Translate

dinsdag 23 maart 2021

OP HOL GESLAGEN

OP HOL GESLAGEN

Elke markt is nu als een paard, die op hol is geslagen. De 'bubbel in alles' is het eindspel. Straks valt de ruiter van het paard! Op een gegeven moment moeten wel degelijk de teugels worden aangehaald. Zou een renteverhoging, in het komende jaar, zomaar uit de lucht kunnen komen vallen, zoals Lawrence Summers, de ex-Minister van Financieen onder Clinton, suggereert? Zoiets gebeurt vaak altijd eerder dan verwacht. Niet zozeer vanwege vermeende inflatie, zoals hij beweert, maar om juist extreme speculatie in te dammen. De geloofwaardigheid van een Centrale Bank is uiteindelijk veel belangrijker dan het voortdurend in de watten leggen van de economie.

Of staat de wereld aan de vooravond van een historische stijging van de Amerikaanse Dollar? De monetaire expansie van Amerika's handelspartners blijkt een veelvoud te zijn van de Amerikaanse. Verder is het rendement van de 10-jarige U.S. Treasury nu het hoogst in 6 jaar (FX-hedged) en de Amerikaanse economie lijkt het, tenminste op korte termijn, aanzienlijk beter te zullen doen dan welke andere economie ook. De Amerikaanse consument, met 3% van de wereldbevolking, vormt immers 29% van de internationale particuliere consumentenvraag, tegenover 14% voor de Europese en 11% voor de Chinese consument. Vergeet echter niet, dat 80% van de wereldschuld in Dollars luidt. Dus Jan en Alleman gokt op een lagere Dollar en zit 'short'. De gemiddelde Dollardebiteur krijgt straks slapeloze nachten! Verder is een hogere Dollar heel vervelend voor grondstoffenprijzen, Opkomende Markten en de Goudprijs.


(MACROBOND)(NORDEA)(21 Maart, 2021): DE ECONOMISCHE GROEI VAN AMERIKA WORDT VEEL HOGER DAN DIE VAN HAAR HANDELSPARTNERS. KOMT ER EEN VERDERE STIJGING IN DE DOLLARINDEX (DXY)?

Of hangt er weer een gewapend conflict in de lucht? Wanneer was de laatste keer, dat een Amerikaanse President een andere staatsman (Poetin) uitmaakte voor een moordenaar en weer een andere staatsman voor een misdadiger (Xi)? Wat een prestatie van de seniele President Joe Biden om, tegelijkertijd, twee grootmachten (Rusland en China) tegen zich in het harnas te jagen! Is dit het begin van een riskant Presidentschap, na de recente bombardementen op Syrie en de (voortgezette) diefstal van Syrische olie in 2021? Niemand moet dus verbaasd zijn, als Biden later dit jaar, om gezondheidsredenen, aftreedt als President. Hij liet zich onlangs ontglippen, dat Kamala Harris al President was. Dat heeft de markt nog niet verdisconteerd. Zet je schrap!

(BLOOMBERG)(12 Maart, 2021): DE RECENTE KNIK OMHOOG IN RENDEMENTEN IN U.S. TREASURIES (Per 22 MAART, 2021 WEER IETS HOGER), MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDEDALING. DIT IS TIJDELIJK. DE 40-JARIGE HAUSSE IS NIET VOORBIJ! DIT IS WEER EEN KOOPGELEGENHEID.

Daarom staat de wereld aan de vooravond van een historische ineenstorting van beurskoersen, grondstoffenprijzen, crypto-valuta's, onroerend goed prijzen en Opkomende Markten. Doordat de meeste vermogens tegenwoordig 'passief' zijn belegd en er dus geen echte beheerder aan te pas komt, is de volgende Crash, vanwege de algoritmes ('computer trading') veel erger dan tussen 1929 en 1932 (-90%): tegenwoordig zal iets dergelijks in een sneltreinvaart plaatsvinden.

Overigens is de periode tussen Maart en September, historisch gezien, het meest riskant voor de beurskoersen. Alleen Amerikaanse Treasuries en de Amerikaanse Dollar zullen dan uit deze onverwachte crisis ongehavend tevoorschijn kunnen komen. Mocht de huidige Melt-Up nog van geen ophouden weten, zoals sommigen hopen, dan kan men toch nu beter eieren voor zijn geld kiezen. Genoeg is genoeg!

De HOERA-stemming van de markten lijkt onterecht en voorbarig. Is het CORONA-virus ook op hol geslagen? Het CORONA-trauma is echt niet spoedig voorbij. Het normale leven keert echt niet terug. Natuurlijk is dat, wat men wil horen. Maar, in werkelijkheid, staat de wereld pas aan het begin van een psychisch en economisch herstel van de ergste ramp van de laatste honderden jaren. Of misschien wordt alles eerst nog juist veel erger, omdat de vaccins de race met het muterende virus niet kunnen bijhouden. Bepaalde mutaties hechten zich sterker aan menselijke cellen (N501Y) of omzeilen anti-stoffen (E484K). We hebben straks waarschijnlijk te maken met duizenden mutaties.

Mutaties maken het virus veel besmettelijker, soms wel 100% meer dan het originele virus, en aan de huidige anti-stoffen moet voortdurend worden gesleuteld. Dat kost tijd. Komt er straks een coctailvaccin? Komt er jaarlijks een nieuwe prik? Zal een, al of niet tijdelijk,  vaccinatie-paspoort, het schrikbeeld van menige complotdenker, erdoor worden gedrukt? Zal het virus pas eindelijk aan kracht inboeten, na een vierde golf in de herfst van 2021? Wat te denken van het Long COVID syndroom? Tegen de 20% van hen, die COVID hadden opgelopen, hebben nog te lijden van min of meer ernstige symptomen, zoals ademnood en uitputting. Daarnaast blijken de anti-stoffen, die geinfecteerde mensen aanmaken, vaak binnen enkele maanden uit het bloed te zijn verdwenen.


'I MISS INDOOR DINING' (THE NEW YORKER)

Bovendien verspreiden de virusmutaties zich zo snel dat die, in het land van hun herkomst, nu de dominante soort zijn geworden! De nachtmerrie van mutaties zou veel erger kunnen worden, want het virus is pas ruim een jaar oud. Er is hier sprake van een virus, dat, wel of niet per ongeluk, is overgeslagen van dier op mens. Daar moet het virus nog aan wennen en, reken maar, dat het mettertijd veel slimmer wordt! Ondertussen zijn er, wereldwijd, tot dusver, naar schatting, pas 2,6 miljoen sterfgevallen door COVID-19, terwijl de World Health Organisation (WHO) nog in 2017 rekening hield met 20 tot 30 miljoen mogelijke slachtoffers, als gevolg van de volgende Pandemie. De Spaanse griep van 1918 had, naar schatting, tenminste 50 miljoen slachtoffers. Staat de wereld dus pas aan het begin van een hele langdurige epidemie? In ieder geval zal de wereld zich niet zomaar kunnen onttrekken aan COVID via een massavaccinatie. COVID is heel slim en verdwijnt niet ineens.

https://www.who.int/bulletin/volumes/96/2/17-199588/en/

Een wereldwijde epidemie, die gepaard gaat met afsluiting ('lockdown'), zorgt ervoor, dat het normale leven nooit meer terugkeert. Zelfs na een massa-vaccinatie, die voor het overgrote deel van de wereldbevolking nog jaren in beslag neemt, zullen strenge maatregelen, zoals handenwassen en het bewaren van afstand, niet zomaar kunnen verdwijnen. Het dragen van, eventueel dubbele, mondkapjes, blijft hier en daar verplicht. Eenmaal gevaccineerd, moet je op je hoede blijven. Je kan voorlopig nog steeds besmet worden en die besmetting doorgeven. Net zoals bij een gewoon verkoudheidsvirus, dat anderen aansteekt, zonder zelf ziek te worden. Zelfs schijnbaar COVID-vrije gebieden, zoals eilanden, blijken toch steeds weer besmet.


(KESSLER): EEN VIERDE GOLF VAN BESMETTINGEN IN AMERIKA IN DE HERFST VAN 2021? MOMENTEEL WORDEN DAAR DE MEESTE LOCKDOWNS OPGEHEVEN, ONDANKS HET NOG VRIJ HOGE AANTAL VAN BESMETTINGEN EN STERFGEVALLEN. VELE VIRULOGEN ZIJN DAAROM ZEER BEZORGD. ALS DIT VOOR DE DEUR STAAT, DAN STORTEN DE RENDEMENTEN VAN U.S. TREASURIES WEER IN, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING!

De ene lockdown volgt voorlopig nog op de andere, wat vooral verband houdt met mogelijke ziekenhuiscapaciteit, niet direct met het sterftecijfer. Elke daling van het aantal nieuw vastgestelde corona-gevallen is vooral daaraan te danken, niet aan vaccinatie. De overgrote meerderheid van de bevolking is immers nog niet aan de beurt. Ons gedrag (afstand houden!) is allesbepalend. Iedereen, zowel jong als oud, zou eigenlijk ook minstens tweemaal per week moeten worden getest. Dat zal hoogstwaarschijnlijk achterwege worden gelaten, want dan zou het aantal coronagevallen exponentieel stijgen. Hoe zou men miljoenen kunnen isoleren? Groeps-immuniteit staat niet voor de deur en is nog een kwestie van jaren. Bovendien vertoont 30% van de virusdragers geen symptomen. De onzichtbare vijand!

In Groot-Brittannie is men al bezig om de huidige Lockdown te verlengen ('Coronavirus Act'). Men wordt voorbereid op de opschorting van een eventuele zomervakantie in het buitenland. De politie kan de havens sluiten, demonstraties verbieden en burgers, zelfs voor onbepaalde tijd, opsluiten. Wat te denken van de recente opsluiting, zonder enige aankondiging, in Hong Kong, van duizenden inwoners, inclusief kinderen, in quarantainekampen? Dat is allang zo in China en zelfs in Nieuw-Zeeland. Krijgt dit navolging in de rest van de wereld voor degenen, die positief getest zijn? Het is daarom een raadsel, waarom velen nog geloven, dat de economie een V-herstel tegemoet gaat. Een L-herstel, of erger, ligt eerder voor de hand!

Helaas zijn er honderden biologische laboratoria in de wereld druk bezig om allerlei ziekteverwekkers ('pathogens') te ontwikkelen. Minstens 50 laboratoria zorgen voor de meest gevaarlijke daarvan, zoals Anthrax en Ebola. Er zijn hele strenge richtlijnen, die echter niet overal worden nageleefd. Zo waarschuwden Amerikaanse diplomaten reeds in 2018, dat het Chinese Wuhan Instituut, dat in 2019 experimenteerde met coronavirussen van vleermuizen, niet voldeed aan de geldende voorwaarden. De gevaren van dit alles, wat vergelijkbaar is met het arsenaal van kernwapens, kunnen gemakkelijk de volgende Pandemie tot gevolg hebben.

Onderschat dus niet het CORONA-trauma, dat bij velen tot posttraumatische stressstoornis (PTSS) leidt. Een trauma kan ontstaan, wanneer men een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt. Men 'beleeft' het steeds opnieuw. Meestal lukt de verwerking van een traumatische ervaring pas na een hele lange tijd. Soms ook niet. Je kan last houden van veel spanning, die je leven blijft verstoren. Je 'vergeet' het. Je verdringt het. Je ontkent het. Prikkelbaarheid en verdriet wisselen elkaar af. Je leeft niet meer gezond. Het wordt dan tijd om zo'n trauma te laten behandelen, zodat nare herinneringen afnemen. Je leert ermee omgaan. Pas dan kan je misschien zelf verder. Reken maar, dat zoiets ingrijpende gevolgen heeft voor de economie! Men wordt juist extra voorzichtig.


(BARCLAYS): DE 40-JARIGE STRUCTURELE OPGAANDE TREND IN WAARDERINGEN VAN U.S. TREASURIES IS NOG VOLLEDIG IN TACT. DE RECENTE CORRECTIE IS NIETS ANDERS DAN EEN 'TERUGKEER NAAR HET GEMIDDELDE' ('MEAN REVERSION'). DAT IS BIJ TRENDS HEEL GEBRUIKELIJK.

Als men extra voorzichtig wordt en juist meer gaat sparen, dan daalt de omloopsnelheid van het geld ('Velocity') en komt de vrees voor structureel hogere inflatie en economische groei helemaal niet uit. Elke inflatie en groei is van korte duur. Daarom heeft Japan nog steeds deflatie, ondanks een gigantische monetaire stimulering van de afgelopen 30 jaar. Tussen Maart en Mei, 2020, bijvoorbeeld, steeg het Amerikaanse beschikbare inkomen, vanwege alle overheidssteun, met $2,400 miljard. Maar de persoonlijke besparingen vlogen omhoog met liefst $5,000 miljard. 

Nee, besparingen zijn nooit 'excessief' en worden niet automatisch uitgegeven. Dat is de reden, waarom economische modellen telkens weer zo tekort schieten. Bovendien is een gevolg van de vergrijzing en het alarmerend lage geboortecijfer, dat er minder wordt geinvesteerd. Minder investeringen zijn op den duur waarschijnlijk veel meer deflatoir dan hogere besparingen en lagere consumentenbestedingen. Het wereldwijde geboortecijfer is in de laatste 50 jaar met liefst 50% ingestort. Daar wordt je bijna stil van. Geef de schuld maar aan de talrijke kunstmatige chemische stoffen, die daaraan hebben bijgedragen. Pas op voor al die cosmetica! Wie zei ook weer, dat de aarde is 'overbevolkt'? De huidige opgeroepen beelden, overal, van een 'Inflatie Armageddon', met apocalyptische effecten, zijn onzinnig. Het tegendeel, een 'Deflatie Armageddon', is veel waarschijnlijker dan men denkt.


(GOLDMAN SACHS)(St. LouisFED)(11 Februari, 2021): DE STIJGING VAN DE GELDHOEVEELHEID (M2) NAAR EEN HOOGTERECORD, WERD GEHEEL TENIET GEDAAN DOOR EEN HERNIEUWDE INSTORTING VAN DE GELDSOMLOOP ('VELOCITY'). MEN KAN EEN PAARD NAAR HET WATER BRENGEN, MAAR NIET DWINGEN OM TE DRINKEN. DAAROM KRIJGT CONSUMENTENPRIJSINFLATIE WEER GEEN KANS.

De COVID-crisis heeft geleid tot massale kapitaalvernietiging. Dat valt niet direct op, omdat economen het ingooien van een ruit ook niet aftrekken van het Bruto Binnenlands Product (BBP), de waarde van alle goederen en diensten, die in een land worden geproduceerd. Maar hebben overheden en Centrale Banken dan niet buitengewone maatregelen genomen in de orde van enkele tientallen duizenden miljarden? Die maatregelen zullen later grotendeels contra-productief zijn gebleken, vanwege een zogenaamde 'negatieve multiplier'. Een maatschappij, die is volbeladen met excessieve schuld, gaat niet vooruit, maar doet juist een stap terug, zodra die wordt aangezwengeld. Dat is, wat de geschiedenis ons heeft geleerd! 

Alle rooskleurige voorspellingen van structurele economische groei en inflatie zijn uit de lucht gegrepen. Opvallend is, dat alle inflatoire verwachtingen van de laatste decennia, eenvoudigweg steeds de plank hebben misgeslagen. De wereld is te ingewikkeld, teveel onbekende factoren spelen een rol, en de ene verandering volgt op de andere, waardoor het voorspellen van de toekomst, op basis van het verleden ('de achterruitspiegel'), telkens weer onbetrouwbaar blijkt. Dus de gestegen rendementen van U.S. Treasuries overschatten weer de inflatie, die ons te wachten staat. Een unieke koopgelegenheid! Vooral voor degenen, die verwachten, dat de Federal Reserve de aankoop van U.S. Treasuries (QE) straks vergroot om de werkgelegenheid veilig te stellen. Dat heet 'frontrunning'. 

Vergeet ook niet, dat de echte inflatie, in tegenstelling tot de mening van allerlei paniekzaaiers, waarschijnlijk veel lager is dan de officieele cijfers. De reeele lonen zijn al decennialang niet gestegen, dankzij de Opkomende Markten. De technologische vooruitgang leidt tot steeds lagere prijzen. De Smartphone is pas 15 jaar oud! In de huidige deflatoire wereld, is elke rentestijging tijdelijk. De gemiddelde rente, grondstoffenprijs en inflatie daalt al honderden jaren, met onderbrekingen. Kijk altijd naar het grotere plaatje. De aarde is NIET plat!

U.S. Treasuries zijn de veiligste activa op deze planeet. Zij dienen als onontbeerlijk onderpand voor het internationale kredietsysteem. Zonder onderpand, geen krediet. Als tijden onzekerder worden, dan rinkelt de telefoon en men wordt door de kredietverstrekker verzocht, om dat onderpand te verhogen. Dus de functie van U.S. Treasuries als 'buffer' ('shock absorber') is nog volledig in tact. In de recente beursmalaises van 2000 en 2008, steeg de gemiddelde waardering van U.S. Treasuries met respectievelijk 16.66% en 20.10%. Gedurende de 20-jarige periode van 2000 tot 2020, stegen de waarderingen van Langere Treasuries (10-jaar+) jaarlijks met gemiddeld 8.3%. De S&P 500 aandelenindex steeg minder, namelijk jaarlijks met 5.4%. Bovendien stortte de S&P 500 index in met respectievelijk 49.2% (2000 - 2002) en 56.8% (2007 - 2008). Als men 50% verliest, dan moet men weer 100% verdienen om terug te keren, waar men begon!

Andere activa, zoals commercieel onroerend goed en infrastructuurprojecten, kregen te maken met onzekere inkomsten en beperkte verhandelbaarheid. Vele beleggingsfondsen werden, voor onbepaalde tijd, 'bevroren', totdat de rust weer was teruggekeerd in de markten. Vele beleggers konden heel lang fluiten naar geld, dat zij eigenlijk nodig hadden. Maar de markt van U.S. Treasuries, welke 25% waard is van alle uitstaande obligaties in de wereld, gaat nooit dicht. In het geval van enig technisch probleempje, staat de overheid die markt onmiddellijk terzijde. Bovendien heeft de overheid zelf, zo'n 22% van alle uitstaande U.S. Treasuries in portefeuille. Als een Centrale Bank zelf schuldpapier opkoopt, dat door haar is uitgegeven, dan is dat een vorm van optische schuldsanering. Men blijft er, tot de afloopdatum, gewoon opzitten. Nee, dat is geen 'gelddrukken'.


(STOCKCHARTS)(10 Maart, 2021): DE RECENTE ZWAKTE IN DE iSHARES 20+ YEAR TREASURY BOND ETF (TLT)(VOOR EU-INGEZETENEN: IDTL UCITS ETF) IS WEER EEN KOOPGELEGENHEID. BIJ ELKE UITVERKOOP IN DE AANDELENMARKT, DAALT HET RENDEMENT VAN LANGERE U.S. TREASURIES, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING.

Overigens is de bittere realiteit, dat de economie nu kunstmatig in stand wordt gehouden. Die mond-op-mondbeademing kan niet worden beeindigd, anders breekt de hel los. Raad eens, hoe duurzaam zoiets is. Zodra men beseft, dat er geen sprake is van een nieuwe economische cyclus en geen terugkeer naar het normale leven, dan verstijft men van de schrik. Het is net zoals de tekenfilm over Coyote, die de Road Runner ('miep-miep/tong uitsteken) nooit krijgt te pakken. De traditionele vluchthavens, zoals U.S. Treasuries en de U.S. Dollar, zullen dan weer in de schijnwerpers staan. De S&P 500 aandelenindex, daarentegen, kan er gevoelig van langs krijgen, zodra de droom van het aards paradijs weer niet uitkomt. Het kan jaren duren, voordat die index het verloren terrein terugwint. Na het hoogtepunt en de daarop volgende daling van de S&P 500 index in 2000 en in 2008, duurde het bijna 6 jaar, voordat de geleden koersverliezen werden goedgemaakt. In Japan duurde het 31 jaar, na het hoogtepunt in 1990.


(COMPOUND)(18 Maart, 2021): DE PIMCO  25+ YEAR ZERO COUPON U.S. TREASURY INDEX ETF (ZROZ)(NIET MEER VERKRIJGBAAR VOOR EU-INGEZETENEN) IS NET ZOALS DE TLT, MAAR DAN OP STEROIDEN. UITSLUITEND VOOR AGGRESSIEVE BELEGGERS! MAAR DE RECENTE ZWAKTE (-30% VAN HET HOOGTEPUNT) MAAKT DE ZROZ NU WEL HEEL ERG AANTREKKELIJK. 

Het is meer dan ooit zaak om even stil te staan bij de ongelofelijke inflatie in activa, die in Japan plaatsvond tussen 1986 en 1991. Om schuld te kunnen bedienen, is een bepaald inkomen vereist. Daarvoor is economische groei nodig. Aan het eind van de jaren '80, was de kredietgroei in Japan op hol geslagen: de kredietgroei was vaak 300% hoger dan de economische groei. Die kredietgroei kwam niet de productieve economie ten goede, maar al dat geld kwam terecht bij aandelen en onroerend goed. Klinkt dat bekend? Tussen 1985 en 1990, explodeerden de Japanse aandelenkoersen en huizenprijzen met ruim 100%. 

Dat was een rampzalige bubbel, want er was steeds nieuw geld nodig om die bubbel in stand te houden. Als een zeepbel van overgewaardeerde activa, zoals woningen of aandelen, uiteenspat, dan voelt men zich opeens niet meer 'rijk'. Dan gaat men nog meer bezuinigen en sparen. Dat is deflatoir. Diezelfde 'Japanificatie' is nu een weinig aanlokkelijk perspectief voor de rest van de wereld, want er volgt dan tenminste een 'verloren decennium' ('lost decade'), net zoals destijds.

Een kredietgedreven bubbel in activa is een kaartenhuis. Als de kredietgroei ooit, om welke reden dan ook, zou verminderen, dan stort de kredietpiramide in. Daarom daalde de NIKKEI 225 aandelenindex na 1990 met 90% en is nu, 31 jaar later, eindelijk hersteld naar het niveau van 1990! Ook de huizenprijzen (in Tokyo) ondergingen hetzelfde lot. 

Laat dit een les zijn voor degenen, die zich tegenwoordig diep in de schulden hebben gestoken, vanwege de lage rentes. Die lage rentes zijn heel verraderlijk. Ze zijn net zoals de Sirenen in de Griekse mythologie, de halfgodinnen, met een lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw, die de toehoorders probeerden te verleiden. Doe was in je oren, net zoals destijds, zodat je niets hoort. Of laat je vastbinden aan de mast, zoals Odysseus. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat ook. Vooral als de activa-deflatie zich opeens aandient. Dat gebeurt telkens weer.



MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2022 of later. Een epidemie duurt meestal 2 of 3 jaar, ondanks eventuele en al of niet gedwongen massa-vaccinatie.

Aan een ieder een goede gezondheid toegewenst!

DIEDERIK SCHMULL, 23 Maart, 2021, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.




298 opmerkingen:

  1. hadewych von mises23 maart 2021 om 07:57

    Erudiete insteek, heer Schmull, wars van de waan van de dag(elijkse main stream media)! Van harte dank hiervoor! En houd uzelf goed en wel gezond!, zodat we nog jaren van uw visionaire duiding kunnen genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Zolang een mens maar vooruitkijkt en blijft dromen van
      een bepaalde toekomst, ongeacht de leeftijd, dan is de
      kans groot, dat die dromen werkelijkheid worden. Ook
      'onmogelijke' dromen!

      DS

      Verwijderen
  2. Beste meneer Schmull uw inschattingen in verband met de wereldeconomie, geopolitieke ontwikkelingen en de vooruitzichten voor US Long Treasuries kan ik heel goed volgen. Daarentegen ben ik het niet eens met de these dat COVID-19, al dan niet gemuteerd, de grootste ramp van de laatste eeuwen zou zijn. De sterfte is vergelijkbaar met een agressieve griep, waarvoor het openbare leven ook niet platgelegd en de economie geruineerd worden.

    https://swprs.org/covid19-facts/

    Voor mij is het duidelijk dat COVID-19 alleen maar een dekmantel is voor het doorvoeren van ingrijpende "hervormingen", waar de burger niet op zit te wachten en die zonder dit schrikbeeld aan de wand geen kans op realisatie zouden hebben.

    https://www.corbettreport.com/explaining-the-great-reset-to-conspiracy-beginners/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MRGALAK:

      Niemand weet hoe erg COVID-19 nog wordt, want het is pas een
      jaar aan de gang. Elke maand leren we meer. Het gemuteerde
      virus, bijvoorbeeld, treft vooral mensen beneden de 50 en
      vele 30-jarigen liggen in IC.

      Wereldwijde Lockdowns zijn drastische maatregelen, die
      kennelijk zijn opgelegd door supranationale organisaties,
      zoals de WHO, die geen verantwoording schuldig zijn aan enig parlement. Daarom trok Trump zich terug uit de WHO. Hij
      trok zich ook terug uit 'geheime' handelsverdragen, zoals
      de TPP, die lak hebben aan de nationale wetgeving. Maar
      Biden draait nu alles weer terug. Dus straks niet meer
      klagen, dat men de ziel van een land heeft verkocht aan
      een 'hogere' instantie met 'geheime' kleine lettertjes.
      Een nationale regering heeft dan niets meer te vertellen.

      Een Great Reset is niets nieuws, vooral in onzekere
      tijden. Maar iedereen droomt van een andere Reset en
      niemand wordt het daarover eens. Er zijn altijd
      Globalisten geweest, die de wereld naar hun hand
      probeerden te zetten. Maar in de praktijk is het
      een sprookje. De Nazis en de Faschisten zouden in
      de jaren '30 wel even de wereld de weg wijzen,
      net zoals de Chinese CCP nu. Maar wat blijkt?
      De realiteit is, dat China helemaal niet stabiel is,
      ondanks een 1-partij-dictatuur. Er zijn, naar
      schatting 100,000 rellen/opstootjes per jaar en de
      CCP-elite (allemaal superrijk) is nog nooit zo bang
      geweest. Zo'n systeem ontploft ALTIJD, net zoals
      het systeem van Hitler en Mussolini.

      Iedereen mag complotdenker zijn, als hij zich daar
      wel bij voelt. Maar harde bewijzen, anders dan
      bepaalde aanwijzingen, moeten wel op tafel komen,
      anders is het tijdverknoeierij. Daarvoor is het
      leven veel te kort.

      Ik geloof ook, dat de maanlanding nooit heeft plaats-
      gevonden, dat JFK werd vermoord door de FBI/CIA/ Maffia,
      dat 9/11 een 'inside job' is geweest, etc, maar
      in het leven is het beter om hier verder niet over te
      praten. Men moet niet teveel willen weten. Er zijn nu
      eenmaal heel veel 'slechte' mede-mensen, die, door
      omstandigheden, brandhout zijn geworden. None of
      your business.

      DS



      Verwijderen
    2. Heer Schmull, Is deze krant waarheidsgetrouw?

      https://thewashingtonstandard.com/bombshell-moderna-chief-medical-officer-admits-mrna-alters-dna/

      John

      Verwijderen
    3. @JOHN:

      De Washington Standard is rechts georienteerd en is sceptisch
      over vaccins en zelfs over COVID-19. Maar dit nieuws over
      'verandering van DNA' is veel gecompliceerder. Het is waar,
      dat 'gene editing' een nieuwe doorbraak is in de
      biotechnologie voor mens en plant: CRISPR, een hele
      interessante ontwikkeling, ook voor beleggers:

      https://www.theguardian.com/science/2021/feb/21/after-the-nobel-what-next-for-crispr-gene-editing-therapies

      De behandeling van kanker zou hierdoor wel eens enorm
      kunnen worden geholpen.

      Er doet echter veel misinformatie hierover de ronde.
      Dit artikel geeft wat tegengas:


      Critics have taken to labeling mRNA vaccines a form of gene therapy, insinuating that the shots might somehow alter your DNA: They don’t. While the messenger RNA they employ is a type of genetic material, the vaccines differ from what is typically thought of as gene therapy in that they do not change the DNA inside cells. “They do not affect or interact with our DNA in any way,” the Centers for Disease Control and Prevention explains. In fact, mRNA molecules in the vaccines, which are short-lived, don’t enter the nucleus of cells, where DNA is stored, the CDC notes.

      https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-22/are-mrna-covid-vaccines-risky-what-the-experts-say-quicktake?srnd=premium-europe

      DS

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    5. Er bestaan geen waarheidskranten, ook de Nederlandse poststemmen zijn verkeerd geteld om Rutte Kaag makkelijk mogelijk te maken... Nu kraait Rutte ik wil rechts formeren, maar je weet het de leugenaar zal zeker over links gaan met Kaag. Als Muti Merckel straks Europa gaan uithollen dan kan ze Schildknaap Rutte prima gebruiken, we krijgen dan onze eerste vrouwelijke president, eerlijk of niet, Het zal gebeuren

      Verwijderen
    6. @MRGALAK:

      COVID-19 is erger dan men denkt. We staan pas aan het BEGIN
      van de ellende, volgens een bekende expert. Mee eens!

      “This pandemic is nowhere near its end,” Jeremy Farrar, an infectious-disease specialist and director of Wellcome, the U.K. research foundation, said at a conference. “There remains in my view too much optimism that there will be a single magic bullet that solves it all.”

      After one year, the world remains closer to the START of the pandemic than to its conclusion, as new waves take place around the world, Farrar said.

      https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-23/astra-promises-results-who-sees-worrying-trends-virus-update?srnd=premium-europe

      DS

      Verwijderen
    7. Ik ben het met een vorige reaktie eens dat er op dit forum eigenlijk geen corona discussie gevoerd zou moeten worden omdat bijna iedereen reageert op experts,met hun belangen achter zich, zonder dat men zelf een gedegen medische opleiding heeft.
      Ik ken genoeg experts die een meer genuanceerde mening hebben , zoals
      Peter Borger, gerenomeerd moleculair biogeneticus, oa bekend van het PCR retraction paper, die wel terugschrijven van mRNA naar DNA als een mogelijkheid ziet
      (dmv 2 enzymen trascriptase en interferase) Prof dr Theo Schetters,Prof Pierre Capel etc en dan hebben we het nog steeds over zeer werkzame medicamenten als
      HCQ (in Zelenka protocol)ivermectine en budesonide
      En dan maar te zwijgen over wie tgv COVID erg ziek wordt of sterft. Overgewicht en ouderdom met onderliggende gebreken, zijn de hoofdmoot.
      Het risico van een ADE,antibody dependent enhancement , na een vaccinatie is over 1 a2 jaar totaal niet uitgesloten. In proeven met katten en fretten stierven deze allemaal aan hartproblemen en sepsis.
      Kortom,juist sporten,gezond biologisch eten ipv angst aanpraten,thuiszitten zouden veel meer aandacht moeten krijgen.
      Onze "vriend" Gommers durft nu pas te stellen dat er teveel focus was op binnenzitten.
      De echte pandemie is m.i. dat wereldwijd politici zonder medisch verstand oa gestuurd worden door belangenclubs zoals RIVM en OMT , waarin geen praktiserende artsen zitten,terwijl met een brandbrief van tweeduizend artsen en verpleegkundigen niets gedaan is.

      mvg//Harold


      Verwijderen
    8. ...nog steeds NIET over zeer werkzame...

      Verwijderen
    9. Eens, en sluit ook de ziekte van Werlhof niet uit https://www.simpto.nl/diagnose/ziekte-van-werlhof/

      Verwijderen
    10. Inderdaad,bedankt !

      Verwijderen
    11. @HAROLD:

      Soms lees je dingen, die te denken geven. Voor wat het
      waard is:

      https://www.lewrockwell.com/2021/03/no_author/how-to-survive-covid-19-when-your-rna-vaccine-fails-or-backfires/

      DS

      Verwijderen
  3.  'In de huidige deflatoire wereld, is elke rentestijging tijdelijk. De gemiddelde rente, grondstoffenprijs en inflatie daalt al honderden jaren, met onderbrekingen. Kijk altijd naar het grotere plaatje.'

    'Laat dit een les zijn voor degenen, die zich tegenwoordig diep in de schulden hebben gestoken, vanwege de lage rentes. Die lage rentes zijn heel verraderlijk.'

    Heer Schmull, spreekt dit elkaar niet tegen? Kunt u aangeven wat de trigger kan zijn voor een jarenlange stijgende rente?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik ben misschien niet duidelijk genoeg geweest. Ik moet
      de tekst wat aanpassen. Ik zie geen rentestijging, maar
      wel een activa-deflatie. Dus als men met veel schuld
      bepaalde activa heeft gekocht en die activa gaan opeens
      achteruit in waarde, dan is men nog niet jarig. Want
      dan moet men 'bijstorten' (margin call). Als men dat
      niet kan, dan volgt faillissement. In 2008 verloren
      500,000 mensen in Spanje op die manier hun woning, maar
      niet hun hypotheek. In Amerika kan men de sleutel van
      de woning gewoon aan de bank geven en het leven gaat
      verder.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Nog even een aanvulling: ik verwacht in eerste instantie wel
      een rentestijging, 'normalisering', van de Federal Reserve.
      Misschien wel eerder dan verwacht. Maar de stijging van
      Treasury-rendementen heeft al hetzelfde 'verkrappende'
      effect. Dat laatste kan men tegengaan door Yield Curve
      Control, zoals de ECB al doet.

      Maar in de volgende recessie/crisis is een hernieuwde
      rentedaling te verwachten. Treasuries worden dan weer
      favoriet, waardoor het rendement van de 10-jarige
      instort naar 0 tot 0.5%.

      DS

      Verwijderen
    3. Beste Heer Schmull, de hypotheek nu vastzetten voor 10 jaar of volgend jaar?

      Verwijderen
    4. @DJENNIS:

      Ik zou zelf een hypotheek nooit vastzetten. Over 10 jaar
      kan de hypotheekrente nog veel lager zijn. Flexibiliteit
      lijkt tegenwoordig veel belangrijker. Maar ik ben geen
      hypotheekadviseur, dus u kunt mij negeren.

      DS

      Verwijderen
  4. Mr. Schmull another excellent article. You stated in the article that the world is on the brink of a historic collapse of commodity prices. In your opinion how will gold fare since it is a commodity but can also be used as a currency? Also, will silver follow suit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOE:

      I have recommended Physical Gold as an essential part of any portfolio since the 1970's, regardless of the price, just
      as an insurance against the unthinkable. Anything that's
      good for Central Banks, should be good for an individual
      investor. There is always a chance of another
      recapitalisation of the Central Banks with a higher
      'fixed' or flexible' Gold price, like in 1934. Or the
      role of Gold would suddenly be enhanced, like World Bank
      Chief Zoellick suggested in 2010:

      https://www.reuters.com/article/us-gold-zoellick-idUSTRE6A70D720101108

      Silver is for speculators and traders, not investors.
      It is no longer part of the reserves of any Central
      Bank. Besides, there never seems to be a silver
      shortage, despite all the hype. As soon as the price
      rises, overproduction tends to follow. Also, silver
      is mainly in very weak hands.

      DS

      Verwijderen
    2. Thank you for your reply.

      Verwijderen
  5. Goedemorgen Rik,
    Wederom hartelijk dank voor de proza.Ik zag ook iets over de maanlanding. Iets gezien wat wij simpele stervelingen hebben gemist? Rondslingerende verpakking van een candybar? :)

    Alle gekkigheid daargelaten, ik zag het volgende.

    Gebruik de deelknoppen op FD.nl om dit artikel te delen via Whatsapp, Twitter, Facebook, LinkedIn of e-mail. Het kopiëren van artikelen om met anderen te delen of te gebruiken voor geautomatiseerde verwerking is een inbreuk op onze Algemene Voorwaarden en ons auteursrecht en dus niet toegestaan. Wilt u artikelen delen met anderen en/of gebruiken voor geautomatiseerde verwerking, dan kunt u onder voorwaarden rechtstreeks een licentie bij FD verkrijgen. Neem voor meer informatie contact op met klanten@fdmediagroep.nl. U kunt de link naar dit artikel wél delen met anderen. Gebruik daarvoor: https://fd.nl/beurs/1378043/imf-overweegt-om-650-mrd-aan-reserves-te-creeren

    "Het Internationaal Monetair Fonds overweegt voor $650 mrd (€545 mrd) aan nieuwe reserves te creëren. De bedoeling is om met de zogeheten 'Special Drawing Rights' (SDR's) ontwikkelingslanden en opkomende economieën te helpen het hoofd te bieden aan de coronapandemie."Bon:het FD van 24-3-21

    Hoe is dit te duiden? Vorm van gelddrukken, swap, toename schuldberg? Graag uw mening en inzichten hierover.

    Alvast hartelijk dank en een mooie dag!
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Een SDR allocation is een manier om de FX-reserves van de leden van het IMF te verhogen en daardoor minder afhankelijk te
      worden van schuldfinanciering. Zo'n allocatie komt in
      eerste instantie ten goede aan de rijkere landen, vanwege
      de verdeelsleutel, maar armere landen profiteren er ook van,
      vooral als hun allocation wordt opgehoogd door de rijkere
      landen. Het verhoogt de wereldschuld:

      https://www.imf.org/en/News/Articles/2021/03/23/pr2177-imf-execdir-discuss-new-sdr-allocation-us-650b-boost-reserves-help-global-recovery-covid19

      https://medium.com/@OxfamIFIs/why-the-world-is-calling-for-a-new-sdr-allocation-382456eb8029

      DS

      Verwijderen
  6. Excuses voor de alinea na "... het volgende."
    DC

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Meneer Schmulle, in welke belleging kan ik het beste elke maand 200€ per maand investering.

    Met vriendelijke groet,
    JR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik zo vrij mag zijn deze te beantwoorden, 200,- per maand zou ik cash sparen en wachten tot ik een gouden munt van 1 Troy ounce kan kopen, zo spaar ik fysiek goud en heb deze netjes in een munten verzameling, deze zijn jou eigendom en worden op termijn zeker meer waard, kijk naar de geld creatie en de ontwaarding van onze huidige valuta's uiteindelijk ben jij de eigenaar van deze mooie munten collectie en kies je zelf je momentum deze weer in cash om te zetten...Succes verzekerd

      Verwijderen
    2. @JR:

      Alles is nu overgewaardeerd. Dat blijft niet altijd zo. Alles
      was in de lift met onderbrekingen, sinds 2009. Opeens komt
      er een pijnlijke periode in alle activa, die 30 tot 50%
      waardevermindering tot gevolg heeft. Degenen, die daarop
      voorbereid zijn met hun besparingen, kunnen daarvan
      gebruik maken om op zwakte te kopen van hen, die
      moeten verkopen, omdat zij teveel schuld hebben. Want,
      wat de rente ook is, als het onderpand van de kredietnemer
      in waarde daalt, moet hij bijstorten en zo niet, dan
      volgt gedwongen verkoop. Dat gebeurt telkens weer.

      Dus ik zou sparen, sparen, sparen tot de Grote Crash, die
      opeens plaatsvindt in de komende jaren.

      DS

      Verwijderen
    3. Bedankt voor uw antwoord en ook Djennis

      Met vriendelijke groet,
      JR

      Verwijderen
  8. Just for the record:
    Tesla is using only internal & open source software & operates Bitcoin nodes directly.

    Bitcoin paid to Tesla will be retained as Bitcoin, not converted to fiat currency.

    Elon Musk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Als men een TESLA koopt met BITCOIN, vergeet dan niet,
      dat de belastingdienst gaat onderzoeken of er wel
      belasting is betaald. De meesten hebben hun Bitcoin
      nooit vermeld op hun belastingaangifte.

      DS

      Verwijderen
  9. Asteroide goudmijnen...

    Volgend jaar vertrekt de eerste NASA sonde op een SpaceX Falcon Heavy naar Psyche

    Asteroid 16 Psyche has enough gold to give everyone on Earth $93 billion. But it won’t remain precious if it hits the markets in large quantities.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weer een super broodje aap, en gebaseerd op niets.... Psyche lijkt een oppervlak te hebben dat 90% metaalachtig en 10% silicaatgesteente is,[20][21] met 6±1% orthopyroxeen. [22][23] De wetenschappers denken dat deze metalen meestal ijzer en nikkelkunnen zijn. [24] Natuurlijk kunnen er sporen van goud te vinden zijn!

      Verwijderen
  10. Mijnheer Schmull,

    Kent u de toekomstvisie van OpenAI CEO Saltman?
    Hij schetst m.i. vrij helder en in een concreet tijdspad de ontwikkelingsfasen van de 3e industriële revolutie met de -in zijn ogen- bijbehorende maatschappelijke mogelijkheden én bedreigingen.
    Voor mij blikverruimend, maar ook met de nodige vraagtekens...ook t.a.v. beleggen voor je (klein)kinderen ;)

    https://moores.samaltman.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Bedankt! Ik heb mij nog niet verdiept in deze materie, maar
      het staat vast, dat AI de wereld verandert. Daarom lijkt
      China zo actief daarmee om een voorsprong te krijgen
      op de rest van de wereld. Maar Amerika is en blijft
      een Techno Powerhouse, dus de grote doorbraak in AI
      is daar te verwachten. Net zoals Operation Warpspeed,
      dat vaccins ontwikkelde in een record tempo.

      DS

      Verwijderen
    2. Die vaccins lagen al jaren klaar op de plank, SARS gerelateerd, ze hebben enkel de codes iets veranderd, ook super toevallig dat alle landen tegelijk een vaccin hadden he?

      Verwijderen
  11. Mr. Schmull let me ask you an unfair question. You have predicted a collapse in “stock market prices, commodity prices, crypto currencies, real estate prices and Emerging Markets”. I have read others who have said the same. Somehow their deadlines have always seemed to have eluded them. In your opinion when do you think this Armageddon will take place?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOE:

      Timing is impossible. Unfortunately, there is no limit to the greed of speculators, especially when there is so much
      'free money' around. However, it's always better to sell
      too early, when something seems to be overvalued. I've
      never regretted that in the 50 years I've been in the
      business. But let's take a guess: higher bond yields,
      higher USD and a possible President Kamala Harris are
      already enough for me. Besides, Armageddon is a process,
      not a one-day affair. Your luxury apartment in NY and
      London is now down 70% in price since 2014.

      DS

      Verwijderen
    2. Thank you for your answer.

      Verwijderen
  12. Bedankt voor uw antwoord, heer Schmull.

    En sorry for out of the topic. Maar u bent een zeer intelligente man, vandaar dat ik het aan u vraag.

    Volgens deze viroloog/vaccindeskundige voorziet een humanitaire ramp. Het vaccin werkt maar zou in n later stadium je hele immuunsysteem plat leggen.

    https://newsvoice.se/2021/03/geert-vanden-bossche-halt-covid-19-mass-vaccination/

    Met vriendelijke groeten,

    John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHN:

      Oppassen voor deze meneer! Hij is niet de enige anti-vaxer.
      Ook Robert Kennedy Jr en Joseph Mercola laten van zich horen.
      Instagram heeft hen al verwijderd, maar Twitter en vooral
      Facebook nog niet. Er is enorm veel misinformatie en de
      leek kan het allemaal niet beoordelen.

      Dit geeft een goed overzicht:

      https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-22/are-mrna-covid-vaccines-risky-what-the-experts-say-quicktake?srnd=premium-europe

      DS

      Verwijderen
    2. @JOHN:

      THE GUY IS DEAD WRONG

      https://zdoggmd.com/vanden-bossche/

      DS

      Verwijderen
    3. Dit is een mainstreet napraat reaktie. Niet doen aub!


      Verwijderen
  13. Beste DS en lezers,

    De vraag hoe een dollar rekening te openen is hier volgens mij voorbij gegaan. Is het nog steeds interessant om een deel van het spaargeld in dollars te bewaren en hoe dit te regelen?

    Aub jullie meningen en adviezen.

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Een rekening in een vreemde valuta is niet voor iedereen.
      Er is een valutarisico en er zijn extra kosten. Een
      rekening buiten de EU is ook niet meer eenvoudig. Dit
      geeft een overzicht:

      https://www.businessinsider.nl/simpel-je-euros-omzetten-naar-andere-munt-no-way/

      DS

      Verwijderen
  14. Francis Hunt met een eerlijke en leerzame bijdrage https://www.youtube.com/watch?v=PlUv6ioB5Uw

    BeantwoordenVerwijderen
  15. DS,

    Bedankt voor uw antwoord.

    Wie is die man die kritiek heeft over van der Bossche eigenlijk? Ik kon niet achter z'n naam komen. Vd Bossche is in België en daarbuiten een zeer bekende in z'n vak terwijl de YouTuber lichtelijk ongeïnteresseerd/denigrerend over hem doet.

    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      ZUBIN DAMANIA, MD

      I’m a UCSF/Stanford trained internist and founder of Turntable Health, an innovative primary care clinic and model for Health 3.0. During a decade-long hospitalist career at Stanford, I experienced our dysfunctional health care system firsthand. As a way to address my own “burnout” and find a voice, I started producing videos and live shows under the pseudonym “ZDoggMD” that have since gone epidemically viral. This launched a grassroots movement — over a billion views and a passionate tribe dedicated to improving healthcare for everyone.

      Hij is dus een medicus, die nu probeert uit te leggen,
      op al of niet humorvolle wijze, dat men moet oppassen
      voor anti-vaxxers:

      https://medcitynews.com/2016/02/366447/

      Dit zijn de bekendste anti-vaxxers:

      https://f4d9b9d3-3d32-4f3a-afa6-49f8bf05279a.usrfiles.com/ugd/f4d9b9_df6e2ee56bbd4f53be11a3156dae0b63.pdf

      DS

      Verwijderen
  16. U noemt R. Kennedy jr, indirect ook een anti-vaxer? Mening verschillen uiteraard, ik vind hem eerder een anti onderdrukking en anti big farma die een gemiddelde American 56 vaccin verkoopt/doordrukken.
    Iedereen is opeens anti-vaxer als je maar iets vraagt of twijfelt aan deze situatie, bijzonder dit.
    De tijd zal het leren maar zoals vd Bossche zei, het zal dat te laat en onherstelbaar zijn.

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      De WHO heeft de touwtjes in handen:

      The WHO playbook bans politicians from managing pandemics, but in America that requirement is disregarded.

      FOOD FOR THOUGHT:

      (ik ben het eens met Dr. Branch, dat het een permanente
      epidemie kan worden, want de vaccinatie is niet een
      'magic bullet')

      Dr. Branch: Studies “show that the respiratory coronaviruses vex the human adaptive immune system and can return to the same person time after time.”

      Dr. Branch: “Unless COVID-19 is stopped by a vaccine and differs from its earlier relatives (SARS and SARS1) and induces strong long-lasting protective immunity, it is likely to join the ranks of viruses circulating in human population, causing endless cycles of disease.”

      Dr. Branch goes on to write that an imperfect vaccine keeps infected subjects alive but still allows transmission via shedding of viruses that could result in the circulation of very virulent viruses in a population. The RNA vaccines may suppress symptoms, but not transmission to others, thus making the vaccinated super-spreaders.

      https://www.lewrockwell.com/2021/03/no_author/the-coming-witch-hunt-against-anti-vaxxers/

      DS

      Verwijderen
    2. Vaccinatie tegen influenza is ook geen magic bullit, sterker nog, elk jaar worden er veel mensen gevaccineerd met de "griepprik" en toch gaan er nog steeds veel mensen dood aan influenza zonder al die bijzarre maatregelen.
      De griep van 2018/19 telde +- 10.000 doden.
      Het aantal coronadoden in Nederland is tot vandaag 16.397,maar dan is er lekker doorgeteld met de doden van 2020 erbij en ook waarbij iedere overledene met een positieve cpr als coronadode geteld werd/wordt.Kortom zeer onbetrouwbare cijfers.
      Wat wel waar is,dat het sterker op de longen effect heeft en ook bij te dikke mensen een sterker effect heeft. Daarom zijn de cijfers en Mexico en de VS absoluut en relatief veel hoger
      omdat ze respectivelijk nr 1 en 2 in de wereld zijn vwb te dikke mensen.
      Dat corona niet verdwijnt is gewoon hetzelfde als dat influenza niet verdwijnt, nl iedere keer door mutaties en/of intensief kontakt van mens en dier.
      Het narratief van COVID moet veranderen naar coronagriep evenals de aanpak. Nu worden jonge en/of gezonde mensen ,die er alles aan doen om gezond te blijven gestraft, terwijl de rest met een prik gewoon overal naar toe mag.


      mvg//Harold

      Verwijderen
    3. Volledig mee eens, en niets aan toe te voegen...

      Verwijderen
    4. @HAROLD:

      HELAAS: UK Study Shows New COVID-19 Variant Spreads Faster, Affects Younger People

      https://interestingengineering.com/uk-study-shows-new-covid-19-variant-spreads-faster-affects-younger-people

      U.K. Coronavirus Variant Is Significantly More Deadly, Says New Study

      the dominant variant in the U.K., late last year, sparking off a damaging and deadly second wave which leaves the U.K. currently second in the world for the most Covid-19 deaths per 100,000 people.

      The good news, however, is that Covid-19 vaccines appear to be highly effective against the B.1.1.7 variant, with many countries including the U.S. hoping that fast vaccine rollouts will curb its spread.

      https://www.forbes.com/sites/victoriaforster/2021/03/15/uk-coronavirus-variant-significantly-more-deadly-says-new-study/?sh=54be7ef66a1e

      DS

      Verwijderen
  17. Het gaat om totale controle:

    https://www.youtube.com/watch?v=Q0gAETIoomY&t=2s

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      BINNENKORT TE VERWACHTEN:

      Pfizer-BioNTech Have Started Testing Their COVID-19 Vaccine in Children Under 12

      The trial will test a dose about one-third that of the current adult dose, another that is about half of the adult dose, as well as the adult dose. While the Pfizer-BioNTech COVID-19 shot is the first mRNA technology-based vaccine of any kind to gain FDA authorization, Walter says it’s likely to be safe in children. “I don’t think it’s the platform so much that I would worry about for young children—I feel comfortable giving the mRNA to young children. I think the questions of will they have side effects, will the vaccine be tolerable to children, and do we need to use a smaller dose in young kids, are the biggest things.”

      https://time.com/5949859/pfizer-vaccine-children-under-12/

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      HONDEN EN KATTEN KOMEN OOK BINNENKORT AAN DE BEURT:

      a few pets — including cats and dogs — also have been infected with the virus that causes COVID-19. This happened mostly after the animals were in close contact with people infected with the COVID-19 virus.

      Avoid dog parks or public places where many people and dogs gather.
      When walking your dog, make sure your dog wears a leash and keep your dog at least 6 feet (2 meters) from other people and animals.
      Keep cats indoors when possible.

      https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/can-pets-get-coronavirus/faq-20486391

      DS

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Ondertussen in Amerika (KPMG): GEEN BAAN ZONDER INENTING: 90% of CEOs say they’ll want to know if employees are vaccinated — before they return to the office

      As of Tuesday, nearly one-third of American adults had received at least one dose of the two-shot vaccines

      https://www.marketwatch.com/story/as-the-country-slowly-re-opens-be-ready-for-this-question-before-going-back-to-the-office-11616516881?mod=mw_latestnews

      DS

      Verwijderen
  18. OP HOL GESLAGEN is ondertussen ook dhr Schmull .
    Stop met deze negatieve berichtgeving.
    Misschien is een genuanceerdere benadering zinvoller.
    Promoot gezonde leefstijl en stop met dat "Fish and Chips" eten
    Uit afleveringen van Jamie Oliver weten we inmiddels wat een rotzooi kinderen meekrijgen naar school, of ze gooien gezond eten weg en kopen die bal gehakt etc.
    De Britse variant werd in Nederland als een grote dreiging gezien en door dhr van Dissel zwaar overdreven en blijkt totaal geen echte impact te hebben.
    https://maurice.nl/2021/02/14/zo-manipuleert-het-rivm-ons-met-de-britse-variant/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat om totale controle!

      https://www.kvk.nl/corona/alles-wat-je-moet-weten-over-het-coronapaspoort/?utm_source=nieuwsbrief_kvk&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief_zzp_12_2021

      Verwijderen
  19. En voordat u weer een uitspraak doet of iets erbij haalt , luister dan goed naar dit interview met Geert Vanden Bossche,waarin hij zeer duidelijk uitlegt waarom vaccineren een korte termijn succes oplevert,maar voor de langere termijn juist zulke gevaren.
    Hij is een zeer intelligent man die de materie fundamenteel benadert.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZJZxiNxYLpc

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM @HAROLD @DJENNIS

      'A WISE MAN ONCE SAID NOTHING'. De enige reden, dat ik,
      als leek, commentaar geef over Corona, is, omdat ik
      duidelijk wil maken, dat 1) de Corona-crisis pas is
      begonnen 2) elk optimisme over de economie misplaatst
      is 3) elk economisch herstel en elke inflatie heel
      kort zal duren 4) riskante activa, zoals aandelen,
      grondstoffen en onroerend goed, die allemaal geen
      afloopdatum kennen, nog nooit zo overgewaardeerd en
      dus zo riskant zijn geweest als nu 5) U.S. Treasuries
      en de USD, die de grootste 'short'-posities hebben
      ooit, weer de beste vluchthavens zullen zijn.

      Helaas is een politiestaat nu doodgewoon. De angst is
      overal gestegen. Vele landen hebben nu hun 3rde en
      4de Lockdown. De economie staat er erger voor dan ooit,
      met gigantische faillissementen, die opdoemen, afgezien
      van de mentale gezondheidscrisis bij jong en oud. De
      virusmutaties, die tot 100% besmettelijker zijn en vooral
      jongeren treffen, vormen nu al 80% van alle nieuwe
      besmettingen. Vandaar, dat reeds in September a.s.
      degenen, die reeds gevaccineerd zijn, een tweede
      inenting kunnen verwachten!

      Dit alles wijst op deflatie, niet inflatie. Dat is
      mijn dringende boodschap aan degenen, die al het
      nieuws over een Reset en hyperinflatie voor zoete koek
      voor zoete koek aannemen.

      DS

      Verwijderen
    2. Uit der Spiegel:Auch wenn sich zeigt, dass die bisherigen Impfstoffe zumindest einen gewissen Schutz bieten, birgt die weiter eskalierende Coronalage in Brasilien weitere Gefahren: Weil die Infektionszahlen hoch sind, hat das Virus viele Gelegenheiten, sich erneut zu verändern. Experten fürchten, dass sich eine Art Supervirus entwickelt, gegen den dann tatsächlich keiner der bekannten Impfstoffe mehr helfen könnte.
      De wereld is definitief veranderd; je kop in het zand steken helpt niet.Marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      (Bloomberg)(27 Maart, '21): Younger Brazilians Are Dying From Covid

      Hospitals are seeing a big rise in deaths of those under 50.

      DS

      Verwijderen
  20. Beste DS,
    Gelooft u dat er daadwerkelijk een reset (gepland/ongepland), gaande is? Hoe kijkt u naar alle toevalligheden die steeds meer plaats vinden? Samenloop van omstandigheden of een regie?

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Is dit niet het World Economic Forum met In 2030 “You will OWN NOTHING, and you will be HAPPY”

    https://twitter.com/sandravogelaar/status/1375492706491899906?s=20


    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES @SANDRA:

      Ik geloof in een economische werelddepressie, die elke
      70 jaar, elke generatie pleegt plaats te vinden. Dat
      komt omdat de wereldschuld, als percentage van de
      economie, uiteindelijk niet is vol te houden. Er komt
      dan gedwongen schuldsanering. De geschiedenis is er
      vol van.

      Ik geloof NIET in de Great Reset. Dat is grote onzin.
      Elke poging daartoe is gedoemd te mislukken. Net zoals
      de creatie van een 'zuiver' mensenras, wat Hitler
      zo graag wilde. Of net zoals Eugenetica('Eugenics'),
      wat 'survival of the fittest' en raszuiverheid
      voorstond. Allemaal waanideeen! Maar sommigen van de
      'elite' waren aanhangers: H.G. Wells, George Bernard
      Shaw, Keynes, zelfs Winston Churchill en nu dan
      Bill Gates en zijn vader. De term is tegenwoordig
      veranderd in 'transhumanisme'! Vaccins kunnen een
      rol spelen, zoals Bill Gates in een TED-talk in
      2017 suggereerde...

      En dan hebben we de rijke Duitser Klaus Schwab (WEF), die
      niet onderdoet voor Hitler: de mens moet, via
      nanotechnologie, worden 'bestuurd', anders gaat
      de wereld ten onder!

      Alle bangmakerij van Global Warming (in de jaren '70
      was het juist New Ice Age), Honger (Ehrlich - the
      population bomb - 1968 & de Club van Rome) worden
      regelmatig van stal gehaald. Extinction Rebellion
      wordt gefinancierd door miljardair Sir Christopher
      Hohn. De huidige Lockdowns zijn eenvoudigweg een
      ZEGEN voor deze dwaalgeesten!

      Stel je voor, dat de Staat nog machtiger wordt dan
      in China en Rusland en zeker het oude Sovjet Regiem.
      Opvallend is, dat het WEF dat niet onder stoelen of
      banken steekt en daarmee aantoont, hoe DOM zij wel
      zijn. Dat pikt de mensheid niet. Dus de Reset
      verdwijnt met de Noorderzon, net zoals alle vroegere
      bewegingen. Elke vorm van Super Faschisme/ Communisme
      ontploft. De mens weet wel beter en heeft zo'n
      bureacratie niet nodig.

      DS

      Verwijderen
    2. Ik ben het met u eens dat de great reset nu niet gaat lukken, teveel verdeeldheid, maar op termijn ben ik daar niet zo zeker van. Dat mensen dat niet pikken: dat klopt niet. Wanneer je er maar genoeg doodschiet, castreert, etc.. in Rusland zijn ze al sinds 1907 slaaf!! In deze tijd neemt het aantal absolute dictators onheilspellend toe en dus ook de aantallen slaven. Protesten in bv Wit Rusland, Myanmar,Turkije worden allemaal gekilled. Straks worden we 100 % bewaakt via onze telefoon, gezichtsherkenning, internet gedrag. Anoniem internet loopt op zijn laatste benen. Straks wordt zg goed gedrag beloond en met zg slecht gedrag wordt je slaaf. Ik moet nog zien wat er gebeurt in het westen bij een 30tiger jaren depressie! Marcja

      Verwijderen
  22. Bedankt voor de geruststellende woorden, Martin Armstrong noemt K Schwab ook een Hitler en hij denkt ook dat hen plannen niet helemaal zullen lukken. Beangstigend is wel dat ze toch een hoop schade zullen brengen op veel aspecten van het leven. Beangstigend is ook dat het beleid van vele regeringen heel synchroon verloopt, brrr.

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Beste DS, wat is uw mening over het volgende:
    https://www.zerohedge.com/markets/rabo-very-important-developments-are-taking-place-china
    En verder het FT bericht dat de VS vreest dat China Taiwan binnenkort kan binnenvallen.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Een 1-partij-systeem, vooral onder een heerser als Xi, die
      nu machtiger is dan Mao ooit was, moet op alle fronten
      winnen, anders zou het verzet, de 'backlash', enorm
      toenemen. Het is echt al jaren duidelijk, dat degenen,
      die met China in zee gaan, geen vrijheid van spreken
      hebben, laat staan als men woont in Zuid-Oost Azie.

      China heeft nu overal spionnen, die voortdurend elke
      tegenstand in de kiem proberen te smoren. Zo wordt
      een 'tegenstander'in Australie steeds lastig gevallen
      en zijn huis wordt gevandaliseerd!

      Vele bedrijven denken niet meer zonder China te kunnen.
      Maar dat heeft gevolgen. 'Ge zijt met mij of anders
      zijt gij tegen mij'. Tot je eigen leven toe. Men
      kan nooit meer ontsnappen uit de omstrengeling van
      de Chinese partners, als men met hen in zee gaat.
      Net zoals de Maffia of de geheime dienst:
      het is Hotel California.

      Wat gelukkig, dat ik zelf destijds niet ben ingegaan op een
      verzoek om directeur te worden van een Chinese firma.
      Leek een hele eer op mijn leeftijd en veel geld.
      ik zou mijn ziel hebben verkocht, ook al werd ik
      door henzelf gewaarschuwd: 'you know, that we have
      a special way of doing business'...

      Misschien begint dit jaar die derde wereldoorlog.
      Voor China is het nu of nooit. Azie: wegwezen!

      DS

      Verwijderen
  24. Ik kan niet wachten tot de rente gaat stijgen, want ik spaar al heel lang, ben erg voorzichtig geweest en heb dus veel rendement gemist. Maar een rentestijging om het aanzien van centrale banken te herstellen zie ik echt niet gauw gebeuren! Centrale banken blijven bezig met beleggers pamperen met lage rente en het bestrijden van deflatie. Ze zijn nu de oplopende marktrentes ook weer aan het bestrijden met extra aankopen.

    Het bestrijden van natuurkrachten kun je een tijdje volhouden, maar op den duur moet je dat toch opgeven? Een renteverhoging wordt onvermijdelijk als banken en verzekeraars door de lage rente in de problemen komen, maar eerder zie ik dat niet gebeuren.

    U verwacht een flinke prijsdaling van onroerend goed. Ook daarop kan ik niet wachten (ik ben huurder), maar het gebeurt nog steeds niet. Corona heeft de huizenprijzen zelfs verder opgedreven. Het grote tekort aan woningen laat voorlopig ook geen prijsdalingen toe. Er staat veel ongebruikt geld op spaarrekeningen en dat wordt met absurde overbiedingen in de huizenmarkt gestoken door het gelukkige deel van de bevolking dat geen last heeft van de lockdowns. Daar hoor ik zelf gelukkig ook bij, maar met 1 salaris en wat spaargeld kom je er op de huizenmarkt niet tussen. Misschien moet ik daar juist blij om zijn als die grote crash straks toch komt.

    Die grote crash wordt al jaren voorspeld, maar is nog steeds niet gebeurd. Ik ben wel benieuwd wat er gaat gebeuren als steunmaatregelen worden afgebouwd, want die kunnen niet eindeloos doorgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die spaarrente gaat er voorlopig echt niet komen. Banken krijgen geld toe van de centrale bank en om uit te lenen dus zijn echt niet geïnteresseerd in spaargeld. Voordeel van deflatie is dat je spaardoel wel dichterbij komt ook zonder rente.
      Wat zou kunnen stijgen is de rente op kredieten en hypotheken omdat het risico hoger wordt ingeschat.

      Verwijderen
    2. Het geld op de rekening zoals bij juo is de doorn in het oog van de beleidsmakers, ze zullen niet rusten totdat jou laatste rendement op is gegaan aan belastingen en of inflatie, haal het grootste deel van je geld weg uit de bank en koop goud, munten voor een mooie collectie en je gaat zien dat je over 5 jaar ook een mooi rendement maakt!!! Wie weet heb je genoeg om een huis te kopen. Vanaf 1.05 min https://www.youtube.com/watch?v=dOy0Vanroho

      Verwijderen
  25. Dit is toch wel griezelig?

    Iran, China sign huge 25-year strategic deal; could reduce US regional influence

    https://www.timesofisrael.com/iran-china-sign-major-25-year-strategic-cooperation-agreement/

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      De nieuwe Koude Oorlog is allang in volle gang. China/
      Rusland/Iran tegen Nato en de rest. Reken maar, dat
      er iets gaat gebeuren. Men kan alle tekenen van trom
      geroffel niet meer negeren.

      DS

      Verwijderen
    2. Nog een voorteken: ‘Abnormaal veel’ Russen onderschept door Navo: acties tegen zes groepen vliegtuigen

      https://www.ad.nl/buitenland/abnormaal-veel-russen-onderschept-door-navo-acties-tegen-zes-groepen-vliegtuigen~a06c8047/

      Verwijderen
  26. Voor wie wat hoop kan gebruiken, kijk dit interview met de uiterst strijdbare advocaat Fuellmich. Hij is er zeker van dat gasten als Drosten, Fauci en (vul ik ff in) Van Dissel, De Jonge en Osterhaus zich ooit zullen moeten verantwoorden voor een rechter.

    https://uncutnews.ch/fuellmich-so-drosten-jetzt-bist-du-dran-brandheisses-neues-interview-mit-dr-reiner-fuellmich/

    Jules

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik wacht al sinds 2008 op deflatie, geloofde er eerst ook zelf in, maar al jaren niet meer. Bangmakerij zonder tijdlijn heeft geen zin. Vanwege de ontwrichting vd wereldhandel stijgen alle grondstoffen en dus de eindproduct prijzen. Hetzelfde geldt voor de bangmakerij rond de grote klap. Komt vast wel weer maar voorlopig niet. Wanneer ik me voortdurend bang had laten maken, had ik de stijging van aandelen en huizen gemist.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begin ook te twijfelen, wat vindt u hiervan heer Schmull?

      mvg//Harold

      Verwijderen
  28. @MARCJA @HAROLD:

    Ik ben sinds het begin van 2020 voorzichtig geweest met Goud.
    Ik bleef positief op de USD en op US Treasuries. Goud is al
    10 maanden aan het dalen en de Dollar is uitgebroken naar
    boven. De rendementen van Treasuries zijn weliswaar gestegen,
    maar die stijging raakt straks uitgeput. Want de boodschap
    is: inflatoire verwachtingen zijn, zoals gewoonlijk, veel
    hoger dan de werkelijke inflatie/deflatie, die uit de bus
    komt. De hogere USD is funest voor de speculatieve markten.
    En Goud toont aan, dat inflatie niet het probleem is/wordt,
    anders zou het allang $ 2500 staan.

    Wat nu? Komt er nog even een volgende Melt-Up, voor de grote
    val naar beneden? Hoeveel spelers met grote hefbomen, naast
    Archegos, moeten nog verkopen? Komt er een nieuwe Lockdown
    in Amerika in de herfst en winter van 2021? Treedt Biden
    opeens af?

    https://www.marketwatch.com/story/cdcs-dr-walensky-makes-emotional-plea-to-americans-as-covid-cases-rise-again-11617042479?mod=home-page

    Dus ik blijf nu meer dan ooit voorzichtig. Er is storm op komst.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Geachte heer Schmull, U schreef dat wij aan het begin van de pandemie staan. Als wij hetzelfde jaar krijgen als vorige jaar zal de horeca failliet zijn de evenementenbranche de toeristenbranche, kappers, winkeliers, sportscholen, verenigingen ect ect en zullen miljoenen  afhankelijk worden van de bijstand. 
    Dit komt de great reset erg ten goede. Of zie ik het verkeerd?

    24 World Leaders Openly Call For The Great Reset

    https://richieallen.co.uk/24-world-leaders-openly-call-for-the-great-reset/


    Voor een virus met een IFR van 0,15% lager dan die van de influenza?

    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/eci.13554

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Deze Pandemie is, na ruim 1 jaar, pas begonnen. Het aantal
      sterfgevallen is beneden de 3 miljoen. Maar een typische
      Pandemie kost 20 tot 30 miljoen, wat de WHO ook stelde
      in een recent rapport. Dat laatste aantal komt in zicht,
      zodra de duizenden mutaties toeslaan. De huidige vaccins
      werken misschien 3 tot 12 maanden en werken waarschijnlijk
      niet tegen vele mutaties. Voorlopig bouwen velen antistoffen
      op, waardoor de kritieke fase pas later op ons af komt.

      Vanaf Januari, 2020, nam ik deze Pandemie serieus. Ik
      schortte al mijn reizen meteen op. Anderen negeerden
      het, gingen op wintersport of hadden een vliegreis
      naar warmere oorden. Velen van hen, in mijn naaste
      omgeving, sommigen zelfs medisch geschoold, werden
      ernstig ziek of kwamen in IC terecht. Als men het
      krijgt, kan men vaak spreken van een 'near-death
      experience'.

      Dus 'the Great Reset' wordt veeleer ' the New Great
      Depression'. Werkloosheid 30%. Instorting van de
      beurskoersen. Dat artikel van een supra-nationaal
      verdrag van internationale samenwerking om de
      'volgende' (huidige!) Pandemie te bestrijden,
      heeft niets te maken met de Reset. Wat een
      complottheorieen. Als men een spook ziet achter
      elke boom, dan heeft men een probleem.

      De Lockdowns, vooral later dit jaar, worden overal
      veel erger. Het normale leven zal nog jaren op zich
      laten wachten (2026?). Ondertussen kan men natuurlijk
      klagen over die Lockdowns, die verschrikkelijk zijn,
      maar het is nu eenmaal de taak van de overheid om
      besmettingen zoveel mogelijk te beperken. Overigens
      is de overgrote meerderheid van de bevolking het
      daarmee eens. Het is onprettig om erop te worden
      aangekeken, als men geen mondkapje draagt. Maar
      het is niet anders en elders, zoals in Azie, behoeft
      men niet eens te proberen om daartegen in te gaan.

      Dus de 'Great Reset' is onzin. Dat is onmogelijk,
      want er komt nooit overeenstemming. Er is geen
      werelddictatuur, die een Reset kan opleggen.

      Veel belangrijker is om niet besmet te geraken
      door de 30% van hen, die asymptomatisch zijn.
      En ook om geestelijk en financieel niet de kluts
      kwijt te geraken. Ga mediteren.

      DS

      Verwijderen
  30. @Djennis, goud is weer terug op het prijsniveau van een jaar geleden. De daling is zo'n $400 per ounce. Ik denk dat velen die onlangs zijn ingestapt inmiddels op verlies staan en het einde is nog niet in zicht want de USD wordt steeds sterker.

    @Marcja, mijn ervaring is dat zodra de wanhoop voor de meerderheid nabij is, of dit nu door een stijgende of dalende markt komt, diezelfde markt abrupt keert. Uw post is daarom voor mij een van de contrarian signalen die overal lijken op te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Zo zo..
    BRUSSEL - De Brusselse Rechtbank van Eerste Aanleg heeft in kort geding de Belgische Staat gelast om binnen dertig dagen een einde te maken aan de Covid-maatregelen, op straffe van sancties. Een boete van 5.000 euro per dag is verschuldigd als de staat de beslissing niet naleeft.


    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1657294638/rechtbank-belgie-overheid-moet-alle-coronamaatregelen-opheffen?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter


    Hier de PCR testen die verantwoordelijk zijn voor het beleid.

    https://twitter.com/Momootjem2/status/1377213870444572675?s=20

    Voor het bedrag wat aan de PCR testen besteed is, hadden zij vele IC bedden kunnen kopen.

    Maar we doen het voor de zorg, toch?

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Israel gaat het heel goed en ik verwacht dat dat na de zomer hier ook zo is. Ik ben niet zo negatief over virusvarianten. Die komen er wel maar dan vaccineren we nog een paar keer. In NL draait zelfs nu de economie vrij goed behalve dan in de preteconomie en bepaalde detailhandel. In heel mijn uitgebreide familie werkt iedereen gewoon door, digitaal of zoals altijd. Kortom, ik zie het niet somber in. Marcja

      Verwijderen
  32. Ik heb zo mijn twijfels:

    https://www.ctvnews.ca/health/coronavirus/israel-extends-covid-19-lockdown-despite-mass-vaccination-drive-1.5274977

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      CDC director: I'M SCARED:

      https://www.healio.com/news/infectious-disease/20210329/cdc-director-warns-of-fourth-wave-right-now-im-scared

      DS

      Verwijderen
    2. Bedoelt u deze CDC, heer Schmull?

      https://twitter.com/blckbxnews/status/1377875484743245828?s=20

      Klaus

      Verwijderen
    3. @KLAUS:

      De CDC is wanhopig. In een recente studie, weigert
      31% het vaccin. Van een Lockdown was in sommige Amerikaanse
      staten geen sprake. Amerika is fel tegen de inperking
      van de persoonlijke vrijheid. Daarom is een volgende
      golf van besmettingen in de herst en winter van 2021
      onvermijdelijk. Of toch niet? Vele Amerikanen stellen,
      dat de epidemie al voorbij is. Wie weet!

      Amerika luistert niet naar de WHO, die Lockdowns oplegt.
      Verder is de reputatie van Pharma, vanwege de Opiaat-
      crisis op een nieuw laagtepunt beland.

      Toch zal alle hel losbreken, als blijkt, dat het ergste
      van COVID nog voor ons ligt. De vaccins bieden geen
      immuniteit, maar slechts enige bescherming voor 3 tot 6
      maanden. Vaccins zonder immuniteit? Dus blijven afstand
      houden en mondkapje dragen, ondanks vaccinatie?

      Dit alles loopt als een sisser af of wordt nog veel erger.

      DS

      Verwijderen
  33. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Geachte heer Schmull,
    Volgens de laatste nieuwsberichten vind er momenteel een immense Russische troepenopbouw plaats aan de Oekrainse grens:

    https://nos.nl/artikel/2375043-in-oost-oekraine-lopen-de-spanningen-weer-op.html

    https://www.themoscowtimes.com/2021/04/02/explainer-why-are-tensions-between-russia-and-ukraine-ratcheting-up-a73457

    https://liveuamap.com/

    Het lijkt erop dat Poetin de toewijding van Washington (president Joe Biden) aan Kiev (president Volodymyr Zelenskiy) wil testen.

    Wat denkt u: acht u Poetin in staat, als het echt uit de hand loopt, dat Russische troepen doorstoten naar Kiev, of zal het zo'n vaart niet lopen en wil hij alleen de Krim en de Donbass beschermen ?

    Graag uw mening over dit mogelijk escalerende conflict.

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Donbass is verschillend van de Krim. Rusland zal Donbass
      willen zien als deel van onderhandelingsstrategie. Natuurlijk
      loopt de spanning soms op, maar er zijn daar al, naar schatting, 25,000 Russische troepen gestationeerd.

      https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/donbass-conflict-waiting-escalation

      DS

      Verwijderen
  35. Bitcion naar one cent in 2011

    https://twitter.com/DocumentingBTC/status/1378061737333829640?s=20

    Jule

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JULE:

      Ray Dalio: The government ‘outlawing bitcoin is a good probability’

      Published Fri, Mar 26 2021

      https://www.cnbc.com/2021/03/26/bridgewaters-ray-dalio-good-probability-government-outlaws-bitcoin.html

      DS

      Verwijderen
  36. De olifant in de porseleinkast
    Een analyse van de vaccins en hun bijwerkingen.
    NB de gegevens zijn van de Britse overheid.

    https://www.youtube.com/watch?v=5eV-BS1c8jQ

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Heel hartelijk dank hiervoor! Mijn leeftijdsgroep (75 - 79)
      is in de U.K. nu voor 99% ingeent. Ondanks herhaaldelijke
      aanmaningen van de NHS, arts, familie, vrienden, heb ik (77)
      besloten om de boot nog even af te houden. Als er ooit
      een vaccinatie-certificaat komt, dan krijgt men dat
      certificaat ook bij een negatieve test. Maar voorlopig
      ben ik helemaal niet van plan om bijeenkomsten, sport-
      wedstrijden, huwelijken of begrafenissen bij te wonen,
      laat staan om een vliegtuig in te stappen. Een
      gemiddelde epidemie duurt 3 jaar, waarvan er dus ruim
      1 is verstreken. Gewoon even uitzitten is het beste,
      want ik heb lokaal genoeg te doen. Gewoon een mondkapje
      blijven dragen en afstand blijven houden, ook als velen
      al doen alsof de epidemie voorbij is of helemaal niet
      bestaat.

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      'Impending doom, indeed!' Dit is een artikel van David
      STOCKMAN, voormalig Budget Director van President Reagan.
      Ik heb groot respect voor hem. Ook al is hij geen
      viruloog, hij brengt enkele interessante getallen naar
      voren. Hij is een 'numbers man':

      https://www.lewrockwell.com/2021/04/david-stockman/impending-doom-indeed/

      DS

      Verwijderen
    3. @HAROLD:

      (Bloomberg): 62% OF RUSSIANS REFUSE RUSSIAN VACCINE

      A February poll by the independent Levada Center found 62% of respondents wouldn’t take Sputnik V, the most since the question was introduced in August. More than half said they weren’t afraid of getting Covid-19—the highest in a year—even as Russia has recorded more than 200,000 deaths linked to the virus, among the most globally after the U.S. and Brazil.

      DS

      Verwijderen
    4. @HAROLD:

      Professor Dolores Cahill predicts the people who receive the vaccine will be dead within 5-10 years. The EUROPEAN COMMISSION has fired her as an adviser!

      SCHOKKEND:

      https://people.ucd.ie/dolores.cahill

      https://twitter.com/i/status/1379105155367510017

      https://twitter.com/EatlovePray11/status/1379105155367510017

      DS

      Verwijderen
    5. @HAROLD:

      Groot-Brittannie overweegt momenteel om het AZ vaccin te
      pauzeren voor jongeren:

      https://www.dailymail.co.uk/news/article-9432593/Expert-suspects-causal-link-AstraZeneca-jab-rare-blood-clots.html?ito=social-twitter_mailonline

      (Bloomberg): COVID MUTANTS MULTIPLY RAPIDLY

      I don’t think we are going to eradicate SARS-CoV-2.” (!)

      “Does it mean we need to make a new vaccine every year?” said Paul Duprex, who heads the University of Pittsburgh’s Center for Vaccine Research. ”We don’t know.”

      https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-04-05/covid-mutants-multiply-as-scientists-race-to-decode-variations

      DS

      Verwijderen
  37. Oeps, had vraagstelling bij vorig artikel geplaatst...ik herneem dus:

    Deflatie maar volgens Armstrong (ook) inflatie vanwege grote tekorten en onderbrekingen in de handelsstromen en voedselketens (waarschijnlijk ook nog aangezwengeld door meer en meer protectionisme/nationalisme)
    maw confucius, wat wordt het nu echt ???...
    Onderstaande komt uit de Armstrong blog, krijgen we dan toch hogere rentevoeten (wat eigenlijk niet kan om de schuldenberg te bedwingen)of staat dit er los van en kan alles duurder worden bij gelijkblijvende zero rente ?

    That all said, the real impact of all of this nonsense has been to seriously disrupt the supply chain in everything from food to electrical appliances. These shortages have already led to rising prices and consumers are starting to realize that it may be cheaper to buy today because whatever it is will be more expensive tomorrow. That is the REAL stimulus to inflation – not the increase in money supply which has been exponential since the 2007-2009 Financial Crisis with no inflationary impact. As long as the consumer does not trust the future, then they hoard their cash. Inflation emerges ONLY when they see that it is no longer beneficial to hoard their cash. That is the psychology we are now entering.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Inderdaad krijgt echte onsumentenrijsinflatie geen kans,
      zolang the spaarquote omhoog schiet, omdat de tijden
      steeds onzekerder worden. Prijsstijgingen, vanwege
      problemen bij toeleveringsketenen, zijn tijdelijk en
      niet structureel. Ook tijdelijke loonstijgingen,
      om welke reden dan ook, veroorzaken geen loon-prijs-
      spiraal. Grondstoffenprijzen krijgen vaak een
      tijdelijke knik omhoog, maar bij elke prijsstijging
      volgt overproductie en een daaropvolgende instorting.

      Verder zijn de gigantische stimuleringen van de
      Centrale Banken en overheden, die grotendeels
      gemakkelijk geleend worden op de internationale
      kapitaalmarkt ('savings glut'), helemaal niet
      inflatoir, zolang de omloopsnelheid van het geld
      (velocity) blijft dalen. Sinds COVID, is dat in
      een vrije val en daalt al meer dan 25 jaar. Zie
      ook de enorme stimuleringen van Japan, sinds hun
      klap van 1990: er is nog steeds deflatie.

      Dat alles zou veranderen, als de wet wordt veranderd
      om 'echt gelddrukken' (MMT) toe te laten. Er is bijna
      geen volksvertegenwoordiging, die daaraan goedkeuring
      verleent, want dat is het einde van geld en zittende
      elite. Dan volgt ruilhandel, zoals in Venezuela en
      andere exotische oorden, met corrupte regimes.

      DS

      Verwijderen
  38. De Nieuwste bijdrage van David Hunter, de aandelen beurzen gaan nog fors hoger, goud en zilver gaan mee, daarna de scherpe daling, goud en zilver dalen dan deels mee, daarna glorie dagen voor goud en zilver fysiek wel te verstaan.... Heer Schmull deelt u zijn vooruitzicht? https://www.youtube.com/watch?v=4KxsEzXlAM4&t=425s

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Hunter is een waarnemer met veel ervaring. Ik volg hem
      ook van tijd tot tijd. Het is altijd riskant om de
      ongewisse timing vast te leggen, maar ik houdt er
      wel rekening mee. Bij zo'n instorting, dalen de
      edele metalen mee, net zoals in 2008 (-35%), maar
      dat lijkt een koopgelegenheid voor de lange termijn.
      Alle vrees voor inflatie zou dan weer, voor onbepaalde
      tijd, worden uitgesteld.

      DS

      Verwijderen
  39. @DS Ik dacht meteen aan u:

    https://twitter.com/EatlovePray11/status/1378596476528570376?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Grappig. Maar de video is onvolledig en komt daardoor
      verkeerd over. Aldrin zei, dat de maanlanding wel degelijk
      heeft plaatsgevonden, maar dat de herhaling ervan
      achterwege bleef door een gebrek aan geld.

      https://www.snopes.com/fact-check/buzz-aldrin-moon-admission/

      DS

      Verwijderen
  40. Zéér interessant!

    Bij minuut 17 en 30 seconden.

    Deze zorgmanager legt uit dat wanneer 1 bewoner positief test, de hele zorginstelling in de cijfers wordt opgenomen als positief.

    Tja, zo kom je wel aan hoge aantallen.

    Corine Noordhoek Voormalig locatiemanager zorginstelling

    https://www.youtube.com/watch?v=clFgOVLL3cM

    Fleur

    BeantwoordenVerwijderen
  41. https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/imf-verwacht-hoogste-economische-groei-sinds-1980/10296113.html?_sp_ses=45039bc4-6df3-461f-b50a-a19371efb0e2

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Maar het IMF stelt ook, dat alleen Amerika kans heeft
      op een economie, die in 2022 misschien weer hersteld
      is van de schok in 2020. De rest van de wereld zal
      nog enkele jaren daarop moeten wachten. Verder telt
      het BBP niet mee alle schade, die is geleden door de
      lockdowns, etc. Reken maar, dat men voorlopig heel
      voorzichtig blijft.

      DS

      Verwijderen
  42. https://www.zerohedge.com/economics/rickards-mmt-disaster-waiting-happen
    Vlg Rickards kan de samenwerking van Fed en Treasury in de praktijk op MMT uitlopen. Soortgelijke redenering stond vandaag ook in het FD inzake ECB en Europese landen. Beste DS, wat is uw mening hierover ? Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      MMT zou onmiddellijk uitlopen op een totale ramp. Gelukkig
      moet dan eerst de Federal Reserve Act worden veranderd
      door het Congress. Hetzelfde geldt voor alle andere
      volksvertegenwoordigingen. Dat had Rickards moeten
      vermelden. Welnu, mocht MMT daar kans maken, dan
      is geld geen geld meer en er volgt ruilhandel. Daarom
      lijkt MMT in de praktijk uitgesloten.

      Voor Amerika is alle paniek daarover voorbarig.
      De staatsschuld, als percentage van het BBP, mag dan
      scherp zijn gestegen (maar die van Japan is nog veel
      hoger), de rentekosten om die schuld te bedienen zijn
      ingestort naar de helft van die 10 jaar geleden!
      Er is zoveel liquiditeit ('savings glut'), dat
      elke staatslening gewoon kan worden geplaatst bij
      beleggers. MMT is totaal overbodig.

      Daarom heeft het altijd zin om ook wat Fysiek Goud
      te bezitten. Als de heethoofden van MMT ergens ooit
      het voor het zeggen zouden krijgen, dan explodeert
      de Goudprijs naar $ 15,000 +.

      DS

      Verwijderen
  43. hadewych von mises7 april 2021 om 09:41

    Heer Schmull, ook Jeffrey Snider gooit nog wat koren op uw molen ;-)
    https://alhambrapartners.com/2021/04/06/maybe-the-biggest-challenge-is-not-to-get-carried-away/

    En wat MMT betreft wordt u bijgetreden door ultradeflationist Lacy Hunt, hier in interview met Danielle DiMartino Booth, de laatste 5 minuten van de video!! (Greshams Law).
    https://www.youtube.com/watch?v=rIHfj15pJVM

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Helemaal eens met Snider: deflatie kan volgen op reflatie,
      niet inflatie, zoals de algemene mening gelooft. Bovendien
      heeft de olieprijs nu een negatief Kop & Schouder patroon!
      Tenzij er een oorlogje uitbreekt in Oekraine en/of Azie,
      ziet het er somber uit voor al die optimisten. Toegegeven,
      als oorlogje spelen weer aan de orde komt, dan is er
      tijdelijke inflatie en een stijging van de Goudprijs.

      Lacy Hunt heeft 100% gelijk gehad in de afgelopen decennia:
      elke reflatie, hoe groot ook, mislukt, bij een excessieve
      schuld als percentage van het BBP. Koop U.S. Treasuries,
      vooral nu, na de recente zwakte. Bijna iedereen is weer
      'short' en negatief!

      DS

      Verwijderen
  44. https://www.zerohedge.com/geopolitical/rabo-there-strangely-little-coverage-major-russian-military-mobilization-underway
    Every verbaast zich over het feit dat niemand zich drukt maakt. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De Russen zijn schakers. Oekraine ligt in de invloedssfeer
      van Rusland en werd plotseling afgepakt door de Neocons.
      Een NATO-lidmaatschap aan de deur van Rusland? Natuurlijk
      niet. Kan het Westen een inval voorkomen? Natuurlijk
      niet. Sleepy Joe is bezig aan zijn middagdutje naast
      de 'football', de nucleaire koffer. Moet hij daarvoor
      wakker worden? Natuurlijk niet.

      “Russia cannot and will not retreat further, she won’t meekly declare that the Donbass or Crimea belong to the Nazi regime in Kiev. Russia is ready, capable and willing to fight US/NATO forces if needed, including by using tactical and even strategic nukes.”

      Washington’s guarantee to Ukraine is a tempest in a teacup as Washington will not really risk confronting Russia militarily.

      https://www.lewrockwell.com/2021/04/paul-craig-roberts/washington-is-misreading-russia-at-the-worlds-peril/

      DS

      Verwijderen
  45. Meneer Schmull, wat vindt u van deze voorspelling:

    https://www.instagram.com/tv/CNX2rMoDJnn/?utm_source=ig_web_copy_link

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Bewijs van een negatieve test is een eerste stap. Dan krijgt
      men waarschijnlijk een COVID-certificaat. Bewijs van
      vaccinatie ligt veel ingewikkelder, behalve misschien bij
      vliegreizen. In de praktijk kan het nog heel lang duren,
      voordat die Apps zijn ontwikkeld. Bovendien heeft
      54% van de volwassenen in GB nu antistoffen (kudde-
      immuniteit). Wie weet loopt alles met een sisser af,
      tenzij de virusmutaties uit de hand lopen, zoals nu
      in Brazilie.

      DS

      Verwijderen
  46. Het enorme infrastructuur pakket doet zn werk wel. De dollar omlaag
    en de aandelen omhoog. En hierna weer een ander pakket? Ik las ergens dat er wel tot 10 triljard gestimuleerd gaat worden.
    Ik zie die dollar en treasuries voorlopig niet sterk terugkomen of ziet u een enorm zwakke plek in al dat gestimuleer?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Ik geloof nog steeds, dat de Grote Reflatie mislukt. Er zijn
      al scheuren in het optimistische plaatje. Citi's economic
      surprise index is op zijn retour. Wall Street houdt al een
      slag om de arm: het herstel wordt 'scherp', maar kort.
      In ieder geval is alle eenstemmigheid een waarschuwing:
      Drie maanden geleden was bijna iedereen negatief op de
      Dollar en positief op Opkomende Markten. De Dollar steeg
      en de Opkomende markten daalden. Al die bekende 'experts'
      moeten nu terugkrabbelen. Dat lijkt ook te gebeuren
      met al die voorspellingen van groei en inflatie. Want
      die 'stimuleringen' stimuleren niet: het is gaten vullen.
      Het is een bailout van Democratische steden en staten.
      En infrastructuur is een kwestie van 10 tot 20 jaar,
      met vele obstakels, zoals misrekening van de kosten
      daarvan.

      Dus Treasuries zijn nu aantrekkelijk.

      DS

      Verwijderen
  47. https://www.manager-magazin.de/unternehmen/tech/kryptowaehrungen-bitcoin-ist-fuer-tech-investor-peter-thiel-chinesische-finanzwaffe-a-8a45cffe-4766-4337-9d76-7e222f2a1c5d
    Beste DS, in hoeverre denkt u dat bitcoin gevaarlijk kan worden voor de VS? Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Bitcoin verdwijnt straks. Laat iedereen maar lachen. Het is
      een ongereguleerde markt, de enige in de wereld, die
      zal worden aangepakt. India is het eerste land, dat
      Bitcoin en Cryptos illegaal verklaart. Amerika zal volgen
      en zal eisen dat die de toegang worden ontzegd bij SWIFT.
      De stekker gaat eruit. Bovendien zullen de belasting-
      autoriteiten al die zogenaamd anonieme houders achterna
      zitten, met hele hoge straffen in het vooruitzicht.
      Toen Goud illegaal werd in 1934, gold er een straf
      van 10 jaar gevangenis in Amerika. Al Capone werd
      veroordeeld tot 11 jaar vanwege belastingontduiking.

      DS

      Verwijderen
  48. @Heer Schmull, als BTC in Amerika wordt verboden dan zullen vele andere naties het juist officieel gaan accepteren. De ultieme kans voor hen om van de USD af te komen? Een decentraal protocol kan helemaal niet worden verboden, dat weten we inmiddels door P2P.

    En Swift is bovendien aan vervanging toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Niets is eeuwig. Maar momenteel is 80% van de wereldschuld
      in Dollars, omdat Dollarobligaties gemakkelijk zijn te
      plaatsen en gemakkelijk verhandelbaar. Ooit gehoord van
      obligaties/leningen in BTC? Waarom zou men BTC gebruiken
      als een betaalmiddel, als dat straks 'gegarandeerd' toch
      meer waard wordt? De Dollarstandaard en Swift lijken
      voorlopig te blijven bestaan, omdat alternatieve valuta's
      internationaal piepklein zijn, kapitaalcontroles hebben
      en onderhevig zijn aan een een-partijstaat zonder
      een rechtsstaat.

      BTC is een bubbel, die zal barsten. Het is een non-valeur.
      Het is een niet-tastbare 'token', die minder waard is dan
      een casino-chip, voornamelijk aantrekkelijk voor het
      criminele milieu. Mijn Spamfolder zit er vol van. Erger
      nog, criminelen hebben het lef om soms geld van mij
      te eisen, betaalbaar in BTC. Maar de meeste criminelen
      zijn oerdom: ze laten hun BTC-adres achter! They don't
      get away with it.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      En dit is dan de nieuwe BITCOIN CREDIT CARD:

      'a disaster': https://www.youtube.com/watch?v=qL5glPGNVzc

      DS

      Verwijderen
  49. -Reitschuster vraagt 3x dezelfde vraag;” Meneer Ewald, welke bewijsstukken of studies heeft u om de lockdowns te rechtvaardigen?


    https://twitter.com/MarcVegt/status/1381217764245970944?s=20

    Al is de leugen nog zo snel:

    https://twitter.com/nypost/status/1381225800125534216?s=20

    Lucas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat dacht je van deze, Lucas?

      https://twitter.com/cazzick/status/1381154481258266625?s=20

      Verwijderen
  50. https://www.youtube.com/watch?v=fux5oGFJmvE Beste heer Schmull, vanaf minuut 56 wat vind jij van zijn visie..?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Helaas ziet hij het grote plaatje niet. Het grote plaatje
      is deflatie, niet inflatie, laat staan hyperinflatie. De
      stijging van de geldhoeveelheid wordt totaal teniet gedaan
      door de instorting van de Velocity, de omloopsnelheid van
      het geld.

      Het enige, wat uiteindelijk stijgt, zijn eersteklas
      staatsobligaties, zoals US Treasuries. Het lijkt alsof
      hij nooit een recessie heeft meegemaakt. Die komt,
      zoals de nacht volgt op de dag, wat de Centrale Bank
      ook doet. Geen recessie is ooit door een Centrale Bank
      voorkomen.

      Dus Koper, de indicator van economische activiteit, is
      juist het kwetsbaarst! Als inflatieverwachtingen weer
      niet uitkomen, dan zullen Zilver en Goud het ook laten
      afweten.

      DS

      Verwijderen
  51. Het beleid van centrale banken (en overheden) zal uiteindelijk leiden tot de crisis der financiële crises: de systeemcrisis.
    https://www.geenstijl.nl/5158601/geldblog-de-grote-financiele-illusie/

    Bent u het eens met deze analyse en wat heeft nog waarde in een systeemcrisis? Goud en ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Laat u niet bang maken door deze meneer. Hij heeft geen
      kaas gegeten van risico. Iemand, die CFD's koopt, welke
      in Amerika verboden zijn, en die door Archegos werden
      gekocht buiten Amerika, verdient het om flink ervan
      langs te krijgen: hij verloor trouwens $ 20 miljard in
      2 dagen met een hefboom van 500%. Zijn prime brokers
      verliezen nu $ 10 miljard en Credit Suisse zal moeten
      fuseren.

      In een systeemcrisis, zullen de Dollar en de US Treasuries
      weer de absolute sterren worden, net zoals in 2008. Goud
      zal in eerste instantie verzwakken vanwege margin calls
      (velen moeten gewoon alles verkopen), net zoals in 2008
      (minus 35%). Ik verwacht ook, dat de Euro dan niet
      overleeft en dat Europa kapitaalcontroles moet invoeren.
      Dus Amerika wordt weer de absolute overwinnaar in een
      scenario, die eerder plaatsvindt dan men denkt.

      DS

      Verwijderen
  52. Coinbase krijgt een Nasdaq notering. Dus vraag ik me steeds meer af in hoeverre bitcoin nog ooit tegen te houden is. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mocht de beursgang goed gaan op 14 april, dan is dit een belangrijke mijlpaal voor de gehele crypto-industrie. Als ze boven verwachting gewaardeerd worden door de markt, dan is dat een teken dat normale investeerders cryptocurrency serieus nemen. Wat dat betreft is het ook spannend wat dit gaat doen met de bitcoin koers. Voorlopig staan we weer op 60000$

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      COINBASE krijgt de meest waanzinnige waardering. Dat
      bewijst juist, dat we de top beleven van de grootste
      bubbel aller tijden:

      Our calculations suggest Coinbase’s valuation should be closer to $18.9 billion – an 81% decrease from the $100 billion expected valuation.

      https://www.marketwatch.com/amp/story/should-you-buy-coinbase-the-valuation-is-ridiculous-11618254467?mod=dist_mw_email

      DS

      Verwijderen
  53. MKB terug naar lonen uit 19e eeuw - Richard Beune met Pancras Pouw

    https://www.youtube.com/watch?v=9S0OzWREhU0

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      En dan te bedenken, dat de Coronacrisis pas is begonnen!
      Uit alles blijkt, dat de virusmutaties nu in volle gang
      zijn (Brazilie, India) en zolang dat het geval is,
      is Corona niet voorbij. Die komen straks deze kant op.
      Geen enkele regering kan dan werkeloos toezien. Zie
      Israel, ondanks de massavaccinatie, weer terug in
      Lockdown. Over 6 maanden zal blijken, dat deze
      crisis nog heel lang duurt en dat de wereldeconomie
      op een economische depressie afstevent.

      DS

      Verwijderen
  54. Ik zie GEEN nieuwe lockdown in Israel. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Inderdaad zijn de huidige restricties geen Lockdown:

      https://www.theguardian.com/world/2021/apr/06/israel-and-chile-both-led-on-covid-jabs-so-why-is-one-back-in-lockdown

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      (Bloomberg): Because children under 16 can’t be vaccinated, schools are reopening slowly, with different rules for different grades. Only fully vaccinated Israelis or people who have recently tested negative for Covid-19 can enter certain places of entertainment, shopping or leisure (though enforcement is admittedly spotty). And the list goes on.

      Israel’s relatively advantageous situation is due in part to its early acquisition of the Pfizer vaccine and a centralized, digitized health system that got shots into people’s arms quickly. Its cautiousness may in part reflect lessons learned from a disastrously hasty exit from the first of the country’s three lockdowns.

      Officials are now pondering whether to vaccinate children from the age of 12 and when to lift the requirement to wear masks outside.

      “There are still hundreds of newly infected a day, and 37% of the population isn’t vaccinated, so we need to continue to behave with caution,”

      DS

      Verwijderen
  55. Meneer Schmull, Het hele beleid wordt gebaseerd op de PCR test.

    Als blijkt dat deze test nutteloos is dan is hier toch wat anders gaande?

    Eerst de huidige economie stuk maken om een nieuwe economie te creeren?

    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00425-6/fulltext

    Alles loopt volgens plan.

    Correct me if I'm wrong ...

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Per 1 juni mag je uit eten.

      Als je je eerst laat testen.

      https://twitter.com/RF_HFC/status/1382022455821225988?s=20

      Cor

      Verwijderen
    2. @COR:

      Inderdaad zijn de verschillende tests controversieel,
      maar dat bewijst nog niet, dat er sprake is van een
      'complot'. Dit virus bestaat, muteert en is, naar
      mijn mening, pas begonnen. Dit duurt nog jaren, want
      een coronavirus, dat waarschijnlijk per ongeluk uit
      het Wuhan-laboratorium ontsnapte, verdwijnt nooit.
      Er zijn tot nu toe pas 3 miljoen sterfgevallen, terwijl
      een gemiddelde epidemie zo'n 30 miljoen levens kost.

      Het AIDS-virus, met een sterftepercentage van 100%,
      heeft, na 40 jaar van pogingen, nog steeds geen
      vaccin, maar de patienten kunnen hun leven rekken
      met een therapie. Toch sterven er nog elk jaar
      32,000 mensen aan AIDS, nadat er al 35 miljoen
      aan zijn gestorven. Dit virus ontsnapte waarschijnlijk,
      wel of niet opzettelijk, uit het laboratorium van
      Fort Detrick, Maryland (Building 470), zo'n 40
      jaar geleden! Er zijn honderden laboratoria in de
      wereld, die bezig houden met Biowarfare.

      Er is dus echt geen 'plan', ook al is het verleidelijk
      om zoiets te geloven.

      DS

      Verwijderen
    3. Hartelijk bedankt voor uw antwoord.

      Van een testsamenleving naar een Chinees credit systeem?

      Ik ben bang van wel.

      925 miljoen euro voor testen, maar 0 euro voor het opschalen van IC bedden. De logica ontstegen.

      https://twitter.com/wim_holland12/status/1382003824265728003?s=20

      Cor

      Verwijderen
    4. We gaan het zien, heer Schmull:

      Second Nuremberg tribunal Has been Prepared

      https://greatreject.org/second-nuremberg-tribunal/

      Cor

      Verwijderen
    5. @COR:

      The GreatReject is vrij explosief materiaal, dat bij
      Twitter en andere MSM allang was verwijderd. Dit is
      op Telegram, wat een Russissche achtergrond heeft.
      Toch heb ik grote moeite om enig geloof te hechten
      aan een wereldwijd complot. Geloof in een complot
      moet wel bewezen worden, anders is het tijd
      verknoeien. Tegelijkertijd sterven er wel miljoenen
      mensen, die anders niet gestorven zouden zijn.

      DS

      Verwijderen
    6. Aids is ontstaan door toedoen van Belgische artsen in Congo, deze artsen hebben levers gebruikt van opgehokte chimpansees om een polio vaccin te verkrijgen... de omstandigheden van ophokken van de chimpansees en het experimentele gebruik van aan de menselijke levers gelijke levers van apen heeft aids doen ontstaan!

      Verwijderen
    7. Wie gaat nu eerst een test doen, om in een restaurant een gebakken eitje te gaan eten???

      Verwijderen
  56. Geachte heer Schmull, U geeft regelmatig het advies om geld naar een land buiten de EU te verplaatsen. Aan welk risico(s) moet ik dan denken als ik geld gewoon in Nederland houd?

    Met vriendelijke groet,
    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN:

      Dat is uitsluitend bedoeld voor mensen met een beetje geld.
      Voor de meesten, die hun uitgaven en belastingen in Euros
      moeten betalen, is dat teveel 'gedoe'.

      Als men een vermogen in de EU houdt en niet spreidt,
      dan kan men op een gegeven moment ontdekken, dat
      er kapitaalcontroles moeten worden ingesteld, zoals
      tijdens de Eurocrisis in 2012 voor o.a. Griekenland.
      Groot-Brittannie had 35 jaar lang (tot 1979) kapitaal-
      controles. In principe, kan elk land kapitaalcontroles
      instellen, als dat nodig moet zijn. Die zijn het minst
      waarschijnlijk in Amerika en Zwitserland, maar niets
      is onmogelijk. Voor Argentinie, China, Rusland, Iran, etc
      zijn die gewoon.

      Spreiding van een vermogen naar andere landen kan echter
      wel belastingtechnische gevolgen hebben. Men dient dus
      advies in te winnen van experts.

      DS

      Verwijderen
  57. Las net over vaccinatie in de VS: je staat in de rij, een soldaat in een hokje is vrij, roept volgende, je krijgt de prik, krijgt briefje met bewijs plus datum vlg prik. Een tweede soldaat controleert nog even. Ik kreeg mijn prik deze week bij de GGD en ik passeerde in totaal TIEN personen, wat een walgelijke burocratie toch in NL!!
    MARCJA

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo houden we de zinloze aan het werk, stel je voor dat ze werkeloos thuis zouden komen te zitten, de cijfers moeten wel mooi blijven he!

      Verwijderen
  58. Meneer Schmull de wereld is echt ontspoort... Zolang de banken edelmetalen bezitten en de prijs kunnen manipuleren met papieren dumps is goud en zilver een verloren zaak…. Dit frustreert enorm omdat niet bestaande (NEP) software cryptos de enige motor blijken te zijn om geld te maken!!! Kijk naar de koersen en je zal zien dat alles een verloren zaak is

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DJENNIS:

      Niet alleen Goud & Zilver. Er bestaan Futures in bijna alles.
      Als de Futures-markt niet zou bestaan, dan is er bijna
      geen handel. De prijzen van Fysiek zouden dan minstens
      het tienvoudige zijn vergeleken met nu. Kennelijk zijn
      er nog velen, die eindelijk ontdekken, dat de prijs-
      vorming tot stand komt in de Futures-markt, die, zoals
      bijna alles, van tijd tot tijd, kan worden gemanipuleerd.
      Welkom bij de club 'Realiteit'. Maar als iets stijgt,
      dan is er geen manipulatie? De Goudprijs is in de laatste
      5 jaar met 50% gestegen (in USD). Is dat ook 'manipulatie'?

      DS

      Verwijderen
  59. @Djennis inderdaad, de reden waarom er in crypto geld zit is omdat er in principe geen tussenpersonen/middlemen/middlewomen aan te pas komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  60. ..Er zijn tot nu toe pas 3 miljoen sterfgevallen, terwijl
    een gemiddelde epidemie zo'n 30 miljoen levens kost.

    Wat is de bron waarop u die 3 miljoen covid sterfgevallen baseert?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Harold
    https://www.bing.com/search?q=corona+death+toll+live&cvid=20d60ca0fd974c94bc1fd5e6e2190035&FORM=ANAB01&PC=HCTS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD @ANONIEM:

      Paniek! De Zuid-Afrikaanse variant is Londen binnengedrongen.
      Mensen in 3 buurten moeten nu allemaal worden getest (door-
      to-door): minstens 1 tot 2 miljoen mensen! Deze variant
      wist het Pfizer vaccin te overwinnen, laat staan al die
      andere vaccins. Een hele nieuwe ronde van nieuwe vaccins
      kan worden verwacht. Reken maar, dat vrijwilligheid
      straks wordt vervangen door verplichting.

      https://www.theguardian.com/world/2021/apr/14/surge-testing-for-covid-expanded-to-two-more-london-postcodes

      DS

      Verwijderen
    2. 60 a70 % van de mensen die in GB nu opgenomen worden of overlijden aan Covid , zijn diegenen met 2 vaccinaties. De kans op een superinfectie met een virusvariant is niet uit te sluiten.
      In Z-Afrika wordt het Astrazenica vaccin niet meer gebruikt omdat de Zuid-Afrikaanse variant niet hiervoor gevoelig is.
      Het wordt tijd dat medicijnen als HCQ (icm zink,vitD en azitromycine) Ivermectine etc toegelaten worden, want met de huidige vaccins spant men het paard achter de wagen !

      Verwijderen
    3. In een studie heeft de universiteit van Tel Aviv vastgesteld dat een Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus gevaccineerde mensen 8 keer meer treft dan niet-gevaccineerde.

      Verwijderen
  62. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  64. Europe is totally broken!

    https://odysee.com/@NoNewAbnormal:4/Reiner-Fuellmich---We-have-the-Evidence---NewTube:0

    BeantwoordenVerwijderen
  65. Meneer Schmull, 950 miljoen voor sneltesten en geen cent extra voor de zorg. Zelfs bonussen voor de zorgpersoneel worden gehalveerd.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1100335759/partijen-willen-opheldering-over-deal-van-925-miljoen-euro-voor-toegangstesten

    https://twitter.com/MaartenHijink/status/1382279562965422081?s=20

    Het Chinese Sociaal credit systeem hier komt eraan.

    BuildBackBetter

    Dina

    BeantwoordenVerwijderen
  66. @

    HET IS MAAR DAT U HET WEET (!):

    (Middag van Goldman Sachs; ex- Morgan Stanley):

    Mark Middag
    • 1st
    Executive Director at Goldman Sachs
    1h • Edited • 1 hour ago

    One Micromort is something that with a chance of 1:1.000.000 leads to you dying. Examples of one Micromort are: drinking one bottle of wine; 48 hours of breathing in London air; a one hour bike trip; or one X-ray. A chance of 1:1.000.000 is very small - it equates to the flipping of a coin 20 times resulting in 20 subsequent heads.

    A day of deep sea diving is 5 micromorts, a parachute jump 17; and a Himalaya climb is 10.000 micromorts.

    The chance of getting the Astrazenica or Janssen vaccin and dying of it, equates to the cost of 0.16 micromorts. The chance of dying of the vaccine is the same chance as dying of drinking half a glass of wine; once.

    However, living one day, while unvaccinated, represents 4 micromorts. And if you are over 70, the risk of one day of walking around unvaccinated increases to 100 micromorts - equivalent to the risk of six parachute jumps; every day.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik krijg al 10 micromorts van dit soort berichten.Stop hiermee.

      Verwijderen
  67. Toch luister ik liever naar deze dokters:

    https://twitter.com/Wim04789402/status/1380421531927523328?s=20

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Mannen van de bank mag je nooit vertrouwen, misschien eens info vragen aan je beste vriend Brecht Arnaert.

    BeantwoordenVerwijderen
  69. 16-4-2021: Wall Street breekt opnieuw records na sterke retailcijfers, recordgroei Chinese economie (18,3%) en ATH's op veel Europese beurzen. Bitcoin op 63000$.

    Jongens en meisjes toch, Wat heb je toch een hoop geld gemist in de laatste 10 jaar als je volger was van de visionair op dit blog.
    Maar het wordt wel tijd dat ie eindelijk eens gelijk gaat krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vergeet het maar, al staat een kapotte klok toch 2x per etmaal op tijd!

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Als u wilt speculeren, dan bent u bij mij aan het verkeerde
      adres. Ik kan geen tipgever zijn. Wat ik probeer over te
      brengen, zijn lange termijn trends. Die trends zijn
      voor de meesten moeilijk zichtbaar, vanwege al het
      lawaai van de handel op korte termijn.

      Ik kan alleen maar waarschuwen voor alle bubbels, die zich,
      om welke reden dan ook, van tijd tot tijd, ontwikkelen en
      waarvoor een verstandige belegger heel erg moet
      oppassen. Twintig jaar geleden hadden we, bijvoorbeeld,
      de Internet Bubbel ('Dot-Com'), maar tussen 2000 en
      2002 barstte die, waardoor de Nasdaq index 78% daalde.
      Vele bedrijven gingen over de kop. Het duurde 12 jaar,
      voordat die index de stand van 2000 weer haalde en 15
      jaar, inclusief inflatie. De huidige 'bubbel in alles'
      zal hetzelfde lot ondergaan, om welke reden dan ook.
      Maar zoiets is funest voor de gemiddelde belegger.
      Daarom zal ik blijven hameren op een gespreide
      portefeuille van conservatieve belangen, die
      veel minder de kous op de kop krijgen, als de
      volgende beursmalaise aanbreekt:

      HEINRICH (NORTHMANTRADER): BELIEF (!) (zie LINK hieronder)

      people want to get rich, and they want to get rich easy. And that’s what the Fed has accomplished, it makes people believe they can get rich easy.

      And people want to believe. They want to believe in the impossible and unlikely for it would benefit them. It all comes down to this: We want something for free. Nothing is more appealing than the belief in easy money and easy riches. And we want to believe that underlying output is not needed. All is needed is an expanding Fed balance sheet and it justifies any future valuation.

      hey, it’s a happy bull market and valuations and discipline don’t matter. Things will just levitate things higher so why bother with discipline. Indeed, just see the headline that she bought and the stock gapped up as a result before reverting back to red as everything is cult driven these days. Elon Musk just needs to tweet a meme of a dog and Dogecoin goes up. Heck everything goes up and the supply of the everything wins supply increases. Crypto limited supply? On Investing you can track 5,000 crypto currencies.(DOGECOIN (DOGE): + 6000% in 2021!)

      https://northmantrader.com/2021/04/15/belief/

      DS

      Verwijderen
  70. Jerome Powell noemde recent bitcoin een eigentijds substituut voor goud.

    Het was een opmerkelijke uitspraak voor een Fed-voorzitter met 261 miljoen ounces aan goud en nul bitcoins op de balans.

    Het is in feite tekenend voor de veranderende houding van de financiële elite ten opzichte van bitcoin.

    BeantwoordenVerwijderen
  71. Als het om Canada gaat denk ik aan de meneer Schmull.
    Het beloofde land, althans dat was het vroeger.

    https://twitter.com/BarrettWilson6/status/1383196113436614660?s=20

    Ron

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @RON:

      Ieder land, niet alleen Canada, kan een noodtoestand/
      staat van beleg aankondigen in het belang van de
      veiligheid van het land. Terecht of onterecht, is
      er nu wereldwijde paniek over een Virus, dat steeds
      muteert en, sinds kort, zelfs dubbel muteert. Dit
      is 'oorlog'. De veiligheidsdiensten van de meeste
      landen houden alle mogelijke dissidenten in de gaten.

      Canada is nog relatief veilig, mocht er weer oorlog
      uitbreken in Europa, wat kennelijk elke eeuw het
      geval is geweest. Het land is volledig zelfvoorzienend
      in voedsel en energie.

      DS

      Verwijderen
  72. De bitcoin, dat digitale kraaltje, is zo gek nog niet, stelt Rosanne H vandaag in het NRC. Is vlg mainstream stap; kunnen regeringen dit ooit nog stoppen ?Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Rosanne H. is even trots op de winst van haar 'leuke'
      belegging. Bitcoin is alleen aantrekkelijk, als het
      stijgt ('FOMO', fear of missing out). Zij heeft
      waarschijnlijk een instorting van 90% nog niet
      meegemaakt. Dat is nu precies de reden, waarom
      sommigen alles verliezen in het Casino. Want
      het is toch zo 'leuk'.

      DS

      Verwijderen
    2. Ik begrijp uw snelle reactie heel goed. Wat ik me wel afvraag is hoe regeringen en/of centr banken de bitcoin nog kunnen stoppen !! Marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      Hier is uw antwoord en dat zou geen verrassing moeten
      zijn:

      fred hickey
      @htsfhickey
      ·
      4h
      Governments cannot lose control of the money creation process. China, India (imminent), Turkey (this week), Nigeria, Russia (effective this mo. Russian public officials banned from owning or using cryptos) & others (covering over 1/2 world's population)are starting to crack down.
      Quote Tweet
      FXHedge
      @Fxhedgers
      · 18h
      U.S. TREASURY TO CHARGE SEVERAL FINANCIAL INSTITUTIONS FOR MONEY LAUNDERING USING CRYPTOCURRENCIES -SOURCES

      DS

      Verwijderen
  73. Pieter Borger, moleculair geneticus:

    Er wordt angst verspreid met pseudowetenschap.

    Sinds April 2020 schrijf ik steeds opnieuw dat virusen altijd 1) zwakker worden (dwz minder gevaarlijk) en 2) infectieuzer.

    Deze voorspelling berust op een biologische wet (bekend als Genetische Entropie).

    Ik schreef dit vorig jaar April reeds op mijn nu verwijderde Linkedin account: Er blijft uiteindelijk gewoon een nieuw verkoudsheidvirus over (dat alle overbodige info uit zijn genoom gooit). Genetische Entropie bepaalt het natuurlijke verloop van virussen.

    In normaal Nederlands betekent dit dat het genoom van het Covid-virus aftakelt (degenereert). Het heeft het ORF8 gen al verloren. Vergeleken met zijn zustervirus heeft SARS-CoV2 nu twee genen verloren. Het HE-gen ontbrak al en de ORF8 is nu ook kapot.

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Ahh gelukkig!

    https://twitter.com/dnforca/status/1382974120829198337?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  75. Geachte heer Schmull,
    Tijdens de correctie en rebounce in maart van 2020 zag men deze v-shape ook voor goud optreden. Inmiddels lijkt inflatie, ondanks veel lawaai, verder weg dan ooit. Denkt u dat bij de volgende, en mogelijk veel grotere, correctie het goud toch ook weer zo sterk rebounced?
    Dank voor uw antwoord.
    Vriendelijke groet,
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANSR:

      Moeilijk te zeggen. Maar in eerste instantie, lijkt de
      'everything bubble' bezig te zijn aan een 'grande finale'.
      Als de Treasury-rendementen verder dalen, dan zou Goud
      op korte termijn kunnen stijgen van 1780 naar 2500 USD.
      Daarna gebeurt er iets, waardoor er rekening moet
      worden gehouden, dat opeens alles, inclusief Goud,
      een scherpe neerwaartse correctie beleeft, behalve
      US Treasuries en de USD.

      KLIK op 30yr:

      https://goldprice.org/gold-price-chart.html

      DS

      Verwijderen
    2. Interessante site, waarbij je de goudprijs ook kan zien in andere munten, zoals de JPY!
      Hier zie je ook dat de goudprijs in JPY pas vorig jaar, zijn al time high van 1980 heeft doorbroken. Positief voor goud in Yen!?
      Anderzijds is over de laatste 100 jaar de koopkracht van de dollar verminderd met ongeveer factor 30, en de goudprijs is vermeerderd met ongeveer factor 80. Huidige prijs/20,67.
      Kun je dan stellen dat goud veel duurder is geworden dan de dollar, over de lange termijn. Dus is de dollar nog eerder goedkoop nu en aan een lange termijn inhaalbeweging toe?
      Simpel gedacht!

      Verwijderen
    3. @GUNTHER:

      Historisch gezien, heeft Goud, gedurende honderden jaren,
      haar koopkracht kunnen behouden, met soms langdurige
      onderbrekingen. De Dollar heeft, sinds de stichting
      van de FED in 1913, aan koopkracht ingeboet, net zoals
      elke andere valuta, die niet meer gekoppeld is
      aan iets tastbaars, zoals Goud of Zilver, zoals vroeger.
      Zolang de koppeling met Goud, verlaten in 1971, niet
      weer wordt hersteld, dan zal elk 'fiat'-geld, dus ook
      de Dollar, structureel koopkracht blijven verliezen.
      Echter, in een crisis, wordt de Dollar een vluchthaven,
      omdat 80% van de wereldschuld in Dollars luidt en
      dan Dollarleningen, al of niet gedwongen moeten worden
      terugbetaald ('margin call'). Na de Grote Financieele
      Crisis van 2008, is de Dollar, met onderbrekingen,
      in de lift, tegenover bijna alle valuta's.

      Ooit gehoord van 'de val van de Dollar' van een bekende
      Nederlander?

      DS

      Verwijderen
  76. @MARCJA: Israël het beloofde land?

    https://twitter.com/bloemen_meis/status/1383741994770391043?s=20

    En voor wie nog steeds denkt dat het om het virus gaat:

    https://twitter.com/OubahaKhalid/status/1383742564830834696?s=20


    BeantwoordenVerwijderen
  77. geachte heer schmull

    kunt u iets zeggen over de koers van de eur/usd dit jaar? gaan we weet door de 1.20 of zal de amerikaanse economie het beter doen dan de europese en komt er een renteverhoging?

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER:

      De Amerikaanse economie zal het in 2021 veel beter doen dan
      die van Europa. Europa kampt met Lockdowns, geringe
      vaccinatiegraad en is erg afhankelijk van de wereldhandel,
      die flink te lijden heeft van COVID. Vooral Zuid-Europa
      krijgt weer een gevoelige klap, vanwege laag toerisme,
      terwijl het EU herstelfonds nog steeds niet van de
      grond is gekomen. Tegelijkertijd, is de monetaire
      verruiming van de ECB in een stroomversnelling
      (veel groter dan die van de FED) en is al tweemaal
      zo groot als percentage van het BBP als die van de
      FED. Enige renteverhoging van Amerika is door de markt
      al vervroegd naar 2022/2023.

      De stand van een valuta, echter, wordt bepaald door
      zoveel factoren, minstens een twintigtal, dat het een
      hachelijke zaak is om die te voorspellen. Ik blijf
      positief op de Dollar op lange termijn, vanwege
      de Amerikaanse economische groei en gunstige
      demografie vergeleken met die van Europa.

      DS

      Verwijderen
  78. We worden op onze wenken bediend. Eur/Usd met een krachtige zwiep door de 1.20 vandaag!

    BeantwoordenVerwijderen
  79. De impact van de (voor inflatie gecorrigeerde) kracht van de Chinese munt is een weerspiegeling van het duidelijk snellere economische herstel van de natie na de pandemie én het belang van China als dé fabriek van de wereld. Sinds juli is de yuan meer dan 5% gestegen ten opzichte van een mandje van zijn belangrijkste handelspartners, waaronder de euro en de yen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      CHINA is de nieuwe favoriete bestemming van het internationale
      geld: Foreign Direct Investment (FDI) is omhoog geschoten
      en heeft die van Amerika voorbijgestreefd:

      https://www.statista.com/statistics/1016973/china-foreign-direct-investment-inflows/

      China lijkt, als markt, onontbeerlijk voor de meeste
      multinationals, ondanks de nieuwe Koude Oorlog.
      Ik heb nog nooit zoveel positieve rapporten over
      de Chinese kapitaal- en consumentenmarkt voorbij
      zien komen. Dat deze Koude Oorlog opeens zou
      kunnen omslaan in een hete oorlog (Hong Kong,
      Taiwan, etc) wordt door de meesten nog totaal
      onderschat. Vooral door het verdeelde Europa,
      dat, militair gezien, EEN DWERG is vergeleken
      met de grootmachten.

      DS

      Verwijderen
  80. https://www.zerohedge.com/geopolitical/you-aint-seen-nothing-yet-digital-yuan-can-be-turned-light-switch
    Beste DS, ik ben benieuwd naar uw mening over dit onderwerp. Mede in het licht vh FT artikel vandaag over controle centrale bank China over Jack Ma s Ant Group.Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Een Central Bank Digital Currency (CBDC) is een enorm
      machtsmiddel, vermomd als geld. De burger wordt dan
      100% in de gaten gehouden, wat zijn uitgaven betreft.
      Maar in China is men er allang aan gewend, dat de
      Partij (CCP) boven alles staat en dat de mens altijd
      daaraan ondergeschikt is. Het is daarom een raadsel,
      waarom Jack Ma tegen dat principe heeft gezondigd en
      kritiek durfde uit te oefenen op de echte machthebbers.
      In zo'n maatschappij zijn alle bezittingen immers
      in bruikleen. Men kan opeens alles verliezen, inclusief
      de persooonlijke vrijheid. Wedden, dat hij ook zijn
      paspoort al heeft verloren? Er bestaat immers geen
      onafhankelijke rechtsspraak. Als men zaken doet in
      China, dan is men gewaarschuwd!

      Een CBDC in het Westen is veel minder vanzelfsprekend.
      De burger moet zoiets accepteren. Verder is het bankwezen
      nog niet genationaliseerd, wat dan wel in zicht zou komen,
      als men een directe rekening mag hebben bij de Centrale
      Bank.

      DS

      Verwijderen
  81. DR. ROGER HODKINSON SUMMARIZES IT ALL (AGAIN)

    https://www.bitchute.com/video/TA1Uq87F4D0w/

    BeantwoordenVerwijderen
  82. De griep bestaat sinds corona niet tot nauwelijks meer. Gommers van het OMT beweert dat Covid een verkoudheidsvirus is...

    https://twitter.com/Nora18885751/status/1381709289232928785

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Fleur, bedankt! Niet eens gezien op twitter.

      Deze is voor u:

      https://twitter.com/Wim04789402/status/1385650528529625091?s=20

      Verwijderen
  83. Mijnheer Schmull, wat vind u van de lange termijn USD-visie van het relatief wat nieuwere denktalent Lyn Alden? Ik volg haar al een tijdje en zie dat ze het ook op de kortere termijn erg vaak aan het rechte eind heeft.
    En ik lees dat u nu toch ook lijkt mee te gaan in de machtsverschuiving naar China?

    https://www.lynalden.com/fraying-petrodollar-system/

    En haar tweet van vandaag: USD hegemony continues to benefit Chinese interests over US interests.

    A small portion of US residents benefit from the system as structured, while most US workers get displaced under the current system. Hence, populism emerges.
    https://t.co/UN1xCleABw https://t.co/jZZ8JE2IDP

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Ik geloof helemaal niet, dat China de monetaire rol van Amerika
      op korte termijn kan en wil overnemen. Maar het is duidelijk,
      dat haar politieke rol in Azie aanzienlijk groter wordt,
      om te beginnen met Hong Kong. Het wordt een schaakspel
      op lange termijn. Oefent China teveel druk uit, dan
      kan dat juist een averechts effect hebben. Amerika
      zag dat allang aankomen en als China naast haar schoenen
      denkt te kunnen lopen, dan wordt dat een ernstige
      misrekening. China is een kaartenhuis met zo'n
      100,000 rellen/opstootjes per jaar, terwijl alle
      economische cijfers zijn opgeblazen (minstens 20%+).

      Het overzicht van Lyn Alden over de Dollar is zeer
      leerzaam, maar het is toch veel gecompliceerder dan
      zij voorstelt. De Dollar is, sinds de GFC in 2008,
      nog steeds in een stijgende trend tegenover de
      meeste valuta's, met onderbrekingen. Wat ontbreekt
      in haar verhaal is de wereldschuld, die voor 80%
      in Dollars luidt en kan worden beschouwd als een
      'short' op de Dollar. De problematiek van de
      Eurodollar-markt is vaak onzichtbaar, maar de kern
      van de Dollar-stand op lange termijn.

      Verder is alles relatief en de structurele zwakte
      van andere valuta's komt nauwelijks aan de orde.
      De Euro, bijvoorbeeld, blijft een valuta zonder land
      en de verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa zijn
      zo groot, dat een volgende crisis een kwestie van
      tijd is.

      In ieder geval was bijna iedereen weer negatief op
      de Dollar, zo'n 6 maanden geleden, maar de Amerikaanse
      economie doet het weer zoveel beter dan welke ook, dat
      Amerika waarschijnlijk, als eerste, de rente verhoogt.
      Of 'de bubbel in alles' barst eindelijk en dan
      krijgt iedereen een Margin Call op hun Dollarschuld.

      Mijn conclusie is en blijft, dat de rol van de Dollar,
      vooral na de volgende crisis, juist veel groter wordt.
      Alle andere valuta's delven het onderspit.

      DS

      Verwijderen
  84. Beste DS,
    Wat is uw mening over het "ontbrekende" actie in m'n ogen van de US, GB en EU in de kwestie Hong Kong? Meer dan een paar kritische artikelen in de kranten was er niet. China heeft tegen de afspraak het systeem overgenomen en veranderde het terwijl dit nog vele jaren onafhankelijk zou blijven.
    Zou er een gezamenlijk "covid" agenda met het westen een voor toestemming hebben gezorgd?

    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Niemand is sterk of groot genoeg om China iets in de weg
      te leggen, behalve Amerika. Ook zakelijke belangen staan
      op het spel, die nu, na een Pandemie, belangrijker zijn
      dan ooit. 'Afspraken' kunnen nu eenmaal worden veranderd,
      als de omstandigheden zich wijzigen. Hong Kong en
      Taiwan waren altijd al deel van China en China is allang
      geen democratie meer. Democratie in China in de jaren '30
      en '40 leidde tot chaos en hyperinflatie. Die nachtmerries
      wil China nu meteen in de kiem smoren. Dus het Westen
      zal hoogstens, voor de vorm, wat klaagzangen ophangen.

      Maar deze trends zijn al jarenlang duidelijk en
      degenen, die daar blijven zaken doen, laat staan wonen,
      zullen de gevolgen moeten accepteren. Een Pandemie,
      die nog in volle gang is en nog lang niet voorbij is,
      verergert deze trends. Wegwezen!

      DS

      Verwijderen
  85. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/25/dit-kan-wel-eens-de-eeuw-van-europa-worden-en-niet-van-china-a4041233
    Ik krijg steeds meer vertrouwen in de EU. Draghi redt Italie. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Dit is nog steeds de eeuw van Amerika, met haar technologie
      biotechnologie, ruimtevaart en relatief jonge bevolking.
      De kans, dat Europa de kant opgaat van Japan, met
      toenemende vergrijzing, lijkt veel groter. Bovendien
      wordt Europa juist de speelbal van de grootmachten.
      Het Europees leiderschap schiet schromelijk te kort.

      Natuurlijk zijn er altijd lichtpunten, zoals Draghi
      en een mogelijk Herstelplan, als eerste stap naar
      een Verenigd Europa, eindelijk na 20 jaar van pogingen.
      Maar het is allemaal zo breekbaar: er is veel meer
      nationalisme, dan men wil toegeven. Wie voelt zich
      nu echt Europeaan, zoals een Amerikaan zich Amerikaans
      voelt? Voorlopig geldt in Europa het principe: 'ieder
      voor zich' (zie Coronacrisis).

      Maar de situatie in Azie wordt steeds zorgwekkender:
      in de laatste 40 jaar, is de Koude Oorlog tussen
      Amerika en China nog nooit zo gevaarlijk geweest.
      China treft al jarenlang voorbereidingen voor een
      confrontatie, is de grootste opkoper van grondstoffen,
      en heeft de hoop opgegeven, dat haar plaats aan de tafel,
      die haar 'toekomt', kan worden verkregen zonder
      slag of stoot. Vergelijk het maar met de vroegere
      strijd tussen Athene en Sparta. Juist omdat Sparta,
      na zo'n 27 jaar verrassend won, zou China kunnen
      denken, dat je maar nooit weet, hoe een koe een haas
      vangt!

      DS

      Verwijderen
  86. Helaas streven we af op de verenigde staten van Europa... met Rutte Kaag gaat ook ons land braaf tekenen bij het kruisje, helaas zal dat leiden tot het verdampen van onze trouw gespaarde pensioenpotten, wij zullen de corrupte bendes in zuid Europa gaan betalen!!! Jammer maar helaas!!

    BeantwoordenVerwijderen