Translate

zondag 7 oktober 2018

DE LONT IS AANGESTOKEN


DE LONT IS AANGESTOKEN


Een lont is een koord voor het aansteken van iets ontplofbaars, zoals een kruitvat. Een kruitvat is bijvoorbeeld de wereldschuld, die sinds de Grote Financieele Crisis tussen 2007 en 2009, is gestegen van $ 116.000 miljard naar $ 250.000 miljard in 2018, een stijging van ruim 100%, terwijl de wereldeconomie slechts toenam met een nominale 40%. Die wereldschuld is nu ruim driemaal zo groot als de totale waarde van de wereldeconomie (minstens 327% van het Bruto Nationaal Product). Dat zal toch niet waar zijn? Staat de wereld echt aan het einde van een 75-jarige Supercyclus van Schuld? Zou deze bom kunnen barsten?



De totale wereldschuld als percentage van de wereldeconomie: 327% in 2017.

Bij 'te veel' schuld, neemt de kans toe, dat het vertrouwen opeens vervliegt. Niemand weet, hoeveel schuld 'te veel' is. Dat verschilt van land tot land en hangt af van de economische situatie en de looptijd. Als de economische groei vermindert of als een recessie toeslaat, dan blijkt pas, wie meer of minder kwetsbaar is en wie wel of niet overeind kan blijven. Maar het is duidelijk, dat een steeds hogere schuld gezien moet worden als een ernstig waarschuwingssignaal. Bij excessieve schuld is er, op een gegeven moment, sprake van een negatief hefboomeffect ('negative multiplier'), waardoor de economische groei vermindert (!). Bovendien is er mettertijd steeds meer schuld nodig om dezelfde economische groei te bereiken:



Schuld is niets anders dan het vooruitschuiven van toekomstige vraag. Er is steeds meer schuld nodig om alleen al stil te staan.

De totale schuld van China, als percentage van haar economie, is in de afgelopen 10 jaar verdubbeld naar 300%. Tegelijkertijd is de totale schuld van Amerika, als percentage van haar economie, juist gedaald van 417% in 2008 naar 363% in 2018, mede dankzij de vermindering van hypotheekschuld bij particulieren, na de instorting van de bubbel in huizenprijzen tussen 2007 en 2009, en ondanks de stijging van de staatsschuld. De Amerikaanse economie groeide in de afgelopen 10 jaar met zo'n 30%:

https://www.nwcapitalsolutions.com/project/us-deleveraging-analysis-total-debt-to-gdp/

De totale Amerikaanse staatsschuld, als percentage van haar economie, is, daarentegen, in de afgelopen 10 jaar ruim verdubbeld naar 104.2% (2017), het hoogst sinds 1946. Dat is weliswaar het gemiddelde niveau (100%+) van de meeste ontwikkelde landen, maar de vraag rijst, hoe deze stijging in toom kan worden gehouden. De huidige economische groei van 3 tot 4%, welke werd aangezwengeld door belastingverlagingen van $ 1.500 miljard en dereguleringen over de gehele linie, is niet structureel van aard. Als die groei niet is vol te houden of als er een recessie opdoemt, dan kan de staatsschuld heel snel toenemen. De rentekosten van die staatsschuld stijgen in 2018 alleen al met 50% ten opzichte van 2017.

Na de Tweede Wereldoorlog kon Amerika haar staatsschuld, als percentage van de economie, verlagen van 119% in 1946 naar zo'n 31%, tijdens de periode van 1974 en 1981. Dat proces nam ruim 30 jaar in beslag, maar toen was er sprake van wederopbouw, geboortegolf en totale Amerikaanse hegemonie in de wereldhandel. De tijden zijn inmiddels veranderd. Nu excessieve schuld en vergrijzing, als zwaarden van Damocles, boven het hoofd hangen, is elke stijging van economische groei en inflatie tijdelijk. Eventuele niet-productieve staatsuitgaven voor infrastructuur en defensie lijken die excessieve staatsschuld alleen maar te vergroten.



De Amerikaanse staatsschuld (Treasuries) in handen van de prive-sector, als percentage van de economie.






De lonten in het kruitvat zijn de rentestijging en het terugdraaien van de extreme monetaire stimulering ('reverse-QE'). Niemand weet, hoe dat afloopt, maar 'normalisering' van het monetaire beleid is uiteindelijk positief, want anders gaat het financieele systeem failliet. Na 10 jaar van bellen blazen, met bubbels in talloze sectoren en een steeds afnemende meeropbrengst ('diminishing returns'), zijn de Centrale Banken nu wel gedwongen om van koers te veranderen, om het verlies van vertrouwen in het systeem voor te zijn.

Niemand moet enige illusie koesteren, dat het eenvoudig zou zijn om af te kicken van lachgas-verslaving. Wie wil winnen, moet pijn lijden ('no pain, no gain'). Sinds December, 2015, heeft de Amerikaanse Federal Reserve de rente (Federal Funds Rate) al 8 keer verhoogd van 0% naar 2.25% (September, 2018), maar de rente is nog steeds het laagst in 5,000 jaar. Dat is de voornaamste reden, waarom de waardering van de S&P 500 index nu, volgens sommige maatstaven, zoals de 'margin-adjusted' CAPE (Cyclically Adjusted Price/Earnings Ratio) van Hussman, hoger is dan het hoogtepunt van 1929, net voor de Crash en de daaropvolgende economische depressie.

Inmiddels zijn de aandelenmarkten van de Opkomende Landen (MSCI Emerging Markets) in 2018 al gemiddeld met 20% gedaald, afgezien van het bloedbad in hun valuta's. De Opkomende Landen zijn de eerste slachtoffers van een hogere Dollar, vanwege hun excessieve schulden in Dollars en vanwege het wegvallen van de reusachtige Carrytrade-transacties, waarbij men leent in landen met lage rente en investeert in landen met hoge rente. En dan te bedenken, dat de kudde van beleggers, een jaar geleden, enorm positief ('long') was op die Opkomende Markten en enorm negatief ('short') op de Dollar! Dat heeft men geweten. Het is nu waarschijnlijk, dat voorlopig elk herstel in Opkomende Markten een verkoopgelegenheid is en elke zwakte in de Dollar juist een koopgelegenheid. Hoe zouden de aandelenmarkten van de Ontwikkelde Landen eruit zien, als de rente nog eens 1% hoger staat? Het is al opvallend, hoe weinig aandelen in het afgelopen jaar behoorlijk hebben gepresteerd, wat niet ongewoon is, na 10 jaar van een opgaande markt.

Tegelijkertijd is het Amerikaanse consumentenvertrouwen extreem hoog en de Amerikaanse werkloosheid extreem laag (een 49-jarig laagtepunt), terwijl de totale schuld, als percentage van de economie, historisch gezien, de spuigaten is uitgelopen. Moet het beste dan nog echt komen? Dat kan men nooit uitsluiten. Helaas kent euforie bij speculanten soms geen grenzen. Kijk maar naar het Bitcoin-publiek, dat een jaar geleden zijn verstand verloor, omdat men een manier dacht te hebben uitgevonden om zijn eigen geld te drukken! Kijk maar de niet-te-stoppen computers, die nu 70% van de aandelenhandel beheersen en die dus de aandelenmarkten, met hun passieve strategieen, zouden kunnen opblazen.


De rente is nog superlaag, vooral in ontwikkelde landen buiten Amerika. Hogere rente is uiteindelijk positief voor de brave spaarders, de pensioenfondsen, de verzekeraars en de banken, die het fundament vormen van een stabiel financieel systeem. Maar het is zuur voor degenen, die op de pof leven of geleefd hebben.

Het doel is om die rentestand geleidelijk op te voeren naar een niveau, dat de inflatie beteugelt en tegelijkertijd de werkgelegenheid niet in gevaar brengt, de z.g. 'Neutrale Rente' ('R*'). Maar die Neutrale Rente blijft een slag in de lucht, want er is geen vrije markt, die de rente bepaalt. Toch heeft de Federal Reserve (FED) aangegeven, dat die rente in de buurt moet liggen van 3.0 tot 3.4%, liefst 2 jaar lang. Maar dan blijft de rente, in het komende jaar, nog elk kwartaal stijgen. Bovendien hinken de inflatiecijfers achter de werkelijkheid aan ('lagging indicators'), waardoor de Neutrale Rente waarschijnlijk wordt onderschat (!).

Van de 19 meest belangrijke Centrale Banken, zijn er 14, die nu bezig zijn om de rente te verhogen en slechts 5, die het nog even voor gezien houden. De ECB, bijvoorbeeld, verhoogde de rente in 2008 en in 2011, wat in beide gevallen een domme beleidsfout beek te zijn en meteen moest worden herzien. Voorlopig zal de ECB haar monetaire superstimulering moeten volhouden, nu Italie in de problemen zit, de olieprijs stijgt en de Europese economie, vergeleken met 2017, flink afkoelt. Die economische afkoeling (een dalende PMI - Purchasing Managers' Index) lijkt trouwens niet tijdelijk. Verder is er nu sprake van een ware vlucht uit Europese obligaties met hun waanzinnige negatieve rendementen, omdat de volgende Eurocrisis haar schaduw weer vooruitwerpt. De ECB is immers bijna de enige koper daarvan. Dit zou de Euro behoorlijk kunnen verzwakken, ondanks het handelsoverschot van de Eurozone.


De EURO/USD bevindt zich al 10 jaar in een neergaand trendkanaal en pariteit of lager (0.90?) is in zicht. Zie het Hoofd-en-Schouder patroon, dat kan duiden op een verdere daling. De Dollar is weliswaar 31% gestegen tegenover de voornaamste valuta's, sinds 2011, maar staat nog steeds 37% lager dan haar hoogtepunt in 1985. In tegenstelling tot de algemene mening, lijkt Koning Dollar in de komende jaren nog veel verder te zullen stijgen, vanwege de toenemende onzekerheid van andere valuta's, inclusief de Euro ('een sprong in het duister'-valuta), en vanwege de steeds hogere kosten voor het afdekken van het Dollarrisico.

Bovendien heeft de FED de monetaire stimulering via de opkoop van obligaties ('QE' - kwantitatieve verruiming) al in October van 2014 gestaakt en is sinds Maart, 2018, druk doende om die obligaties weer te verkopen ('QT' - kwantitatieve verkrapping). De verkoop daarvan is nu in de orde van $ 50 miljard per maand, $ 600 miljard op jaarbasis, wat betekent, dat de internationale liquiditeit met dat bedrag inkrimpt. Maar er is nog een lange weg te gaan, want er staat $ 4.300 miljard op de balans, 400% hoger dan 10 jaar geleden.

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

De wereldwijde kwantitatieve verruiming ('QE') van $ 170 miljard per maand in 2017 zal aan het einde van 2018 zijn verminderd tot 0 (Nul!). Tegelijkertijd zal de FED vanaf October, 2018, het Amerikaanse begrotingstekort niet langer financieren. Toch lijken de recente Amerikaanse belastingverlagingen, tot dusver, hogere belastinginkomsten tot gevolg te hebben gehad, in tegenstelling tot de verwachting van vele sceptici. Betalen die belastingverlagingen zichzelf? Dat is goed nieuws voor degenen, die altijd waarschuwden tegen een, internationaal gezien, te hoog en concurrentie-verstorend belastingtarief, welke in de laatste jaren juist tot minder belastinginkomsten had geleid. Bovendien vond er een fenomenale repatrieering plaats van Amerikaanse winsten, die in het buitenland waren gestald om belastingredenen. Dit stuwde o.a. de binnenlandse investeringen omhoog (+19%), na jaren van stagnatie.



https://www.dlacalle.com/en/the-tax-cut-and-jobs-act-is-working-better-than-expected/

Overigens is het Amerikaanse begrotingstekort, als percentage van de economie (BNP), van ongeveer 4,2% in 2018, ruim 50% lager dan in 2010, toen de overheid het bankwezen te hulp moest schieten, en niet veel verschillend van het gemiddelde in de laatste 100 jaar, exclusief de periode direct na de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Een verdere stijging van het huidige begrotingstekort zou wel eens mee kunnen vallen, ondanks de komende investeringen in infrastructuur ('de muur') en defensie, omdat Amerika steeds meer de structurele magneet is geworden voor het internationale Grote Geld.










Opvallend is ook, dat Amerikaanse binnenlandse beleggers zelf, een steeds grotere rol spelen bij de financiering van het Amerikaanse begrotingstekort, net zoals vroeger ook het geval was. In de laatste jaren, is het bezit van Amerikaanse Treasuries, in binnenlandse handen, gestegen van 40% naar 50%, maar dat was ruim 30 jaar geleden nog tegen de 80%. Financieele instellingen moeten tegenwoordig immers voldoen aan veel strengere kapitaalregels.


Amerikaanse binnenlandse beleggers financieren nu grotendeels het begrotingstekort zelf, net zoals ruim 30 jaar geleden.


Het percentage van Amerikaanse Treasuries, in bezit van buitenlanders, vermindert geleidelijk, maar is nog steeds 100% hoger dan 25 jaar geleden. Vele landen staan onder druk om kapitaalvlucht tegen te gaan en zijn gedwongen om hun devaluerende valuta's te verdedigen door een deel van hun valutareserves, waaronder Treasuries, te verkopen. Zo heeft China, ondanks kapitaalcontroles, toch 25% van haar valutareserves verloren door kapitaalvlucht. Vandaar de spectaculaire Chinese aankopen van onroerend goed, kunst, zeldzame wijnen en bedrijven in het buitenland. China is nu bezig om daar een stokje voor te steken en vele vermogende Chinezen 'verdwijnen' voor onbepaalde tijd, net zoals het geval was in Saoedie Arabie. Een staat, die geld nodig heeft, krijgt altijd haar geld; laat daar nooit enige twijfel over bestaan!

De Chinese valutareserves:


De Chinese valutareserves zijn 25% lager dan 4 jaar geleden. De economische groei is waarschijnlijk al veel lager dan de officieele cijfers (staatsgeheim!), maar dat zet haar enorme schuldenlast wel onder druk. Afbouw van die schuldenlast is wel een doelstelling, maar momenteel een brug te ver, die tot instabiliteit zou leiden. China heeft al genoeg last van de handelsoorlog met Amerika, die steeds meer lijkt om een strijd om de toekomstige hegemonie in de wereld.

De devaluatie van de Chinese YUAN in 2015 had een forse aderlating in de valutareserves tot gevolg. De recente devaluatie van zo'n 6%, nu de economische groei tegenvalt, kan de valutareserves verder op de tocht zetten, ondanks kapitaalcontroles en 'minder corruptie'. Een bepaalde positie in valutareserves wordt beschouwd als het absolute minimum, dat, hoe dan ook, zal moeten worden verdedigd: in het geval van China, waarschijnlijk tenminste $ 1000 miljard.


Terwijl de Amerikaanse economie veel sterker lijkt dan verwacht, is het mogelijk, dat de monetaire 'verkrapping' ook veel ingrijpender wordt. Daardoor stijgen de rendementen van 10-jarige en 30-jarige Treasuries even verder, met een dienovereenkomstige waardedaling. Deze ontwikkeling is echter niet gedreven door inflatie, maar door de financieringsbehoefte van de Treasury op korte termijn. Het aantal record 'short'-posities in Treasuries is alleen maar groter geworden, wat op een gegeven moment zou kunnen leiden tot een 'short squeeze', waarbij de 'shorts', die gokken op een stijging van rendementen, worden gedwongen om hun posities af te dekken. Lange Treasuries zijn nu goedkoop en bieden steeds meer een gunstig aankoopmoment. Aandelen en onroerend goed zijn opgeblazen en vaak juist peperduur.

De i-Shares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT) (Niet meer verkrijgbaar in de EU):


De TLT heeft in de laatste 2 jaar wat tegenwind door de economische Trump-hausse. Misschien probeert men deze hausse aan de gang te houden tot de verkiezingen van 2020, maar de economische afkoeling, die daarop volgt, is onvermijdelijk. De wereld staat onder structurele deflatoire druk en ook Amerika zal daaraan niet kunnen ontkomen. De echte glorietijd van Lange Treasuries ligt nog voor ons.


De potentieele winst bij een daling van Treasury-rendementen.


Hoe langer de looptijd, des te groter de potentieele winst (en omgekeerd!).

De langere termijn vooruitzichten voor Langere Treasuries blijven onveranderd positief. Elke stijging van economische groei en inflatie is tijdelijk, vanwege de excessieve schuldenberg, de wereldwijde overcapaciteit en de vergrijzing. Alle voorwaarden voor structurele groei en inflatie, zoals tijdens de naoorlogse economische hausse tussen 1948 en 1981, zijn niet aanwezig en keren voorlopig ook niet terug. De laagste punten in langere Treasury-rendementen, met een dienovereenkomstige waardestijging, liggen nog voor ons. zodra de wereld wordt geconfronteerd met een gedwongen, pijnlijke schuldsanering. Vergeet een zachte landing! Of er zou een wonder moeten gebeuren.



In tegenstelling tot de interpretatie van sommige helderzienden, is het neergaande trendkanaal van rendementen in Langere Treasuries nog volledig intact, tenzij er een wonder gebeurt, dat de excessieve schuldenlast zou verminderen, waardoor structurele economische groei en inflatie weer vrij baan zouden krijgen.

In een voorgaande periode van excessieve schuld, gebeurde er inderdaad een wonder: de Goudkoorts van Californie van 1848 tot 1855, die een menigte van 300,000 gelukzoekers aantrok uit de gehele wereld, tientallen miljarden Dollars opleverde en de toenmalige Amerikaanse schuldencrisis, naar aanleiding van de gigantische spoorweghausse vanaf 1827, verijdelde.

Maar tegenwoordig dromen sommigen van een potentieele Monetaire Reset, waarbij schuld zou worden kwijtgescholden. Schuld van de een is echter het bezit van de ander, waardoor kwijtschelding tot een financieele ramp zou leiden bij alle financieele instellingen, die schuldpapier in bezit hebben. Zelfs het eeuwige noodlijdende Griekenland wacht nog steeds op enige kwijtschelding van haar schuld, maar het wankele Europese bankwezen heeft nooit het lef gehad om dat proces in gang te zetten. In plaats daarvan, is het 'verlengen en mooi weer spelen' ('extend and pretend'), wat de klok blijft slaan.

Anderen, vooral socialistische idealisten, dromen van echt 'helikoptergeld' ('money for the people'), wat geldschepping zou zijn 'uit de dunne lucht'. Kwantitatieve verruiming ('QE'), is immers een verruiling van activa ('asset swap'), die de geldhoeveelheid niet verhoogt. Maar 'helikoptergeld' zou de geldhoeveelheid echt uitbreiden en daarvoor is een wetswijziging vereist. In het conservatieve Amerika kan men zo'n wetswijziging gerust vergeten. Maar sommige landen met een bepaalde losbandige cultuur, zouden daarmee wellicht willen experimenteren. Zoiets is uiterst gevaarlijk, want, als men eenmaal daaraan begint, raakt het einde spoedig zoek. Geld wordt dan een 'hete aardappel', waarvan de omloopsnelheid hand over hand toeneemt. De levensstandaard van de bevolking stort dan in en er ontstaat een extreme schaarste aan eerste levensbehoeften, precies het tegenovergestelde van wat de socialistische profeten hadden voorgespiegeld. Zimbabwe, bijvoorbeeld, had, op een gegeven moment, een bankbiljet van 100.000 miljard, dat maar 2 Dollarcent waard was! Vele landen, die zich waagden aan dat experiment, hebben geen andere keus dan om uiteindelijk hun eigen valuta te vervangen door een andere vreemde valuta. Meer dan 10 landen hebben, al of niet gedwongen, de Dollar als valuta overgenomen ('Dollarization') en 15 landen gedeeltelijk. Het nadeel is, dat zij dan volledig afhankelijk zijn van het monetaire beleid van Amerika.

Er zijn ook velen, die uitkijken naar een andere wereldvaluta dan de Amerikaanse Dollar, vooral om begrijpelijke, politieke redenen. Maar het kredietsysteem in de wereld is nog steeds gebaseerd op de Dollar. De meeste schuld is in Dollars, omdat obligaties in andere valuta's veel minder verhandelbaar zijn. Verder zijn 88% van alle handelstransacties en 62.25% van alle valutareserves in Dollars. De grote Amerikaanse financieele markten zijn ideaal voor het internationale Grote Geld. De totale waarde van Amerikaanse Treasuries is 10 maal zo groot als die van de Duitse staatsobligaties ('Bunds'). Daarom is zo'n 50% van alle Treasuries in handen van het buitenland. De totale beurswaarde van de Amerikaanse aandelenmarkten is tweemaal zo groot als die van Europa. En er zijn geen kapitaalcontroles, zoals in China en talloze andere landen.

Bij de volgende financieele crisis, zal de rol van de Dollar alleen maar in belang toenemen. Amerika is met 3% van de wereldbevolking, 20% van de totale wereldvraag en is verreweg de koploper in Bruto Nationaal Product per hoofd van de bevolking: $ 59,000 (Wereldbank - 2017) tegenover $ 39,000 in het Verenigd Koninkrijk, $ 38,000 in Japan, $ 36,000 in de Eurozone, $ 8,800 in China (bevolking: 1.4 miljard mensen) en $ 1,900 in India (bevolking: 1,3 miljard mensen). China zou, naar schatting, gedurende 30 jaar, met 10% per jaar moeten groeien om Amerika te evenaren. De hegemonie van Amerika en de Dollar zal nog heel lang onomstreden blijven, ondanks alle indianenverhalen.

Verder worden de Speciale Trekkingsrechten (SDR's) van het IMF, al decennialang, steeds weer van stal gehaald. Maar de toekomst van het IMF, waar Amerika de meeste stemmen heeft, is allerminst zeker. Een wereldvaluta vereist nu eenmaal de ruggesteun van een sterk militair, democratisch land, met onafhankelijke rechtspraak, en vrij kapitaalverkeer. Een controversieel bureaucratisch apparaat, zoals het IMF, zal nooit enige kans maken op een wereldvaluta, want de markt zal die niet accepteren.



De Amerikaanse Dollar is, als reserve-valuta, sinds 2001 enigszins gedaald van 71.5% naar 62.25%. De Euro staat op 20.26%, terug van 28%, voordat de Eurocrisis in 2012 uitbrak, en de Chinese Renminbi (RMB) staat op een bijna verwaarloosbaar 1.84%, mede vanwege kapitaalcontroles.



https://wolfstreet.com/2018/09/30/us-dollar-global-reserve-currency-hegemony-chinese-rmb-yuan-euro/

Dus als een wonder uitblijft, dan kan men niets anders doen, dan afwachten tot de schuldenbom ontploft. En als het een en ander eenmaal 'knakt', dan zal de wereld geen keus hebben om weer, gedurende een hele lange tijd, de tering naar de nering te zetten en, net zoals vroeger, de schulden geleidelijk af te bouwen. 

Ondertussen kan men zich wel degelijk voorbereiden op de komende moeilijke tijden: sparen, sparen, sparen en proberen om krediet, wat andermans geld is, te versmaden of zo spoedig mogelijk te verminderen. Dat kan nu nog, wanneer het voor de wind gaat. Want dat is de enige koers, waarin, bij het zeilen, gijpen mogelijk is. Gijpen is het grootzeil van de ene kant van de boot naar de andere kant laten gaan. Het grootste gevaar bij zeilen is immers een ongecontroleerde klapgijp, die de mast kan doen breken door een plotselinge windvlaag. Want dan valt het doek en is het 'finito'.

Aanbevolen literatuur: A TEMPLATE FOR UNDERSTANDING BIG DEBT CRISES (Ray Dalio, Bridgewater Associates, met een beheerd vermogen van $ 160 miljard ). Te bestellen als gratis PDF via: https://www.principles.com/

MEDEDELING: het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap (zie hiernaast). Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.

DIEDERIK SCHMULL 7 October, 2018 Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

211 opmerkingen:

  1. Een prachtige column heer Schmull,

    Toch een paar kritische vragen:
    1. Lange Treasuries zijn nu goedkoop en bieden steeds meer een gunstig aankoopmoment..... dit vertelde u een reeks van jaren geleden al, so whats new?
    2.De rentekosten van die staatsschuld stijgen in 2018 alleen al met 50% ten opzichte van 2017..... hoe kunnen de VS die rentekosten omlaag krijgen bij een recessie, want zijn de staatsinkomsten een stuk minder.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      1. Inderdaad, maar het gaat om de langere termijn. Om het
      grote plaatje in ogenschouw te nemen, kijk eens naar de
      Chart van BofA Nerrill Lynch: HOW TIGHTENING CYCLES END:

      (onderaan het artikel):


      https://www.nzz.ch/finanzen/wenn-die-musik-ausklingt-ld.1426465

      Zodra de cyclus van monetaire verkrapping eindigt (na nog
      eens 1 of 2% renteverhoging?) -- en zoiets eindigt
      meestal als er iets echt misgaat -- dan storten de
      rentes weer prompt inelkaar, dalen de Treasury-rendementen,
      vooral die van de 30-jarige. Maar op korte termijn
      hebben we te maken met tijdelijke doorbraken van
      trends, die de beweging versterkt, terwijl de 'shorts'
      nog meer exploderen. Opeens draait het. (Ook de
      'shorts' bij Goud rijzen de pan uit, dus dat kan
      op een gegeven moment ook een heftige tegenbeweging
      ontketenen).

      2. De rentekosten zullen voorlopig voor iedereen
      blijven stijgen, inclusief de Amerikaanse overheid.
      Maar bij de volgende recessie, dalen die weer. Het
      lijkt erop, dat het begrotingstekort dan extra
      zou kunnen stijgen, vooral als infrastruktuur en
      defensie worden aangezwengeld. Dat wordt een spannende
      periode, maar men moet daarover heen kijken. Met
      populisten als Trump moet men nu eenmaal erop
      rekenen, dat de verkiezingsbeloften voorgaan en dat
      een sobere staatshuishouding even op de achterbank
      moet blijven zitten.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw antwoord. Als langere termijn maar niet levenslang wordt :-)

      Harold

      Verwijderen
  2. een erg mooi en interessant column en ook niet al te lang!

    immers, niet enkel voor leken, zelfs voor experts is de 'kern van de zaak' toch wel belangrijk! hopelijk blijft dit blog ook interessant voor de langetermijnbelegger die de kortetermijntrends en de techniciteit ( charts ) links wilt laten liggen! laten we niet vergeten dat de chartvolgers zeker een ( kapitaalkrachtige? ) minderheid is en blijft.

    ook leuk is het feit dat vele strekkingen op de korrel worden genomen en gefileerd en niet enkel de socialistische en distributieve strekkingen! soms werden in het verleden de distributieve strekkingen nogal eenzijdig aangevallen en zweeg men nogal over de vele mislukkingen en gruwelen van de kapitalistische systemen of beter autocratisch-kapitalistische systemen ( veredelde militaire dictaturen? ).

    er wordt een aantal keren over een mogelijk 'wonder' gesproken, zijn er dan indicaties van paranormale fenomenen in de markten die thans zouden spelen?

    nogmaals gefeliciteerd voor het mooie werk!

    België

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De wonderen zijn de wereld niet uit en het is nog zeker
      mogelijk, dat de Centrale Banken, in opdracht van de
      politici, de aandelenhausse aan de gang te houden, door
      nieuwe monetaire stimuleringsprogramma's, waarbij
      de halve economie als het ware wordt 'genationaliseerd'.
      Als dan het aantal aandelen nog verder vermindert,
      terwijl er een muur van liquiditeit een thuis zoekt,
      dan beleven we een herhaling van 1927 tot 1929. Want
      dan kan het 'slimme geld' op die nieuwe top verkopen,
      voordat de dag des oordeels aanbreekt.

      DS

      Verwijderen
  3. Er is een wereld schuld-bubbel. Tegenover elke schuld staat een obligatie. De meeste obligaties zitten bij de superrijken ( daarin is ook geheel toevallig een wereld-bubbel) en die zitten niet op afwaardering te wachten, en zullen liever bv. onroerend goed willen. Dat geldt blijkbaar ook voor de Italiaanse Staat, die weliswaar 2400 Mrd. schuld heeft maar ook 1200 Mrd. aan bezittingen. De NL staat heeft alles al verpatst (behalve "ons" pensioen). Italie kan niet uit de euro, omdat het dan een zware concurrent wordt van Duitsland.
    Geachte heer Schmull, wie speelt "the long game" slimmer, wie zit in de problemen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De meeste obligaties zitten in uw pensioenfonds, niet
      bij die enkele superrijken. De wereldwijde obligatie-
      markt is zo'n $ 100.000 miljard waard (95% in USD),
      terwijl de wereldwijde aandelenmarkt zo'n
      $ 66.000 miljard waard is (50% in Amerika).

      De superrijken hebben allang vele huizen en jachten en
      vaak geen vaste verblijfplaats, want men wil elkaar
      ontmoeten op enkele favoriete plekken op bepaalde
      tijden van het jaar en, als het even kan, elkaar
      het balletje toespelen. Zolang alles goed gaat.

      Italie is weliswaar in de Eurozone, maar de ECB zal
      op een gegeven moment toch die gigantische schuld
      op haar balans moeten nemen, anders valt de Euro.
      Er zijn nog enkele lidstaten, die dat ook willen en
      Nederland en Duitsland zullen dat moeten slikken,
      anders is het 'finito'. U bent, indirect, aandeelhouder
      van de ECB en u wordt straks niet eens gevraagd om
      'solidair' te worden met uw mede-Europeaan, want
      het gebeurt gewoon buiten u om. De EU en de Eurozone
      zijn immers 'vredesprojecten' en al het andere is
      bijzaak.

      DS

      Verwijderen
  4. Prachtig verhaal, ik neem aan dat we daar 12 oktober verder over praten !! Wat denkt u van deze mening, kent u de man?https://www.zerohedge.com/news/2018-10-08/crash-coming-fred-hickey-sees-gold-gains-money-printing-never-works
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Ik volg HICKEY al jaren. Hij is echter een expert in
      Technologie en een Contrarian. Daarom is zijn positieve
      visie op Goud wat voorbarig geweest, maar men toegeven,
      dat de Bearmarkt in Goud en Goudmijnaandelen al sinds
      2011 aan de gang is. Het kan geen kwaad om te kopen,
      maar alleen voor de langere termijn. De steeds hogere
      reeele rente is funest voor Goud en Goudmijnaandelen.
      Men zal geduld moeten opbrengen, maar de hoge 'short'-
      posities garanderen een soort bodem.

      De Crash in Technologie is eigenlijk al aan de gang,
      maar het kan ook een langer proces zijn dan vroeger,
      want de sector is zo rijk en machtig.

      DS

      Verwijderen
  5. Zou de lont nu daadwerkelijk aangestoken zijn in de aandelenmarkten ?
    of gaat het om de zoveelste koopopportuniteit die zich aandient...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beurzen wereldwijd in de min, wat is er aan de hand?

    https://www.nu.nl/economie/5509013/beurzen-wereldwijd-in-min-er-hand.html?redirect=1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De AEX is 10% gedaald vanaf het hoogste punt 574 in juli 2018 naar 517 vandaag. Vooral deze week gaat het hard.
      Maar als het aan Trump ligt komt er nog een groot feest op de beurs, een herhaling van 1927 tot 1929.
      Hij heeft de FED voor gek verklaard met hun rentestijgingen:
      https://www.nu.nl/economie/5507753/trump-de-fed-helemaal-gek-geworden.html
      Ongehoord dat een Amerikaanse president zich bemoeit met het beleid van de FED. Dit verwacht je van Erdogan maar niet van de baas in het Witte Huis.

      Verwijderen
  7. of Trump gelijk heeft in deze is een andere zaak; maar uiteraard mag en moet Trump zich bemoeien met het beleid van de FED, waarom is hij anders president? u bent gebrainwasht door propaganda-media die van weinig of niets kaas hebben gegeten en totaal illegitiem zijn, om niet te zeggen zwaar crimineel.u mag een 'schaap' of kuddedier zijn, maar niet op andermans kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geachte Heer Schmull; hartelijk dank voor weer een nieuwe, ijzersterke, column.
    Mag ik, na de perikelen van de afgelopen dagen op de wereldwijde beurzen, voorzichtig stellen dat Donald Trump er nu toch eventjes een beetje naastzit, met zijn stelling dat de onrust wordt veroorzaakt door de 0,25 procentpunt renteverhoging van de FED, vorige maand ("I don't like what the FED is doing, I don't think we have to go as fast"). Ligt de werkelijke oorzaak van de onrust op de beurzen niet bij China, die momenteel enorme hoeveelheden schuldpapier dumpt ? Als China zo doorgaat met de uitverkoop van Amerikaans schuldpapier, dan schieten de financieringskosten naar mijn mening voor de VS omhoog en dat maakt de Amerikaanse staatsschuld dan weer op termijn onhoudbaar.
    Graag uw mening.
    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Vergeet alle retoriek. Dat is voor algemene consumptie,
      vooral om de verkiezingen in November te beinvloeden en
      om in 2020 herkozen te worden.

      De FED kan echter wel 'pauzeren' (de renteverhoging in
      December uitstellen) en daardoor de markten, waaronder
      ook de EM, wat ademruimte te geven.

      CHINA is al jaren bezig om haar positie in Treasuries
      te verminderen, uit pure noodzaak. Kapitaalvlucht en
      corruptie, plus een tekort aan Dollars voor haar
      Dollarschulden. Dat was ook de reden voor de forse
      devaluatie van de RMB in 2014. Nu weer: een devaluatie
      van 15 tot 20% is bij deze handelsoorlog onvermijdelijk.
      De kwestie is: wanneer. Dat is deflatie exporteren en
      zal de wereldmarkten hard treffen. Net op het moment,
      dat China haar valutamarkt niet manipuleert! Maar niet heus.

      Het 'dumpen' en masse van $ 1000 miljard aan Treasuries
      is echter zeer onwaarschijnlijk, want dan snijden ze
      zichzelf in de vingers. Maar de FED zal geen enkele
      moeite hebben om dat van China even over te nemen en
      toe te voegen aan de $ 4000 miljard in hun bezit. Toch
      zal de binenlandse vraag voldoende blijken om dat op te
      vangen.

      De realiteit is, dat NIEMAND de staatsschuld financiert
      door Treasuries te kopen. De Treasury krijgt niet meer
      geld daardoor. Lang verhaal, maar een eeuwig misverstand.
      Een land met zijn eigen valuta, in een systeem van
      vrije wisselkoersen, heeft helemaal geen staatsleningen
      nodig voor de financiering van haar staatsschuld. Die
      zijn er voor de vorm.

      P.S.: De recente RMB-devaluatie is inmiddels al 8%!

      DS

      Verwijderen
    2. @WILLEM:

      Dit is de mening van JOE MONACO van MONACO CAPITAL:

      With all the current “chaos” in the media, I have to complete my thought and tell you what I am convinced is going on.
      The People’s Republic of China has three major objectives right now: 1) Hurt the USA, 2) Prop-up their currency, and
      3) Obtain cash to stimulate their economy. Therefore, given the fact that U.S. treasuries are getting clocked, but
      utilities are rallying, I am convinced the jump in interest rates is due to the Chinese selling vast amounts of their
      treasury holdings. By selling them they, 1) push U.S. interest rates higher which, hurts the U.S. consumer and possibly
      President Trump’s approval rating right before an election, 2) They get billions of U.S. dollars, allowing them make
      open market purchases of the renminbi, which supports its value in international markets, and 3) with all those
      renminbi they can now freely spend inside the country of China to stimulate their economy. With one transaction
      they accomplish three major objectives. This is the only thing that makes sense to me. And if I am right, once that
      selling subsides we are in for one major rally in the U.S. financial markets.

      Interessant!

      https://raymondjames.bluematrix.com/docs/pdf/6d19195b-6a00-43bc-b097-7b3b3787ddd9.pdf

      DS

      Verwijderen
  9. sorry, maar wat u nu zegt, klopt helaas niet. de Amerikaanse tekorten worden wel degelijk gefinancierd met treasuries, evenals de herfinanciering van de bestaande schuld.

    akkoord, de FED kan geld drukken voor de schatkist, maar om te stellen dat dit zomaar lukt of gegarandeerd is, is véél te kort door de bocht.de Fed heeft véél angst voor een implosie van de dollar, daarom verhoogt ze de rente.

    ik wil hier geen alternatieve thesen ontwikkelen, want dit zou u en de lezer te ver voeren, maar de dollar is lang niet zo zeker als velen beweren!

    kijk, beleggen is ook vaak supporteren voor zijn eigen keuzes en dit mag, is legitiem en wellicht zelfs noodzakelijk als men het echt meent met zijn beleggingen, maar soms ontwaar ik iets teveel favoritisme voor de Amerikaanse zaak en de dollar.

    Volgens Jim Rogers is ook de dollar géén safe haven, maar hij verwacht wel dat het een tijdelijk toevluchtsoord wordt!

    Verder is dit wel een zéér sterke column.

    China heeft vele zwaktes, maar ook een aantal sterktes.

    Trouwens, de wereld heeft deflatie nodig! Lage prijzen zijn een zegen voor een maatschappij en zolang er reële rente is en de kapitaalgoederenvooraad aangroeit, is er op dat vlak géén probleem, dat kan ook met negatieve rente!

    Hopelijk zijn mensen met andere politieke meningen ook welkom als lid.

    een sympathisant die het niet kan laten ( te? ) kritisch op te treden

    BeantwoordenVerwijderen
  10. er is hier teveel gesupporter voor de dollar en de USA!

    men moet er eerlijk voor uitkomen dat men supportert omdat men er zelf grotendeels in belegd is.

    china en rusland zijn wellicht nog erger dan de USA, maar de USA is ook een schurkenstaat als men louter op de feiten afgaat, en niet op de fabulaties en hallucinaties van de MSM.

    er wordt hier over alles kritisch geschreven, behalve over de dollar en de USA! deze blog is zéér mooi, maar de propaganda voor de usa en de dollar zijn storend en een bron van ergernis.

    men zou beter kritisch zijn naar alle landen i.p.v. de USA zo te sparen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Kritiek op dit Blog is juist welkom! Kritiek toont aan,
      dat men over de materie nadenkt.

      De lidstaten van de Eurozone hebben hun eigen valuta
      opgegeven, waardoor hun staatsleningen wel degelijk
      hun tekorten moeten financieren. Die lidstaten zitten
      gevangen in een systeem, vergelijkbaar met de oude
      Goudstandaard en we weten allemaal hoe dat afliep.
      Als de tekorten, om welke reden dan ook te hoog oplopen,
      dan is het einde oefening.

      De wereld is 'Dollarized', zoals bovenstaand artikel
      probeert uit te leggen. Dat is een feit. Probeer maar
      eens te betalen in Timboektoe: de Euro is niet welkom,
      want dan moeten die weer worden omgewisseld in USD.
      Goederen en grondstoffen zijn in USD geprijsd.

      Ondergetekende is al decennia van mening, dat excessieve
      schuld en vergrijzing uiteindelijk leiden tot
      deflatie. Japan is de rest van de wereld 15 jaar
      vooruit. Daar is al enkele decennia (milde) deflatie.
      Vele dorpen buiten Tokio zijn bijna onbewoond. Oost-
      Nederland gaat die kant ook op, tenzij de waterspiegel
      stijgt en iedereen de Randstad moet verlaten.

      Dit Blog constateert gewoon, dat de macht van Amerika
      ernstig wordt onderschat, niet in het minst door
      Amerika zelf. China, met een economie, die zwaar is
      gefinancierd, en een angstig politiek systeem
      (XI is 'benoemd' voor het leven) en Rusland, met
      een economie, die kleiner is dan Texas en waarvan
      de bevolking voor 25% alcoholist is, zijn papieren
      tijgers.

      Ondergetekende heeft in Amerika gestudeerd en gewerkt.
      Vandaar mijn optimisme, omdat ik in staat ben om
      te vergelijken. 90% van de vernieuwingen in de
      wereld zijn van Amerika afkomstig, omdat dat land
      de juiste mentaliteit heeft van vooruitkijken en
      keihard werken: geen vakantie en geen siesta.

      Jim Rogers is vroeger geniaal geweest, maar na zijn
      verhuizing naar Singapore (waar hij huurt), is zijn
      visie helaas gekleurd. Hij slaapwandelt in een
      situatie, waarbij China hetzelfde lot overkomt als
      het toenmalige overmoedige Japan in 1989: instorting,
      ook van dat ondemocratische systeem.

      DS

      Verwijderen
    2. hartelijk dank voor het erg interessante en verduidelijkende antwoord!

      niet iedereen heeft gereisd en dan ook nog niet-toeristische regio's bezocht.of gecommuniceerd met personen van andere werelddelen en delen van de wereld. de kunst is dan ook nog te spreken met opmerkzame mensen, maar het is vaak gevaarlijk om al te openlijk over politiek te spreken in vele delen van de wereld.

      men moet tussen de regels kunnen lezen en opmerken waarover men niet durft te spreken, maar ik denk dat dit in Nederland en België ook zo is, maar hier is het nog 'subtieler' en daardoor nog 'valser'.

      beschrijvingen van persoonlijke ervaringen, eventueel geabstraheerd omwille van noodzakelijke privacy-overwegingen zijn zéér nuttig voor ons als lezer-sympathisant omdat ze ons helpen dingen te realiseren.

      immers, het is moeilijk door jarenlange en decennialange propaganda en gewenning héén te kijken, immers de hersenstructuren zijn veranderd en passen zich niet aan in een wip.

      het Amerikaanse systeem heeft inderdaad een aantal sterktes die moeilijk doordringen tot in Europa, het best bekijkt men hiervoor you-tube-filmpjes van gewone en ongewone Amerikanen.

      maar er zijn ook een aantal héél grote zwaktes...

      Verwijderen
  11. de handelstarieven van 25 procent tegen China vanaf 2019 zijn te laag!

    het zou forser moeten zijn, dan zal het ook allemaal sneller opgelost zijn.

    met 25 procent vanaf 2019 zullen de Chinezen in hun spreekwoordelijke bunkers kruipen, i.p.v. zich over te geven en te schikken!

    tenzij het de bedoeling is om het een beetje te rekken om ook militaire en binnen-lands politieke issues in de onderhandeling te betrekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nog niet eerder vertoond: De EU gaat de begroting van Italië afkeuren.

    https://www.euractiv.com/section/economic-governance/news/commission-prepares-to-reject-italys-budget/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://twitter.com/DonArturito/status/1052966105449459712 :-)

      Verwijderen
  13. geachte Heer Schmull,

    dank voor deze blog/website. een zéér lovenswaardig en hopelijk ook voor uzelf voldoeninggevend initiatief!

    staan we niet aan de vooravond van algeheel communisme in de wereld?

    immers, de kapitalisten hebben er de laatste 70 jaar weinig of niets van gebakken, tenzij voor zichzelf.er is nu zoveel bekend over corruptie, dat iedereen begint te denken dat ieder vermogen, hoe klein ook, het resultaat van fraude, corruptie, misbruik en uitbuiting is.

    China staat aan de deur met een 'nieuw' systeem en de USA lijkt hier niet op voorbereid en lijkt ook niet echt bereid om de confrontatie aan te gaan. Of durft dit in ieder geval niet aan.

    Ik vrees dat wederom hetzelfde gebeurt als in het verleden, een crimineel kapitalistisch syteem wordt vervangen door een crimineel communistisch systeem.

    Men had beter gezorgd voor een deftig inkomen en behuizing voor éénieder.

    Graag uw bedenkingen.

    dank bij voorbaat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      CHINA is een opgeblazen schuldballon, vergelijkbaar met
      Japan in 1989. Sindsdien is het, nog steeds rijke, Japan
      in een (milde) deflatie, die moet worden bestreden door
      een monetair superstimuleringsbeleid, die lijkt op
      een totale nationalisatie van alle activa.

      CHINA loopt naast zijn schoenen, net zoals Japan destijds,
      maar het is een kwestie van tijd, dat de schijnstabiliteit
      plaatsmaakt voor een instorting. De beursindex van Shanghai
      is reeds bezig met de instorting en is sinds 2007 met 59%
      gedaald. Huizenprijzen in de grote steden zijn, alleen
      dit jaar al, met 20% gekelderd en er vinden overal rellen
      plaats van kopers, die terugstorting eisen van hun
      koopsom. China staat aan de vooravond van de tweede
      grote devaluatie van de RMB van 15 tot 20% (inmiddels
      al 8%), wat deflatie zal veroorzaken in de gehele
      wereld.

      Zal China de hegemonie in de wereld van Amerika
      overnemen? Voorlopig is dat 'wishful thinking',
      maar een conflict ligt voor de hand. Er is immers
      een militaire overeenkomst tussen Amerika en
      Taiwan, net zoals de 'geheime' overeenkomst tussen
      Groot-Brittannie en Belgie, die GB opeens de
      Eerste Wereldoorlog induwde, toen Belgie werd
      aangevallen door Duitsland.

      De grootste corruptie vindt juist in communistische
      dictaturen plaats, niet in landen met een parlementaire
      democratie. De reden, dat steeds meer landen autocratisch
      worden is de toenemende verzwakking van hun maatschappij.
      Amerika, echter, wordt steeds sterker en zal, na de
      volgende recessie/depressie, haar hegemonie in de
      wereld bevestigen. Maar het is bijna zeker, dat dan
      isolationisme en nationalisme de boventoon voeren,
      waardoor iedereen in de rest van de wereld steeds meer
      voor zichzelf zal moeten zorgen, vooral in militair
      opzicht.

      De mens is niet perfect en is, door de eeuwen heen,
      gedreven door hebzucht, geld en macht. Geen enkel
      politiek systeem kan dat helaas veranderen. Om te
      overleven, sluit men compromissen, vaak tegen
      zijn eigen instinct in.

      DS

      Verwijderen
  14. bedankt voor uw antwoord.

    toch kan men er niet omheen dat vrijwel alles in de wereld momenteel aan alle kanten kraakt!

    dit lijkt een goede zaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      U bent maar gedurende een hele korte tijd op deze wereld.
      Gelooft u mij, het heeft altijd gekraakt, er is altijd
      ergens oorlog, hongersnood, natuurramp, etc. Het verschil
      met vroeger is 'informatie': tegenwoordig is iedereen
      meteen op de hoogte. Bovendien kent de Westelijke
      wereld al 70 jaar vrede, wat uniek is. In de tijd
      van uw grootvader, kraakte het pas echt!

      DS

      Verwijderen
  15. beste,

    is het waar dat men in Japan de onhoudbare schuldsituatie destijds simpelweg heeft opgelost door héél véél schuldenaars van hypotheken te laten huren in ruil voor afstand van hun eigendom/woonst?

    weet u daar het fijne of de grote lijnen van?

    vg,

    een sympathisant

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYMPATHISANT:

      Dat is nieuw voor mij. Dat zou afschrijving van schuld
      zijn, wat erg onwaarschijnlijk is. Maar de overheid kan
      wel schuld op de boeken nemen tot de afloopdatum en dan
      verdwijnt die ook.

      DS

      Verwijderen
  16. geachte,

    wat kan de VS trouwens nog doen tegen China, tenzij ze kiest voor een totale oorlog?

    louter met grondtroepen maken ze géén schijn van kans, want China is véél te groot en heeft een véél te grote potentiële militaire mankracht, omgekeerd ligt dit zelfs gunstiger voor de Chinezen;

    ze kunnen de handelswegen over zee van China blokkeren en eventueel sancties uitvaardigen tegen China daar hun marine nog sterker is dan de Chinese. dit zou in de praktijk neerkomen op een oorlogsverklaring.

    ze hebben mogelijk nog een streep voor met hun luchtmacht, maar dit is niet geheel zeker.

    en last but not least zijn we dan aanbeland bij een nucleaire, totaal destructieve oorlog tussen beide landen.

    vergeet niet dat China niet bezet is door de VS terwijl Japan feitelijk nog steeds bezet is door de VS.de situatie is dus niet geheel vergelijkbaar!

    vg,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Japan heeft delen van China meerdere malen bezet. Reeds
      vanaf 1895 (Mantsjoerije) en weer vanaf 1931. China heeft
      daarvan een enorm trauma overgehouden.

      Het gaat er niet om, wat Amerika kan doen, maar wat China
      zou willen doen. China wil stabiliteit en geleidelijke
      uitbreiding van macht, zie Macau en Hong Kong. Nu volgt
      de Zuid-Aziatische zee en Taiwan, maar het kan nog
      decennia duren, voordat dat China in de schoot valt
      zonder oorlog. Mijn gevoel zegt, dat Amerika gewoon
      afwacht tot China een schuldencrisis krijgt,
      vergelijkbaar met Japan in 1989. Bovendien is
      de Chinese bevolking aan het inkrimpen, vanwege
      het langdurige een-kind-beleid. Het aantal
      werkenden is al enkele jaren aan het dalen.

      De huidige jonge generatie is allang vergeten, dat
      als Amerika Japan en Duitsland niet had verslagen,
      dan sprak iedereen in Europa nu Duits en iedereen
      in Azie nu Japans. Dus Amerikaanse 'bezetting' is niet het
      juiste woord en is beledigend.

      Als de wereld ooit te maken krijgt met de hegemonie
      van China, dan is het uit met de pret: zo edelmoedig
      en goedgeefs als Amerika zal het communistische China
      nooit zijn. China ziet zichzelf als de bron van alle
      beschaving en kijkt neer op die domme Westerlingen.
      Geen Westerling, die iets begrijpt van China.

      DS

      Verwijderen
  17. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Buy low, sell high! Een contraire mening over China:

    Chinese technologieaandelen worden al maanden met het huisvuil buiten gezet. Vele populaire namen staan vandaag 30% tot zelfs 50% lager.

    Redenen:

    -Oplopende spanning over de escalatie van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten
    -Een vertraging van de Chinese economie
    -De daling van de yuan

    Toch zijn dit vooral tijdelijke tegenslagen voor deze bedrijven, en al zeker niet van die orde om waarderingen te halveren.

    Chinese technologieaandelen zullen de komende jaren en decennia profiteren van enkele seculaire positieve trends waar men vandaag totaal geen rekening mee houdt.

    -De Chinese economie groeit nog steeds met 6% à 6,5% per jaar
    -Steeds meer Chinezen bevinden zich in de consumerende middenklasse (nu al 400 miljoen en groeiende)
    -Meer en meer Chinezen krijgen toegang tot het internet en shoppen online

    Wie vandaag Chinese technologieaandelen koopt, koopt als het ware de Google, Facebook, Amazon, Netflix, … van 10 jaar geleden.

    Slim Beleggen 19-10-2018

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Pas op voor CHINA. Dat is nu een Bearmarkt, omdat het
      land veel heeft te verliezen. Het is een 'non-market
      economy', die de regels van de WTO met voeten heeft
      getreden. Onlangs werd er weer een Chip gevonden in
      Chinese hardware, die door Westerse bedrijven wordt
      gebruikt. Een Chinese spion is net uitgeleverd uit
      Belgie aan Amerika. De les is: vermijdt Chinese
      bedrijven bij de produktieketen. En reken er maar niet
      op, dat China haar businessmodel opeens kan veranderen.

      DS

      Verwijderen
  19. WETENSCHAPPERS KOMEN MET EEN CONCLUSIE; “VAN KATTEN HOUDEN IS EEN TEKEN VAN HOGE INTELLIGENTIE.”


    https://leeshet.nl/wetenschappers-komen-met-een-conclusie-van-katten-houden-is-een-teken-van-hoge-intelligentie/2108213727/?fbclid=IwAR0gm_k5rIAV28jkJi9mnYR45WIpGt5b6O5fzCFbX0aUmD1gyg5y518KR18

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Het laatste wat ik ooit wilde, was een huisdier. Ik wilde
      niet gebonden zijn aan de verzorging daarvan. Bovendien
      was ik vaak op reis.

      Maar MiauMiau werd bij mij 'tijdelijk' achtergelaten. Zij
      wilde eerst ook niets van mij weten, want zij wachtte op
      haar oude baas, die echter naar het buitenland vertrokken
      was. Toen zij zich dat eenmaal realiseerde, gaf zij mij,
      midden in de nacht, het 'hoofdje', wat betekende, dat ik
      nu haar nieuwe baas was. Vanaf dat moment, 9 jaar
      geleden (zij is 12), was zij grandioos gezelschap. In dit
      stadium van mijn leven, is zij een 'wonder' in huis.
      Zij groeide op op een boot en is sindsdien uitsluitend
      thuis, dus zij is anders dan het gemiddelde huisdier.
      Daarom staat het huis vol met speelgoed!

      Mijn ervaring is echter, dat de meeste mensen waarschijnlijk
      niet het geduld kunnen opbrengen om een huisdier te
      begrijpen. Elk dier is verschillend en vergt een andere
      aanpak. MiauMiau heeft gelukkig een uniek karakter
      en is superverstandig. Dus zij heeft mijn leven enorm
      verrijkt.

      DS

      Verwijderen
    2. Ik word altijd erg blij als ik uw filmpjes zie met MiauMiau.

      Aandoenlijk.....

      Rob

      Verwijderen
    3. Over het algemeen wordt toch gedacht dat een kat een vrij 'autonoom' dier is dat grosso modo weinig interactie aangaat met de mens.

      Verwijderen
    4. Dat is zeker niet het geval bij MiauMiau en bij deze kat:

      https://twitter.com/sarperduman/status/1044141705765814272

      Rob

      Verwijderen
    5. Kent U de filmpjes van de heer Schmull?

      https://www.youtube.com/user/RickSchmull/videos

      Verwijderen
    6. Volgens mij zou Dhr. Schmull toch iets moeten doen met zijn interesse en inzicht in dieren en de natuur! ( cfr. twitter )

      Misschien verhalen schrijven over dieren of dergelijke?

      Of contact opnemen met David Attenboroug( schrijfwijze? ).

      Verwijderen
    7. @ROB @ANONIEM:

      Katten hebben een vrij slechte reputatie, omdat zij
      van nature op jacht zijn naar reptielen, vogeltjes,
      muizen, etc. Daarom werden zij erg hoog geacht in
      het oude Egypte, maar in het Belgische IEPER was
      er een traditie van Kattenwerpen van de Halletoren
      om de voortplanting van katten tegen te gaan.

      http://www.kattenstoet.be/nl/pagina/497-511/het-kattenwerpen.html

      Katten zijn kennelijk ook verantwoordelijk voor
      het verdwijnen van verschillende hondenrassen:
      honden zijn als de dood voor katten, wat helaas
      niet overal wordt gerealiseerd. Bovendien
      beseffen maar weinigen, hoe gevaarlijk huisdieren
      kunnen zijn voor kleine kinderen. Triest.

      MiauMiau is echter voornamelijk binnenshuis en
      uitsluitend onder begeleiding, buitenshuis. Zij is
      daarom nooit betrokken geweest bij gevechten met
      andere katten (sommige katten verliezen daardoor
      een oor) en gelukkig nooit geraakt door een auto
      (wat herhaaldelijk voorkomt). Verder zijn er
      in Engeland minstens 40.000 vossen, die het af en
      toe gemunt hebben op katten, die weinig kunnen
      uitrichten als ze pech hebben.

      DS

      Verwijderen
    8. Ik kom vaak in Indonesië, heb daar 9 straatkatten geadopteerd. Katten zijn rein volgens de islam, honden daarentegen zijn HARAM. Zwart is haram en dus schopt men tegen alle zwarten katten en honden. :-( Echt vreselijk wat ik daar allemaal zie...

      https://ghurabalbayn.wordpress.com/2014/03/17/katten-honden-en-de-profeet/

      Verwijderen
  20. weet u soms wat het statuut van een vreemde-deviezenrekening is in België en Nederland of in het Westen in het algemeen?

    wordt dit gewoonlijk beschouwd als deel van de boedel van de bank of eerder als een 'tegoed in bewaring' zoals de stukken op een effectenrekening?

    nog een technische vraag, als men treasuries of andere hoogwaardige staatsobligaties op korte termijn ( pakweg tot 2, 3 jaar duratie ) bezit, dan kan er toch een probleem ontstaan op het moment dat men die tijdelijk moet laten uitbetalen op een bancaire rekening. de bedoeling is immers toch banktegoeden zovéél mogelijk te vermijden.

    dank bij voorbaat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Elk deposito is een krediet aan de bank en valt dus onder
      de boedel van de bank. Maar zolang het bedrag maar lager
      is dan het gegarandeerde bedrag onder het deposito-
      garantiestelsel, is er niets aan de hand. Voor grotere
      bedragen zal men moeten spreiden over meerdere banken,
      maar wel erop letten, dat die banken niets met elkaar
      te maken hebben. Onderdelen van dezelfde bank vallen
      slechts eenmaal onder het dgs.

      Deposito's in vreemde valuta vallen tot een bepaald bedrag
      onder het dgs, maar niet noodzakelijkerwijs van het land,
      waar men woonachtig is. Hangt van de bank af.

      Bij uitbetaling van kortere staatsobligaties is er geen
      probleem, zolang het bedrag maar lager is dan het
      gegarandeerde dgs-bedrag. Is dat wel het geval, dan
      spreiden of direct herbeleggen.

      DS

      Verwijderen
  21. maar ja, dat dgs is niets of weinig waard bij een totale en algemene crisis.

    zoals u reeds eerder zei, het is een 'wassen neus', dat dgs.

    of het dan zin heeft om vermogens zo te versnipperen, beheersmatig althans, is mij ten zeerste de vraag.

    misschien voor instituties e.d., maar voor de particulier?

    keep it simple, dan is het al moeilijk genoeg...

    N.B.: is het normaal dat men zowel kan reageren als beantwoorden hier? ik vroeg mij dit af; ik kan zowel reageren als beantwoorden. hopelijk geen fout of anomalie in het systeem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het DGS is in Nederland veel minder een 'wassen neus'
      dan in Italie. In de praktijk zal de Nederlandse
      staat kunnen bijspringen, want er zijn genoeg middelen.
      Nederland is heel rijk. De Italiaanse staat heeft echter
      die middelen niet (de Italiaanse bevolking wel -- die
      is rijk), dus daarom is er zo'n kapitaalvlucht uit
      Italie (via Target2).

      DS

      Verwijderen
    2. bij systemische explosie is vrijwel géén enkel land noch rijk genoeg om dergelijke verplichtingen na te leven, helaas.

      Verwijderen
  22. als ik de kat van dhr. Schmull zie en hoe hij ermee omgaat, moet ik denken aan het kortverhaal ' Floere het Fluwijn ' van Ernest Claes ( Belgisch schrijver ).

    Een zéér treffende, misschien wel héél realistische beschrijving van een hermelijn of een dergelijk dier.

    https://www.boekmeter.nl/book/51122

    BeantwoordenVerwijderen
  23. geachte, wat de omvang van de wereldschuld betreft volgens uw stuk ( 250000 miljard dollar ), wat is de bron/zijn de bronnen voor dit cijfer?

    is dit niet véél meer dan 327 procent schuld van het bruto wereld product in dollar, zelfs naar koopkrachtpariteiten?

    misschien een beetje en muggezifterige vraag, maar het is toch wel belangrijk dat de cijfers een zekere benadering zijn van de werkelijkheid!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De autoriteit op de wereldschuld is de McKinsey Global
      Institute, die vele publicaties heeft laten verschijnen
      over dit onderwerp:

      https://www.mckinsey.com/business-functions/strategy-and-corporate-finance/our-insights/visualizing-global-debt

      Ook de Wereldbank en het IMF leveren regelmatig bijdragen
      over de wereldschuld, die dus niet moet worden bekeken
      als absolute cijfer, maar altijd als percentage van
      de economie en vooral ten opzichte van de groei daarvan.

      DS

      Verwijderen
  24. Moody's wilt zichzelf weereens indekken en geeft Italië een ( véél? ) te lage rating.

    Typisch Moody's en consoorten, eventjes het blazoen oppoetsen voor het geval het misgaat!

    We zouden iets véél ojectiever moeten hebben dan die politieke, tendentieuse, laffe ratings van die belachelijke kredietagentschappen.

    Die baseren hun oordelen op de stemming en draaien net voor bedrijven failliet gaan hun kazak. Ze hebben dan zogezegd gewaarschuwd!

    De waarheid is dat italië eindelijk een beetje democratischer lijkt te worden en de waanzinnige E.U. de rug toekeert.

    Shame on Moody's, het State Department en de Treasury, zo valselijk te werk gaan om de EU-mislukking toch maar in de lucht te houden!

    Het zal wel waar zijn, de EU en de Navo zijn wellicht bedenksels van de Amerikanen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Kredietbeoordeelaars zoals S&P en Moody's hebben veel
      invloed, omdat instituten bijna niet beleggen zonder
      een kredietbeoordeling.

      Maar zij worden of betaald door degene, die beoordeeld
      wordt of door abonnees. Daarom kunnen zij niet echt
      onafhankelijk zijn. Een ander systeem is tot nu toe
      nooit gelukt. Hetzelfde systeem geldt voor accountants,
      die door de bedrijven zelf worden betaald. Zolang
      men zich daarvan bewust is, dan neemt men zo'n
      beoordeling met een korreltje zout.

      Uw eigen instinct is Goud waard!

      DS

      Verwijderen
  25. geachte Heer,

    bent u nog steeds supporter van Donald Trump? ik vind dat hij vele steken laat vangen en meer en meer handelt als een regimeknechtje. ik denk dat hij steeds meer supporters aan het verliezen is. misschien heeft hij een iets mindere periode.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Natuurlijk ben ik het vaak niet eens met de uitspraken
      en beslissingen van President Trump. Maar hij is nu
      eenmaal nooit een politicus geweest en heeft ook
      in zijn leven nooit een baas boven zich gehad, behalve
      zijn strenge vader (die slaap beschouwde als tijd-
      verknoeierei).

      De wereld is op weg naar een Nieuwe Wereldorde en
      Trump's instinct heeft dat opgemerkt. Daarom verliet
      hij zijn miljardairs bestaan, werkt keihard - ondanks
      zijn leeftijd - en verwezenlijkte de droom van iedere
      Amerikaan om President te worden, terwijl niemand
      dat voor mogelijk hield (behalve hijzelf). Hij had
      die job echt niet nodig en zeker niet alle stress (wat
      hij echter ziet als een uitdaging).Lees zijn boeken
      er maar op na (zoals: 'Think Big And Kick Ass').

      De laatste opinie-peilingen zijn heel positief voor
      Trump, vooral van de 'geregistreerde' kiezers, die
      geneigd zijn om echt te stemmen. Helaas is Europa
      over het algemeen slecht geinformeerd door de
      reguliere media, die geen kaas hebben gegeten van
      de enorme onvrede onder de 'gewone' Amerikanen.
      Mensen zonder een universiteitsopleiding zijn
      allang genegeerd door de halfintellectuele elite,
      die hen betiteld als 'deplorables' (schande!).

      Sinds December, 2017, is hij 7% gestegen in de
      peilingen en staat bijna net zo hoog als tijdens
      zijn inauguratie in Januari, 2017, wat voor een
      zittende President indrukwekkend is.

      Trump heeft reeds $ 100 miljoen aan donaties bijelkaar
      voor zijn herverkiezing in 2020. Go Trump.

      Europeanen zouden eerder naar zichzelf moeten kijken:
      de dronkelap van een zoenende JUNCKER wordt gedoogd
      door de elite, wat alleen mogelijk is, omdat de EU
      ondemocratisch is en lak heeft aan de gemiddelde
      Europese kiezer. Zie, halfintellectuele elites
      denken te weten, wat goed is voor het volk, liefst
      zonder het te vragen.

      DS

      Verwijderen
    2. Trump laat zich echt leiden door de belangen van zijn zaken-imperium. dit is, zo géén schande, toch wel een ramp!

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      President TRUMP had gisteravond weer een grote bijeenkomst
      in het teken van de tussentijdse verkiezingen voor het
      Congress (Midterms), dit keer in HOUSTON, Texas.

      Maar de zaal had slechts een capaciteit van 18,000 en
      er waren 100,000 (gratis) tickets besteld. Buiten
      de arena waren TV-schermen voor degenen, die niet
      binnen konden komen:

      https://www.youtube.com/watch?v=jSS6-mQfIrE

      Het enthousiasme is typisch voor dit soort bijeenkomsten,
      die steeds vaak 30,000 tot 50,000 trekken. Michael
      Moore, de linkse comediant, die ook Trump's overwinning
      had voorspeld, stelt nu, dat de Democraten de steun
      voor Trump weer ernstig onderschatten, omdat de
      kiezers op Trump er niet openlijk voor uitkomen
      en daardoor door de opiniepeilingen worden gemist.

      DS

      Verwijderen
    4. wat is er mis met michael moore?

      Verwijderen
  26. So touching!

    https://twitter.com/sarperduman/status/1054215922641223680

    BeantwoordenVerwijderen
  27. de kat van dhr. schmull is blijkbaar een zéér populair onderwerp.

    maar ter zake; wat denkt u van de bananenrepubliek België waar werkelijk alle infrastructuur aan het instorten/invallen is?

    werkelijk alles lijkt daar te verbarsten en verbrokkelen. wat moet men in een dergelijk geval doen als belegger. afwachten of letterlijk zijn biezen pakken?

    vriendelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      BELGIE is weer een voorbeeld van een land, dat weinig
      middelen heeft, terwijl de Belgen zelf vrij rijk zijn.

      Toch is de staatsschuld als percentage van het BNP sinds
      1995 gedaald van 130.5% naar 103.1% in 2018, wat duidt
      op aanhoudende bezuinigingen. In Nederland daalde die,
      in dezelfde periode, van 73.5% naar 56.7%.

      De vraag is, wanneer de EU-bestedingsbeperking ooit
      ten einde loopt, zodat er weer een noemenswaardige
      economische groei volgt. De EU-werkeloosheid is 2 maal
      zo hoog als in Amerika, maar Europa ziet nog steeds
      geen reden om de belastingen te verlagen en de regels
      te versoepelen.

      Dat beleid verandert pas, als het politieke midden
      verder inkrimpt ten gunste van extreem rechts en extreem
      links, zoals in Italie. Bovendien moet Europa straks
      rekening houden met fors hogere militaire uitgaven.
      Misschien komt de diensplicht weer terug, net zoals
      nu in Frankrijk voor alle 16-jarigen vanaf 2019.

      DS

      Verwijderen
    2. de realiteit is dat de belastingen juist véél te laag zijn, zodat er fundamenteel te weinig distributie is van inkomen met bestedingsmoeilijkheden en dus ook te lage rente als gevolg.

      de dienstplicht in Frankrijk is een ramp en bewijst enkel wat dhr. Macron is, een ordinaire domme criminele man die in weinig onderdoet voor Arabische prinsen en dergelijk gespuis! Dat is ook de reden dat de EU zal verdwijnen, de meeste van de eu-landen zijn tuig.

      Verwijderen
  28. de mensen die sedert 2011 de visie van deze blog volgen, zijn er aan voor de moeite of lijken er aan te zijn voor de moeite.

    er moet toch één of andere (redeneer)fout zitten in de theorieën van Dhr. Schmull.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Geen adviseur is perfect. Maar sinds 2011 wees ik met name
      op de mogelijkheid, dat inflatie laag zou blijven, ondanks
      de monetaire stimulering (QE). Dat was toen heel
      contrair, want Jan en Alleman sprak over hyperinflatie.
      Daarom was ik ook, tegen de algemene mening in,
      voorzichtig met Goud en alle grondstoffen.

      Wat ik onderschatte, was de (tijdelijke) activa-inflatie
      in aandelen en onroerend goed. Ook de tijdelijke
      tegenwind in kwaliteitsobligaties is soms vervelend,
      maar dit Blog is voor de langere termijn, geen Tipblad.

      DS

      Verwijderen
    2. ja, maar uw twitter is wel héél short-term geöriënteerd.

      daar gaan uw retweets van het ene uiterste naar het andere.

      ik vind uw tweet-account ( eigenlijk-verzachting ) niet goed omwille van die reden.

      Verwijderen
  29. Bij de bank is het altijd kopen en niet verkopen. U adviseert i.p. hetzelfde, wel aandelen,obligaties en goud kopen, maar nooit verkopen.
    We hebben een aantal keren een top gehad oa in obligaties, dus een prachtig uitstap moment om later goedkoper in te stappen. Waarom geeft u niet dit soort adviezen, maar beroept u zich altijd op de langere termijn ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Mijn mening over obligaties, met name op Treasuries, is
      onveranderd positief, ondanks de regelmatige tegenwind,
      zoals nu. Dat komt, omdat het Westen op langere termijn
      het Japanse scenario achterna loopt en er sprake zal
      zijn van structurele lagere rente en obligatie-rendementen.
      In de volgende recessie, ookal duurt dat misschien nog
      jaren, beleven we weer Deflatie.

      In het Japan-scenario is de rente gedaald van 8% in 1980
      tot 0% in 2018 (38 jaar), vanwege excessieve schuld,
      overcapaciteit, deflatie en vergrijzing. Japan is het
      Westen gewoon 15 jaar vooruit.

      Goud is een verzekering tegen het ondenkbare en daarom
      een wegleggertje. Aandelen zijn voor trading en de
      verkoop daarvan, moet iedereen voor zichzelf uitmaken.
      Suggesties en ideeen betekenen niet, dat men eeuwig
      moet blijven zitten. Er is hier een stuk van eigen
      verantwoordelijkheid.

      DS

      Verwijderen
  30. 'Suggestie' of 'Idee' voor de titel van een volgende column:
    "DE BESTE BOOT GEMIST..."
    Dat kan een mooi artikel worden in het kader van transparante zelfreflectie over beleggen in de afgelopen 10 jaar ;)
    Uw visie op (verschuivingen in) machtsverhoudingen in de wereld vind ik daarentegen altijd zeer verrijkend op dit blog.

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  31. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. ze zijn u aan het testen, mijnheer schmull.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. licht andere visie op de us, mijn inziens véél realistischer dan de liefdesverklaringen hier.

    https://youtu.be/CfTwx_SaUx4

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Trump zegt 'misschien' spijt te hebben van benoeming Fed-voorzitter:

    https://www.nu.nl/economie/5531018/trump-zegt-misschien-spijt-hebben-van-benoeming-fed-voorzitter.html

    Als het aan Trump ligt wordt de schuldenberg van Amerika alleen nog maar groter!

    BeantwoordenVerwijderen
  36. gelijk heeft hij, er is nood aan véél méér schuld dan vandaag de dag, zolang de belastingen te laag blijven, ik zou zeggen, op weg naar 1000 procent schuld!

    BeantwoordenVerwijderen
  37. trouwens het systeem laten doorslagen door teveel schuld is de beste manier om totale overvloed voor iedereen te bereiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Niemand is verplicht de bijdragen van heer Schmull te lezen, laat staan zich hierop te baseren voor investeringen of het beheer van eigen vermogen;

    geachte Heer Schmull: dank voor de gewaardeerde analyses en verduidelijkingen;
    laat u niet kisten door de enkele criticasters!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zo is dat , de beste stuurlui staan altijd aan wal !

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens! Uw analyses kloppen mijns inziens nog steeds met de huidige ontwikkelingen..
      Elizabeth

      Verwijderen
  39. men ziet aan de reacties dat men buitengewoon

    zenuwachtig begint te worden op de markten. er moet stoom

    afgelaten worden.

    wat te denken van de fusie van de Duitse regionale banken?

    kan een fusie dit wegpoetsen, nee! kan een fusie dit nog wat langer verbergen? wellicht wel, want er zijn dan minder pottenkijkers en men kan gecoördineerd misleiden en frauderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Als Duitsland weigert om haar bankwezen en met name
      Deutsche Bank, te 'redden', dan breekt de hel los
      in de financieele wereld. De Duitse mentaliteit
      is vaak 'eigen schuld, dikke bult' (zie Griekenland,
      zie Italie), zonder de gevolgen daarvan te overwegen.
      De probleemleningen zijn vaak het gevolg van
      handjeklap onder de politici in het verleden.

      De antipathie tegen de elite lijkt pas begonnen.

      DS

      Verwijderen
  40. Merkel in “Jewishnews”: “Duitsland wordt een islamitische staat. De Duitsers moeten ermee leren leven”.

    https://dailypaper.org/2018/10/merkel-in-jewishnews-duitsland-wordt-een-islamitische-staat-de-duitsers-moeten-ermee-leren-leven/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hou toch op met die paniekzaaierij. u had hier 30 jaar geleden aan moeten denken en werkelijke oplossingen moeten voorstellen. mensen zijn te laf, zwak en mentaal zwak om de reële problemen te benoemen en het regime in vraag te stellen en dan schieten ze maar op zwakke minderheden.daar hebben ze toch niets van te vrezen.

      Verwijderen
  41. Aangezien diversificatie belangrijk is bij beleggen, wat adviseert u naast de us treasuries als een redelijk veilig alternatief voor spaargeld? Bedrijfsobligaties zoals Apple, Amazon etc? Die na afloop ook weer gewoon uitbetalen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Staatsobligaties worden gedekt door de staat, die
      belasting kan heffen en staten verdwijnen zelden.
      Bedrijfsobligaties zijn afhankelijk van het wel
      en wee van bedrijven, die komen en gaan en die
      ook vaak 'onzichtbare' Leveraged Loans en Derivaten
      bezitten. Zelfs grote bedrijven, zoals Procter &
      Gamble, presteren het soms om honderden miljoenen
      te verliezen in Derivaten (de financieele afdeling
      moest zo nodig een 'profit center' worden).

      Zolang men zich daarvan bewust is, dan kan een obligatie
      van een, liefst defensief, bedrijf, geen kwaad.

      Helaas hebben korte termijn staatsleningen in Nederland
      en Duitsland ('Schatz'), die, in normale tijden,
      de voorkeur zouden verdienen, een Negatief Rendement.
      Alleen Treasury Bills (3 maanden) hebben een
      positief rendement (met Dollarrisico).

      Want het leed op de beurs lijkt nog niet geleden.

      DS

      Verwijderen
  42. Geachte Heer Schmull,
    De Italiaanse regering is voornemens om, in geval van een bankencrisis, de binnenlandse probleembanken te gaan helpen (zie onderstaande link).

    https://www.beleggen.nl/financieel_nieuws/651452_Itali%eb_helpt_banken_in_geval_bankencrisis

    Naar mijn idee liggen ze dan wederom met Brussel in de clinch.
    Wat zijn uw ideeen? Loopt dit uit de hand of weten ze elkaar toch wel weer te vinden ?

    Alvast hartelijk dank voor uw mening.

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      De Italiaanse overheid heeft in 2017 reeds 3 banken
      'gered': Banca Popolare di Vicensa, Veneto Banca en
      de oudste bank ter wereld: Monte dei Paschi. Terecht!
      Anders is er kans op een systeemcrisis. De EU-bankregels
      zijn onzinnig en typisch bedacht door boekwurmen, die
      geen kaas hebben gegeten van de harde werkelijkheid.
      Die bureaucraten hebben inmiddels al enkele zelfmoorden
      van deposito-houders op hun geweten.

      DS

      Verwijderen
  43. Heer Schmull, wat is uw ischatting mbt ontwikkeling van de Nderlandse huizenprijzen de komende 2 jaar. Zullen die onder druk komen door sterk
    dalende beurskoersen of is dat pas wanneer ook de financieele markten in zwaar weer komen?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De Nederlandse huizenprijzen in de Randstad zijn heel
      hoog, vooral in Amsterdam. Niemand weet wanneer de
      onvermijdelijke daling zal plaatsvinden, maar men
      moet wel daarop voorbereid zijn. Versneld aflossen
      van de hypotheek zou een noodzakelijke 'buffer'
      scheppen, als het eenmaal gebeurt.

      Nederland is geen eiland. Huizenprijzen dalen nu bijna
      overal: Vancouver, Sydney, New York, Londen, etc.
      Nederland volgt wat later, vanwege de tophypotheken,
      die elders niet beschikbaar zijn. Huizenprijzen zijn
      krediet-gedreven, dus zodra de aanbetaling moet worden
      verhoogd of als belastingen stijgen, dan heeft dat
      direct effect. Verder hangt het af van de economie
      en de werkloosheid. Let op Duitsland: als dat land
      economisch zou haperen, dan zal Nederland het voelen.
      En China! Onzekerheden te over, dus het kan geen
      kwaad om nu al voorbereid te zijn. Bovendien lijkt
      de kans op een wereldrecessie binnen de komende jaren
      heel groot. Die kan erger worden dan 2008, want de
      wereldschuld is zoveel hoger. En vergeet ook niet
      de daling van het aantal mensen tussen 15 en 35 jaar:
      de volgende cyclus wordt dus veel zwakker, want
      de consumenten ontbreken.

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      On The UBS GLOBAL REAL ESTATE BUBBLE INDEX:

      Bubble risk appears greatest in Hong Kong, Munich, Toronto, Vancouver, London and Amsterdam.

      https://www.ubs.com/global/en/wealth-management/chief-investment-office/our-research/life-goals/2018/global-real-estate-bubble-index-2018.html?campID=SOME-CIOGREBI2018-UK-ENG-TWITTER-UBS-GREBI-PRICES-20180927-BANNER-ANY-PAID

      ds

      Verwijderen
  44. Turkse Journalist die tijdens persco protesteerde tegen arrestaties onder journalisten in Turkije, wordt na 36 jaar Duitsland uitgezet. Dit smerige handjeklap Merkel-Erdogan in uw EU. Waar is het protest?

    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/adil-yigit-deutschland-weist-tuerkischen-erdogan-kritiker-aus-a-1235556.html

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal gelijk Cor, Merkel is niet alleen politiek maar ook moreel failliet. De boodschap is duidelijk voor al die niet-Erdogan Turken in Duitsland, inclusief asielzoekers... jullie zijn niet veilig meer. Ongelooflijk !! En der Spiegel maar met het vingertje naar de VS wijzen...en wat is hun reactie nu ??
      Marcja

      Verwijderen
  45. als er echte democratie komt, verdwijnen héél véél 'officials' en 'politici' ( en hun helpers ) achter tralies. wat we vandaag kennen in het 'westen' is zeker geen democratie. het is eerder 'schijndemocratie'. vandaar dat we zo snel mogelijk van de EU af moeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  46. https://ftalphaville.ft.com/2018/10/26/1540526405000/Initiative-Q--an-elementary-pyramid-scheme-with-grandiose-ideas/
    Beste DS, wat is uw mening over dit artikel ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      AFBLIJVEN. NIET DOEN. Initiative Q is gratis en dus te mooi
      om waar te zijn. Als iets gratis is, dan is degene, die
      deelneemt, het product. Het product bestaat uit uw
      gegevens, die misschien veel waard worden voor de
      stichters van dit project, wat zeker niet liefdadigheid
      is. Het is een vorm van 'kettingbrieven', wat
      uitsluitend de stichters in het begin iets oplevert.

      Maar het probleem met 'free banking' is ook, dat men
      het geld nooit meer terugkrijgt, zodra het systeem
      wordt gehacked. Elk prive-project is superriskant,
      net zoals Bitcoin, want digitale valuta's zijn
      hoofdzakelijk nuttig voor cybercriminelen, drug
      traffickers, terroristen, corrupte politici,
      wapenhandel, etc. Opeens zullen overheden er
      schoon genoeg van krijgen en de gehele zaak
      opdoeken.

      DS

      Verwijderen
  47. geachte Heer Schmull,

    is het niet beter een mandje aandelen van gemiddelde kwaliteit nu al te verkopen i.p.v. nog enkele jaren te wachten tot de koersen 40, 50, 60 procent of méér lager staan?

    mij lijken de koersen van de amerikaanse indices thans irrationeler dan de indices van de meeste andere beurzen in de wereld, die al méér lijken te anticiperen op een koersdaling.

    het doet mij denken aan het uiteenbarsten van de dotcomgekte, toen begon bvb. de Belgische beurs reeds anderhalf jaar ( kan dit? ) vroeger te dalen dan de Amerikaanse beurzen.

    Worden de Amerikaanse beurzen nu gemanipuleerd door de Treasury, de FED en de CIA; of is dit overdreven? of althans niet betekenisvol op het niveau van de koersen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De schade, die in October, 2018, aan de beurskoersen werd
      aangericht, is aanzienlijk geweest. Opvallend is,
      dat de aandelenindices nog niet naar beneden zijn
      doorgebroken en hun opgaande trend sinds 2009 lijkt
      bijna overal in tact (behalve in de Opkomende Markten).

      Het gemiddelde aandeel lijkt dus in een 'cyclische'
      Bearmarkt, maar nog niet in een 'structurele'.

      Het is wel zo, dat de wereld aan het eind van een
      economische cyclus verkeert, waardoor de nadruk
      moet liggen op defensieve, niet-cyclische, aandelen
      en natuurlijk staatsobligaties, zoals Treasuries.
      Degenen, die in de peperdure technologie-aandelen
      hopen te scoren, lopen op hete kolen en moeten
      voorbereid zijn op dalingen van 50%. Kijk maar
      naar de technologie van China!

      Manipulatie van activa naar boven EN naar beneden
      kan worden bereikt door het rente-beleid. Bij lage
      of zelfs negatieve rente, zijn er tijdelijk
      opzienbare schijnwinsten, want zoiets is niet eeuwig.
      Dat blijkt nu: normalisering van rente is echt,
      wat de klok slaat tot de volgende recessie.
      Beurskoersen lopen hierop vooruit en verdisconteren
      al vroeg die onvermijdelijke recessie.

      De les is: na zonneschijn, komt regen. Maar het feest
      van de laatste 10 jaar is misschien nog niet voorbij,
      want Trump wil herkozen worden in 2020. Dus er volgt
      een 'pauze' in de rentestijging en wellicht nog
      een belastingverlaging. Bovendien viert China het
      100-jarig bestaan van de Communistische Partij in 2021,
      wat aanleiding zal worden van 'aanzwengelen'
      (manipulatie naar boven).

      DS

      Verwijderen
  48. men verdisconteert in de eerste plaats stijgende rente, geen recessie.

    alsof Trump maar op een knopje heeft te drukken, China is een ander geval.

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Hahaha! Geniale samenvatting van al die keren dat op de Amerikaanse tv het definitieve einde van het presidentschap van Trump werd aangekondigd. This is the beginning of the end...

    https://twitter.com/PoliticalShort/status/1057357309603667968

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Börsenprofessor Max Otte warnt: Der Euro wird platzen - Deutschland muss schnell raus

    https://amp.focus.de/finanzen/boerse/markets-der-euro-wird-platzen_id_9827607.html?__twitter_impression=true

    Rina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @RINA:

      Mee eens. Het heilige EURO-project werkt alleen voor
      Duitsland. Maar als Duitsland op een gegeven moment
      moet opdraaien voor Zuid-Europa, of via Euro-bonds of
      via Target2, dan gebeurt er, wat er al bij 150
      monetaire unies van verschillende landen in het
      verleden gebeurd is: de sterkere lidstaat stapt eruit.
      In 2012 was dat bijna ook gebeurd.

      Timing is niet zeker, maar de ontwikkeling wordt steeds
      spannender. Zorg ervoor, dat men wat Dollars heeft.
      De nieuwe Deutschmark en de nieuwe Nederlandse Gulden
      zouden weliswaar stijgen, maar het zal enkele jaren
      duren om over deze klap heen te komen. Ieder lid van
      de club zal immers moeten bijdragen om de schade op
      te vangen.

      DS

      Verwijderen
  52. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  53. welke criminele politici zijn ooit zo onnozel en crimineel geweest westerse landen te betrekken bij maghreb-landen als Spanje? als men de Eu niet snel ontbindt, komt er terug oorlog in Europa, en terecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. Beste Anoniem,
      Er zijn een hoop lezers, waaronder ondergetekende, die de blog van de heer Schmull graag lezen. Ondanks dat ik het niet altijd met hem eens ben is het naar mijn mening zinvol, mede gezien zijn lange ervaring, ook zijn visie in mijn uiteindelijke besluitvorming m.b.t. mijn beleggingen/investeringen mee te wegen. Het is echter mijn en ook uw keuze of u de visie en/of aanbevelingen van de heer Schmull wilt volgen. Het is makkelijk om als anoniem persoon kritiek op de heer Schmull te geven. U zou mij en ik neem aan een hoop andere lezers een groot plezier doen deze blog verder te mijden. Met vr. gr. Natasja

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  55. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Het zou mij ook plezieren als u dit blog gaat verlaten..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  57. Beste heer Schmull,
    Tot hoever denkt u dat de Amerikaanse rente nog kan stijgen voordat het grote problemen gaat geven?
    Dank, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ELIZABETH:

      De rentestijging van de FEDERAL RESERVE heeft al gezorgd
      voor forse problemen in de Opkomende Markten en hun
      valuta's. Ondanks de algemene mening, dat die rente-
      stijging tenminste zal worden 'onderbroken' ('pauze'),
      lijken de economische cijfers geen aanleiding daartoe
      te geven: De PCE Inflatie (waar de FED naar kijkt) is
      precies op 2%, wat de doelstelling was, en werkgelegenheid
      en consumentenvertrouwen zijn beiden ijzersterk. Dat
      betekent, dat de FED gewoon doorgaat met de rentestijging,
      misschien wel tot het eind van 2019. Want dan is er
      voldoende 'munitie' om de volgende recessie te
      bestrijden (door de rente weer te verlagen).

      Maar de ECB en de BOJ hebben die munitie niet,
      als de recessie eenmaal toeslaat, dus dan
      kan er weer een kwantitatieve verruiming (QE)
      komen in de Eurozone en Japan, wat negatief zou
      zijn voor de Euro en de Yen.

      DS

      Verwijderen
  58. Het is tijd om weer eens te lachen mensen...
    Chagrijnige wijven ��������

    https://www.dumpert.nl/mediabase/7554139/330e6192/chagrijnige_wijven.html

    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
  59. @DIEDERIK SCHMULL schreef: De rentestijging van de FEDERAL RESERVE heeft al gezorgd voor forse problemen in de Opkomende Markten en hun valuta's.
    >>Kon men die valuta's dalingen zijn aankomen? Kon men erop speculeren?
    Een kennis van ons kocht dollars vóór de Irak Invasie. Daarna verkocht hij de dollars met winst. Hij heeft van de winst zijn keuken kunnen verbouwen. :-)

    Bedankt voor uw antwoord

    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een blije zondag toegewenst:

      https://twitter.com/xxlfunny1/status/1058604736054738946

      Verwijderen
    2. @MARTIN:

      Dit had men kunnen zien aankomen. Amerika is immers
      al enige tijd bezig om de rente te verhogen en ook
      om de activa van de Centrale Bank (FED) in te krimpen.
      Dat leidt tot minder Dollarliquiditeit.

      De andere Centrale Banken durven nog niet. Dus de
      Dollar kreeg meteen de wind in de rug.

      De Opkomende Markten hebben de meeste schuld in Dollars,
      want obligaties in hun eigen valuta zijn niet te
      slijten op de wereldmarkt. Dus een hogere Dollar
      betekent voor hen nog meer schuld, waarvan de aflossing
      en/of verlenging in de komende jaren moet plaatsvinden.

      Er waren waarschuwingen te over, maar men geloofde niet,
      dat de FED het lef zou hebben om dit te doen. De Amerikaanse
      economie is nu zo sterk, dat ze dit wel moeten doen.

      DS

      Verwijderen
  60. Heer Schmull,

    Wat zijn uw verwachtingen van de Indonesische Rupia?

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Moeilijk te beoordelen. Teveel factoren spelen een rol.
      Recentelijk is de IDR weer wat aan getrokken tegenover
      de USD. Misschien omdat Morgan Stanley een aanbeveling
      gaf voor Indonesische aandelen. Maar de daling van de IDR
      in 2018 was veel ernstiger dan in 2015. Dus dit lijkt
      op een tijdelijk herstel. We zullen zien.

      https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=IDR&view=5Y

      ds

      Verwijderen
    2. @DIEDERIK SCHMULL

      Hartelijk bedankt voor uw antwoord.

      En voor de honden liefhebbers op dit blogspot:

      https://twitter.com/xxlfunny1/status/1059004864750120960

      Rob

      Verwijderen
  61. Is het beter om nu 6mmd of 1 jaar treasuries te kopen i.p.v. 2 jaar treasuries? Omdat er nog rente verhogingen te verwachten zijn. En men dan na 6 maanden/1 jaar nieuwe treasuries kan kopen met een hoger rendement?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Afhangende van uw persoonlijke situatie, lijken de
      rendementen op Treasuries nog wat te stijgen. Maar
      niemand weet hoelang. De 'short'-posities op
      Treasuries hebben weer een nieuw record bereikt,
      wat betekent, dat als de overspannen verwachtingen
      voor economische groei en inflatie niet uitkomen,
      dan vinden er massieve 'short'-dekkingen plaats,
      met een dienovereenkomstige waardestijging bij
      Treasuries. De kans, dat de groei in 2019
      vergeleken met 2018 tegenvalt, lijkt juist heel
      groot. Dat zou ook een tegenwind kunnen zijn voor
      de Dollar.

      DS

      Verwijderen
  62. ik dacht dat Trump de midterms ging winnen volgens dit blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De opkomst was enorm, ruim 100 miljoen kiezers, 30 miljoen
      meer dan bij de vorige Midterms. Dit hielp de Democraten,
      maar de winst in het Huis van Afgevaardigden was voor hen
      veel minder dan gehoopt en de Republikeinen handhaafden
      hun kleine meerderheid in de Senaat.

      De impasse ('gridlock') in het Congres is voor de markt
      echter niet automatisch negatief. De markten reageren
      vaak positief, omdat er dan een minder extreem beleid
      moet worden gevoerd. Als de Amerikaanse economie goed
      blijft draaien, dan zal het koersverloop meer worden
      bepaald door het monetaire beleid van de Federal Reserve.
      'Don't fight the FED', dus beleggers zullen na de schok van
      October wel wat defensiever worden.

      DS

      Verwijderen
    2. 1OO miljoen kiezers is toch nog altijd weinig in een land van ruim 300 miljoen inwoners! was het de vorige keer 70 miljoen kiezers?

      warempel, dat is nog moeilijk een echte stemming te noemen...

      bedankt voor het antwoord,

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Gemiddeld 55% van de kiesgerechtigden stemmen bij de
      Amerikaanse Presidentsverkiezingen en bij de Midterms
      is dat percentage veel lager. Vooral degenen, die
      weinig opleiding hebben genoten, laten het afweten.

      Bij de Nederlandse Tweede Kamer verkiezingen is de
      opkomst opmerkelijk boven de 80%, maar bij de
      Gemeenteraadverkiezingen niet meer dan 55%.

      DS

      Verwijderen
  63. Lekker z'n burgemeester:

    https://twitter.com/LionessLisaH/status/1060222709106388992

    Anoniem

    BeantwoordenVerwijderen
  64. geachte blogger,

    ik heb de volgende vraag.

    is er géén héél groot bedrog bezig in de Us-markten? iedereen trekt er tussenuit vanwege stijgende rente of andere negatieve factoren. toch blijven de manipulaties op de amerikaanse markten gebeuren, waardoor kleinere of minder geïnformeerde beleggers weer het gelach zullen betalen in de meeste gevallen.

    de europese beurzen reageren veel rationeler en daalden dus ook al meer. zijn de Amerikaanse beurzen niet steeds meer doortrokken van corrupte western-praktijken?!?

    is een dergelijk corrupt systeem niet ten dode opgeschreven? heeft het nog zin voor kleine particuliere beleggers om in dergelijk gevaarlijk markten aanwezig te willen zijn?

    de komende 2-3 jaar is er niets te verdienen op de beurzen, dat is duidelijk!!!

    renaissance technologies van Jim Simons halveerde al ruim zijn aandelenportefeuille ( sec filings ).

    ik vind dat u nog vrij positief blijft, maar sinds februari is het toch pijnlijk duidelijk aan het worden dat we op een debacle toelopen. en dan bedoel ik nog niet eens de grote instorting vanwege te hoge schuldniveau's wereldwijd.

    is uw gematigd optimisme wel gerechtvaardigd? akkoord, er kan nog wel een serieuze stijging volgen, maar dat is niet stevig en zal het debacle nog groter maken voor wie nog instapt!

    ik vind de markten voor 90 procent ( of méér ) van de beleggers extreem gevaarlijk!!!

    koen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KOEN:

      Ik deel uw bezorgdheid over alles, wat nu 'duur' is,
      zoals aandelen, onroerend goed en rommelobligaties.
      Dat komt door de rente, die naar beneden is
      gemanipuleerd om de schuldenaren de hand boven het
      hoofd te houden en door de opkoopprogramma's van
      de Centrale Banken (QE), die het economische feest
      kunstmatig aan de gang hebben gehouden.

      Maar aan alles komt een eind. Als men niet 'afkickt'
      van een verslaving, gaat men straks het hoekje om.

      Daarom moet de Amerikaanse FED de teugels wel aanhalen,
      nu de economie sterk is. De andere Centrale Banken
      willen dolgraag volgen, maar kunnen nog niet.

      Er komt ongetwijfeld een flinke 'detox', maar het kan
      ook nog enkele jaren duren, want Trump wil
      herkozen worden in 2020 en CHINA wil de zaak in
      de lucht houden tot 2021 -2022 (100-jarig bestaan
      van Chinese communistische partij & Volkscongres).

      Het kan ook zijn, dat de schok van October het startsein
      vormt voor een nog veel grotere schok in 2019.
      Misschien wordt de Koude Handelsoorlog gevolgd door
      een Hete Oorlog. China moet bijvoorbeeld Noord-Korea
      in bedwang houden en Taiwan niet aanvallen. Want
      anders zijn de gevolgen niet te overzien. Om maar
      te zwijgen van Poetin, die droomt om de Baltische
      Staten te bezetten. Zie, de NATO kan iedereen de
      oorlog insleuren.

      Dus toch maar wat Goud, Treasuries en Dollars, zodat
      u rustig kunt slapen.

      Toch koopt en bezit men kwaliteitsaandelen voor de
      langere termijn: 10 of 20 jaar. Als u een boerderij
      koopt, gaat u zich toch geen zorgen maken of het
      volgend jaar wel of niet regent.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    5. Meneer, geniet van de prachtige steden die uw land bezit, denk aan Brugge! Het volgen van iemands raad, is onze eigen verwoordelijkheid.

      Verwijderen
    6. Verantwoordelijk

      Verwijderen
    7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  65. @DS

    Wat is uw mening over uw landgenoot Charles Nenner
    https://usawatchdog.com/deflation-coming-not-inflation-charles-nenner/

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAN:

      CHARLES NENNER is een wereldbekende marktstrateeg, die
      men niet moet negeren. Hij is een veteraan en vroeger
      werkzaam bij Goldman Sachs. Natuurlijk heeft hij ook
      zijn steken laten vallen, maar dat hoort bij het vak.

      Hij voorziet een daling van 80% van de markten in
      de komende jaren en een hogere Goudprijs. Dit komt
      ongeloofwaardig over, maar als waarnemers moet men
      niets uitsluiten. Het meest onwaarschijnlijke
      vindt juist vaak plaats, tegen alle verwachting in.
      Dus houdt hem in de gaten.

      DS

      Verwijderen
    2. @DIEDERIK SCHMULL schreef: Natuurlijk heeft hij ook
      zijn steken laten vallen, maar dat hoort bij het vak.

      Hij voorziet een daling van 80% van de markten in
      de komende jaren en een hogere Goudprijs.

      Dit verkondigt hij al jaren!


      https://www.youtube.com/results?search_query=charles+nenner+predictions+

      Rob

      Verwijderen
    3. Dow Dropping to 5000 Starting This Year: Charles Nenner
      Gepubliceerd op 6 mrt. 2013

      https://www.youtube.com/watch?v=Z-3pbWUc1qQ

      Verwijderen
  66. er is momenteel weinig interesse in 30-jarige treasuries.

    ze zijn niet succesvol bij de veiling ervan. dit zou een teken aan de wand kunnen zijn dat de markt nog steeds hogere rentes verwacht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Vanwege allerlei redenen, hebben de 30-jarige Treasuries
      wat tegenwind. Dit lijkt tijdelijk. Mocht de volgende
      recessie of zelfs deflatie toeslaan, volt er een enorme
      waardestijging, omdat de kudde een record heeft aan 'shorts',
      die dan moeten worden ingedekt. Timing is onzeker,
      maar onbelangrijk.

      DS

      Verwijderen
  67. wat is uw mening over de mijnbouwsector(en)?

    er moet fundamenteel véél meer moedergesteente ( met dus lager gehalte aan ertsen ) ontgonnen worden om aan de wereldvraag te voldoen.

    welke consequenties zal dit hebben voor deze sector(en), de arbeidskost in deze sector en voor de toeleveranciers?

    welke invloed zal dit hebben op de transportsector? Hoe zit u dit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik ben nerveus over de mijnbouw. Deze sector wordt bepaald
      door de groei in China, die nu vermindert, en ook door
      de inflatie, die juist dan lijkt te verdwijnen. De kosten
      worden altijd onderschat en overcapaciteit is troef.
      Alle verhalen over mogelijke tekorten moet men met een
      korreltje zout nemen, want overproductie maakt korte
      metten met elk tekort, voordat men O! kan zeggen.
      De transportsector is erg gevoelig voor de wereldhandel,
      maar het huidige toenemende protectionisme is een veeg
      teken.

      DS

      Verwijderen
  68. best pittig, die discussies hier, erg leuk! nogal wat beter dan de MSM waar men valselijk doet alsof alles koek en ei is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  69. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  70. beste heer Schmull,

    stel dat er een zeepbel ontstaat in de Amerikaanse markten op korte termijn:

    hoe doen we daar dan best op een zo veilig mogelijke manier aan mee?

    de aankoop van bvb. Berkshire Hathaway?

    er is momenteel een ongelukkige of gelukkige samenloop van omstandigheden die een zekere kans geeft op een zeepbel die nog wel enige tijd zou kunnen aanhouden.

    ik heb daar zéér gemengde gevoelens bij, maar kan men een zeepbel laten liggen die de Dow Jones tot 40000 of in extremis zelfs tot 50000 of 60000 punten zou kunnen voeren?

    het is allemaal zeep, maar om zoiets te laten liggen, dat is toch wel pijnlijk.

    een mens is spijtig genoeg een zwak wezen dat pijn vermijdt.

    negatieve reacties moet u zich niet aantrekken hoor: men gooit meestal stenen naar de bomen die vruchten dragen.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik ben het met u eens, dat er nog een grote kans bestaat
      op een 'blowoff'-zeepbel naar boven in de markten. Zo'n
      periode van 1927 - 1929 euforie lijkt bijna altijd
      plaats te vinden na een langdurige cyclus van economische
      groei. Maar het wordt steeds waarschijnlijker, dat zich dat
      grotendeels in Amerika afspeelt op basis van de wind
      van 'America First' en als 'ultieme' veilige haven.
      De rest van de wereld is immers veel afhankelijker van
      de wereldhandel, die in een tijd van protectionisme
      gevaar loopt.

      Maar zelfs de Nederlandse AEX-index lijkt de opgaande trend
      sinds 2009 tot nu toe te hebben gehandhaafd, ondanks
      de schok van October. De correctie in 2018 bleef beperkt
      tot 12% tegenover de correctie van 26% in 2015 en de
      correctie van 31,5% in 2011. Dat is dus een goed teken!

      Berkshire Hathaway lijkt een hele goede suggestie, omdat
      dit fonds nog steeds te krijgen is op een korting van
      17% ten opzichte van de intrinsieke waarde. Er is geen
      dividend. Bovendien is het defensief, vanwege de
      gigantische positie in kasgeld (Treasuries):

      https://seekingalpha.com/article/4209382-berkshire-hathaway-trading-discount-intrinsic-value

      DS

      Verwijderen
  71. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  72. @realDonaldTrump
    1d1 day ago

    President Macron of France has just suggested that Europe build its own military in order to protect itself from the U.S., China and Russia. Very insulting, but perhaps Europe should first pay its fair share of NATO, which the U.S. subsidizes greatly!

    https://twitter.com/realDonald(...)/1061003186125856769

    Trump receives 'touching' welcome at Elysee Palace


    https://twitter.com/Ruptly/sta(...)/1061323535921090561

    Rudy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze werken wel:

      https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1061003186125856769


      https://twitter.com/Ruptly/status/1061323535921090561

      Verwijderen
  73. Beste DS,

    De ‘tech big five’ verloor vrijdag 75 miljard dollar van zijn waarde. Ze zeggen dat het dan verdampt is. Waar gaat het geld naartoe? Krijgt het een andere eigenaar of is het 'gewoon'giraal geld en doet het niet echt toe. Bedankt alvast.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het geld verdampt. Dat is het geval bij elke waardedaling.
      De voorafgaande waardestijging blijkt dan op een illusie
      te berusten en was een schijnwinst. Een stijging of
      daling van de waarde is pas een feit, bij de volgende
      transactie, want dan weet men pas, wat iets waard is
      op dat moment. Alle andere 'waarderingen' zijn een
      slag in de lucht, zolang er nog niet een transactie
      heeft plaatsgevonden.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  74. Een interessant artikel..

    https://www.trouw.nl/samenleving/volgens-christophe-guilluy-weet-de-elite-het-diep-van-binnen-al-ze-legt-het-af-tegen-het-populisme~a3cdf895/

    Bevestigd ook uw mening , dat Europa uit elkaar zal gaan...

    Rudy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @RUDY:

      Belangrijk artikel. Velen verkeren nog in de ontkenningsfase,
      dat populisme van voorbijgaande aard en een 'tijdelijke
      dwaling' is. Maar het is het begin van de Nieuwe
      Wereldorde. Daarom zagen de halfintellectuelen Brexit en
      Trump niet aankomen. Ondergetekende was er echter
      van overtuigd, dat die kans heel groot was. Buiten
      Londen, was het gewone volk razend op de EU, omdat
      Duitsland even Engeland de les ging lezen. Trump trok
      enorme menigten van 30.000 tot 50.000, die vaak
      10 uur in de rij stonden. Tientallen miljoenen volgden
      en volgen hem via Sociale Media. Daar was Hillary Clinton
      niets bij. Trump kon winnen door het kiescollege,
      niet door het absolute aantal stemmen. Dat systeem
      kan alleen veranderen, als Amerika zou worden opgesplitst,
      wat uiterst onwaarschijnlijk is.

      De echte test voor Europa zijn de verkiezingen voor
      het Europese Parlement op 23 - 26 Mei, 2019. Het is
      nu al zo, dat Macron in de peilingen het aflegt
      tegen Le Pen. Er is kans, dat de traditionele
      partijen worden gedecimeerd. De Duitse verkiezingen
      gaven reeds een indruk. Extreem rechts en extreem
      links (Groenen) zouden aan het stuur kunnen komen,
      net zoals in Italie. Europese integratie: dat woord
      kan men straks nauwelijks uitspreken. Dat waren de
      Europeanen trouwens nooit van plan, ondanks alle uitspraken.

      DS

      DS

      Verwijderen
  75. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  76. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  77. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  78. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  79. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  80. hebt u er geen moeite mee om langlopende obligaties aan te raden aan particulieren?

    dit zijn gevaarlijke producten met een hefboomwerking. ik zou persoonlijk nooit obligaties aanraden met een langere looptijd dan 10 jaar, juist vanwege dat hefboomeffect dat zich tegen de eigenaar kan keren.

    velen gaan te laat verkopen en grote verliezen lijden, niet iedereen zit continu achter zijn scherm.

    is dat niet weinig verantwoord vanuit risico-oogpunt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Langlopende obligaties, zoals 30-jarige Treasuries, zijn
      uitsluitend interessant als men gelooft, dat het
      rendement op een gegeven moment weer daalt, met
      een dienovereenkomstige waardedaling. Het heeft dus
      niets te maken met de 'lange' looptijd en ook niet
      met de hoogte van de coupon.

      De kudde gelooft, dat het rendement zal stijgen, met
      een dienovereenkomstige waardedaling, omdat de
      'short'-posities een nieuw record hebben bereikt.
      Maar als de economie tegenvalt, dan moeten die
      posities worden ingedekt, en een waardestijging
      volgt. Bovendien zijn de inflatoire verwachtingen
      (op basis van de 'break-even rate') op een nieuw
      laagtepunt aanbeland, wat positief is voor
      obligaties.

      DS

      Verwijderen
    2. het is het verschil in rente, maal de looptijd. de looptijd is dus wel bepalend, zowel bij stijging als daling. het heeft dus alles te maken met looptijd.
      lange obligaties zijn een gevaarlijke belegging voor particulieren.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Lange looptijd van een obligatie is natuurlijk meer riskant,
      als onverhoopt inflatie en rendement zouden stijgen. Maar
      rendement en inflatie zijn al 37 jaar, met onderbrekingen,
      gedaald. Dat blijft zo, omdat de wereld op weg is naar
      deflatie, ondanks alle monetaire stimuleringen, vanwege
      excessieve schuld, steeds lagere groei en steeds meer
      vergrijzing. Het rendement van de 30-jarige Treasury
      zal uiteindelijk kunnen dalen van 3.38% naar 2.00% en
      dat van de 10-jarige Treasury van 3.18% naar 1%. Of
      lager. Kijk maar naar de rendementen van de Europese
      staatsleningen. Het gaat om de trend. Dus een
      tussentijdse stijging van nog eens 1% of 2% zou
      juist een koopgelegenheid zijn, vooral van de
      Nul-coupon (Strip) op de 30-jarige. De Strip is
      sinds 1981, met verlenging, met 17% per jaar gestegen,
      veel meer dan aandelen.

      Dus als men gelooft, dat inflatie en economische groei
      weer terugkeren, en als men niet het geduld heeft om
      die onderbrekingen uit te zitten, dan moet men van
      obligaties afblijven. De huidige wereld is niet
      vergelijkbaar met de inflatoire 60-er en 70-er jaren,
      met een Baby Boom, lage schuld, loonsverhogingen en
      een capaciteitstekort.

      Ondergetekende heeft dit al ruim 30 jaar aanbevolen,
      tegen de algemene mening in. De economische groei
      in Amerika in 2019 zal duidelijk verminderen, omdat
      er waarschijnlijk geen tweede belastingverlaging
      komt, na de Midterms. De groei in Azie en Europa
      is al sterk verminderd, waardoor nieuwe stimulerings-
      maatregelen worden overwogen (ECB: LTRO).

      DS

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  81. Ik deel uw mening dat op een kritiek ogenblik de sterkste natie (Duitsland) uit een falende monetaire unie (EU) zal stappen. Maar dit zal Duitsland toch vreselijk veel geld kosten (Target 2, inkomstenverlies export door duurdere mark en nieuwe inlandse bankenproblemen door zwakke Club Med staatsobligaties op de balans). Is er een kostenraming bekend voor een mogelijk Duits uitstapscenario ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Elke kostenraming is een slag in de lucht, maar zal
      heel hoog zijn en enkele jaren vergen om te verwerken.
      Toch zal blijken, dat een Duitse uitstap, tegelijk
      met enkele andere Noordelijke lidtstaten, wel degelijk
      het verstandigst is. Een nieuwe Deutschmark of een
      Nieuwe Euro zal weliswaar duurder worden, maar dat
      lost meteen het gigantische overschot op door de
      onevenwichtigheden in de Eurozone beter te verdelen.

      Duitsland profiteerde enorm van de 'te lage' Euro
      door het leverancierskrediet ('vendor financing')
      aan de zwakkere lidstaten.

      De nieuwe 'Harde Eurozone' is ook, wat Duitsland
      destijds voor ogen had, voordat er een reeks
      zwakke lidstaten opeens erbij kwamen. Maar zo'n
      harde zone zou Frankrijk waarschijnlijk voorlopig
      buiten de deur houden.

      Daarom moet men verwachten, dat er eerst een uitstel
      komt van het onvermijdelijke. Duitsland en Nederland
      zullen, onder grote druk, worden gedwongen om de
      schulden van Zuid-Europa op de boeken van de balans van
      de ECB te zetten. Die schulden berusten nu bij de
      individuele Centrale Banken. Dit kan het uiteenvallen
      van de Eurozone weer met 10 jaar uitstellen.

      Als de Eurozone dan later uiteenvalt, gebeurt dat in
      een positie van zwakte en niet van sterkte, zoals nu.
      Helaas is er vaak een crisis nodig voor zo'n ingrijpende
      omwenteling. Het is beter om het schip van koers te
      veranderen, voordat de volgende crisis plaatsvindt.

      DS

      Verwijderen
  82. denkt u dat de Arabieren met hun OPEC erin zullen slagen de val van de olieprijs te verhinderen?

    gr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Slechts tijdelijk. OPEC is eigenlijk geen kartel meer en
      bovendien houden de leden elkaar onderling voortdurend
      voor de gek. Amerika is net de grootste olieproducent
      ter wereld geworden, voornamelijk vanwege 'fracking'.

      DS

      Verwijderen
  83. volgen Buffet is de aankoop van obligaties iets voor 'dwaze mensen'. Immers, bij een aandeel krijgt men evengoed een 'coupon', maar deze moet nog ingevuld worden. Bovendien is volgens Buffet bij een langere duratie de kans steeds groter dat men zijn geld niet zal terugzien. Ik weet dat uw rendement 17 procent is sinds de jaren '80, maar als u Buffet toen had gevolgd had u 22 procent gerealiseerd! Buffet gebruikt obligaties enkel om geld tijdelijk te parkeren, niet omdat hij ervan houdt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik heb grote bewondering voor Buffett en Berkshire
      Hathaway, welke trouwens nog te krijgen is met
      een korting van 17% ten opzichte van de intrinsieke
      waarde. Maar hij profiteerde wel van de 'cult of
      the equity' in de laatste tientallen jaren, die
      in de komende tientallen jaren wellicht verandert.
      De Millennials lijken gekant te zijn tegen
      economische groei en de 'Groenen' vinden stagnatie
      juist positief voor de aarde. Bovendien dragen
      vergrijzing, overcapaciteit en excessieve schuld
      aan die mogelijke stagnatie bij. Stagnatie is
      positief voor obligaties. O ja, ik zie, dat de
      machtige General Electric (GE) nu in de laatste
      2 jaar met 75% is gedaald. Dat dividend is al
      ingestort, maar o wee, als men nerveus wordt
      over de $ 100 miljard bedrijfsschuld! Er zijn
      zovele vroegere sterren al gevallen (Kodak, Nokia, etc),
      terwijl de crisis nog niet eens is begonnen.

      Geef mij maar Treasuries voor de komende jaren.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  84. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  85. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  86. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  87. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  88. U hebt uw gelijke Heer Schmull:

    https://www.zerohedge.com/news/2018-11-13/nenner-warns-dow-going-back-5000-life-not-going-stop

    Dhr. Nenner waarschuwt, wat u al veel langer betoogt: "Ik ben meer bezorgd over deflatie dan inflatie, als de economie terugvalt".

    Alleen hij denkt dat de goudprijs gaat stijgen bij een deflatie, maar uw mening is toch dat de goudprijs dan mee naar beneden gaat ?

    Met vriendelijke groet:
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Probleem is wel, dat hij al heel lang negatief is over
      de markten en ook modellen gebruikt, die volledig
      onbegrijpelijk overkomen.

      GOUD moet men in de gaten houden, na een Bearmarkt
      van meer dan 7 jaar. Vooral nu, staat Goud op een
      cruciaal punt: doorbraak naar boven of naar beneden.
      De kans, dat er eerst nog een kapitulatie-verkoop
      plaatsvindt naar $ 800.- lijkt heel groot. De stijging
      van de reeele rente en de daling van inflatie zijn
      funest voor Goud. We zullen zien. Men moet echter
      het belang in Goud vasthouden, door dik en dun,
      als verzekering tegen het ondenkbare, zoals een
      Reset of een Derde Wereldoorlog:

      https://www.project-syndicate.org/commentary/economic-crisis-military-conflict-or-structural-reform-by-qian-liu-2018-11

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank, heer Schmull, voor uw commentaar en link.Men kan zeggen van Donald Trump wat men wil (isolationisme enz.) maar hij werkt wel aan structuele hervormingen (of probeert het in ieder geval), middels belastingverlagingen via de nieuwe belastingwet. In Europa blijven we maar kissebissen met elkaar, zonder duidelijke resultaten en vooruitgang.Tsja heer Schmull, we kunnen alleen maar hopen dat een grootschalig militair conflict uitblijft en het alleen bij spierballentaal van de drie grote leiders (Trump, Xi en Putin) blijft. Echter een klein vonkje kan snel ontaarden in een grote brand. Ene Gravilo Princip schoot aartshertog Frans Ferdinand neer: het startschot voor WW1. En in deze tijd? Een Russisch gevechtsvliegtuig, die (per ongeluk?) een Amerikaanse straaljager ramt/neerschiet boven de Baltische of Zwarte Zee? Een maritiem "ongeluk" tussen Amerika en China in de Zuid-Chinese Zee? Oekraine/Syrie? De spanningen lopen inderdaad wereldwijd al aardig op en ook een mogelijke economische ineenstorting kan de "trigger" zijn. Het valt trouwens wel op dat steeds meer Centrale Banken grote hoeveelheden goud inkopen. Wat weten zij, wat wij nog niet weten?

      Vriendelijk groetend,
      Willem.

      Verwijderen
  89. Een Brexit-akkoord ???? Dat moeten we nog maar zien .......:

    https://biflatie.nl/principeakkoord-brexit-is-rond-maar/

    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Een echte BREXIT kan alleen een 'HARD' BREXIT zijn,
      met echte 'harde' grenzen.

      Een eventuele 'SOFT' BREXIT zou automatisch betekenen,
      dat dan het bestuur en de rechtspraak van Groot-Brittannie
      bij Brussel zouden komen te liggen, terwijl alle
      invloed daarop van GB ontbreekt. Dan is GB nog verder
      van huis.

      Dus al die onderhandelingen waren tijdverknoeierei en
      gebaseerd op een illusie, dat GB een uitzonderings-
      positie zou kunnen innemen.

      Bij een eventueel tweede Referendum, kan men
      waarschijnlijk de uitslag 'manipuleren' en ervoor
      zorgen, dat BREXIT nooit plaatsvindt. Is men
      eenmaal lid van zo'n club als de EU, dan staat
      er teveel op het spel en kan men die niet verlaten
      zonder gevolgen, net zoals de geheime dienst of de
      onderwereld.

      DS

      DS

      Verwijderen
    2. Duidelijk heer Schmull, dank. Het worden spannende weken voor Groot Brittanie; het lijkt er nu op dat de regering May steunt en dat het een "harde" Brexit wordt:

      https://www.telegraaf.nl/nieuws/2801109/may-kabinet-steunt-brexit-deal

      Nu moet ze het parlement nog overtuigen .......

      https://www.daskapital.nl/5089122/dit_is_hoe_theresa_may_de_eu_w/


      Met vriendelijke groet,
      Willem.

      Verwijderen
    3. @WILLEM:

      Nee, juist niet. Het wordt een SOFT BREXIT, waarbij
      GB haar soevereiniteit over bestuur en rechtspraak
      NIET terugkrijgt. Vergeet alle optimistische
      retoriek, wat nietszeggend is. Brussel en de
      Europese Commissie oftewel het Politburo van
      de Europese bureaucraten, houden het voor het
      zeggen. GB mag voorlopig nog het Pond Sterling
      houden, totdat de Euro zal worden opgelegd.

      Dit is een trieste dag voor democratie. Er zijn
      nu eenmaal zaken, die veel belangrijker zijn dan
      de economie, zoals vrijheid om als land zelf te
      beslissen. Het bedrijfsleven en de halfintellectuelen
      nemen het niet zo nauw met 'vrijheid', want
      het 'domme' volk weet immers niet wat echt goed
      voor hen is.

      DS

      Verwijderen
    4. Heer Schmull, verwacht u dan in de nabije toekomst nog grote onrust, als het Engelse volk zich gaat realiseren wat soft Brexit in de praktijk inhoudt?
      Is Theresa May dan toch niet die "Margaret Thatcher" die ik voor ogen had ?

      Met vriendelijke groet,
      Willem.

      Verwijderen
    5. @WILLEM:

      Theresa MAY is bij lange na niet een tweede Maggie THATCHER.
      Maggie liet nooit met zich sollen en zij was inderdaad
      een 'ijzeren' tante.

      BREXIT is zo ingewikkeld, dat er geen pijl is op te
      trekken en elke conclusie is steeds voorbarig geweest.
      Zo langzamerhand is iedereen het beu en dus kan
      er nog van alles gebeuren.

      Een 'HARD' BREXIT wordt voorgespiegeld als een ramp,
      met rantsoeneringen en totale chaos. Daarvoor schijnt
      geen meerderheid te zijn in het Parlement.

      Er is echt geen zinnig woord over te zeggen, want
      de gehele gang van zaken is niet onder controle
      te krijgen. Dat zal ook de opzet zijn van de
      'echte' machten achter de schermen.

      DS

      Verwijderen
  90. hadewych von mises15 november 2018 om 07:44

    Iemand al eens de Baltic Dry Index van de laatste weken gezien? Ik zou hier nu een grapje kunnen maken met "droog(houden)" of "tanker" (Ndls+Engels) ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ...recente daling lijkt me relatief toch nog bij het "kabbelpatroon" sinds 2008 te kunnen behoren?

      Wouter

      Verwijderen
    2. @HADEWYCH VON MISES:

      De voornaamste factor bij de BDI is de hoeveelheid
      schepen, niet vraag/aanbod en ook niet de wereldeconomie.

      Toen de BDI een hoogtepunt bereikte in 2008 van 11, 793
      volgde er een instorting naar 290 in 2016, vanwege
      overcapaciteit van schepen. Die overcapaciteit is
      nu nog steeds niet weggewerkt, hoewel oudere schepen
      van voor 2000, massaal naar de schroot gaan. Gemiddeld
      gaat een schip 30 jaar mee, maar de schepencrisis
      zorgde ervoor, dat vele schepen van 20 jaar oud al
      naar de schroot gingen. Schepen zijn nog steeds
      30% tot 50% minder waard dan 10 jaar geleden.

      Geen prettige sector!

      DS

      Verwijderen
  91. Beschouwend artikeltje dat m.i. SDR's eigenlijk ook weinig kansen toekent (behalve in de verre toekomst). Voorlopig nog "lang" leve de dollar dus m.i.

    https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/november/de-wereldeconomie-heeft-een-nieuw-valuta-anker-nodig/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      We kunnen slechts gissen naar de toekomst van valuta's,
      maar de Dollar is sinds de Grote Financieele Crisis van
      2008 belangrijker geworden, terwijl de Euro, na de
      Crisis in de Eurozone in 2012, aan betekenis heeft
      ingeboet. Deze trends lijken zich voort te zetten,
      vooral als de volgende crisis plaatsvindt.

      China is nog lang niet toe aan een vrij inwisselbare
      valuta zonder kapitaalcontroles. De Chinese obligatie-
      markt staat nog in de kinderschoenen. Bovendien is
      China in de laatste paar jaar veel restrictiever
      geworden dan ooit. Velen verdwijnen voor onbepaalde
      tijd, zonder enig teken van leven en om onduidelijke
      redenen.

      Verder is een absolute voorwaarde voor een ankervaluta:
      militaire kracht (Europa heeft dat niet meer);
      onafhankelijke rechtspraak (China zal dat nooit krijgen);
      en democratie (China is een 1-partij-staat). Boonstra
      heeft dat in zijn artikel onvermeld gelaten.

      DS

      Verwijderen
  92. Wederom lijkt u gelijk te krijgen heer Schmull:Leegloop Britse kabinetsleden.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2802316/may-ziet-kabinetsleden-weglopen-na-akkoord

    Ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Zal zij handhaven ?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  93. hadewych von mises15 november 2018 om 14:14

    Klopt, maar alvast de tweejarige steunlijn is gebroken.
    https://goldtadise.com/wp-content/uploads/2018/11/baltic-1.png

    BeantwoordenVerwijderen
  94. Guy Verhofstadt loses his temper, blows the lid off why he is so angry with Britain and tells the truth about why he wants to destroy our sovereignty.

    https://twitter.com/SocialM85897394/status/1063771577366573056

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR VAN DEN AKKER:

      Deze ontboezeming van Verhofstadt is 7 jaar oud en was
      niet specifiek gericht op Groot-Brittannie. Maar zijn
      droom om Juncker ooit te vervangen, staat nog overeind.

      Huiveringwekkend.

      DS

      Verwijderen
  95. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen