Translate

woensdag 7 februari 2018

DE RACE TEGEN DE KLOK


DE RACE TEGEN DE KLOK

De tijd dringt. De vergrijzing is inderdaad een race tegen de klok. De nadelige demografische trends in de ontwikkelde landen, maar ook in landen zoals China, werpen hun schaduw steeds duidelijker vooruit. De inkrimping van het aantal mensen van werkende leeftijd (15 tot 64) en vooral van het aantal mensen met hoge consumptiebehoeften (20 tot 45), afgezien van plotselinge epidemieen of oorlogen, zal haar uitwerking op de maatschappij niet missen. Zullen economische groei, inflatie en rente structureel laag blijven, met als gevolg dat stagnatie, deflatie, superlage rente en algemene verarming, vrij snel gemeengoed worden? Excessieve schuld als percentage van de wereldeconomie en sectorbrede overcapaciteit lijken immers voorlopig ook nog eens veel hoger te kunnen worden. Blijf gerust wonen, waar u ervan geniet, maar wordt het niet hoog tijd om die hypotheek op uw onroerend goed zo snel mogelijk af te lossen? Goed slapen is belangrijk! Bereidt u zich voor op een daling van 50% in de huizenprijzen in de komende 10 jaar?


Allereerst moeten de Amerikaanse Dollar en de recente beurscorrectie niet onbesproken blijven. Maar een oordeel over een valuta is eigenlijk een slag in de lucht, omdat er tientallen factoren een rol kunnen spelen. In ieder geval is het altijd raadzaam om zich in te dekken ('hedging'), ook al kost dat geld, mits men ook bereid is om in een andere valuta, waarin men belegt, te denken. De praktijk wijst uit, dat, over een langere periode, de kosten van hedging niet opwegen tegen het beleggingsresultaat, dat uiteindelijk behaald wordt.

Het kan best zijn, dat de daling van de Dollar ten opzichte van de Euro nog niet voorbij is, maar opvallend is wel, dat bijna iedereen nu negatief is op de Dollar. Dan is zoiets op een gegeven moment in de markt verdisconteerd. Op korte termijn lijkt de Euro kwetsbaar, maar men kan met een technische interpretatie van een chart vaak alle kanten op. Toch is een Euro/Dollar van beneden 1.00 over een jaar wel degelijk een mogelijkheid, als de neergaande trend sinds 2008 wordt bevestigd (zie hieronder):

(StockCharts.com)(Alfie Marsh- Twitter)Alfie Marsh@Bam_Bam_Finance Feb 3

Tegelijkertijd is de Amerikaanse 'Net International Investment Position' (NIIP), wat de waarde aangeeft van haar externe financieele activa tegenover haar verplichtingen, verslechterd. Bovendien is het buitenlandse belang in Amerikaanse aandelen en obligaties sinds de crisis van 2008 aanzienlijk gestegen. Zou een eventuele verandering in die situatie, zoals een beurscorrectie, de reden kunnen zijn voor een verdere daling van de Dollar? Of zal, met name, de Zwitserse Nationale Bank, met $ 90 miljard in Amerikaanse aandelen, misschien haar aanmerkelijke winst binnenhalen? Of was dat juist de hoofdreden van de 'vrije val' op 5 Februari j.l., de grootste beurscorrectie in 2 jaar, naast de massieve liquidatie van het record aan effectenkrediet (margin accounts)? Zo'n belang moet immers in 1 keer op de markt worden gegooid om 'front-running' te voorkomen (verkopen vooruitlopend op de verkooporders).



Verder is de Chinese RMB gekoppeld aan de Dollar en bestaat er misschien wel een 'geheime' overeenstemming over een zwakkere Dollar om zodoende de langverwachte en gevreesde devaluatie van de Renminbi in goede banen te leiden! Er zijn zoveel verschillende krachten aan het werk, waardoor een renteverschil of een betalingsbalansoverschot of tekort een ondergeschikte rol zouden kunnen spelen. Maar het rendement van kortere Treasuries is nu hoger dan het gemiddelde dividendrendement van Amerikaanse aandelen! Wie weet, zullen de wereldwijde kapitaalstromen dan toch weer opeens de richting van de Dollar opgaan. Het voorspellen van valuta's lijkt op een mijnenveld.

Als men wakker ligt van valuta-perikelen, dan moet men niet beleggen in vreemde valuta's. Men kan wel een mening hebben op langere termijn. De toekomst van de Euro, zonder een echte fiscale unie, zonder een betekenisvol gemeenschappelijk depositogarantiestelsel en zonder 'solidaire' en risicoloze Euro-obligaties als 'veilige haven', is op den duur erg wankel. Tja, Noord-Europeanen zitten daar niet zo mee, want men gokt erop, dat zij, als de Eurozone ooit uitelkaar zou vallen, opeens zo'n 30% rijker worden vanwege een revaluatie ten opzichte van de Euro van hun nieuwe of 'oude' valuta. Maar is de kans niet groot, dat de pijn van het eventueel rampzalig opbreken van de Eurozone, met lastige deviezencontroles, dan juist wordt verdeeld onder alle 19 lidstaten? Denk maar eens aan TARGET2:


Ookal is het verleidelijk om de relatief snelle vergrijzing en de daarmee gepaard gaande bevolkingsdaling in de wereld te negeren, de aandelen-, obligatie- en onroerend goedmarkten zullen wel degelijk aanstonds met deze opzienbare ontwikkeling steeds meer rekening houden. Het percentage mensen van 65 jaar en ouder in Nederland, Belgie en de rest van de Europese Unie bedraagt reeds 18% tot 19%, wat sinds 1960, door het lage geboortecijfer en de steeds stijgende levensverwachting (verdubbeld in de laatste 150 jaar), met sprongen is gestegen. Nederland kent al 8 'krimpregio's', waar woningen worden gesloopt om plaats te maken voor parken om de leegstand op te vangen.


In Duitsland, de hedendaagse economische drijfkracht van de Europese economie, na in de jaren '90 'de zieke man van Europa' te zijn geweest door de prijzige hereniging van West en Oost, is het percentage ouderen  reeds 22% en zullen er, in 2019, ondanks de migratiegolf, minder mensen zijn beneden de 30 dan mensen boven de 60!


In Italie, Frankrijk en Spanje is het percentage ouderen tussen 19% en 21%. Dit percentage zal zich, binnen nauwelijks 60 jaar, nog eens kunnen verdubbelen naar 30%, ondanks eventuele voortgaande immigratie van vooral moslims, die kinderrijk zijn en alcoholgebruik ontmoedigen.

In Japan, dat immigratie ('infiltratie van niet-Japanners') vrijwel onmogelijk maakt, is dat percentage nu al bijna bereikt: 26%. Over slechts 40 jaar, zou 40% van de Japanse bevolking boven de 65 jaar kunnen zijn, bij een ook nog 30% lager bevolkingsaantal. Als deze ontwikkeling zich voortzet, dan zou er van de totale Japanse bevolking van 127 miljoen, volgens de Tohoku universiteit, nog maar 1 kind overblijven in het jaar 4205. Het spook van een imploderende maatschappij doemt op!

Zo is het bergdorp Echigo Yuzawa in de Japanse Alpen, slechts een uur van Tokio vandaan, een waarschuwend verhaal van een mogelijke toekomst, die ons te wachten staat: het staat bekend om zijn warmwaterbronnen ('onsen') en de skisport. De tijd lijkt echter te hebben stilgestaan sinds het hoogtepunt van de hausse in onroerend goed en aandelen in 1989. Vele winkels zijn dichtgetimmerd en de meeste restaurants zijn alleen in het weekend geopend. Huizenprijzen staan 95% lager dan 25 jaar geleden en de leegstand van huizen en flats is 75%. Eigenaren zijn bereid om eventuele kopers te betalen!


Toch moet men voorzichtig zijn met het naar de toekomst doortrekken van een bepaalde ontwikkeling. Het is best mogelijk, dat de bevolkingsdaling geen neergaande spiraal vertoont, maar afvlakt tot een bepaald niveau, welke misschien wel eens positief zou kunnen zijn voor het welzijn van de overblijvende bevolking. Verder is een groeiend bevolkingsaantal geen garantie voor meer welvaart. Waarschijnlijk heeft China's mensonterend beleid van 1 kind tussen 1979 en 2015 (36 jaar!), behoudens enkele uitzonderingen, ervoor gezorgd, dat het land een grote economische sprong voorwaarts kon maken in tegenstelling tot India, waar een geboorteregeling nooit van de grond kwam.

Overigens werd in China, gedurende de afgelopen 2000 jaar, kindermoord, vooral van dochters, door de vingers gezien. Daarom zijn er nu 30 tot 40 miljoen meer mannen dan vrouwen, wat een reeks van ongelofelijke conflictsituaties met zich meebrengt:


De bevolking in Amerika, Canada en Australie is, ondanks een laag geboortecijfer, nog relatief jong, vooral vanwege immigratie. Het percentage ouderen is nu rond 16%. Dit komt de economische groei voorlopig ten goede. Maar de tegenstand tegen immigratie, vooral van een onbeperkt aantal familieleden ('chain migration'), neemt toe, terwijl illegale immigratie veel harder wordt aangepakt dan vroeger. De bouw van een kostbare muur langs de Mexicaanse grens wordt overwogen. Een amnestieverlening aan de 11 miljoen illegale Amerikaanse immigranten (3,4% van de totale bevolking, waarvan 66% reeds meer dan 10 jaar in het land verblijft), wat onder President George W. Bush werd bestudeerd, is nu een heter politiek hangijzer dan ooit tevoren. Er zijn in de laatste 10 jaar jaarlijks gemiddeld 300,000 personen het land uitgezet, waar meestal een tijdrovende rechtszaak aan voorafgaat. Door de achterstand bij de rechtbanken, zijn thans meer dan 500,000 personen in hechtenis in afwachting van de deportatie-uitspraak van een rechter.

Er zijn echter belangrijke, goedbedoelende, beleidsmakers, die juist een daling van de wereldbevolking van 50% tot 95% nastreven in het belang van de mensheid in de toekomst. Geen enkel middel zou wel eens kunnen worden geschuwd! Dat verklaart de aanhoudende oorlogszucht onder bepaalde leden van de heersende elite:


De 94-jarige Henry KISSINGER, die nu adviseur is van President TRUMP, na vroeger adviseur te zijn geweest van President NIXON tijdens de oorlog in Vietnam, stelde onlangs bijvoorbeeld, dat een preventieve kernaanval tegen NOORD-KOREA niet uitgesloten moet worden:

' The temptation to deal with it with a pre-emptive attack is strong and the argument is rational'


De vergrijzende bevolking stelt niet alleen de economie voor enorme uitdagingen, maar heeft ook tot gevolg, dat de maatschappij geconfronteerd wordt met aan hoge leeftijd gerelateerde kwalen zoals de ongeneeslijke ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Het risico van het kwijtraken van de weg en het verlies van herkenning van familie en vrienden wordt steeds groter, naarmate de gemiddelde leeftijd stijgt. Al naar gelang de diagnose, die overal verschilt, zijn 3,5% tot 12% van de sterfgevallen te wijten aan dementie, wat rond 2050 zou kunnen verdrievoudigen. De belangrijkste doodsoorzaak in Engeland is nu dementie, niet meer hart- en vaatziekten. Stel eens voor, dat men ergens zit, zonder enig idee van waar en waarom men daar is en dat alles, waar men mee vertrouwd was, plotseling in een zwart gat verdwijnt!


En dan de pensioencrisis, die op ons afkomt! De huidige werkende generatie zal tot de ontdekking komen, dat het bedje op de oude dag niet is gespreid. Men kan de crisis een tijdje voor zich uitschuiven door de pensioenleeftijd te verhogen, maar het bestaande pensioenstelsel is eenvoudigweg niet vol te houden met een dalende werkende bevolking en met de lage beleggingsrendementen van tegenwoordig. Na de recente beurshausse lijken die rendementen weer enigszins op het goede spoor, maar bij de volgende crisis op de beurs van minus 50%, waarna de rentes weer zullen instorten en zelfs weer negatief zullen kunnen worden, dan wordt men pas goed met de neus op de feiten gedrukt. Er is voor ieder persoon op leeftijd een gemiddeld pensioenbedrag van minstens 500,000 Euro nodig om dat pensioen uit te blijven betalen.

Maar in de meeste landen zijn hier geen extra middelen voor en worden de pensioenvoorzieningen gefinancierd via een omslagstelsel, wat spaak loopt bij een inkrimpend bevolkingsaantal. Zullen de Centrale Banken, uit wanhoop, uiteindelijk, met de steun van de volksvertegenwoordiging, door een wetswijziging, het gevaarlijke 'echte' helikoptergeld, wat totaal verschillend is van 'kwantitatieve verrruiming' (QE), van stal halen? Dan zou de GOUDPRIJS pas echt exploderen! Maar in dat geval zou democratie weinig kans hebben om te overleven, want autocratie zou dan toeslaan, vaak gepaard gaande met een staat van beleg en deviezencontroles, net zoals reeds het geval is in 49 landen (Freedom House):


Daarom is de vraag naar veilig papier met lange looptijden ('duration') met een beetje rendement, waar een tekort aan is, van de kant van pensioenfondsen en verzekeraars, met hun tienduizenden miljarden, zo gigantisch. Een risicoloos rendement van 3% op 30-jarige Amerikaanse Treasuries lijkt dan uiterst aantrekkelijk. Dat is hetzelfde rendement als dat van een 30-jarige staatsobligatie van Italie! Het rendement van de 30-jarige Franse staatsobligatie, om maar wat te noemen, is slechts 1.77%! Vele, totaal illiquide, 50-jarige en 100-jarige obligaties, van veel mindere kwaliteit, zijn nu al ver overtekend, vanwege de honger naar een beetje opbrengst. Door het onorthodoxe monetaire beleid is er sprake van een totaal onjuiste prijsbepaling in de markt van schijnbaar riskante activa.

Men kan gerust stellen, dat het zogenaamd meest riskante deel van de rendementscurve in Treasuries, namelijk de langere eind, vertegenwoordigd door de i-Shares 20+ Year TREASURY Bond ETF (TLT), met een verwacht dividendrendement van 2.53%, wel eens de veiligste plek ter wereld zal worden voor langere termijn beleggingen:


Opvallend is, dat het rendement van Treasuries sinds de jaren '90 veel meer is gedaald, met een dienovereenkomstige waardestijging, dan dat van bedrijfsobligaties (de 'spread'). Dat komt, omdat Treasuries worden beschouwd als veel veiliger (de overheid kan belasting heffen, een bedrijf kan dat niet), maar ook als veel meer verhandelbaar ('liquide'), wat een premie verdient. Verder is er een steeds grotere wereldwijde kapitaalstroom richting Treasuries gegaan, vooral na de financieele crisis in Azie (1997) en de kredietcrisis (2008). Opeens bleken hypotheekobligaties, bijvoorbeeld, allesbehalve veilig! Bovendien ontbreekt het andere staatsobligaties aan de ruggesteun van een machtige militaire overheid met een onafhankelijke rechtspraak. Treasuries zijn in de laatste decennia dus steeds unieker en schaarser geworden, ookal omdat die als onderpand worden vereist voor het internationale kredietsysteem en de meer dan $ 1 quadriljoen(!) aan derivaten. Zonder onderpand, geen krediet.

Beleggers moeten het oog gericht houden op een mogelijke rendementsdaling van nog eens 1% of meer in langere Treasuries. Dat lijkt op den duur onvermijdelijk in het licht van de vergrijzing en van de overcapaciteit in alles. Dat zou de waarderingen van Treasuries omhoog stuwen en de 35-jarige opgaande markt in hun waarderingen bevestigen. Slechts enkelen zien dat nu nog in, want de meesten hebben het weer over het definitieve einde van die hausse in obligaties, na 5 maanden van stijgende obligatierendementen.

Alsof de groei en de inflatie van de jaren '60 en '70 ooit zouden kunnen terugkeren! Uitgesloten. Elke inflatiestijging is tijdelijk, zeker van looninflatie, gezien de opkomst van robot-automatisering en kunstmatige intelligentie (AI). Men zal zich juist gelukkig prijzen, als men een vaste baan heeft of krijgt! Volgens McKinsey, zouden er door de technologie, tegen 2030, honderden miljoenen banen kunnen verdwijnen, waarvan 236 miljoen in China, 120 miljoen in India, 73 miljoen in Amerika, en zelfs 17 miljoen in Duitsland. De wereld is totaal aan het veranderen. Overal is het juist deflatie en uitverkoop, wat de klok slaat (Amazon!). Een normalisering van rentestanden ('beautiful normalisation')? Vergeet het maar! Anders wordt de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die benoemd is door President Trump, door hem afgeblaft.

Net zoals al gebeurd is bij de Japanse staatsobligaties (JGB's)! Japan is de wereld, in dit opzicht, ver voor. Het rendement van de 10-jarige JGB is in de laatste 28 jaar gedaald van 7.59% naar 0.08%, na tijdelijk nog minus 0.29% te zijn geweest, ondanks de grootste staatsschuld, als percentage van de economie, ter wereld. Excessieve schuld betekent immers steeds minder snelheid van de geldsomloop, minder groei en lage inflatie, mogelijk deflatie. Daarom hebben de JGB's, gedurende die afgelopen periode, veel beter gepresteerd dan de Nikkei 225 aandelenindex, ondanks de grootscheepse aandelen-opkoop van de Bank of Japan (BOJ). Dat staat nu uitgerekend ook te gebeuren in Amerika, na de reusachtige beurshausse van de afgelopen 9 jaar. In tegenstelling tot de algemene mening, zullen de waarderingen van 30-jarige Treasuries in de komende 5 jaar veel meer stijgen dan welke andere beleggingsklasse ook, vooral als de volgende recessie zich aandient.


MEDEDELINGEN: Er zijn nu 5 soorten lidmaatschap. Welk lidmaatschap past bij u? Leden kunnen profiteren van lunches en/of borrels (de volgende vindt op Vrijdag, 9 Maart a.s. plaats), persoonlijke beleggingsadviezen en extra, mogelijk winstgevende, informatie via een reeks van regelmatige PAMFLETTEN en belangrijke artikelen. Van harte welkom bij de club! Velen onder u zijn al 10 jaar of langer trouwe volgers. Zie hiernaast voor nadere gegevens.

RIVA-LUNCH en/of BORREL op Vrijdag, 9 MAART, 2018:
komt u ook gezellig bij ons aanschuiven? Reserveer nu!
Zie hiernaast voor nadere gegevens.

DIEDERIK SCHMULL           7 Februari, 2018       Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

===







75 opmerkingen:

  1. Met z'n allen in de bitcoin!!

    Stand Van Nederland
    7 februari 2018

    https://wnl.tv/gemist/stand-van-nederland-201802071925/

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @schmull

    "De toekomst van de Euro, zonder een echte fiscale unie, zonder een betekenisvol gemeenschappelijk depositogarantiestelsel en zonder 'solidaire' en risicoloze Euro-obligaties als 'veilige haven', is op den duur erg wankel."

    Vandaag lijkt echter weer een flinke stap gezet richting die fiscale unie:

    A Social Democrat finance ministry - replacing pro-austerity Wolfgang Schäuble - is more likely to go along with French President Macron's ambitious plans for EU reform, by allowing more German support for struggling eurozone economies.

    Mr Macron wants to create a common eurozone budget and a eurozone finance minister, but Germany has so far been wary of any move that might lead to what it calls a "transfer union" used to prop up indebted governments.

    An SPD-led finance ministry could be much more amenable to Mr Macron's proposals.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      In de komende 2 weken, zullen 460.000 SPD leden
      stemmen via de post of de SPD aan de coalitie mag
      deelnemen. Zelfs nieuwe aangeworven leden mogen
      stemmen! Daarom is de uitslag onzeker, want de
      linksere, jongere fractie wil niets weten van
      de coalitie en verkiezen de oppositie, wat Schulz
      eerst ook wilde.

      Als er 'nee' wordt gestemd, dan komt er eerst een
      minderheidsregering en daarna algemene verkiezingen.
      Maar dan wordt de toekomst van Merkel onzeker. Van
      verdere Europese integratie is er dan geen sprake.
      Bovendien is Macron zelf flink impopulair geworden
      (beneden 50%), dus het is zeer onwaarschijnlijk,
      dat er spijkers met koppen kunnen worden geslagen.

      https://www.irishtimes.com/news/world/europe/coalition-deal-agreed-in-germany-ahead-of-uncertain-spd-vote-1.3383246

      https://www.cicero.de/innenpolitik/mitgliederentscheid-spd-grosse-koalition-groko-gegner

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      SCHULZ is dus nu de politieke woestijn ingestuurd.
      Wat een val uit de gratie! In het begin van het jaar
      was hij 'God' en stond zelfs voor op Merkel.
      Ondertussen is de SPD bezig aan een vrije val.
      Mochten de leden van de SPD tegen de coalitie
      stemmen, dan komen er nieuwe verkiezingen later
      dit jaar: de Afd, zonder een inspirerende leider,
      zou de TWEEDE partij kunnen worden. Die prachtige
      Europese integratie met een Transferunie, etc,
      kan men dan gerust vergeten. En als Italie er ooit
      uitstapt....men is gewaarschuwd!

      http://pollytix.eu/pollytix-german-election-trend/

      DS

      Verwijderen
  3. Excellent article. Most analysts overlook the demographics of the aging population in the Western economies. With this being the case will deflation be a major problem in the coming years? And if deflation is in the cards in the coming years will there be any investments that will hold their value?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOSEPH STANICK:

      In a DEFLATION, CASH and U.S. TREASURIES will be the best
      places to park your money. But remain diversified
      at all times. If the Government ever loses its mind
      and would allow 'helicopter money', then obviously
      all bets are off. There have been 58 cases of
      hyperinflation in the world since 1795. Also, GOLD
      may initially get hit (it's a hedge against inflation),
      but during a deflationary depression, like the
      1930's, there could be a RESET (like in 1934).
      Then the government will increase the offical
      Gold Price in order to reliquefy the government,
      as their Central Banks hold a lot of Gold.

      DS

      Verwijderen
    2. @JOSEPH STANICK:

      There have been 47 cases of DEFLATION, which
      are being discussed in a recent paper by the
      BIS (40 Pages):

      https://www.bis.org/publ/work699.pdf

      DS

      Verwijderen
  4. Al jaren en jaren meldt u dat de volgende crisis zich aandient. Ondertussen hebben we al 9 jaar een bullmarket. Ik vind het prima. Go with the flow. Die crisis kan nog 10 a 20 jaar op zich laten wachten. En die graphic van de huizenmarkt kan echt niet meer. Die is nu al bijna 5 jaar oud en inmiddels achterhaald. Het verlies is immers alweer rechtgezet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @V:

      Niemand weet, wanneer en hoe deze Bullmarkt eindigt. Maar
      bijna niemand zal u hiervoor waarschuwen, want bijna
      iedereen wil niet uit de pas lopen. De mens is immers
      een kuddedier.

      Kijk eens terug naar 2008. Bijna alle bekende beurs-
      strategen waren positief. En kijk eens naar de Chart
      van 2008 - 2009, wat er in werkelijkheid gebeurde:

      (LEBOWITZ): PEAK HUBRIS:

      https://realinvestmentadvice.com/peak-hubris/

      http://www.marketfolly.com/2009/05/s-chart-wild-market-swings-2007-2009.html

      En vergeet dit niet:

      John P. Hussman


      @hussmanjp
      Feb 6
      More
      Note that if the dentist in Poughkeepsie sells a single share of Apple just 10 cents lower than the previous trade, fully $500 million of market capitalization vanishes from the market. The dentist exits with $ brought by the buyer. No net cash goes "into' or "out of" the market.

      DS

      Verwijderen
    2. @V: Nog een aanvulling over die bubbel in de huizenmarkt,
      met name in Amsterdam:

      In de 'kleine lettertjes' staat, dat de bank bijstorting kan vragen,
      net zoals bij effectenkrediet, als men 'onder water' staat. De bank is eigenaar
      of mede-eigenaar van het huis, afhankelijk van de hoogte van de hypotheek
      en men is pas eigenaar, als het hypotheekvrij is.

      Maar in de praktijk zal de bank weliswaar 'druk' uitoefenen, maar het is onwaarschijnlijk,
      dat men het huis wordt uitgezet. Want dan moet de bank afschrijven, wat
      nadelig is voor de balans van de bank. Toch ken ik iemand, die een huis had
      gekocht in 1977 in Amstelveen, op de top van de markt, plus een flatgebouw
      in Amsterdam-West. De huizenprijzen daalden 50% tussen 1978 en 1982.
      Hij werd failliet verklaard. Hij zei later, dat die bank eigenlijk schuldig was,
      want die had die hypotheken toch verstrekt!

      Maar toen de huizenbubbel barstte in Spanje in 2008, werden 500,000 mensen
      hun huis uitgezet, voornamelijk omdat zij achter waren met de hypotheekbetaling.
      Spanje erkent echter geen 'non-recourse debt', zoals in Amerika, en mensen,
      die hun huis zijn uitgezet, blijven de bank schuldig, als het huis 'onder water' staat!

      Artikel uit 2011:

      https://web.archive.org/web/20111114231718/http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2011/1114/1224307526614.html

      Helaas nadert de tijd, dat de huizenprijzen weer 50% zouden kunnen dalen.
      Timing is altijd onzeker. Daarom moet men de hypotheek zo snel mogelijk
      proberen te verlagen en af te lossen. In Nederland is slechts 10% van de huizen
      hypotheekvrij, in Engeland en Amerika 30%.

      DS

      Verwijderen
  5. S&P500 futures liquidity. Weekly back to 2007!
    I'm posting it because it's stunning. For its information and beauty.

    https://twitter.com/nanexllc/status/962438539035267072

    Willempie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor geïnteresseerden:

    Honderdduizend Noord-Koreanen worden door hun regering gedwongen in het buitenland te werken om het land zo de broodnodige buitenlandse valuta te bezorgen. Deze film onthult de onmenselijke omstandigheden waarin zij, ook binnen de Europese Unie, gedwongen worden te leven en te werken. Zo ontstaat een ontluisterend beeld van een door de staat georganiseerde mensenhandel waarmee het regime van Kim Jong-un zijn nucleaire programma financiert.


    https://tvblik.nl/2doc/dollar-heroes-valuta-voor-de-dictator

    Willempie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor geïnteresseerden?

      https://www.npo.nl/buitenhof/11-02-2018/VPWON_1283466

      'Mijn grootste bezorgdheid is de versmelting van media en politiek. De kritische functie van de media neemt af en de politiek voelt de prikkel van de media niet meer,' zegt Brenninkmeijer


      Verwijderen
  7. Halbe was er wel!

    https://www.captiongenerator.com/896872/Halbe-was-er-wel

    Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  8. FXwire: EUR/USD

    Trading at 1.235

    Trend meter:

    Long term – Buy,
    Medium term – Buy,
    Short term – Buy

    Tsja...de consolidatie is weer achter de rug.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      DE TOP 3 'MOST CROWDED TRADES':

      #1 long FAANG/BAT (26%),
      #2 short US$ (20%),
      #3 short volatility (18%);

      Dus: DOLLAR BEARS BEWARE! Dollar Shorts moeten straks INDEKKEN.

      Verder gokt bijna iedereen op een BOND CRASH.
      Dus: opgepast! Komt bijna zeker NIET uit.

      https://www.zerohedge.com/news/2018-02-13/what-wall-street-thinks-top-tail-risk-and-most-crowded-trade

      DS

      Verwijderen
  9. U gelooft niet in een 30-y Treasurie crash, zoals zovele deskundigen verkondigen? En waarom niet en waarom zij wel.
    vr.gr.
    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een van de factoren "waarom zij wel":
      Prospects of higher inflation globally have rattled investors this month and have helped drive equity market falls. Higher inflation could prompt the U.S. Federal Reserve to tighten policy faster than expected. Alternatively, if the Fed fails to act fast enough and falls behind the curve on policy, it could end up pushing up long-term bond yields

      Verwijderen
    2. @FORESTER:

      Als een Centrale Bank de korte rente verhoogt, vanwege
      de vrees van schijnbaar meer inflatie, volgt er een
      economische afzwakking, wat heel positief is voor
      Langere 20+ en 30- jarige Treasuries, die bepaald
      worden door de markt, niet door de Centrale Bank.
      Als het rendement van Korte Treasuries stijgt in
      antwoord op de 'monetaire verkrapping', dan
      volgt een daling van het rendement van de Langere
      Treasuries (of een kleinere stijging), wat tot
      een afvlakking leidt van de Rendementscurve. Als
      die curve omkeert ('inverted'), dan volgt er
      altijd een recessie, enige tijd later. Dan is
      het feest voor de 30-jarige Treasury.

      DS

      Verwijderen
  10. In case you missed it, dear visitors:

    Value against US Dollar, past year.

    Euro: +16.6%
    UK Pound: +11.1%
    Chinese Yuan: +7.7%
    Japanese Yen: +5.4%
    Indian Rupee: +3.9%
    Russian Ruble: +0.3%
    Swiss Franc: +7%
    Canadian Dollar: +3.7%
    South Korean Won: +5.8%
    South African Rand: +10.8%

    And already another 3.5 % lower for the USD-index in 2018!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En tegelijkertijd de TLT op 117, het laagste punt sinds juni 2015.
      Waar liggen ongeveer uw eigen keerpunten, om toch te gaan twijfelen aan uw vasthoudende visie op dollar en langlopende Treasuries, mijnheer Schmull?

      Miel

      Verwijderen
    2. Ik begrijp de beweging van vanavond ook niet meer. Sterk stijgende Yields van de TLT-obligaties en tegelijkertijd een kelderende dollar. In euro's samen (alweer) een verlies van 2% op één avond op wat een van de veiligste beleggingen zou moeten zijn. Ik zit nu binnen ruim 13 maanden bijna op 30% verlies in euro's met deze (grote) beleggingscategorie in mijn pensioenpot.

      Verwijderen
    3. Good for Joe Lavorgna @Lavorgnanomics. Inflation scare way overblown. Today's CPI mostly gasoline. That has turned down. Y/Y CPI 2.1%; 1.8% core. Unless dollar starts falling again, no big inflation. Y/Y commodities flat.
      Natixis chief economist: There is no inflation

      https://www.cnbc.com/video/2018/02/06/natixis-chief-economist-there-is-no-inflation.html

      Verwijderen
    4. @MIEL @ROBV :

      De inflatie van Januari kwam vandaag hoger uit dan
      verwacht. Dat had zijn weerslag op de markt. Maar
      zo'n cijfer wordt altijd weer aangepast. De olieprijs
      is dit jaar bijvoorbeeld al 9% gedaald.

      https://www.cnbc.com/2018/02/14/us-consumer-price-index-jan-2018.html

      In de komende 5 jaar, zullen de Langere Treasuries,
      inclusief de TLT, een van de beste beleggingen
      blijken. De tegenwind van nu, is niets nieuws
      in de 35-jarige Bullmarkt. De markt kan nu eenmaal
      op korte termijn alle kanten op, maar het gaat om
      de lange termijn neergaande trend in rendementen
      van de 30-jarige. Bij de volgende recessie DALEN
      die rendementen met 1% tot 2% en de rendementen
      van de 2-jarige worden dan NEGATIEF, met een
      dienovereenkomstige waardestijging. Dus zo'n
      belegging is een wegleggertje, waar men niet
      elke dag naar kijkt.

      De Euro tegenover de Dollar is nog steeds in
      een neergaande trend sinds 2008, ondanks de
      stijging van de laatste 12 maanden. Dus men moet
      zich niet van de wijs laten brengen door
      tijdelijke tegenbewegingen. Als men daar
      niet tegen kan, dan moet men zich uitsluitend
      beperken tot Euro-beleggingen, zoals Nederlandse
      Staatsleningen. Want goed slapen is veel waard.

      DS

      Verwijderen
    5. Maar wat is dan uw visie op de vraag van RobV voor wat er gisteravond synchroon gebeurde:
      We krijgen nog meer rente in US en toch dumpen we dan de dollar tegelijkertijd massaal?
      Lijkt me een slecht signaal, in ieder geval voor de nabije toekomst?

      Miel

      Verwijderen
    6. de visie is lange termijn 30+ jaren ,dus als je lang genoeg leeft dan gaat u het mee maken .

      Verwijderen
    7. je kunt beter je geld in een aandeel stopen met dividend en na 20 jaar hebt je zowat je geld verdubbeld ,veel beter dan dat bullshit hier over 1 of 2% en dalende trend vanaf 2008!!!(dat is tien jaar geleden), dat zijn toch geen analyse of visie ,dat zijn tocht gewoon afwachten dat je een keer gelijk hebben .

      Verwijderen
    8. @MIEL:

      Hogere rente heeft tot nu toe de Dollarzwakte niet
      kunnen tegenhouden. Een reden zou kunnen zijn, dat
      de markt een hoger begrotingstekort en nog hogere
      staatsschuld aan ziet komen, vanwege de belasting-
      verlaging. Maar de groei zou kunnen meevallen,
      waardoor de belastinginkomsten hoger worden dan
      verwacht. Als dat zo is, dan is de paniek ongegrond.
      Alle inflatievrees is tijdelijk. De olieprijs is
      al 9% lager dit jaar.

      DS

      Verwijderen
    9. @ANONIEM:

      Meneer Anoniem, u heeft duidelijk geen kaas gegeten
      van lange termijn trends, die juist de markt
      bepalen. Men moet het grote plaatje in het oog
      houden, NIET de korte termijn grillen van de markt.

      Een dividend van een aandeel is niet gegarandeerd,
      want die kan worden verlaagd of opgeschort en
      bedrijven gaan regelmatig failliet. Een coupon van
      een staatslening is veel veiliger, want een staat
      gaat zelden failliet. Die kan belasting heffen,
      een bedrijf niet. Een 30-jarige Treasury koopt
      men alleen, als men verwacht, dat de coupon van
      de volgende 30-jarige lager wordt. Als dat gebeurt,
      dan heeft de bezitter van de huidige 30-jarige
      al winst. Men behoeft dus geen 30 jaar te wachten.

      In de laatste 10 jaar is GENERAL ELECTRIC, dat al
      125 jaar bestaat, met 60% gedaald en het dividend
      is in 2017 met 50% verlaagd. Daarom zijn ALLE
      aandelen riskant. TREASURIES zijn al 35 jaar in waarde
      gestegen, vanwege het gebrek aan 'veilige havens' in
      een gevaarlijke wereld met excessieve schuld.
      Twintig procent van de bedrijven zijn spoken
      ('zombies'), die elk moment kunnen omvallen.
      Zelfs SHELL moet LENEN om dat dividend te betalen.
      Maar als de olieprijs straks weer daalt, dan
      kan men fluiten naar dat dividend.

      DS

      Verwijderen
  11. Een interessant nieuwsfeitje voor nieuwe ontwikkelingen in de geld(transfer)markt: Western Union wil met de Ripple aan de gang !

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
  12. En ABNAMRO gaat al blockchainrekeningen gebruiken voor derdengeldrekeningen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Total chaos as dollar crashes in 2017 and 2018

    https://www.zerohedge.com/news/2018-02-14/total-chaos-stocks-surge-biggest-short-squeeze-year-dollar-crashes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bekende blogger Mish Shedlock beweert dat de Fed geen ervaring heeft met balansafbouw en meer verstrakking veroorzaakt dan ze zich realiseert. Hij is net als u van mening dat de economie op haar laatste benen loopt en dat de volgende grote rentebeweging neerwaarts gericht zal zijn : https://www.themaven.net/mishtalk/economics/plunge-in-interbank-lending-the-straw-that-broke-the-fed-s-back-dUv_2DOcyU6w3cYkRjD6Eg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Bedankt! Zeer lezenswaardig en heel nuttige charts.

      DS

      Verwijderen
  15. Geen deflatie-, geen puur inflatie- maar het begin van het echte (geld- en economie-) uithollingsscenario: STAGFLATIE

    https://www.zerohedge.com/news/2018-02-15/stagflation-strikes-industrial-production-sinks-inflation-surges

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Eén van de verklaringen die ik kon vinden voor de gelijktijdige stijging van US rente met vallende dollar:

    Heavy negative sentiment around the U.S. currency outweighed a rise in 10-year Treasury yields to their highest levels in four years. The greenback had briefly jumped on Wednesday after data showed U.S. inflation was stronger than expected in January, bolstering expectations that the Federal Reserve could increase interest rates as many as four times this year. But it quickly turned lower, eventually posting its worst daily performance in three weeks against a basket of major rivals. It added to those losses on Thursday, with the dollar index hitting a two-week low of 88.585.Further evidence of rising inflation came in a report on Thursday which showed U.S. producer prices accelerated in January, boosted by strong gains in the cost of gasoline and healthcare. But there was no significant move in the dollar on the news. Analysts see mounting worries over twin deficits in the United States, amid an unreliable government spending splurge and large corporate tax cuts, as a reason for further dollar weakness.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. President Donald Trump had eerder nog beloofd dat de federale begroting over tien jaar weer glad zou lopen. Maar op die belofte kwam zijn hoofd begrotingszaken, Mick Mulvaney, maandag terug. Er komt nog tien jaar bij, zodat pas in het jaar 2039 – Trump is dan 92 jaar oud, bij leven en welzijn – de belastinginkomsten weer toereikend zijn om de uitgaven te dekken

      Verwijderen
    2. Trump waarschuwt de landen die meer naar de VS exporteren dan vice versa. Zij krijgen te maken met nieuwe importheffingen. Volgens Trump verliest zijn land enorme hoeveelheden geld aan landen als China, Mexico en Japan en dat moet stoppen.

      Maar in de afgelopen dertien maanden heeft blijkbaar niemand Trump duidelijk kunnen maken dat verkleinen van het handelstekort alleen lukt als tegelijk het tekort op de begroting wordt aangepakt.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      De belastingverlaging zou inderdaad het Amerikaanse
      begrotingstekort kunnen vergroten naar 5% van het
      Bruto Nationaal Product. Zou de nieuwe uitgifte van
      Treasuries en de verlenging van oude Treasuries
      (ongeveer 27%) een probleem opleveren?

      Opvallend is, dat de wereld snakt naar 'veilig papier',
      wat tegenwoordig schaarser is geworden dan voor de
      crisis in 2008 (Yale University). Centrale Banken
      hebben met hun QE enorm veel 'veilig papier'
      opgezogen.

      Tegelijkertijd hebben vele ontwikkelde landen hun
      begrotingstekort flink verlaagd en Duitsland heeft
      zelfs een begrotingsoverschot. Daarom is er genoeg
      ruimte voor het eventueel hogere Amerikaanse
      begrotingstekort (wat ook kan meevallen), want
      er is juist een tekort aan 'veilig papier'. De crisis
      van 2008 werd juist veroorzaakt door de vindingrijk-
      heid van het bankwezen om hypotheekobligaties te
      slijten als 'veilig papier'. Die bleken zo onveilig
      als wat!

      DS

      Verwijderen
  17. Voor geïnteresseerden:

    In maart dit jaar leidt de film ‘Undercover in de Deense moskee’ in Denemarken tot veel ophef over de werkwijze van Deense moskeeën.

    https://vimeo.com/220109616

    Wat een verrijking voor ons land! Echt fantastisch!

    Joost

    BeantwoordenVerwijderen

  18. Zondagstrend: SPD valt terug naar 16% - nog maar één procent voorsprong op de AfD https://ejbron.wordpress.com/2018/02/16/zondagstrend-spd-valt-terug-naar-16-nog-maar-een-procent-voorsprong-op-de-afd/ … via @wordpressdotcom

    https://twitter.com/EJBron2/status/964569843759570945

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOOST:

      Het Nederlandse CDA kreeg in 2000 nog 28% van de stemmen,
      maar implodeerde naar 12% in 2017. Het Duitse CDU/CSU
      kreeg in 2002 nog 40% van de stemmen en is in 2017
      gedaald naar 33%. De instorting van het CDA was
      vroeger ondenkbaar. De instorting van het CDU/CSU
      is niet meer ondenkbaar. Raad eens, wie dan de
      tweede partij wordt. Dit worden bijzondere tijden!

      DS

      Verwijderen
  19. @ NA DE OLYMPISCHE SPELEN IN ZUID-KOREA:

    Eerst Noord-Korea en dan China? Wapengekletter komt
    dichterbij:

    Admiral warns US must prepare for possibility of war with China
    Harry Harris, the next US ambassador to Australia, says Beijing intends to control South China Sea

    https://www.theguardian.com/world/2018/feb/16/admiral-warns-us-must-prepare-for-possibility-of-war-with-china

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat is uw mening?

    As China Rises, Australia Asks Itself: Can It Rely on America?

    https://www.nytimes.com/2017/12/03/world/australia/australia-us-china-alliances.html

    Joost

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOOST:

      Er komt oorlog. De voorbereidingen zijn overduidelijk.
      Noord-Korea krijgt straks een blauw oog, net zoals
      haar bondgenoot en rakettenklant Iran. Tegelijkertijd
      gokt Poetin erop, dat NATO in de Baltische Staten
      niets voorstelt, dus die gaan ook voor de bijl. En
      daarna mag u weer wat ademhalen.

      Syrie is niets vergeleken met wat er staat te gebeuren,
      net zoals de vluchtelingenstroom, die pas is begonnen.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  21. Ok, if nobody will say it I will: This is insane.
    Just the increase alone is larger than Russia's entire annual military budget.

    "The budget deal would raise military spending by $80B through the rest of fiscal year and by $85B in fiscal year 2019"

    https://twitter.com/NorthmanTrader/status/961355004903817218

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. US-budget: 3 triljoen tekort in 2027. Daarbij moet 1 op de 7 dollars gespendeerd worden aan rentebetalingen, waarvoor dan ook nog eens uitgegaan wordt van een 10jarige rente die niet hoger zal zijn dan 3.5%...
      Hoezo veilig staatspapier?

      Verwijderen
  22. China is closing in fast on America and is projected to overtake it by 2030

    https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-02-08/a-new-era-for-china-s-central-bank?utm_content=view&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=twitter&utm_medium=social&cmpid%3D=socialflow-twitter-view

    China heeft wil de slaven van Noord-Korea nodig om dit doel te bereiken.

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  23. En ondertussen: Bitcoin in twee weken bijna verdubbeld

    Na in de voorgaande weken te zijn ingestort, laat de prijs van de bitcoin deze maand een krachtig herstel zien. Ten opzichte van het dieptepunt is deze vrijwel 90% geklommen tot ruim $11.000

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Peiling: AfD heeft de SPD ingehaald!

    https://twitter.com/EJBron2/status/965646009547350016

    Nu die grenzen dicht... Graag

    BeantwoordenVerwijderen
  25. https://www.iexprofs.nl/Column/275509/Alternatieve-beleggingen/Euro-wint-terecht-goud-de-dollar-verliest-terrein.aspx?_ga=2.43555493.1615769209.1519128431-1349879382.1519128430

    Geachte Heer Schmull,

    Acht U dit een juiste visie op de Eur/Dollar voor de termijn van bijv. 1 jaar en niet voor de hele lange termijn?
    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Dit is een geschiedenisles. De EURO is al een jaar
      bezig om te stijgen. Maar nu is bijna iedereen al
      positief op de EURO. Meehuilen met de wolven heeft
      geen zin meer, want de kans, dat de stijging van de
      Euro voorbij is, wordt steeds groter. Er is nog
      steeds geen sprake van een definitieve uitbraak
      van de EURO boven de neergaande trend sinds 2008.
      De EURO staat nog steeds lager dan in 2014, 2011
      en 2009. Dus het is nog te vroeg om te stellen,
      dat de EURO over een jaar hoger staat. Het technische
      plaatje vertelt ons, dat men voorzichtig moet zijn:

      http://www.macrotrends.net/2548/euro-dollar-exchange-rate-historical-chart

      https://www.fxstreet.com/currencies/eurusd

      DS

      Verwijderen
    2. @DS
      Mijnheer Schmull, ik zie wel een soort technische beschouwing voor de korte termijn, maar geen enkele inhoudelijke reactie van u op dit artikel dat toch tal van stevige fundamentele redenen aandraagt voor een dalende dollar versus een stijgende euro, ook voor de langere termijn? Dat verwondert me. Bent u nu toch wat aan het twijfelen geslagen over uw eigen optimistische"fundamentals" t.a.v. de USA en pessimistische visie op Europa?

      Miel

      Verwijderen
    3. @MIEL:

      Het is een wonder, dat de EURO nog bestaat! Het
      is een 'valuta' zonder land en ook zonder te voldoen
      aan de fundamentele voorwaarden voor een valuta op
      langere termijn. Zelfs na de Eurocrisis van 2010-2012
      (die ik voorspeld had, tegen alle heftige reacties
      in). De ECB heeft zich volgeladen met het illiquide
      papier, dat de wereld vermijdt, ter waarde van 44%
      van het BNP van de Eurozone en stijgende. Daardoor
      kunnen technisch failliete lidstaten nu goedkoper
      lenen dan Amerika! Geloof niet in dit sprookje,
      want de eerste Eurocrisis was slechts een voorproefje.
      ALLE 150 monetaire unies van verschillende landen
      zijn uiteindelijk verdwenen. Lees STIGLITZ er
      maar op na: The EURO and its THREAT to the future
      of Europe:

      https://www.amazon.co.uk/Euro-its-Threat-Future-Europe/dp/0241258154

      DS

      Verwijderen
    4. Dat is een duidelijke visie en een 'fundamenteel' antwoord. Dank u.
      Miel

      Verwijderen
    5. https://www.volkskrant.nl/buitenland/spaanse-politicus-luis-de-guindos-wordt-vicevoorzitter-europese-centrale-bank~a4571368/

      Dus voorlopig zitten we met een Italiaanse voorzitter en een Spaanse vice-voorzitter van de ECB. What could possibly go wrong, voor Noord-Europa?!

      Mirjam

      Verwijderen
    6. Oud nieuws maar wel belangrijk voor de freebies hier.

      Grootste hedgefonds ter wereld short Europa

      https://www.goudverzekerd.nl/grootste-hedgefonds-wereld-short-europa/

      Erik

      Verwijderen
    7. Update 15 febr:Bridgewater verhoogt shortpositie Europa naar $22 miljard (van 13 miljard)
      https://www.goudverzekerd.nl/bridgewater-verhoogt-shortpositie-europa-naar-22-miljard/


      Heer Schmull, is het kopen van putopties op basis van de getoonde lijst , een optie?

      mvg//Harold

      Verwijderen
    8. @HAROLD:

      In de laatste 12 maanden was het verhaal in Wall Street,
      dat Europese bedrijven gekocht konden worden, omdat
      die goedkoper leken dan Amerikaanse bedrijven. Maar
      sinds het begin van 2018 is er tegenwind. Hedgefunds
      spelen daar al enige tijd op in. Om daaraan mee te doen,
      lijkt nooit raadzaam, want men loopt als 'leek'
      achter de feiten aan. PUTS zijn immers gokposities,
      die aflopen, wat er ook gebeurt. Die kunnen soms
      winstgevend zijn, als men vroegtijdig en contrair
      optreedt. Het is nu een beetje laat, want de PUT-
      handelaren zien u al aankomen en stellen een
      onaantrekkelijke prijs.

      DS

      Verwijderen
    9. Dank voor uw antwoord.

      Zo'n sterke verhoging naar 22 miljard wordt m.i. alleen gedaan als men zeer overtuigd is van een zware crisis.
      U meldde onlangs van complottheorieen te houden. Wat te denken van de haast waarmee de regering het raadgevend referendum wilt afschaffen. Zou dit niet juist gebeuren omdat er zware EU maatregelen aankomen ,misschien met oog op die zware crisis?

      mvg Harold

      Verwijderen
    10. @HAROLD:

      Tja, verkiezingen en vooral referenda, zijn zo lastig.
      Om de gewenste uitslag te krijgen, moeten die soms
      worden 'herhaald'. Vermoedelijk rusten de meesten
      op hun lauweren wat betreft de Italiaanse
      verkiezingen in Maart a.s. Maar men onderschat
      de stemming onder de kiezers als gevolg van de
      aanhoudende vluchtelingenstroom. De voornaamste
      reden voor BREXIT was immers 'open grenzen' en
      het gewone volk had er genoeg van. Europa zal
      op zijn grondvesten schudden, als men niet meer
      luistert naar de ongekozen Europese Commissie.
      De Italiaanse Staat steunde immers de recente
      redding van twee banken, tegen de regels van de
      Europese Commissie in, om paniek te voorkomen.
      Bovendien zouden nieuwe verkiezingen in Duitsland
      een ware aardverschuiving teweeg kunnen brengen.
      Allemaal vanwege die 'open grenzen'.

      DS

      Verwijderen
    11. @HAROLD:

      Um das Assoziierungsabkommen zwischen der EU und der Ukraine. Eine Mehrheit der Stimmbevölkerung lehnte dieses Abkommen über die wirtschaftliche und politische Zusammenarbeit ab – und zwar mit 61 Prozent. Dieses Abstimmungsresultat manövrierte Premierminister Mark Rutte in eine sehr lästige Situation, weil die Niederlande als einziges EU-Mitglied dieses Assoziierungsabkommen nicht ratifizieren konnte.

      «Mark Rutte will einen solchen Gesichtsverlust nie mehr erleben»

      https://www.srf.ch/news/international/referenden-in-den-niederlanden-mark-rutte-will-einen-solchen-gesichtsverlust-nie-mehr-erleben?ns_source=mobile&srg_sm_medium=tw

      DS

      Verwijderen
    12. @HAROLD:

      Het schijnt, dat DALIO van Bridgewater SHORT is
      gegaan op vele Europese bedrijven, die juist
      wereldwijd zakendoen. Het is waarschijnlijk
      een 'basket trade', die gehedged is met andere
      posities. Dus deze Big Short ziet er misschien
      anders uit dan men had vermoed. Hij is immers
      degene, die in Davos zei, dat men geen Cash moet
      hebben bij de volgende Melt-Up (net voordat
      de Volatility omhoog schoot).

      DS

      Verwijderen
    13. Geachte Heer Schmull,
      Wilt u het begrip "basket trade" nader uitleggen ? Ik heb er nog nooit van gehoord. Wellicht ook leerzaam voor andere volgers van dit blog.
      Met vriendelijke groet,
      Willem.

      Verwijderen
    14. @WILLEM:

      Een 'BASKET TRADE' is de gelijktijdige koop of verkoop
      van een mandje van minstens 15 aandelen door een
      institutionele belegger. Dat is nodig als men
      de weging in de portefeuille van verschillende
      sectoren niet teveel wenst te verstoren. Met name
      INDEX-beleggingsfondsen maken hier veel gebruik van.

      DS

      Verwijderen

  26. Aha, het schuiven is al begonnen. Dat ging snel.

    https://twitter.com/Mirjam152/status/967030091233550336

    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Is dit al bekend?

    https://twitter.com/EWdeVlieger/status/967058796051943424

    Mark

    BeantwoordenVerwijderen
  28. De credit crad truc!! Oppassen!

    https://twitter.com/OnlineMagazin/status/967359732863389696

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Merkel muss weg Demo Hamburg

    Hamburg steht auf! Montag 26.02.2018 19:00 Uhr auf dem Gänsemarkt

    https://twitter.com/MerkelmusswegHH/status/967472138889330688

    Ik ga meelopen!

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  30. In het fascineerde Macau: ( Eu gosto Macau!)

    De toekomst van China wordt - als het aan president Xi Jinping ligt - gekenmerkt door Chinees ondernemerschap en een grote technologische sprong voorwaarts. Maar diezelfde technologie zorgt ook voor verregaande controle-mogelijkheden van alle Chinese burgers door de Partij. En met name in Macau – samen met Hongkong het enige deel van China met zelfbestuur en een zekere mate van democratie - wordt deze groeiende controle met argusogen bekeken.

    https://www.vpro.nl/programmas/door-het-hart-van-china/kijk/afleveringen/door-het-hart-van-china-7.html


    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hello folks, it's Sunday, the winter brings us many fun and good mood. :-))

    https://twitter.com/OnlineMagazin/status/965183006813155328

    Dina

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Als je eenzaam bent, wees gerust, er is altijd iemand die aan je denkt .
    De belastingen bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen