Translate

dinsdag 9 januari 2018

PUINRUIMEN



PUINRUIMEN
Aan alle Blogbezoekers: de allerbeste wensen voor het Nieuwe Jaar in Goede Gezondheid!

Het lijkt wel alsof de gehele wereld om de haverklap een overwinning behaalt! Bijna om saai van te worden. Wie herinnert zich nog de laatste economische recessie? De Dow Jones beursindex nam 28.08% toe in 2017. De iShares Emerging Markets ETF (EEM) schoot 37.28% omhoog. De Pantera Bitcoin Fund steeg 1,900% (en liefst 25,004% sinds 2013!). De Goudprijs wist op te veren met een respectabele 11,3%. Zelfs de defensieve obligatiemarkt presteerde het best in 7 jaar (de TLT -- 20+jarige Treasuries-- plus 9.18% in 2017). Verder liet de grillige Euro zich in 2017 van zijn beste kant zien (plus 14.1% tegenover de USD). Misschien duurt deze economische opbloei nog jaren, als de Amerikaanse belastinghervorming haar weerslag krijgt op de bedrijvigheid. Straks zal men de laatste overgebleven pessimist met een lantaarntje moeten zoeken, net als de ontploffing nabij is!



Maar als de huidige extreme Melt-up eenmaal de geest geeft, dan wordt het puinruimen als nooit tevoren. Deze Melt-up had kunnen worden voorkomen, als de beleidsmakers hun monetair beleid van superstimulering, met superlage of negatieve rente en gigantische liquiditeitsinjecties, tijdig hadden aangepast en genormaliseerd, zodra de economie, na de Grote Financieele Crisis in 2008, weer was hersteld. Maar het ontbrak hen aan de nodige moed. Zij gaven er de voorkeur aan om een overduidelijke bubbel uit te zitten, totdat die barst. Want aan ‘overwaardering’ valt te twisten, nietwaar? Misschien valt er dan nog wat eer te behalen, zodra de muziek stopt, als zij het systeem mettertijd weer te hulp moeten schieten.

Als men zijn voorzichtigheid nu laat varen en zich, uit zucht naar snelle winst, toch aansluit bij de kudde om de schijnbaar eeuwige opwaartse trend in de prijzen van bepaalde activa niet te missen, dan zal men tot de ontdekking komen, dat zoiets niet zonder gevolgen zal blijven. ‘Makkelijk geld verdienen is ook makkelijk geld kwijtraken’. Euforie eindigt altijd plotseling en spectaculair, om welke reden dan ook. Er is nooit kans om de kudde tijdig te verlaten. Menigeen kan dan opeens voor de financieele afgrond staan. ‘Wat een mens zaait, zal hij ook oogsten’ (De Bijbel in Galaten 6:7-8). Dat betekent, dat een mens zich uiteindelijk altijd zal moeten verantwoorden voor zijn daden. Elke zeepbel barst immers.

Janet Yellen, binnenkort ex-hoofd van de Amerikaanse Federal Reserve, liet onlangs duidelijk blijken, dat aan de hoge waarderingen van activa geen hoge prioriteit wordt toegekend door de FED, omdat er misschien geen sprake zou zijn van overwaarderingen! De wereld geniet immers van een langdurige periode van lage rente en inflatie, terwijl de economische groei meevalt. Dus het is niet meer nodig om daarvan wakker te liggen.

Helaas kijken de meeste waarnemers niet verder dan hun neus lang is. In slaap gesust door gebeurtenissen in het recente verleden, trekken ze die door naar de naaste toekomst. We mogen, nu meer dan ooit, niet op onze lauweren rusten en lichtvaardig omspringen met de grote risico’s van tegenwoordig. Kijk eens naar de dalende rendementen van langere Treasuries. Die geven, historisch gezien, een betrouwbaarder beeld van de toekomstige gang van zaken in de economie dan aandelen. Volgens Treasuries, blijven inflatie en groei laag, ondanks alles. Tegelijkertijd stijgen de rendementen van kortere Treasuries door het nieuwe monetaire verkrappingsbeleid van rentestijgingen. Dit moet een rood licht zijn voor alle euforie in de markten, want dit duidt erop, dat een recessie eerder in zicht komt dan verwacht.

De meesten zijn heel slecht in het inschatten van onzekerheid en zijn in het algemeen geneigd tot optimisme.  Zelfs een geniale uitblinker zoals Sir Isaac Newton.

De excentrieke natuurkundige, wiskundige en levenslange vrijgezel, Sir Isaac Newton (1642 - 1726), grondlegger van de klassieke mechanica en de uitvinder van de zwaartekracht en een van de grootste wetenschappers aller tijden, verloor in 1720 ook zijn gezond verstand tijdens de manie van de Zuidzee-bubbel. Hij begon deze aandelen al te kopen in 1712, amper een jaar na de oprichting van de firma, en had 10,000 daarvan in bezit aan het begin van 1720, naast andere aandelen en staatsobligaties, ter waarde van £ 32,000 of $ 5.7 miljoen in het geld van vandaag. In Maart van dat jaar, was de koers 200 en hij verkocht 8,000 aandelen in April en Mei voor 350, waardoor hij een winst opstreek van £ 20,000, ongeveer $ 4 miljoen in het geld van vandaag. Maar de koers bleef in Juni maar stijgen naar 700 en hij kocht die aandelen in die maand weer terug voor £ 26,000, op tweemaal zijn vorige verkoopprijs, plus nog eens een Call Optie op 750 voor £ 1,000. Opeens was de zorgvuldige spreiding van zijn vermogen verdwenen.


Even steeg de koers naar 1,000 in Juli, om daarna, in enkele weken, in te storten naar 200. Hij verloor daardoor £ 22,600, ruim $ 4 miljoen in het geld van vandaag. Zijn totale vermogen daalde met ruim 30% en hij schijnt verzucht te hebben, dat hij de irrationele waanzin van een mensenmassa niet kon berekenen. Als hij echter zijn belang sinds 1712 onaangetast had gelaten tot 1723, dan zou zijn totale rendement 116% zijn geweest, wat een respectabele 6,5% per jaar was , zonder het dividendrendement. Maar vele speculanten, van hoog tot laag, zaten op veel grotere blaren, inclusief de twee maitresses van de Britse Koning George I.

Pas 292 jaar later, in 2015, kon Groot-Brittannie de laatste £ 2,6 miljard schuld van de Zuidzee-maatschappij, die destijds de nationale schuld financierde, afbetalen! Want schuld verdwijnt immers nooit, behalve bij faillissement of (meestal) bij overlijden. De Zuidzee-maatschappij was op het hoogtepunt in 1720 liefst $ 4.300 miljard waard in het geld van vandaag. Maar de meest waardevolle maatschappij ter wereld ooit, was overigens de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) een eeuw eerder, in 1637, die toen $ 8.000 miljard waard was in het geld van vandaag. Ook de VOC moest uiteindelijk in 1799, na 197 jaar, de deuren sluiten. Niets is zeker en niets is eeuwig! De meest waardevolle firma van tegenwoordig is Apple met een marktkapitalisatie van ‘slechts’ $ 900 miljard (December, 2017).


Telkens als fantasie op hol slaat en wilde speculatie de overhand neemt, dan ontploft het financieele en politieke systeem. Het onorthodoxe monetaire beleid van de Centrale Banken met hun berucht bubbelbeleid van ‘kwantitatieve verruiming’ (QE) van tienduizenden miljarden, heeft het alledaagse geld kunstmatig gedevalueerd ten opzichte van activa, waardoor de bezitters daarvan, de top 10%, ‘rijker’ werden (‘wealth effect’) en de massa’s van gewone werknemers het nakijken hadden. Maar de relatief kleine groep van rijkere bezitters van steeds duurdere activa, verhogen hun consumptie-bestedingen echt niet veel. Dus de economische groei blijft veel zwakker dan verwacht. Bovendien houdt dit beleid vele ‘spook’-ondernemingen in leven, die anders zouden omvallen bij een normalere rente. Dat is ongezond.

De geldontwaarding ten opzichte van activa voor de ‘gewone man’ is net zo erg als het verlies van koopkracht bij goederen en diensten (Consumentenprijsindex - CPI) zou zijn geweest. Maar dat laatste is (nog) ver achtergebleven, o.a. vanwege de globalisering, de vergrijzing, de technologie en de overcapaciteit, welke allemaal deflatoire trends zijn. De jaloersheid, die het gevolg is van de grootste kunstmatige vermogensongelijkheid sinds 1929, is een ernstige bedreiging voor het huidige kapitalistische systeem: 8 superrijken bezitten, sinds de Grote Financieele Crisis in 2008, na ‘de Grote Zeepbel in Alles’, evenveel als  de helft van de armere 50% van de wereldbevolking (2016). In 2010, voor die Grote Zeepbel, waren het nog 388 superrijken:


Credit Suisse Global Wealth Report 2017:

Capgemini World Wealth Report 2017:


World’s wealthiest became $ 1 trillion richer in 2017:


Tegelijkertijd is het netto vermogen van het gemiddelde Amerikaanse gezin lager dan 28 jaar geleden en waarschijnlijk het laagst in de geschiedenis, als men dat aanpast aan de geldontwaarding. Ruim 30% van de gezinnen hebben een negatief vermogen, wat het ergst is in 55 jaar, ondanks het herstel van de huizen- en aandelenmarkt!


Om haar geloofwaardigheid te behouden, heeft de Amerikaanse Federal Reserve, sinds December, 2015, de korte rente (Federal Funds rate) echter wel al 5 keer verhoogd en verdere verhogingen in 2018, wellicht 3 of 4 maal, worden in het vooruitzicht gesteld. Een kleine vermindering van de opgekochte activa wordt ook gesuggereerd, wat de liquiditeitsverschaffing negatief zou beinvloeden. Laten we eens zien, hoe dat allemaal afloopt. Ook de Bank of England heeft in November, 2017, de eerste rentestijging achter de rug. De Europese Centrale Bank (ECB) liet de rente in October, 2017, nog ongemoeid op 0%, maar is wel van plan om het tempo van de opkoop van activa met de helft te verlagen. De Bank of Canada is eveneens bezig om de teugels aan te trekken, met 2 renteverhogingen in afgelopen Juli en September, wat de oververhitte huizenmarkt in Vancouver en Toronto zou kunnen treffen. Alleen de Bank of Japan (BOJ) heeft nog geen koerswijziging doorgevoerd, voornamelijk omdat inflatie en economische groei beneden de verwachtingen zijn gebleven.

Daarom is het best mogelijk, dat de top van monetaire stimulering van alle Centrale Banken tezamen pas wordt bereikt in 2019 en dat de extreme Melt-up wordt verlengd. Jeremy Grantham van GMO wijst op een potentieele versnelling van de Melt-up, voordat die ontploft (zie pagina’s 2 tot 4):


Sinds de Tweede Wereldoorlog, vonden er 12 cycli van rentestijgingen plaats, die bijna allemaal een recessie tot gevolg hadden. Er is dus zelden sprake van een zachte landing, vooral na zo’n gigantische, wereldwijde kredietexpansie, die we, sinds 2009, hebben meegemaakt. Bovendien heeft het rendement van de 2-jarige Treasury, bij een renteverkrappingsbeleid, de neiging uit te stijgen boven dat van de 10-jarige Treasury (een omgekeerde - inverted- rendementscurve), wat altijd, zonder uitzondering, tot een recessie heeft geleid. Dit proces wordt nog versneld, doordat het rendement van de 10-jarige Treasury juist is gedaald, wat de structurele deflatoire krachten van tegenwoordig aantoont. Ook al kan zo’n recessie nog jaren in het verschiet liggen, dan zal de markt voor langere Treasuries, die beschouwd wordt als ‘veilige haven’ bij uitstek, worden opgewaardeerd.

Ondanks alle voorspellingen van het tegendeel, bleven inflatie en economische groei in 2017 achter bij de verwachtingen. Het rendement van de 10-jarige en de 30-jarige Treasury is in de afgelopen 12 maanden weer gedaald, wat de waardering dus verhoogde. De waardering van de 30-jarige Treasury is in de laatste 36 jaar, met onderbrekingen, gestegen met 500% en de, steeds doorrollende, Nul-coupon daarvan (STRIPS), die niet kan worden afgelost voor de afloopdatum, zoals bij de meeste obligaties, steeg gemiddeld 18% per jaar, wat over die periode leidde tot een waardestijging van 7 maal die van de S&P 500 aandelenindex!

De reden, dat de meesten deze boot hebben gemist, is dat men zich blind staart op het ‘lage’ rendement van een lange Treasury. Dat is echter niet relevant en kan niet worden vergeleken met het onzekere dividendrendement van een aandeel. Men koopt een obligatie juist omdat men een lager rendement verwacht op nieuwe obligaties, die de waardering van de uitstaande obligaties omhoog stuwt. Sinds 2009, beleeft de wereldeconomie de zwakste economische groeicyclus in ruim 70 jaar, o.a. vanwege excessieve schuld, vergrijzing en wereldwijde overcapaciteit. Die trends zetten zich voort.

Daarom is deze 36-jarige opgaande markt in Treasuries en kwaliteitsobligaties, met onderbrekingen, nog volledig in tact. Zij vormen nog steeds de beste bescherming tegen riskante activa, zoals aandelen, die geen afloopdatum kennen, failliet kunnen gaan en momenteel, volgens alle historische maatstaven, ernstig zijn overgewaardeerd, vanwege voornamelijk ‘financieele engineering’, zoals inkoop van eigen aandelen en overnames & fusies, naast een aardige winststijging. Bij de volgende recessie, die, tegen de algemene verwachting in, waarschijnlijk het ernstigst wordt sinds de Grote Depressie van de jaren ‘30, zullen de rendementen van Treasuries en kwaliteitsobligaties weer nieuwe dieptepunten bereiken, met dienovereenkomstige hogere waarderingen.

Men moet er wel rekening mee houden, dat de economische groei in Amerika in de komende paar jaar tijdelijk wat hoger zou kunnen uitvallen, vanwege de nieuwe belastinghervorming, die met name de Amerikaanse bedrijfsbelasting meer in overeenstemming brengt met de internationale realiteit. Bovendien zullen Trump’s voorgestelde plannen voor infrastructuur en hogere militaire uitgaven hun nodige effect kunnen sorteren. De Amerikaanse militaire uitgaven, als percentage van de economie,  zijn in de laatste 7 jaar gedaald van 5.5% tot 3.8%, terwijl de ene brandhaard na de andere de vrede in gevaar dreigt te brengen. De defensie-uitgaven van de meeste landen in de NATO, echter, zijn vaak niet meer dan 1.0 tot 1.5% van het Bruto Nationaal Product, ver beneden het vereiste minimum van 2%. De internationale druk om hierin verandering te brengen wordt steeds groter.

De Amerikaanse winsten, die tot nu toe buiten Amerika werden gehouden om de hogere bedrijfsbelasting te ontwijken, zullen nu gedeeltelijk kunnen worden gerepatrieerd. Meer dan 80% van de $ 2.600 miljard is reeds in Dollars belegd, maar de eventuele inwisseling van $ 400 miljard zou de Dollar een steuntje in de rug kunnen geven. Na een dergelijke inwisseling in 2004, kwam $ 312 miljard terug en stuwde de Dollar in 2005 met 13% omhoog.

Ondanks al het gekwetter, dat de Dollar op het punt zou staan om onttroond te worden door de Chinese Yuan of de Euro, vinden 88% van alle valutatransacties nog steeds plaats in Dollars. China heeft immers valuta-controles, een koppeling met de Dollar, beperkte democratie en geen rechtsstaat. De Eurozone is, zelfs na bijna 20 jaar, nog steeds niet ‘af’ en stelt militair weinig voor. Verder is de totale schuld in Dollars nu hoger dan alle schuld, die luidt in binnenlandse valuta’s. Naarmate de rente stijgt, wordt Dollarschuld nu duurder om te bedienen en het is dan ook te verwachten, dat buitenlandse beleggers in, met name Opkomende Markten, die bui zien aankomen en die riskante markten weer massaal verkopen en terugkeren naar de Dollar als ‘veilige haven’

Misschien wordt het presidentschap van Donald J. Trump een groter succes dan ooit. Dan is de nachtmerrie van alle Trump-haters compleet. Men kan het onderwerp Trump tegenwoordig niet meer omzeilen, want dat was, met Brexit, een aardverschuiving zonder weerga. De wereldeconomie is, na het eerste jaar van zijn ambtstermijn, veel beter en de werkeloosheid veel lager dan ooit verwacht, terwijl de beurskoersen alle records breken. Toegegeven, na 10 jaar van een monetair super-stimuleringsbeleid, zijn de balansen van Centrale Banken nog nooit zo groot geweest, zijn de rentetarieven nog nooit zo laag geweest en is de wereldschuld, als percentage van de economie, nog nooit zo torenhoog geweest. Geen wonder, dat er een kunstmatige zeepbel is ontstaan in alles!

Maar waarom zou Trump niet de eer opeisen voor deze wonderbaarlijke gang van zaken, wat door de meesten niet werd voorzien? Tallozen, waaronder de miljardair George Soros en Nobelprijswinnaar Paul Krugman, speculeerden erop, dat de markten zouden instorten en verloren miljarden! Trump’s tegenstanders zaten immers te wachten op zijn onvermijdelijke en onmiddellijke ondergang. De kans op zijn herverkiezing in 2020 wordt steeds waarschijnlijker, zolang zijn gezondheid het niet begeeft. Hij rookt en drinkt niet, maar is wel dol op hamburgers en biefstuk. Golf is zijn enige manier van ontspanning. Maar voorlopig is er geen Democratische rivaal in zicht. Oprah Winfrey? Alstublieft! Niet weer een onervaren beroemdheid. Bovendien stemde ze vroeger meermalen Republikeins. Hoe dan ook, die verkiezingen vinden pas over 3 lange jaren plaats.

Trump gedraagt zich niet zoals een President betaamt. Hij stelt de zaken vaak mooier voor dan ze zijn (wat trouwens een typische Amerikaanse karaktertrek is). Hij zegt waar het op staat en draait er niet omheen, zelfs als je slechte adem hebt. Hij is niet ‘politiek correct’. Hij drukt zich vaak ongelukkig uit. Dit maakt de conventionele elite van pers en politici razend. Is hij een fascist, racist en antisemiet? Absoluut niet. Dat zijn tegenwoordig loze kreten van radeloze tegenstanders. Hij stond in New York juist bekend als iemand links van het midden, die vele Democraten ondersteunde, omdat hij als zakenman natuurlijk alle politieke stromingen te vriend moest houden.

Hij is immers nog nooit eerder een gekozen politicus geweest, maar een beroemdheid, wiens naam op talloze wolkenkrabbers prijkt. Hij heeft tijdens zijn gehele loopbaan nooit een baas boven zich gehad, behalve zijn strikte en gierige vader, die ook zijn geldschieter was, toen hij voor zichzelf in vastgoed begon. Voordat ex-acteur Ronald Reagan tussen 1981 en 1989 President werd (op 69 jaar), had hij er in ieder geval al 8 jaar op zitten als Gouverneur van Californie en was zelfs enige tijd leider van een vakbond, de Screen Actors Guild. Helaas werd Reagan op latere leeftijd, volgens zijn zoon, zieker en dementer. Oproepen om Reagan destijds af te zetten, waren destijds ook niet van de lucht, maar zijn populariteit bleek erg groot.

Trump heeft in zijn leven dus nog veel geluk gehad en werd door menigeen constant schromelijk onderschat. Om zich te kunnen handhaven in de keiharde Amerikaanse vastgoedwereld, gedurende vele decennia, vereist men nu eenmaal bepaalde straatvechters-kwaliteiten om ongure personen op afstand te houden. Hij versloeg onverwacht 16 bekende en ervaren politieke kopstukken in de Republikeinse voorverkiezingen. Het lachen is inmiddels verstomd en omgeslagen in verslagenheid en paniek. De aanhangers van een multi-culturele maatschappij met open grenzen, zoals die door de Bilderberg-elite is opgebouwd sinds de Tweede Wereldoorlog, vragen zich af, wat hier aan de hand is. Men zou eens stil moeten staan bij de diepere oorzaken van het populisme. Misschien is dit juist het begin van een totaal andere wereld dan die van de Merkels en de Obamas en van de globalisering in het algemeen.

Trump, die bijna iedereen van de gevestigde orde tegen zich had, won uiteindelijk, bij de nationale verkiezingen in 2016, dankzij zijn fervente aanhang, 304 tegen 227 in het kiescollege (niet 306 tegen 232), omdat 7 kiesmannen (2 van Trump en 5 van Clinton) hun eigen koers besloten te varen. Tegelijkertijd boekten de Republikeinen, als gevolg van Trump’s kruiwagen, de grootste overwinning sinds 1928, met de meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden (wat bij de tussentijdse verkiezingen in November, 2018, weer zou kunnen veranderen), met tweederde meerderheid van de wetgevende macht op staatsniveau en tweederde meerderheid van de gouverneurs van alle 50 Staten. Bovendien kan Trump zijn stempel zetten op het Hooggerechtshof en de Federal Reserve, wat het Amerikaanse juridische en monetaire beleid nog zeer lange tijd kan bepalen.

Kortom, een spectaculaire ontwikkeling, die grenst aan het onmogelijke. Al het gedroom van sommigen, dat Trump zal worden aangeklaagd en afgezet als President, lijkt daarom pure tijdsverspilling. Ook het recente, onbetrouwbare, boek van Michael Wolff (‘Fire and Fury’) over het Witte Huis, zal de publieke opinie nauwelijks beinvloeden, omdat Trump’s aanhang dat negeert en de Trump-haters dat zien als een bevestiging van hun oordeel. Laten we het maar niet hebben over de reputatie van de huidige, reguliere journalistiek! Boeken- en krantenlezers zijn overigens een uitstervend ras. Iedereen loopt tegenwoordig als een zombie rond en is urenlang per dag gekluisterd aan de smartphone (66% daarvan, vanwege sociale media).

De doorgewinterde politicus Hillary Clinton, wiens verkiezingscampagne ($ 1.4 miljard) 50% meer kostte dan die van Trump (die $ 66 miljoen van zijn $ 957 miljoen kostende campagne uit eigen zak betaalde), werd bijna unaniem gedoodverfd als de onvermijdelijke winnares. Zij had nooit een verliezers-speech voorbereid en kwam dan ook op die bewuste verkiezingsnacht niet opdagen, maar gaf haar nederlaag tegenover Trump zelf wel telefonisch toe. Haar schijnbare meerderheid van het aantal stemmen (2.1%) kon niet zorgen voor haar overwinning in dit indirecte kiessysteem. Zoiets onbevredigends doet zich zelden voor, maar was wel de vijfde keer in 45 verkiezingen voor het Presidentschap. In een zure pruim bijten is geen pretje.

MEDEDELING: Er zijn nu 5 soorten van lidmaatschap. Welk lidmaatschap past bij u? Leden kunnen profiteren van lunches en/of borrels (weer 2 of 3 maal in 2018; de volgende vindt op Vrijdag, 9 Maart a.s. plaats), persoonlijke beleggingsadviezen en extra, mogelijk winstgevende, informatie via o.a. een reeks van regelmatige PAMFLETTEN en belangrijke artikelen. Van harte welkom bij de club! Velen onder u zijn al 10 jaar of langer trouwe volgers. Zie hiernaast voor nadere gegevens.
DIEDERIK SCHMULL     9 Januari, 2018                  Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

99 opmerkingen:

  1. Als de TLT inderdaad richting $ 110 kan en de euro/dollar richting
    130 hoe hoog moet de TLT dan wel niet stijgen om je verlies goed te maken? China neemt afscheid van de treasuries, hoe dan ook dit gaat niet meewerken de komende tijd. Lijkt uitstappen in euro's en later weer in TLT na de consolidatie niet beter?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens. In 2017 werden we als LT treasury-beleggers al zeer fors door de hond gebeten (een relatief enorm snel jaarverlies van de dollarwaarde dat in meer dan tien jaar niet voorkwam). Vandaag worden we door de hond en de kat tegelijk gebeten: de LT-treasuries die in waarde dalen (vandaag weer een relatief forse tik) én een dollardaling van, vandaag dus tegelijkertijd !! Als de treasurymarkt zo'n belangrijke signaleerder is van "het grote geld" dan ziet dit er helemaal niet best uit. Het grote geld ziet verder mogelijk nu ook nog alom eerder inflatoire signalen dan deflatoire. Zie bijv. de aanhoudende stijgingen in grondstoffen, opnieuw aantrekkende lonen etc.

      Miel

      Verwijderen
    2. The biggest news today comes from China, which has announced it will “slow or halt" US Treasury purchases.

      This is the so-called NUCLEAR option: the threat by China to stop buying US debt. And it’s an absolute game-changer.

      Yields on the 10-Year Treasury spiked to 2.6 on the news as big investors dumped Treasuries.

      This could very well be what bursts the EVERYTHING Bubble.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM @MIEL:

      De sleutel van duurzaam succes in beleggen en
      zaken doen, is het oog gericht houden op de
      lange termijn. Als men dat niet kan of wil,
      dan moet men er niet aan beginnen.

      De vooruitzichten voor Treasuries en de Dollar
      blijven uitstekend. Men moet tegenbewegingen
      op de koop toe nemen en zien als een koop-
      gelegenheid voor de langere termijn.

      CHINA's uitspraak is een politieke zet en totale
      BLUF. China heeft slechts 5% van alle Treasuries
      in bezit! Verkopen doen ze heus niet, want dan
      snijden ze zich in de vingers, maar mochten zij
      die toch op de markt gooien, dan weet de FED daar
      wel raad mee. Door de nieuwe bankregels, moet het
      bankwezen het belang in Treasuries verhogen.

      Goeroes, zoals Gross en Gundlach, timmeren aan de weg
      met hun mening, dat de rente en de rendementen,
      na 36 jaar nu echt gaan stijgen. Zij hebben dat
      jaren geleden ook beweerd en mnoesten toen hun
      mening veranderen.

      Elk jaar horen we hetzelfde liedje: rente en inflatie
      gaan nu echt stijgen. Nee, zoiets is steeds tijdelijk,
      want de strukturele trend is naar beneden gericht.

      Moet men dan 'traden'? 80% van de traders verliezen
      geld. Nee, gewoon blijven zitten, desnoods enkele
      jaren, want het komt wel goed. Als men dat niet kan,
      dan moet men wegwezen. Dan is beleggen niet voor u.

      Wie koopt nu de Euro, na zo'n stijging in '17?
      Misschien komt er wel een Eurocrisis in 2018,
      als Italie eruit stapt. Kwestie van tijd. En
      DAN heb je de poppetjes aan het dansen!

      DS

      Verwijderen
    4. @ANONIEM @MIEL:

      MORGAN STANLEY is het NIET eens met Bill GROSS
      om 'short' te gaan op TREASURIES:

      https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-11/morgan-stanley-counters-bill-gross-over-bond-bear-market-call

      Bill Gross probeert gewoon om wat geld aan te trekken
      voor zijn nieuwe werkgever (Janus Henderson), want
      die verandering van Pimco is nog niet erg succesvol
      geweest.

      DS

      Verwijderen
    5. @ANONIEM @MIEL:

      Ook Goeroe GUNDLACH lijkt veel te vroeg om het
      einde van de 36-jarige Bullmarkt in TREASURIES
      aan te kondigen:

      the real key is not the 10-year, but the 30-year, and more specifically the shape of the yield curve. Long end yields have been impervious to repeated Federal Reserve rate hikes.

      https://www.bloomberg.com/gadfly/articles/2018-01-10/gundlach-may-be-right-his-timing-s-another-matter

      Dit is trouwens een JAARLIJKS ritueel, want iedereen
      wil de held uithangen, dat men het 'goed' gezien
      heeft. En telkens weer blijkt, dat men de strukturele
      positieve trends in Treasuries uit het oog verliest.

      Het best komt nog, ookal duurt het misschien nog
      jaren. De schildpad WINT het uiteindelijk van de haas!

      DS

      Verwijderen
    6. @ANONIEM @MIEL:

      BARRON's: die Bearmarkt in TREASURIES zal wel
      meevallen:

      Astute investors will recall this is hardly the first time Gross has declared the bond rally dead. He’s cautioned clients to concern themselves more with the return of their money, rather than on their money, for at least a decade—

      Every year since 2011, Wall Street has predicted rates will rise, according to David Rosenberg at Gluskin Sheff. Every year, a new spate of confident commentators and bold-name investors declare the death of the rally. And every year, they are disappointed.

      Pimco Chief Investment Officer Dan Ivascyn, for one, says it’s too early to call a bear market. He told Reuters that Treasuries appear more interesting now, especially on the shorter side of the yield curve.

      But even amid this week’s market turmoil, investors happily snapped up 10-year and 30-year Treasuries at auctions, pushing yields down. After years of depressed rates, investors are quick to jump when they see any yield uptick.

      http://www.barrons.com/amp/articles/this-bond-bear-market-doesnt-look-too-fierce-1515815447?__twitter_impression=true&utm_campaign=crowdfire&utm_content=crowdfire&utm_medium=social&utm_source=twitter#1467621-tw#1515883845237

      DS

      Verwijderen
  2. https://www.marketwatch.com/story/a-bloodbath-for-bonds-heres-the-tipping-point-to-look-out-for-2018-01-10

    BeantwoordenVerwijderen
  3. US-treasuries en China:
    Voldoende uitgifte van nieuwe US-staatsleningen is noodzakelijk gelet op het Amerikaanse begrotingstekort. De omvang van het tekort, en daardoor de uitgifte van leningen, zal naar verwachting op korte termijn alleen maar toenemen door de invoering van de belastingplannen van president Donald Trump. De totale Amerikaanse schuld bedraagt al meer dan 20.000 miljard dollar, ofwel 63.000 dollar per inwoner, waarvan circa zes procent in Chinese handen is.

    "De autoriteiten in China vragen zich daardoor af of de Amerikaanse staatsleningen nog wel waardevol zijn", merkte analist David Madden van CMC op.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. Troost je. In dit tempo wordt de lange termijn een zeer korte termijn als het gaat om de stijging van eur/dollar en val van dollarindex. Binnen 10 beursdagen zitten we dan op 130 resp 85. :(

      Verwijderen
  5. Tsja. De drie grootste US indices wisten gisteren wederom nieuwe all-time highs te zetten. Uiteindelijk sloot de S&P500 zeer sterk op een high van rond de 2767,56 punten (+0,70%). De technologiebeurs Nasdaq 100 sloot ook op een nieuwe high 6708,49 punten (+0,69%).

    Tot slot is de veelbesproken Dow Jones index nog maar net door de psychologische grens van 25.000 punten heen maar dit lijkt nog lang niet het einde te zijn. Gisteren sloot de Dow Jones wederom op een all-time high van 25574,73 punten (+0,81%).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die indicesstijgingen compenseren de forse dollarglijvlucht sinds eind 2016 in ieder geval wèl. Zojuist weer een nieuwe tweejarige top doorbroken voor EUR/USD en een soortgelijke low voor de dollarindex komt ook al in de buurt.

      Verwijderen
    2. NetDania 20.41u

      New 12 months Low: US Dollar Index

      US Dollar Index
      New 12 months Low: 90.995
      Previous 12 months Low: 91.011

      Verwijderen
    3. Warning:
      If you want to make money investing, you first need to understand the structure of the asset classes in our current financial system.
      Everyone likes to go bonkers over stocks, but the reality is that the stockmarket is in fact one of the smallest and least liquid markets on the planet. All told, US stocks are roughly $26 trillion in market cap.
      By way of contrast, the US debt markets (Treasuries, corporate, municipal, local, etc.) is well north of $60 trillion.
      And the currency markets (which cannot be accurately measured because everytrade involves a currency pair) trades over $5 trillion perday.
      Put simply, currencies are the “smartest” money, followed by bonds, and then finally stocks. So when a seismic change takes place, currencies and bonds pick up on it LONG before stocks do.
      With that in mind consider that the $USD is collapsing, having gone almost straight down for 12 months.
      Now consider that the US Treasury bond market, is falling in price, resulting in yields spiking above their 20-year downtrend.
      BOTH of these assets are forecasting the same thing:
      Inflation will force the $USD DOWN and bond yields UP.
      So we've got both the "smart" money and the SMARTEST money forecasting the same thing.

      GPC

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      De Centrale Banken van Zweden, Denemarken, Zwitserland,
      Japan en de Eurozone voeren allemaal een officieel
      beleid van Negatieve Rente. De FED nog niet.

      Maar bij de volgende financieele storm, zal ook de
      FED overstag gaan en volgt er Negatieve Rente in
      Amerika. Raad eens, wat Treasuries dan zullen doen.
      Het rendement op de 10-jarige Nederlandse staatslening
      was in 2016 nog even 0% en is sindsdien weer wat
      opgeveerd.

      https://www.bloomberg.com/quote/GNTH10YR:IND

      http://econbrowser.com/archives/2018/01/negative-interest-rates-3

      DS

      Verwijderen
  6. grieken betaald niet - europa uitelkaar
    brexit - amagadon
    yuan - giga devaluatie
    olie - naar 15 dollar
    beurs - halveren
    euro - gaan verdwijnen
    dollar en treas - ongelooflijk ondergewaarde ?(wordt gewoon gedumpt)
    bitcoin -giga bubbel(was one in your life time opportunity )
    enz enz .......
    is der wel een voorspelling die je doet wel uitgekomen wat we wat aan hebt ?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. "Voor een Europeaan behoorden amerikaanse staatsobligaties in 2017 tot de slechtst presterende beleggingen"

    "Hoop en starheid zijn de slechtste strategieën in het leven"

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. @WOUTER:

      ONZIN. Amerikaanse staatsobligaties hadden in
      2017 juist een goed jaar, vooral de 30-jarige.
      Alleen de Dollar daalde. Dus als men geen
      valuta-risico wil, dan moet men NOOIT
      buiten de Eurozone beleggen. Zo simpel is dat.

      DS

      Verwijderen
  8. Geachte heer Schmull,

    Met uw gedegen analyses over de financiële en economische bubbel die we nu meemaken ben ik het helemaal eens.
    Uw bewondering voor Trump deel ik echter niet.
    Eerst veegt u (terecht) de vloer aan met de huidige economische groei en stijgende beurzen
    Vervolgens gebruikt u diezelfde groei om uw bewondering voor Trump kracht bij te zetten.
    Ik kan dat niet rijmen.
    Ook u en ik hadden deze opleving niet verwacht.

    Ik ben het wel weer eens met uw opvatting dat de gevestigde orde zich eens achter de oren moet krabben over de oorzaken achter het populisme.
    Mijns inziens heeft dat alles te maken met neoliberalisme, globalisering en de regenteske houding van bestuurders.
    Maar rechtspopulisme is m.i. niet de juiste oplossing.

    Mvg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor mij was Bernie Sanders wel de juiste oplossing in de VS. Tegen hem zou Trump kansloos zijn geweest.

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Bernie Sanders voerde een enorm succesvolle
      verkiezingscampagne, in tegenstelling tot Clinton.

      10% van zijn aanhangers stemde op Trump en dat was
      beslissend in deze nauwe race.

      https://www.npr.org/2017/08/24/545812242/1-in-10-sanders-primary-voters-ended-up-supporting-trump-survey-finds

      Bernie Sanders en zijn vrouw worden momenteel door
      de F.B.I. ondervraagd over mogelijke bankfraude.

      Hij kocht ook een zomerhuis voor $ 600,000 nadat hij
      zijn steun had gegeven aan Hillary Clinton. Dat leek
      verdacht, maar er is geen enkele aanwijzing, dat zij
      hierbij betrokken was.

      https://nypost.com/2017/12/08/fraud-probe-into-bernies-wife-could-ruin-his-hopes-for-2020/

      http://jacksonville.com/reason/fact-check/2016-08-19/story/fact-check-did-bernie-sanders-accept-payment-endorsement-hillary

      DS

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Toen TRUMP won in het kiescollege op 8 November, 2016,
      want dat was nu eenmaal het systeem en niet het aantal
      stemmen, sprong ik een gat in de lucht. Eindelijk
      iemand, die NIET politiek correct was. Daar is moed
      voor nodig! Ik had altijd gedacht, dat velen hun
      voorkeur nooit aan de grote klok zouden hangen, want
      hij was zeer controversieel, en daarom geloofde ik
      al die opinie-peilingen niet. Wat mij boeide, was
      de massa opkomst bij zijn toespraken ( mensen wachtten
      vaak 6 uur om hem te zien!) en zijn volgelingen bij
      Sociale Media van tientallen miljoenen. Hillary
      Clinton was daar niets bij en niemand was trouwens
      geinteresseerd in wat zij zei. Zij had ook geen echte
      boodschap, anders dan: 'ik ben een vrouw, dus stem op
      mij. Je behoeft niet van mij te houden'.

      NASSIM TALEB en NIALL FERGUSON (getrouwd met Hirsi Ali)
      behoorden tot de kleine groep van intellectuelen, die
      Trump steunden:

      https://medium.com/incerto/the-intellectual-yet-idiot-13211e2d0577

      (een doordenkertje!)

      Ik ben nog steeds waanzinnig blij, dat Hillary Clinton
      van het politieke toneel lijkt te zijn verdwenen.

      Als er ooit opnieuw verkiezingen moeten worden
      gehouden in Duitsland, dan zal blijken, dat
      MERKEL bijna verleden tijd is. Zij heeft nog
      nooit zoveel tegenstand gehad. De rechts-radikale
      AfD kreeg 13.3% van de stemmen en werd 3rde partij.
      Zelfs zonder een inspirerende leider, is 20% en
      2de partij in zicht. Denk er maar eens over na,
      hoe dat toch komt (juist, immigratie -- het taboe
      van de politiek-correcte elite).

      'FRAU MERKEL: TRETEN SIE ZURUECK!':

      https://michael-mannheimer.net/2018/01/20/frau-merkel-bitte-treten-sie-zurueck-zweiter-offener-brief-von-generalmajor-a-d-gerd-schultze-rhonhof-an-angela-merkel/

      DS

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Wat de immigratie betreft: er komen straks nog
      MILJOENEN bij, want het Europese Parlement is bezig
      om iedereen toe te laten, die FAMILIE is van de
      toestroom van de afgelopen jaren. Dat betekent,
      dat men een drastische cultuurverandering in
      Europa moet accepteren:

      https://www.compact-online.de/verarscht-was-anstelle-des-familiennachzugs-droht-ist-viel-viel-schlimmer/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter+2018-01-17T15%3A28%3A41%2B01%3A00

      Raad eens, welke politieke partijen daar garen bij
      spinnen! NIET de partijen van de gevestigde orde.

      DS

      Verwijderen
  9. Wat wil je nog beter dan Trump? Hij wordt verguisd en belachelijk gemaakt door de linkse media. Ze kunnen niet alleen niet tegen hun verlies, maar proberen met allerlei vervelende machtsspelletjes hem het leven zuur te maken. Alleen al het feit dat hij "niet politiek correct" is, zou voor iedereen een pluspunt moeten zijn. Verder eindelijk een president die doet wat hij zegt. Ook dat is een echte uitzondering in het land van de politikers. En uiteindelijk ook iemand die probeert de islam-invasie te stoppen.
    Wat een president die uitgaat van de belangen van zijn volk in plaats van dat politieke correcte gewauwel van Rutte en consorten. Alleen al van alle gebroken beloften van Rutte en zijn trawanten kun je een heel boek schrijven. Trump durft te zeggen dat de Brusselse elite er niet zit voor de belangen van het Europese volk, maar alleen zelf zijn zakken zit te vullen en het volk opzadelen met alles wat niet goed voor ze is. Mensen als Trump en Orban de Poolse leiders zijn een verademing... Eindelijk een beetje nuchter denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Is iedereen al bekeerd? Of nog steeds niet?!?

    https://twitter.com/LisaHenegauwen/status/952463275991683072

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Uitvoerige goed (vooral cijfermatig) onderbouwde uiteenzetting van Jim Rickards over o.a. de val van de dollar en de komende jarenlange depressie:

    https://youtu.be/a19xc0yw7HE

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. De rest van de wereld begint de US in een ander perspectief te krijgen: een Empire in de eindfase, met een eigentijdse beperkte Nero die nog probeert met allerlei scepters te zwaaien. Everything is temporary...
      Ik hoop dat u een jaar geleden uw reddingsvesten al heeft gevonden. Degenen die vasthielden aan hun onwankelbare geloof in the good old (past of the) USA, wens ik sterkte.

      Wouter

      Verwijderen
    3. @WOUTER:

      the dollar remains the currency of first choice for international transactions. Despite its current market weakness, reports of the death of the dollar remain greatly exaggerated.

      A Google search for the phrase "death of the dollar" produces about 168 million results in less than half a second, including articles, YouTube videos and books all predicting the demise of the U.S. currency. The greenback seems to have few friends.

      https://www.bloomberg.com/gadfly/articles/2018-01-15/reports-of-the-dollar-s-death-are-greatly-exaggerated

      DS

      Verwijderen
  12. ik denk dat Europa wel eens een hele grote probleem krijgen met de snelheid van stijging van de euro ,als je een airbus besteld moet je in een paar weken tijd miljoenen meer neer moeten tellen dan de Amerikaanse Boeing ,je wordt gewoon zelf uit de mark weg gedrukt,ondanks wat de media beweerd dat hier in de continent zo geweldig gaat ....... , waar ik helemaal niets van merkten het lijk mij veel meer op pappen en nathouden

    BeantwoordenVerwijderen

  13. Het kan kennelijk nog erger. Zojuist in het FD gemeld:

    Stijgende euro 'nog steeds ondergewaardeerd'
    De euro is aan een indrukwekkende opmars bezig. Toch is de munt volgens ING 'nog steeds ondergewaardeerd'.
    Maandag won de euro 0,7% ten opzichte van de dollar, waardoor de munt de grens op $1,23 kwam. Sinds 2014 stond de euro niet zo hoog. Aan het begin van het jaar kostte de munt zo'n $1,20.
    Daarmee gaat de euro door met de stijging die de munt begin 2017 heeft ingezet. Destijds schommelde de Europese munt nog rond de $1,04. In de daaropvolgende maanden klom de euro in een erg hoog tempo naar de $1,20.
    Maar is de munt na deze steile klimtocht duur geworden? Nee, schrijft ING-analist Petr Krpata in een rapport waarin tal van belangrijke fundamentele en technische redenen voor trendbreuken en verdere stijging staan. Sterker nog:
    Als de markt zich later dit jaar voorbereidt op renteverhogingen door de ECB, ziet Krpata de munt de grens van $1,30 nog doorbreken. Daarmee nadert de euro de evenwichtsprijs van $1,33, die de economische denktank voor rijke landen Oeso hanteert als reële waardering.







    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Why is the EURO still gaining against the Dollar?

      https://www.zerohedge.com/news/2017-09-13/draghis-dilemma-why-euro-still-gaining-against-dollar

      DS

      Verwijderen
    2. @ROBV:

      Neuberger Berman (14 Januari, 2018):

      capital flows have already pushed EURUSD above the fair value implied by relative monetary policies and close to what is implied by purchasing power parity.

      euro-based investors may decide to stop paying the approximately 250 basis points of carry required to hedge their dollar exposures. Second, U.S. tax reform will likely incentivize repatriation of some of the non-dollar profits that U.S. companies have overseas. And third, the potentially deflationary effects of a stronger euro could, in themselves, prompt the ECB to pause policy normalization in pursuit of its inflation target.

      KLIK op Financial Professional en dan ACCEPT:

      https://www.nb.com/pages/public/en-us/insights/cio-weekly-perspectives-jan-14-2018.aspx

      DS

      Verwijderen
  14. Acht U de aanschaf van zilver en goud verstandig i.v.m. de dingen die komen gaan, grote depressie, crash of acht U 30Y-treasuries en Dollarbezit een betere bescherming?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      GOUD wordt misschien de grote verrrassing van 2018.
      ZILVER is voor traders. Lange TREASURIES en DOLLARS
      blijven de bescherming bij uitstek tegen de Grote
      Bearmarkt, die weliswaar is uitgesteld, maar toch
      echt komt, ookal is het in 2019 tot 2022. Nu zijn
      Treasuries en Dollars goedkoper geworden, dus
      aantrekkelijker voor de geduldige belegger.

      DS

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  15. Eindelijk! Nederland is ook verleden tijd;

    https://twitter.com/Karel79534498/status/953606682726273024

    Karel

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @YahooFinance
    Explainer: What is #bitcoin, what is blockchain?

    https://finance.yahoo.com/news/bitcoin-blockchain-explainer-131326358.html?utm_content=buffer3c495&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het IMF ziet het goed: 'Recessie kan voor de deur staan en munitie is beperkt'
    https://www.nu.nl/economie/5098913/recessie-kan-deur-staan-en-munitie-beperkt.html

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Versnelling van de omwenteling...?

    'Chinese overheid is enorm geïnteresseerd in blockchain'

    De digitale munt VeChain is in China uitgegroeid tot de vierde cryptomunt. Oprichter Sunny Lu merkt hoe de autoriteiten de munt tegengaan, maar de technologie erachter interessant vinden.

    https://fd.nl/beurs/1238039/chinese-overheid-is-enorm-geinteresseerd-in-blockchain

    BeantwoordenVerwijderen
  19. geachte heer Schmull,

    wanneer mogen wij uw eerste boek verwachten?

    MvG.

    Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PIETER:

      Terechte vraag! Het is al enige tijd 'in de maak'.
      Hopelijk verschijnt het nog dit jaar. Het moet wel
      een bestseller worden, hoor.

      DS

      Verwijderen
    2. ... en dan de royalties toch maar liever contrair in EUR en een mandje cryptocurrencies laten uitbetalen dan in USD, mijnheer Schmull ? ;)

      Wouter

      (Today new 3year-low in USD-index)

      Verwijderen
    3. @WOUTER:

      De EURO is nu peperduur en de Crypto's zijn dan
      niets meer waard, want geen financieele
      instelling zal die kunnen omwisselen in echt geld.
      Geen enkele Crypto Exchange heeft een band met
      enige bank. Er is geen Due Diligence mogelijk.

      De Dollar krijgt later wel weer de wind mee!

      (MERRILL LYNCH): Coming to America: Strong Capital
      Inflows --

      U.S. capital flows stand at an inflection point this year thanks to 1) the overhaul of the U.S. tax code and 2) the monetary tightening bias of the U.S. Federal Reserve. These dynamics suggest net inflows for the U.S. economy and capital markets in 2018, which in turn potentially lead to rising equity prices over the near-term. On a net basis, U.S. FDI inflows are expected to top outflows this year due in part to the lower tax regime in the United States, which has transformed the U.S. tax rate from one of the highest in the developed world to a rate more in line with its international peers. The lower corporate rate is expected to not only attract more capital from foreign multinationals but also incentivize some U.S. firms to come home or stay home, investing locally as opposed to abroad.

      Page 3:

      https://olui2.fs.ml.com/Publish/Content/application/pdf/GWMOL/ME-cio-weekly-letter.pdf

      DS

      Verwijderen
    4. Interessant, in diezelfde newsletter wordt ook een 3,5% yield voor 10y Treasuries gezien.

      For 2018, nominal GDP growth of around 5.0%
      would keep upward pressure on rates. From a longer-term
      perspective, though, a flat-flation regime means interest rates
      may also have a flat long-term trend. This prospect will focus
      interest rate prognosticators on cyclical factors such as the
      pace of real domestic GDP growth, changes in global growth
      and supply/demand imbalances caused by growing or shrinking
      deficits. Therefore, the range for 10-year Treasury yields since
      2012 of 1.4% to 3.0% might be a useful starting point for
      investors, with potential upside for yields to 3.5%.

      Verwijderen
  20. Good day folks! It remains to note that some animals are more intelligent than many people. Have a good and safe day!

    https://twitter.com/OnlineMagazin/status/955758744322920449

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Dollarindex 89.5. Nog maar een kleine 5 puntjes te gaan om ook de laatste technische gelovigen te laten weten dat dit toch (de ongewoon snelle startbaan van) de echte langere termijn collaps was?
    De meeste fundamentalisten waren er al eerder uit (figuurlijk en letterlijk)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      The dollar, already on a spiral lower, sank to a three-year low after Treasury Secretary Steven Mnuchin said a weaker dollar was good for U.S. trade.

      https://www.cnbc.com/2018/01/24/mnuchin-comment-surprises-financial-markets-turns-dollar-decline-into-one-way-bet.html

      DS

      Verwijderen
  22. En niet te vergeten de EUR/USD: zojuist de 1.24 aangetipt. De snelheid en diepte van deze glijbaan is onovertroffen in de laatste 10 jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. De boel slaat steeds verder uit het lood. Bezorgt Trump de EU een nieuwe crisis met zijn valuta-oorlog? Of past dit helemaal in het grotere plaatje. Graag uw mening.
    Groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Er zijn wel 20 redenen te bedenken, waarom een valuta
      omhoog of omlaag gaat. Daarom is het voorspellen van
      valuta's ondoenlijk. TRUMP vond de Dollar in Jan.'17
      inderdaad te sterk en wilde een devaluatie. Dat is
      inmiddels gebeurd, ondanks de rente-stijging in de
      Dollarsfeer. De werkelijke reden van die Dollar-
      devaluatie ligt waarschijnlijk aan de wereldeconomie,
      die veel sterker was dan verwacht en vele aandelen-
      markten stegen dan ook veel meer dan de Amerikaanse.
      Bovendien was er misschien wel een 'deal' (ik houd
      van conspiracy!), dat Amerika zou devalueren, waardoor
      China de Renminbi NIET behoefde te devalueren! De RMB
      is immers gekoppeld aan de Dollar!

      Natuurlijk is de hoge Euro pijnlijk voor de Eurozone,
      maar die kan nu wel een stootje hebben.

      DS

      Verwijderen
  24. Vanmiddag is ECB-persconferentie. De sterke Euro heeft een negatieve invloed op de inflatie-ontwikkeling.
    Een uitdaging voor de ECB
    De Euro/$ grafiek van Edward Loef 24 januari jl. geeft goed inzicht in de koersontwikkeling sinds 2008.
    https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/gouden-tijden-herleven/
    1) Gaat de koers door de sterke weerstand of
    2) Haalt de koers die weerstand nog gezien mogelijke ontwikkelingen vandaag?
    Spannend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. in 3 dagen tijd van onder de 1,20 naar 1,25 ..............normaal tijd doet ze een jaar over, waar gaat het heen 1,5 eind van het jaar ???

      Verwijderen
    2. We zitten al op 1.248 ! Ongelooflijk: 20% daling in slechts één jaar tijd (sinds de aanstelling van Trump). Ik heb dit helaas volkomen fout ingeschat in mijn pensioen-beleggingen, die vanaf volgend jaar "moeten" gaan uitbetalen. Dus inderdaad spannend! (maar dan wel in een zorgwekkende sfeer bij mij).

      Verwijderen
    3. AU!!!!! , pensioen geld dat kan je moeilijk uithuilen en opnieuw beginnen..........

      Verwijderen
    4. @ROBV:

      THE DOLLAR CAN TAKE CARE OF ITSELF:

      In the three years ending in 2016, the Bloomberg dollar index went up roughly 25 percent; since then, it's fallen back about half of the way. The earlier appreciation was driven mainly by the fact that the U.S. economy was recovering more strongly than most other advanced economies. The recent decline is due not to slower progress in the U.S. -- the economy continues to do well -- but to stronger growth elsewhere.

      The Fed will be watching to ensure that the dollar's fall, together with a tightening labor market, doesn't push inflation up faster than it would like. If it sees that happening, it will need to accelerate its plans for monetary tightening this year.

      https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-01-25/the-treasury-doesn-t-need-a-dollar-policy

      THE DOLLAR IS VERY OVERSOLD: LAST PHASE OF DECLINE

      https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-25/a-doomsayer-s-guide-to-the-dollar-and-why-it-could-keep-plunging

      DS

      Verwijderen
    5. Dank voor uw reactie en quote, mijnheer Schmull. Nu voor mijn situatie maar hopen dat er in de komende 22 maanden nog voldoende herstel in de dollar wil optreden.

      Verwijderen
  25. ...en goud kan deze afgang van de dollar vandaag kennelijk ook niet meer bijhouden als compensatie-instrument?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ anoniem
      Dat goud zou wel eens mee kunnen vallen. Het gaat nu om het alsmaar sneller groeiende verlies aan vertrouwen in de USD. Dat gaat straks door een of andere triggercrisis een echte val worden. Het slimme geld en centrale banken bereiden zich daar al een tijdje op voor door goud meer als reserve en dollars steeds minder aan te houden.

      Jim Rickards zit wat dat betreft al 1 1/2 jaar goed met zijn voorspellingen.
      Gisteren nog een toelichting daarop van hem:

      https://youtu.be/1YRHozGMn-8

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      43% OF THE WORLD'S MILLIONAIRES ARE IN THE U.S.:

      WEF IN DAVOS:

      26.5% of almost 3,000 participants this year come from the US, followed by the UK at barely 9%. The US is rich.

      https://qz.com/1189858/us-tops-the-list-of-davos-attendees-for-a-simple-reason/

      DS

      Verwijderen
  26. Nog een signaal voor het verdere verval van de USA. Ze zijn uit de top 10 van meest innoverende landen verdwenen:

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-22/south-korea-tops-global-innovation-ranking-again-as-u-s-falls

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Mijnheer Schmull, u heeft de visie van Bill White geretweet. Maar die ziet er kennelijk nogal desastreus uit m.n. voor US-treasuries?

    The US Federal Reserve is already reversing bond purchases - ignoring warnings by former Fed chair Ben Bernanke - and will ratchet up the pace to $US50 billion ($62.4 billion) a month this year. It will lead to a surge in supply of US Treasury bonds just as the Trump Administration's tax and spending blitz pushes the US budget deficit toward $US1 trillion, and China and Japan trim Treasury holdings.

    It has the makings of a perfect storm.

    At best, the implication is that yields on 10-year Treasuries - the world's benchmark price of money - will spike enough to send tremors through credit markets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      De FED is inderdaad bezig om, op heel bescheiden wijze,
      haar obligatie-portefeuille, die was opgebouwd als
      onderdeel van het stimuleringsprogramma (QE), in te
      krimpen. Dat is niet pijnloos. Dat is DEFLATOIR, dus
      heel positief voor Langere Treasuries zoals de 30-jarige.
      Kortere Treasuries krijgen hogere rendementen en
      zitten in de hoek, waar de klappen vallen. Dit leidt
      tot die steeds 'vlakkere' rendementscurve, welke
      de economische groei en inflatie verder zullen
      vertragen. Bankkrediet wordt schaarser en strenger,
      omdat banken minder geld gaan verdienen. Die
      lenen immers op korte termijn en zetten het uit op
      langere termijn, wat minder winstgevend wordt.

      Dus de vooruitzichten voor 20+ tot 30-jarige Treasuries
      zijn uitstekend, naarmate de FED'verkrapt' en ook
      de staatsschuld hoger wordt. Dat laatste leidt tot
      nog minder economische groei, lagere geldomloopsnelheid
      en nog lagere inflatie in de komende paar jaar.

      DS

      Verwijderen
    2. ...maar nu nog even niet:

      The long-term Treasury ETF (TLT) peaked in mid-2016 and is now significantly down, carving out a clear Head and Shoulders toppingpattern.

      Why are these bonds beginning to roll over?

      Because inflation is rising, and bond yields are rising to adjust to this reality.

      Phoenix Capital Research 30jan2018

      Verwijderen
  28. Moet men wel de staatsschuld blijven vertrouwen, terugbetaling, etc.
    Het lijkt erop, dat als pres. Trump, de kans krijgt de Fed te hervormen, een systeemreset een stuk dichterbij is en wat dan met 20-30Y Treasuries. het lijkt erop, dat men er geen vertrouwen in heeft, dat de langjarige Tr.uiteindelijk worden terug betaald, maar veeleer ook onder een afboeking gaat vallen.
    Het verleden biedt tot geen garantie, dat het straks op dezelfde wijze gaat?
    Graag uw comm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het is volkomen terecht, dat Trump en velen met hem,
      hun zorgen uitspreken over de hoogte van de staatsschuld.
      De Amerikaanse staatsschuld is inmiddels meer dan 100%
      van het BNP (van 30% in 1980 tot 105% nu), wat een
      rood licht is voor de economische groei. Maar in de
      WW II, in 1944, was het liefst 120%. Bovendien is dat
      in Japan 200% (verviervoudigd in 15 jaar) en dat land
      heeft superlage rente en inflatie, maar wel al 20 jaar van
      economische stagnatie.

      Maar de Lange Treasuries blijven het meest veilige
      papier ter wereld. Er is een tekort aan veilig papier,
      want de rest van de wereld, inclusief Europa, kent
      dat niet. Daarom is maar 1% van 's werelds reserves
      in de Chinese RMB en 20% in de Euro. Daar komt in de
      komende decennia geen verandering in.

      Een RESET komt pas tijdens de volgende economische
      depressie, als Amerika de rest van de wereld weer
      moet redden. In de crisis van 2008 (een voorproefje)
      was er een ernstig tekort aan Treasuries en Dollars.
      In de volgende crisis komt er zo'n stormloop, dat
      Treasury-rendementen NEGATIEF worden.

      Afboeking van staatsschuld? Ja, in een reeks van
      technisch failliete Europese landen, waar Duitsland
      straks NIET voor wil opdraaien. Van Amerika behoeft
      u niet wakker te liggen, hoor.

      DS

      DS

      Verwijderen
  29. Trump is slechts een tijdelijke clown en gaat zeker geen reset doorvoeren of de kredietwaardigheid van de US op het spel zetten.
    Zou de US zijn rentebetalingen opschorten dan valt namelijk alles om. Simpelweg ondenkbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBIN HOED:

      Deze 'tijdelijke clown' zou wel eens een van de meer
      succesvolle Presidenten kunnen worden ooit. Volgens
      de FED van Atlanta zal de economische groei in het
      eerste kwartaal van 2018 wel eens 4.2% kunnen worden
      en 5% is binnen handbereik volgens Arthur Laffer,
      terwijl de werkeloosheid in decennia nog nooit zo
      laag is geweest. De bedrijfsbelasting daalt van 37%
      naar 20% en er zijn duizenden reglementen geschrapt,
      dus de economische bonanza is misschien pas begonnen.
      Straks zorgt die economische groei er nog voor,
      dat de staatsschuld als percentage van de economie
      vanzelf weer daalt, net zoals tijdens de jaren '50 en
      '60. Hij mag dan excentriek zijn, maar hij was
      in ieder geval bereid om zijn miljardairsbestaan
      op te geven, omdat hij geloofde in Amerika, en hij
      deinsde er niet voor terug om zich belachelijk te
      laten maken door de elitaire en intellectuele
      klasse, met nadruk op klasse. Go TRUMP!

      DS

      Verwijderen
    2. Met andere woorden, alle zaken waar u al jaren voor waarschuwt zijn eigenlijk onterecht geweest nu Trump aan de macht is? De toekomst ziet er juist zonnig uit, er is financiële groei en de 'onhoudbare'schuld daalt zelfs als percentage BBP?
      Ben benieuwd naar uw volgende column, ik verwacht dan iets in de trant van "the Sky is the limit' ipv het zoveelste doemscenario.

      Verwijderen
    3. @ROBIN HOOD:

      Goed opgemerkt. Onder Trump ziet de toekomst er
      inderdaad iets zonniger uit, al was het alleen maar
      de perceptie daarvan. Maar nee, er is niets
      veranderd aan de structurele vertraging van
      de economische groei en inflatie van de laatste
      decennia, vanwege structurele overcapaciteit,
      vergrijzing en excessieve schuld als percentage
      van het BNP. Belastinghervorming, infrastruktuur-
      en defensie-uitgaven zullen in eerste instantie
      een impuls kunnen geven aan de economie, maar
      die zullen zichzelf niet kunnen betalen en de
      staatsschuld zal toch stijgen, waardoor de volgende
      stagnatie weer opdoemt. Maar men kan wel genieten
      van het zonnetje, zolang het schijnt.

      DS

      Verwijderen
  30. Martin Schulz:

    "Wat de vluchtelingen ons brengen, is waardevoller dan goud!"

    https://twitter.com/EJBron2/status/958295485252595713

    Die man is compleet gek geworden!

    Germany: Look at that! Martin Schulz 1988 as mayor of Würselen (NRW). "The supply possibilities are exhausted! No acceptance of asylum seekers!" In other words, he has stood up against asylum seekers. He was always only a babbler!

    https://twitter.com/OnlineMagazin/status/956492250716000257

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @UNKNOWN:

      Bij de volgende verkiezingen zal de SPD van Schulz
      instorten van 20% naar 10%, of misschien wel 6%, zoals
      de PvdA nu. Er is een strukturele crisis in sociaal-
      democratie in geheel Europa, al jarenlang.

      DS

      Verwijderen
  31. The Most Important Bond In the World Just Broke a 25Year Downtrend

    The single most important bond in the world is the US 10-YearTreasury bond.

    According to modern financial theory, this bond, with a duration that is meant to cover a full economic cycle, is generally considered the“risk free” rate of the return for the entire financial system.

    Corporate debt, mortgage rates, auto loans, even stock dividends are all perceived in terms of their value/risk relative to the yield on the10-Year US Treasury bond.

    With that in mind, the yield on this bond has just broken above the trendline that has guided it lower for the last 25years.

    Put another way, for the first time in over 25 years, the bondmarket is at real risk of moving into a bear-market.

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      Bijna iedereen is nu weer negatief op obligaties. Dit
      gebeurt bijna elk jaar. Er is steeds een schijnbare
      doorbraak in obligatie-rendementen naar boven. Maar
      zo simpel is dat niet. Nu is het meer dan ooit zaak
      om contrair te zijn en niet mee te zingen met de
      kudde, die weer te hard van stapel loopt.

      Kijk eens naar de LOG CHART van de 10-jarige Treasury-
      rendementen. Dan is een definitieve conclusie nog
      voorbarig (tweede chart). Weer een FALSE breakout?

      https://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/2018/01/20/treasury-snapshot-10-year-yield-at-2-64

      DS

      Verwijderen
    2. @WOUTER:

      ALBERT EDWARDS (Societe Generale): Amerikaanse
      10-Jr TREAS.-rendementen zullen uiteindelijk NEGATIEF
      worden:

      Edwards' deflationary "Ice Age" is still with us, and eventually US rates will tumble, ultimately turning negative. "Why do I think yields could go negative?" Edwards asks rhetorically? "Well I expect that the true extent of how close the US is to actual outright deflation, and hence how high real yields currently are, will soon be
      revealed. But before US 10y yields turn negative, expect them to visit 3% first."

      https://www.zerohedge.com/news/2018-02-01/albert-edwards-it-feels-similar-just-1987-crash

      DS

      Verwijderen
  32. Goud / 30 year bond ratio

    https://pbs.twimg.com/media/DU6RXZJVwAAhXLa.jpg:large

    Beste Heer Schmull,

    Ik kwam deze chart tegen zonder verdere uitleg. Graag uw visie op deze opwaartse trendlijn hervatting.

    Bedankt,

    John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHN:

      De 10-jarige stijging in GOUD tussen 2001 en 2011,
      volgde op een 20-jarige neergaande trend in de jaren
      '80 en '90. Er is nu een lineaire doorbraak naar
      boven (maar Logarithmisch en reeeel is die doorbraak
      twijfelachtig), maar het is zeer voorbarig om dit
      te beschouwen als een voortzetting van de opwaartse
      trend. GOUD kan het beter doen in 2018 dan verwacht,
      vanwege inflatoire verwachtingen, die de kop opsteken,
      maar die verwachtingen zijn tijdelijk. De markt
      ziet helemaal geen structurele inflatie: het verschil
      tussen TIPS - Treasury Inflation Protected Securities -
      en het 10-jarig Treasury rendement, wat Breakeven rate
      wordt genoemd, is al 5 jaar nagenoeg onveranderd. Dat
      betekent, dat de conclusie, dat obligaties in een
      strukturele Bearmarkt terecht komen, voorbarig is.
      Vergeet ook niet, dat een stijgende reeele rente
      plus een afvlakkende rendementscurve funest zijn
      voor Goud. Men moet dus tijdelijke tegenbewegingen
      niet verwarren met een 'nieuwe' trend, wat echter
      constant pleegt te gebeuren door hen, die niet
      verder kunnen kijken dan hun neus lang is.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw antwoord.

      Ik lees dat vaak de ratio tussen goud en de reële rente wordt aangegeven als de beste graadmeter voor de goud koers in usd. Zie hieronder een link naar de laatste data op maandniveau.

      Ik maak eruit op dat de stijging van goud in usd vanaf de bodem dec '15 mede gepaard ging met een daling van de reële rentes waardoor goud aantrekkelijker werd om aan te houden gezien de rentevergoedingen op obligaties dan laag uitkomen.

      Maar het lijkt er nu op dat sinds eind vorig jaar deze correlatie is losgeraakt.
      Begrijp ik het goed dat de rentes leidend zijn?
      Zo ja, is dan de mogelijkheid groot dat, gezien de correlatie, bij blijvende stijgende reële rentes de goudprijs waarschijnlijk zal corrigeren in USD?

      http://tinypic.com/view.php?pic=2rwu5ad&s=9

      Bedankt,

      John

      Verwijderen
    3. @JOHN:

      Stijgende reeele rentes zijn zonder meer doorslag-
      gevend voor de Goudprijs. Maar er zijn ook vele
      andere factoren, die een rol kunnen spelen: een
      Koreaanse crisis, een Eurocrisis of een crisis in
      Opkomende Markten. Want dan zouden zowel de
      Goudprijs als de Dollar tegelijk kunnen stijgen.
      Dus een permanent belang in Goud lijkt toch
      gerechtvaardigd als bescherming tegen het
      'ondenkbare'. Of hyperinflatie. Degenen in
      Venezuela, die tijdig hun bakens konden
      verzetten, ontkwamen aan 'het ondenkbare'.
      Maar als inflatie en groei relatief laag
      blijven, dan is er weinig vuurwerk te
      verwachten in de Goudprijs. Een terugval
      is dan eerder te verwachten.

      DS

      Verwijderen
  33. Ook wil ik u nog graag voorleggen of u met deze kwestie bekend bent. Het klinkt in eerste instantie ongeloofwaardig maar de stelling lijkt onderbouwd met feiten voor wat betreft die tot nu toe bekend zijn. Zou dit verder onderzocht worden en fraude aan het ligt komen, kan dit dan verre gevolgen hebben voor de positie van de USD?

    https://missingmoney.solari.com/

    Bedankt,

    John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHN:

      Een kern van waarheid zou mij niet verbazen, maar dit
      staat los van de toestand rond de Dollar. Er zijn
      zo'n $ 100,000 miljard in omloop, exclusief de
      waarde van derivaten (het tienvoudige) en onroerend
      goed. Dit is een wereldwijd fenomeen, maar
      het wordt alleen in Amerika enigszins belicht. Toch
      zit de wereld vol met dergelijke geheimen. Tijdens
      de operatie Desert Storm (Irak), verdwenen er opeens
      miljarden in cash. De verontwaardiging duurde slechts
      enkele weken.

      DS

      Verwijderen
  34. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. En zo werd ook vandaag de vloer weer verder aangestampt voor een verdere swing naar EUR/USD 1.30

    After its worst monthly performance since mid-2016, the dollar rose in Asian trading before falling back, with traders preparing for economic data due on Friday. The dollar has struggled this year as expected monetary-policy tightening in other parts of the world, along with stronger global economic growth, encouraged investors to put more of their money elsewhere, particularly the euro zone. The Fed left interest rates unchanged on Wednesday but said inflation is likely to accelerate this year, bolstering expectations rates will continue to rise under its incoming chairman, Jerome Powell. The dollar index fell 0.58 percent, while euro rose against the dollar by 0.75 percent to $1.2514, supported by a survey on Thursday that showed euro zone manufacturing was booming. The single currency reached a three-year high above $1.25 in January and ended the month up 3.54 percent amid expectations that the European Central Bank would begin normalizing monetary policy this year.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De groei van het BNP in de Eurozone is nu het hoogst
      in 10 jaar: 2.7%. Maar de groei van het BNP in Amerika is
      nu tussen 4.5 en 5.0%. De rente in Amerika is ook
      stukken hoger dan die in de Eurozone. Degenen, die
      de Euro achterna rennen, zijn gevaarlijk bezig.De EURO
      staat lager dan in 2014, lager dan in 2012 en 2010 en
      nog steeds veel lager dan in 2008:

      https://tradingeconomics.com/euro-area/currency

      DS

      Verwijderen
  36. The memo!
    WE GOT HIM!

    https://assets.documentcloud.org/documents/4365351/House-Republicans-FISA-memo.pdf

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Wat is uw gedachte over de lamge rente in de US nu? Is de neergaande lijn voor de lange rente doorbroken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Een definitieve doorbraak naar boven van het
      10-jarig Treasury rendement, dus een structurele
      'Bearmarkt' in obligaties, lijkt zeer
      onwaarschijnlijk. Een beweging naar 3% en zelfs 4%
      is op logarithmische schaal niet het einde van de
      wereld. Bovendien vertonen inflatoire verwachtingen
      (op basis van de z.g. Breakeven rate) geen enkel
      teken van een explosie in inflatie. Bill Gross van
      JanusHenderson heeft het over een 'milde' Bearmarkt:

      https://www.cnbc.com/2018/01/31/bonds-are-in-mild-bear-market-says-janus-hendersons-bill-gross.html

      DS

      Verwijderen
  38. Als de grootste beer opeens het zonnetje ziet schijnen zijn we blijkbaar echt toe aan een correctie..

    BeantwoordenVerwijderen
  39. We beleven eindelijk een gezonde correctie op de beurzen. De Dow zakt nu met bijna 5% tot onder de 25.000 en Trump begint hem al te knijpen:

    https://www.cnbc.com/2018/02/05/white-house-says-its-concerned-about-stock-market-drop.html

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Alles verkocht voor bitcoins, tijd om te cashen? 'Nee, 1 bitcoin is straks ton waard'

    https://www.rtlnieuws.nl/editienl/alles-verkocht-voor-bitcoins-tijd-om-te-cashen-nee-1-bitcoin-is-straks-ton-waard

    Ik herken mezelf erin: ruim 50.000 Euro verloren met de VIXX en daarna nog minstens 80.000 Euro met "daytraden."

    Wilemppie

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen