Translate

woensdag 12 april 2017

DE RATTENVANGERS KRIJGEN HET DRUK



DE RATTENVANGERS KRIJGEN HET DRUK

Toen de rattenvanger in 1284 naar Hamelen kwam om de rattenplaag met zijn fluit te bestrijden, werd hij door de bevolking bejubeld. Zijn fluit lokte de ratten mee, waarna de bevolking van hen verlost werd. De krenterige bevolking weigerde echter om hem daarvoor te belonen. Naar verluidt, lokte hij toen met diezelfde fluit, uit wraak, 130 kinderen van het dorp mee, die vervolgens ook verdwenen. Luister dus niet naar de huidige rattenvangers, de Centrale Banken! Als men, als belegger, blijft hangen aan hun lippen om de markten te bespelen, dan komt men later van een hele dure kermis thuis. Na 96 maanden van massieve monetaire stimulering (QE), inclusief nul- en negatieve rente (ZIRP & NIRP), hebben zij niets anders kunnen verkopen dan gebakken lucht. Van economische groei , ‘volledige’ werkgelegenheid of inflatie is geen sprake, ondanks alle gemanipuleerde cijfers.


Maar om de bevolking ervan te overtuigen, dat hun excentrieke beleid, waardoor crediteuren zelfs worden beboet, niet tot mislukking is gedoemd, doen zij misschien straks er nog een schepje bovenop met nog meer ‘kwantitatieve verruiming’ (QE), negatieve rente (NIRP), wellicht een vorm van ‘helikoptergeld’ en verdere beperkingen op kasgeld, wat, jammer genoeg, nog bestaat en wat wordt beschouwd als een vloek. Want kasgeld moet worden belast, oftewel ‘afgepakt’. Zijn besparingen opeens niet meer het fundament voor welvaarts-vermeerdering? Dwaasheid ten top! Met hun oneindige geldbuidel (liquiditeitscreatie ‘uit het niets’) kan alles door hen, in theorie, worden opgekocht, waardoor vraag en aanbod (‘de markt’) in obligaties, aandelen, onroerend goed en grondstoffen, totaal kunnen worden uitgeschakeld. Iedereen met enige activa voelt zich dan miljonair, want alles lijkt opeens schaars. Weer een illusie rijker!

Of worden de monetaire teugels eindelijk juist strakker aangehaald, tot de markten weer een tik krijgen? De Amerikaanse Federal Reserve laat geluiden horen, dat opgekochte obligaties bij afloop, niet meer automatisch zouden worden verlengd en dat de korte termijn rente (de Federal Funds rate) stapsgewijs zal worden verhoogd:


Tegelijkertijd, zou de Europese Centrale Bank (ECB) ook van plan zijn om ‘gas terug te nemen’ bij het opslokken van allerlei activa, omdat de Europese economie ‘aan de betere hand is’:

https://www.ecb.europa.eu/mopo/implement/omo/html/index.en.html

Maar de daad bij het woord voegen hangt af van talloze factoren. We zullen zien. Een verschillend monetair beleid vereist moed en dat is bij de huidige generatie van Centrale Bankiers nog ver te zoeken. Die verkeren nog in de veronderstelling, dat zij de wereld hebben behoed voor een economische depressie! Maar in werkelijkheid is de wereld nu ‘verdoofd’. De vrije markt werd uitgeschakeld en het natuurlijke mechanisme van prijs-ontdekking lijkt te zijn opgeheven. Het fenomeen van bubbels in activa geeft zo’n heerlijk gevoel, totdat het opeens voorbij is, om welke reden dan ook. Het domme geld van de massa berijdt een tijger, vaak opgejaagd door steeds meer krediet, en is bang om af te stijgen. Het slimme geld van een hele kleine minderheid weet zich te onttrekken aan de verleidelijke lokroep van de bubbel en verkoopt vaak veel te vroeg, maar zit daar niet echt mee.

Als de gefinancierde, opgepompte bubbels eenmaal barsten, zoals altijd onvermijdelijk het geval is, dan houdt het honend en denigrerend geproest tegenover de sceptici op van de kudde, die een kat in de zak zal blijken te hebben gekocht. Daarom is een manische toestand in de markt, die vaak geleidelijk begint, zo gevaarlijk, omdat roekeloosheid en overschatting uiteindelijk de overhand nemen.

Laten we enkele bubbels eens even de revue passeren: de Amerikaanse beursbubbel, die nu tweemaal zoveel waard is als de Amerikaanse economie (het gewicht in de MSCI-All Country World Index als percentage van het BNP), net zoals Japan in 1988 (de NIKKEI 225 Index is sindsdien 50% gedaald). De activa- en kredietbubbel in China, die haar financieele systeem, met een gigantisch aantal ‘schaduwbanken’, probeert te integreren met de rest van de wereld en bovendien de draai probeert te maken van een exporterend fabricage-land, met een ‘overschot’ van besparingen, naar een consumptie-maatschappij (nu nog slechts 37% van haar BNP tegenover 70% voor de meeste ontwikkelde landen). Die overgang is uiterst risicovol en de daarvan het gevolg zijnde economische schok, ook voor de rest van de wereld, wordt nog alom onderschat. Men heeft nog steeds geen lering getrokken uit wat Japan overkwam sinds 1988, die destijds in een vergelijkbare situatie verkeerde.

De wereldwijde bubbel in onroerend goed, met name kantoren en winkels, die hier en daar al duidelijke tekenen vertoont van ernstige afkoeling. De bubbel in technologie (vooral in ‘new era’ startende ondernemingen - ‘start-ups’). AMAZON, bijvoorbeeld, is sinds haar emissie in 1997 met ruim 51,000% in waarde omhoog geknald oftewel $ 1000 groeide uit tot $ 594,000 in de laatste 20 jaar. De bubbel in ETF’s en ‘passief’ vermogensbeheer. De bubbel in huizenprijzen in China, Canada, Australie, Nieuw Zeeland, New York, San Francisco, Toronto, Londen en Amsterdam. Nooit eerder zaten huishoudens over de gehele wereld zo diep in de schulden als nu, terwijl de besparingen grotendeels nogal wat te wensen overlaten.

De bubbel in grondstoffenprijzen, die nog lang niet rekening houdt met de wereldwijde overcapaciteit en de structureel tegenvallende economische groei. De bubbel in high-yield rommelobligaties (junk bonds), maar niet in kwaliteitsobligaties. De bubbel in opkomende markten, die financieel flink zijn verzwakt. De bubbel in wereldschuld als percentage van de totale economie. De waanzinnige bubbel in derivaten. De bubbels in studie- en autoleningen. De bubbels in kunst, wijn en hennep-cultuur (de Dines Potluck Index is in de laatste 15 maanden met 854% gestegen en de eerste POT ETF - Horizons Medical Marijuana Life Sciences ETF - HMMJ.TO - is al gelanceerd op 5 April j.l. op de beurs van Toronto. De grootste marijuana onderneming in Canada, Canopy Growth - WEED - , is al $ 1 miljard waard).

Wee je gebeente, als de stemming plotseling omslaat, om welke reden dan ook! Maar ‘insiders’ zien de bui al aankomen en verkopen bij de vleet (de Thomson Reuters Insiders Transaction Ratio is onlangs omhooggeschoten van 10% naar 62%).

Bubbels duren toch vaak veel langer dan verwacht? Ziet President Trump er niet uit als een mens met vleugels, een reddende engel, die economische groei doet herleven via belastingverlagingen en infrastruktuurinvesteringen? Misschien later, maar de markten liepen, in eerste instantie, veel te hard van stapel, toen Trump het presidentschap onverwachts gewonnen had. Regeren in een democratie is een ingewikkeld en langdurig proces, vooral als conservatieve Republikeinse muggenzifters (‘Freedom Caucus’) het hebben gemunt op een evenwichtige begroting. Daarom zullen belastingverlagingen en infrastruktuurinvesteringen voorlopig binnen de perken worden gehouden. Meer dan ooit zal medewerking van Democraten vereist zijn om de economie later aan te zwengelen.


Nauwelijks 3 maanden geleden, leek de wereldeconomie af te stevenen op een nieuwe opgaande cyclus, vol dierlijke instincten, vanwege hoge verwachtingen voor opwindende exportgroei naar China en Amerika. Naar nu blijkt, is de import-groei van China (+15%), Amerika (+3.5%) en Europa (0%) van de laatste 12 maanden voorlopig niet voor herhaling vatbaar. Een voortgaand herstel in productie en investeringen liet het afweten. Tegelijkertijd is er overal sprake van vermindering van het financieele hefboomeffect (‘kredietbeperking’), vooral in China. De wereldwijde krediet-impuls (de mate van krediet-verandering), die de wereldeconomie aan de gang hield, is nu negatief voor ‘t eerst in 3 jaar. De Federal Reserve Bank van Atlanta, bijvoorbeeld, heeft haar voorspelling voor economische groei in 2017 scherp naar beneden bijgesteld. Het is oppassen geblazen!

https://www.frbatlanta.org/-/media/Documents/cqer/researchcq/gdpnow/RealGDPTrackingSlides.pdf


Europa zou extra te lijden hebben onder een tegenvallende wereldeconomie, want de wereldhandel bepaalt een derde van haar BNP, wat procentueel tweemaal zo belangrijk is als Amerika. Verder is het aandeel van de Europese Unie in de wereldeconomie dalende, omdat de rest van de wereld veel sneller groeit en, niet in het minst, vanwege voortschrijdende vergrijzing:

https://fullfact.org/europe/eu-has-shrunk-percentage-world-economy/


Als klap op de vuurpijl, zit de Europese Unie midden in een bittere echtscheiding met het Verenigd Koninkrijk (‘Brexit’), waardoor voorkomen moet worden, dat dit enige navolging krijgt in de vorm van Frexit, Nexit of Grexit. De grote sta-in-de-weg voor verdere Europese integratie en een Federaal Europa, Groot-Brittannie, wordt nu ‘verwijderd’. De kosten en tijdsduur van de scheidingsovereenkomst zullen alle spuigaten uit kunnen lopen om de overige 27 lidstaten van de EU in het gareel te houden. Mocht er ook nog een economische wereldcrisis uit de lucht komen vallen, wat eens in de 80 jaar onvermijdelijk het geval is, dan zou dat een welkome rechtvaardiging vormen voor een definitieve Verenigde Staten van Europa. Inmiddels zou het Verenigd Koninkrijk misschien niet meer verenigd zijn en zouden die afzonderlijke Britse landen, na hun Soxit en Noxit, later weer binnen de Europese gelederen kunnen worden gebracht. Tenslotte kwam de Republiek van Texas in 1845 ook tot de slotsom om, na 9 jaar van onafhankelijkheid (van Mexico), zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten. Droom of nachtmerrie? Je kunt maar beter je ogen bedekken...

MEDEDELING: Er zijn nu 3 soorten lidmaatschap. Welk lidmaatschap past bij u? Zie hiernaast voor nadere gegevens.

DIEDERIK SCHMULL                                                                        12 April, 2017
Westcliff-On-Sea, Essex, U.K.

===

43 opmerkingen:

  1. With the massive expansion of the United States money supply through the use of Quantitative Easing do you still see the United States dollar and government bonds as a safe haven?
    Could precious medals like silver be a better haven for the coming economic downturn than the United States dollar and government bonds?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOSEPH STANICK:

      QE is NOT 'printing money', but is just an asset swap.
      QE provides liquidity to the financial system in exchange
      for 'illiquid' paper. 'Printing money' is illegal for
      most Central Banks.

      QE may have increased the Monetary Base, but NOT the
      more important Money Supply (M2), because the liquidity
      provided was used to strengthen the financial system,
      NOT to accelerate lending. The liquidity had to be
      'hoarded' to address the 'improductive' loan book.
      QE was a response to containing a DEFLATIONARY spiral,
      which could have developed after interest rates had
      collapsed. Near Zero Interest Rates makes the policy
      of raising/lowering them ineffective.

      http://www.investopedia.com/articles/investing/022615/why-didnt-quantitative-easing-lead-hyperinflation.asp

      https://files.stlouisfed.org/files/htdocs/publications/review/13/01/Fawley.pdf

      SO the USD and US Treasuries REMAIN the Safe LIQUID Haven of
      choice for the Big Money Flows. Hyperinflation is
      more likely anywhere BUT the U.S., especially on the
      basis of history and the U.S. system of checks and
      balances. A monetary policy of banana republics is
      extremely unlikely for the U.S.

      Gold & Silver deserve a place in anybody's portfolio,
      but could be speculative if Rates and the USD eventually
      rise. Gold is part of the reserves of Central Banks
      and has a chance to re-enter the financial system,
      when times get really tough (re-pricing the 'official'
      price to increase the CB's reserves). Silver, however,
      is in WEAK hands, 'poor man's gold' and may become
      very risky in the next Economic Depression. But
      Silver Coins (assay them!) are nice to look at.

      DS

      Verwijderen
  2. Thank you for that enlightening answer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De analogie ontgaat mij volkomen, de rattenvanger verloste Hamelen van een rattenplaag en de inwoners van Hamelen weigerden, nadat ze van hun plaag verlost waren daarvoor te dokken....en nu vergelijk je de rattenvanger met CB's....de rattenvanger heeft goed werk verricht, maar de bewoners van Hamelen, verrotten het om, toen ze eenmaal van hun problemen af waren de vanger te belonen....wat begrijp ik niet???...peter

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De spanningen tussen de VS en Noord Korea lopen gevaarlijk hoog op....

    https://pauw.vara.nl/media/372145

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROOS DHONT:

      Trump accepteert de huidige Status Quo NIET. Hij is een
      man van actie. Bovendien is actie op een gegeven
      moment onvermijdelijk, want een nucleaire dreiging
      van een gek is ontoelaatbaar:

      https://www.hermancain.com/us-were-ready-to-launch-a-pre-emptive-strike?utm_content=buffer67b58&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

      Raad eens, wie bakzeil gaat halen.

      DS

      Verwijderen
  5. hadewych von mises15 april 2017 om 11:40

    blijft het bij diplomatieke dreiging ?
    de real stuff is toch ondenkbaar ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      De meeting tussen China's XI en Trump was doorslaggevend.
      Xi heeft gedreigd om de oliekraan naar Noord-Korea
      dicht te draaien (90% van de olie-import), als de
      lancering doorgang zou vinden (de 75ste sinds het
      bewind van de jonge Kim). Die lancering mislukte,
      misschien vanwege Cyberwarfare van Amerika of China
      zelf.

      DS

      Verwijderen
  6. hadewych von mises15 april 2017 om 11:43

    heer Schmull, u vergat de bubble in goud ! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      GOUD is al in een Bearmarkt sinds het hoogtepunt van
      $ 1889 in 2011, zo'n 6 jaar geleden:

      Zie 5-jaar Chart:

      http://therealasset.co.uk/charts-and-graph/gold-price-charts/

      Als Goud hier niet doorbreekt naar boven (belangrijke
      'nek-lijn') en weer terugvalt, dan is de Bearmarkt nog niet voorbij. De Bubbel in Goud is dus al enige tijd aan
      het leeglopen.

      DS

      Verwijderen
  7. Ik lees her en der dat investeren in goudmijnen een goede optie is, mocht het uit de hand lopen met US en Noord/Korea. Hoe denkt men er hier over?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Beleggen in Goudmijnaandelen is uitsluitend voor
      speculanten, niet voor beleggers. De Goldminers ETF
      (GDX) is sinds 2011 60% gedaald:

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=gdx&insttype=&freq=2&show=&time=13

      Niemand weet of de neergaande trend wordt voortgezet,
      na het herstel in 2016. Maar in ieder geval is er al
      heel wat van af! Uiteindelijk zijn inflatie-
      vooruitzichten veel belangrijker dan wapengekletter.
      Welnu, de inflatie daalt nog steeds, ondanks alle verhalen.

      DS

      Verwijderen
  8. Jamie Dimon van JPMorgan (en Koen Hoefgeest) beweert dat bij de volgende crisis niet de banken (too big to fail is opgelost) maar wel de economie zal worden getroffen : http://finance.yahoo.com/news/why-the-next-crisis-could-be-worse-for-everyone-but-the-banks-153034888.html
    Maar op die bankenbalansen zitten toch nog een pak slechte leningen (en 'goede' die nog kunnen verslechteren zoals vastgoedleningen) ?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Mee ONEENS. Bij de volgende crisis zullen de aandeel- en
      obligatiehouders NIET worden gespaard. Hele grote
      depositohouders misschien ook niet. Maar Dimon heeft
      waarschijnlijk gelijk, dat een 'redding' van het
      financieele systeem onvermijdelijk wordt (net zoals
      in Zweden in de jaren '90, toen ook alle directies
      werden vervangen).

      Maar aandeelhouders van internationale topbedrijven
      zullen er beter van af komen, ookal zullen ze een
      flinke koersdaling moeten accepteren. Maar die aandelen
      zijn altijd wat waard, in tegenstelling tot
      financieele instellingen, die 'gesaneerd' moeten
      worden.

      Slechte leningen (in Europa alleen al: 1000 tot
      3000 miljard) en derivaten (duizenden miljarden)
      zullen het financieele systeem om zeep helpen,
      ookal zijn er manieren om de belastingbetaler
      daarvoor weer te laten opdraaien (zoals het
      spekken van de balansen van Bank Holding Companies,
      die kunnen terugvallen op de FED).

      JP Morgan is de grootste speler in derivaten.

      Altogether, the top 25 U.S. banks or holding companies had some $252.0 trillion in derivatives exposure

      These same 25 banks only had $14.0 trillion in assets. That’s almost a 20:1 ratio for derivatives exposure.

      A derivative is essentially a highly leveraged side bet. That’s the problem; a derivative bet that goes wrong can cost much more than the original investment.

      Originally, these bets have been designed to cover the risk, but today the derivatives market has grown into a mountain of speculation, unlike anything the world has ever seen before

      https://www.lombardiletter.com/the-big-american-banks-in-2017-are-weak-sparking-a-banking-crisis/10171/

      DS

      Verwijderen
  9. (GAVEKAL)(VOORSPELDE TRUMP's OVERWINNING):

    LE PEN ZAL WINNEN (wat de markt nog niet heeft ingeprijsd!):

    “Le Pen’s momentum is a slow-moving reaction against the men of Davos -- as we have seen with Brexit and Trump -- but markets don’t want to believe it,”

    long positioning in the pound as the U.K. would benefit from haven bids, and shorts on inflation-linked German bonds amid the risk of deflation in the euro area.

    a basket of high-quality stocks is a safer bet than euro-denominated government bonds.

    The fact two candidates for the runoff are likely to be determined by voters who have yet to make up their minds -- as many as 40 percent -- is a bad omen for the centrist contender, he said.

    At least half of the far-left and half of the center-right won’t vote for Macron in the second round if he is pitted against Le Pen, believing he is“tainted” by his association with Francois Hollande’s government, and would rather abstain, Gave said.

    If she emerges victorious, the euro would tank as markets would price in the prospect of its dissolution, rather than focus on Le Pen’s legislative hurdles to exit the single-currency bloc. French and Italian bonds will be “unquotable” given vanishing bids, and the European banking system would be beset by seismic turmoil

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-21/analyst-who-predicted-trump-ascendancy-is-betting-on-le-pen-win?cmpid=socialflow-twitter-business&utm_content=business&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=twitter&utm_medium=social

    Zo'n scenario zou de Dollar en de Treasuries natuurlijk
    enorm helpen.

    Kijk ook eens naar Le Pen's populariteit bij Social Media
    (net zoals Trump destijds). De andere kandidaten kunnen daar
    niet aan tippen, met 'likes' en 'views'. Alleen oudere
    stemgerechtigden lezen de krant.

    De sleutel wordt weer de opkomst. Le Pen's aanhangers komen
    zeker opdagen, net zoals Trump's. Miljoenen zullen weer
    niet stemmen, want ze lopen niet warm voor enige kandidaat.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Diederik,
    Wat vindt u van de opvatting van Martin Armstrong dat goud juist niet een deel zal gaan uitmaken van een mogelijke nieuwe wereldmunt?
    Zie onderstaand artikel. Groet Liesbeth

    Martin Armstrong verwacht nog hogere belastingen - Marketupdate

    http://marketupdate.nl/nieuws/economie/martin-armstrong-verwacht-nog-hogere-belastingen/ via @marketupdateNL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LIESBETH:

      Sprookjes! De Dollar wordt NIET vervangen door een mandje
      van verschillende valuta's, ookal is het dan niet de SDR
      van het IMF. Onmogelijk! De Dollar blijft nog tientallen
      jaren de reserve-valuta van de wereld en ook de
      belangrijkste handelsvaluta. Geen enkele andere valuta
      voldoet aan de vereisten van sterk, democratisch land
      met een betrouwbare rechtstaat. Andere valuta's
      blijven 'hete aardappelen', waar men niet te lang in
      wil blijven zitten.

      Een valuta-systeem met een 'vaste' Goudprijs lijkt
      tegenwoordig onhaalbaar, maar er zijn varianten
      mogelijk (Goudwisselstandaard). Maar de rol van Goud
      wordt dan pas belangrijker, alleen als het echt moet,
      dus in de volgende Economische Depressie, welke ELKE
      generatie uiteindelijk pleegt mee te maken.

      DS

      Verwijderen
  11. @

    De TLT lijkt uitgebroken NAAR BOVEN:

    https://www.seeitmarket.com/treasury-bonds-chart-update-tlt-fibonacci-price-targets-16775/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  12. The Northmantrader: WORLD WAR 3 IS IN FULL PROGRESS:

    https://northmantrader.com/2017/04/23/world-war-iii/

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Prachtige CHARTS, bedankt. Toch komt aan alle illusie
      een EIND. Geloof nu maar niet, dat het einde hiervan
      een 'zachte' landing is! Geen enkele ontwenningskuur
      is kinderspel, daarom wordt die zo lang uitgesteld.
      Maar uitstel is geen afstel. De volgende crisis,
      de 'echte', zal absoluut adembenemend zijn. Beter
      te vroeg dan te laat daarop voorbereiden, luidt
      het devies. Want NU kan men nog rekenen op 'markten',
      die de gelegenheid geven om te verkopen aan de
      Optimisten. Als het eenmaal begint te dagen,
      stopt alles, dan wordt alles illiquide.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS Centrale banken kunnen toch als koper optreden?Waardoor het systeem niet vast loopt? Volgens mij kopen de centrale banken al jaren alles op.

      Mvg Gerritsen

      Verwijderen
    3. @GERRITSEN:

      Dat is nu juist het probleem. Een race-auto MOET
      op een gegeven moment vaart verminderen, anders
      vliegt die uit de bocht. Als de Centrale Banken
      geen gas terugnemen in het opkopen van activa,
      dan schrijven ze hun eigen doodvonnis, want
      dan wordt het geld niets meer waard en keren
      we terug naar de ruilhandel. Als je als
      drugsverslaafde niet afkickt, dan heb je je leven
      vaarwel gezegd. Beschaafde, ontwikkelde landen met
      een 'ordelijke' cultuur, die in het verleden
      hebben bewezen, dat zij paal en perk stellen aan
      losbandigheid, zullen op een gegeven moment
      door de zure appel heenbijten (net zoals de
      'ondenkbare' rente van 20% in 1981 van Paul Volcker
      om eindelijk de inflatie de kop in te drukken).
      Wees dus voorbereid op het 'ondenkbare'. Timing
      onbelangrijk.

      DS

      Verwijderen
  13. Ronald Bernard High Finance Shocking Revelations
    https://www.youtube.com/watch?v=nEpcY5JU120

    U heeft ooit eerder gemeld dat de echte waarheid te gevaarlijk was om te vermelden en zoja en dit ook nog correspondeert met bovenstaande , is ons streven naar nog meer rijkdom niet juist datgene wat dit circuit in stand ? (geld boven de waarheid)

    Ik realiseer me de diepte van de vraag,maar ik hoop op een goed antwoord.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Hij kan natuurlijk wel 'uit de school klappen', wat
      de financieele wereld betreft, maar datzelfde geldt
      evenzeer wat betreft alle andere werelden.

      Dat komt, omdat de mens niet 'volmaakt' is en
      gedreven wordt door geld en macht. Als er een
      terrein bestaat, waar het geld eenvoudigweg
      'te aanzienlijk' is (zoals de Drug- of wapenhandel of
      nep-geneesmiddelen, etc) dan wil bijna NIEMAND dief
      zijn van de eigen portemonnee. Vandaar dat kopstukken
      van de 'bovenwereld', naast de onderwereld, de
      verleiding niet kunnen weerstaan.

      Tja, en als men ooit een 'klokkenluider' wordt,
      dan zal men ontdekken, dat men NOOIT meer aan
      de slag komt en dat men de kinderen thuis niet
      meer zal kunnen voeden.

      Vroeger dacht ik ook, dat misschien 10% van de mensen
      niet deugde. Helaas ligt dat veel en veel hoger,
      als de omstandigheden zich opeens voordoen.

      DS

      Verwijderen
  14. met al je kennis ,ervaring en wijsheid komt we eigelijk nergens de afgelopen 8jaar. de media wint

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Beste Diederik,
    Wanneer komt uw boek uit?
    Groet Sander

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SANDER:

      Hopelijk dit jaar. Hopelijk voordat de chaos aanbreekt.

      DS

      Verwijderen
  16. Beste Diederik,
    U geeft aan dat goud nodig is in het geval het ondenkbare plaats vindt. Wat is het ' ondenkbare' dan precies? Een systeemcrisis? Wat gebeurt er met goede kwaliteits aandelen in zo'n geval? Bij een monetaire reset kan goud aanzienlijk stijgen, en mogelijk hoog belast kan worden. Waarom dan toch voor goud kiezen en niet bijvoorbeeld je geld investeren in kwaliteitsaandelen die na een grote crash in waarde zijn gedaald met de potentie van een behoorlijke waarde stijging. Want de monetaire reset komt toch in een periode nadat de beurscrash heeft plaatsgevonden, er lange tijd chaos is en alles in elkaar is gedonderd?

    Hoor het graag.
    Groet Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LIESBETH:

      Na de volgende systeemcrisis, is de kans, historisch
      gezien, groot, dat de rol van Goud veel belangrijker
      wordt. In zo'n crisis, kan Goud weliswaar eerst
      instorten (margin calls, zoals in 2008), maar
      de wereld keert altijd terug naar Goud, als het
      vertrouwen in 'fiat' (nep)-geld vervliegt. Dus
      een beetje Goud heeft altijd wel zin, ondanks
      gebrek aan dividend- of rente-inkomsten. Uw
      schilderij aan de muur levert toch ook genoeg
      kijkgenot op?

      Kwaliteitsaandelen behoren ook deel uit te maken
      van een gespreide portefeuille. Ook die kunnen bij
      een crisis, in eerste instantie, instorten (margin calls),
      maar die blijven altijd 'iets' waard als claims
      op vaste, hopelijk productieve, activa.

      Een eventuele monetaire reset komt NA de klap. Niemand
      weet, hoe dat dit keer zal verlopen. Het Bretton Woods
      systeem hielt het 27 jaar vol tot 1971. Maar dat was
      een unieke tijd, waarin Amerika de rest van de wereld
      naar haar hand kon zetten. Een Reset wordt dit keer
      veel gecompliceerder, waarbij de wereld misschien
      'uitelkaar valt'. Dan zouden donkere tijden aanbreken.
      Ideaal voor soliede staatsobligaties, zoals Treasuries.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS 'Een eventuele monetaire reset komt NA de klap'

      Hoe stelt u zich zo'n klap voor?
      - Valt er een land om, met vervolgens allerlei doninostenen als failliete landen, banken, Euro-gebied, zombiebedrijven?
      - Of staat het wereldwijd in een keer stil? bv omdat het betalingssysteem niet meer werkt?
      - Of sluiten de financiele markten in de meeste landen?
      - Hoe blijft de markt van solide staatsobligaties altijd open? Via de beurs of dealers? Hoe sluit de markt voor aandelen en bedrijfsobligaties dan?

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      De uiteindelijke klap volgt op een schuldencrisis,
      die het financieele systeem zal doen schudden.
      Een schuldencrisis is het eindpunt van 'excessieve'
      schuld als percentage van de economie. Dat eindpunt
      verschilt van land tot land, van bedrijf tot bedrijf.
      Zo'n crisis wordt vaak veroorzaakt, doordat de waarde
      van het onderpand voor die schuld in twijfel wordt
      getrokken. Daarnaast zijn er altijd bubbels, die
      barsten: in 1999 de dotcom aandelen, in 2007 onroerend
      goed en nu: hoogstwaarschijnlijk de mode van 'Passief
      Beleggen' via ETF's, ongeacht de fundamentals, die
      alles automatisch omhoog stuwt totdat dat ook opeens
      voorbij is (net zoals portfolio insurance bij de
      crash van 1987). Er komt dus een moment, dat alles
      bezwijkt, zoals in 1929.

      Alles is tegenwoordig met elkaar verbonden, dus
      zo'n vertrouwenscrisis breidt zich uit over de
      gehele wereld als een lopend vuurtje.

      De staat zorgt er wel voor, dat soliede staatsobligaties
      zullen kunnen worden verhandeld, maar financieele
      markten gaan even dicht (met kapitaalcontroles),
      wat vroeger ook is gebeurd. Het kan zijn, dat men
      even geduld moet hebben, voordat de financieele
      markten weer open kunnen gaan. Het kan ook zijn,
      dat vele stukken eenvoudigweg illiquide worden en
      even niet kunnen worden verhandeld.

      DS

      Verwijderen
    4. Welke financiële/ecomische deskundigen hebben vergelijkbare ideeen over deze 'grote klap' ? Er zijn verschillende 'doom-goeroes', welke komen het meest dichtbij uw ideeen?

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Ik heb het meest geleerd van A.GARY SHILLING:

      https://www.amazon.co.uk/A.-Gary-Shilling/e/B001HMTM6S

      https://www.bloomberg.com/view/contributors/ABe3_orQeyk/gary-shilling

      Hij is ook een bijenhouder.

      DS

      Verwijderen
  17. We worden weer optimistisch

    ING Vraag van vandaag 27 april 2017
    Verwacht u dat Nederlandse koopwoningen in prijs zullen dalen?

    Ja, binnen 3 jaar 6%
    Ja, over 3 tot 10 jaar 8%
    Nee, voorlopig niet 66%
    Nee, Nederlandse huizenprijzen zullen nooit meer dalen 6%
    Weet niet/geen mening 14%

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Trader slams Marc Faber: You have been so wrong, why are you right now?

    http://www.cnbc.com/2017/04/25/trader-slams-marc-faber-you-have-been-so-wrong-why-are-you-right-now.html

    Niemand die het weet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN STOKMAN:

      Dit is het lot van elke Goeroe. Vele waarzeggers werden
      jarenlang op handen gedragen, totdat hun voorspellingen
      eentonig overkwamen en hun bijdragen beperkter werden.
      Als belegger moet men echter niet ongenuanceerd
      de schuld geven aan Goeroes, die immers hun best doen
      en het vaak wel bij het rechte eind hadden.
      Marc Faber heeft een enorme staat van dienst en
      waarschuwde voor de crash van 1987, terwijl hij
      de grondstoffenhausse voorspelde van na 2000.
      Hij was ook vroeg met Goud, Opkomende Markten
      en China.

      DS

      Verwijderen
  20. Spannende tijden komen eraan!

    The Crash Is Coming! Prepare For The Imminent Economic Collapse 2017 Stock Market CRASH!

    https://www.youtube.com/watch?v=AhfMkrfnSfw&t=442s

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Siegel:
    http://news.morningstar.com/all/market-watch/TDJNMW20170501331/the-man-who-predicted-dow-20000-says-this-is-the-ultimate-hedge-against-a-stock-market-crash.aspx Groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Behoeft geen betoog, dat ook ik de 30-jarige TREASURY
      zie als de beste belegging, al tientallen jaren lang.
      De meesten zagen dat niet zitten, verklaarden mij voor
      dwaas en waren vaak 'Short'. Als het rendement ooit
      nog eens daalt naar 2% OF LAGER (zie Bunds!), tel uit
      je winst. Maar geduld altijd vereist. Jeremy Siegel
      was de SUPERBULL op aandelen: ere wie ere toekomt!

      DS

      Verwijderen
  22. De omstreden vrienden van Donald Trump: De Russen

    https://www.npo.nl/zembla/03-05-2017/VARA_101382218

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen