Translate

woensdag 3 mei 2017

WIE HAD DAT GEDACHT


WIE HAD DAT GEDACHT


De MSCI All-Country World Index, met de totale beurswaarde over de gehele wereld, heeft net een historisch record hoogte aangetikt. De S&P 500 is, in de vorige maand alleen al, met 7% omhoog. De CBOE implied volatility index (VIX), een angstbarometer, is tot dusver in 2017 met liefst 27% gekelderd. De VIX van de i-Shares iBoxx High Yield Corporate Bond ETF, een angstbarometer voor meer speculatieve bedrijven, staat het laagst in 2 jaar. De FTSE 100 van de Londense beurs, is, sinds Brexit, al 17% gestegen. Leven we dus in een wereld met nulrisico op kortere termijn?


De financieele markten trekken zich op kortere termijn weinig aan van mogelijke doemscenario’s, die voorlopig nog niet aan de orde lijken.  Naarmate de onzekere politieke wolken boven Europa wegtrekken en de rente niet veel stijgt of zelfs daalt, dan komen achtergebleven aandelenmarkten, zoals die van Europa en de Opkomende Markten, weer meer in trek. Met de laagste rente in 5000 jaar en een liquiditeitsverschaffing (QE) van de Centrale Banken, die nagenoeg nog steeds op volle toeren draait, moet het geld ergens naar toe.  Het proces van ‘normalisering’ van de rentetarieven wordt enkel met de mond beleden, maar geen enkele beleidsmaker wil het feest in activa voorlopig bederven. Beter ‘te laat’ dan te vroeg, is de redenering, omdat het wereldwijde deflatiespook nog steeds rondwaart. Bovendien hebben de Centrale Banken, met $ 13000 miljard aan opgekochte activa, voornamelijk obligaties, op hun balansen, er belang bij, dat een eventuele vermindering van monetaire stimulering gepaard gaat met een zo weinig mogelijke markt-schokken. Zou dat echt lukken?

Meestal gaat het pas echt mis, als men gelooft, dat er geen vuiltje aan de lucht is. Men verwacht, dat een nieuw tijdperk is aangebroken en dat de kans op verlies uiterst onwaarschijnlijk wordt geacht. De ene na de andere zwartgallige Goeroe valt van zijn voetstuk en waarschuwingen worden alom in de wind geslagen. Beleggings-veteraan Jeremy Grantham van GMO (huidig belegd vermogen: $ 80 miljard), wiens beleid vooral rekening houdt met de uiteindelijke tendens van ‘terugkeer naar het gemiddelde’ (mean reversion) voorspelde de top van de hausse in Japan in 1989, alsmede de top van de technologie-hausse in 2000, maar was in beide gevallen 3 jaar ‘te vroeg’. Bijna 75% van zijn beleggers wilden de boot echter niet ‘missen’ en zochten hun heil elders. In Maart, 2009, tijdens de Financieele Crisis, was zijn advies, tegen alle scepsis in, om aandelen grootscheeps in te slaan, omdat de waarderingen in 20 jaar nog nooit zo goedkoop waren geweest. In de laatste 12 maanden werd hij echter weer veel voorzichtiger en GMO werd prompt beloond met het vertrek van een derde van het belegd vermogen, omdat hij geen gelijke tred hield met ‘de markt’. Het zal de gemiddelde belegger niet gemakkelijk afgaan om de gebruikelijke kuddegeest te ontlopen!

De Opkomende Markten lijken dit keer beter voorbereid op een crisis dan die in 1997, toen het beheer van hun deviezenreserves zoveel te wensen overliet. Toch is hun schuld in buitenlandse valuta’s, voornamelijk Dollars, sinds 2009, met 50% gestegen, zonder noemenswaardige risicodekking. Stel je voor, dat de Dollar, om welke reden dan ook, nog populairder zou worden! De geestdrift over Grondstoffenprijzen is trouwens langzaam aan het wegebben, wat hun liquiditeit in het gedrang brengt. Corruptie teelt natuurlijk wierig (Shell: die verduivelde e-mails toch…):

https://www.globalwitness.org/en/press-releases/new-leaked-emails-put-shell-centre-billion-dollar-bribery-scheme-involving-some-most-powerful-officials-nigeria/

Ook de excessieve schuld van China kan niet langer in de doofpot worden gestopt. Als percentage van haar economie, is die nu hoger dan die van Zuid-Korea, net voor de crisis van 1997, en bijna op het niveau van die van Japan, voordat de bom barstte in 1989. Decennia van pijn en deflatie volgden. Om de draaimolen aan de gang te houden, is er steeds meer schuld nodig, wat natuurlijk niet is vol te houden. Zelfs in een land met zoveel staatsbemoeienis, lijkt een ‘zachte landing’ een ijdele hoop. De People’s Bank of China (PBOC) lijkt op een evenwichtskunstenaar zonder vangnet. China kampt immers met een overgewaardeerde valuta, kapitaalvlucht, een schaduwbanksysteem vol met riskante beleggingsproducten, die aan de basis liggen van de handel in duizenden miljarden Renminbi (RMB) van de banken onderling (interbank markt) , en een oceaan van oninbare vorderingen. Ondertussen is de rente over kortlopende krediettransacties zonder onderpand (unsecured overnight lending) opgelopen tot een 2-jarig hoogtepunt. Zou een systeemcrisis echt wel onder controle kunnen worden gehouden? Hoelang is een politiek systeem vol te houden, dat brood en spelen belooft zonder democratische inspraak, nu het een en ander spaak dreigt te lopen?

Overigens staan met name de internationale energie- en onroerend goed-maatschappijen op de tocht, als de kredietkosten onverhoopt niet meer ‘eeuwig’ laag zouden blijven. Bij Amerikaanse bedrijven alleen al, is de bedrijfsschuld met sprongen gestegen naar een historisch hoogtepunt van 150% van hun bedrijfswinst. Het is nu al zo, dat de winst van 10% van de bedrijven hun kredietkosten niet dekt (IMF). Meer dan ooit, zal er toch een manier moeten worden bedacht om de economische groei wat te verhogen. Dan pas is de oplossing van talloze kredietproblemen in zicht. Het zal niet meevallen en zal enkele jaren vergen, voordat het zover is, waarschijnlijk dankzij fiscale maatregelen (belastingverlagingen). Verder lijkt het ergste achter de rug, wat betreft de lage deelname aan het Amerikaanse arbeidsproces (labor participation rate): in de laatste 30 jaar is die deelname onder 65-plussers al verdubbeld (van 10 naar 20%). Verder lijkt de vrees voor automatisering ongegrond. Technologie heeft, historisch gezien, altijd de productiviteit verhoogd en heeft ook op den duur gezorgd voor een voortdurende uitbreiding van het aantal arbeidsplaatsen in allerlei sectoren.

Het financieele evenwicht wordt vaak verstoord, als zich iets voordoet uit onverwachte hoek, zoals financieele instellingen, die bankje spelen (schaduwbanken). Momenteel lijkt Home Capital Group (Toronto), een grote hypotheekverstrekker, ernstige liquiditeitsproblemen te ondervinden. Talloze financieele aardschokken worden veroorzaakt door het nemen van excessieve risico’s met geleend geld in de onroerend goed-sector. Zowel Canada als Australie hebben te maken met een gigantische bubbel in onroerend goed in de grote steden, terwijl de schulden van huishoudens ten opzichte van hun beschikbare inkomen al enige tijd het hoogst is van alle OECD-landen. Hypothecaire kredietverstrekkers lijden nu eenmaal aan chronisch geheugenverlies, zodra het onroerend goed betreft! Maar in Japan, die wellicht de voorloper is voor de rest van de wereld, hebben ze het geweten: de index van huizenprijzen in Tokyo staat sinds de top in 1989, dus 28 jaar later, nog steeds 60% lager.

Er is ook niets veranderd aan het vooruitzicht van aanhoudende deflatie en overcapaciteit, ondanks de tijdelijke, opgepompte activa-inflatie. De grondstoffenprijzen, met name ook de landbouwprijzen in het algemeen en graanprijzen in het bijzonder, zijn de laatste 9 jaar in een meedogenloze neergaande trend:

http://www.macrotrends.net/2534/wheat-prices-historical-chart-data

De volgende sector, die dit aan den lijve ondervindt, is die van de diensten (services). Overal is bijvoorbeeld de inkrimping van de detailhandel en die van financieele tussenpersonen in volle gang, naarmate de internet die rol nu massief overneemt. Ook de crisis in kantoorgebouwen staat pas in de kinderschoenen. Talloze bedrijven hebben reeds een eigen bureau voor hun werknemers afgeschaft!

Verder moeten het populisme, nationalisme en protectionisme binnen de perken worden gehouden door de kans op recessie op de lange baan te schuiven. De rijken, met hun activa, worden weliswaar steeds rijker, maar op den duur zal de Staat wel een manier vinden om daar een stokje voor te steken. Ondertussen blaft de driftig-tweetende President Trump harder dan hij bijt en raken de beurzen eraan gewend om hem niet te letterlijk te nemen. Hij gaat er prat op, dat hij onvoorspelbaar is. Hij laat iedereen in het ongewisse over zijn werkelijke bedoelingen, maar dat is nu eenmaal ‘de kunst van het zaken doen’:

http://uk.businessinsider.com/the-art-of-the-deal-donald-trump-leadership-2017-1/#this-includes-making-the-most-of-controversy-and-drama-6

Tegelijkertijd zingen de Europese populisten al een toontje lager, want niemand wil de schok van het einde van de EU en de Eurozone op zijn geweten hebben. Brexit is immers onverwacht in de schoot geworpen van een Premier, die er eigenlijk niet voor voelde. Het gooien van deze knuppel in het hoenderhoek brengt al genoeg economische onzekerheden met zich mee en de gemiddelde kiezer is geneigd om genoegen te nemen met de ‘veilige’ gevestigde orde, zolang wat extreme slogans van de protestpartijen worden overgenomen. De razende meute, die gebukt gaat onder een dalende koopkracht, wil gehoord worden, maar niet noodzakelijkerwijs een revolutie. Er valt bijna geen zinnig woord te zeggen over het verloop van het Brexit-drama, omdat niemand zich enige voorstelling kan maken van wat er op het spel staat. Groot-Brittannie was een hele belangrijke speler in de EU en haar vertrek kan veel meer ontketenen, dan men nu voor mogelijk houdt.

https://fullfact.org/europe/uk-eu-trade/

Was populisme slechts een boze droom en een wespensteek? Vrijhandel, open grenzen, globalisering en multiculturalisme zijn tegenwoordig toch niet meer weg te denken? Bovendien lijkt de wereldwijde verstedelijking (urbanisatie) een onomkeerbare zaak, wat het populisme niet in de kaart speelt (Trump en Le Pen kregen slechts 5% van de stemmen in respectievelijk New York en Parijs, maar 40% van Londen stemde wel op Leave EU). Of kraakt het systeem juist in zijn voegen, als een Emmanuel Macron President kan worden van Frankrijk zonder een partij en zonder enige volksvertegenwoordigers? Of is het hoofdzakelijk immigratie, waar de schoen wringt? En zo ja, is dat misschien tijdelijk en overkomelijk, net zoals rassenscheiding, kolonisatie en het gemis van vrouwenkiesrecht? Elke generatie past zich uiteindelijk aan, als er sprake is van overmacht en bekrompen fanatici sterven op den duur uit.

Europa houdt zichzelf waarschijnlijk voor de gek, als ervan uitgegaan wordt, dat de Europese cultuur, na vele honderden jaren, over enkele decennia nog kan overleven. Niets is eeuwig. Het begon druppelsgewijs na de Tweede Wereldoorlog, toen immigratie op gang kwam, vanwege het arbeidstekort tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Europa zou nog steeds Europa blijven, met of zonder integratie van desnoods de tweede of derde generatie van deze landverhuizers. Inmiddels heeft Europa kennelijk zoveel schuldgevoel over haar eigen verleden, dat de gehele wereld nu welkom is en de vluchtelingenstroom van miljoenen (alleen al 1 miljoen Syrische asielzoekers in de afgelopen 5 jaar) blijkt onstuitbaar te zijn geworden. Tenslotte heeft Europa een beslissende hand gehad in het omverwerpen van bepaalde regimes in naam van de mensenrechten. Uitbreiding van democratie scheen immers een lofwaardig streven. Maar de reeks van onbedoelde gevolgen houdt in, dat Europese waarden en tradities, over niet al te lange tijd, op losse schroeven zouden kunnen komen te staan. Wie had dat gedacht. Misschien krijgt Europa nu een koekje van eigen deeg na de gewelddadige verovering en onderwerping van de halve wereld in de afgelopen 400 jaar. En niet te vergeten de ‘export’ van Europeanen naar alle uithoeken der aarde, gedurende die tijd! Dreigt Europa het geloof in zichzelf te verliezen, net op het moment, dat de eigen landsgrenzen beschouwd worden als achterhaald?

Vandaar dat 30-jarige Amerikaanse Treasuries op de langere termijn de absolute winnaars zullen blijven. De Amerikaanse Treasury is een van de meest conservatieve instellingen ter wereld, wie ook aan het politieke roer staat. Er is geen betere veilige haven voor het Grote Geld, vooral vanwege het huidige rendement (2.95%). Naarmate de internationale vergrijzing zich voortzet, zal de vraag van internationale pensioenfondsen en verzekeraars alleen maar blijven toenemen om hun lange termijn verplichtingen af te stemmen. Als die rendementen verder dalen, na onvermijdelijke onderbrekingen, zullen hun waarderingen weer omhoog gaan.

Maar ook fysiek GOUD ($ 1238.00 /oz.) mag niet onvermeld blijven als essentieel onderdeel van een vermogen. Vergeet niet, dat sinds het hoogtepunt van $ 1923.00 in 2011, dus na 6 jaar, Goud nog steeds 35% lager staat, terwijl de S&P 500 index is verdubbeld en huizenprijzen fenomenaal zijn gestegen. Verder is de Goudprijs nu weliswaar 29 maal zo hoog als in 1971, toen de Goudkoppeling werd verbroken, maar ondertussen zijn schuld en basisgeld (monetary base) over de gehele wereld explosief de pan uitgerezen. Goud is dus een verzekering, die niet mag ontbreken, ongeacht de dagprijs en ondanks het feit, dat inflatie (nog) in geen velden of wegen is te bekennen. Wie weet, waar men zijn toevlucht in zoekt bij de volgende ‘echte’ crisis. Wie had dat gedacht!

MEDEDELING: Er zijn nu 3 soorten lidmaatschap. Welk lidmaatschap past bij u? Leden kunnen profiteren van extra, mogelijk winstgevende, informatie via o.a. een reeks van regelmatige pamfletten. Van harte welkom bij de club! Velen onder u zijn al 10 jaar of langer trouwe volgers. Zie hiernaast voor nadere gegevens.

DIEDERIK SCHMULL                                                                          3 Mei, 2017

Westcliff-On-Sea, U.K.

83 opmerkingen:

  1. @ DS

    Treasuries:
    Naar verluidt (Bloomberg/Gross) wordt er gedacht over een 40 tot 45Y Treasury, mogelijk voor 50 tot 70 basispunten boven de 30Y. Het doorrollen daarvan zoals u eerder aangaf bij een 30Y zou dan heel lucratief kunnen worden in de komende jaren?

    China
    China kraakt al een paar maanden:
    jeroen blokland 4 mei,
    China's April Composite #PMI is down the lowest level since June 2016.
    https://pbs.twimg.com/media/C-9Sg8qW0AE9HZQ.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOS:

      De discussie over nog langere Treasuries is nog aan
      de gang. Dit kan nog wel even op zich laten wachten.
      De Primary Dealers willen handel en superlange
      Treasuries komen in handen van zittenblijvers,
      waardoor de verhandelbaarheid onzekerder zou
      kunnen zijn. Toch zal de vraag naar superlange
      Treasuries blijven stijgen dus de kans daarop
      wordt waarschijnlijker. In het juiste klimaat
      zijn er dan interessante winstkansen.

      DS

      Verwijderen
  2. Toch blijft de Dollarkoers continue roet in het eten gooien, als je, als in Nederland wonend, mee wilt doen in een Treasurie
    (TLT) feestje.
    Zodra je denkt nou wordt het wat, gaat de Dollarkoers navenant omhoog. Of is dit toch tijdelijk, maar al heel lang.

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Men moet proberen om internationaal te denken en niet
      alles om te rekenen in de eigen valuta. Valuta's worden
      beinvloed door tientallen factoren. Er is geen pijl
      op te trekken. Het is zoals het is. Wel kan men een
      scenario op langere termijn uitstippelen. De Dollar
      zal op den duur de neiging hebben om te stijgen, terwijl
      de lange Treasury-rendementen uiteindelijk weer
      naar beneden zullen gaan (met hogere waarderingen).
      Dit is nog steeds een contrair standpunt, maar daarom
      het meest waarschijnlijk. De shorts moeten uiteindelijk
      dekken.

      DS

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 'De omstreden vrienden van Donald Trump: De Russen'
    Zembla onderzoekt Trumps zakelijke en persoonlijke relaties met oligarchen uit de voormalige Sovjet-Unie.
    https://tinyurl.com/my778qo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      We zullen zien!

      http://www.dailymail.co.uk/news/article-4470260/Comey-Trump-campaign-probed-Russia.html

      Men moet echter niet naief zijn: elke geheime dienst
      heeft tot taak om te proberen bepaalde personen
      aan zich te binden. Dus de FSB is niet anders dan de
      CIA of MI5. Dat is gewoon hun werk. Maar de wanhopige
      Democraten zullen niet aflaten om iets te vinden,
      wat zou kunnen leiden tot afzetting van Trump
      (impeachment). Die kans is klein, vooral historisch
      gezien. Slechts TWEE presidenten zijn ooit impeached
      (Andrew Johnson & Bill Clinton) door het Huis van
      Afgevaardigden, maar beiden werden VRIJGESPROKEN
      door de Senaat. De Republikeinen hebben nu de
      meerderheid in het Congress.

      DS

      Verwijderen
  5. De Zembla uitzending is een prima journalistieke documentaire over de werkwijze van Trump. De democraten hebben daar geen deel aan gehad.

    Wel is duidelijk dat het door u gestelde:
    'De rijken, met hun activa, worden weliswaar steeds rijker, maar op den duur zal de Staat wel een manier vinden om daar een stokje voor te steken' in de USA nu onder Trump niet aan de orde is. Wel juist het tegenovergestelde.

    Al jaren wordt de onder/middenklasse in de schulden gejaagd, de elite doet er zijn voordeel mee.

    Daar is destijds de kredietcrisis in 2008 uit ontstaan en nu heeft de elite succesvol, deze bubbel en welvaartsoverheveling verder opgeblazen.

    Een democratische regering was uiteraard ook waardeloos maar onder Trump wordt de ballon nog even net wat sneller opgeblazen en zal ie nog harder klappen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      We zijn het in ieder geval met elkaar eens, dat de ballon
      eens gaat klappen. Die ballon is echter een wereldwijd
      probleem en die kan best elders eerder klappen:

      CHINA: de $ 9000 miljard Ponzi Scheme (Rickards)

      The real debt-to-GDP figure is easily 500%. It’s like owing $100,000 on a MasterCard when your salary is $20,000 per year. That’s a sure recipe for bankruptcy.

      https://dailyreckoning.com/greatest-ponzi-scheme-history/

      en Kyle Bass: over de kredietcrisis in China:

      http://www.zerohedge.com/news/2017-05-03/kyle-bass-warns-all-hell-about-break-loose-china

      En als de ECB niet bestond, dan was de ballon in Europa
      allang gebarsten.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  6. 'Never waste a good crisis' is totaal in de wind geslagen.

    De mensen met schulden zullen de (hoge) rekening betalen.

    In Nederland gaat het economisch 'goed', vooral omdat een kleine groep jongeren weer recordprijzen betaalt voor huizen en iedereen zich rijk voelt daardoor.
    De rentedaling levert de kopers niks op, zij betalen minder rente maar des temeer aflossing. Kijkt men naar de demografie dan zal dit feest van korte duur zijn.

    Zij zullen hun (klein)kinderen straks hetzelfde vertellen als mijn grootouders mij vertelden: Ga nooit (teveel) schuld aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Trump heeft succesvol Obamacare nu beëindigd.
    Afgezien wat men daar nu moreel van vindt.
    Obamacare was een draak, het was echter wel een serieuze factor in de groei van de economie en de werkgelegenheid. Die valt nu weg, zal de macro cijfers weinig goeds doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. BREAKING: For the 1st time in its history the US government interest payments on debt are exceeding half a TRILLION dollars.
    Just interest.

    https://twitter.com/NorthmanTrader/status/860113602547765248

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Getallen zijn helaas vaak misleidend: de rentebetaling
      als percentage van het BNP is 50% LAGER dan 27 jaar
      geleden:

      https://fred.stlouisfed.org/series/FYOIGDA188S

      DS

      Verwijderen
  9. Off topic? Voor wie wèl winst wil(de) maken ;):

    Fxwirepro call review: keep Bund short, keep DAX long for another 1000 points

    In our article in January, named, “FxWirePro: Buy DAX, sell 10-year bund”, available at http://www.econotimes.com/ , we recommended to our readers to go short in the 10-year bund at the then current rate of 1 .4, while going long on the German benchmark stock index DAX at the then current rate 11600.

    This call has been extremely profitable as the 10-year bund is currently trading at 161 and the DAX is trading at 12600. In a prior article, we also recommended partial profit booking in this trade and continue with the rest in light of the then upcoming French election round one.

    As the French election outcome was in line with the polls published, we see little risk of any major upset in the round two and the pro-EU candidate Emmanuel Macron is very much likely to become the next French President. Such an outcome is likely to trigger another risk on rally in the DAX, while the safe Haven German 10-year bund would move lower.

    We have already forecasted in previous article that we at FxWirePro see the 10-year bund weakening to levels as low as 153. Now, we would like to forecast our next target for DAX which 1000 points higher from here at 13600.

    Bron FxWire Pro - Commentary,
    05-mei-2017 12:34:51

    BeantwoordenVerwijderen
  10. goh ,als je vermogen in dollar hebt staan ,dan bent je afgelopen maand 10% armen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rekenen is ook een vak ;-). Euro/USD 8 april 1,06 en nu 1,0958

      Martin

      Verwijderen
    2. dat is geen rekenen, dat is vooruitzicht :)

      Verwijderen
  11. @DE Centrale banken kunnen alles kopen. Waarom kopen zij dan geen wapens in tijden van oorlog? Of moeten zij dan over buitenlandse valutuas beschikken voor die aankoop? Bep

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BEP:

      De staat koopt wapens, niet de Centrale Bank. Maar een
      Centrale Bank kan wel geld ter beschikking stellen aan
      de staat, als die de belastingen niet wil verhogen.
      De internationale wapenhandel is voornamelijk in Dollars,
      die dan aangekocht moeten worden.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Dus de pang pang defensie beleid tijdens de tweede wereldoorlog oorlog was te verwijten dat de Nederlandsestaat niet meer geld vroeg aan de centrale bank? Bep

      Verwijderen
    3. Dus het pang pang beleid....

      Verwijderen
    4. @BEP: Tijdens de Tweede Wereldoorlog, was de
      Nederlandse Staat opgegaan in het DERDE RIJK
      onder Adolf Hitler, na 5 dagen van strijd en
      het bombardement van Rotterdam.

      DS

      DS

      Verwijderen
  12. Heer Schmull , mijn vraag sluit hier op aan. Waarom koopt de Zwitserse Centrale Bank zoveel Amerikaanse aandelen ipv US treasuries ,die in uw ogen zoveel veiliger zijn en een goede coupon hebben?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hierom bijvoorbeeld ;)?
      Indeed our baseline forecast calls for the US 10-year yield to reach 2.7% by the end of June 2017, embedding a Fed rate hike at the June FOMC.
      Bron Credit Suisse

      Verwijderen
    2. zelf ZKB hebt tesla aandelen in bezit ,zit te denken om mijn zkb gold tocht te verkopen.

      Verwijderen
    3. @HAROLD:

      De SNB koopt Amerikaanse aandelen als een 'hedge',
      een 'verzekering' tegen hun belangen in Europese
      staatsobligaties, die misschien ooit failliet
      zouden kunnen gaan.

      Zwitserland heeft ook enkele honderden miljarden in
      US Treasuries:

      https://www.theguardian.com/news/datablog/2011/jul/15/us-debt-how-big-who-owns

      Maar Zwitserland zou wel eens een 'currency manipulator'
      kunnen worden:

      If Switzerland is deemed a currency manipulator, the more prudent path for the SNB may be to allow the Swiss Franc to appreciate in order to avoid the implementation of tariffs on Swiss exports to the U.S. This may be the lesser of two evils and will allow the Swiss to avoid the wrath of the U.S. Treasury.

      https://www.bondvigilantes.com/blog/2017/04/25/us-not-labelled-switzerland-currency-manipulator-yet/

      DS

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Over TESLA & ZKB: ZKB is alleen betrokken bij de uitgifte
      van een Tesla Convertible, dus dat betekent niet,
      dat Tesla in portefeuille wordt gehouden:

      https://zkb-finance.mdgms.com/media/fileproxy.html?FI_ID_FILE=1460102475.1&FI_H=6cc45169fb1df9207e91320e997d07be

      DS

      Verwijderen
  13. Goldman scraps Euro parity call. Ups 12mth forecast for EURUSD to 1.05 from 1.00. Sees this as low point (up from 0.90 prev) on upbeat

    Uw commentaar?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Valuta's worden beinvloed door tientallen factoren. Er is geen pijl op te trekken. Het is zoals het is. Wel kan men een scenario op langere termijn uitstippelen. De Dollar zal op den duur de neiging hebben om te stijgen."

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Mijn reactie is: GAPEN. Wie weet, wat GS morgen denkt.
      Tradersmentaliteit ten top. Voor langere termijn-
      beleggers totale tijdverknoeierij.

      DS

      Verwijderen
  14. Plusje van de dag:
    Economische groei in Duitsland versnelt.

    http://www.bbc.com/news/business-39894117

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Interessante ervaren gast over de redenen dat de Amerikaanse obligatie bull rally nog niet voorbij is.


    Lacy Hunt: The secular bond bull market is not over!

    Published: 11 May 2017

    Erik Townsend welcomes Dr. Lacy Hunt to MacroVoices. Erik and Lacy discuss:

    Are the secular lows in interest rates in?
    Minsky vs. Kindelberger
    Is the U.S. “Turning Japanese”?
    Impact of demographics

    Negative interest rates
    Fed hiking into deteriorating economy
    Dollar viability as reserve currency
    European sovereign debt

    https://www.macrovoices.com/

    John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHN:

      Bedankt! LACY HUNT is een van de grootste helden van
      deze tijd. Slechts weinigen hebben zijn raad opgevolgd.
      Maar dat is ook de voorwaarde voor groot beleggings-
      succes op langere termijn. Kuddegeest werkt tijdelijk,
      maar zorgt ervoor, dat de meesten uiteindelijk zullen
      struikelen.

      DS

      Verwijderen
  16. This is interesting.

    https://twitter.com/MuintirNa/status/862604234671443969

    BeantwoordenVerwijderen
  17. hadewych von mises13 mei 2017 om 14:02

    heer Schmull, wat denkt u over volgende stelling ?:
    http://silverseek.com/commentary/expecting-unexpected-16585

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      NEGEER de mening van Ted Butler over Zilver. Deze
      zogenaamde Zilverexpert zit er al TIENTALLEN jaren
      naast. Een Shortcovering rally is trouwens nooit
      het spelen waard, want zoiets is voorbij, voordat
      het echt op gang schijnt te komen.

      Kijkende op de lange termijn Chart, dan ben ik juist
      bang voor een Kop-Schouder-patroon, wat zou kunnen
      beteklenen, dat Zilver zou kunnen HALVEREN van
      $16.00 naar $ 8.00:

      Zie onderste chart sinds 1975:

      http://therealasset.co.uk/charts-and-graph/silver-price-charts/#!prettyPhoto

      We zullen zien. Dollarkasgeld is voorlopig Koning.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS ´´Kijkende op de lange termijn Chart, dan ben ik juist bang voor een Kop-Schouder-patroon´´

      Dus u houd ook rekening met het scenario van Harry Dent, goud naar 700$? Hij waarschuwt de laatste maanden ook dat de grote klap dichtbij is, ieder moment kan beginnen.

      Mij lijkt dat dat nog enige jaren kan duren, eea. afhankelijk van geopolitieke ontwikkelingen.

      Voorlopig lijkt het erop alsof er een grote draai in de $ achter ons ligt.
      https://pbs.twimg.com/media/C_r9eCVWsAAs0Z9.jpg

      Verwijderen
    3. hadewych von mises14 mei 2017 om 10:40

      zouden we onder die laatste chart van zilver niet een steunlijn kunnen trekken vanaf het jaar 2000 tot nu, die nu ongeveer loopt rond de 14 usd als steun ?

      Verwijderen
    4. @JOS @HADEWYCH VON MISES:

      Het probleem bij DENT is, dat hij alles probeert te
      laten afhangen van demografie. Dat lijkt te eenzijdig.
      Maar de langere termijn charts van Goud en Zilver
      bevallen mij niet. Op korte termijn valt er wat
      voor te zeggen, dat de Euro de wind mee heeft en
      dat de Dollar even pas op de plaats maakt, vanwege
      het gebrek aan de Trump Bump. Maar let op:
      de Dollar & Treasuries worden het nieuwe Goud,
      zodra het spannend wordt en de volatiliteit
      omhoog springt.

      DS

      Verwijderen
    5. Diederik,
      Waarom bevallen jou de langere termijn charts van goud en zilver niet?

      Liesbeth

      Verwijderen
    6. @LIESBETH:

      Die charts maken mij niet optimistisch op dit moment,
      maar alles kan later veranderen. Die charts wijzen op
      recessie/deflatie.

      DS

      Verwijderen
  18. @DS Wat vindt U van de mening van Chris Martenson?

    https://www.youtube.com/watch?v=UFhzrdRD1ps

    MVG, Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN STOKMAN:

      Wat ik van Martenson gezien heb, draagt weinig bij
      tot het inzicht in de echte gang van zaken. Hij is
      van oorsprong een wetenschapper, die zich waagt op
      het terrein van complexe financieele markten. Ik ben
      natuurlijk ook bezorgd, maar men oppassen voor
      speculatieve voorspellingen:

      https://www.peakprosperity.com/about

      DS

      Verwijderen
  19. Speculators holding biggest net long 10y Treasuries position since 1 Jan 2008. Quite a shift from record net short only two months ago.

    https://twitter.com/ReutersJamie/status/864024179087216640

    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN:

      Dit betekent, dat er een economische vetraging in de
      lucht hangt en dat de verwachtingen over een eventuele
      Trump Bump plaats maakt voor de Trump Slump.

      DS

      Verwijderen
  20. @DS
    De VS heeft volgens u niet zulke grote problemen dan menig land in Europa.
    De pensioentekorten zijn enorm groot heeft dat nog (negatieve) invloed op de Treasuries of is dat marginaal ? http://www.volkskrant.nl/buitenland/vs-kampen-met-kolossale-pensioentekorten-met-name-voor-ambtenaren~a4494911/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het probleem van 'unfunded liabilities', vooral pensioen-
      tekorten, is onoplosbaar op korte termijn. Economische
      modellen houden nu eenmaal nooit rekening met het
      'ondenkbare', zoals minder groei, negatieve rente,
      vergrijzing, etc. Maar pensioenverplichtingen, die
      gebaseerd zijn op verouderde omstandigheden, zijn
      juridisch niet steekhoudend. Het zijn beloftes
      gedaan in andere tijden. Daarom ontkomt men
      niet aan drastische kortingen, ondanks de
      moeilijke politieke haalbaarheid. Die kortingen
      vinden reeds plaats over de gehele wereld.
      Treasuries financieren NIETS, ook niet de
      pensioenen. In een systeem met vrije wisselkoersen en
      een eigen valuta, is er oneindig veel geld beschikbaar
      voor de Centrale Bank (Fed). Treasuries bestaan dus
      alleen voor de vorm als maatstaf. De Eurozone is echter
      een soort 'Goudstandaard', waar de ECB die vrijheid
      niet heeft. Daarom zit Zuid-Europa in een 'depressie'
      met schandelijke werkeloosheid en de enige overschot-
      landen, Duitsland en Nederland, zullen daarvoor
      uiteindelijk moeten opdraaien, anders valt het Euro-
      project.

      DS

      Verwijderen
  21. Fxwirepro:eur/usd breaks above 1.1020, jump till 1.1135 likely (short-term)

    EURUSD continues its winning streak and broken major psychological resistance at 1.1000 jumped till 1.10167 at the time of writing. It is currently trading around 1.10200.

    Any break above 1.10200 high made immediately after French President election result will confirm the decline from 1.1616 till 1.03400 will come to an end , a jump till 1.1080 zone /1.11345 (61.8% retracement of 1.1630 and 1.03400).

    Longer-term zone 1.16-1.20?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Financial markets feeling nervous over Trump chaotic, reckless behavior and more importantly the intense internal political battle in Washington that may cloud other agendas of the Trump administration. The most popular safe haven currency, the Japanese yen is up 0.8 percent since last week. The yen is currently trading at 112.5 per dollar. The safe haven commodity gold is up 1.3 percent since last week and currently trading at $1244 per troy ounce.

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Elke zwakte in de USD is een koopgelegenheid, want er
      is allang een struktureel Dollartekort. Dus die
      tegenbewegingen op korte termijn zijn nietszeggend.
      80% van de wereldschuld is in USD en 90% van
      de wereldhandel wordt gefinancierd door Eurodollars
      (dollars, die buiten Amerika worden gehouden vanwege
      belastingredenen). Maar als Amerika er genoeg van
      heeft om haar handelstekort te vergroten en geneigd is
      om die te verkleinen, dan wordt de Dollarliquiditeit
      nog minder. De USD wordt dan het NIEUWE GOUD.

      DS

      Verwijderen
  22. Deflatie steeds verder uit zicht?
    De inflatie in de eurozone is in april uitgekomen op 1,9 procent op jaarbasis, tegen 1,5 procent in maart. Dat blijkt uit een nieuwe schatting van Europees statistiekbureau Eurostat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Nee hoor, als dat zo was, dan kocht de ECB geen 60 miljard
      aan activa PER MAAND om te stimuleren en had de ECB
      als OFFICIEEL beleid geen Negatieve Rente! Die Eurostat
      is onderdeel van het politieke bestel, dat u om de
      tuin moet leiden. De tijdelijke stijging van olie-
      prijzen draagt bij aan een hoger cijfer en het geeft
      de illusie, dat schuld vermindert net op het moment,
      dat de volgende schuldencrisis zijn opwachting maakt.

      DS

      Verwijderen
  23. https://www.armstrongeconomics.com/world-news/banking-crisis/the-coming-central-bank-crisis/

    Beste Diederik,
    Wat vindt u van Armstrongs idee dat er een vlucht naar aandelen zal plaats vinden en een vlucht uit bonds?

    Groet Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FRANK:

      Armstrong is gevallen voor het schijnbare exit van de
      Centrale Banken van QE. De activa op hun balansen
      ($ 18000 miljard!) blijven nog een generatie op
      de boeken en worden juist GROTER bij de volgende
      crisis. Die crisis komt echt, net zoals die in het
      verleden ook steeds heeft plaatsgevonden.

      Er is geen sprake van 'rotatie' van obligaties naar
      aandelen, wat al jarenlang van de daken wordt geschreeuwd
      door de obligatiehaters. Dat komt door de gigantische
      vraag van het Grote Geld, dat lange termijn verplichtingen
      moet financieren en moet rekenen op uitbetaling van
      100% op de afloopdatum. In elke recessie dalen aandelen
      vaak 50% of verdwijnen. Dus de huidige kunstmatige
      aandelenhausse zal uiteindelijk in tranen eindigen,
      net zoals vroeger, maar obligatiehouders van
      kwaliteitsactiva kunnen rustig slapen. Dat komt,
      omdat de wereld in de ban is van decennia-lange
      structurele deflatoire krachten vanwege excessieve
      schuld, lage groei en vergrijzing. Het ergste komt
      nog.

      DS

      Verwijderen
  24. Geniaal die Trump! Wat een macrovisies en strategische zetten op superintelligent niveau. Alleen zijn aandeel in de recente devaluatie van de dollar en versnelling van de machtsverschuivingen naar China en Rusland zijn al enorm. Dat belooft veel voor al zijn andere agendapunten...

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Trump heeft een topgeheim van Israel zomaar even aan Poetin verraden... het wordt steeds gekker... ik vond Hillary niets maar Trump slaat alles. Snel afzetten die idioot !! Maar hij doet alles om te winnen, dus wellicht eindigt het met oorlog..
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niets zo gevaarlijk als een machtsbeluste narcist in het nauw.

      Verwijderen
    2. wat hadden jullie verwacht ,een miljardair op leeftijd ik denk dat hij zelf voor de afzetting zorgen ,zodat hij van dat hele politieke gezeik af bent en het valt hem vies tegen en krijgt helemaal niets voor elkaar ,hij wilt eigenlijk helemaal geen president worden,dat was een uitgelopen publiciteit stunt geweest die hij nooit verwacht had.

      Verwijderen
    3. @MARCJA & ANONIEM:

      Dit zijn mijn TWEETS van vandaag over mijn TRUMP:

      Diederik SCHMULL‏ @RickSchmull 5h5 hours ago
      More
      90% Of The MAINSTREAM #MEDIA Do Their Best To MAKE President #TRUMP LOOK BAD, Because He Isn't ONE OF THEM. Utterly DISGUSTING!
      0 replies 0 retweets 0 likes
      Reply Retweet
      Like View Tweet activity
      Diederik SCHMULL‏ @RickSchmull 5h5 hours ago
      More
      The WORLD NEEDS A LEADER, Who Is UNPREDICTABLE, NOT BEHOLDEN To ANYONE & Who THRIVES On CHAOS: GO #TRUMP! Old #POLITICS Is DEAD
      0 replies 0 retweets 2 likes
      Reply Retweet
      Like 2 View Tweet activity
      Diederik SCHMULL‏ @RickSchmull 6h6 hours ago
      More
      #TRUMP Won The Presidency Because He Was AN OUTSIDER, But All These TRUMP HATERS Yearn For The Old-Fashioned Way Of Manipulating Society
      0 replies 0 retweets 0 likes
      Reply Retweet
      Like View Tweet activity
      Diederik SCHMULL‏ @RickSchmull 6h6 hours ago
      More
      If U.S. #INTELLIGENCE Community Manages To Remove President #TRUMP, Then This Will Be NO DIFFERENT From RUSSIA, Where The KGB Has Taken Over

      GO TRUMP

      DS

      Verwijderen
    4. Ik ben het volledig met u eens.
      Clinton was niks en wordt niks, gewoon corrupte elite.

      Wat de volstrekt imbeciele Trump flikt is echter vele malen erger.
      Obamacare is niet best, maar men had het moeten verbeteren en efficiënter maken.
      Wat men nu doet is zorg afschaffen voor miljoenen mensen en een belastingverlaging voor de top 1%/10%.
      Dit is apenland en bananenrepubliek style.

      Vergeet ook niet dat werkgelegenheidscijfers en economische cijfers het juist heel goed deden door de toename in zorg.

      Amerikaanse economie onder Trump wordt een disastor!

      Verwijderen
  26. https://srsroccoreport.com/how-will-the-great-deflation-impact-gold-the-dollar/

    Wat vind u van bovenstaand artikel? Voorspelt namelijk dat de dollar zijn waarde verliest..

    Dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Helemaal eens met het uiteindelijke DEFLATIE-scenario,
      wat de huidige generatie nog moet meemaken. Maar
      ONEENS met de conclusies. De Dollar zal GEEN hyperinflatie
      beleven, zoals sommige andere valuta's, omdat
      Amerika haar wereld-'macht' wil behouden en ook
      de reserve-status van de Dollar zal beschermen.
      In de volgende deflatoire crisis zal de vraag naar
      Dollars enorm toenemen, net zoals in 2008, omdat
      Dollarschuld de wereld beheerst. Dat komt weer,
      omdat het moeilijk is om schuldpapier uit te geven
      in veel kleinere valuta's, zelfs in Euros.
      De USD wordt KONING vanwege een Dollartekort.
      De wereld is nu eenmaal schuldslaaf geworden,
      voornamelijk in USD (80% van de wereldschuld).

      DS

      Verwijderen
  27. De wereldeconomie gaan SUPER goed!

    Alles kopen?

    https://www.bnr.nl/player/audio/10061376/10323429

    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERRIT:

      Deze heren hebben er belang bij, dat u in de markt
      springt. Dus vooral naar hen luisteren om nog gauw
      een graantje mee te pikken, voordat het te laat is.
      Helaas zal de rente-stijging flink tegenvallen en
      bij de volgende crisis, stort die rente weer in elkaar.
      Ga dus zeker niet 'short' op obligaties!

      DS

      Verwijderen
  28. Meer in Ethers/Ethereum of toch maar in Bitcoin blijven investeren?

    Waarde bitcoin passeert grens 2000 dollar.

    De virtuele munt bitcoin is sinds zondag 21 mei voor het eerst meer dan tweeduizend dollar waard. Omgerekend levert een bitcoin daarmee zo'n 1785 euro op, zo blijkt uit koersoverzichten op ruilmarkten voor digitale valuta.

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/28208649/__Waarde_bitcoin_passeert_grens_2000_dollar__.html

    Bron Telegraaf - DTF

    21-mei-2017 13:27:19

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kennelijk beter in Bitcoin èn Ethereum dan in USD op dit moment?
      Dollar index hits 6-1/2 month low on U.S. political (Trump) concerns
      Fxwire 22 mei 2017

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Let op mijn woorden: BITCOIN en andere alternatieve
      valuta's zullen op den duur door de overheden NIET
      worden geduld en zullen daarom WAARDELOOS worden.

      De overheid krijgt ALTIJD haar zin. Bovendien is
      zo klaar als een klontje, dat Bitcoin gesteund wordt
      door NIETS en NIEMAND, en geheel in handen is van
      slechts enkelen, die straks tijdig zullen verkopen.
      Dit is veel erger dan de TULPENBOLLEN, want de sector
      is al $ 35 miljard waard en dat gaat IN ROOK OP.

      DS

      Verwijderen
    3. en japan dan ? ,australie en rusland schijn bitcoin ook als geldige betaald middel accepteren.

      Verwijderen
    4. Softwarebeveiliger John McCafee steekt zijn kapitaal vol in bitcoins. Na zijn aankoop van een gamebedrijf, richt de controversiële ict-goeroe alles op de digitale munt. Die donderdag in prijs door de $2700 per stuk ging.

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Ha,ha. McAfee's vermogen daalde van 2007 tot 2009
      van $ 100 miljoen naar $ 4 miljoen en als hij in
      Belize was gebleven, had hij alles verloren,
      vanwege de corruptie van de autoriteiten aldaar.

      https://en.wikipedia.org/wiki/John_McAfee

      http://www.zerohedge.com/news/2017-05-24/john-mcafees-new-company-making-killing-bitcoins-no-one-gives-damn

      Neem alles over zijn betrokkenheid bij bitcoin mining
      maar met een korreltje zout. Hij is 71 en heeft geld
      nodig.

      DS

      Verwijderen
    6. John McCafee is een slimme man....Bitcoins nu min 15%

      Verwijderen
  29. ik hebt 1987,2000,2008 meegemaakt ,maar de laatste jaar slaat echt alles , is der een periode als nu in het verleden geweest ?,want het is op dit moment gewoon eng met de waardering .

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Legendary Investor Asher Edelman Says "I Have No Doubt" PPT Behind Market Rally

    http://www.zerohedge.com/news/2017-05-23/asher-edelman-says-i-have-no-doubt-ppt-behind-market-rally

    En ik maar denken dat alles eerlijk verloopt.

    HOE NAÏEF KAN MEN ZIJN?!?



    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      PPT was een Executive Order van REAGAN in 1988, na de
      Crash in 1987:

      https://www.archives.gov/federal-register/codification/executive-order/12631.html

      DS

      Verwijderen
  31. @DS
    Dit had u volgens mij al voorspelt http://www.volkskrant.nl/buitenland/dit-had-china-niet-verwacht-moody-s-verlaagt-kredietwaardigheid-voor-het-eerst-in-bijna-30-jaar~a4496995/

    BeantwoordenVerwijderen
  32. www.google.nl/amp/s/www.forbes.com/sites/kennethkim/2017/05/25/4-reasons-why-moodys-is-wrong-about-china/amp/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM @ROBV :

      Waarschijnlijk kan China nog eenmaal alle leningen,
      die in gebreke zijn (Non-Performing Loans NPL's)
      voor zijn rekening nemen, net zoals tijdens de
      Azie-crisis van de jaren '90.

      Maar dat zou betekenen, dat die schuld niet verdwijnt,
      maar wordt verschoven. Chinezen betalen nu nog voor de
      schuld, die op de boeken kwam van de Staat destijds.
      Daarom is er zo'n hoge spaarquote van 50% van het
      beschikbare inkomen. Bittere noodzaak.

      Verder gelooft NIEMAND de officieele cijfers. Het
      schuldprobleem is wel degelijk gigantisch, vooral
      van het schaduwbankensysteem. Er is bovendien
      een Dollarschuld van het bedrijfsleven van
      $ 1000 tot $ 2000 miljard, wat vaak wordt verzwegen.
      Non-Performing Loans kunnen wel eens 60% uitmaken
      van het BNP, volgens sommige studies!

      DS

      Verwijderen
  33. Welke kritische noot kunt u aanvullen aan dit artikel.
    Als het zover komt tot een freefloat YUAN/dollar en Yuan devaluatie, kan Europa zijn winkel sluiten eind dit jaar!
    https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-05-23/china-s-deleveraging-puts-the-yuan-closer-to-a-free-float

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zet u zich maar schrap: een verdere 20% devaluatie
      van de Yuan komt eraan, waarschijnlijk NA de
      Nationale Volksbijeenkomst in de herfst van 2017.
      Dat staat gelijk aan de export van hun deflatie en
      overcapaciteit en zal leiden tot de Grote Deflatie,
      die straks iedereen de das omdoet.

      De Grote spoorweghausse van 1840 - 1845 van Amerika
      en Engeland, werd gevolgd door een 30-jarige depressie.

      DS

      Verwijderen
    2. Om de yuan fixing nog mistiger te maken:
      "Chinese authorities announce new formula to fix Yuan exchange rate"

      On Friday May 26, China’s authorities announced another change to the formula to fix the yuan exchange rate. The China Foreign Exchange Trade System stated that the People’s Bank of China is changing the method of fixing rate that will contain a “counter-cyclical adjustment factor”. By introducing the new mechanism, the Chinese central bank is moving further away from permitting market forces to determine the fixings. This is the second revision of the fixing mechanism in 2017. The Chinese central bank had adjusted the fixing mechanism on 20 February. It is unclear how and when the change will happen.

      With the new formula, authorities probably intend to raise stability, particularly during periods when outflow of capital exerts downward pressure on the yuan that the authorities might consider excessive, stated Nordea Bank in a research report. Outflows of capital, in recent months, have been restricted, owing to the tightening of capital controls at the end of last year. The foreign exchange reserves data at the end of May will be published on 7 June.

      The recent move to set new formula is expected to further lower the transparency in setting the exchange rate and rather provides additional room for the authorities to use their discretion, noted Nordea Bank. Moreover, this decision appears to be partially motivated by the recent developments as during the period of depreciation of the U.S. dollar the authorities have kept setting stronger reference rates than would have been expected.

      According to a Commerzbank research report, the USD/CNY pair is expected to trade higher for the time being until the new mechanism is implemented.

      Verwijderen
  34. The Fall of Brazil | Felipe Moura Brasil and Stefan Molyneux

    https://www.youtube.com/watch?v=RsTnPA8OVQQ

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen