-based currencies... Deze podcast van Grant Williams met Luke Gromen kadert dit ook wat en vond ik best een interessante denkoefening: https://www.grant-williams.com/podcast/0028-luke-gromen/

      Verwijderen
    3. @SCAMBUSTER:

      De Roebel doet het vandaag goed. De sancties kunnen worden omzeild. Russische energie kan niet zomaar worden vervangen, behalve als OPEC de productie verhoogt. Maar OPEC wil niet betrokken raken bij politiek.

      Ik volg Poszar ook en hij is het volgen waard. Maar hij heeft het bij het verkeerde eind! Dit gebeurt niet, omdat niemand het wil. Volg het uitstekende werk van Snider van Alhambra:

      https://www.youtube.com/watch?v=ChSlwyl4vQA

      DS

      Verwijderen
  8. Dank Diederik.....als ik zo vrij mag zijn, twee vragen....wat ziet u gebeuren met huizenprijzen.....en als tweede hoe groot acht u de kans op grootschalige sociale onrust(ik zit even in frankrijk, waar Le Pen 45% van de stemmen heeft gehaald).....macron gaat absoluut deze kiezers volkomen links laten liggen....Fransen zijn notoire revolutionairen.....het water staat hier miljoenen al boven de lippen....dank....p

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn idee is dat huizen wel moeten gaan dalen, of ze moeten de spelregels veranderen... verplicht aflossen plus richting de 4% rente is een maand last van 2600 euro bij een gemiddeld huis van 400.000... onbetaalbaar

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      De huizenprijzen hebben hier en daar, overal ter wereld, een spectaulaire 'blow-off' beleefd. De komende rentestijging lijkt geen kinderspel te worden en de daarop volgende recessie ook niet. Een herhaling van de malaise, vergelijkbaar met 1978 - 1981 (minus 50%) is mogelijk.

      Stel je voor, dat de geruchten juist zijn over verliezingsfraude in Frankrijk (stemmenaantal op TV was verschillend van de uiteindelijke uitslag). Straatdemonstraties zijn onderdeel van de traditionele Franse cultuur.

      DS

      Verwijderen
    3. Heb eea opgezocht mbt verkiezingen....het is nogal apart....dit soort dingen heb ik op trump non verkiezing na in 45 jaar nooit gezien....ik heb het idee dat het hele fraudeverhaal hier al uitgedoofd en afgedaan is.....ik heb helaas het benauwde voorgevoel dat het aanbreken van een depressie hand in hand zal gaan met grote sociale onrust....en dat dan de vertrouwde truc van de grote buitenlandse dreiging weer van stal gehaald wordt en we geleidelijk een grote oorlog met rusland ingerommeld gaan worden.....

      Verwijderen
    4. Diederik.....je zegt "de komende rentestijging lijkt geen kinderspel te worden".....maar valt dat wel te rijmen met je deflatoire verwachting?.....dank....p

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      De wereldoorlog is al begonnen. Oorlog is zo winstgevend. Dus er zijn vele partijen, die juist daarop aansturen en dat aan de gang willen houden. Vietnam duurde 20 jaar, Iraq 7 jaar, etc. Defensie-sektor gaat een gouden tijd tegemoet.

      DS

      Verwijderen
    6. @ANONIEM:

      Deflatie volgt, zodra de rente stijgt. De wereld heeft tegenwoordig veel meer schuld als percentage van de economie dan vroeger. Het is natuurlijk altijd mogelijk, dat een Centrale Bank wacht om door de zure appel heen te bijten, ondanks hoge inflatie. Maar dat laatste is politiek dynamiet. Er is op een gegeven moment geen keus, behalve in landen als Zimbabwe en Venezuela. We maken dus nu een beleid van hogere rente mee, terwijl de economie al afzwakt. Dat komt, omdat de rente niet door de markt wordt vastgesteld, maar door enkele kamergeleerden, die met ondeugdelijke modellen werken.

      DS

      Verwijderen
    7. Merci bien.....p

      Verwijderen
  9. Biden and the U.S.A. have lost ACT ONE: EU to comply with Russia’s payment terms.

    EU to comply with Russia’s payment terms. Gas distributors in Germany, Austria, Hungary, and Slovakia reportedly plan to open ruble accounts.

    Some of Europe’s largest energy firms are planning to use a new payment system for Russian gas supplies demanded by the Kremlin, the Financial Times reported on Thursday.

    Sources told the newspaper that gas distributors in Germany, Austria, Hungary, and Slovakia aim to open ruble accounts at Gazprombank in Switzerland. They said that negotiations between European buyers and Russian gas supplier Gazprom have intensified as payment deadlines approach.

    This will ease the pressure on the Natural gas and Oil prices, ease the pressure on the Euro/Dollar exchange rate...push the Dollar down and push the price of Gold and Silver up!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Gazprom bank werd specifiek buiten de Westerse sancties gehouden. Dus dit was te verwachten. Gazprom is Poetin en zijn maffia-kliek: zij hebben dit al 8 jaar voorbereid. Daarom kan het vermogen van Poetin, geschat op $ 500 miljard tot $ 1000 miljard en bijna niet traceerbaar, vanwege alle geheime trusts over de gehele wereld, rustig verder groeien. Hij heeft een oorlogskas, die ook genoeg is om andere niet-vriendelijke landen te bezetten, zoals Polen, de Baltische Staten en Moldova. Poetin is in de wolken! Die domme Westerlingen, inclusief het ongekozen Politburo van de EU, maakten zich afhankelijk van de goedkopere Russische energie, en zullen hiervoor een hele hoge prijs betalen.

      DS

      Verwijderen
  10. Beste heer Schmull, wat ik nou zo lastig vindt is dat de ene expert zegt dat de inflatie enorm gaat toenemen tot mogelijk hyperinflatie, en de ander die zegt dat we straks deflatie gaan krijgen. Op enig moment in de tijd, teruggaand in de geschiedenis boeken, kom je erachter dat beide experts gelijk kunnen hebben, alleen niet tegelijkertijd. Kennelijk spelen er meerdere factoren die ervoor zorgen dat in een bepaalde situatie de inflatie oploopt danwel omslaat in deflatie. Het lastige voor mij is wie moet ik geloven op DIT moment.

    Groet,
    Martijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIJN:

      De verwarring is het gevolg van het misverstand over 'gelddrukken'. Kwantitative verruiming (QE) is een ruil van activa, geen gelddrukken. QE ruilt relatief illiquide activa voor liquide liquiditeiten, die dan bubbels in activa veroorzaken, zodat men zich rijker voelt, maar het niet wordt. Eeuwenoude truc! QE vernadert de totale geldhoeveelheid nagenoeg niet. Echt gelddrukken is in de meeste landen verboden door de Bank of International Settlements (BIS te Basel, de echte baas van de meeste Centrale Banken.

      Maar in oorlogstijd, kan men soms daarvan afwijken en geld zomaar tevoorschijn toveren 'uit de dunne lucht'. DAN wordt geld een 'hete' aardappel en zijn de dagen van de bestuurders van een land geteld.

      Hopelijk zijn er genoeg sterke beleidsvoerders, die hyperinflatie zullen voorkomen. Maar daarom blijft Goud essentieel als verzekering. Want in Europa zijn er genoeg slappelingen, die dan de Euro om zeep kunnen helpen, net zoals de hyperinflatie in Joegoslavie, tussen 1992 en 1994.

      DS

      Verwijderen
  11. hoe zat het ook alweer met de situatie in OekraĆÆne... https://www.anderweltonline.com/klartext/klartext-20221/selenskijs-lebensverachtende-strategie/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Het is duidelijk, dat het een conflict betreft tussen David en Goliath. De steun van 15+ westerse landen met verouderde tanks en materieel is slechts een geste, maar kan niet voorkomen, dat Oekraine op een gegeven moment het onderspit delft, ondanks tientallen miljarden van het Westen. De ondergang van de Moskva, eventueel met behulp van Amerikaanse raketten, kan de Pearl Harbor betekenen voor Poetin. Het wordt steeds moeilijker om voor te stellen, dat een wereldoorlog niet voor de deur staat. Daarom moeten er meteen vredesonderhandelingen plaatsvinden, die kunnen leiden tot het opgeven van Oekrainisch grondgebied. Maar natuurlijk geeft dat slechts tijdelijk soelaas. Want Poetin gaat door. Hij heeft in de laatste 10 jaar heel duidelijk aangegeven, dat het grote orthodox-christische Keizerrijk, het Tsarisme, van vroeger, in ere moet worden hersteld. Daar blijft het echt niet bij, want alle niet-vriendelijke staten zullen moeten buigen, of ze willen of niet. De Barbaren staan bij de Poort! Is het Nederlandse Binnenhof al klaar voor ongewenst bezoek?

      DS

      Verwijderen
    2. @DJENNIS:

      Herstel: het orthodox-christelijk Keizerrijk (Patriarch Kirill van de Russische Orthodoxe kerk steunt Poetin).

      DS

      Verwijderen
  12. @schmull:
    U schreef: Defensie-sektor gaat een gouden tijd tegemoet.
    Wellicht niet ethisch maar zijn er ETF voor de defefensie sector?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HOEFSLAG:

      iShares (BLACKROCK) U.S. AEROSPACE & DEFENSE ETF (ITA), met $ 3,6 miljard onder beheer. Er is een UCITS in Ierland voor EU-ingezetenen. Tot nu toe dit jaar: + 3.11% gestegen. Slechts een suggestie, geen aanbeveling. Zie holdings hieronder:

      https://www.ishares.com/us/products/239502/ishares-us-aerospace-defense-etf

      DS

      Verwijderen
  13. De 500 jaar zilver in 1998 $ chart laat zien dat sinds 1944 zilver gemiddeld koopkracht behoud opleverde, zij het dat de periode 1983-2003 een slechte tijd was. Dus doet het niet slecht en de komende 10 jaar vermoedelijk beter dan de euro. Inmiddels is wel duidelijk dat Italiƫ niet uit de euro gaat, maar dat we gewoon de Lire blijken te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zilver is 'Poor Man's Gold' en voornamelijk in zwakke handen, die moeten verkopen, als er moeilijke tijden aanbreken. Goud is voornamelijk in sterke handen, met name Centrale Banken, die er baat bij hebben, dat de Goudprijs niet teveel instort.

      De Euro is, na 20 jaar, nog steeds geen valuta van een echte unie. Er zijn zelfs nog geen Euro-obligaties, die door de lidstaten worden gegarandeerd, zoals Treasuries in Amerika. Het is duidelijk, waarom. Er zijn verschillende lidstaten technisch failliet. Hoelang zal men de hoge staatsschulden van verschillende lidstaten accepteren? Wat gebeurt er, als de Italiaanse staatsschuld meer dan 180% wordt van haar economie? Afgezien van de redenen daarvoor, op een gegeven moment komt er een 'endgame' voor Italie en anderen en houdt de Euro plotseling op te bestaan:

      https://blogs.lse.ac.uk/europpblog/2020/04/22/italys-endgame-and-the-future-of-the-eurozone/

      DS

      Verwijderen
  14. Beste heer Schmull, het uur van de waarheid voor de US- Dollar.

    Wat als de petrodollar voorbij is dwz je betaalt grondstoffen in door de leverancier voorgeschreven valuta, wat blijft er dan nog over van de Dollar (zonder dekking van enige commodity)?

    Zie ook Zoltan Pozsar

    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      De Petrodollar was een mythe, omdat men de rol van de Eurodollar nog steeds niet begrijpt. De Eurodollar maakt al 60 jaar de dienst uit, niet de Amerikaanse Dollar.

      Zie het uitstekende werk van Snider (Alhambra):

      https://www.realclearmarkets.com/articles/2022/04/01/there_are_no_petrodollars_plus_the_focus_misses_the_point_824889.html

      POSZAR IS SO WRONG:

      https://www.youtube.com/watch?v=ChSlwyl4vQA

      DS

      Verwijderen
    2. In elk geval is er sinds 1972 nog nooit zo een lange ontkoppeling( USD stijging en EUR daling, terwijl de olie prijs stijgt) geweest tussen de EUR/USD en de olie.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      In een oorlog is er een tekort aan alles, vooral aan USD en onderpand. Een overgang naar een niet-fossiele economie zonder olie, is nog heel ver weg. Misschien wel decennia.

      DS

      Verwijderen
  15. Beste heer Schmull,

    Al Erian zegt dat de FED investeerders zou kunnen 'verrassen' met de QT forecast en denkt dat alle rate hikes die men plant 'priced in' zijn of zelfs meer dan dat. De media en de markten focusen zich altijd erg op de rate hikes; hoe zal men reageren op dit scenario (rate hikes priced in; QT meer en aggressiever dan gedacht)?

    Dank

    https://www.youtube.com/watch?v=kjlt9nKcQNQ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De markt is nu toe aan een technisch koersherstel. Dus als de rentestijging meevalt, wordt dat een excuus. Maar dan volgt de vermindering van de FED's balans en de verkoop van activa. DAT gaat pijn doen. Dus de neergaande trend zal weer hervatten. Pas als er tekenen zijn, dat de inflatie echt meevalt, kan de FED pauzeren. Dat duurt nog even. Maar er zijn talloze interessante aandelen al 50% beneden hun hoogtepunt. Maar het risico is, dat de Oekraine-oorlog ernstiger wordt. Dit is niet de tijd om al je kruit te verschieten. De FED is in een Lose-Lose situatie: er is nu al of er komt spoedig een onvermijdelijke wereldrecessie.

      DS

      Verwijderen
  16. Beste heer Schmull'

    De boodschappen gaan hier in Nederland zowat 10 procent omhoog per twee weken.
    Best wel zorgelijk lijkt mij.
    Hoe is het bij u in Engeland?

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Prijzen voor levensmiddelen, naast de prijzen voor energie, blijven overal voorlopig flink stijgen. Redenen zijn o.a. de duizenden miljarden aan COVID-steunmaatregelen, Brexit (in de U.K.) en de oorlog in Oekraine. Meer dan ooit, zal de consument moeten uitkijken naar speciale aanbiedingen, die, ook in de supermarkt, altijd bestaan. Men zal zich moeten houden aan een strikt budget. Tegelijkertijd is de rente, na ruim 10 jaar waanzinnig laag te zijn geweest, eindelijk aan het stijgen. Dat laatste is pas begonnen. Dus leningen moeten worden verminderd, wat het beschikbare inkomen verder verlaagt. Voor velen worden vakantie en auto-rijden een overbodige luxe. Bovendien moet men maar hopen om de eigen baan niet te verliezen, zodra er overal moet worden bezuinigd, vanwege de komende Grote Recessie.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull'

      U heeft het helemaal bij het rechte eind!
      Gelukkig ben ik schuldenvrij met mijn gezin en goed voorbereid.
      Nog bedankt voor u antwoord.

      Met vriendelijke groet '

      Stefan.

      Verwijderen
  17. ""HET IS UITERST ONWAARSCHIJNLIJK, DAT DE RENDEMENTEN VAN U.S. TREASURIES NAAR BOVEN UITBREKEN, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDEDALING. "
    Ondertussen gaat het wel erg hard met die waardedaling. Maakt u zich geen zorgen dat het toch harder gaat dan u verwachtte?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De klap in U.S. Treasuries, vooral die met langere looptijden, komt harder aan dan verwacht. De vraag is nu of dit langer duurt dan verwacht. Het scenario van eind jaren '70, toen de inflatie veel hoger was (15 tot 20%), o.a. vanwege Vietnam en de Great Society, vereiste een rente van 20%. Toen was de
      totale schuld als percentage van de economie, veel lager dan nu. Stel je voor, als straks de rente naar tenminste 10% moet worden verhoogd! Dan is dat het einde van heel wat kaartenhuizen! Zeg nooit nooit. Inflatie, die uit de hand loopt, is veel erger dan pijnlijk hogere rente, want dan is revolutie niet meer te voorkomen. Ik ben echter bereid om deze Storm over me heen te laten gaan. Treasuries blijven de vluchthaven in een crisis. Riskante activa, zoals aandelen, grondstoffen en onroerend goed, zullen nog veel meer kunnen dalen, als eenmaal hun opgeblazen waarderingen terugvallen op aarde. Natuurlijk moet men even geduld kunnen opbrengen. Maar er moet nu hard worden ingegrepen, zelfs door de ECB, en ondanks de oorlog, die kan ontaarden in een wereldoorlog. Als men, ondanks alle druk, nu niet door de zure appel durft heen te bijten, dan verdient men de chaos, die volgt. Ondertussen kan de consument zich wat indekken, door extra rantsoenen aan te leggen en extra vriesfaciliteiten aan te schaffen. Speciale tijden!

      DS

      Verwijderen
  18. Beste DS,
    Ik lees dat China bezig is om hen munt de devalueren. Wat voor effect heeft dit voor de euro, dollar en/of de wereldeconomie?
    Bvd, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      De devaluatie van de Chinese Yuan en ook die van de Japanse Yen is heel groot nieuws. Dit kan leiden tot enorme spanningen. China heeft het economisch heel moeilijk en heeft een enorme vraag naar Dollars om haar gigantische Dollarschulden overeind te houden. China heeft een Dollartekort. Japan probeert haar Yield Curve Control (YCC) te verlengen, ondanks de stijgende Amerikaanse rentes. YCC betekent, dat de stijging van obligatie-rendementen wordt tegengehouden. Maar tegelijkertijd exporteren zij, door hun devaluatie, deflatie, wat negatief is voor de wereldeconomie. De Eurozone devalueert eveneens, want de ECB weigert vooralsnog de rente te verhogen. Maar de Eurozone heeft nu een handelstekort, vanwege de hoge olieprijs. Dus de Amerikaanse Dollar blijft maar stijgen, wat funest is voor de
      wereldschuld, dat grotendeels in Dollars luidt. Daarom is een crisis onvermijdelijk.

      DS

      Verwijderen
  19. Denkt u dat we aan de vooravond staan van een economic collapse. Zie ook de video.
    https://www.youtube.com/watch?v=nXnOFXUmVv0

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ELIZABETH:

      Pas op met Gonzalo Lira. Hij is zeer omstreden en is zeker geen expert in de financieele markten. Het feit, dat hij, als Amerikaan, in Oekraine woont, roept vraagtekens op. Het is helemaal waar, dat Europa het economisch bijzonder moeilijk krijgt, maar Amerika is zelfvoorzienend in voedsel en energie. Waarom woont Lira dan in het gevaarlijkste land van Europa, terwijl al 5 miljoen mensen uit Oekraine zijn weggevlucht? Er klopt iets niet.

      Ook ik verwacht een Crash en een economische depressie, maar de timing daarvan is nog onduidelijk. In ieder geval, staat Amerika er veel beter voor dan Europa en is er geen enkele reden om naar Europa te verhuizen. Lira heeft zijn eigen meningen over vrouwen en over COVID, die misschien in slechte aarde zijn gevallen in zijn geboorteland.

      DS

      Verwijderen
  20. Turkije heeft een inflatiecijfer van 70% alleen goud en of zilver kan de mensen redden van het verloren gaan van hun spaarcenten en levensstandaard!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Exotische landen, zoals Turkije en Argentinie, met een mislukt economisch model, stellen in de wereld gelukkig maar weinig voor. Het is uiterst onwaarschijnlijk, dat de belangrijkste ontwikkelde landen een beleid zouden voeren, dat zou leiden tot faillissement. Edele metalen spelen een rol, als verzekering, in elk vermogen, maar er is geen cash flow, zoals een dividend. Dat betekent, dat de waarde afhangt van massapsychologie. Niemand weet de echte waarde ervan, vooral niet als er opeens ooit grote Goudvondsten worden gedaan (in het heelal in de komende decennia?).

      DS

      Verwijderen
    2. Dan zal de FED zorgen dat zij in het eerste ruimteschip/vrachtschip zitten!!! Om dat goud uit de ruimte te halen, met de huidige brandstofprijzen zal het wel een duur ritje naar de ruimte worden!!!

      Verwijderen
  21. Beste heer Schmull'

    Toch is het opassen geblazen met de euro.
    Voor het zelfde geld verplicht men 10 procent of meer af te gaan romen van ons vermogen in de EU. Om zogenaamd de Zuid Europese landen te redden.
    Is het mogelijk dat de euro ruim onder de waarde van de dollar zakt?
    Wat is volgens u dan mogelijk?

    Met vriendelijke groet '

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      De Euro zit in een perfecte storm en zal, tegenover de Dollar, nog veel en veel zwakker worden. Om de Italiaanse staatshuishouding alleen al overeind te houden, kan de ECB de rente eigenlijk niet verhogen, laat staan haar hoge balans van activa afbouwen. Nu Duitsland dramatisch van haar voetstuk is gevallen, vanwege haar onvergeeflijke afhankelijkheid van Russische energie (dankzij vooral ex-kanselier Gerhard Schroeder), is het uiteindelijke einde van de Euro in zicht. Het einde! Zodra men wakker wordt geschut, zullen kapitaalcontroles nodig zijn om het Grote Geld binnen Europa te houden. Lees het boek 'The Euro' van Stiglitz (2016) er maar op na en vergeet het boek 'Als de Dollar valt' (2007) van Middelkoop. De meeste mensen hebben geen idee, wat er op ons af komt.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull'

      Bedankt voor u antwoord op mijn vragen!

      Met vriendelijke groet'

      Stefan.

      Verwijderen
    3. Verwacht u dan niet dat China tussenbeide gaat komen en Rusland zal dwingen te stoppen met haar oorlog?Immers een sterk verzwakte euro zal China dwingen nog sterker te devalueren , wat leidt tot meer deflatie ? En de VS als relatief grootste winnaar ?

      met vriendelijke groet Harold

      Verwijderen
    4. @HAROLD:

      Dat is inderdaad 'wishful thinking' van mijn vroegere collega Stephen Roach, ex-Morgan Stanley, die jarenlang in China woonde en natuurlijk China voortdurend 'moest' ophemelen:

      https://www.project-syndicate.org/commentary/china-russia-cooperation-agreement-under-ukraine-pressure-by-stephen-s-roach-2022-03

      Maar de realiteit is, dat China zelf gereed staat om op elk moment Taiwan binnen te vallen. Alle tekenen zijn, dat dat binnenkort staat te gebeuren:

      https://www.youtube.com/watch?v=ukxE99DqP_k

      De Derde Wereldoorlog is al aan de gang en Rusland en China plus hun meelopers hebben dat al 10 jaar voorbereid. Amerika zelf heeft ook niet stilgezeten: 400 laboratoria voor biologische oorlogsvoering in de gehele wereld (is Amerika verantwoordelijk voor COVID? In 2019 - 2020 vielen er vele doden onder de elite van Iran, na een uitbraak).

      Dus het ergste komt nog. Amerika's hegemonie wordt bedreigd en moet terugslaan, wat de gevolgen ook zijn. Onder Trump was dit nooit gebeurd, want hij is een 'isolationist', die oorlog uit de weg zou zijn gegaan. Daarom heeft de CIA de verkiezing gestolen (zie 2000 MULES Video : CENSORED) voor 'hawk' Biden.

      https://bioclandestine.substack.com/p/2000-mules?utm_source=%2Fprofile%2F81738072-clandestine&utm_medium=reader2&s=r

      DS

      Verwijderen
    5. Ik vraag me dan af of het hele corona verhaal daar dan niet in past en vooral ook de huidige extreme lockdown van Sjanghai, waarvan gezegd wordt dat wanneer de Chinese overheid het lukt om Sjanghai te temmen op deze manier, het ook in de rest van China kan en dat dit misschien de opmaat is naar de inname van Taiwan. Misschien ver gezocht maar ik kijk nergens meer van op.

      mvg Harold

      Verwijderen
    6. @HAROLD:

      Precies. Bewijzen kunnen we niets, maar de Lockdown van Shanghai lijkt weinig te maken te hebben met de gezondheid. Er zijn slechts enkele COVID-gevallen. Maar de tegenstanders van XI zitten daar voornamelijk. Bovendien draagt XI tegenwoordig de traditionele Mao-kleding zonder das. Dus: klaar voor de strijd.

      DS

      Verwijderen
  22. Welke landen verwacht nog meer, meneer Schmull? https://www.youtube.com/watch?v=CdrLp0lKjHc

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De opkomende landen waren altijd al heel kwetsbaar en zeer riskant. Maar dit keer moeten we ons zorgen maken over het lot van Europa zelf en dan met name dat van Zuid-Europa. De Eurozone en de EU zouden door deze crisis echt gevaar lopen. Houdt rekening met het ondenkbare.

      DS

      Verwijderen
    2. “Het ondenkbare”.. doelt u dan op hyperinflatie of een systeemcrash?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      De kans op deflatie en systeemcrash is vele malen groter dan hyperinflatie. Als een Centrale Bank op de rem staat en de rente verhoogt, is er zelden een zachte landing.

      DS

      Verwijderen
  23. Beste DS,

    Fijn dat u uw mening iets duidelijker verwordt dan in de vorige column. Het lijkt alsof alles in scĆØne is gezet, covid, oorlog, Chinese zero beleid. Is het te ver gezocht om te denken dat ze allemaal samen werken? Het westerse way of living moet anders om de klimaat te redden dat lijkt duidelijk. China kan de inflatie flink opvoeren zonder onze leiders de schuld te krijgen. Zou het mogelijk zijn?
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Het is altijd verleidelijk om samenzweringstheorieen van stal te halen. De werkelijkheid is veel gecompliceerder. Het recente werk van Ray Dalio, 'The changing world order', is een nuttig overzicht over wat er gaande is. Maar ik geloof in de vindingrijkheid van de mens en blijf daarom positief op de toekomst van de mensheid. Het leven is veel te kort. Of kan AI straks het menselijk lichaam opnieuw opstarten ('reboot')? Want dan kan ik al die ruimtereizen nog meemaken!

      DS

      Verwijderen