Translate

dinsdag 19 oktober 2021

TE MOOI OM WAAR TE ZIJN

 

TE MOOI OM WAAR TE ZIJN


Eeuwige liefde is bijna te mooi om waar te zijn. Net zoals een vaccin, vermindert de werking daarvan, na verloop van tijd. Blinde liefde wordt vaak vervangen door vriendschap voor het leven. Ook al omdat het versieren van nieuwe partners steeds moeilijker schijnt te worden, naarmate men ouder wordt en de 'looks' verliest. Zit men goed bij kas, dan heeft men meer kans.

Eeuwige en onvoorwaardelijke toewijding en zelfopoffering van een kat of hond is zeker niet te mooi om waar te zijn. Dat is normaal! Het kan huisdieren niets schelen, hoe men eruit ziet. Maar helaas hebben zij niet het eeuwige leven en is hun gemiddelde leeftijd maar 10 tot 20 jaar. Als dan het tijdelijke met het eeuwige wordt verwisseld, is de schok daarvan verschrikkelijk. 



DE RENTE, DIE DE FEDERAL RESERVE AAN DE BANKEN BEREKENT (FEDERAL FUNDS RATE) STAAT NU WEL DEGELIJK VOOR EEN PIJNLIJKE STIJGING, VANWEGE DE VERMEENDE INFLATIEDRUK. EEN KLEINE STIJGING KAN DIT KEER VEEL HARDER AANKOMEN, WANT DE FINANCIEELE HEFBOMEN ZIJN NOG NOOIT ZO HOOG GEWEEST.


Eeuwige hoogconjunctuur is altijd te mooi om waar te zijn. Zoiets brokkelt, dikwijls ongemerkt en geleidelijk, af, na verloop van tijd. Het slimme Grote Geld wordt steeds voorzichtiger en vermindert riskante beleggingen. Tenslotte komen de 'Blue Chip'-ondernemingen aan de beurt. Zodra die voor de bijl gaan, dan wordt het 'risk-off' sentiment op de financieele markten pas goed merkbaar. Elke activa-inflatie in aandelen, grondstoffen en onroerend goed is een bubbel en tijdelijk. Dat komt, omdat de vraag vermindert bij een 'te hoge' prijs. Als men de hefboomfinanciering niet tijdig heeft teruggedraaid, dan zit men in de val.



Inmiddels lijkt de Amerikaanse economie sneller af te koelen dan verwacht: de schatting van economische groei voor het derde kwartaal van 2021 van de Federal Reserve of Atlanta (GDPNow) is al gedaald van 6.3% op 2 Augustus j.l. naar 1.2% op 15 October j.l. Rampzalig! Is de recessie misschien al begonnen?

Verder duidt de afvlakkende rentecurve (korte en lange termijn rente nagenoeg gelijk) erop, dat de economische verwachtingen voor 2022 dalen. De kans op een recessie stijgt. Als het komende jaar zo rooskleurig zou zijn, dan ligt juist een steile rentecurve (lange termijn rente hoger dan de korte termijn rente) voor de hand. Reken maar, dat de optimisten veel zenuwachtiger zijn geworden.

https://www.atlantafed.org/cqer/research/gdpnow

Volgens Professor David Blanchflower zijn de tekenen voor de komende Grote Recessie al zonneklaar:

https://www.qmul.ac.uk/media/news/2021/pr/peoples-happiness-levels-show-recession-is-coming-warns-renowned-economist-david-blanchflower.html#


Er is nu overal sprake van 'een verstrikking in de schuldenval'. De excessieve opstapeling van niet-productieve schulden heeft geleid tot steeds minder opbrengsten en steeds minder economische groei. De groei van de geldhoeveelheid (minder kredietgroei) en de omloopsnelheid van het geld (Velocity), de essentieele onderdelen van consumentenprijsinflatie, dalen al 24 jaar lang, maar die daling is in het laatste jaar versneld voortgezet. De gemiddelde consument wordt voorzichtiger en spaart bij het leven, ondanks de lage of negatieve rente. De onzekerheid over de economie en over COVID-19 is overal immers groot. Verder komt voor velen het (onzekere) pensioen in zicht.


Geen wonder, dat economische groei en consumentenprijsinflatie het laten afweten. Het vermenigvuldigingseffect van de staatsuitgaven in landen, die excessieve schuld meetorsen, is negatief. Daarom blijven de vooruitzichten van de positief renderende Amerikaanse Treasuries uitstekend, met veel lagere rendementen in het vooruitzicht en een dienovereenkomstige waardestijging. Elke rendementsstijging is een koopgelegenheid! De meeste staatsleningen van de ontwikkelde landen hebben immers een negatief rendement.


Bovendien heeft de economische afkoeling in China ernstige gevolgen voor de wereldhandel. De meesten geloven nog steeds in het sprookje van een krachtig economisch herstel aldaar. Maar China is, noodgedwongen, fundamenteel, allang, veranderd. De, met extreme schuld volbeladen, economie staat niet meer op de eerste plaats. De slinger gaat nu de richting in van de 'zuivere' leer van de Communistische partij, waarbij succes wordt afgekeurd. 'Common prosperity' kan leiden tot structurele economische stagnatie, decennialang, ook al, vanwege de wezenlijke daling van de werkende bevolking en de snelle vergrijzing.




(NORDEA): DE CREDIT IMPULSE VAN DE 3 BELANGRIJKSTE LANDEN, OFTEWEL DE KREDIETGROEI, ALS PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE, IS HELEMAAL INGESTORT. DAT ZIET ER ONHEILSPELLEND UIT VOOR GRONDSTOFFENPRIJZEN. 'BYE BYE INFLATION!'


(Bloomberg): DE STRUCTURELE DALING VAN RENDEMENTEN VAN DE 30-JARIGE U.S. TREASURY, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING, IS NOG VOLLEDIG IN TACT. DIT IS NIET TE MOOI OM WAAR TE ZIJN. HET MOOISTE KOMT NOG, ZODRA DE VOLGENDE CRISIS AAN DE DEUR KLOPT! RENTE, GROEI EN INFLATIE STORTEN DAN WEER IN, WAARDOOR AMERIKAANSE STAATSLENINGEN IN WAARDE ZULLEN STIJGEN.


(STOCKCHARTS): DE RECENTE STIJGING VAN HET RENDEMENT IN DE 10-JARIGE TREASURY, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDEDALING, IS EEN KOOPGELEGENHEID!




(STOCKCHARTS): DE 40-JARIGE HAUSSE IN LANGERE TREASURIES (20+JAAR)(TLT, IN DE EU: IDTL) IS NOG STEEDS IN TACT. ELKE ZWAKTE LIJKT TIJDELIJK EN IS EEN KOOPGELEGENHEID. DEGENEN, DIE NU LUIDKEELS CONSUMENTENPRIJSINFLATIE ROEPEN, HEBBEN AL 40 JAAR ONGELIJK.


(HOISINGTON): NAARMATE DE STAATSSCHULD, ALS PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE, STIJGT, VERMINDERT DE ECONOMISCHE GROEI. ELKE STIJGING IN CONSUMENTENPRIJSINFLATIE IS TIJDELIJK, TERWIJL DE RENDEMENTSDALING MEEDOGENLOOS WORDT VOORTGEZET, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING.

De gemiddelde mens is van nature optimistisch. Dat is een voorwaarde voor overleving in een leven van vallen en opstaan. Maar als iedereen optimistisch schijnt te zijn, om welke reden dan ook, dan wordt voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast. Dat is niet voor niets een van de vier voornaamste deugden, naast rechtvaardigheid, sterkte en matigheid.

Optimisme is bijna niet te stuiten, als men veel verdient of opeens de gelukkige winnaar wordt van een loterij. De verleiding is groot om dat geluk te verwarren met de vermeende genialiteit van zichzelf. Daarom is, na enige jaren, 70% van zulke winnaars, net zoals dronken zeelieden ('drunken sailors'), platzak ('blut') en wordt 30% uiteindelijk failliet verklaard. Slechts 30% van deze geluksvogels weet hun hoofd koel te houden!

https://www.lovemoney.com/gallerylist/64958/lottery-winners-who-blew-the-lot

Na 12 jaar van stijgende beurskoersen en huizenprijzen, is het geen wonder, dat de huidige hausse beschouwd wordt als een loterij zonder nieten. Is er geen economische cyclus van opgang en neergang meer? Kent speculatie echt geen grenzen meer? Kan fundamentele overwaardering eeuwig worden genegeerd? Dat klinkt te mooi om waar te zijn! De lage of negatieve rente en al het extra geld van de overheid als gevolg van de pandemie hebben geleid tot een beleggingsbeleid van 'er bestaat geen alternatief' ('there is no alternative' - TINA). Bijna iedereen haat obligaties en kasgeld ('cash is trash'). Het ene spookverhaal over inflatie volgt immers na het andere. Bijna iedereen is daarom speculatief bezig. Totdat de droom verandert in een nachtmerrie en de hel losbreekt, na de zoveelste 'melt-up'. Niet meedoen! Beleg uitsluitend defensief in kwaliteitsaandelen, met betrouwbaar dividendrendement, in kwaliteitsobligaties en in solide staatsleningen met herbelegging van alle inkomsten. Laat die bui maar komen!



(DENT): IN DE KOMENDE 3 JAAR, VALLEN VERSCHILLENDE FINANCIEELE CYCLI SAMEN, EEN ZELDZAAM FENOMEEN. ZOU DIT KUNNEN BETEKENEN, DAT DE KOMENDE DECENNIA ERGER WORDEN DAN DE VORIGE GROTE DEPRESSIE IN DE JAREN '30? CYCLI ZIJN DE AANDACHT WAARD, WANT ALLES EN IEDEREEN HEEFT EEN CYCLUS. WEES DAAR MAAR ZEKER VAN!


(IMF): DE INFLATIE, VEROORZAAKT DOOR DE TEKORTEN IN DE TOELEVERINGSKETEN, IS VAN VOORBIJGAANDE AARD. DAT KOMT, OMDAT DE OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD (VELOCITY) EN DE GROEI VAN DE GELDHOEVEELHEID (GEEN KREDIETGROEI) BLIJVEN DALEN IN TEGENSTELLING TOT DE INFLATOIRE JAREN '70. (95% VAN HET GELD WORDT DOOR HET BANKWEZEN TEVOORSCHIJN GETOVERD IN DE VORM VAN LENINGEN).

Solide obligaties hebben een vaste coupon en een vaste afloopdatum. Daarom wordt een obligatiebelegging gezien als veilig. Aandelen, grondstoffen en onroerend goed ontberen die zekerheid en worden daarom gezien als riskant en speculatief. Die laatste activa zijn afhankelijk van 'wat de gek ervoor geeft'. Historisch gezien, is hogere economische groei, die gepaard gaat met lagere koopkracht, oftewel inflatie, funest voor obligaties en kasgeld. Maar andere activa gaan dan gewoonlijk omhoog, zoals cacti gedijen in de volle zon.

Tot voor kort stegen de waarderingen van risicoloze (obligaties) en riskante (aandelen, grondstoffen en onroerend goed) activa tegelijk. Maar dit touwtrekken lijkt, op korte termijn, te zijn beslist in het voordeel van riskante activa. De 'melt-up' in alles! Hoe lang nog? Plaats uw inzet! Faites vos yeux! Place your bets now! Economische groei of stagnatie? Inflatie, deflatie of stagflatie? Hogere of lagere omloopsnelheid ('velocity') van het geld? Wedden, dat het schildpad het, op den duur, weer wint van de haas? Wacht maar - just you wait.



(BLOOMBERG): CONSUMENTENPRIJSINFLATIE VAN TEGENWOORDIG IS WELISWAAR GESTEGEN, MAAR NIET TE VERGELIJKEN MET DIE VAN DE JAREN '70. ALS DE ECONOMIE VERDER AFKOELT, IS DE VREES HIERVOOR (WEER) VOORBARIG.

Een eeuwig soepel monetair beleid van lage rente en hogere groei in de geldhoeveelheid is te mooi om waar te zijn. Geen Centrale Bank kan hogere inflatie negeren, noch de kans op een valutacrisis. Opeens moeten de monetaire teugels dan worden aangetrokken. Dat gaat vaak niet geleidelijk. Soms is de harde hand onvermijdelijk, ondanks de dreiging van hogere energieprijzen, bezuinigingen en belastingverhogingen. Dat wordt straks heel lastig!

Dat zou het einde betekenen van het sprookje van een 'eeuwige' economische hoogconjunctuur. De meesten denken, dat Centrale Banken hun lot in eigen hand hebben. Maar in het verleden hebben zij geen enkele recessie of Crash kunnen voorkomen, omdat zij, op een gegeven moment, geen kant op kunnen. Elke bubbel barst daarom, vroeg of laat. 

Maar als de bubbel barst, zoals tussen 2000 en 2002 en weer tussen 2007 en 2009, toen de beurskoersen met 50% instortten, kon het, daarop volgende, agressief verruimende monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve dat niet tegenhouden. Elke bubbel trekt een wissel op de toekomst en daar helpt geen moedertjelief aan. Een onverstandig beleggingsbeleid in activa met beperkte verhandelbaarheid, met schijnbaar hogere rendementen, zoals rommelobligaties ('High Yield') of Private Equity, wreekt zich dan meedogenloos. Alles wordt 'bevroren' tot normalere tijden terugkeren. Dan is kasgeld, vooral in USD, geen afval meer, zoals nu!



DE SCHULDENDIENSTBETALINGEN VAN DE KREDIETNEMER ZIJN, DOOR DE LAGE RENTE, WELISWAAR VEEL LAGER DAN VROEGER, MAAR DAT IS MISLEIDEND. ALS SCHULD GROTENDEELS NIET PRODUCTIEF IS (NIET VOLDOENDE INKOMSTEN OM RENTE EN AFLOSSING TE BETALEN), DAN LOOP HET, NA VERLOOP VAN TIJD, TOCH SPAAK. KREDIETNEMERS MOETEN NU, MEER DAN OOIT, EENS IN DE SPIEGEL KIJKEN. IN DE VORIGE GROTE DEPRESSIE WERD ALLE KREDIET GEWOON OPGESCHORT. STEL JE EENS VOOR! NEE, GEEN ENKELE 'GREAT RESET' ZAL ENIGE UITKOMST KUNNEN BIEDEN. KREDIETNEMERS HEBBEN HUN EIGEN LOT GEWOON NIET MEER IN EIGEN HAND. ZIJ WORDEN DE SPEELBAL VAN DE KREDIETGEVERS.

De huidige, extreem hoge, waardering van de S&P 500 index, de belangrijkste aandelenindex ter wereld, is 3.4 maal zoveel als historische maatstaven (Hussman). Natuurlijk is dat te danken aan een extreem lage rente en een uiterst soepel monetair beleid. Maar die waardering is gebaseerd op toekomstige verwachtingen, die een slag in de lucht zouden kunnen blijken te zijn. De toekomst is meestal veel minder rooskleurig dan verwacht. Voorgaande bubbels, waar beleggers euforisch waren, zoals die van 1905, 1929, 1965 en 2000, werden gevolgd door langdurige perioden van negatieve reeele koersopbrengsten. Soms wel decennialang! Heeft men de huidige risico's voldoende afgedekt, voordat het te laat is? Wees voorbereid!



(BOFA): NOG NOOIT HEEFT MEN ZICH ZO BLOOTGESTELD AAN  PEPERDURE RISKANTE ACTIVA. EINDIGT DIT WEER IN TRANEN?



(SNOOPY)

MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vinden er binnenkort enkele Webinars plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2022 of later. Een epidemie duurt meestal 2 of 3 jaar, ondanks de eventuele, al of niet gedwongen, massa-vaccinatie.

Aan een ieder een goede gezondheid en veel succes toegewenst tijdens de komende financieele, economische en politieke storm!

DIEDERIK SCHMULL, 19 October, 2021, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.





188 opmerkingen:

  1. Goed stuk heer Schmull.

    Toch ook maar wat meer fysiek goud erbij kopen maar.
    Nu het nog kan teminste.
    Gaat straks ook wel door het putje. Maargoed beter iets dan niets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beter te duur als niet meer te koop Djennis!
      Ik wil het risico echt niet lopen.

      Verwijderen
  2. Stefan, Als je daar zeker van bent, kun je nog beter even doorsparen en dan straks op de koop knop drukken!!!! Wat een klote wereld krijgen we!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. China is short dollars.
    CHINA'S MINISTRY OF FINANCE BEGINS THE SALE OF DOLLAR BONDS.

    Wat is de diepere bedoeling ervan ?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De uitgifte van USD obligaties is nu gunstig. De problemen
      in de onroerend goed sector (Evergrande) spelen een rol.

      DS

      Verwijderen
    2. Uw antwoord begrijp ik niet echt. Er is een verschil tussen uitgifte van USD obligaties en de verkoop van dollar Bonds. Of heeft men dollars nodig voor die Evergrande ( en inmiddels een aantal andere projectontwikkelaars) ?

      Harold

      Verwijderen
    3. @HAROLD:

      CHINA geeft, van tijd tot tijd, USD obligaties uit, al naar
      gelang de willigheid van de markt. In dit geval, kan dat
      verband houden met Evergrande. Dat is slechts een gissing.

      https://www.reuters.com/article/china-pboc-bonds-idUSL1N2RE02I

      https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese-issued_U.S._dollar_bonds

      DS

      Verwijderen
  4. Heer Rik, Charlie Munger gelooft héél sterk in Alibaba. Bent u ook positief of zeg je nog steeds blijf weg uit China met beleggingen?
    Mvrgr Paul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PAUL:

      Een groot instituut, zoals Blackrock of Berkshire Hathaway,
      kan China niet links laten liggen. Het extra risico wordt
      op de koop toe genomen. Buitenlandse aandeelhouders van Chinese
      aandelen zijn, via de VIE-structuur, geen eigenaars van
      een bedrijf. Dat soort aandelen kan opeens in beslag
      worden genomen zonder enige compensatie.

      Morgan Stanley, Goldman Sachs en J.P. Morgan breiden
      hun zaken in China nog vrolijk uit. Zij gokken erop,
      dat er in die gigantische markt nog wat te verdienen
      valt, ondanks alles.

      Dus China is voor de liefhebbers, die het risico niet
      schuwen. Bovendien is de dubbele boekhouding van
      China berucht. Sommigen kunnen daarmee leven.

      DS

      Verwijderen
  5. Maria Zack and French Billionaire Expose Global Corruption with Databanks on the Stew Peters Show

    https://nationsinaction.org/maria-zack-and-french-billionaire-expose-global-corruption-with-databanks-on-the-stew-peters-show/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties




    1. Europese parlementariers moeten binnenkort ook een green card/QRcode tonen.
      En boy, dat heeft ze wakker geschud. Must see!!

      https://www.youtube.com/watch?v=_walPWEACsc&t=464s

      Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat is het verschil in de aanloop naar de hyperinflatie van Weimar en de ontwikkeling van (hyper-) inflatie van nu?
    Waarom krijgt Willem Middelkoop in uw ogen geen gelijk?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Hyperinflatie ontstaat, als de Centrale Bank echt 'geld
      zou drukken' voor de staatsfinanciering, zonder tussen-
      schakels, zoals banken. QE, oftewel kwantitatieve verruiming,
      is het creeeren van liquiditeit via een 'asset swap',
      een ruil van geld tegenover voornamelijk obligaties,
      waarbij de totale geldhoeveelheid nagenoeg gelijk blijft.

      QE is niet inflatoir voor consumentenprijsinflatie, zolang
      de Velocity, de omloopsnelheid van het geld daalt, en
      de banken niet veel uitlenen, omdat de kredietvraag
      op een laag pitje staat, door excessieve schuld.
      QE is dus NIET 'gelddrukken', maar velen, die geen
      financieele achtergrond hebben, zoals Middelkoop,
      zijn daarvan niet op de hoogte en praten elkaar na op
      het internet.

      Activa-inflatie in aandelen en onroerend goed ontstaat
      door de Direct Cash Transfers, vanwege COVID (die
      trouwens geleend worden en niet gedrukt), maar die
      Transfers zullen drastisch dalen in de komende tijd.
      Activa-inflatie is meestal een tijdelijke bubbel.

      Directe staatsfinanciering, zoals MMT, is vooralsnog
      wettelijk verboden in de meeste beschaafde landen en
      ook door de Bank of Int'l Settlements (BIS) te Basel,
      het overkoepelend orgaan van de meeste Centrale Banken.
      Probeer die wet maar eens te veranderen, vooral in Amerika!

      Hyperinflatie ontstaat vaak, na een oorlog of na het
      uiteenvallen van een land of unie (Joegoslavie).

      https://www.businessinsider.com/worst-hyperinflation-episodes-in-history-2013-9?r=US&IR=T

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises25 oktober 2021 om 13:49

      Heer Schmull, acht u (aansluitend op uw laatste zin hierboven) hyperinflatie alsnog mogelijk bvb bij het uiteenvallen van de Europese Unie of in de VS na een Fourth Turning? Of schat u de mogelijkheid van (één van) beide klein in?

      Verwijderen
    3. @HADEWYCH VON MISES:

      Ik heb erg veel moeite om de wereldcyclus in te delen in
      perioden van verschillende generaties. Men probeert dan
      generaties in een bepaalde doos te stoppen. Maar het
      leven is veel flexibeler en kan niet worden beschouwd
      met wetenschappelijke formules. Zoiets mist de dynamiek
      van het echte leven.

      Amerika heeft haar burgeroorlog van de 19de eeuw al achter
      de rug. Iedereen beschouwt zich als een Amerikaan. Maar
      Europa is andere koek, ook al door de verschillende
      culturen en talen. Alle pogingen tot eenwording en tot
      een Verenigde Staten van Europa, zijn wishful thinking.
      Alle 'unies' van verschillende landen en culturen
      vallen op een gegeven moment uit elkaar.

      Al Europa weer uitelkaar valt, dan is hyperinflatie
      bijna zeker. Daarom is de Euro zo kunstmatig, zelfs
      na 20 jaar. De solidariteit blijft beperkt.

      DS

      Verwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoezo problemen? All time highs op basis van echte goede resultaten!
    Gisteren bijv. :
    Tesla steeg met 4,21% en Spotify won zelfs 8,30%. Beleggers reageerden razend enthousiast op de cijfers van zwaargewichten Alphabet (+5,10%) en Microsoft (+4,20%). Beide techgiganten wisten de omzetverwachtingen van analisten ruimschoots te verslaan. De nieuwe all-time highs lijken dan ook gerechtvaardigd dankzij sterke resultaten. Circa 40% van de bedrijven uit de S&P 500 hebben hun cijfers gepubliceerd. Meer dan 80% van deze bedrijven versloegen daarbij de verwachtingen van analisten.

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ziehier de mening van Cathie Wood die eerder in deflatie gelooft dan hyperinflatie (en dus uw opinie ondersteunt) : https://businessam.be/3-redenen-waarom-sterbelegger-cathie-wood-niet-in-hyperinflatie-gelooft/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=midday_brief_tweeklassenmaatschappij_wie_praat_die_gaat_het_draaiende_huis&utm_term=2021-10-28

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS:

      Het is bemoedigend, dat de Velocity, de killer van inflatie,
      nu eindelijk onder de aandacht komt. De goegemeente wordt
      op en dwaalspoor gebracht door de krantenkoppen over inflatie.
      Verder is het steeds duidelijker, dat hoe meer excessieve
      schuld, des te minder economische groei uit de bus komt
      op basis van de wet van verminderde opbrengsten.

      Er komt deflatie in 2022.

      DS

      Verwijderen
  16. hadewych von mises29 oktober 2021 om 13:33

    Heer Schmull, acht u het stilaan tijd om Treasuries op te pikken? Of nog even afwachten, gezien bvb de plots piekende 10jaars-rente in Australië? Afwachten of deze ook elders (tijdelijk) gaan stijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Tot de verrassing van de meesten, is de kans op een recessie
      in 2022 heel groot geworden. De consumptievraag zal flink
      tegenvallen door alle prijsstijgingen en belastingverhogingen.

      Dat betekent, dat een rendementsdaling van Treasuries dan
      kan worden verwacht met een dienovereenkomstige waarde-
      stijging. Exacte timing is moeilijk, maar lange termijn
      beleggers kopen nu. De Velocity (de killer van inflatie)
      stort nu helemaal in.

      DS

      Verwijderen
  17. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Meer van deze vrouwen graag!

    https://twitter.com/meer_irma/status/1454048666122133505?s=20

    Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind vooral jouw ongenuanceerde (en vaak slecht geïnformeerde) uitspraken hier steeds meer schokkend worden.

      https://www.cbc.ca/news/canada/edmonton/ivermectin-covid-alberta-nagase-1.6205075

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  24. Eindelijk spreekt de kerk zich uit. Zij zullen de dwang, verplichting, medische discriminatie, haatzaaierij, polarisatie, segregatie en apartheid nooit accepteren tolereren of gedogen.

    KERKEN VRAGEN REGERING OM HEILLOOS PAD TE VERLATEN - TBN PRIME ALERT 27 OKT 2021

    https://www.youtube.com/watch?v=vsjn109vK2A

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Is het een optie om deze blog te splitsen in financieel en antivacc ? Ik ben uitsluitend geinteresseerd in fin zaken. Ben gevaccineerd en neem straks de booster want geloof niets van antivacc stellingen. Lees ze ook niet meer, kan mijn tijd wel beter besteden. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    3. Beste Marcja, ogenschijnlijk lijkt het heel redelijk wat je schrijft maar realiseer je dat wanneer dit allemaal zo doorgaat,je straks alles kwijt bent.Wie niet opkomt voor vrijheid en democratie (macht en tegenmacht) is deze niet waard en wat heb je dan veel plezier van je geld of wat er over van is (you will own nothing 2030)

      mvgr Harold

      Verwijderen
  26. Alles hangt aan elkaar. Elke beslissing die men neemt zal gevolgen hebben voor wat er globaal gebeurd. Als men mensen begint uit te sluiten om welke reden dan ook, dan zal dat zijn gevolgen hebben.

    Mensen die uitgesloten worden zullen de macht die ze hebben gebruiken. En die hebben ze wel degelijk. Zie naar Zuid-Afrika waar de zwarten tijdens de apartheid de blanke zaken begonnen boycotten.

    Zelf heb ik besloten om te stemmen met mijn geld:

    - ik koop rechtstreeks bij de boer of producent en laat grote firma’s achterwege.
    - ik koop niets uit communistische landen
    - verder komt er niets mijn lichaam binnen als ik niet weet wat het juist is

    Hoe dit hele verhaal zal eindigen? Dat weten we nog niet. Echter is er niet veel nodig om het tij te keren. Uit studies blijkt dat er slechts circa 3,5 % nodig zou zijn om een kanteling teweeg te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. 3,5% van wat? Meer Covidsterfte? Meer kopen bij de boer? Minder Chinese spullen kopen? En graag de links als je verwijst naar serieuze wetenschappelijk studies.

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geachte,

      Het gaat over het percentage van de bevolking dat nodig is om de discriminatie te stoppen. Dit kan via burgerlijke ongehoorzaamheid, boycots enzovoorts.

      Dit blijkt uit: https://news.harvard.edu/gazette/story/2019/02/why-nonviolent-resistance-beats-violent-force-in-effecting-social-political-change/

      Wat het covid verhaal betreft : u kan de cijfers vinden op: https://hoe-erg-is-corona-echt.be

      Verwijderen
    2. Corona is een zware long griep, daar ga je niet aan dood, je kan wel dood gaan aan onderliggende defecten in combinatie met verzwakking door dit griepvirus!!!!!!

      Verwijderen
    3. WHO vraagt aandacht voor bijwerkingen vaccinaties

      https://www.limburger.nl/cnt/dmf20211101_93076106

      Verwijderen
    4. The Testimonies Project was created to provide a platform for all those who were affected after getting the covid-19 vaccines, and to make sure their voices are heard, since they are not heard in the Israeli media.

      The testimonies project - the movie - 435,931 views

      https://rumble.com/vmpbh3-38132823.html

      Verwijderen
  28. Heer Schmull, de euro/dollar koers knalt werkelijk idioot op en neer.
    Deze uitslagen zijn bijna te groot om er niet een idee over te hebben waardoor. Uw visie?

    Mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De markt gelooft Christine LaGarde, met haar 'tijdelijke
      inflatie' niet meer. De Euribor-futures verdisconteren
      een rentestijging in Euroland van liefst 23 basispunten,
      de grootste stijging sinds vele jaren. Dat zou een
      fors restrictief monetair beleid betekenen, vooral
      beinvloed door het gebeuren in Amerika. Daar is de
      rendements-curve, tegen de verwachting van de algemene
      mening in, enorm afgevlakt. Sommigen houden het
      niveau van 1,1928 in de gaten: een uitbraak naar boven
      zou een koopsignaal kunnen inhouden ('Gebert-koopsignaal').
      Maar het blijft gissen!

      DS

      Verwijderen
  29. Digitale Euro, redding of valkuil? Ancilla spreekt bedrijfseconoom Paul Buitink...

    https://www.blckbx.tv/videos/digitale-euro

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Piere Capel is de enige eerlijke wetenschapper met ECHTE kennis https://www.youtube.com/watch?v=AXCmOywE9tU

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Prachtige sketch van zeer ervaren en wijze mensen met zeer veel historisch besef ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  33. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/02/china-vraagt-bevolking-om-voedsel-te-hamsteren/

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Israël , Nederlandse vrouw die daar zit vertelt dat wij inderdaad achter lopen en dat precies dezelfde stappen gebeuren die ze daar al hebben gehad

    https://twitter.com/guitarguymen/status/1456066886605709314?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Prachtig, die piloot die die domme vrouw het vliegtuig uitmietert...HULDE

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  36. Wat is er aan de hand met de Baltic Dry Index?

    https://tradingeconomics.com/commodity/baltic

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De opvallend snelle Crash in de BDI index kan bevestigen,
      dat het einde van de stijging in grondstoffenprijzen
      nabij is. Na de euforie van de heropening en de monetaire
      stimulering van duizenden miljarden, volgt een
      verandering van koers. Die koersverandering is niet
      pijnloos. De wereldeconomie in 2022 zal flink afkoelen
      in tegenstelling tot de algemene mening.

      DS

      Verwijderen
    2. Is een investering in fysiek goud en of zilver dan een goede investering????

      Verwijderen
    3. @DJENNIS:

      Fysiek Goud is een verzekering tegen het ondenkbare, geen
      belegging. Fysiek Zilver, dat voornamelijk in zwakke handen
      is, is een gok, soms aardig voor de korte termijn handel.
      Maar in de laatste 10 jaar waren beiden teleurstellend,
      ondanks alle positieve verhalen van de Goud- en Zilver-
      kevers:

      Charlie Bilello
      @charliebilello
      ·
      32m
      Returns over last 10 years...
      Semiconductors $SOXX: +1,010%
      Nasdaq 100 $QQQ: +665%
      S&P 500 $SPY: +355%
      Energy Sector $XLE: +15%
      Gold $GLD: -1%

      Daarom zou een opvering in de edele metalen, op een gegeven
      moment, niet verwonderlijk zijn.

      Speelt manipulatie een rol? Dat lijkt sterk overdreven:

      https://www.sunshineprofits.com/gold-silver/dictionary/gold-manipulation/

      DS

      Verwijderen
  37. Wat is er mis met de VIXY die daalt alleen maar, wanneer draait dit nep circus om?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      De VIXY is dynamiet. Het is jaarlijks gemiddeld gedaald
      met 47% in de laatste 10 jaar. Dit komt door de 'Roll
      yield' (futures convergentie). VIX futures zijn meestal
      duurder dan de VIX zelf. Maar het resultaat houdt verband
      met de afloopdatum, die de premie vernietigt. Daarom
      is de VIXY een bijzonder slechte trade op lange termijn.

      DS

      Verwijderen
  38. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  40. Wie nog steeds denkt dat deze injecties , gewone vaccins zijn…
    Luister dan even naar de topman van Pharma concern Bayer ,tijdens de World Health Summit op 24-10-2021

    “mRNA-“vaccins” zijn een voorbeeld van cellulaire gentherapie”

    https://twitter.com/MarcVegt/status/1456406526948782081?s=20

    Marc

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens! Je moet het eens zijn met voortschrijdende wetenschap!

      Pfizergate verzweeg dat de bijwerkingen (o.a. myocarditis, hersenbloedingen etc) van het Coronavaccin twee tot vier keer zo hoog waren als in de placebogroep. Ook werd sterfte niet voorkomen.

      https://www.youtube.com/watch?v=crAyJvyDygM

      Verwijderen
    3. Juist! Dit is de soort dialectiek die we nodig hebben om echt verder te komen. Dus wederzijdse aanscherping van wat we (kunnen gaan) doen op basis van verantwoorde onderzoekscijfers en onderbouwde correcties daarvan. Verstandige, wijze wetenschappers en dus geen emotioneel verwarde mensen die vanwege hun beperkingen alleen tot zwart-wit argumenten en dito discussies komen.

      Verwijderen
  41. Ik heb besloten tot prik 2 te gaan, en u?

    Geldigheidsduur van de 'vaccins' wordt steeds meer ingeperkt waardoor een volgende prik verplicht wordt voor je weer een reisje mag maken

    https://twitter.com/Miss_Royal73/status/1457415479304261635?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Ik voel me heerlijk met twee prikken. En de booster neem ik ook. Blijven jullie maar indianenverhalen rondstrooien en stilletjes hopen dat ik doodga. De waarde van deze blog is vanwege al de onzin gedaald naar 10% vd oorspronkelijke waarde en heeft weinig meer met fin zaken te maken. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Elkaar overtuigen van ieder zn waarheid is op dit moment niet meer mogelijk. Pas als we de gevolgen weten van de 3e prik (en dan zullen we de analyse van Prof Pierre Capel ,hierboven, erbij halen) dan is een discussie misschien weer wel zinvol. Misschien dat Dhr Schmull zelfs een column schrijft over de financiele gevolgen van deze hele p(l)andemie .
    Laten we tot die tijd het weer over het financiele systeem hebben, want dat is al ingewikkeld genoeg. Ik hoop dat Dhr Schmull als moderator gaat optreden anders ontaardt deze site steeds verder in twee kampen.

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Laten we tot die tijd het weer over het financiele systeem hebben, want dat is al ingewikkeld genoeg. Ik hoop dat Dhr Schmull als moderator gaat optreden anders ontaardt deze site steeds verder in twee kampen"

      Die oproep ondersteun ik volledig. Ik blijf wel alle publicaties van dhr Schmull hier lezen, maar het info-moeras daarna vermijd ik zoveel mogelijk. Dat kom ik o.a. op Twitter al vanzelf en ook veel te veel tegen.

      Verwijderen
  44. @MEDEDELING:

    VANAF HEDEN, WORDT ENIG COMMENTAAR OVER COVID-19 OP HET FORUM VAN DIT BLOG NIET MEER GEWAARDEERD. DE GRENZEN VAN HET TOELAATBARE ZIJN BEREIKT. CENSUUR IS, IN PRINCIPE, VERWERPELIJK, MAAR VANAF HEDEN, ZULLEN DE COMMENTAREN DAAROVER WORDEN VERWIJDERD. DIT ONDERWERP IS TE GEVOELIG GEWORDEN EN HEEFT TROUWENS SLECHTS INDIRECT BETREKKING OP
    DE FINANCIEELE MARKTEN. DAAR IS DIT BLOG TENSLOTTE OM BEGONNEN. HOPELIJK HEBBEN ABONNEES EN LEZERS VAN DIT BLOG BEGRIP VOOR DEZE MAATREGEL. ONDERTUSSEN KAN MEN COMMENTAAR KWIJT OP TALLOZE ANDERE SOCIALE MEDIA. DAAR ZIJN ZE VOOR!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank en hulde mijnheer Schmull. We concentreren ons hier weer op financiële zaken. En ik wens verder iedereen het beste toe.

      Verwijderen
  45. Beste heer Schmull

    Hoe zit nu met de oplopende inflatie , alle zogenaamde experts zeggen dat het blijvend is. Waar baseren ze dat op ?

    Als dan het onderstaande artikel leest , dan lijkt me dat dit meer aan de hand is.

    Wat is uw voorspelling voor de aankomende jaren ?

    https://blog.thesilvermountain.nl/wereldwijde-reset-monetaire-systeem-onvermijdelijk/

    Met vriendelijke groet

    Kobus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KOBUS:

      De echte experts erkennen, dat de huidige inflatie wat langer
      zal duren dan verwacht, vanwege de problemen bij de
      toeleveringsketen, maar dat die spanningen in 2022
      aanzienlijk zullen afnemen. Daarom is de rendements-
      curve afgevlakt (hogere korte rente en lagere lange rente)
      omdat de economie flink afkoelt. Men heeft wel geld,
      maar is voorzichtig en koopt niet door de te hoge
      prijzen.

      Lumber, Ijzererts, bepaalde
      landbouwprijzen, de metalen en zelfs de gasprijs lijken hun hoogtepunt achter de rug
      te hebben:

      https://blogs.worldbank.org/developmenttalk/commodity-markets-outlook-eight-charts

      Ook de incidentele loonstijging in bepaalde sectoren is geen lang leven beschoren, want
      de er is wereldwijde concurrentie.

      Tegelijkertijd spaart iedereen als nooit tevoren. Er is veel onzekerheid over de economie,
      het pensioen, COVID, en de ene Lockdown na de andere. Dat is deflatoir. De Velocity
      blijft maar instorten. Geld is een 'koude aardappel' geworden. Daarnaast is China
      bezig aan een enorme afkoeling, wat nog steeds wordt onderschat. Verder kunnen
      de grote Centrale Banken niet anders dan hun rentes verhogen in 2022, net zoals
      al gebeurd is in vele Opkomende Landen.

      Dus een afkoeling van de wereldeconomie in 2022 leidt tot
      LAGERE prijzen.

      https://www.marketwatch.com/story/treasury-yield-curve-continues-to-flatten-ahead-of-u-s-data-11635335138

      Ikzelf houdt rekening met deflatie in de komende jaren,
      omdat we aan het eind staan van een lange economische
      cyclus en ook omdat QE eleidelijk verandert in QT, wat
      betekent, dat het monetair beleid veel stricter wordt.

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank voor u uitgebreide antwoord.

      Geen fijne vooruitzichten , hoe blijft de huizenmarkt hieronder , blijven de prijzen stabiel , of gaat ook deze bubbel barsten over een aantal jaar ondanks het grote tekort aan woningen.

      Met vriendelijke groet

      Kobus



      Verwijderen
    3. @KOBUS:

      Er is een tekort aan betaalbare woningen. De huizenprijzen
      in Nederland zijn het hoogst in honderden jaren. Maar die
      sector is krediet-gedreven en zolang de draaimolen van
      lage hypotheekrente en tophypotheken blijft ronddraaien,
      is alles mogelijk. Op een gegeven moment komt er weer
      de klad in en komen vele huishoudens, net zoals in 2008
      en 2009, in moeilijkheden. Een huis wordt pas uw eigendom
      als het hypotheek-vrij is (10% van de huizen in Nederland,
      maar 30% in de V.S. en Groot-Brittannie). Tegelijkertijd
      versnelt de vergrijzing. Vele ouderen zijn wel gedwongen
      om te verhuizen, want ze raken de kluts kwijt. Reken maar,
      hoeveel woningen boven de markt hangen, zodra er nog minder
      babies worden geboren. Daarnaast kopen grote instituten
      duizenden huizen op voor de verhuur, terwijl de huren
      flink stijgen. Ook dit spel is straks uit. De Amerikaanse
      ZILLOW heeft haar vingers al gebrand. Huizen in haar
      portefeuille gaan nu van de hand met een korting van
      30%:

      https://www.theguardian.com/business/2021/nov/04/zillow-homes-buying-selling-flip-flop

      En als de werkgelegenheid ooit tegenvalt (Nederland is
      grotendeels afhankelijk van de wereldhandel), dan is
      het opeens over en uit.

      DS

      Verwijderen
  46. Heer Rik, als de grote centrale banken hun rente gaan verhogen, gaat de koers van TLT dan ook nog omlaag voorlopig?
    Mvrgr Paul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PAUL:

      De Amerikaanse rente wordt waarschijnlijk later verhoogd dan
      de markt verwacht, vooral als Powell wordt vervangen door
      Brainard. De markt rekent op 2 of 3 renteverhogingen in 2022,
      maar de kans op slechts 1 verhoging is groot, vanwege
      de economische onzekerheden.

      Een renteverhoging leidt tot afkoeling van de economie.
      Economische afkoeling is positief voor de waardering
      van Treasuries en dus de TLT (of IDTL voor EU-
      ingezetenen). Elke zwakte in de TLT lijkt tijdelijk en
      een koopgelegenheid, omdat we aan het eind staan van
      een lange economische cyclus. De volgende recessie
      wordt niet mals en zal vooral de speculanten met hoge
      hefbomen treffen. In een recessie dalen de rendementen
      van Treasuries met een dienovereenkomstige waarde-
      stijging.

      DS

      Verwijderen
  47. Ik weet dat u niet van de crypto bent. Echter vroeg ik mij af of de volgende manier van geld wegzetten slim is.
    Je kan namelijk je USDC (usd coin) die volledig gebacked zijn door cash en kortdurende staatsobligaties vastzetten tegen een vergoeding van 6,8% op jaarbasis. Ik dacht op deze manier te diversifiëren in dollars en een veel betere vergoeding te krijgen dan op de bank. Mocht de aanbieder failliet gaan dan zitten de coins in een kluis. Net zoals er bij aandelen schijnt te gebeuren. Wat denkt u hiervan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @TIMO:

      De volledige backing van stablecoins was in het verleden vaak
      een belofte, maar niet de realiteit:

      https://markets.businessinsider.com/news/currencies/coinbase-crypto-stablecoin-usdc-mistake-reserves-treasuries-cash-treasurys-circle-2021-8

      Verder kan een stablecoin juist heel erg instabiel worden,
      zodra velen zouden besluiten om te verkopen: een 'run on
      the bank'. Daarom is men nu druk doende om stablecoins
      te reguleren, waardoor dezelfde regels gelden als bij banken:

      https://time.com/6112592/treasury-report-crypto/

      Tenslotte lijkt een jaarlijkse vergoeding van 6,8 % verdacht
      in deze tijd van nul-rente. Wordt er gespeculeerd? Of is
      het gegarandeerd? Vast niet.

      Ik zou voorzichtig zijn, want het lijkt te mooi om waar
      te zijn.

      DS

      Verwijderen
    2. @TIMO:

      EEN GOEDE VERGELIJKING!

      Antonio Fatas
      @AntonioFatas
      ·
      6h
      Interest rates offered on stablecoins that are pegged to the USD reminds me of the days when USD deposits in Lebanon used to pay a much higher interest rate that in US banks and all my students asked me how that was possible.

      De meeste van die 'stablecoins' bieden jaarlijks 10% (!)
      rente. Boeven!

      DS

      Verwijderen
    3. Bedankt voor uw inzicht. Het lijkt ook te mooi om waar te zijn. Je zou het bijna doen omdat je voor je geld op de bank niets krijgt en wat met de huidige inflatie alleen maar minder waard wordt.

      Verwijderen
  48. Zag dit bericht ergens voorbij komen: https://www.prnewswire.com/news-releases/evergrande-officially-defaulted---dmsa-is-preparing-bankruptcy-proceedings-against-evergrande-group-301421327.html

    En wat nu?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bloomberg Markets
      @markets
      ·
      2h
      Evergrande appeared to pay interest on dollar bonds at the last minute, averting default.

      DS

      Verwijderen
    2. En china doet opeens mee met evergrande. Zou hier een link zijn ?


      https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/11/china-doet-toch-mee-in-glasgow-en-spreekt-goede-wil-uit-a4065118

      Verwijderen
  49. De huidige USA inflatiecijfers in historisch perspectief:

    History doesn’t repeat, but it does rhyme. The disinflationary 2010s were very similar in many ways to the disinflationary 1930s, and the inflationary 2020s are shaping up to be similar to the inflationary 1940s.

    Inflation rose to 7.1% in October when measured via the more timely six-month smoothed growth rate.

    This is the highest rate of headline inflation in more than 40 years!

    And we have the widest gap on record between the Fed's short term interest rate setting, and year-over-year CPI, including the 1970s.

    (We would have to go back to the 1940s to find a similar situation.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Het is mijn overtuiging, dat de huidige inflatiecijfers,
      veroorzaakt door tijdelijke 'bottlenecks', de hoogste
      zullen blijken te zijn voor de komende DECENNIA. Een
      wereldwijde recessie in 2022 doemt op:

      Natural Gas: een dubbele top!

      https://tradingeconomics.com/commodity/natural-gas

      Ijzererts: instorting van 62% (!) in de laatste 6 maanden:

      https://tradingeconomics.com/commodity/iron-ore

      DS

      Verwijderen
  50. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. Beste Heer Schmull'

      U zegt altijd dat we nuchter moeten blijven en niet achter elje boom een spook moeten zien.
      Maar vind u het niet erg verdacht dat de wereld dezelfde maatregelen aan het handhaven is?
      Zijn dit de laatste stuiptrekkingen?
      Is dit het eindspel?
      Of gewoon paniek?

      Ik wordt hier wel erg onrustig van. En meerdere die ik ken.

      Mvg Stefan.

      Verwijderen
    3. @STEFAN:

      Natuurlijk zijn er vele dingen verdacht, maar het leven is
      te kort om te proberen de echte waarheid te achterhalen.
      Vergeet niet, dat er krachten zijn, die er garen bij
      spinnen. Waar heel veel geld kan worden binnengeharkt,
      zoals bij de duizenden miljarden van COVID-gelden,
      dan is 'brainwashing', etc., troef.

      https://www.amazon.co.uk/Seeking-Truth-Country-Lies-Critical/dp/1949762262

      Het is zaak om het hoofd koel te houden, want toegeven
      aan angst is precies het doel van de vermeende krachten
      achter de schermen.

      DS

      Verwijderen
    4. Beste Heer Schmull'

      Bedankt voor u visie.

      Mvg

      Stefan.

      Verwijderen
  51. Beste, door hard werken heb ik het redelijk voor elkaar in Nederland. Ik (single, geen kinderen) loop echter al jaren (zeker 20 jaar) met de gedachten weg te willen uit NL. Een soort van 'Ik Vertrek'. Maar ik weet gewoon niet waar naartoe. M'n voorkeur gaat uit naar Scandinavië, of Portugal.
    Zijn er medebloggers hier die de stap gemaakt hebben? En wat waren dan de voornaamste redenen, wat gaf de doorslag om te gaan naar waar je nu bent? En houd je nog iets aan in Nederland qua bezit?
    Hoor graag uw verhaal (als daar ruimte voor is hier).
    Mvg,Brutus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BRUTUS:

      (CNBC): SWITZERLAND: TOP LOCATION FOR EXPATS

      https://www.cnbc.com/2021/11/02/why-switzerland-is-the-top-location-for-expats.html?utm_content=Main&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1636377086-1

      DS

      Verwijderen
  52. Is de inflatie tijdelijk ?
    Menno Tamminga in NRC: Dat kan alleen als er een eind komt aan de permanente stimulering van de economie. Overheden maken daartoe geen aanstalten. Ook de gevolgen van de halfdown in Nederland zullen gesmoord worden in steun. De centrale banken dan? De Europese Centrale Bank blijft de economie stimuleren met ultralage rentetarieven. Dan resteert maar een conclusie: tijdelijke inflatie in een klimaat van permanente stimulering bestaat niet. Dat wordt permanente inflatie.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De bedoeling is, dat de monetaire stimulering geleidelijk
      vermindert. De druk op Centrale Banken om 'iets te doen',
      is veel groter geworden. Velen zien 2 renteverhogingen
      van de FED in 2022, nadat de aankoop van obligaties (QE)
      wordt teruggedraaid. Tegelijkertijd is de burger het beu
      en er is al een koopstaking in sommige sectoren, terwijl
      de besparingen blijven stijgen en de Velocity blijft
      dalen. Het consumer sentiment zakt als een baksteen,
      ondanks de hogere beurskoersen. Tegelijkertijd draaien
      sommige grondstoffenprijzen al: Ijzererts is minus 62%,
      natural gas heeft een negatieve dubbele top, lumber is
      flink terug. De rest is een kwestie van tijd, want
      de prijsstijging was te danken aan teveel geld van
      overheid en Centrale Banken bij een beperkt aanbod.
      ('demand shock, not a supply shock':
      https://www.bridgewater.com/its-mostly-a-demand-shock-not-a-supply-shock-and-its-everywhere?mc_cid=0b36a12788&mc_eid=637f1307a8).

      Bovendien is enige monetaire verkrapping, hoe bescheiden
      ook, misschien al genoeg om een recessie te veroorzaken,
      vanwege de excessieve schulden met hefbomen. Verder
      vergeet de enorme afkoeling in China niet: de wereld-
      handel komt op de tocht, ondanks alle optimisme bij
      de strategen. De algemene mening over inflatie krijgt
      in 2022 weer ongelijk.

      Of krijgen we een aanval op Taiwan en op Oekraine?
      Na de afgang in Afghanistan, is de verleiding groot.
      Maar dat lijkt nu een brug te ver voor China en Rusland.

      DS

      Verwijderen
  53. https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/verschillende-communicatie-fed-en-ecb-zet-euro-onder-druk/10346339.html

    De EUR volgt de olie al tijdje niet meer.. wat is hier aan de hand?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      EUR/USD has accordingly recently fallen off a cliff, helped by the “surprise” beat in US inflation. We argued at the start of this year that relative growth, relative inflation and relative central bank policy will favour the dollar – and we firmly stick to this view..

      The US economy is also much nearer to closing its output gap than the Frankensteinian monster in Europe known as the Euro-area, which will basically never close it gauging from the consensus forecast. Relative output gaps should underpin the relatively hawkish Fed view and ought to be positive for the USD.

      https://corporate.nordea.com/article/69642/nordea-weekly-the-inflationary-pandemic-of-the-unvaccinated

      DS

      Verwijderen
  54. http://charts.dacharts.net/2021-11-16/2021-11-16_16-33-43_QM__F_M.png

    BeantwoordenVerwijderen
  55. VS is dichter bij het sluiten van haar output gap dan EU, wat wil dat in deze zeggen Diederik?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      OUTPUT GAP is het verschil tussen potentieele en feitelijke
      economische productie van diensten en goederen. Als de
      economie op volle toeren draait, dan is dat verschil
      gesloten en volgt er meestal 'volledige' werkgelegenheid
      en ECHTE inflatie.

      DS

      Verwijderen
  56. Wanneer de FED minder obligaties aankoopt , dan zou dat een negatief effect op de koers van de 30Y T-bond kunnen hebben of is dit alleen voor de 10 yrs en/of korter ?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Minder QE heeft vooral effect op de kortere Treasuries,
      waarvan het rendement kan stijgen met een dienovereen-
      komstige waardedaling. De FED heeft veel minder vat op
      langere Treasuries, die juist reageren op andere factoren,
      zoals economische groeivooruitzichten en inflatoire
      verwachtingen.

      Maar als de monetaire teugels worden aangetrokken en
      de rente ook nog stijgt in 2022, dan kan het niet anders,
      dat de economie (nog meer) afkoelt. Dat is positief
      voor lange Treasuries, waarbij die rendementen dalen
      met een dienovereenkomstige waardestijging. Dus ook
      positief voor de TLT en IDTL.

      De algemene mening in Wall Street is, dat een recessie
      helemaal niet in zicht is. Want dat zou pas echt positief
      zijn voor de 30-jarige Treasury. Maar ik heb ernstige
      twijfels over die algemene mening i.v.m. de enorme
      hefbomen van de speculanten, die uiteindelijk van een
      koude kermis thuiskomen. Altijd!

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw antwoord en bovendien leuk het artikel, over u, te lezen in Mr en Mrs 50 Plus !

      mvg Harold

      Verwijderen
  57. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heer Schmull deze video vind ik zeer zorgwekkend.
      Wat is uw kijk op deze zaak?
      Oostenrijk geeft al het "goede" voorbeeld en zo zijn er nog een paar landen te noemen.Ik verwacht dat veel andere landen links of rechtsom gaan volgen.
      Met dus de konsekwenties voor bezit en beleggen.

      mvg Harold

      Verwijderen
    2. @DJENNIS @HAROLD:

      De nieuwe Lockdowns in Europa zijn positief voor de DOLLAR
      en US TREASURIES. De markt is WEER 'SHORT' en er moet weer
      ingedekt worden. De algemene mening (negatief op Dollar
      en Treasuries) krijgt weer ongelijk. De Dollar staat hoger
      dan in 2007, toen het boek: 'De Dollar valt' verscheen van
      WM. Prachtig. Het beste komt nog.

      DS

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    4. hadewych von mises21 november 2021 om 14:33

      Nu instappen in US Treasuries, heer Schmull? Of nog effe wachten tot rente piekt? (En waar/wanneer zou die kunnen pieken?)

      Verwijderen
    5. @HADEWYCH VON MISES:

      Timing is voor ieders verantwoordelijkheid, maar de nieuwe
      COVID-golven en Lockdowns zullen ervoor zorgen, dat alle
      groeiprojecties weer naar beneden moeten worden bijgesteld.
      Prachtig voor Lange Treasuries. Stel je voor, dat de FED
      de rente enkele keren moet verhogen in 2022. Dan komt
      er pas goed een economische afkoeling!

      DS

      Verwijderen
  58. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  59. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Beste heer Schmull'


    U heeft helemaal gelijk.
    De Euro zakt als een baksteen.

    Voor mij als goudspaarder is dat wel jammer omdat ik in Euro's betaal. Maargoed het is zoals het is.

    Mvg

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  62. @DJENNIS @HAROLD:

    kijk eens naar Arno Wellens:

    DE OPKOMST VAN DE CONTROLEMAATSCHAPPIJ ‘PEKING-STIJL’ IN EUROPA (2/2)

    BeantwoordenVerwijderen
  63. David Rosenberg zit op uw lijn, heer Schmull.
    Volgende jaren deflatie en desinflatie volgens hem.

    https://themarket.ch/interview/to-bet-on-inflation-is-to-bet-against-human-ingenuity-ld.5492

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GUENTHER:

      Hartelijk dank! David Rosenberg is een van mijn helden. Een contrarian, net zoals ik.

      Net zoals Lacy Hunt van Hoisington en A.Gary Shilling.

      De wereld zit in de val van extreme schuld als percentage van het BBP. Daarom blijft
      de economische groei laag en stijgen de rendementen van Lange Treasuries nauwelijks.

      De rendementscurve van Treasuries vlakt af, in tegenstelling tot de algemene mening:

      U.S. yield curves are flattening again. The gap between 2-year and 30-year Treasury yields has narrowed to the least in about a year.

      Een WAARSCHUWING voor degenen, die in Reflatie geloven. De burger wordt
      steeds voorzichtiger en SPAART. De Velocity blijft instorten.

      De conclusie is, dat de wereld heel gevoelig is geworden voor een rentestijging, die
      waarschijnlijk weer niet plaatsvindt (zoals in de U.K.). De inflatie is optisch nu wel hoog,
      maar de slimme markt van 10-jarige staatsleningen verdisconteert een rendement, dat
      ver beneden die van het inflatiepercentage ligt, in elk ontwikkeld land. Zelfs een beperkte
      rentestijging zou dit keer een Crash kunnen veroorzaken in opgeblazen activa, zoals
      aandelen en huizenprijzen. Dit is geen nieuws voor Japan, die al veel langer in
      deze situatie verkeert en waar de rente en het obligatierendement zelfs na 30 jaar
      superlaag blijft en waar deflatie troef is, plus de vergrijzing parten speelt.

      Een economische groei van 2% in 2022 lijkt optimistisch, vooral als de rente echt
      zou stijgen, terwijl COVID nog overal rondwaart. De kans, dat het rendement op
      Lange Treasuries weer daalt in 2022 is heel groot en dan moeten al die
      'short'-posities worden ingedekt. De markt kijkt naar de volgende recessie,
      die 99% momenteel niet eens op de radarscherm heeft. Stel je voor, dat
      we weer 1999 en 2007 beleven, net voor de klap, die bijna niemand voorspeld had.

      DS

      Verwijderen
    2. @GUENTHER:

      En kijk eens naar Duitsland. De laatste veiling van
      staatsobligaties tegen een NEGATIEVE rente was weer
      ver overtekend:

      Holger Zschaepitz
      @Schuldensuehner
      ·
      7h
      #Germany is getting paid even more for running up debts. Berlin sold €2.792bn in 12month bills at record low yield at -0.7556%. Real Bid-to-cover rose to 2.7 from 2.0 at last auction in past week and 1.0 at prev auction in Oct.

      Een teken aan de wand!

      DS

      Verwijderen
  64. Heer Schmull, is dit de toekomst? We zijn al hard op weg om deze te realiseren...Het afschaffen van de eigendom zal indirect verlopen en op een perfide manier, via een crash van het fin. systeem, waardoor de koersen van alle activa dalen en waardeloos worden. Neem daarbij een volledig elektronisch betaalsysteem met een digitale munt, met nul – en negatieve interesten, dit dan vergezeld van een hyperinflatie (cfr Weimar). Als de banken in de problemen komen, zal dit gepaard gaan met een ” bail in” zijn.. waardoor de spaarders nog een deel van hun geld kwijt spelen. Ook een verplichte omzetting in overheidsobligaties die al na enkele jaren waardeloos zijn.. en uiteindelijk zal men dan het onroerend goed moeten verkopen om te kunnen overleven. Het niet bezitten van onroerend goed, kan ook een voorwaarde zijn voor het onvoorwaardelijk basis inkomen… Kortom er zijn voldoende middelen om de eigenaar te plunderen, van zijn bezittingen, roerende en onroerende, weliswaar op een indirecte manier. Het uiteindelijke doel is een bevolking volledig afhankelijk van de staat, gecontroleerd via Big Brother, en die juist voldoende heeft om te overleven, maar niet om te leven, met daarbij dan een strafsysteem cfr. het social credit score dat nu reeds van toepassing is in China. In België bestaat al in het strafrecht het systeem van werkstraffen… dat momenteel niet veel voorstelt, maar in deze NWO zal dit een systeem worden voor gratis slavenarbeid.. minder gruwelijk dan in de Goelag, maar het principe is hetzelfde. Want als alles in zo een systeem zo gezegd gratis , en iedereen een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgt, dan moet dat van ergens komen, en dat kan dan opgelost worden via deze verkapte slavenarbeid. Onderschat dan ook de creativiteit van de occulte machten achter de NWO niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  65. De FED is onze enige echte zorg... deze willen onteigening en communistische dictatuur https://www.bitchute.com/video/wSPlY0cFZQRf/

    BeantwoordenVerwijderen
  66. Vanaf minuut 13, ik ben niet de enige die waarschuwt voor de toekomst, huizenmarkt......https://www.youtube.com/watch?v=aWxXYUnvnz0

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Dit alles is onzin, vol met halve waarheden, en uitsluitend
      geschikt voor tijdverknoeiers. Lees liever een paar standaard-
      werken over deze materie van echte deskundigen. Als men dan
      toch in sprookjes wil geloven, is er altijd nog een mogelijk-
      heid om zich aan te sluiten bij talloze godsdienstige
      bewegingen, die niet twijfelen aan welke toekomst ons
      te wachten staat. Beter om beide benen op de grond te
      houden en om de oren dicht te stoppen.

      DS

      Verwijderen
  67. Gregory Mannarino is een man die open deuren intrapt.
    Niet serieus nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tot nu toe heeft ie gelijk gehad en is wel degelijk aan de bal!!!!

      Verwijderen
  68. @Djennis: The Trueman Show #51 Catherine Austin Fitts

    https://www.youtube.com/watch?v=bWYgkrjRruk

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
  69. @⁨D kunnen we daaruit afleiden dat de grondstoffen op hun plafond zitten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat is niet te voorspellen. Maar men zou veel voorzichtiger
      moeten worden, want een recessie is in zicht in de komende
      paar jaar. Niet alle prijzen stijgen of dalen gelijktijdig.

      DS

      Verwijderen
  70. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  71. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Fleur, dit mag niet!

      Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Corona en vaccins en een lockdown hebben geen effect op de economie.

      Jan met de pet

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  72. 10-year yield US-treasuries ging 20 basispunten omlaag in 2 dagen! Forse Risk-off turn...?

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      Het sprookje van een economische hausse, met hogere inflatie
      en hogere rente in 2022, wordt steeds onwaarschijnlijker.
      De wereld is geconfronteerd met de mogelijkheid, dat,
      op den duur, alleen natuurlijke immuniteit een einde
      maakt aan deze epidemie. De schijn-immuniteit van al
      die 'vaccins' heeft de wereld voor de gek gehouden.
      Maar dat betekent, dat de rendementen van US Treasuries,
      de meest gehate beleggingsklasse, met de grootste
      'short'-posities, in 2022 weer lager worden, met
      een dienovereenkomstige waardestijging. De dalende
      trend van die rendementen van de laatste 40 jaar
      is nog volledig in tact.

      DS

      Verwijderen
  73. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Beste ds,

    Dank voor uw inzichten.
    Tot welk moment kan de dalende trend doorgaan ? Waardoor wordt het einde bereikt en hoe voorspeld men het tijdstip van het einde van de dalende trend.


    FrankN

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FRANKN:

      Die dalende trend gaat net zolang door, totdat het rendement
      negatief wordt. Ruim 21% van alle obligaties in de wereld
      heeft al een negatief rendement, ter waarde van $ 15.000
      miljard. De staatsleningen van o.a. Japan, Duitsland en
      Frankrijk hebben allemaal al een negatief rendement. Dus
      men krijgt minder terug dan men betaald heeft:

      https://www.ft.com/content/1bcfde6e-753d-4096-addc-e8545c89c7a9

      DS

      Verwijderen
  75. Beste heer Schmull'


    Het zou mij niet verbazen dat we vanaf gisteren in de deflatie spiraal terecht zijn gekomen.

    De Euro heeft wel een kleine opleving gehad maar dat zal zeker tijdelijk zijn.
    We gaan nog gekke dingen zien de komende maanden.

    Mvg

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Dit is de eindfase van de everything bubble. De kans, dat
      het allemaal springt in 2022 is nu heel groot. Het wordt
      erger dan in 2008, 2000 en vergelijkbaar met 1929 (of 1989
      in Japan).

      DS

      Verwijderen
    2. Heer Schmull, als het zo erg gaat worden ,voorziet u dan negatieve rentes op de treasuries en m.n. tot hoe ver zal de 30yrs T-bond kunnen gaan?

      mvgr Harold

      Verwijderen
    3. @HAROLD:

      Het rendement van de 30-jarige Treasury (1.83%) kan in de
      komende jaren naar 0% tot 0.50%, dat van de 10-jarige (1.47%)
      naar negatief. Dat van de Japanse 30-jarige JGB (0.69%) kan
      naar negatief (was 3% 20 jaar geleden). Excessieve schuld
      en vergrijzing verlagen groei en inflatie over een langere
      periode. De gemiddelde burger is steeds minder geneigd om
      het geld te laten rollen (Velocity stort in). Staatsleningen
      zijn veel veiliger dan bedrijfsobligaties. De staat kan
      belasting heffen, bedrijven niet. Dus: veilige haven.

      DS

      Verwijderen
    4. Beste Heer Schmull'


      Inderdaad.
      Nu kan het zomaar erg hard gaan.
      De komende tijd zullen we het gaan zien of het gaat gebeuren.

      Bedankt voor u antwoord.

      Mvg

      Stefan.

      Verwijderen
    5. Dank voor uw antwoord.
      De Japanse 30 jr JGB heeft er 20 jaar overgedaan om van 3% naar 0,69% te gaan. U noemt de komende jaren waarop dit ook met de
      30yrsT-bond kan gebeuren. Dat interpreteer ik als de komende 3a5 jaar. Of verwacht u een geleidelijker verloop over een veel langere periode? Of zelfs korter?
      Graag uw visie.

      mvg Harold

      Verwijderen
    6. @HAROLD:

      Niemand weet de timing. Maar US Treasuries worden beschouwd
      als de internationale 'veilige haven', zonder enig echt
      alternatief (andere markten zijn moeilijk verhandelbaar),
      waardoor men moet verwachten, dat er in een crisis opeens
      een 'tekort' ontstaat aan US Treasuries. Als de gehele
      wereld zich daarop stort, dan worden de rendementen snel
      0 of negatief. De Japanse JGB heeft die status nooit
      gehad.

      DS

      Verwijderen
  76. Business Class (Harry Mens) RTL7 ,onderwerp The Great Reset:


    Vanaf minuut 1 uur en 11 minuten:

    Build Back Better en het World Economic Forum


    https://www.business-class.nl/uitzendingen/2021-2022/12/uitzending-28-november-2021

    BeantwoordenVerwijderen
  77. hadewych von mises29 november 2021 om 08:52

    Heer Schmull, graag uw mening over volgend artikel:
    https://aheadoftheherd.com/the-debt-trap-part-three-a-debt-jubilee/
    Dank!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      De wereldschuld is zonder meer een heet hangijzer. Iedereen
      vermoedt, dat er daarvoor uiteindelijk een hoge prijs moet
      worden betaald. Helaas gaat dit artikel, met heel veel
      cijfers, voorbij aan de ingewikkeldheid van het probleem.

      Absolute getallen zijn weinig zinvol. Men moet die
      getallen altijd zien als deel van het totale plaatje.
      Dan blijkt, dat Amerika nog gunstig afsteekt bij
      de rest van de wereld, vanwege haar gigantische
      economie.

      Schuld verdwijnt nooit, behalve bij faillissement of
      afschrijving. Maar de schuld van de een is het bezit
      van de ander. Dus afschrijving kan leiden tot bijvoorbeeld
      lagere pensioenen. Daarom is de meeste Griekse schuld
      nooit verdwenen.

      Misschien komt er een Reset. Maar dan moet men het eens
      worden. Er bestaat nog geen wereldregering. Voorlopig
      zijn er alleen kakelende kippen, die uit zijn op hun
      eigenbelang. Ik heb sterk het idee, dat u op een gegeven
      moment wakker wordt, terwijl de economische depressie
      heeft toegeslagen en bijna iedereen opnieuw moet
      beginnen. Amerika blijft wel overeind, maar Europa en
      de rest van de wereld misschien niet. Amerika is
      tenslotte zelfvoorzienend, de rest van de wereld niet.

      DS

      Verwijderen
  78. Rt Zeberg Jensen :FRANCE'S FINANCE MIN. LE MAIRE: ONE OF THE PRIORITIES OF FRANCE'S EU PRESIDENCY WILL BE TO IMPLEMENT A DIGITAL EURO.

    Wat is uw visie over de ontwikkeling hiervan en wanneer kan dit geimplimenteerd worden?
    Is een dollarrekening mogelijk een veiliger alternatief voor het geval dat onze bankrekeningen overgezet gaan worden?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Ik zou me voorlopig maar geen zorgen maken. Een CBDC komt
      er wel, maar gaat jaren duren. Bovendien moet men eerst
      het bankwezen veiligstellen, dat 95% van het krediet (=geld)
      creeert. Maar vooral de USD, de enige echte wereldvaluta,
      heeft tenminste $ 6.600 miljard fysiek cash in omloop en
      tenminste $ 40.000 miljard, als men de deposito's meetelt.
      De invoering van een CBDC zal heel langzaam verlopen, ook al
      vanwege privacy-problemen, waarvoor wetgeving bestaat.
      De CBDC's zijn enorm 'overhyped': het kan best zijn, dat
      de burger weigert!

      https://www.cnbc.com/2021/11/11/predictions-for-future-of-money-cbdcs-stablecoins-cryptocurrency.html

      https://www.cnbc.com/2021/11/12/central-bank-digital-currencies-are-moving-slowly-but-not-in-china.html

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      BARCLAYS:A CBDC HYBRID SYSTEM ---

      the Fed could design a hybrid system. Retail accounts would be managed and operated by licensed financial services providers such as commercial banks, and the account balances – but not the transactions – would be reported to the central bank periodically. Such a system would blend the anonymity of a digital currency with the anti-money laundering and “know your customer” requirements associated with regulated bank deposits. The structure would not disintermediate commercial banks, and the Fed itself would not morph into a retail bank. From the perspective of a CBDC user, very little would change. Their accounts would still sit with banks and payments processors, who would provide familiar services.

      https://www.investmentbank.barclays.com/our-insights/should-the-federal-reserve-create-fedcoin.html

      DS

      Verwijderen
  79. Interessant! Biden, de Fed en Build Back Better alle zusammen:

    https://www.youtube.com/watch?v=KPeJS3NjLDQ

    BeantwoordenVerwijderen
  80. Interesting!!

    What can we expect as the “Financial Reset” arrives
    by Catherine Austin Fitts

    https://www.youtube.com/watch?v=zorM6XOZ13o

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  81. Geachte heer Schmull,

    Ik ben zeer benieuwd naar uw mening over Catherine Austin Fitts. Zie link van Rob hierboven en eerder geposte link van Cor hieronder

    https://www.youtube.com/watch?v=bWYgkrjRruk

    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NATASJA:

      Fitts heeft een moedige en indrukwekkende staat van dienst.
      Zij opende vele dozen van Pandora, niet zonder risico voor
      haarzelf. De meesten zouden fraude en misstanden liever
      negeren. Zij is uiterst intelligent.

      De mens is nu eenmaal niet volmaakt. De maatschappij zeker
      niet. Net zoals de dierenwereld, geldt het recht van de
      sterkste.Technologie versnelt deze ontwikkeling van 'control'.
      Manipulatie is nu veel effectiever dan vroeger. Het eindspel
      kan 'slavernij' zijn. Maar wie kan zich hieraan onttrekken?

      Een herhaling van de Crash en de economische depressie van
      1929 - 1940 is onvermijdelijk na elke 70 jaar van schulden.
      Dat betekent, dat de elite ook grote verliezen lijdt. Men
      kan hier natuurlijk een samenzwering achter zoeken, maar
      het is in de geschiedenis regelmatig gebeurd en is
      onvermijdelijk, net zoals eb en vloed. Degenen, die
      schulden hebben, verliezen hun bezit, omdat de krediet-
      gevers alle kredieten moeten intrekken, net zoals in
      de jaren '30. Is uw hypotheek afbetaald? Zo ja, dan
      mag u in uw huis blijven wonen, want prive-bezit is
      heilig, behalve in marxistische landen.

      Daarom is het goed, als iedereen individueel een beetje
      zelfvoorzienend is: genoeg blikgroente, water, en een
      moestuintje, desnoods op het balkon. Niet uitstellen!

      DS

      Verwijderen
    2. Onzin natuurlijk, wat gaan ze dan doen met die 80% aan huizen die dan onteigend worden? Zie je een grote stoelendans voor je? Of hebben de bijwerkingen van de GEN therapie tegen covid hun uitroeiende werking bewezen? En een moestuin is in Nederland gezien de ruimte die over is een mega grote utopie, ook qua weer hebben we geen Italiaans geluk zeg maar!!!

      Verwijderen
    3. @DJENNIS:

      Slechts 10% van de Nederlandse woningen is hypotheekvrij,
      tegenover 30% in Amerika en Groot-Brittannie. Hoe zeker is
      men van zijn baan of inkomen in de volgende economische
      depressie? Als de hypotheekbetaling noodgedwongen stopt,
      verliest men zijn woning (maar NIET de hypotheekschuld),
      zoals 500.000 Spanjaarden in 2009. Maar als de hypotheek-
      schuld toch wordt ingetrokken, vanwege de wankele
      situatie van de kredietgever, die dat gewoon kan doen,
      volgens de kleine lettertjes, dan verandert de woning van
      eigenaar en moet men huur betalen aan de nieuwe eigenaar,
      die het goedkoop heeft opgekocht in de veiling. Houdt
      dus met het ondenkbare rekening, als de schuldballon
      eenmaal barst. In Amerika kan men wettelijk de sleutel
      gewoon teruggeven aan de kredietgever en in een Trailer
      gaan wonen. Ruim 10 miljoen Amerikanen werden in 2008 -
      2009 hun huis uitgezet, maar verloren wel hun hypotheekschuld.

      DS

      Verwijderen
  82. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  83. Onze toekomst..... https://blog.thesilvermountain.nl/de-relatie-tussen-internet-en-edelmetaal/

    BeantwoordenVerwijderen
  84. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  85. Chinese praktijken:

    Het voorstel voor de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) geeft overheidsorganisaties én private partijen zeer ruime bevoegdheden om persoonsgegevens met elkaar te delen. Dit kan grote gevolgen hebben voor mensen die ‘op het verkeerde lijstje’ terechtkomen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept de Eerste Kamer daarom op dit wetsvoorstel in de huidige vorm niet aan te nemen.

    https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-adviseert-eerste-kamer-neem-wgs-niet-aan#:~:text=Dit%20kan%20grote%20gevolgen%20hebben,verzoek%20van%20de%20Eerste%20Kamer.

    BeantwoordenVerwijderen
  86. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  87. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  88. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  89. Humor voor het weekend...https://www.youtube.com/watch?v=qzEoBrr9gRA

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  90. Eric Mecking: De moeder van alle BUBBELS en de historie van Goud tot Bitcoin

    https://www.youtube.com/watch?v=Ph6_kpUpUV8&t=41s


    BeantwoordenVerwijderen
  91. Heer Schmull, inmiddels zijn er de nodige triljarden aan staatsschulden wereldwijd bijgekomen. In de VS staat de meter op ruim 29 triljard. Is deze schuld na de grote crash nog te hanteren?
    Ik ben benieuwd hoe u de Crash in Slowmotion zich ziet ontvouwen met de gevolgen voor onze persoonlijk opgebouwde welvaart.

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Een groot deel van de welvaart is een illusie. Aandelenkoersen
      en huizenprijzen zijn, meestal krediet-gedreven, bubbels,
      die opeens 50%+ kunnen dalen. De hoogte van de kasstroom,
      de Cash Flow, is echte welvaart, maar niet gegarandeerd.
      Amerika's schuld, als percentage van de economie, is
      veel kleiner dan vele andere belangrijke landen, terwijl
      de economie gigantisch en zelf-voorzienend is. Amerika
      heeft meer kans om te blijven bestaan dan vele andere
      landen. Als de Crash in activa plaatsvindt van 90%,
      zoals in 1929 in Wall Street, en zoals in 1989 in Japan,
      dan moet men vrezen voor het verdeelde Europa. Als
      Europa weer uitelkaar valt, dan moet het weer opnieuw
      beginnen. Europa is niet zelf-voorzienend, sterk afhankelijk
      van de wereldhandel, en heeft nog steeds duizenden
      miljarden in 'onzichtbare' NPL's, non-performing loans.

      DS

      Verwijderen
  92. Wordt EU nu echt dictatoriaal? Graag commentaar op volgende tekst (anonieme bron):
    De afgelopen periode vonden er - in alle stilte - weer de nodige alarmerende ontwikkelingen in de Europese samenleving plaats. Ontwikkelingen die een voorbode zijn voor wat we in Nederland mogen verwachten in 2022.

    Jens Weidmann - president van de Duitse Centrale Bank en vooraanstaand lid van de ECB nam ontslag op 20 oktober jl. "Om persoonlijke redenen". Maar bekend is dat hij een hele strijd heeft gevoerd met als oogmerk om de primaire doelstelling van de ECB - het tegengaan van inflatie - hoger op de agenda te krijgen. Dat is mislukt, gezien de uitspraak van Lagarde op 3 december; "wij verwachten geen renteverhogingen door te voeren in 2022".

    Ook Alexander Schallenberg - Bondskanselier van Oostenrijk voor de duur van zes weken - nam ontslag nadat hij de zeer omstreden tweegee wetgeving en vaxxinatieplicht er door had gedrukt. Ook hij vertrok "om persoonlijke redenen". Na slechts zes weken in dienst.... Geeft te denken. Dan de minister van financiën van Oostenrijk, Blumel. Hij stapte dezelfde dag op als zijn baas. "Om meer aandacht aan zijn gezin te kunnen besteden".

    Bekend is dat Schallenberg en Blumel beiden niet zo goed overweg konden met Olaf Scholz, de nieuwe Bondspresident van Duitsland vanaf 8 december a.s. Toen laatstgenoemde nog minister van financiën in Duitsland was, wilde hij - samen met Frankrijk - een nieuwe EU belastingmaatregel doordrukken waardoor het voor kleine speculanten moeilijker wordt om nog op de beurs te speculeren. Alleen echt grote(re) mondiale partijen zouden de aandelenbeurzen nog aantrekkelijk vinden. Zie https://lnkd.in/dwPT9uv4

    Scholz is een voorstander van tweegee ++, en eist vaxxinatieplicht voor alle Duitsers vanaf februari 2022, een grotere rol voor EU beleid in Duitsland, een nauwere samenwerking met Frankrijk en een meer technocratische samenleving, conform gedachtegoed van het WEF waar hij al jaren inhoudelijke bijdragen aan levert. https://lnkd.in/diBdF8De

    Met een Duitse als voorzitter van de EU en een Française als voorzitter van de ECB, kan het niet meer stuk met de mooie plannen voor uitbouw van de Duits-Franse dominantie binnen Europa in 2022. Aangezien Nederland, naast Oostenrijk, de meest trouwe bondgenoot van Duitsland is, weten we uit welke hoek de wind gaat waaien volgend jaar. Met die vaxxinatieplicht wordt het nog spannend in Nederland. Nederlanders zijn minder van bevel is bevel. Ben benieuwd of onze MP en minister van financiën ook opstappen "om persoonlijke redenen", als het volgend jaar wat spannend wordt, of als technocratie het toch gaat winnen van democratie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of de Russen gaan roet in het eten gooien Cornelis.
      Of het is weer eens een propaganda verhaal en loopt het met een sisser af.

      Verwijderen
    2. @CORNELIS VAN DEN BERG:

      De EU is geen land.Het is te vergelijken met een internationale
      organisatie, zoals de VN, Nato, WTO, ASEAN. Allemaal ondemocratisch, maar wel met regels voor de lidstaten, die
      vaak supranationaal zijn en met geen verantwoording aan
      een volksvertegenwoordiging. De EU probeert wel een
      beetje democratisch te zijn (Europees parlement en Europese
      Commissie), maar dat kan niet worden vergeleken met
      de democratie van een land, want het zijn meer een praatclub
      en 'handje-klap'. Wel zo rustig, net zoals het systeem in
      China en Rusland. De stichters hadden een marxistisch
      model voor ogen. Zelfs het EU Hof van Justitie heeft voorrang
      boven het nationale recht, wat een doorn in het oog was
      van vele Britten. Vandaar Brexit.

      Dit bevalt sommigen uitstekend, omdat het voorkomen van
      een Europese oorlog belangrijker is. Met het gevolg, dat
      de EU min of meer heeft ontwapend en schijnbaar op Amerika
      vertrouwt. Een ernstige misvattting, als Amerika
      nog isolationistischer wordt. Afghanistan wijst de weg.

      DS

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    4. @DJENNIS:

      Genoeg is genoeg. U bent niet meer welkom op dit forum. U wordt vriendelijk, doch dringend verzocht, om te verhuizen en anderen lastig te vallen. Zonder goede manieren, zal u het steeds moeilijker krijgen.

      DS

      Verwijderen
    5. Eerlijkheid was vroeger een goede manier... !

      Verwijderen
  93. Heer Schmull,

    Kathie Wood van Ark Invest.

    Zij spreek over veel zaken in dit filmpje, soms wel een beetje dubbelzinnig vind ik, zeker over de korte termijn.
    Maar ik kan haar wel volgen voor de lange termijn inzake de exponentiële groei van de high-tech bedrijven en de deflatoire gevolgen van deze nog komende high-tech innovaties.
    De omzetbedragen die zij noemt zijn wel om van de duizelen :)

    Met veel plezier lees ik uw bedenkingen hierover.

    https://www.youtube.com/watch?v=mGw4P72d7Bc

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GUENTHER:

      ARK INVEST was fenomenaal in 2020, maar in 2021 is het
      gestruikeld. Cathie Wood was de 'cheerleader' van Tech
      in deze Bullmarkt. Het ging niet om de huidige waarderingen,
      maar om de schijnbare Gouden Bergen op de lange termijn .
      ARKK lijkt te blijven instorten. Een daling van 80%+
      vanaf het hoogtepunt zit in het vat.

      Dit gebeurde ook bij de DotCom Bust van 2000 - 2002, toen
      Henry Blodget, analist bij Merrill Lynch, de 'cheerleader'
      was en door de media voortdurend werd opgehemeld.
      Uiteindelijk kwamen er verliezen uit de bus van 80 tot 90%,
      terwijl vele van de favoriete aandelen gewoon verdwenen.
      Dat is het probleem met een Beursmanie. Het is voornamelijk
      Psychologie en geen werkelijkheid. Wie kan nu stellen,
      dat een fonds, dat 150 maal de omzet staat, koopwaardig
      is? Over enige tijd, praat niemand meer over Cathie Wood,
      net zoals iedereen Henry Blodget allang heeft vergeten.

      DS

      Verwijderen
  94. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen