Translate

zondag 5 december 2021

ONTROOSTBAAR: VAN INFLATIE (TOT ZIENS!) NAAR DEFLATIE

ONTROOSTBAAR: VAN INFLATIE (TOT ZIENS!) NAAR DEFLATIE

Zodra de opgeblazen, kunstmatige ballon in activa, zoals aandelen, grondstoffen en onroerend goed, ontploft, volgt een periode, die overeenkomt met 1929 tot 1932, met prijsdalingen van 90% in de komende paar jaar. Dat wordt pas de echte Grote Reset. De Grote Reset naar Deflatie. De huidige illusoire welvaart verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het duurde destijds 24 jaar, in 1953, voordat de beurskoersen het niveau van 1929 weer terugzagen. Hetzelfde overkwam Japan vanaf 1989. Na een daling van 75% in de daarop volgende 13 jaar, volgde eindelijk een herstel, maar de NIKKEI 225 staat nu, 30 jaar later, nog steeds 25% lager dan in 1989. Ook de Japanse huizenprijzen staan nu nog gemiddeld 40% lager dan in 1989. Een irrationale juichstemming op de top van een marktcyclus is altijd een teken van het eindspel.


(ADVISORPERSPECTIVES): DE GROOTSTE BUBBEL IN BEURSKOERSEN OOIT, GEBOUWD OP HET DRIJFZAND VAN EXTREEM HOOG EFFECTENKREDIET EN VAN 'ER IS GEEN ALTERNATIEF' (TINA: THERE IS NO ALTERNATIVE). ER ZAL WEL IETS GEBEUREN (HOGERE RENTE? RECESSIE? OORLOG? EEN SCHIJNBAAR EINDELOZE EPIDEMIE?), WAARDOOR DEZE DURE MARKT ERNSTIG STRUIKELT.

(RUSSELL 3000 INDEX OF GROWTH STOCKS): 65% VAN DE BEDRIJVEN MAKEN VERLIES. MEN KAN DE MARKT EEN TIJDLANG IETS WIJSMAKEN, TOTDAT HET SPROOKJE NIET UITKOMT.

Luister naar wat de markt van US Treasuries, de meest gehate beleggingsklasse, met de hoogste 'short'-posities ooit (verkocht zonder die in bezit te hebben, met een potentieele indekking, als die niet in waarde dalen), ons te vertellen heeft. Dit is het fundament van het internationale monetaire systeem (zonder Treasuries als onderpand, geen krediet) en de markt voor het Grote Slimme Geld. Men krijgt 100% van de inleg terug op de afloopdatum en de staat heeft de macht van belastingheffing, een bedrijf niet. Daarom is het veilig. Er kan dus nooit sprake zijn van een 'bubbel'. Andere markten, zoals die van aandelen, grondstoffen en onroerend goed, hebben die garantie niet. Men moet maar afwachten, wat 'de gek ervoor geeft'. Die markten hebben wel regelmatig speculatieve bubbels, die af en toe barsten. Om maar te zwijgen over Bitcoin, die een geheime oorspronkelijke maker heeft (CIA?) en opvallende gelijkenis vertoont met een grootschalig Ponzi-schema. Pas op! Van de ene op de andere dag kan de handel stoppen, als het vertrouwen, om welke reden dan ook, vervliegt.

(Bloomberg)(Dec. '21): HET DALENDE RENDEMENT VAN DE 10-JARIGE US TREASURY, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING. DEZE 40-JARIGE DALENDE TREND IS NOG VOLLEDIG IN TACT, ONDANKS ALLE SPOOKVERHALEN OVER INFLATIE.

Dalende rentes en dalende obligatierendementen zijn voortekenen van een zwakker economisch klimaat. Een afvlakkende rendementscurve, waarbij het rendement van korte obligaties neigt naar dat van langere obligaties, is een waarschuwing, dat economische groei zal verminderen. Rente- en rendementsstijging, plus een steile rendementscurve, waarbij het langetermijnrendement hoger is dan het kortetermijnrendement, voorspellen een economie, die juist kiplekker wordt. Dat laatste heeft het al enige tijd laten afweten, ondanks de gigantische stimuleringsmaatregelen. 

Men kan het paard naar het water brengen, maar niet dwingen om te drinken. De beleidsmakers zullen in de komende jaren ontroostbaar worden, als de, met excessieve schuld beladen, wereldeconomie, toch verslechtert. Weer een economisch herstel, dat tot ontsporing gedoemd is. In Augustus j.l. voorspelden de meeste economen een Amerikaanse economische groei in 2022 van 7.85% (Bloomberg). Amper 5 maanden later, is die schatting meer dan gehalveerd. Het wordt steeds duidelijker, dat een jaarlijkse economische groei van niet meer dan 1% in de komende 10 jaar in het vat zit.

OOK HET RENDEMENT VAN DE 30-JARIGE US TREASURY DAALT AL 40 JAAR, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING.



(FACTSET)(1 DECEMBER, 2021): HET RENDEMENT VAN DE 30-JARIGE US TREASURY LIJKT NU NAAR BENEDEN TE ZIJN DOORGEBROKEN, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING, IN TEGENSTELLING TOT DE ALGEMENE VERWACHTING. DIT IS ZONDER MEER HET VEILIGST IN EEN TIJD VAN DEFLATIE. HET RENDEMENT VAN STAATSLENINGEN VAN DE ANDERE ONTWIKKELDE LANDEN IS VEEL LAGER OF NEGATIEF. DAAROM TREKKEN US TREASURIES HET INTERNATIONALE GROTE GELD AAN, NET ZOALS STROOP OP EEN BOOM VLIEGEN AANLOKT.

Opvallend is, dat de termijnmarkt ('forward market') in Eurodollar Futures, verreweg het grootste futurescontract, nu opeens rekening houdt met een rentedaling, geen rentestijging. Eurodollar Futures zijn, op rente gebaseerde, Financieele Futures, op deposito's bij banken, buiten Amerika. Deze Futures worden nu 'omgekeerd' (inversion) verhandeld, wat betekent, dat de markt rekening houdt met deflatie, niet inflatie. Dit is een opzienbarende ontwikkeling! Deze Futures bevestigen de boodschap van de afvlakkende rendementscurve bij de US Treasury markt: de economie van 2022 wordt veel zwakker dan de algemene mening tot nu toe geloofde.

(N.B.: EURODOLLARS en EURODOLLARFUTURES moeten niet verward worden met de EUR/USD FX of met EURO FX FUTURES: EURODOLLARS zijn Dollars bij banken buiten Amerika (off-shore) en buiten de jurisdictie van de Amerikaanse Federal Reserve. Ontstaan na het Marshall Plan van 1948 in Europa, bestaan Eurodollardeposito's nu bij banken overal ter wereld, buiten Amerika, en hebben meestal een wat hogere rente dan 'gewone' Dollars. EURODOLLARFUTURES worden verhandeld op de CME)

 
(ALHAMBRA): DE GROOTSTE MARKT VAN FINANCIEELE FUTURES, DE EURODOLLAR FUTURES, VOORSPELT NU, DAT, IN DE NABIJE TOEKOMST, DEFLATIE WAARSCHIJNLIJKER WORDT DAN INFLATIE. DIT IS IN HET VERLEDEN EEN HELE BETROUWBARE INDICATOR GEBLEKEN. OM STIL VAN TE WORDEN!


https://alhambrapartners.com/2021/12/01/this-is-a-big-one-no-its-not-clickbait/


Geen wonder, dat de excessieve wereldschuld met torenhoge en hachelijke hefbomen, de oorzaak is van de laagste economische groei in 70 jaar. De huidige financieringslasten lijken nu weliswaar bescheiden, maar 'te veel' schuld is een rode vlag, die het vertrouwen ondermijnt. In de Griekse mythologie, had de hoogmoedige Sisyphus de Goden tegen zich in het harnas gejaagd en hij was daarom gedoemd om eeuwig een rots de berg op te duwen. Telkens als deze naar beneden rolde, moest hij opnieuw beginnen. Een absurde en oneindige situatie. Net zoals de wereldschuld, die, op een gegeven moment, bij een hoog percentage van de totale economie, tot negatieve economische groei leidt. 

DE TOTALE SCHULD VAN NEDERLAND, ALS PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE, IS TWEEMAAL ZO HOOG ALS DIE VAN AMERIKA, DANKZIJ ALLE TOPHYPOTHEKEN. ALS DAT MAAR GOED AFLOOPT! VOORLOPIG HEEFT NEDERLAND RUIME PENSIOENBESPARINGEN, MITS DE EUROPESE UNIE BESLUIT OM DIE AF TE PAKKEN.




NEGATIEVE economische groei? Dat is het ogenblik, dat bijna iedereen alles verliest en opnieuw moet beginnen. Bent u al schuldenvrij? Niet uitstellen! Want uw kredietgever is in de volgende 'echte' crisis wellicht gedwongen om het onderpand op te eisen. Dan blijkt, dat uw 'eigen' huis een tikkende tijdbom is. Als u geluk hebt, mag u uw 'eigen' huis huren van institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen, verzekeraars en Private Equity), die reikhalzend uitkijken naar de jaarlijkse huurverhoging. Ruim 25% van alle Amerikaanse huizentransacties in 2021 waren al voor rekening van die grote instituten.



(Bloomberg): DE AFVLAKKENDE RENDEMENTSCURVE, EEN VOORTEKEN VAN EEN ZWAKKERE ECONOMIE, HEEFT ZICH NU DRAMATISCH VERSNELD. HET RENDEMENT VAN DE KORTE TREASURY (2-JAARS) STEEG EN DAT VAN DE 10-JARIGE TREASURY DAALDE ONLANGS FLINK. DEFLATIE IN AANTOCHT?

De wereld heeft een structureel overaanbod. Er is 'te veel van alles'. De tijdelijke tekorten zijn ontstaan door de vloedgolf, de Tsunami, van geld van de kant van Centrale Banken en van de overheden (geleend 'helikoptergeld') om de Pandemie op te vangen, niet doordat productie opeens was stopgezet. Elk tekort draagt de kiem in zich van overproductie. In het begin van de jaren '20 en '70, toen er gierende inflatie was van 15% tot 20%, werden er enorme, vooral 'verborgen', voorraden opgebouwd om de prijsstijgingen voor te zijn. Maar in 1922 en in 1974 was de vraag opeens weggevallen en er volgde een kolossale economische klap. Reken maar, dat de wereld in 2022 weer te maken krijgt met overproductie en tegenvallende vraag, vooral na alle Kerstcadeautjes. De productie van computerchips, bijvoorbeeld, stijgt nu al zienderogen. De kans op een wereldrecessie is volgend jaar levensgroot. Extreme financieele hefbomen ('leverage on leverage'), zoals die van tegenwoordig, hebben in het verleden altijd een instorting tot gevolg gehad.



(REAL INVESTMENT ADVICE): TELKENS ALS DE RENTE MOET WORDEN VERHOOGD, VANWEGE INFLATOIRE DRUK, VOLGT ER EEN BEURSCRISIS. DE VOLGENDE KOMT NU OP ONS AF. MAAR DOOR HET REUSACHTIGE SCHULDENMONSTER, IS ER DIT KEER MAAR EEN KLEINE RENTESTIJGING VOOR NODIG OM EEN 'ZACHTE' LANDING UIT TE SLUITEN. DAT GAAT PIJN DOEN.

(REAL INVESTMENT ADVICE): DE FEDERAL FUNDS RATE IS DE RENTE, DIE FINANCIEELE INSTELLINGEN AAN ELKAAR BEREKENEN VOOR LENINGEN, ZONDER ONDERPAND. DIE RENTE WORDT BEPAALD DOOR DE FEDERAL RESERVE OPEN MARKET COMMITTEE (FOMC).

Uit bovenstaande afbeelding blijkt, dat de Federal Funds rate, aangepast aan het effect van de monetaire kwantitatieve verruiming (Quantitative Easing - QE), MINUS 5% is en zelfs nog negatiever, aangepast aan de inflatie. Een paradijs voor de kredietnemer, al 10 jaar lang! Maar dat gaat nu veranderen, onder druk van de hogere inflatie. Krediet is niets anders, dan het naar voren halen van toekomstige consumptiebestedingen. Als die toekomstige bestedingen niet tijdig worden 'vervangen', volgt er een economische stagnatie en malaise.

Even het geheugen verfrissen: op 20 April, 2020, daalde de olieprijs (West Texas Intermediate - WTI) van $ 17.85 naar MINUS $ 37.63. De grondstoffensector wordt, historisch gezien, gekenmerkt door ongekende pieken en dalen ('boom/bust'). Sinds 1774, zijn de grondstoffenprijzen, na aftrek van inflatie, alleen maar gedaald, met tijdelijke onderbrekingen. Dat komt, omdat men, in een hausse, vaak het gezonde verstand verliest en teveel produceert. Af en toe wordt de markt beheerst door enkele spelers, die denken de prijs te kunnen manipuleren, maar de natuur is veel sterker en die geeft uiteindelijk de doorslag.


(REAL INVESTMENT ADVICE)(VELOCITY M2 MONEY STOCK): DE OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD (VELOCITY), OFTEWEL HET AANTAL MALEN, DAT HET GELD VAN EIGENAAR VERWISSELT, DAALT AL SINDS 1997 (24 JAAR) EN IS HET LAAGST IN RUIM 60 JAAR. DAT BETEKENT, DAT MEN STEEDS VOORZICHTIGER WORDT MET BESTEDINGEN. MEN SPAART, OMDAT MEN BEZORGD IS OVER DE TOEKOMST, OOK AL OMDAT DE VERGRIJZING VERSNELT.




(REAL INVESTMENT ADVICE)(M2 MONEY STOCK): DE STIJGING VAN DE GELDHOEVEELHEID, VOORAL VANWEGE DE PANDEMIE, IS EXPONENTIEEL HOGER GEWORDEN, MAAR WORDT GEHEEL TENIET GEDAAN DOOR DE INSTORTING VAN BOVENGENOEMDE OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD (VELOCITY). DAAROM BLIJFT GELD EEN 'KOUDE' EN WORDT HET GEEN 'HETE' AARDAPPEL. NET ZOALS IN JAPAN IN DE LAATSTE 30 JAAR.

Staat men voor een gesloten deur? Is er niemand thuis? Geld doet meestal alle deuren open. Anders zou men ontroostbaar kunnen worden. Waar een wil is, is een weg. Waar geen wil is, is er wel een omweg. Waar onwil is, is er altijd wel een uitweg. Dat is de wijsheid van een doorzetter. Volharding en doorzettingsvermogen zijn de belangrijkste kwaliteiten voor degenen, die alles verliezen en opnieuw moeten beginnen. Als inflatie opeens omslaat in deflatie en men ontroostbaar zou kunnen worden, dan is dat nog geen ramp. Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden, dat hij vreest. Kortom, blijf in beweging en blijf bezig, want rust roest. Focus op wat wel goed gaat en meevalt. Want dan kan men weer verder. Het leven is vol van onverwachte wonderen.


'THE RED DOOR' (MARK EDWARDS). HET RAADSELACHTIGE LEVEN IS VAAK ONWERKELIJK EN FASCINEREND.

Velen zullen ontroostbaar en overstuur worden, als inflatie ooit omslaat in deflatie. Deflatie? Wat is dat? Een daling van het algemeen prijspeil? Deflatie volgt, als een opgeblazen luchtballon, zoals die in aandelen, grondstoffen en onroerend goed, uit elkaar spat. Of als de burgerij voorzichtig blijft en doorgaat met sparen, zoals in Japan, in de afgelopen 30 jaar. Of als het geboortecijfer, wat 50% is gedaald in de laatste 60 jaar en nu zelfs lager staat dan 90 jaar (!) geleden, maar blijft teruglopen, ver onder het vervangingspercentage van de bevolking. Of als de terugkeer naar het normale leven een illusie wordt, ondanks of juist dankzij de, al of niet gedwongen, massa-vaccinatie tegen COVID, wat de groepsimmuniteit zou kunnen uitstellen, vanwege 'anti-body dependency enhancement', ADE, een niet ongewoon verschijnsel bij alle vaccinaties:

https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-safety/antibody-dependent-enhancement-and-vaccines


(LONGVIEW): WEEK 44, 2021: REEDS 36% VAN DE ZIEKENHUISOPNAMES IN DUITSLAND KOMEN VOOR REKENING VAN DEGENEN, DIE VOLLEDIG ZIJN GEVACCINEERD. SPEELT 'ADE' EEN ROL?



Ondertussen blijft de omloopsnelheid van het geld (Velocity) in de ontwikkelde landen instorten. Geld blijft een 'koude aardappel', ondanks de gigantische monetaire en fiscale maatregelen van de autoriteiten. Dat komt, omdat alleen de burgers zelf, niet de autoriteiten, geld kunnen omtoveren tot een 'hete aardappel', zoals in Zimbabwe of Venezuela, waar 'echt' geld 'uit het niets' gedrukt wordt in plaats van een activa-ruil ('asset swap' oftewel Quantitative Easing - QE), zoals in de meeste landen, aangesloten bij de Bank of International Settlements (BIS). Als er 'echt' geld wordt 'gedrukt', dan slaat de burger natuurlijk meteen op de vlucht. Geld verliest dan haar functie als ruilmiddel en ruilhandel volgt.


(ZIMBABWE): TRILJOENEN! MOOI BEHANGPAPIER.

U.S. DOLLAR INDEX (DXY): ZIT WEER IN DE LIFT.


(U.S. DOLLAR INDEX - DXY): DE AMERIKAANSE DOLLAR STIJGT AL SINDS 2008 (13 JAAR). DIT IS DE RESERVEMUNT VAN DE WERELD. DAAROM LUIDT DE MEESTE WERELDSCHULD OOK IN DOLLARS. DE MEESTE FINANCIEELE TRANSACTIES VINDEN IN DOLLARS PLAATS. 42 VAN DE 45 BELANGRIJKSTE GRONDSTOFFEN WORDEN UITSLUITEND IN DOLLARS VERHANDELD. ALS DE MONETAIRE TEUGELS WORDEN AANGETROKKEN DOOR DE AMERIKAANSE FEDERAL RESERVE ('VERKRAPPING'), DAN ZIJN ER OPEENS MINDER DOLLARS BESCHIKBAAR. DIT ONDERSTEUNT DE DOLLAR NOG MEER ALS VEILIGE HAVEN. HET PERCENTAGE VAN DE INTERNATIONALE RESERVES IN DOLLARS IS, ONDANKS ALLES, AL 40 JAAR VRIJ STABIEL GEBLEVEN (60%). 96% VAN ALLE VALUTA'S IN DE WERELD DEVALUEERDEN IN 2021 TEGENOVER DE AMERIKAANSE DOLLAR.

Amerika heeft weliswaar een betalingsbalanstekort, maar de invloed daarvan op de Dollar is beperkt. Als er geen betalingsbalanstekort zou zijn voor een land met de wereldreservemunt, dan zou de wereldeconomie instorten. Die instorting zou onvermijdelijk worden, zodra dat tekort omslaat in een betalingsbalansoverschot, vanwege de vlucht van het internationale kapitaal naar Amerika, als veilige haven, of bij toenemende handelsbelemmeringen. Het daarop volgend internationale tekort aan Dollars, zou een economische crisis, met deviezencontroles, kunnen veroorzaken, net zoals in de jaren '30. Een hogere Dollar gaat meestal, maar niet altijd, gepaard met een lagere prijs voor de edele metalen.

DE GOUDPRIJS (IN USD) IN 2020 EN 2021:



(LAPOINTE)(4 December, 2021): DE TREND IN DE GOUDPRIJS ($ 1782.00) IS NOG NAAR BENEDEN GERICHT EN LIJKT EERST DE WEERSTAND VAN $ 1680 TE GAAN TESTEN. AFGEWACHT MOET WORDEN OF DIE WEERSTAND SUCCESVOL IS.

DE LANGE TERMIJN TREND VAN DE GOUDPRIJS (BARCHART.COM) ZIET ER GERUSTSTELLENDER UIT:




DE ZILVERPRIJS (IN USD) IN 2019, 2020 EN 2021:


(LAPOINTE)(4 December, 2021): OOK DE ZILVERPRIJS IS NOG NAAR BENEDEN GERICHT EN KAN DE WEERSTAND VAN $ 18.00 TESTEN. AFGEWACHT MOET WORDEN, OF DIE WEERSTAND SUCCESVOL IS.

De edele metalen moeten beschouwd worden als een verzekering tegen het ondenkbare. Als de Eurozone ooit uitelkaar valt, vanwege de verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa, kan hyperinflatie het gevolg zijn. Net zoals de hyperinflatie, na het uiteenvallen van Joegoslavie in het begin van de jaren '90, vanwege de verschillen tussen Servie en de andere regio's.Toen Duitsland de herstelbetalingen van de Eerste Wereldoorlog niet meer kon opbrengen, volgde de hyperinflatie van 1923. De wisselkoers van de Mark tegenover 1 Dollar was op een gegeven moment 1000 miljard:




(DAN OLIVER CHART): NAARMATE MEER LANDEN INSTABIELER WORDEN, VANWEGE DE VOLGENDE ECONOMISCHE CRISIS, ZAL DE ROL VAN GOUD EN DOLLAR ALLEEN MAAR BELANGRIJKER WORDEN.




Elk verlies heeft tijd nodig om verwerkt te worden. Soms blijft men achter met een gebroken hart en is ontroostbaar. Een schijnbaar wanhopige situatie, als een verlies leidt tot pijn en verdriet voor altijd. Gelukkig gaat het leven meestal toch verder. Het is een kwestie van vallen en opstaan. De toekomst krijgt weer kans, zodra men in staat is om vooruit te kijken. Dat valt niet mee!


Poesje MiauMiau (17 jaar oud), heengegaan op 29 September, 2021, was de onvoorwaardelijke steun, toeverlaat en partner van ondergetekende, gedurende de afgelopen 13 jaar. Zij was een meesteres in de kunst van 'kalm blijven en doorgaan' ('keeping calm and carrying on'), een typisch Engelse uitdrukking. Niets doet meer pijn, dan zo'n afscheid. Ondergetekende heeft er nog steeds een bloedend hart aan overgehouden. Men wordt, voor onbepaalde tijd, ontroostbaar.

DE WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO) HEEFT, PER 5 DECEMBER, 2021, NOG GEEN STERFGEVALLEN DOOR OMICRON, WELKE RONDWAART IN TENMINSTE 42 LANDEN, KUNNEN CONSTATEREN.

MEDEDELING:

COMMENTAREN ZIJN PER HEDEN UITGESCHAKELD.

BLOG-LEDEN KUNNEN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2022 of later. Een epidemie duurt meestal vele jaren en reizen is een heel gedoe.

Aan een ieder een goede gezondheid en een Goed Uiteinde toegewenst! Ondergetekende is vandaag 78 jaar geworden (Sinterklaascadeau) en kijkt uit, met een beetje geluk, naar nog vele gezonde jaren. Tot zover is alles uitstekend. Geen medicijnen en geen wandelstok.

DIEDERIK SCHMULL, 5 December, 2021, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.


226 opmerkingen:

  1. Heer Schmull, van harte en nog vele gezonde jaren toegewenst, dank voor de verhelderende informatie! Mvg Jon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Heer Schmull'

    Nog van harte gefeliciteerd.

    U heeft weer een leerzaam stuk geschreven.


    Een huisdier is een rijk bezit.
    Ze laten je nooit in de steek en blijven je altijd trouw. Wat er ook gebeurt.
    Een huisdier maakt geen onderscheid.

    Mvg

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Proficiat met de verjaardag maar dan toch vooral hopen en wensen dat er nog vele jaren mogen volgen want wat geweest is , is geweest. De vriendelijke bejegeningen zijn uiteraard wel goed bedoeld maar tegelijk (zeker als je al wat ouder wordt) fluistert er een duiveltje in het oor dat je wel wat gas mag terugnemen (elke verjaardag is een stilstand), dat de top (bijna) bereikt is of dat je stilaan de 'tegoed jaren' mag gaan uitrekenen. Panta rhei , alles stroomt en verandert altijd is wat dat betreft veel geruststellender... mvg HVC

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HVC:

      Zodra men opgeeft, is de strijd verloren. Zolang men maar
      uitkijkt naar wat de toekomst nog kan brengen, is er kans,
      dat de schepper ervoor zorgt, dat het leven door kan gaan.
      Mensen, zoals de, net overleden, Bob Dole (98) en de, nog in
      leven zijnde, Jimmy Carter (97), geven mij inspiratie. Maar
      geluk speelt natuurlijk een grote rol.

      DS

      Verwijderen
  4. En we gooien er meteen nog een vraagje bovenop , kwestie van niet te lang stil te staan ��... rente zal sowieso wat moeten bewegen nalv hogere levenskosten maar wschl slechts heel weinig gezien de schuldenberg.
    Maar bedoelt u dan vooral de kortetermijnrente ( instrument dat de ECB /FED kan manipuleren want kunnen weinig doen aan de langetermijnrente, dacht ik toch...) of denkt u dat de langetermijnrente ook aan een opwaartse beweging toe is ? Dit kan van belang zijn als er voor hypotheken gekozen moet worden tussen variabele of vaste rente.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De 40-jarige neergaande trend in de lange termijn rente blijft in tact, omdat economische groei en inflatie steeds zullen verminderen. Daarom blijft de 30-jarige US Treasury, de winnaar
      van de laatste 40 jaar, de winnaar voor de komende jaren,
      zover het oog reikt. Zie de Lange JGB van Japan. Met onderbrekingen.

      DS

      Verwijderen
  5. Geachte heer Schmull,

    Alsnog van harte gefeliciteerd en nog vele jaren in goede gezondheid gewenst.

    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Van harte heer Schmull, alle goeds gewenst!

    Mijndert

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heer Schmull, van harte gefeliciteerd .Het verlies van een huisdier voelt heel intens ,maar het schijnt een stuk te helpen wanneer u weer
    een nieuwe kat neemt. Uiteraard zal dit dier nooit een volledige vervanging zijn maar zoals bekend , het verzorgen van een huisdier
    geeft u veel plezier en een doel om voor te zorgen. Oudere mensen met zelfs alleen een kanarie blijven langer gezond want voor zo'n diertje zetten ze in de winter de verwarming voldoende hoog.
    En dan kunnen wij ook nog lang genieten van uw columns :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Veel dank. Maar ik ben nog niet zover. De scratch towers en
      het speelgoed blijven voorlopig onaangetast als aandenken.
      Wie weet.

      DS

      Verwijderen
  8. @D Ik zie voor juni '25 bvb nog altijd een gans stuk hogere EURUSD dan voor sep '24 bvb. Ik snap niet dat jij spreekt van inverse handel daar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De EUR/USD of Euro FX Futures hebben niets te maken met Eurodollars. Eurodollars zijn dollar-deposito's bij banken
      buiten Amerika en buiten de Amerikaanse bankregels en
      hebben meestal een hogere rente dan Dollars binnen Amerika.
      Eurodollar futures worden verhandeld bij de CME.

      https://www.investopedia.com/articles/active-trading/012214/introduction-trading-eurodollar-futures.asp

      DS

      Verwijderen
  9. Proficiat met uw 78e verjaardag, mijnheer Schmull en sterkte met de verwerking van uw verlies van MiauMiau!

    Nog wel een vraag over uw nieuwe blog. Wat vind u van de onder deze link gerapporteerde inflatiecijfers?
    http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      SHADOWSTATS voorspelt al ruim 10 jaar lang hyperinflatie.
      Maar zij manipuleren de cijfers:

      Do you see how the Shadowstats index line in blue and the red CPI have precisely the same shape? Go ahead—trace out the dips of each. They are mirrored. As I noted back in 2013 (https://www.google.co.uk/amp/s/azizonomics.com/2013/06/01/the-trouble-with-shadowstats/amp/) the only difference is that the Shadowstats line is being transposed upward. Essentially they are taking the official CPI data, adding a series of arbitrary constants and saying that the higher rate is the actual inflation rate (In fact Matt Darling of the Niskanen Center and others have noted that by simply adding a constant and a linear time trend, you can exactly reproduce Shadowstats’ numbers). They are not using any kind of pre-1990s inflation methodology at all. Their only “contribution”is a caveman-like grunt that inflation is higher. Why did they pick this series of arbitrary constants to add to the official data? No detailed explanation is given in the graph, nor in their vintage 1990s-style wall-of-text website.

      https://noahpinion.substack.com/p/inflation-is-up-but-the-inflation

      DS

      Verwijderen
    2. Dank u. Dan is dat cave-man geluid ook weer ontzenuwd ;)

      Verwijderen
  10. Hartelijk gefeliciteerd met uw 78e verjaardag, meneer Schmull.

    Wat een prachtige foto's van MauiMaui.

    Echt een engeltje met dat lieve mooie koppie.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hartelijk gefeliciteerd met uw 78ste verjaardag, Diederik.
    Groeten
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Eveneens van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. Ik wens u verder nog een mooi en gezond leven toe. En dat we allemaal nog lang mogen genieten van uw uitstekende columns!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Beste DS,
    Wat denkt u over het onderstaande artikel?
    https://alt-market.us/mainstream-economists-are-struggling-to-hide-the-incoming-economic-collapse/

    Mvg,Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Probleem is, met dit soort artikelen, dat het alternatieve
      scenario, zonder de interventies van de Centrale Banken,
      onherroepelijk geleid zou hebben tot een economische
      depressie. Maar die economische depressie is inderdaad slechts uitgesteld. Ook zonder Centrale Banken, zoals in de
      19de eeuw, beleefde de wereld regelmatige Crashes en
      Depressies, als eenmaal de schulden extreem hoog waren.
      Opeens vervliegt dan het algemene vertrouwen en moet er
      gedwongen schuldsanering plaatsvinden. Idealisten dromen
      van een 'zachte' landing. Zoiets is in de praktijk bijna
      onmogelijk. Helaas komt er een economische en politieke
      aardverschuiving en de vraag is, wie dan overleeft.

      Zelfvoorzienend Amerika heeft de beste kansen. Een staat
      van beleg heeft in Amerika de minste kans. In andere
      landen, behalve Engeland, zijn dictaturen in het verleden
      heel gewoon geweest. Vooral in China en Rusland. Daarom
      is het eigen bezit in Amerika veel heiliger dan elders.

      DS

      Verwijderen
  14. Van harte proficiat! Nog vele jaren in goede gezondheid toegewenst.

    De signalen staan dus op rood vwb econ. groei in 2022 en daarmee deflatie ipv inflatie.

    Waarom heb ik dan het gevoel dat er overal een schaarste heerst - bedoeld dan wel onbedoeld - wat de prijzen opjaagt.

    DutchCaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      De huidige schaarste en prijsstijgingen zijn de laatste
      stuiptrekkingen van teveel geld, dat goederen achterna
      heeft gejaagd. Want meteen wordt er teveel geproduceerd.
      Onlangs zijn o.a. de prijzen van kolen en ijzererts ingestort.
      Als Kerstmis voorbij is, dan dalen de consumentenprijzen
      weer. Zelfs de Baltic Dry Index (BDI) is ingestort. Elke
      te hoge prijs stopt de vraag of leidt tot overschot.

      DS

      Verwijderen
    2. Ook nog van harte. Overigens herstelt de BDI al weer behoorlijk:

      https://tradingeconomics.com/commodity/baltic

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      De BDI had een hoogtepunt van 11793 in 2008. De stand is nu
      3343. Dat is veel hoger dan in 2016 (290!), maar voorlopig
      lijkt dit weer een tijdelijke stuiptrekking in een neer-
      gaande markt op lange termijn. In de volgende crisis,
      is de BDI misschien wel Negatief: je wordt dan betaald
      voor het verschepen van je Cargo, net zoals de Olieprijs
      begin 2020.

      https://tradingeconomics.com/commodity/baltic

      DS

      Verwijderen
  15. Ik had u al een keer een vraag gesteld over de hoge rente op stable coins. Vond nu dit stuk.
    Lijk me wel aanemelijk als er een tekort aan geld is en de yields zo hoog zijn.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-27/crypto-shadow-banking-explained-and-why-12-yields-are-common

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @TIMO:

      Er is alleen een tekort aan krediet voor degenen, die Crypto
      willen kopen voor een 'Carry Trade' (arbitrage tussen Cash &
      Future), want gewone banken vinden het te riskant. Dus die
      hoge 'rendementen' zijn te danken aan riskante arbitrage,
      waar de spelers tegenpartij-risico met elkaar lopen.

      Het is nog steeds te mooi om waar te zijn. Men kan nog
      steeds alles verliezen in deze cowboy-handel.

      Ondertussen is TETHER bezig om Bitcoin te vernietigen:

      The price of Bitcoin has been wildly inflated by Tether purchases, and the Tether company has so far created over $70 billion in Tether coins. They are supposed to have $70 billion in dollar deposits to back it up, but they don’t. And since it’s entirely unregulated, they technically don’t have to submit to any accounting and can simply “claim” to have whatever deposits they want.

      https://www.naturalnews.com/2021-12-07-decoded-the-globalist-plan-to-destroy-bitcoin-and-the-defi-crypto-ecosystem.html

      DS

      Verwijderen
    2. Zoals in het stukje staat lijkt een Carry trade bijna risicoloos. Is niet het enige risico dat degene die de future verhandelt failliet gaat? En dat zou dan de CME group zijn. De grootste derivaten marktplaats. Mochten die failliet gaan dan gaat er wel meer kapot dan bitcoin lijkt mij.

      Verwijderen
    3. @TIMO:

      Het tegenpartij-risico is de ongereguleerde Crypto Exchange.

      Verder:

      Risks: a) Potential inability to withdraw all your profits at once (i.e. you might make $20k or $50k and need 15 days to withdraw the money).
      b) Credibility of platform (crypto platforms are not regulated and you’ll need to go with a platform that will not blow up if cryptocurrencies crash)
      c) Explosion of spread (i.e. from 4% to go to 20%, hence requiring more collateral).
      Risks (b) and (c) may be substantially mitigated if investors stick to well-know cryptos (think Bitcoin and Ethereum only) and they post almost full collateral, i.e. 97%-98%.

      History proves that such conditions never carry on perpetually, hence we can see how these spreads may be shrinking going forward, but in the meantime we see this as a rare opportunity for attractive returns, and a major trade that will surely leave its footprint in the cryptocurrency universe.

      https://www.km3am.com/2021/05/17/crypto-cash-carry-trade/

      DS

      Verwijderen
    4. @TIMO:

      In aanvulling tot het bovenstaande:

      One survey of 16 platforms in March found that only four were subject to “significant” rules related to trading. Exchange activity primarily takes place in offshore jurisdictions. Binance, with no formal head office, is described as being “everywhere and nowhere.” Theft, fraud and hacks are rife.

      It’s time for investors to question whether they’ve allowed the Fear Of Missing Out to take over. “The legal risk of posting funds within much of this ecosystem cannot be understated,” warns Martin Finnegan, partner at Punter Southall Law. While a regulated venue like the Chicago Mercantile Exchange is designed to guarantee terms of trade and eliminate counterparty, settlement and default risk, unregulated crypto venues have more conflicted roles combining brokerage, safekeeping and lending. Trade association FIA has said that a “significant” amount of activity on unregulated platforms could be wash trading and that basic market data can’t be trusted.

      Archax, a London-based exchange that it says is regulated by the U.K. FCA as a multilateral trading facility, plans to launch in January. Swarm describes itself as the first DeFi platform supervised by Germany’s BaFin. Binance and FTX are investing in regulated platforms; they’ve both shelved some products.

      https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2021-12-10/crypto-start-ups-reap-rewards-of-wall-street-s-fomo?srnd=premium-europe

      DS

      Verwijderen
  16. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/09/langdurige-inflatie-drijft-turken-in-armoede-a4068362
    Is Turkije het voorland vd EU? Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Na de mislukte Coup van 2016, is de situatie in Turkije
      compliceerd en is Erdogan waarschijnlijk minder toerekenings-
      vatbaar:

      https://warontherocks.com/2021/11/symphony-of-destruction-how-the-akp-is-undermining-turkeys-institutions/

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Turkije leent voornamelijk Dollars voor haar financierings-
      behoefte. Telkens als de Dollar stijgt, al 13 jaar lang -
      met onderbrekingen - doet dat pijn. Brazilie, Zuid-Afrika
      en India kunnen in hun eigen valuta lenen, zolang er
      nog buitenlandse instromingen zijn van kapitaal. Verder is
      Turkije een van de 142 landen, die bij China in het krijt
      staan, vanwege Belt & Road infrastructuur projecten,
      die beschouwd worden als 'witte olifanten'. Dus de enige
      manier voor Turkije om faillissement te voorkomen is
      iedereen tegen elkaar uit te spelen.

      DS

      Verwijderen
  17. Jeffrey P. Snider
    @JeffSnider_AIP

    When the UST yield curve inverts, recession warning. What about when the Euro$ futures curve inverts? That's a warning too; a monetary Red Alert for the entire world economy. On December 1st the Euro$ curve inverted. Welcome to Hades.

    Dit is een retweet van u. Wilt u deze inversie nader toelichten waarom dit zo'n slecht teken is voor de komende jaren?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De 'omgekeerde' ('inverted') handel in EurodollarFutures zou
      erop kunnen duiden, dat de markt verwacht, dat de rente in
      het komende jaar gaat dalen, NIET stijgen, zoals de
      algemene mening beweert. Inflatie is geschiedenis en zou
      binnenkort veel minder een rol spelen. Dit fenomeen zou
      duiden op een mogelijke wereldrecessie in 2022.

      Degenen, die dit fenomeen niet ernstig nemen, vergeten
      de geschiedenis van het gemiddelde instinct van alle
      marktdeelnemers. De algemene mening, vooral vertolkt
      door economen, etc., geeft juist weer, wat volgens hun
      geniale modellen zou 'moeten' gebeuren, maar dat is vaak
      onbetrouwbaar gebleken.

      Inverted means, again, the market expecting rates to end up lower than they were just before. It was entirely contradictory to the idea that rates were going up – would or could only go up – for the foreseeable future.

      https://www.realclearmarkets.com/articles/2021/12/03/an_inversion_that_will_likely_end_the_inflation_narrative_806286.html

      DS

      Verwijderen
  18. De wens is de vader van de gedachte.
    Dit gevoel krijg ik steeds als ik uw verslagen lees.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @DS:
    je gaf aan"Als Kerstmis voorbij is, dan dalen de consumentenprijzen
    weer." Ben het met u eens. Ik sprak de afgelopen week meerdere ondernemers en er gebeurt nu heel veel. Installatie bedrijven die hun voorraad hebben verdubbeld door slechte beschikbaarheid van materialen. Agrariër die voor een jaar kunstmest op voor hebben gekocht. Bloemenkweker die 30% minder gas gebruikt vanwege hoge prijzen. Zinkerij die stil staat etc. Kortom door hoge prijzen en problemen met levering van onderdelen, materialen hebben bedrijven zich aangepast. Voorgenoemde heeft consequenties, en zal zich laten zien in Q1 van 2022.
    mvrgr Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  21. ABN-Amro over te verwachten van de Fed:

    Qua inflatievisie was er de afgelopen weken een opmerkelijke kentering gaande bij sommige centrale bankiers. Fed-voorzitter Jerome Powell was nog maar net herbenoemd door president Biden toen hij afstand nam van het woord ‘voorbijgaand’ in zijn beschrijving van de aanhoudend hoge inflatiecijfers.

    Andere centrale bankiers hadden eerder al een antwoord geformuleerd op de hoge inflatie. Maar nu is duidelijk geworden dat ook de Amerikaanse centrale bank niet langer langs de zijlijn blijft toekijken. Waarschijnlijk zal tijdens de Fed-bijeenkomst van volgende week (14 en 15 december) worden besloten dat de obligatie-aankopen in maart worden beëindigd en dat de rente eerder en vaker verhoogd zal worden dan veel beleggers verwachten. Als de boodschap van de Fed aan beleggers overkomt en de aandacht voor de omikron-variant verder afneemt, dan zou het volledige herstel van de Amerikaanse obligatierente ten opzichte van het lage niveau van vorige week weleens snel een feit kunnen zijn. Volgend jaar kan de opmars van de rente doorzetten, richting een niveau van 2% of hoger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      DE MONETAIRE 'VERKRAPPING' WORDT SNELLER DAN MEN VERWACHT:

      (!): It may be difficult for investors to imagine overnight rates getting anywhere close to 3 percent next year. But one thing the investment profession should have learned this year is that it is extremely difficult to forecast inflation over short periods of time. It may be best to at least allow for a scenario where the Federal Reserve is faced with a rise in consumer inflation expectations, and inflation itself, that is not transitory. If so, an adjustment in interest rates to these levels is what an inflation-focused Do Whatever It Takes policy might look like.

      U.S. inflation is currently 6.8%, the highest rate in the developed world. But inflation has risen above 5 percent in six countries (including Germany, Ireland, and Spain) and four other countries are now seeing price increases of between 4 and 5 percent (including Canada, New Zealand and the U.K.). November inflation in the euro area surged to a record 4.9 percent, exceeding all forecasts for the measure.

      https://www.hussmanfunds.com/research/rs211211/

      DS

      Verwijderen
  22. Beste Heer Schmull'

    https://www.abnamro.com/research/nl/onze-research/visie-op-de-wereldeconomie-2022-vijf-kernvragen-voor-2022


    ABN Amro ziet de hoge inflatie ook tijdelijk in de EU.

    Mvg Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      MEDEDELING: ZOALS AL EERDER IS GESTELD, WORDT ELK
      COMMENTAAR OVER COVID OP DIT BLOG NIET OP PRIJS
      GESTELD. ER ZIJN TALLOZE ANDERE SITES VOOR DIE
      DISCUSSIES. DIT BLOG IS VOORNAMELIJK VOOR FINANCIEEL
      COMMENTAAR.

      DS

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  24. beste meneer schmull,

    wat denkt u over de werkgelegenheid komend jaar, blijft die sky high of zal die inzakken?

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER:

      De kans op een wereldrecessie in de komende 2 jaar is heel
      groot. Dus de werkgelegenheid in Europa, wat enorm afhankelijk
      is van de wereldhandel, zou wel eens kunnen teleurstellen.
      Sommige sectoren zijn veel kwetsbaarder dan andere.
      Consumentenbestedingen zullen tegenvallen, want men wordt
      veel voorzichtiger dan ooit, ook al omdat het aantal
      jonge consumenten lager is dan vroeger. Na 12 jaar 'feest',
      moet het gelag worden betaald: hogere belastingen en
      hogere (korte) rente.

      DS

      Verwijderen
  25. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Beste DS,
    In de eerste plaats weer de complimenten voor uw prachtige heldere en leerzame stuk.
    Graag uw opinie over de volgende zaken. Ben momenteel short op de Amerikaanse (S&P) en Europese (STOXX50) markt. Hoeveel tijd gaat er naar uw smaak overheen voordat deze markten , na de bust, hun laagste punt bereiken? Een ander vraag is, waarin beleg ik na de bust? Gezien uw deflatoire visie ziet dat er anders uit dan b.v. David Hunter’s visie die een tweede opleving van de beurs en fors doorzetten van inflatie voorziet. Ik ben in uw kamp, maar ja even voor de zekerheid. Een derde vraag is, doe ik mijn 30jarige Treasuries tijdens de bust van de hand? Zo ja, wat dan?
    Uiteraard met de bekende voorbehouden !
    Vriendelijke groet,
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANSR:

      'SHORT' & Futures zijn uitsluitend voor professionals, anders
      krijgt men de kous op de kop. PUTS zijn veel beter, want dan
      is het eventuele leed nog te overzien. 80% verliest met
      deze strategie, vanwege de Expiration.

      Een eindspurt omhoog in de Melt-Up is altijd mogelijk,
      want de markt is tot alles in staat. Maar dansen op
      de vulkaan is niet voor iedereen.

      De 30-jarige US Treasury blijft favoriet. Die kan 40%
      in waarde stijgen in de komende jaren in mijn deflatie-
      scenario. Na de Bust, kan een gespreide belegging in
      eerste-klas aandelen met relatief veilig dividend geen
      kwaad. Zaak is om dan de ellende uit te zitten met
      saaie beleggingen. David Hunter houdt trouwens
      rekening met een 90% daling, na de Melt-Up.

      DS

      Verwijderen
  27. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN:

      ABSOLUUT GEEN COVID OP DIT FORUM MEER.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    3. @DJENNIS:

      IK WIL U HIER NOOIT MEER ZIEN. DEZE UITSLUITING IS DEFINITIEF.

      DS

      Verwijderen
  28. Beste Djennis, ook ik vind het jammer dat er geen plaats meer is voor, relevante, zaken m.b.t. COVID. Er werden regelmatig interessante zaken en links gepost. Aangezien Dhr Schmull deze info op ZIJN blog niet meer wenst het verzoek dit te respecteren. Er zijn voldoende alternatieven.

    Gr.
    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Geachte heer Schmull,
    respect voor uw beslissing voor de geen covid reacties, het is inderdaad een blog voor financiële informatie/discussies.

    Met veel interesse lees ik de waardevolle informatie over het dollarsysteem, en handel hier ook op.
    Een andere blog/website die ik volg schrijft over veel zaken, en zo nu en dan ook over zijn ideeën over de usd, met name over
    china dat veel usd zou bezitten en de gevaren die hier aan zouden kleven volgens de schrijver.
    Als u tijd, zou u uw visie over het stuk kunnen geven?

    https://www.martinvrijland.nl/nieuws-analyses/einde-dollar-dichterbij-dan-ooit-met-nieuw-rusland-china-banksysteem-buiten-swift-bereid-je-voor-op-hyperinflatie/

    Mvg

    Jon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JON:

      Ik hoor al 50 jaar(!) lang, dat de Dollar valt. Maar de Dollar
      is alleen maar belangrijker geworden. Als de Euro zou vallen,
      wat bijna gebeurd was in 2012, vanwege de verschillen tussen
      Noord- en Zuid-Europa, dan wordt de Dollar nog belangrijker.

      China en Rusland ontwikkelen een alternatief voor Swift.
      Maar het staat nog in de kinderschoenen en zal nooit
      veel kunnen betekenen. Als Rusland en China oorlogje
      gaan spelen (Oekraine & Taiwan), dan kan Amerika beiden
      uit het Swift-systeem schoppen. Maar dat heeft ernstige
      gevolgen voor beiden en is gelijk aan een oorlogs-
      verklaring (volgens Medvedev). China en Rusland zouden
      Dollars kunnen dumpen, vooral in de vorm van Treasuries
      (vooral China). Dan snijden ze zich in hun eigen vingers.
      De Roebel en de RMB zouden instorten. Amerika zou ook
      de $ 1000 miljard Treasuries van China kunnen bevriezen
      of verbeurd verklaren. Maar dit alles lijkt uiterst
      onwaarschijnlijk. Men moet niet vergeten, dat beide
      landen NIET zelfvoorzienend zijn zoals Amerika. Rusland
      moet haar olie en gas kwijt en China heeft graan nodig.

      In de volgende crisis, wordt de rol van de Dollar als
      's werelds reservemunt nog veel groter. Wie wil
      de RMB en de Roebel, die onderhevig zijn aan kapitaal-
      controles, en aan mogelijke confiscatie, vanwege
      hun autocratisch politiek systeem? Rusland ging in 1998
      nog failliet en China is nu het land met de meeste
      schuld als percentage van de economie, groter dan
      die van Japan, omdat iedereen weet, dat de Chinese
      officieele cijfers zijn vervalst.

      DS

      Verwijderen
  30. Heer Schmull, u moet toch ook uw bedenkingen hebben bij de eerder door u geprezen Harry Dent Jr en Henrik Zeberg? Eerstegenoemde gebruikt nu astrologie voor marktvoorspellingen en Zeberg kopieert schaamteloos de forecasts van David Hunter.

    Wat is uw mening hierover, en wie volgt u zelf recentelijk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Harry Dent kan de toekomst niet voorspellen en zijn pogingen
      daartoe gaan vaak mis. Vrij dwaas! Maar zijn demografische
      verhalen spreken mij wel aan en hij gelooft in lange
      economische en beurscycli, zoals ik.

      Henrik Zeberg is een lichtgewicht, die echter wel probeert
      om deflatie/inflatie te voorspellen. Ik besteed wel
      aandacht daaraan, maar neem dat niet al te serieus.
      Hij was voorzichtig met Goud, net zoals ik.

      Degenen, die ik altijd volg, zijn A.Gary Shilling,
      Lacy Hunt (Hoisington)en David Rosenberg. Daarnaast
      Mauldin en Steve Blumenthal ('On my radar'). Verder
      nog vele anderen, zoals Wilson van Morgan Stanley,
      Jeremy Grantham van GMO, en Satyajit Das.

      DS

      Verwijderen
    2. Rising star: https://www.lynalden.com/
      https://www.lynalden.com/december-2021-newsletter/

      Verwijderen
  31. https://mobile.twitter.com/huizenprijzen?
    Goede info hierboven Djenis, ik begrijp je wel.
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  32. @Anoniem Geenstijl is als de telegraaf..

    Maar Gregory Mannarino heeft weer gelijk gekregen!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. UIt Beursmagazine :Fed plant wanhoopspoging

    De Fed zal straks samenkomen om de oplopende inflatie een halt toe te roepen.

    Ik hoop dat de ironie je niet ontgaat.

    Vergelijk het met de brandweer die zelf het vuur heeft aangestoken, lange tijd beweerde dat er geen vuur was of dat het wel vanzelf weer zou uitgaan en nu in spoedzitting vergadert over het stoppen van de uitslaande brand.

    Ik vrees echter dat de Federal Reserve een bosbrand zal trachten te blussen met een waterpistool.

    Waarom denk ik dat?

    Omwille van Tina. There is no alternative.

    Een centrale bank heeft ruwweg twee grote wapens om de inflatie te bestrijden: de geldhoeveelheid en de rente.

    Laten we even met die eerste beginnen.

    Ik ben ervan overtuigd dat er meteen een einde gemaakt kan worden aan de ontspoorde inflatie door categoriek te stoppen met geld te printen of eventueel de geldhoeveelheid wat in te krimpen.

    Als ik de begrotingscijfers opzoek via de site van het CBO, constateer ik het volgende:


    De VS komt dit jaar $3 biljoen tekort. Die $3 biljoen moet gefinancierd worden. Door wie? Noch het buitenland, noch de Amerikaanse spaarder tonen enige appetijt om staatsobligaties te kopen.

    Blijft over: de Federal Reserve.

    De centrale bank is dus verplicht het geld te printen dat de overheid tekort komt. Doet de Fed dat niet, is de VS verplicht de economie de ultieme nekslag te geven met een besparingsoperatie die zijn gelijke niet kent.

    Kunnen Powell en co dus stoppen met geld printen? Lijkt me duidelijk van niet.

    Ok, het tweede grote wapen in de toolbox van de Fed dan maar? Het rentewapen.

    De totale schuld van de VS bedraagt momenteel $29 biljoen.

    (Ja, hierboven staat $23 biljoen maar dat is de schuld in handen van het publiek. Ze halen alles uit de kast om de situatie zo rooskleurig mogelijk te presenteren.)

    $29 biljoen dus.

    Als je -à la Volcker- de inflatie wil bestrijden met de rente, moet de rente hoger liggen dan de inflatie.

    Bij een inflatie van 6,9% hoort dan een rentepeil van 7,9%.

    Een rente van 7,9% betalen op $29 biljoen schuld, kost je jaarlijks $2.291 miljard aan interesten.

    Scrol nu eens terug naar boven en check even dat tabelletje van het CBO.

    De totale inkomsten van de Amerikaanse overheid bedragen $3.800 miljard. Hoe kan je dan $2.291 miljard aan rente ophoesten?

    Dan blijft er maar een goede $1.500 miljard over om de overheid te financieren. Dat is maar iets meer dan een vijfde van de $6.800 miljard die dit jaar gespendeerd werd.

    Zie je het al gebeuren? Nee, ik ook niet.

    Het is zo helder als pompwater. Iedere ernstige poging die men zal doen om de inflatie in te dijken, zal de economie in een depressie doen storten.

    Biden kan dan meteen een kruis maken over de midterms.

    Wat mogen we dan vanavond wél verwachten van de Fed? Want zoals ik het hier stel, kunnen ze in feite toch geen kant meer op?

    Het enige dat de Federal Reserve nog resteert, is perceptiemanagement.

    Als beleggers, ondernemers en consumenten echt geloven dat het de Fed menens is met het bestrijden van de inflatie, zal men het gedrag daaraan aanpassen en zo de inflatie beteugelen.

    Ze zullen met andere woorden een wanhoopspoging ondernemen om ons een rad voor de ogen te draaien.

    Dat kan in het beste geval eventjes werken. Een paar maanden hooguit, schat ik.

    Het is echter een behoorlijk gevaarlijk spel. Als de markt het spel doorziet, verspeelt Powell al z’n geloofwaardigheid en gaat de dollar compleet onderuit.

    Heer Schmull, gaarne uw commentaar hierop

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD

      Geen vraag naar US Treasuries? De S&P US TREASURY BOND INDEX
      is in 2021 nagenoeg onveranderd en vertoont een WINST over
      een termijn van 3 jaar, 5 jaar en 10 jaar. De 20+ jaar
      Treasuries hebben het in de laatste 20 jaar beter gedaan
      dan de MSCI wereldindex van aandelen!

      https://www.spglobal.com/spdji/en/indices/fixed-income/sp-us-treasury-bond-current-30-year-index/#overview

      Geld 'printen'. Schrijver begrijpt duidelijk niet, dat
      kwantitatieve verruiming GEEN geldprinten is of hij neemt
      de moeite niet om het verschil te zien tussen liquiditeits-
      verruiming zonder de totale geldhoeveelheid te veranderen
      en 'geld uit het niets'. Dat laatste zou de markt van
      US Treasuries om zeep hebben geholpen. Zijn ondeskundigheid
      hierover steekt hij dus niet onder stoelen en banken.

      Kwantitative verruiming (QE) wordt nu wel degelijk terug-
      gedraaid en de rente wordt in de komende 2 jaar verhoogd.
      Bovendien zijn er al talloze tekenen van een afkoeling
      van de wereldeconomie: kijk naar China, niet alleen naar
      Amerika. Koper, de beste econoom, is al terug, en talloze
      andere grondstoffenprijzen. Wacht maar, tot straks de
      aap uit de mouw komt van al die dubbele en drievoudige
      bestellingen, terwijl de vraag tegenvalt: een wereld-
      recessie in 2022 is niet onmogelijk en dan spreekt
      niemand meer van inflatie!

      De absolute getallen van de staatsschuld zijn echt
      nietszeggend en als percentage van het BBP veel lager
      dan 15 andere belangrijke landen. Daarom is het
      internationale vertrouwen in US Treasuries ongeevenaard.

      Bovendien heeft de FED slechts 37.4% van de staatsschuld
      in handen, tegenover 81.5% van de Eurozone bij de ECB en
      liefst 135.4% bij de Bank of Japan.

      DS

      Verwijderen
    2. Heer Schmull, Als de komende 2 jaar de rente wordt verhoogd, wat betekent dit dan voor de 20+ jaar treasuries?

      Verwijderen
    3. @ABE:

      De verhoging van de korte rente leidt tot een afkoeling
      van de economie. Die afkoeling betekent, dat de 20+ jaar
      Treasuries weer in waarde zullen stijgen. Daarom is de
      30-jarige Treasury mijn favoriete belegging in de komende
      paar jaar, omdat het rendement positief is en kan dalen.
      De meeste andere bekende staatsleningen hebben een veel
      lager of negatief rendement. NEDERLAND 30jaar: 0,0990 %.
      Dus de hoogte van de coupon is onbelangrijk; zolang het
      uiteindelijk maar daalt met een dienovereenkomstige
      waardestijging. Bovendien is het maar de vraag of
      Nederland op den duur haar eigen lot kan bepalen in de
      Eurozone. Als daar twijfels over rijzen, dan stijgt
      het rendement met een dienovereenkomstige waardedaling.

      DS

      Verwijderen
    4. hadewych von mises17 december 2021 om 13:13

      Heer Schmull, afkoeling van de economie zou dan ook moeten leiden tot navenante daling van bvb de energieprijzen?

      Verwijderen
    5. @HADEWYCH VON MISES:

      Ook energieprijzen zijn uiteindelijk onderhevig aan vraag
      en aanbod. Maar er zijn maar enkele producenten, die
      de markt naar hun hand proberen te zetten. Voorspelling
      van olie- en gasprijzen is daardoor veel moeilijker.

      DS

      Verwijderen
  34. Beste DS,

    Geld printen is niet aan de orde zegt u consequent. Ik zie dat de huizenprijzen bijna verdubbeld zijn in prijs in 12 jaar, alle andere prijzen ook. Komt het alleen door de leen verruiming door de banken?

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Kwantitatieve verruiming (QE) leidt tot meer geld bij de
      banken, die graag hypotheken verstrekken, want er is
      allang de klad in bedrijfsleningen. Dus dat drukt de
      huizenprijzen omhoog. Dat geld komt ook terecht bij
      aandelen en sommige grondstoffen, die (tijdelijk)
      omhoog gaan. Dus de bezitters van die activa zijn
      heel blij. Helaas bezit het merendeel van de bevolking haast
      niets en hebben het nakijken. Dus 10% van de Amerikanen
      bezitten 89% van alle aandelen. 57% van de Nederlanders
      bezitten een 'eigen' huis, maar slechts 10% is hypotheekvrij.
      Dit heet activa-inflatie, in tegenstelling tot consumentenprijsinflatie. Dat laatste is wel tijdelijk
      omhoog, maar nog steeds 70% lager dan in de jaren '70.

      Het meeste geld van QE is echter gestald bij de Centrale
      Bank en komt niet in het geldsysteem, want de kredietvraag
      is laag of er zijn niet voldoende kredietwaardige
      partijen.

      DS

      Verwijderen
  35. @DS Jij zegt wacht maar tot de 2-3 bestellingen binnen komen, het zal dan wel dalen in prijs, kan misschien goed zijn maar momenteel komt zelfs de 1x bestelling van veel goederen niet binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Te veel bestellen vindt niet in alle sectoren tegelijk
      plaats. Vreest men een 'tekort', zoals bij halfgeleiders,
      dan is men al gauw geneigd te veel te bestellen. Maar
      als de vraag tegenvalt bij een zwakkere economie, dan is
      men gedwongen om te 'dumpen'.

      DS

      Verwijderen
  36. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  37. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Nieuwsbrief Macrotrends

    18 december 2021


    Foefjes van de Fed


    Geachte heer de V,



    200_brecht_arnaert_foto2.jpgDeze week zat iedereen op het puntje van zijn stoel om te horen wat er uit de mond zou komen van Jerome Powell, de chef van de Fed. En dat was nogal wat: vanaf januari zou hij elke maand 30 miljard dollar minder geld gaan bijdrukken, wat tegen april 2022 zou moeten zorgen voor een stabilisatie van de altijd maar aanzwellende balans. En verhip: er zouden zelfs drie rente-hikes komen. We zouden dus eindelijk weg kunnen van de Zero Interest Rate Policy.

    Quatsch, larie, apekool, nonsens, en alle woorden die u maar kan vinden om deze professioneel gedicteerde leugens mee de grond in te boren. Want 30 miljard per maand minder drukken van de 120 miljard die ze sowieso al extra drukten, bovenop wat ze sowieso al elke maand teveel drukken in 'normale' tijden, dat is peanuts. En de rente drie keer verhogen? Hah! Ik zou het nog moeten zien. Doe dat, en de rijen werklozen die staan aan te schuiven zullen groter zijn dan in 1929.

    De Fed kan namelijk geen kant meer op. Wil men de economie "aanzwengelen" dan is er maar één manier: de rente nog lager zetten dan ze nu al is. Geen ZIRP meer dus, maar NIRP: negative interest rates all the way. Om dat in menselijke termen te begrijpen: het geven van cocaïne aan een terminale patiënt, hem uit zijn bed zien springen door die tijdelijke high, en het dansen ervan uitleggen als zijn herstel. Dat is de enige truc die Powell nog in zijn trukendoos heeft.

    "Ja," zeggen sommigen, "maar de Fed kan toch ook gewoon extra schuldpapier kopen, zonder aan de rentes te morrelen?" Nou, dan begrijpt u niet goed hoe ook dat slechts perceptie is. Dat extra schuldpapier moet namelijk met iéts gekocht worden: vers gedrukt geld. En er is een simpele wet: hoe meer geld je injecteert, hoe lager de rentes. Dus het opkopen van extra schuldpapier, in essentie, mondt net zo goed uit in rentes die naar negatief territorium gaan.

    Met andere woorden: er is simpelweg géén alternatief. 30 miljard per maand aan schuld-papier minder opkopen is minder injecteren, en minder injecteren is de rente laten stijgen. De rentes dan ook nog 3 keer hiken - hé, hebben we daar in combinatie geen pracht van een "33" gespot? - is exact hetzelfde zeggen, maar in andere termen. Vraag is: kan een economie waar elk vierde bedrijf enkel nog in leven is door die lage rentes - de zogenaamde "Zombie Companies" - dat aan?

    Natuurlijk niet. Laat je de rente stijgen, dan gaan tal van leningen falen. En hoe meer geld er evaporeert (door Non-Performing Loans a.k.a. deflatie), hoe hoger de rentes. Et voilà, het zelf-voedend mechanisme dat we "de markt" noemen zou dan eindelijk zijn werk mogen doen: het opruimen van toxische situaties. Zou dat pijnlijk zijn? Natuurlijk, net zoals een kater pijnlijk is na teveel zuipen. Maar is jarenlang nergens energie voor hebben dan zoveel beter? Ik betwijfel het.

    Voor u denkt dat al deze monetaire beschouwingen geen praktisch nut hebben voor uw portefeuille: dit is een godsgeschenk. De leugenaars van de Fed kunnen vooralsnog de onwetende goegemeente (en daar reken ik zélfs de managers van hedgefunds bij) bij de neus nemen, maar mij niet: u zal zien dat de rente op de Amerikaanse Treasuries nu gaat stijgen. En de meerwaarde op die Treasuries dus gaat dalen. Maar dat zal slechts van zéér korte duur zijn. The only way is down.

    Concreet: koop IDTL (noteert op London). As good as gold.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De rente kan nu eenmaal niet lang 0% tot 1% blijven, zodra
      de consumentenprijsinflatie 5% tot 7% is. De FEDERAL
      RESERVE zal straks, ondanks Omicron, de monetaire
      teugels veel harder moeten aantrekken dan algemeen
      verwacht. Zelfs de ECB kan niet achterblijven, ondanks
      de stijgende energie-prijzen. De opkomende landen
      zijn al enige tijd bezig om hun rente drastisch te
      verhogen (Turkije 3-maands: 19.95%!).

      Volgens de 'Dot Plot' van de FED, moet de Amerikaanse
      rente in 2022 3 maal worden verhoogd, nogmaals 3 maal
      in 2023 en 2 maal in 2024. In de vorige cyclus van
      renteverhogingen (2015 - 2019), terwijl inflatie veel
      lager was, steeg de rente met 2 1/4%!

      Dat betekent, dat een recessie waarschijnlijk niet kan
      worden vermeden. Dat zou heel positief zijn voor de
      Lange Treasuries: het rendement zou dalen, met een
      dienovereenkomstige waardestijging. Het rendement van
      Korte Treasuries zou verder stijgen ('afvlakking van
      de rendementscurve', een signaal van een komende
      recessie).

      DS

      Verwijderen
  40. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Gaat U nu uw eigen Youtube filmpje verwijderen?

    HOW TO SURVIVE THE LOCKDOWN

    https://www.youtube.com/watch?v=GoaAFURFwo8&t=11s

    Beetje paradoxaal niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      DAT IS OP EEN HELE ANDERE BLOG: SCHMULLPASSIONPREVAILS.

      OP DAT BLOG KUNT U COVID KWIJT.

      DE NIEUWE LOCKDOWN IN NEDERLAND ZAL WEER MISLUKKEN EN
      STELT DE NOODZAKELIJKE GROEPSIMMUNITEIT ALLEEN MAAR UIT.

      MAAR DIE DISCUSSIE KAN MEN OP BOVENSTAANDE BLOG VOORTZETTEN.

      DIT BLOG IS UITSLUITEND VOOR FINANCIEELE COMMENTAREN, VANWEGE
      TALLOZE KLACHTEN.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    3. Geen luchtje Djennis,heb geduld, de tijd is er nog niet rijp voor om de achtergronden van de Corona crisis te mengen met deze financieele blog. Ik denk dat Heer Schmull dat zelf wel zal verwerken in zijn (volgende) blogs,getuige zijn tweets en andere blogkanalen.

      mvg Harold

      Verwijderen
    4. @

      ALLE COVID-COMMENTAREN MOETEN NAAR MIJN ANDERE BLOGS:

      Schmullgeestdriftoverwint of Schmullpassionprevails.

      DIT BLOG IS UITSLUITEND VOOR FINANCIEELE COMMENTAREN.

      DS

      Verwijderen
  44. Beste, kan iemand het verschil uitleggen tussen TLT en IDTL?
    En waarom kunnen we in Europa niet de 30+ year kopen, maar enkel de 20+ year?
    En is dat een probleem?
    Dank voor uw reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      TLT en IDTL zijn hetzelfde, maar TLT kan door EU-ingezetenen
      niet meer worden gekocht (wel verkocht). De IDTL UCITS kan wel
      in de EU worden verhandeld.

      https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/272124/ishares-usd-treasury-bond-20-yr-ucits-etf?switchLocale=y&siteEntryPassthrough=true

      Men kan ook de 30-jarige US Treasury direct kopen. Sommige
      banken vereisen een minimum-bedrag voor aankoop.
      Treasurydirect is uitsluitend voor Amerikaanse
      ingezetenen.

      https://www.cnbc.com/quotes/US30Y

      DS

      Verwijderen
  45. https://businessam.be/duitsers-omarmen-massaal-bitcoin/

    Redenen waarom Bitcoin in Duitsland booming is...

    Tegelijkertijd waarschuwt de Bank of England dat er snel 'regels' moeten komen omdat Bitcoin teveel mainstream begint te worden en dan niet meer 'uit te roeien' zal zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Heer Schmull, gelooft u nog steeds niet in Build Back Better?

    In 2030 You will own nothing but be happy?

    https://twitter.com/wmiddelkoop/status/1472887999818051585?s=20

    https://twitter.com/wmiddelkoop/status/1472887999818051585?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN:

      The Great Reset is allemaal grote onzin. De WEF, onder
      leiding van die enge Schwab, is een praatclub, die de
      wereld die kant wil opduwen, net zoals vele andere
      clubs. Die zien, net zoals ik, een Grote Economische
      Depressie, gelijk aan de jaren '30, opdoemen, na de
      orgie van wereldschuld, die onvermijdelijk ontploft.
      Dan wordt het weer ieder voor zich. We zullen dan zien,
      wie voorbereid is en overleeft. Een orderlijke Reset
      is wel het laatste, wat gebeurt. Er komt eerder weer
      Revolutie in grote delen van de wereld. Vele kopstukken
      van het WEF zullen juist een kopje kleiner worden
      gemaakt en alles verliezen. Het verdeelde Europa heeft
      weinig kans, autocratieen, zoals Rusland en China,
      zullen omver worden geworpen en zelfvoorziend Amerika
      wordt sterker dan ooit. Het beste nieuws van vandaag
      is, dat het WEF in Davos in 2022 niet doorgaat,
      vanwege Omicron. Want iedereen krijgt nu Omicron.
      De massa-vaccinatie kan de snelle verspreiding
      daarvan niet voorkomen. Voordeel is, dat dan
      eindelijk de noodzakelijke groepsimmuniteit naderbij komt.

      DS

      Verwijderen
  47. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  48. The Great Reset is allemaal grote onzin. De WEF, onder
    leiding van die enge Schwab, is een praatclub, die de
    wereld die kant wil opduwen.......

    Maar wel doen de meeste westerse landen hier fanatiek in mee,waarbij democratie,mensenrechten etc opzij gezet worden.
    Tevens is de economische schade niet te overzien.

    Dus grote onzin is in uw ogen gewoon het onhaalbare van de Great Reset maar de gevolgen zullen desastreus zijn die het volk moet gaan betalen.

    Wat verwacht u hoeveel ons dit gaat kosten ? "That we will own nothing"is niets minder dan een machtsgreep naar onze portomonnae.

    Als u gelijk krijgt dan zullen treasuries,usd, goud (en grond?)
    het goed gaan doen.

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Bill Gates is America's biggest owner of private farmland, and his 242,000 acres could be split in his divorce. Bill Gates owns more private farmland in the US than anyone else, an analysis by The Land Report found.

      An NBC News analysis also identified Gates as the largest farmland owner in the US. Almost 300,000 acres is a lot of land for one family or private individual to own, but it's still just a small part of the estimated 911 million acres of farmland in the US.

      Uw eigen moestuintje, ook op uw balkon, wordt Goud waard.

      DS

      Verwijderen
  49. Wel blij dat het nu in de media verschijnt:

    https://twitter.com/Nachtzuster2/status/1472896514116800512?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Willem Middelkoop over the Big Reset.Klopt aardig !!
    https://www.youtube.com/watch?v=K-H7Jqm_NNc&t=647s

    BeantwoordenVerwijderen
  51. @GideonvMeijeren
    geeft de regering toe dat er overeenkomsten gesloten zijn met het World Economic Forum die “juridisch bindend” zijn! Zijn die overeenkomsten openbaar? Wie onderhandelt dit uit namens wie? Wat is de rol van de TK?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een 'geheime' deal met het WEF is hetzelfde als andere
      'geheime' deals met andere organisaties, zoals handels-
      verdragen (Trans-Pacific Partnership - TPP, etc.) en
      zoals NATO, de EU, de VN. de WHO, etc., die allemaal
      supranationaal zijn en geen verantwoording schuldig
      zijn aan een lokaal parlement. Het parlement is er
      gewoon voor de vorm, zoals het machteloze Europese
      parlement.

      DS

      Verwijderen
  52. Heer Schmull . onderschat niet wat er gebeurt.
    De brieven waarin oa ministers Kaag en Hoekstra uitgenodigd en bedankt werden voor hun bijdrage aan de Great Reset en ook hoe belangrijk de samenwerking van het WEF met hun staf(van de ministers) bij het gestalte geven aan de vorming van de GR. Zie twitteraccount Pepijn van Houwelingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Kabinet geeft toe aan FVD: ‘Ja, wij sluiten juridisch bindende overeenkomsten met het World Economic Forum’






    https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/12/kabinet-geeft-toe-aan-fvd-ja-wij-sluiten-juridisch-bindende-overeenkomsten-met-het-world-economic-forum/


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De realiteit is, dat elk land geheime, juridisch bindende,
      overeenkomsten heeft, waar de goegemeente geen idee van
      heeft.

      Groot-Brittannie moet de EU ruim £ 35 miljard betalen,
      vanwege BREXIT, welke betalingen pas in 2057 zullen
      stoppen. Een hele slok op een borrel om vooral de
      voorzieningen van de bureaucraten in Brussel te
      betalen!

      Daarom wilde Trump de North America Free Trade (NAFTA)
      deal beeindigen: ook weer supranationaal. Deze deal
      viel samen met een instorting van Amerikaanse fabricage,
      tussen 1994 en 2020; deze deal is nu vervangen door de
      USMCA met grote veranderingen.

      Hopelijk zullen de financieele gevolgen van de deal
      met het WEF ooit duidelijker worden. Het zal niet
      mals zijn.

      DS

      Verwijderen
  54. Something floats to the surface:

    https://twitter.com/EduardAeilkema/status/1473009503213961219?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  56. @

    BBC:

    What is the Great Reset - and how did it get hijacked by conspiracy theories?

    There are questions about whether unelected individuals like Mr Schwab should have the power to lobby so prominently for ideas that could potentially transform the global economy. The Davos meeting is certainly filled with powerful people who have a huge influence on world events. There are also concerns about the impact of technology on civil liberties and jobs.

    Among the most popular posts are baseless statements that the Great Reset is a strategic part of a grand conspiracy by the global elite, who somehow planned and managed the Covid-19 pandemic.

    In this narrative, lockdown restrictions were introduced not to curb the spread of the virus, but to deliberately bring about economic collapse and a socialist world government, albeit run for the benefit of powerful capitalists.

    The nebulousness of this conspiracy theory means it has found followers among anti-vaccine activists, anti-lockdown campaigners, new-age healers, and those on the far right and far left.

    Experts say similar ideas about the emergence of a totalitarian world government have been circulating since the 1960s under the umbrella term New World Order, which itself borrows ideas from conspiracy theories of the 18th Century.

    Great Reset sceptics repackage those ideas, folding in new baseless Covid-era claims - for instance about how vaccines "contain microchips" and "enslave" people.

    https://www.bbc.co.uk/news/blogs-trending-57532368

    MICROCHIP RUMOURS:

    https://www.bbc.co.uk/news/54893437

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Let op dit gaat NIET over Covid19.

      De link is bedoeld als voorbeeld v/d ervaring v/e BBC medewerker uit eerste hand hoe 1 narratief gepushed wordt.

      Hetzelfde zie ik terug in het BBC artikel zoals aangehaald door DS. Mensen die vragen stellen worden weggezet als complotdenkers of erger.

      Ik zou zeggen lees het boek van Klaus Schwaab "Covid19: the Great Reset"(gaat anders dan de titel doet vermoeden,NIET over Covid19), en zie de contouren van een wereld zoals Schwaab die voor ogen heeft.

      Een aantal uitspraken en de stelligheid ervan uit het boek, geschreven in of zelfs vóór mei 2020, is gezien de tijdslijn opmerkelijk te noemen.

      Oordeel zelf!

      DutchCaesar

      Verwijderen
    2. @DUTCHCAESAR:

      Klaus Schwab en zijn WEF hebben al 20 jaar ongelijk en hebben
      alle trends NIET zien aankomen. Schwab heeft zich verheven
      tot een ongekozen orakel, die men NIET serieus moet nemen.
      De man is geschift, gestoord. Hij verdient alleen maar
      ongezouten kritiek, en zal onbelangrijk blijken voor
      de toekomstige wereld.

      DS

      Verwijderen
    3. De geschifte man krijgt wel steeds hoog bezoek.
      Je zet je reputatie toch niet op spel als de man geschift is?

      https://twitter.com/Ginaatje49/status/1467143845926289417?s=20

      Ron

      Verwijderen
  57. FT artikel vandaag over gevaar van burgeroorlog in de VS. Vraag aan DS: is dit serieus te nemen, en wat zijn mogelijke gevolgen voor treasuries en goud.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Er is in Amerika meer polarisatie, waarbij Links en Rechts
      steeds meer tegenover elkaar zijn gaan staan. Het Midden,
      'centrists', lijkt aan kracht te hebben ingeboet. Maar
      een burgeroorlog of zelfs een afscheiding van enkele
      staten, is 'wishful thinking' van China en Rusland, die
      dat openlijk propageren. Amerikanen zien Amerika nog
      steeds als het beloofde land, net zoals miljoenen
      anderen in de wereld, die maar wat graag zouden willen
      immigreren. De gemiddelde Amerikaan loopt echt niet
      warm voor een onzekere opsplitsing. Men vindt de uitkomst
      van de volgende Football game veel belangrijker.

      Tegelijkertijd lopen China en Rusland naast hun schoenen,
      omdat zij denken, dat hun land 'stabiel' en onder
      controle is. Maar hun nachtmerrie is het voorbeeld
      van het gedisciplineerde Japan ('beschaafder dan het
      Westen'), dat de wereld zou gaan beheersen, voordat
      het instortte 30 jaar geleden. Het staat als een
      paal boven water, dat een planmatige economie ALTIJD
      faalt vergeleken met een vrije, chaotische en menselijke
      maatschappij. Daarom faalde Hitler, de Sovjet Unie,
      menige dictatuur in het verleden. De bevolking werkt
      op een gegeven moment niet meer mee, als alles leugen
      en bedrog is.

      https://www.livemint.com/news/world/when-will-china-rule-the-world-maybe-never-11625528020686.html

      DS

      Verwijderen
  58. DS, bedankt voor de aanvullende info. De vraag is hoe betrouwbaar denk u dat de BBC is en door wie worden ze betaald:-)? Feiten vertekenen langzaam een duidelijk beeld.
    Maar ik hoop ook van harte dat u gelijk hebt, echt.
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      U wordt bang gemaakt en dat is nu juist de bedoeling van
      die kronkelgeest Schwab en zijn meelopers, die t.z.t.
      flink zullen struikelen en tot persona non grata worden verklaard. Die club is trouwens een aanklacht waard.
      Misschien gebeurt dat, als Trump zegeviert in 2024.

      DS

      Verwijderen
    2. Hopelijk doelt u dan ook op Rutte,Kaag en Hoekstra, zoniet anderen.

      Harold

      Verwijderen
  59. Exposed: Klaus Schwab’s school for Co*** dictators,


    https://rumble.com/vqvxu2-exposed-klaus-schwabs-school-for-covid-dictators.html

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  61. @

    Fact check: The World Economic Forum does not have a stated goal to have people own nothing by 2030

    these claims likely originated from a WEF social media video from 2016 that stated eight predictions about the world in 2030, including: “You’ll own nothing. And you’ll be happy. What you want you’ll rent, and it’ll be delivered by drone.” (here)

    Danish politician Ida Auken, who wrote the prediction in question (here), said it was not a “utopia or dream of the future” but “a scenario showing where we could be heading - for better and for worse.”

    n a written update, she clarified that the piece aimed to “start a discussion about some of the pros and cons of the current technological development. When we are dealing with the future, it is not enough to work with reports. We should start discussions in many new ways. This is the intention with this piece.”

    DUS SCHWAB HAD MET DIE UITSPRAAK NIETS TE MAKEN.

    In the past, false claims about the WEF have been conflated with conspiracy theories about the United Nation’s ‘Agenda 30’ framework (here and here), which is a set of Sustainable Development Goals devised in 2015 at the United Nations General Assembly (sdgs.un.org/2030agenda).

    The World Economic Forum does not have a stated goal to have people ‘own nothing and be happy’ by 2030. Its Agenda 2030 framework outlines an aim to ensure all people have access to ownership and control over land and other forms of property.

    https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-wef-idUSKBN2AP2T0

    Maar de EUGENETICA van de enge Klaus Schwab (Boek: COVID - 19: The Great Reset: AT LEAST 4 BILLION 'USELESS EATERS' SHALL BE ELIMINATED BY THE YEAR 2050) en de stokoude Henry Kissinger (Speech - WHO, 2009:WE CAN GENETICALLY MODIFY CHILDREN AND STERILIZE THEM) moet
    ten zeerste worden veroordeeld. Helaas zijn deze gedachten al heel lang in zwang bij bekende persoonlijkheden (anti-semitisme van
    Marx en Engels, etc). Werden hun uitspraken verkeerd opgevat?
    Moeilijk te verdedigen!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    1. DUS SCHWAB HAD MET DIE UITSPRAAK NIETS TE MAKEN !?

      Verwijderen
    2. @

      En niet te vergeten de EUGENETICA van Jacques Attali,
      econoom en Presidentiele adviseur in 1981:

      IEDEREEN BOVEN DE 60 - 65 MOET VERDWIJNEN

      « A l’avenir il s’agira de trouver un moyen de réduire la population. Nous commencerons par les vieux, car dès qu’il dépasse 60-65 ans l’homme vit plus longtemps qu’il ne produit et il coûte cher à la société. Ensuite les faibles puis les inutiles qui n’apportent rien à la société car il y en aura de plus en plus, et surtout enfin les plus stupides.

      EUTHENASIE! l’euthanasie devra être un instrument essentiel de nos sociétés futures.

      https://en.wikipedia.org/wiki/A_Brief_History_of_the_Future

      https://aphadolie.com/2021/05/10/https-aphadolie-com-2021-05-10-jacques-attali-lavenir-de-la-vie/

      DS

      Verwijderen
    3. @

      Een kennis uit de medische wereld (!) liet zich op een
      gegeven moment ontvallen, dat de mensen tegenwoordig zo
      oud worden. Veel te oud. Met andere woorden: daar moet
      wat aan gedaan worden. WALGELIJK.

      DS

      Verwijderen
    4. Idd walgelijk!

      U bewijst het tegendeel.Vol energie en delen van kennis en ervaringen. Een voorbeeld, en wat u deelt wordt in dankbaarheid ontvangen.

      Wat WEF betreft, het wordt groter gemaakt dan het in werkelijkheid is. Tegelijkertijd moeten we die club niet onderschatten want er zijn documenten waaruit blijkt dat NL juridisch afdwingbare overeenkomsten heeft afgesloten met deze non-dem0cratische entiteit.

      Ik kan u het boek zeker aanraden en emailen als u het nog niet gelezen heeft bijv. in een persoonlijk bericht via uw twitter-account.

      Mvg! Dutchcaesar

      Verwijderen
    5. Ik twijfel toch een beetje aan die Fact check van Ruiters:

      Reuters partners with the World Economic Forum for exclusive content distribution on Reuters Connect

      https://www.reuters.com/article/rpb-wef-davos-agenda-connect-idUSKBN29U0Y3

      Ron

      Verwijderen
    6. @

      HIER WORDT DE ONJUISTE INFORMATIE OVER HET WEF WEERLEGD:

      HOEKSTRA EN KAAG WERDEN GEWOON UITGENODIGD OM DE WEF
      BIJ TE WONEN. NIETS GEHEIM AAN. STOND ALLANG OP DE
      WEBSITE.

      THE GREAT RESET IS NIET EEN GEHEIM PLAN VAN DE WERELD-ELITE.
      HET IS EEN VOORSTEL OM DE WERELD TE VERBETEREN NA COVID.

      '4 BILLION USELESS EATERS' HEEFT SCHWAB NOOIT GESCHREVEN.
      DEPOPULATION KOMT NIET VOOR IN DE DOCUMENTATIE VAN HET WEF.
      DIT KOMT VAN DE BRITSE SCHRIJVER VAN 30 JAAR GELEDEN, Dr. COLEMAN.

      DE FOTOCOPIE IS VAN HET BOEK: 'A FOCUS OF DEMONS'. DIT IS OOK OP DE CIA WEBSITE, WANT OSAMA BIN LADEN BEZAT DAT BOEK, TOEN
      HIJ ONSCHADELIJK WERD GEMAAKT.

      SCHWAB HEEFT NOOIT GEZEGD, DAT EEN EPIDEMIE ZOU WORDEN
      GEORGANISEERD.

      https://twitter.com/i/events/1473452143432507396

      DS

      Verwijderen
    7. The Great Reset is geen geheim plan,maar werd wel goed voorbereid.
      Operatie Lockstep ,Event 201 waren zichtbaar voor iedereen maar wie kon bevroeden dat het ook zo uitgespeeld zou worden. Hoe konden politici al direct in een vroeg stadium zeggen dat het oude normaal niet meer terugkwam,dat alleen vaccins de oplossing zouden zijn ,dat artsen een boete van 150.000 euro zouden krijgen bij het voorschrijven van oa ivermectin, dat bijna iedere grote krant en tv/radiostations het overheidsnarratief zouden uitdragen,dat kritische wetenschappers niet gehoord zouden worden.
      Nee heer Schmull dit is allemaal heel goed voorbereid en al heeft Schwab e.e.a. niet gezegd, hij heeft wel de covid in een redelijk vroeg stadium gebruikt voor de Build Back Better uitlatingen, iets waar heel lang over nagedacht moet zijn.

      Verwijderen
  62. The Great Reset; Still a Conspiracy?

    https://www.youtube.com/watch?v=W70zjwnBiAg&t=9s

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Nog een ander, m.i. in ieder geval lezenswaardig boek voor de lezers van dit blog, maar dan een bespiegeling en 'andere' opinie over herkomst en toekomst van de groeiende tweespalt in de US, geschreven door Mary L Trump, inderdaad een nicht van...

    The United States is a country founded on lofty ideals, yet, our history reveals that we often fall short of attaining them. Centuries of systematic racism and racist violence still shape contemporary life in America. The Trump presidency and the chaotic 2020 election show that these forces remain powerful players in American politics. To avoid a darker future, political leaders and everyday people must resolve to face these ugly truths and hold bad actors accountable.

    BeantwoordenVerwijderen
  64. Dus als Kaag zegt:"Ik ben lid van het WEF" bedoelt ze eigenlijk ik werd uitgenodigd?

    https://twitter.com/Gaia_Universe/status/1450113526899564554?s=20

    Ron

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus als je op visite gaat komt je hele loopbaan op de WEF site? Ja, ik weet het niet hoor....

      https://www.weforum.org/people/wopke-hoekstra

      Verwijderen
  65. Dag DS,
    Bedankt voor de info en natuurlijk de hoop en positieve geluid. Mar het lijkt dat het zeer waarschijnlijk dit met de klimaat agenda te maken heeft, CBanken, IMF spreken ook openlijk over de CO2 uitstoot/vermindering. Menselijke activiteiten lijken tot het minimum te worden beperkt, verarming zodat er minder middelen over blijven die de klimaat belasten, reizen, kolencentrales enz.
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  66. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @

      VOOR COVID REACTIES, NAAR SCHMULLPASSIONPREVAILS of
      SCHMULLGEESTDRIFTOVERWINT

      DS

      Verwijderen
  68. There you go!

    Exposed: Klaus Schwab's School For Covid Dictators, Plan for 'Great Reset' (Videos)

    https://rairfoundation.com/exposed-klaus-schwabs-school-for-covid-dictators-plan-for-great-reset-videos/

    BeantwoordenVerwijderen
  69. Deputy Prime Minister and Minister of Health, Welfare and Sport of the Netherlands, Ministry of Health, Welfare and Sport of the Netherlands

    https://www.weforum.org/people/hugo-de-jonge

    https://twitter.com/VrouwvdVrijheid/status/1474047786928816137?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Deze al gezien heer Schmull?

    https://twitter.com/Kees71234/status/1473433278719922183?s=20

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  71. beste meneer schmull

    u verwacht een grote crisis binnen 2 jaar, maar is het ook niet mogelijk dat met dit beleid van de ecb het japan senario werkelijkheid wordt en er daardoor weinig gebeurt en de boel bij elkaar gehouden wordt?

    mvg dieter de jong

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER:

      Japan is, wat demografie en totale schuld betreft, ons
      15 jaar vooruit. Dus economische stagnatie staat ook ons
      te wachten. Maar na het hoogtepunt van Japan in 1989,
      volgde wel eerst een instorting van de beurskoersen en
      huizenprijzen. Verder heeft Japan nog steeds een
      betalingsbalans-overschot en is crediteur voor de
      rest van de wereld, ondanks hun 'harde' landing.
      Die 'harde' landing zal voor de rest van de wereld
      waarschijnlijk minder gunstig aflopen.

      DS

      Verwijderen
  72. Maxima bij WEF:

    https://twitter.com/koninklijkhuis/status/1353764980135501830?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Merry Christmas everyone!

    Let's go Brandon!

    https://twitter.com/bennyjohnson/status/1474447807524319235?s=20

    https://twitter.com/TrumpJew2/status/1444460915802484737?s=20

    Ron

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Alles in de pocket

    https://twitter.com/Burgerfront1/status/1474788965874118661?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  75. Voor de zondag! De Elie gaat verliezen! THE GREAT RESET

    https://www.bitchute.com/video/wZdMneQ545cm/

    BeantwoordenVerwijderen
  76. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  77. Kaag of tenminste degene die haar WEF-emails leest wist dus al op 3 november 2020 om 13:50:28 wie de verkiezingen in de VS ging winnen.

    https://twitter.com/Nachtzuster2/status/1475235253329485825?s=20

    file:///home/chronos/u-57f1b735998b2774ad626ec542a4da24dac1b658/MyFiles/Downloads/Bijlage+4+-+Nazending+Kamervragen+Van+Houwelingen.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  78. Op 5 januari 2022 staan de drie wetsvoorstellen van VWS, ingediend op 22 november jl. weer op de agenda, nadat ze even in de ijskast zijn gezet. Het betreft “ inbreng verslag”, hieronder uitgelegd.

    Het gaat over de volgende wetsvoorstellen:

    https://www.linkedin.com/posts/activity-6880680524659118080-zvoO

    BeantwoordenVerwijderen
  79. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    3. VOOR COVID REACTIES NAAR: SCHMULLPASSIONPREVAILS

      DS

      Verwijderen
  80. Goodnight everybody!

    https://twitter.com/haverkamp_wiebe/status/1476320808528195584?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  81. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  82. Heer Schmull, wat vindt u van de gevonden Emails van de tweede kamer met het WEF? Hier de uitleg van twee beruchte heren

    https://www.youtube.com/watch?v=9gZaTG6Ql20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @RITA:

      Waarom ontving u ook niet een email-uitnodiging om de
      DAVOS-bijeenkomst bij te wonen van deze praatclub, die
      het al 20 jaar lang verkeerd heeft gezien? U laat hen
      gewoon weten, dat u belangrijk bent of wordt en ze trappen
      er wel in.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Oh, gaat het zo makkelijk? Dat wist ik niet.

      Gelukkig 2022. Ik hoop dat u een lief maatje op uw pad krijgt.

      Selamat Tahun Baru

      Verwijderen
  83. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  84. De heer Schmull en de rest van de mensen op dit zeer interessante blog.

    Een heel goed en gezond 2022!

    Hopelijk gaan we met zijn allen leuke en fijne dingen beleven. En gaan we nog leuke en interessante stukken lezen van de heer Schmull.


    Mvg

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  85. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-12-31/fed-repo-facility-use-jumps-to-record-high-on-final-day-of-2021

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JON:

      (!): The counterparties are financial institutions that are creaking under excess liquidity that the Fed has created with its monstrous QE, and this cash was showing up in money market funds. The funds then needed to invest this flood of cash in short-term securities, such as Treasury bills. This flood of buying caused short-term Treasury yields to turn negative. That’s when the Fed offered to take this cash via RRPs. When it offered to pay interest at an annual rate of 0.05%, cash came gushing into the Fed’s direction, and Treasury yields bounced back above 0%.

      https://wolfstreet.com/2021/12/31/fed-drains-1-9-trillion-in-liquidity-from-market-via-overnight-reverse-repos/

      DS

      Verwijderen
    2. @JON:

      Opvallend is ook, dat het geld van de extreme QE van de ECB
      zijn weg vindt naar de Amerikaanse Reverse Repo. Dat verklaart
      o.a. de stijgende Dollar Index.

      DS

      Verwijderen
  86. Naast dit bericht, beste wensen voor 2022 voor Dhr Schmull en bezoekers van deze blog, mvg Jon

    BeantwoordenVerwijderen
  87. Beste wensen in 2022 voor heer Schmull en alle lezers.
    Wordt vast geen saai jaar.
    Wat is uw visie op de situatie in de Ukraine?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @IPLOF:

      U ook een heel Goed 2022 toegewenst!

      Oekraine is een mogelijke geopolitieke flashpoint. Maar
      als men maar rekening houdt met de Red Line van geen
      Nato als buurman van Rusland, dan zullen de spanningen
      afnemen. Niemand is er bij gebaat om de spanningen te
      laten oplopen.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste Heer Schmull, mag ik u, naar aanleiding van bovenstaande, om uw mening vragen inzake nog 2 andere potentiele "brandhaarden" in de wereld: 1) Verwacht u dat China nog dit jaar Taiwan annexeert en zo ja, wat zijn dan de gevolgen voor de wereld-economie. 2) Als Israel dit jaar nu eens niet luistert naar het NO GO van het grote Amerika en alle nucleaire installaties in Iran plat-bombardeerd en de Nationale Garde uitschakelt en wie weet wat nog meer. Wat is naar uw mening de impact op het Geo-politieke schaakbord in de wereld? Alvast hartelijk dank voor uw visie op deze 2 issues. Met vriendelijke groet, Willem.

      Verwijderen
    3. @WILLEM:

      1) China zal het voorlopig bij woorden laten vanwege de OLympische Spelen in Februari a.s. en vanwege het 20ste Partijcongres in de herfst van 2022:

      https://asia.nikkei.com/Politics/Xi-says-2022-party-congress-will-be-major-event-for-China-s-politics

      2): Israel zou dan een WW III riskeren, met Rusland en
      China tegeover de rest. Amerika zou dat beschouwen als
      de Suez-crisis, en zich afzijdig houden, waardoor het
      tot mislukking is gedoemd. Het is veel waarschijnlijker,
      dat de kopstukken van het kernprogramma van Iran, stuk
      voor stuk, 'verongelukken'.

      DS

      Verwijderen
  88. Mij baart het zorgen dat de yield op de treasuries gisteren zo sterk steeg
    terwijl de markt weet dat er al in maart een rentestijging aankomt.
    Dit betekent dat het "slimme geld" toch de zaak (deflatie) niet meer vertrouwt.

    Gaarne uw visie,

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De stijging van Yield van de Korte Treasuries houdt verband
      met de komende rentestijgingen van de FED in de
      2de helft van het jaar. De Yield van de 30-jarige
      stijgt nauwelijks en staat nog ver beneden die van Maart,
      2021 Dus de Yield Curve vlakt af, wat zou kunnen
      wijzen op een komende recessie, welke bijna niemand
      ziet of wil aankomen:

      https://www.cnbc.com/quotes/US30Y

      DS

      Verwijderen
    2. Van 1,50 naar 1,67% is inderdaad een uitzonderlijk snelle grote stijging... Ik meen ook groeiend wantrouwen in Centrale Banken te zien en steeds meer 'geloof' in CB-vrije alternatieven voor 'waardebehoud'.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Het werkt zo: CB's bepalen de korte rente, niet de lange.
      Een hogere korte rente remt de economie af. Dat heeft
      uiteindelijk tot gevolg, dat de waarde van de Lange
      Treasuries weer stijgt (dalende rendementen). Daarom
      stijgen de Lange Treasuries al 40 jaar in waarde en
      hebben het 400% beter gedaan dan de S&P 500 index.

      Alle alternatieven voor Lange Treasuries zijn nu heel
      duur en riskant. Dalingen van 50% in aandelen, etc.,
      doemen op. Oppassen geblazen. Dit is het jaar om heel
      veel Kasgeld te bezitten, ondanks de negatieve rente.

      DS

      Verwijderen
  89. @DS
    U schrijft in het laatste artikel "Dit is het jaar om heel
    veel Kasgeld te bezitten, ondanks de negatieve rente."
    Het bezit van kasgeld dient dan om te investeren als waardes zijn gedaald? Of puur om te kunnen overleven (zonder schuld)?
    Brutus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BRUTUS:

      Als appeltje voor de dorst, als er moeilijke tijden
      aanbreken. Het kan zijn , dat de inkomsten tegenvallen
      (baan?) en ook, dat er eindelijk weer aantrekkelijk
      gewaardeerde aandelen tevoorschijn komen. Als de
      markt ooit teruggaat naar de gemiddelde Koer/Winst
      verhouding van de laatste 50 jaar, dan is er kans op
      een 50%+ koersdaling van de S&P 500 index.

      Een echte rentestijging, zoals aangekondigd, is als een
      alarmbel, die niet moet worden genegeerd.

      DS

      Verwijderen
  90. Geachte heer Schmull,

    een paar dagen terug schreef u:

    Opvallend is ook, dat het geld van de extreme QE van de ECB
    zijn weg vindt naar de Amerikaanse Reverse Repo. Dat verklaart
    o.a. de stijgende Dollar Index.

    DS

    Is dit een teken aan de wand hoeveel vertrouwen de ECB of de europese
    banken in de eigen euro hebben? en zal dit tot een versnelling
    leiden van de stijging van de USD?

    Mvg
    Jon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JON:

      Voorspelling van valuta's is een hachelijke zaak, want
      er spelen tientallen factoren een rol. Maar het is duidelijk,
      dat de economie van de Eurozone nu heel kwetsbaar is,
      vanwege de hoge energieprijzen en de inkrimping van de
      wereldhandel (China!). Daarom moet het Europese monetaire
      beleid veel soepeler blijven dan dat van Amerika en
      dat kan de Euro verder verzwakken, vooral in de komende
      6 maanden.

      DS

      Verwijderen
  91. Verschillende analisten zijn van mening dat de Fed opzettelijk een aandelencrash zal veroorzaken. Ziehier : http://www.williamengdahl.com/englishNEO15Dec2021.php en https://insolentiae.com/krach-boum-hue-la-fed-va-t-elle-declencher-un-crach-ledito-de-charles-sannat/ Hoe denkt u hierover ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS:

      Een opzettelijke aandelencrash? Zoiets lijkt uit de lucht
      gegrepen. Alsof de markt kan reageren op 'duistere'
      krachten. De realiteit is, dat 'de markt' een weerspiegeling
      is van het collectief handelen van ontelbare participanten.
      Het is een illusie om te geloven, dat een stijging nooit
      gevolgd wordt door een daling. De hoofdreden is, dat
      kopers er, om welke reden dan ook, er genoeg van hebben,
      vooral als de rente stijgt. Een markt is dynamisch, nooit
      statisch, behalve als men de markt sluit.

      DS

      Verwijderen
    2. Als het plunge protection team (van bijv. de FED) de beurs op de been kan houden, waarom dan ook niet het omgekeerde?

      Ik ben de naïviteit voorbij dat de financiële markten vrij opereren obv het collectief.

      Degene die het meest te verliezen (of te winnen) heeft in een spel, zal proberen de spelregels naar zijn hand te zetten.

      Al is het alleen maar obv een informatievoorsprong

      Mvg DutchCaesar

      Verwijderen
    3. @DUTCHCAESAR:

      Een markt naar zijn hand zetten, wordt eeuwig geprobeerd,
      maar mislukt altijd. Het Plunge Protection Team werd
      ingesteld na de Crash van 1987, maar geen enkele Crash
      of Berenmarkt is door hen ooit voorkomen, hoogstens
      uitgesteld. Zelfs bij Cryptos, waar 98% in handen is
      van 2% van de wallets, zijn Crashes nog heel gewoon:

      Charlie Bilello
      @charliebilello
      ·
      Jan 9
      % below 2021 high...
      Ethereum $ETH: -38%
      Binance $BNB: -39%
      Terra $LUNA: -41%
      Bitcoin $BTC: -42%
      Avalanche $AVAX: -47%
      Solana $SOL: -50%
      Chainlink $LINK: -50%
      Crypto. com $CRO: -56%
      Polkadot $DOT: -59%
      Cardano $ADA: -64%
      XRP $XRP: -64%
      Shiba Inu $SHIB: -65%
      Dogecoin $DOGE: -81%

      DS

      Verwijderen
  92. Martin Armstrong - World Renowned Economist Exposes WEF and the Great Reset!

    https://rumble.com/vs3vjr-martin-armstrong-world-renowned-economist-exposes-wef-and-the-great-reset.html

    BeantwoordenVerwijderen
  93. @schmull

    Hier steun (TLT 142$) vinden en weer stijgen?

    https://stockcharts.com/freecharts/pnf.php?c=TLT,P&listNum=51

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HOEFSLAG:

      Helaas biedt de chart van TLT nog geen uitzicht op een
      korte termijn koersherstel. De twee dalingen in 2020
      resp. 2021, kan worden gevolgd door een derde daling
      in 2022. Maar op langere termijn , in de komende 2 jaar
      of zo, is te verwachten, dat de economie flink afkoelt
      en de inflatie daalt. Dus TLT (of IDTL in d EU) is
      een goede verzekering tegen overgewaardeerde beurskoersen.

      DS

      Verwijderen
  94. @schmull,
    Bedankt voor de snelle response. zit al lang en volledig in TLT en IDTL en Cash. Ik weet dat ik moet spreiden maar ik vind over het algemeen de aandelen markt overgewardeerd en durf niet in te stapprn

    BeantwoordenVerwijderen
  95. @schmull

    Is het dan verstandig nu tijdelijk short te gaan op de Lange Treasurie.
    En zo ja, hoe dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HOEFSLAG:

      'Short' gaan is riskant. Niet goed voor de gemoedsrust.
      Misschien is tijdelijk de TBF etf een mogelijkheid, mits
      de EU dit toelaat, wat twijfelachtig is. Persoonlijk zou
      ik de storm over mij heen laten gaan. Zodra de rente
      enkele keren stijgt, volgt er brandhout en stijgt de
      IDTL weer in waarde.

      https://www.investopedia.com/articles/investing/051915/how-short-us-bond-market.asp

      DS

      Verwijderen
    2. Gewoon de helft verkopen en na daling en rentestijging weer terug kopen. Tip Forester

      Verwijderen
  96. @Schmull
    Zoals verwacht is het niet mogelijk te handelen in TBF, bij Saxo en de Giro. Ga de storm maar over mij heen laten gaan.

    Bedankt voor het meedenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  97. Heer Schmull,

    David Hunter heeft zojuist zijn target voor de S&P 500 verhoogt naar 6000 in de komende paar maanden.

    Uw gedachten hierover?

    BeantwoordenVerwijderen
  98. ..en na deze melt-up verwacht hij - zoals bij u reeds bekend - een drop van 80%.

    David is volgens mij een paar jaartjes jonger dan u. Aangezien wijsheid met de jaren komt dienen we de positie van Hunter wellicht te beschouwen als een gevalletje 'jeugdige overmoed'?

    Gaarne uw visie waarvoor alvast dank.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      David Hunter kent het klappen met de zweep. Maar mijn ervaring
      is, dat boude voorspellingen vrij riskant zijn. Natuurlijk
      is de markt tot alles in staat, ondanks alles, maar ik
      spring liever te vroeg uit de trein dan te laat. In ieder
      geval, staan wij op 1 lijn, wat betreft het einde van
      de 'alles-bubbel'. Ik heb in mijn leven echt nog nooit
      een zachte landing meegemaakt na zo'n speculatieve periode.
      Maar een enkeling verdient een fortuin bij een
      eventuele Melt-down.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      40% van de NASDAQ-aandelen staan trouwens al 50% of meer
      beneden hun 12-maands hoogtepunt. Dus er zijn al velen,
      die jeukende vingers hebben om er weer in te stappen.
      Probleem is, dat 80% van de trading uiteindelijk
      verliesgevend is.

      DS

      Verwijderen
  99. Onze overgrootouders Dames en Heren:

    https://twitter.com/archeohistories/status/1480479470221881347?s=20

    Fascinating!

    BeantwoordenVerwijderen
  100. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. @DJENNIS:

      GEEN COVID OP DIT FORUM. GA NAAR SCHMULLPASSIONPREVAILS.

      DS

      Verwijderen