Translate

vrijdag 30 december 2016

MET DE RUG TEGEN DE MUUR


MET DE RUG TEGEN DE MUUR


Na een periode van ongelofelijke hoogconjunctuur in de jaren ‘80 en ‘90, staat de westerse wereld sinds de eeuwwisseling met de rug tegen de muur. De totale, excessieve, schuldenlast, als percentage van de economie, rees de pan uit. Daardoor liet de economische groei het steeds meer afweten. De vermindering in productiviteit, omloopsnelheid van het geld en investeringsgeneigdheid, naast het toenemende tekort aan jonge werkkrachten, veroorzaakten een verzwakking in de kredietvraag, een lagere rente en een veel lagere inflatie. Globalisering, met o.a. de verschuiving van arbeid naar landen met lagere lonen (‘offshoring’), en financialisering, met o.a. de opgang van de financieele sector ten koste van de reeele, producerende industrie, werden tijdelijke doekjes voor het bloeden.


Tegelijkertijd kwamen Centrale Banken in actie met een onorthodox, super-stimuleringsbeleid om de kredietbubbel in toom te houden en de realiteit te vervangen door kunstmatigheid. Geen prijs geeft meer de juiste waarde van activa weer! De pijnlijke explosie in de maatschappelijke inkomens- en vermogensongelijkheid als gevolg van het eind van het welvaarts- en krediet-tijdperk, heeft dan nu geleid tot de beweging om de gevestigde orde omver te werpen, het populisme. Mensen met schijnbare ruggengraat, zoals Trump, krijgen nu hun kans. Onderschat de potentieele Trump-revolutie niet: de Republikeinen hebben nu de macht in het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Bovendien zijn 33 van de 50 Gouverneurs nu Republikeins en zijn beide wetgevende lichamen van 32 van de 50 staten in hun handen. Een unieke situatie, die in meer dan 90 jaar nog niet is voorgekomen. Trump, een kruiwagen (‘coattails’) zonder weerga!

Maar is de recente scherpe stijging in de rente en in obligatierendementen juist niet een veelbelovend teken, dat de economische groeivooruitzichten aan de betere hand zijn? Uitsluitend op de korte termijn. Massieve belastingverlaging, terugdringing van reguleringen en flinke, fiscale staats stimulering van infrastructuur- en defensie-uitgaven, zullen hun effect zeker niet missen, zolang de, in meerderheid conservatieve, volksvertegenwoordiging daarmee instemt.  Men vergeet echter, dat tijdelijke tegenbewegingen van monetaire ‘verkrapping’ (hogere rente), om welke reden dan ook, in een structurele lange termijn trend van rentedaling, heel gebruikelijk zijn.

Zij dragen de kiem van hun eigen vernietiging in zich in een tijd van excessieve schuld. Vergeet niet, dat de totale schuld in verhouding tot de economische groei, in de laatste 10 jaar, met een veelvoud is gestegen. Dat kan degenen, die daarin trappen, duur komen te staan. Duizenden miljarden aan obligaties (100% op afloopdatum plus gegarandeerde coupon) werden in korte tijd verwisseld voor peperdure aandelen (geen afloopdatum en geen gegarandeerd dividend) in een onlogisch enthousiasme, dat meer wegheeft van een onhoudbare oververhitting (‘blow-off’), zeker na 8 jaar van oplopende koersen, dan van het begin van een duurzame economische opleving. De meeste beleggers lijken inmiddels nu vol belegd in riskante activa! Het is meer dan ooit zaak om in gedachten te houden, wat volgde na de euforie van 1929, van 2000 en van 2007. De markten kregen, tegen de algemene verwachting in, een flink pak slaag en degenen met excessief effectenkrediet, werden van de kaart geveegd.

Met de Dow Jones Industrials Index op een nieuw hoogtepunt in de laatste 2 maanden en een schijnbare uitbraak naar boven van de Dow Jones Transportation Index, lijken de wittebroodsweken (‘honeymoon’) van Trump, op korte termijn, een nog hogere markt te kunnen inluiden (volgens de ‘Dow Theory’). Ook de Russell 2000 Index, met middelgrote firma’s, lijkt naar boven te zijn uitgebroken, na 3 jaar van ondermaatse koersstijging, vanwege tegenvallende bedrijfswinsten. Dit betekent, dat de markt bereid lijkt om zijn nek wat meer uit te steken. Misschien worden nu meevallers in winststijging verdisconteerd, als gevolg van belastingverlaging en vermindering van regulering, alsmede een stijging in de terugkoop van aandelen, als Amerikaanse bedrijven hun offshore winsten (liefst $ 2.500 duizend miljard) op belastingvriendelijke wijze kunnen repatrieeren.

De inkrimping van de wereldhandel is al 5 jaar aan de gang, maar is onlangs in een stroomversnelling geraakt. Deze trend lijkt vooral te wijten aan het terugbrengen van productiecapaciteit naar het eigen land (‘onshoring’), met name door China, Amerika en West-Europa. Maar mocht protectionisme, met meer invoertarieven, subsidies en dumping, zich verder uitbreiden, wat waarschijnlijk moet worden geacht, dan komt vrijhandel pas goed op de tocht te staan. Het aantal handels-verstorende maatregelen is trouwens in 2015 alleen al met 50% toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor (Global Trade Alert). Amerika, met haar enorme binnenlandse markt en haar zelfvoorziening in energie en landbouw, wordt door deze historisch gevaarlijke ontwikkeling wat minder getroffen. De rest van de wereld is echter, als percentage van de economie, minstens tweemaal zoveel afhankelijk van de wereldhandel. De politieke wind is gedraaid. Met vrijhandel, globalisering en immigratie worden verkiezingen tegenwoordig verloren. Doemt er een periode op, vergelijkbaar met de sombere jaren ‘30? In dat geval, zullen Amerikaanse Dollars en Treasuries, met de gebruikelijke onderbrekingen, de veilige havens blijven bij uitstek!

De Europese Unie (EU) en de Eurozone, die reusachtig afhankelijk zijn van de wereldhandel, stevenen daarom rechtstreeks af op desintegratie. De Europese droom is verworden tot een nachtmerrie, nu de economische groei structureel is blijven steken en de vluchtelingencrisis uit de hand is gelopen. Duitsland voelt zich allang niet meer in staat om Europa te behoeden voor verdere ontbinding, ook al omdat de Duitse hereniging in 1990 (‘Die Wende’) en de Duitse bankencrisis van 2008 veel kostbaarder bleken dan verwacht. Vandaar dat de lidstaten, die, na de meest recente financieele crisis, in het krijt stonden bij de banken van de Noordelijke overschotlanden, een bezuinigingspakket kregen opgelegd door de crediteuren-landen in plaats van zoiets als een 4-jarig Marshall Plan (kosten: $ 120 miljard in het huidige geld) van het grootmoedige Amerika in 1948. De lidstaten met een betalingsbalansoverschot, zoals Duitsland, willen in geen geval een ‘transferunie’, wat een succesvol Euroland dus bij voorbaat uitsluit.

De totale activa (leningen), exclusief derivaten, van de Europese banken ten opzichte van het Bruto Nationaal Product is 400%. Die van de Amerikaanse banken zijn 0.44% van het BNP. Alle pogingen om het kredietrisico te verschuiven van het bankwezen naar de kapitaalmarkt, via obligaties, etc, zoals in Amerika gebruikelijk is, komen waarschijnlijk te laat. Het versnipperde Europese bankwezen heeft te veel politieke geheimen, die niet kunnen worden opgebiecht. Mocht er weer een crisis ontstaan in tegenpartijen (funest voor derivaten), dan hangt Europa aan een zijden draadje. Als Deutsche Bank, met activa (incl. derivaten), die 20 maal zo groot zijn als het BNP van Duitsland, moet worden ‘gered’ (genationalizeerd) net zoals Bank Monte dei Paschi in Italie, dan vliegen alle ‘wettelijke’ regels van de Eurozone meteen het raam uit. Er is geen enkel uitzicht op enige verbetering, want het Europese Japan-scenario van vergrijzing en stagnatie zorgt ervoor, dat er, op zijn minst, een lange ijstijd zijn intrede doet.

De wrok tegenover de hegemonie van Duitsland, die, ondanks haar verlies in 2 wereldoorlogen, toch, zij het met tegenzin, de dienst uitmaakt, is wijdverbreid en een van de hoofdoorzaken van Brexit. Natuurlijk zal men alles op alles zetten om te voorkomen, dat Brexit enige navolging krijgt. Groot-Brittannie zal als afvallige ‘moeten boeten’, wat wel 10 jaar kan duren, een onaanvaardbaar fortuin kan kosten en bovendien door 27 afzonderlijke parlementen moet worden goedgekeurd. De stichters van de EU waren niet op hun achterhoofd gevallen! Eenmaal lid, altijd lid, net zoals een ‘vroegere’ werknemer bij de Geheime Dienst. Het is duidelijk, dat de Europese Unie door de overige 27, meest straatarme, lidstaten, wordt beschouwd als een zaak van essentieel levensbelang. Desalniettemin lijken het verschil in cultuur en het gebrek aan solidariteit onoverkomelijke obstakels te blijven voor een duurzame eenwording tot Euroland. De realiteit is juist, dat de Eurolanden uit elkaar groeien en dat men het liefst, als struisvogels, de kop in het zand steekt totdat het opeens is afgelopen.

De kans op weer een ongelukkige afloop in Europa is aanzienlijk toegenomen. In het komende Trump-tijdperk (van 8 jaar?) moet Europa zijn eigen boontjes doppen. Is dit het einde van het Westen, zoals wij dat decennia-lang gekend hebben? Zou het ondenkbare noodlot weer kunnen toeslaan, vergelijkbaar met de ondergang van het 500-jarig Westerse Romeinse Rijk (27 v.Chr. - 476 n.Chr.), dat in een vlaag van zelfingenomenheid en naiviteit ook een beleid van ‘open grenzen’ voerde? Op een gegeven moment lieten de Romeinen hun grenzen bewaken door ‘Barbaarse’ huurlegers! Uiteindelijk braken de 1000-jaar durende Donkere Middeleeuwen (476 n.Chr. - 1450 n.Chr.) aan, ging Rome scherp bergafwaarts met een bevolkingsdaling van 90% en, als klap op de vuurpijl, kostte de rondwarende builenpest, in 1347 n.Chr., gedurende amper 3 jaar, het leven aan een derde van de Europese bevolking. Gelukkig maar, dat de mens meestal niet weet, welke pech hem soms te wachten staat!

Het leven bestaat nu eenmaal uit mee- en tegenwind. Er is een cyclus van actie en reactie. Komen en gaan, is wat de klok slaat. Dat neemt niet weg, dat de mensheid zich, op langere termijn, met onderbrekingen, steeds weet te ontwikkelen naar een hoger niveau in gezondheidswezen en technologie. Toch rijst de vraag of het kijken naar een scherm van een smartphone of computer, tijdens alle wakkere uren, de mens uiteindelijk minder geschikt maakt voor samenleven met zijn medemens. Misschien wordt de mens voorbereid op een totaal andere gemeenschap in de uitgestrektheid van het heelal, als de aarde onherbergzamer zou worden. Het is weinig productief om stil te staan bij een eventueel ‘Einde der Tijden’, zoals sommige Godgeleerde waarzeggers veronderstellen, maar soms bekruipt de mensheid wel een gevoel van ongemak over wat er in het verschiet ligt. Grote veranderingen lijken op til. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

DIEDERIK SCHMULL

30 December, 2016

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

195 opmerkingen:

  1. Weer een mooie analyse , Rick...fijne jaarwisseling en een gezond 2017 toegewenst....peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De lange rente (NL10Y) is de afgelopen 3 weken al flink afgekomen naar 0.34% van 0,58% . Top was tegen bovenkant dalend trendkanaal. Dus niks aan de hand tot dusver. Al brachten de Mainstream Media wederom indianenverhalen ivm pensioenfondsen, hypotheekrente.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De rit van minus 0.03% (Sept '16) naar plus 0.45% (4 Jan '17) was natuurlijk, in procenten, vrij hevig. Maar
      het neergaande trendkanaal wordt pas doorbroken bij
      2 tot 3%. Dat lijkt onwaarschijnlijk, want elk herstel
      in groei en inflatie zal weer een 'vals alarm' blijken.
      Bij de volgende wereldrecessie, die na 8 jaar, geduldig
      zijn opwachting maakt, is het rendement weer negatief.

      http://www.tradingeconomics.com/netherlands/government-bond-yield

      DS

      Verwijderen
  3. Mijnheer Schmull, ik wens u een goed, gezond en blijvend-visionair 2017 toe!
    Fijn om u te kunnen blijven volgen in deze fase van grote transities.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hadewych von mises3 januari 2017 om 10:27

    de beurshausse is onhoudbaar ? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Euforie kan langer duren dan verwacht. Dat hebben we
      meegemaakt tijdens 'irrational exuberance' van 1996 - 2000.

      DS

      Verwijderen
  5. Beste wensen voor het nieuwe jaar.

    In de verwijzing naar het Romeinse Rijk miste ik echter de invloed van demografische factoren en de ontwaarding van de munt door de enorme uitgaven voor militaire operaties en pacificatie van het "plebs" in de neergang. Deze beide factoren lijken toch echter ook aan het werk in het huidige Westen.

    Mrgalak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. MRGALAK:

      Er zijn overeenkomsten te over met de ondergang van
      het Westerse Romeinse Rijk en ook de Griekse
      Beschaving. De daarop volgende Middeleeuwen waren
      wel een hoge prijs. Zal de komende 'ondergang'
      van het Westen te wijten zijn aan de fanatieke,
      radicale Islamieten? Die zijn immers bereid om
      zich en anderen op te blazen. Een kernwapen in
      hun handen zou helemaal hele stammen tot overgave
      dwingen. Maar nachtmerries zijn niet goed voor
      de gezondheid.

      DS

      Verwijderen
  6. $TLT wiseguys.


    https://twitter.com/sanglucci/status/817057222744215554

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In de eerste plaats wens ik U het allerbeste voor 2017toe.

    Verder heb ik 1 vraag nl.Is het normaal, dat de dollardaling ongeveer gelijk is aan stijging TLT, zoals vandaag ? of is dit toeval?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er is geen directe correlatie. Maar de markt houdt nu
      rekening met een veel gematigder Trumponomics, omdat
      anders het Congress niet meewerkt, dus de soep wordt
      niet zo heet gegeten als die werd opgediend. Maar
      na elke stijging volgt altijd een consolidatie.
      De Dollarzwakte mag geen naam hebben:

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=dxy&insttype=&freq=&show=

      DS

      Verwijderen
    2. Long dollar short bonds (of vice versa) is de standaard trade, althans voordat QE zijn opmars deed. Sterke dollar betekent sterke economie en dus hogere rente (en dalende UST). Deze correlatie is weer terug nu QE is afgelopen. Ben het dus niet geheel eens met je commentaar Diederik.

      GR

      Ludwig

      Verwijderen
    3. @LUDWIG:

      Geen correlatie is een wet van Meden en Perzen.
      De scenarios kunnen voortdurend veranderen.
      De Dollar kan sterk blijven, terwijl obligatie-
      rendementen toch weer dalen, bijvoorbeeld vanwege
      de vlucht naar een veilige haven ingeval van
      een Euro- of Chinacrisis. Velen gingen het schip in,
      omdat zij, met een hefboom, dachten te kunnen
      'beleggen' op basis van correlaties. Het is speculeren.

      DS

      Verwijderen
  8. Zeer interessant verhaal. Veel risico's maar toch mar investeren. Rendementen beloven niet veel. Groet Streetrunner
    http://www.goldmansachs.com/what-we-do/investment-management/private-wealth-management/intellectual-capital/half-full/index.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      DEUTSCHE BANK is voorlopig ook positief:

      http://www.cnbc.com/2017/01/09/donald-trump-plans-will-double-gdp-growth-by-2018-deutsche-bank-says.html?__source=Twitter

      DS

      Verwijderen
  9. Terugkijktip! Waar komt dit goedkope plastic lantaarntje vandaan? Roland Duong onderzoekt het in De prijsvechter.

    http://www.vpro.nl/programmas/prijsvechter/aflevering-1.html

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  10. We zijn in Nederland steeds flexibeler gaan werken. Vier van de tien werkenden hebben geen vast contract.

    http://demonitor.ncrv.nl/uitzendingen

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  11. hadewych von mises9 januari 2017 om 15:51

    http://www.hussmanfunds.com/wmc/wmc170109.htm
    S&P moet 50à60% naar beneden om terug valabel te worden. Uw visie, heer Schmull ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Ookal heeft Hussman een groot deel van de voorafgaande
      Bullmarkt gemist, verdient zijn mening wel aandacht.
      Natuurlijk is het te hopen, dat Trumponomics succesvol
      zal blijken, maar de kans op een debacle is groot, niet
      vanwege Trump, maar vanwege de risico's na bijna 8 jaar
      van (zwak) economisch herstel, dat gebouwd was op NOG
      meer schuld:

      The bottom line is that large and sustained increases in U.S. gross domestic investment have always been achieved by financing a substantial portion of the increase with foreign savings. Booms in U.S. gross domestic investment are systematically associated with “deterioration” in the trade balance. Conversely, declines in U.S. gross domestic investment are systematically associated with “improvement” in the trade balance.

      De ENIGE tijd, dat Amerika een handelsoverschot had, was
      in de depressie-jaren '30, toen Amerika weigerde om
      de rest van de wereld te financieren, nadat het
      Britse Empire 'viel'.

      De opgepompte activa kunnen dus wel degelijk met 50%+
      dalen bij de volgende Bearmarkt. Wees dus niet volbelegd!

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull,

      Uw overduidelijke sympathie voor heer Trump verbaast mij.
      Uiteraard kan ik mij vinden in uw stelling dat een president ook maar een puppet, een marionet is en dat uiteraard de macht elders ligt en/of hoort te liggen.

      U snapt dit, ik snap dit en de republikeinen snappen dit ook.
      De enige die dit niet schijnt te snappen is de heer Trump zelf.

      De man is een narcist, een seksist, een olifant in een porselein kast. Trump zegt dit en 3 dagen later TOTAAL het tegenovergestelde. Volstrekt onbetrouwbaar en nu blijkt ook nog overduidelijk pro Goldman Sachs, miljonairs elite, en meneer trekt zijn eigen familie en zaken ook nog eens duidelijk voor. Het valt te raden hoe dit verder gaat na inauguratie. een Afrikaanse dictator zou zich bijna schamen voor het gedrag van zonnekoning Trump.

      Nee Clinton was ook niks, daar zijn we het over eens, maar dat doet niks af van het schaamteloze gedrag van heer Trump. Een prachtig land als Amerika werkelijk onwaardig. Komt nog bij dat dit foute heerschap een minderheid van stemmen heeft gekregen.

      Ik hoop toch op een iets meer kritische blik jegens Trump en zijn bankvrindjes die o.a al meteen milieu- en financiële regelgeving totaal los willen laten, maar ondertussen wel invoerrechten extreem willen verhogen.

      Desastreus beleid dus en dat van een club extreem foute mannetjes. Bah!

      Verwijderen
    3. @PLOF:

      Elke conclusie over het TRUMP-presidentschap is nog veel
      te vroeg. Maar ik ben in de wolken, omdat Hillary
      Clinton nu in ieder geval niet Het Witte Huis betreedt.
      Ik zou wekenlang niet aanspreekbaar zijn geweest, als
      zij toch had gewonnen. Zij zou het beleid van OBAMA
      hebben voortgezet, dat o.a. bestond uit oorlog met
      7 landen, op ELKE dag in de laatste 8 jaar en het
      laten ontploffen van bommen (alleen al 26,171 bommen
      in 2016, een stijging van 3,027 t.o.v. 2015). Zij
      had zich omringd met dezelfde Neocons, die de
      puinhoop in het Midden-Oosten hadden veroorzaakt.


      http://www.businessinsider.com/how-many-bombs-us-dropped-2016-1?IR=T

      TRUMP heb ik al decennialang gevolgd en hij werd
      voortdurend onderschat en onbegrepen. Zijn kracht
      is juist, dat hij vertrouwt op zijn eigen instinct,
      waartoe de meesten niet in staat zijn, en flexibel
      is in zijn meningen. Hij weet zich aan te passen
      aan de omstandigheden, zolang hij maar 'overwint'.

      Tegelijkertijd geeft hij iemand geen tweede kans, als
      het misgaat ('you're done'). In de zakenwereld is
      dat niet ongewoon. Hij heeft zijn campagne-medewerkers
      driemaal ontslagen!

      TRUMP moet niet te letterlijk worden genomen, want
      anders maakt men zich druk om niets. Om verkiezingen
      te winnen in het conservatieve achterland ('heartland'),
      zegt hij, wat hij zeggen moet. Maar uiteindelijk is
      hij een straatvechter uit Queens (NY), zo liberaal
      als het maar kan en helemaal niet racistisch of
      zo extreem rechts als hij wordt afgeschilderd.
      Integendeel.

      Laten we dus afwachten tot teleurstelling echt
      gerechtvaardigd is.

      https://www.youtube.com/watch?v=jgmovtUcVII

      Het indirecte systeem van kiesmannen betekent, dat
      miljoenen extra stemmen in Californie en New York
      inderdaad niet leidt tot meer kiesmannen. 88 van de
      3100 counties hebben de meeste kiezers. De kans, dat
      dit systeem wordt veranderd is voorlopig klein, maar
      op den duur niet uitgesloten. Probleem blijft, dat
      verkiezingsfraude in de grote steden een lange
      geschiedenis kent.

      DS

      Verwijderen
  12. When you wake up and realize it's Monday..

    https://twitter.com/ldd2407/status/818404299856379904

    Paula

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De kloof tussen flex en vast

    http://dekloof.eenvandaag.nl/items/71245/de_kloof_tussen_flex_en_vast

    Sophie

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ter verlichting van de Amerikaanse staatsschuld heeft Trump tijdens z'n verkiezingscampagne het idee gelanceerd om houders van Treasuries te forceren tot het accepteren van afschrijvingen : https://www.nytimes.com/2016/05/07/us/politics/donald-trumps-idea-to-cut-national-debt-get-creditors-to-accept-less.html Denkt u dat dit een reële mogelijkheid is, gezien de onberekenbaarheid van Trump ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Dat was een oude uitspraak tijdens de campagne. Hij kwam
      daar al op terug. Hij zinspeelde op eventuele terugkoop
      van Treasuries, als die beneden pari noteren, wat bij
      bedrijfsobligaties soms gebeurt.

      Afschrijvingen op Treasuries zullen NOOIT plaatsvinden,
      want dat is een vorm van faillissement, wat zelfs
      bijna niet voorkomt in bananenrepublieken. Dat zou
      leiden tot scherp hogere rente on onverkoopbaarheid
      van de staatsschuld.

      DS

      Verwijderen
    2. Men moet de NYT niet serieus nemen; groot aanhanger van de Clinton's & de Democraten. Gelijk CNN (Clinton's News Network), Washington Post en andere Mainstream Media. Zijn niet objectief en alleen bestemd voor de elite, de 1%.
      Maar ach, de Romeinen wisten het al : geef het volk brood & spelen.

      Verwijderen
  15. Toch krijg ik steeds meer het idee dat er een mens vertrekt en er een aap voor in de plaats komt...:(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      OBAMA, de mens, die vertrekt, kreeg de NOBEL PRIJS voor
      de VREDE uitgereikt in 2009. Maar dat bleek al gauw
      een vergissing:

      http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-34277960

      Inmiddels weten wij wel beter, na 8 jaar van dagelijks
      oorlog voeren en het gooien van honderdduizenden
      bommen op 7 landen plus een dodelijk Drone-beleid met
      vele onschuldige slachtoffers. Gelukkig (?) maar, dat
      Amerika (met Rusland, Israel en Soedan) zich niet
      behoeft te storen aan de International Criminal
      Court in Den Haag!

      Trouwens, het zou u sieren om enig respect op te brengen
      voor een verkozen President, die nog moet worden
      ingehuldigd.

      DS

      Verwijderen
  16. Disrespect invites disrespect...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beroeps politici (Clinton cs.) zeggen achter de hand wat ze werkelijk vinden van het volk (Deplorables). Iemand als Trump zaken an publiek. Zoek de verschillen !

      Verwijderen
  17. Lloyds bank over fair value eur/usd:
    "The risks for the euro continue to be on the downside for the time being, but in the medium to longer term, the euro seems to be oversold. Fundamental estimates of fair value for the EUR/USD pair centre around 1.20.
    However, it is expected to take a sustained increase in ‘core’ euro area inflation, a subsidence in political risk, stronger signs of economic recovery and an associated narrowing in the U.S. and euro area rate spreads to push the euro significantly higher, noted Lloyds Bank.

    Voor wat het waard is...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. PACElening nieuwe bubble in USA? DEutsche Bank zit er diep in!
    https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/12/op-naar-de-volgende-financiele-crisis-6167931-a1540785
    Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Met Trump als president neemt de kans op handelsoorlogen toe. Als dat gebeurt dan zullen de prijzen van geimporteerde produkten gaan stijgen hetgeen inflatoir werkt. Ziet u dit als risico voor de US treasuries?
    Ik vind uw laatste artikel terughoudend over de dollar en T-bonds. Uw opmerking "Doemt er een periode op, vergelijkbaar met de sombere jaren ‘30? In dat geval...." is opmerkelijk minder stellig.

    Gaarne uw visie.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Meer protectionisme is negatief voor de wereldhandel en
      schaadt de rest van de wereld meer dan Amerika. Amerika
      is 25% van de wereldvraag met slechts 5% van de wereld-
      bevolking. Dus de Dollar en de Treasuries zouden, met
      de nodige onderbrekingen, juist profiteren van een
      'herhaling' van de depressiejaren '30. Het zou funest
      zijn voor aandelen, grondstoffen en onroerend goed.

      Maar of Trump zijn meningen kan doordrukken bij het
      Congress is de vraag. Obama had dat probleem ook,
      dus drukte hij zijn programma door via Executive
      Orders, zonder de Republikeinen, vooral Obamacare.

      Trump's doel om de economische groei te verdubbelen
      naar 4%, met o.a. belastingverlaging & infrastructuur-
      investeringen, etc, is ambitieus. Dat kan de depressie
      uitstellen, maar niet ongedaan maken, vanwege de
      excessieve wereldschuld, die niet eeuwig kan blijven
      stijgen. Het houdt op een geven moment op, tenzij
      de economische groei duurzaam is. Dat laatste is
      alleen al onwaarschijnlijk door de demografische
      uitdaging van de vergrijzing.

      DS

      Verwijderen
  20. Enigszins off topic, maar dit is zo veel omvattend....geheim rapport politietop laat zien dat criminaliteit 5 maal zo hoog is dan officiele cijfers....over nep nieuws geproken....er wordt dus structureel op immense schaal met cijfers geknoeid....ik wist het, u wist het, de politietop en om wist het...en jaar in jaar uit worden we belazerd met statistieken en als mensen zeggen dat criminaliteit veel erger is, komt er wel een sussend overheidsmannetje...."het zit allemaal bij de mensen in het hoofd"....dit schreeuwt toch om minimaal een parlementaire enquete?????......en hoeveel andere cijfers zijn gefraudeerd???....bijvoorbeeld over migratie????....peter

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Albert Edwards is meestal niet positief, maar als S&P500 daalt, kan FED toch de renteverhogingen uitstellen? Een gezonde correctie is bij de huidige Shiller P/E -28,1x- niet slecht. De Euro/$ lijkt mij dit al in te prijzen.

    SocGen's Albert Edwards: Turmoil this year could be as bad as 2008 financial crisis

    http://www.investmentweek.co.uk/investment-week/news/3002330/socgens-albert-edwards-turmoil-this-year-could-be-as-bad-as-2008-financial-crisis

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Uitstel van de renteverhogingen en zelfs QE4 zijn weer
      aan de orde, zodra de economische groei zou tegenvallen
      of ingeval van een crisis. Zelfs een 20% correctie
      zou aanleiding zijn om het roer om te gooien.

      2008 was altijd meer een waarschuwing voor de echte
      crisis. De kans op de Big One is alleen maar toegenomen,
      vanwege de verhoging, niet de sanering, van excessieve
      wereldschuld. Men hoopt op een terugkeer van duurzame
      economische groei, maar dat zal slechts tijdelijk
      lukken.

      DS

      Verwijderen
  22. http://tacticalinvestor.com/u-s-treasury-ponzi-game/

    Wat is uw mening, is hier sprake van Ponzi of is het de laatste veilige haven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Nee hoor. De Treasurymarkt blijft altijd open, omdat
      deze markt namelijk bestaat voor de vorm, als maatstaf
      voor het rentebeleid. Een land met zijn eigen geld kan
      theoretisch de staatsschuld eeuwig verlengen, zonder
      een markt voor schuldbewijzen, mits het vertrouwen
      in de valuta behouden blijft. Het woord Ponzi is dus
      niet van toepassing en wordt gebruikt door niet-
      ingewijden.

      DS

      Verwijderen
  23. Donald Trump 'wants EU to break up in wake of Brexit vote', outgoing US ambassador in Brussels suggests

    http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/13/donald-trump-wants-eu-break-wake-brexit-vote-outgoing-us-ambassador/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Inderdaad. Hij is sceptisch over de EU, NATO, alle
      handelsverdragen en zelfs de VN. Kortom alle bouw-
      werken, die sinds WWII zijn opgebouwd. Daarom
      proberen de gevestigde orde, de media en de CIA, etc,
      hem voortdurend in de wielen te rijden en zelfs te
      chanteren. De CIA maakt zich schuldig aan insubordinatie
      en Trump zal daar schoon schip moeten maken. De CIA heeft
      een lange geschiedenis van liquidaties en 'regime change':
      Iran en Guatemala (1950), Bay of Pigs (1961) en hoogst-
      waarschijnlijk de moord op Kennedy (1963), omdat hij
      niet wilde meewerken aan uitbreiding van de Vietnamese
      oorlog. Vandaar de ongehoorde veiligheidsmaatregelen
      voor Trump!

      https://www.youtube.com/watch?v=LLPdpiOAxPI

      DS

      Verwijderen
    2. Ik heb het filmpje vandaag bekeken.

      Diederik SCHMULL ‏@RickSchmull 7 u7 uur geleden
      Wow. #TRUMP's MOTORCADE & SECURITY. Day In, Day Out. Amazing Sight

      Verwijderen
  24. Speculators again increased their shorts in 10Y US govt futures to fresh record, betting that bond bubble has popped.

    https://twitter.com/Schuldensuehner/status/820026967407919106

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      Dit is juist positief, want als blijkt, dat zij WEER
      ongelijk krijgen, zullen zij het lid op de neus
      krijgen en moeten dekken. Er is geen Bond Bubble,
      er is slechts tijdelijke tegenwind.

      DS

      Verwijderen
    2. @BERTUS:

      (SHEDLOCK): #TREASURY BEARS BEWARE! RECORD #SHORT Positions Could Mean RECORD SHORT-COVERING Coming Up

      http://www.safehaven.com/article/43459/treasury-bears-beware-explosive-short-covering-rally-coming-up

      DS

      Verwijderen
  25. @Grijze Leeuw : Edwards zit er al jaren naast.Ziet S&P nu terugvallen "to new low" ... Is dat dan onder de 666 van de bankencrisis ? Dan zou er pakweg 70% moeten afgaan !?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Datzelfde ziet HARRY DENT:

      https://research.economyandmarkets.com/X195SB64

      De timing is onmogelijk te voorspellen, maar toch
      maar in het achterhoofd houden, vooral als men
      te euforisch zou worden. EDWARDS heeft al 20 jaar
      een thema van ICE AGE, waarin rentes en obligatie-
      rendementen blijven dalen. Hij kreeg gelijk, tegen
      de algemene mening in. Maar hij was te negatief over
      de aandelenmarkt, vanwege het oppompbeleid van de
      Centrale Banken.

      DS

      Verwijderen
  26. https://twitter.com/goudstandaard1/status/820386293444124672?refsrc=email&s=11

    Wat vindt u van het tweede scenario dat de auteur schetst aan het einde van het artikel? Dank alvast.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hierbij opnieuw de link, bovenstaande werkt niet. Excuus..

    https://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/exter-over-toekomst-van-goud-en-het-monetaire-systeem/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik heb al vele malen gesteld, dat hyperinflatie zelden
      voorkomt en dan uitsluitend in bananenrepublieken. Weimar
      was een uitzondering, vanwege het verdrag van Versailles,
      dus de geallieerden hadden dat op hun geweten.

      Goud zal ongetwijfeld weer een officieele plaats krijgen
      in het monetaire systeem, maar dan alleen als het echt
      moet (zoals in 1934), dus in de volgende economische
      depressie. Als die aanbreekt, dan zal eerst alles (ook
      Goud) met 60 tot 90% in waarde dalen. Dat komt, omdat
      al het uitstaande krediet wordt ingetrokken en er
      een totale uitverkoop plaatsvindt. Dat gebeurde bijna
      in 2008, maar de Centrale Banken konden dat ternauwernood
      met enkele tienduizenden miljarden Dollars voorkomen.
      Dat zal de volgende keer minder kans maken. Wie failliet
      is, gaat straks ook failliet. Recessies en depressies
      zijn echt niet afgeschaft, ookal heeft de huidige
      generatie daar nog geen idee van.

      DS

      Verwijderen
  28. hadewych von mises15 januari 2017 om 14:50

    ook Hussman wacht op 60% daling S&P
    http://www.hussmanfunds.com/wmc/wmc170116.htm

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Bedankt, goed artikel. Hij kijkt vooral naar waarderingen
      over een lange marktcyclus. Hij verdient de nodige
      aandacht, maar de meesten luisteren niet, want de timing
      is onzeker. Technologie is (weer) 83% overgewaardeerd!

      DS

      Verwijderen
  29. soms moet je achteruit kijken! Om weer vooruit te kunnen kijken! https://invst.ly/32nnf

    BeantwoordenVerwijderen
  30. geachte Diederik,

    Het lijkt er toch echt op dat de Bond bubble gaat ontploffen en de aandelen markten zullen dan ongetwijfeld volgen. Toch als je bv de caracas beurs ziet dat lijkt wel op de westerse beurzen als gevolg van immense geld injecties waardoor aandelen maar blijven stijgen. Ken je wellicht Franz Pick die beweerde altijd:bonds are certificates of guaranteed confescation. Het blijven spannende tijden, het beste voor 2017 gr Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PIETER:

      Er is geen Bond Bubble en soliede eersteklas obligaties
      zijn geen Certificates of Confiscation. De wereld is
      sinds de inflatoire tijd van de jaren '70 STRUCTUREEL
      veranderd. Er is tegenwoordig sprake van steeds minder
      groei en steeds meer stagnatie, steeds minder inflatie en
      steeds minder jonge mensen. Er is sprake van
      wereldwijde overcapaciteit en van verzadiging. Dat duurt
      nog decennia.

      De stijging in obligatierendementen is tijdelijk.
      Zelfs onder Trump: er kan zelfs een diepe recessie
      aanbreken net zoals onder Hoover (1929 - 1933) en
      dan moet je zeker geen vaste activa bezitten, maar
      Cash & Treasuries.

      Kwaliteitsobligaties kunnen niet ontploffen, omdat
      men 100% krijgt op de afloopdatum. Gewoon vasthouden
      bij tegenwind. Aandelen kunnen failliet gaan en vastgoed
      en grondstoffen kunnen instorten. Het leven is geen
      sprookje.

      Als de FED de rente echt zou laten stijgen, dan komt
      er een grote klap. Trump heeft er al op gezinsspeeld:
      er komt een einde aan kunstmatigheid en Yellen zal
      haar baan verliezen in Januari, 2018

      http://www.cnbc.com/2016/11/17/janet-yellen-i-am-not-stepping-down-until-my-term-is-done.html

      Dus degenen, die volbelegd zijn en 100% hypotheken
      hebben, krijgen dan de rekening gepresenteerd.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste Diederik, je gaat er dan wel vanuit dat de dollar zijn koopkracht behoud. Vele landen zoals bv.
      Argentinie, Rusland, Venezuela hadden ook super veilige staats obligaties maar helaas zijn ze waardeloos geworden nu. De Vs kunnen haar schulden natuurlijk nooit mee terugbetalen dat is het plan van de Fed & wallstr. natuurlijk ook niet. Gewoon megaschulden blijven maken. Ik kan het mij niet voorstellen dat de rente nog ooit echt gaat stijgen want dan is het verhaal over voor de meeste regeringen van deze wereld. Men zal kiezen voor de weg van de minste weerstand nl. nog meer inflatie weliswaar onzichtbaar voor de meeste mensen doen laten ontstaan. Het patroon van de VS/Fed is overduidelijk de dollar heeft tov goud meer dan 97% van haar waarde verloren. Deze trend gaat nu versneld toenemen. gr Pieter

      Verwijderen
    3. @PIETER:

      Die conclusie is onjuist. Elke valuta met een Centrale
      Bank, ook de Dollar, verliest sinds 100 jaar (het
      begin van Centrale Banken) aan koopkracht. Dat komt,
      omdat die Centrale bank ervoor zorgt, dat de
      geldhoeveelheid blijft groeien, hopelijk tegelijk
      met de economische groei, wat natuurlijk theoretisch is.

      Staatsschuld wordt nooit terugbetaald, maar hoogstens
      afgeschreven (in bepaalde landen), wat een vorm van
      faillissement is. Het draait om staatsschuld als
      percentage van de totale economie en die daalt wel
      degelijk, als de goede tijden weer terugkeren.
      De Amerikaanse staatsschuld t.o.v. het BNP is nu
      LAGER dan na WW II, maar komt in de buurt. Andere
      landen staan er veel slechter voor. Alles is relatief.
      Argentinie ging al failliet bij 45% van BNP, omdat
      het vertrouwen verdween. Japan is al bij 250%, maar
      het vertrouwen is nog niet verdwenen, vanwege haar
      vermeende rijkdom

      http://www.tradingeconomics.com/united-states/government-debt-to-gdp

      http://www.tradingeconomics.com/japan/government-debt-to-gdp

      Al 25 jaar roept men, dat een rente- en inflatiestijging
      onvermijdelijk zijn in Japan: het tegenovergestelde
      gebeurde en er is nog steeds deflatie, stagnatie en
      verregaande vergrijzing. Japan is 15 jaar vooruit op
      het Westen. Europa en daarna Amerika zullen deflatie
      NIET kunnen tegenhouden. Om dit te begrijpen, moet
      men allereerst economen en journalisten NEGEREN. Die
      brengen de mens constant op een dwaalspoor.

      DS

      Verwijderen
    4. beste Diederik,

      Toch kan je Japan niet vergelijken met de VS. Japan is een productief land dat veel verkoopt in het buitenland. De VS hebben nu nog het grote geluk dat ze de reserve munt in de wereld bezitten. Maar hun macht is tanende en dit proces kan sneller gaan dan menigeen voor mogelijk houd. De nieuwe zijde route, vele olie producerende landen die niet meer in dollar afrekenen zijn maar een paar voorbeelden. De japanners zijn echt uniek niet te vergeljken met de gem amerikaan die bol staat van schulden. De VS zijn een imperium dat draait schulden en het aangaan van steeds meer nieuwe schulden. In Europa is het niet anders natuurlijk. Ik ben het met u eens deflatie is groot probleem maar deflatie zal nooit toegestaan worden en met de electronische drukpers zal dit ook nooit gebeuren (dhr Bernanke heeft zelf dit kenbaar gemaakt). De overheid zal koste wat koste zelf in het zadel blijven.

      Volkomen juist alle munten blijven zakken tov van goud dat is een van de kenmerken van centraal bankieren. We zitten echt in een waanzinnige tijd nu centrale banken aandelen en staatsobligaties zelf opkopen. Kapitalisme op zijn kop gezet lijkt steeds meer op communisme. Dhr Greenspan heeft deze week zelf toegegeven dat de zaak uit de hand is gelopen. Ik vrees dat de meeste mensen krediet verwarren met vermogen dat is toch wel een belangrijk detail in onze hallicunante wereld.

      Verwijderen
    5. @PIETER:

      Nog een interessante bijdrage van Egon Von Greyerz
      (negeer zijn mening over mogelijke hyperinflatie):
      Genoeg GOUD? Het kan nog even duren, want DEFLATIE/
      DEPRESSIE komen eerst. Maar Goud is altijd wat waard,
      als iedereen failliet gaat:


      https://goldswitzerland.com/the-investment-secret-of-the-2000s-and-it-has-but-started/

      DS

      Verwijderen
  31. (2) Kopen we ons arm? Met Alan Tonelson en Branko Milanovic

    http://www.vpro.nl/programmas/prijsvechter/aflevering-2.html


    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
  32. @

    Het rendement van de 10-jarige TREASURY is weer gezakt naar
    het laagste niveau van 2017 (waardoor de waarde gestegen is)

    Ten-year Treasury yield dives to 2017 low
    Jan. 17, 2017 5:26 PM ET|By: Stephen Alpher, SA News Editor

    Alongside the modest unwind in a bunch of other post-election trades, the 10-year Treasury yield continued its decline, off another seven basis points today to 2.32% It stood at about 2.60% one month ago (it was about 1.80% prior to the election). TLT +1.05%.

    De opwaartse trend in de TLT sinds 2008 lijkt in tact:

    http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=TLT&insttype=&freq=2&show=&time=13

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  33. ...en een dollar op zijn laagste punt in 2017 (3% onder hoogtepunt)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De markt denkt, dat TRUMP tegen een beleid is voor
      een sterke Dollar. Hij is in ieder geval tegen
      'concurrerende devaluaties' zoals van China in het
      verleden:

      http://www.cnbc.com/2017/01/17/trump-just-signaled-death-of-clinton-era-strong-dollar-policy.html

      Alles is relatief. Geen land wil revalueren tegenover
      de grootste koper in de wereldmarkt

      De EURO/USD is de laatste 8 jaar ingestort van 1.60 naar
      1.06. Een tegenbeweging was te verwachten:

      http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=10Y

      DS

      Verwijderen
  34. Obama voor de inauguratie zou kunnen aftreden. Dan treedt de successiewet uit 1947 in werking. Die wet, opgenomen in Artikel 2 van de Amerikaanse grondwet, stelt dat ‘bij het verwijderen, de dood, de uittrede of het onvermogen tot het uitoefenen van het ambt de bevoegdheden en taken overgaan op de vicepresident’.

    http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/met-een-beetje-pech-wordt-trump-de-46ste-niet-de-45ste-president/ar-AAlYrbD?li=BBoPOOe

    Dat zal toch niet gebeuren?

    Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PIETER:

      Belachelijk. Zoiets is enige aandacht niet eens waard.
      Het is wel zo, dat zowel Clinton als Obama zoveel op
      hun kerfstok hebben, dat zij eigenlijk beiden een
      'pardon' zouden moeten krijgen om enige strafrechtelijke
      vervolging uit te sluiten. Vermoedelijk is er
      achter de schermen een 'deal' gesloten in het
      'landsbelang'.

      De Democraten zijn tegelijkertijd helemaal hysterisch
      en geven de schuld van hun verliezen aan alles, behalve
      aan zichzelf! Daarom wordt nu ook de 25th Amendment
      van de US Constitution van stal gehaald, die de
      mogelijkheid biedt om een zittende President af te
      zetten (wat bijna gebeurd was met Reagan in zijn
      tweede ambtstermijn, toen hij leed aan Alzheimer's):

      https://en.wikipedia.org/wiki/Twenty-fifth_Amendment_to_the_United_States_Constitution

      Maar dit lijkt vergezocht en leidt tot de verkiezing
      van Mike Pence, de Vice-President, die veel
      conservatiever is dan Trump! Trump heeft het voordeel,
      dat hij superflexibel is en dat is veel minder
      gevaarlijk dan iemand, die orthodox is.

      DS

      Verwijderen
    2. Superflexibel is Trump wel inderdaad:

      Vanmiddag:
      'And we are grateful to President Obama and First Lady Michelle Obama for their gracious aid throughout this transition. They have been magnificent.'

      Slechts 3 weken geleden zei hij nog dit over die transition:
      'Doing my best to disregard the many inflammatory President O statements and roadblocks.Thought it was going to be a smooth transition - NOT!'

      Verwijderen
  35. RON PAUL: "FAKE NEWS" & ASSAULT ON FREE SPEECH

    https://www.youtube.com/watch?v=tyO8jEOod-I

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Acht U de huidige prijs van TLT een koopgelegenheid om in Dollars te beleggen of is het allemaal te onzeker of de door U voorgestane trends(dollar up TLT up) wel doorzetten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het juiste aankoopmoment van de TLT is op uw eigen
      verantwoording. Ik ben positief op langere termijn
      met de nodige onderbrekingen.

      DS

      Verwijderen
  37. Trump’s Magic Wand: I Simply Don’t Buy It!

    http://www.s4hanalabs.com/economy/trumps-magic-wand-i-simply-dont-buy-it/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. M.i. goed artikel als je de daarin gestelde sociaal-economische basisproblematiek (demografie/vergrijzing, excessieve schuldopbouw) als een vraag aan Trump ziet: "Wat denkt u vooral daaraan te gaan doen, in combinatie met uw andere beloften en denkbeelden? "

      Verwijderen
    2. @PLOF:

      Bij DENT speelt demografie een grote rol. Maar zijn
      stellingen zijn o.a. voor mij de reden om positief
      te blijven op Treasuries en de Dollar. Wat Trump
      wil, kan trouwens nog jaren duren: hij heeft daarvoor
      een tweede ambtstermijn nodig!

      DS

      Verwijderen
  38. Amerika nr1 daar houd Trump aan vast keren de jaren 30 dan niet terug in 1937 moesten de Japanners een oorlog starten tegen China vanwege de handelsoorlog die toen speelde,het lijkt er veel op dat het weer die kant op kan gaan,was het niet zo dat er eerst een valutaoorlog speelt ,dan een handelsoorlog,en dan een echte oorlog, wanneer dat weer zo zou gaan, ziet de toekomst er somber uit,gelukkig weten we niet alles maar het is wel iets om op te letten.
    mvrgr
    Nico

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NICO:

      Zoals vaak eerder gesteld, zijn de huidige tijden
      vergelijkbaar met de jaren '20 en '30. Toch is er
      een wezenlijk verschil tussen Populisme en Faschisme.
      Het laatste fenomeen is meer oorlogszuchtig.

      Dus het wachten is nog op 1) Euforie (1927 -1929)
      en 2) Crash & Depressie (1929 - 1933).

      DS

      Verwijderen
  39. Rare statemnt van Trump: Bring wealth back to the US.

    Volgens mij is er genoeg 'wealth' in de US, nergens ter wereld is er dan ook meer 'wealth' eigenlijk. 2 kanttekeningen kun je erbij plaatsen, er is tegenover deze 'wealth' enorm veel 'debt' en de verdeling is afgelopen decennia behoorlijks scheef gegroeid in voordeel van de 1% superrijken. Maar op beide vlakken zie ik Trump nou niet echt een tegenactie starten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Straks zullen er boeken kunnen verschijnen over de
      jarenlange kleptocratie en corruptie onder de
      Clinton's (Haiti!) en Obama (Midden Oosten &
      de Muslim Brotherhood). Inmiddels is de CLINTON
      FOUNDATION gesloten, maar het onderzoek niet
      ('Pay for Play')

      http://www.inquisitr.com/3906226/clinton-foundation-closing-down-the-global-initiative-5-scandals-that-everyone-should-know-about/

      DS

      Verwijderen
  40. Witte Huis beschuldigt media van tonen te lage cijfers bij inauguratie

    http://www.nu.nl/buitenland/4408014/witte-huis-beschuldigt-media-van-tonen-lage-cijfers-bij-inauguratie.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      REUTERS verdedigt foto's:

      http://www.nydailynews.com/news/national/reuters-editor-defends-photo-president-trump-inauguration-article-1.2953125?cid=bitly

      NYT:

      https://www.nytimes.com/2017/01/22/us/politics/president-trump-inauguration-crowd-white-house.html?src=twr&smid=tw-nytimes&smtyp=cur&_r=0

      Who cares? Het ging niet om Obama, maar om Hillary Clinton,
      die nu geen President wordt van wat dan ook.

      DS

      Verwijderen
  41. Geweldig en moedig stuk van Engelen:

    https://twitter.com/wierdduk/status/823155472291209216

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR:

      Bedankt, mee eens! De hysterische elite had zeker een
      rede verwacht, vol van lof voor het gehele volk en een
      poging tot verzoening met de tegenstanders. Maar dan
      moet men Trump nog leren kennen. Die is totaal anders
      dan de doorsnee politicus, want hij is helemaal geen
      poiliticus. Hij is een zakenman, die zegt, waar het op
      staat en er niet omheen draait. Men behoort dus niet
      verrast te zijn. Dit is pas het begin!

      https://www.ftm.nl/artikelen/wat-heeft-trump-nou-eigenlijk-verkeerd-gezegd?utm_medium=social&utm_source=ftm.nl&utm_campaign=sharebutton

      DS

      Verwijderen
  42. De onbetrouwbare Trump komt weer eens terug op een eerdere toezegging:

    Trump Is ‘Not Going to Release His Tax Returns’
    http://www.breitbart.com/video/2017/01/22/conway-trumps-not-going-release-tax-returns/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Who cares? Noch zal hij zijn zakenbelangen verkopen.
      Risico van belangenverstrengeling? Mijnenvelden te over,
      maar hij is geen carriere-politicus en zolang hij
      afstand weet te houden van eigenbelang, is er juridisch
      weinig aan te doen. Bruggen worden alleen overgestoken,
      als het echt moet, bijvoorbeeld met rechterlijke
      uitspraken.

      DS

      Verwijderen
    2. Ja of anderen zijn geïnteresseerd in zijn belastingaangifte weet ik niet. Het schijnt een meerderheid wel.
      Maar daar gaat het niet om eigenlijk.

      Het gaat erom dat Trump weer iets specifiek (toe)zegt en daar vervolgens volledig op terugkomt.

      Niet als resultante uit onderhandelingen, een compromis of water bij de wijn doen etc, gewoon helemaal zelf eerst het 1 zeggen en daarna volledig iets anders. Zeer onbetrouwbaar.

      Verwijderen
  43. En ondertussen gaat het in Europa en EUR/USD toch weer wat beter, ondanks (of dankzij?) politieke onrust (bronnen fxwire en commerzbank):
    ECB’s ultra-expansionary monetary policy and improving global demand has improved the euro zone economic outlook recently. Overall strong data, released by the European Commission in Brussels and the Economy Ministry in Berlin earlier this month, suggested vibrant business activity in the euro zone at the turn of the year despite increased political uncertainties.

    Consumer confidence has improved since August 2016 despite political turmoil regarding Brexit and Donald Trump's surprise victory and remains at a high level. Consumer confidence may thus still prove resilient even as Theresa May signals a 'Hard Brexit' and Trump lingers on specifying the economic plans for his administration. January’s Eurozone consumer confidence index is awaited later today and researchers at Danske Bank expect it to show a modest increase for January as the labour market still shows strength.

    In the Euro area, a 1.1 percent y/y rise in consumer prices in December (aligned with a 1.7 percent y/y rise in Germany) is giving ammunition to ECB hawks. With above potential growth, falling unemployment, and higher headline and core inflation—the hawkish pressure is likely to build. The ECB confirmed this view at its January meeting. ECB President Mario Draghi pointed out repeatedly that the ECB was keen to ensure that the rise in inflation was “sustainable”.

    The ECB had extended the programme until the end of 2017 in December. As the ECB reaches the upper limit of the purchasable bonds set by itself by early 2018, it will be forced to reduce the QE programme further. This results in an upside risk for the euro exchange rates.

    EUR/USD was trading at 1.0741 at 12:40 GMT, up 0.41 percent on the day. Technical studies are biased higher and we see scope for test of 100-DMA at 1.0831.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het politieke risico van de EURO kan alleen maar toenemen.
      Wacht maar tot BREXIT leidt tot de volgende Eurocrisis
      (10 miljard Euro moet worden opgehoest door de lidstaten,
      als UK wegvalt. UK betaalt echt geen 60 miljard exitkosten
      en zal het een zorg zijn als exit niet zou worden
      'toegestaan'):

      Figures from the Bank of International Settlements, sometimes referred to as the central bank for central banks, show that the euro is being used less in international banking, while the US dollar continues to grow in importance.

      At the end of September, the BIS figures show, outstanding cross-border business in US dollars amounted to $13.9 trillion (£11.1 trillion), a rise of almost $60bn over previous three months.

      By contrast, outstanding cross-border claims in euros fell by almost $160bn to a total of $8.1 trillion.

      http://www.telegraph.co.uk/business/2017/01/23/global-markets-turn-back-euro-economic-woes-reinforce-dollar/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

      DS

      Verwijderen
  44. Een soort peak-oil voor goud en grondstoffen https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/22/zink-en-antimoon-zijn-al-bijna-op-6343722-a1542434
    Groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De Club van Rome toonde aan, dat alle zorgen over
      'tekorten' in grondstoffen met een korreltje zout
      moeten worden genomen. Allemaal tijdelijk, omdat
      de mens zo vindingrijk blijkt, dat hij altijd wel
      iets anders vindt. Ookal kan het enige tijd duren.
      Ook 'Peak Oil' is NOOIT uitgekomen.

      DS

      Verwijderen
    2. 'Het stenen tijdperk is niet geeindigd vanwege gebrek aan stenen' maar omdat het koper en daarna het brons werd uitgevonden.

      Verwijderen
    3. En zo zal het fossiele tijdperk eindigen omdat duurzame energie uiteindelijk goedkoper wordt. De transitie is in volle gang. Keuze voor duurzaam is straks niet alleen maar voor linkse gutmenschen die mededogen hebben met de aarde, maar een harde besparing op energiekosten. Shell begint al bij te draaien en iemand als Trump kan daar ook niet aan voorbij gaan.

      Verwijderen
  45. Will Trump Usher In an Era of Sound Money?

    Trump is taking credit for the rally in stock prices since his election, and he has certainly stopped talking about bubbles.

    http://safehaven.com/article/43529/will-trump-usher-in-an-era-of-sound-money

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Hij heeft wel enkele mensen van Wall Street in zijn
      kabinet, maar is door hen niet gefinancierd, zoals
      Clinton. Hij kan zijn eigen gang gaan en dat houdt
      ook in een vroegtijdige beeindiging van Yellen's
      ambtstermijn

      I believe 2017 will definitely go into the history books with more "never before seen in history" chapters than anyone thought possible. Especially for those in academia, Ivory Towers, and most assuredly - the Federal Reserve.

      http://seekingalpha.com/article/4038546-forced-yellen-resignation-move-possible-probable?app=1&auth_param=7o64p:1c8beon:be2ddea300ca36a5b175ced0772000e2&uprof=37&utoken=207ac8f95cc9588fea4cda483442b70f

      DS

      Verwijderen
  46. Under pressure:
    The US-dollar was weighed down after Trump formally withdrew the United States from the Trans-Pacific Partnership trade deal and told U.S. manufacturing executives he would impose a hefty border tax on firms that import products after moving American factories overseas. The U.S. dollar fell to a seven-week low against a basket of key world currencies and global stock markets declined amid investor concerns over Trump's protectionist rhetoric. Earlier in the day, Trump met with a dozen prominent American manufacturers at the White House and said he would slash regulations and cut corporate taxes to boost the economy. In late trading, the dollar index, which measures the greenback against six major rivals, fell 0.7 percent to 99.96 led by 1.4 percent drop versus the yen to 113.01. The euro was up 0.6 percent at $1.0767, on course for its seventh daily rise in the last nine.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Die beweging in de Dollar stelt niets voor op de
      10-jarige Chart. De EURO is, met onderbrekingen,
      alleen maar gedaald en bestaat straks misschien
      niet eens meer. Euros, als valuta-reserves, slinken
      dramatisch tegenover de Dollar

      http://www.telegraph.co.uk/business/2017/01/23/global-markets-turn-back-euro-economic-woes-reinforce-dollar/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

      http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=10Y

      DS

      Verwijderen
  47. Islamitische strijdkreten op de Women’s March

    https://opiniez.com/2017/01/24/islamitische-strijdkreten-op-de-womens-march/

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR:

      Een van de organisatoren in Washington hangt de Sharia
      aan:

      http://www.thegatewaypundit.com/2017/01/organizer-dc-womens-march-trump-pictured-flashing-isis-sign/

      En van mij:

      How About This, #WomensMarch? #TRUMP WON 53% Of WHITE WOMEN And 77% Of WHITE WOMEN Without College Degrees!

      http://www.vox.com/policy-and-politics/2017/1/20/14061660/women-march-washington-vote-trump

      DS

      Verwijderen
  48. #ECB balance sheet expansion on target. Total assets rose by another €22.3bn to fresh record of €3,719.6bn (equals 36% of EZ GDP) on QE.

    https://twitter.com/Schuldensuehner/status/823903067473145856

    Dit kan toch niet goed gaan? Welke gevaren ziet U aankomen?

    MVG, Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR:

      De activa op de balans van de ECB is nu 36% van het
      BNP. Die van de SNB (Zwitserland) liefst 88% + !
      Niemand weet, wanneer de markt zegt: 'genoeg is genoeg',
      maar het is duidelijk, dat 'afkicken' steeds moeilijker
      wordt en men gelooft echt, dat zoiets eeuwig kan
      worden uitgesteld. Nee hoor, dat is een mythe. De harde
      werkelijkheid kan leiden tot het einde van onze
      democratie:

      http://inflation.us/central-bank-balance-sheet-assets-hit-record-high/

      DS

      Verwijderen
  49. "Einde van onze democratie".. waar denkt i dan aan?

    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LIESBETH:

      Het terugdraaien van activa (obligaties, etc) op de
      balans van Centrale Banken zou niet pijnloos kunnen
      geschieden. Men neemt aan, dat die situatie 'eeuwig'
      kan voortduren (tot bijvoorbeeld obligaties vanzelf
      aflopen). Helaas is dat niet zeker. Zodra het
      vertrouwen in het geld van de overheid zou verdwijnen,
      dan moet het roer om. En dan komen de politieke
      stabiliteit en de democratie in gevaar, omdat er
      dan een diepe recessie/depressie volgt. De gezagsdragers
      hopen, dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen.
      Wees dus voorbereid op het onverwachte.

      DS

      Verwijderen
    2. 80% Of Central Banks Plan To Buy More Stocks

      http://www.zerohedge.com/news/2017-01-23/80-central-banks-plan-buy-more-stocks

      Verwijderen
  50. 2017's Real Milestone (Or Why Interest Rates Can Never Go Back To Normal)
    http://safehaven.com/article/43539/2017s-real-milestone-or-why-interest-rates-can-never-go-back-to-normal

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Rubino ziet het vaak goed, maar met TRUMP weet je het maar
      nooit. Hij heeft in het verleden gesteld, dat er een
      einde moet komen aan de 'kunstmatige' wereld van het
      oppompen van activa. Het beste zou zijn om door de
      zure appel heen te bijten gedurende het begin van zijn
      ambtstermijn, liefst voor de Mid-term verkiezingen.
      Zeg nooit nooit.

      DS

      Verwijderen
  51. hadewych von mises25 januari 2017 om 19:29

    Heer Schmull, hier passeren soms namen van "goeroes" (Dent, Hussmann,...). Welke vindt U het volgen (meer dan) waard ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Mijn favoriete Goeroe is al decennialang: A.GARY SHILLING.
      Tegen de algemene mening in, bleef hij lagere rente en
      lagere inflatie voorspellen. Hij is een van de knapste
      waarnemers. Hij was heel vroeger hoofdstrateeg van
      Merrill Lynch ('Bullish on America'), maar toen hij
      voorzichtiger werd, werd hij ontslagen en begon voor
      zichzelf. Hij kreeg gelijk op langere termijn.

      http://www.agaryshilling.com/insight/

      https://www.bloomberg.com/view/contributors/ABe3_orQeyk/gary-shilling

      DS

      Verwijderen
  52. Signaal voor toenemend gevoel van 'veiligheid'?:
    "Physical Gold demand fell 20 pct to lowest since 2009 last year -gfms"

    Bron FxWire Pro - Commodities

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Ik was voor Trump bij de presidentsverkiezingen....en even, met name met zijn acceptatiespeech leek het erop dat de man zich echt presidentieel kon gedragen, maar wat ik nu de afgelopen weken zie...echt dramatisch....alleen maar confrontaties zoeken, primeair reageren, wild om zich heen schoppend....dit wordt echt een drama, die man gaat zichzelf heel snel volledig klem zetten en zal dan, vrees ik, hele vreemde sprongen gaan maken...this will not end well....peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PETER:

      Waar dit eindigt, moeten we inderdaad afwachten, maar
      vergeet niet, dat elke TRUMP-waarnemer absoluut niet
      verrrast moet zijn. Hij is en blijft een straatvechter
      uit Queens en hij heeft nooit onder stoelen en banken
      gestoken, welke denkbeelden hij erop na houdt. Zijn
      achterban verwacht niet anders, dat hij ook serieus
      een beleid voert van 'America First'. Zijn achterban
      stond 8 jaar in de kou en juicht, terwijl de arrogante
      en 'opgeleide' elite totaal hysterisch is geworden.
      TRUMP doet inderdaad veel instinctmatig en voor iemand,
      die in 2015 slechts 1% kans had om 16 andere
      Republikeinse kandidaten te verslaan, laat staan om
      President te worden, is zijn instinct tot nu toe
      juist gebleken. Maar als iets niet werkt, dan
      verandert hij acuut van mening, want 'winning' is
      het enige, dat geldt.

      DS

      Verwijderen
  54. https://www.fnlondon.com/articles/chinas-big-sticks-to-beat-america-with-20170126


    "China to be far less interested in buying Treasury debt – a potentially serious problem, given the expanded federal budget deficits that are likely under Trumponomics."

    Als ik u goed heb begrepen heeft dit geen effect op de koers van de treasuries omdat de FED de koers bepaald. Begrijp ik het goed?

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WIM:

      CHINA lijdt aan een ernstige kapitaalvlucht, waardoor
      zij verkoper is van Treasuries, ondanks haar nog
      gigantisch handelsoverschot. China's reserves blijven
      slinken, dus om deze aderlating te stoppen, zal een
      forse devaluatie van de Yuan onvermijdelijk worden.

      Maar de Treasury krijgt niet meer of minder geld, als
      Treasuries worden gekocht of verkocht. In een systeem
      van zwevende wisselkoersen en een soeverein geldsysteem,
      bepaalt de Centrale Bank zelf hoe hoog/laag rente en
      obligatierendement zullen zijn.

      Verder zou het gezond zijn, als het buitenlandse
      bezit van Treasuries (42%) vermindert. Als Amerikanen
      hun bezit in Treasuries (laagste percentage in 30 jaar)
      verder verhogen (nieuwe regels voor het financieele
      systeem), dan is dat toe te juichen. De realiteit is,
      dat er een tekort dreigt, vanwege de scherpe verbetering
      in de lopende rekening, en vanwege een eventuele
      volgende financieele/Euro/geopolitieke crisis.

      Daarom blijf ik superpositief op Treasuries en
      supernegatief op Euro-obligaties, laat staan op
      obligaties van exotische landen. Treasuries worden
      NOOIT behangpapier.

      https://www.forbes.com/sites/danielkruger/2017/01/23/u-s-investors-are-funding-the-biggest-share-of-the-national-debt-since-2003-thats-not-great-news/#66ad1d047417

      DS

      Verwijderen
    2. Bedoelt u met euro obligaties staatsobligaties van eurolanden of is fit iets anders?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Geen bezwaar tegen Nederlandse of Duitse staatsobligaties
      (Bunds) of bedrijfsobligaties van topfirma's. Maar bij
      de volgende 'echte' Eurocrisis, kan men de
      verhandelbaarheid van de rest rustig vergeten.

      DS

      Verwijderen
  55. U heeft eerder een keer aangegeven dat zuid Europese landen in feite technisch failliet zijn , en landen zoals Duitsland en Nederland niet. Wat is precies het verschil. Nederland heeft ook veel schulden. Wat maakt dat Nederland niet failliet kan gaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Nederland is nu nog een bijzonder rijk land, vanwege
      de gigantische (gedwongen) pensioenbesparingen. Dus
      de hoge schuldenlast steekt daar gunstig bij af. Dat
      zou veranderen in een 'echte' monetaire unie, waarbij
      Nederland kan fluiten naar die pensioenpot, want dan
      wordt het alles samen delen.

      Duitsland lijkt gecompliceerder. Er is geen echte
      pensioenpot (pensioen is: Pay As You Go') en het
      Duitse banksysteem, met name DB, blijft een
      dreigend onheil.

      Nederland en Duitsland hebben hun eigen geld opgegeven,
      dus staatsfaillissement is theoretisch mogelijk. Bij de
      zwakke lidstaten is faillissement/hyperinflatie niet
      ondenkbaar, zodra de ECB niet meer zou bestaan.

      Vandaar: iemand met een beetje geld, moet wat Treasuries
      in bezit hebben, want het is uiterst onwaarschijnlijk,
      dat Amerika, met haar eigen Dollars, ooit failliet gaat.

      DS

      Verwijderen
  56. When the euro crisis was heightening in the summer of 2012, Angela Merkel said there would be no eurobonds “as long as I live.”

    The Secret Debt Plan

    https://global.handelsblatt.com/finance/the-secret-debt-plan-691491

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WIM:

      Interessant. Maar Duitsland stapt uit de Euro, zodra
      het een 'Transfer-unie' zou worden. Tenzij de SPD
      de verkiezingen zou winnen, wat met Schulz, als nieuwe
      leider, niet meer kan worden uitgesloten.

      DS

      Verwijderen
    2. Het ziet ernaar uit dat het Trump-kamp de EU niet zo ziet zitten. Wat is Malloch volgens u van plan?

      Loes

      Verwijderen
    3. @LOES:

      Het is nog te vroeg om conclusies te trekken.
      Alle indrukken kunnen weer veranderen. Maar
      Malloch heeft waarschijnlijk Trump's 'Art of
      the deal' gelezen:

      “The worst thing you can possibly do in a deal is seem desperate to make it. That makes the other guy smell blood, and then you’re dead.”

      He also advises: “I never get too attached to one deal or one approach. I keep a lot of balls in the air, because most deals fall out, no matter how promising they seem at first.”

      https://www.theguardian.com/politics/2017/jan/18/uk-donald-trump-book-us-trade-deal-ted-malloch-the-art-of-the-deal

      DS

      Verwijderen
  57. Ben Bot: (die vindt dat toetreding van Noord-Afrikaanse landen overwogen moet worden.) 'ALS TRUMP MOEILIJK DOET, DAN MAAR MET CHINA IN GESPREK'

    https://www.bnr.nl/nieuws/internationale-politiek/10317217/we-zijn-nog-altijd-het-grootste-handelsblok-ter-wereld?disableUserNav=true


    In de lezing pleit Bernard Bot voor uitbreiding van de EU buiten de traditionele grenzen van Europa, en stelt hij dat de toetreding van Noord-Afrikaanse landen overwogen moet worden. Europa heeft volgens hem zo veel mogelijk omvang en massa nodig om tegenwicht te bieden aan de verplaatsing van het machtscentrum in de wereld naar het Oosten.

    https://www.uu.nl/agenda/oud-minister-ben-bot-verzorgt-eerste-geremek-lezing-over-toekomst-van-de-eu

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bot is het schoolvoorbeeld van snakes in suits...deze man heeft een lobbyclubje dat je overal voor kunt inhuren...van het regelen van een hedgefund voor Khadaffi geld tot het uit de klauwen van justitie houden van een verkrachtende Arabische prins...tuig van de richel, doet alles voor geld...

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      De EU in 1957 had 6 lidstaten en het was nog te overzien.
      Met 28 (straks 27) lidstaten is het verworden tot een
      bureaucratische nachtmerrie, een onnatuurlijke Big
      Brother. Verdere uitbreiding om 'de democratie te
      verspreiden' en tegenwicht te bieden tegenover andere
      machtsblokken met Oekraine, Turkije en Noord-Afrika, etc,
      loopt gegarandeerd uit tot ernstige stabiliteit.

      Degenen, die dit aanhangen, hebben niets geleerd van
      de recente verkiezingen, die juist de vrees weergeven
      van het mogelijke verlies van de eigen identiteit in
      het EIGEN land. They 'don't get it'!

      DS

      Verwijderen
  58. It begins… Google roept personeel terug naar de VS

    https://nl.express.live/2017/01/28/google-trump-immigratie/

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      TRUMP zal zijn verkiezingsbeloften moeten nakomen,
      anders verliest hij zijn achterban. Mocht het effect
      te negatief zijn voor de economie, dan kan men
      een 'Flip'Flop', meningsverandering, verwachten.
      In eerste instantie (eerste 100 dagen) zal men eraan
      moeten geloven. In werkelijkheid, kan Trump in
      het gareel worden gehouden door het Congress,
      vooral wat betreft het binnenlandse beleid.

      Hij blijft 'the talk of the town' en dat is de
      essentie van Trumpisme.

      DS

      Verwijderen
  59. heer Schmull, graag uw inzichten bij dit artikel ! :
    http://philosophyofmetrics.com/trump-is-about-to-hammer-the-federal-reserve-freepom/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er is inderdaad grote kans op een nieuwe Bretton Woods.
      Zou Amerika de rol van de Dollar als 's wereld reserve-
      valuta echt bewust willen indammen ten gunste van
      de SDR, een waardeloos vodje papier, dat NOOIT zal
      worden geaccepteerd als Geld? Voorwaarde voor Geld
      is Geld van een Sterk land met een democratische
      rechtsstaat.

      Geen enkel ander geld (inclusief de Euro, een valuta
      zonder land!) kan concurreren met de Dollar.

      Dus dit lijkt 'wishful thinking' en een vlieger, die
      WEER niet opgaat.

      DS

      Verwijderen
  60. rare vraag: volgt iemand Mahendra Sharma ?
    zie bvb zijn "profetie" van begin 2016 :
    https://www.fxstreet.com/analysis/conversations-with-forex-experts/2016/02/05

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Mahendra wordt gevolgd door een hele pientere Duitse
      relatie van mij. Hij heeft in de laatste decennia
      zijn waarde wel bewezen. Hij waarschuwt voor de
      komende euforie.

      DS

      Verwijderen
  61. A proposal for California to secede from the United States was submitted to the Secretary of State’s Office Thursday.
    http://www.foxnews.com/politics/2017/01/27/officials-announce-proposal-that-would-establish-california-as-separate-nation.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Belachelijk! Californie is een 'sanctuary state', die
      de hand boven het hoofd houdt van miljoenen illegale
      inwoners, die ook nog onterecht mogen stemmen (men
      wordt automatisch stemgerechtigd met een rijbewijs en
      met een registratie voor Obamacare). Zonder Californie,
      had Trump de nationale Popular Vote gewonnen!

      Californie heeft enorme begrotingsproblemen, die de
      rest van Amerika weer zal moeten oplossen? Liever
      kwijt dan rijk. Maar dat zal niet gebeuren:

      https://www.youtube.com/watch?v=XXWId1H9lPc

      DS

      Verwijderen
  62. #AdiosCocaCola: Mexicans propose boycott in response to Trump's border wall
    http://www.kshb.com/news/national/adioscocacola-mexicans-propose-boycott-in-response-to-trumps-border-wall

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Dit soort ellende krijg je wanneer dictator Trump met slechts 48% van de stemmen over de rest van de mensheid heen walst. En dit was pas week 1.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Niet van stapel lopen. Amerika krijgt nooit een dictator,
      want de Constitution zit ijzersterk in elkaar. Amerika's
      rechtssysteem is een van de beste ter wereld. Dit is
      een maatschappij met genoeg 'checks & balances'.

      Het kiessysteem is gebaseerd op Electoral Votes, dus
      het totaal aantal stemmen is niet relevant. Trump won
      ruimschoots, wat het aantal kiesmannen betreft. Dat
      is het enige, wat geldt, zolang men dit 227-jarige
      systeem niet overboord gegooid heeft.

      DS

      Verwijderen
  64. hadewych von mises29 januari 2017 om 09:11

    heer Schmull, inflatiegolf op komst ?
    http://www.gold-eagle.com/article/basic-materials-real-stuff-rising

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Frappant, dat de XLB nu hoger staat dan de top van 2008.
      Zal wel te maken hebben met de INFRASTRUCTUUR-plannen
      van Trump. Verwezenlijking daarvan echter lijkt nog
      vele jaren te duren. De algemene mening is, dat
      hogere inflatie onvermijdelijk lijkt. Een eventuele
      recessie zou het plaatje veranderen.

      DS

      Verwijderen
  65. hadewych von mises29 januari 2017 om 11:13

    mbt hierboven: Mahendra ziet goud zakken tot pakweg 750. Uw visie ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Ik ben al voorzichtig met Goud sinds 2011 en positief
      op de Dollar. Maar als verzekering behoort het deel
      uit te maken van een vermogen. Hopelijk stopt de
      lange termijn neergaande trend bij 750 tot 1000, want
      dan is de opgaande trend sinds 1999 in tact. Een
      eventuele recessie zou roet in het eten kunnen gooien.
      Toch moet men stug vasthouden, want de rol van
      Goud in een toekomstig monetair systeem lijkt veel
      groter te kunnen worden. Zeker onder Trump!

      DS

      Verwijderen
  66. De truuk van SuperMario

    https://jangajentaan.wordpress.com/2017/01/20/de-truuk-van-supermario/

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAN:

      De ECB is de enige reden, dat de zwakke lidstaten nog
      niet zijn omgevallen. De ECB is echter nog nooit zo
      onder vuur geweest als nu. De ECB is geen duurzame
      Centrale Bank, zolang Euroland geen echt land is.

      DS

      Verwijderen
  67. http://925.nl/archief/2017/01/28/hoe-donald-trump-het-complete-financiele-stelsel-gaat-vernielen-of-gewoon-niet/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Eindelijk leven in de brouwerij. Eindelijk een nieuw
      experimenteel beleid, want op de oude voet doorgaan,
      was geen optie. Het financieele stelsel loopt trouwens
      op zijn laatste benen. Wacht maar tot de volgende
      financieele crisis, de 'echte'! De oude garde
      (Hillary was niets anders dan Obama II) heeft
      het recht verloren om door te gaan met een beleid,
      dat alleen de 1% bevoordeelt en de industrieele
      maatschappij uitholt. Een nieuwe aanpak was
      onvermijdelijk en laten we hopen, dat er iets van
      lukt.

      DS

      Verwijderen
  68. Trump is 'op alle fronten ongeschikt als president'
    http://www.trouw.nl/tr/nl/39682/nbsp/article/detail/4454977/2017/01/28/Trump-is-op-alle-fronten-ongeschikt-als-president.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Ik moet altijd lachen om mensen, die het fenomeen
      Trump totaal niet aan zagen komen en geen enkel
      begrip tonen voor de reden daarvan. Hij heeft
      geen recht van spreken! Hij behoort tot de
      arrogante kliek, die de maatschappij wel even
      zal vertellen, wat goed en niet goed is. Diezelfde
      kliek bracht ons Oorlog in het Midden-Oosten en
      het vluchtelingenprobleem van miljoenen. En nu
      zitten we met de gebakken peren. Daarom ging Hillary
      af als een gieter.

      DS

      Verwijderen
  69. Trump is een verademing na 20 jaar links gezever.

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Totaal misplaatste ideologie, macht verkregen middels het discriminatiewapen, en socialisme verkregen door enorme schulden. Een totaal failliet systeem. Met Trump eindelijk een frisse kijk op de wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. U weet dat Trump de leenvoorwaarden voor consumenten wil versoepelen? Trump heeft prima voorstellen voor de korte termijn. Onder zijn bewind kan de economie weer floreren. Maar daarmee wordt er - weer- een hypotheek genomen op de toekomstige welvaart.

      Boom, bust, repeat.

      Verwijderen
    2. Liever een hypotheek voor goederen en diensten van landgenoten dan geïmporteerde welvaart.
      Men wil liever consumeren dan produceren.
      U maakt zich niet druk om de hypotheek. maar dat uw luilekker leventje wel eens in gevaar kan komen. Dus alle verwensingen worden nu uit de hoge hoed getoverd.

      Verwijderen
    3. Internationale handel is het toverwoord voor niets anders dan gratis geld. Gratis geld is het geloof van de massa. En dit keer is het echt gratis. Deze keer is het echt anders. zalig zijn de armen der geest.

      Verwijderen
  71. Europe’s Latest Steps to Eliminate Cash Post-Davos

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/taxes/europes-latest-steps-to-eliminate-cash-post-davos/

    BeantwoordenVerwijderen
  72. Inflation in German state of Saxony hits 2.3%, highest in over 6 years. Was below 0% less than a year ago.

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Sadiq Khan: Stop the UK state visit until Trump thinks again on travel ban

    http://www.standard.co.uk/comment/comment/sadiq-khan-stop-the-uk-state-visit-until-trump-thinks-again-on-travel-ban-a3453171.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Even een ander geluid laten horen, want het valt nu niet
      mee om de bomen door het bos te zien. Probleem is wel,
      dat zo'n gevoelig beleid op een andere manier had
      kunnen worden gebracht. Obama wist hetzelfde door te
      zetten in 2011 (6 maanden, veel langer dan nu) plus
      2.5 miljoen undocumented aliens werden het land uitgezet
      sinds 2009 (onder Bush: 2 miljoen), zonder alle
      opstand van nu. Probleem met Trump is, dat hij
      gezien wil worden als een man van 'aktie', dus
      een 'stil' beleid, zoals onder Obama en Bush leek
      niet voor de hand te liggen:

      The TRUTH About The Muslim Ban:

      https://www.youtube.com/watch?v=JNu4xU9qOEM

      DS

      Verwijderen
  74. Een serieuze, doordachte, niet gepolariseerde en schreeuwerig gepresenteerde mening (dat begint een zeldzaamheid te worden in deze dagen) in een artikel over mogelijk economisch protectionisme in de nabije toekomst:

    'Lobby vóór een handelsoorlog zal niet snel op gang komen'
    Het risico dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump met het opwerpen van handelsbarrières een complete handelsoorlog zal uitlokken, is veel kleiner dan het dertig jaar geleden zou zijn geweest. In de industrie in de VS of Europa zal er geen lobby voor handelssancties of voor harde tegenmaatregelen ontstaan. 'Zoiets heeft alleen zin voor een producent die bijna zijn gehele productie in eigen land verkoopt en vervaardigt.'
    Dat zegt de Groningse hoogleraar Marcel Timmer over de mogelijke effecten van het handelsbeleid van Trump.

    https://fd.nl/economie-politiek/1184747/lobby-voor-een-handelsoorlog-zal-niet-snel-op-gang-komen

    BeantwoordenVerwijderen
  75. jeetje iedereen nu tegen Trump? Kabinet schort overleg met VS over controles op Schiphol op

    http://www.nu.nl/algemeen/4432263/kabinet-schort-overleg-met-vs-controles-schiphol.html

    BeantwoordenVerwijderen
  76. Martin Armstrong Warns EU Just Declared US Is The New Enemy

    http://www.zerohedge.com/news/2017-01-31/martin-armstrong-warns-eu-just-declared-us-new-enemy

    BeantwoordenVerwijderen
  77. The $USD is About to Collapse.
    http://gainspainscapital.com/2017/01/31/the-usd-is-about-to-collapse/

    uw visie?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Ik blijf positief op de Dollar op langere termijn,
      maar Long Dollar is een 'crowded trade' geworden.
      Daarom kan er een correctie optreden, wat echter
      een koopgelegenheid zou worden. Er kan een pauze
      optreden in de structurele zwakte van Euro en andere
      valuta's.

      Jakobsen (SAXO) heeft zijn eigen gedachten hierover,
      maar hij kan alleen op korte termijn gelijk krijgen:

      https://www.tradingfloor.com/posts/macro-digest-does-trump-plan-to-take-down-the-dollar-saxostrats-8433491

      DS

      Verwijderen
  78. Consumentenvertrouwen in VS neemt af

    NEW YORK (AFN) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand geslonken. Dat meldde onderzoeksbureau Conference Board dinsdag.
    De index waarmee het vertrouwen wordt gemeten, ging deze maand van 113,3 naar 111,8. Economen rekenden in doorsnee op een veel kleinere afname, tot 112,8. In december liep het vertrouwen nog onverwacht hard op. Ondanks de daling van deze maand staat de graadmeter nog hoger dan in november vorig jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  79. Nooit gezien. Zo omschrijft voormalig Europees president @HVanRompuy de huidige relatie met het witte huis. #terzaketv

    https://twitter.com/terzaketv/status/826518612404006912

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
  80. Nee, dat is die van Rompuy niet gewend , dat er iemand aan de macht komt die verkiezings beloftes nakomt......

    BeantwoordenVerwijderen
  81. De EURO bracht ons niets, allen maar schulden:

    https://twitter.com/thierrybaudet/status/826554500085346304

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      Economische argumenten zijn voor de voorstanders van
      de Euro van weinig belang. Het is in eerste instantie
      een politiek project, dat een nieuwe oorlog voorkomt.
      Ex-premier Cameron stelde bij het referendum over
      Brexit ook, dat Brexit zou kunnen leiden tot WW III!

      https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/30/geen-weg-terugga-door-met-die-euro-6471339-a1543704

      DS

      Verwijderen
  82. hadewych von mises1 februari 2017 om 08:52

    wat vindt u hiervan, heer Schmull ?
    http://www.zerohedge.com/news/2017-01-31/harry-dent-stocks-will-fall-70-90-within-3-years
    De zoveelste lawaaimaker ? Of kern van waarheid ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      DENT is al enige tijd van mening, dat er een crisis
      op komst is, vooral op basis van demografische
      overwegingen. Maar hij zei ook, dat Trump geen kans
      had en een Trumprally al helemaal niet.

      DENT loopt al enige tijd mee.

      DS

      Verwijderen
  83. E.U. May Declare U.S. a Tax Haven

    https://global.handelsblatt.com/finance/e-u-may-declare-u-s-a-tax-haven-694950


    BeantwoordenVerwijderen
  84. Denkt u dat het verstandig is om niet alleen dollars aan te houden maar ook nog een andere munt, bijvoorbeeld zwitserse frank of deense kroon? Voor diversificatie, of blijft u rotsvast geloven in de dollar?
    Hoe ondenkbaar misschien ook, wat zou uw vertrouwen in de dollar kunnen doen afnemen?

    Hoor graag van u.

    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LIESBETH:

      Al naar gelang de persoonlijke situatie, is spreiding
      altijd aan te raden.Naast de USD, zijn de Zwitserse
      Frank, de Noorse Kroon, de Canadese Dollar en de
      Singapore Dollar de moeite waard. Maar vergeet niet,
      sommige valuta's extra gevoelig zijn voor olieprijs
      en interventie van de Centrale Bank (CHF).
      De Deense Kroon heeft een kunstmatige koppeling met
      de Euro, wat nooit vol te houden is.

      Ondertussen is het wel zo, dat de Euro, zolang die
      nog bestaat, 'ondergewaardeerd' lijkt en onder
      druk van Trump zou kunnen stijgen. De ECB zou
      wel eens gas kunnen afnemen met haar monetaire
      verruiming.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw reaktie. Welke valuta geniet uw voorkeur op de tweede en derde plaats?

      En wat zou uw rotsvaste vertrouwen in de dollar ook op langere termijn kunnen verminderen?

      Hoor graag van u.

      Liesbeth

      Verwijderen
    3. @LIESBETH:

      Mijn persoonlijke voorkeur voor de 2de plaats is
      de Zwitserse Frank en voor de 3de plaats de
      Canadese Dollar. Ik zie absoluut geen alternatief
      voor de Amerikaanse Dollar op langere termijn.
      Euroland is gebouwd op drijfzand, China heeft
      geen duurzaam regiem, Rusland is eigenlijk een
      Lilliputter (30% sterft aan alcoholisme en de
      gehele economie is niet groter dan die van de stad
      New York) en de meeste valuta's van kleinere
      landen zijn illiquide, die moeten worden
      omgewisseld in Amerikaanse Dollars om echt zaken
      te doen.

      DS

      Verwijderen
  85. Het hele land mocht bloeden voor de ambities van meneer Dijsselbloem

    http://politiek.tpo.nl/column/het-hele-land-mocht-bloeden-voor-de-ambities-van-meneer-dijsselbloem/

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      De macht bij de Eurozone ligt bij Duitsland en Frankrijk,
      niet bij Nederland. Dijsselbloem betekent weinig in
      het grote geheel en daarom is alles, wat hij zegt,
      niet relevant. Hij is boodschappenjongen.

      DS

      Verwijderen
  86. Mijnheer Schmull,
    Ik krijg toch het idee dat u wat begint te veranderen w.b. uw mening over de dollar? En daar maak ik me wat zorgen over.
    Wat bedoelt u op dit moment met 'ik ben positief op dollar op langere termijn' versus 'de euro is ondergewaardeerd' (plus de invloed van Trump op e.e.a. die mogelijk 4 jaar of langer gaat duren)?. Wat is dan precies die langere termijn in uw ogen? Over hoeveel jaren hebben we het dan, voordat de eur/usd weer op 1.04 staat in uw visie? Ik zag ook al een retweet van u voorbij komen waarin Bloomberg zelfs een fairvalue noemt voor de Euro die 28% (!) hoger ligt.
    Disclosure: ik heb begin januari mijn pensioengelden voor 50% in Treasuries belegd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Ik houd inderdaad rekening met een tijdelijk hogere
      Euro in verband met de nieuwe Amerikaanse druk tegen
      'valuta-manipulatie'. De Euro staat 35% lager dan
      8 jaar geleden, dus een tegenbeweging naar boven,
      om welke reden dan ook, zou niet onverwacht zijn:

      http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=10Y

      Een terugkeer naar 1.60 lijkt twijfelachtig, maar een
      rit naar 1.20 tot 1.30 is mogelijk, terwijl de neergaande
      trend op langere termijn dan in tact blijft.

      De ECB en de Bank of Japan krijgen nu heel duidelijk te
      horen, dat het afgelopen moet zijn met het moedwillig
      verzwakken van de valuta, ookal ontkennen zij in alle
      toonaarden. Tegelijkertijd staat de FED onder druk om
      te 'normalizeren', wat de Dollar toch al wind in de rug
      geeft. Vanaf 2018, zal Yellen waarschijnlijk worden
      vervangen door een 'Hawk', die af wil van het
      onorthodoxe monetaire beleid. Dat rechtvaardigt een
      positieve Dollar op langere termijn.

      Ik blijf bijzonder bezorgd over het Euro-project, dus
      daarom blijf ik positief op de Amerikaanse Dollar en
      beschouw dat als een essentieel onderdeel van een
      vermogen.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw verhelderende, uitgebreide antwoord.
      Rob

      Verwijderen
    3. Idem dito!
      Liesbeth

      Verwijderen
  87. Flink goede cijfers van veel bedrijven de laatste tijd...er komen ook weer steeds meer vacatures...het vertrouwen lijkt weer flink omhoog te gaan...ik begrijp maar niet waar straks "de grote klap" vandaan moet komen....peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PETER:

      Een 'Grote Klap' komt altijd onverwacht. In 2000 en in
      2007 zagen maar weinigen enig vuiltje aan de lucht,
      maar technologie & telecom resp. de financieele sector
      implodeerden meedogenloos. Tegenwoordig is geen
      enkele beleggingsklasse of enige activa meer
      'goedkoop'. Bijna iedereen is weer 'volbelegd',
      met een maximum aan schuld. De volgende 'klap',
      om welke reden dan ook, wordt veel dramatischer
      en dat zal Trump bijzonder slecht uitkomen. Hij
      zal Wall Street dan 'afdrogen', zoals het een echte
      populist betaamt.

      DS

      Verwijderen
    2. Ik heb altijd de jaartallen 2001 en 2008 in gedachten...2017 nu...next crisis long overdue, zal wel aan QE liggen...we zitten in een vreemde tijd/situatie het lijkt allemaal toch behoorlijk goed te gaan, maar ik heb heel sterk het idee dat bijna iedereen denkt/voelt dat er fundamenteel heel veel grondig mis is...peter

      Verwijderen
  88. Het gaat zeker best goed met economie, vacatures, consumenten, producenten etc.
    Als je de hoeveelheid extra schuld er tegenover zet die er vanaf 2009 tegen aan geketst is om deze 'gematigde' groei te bereiken.
    Dan is het toch een heel andere verhaal. Verdubbeling van de schuld in nog geen 10 jaar voor 1% a 2% groei.. En 2008/09 was toch juist een schuldencrisis.
    En het geldt nu zowel voor Europa, USA, Japan, China etc. Allemaal tegelijk.
    Dan kunnen we alleen maar vrezen voor het ergste. Maar dit is zoals heer Schmull altijd verkondigt niet perse een korte termijn verhaal, al kan er altijd plotseling een trigger/gamechanger optreden.

    BeantwoordenVerwijderen
  89. Is Germany a Currency Manipulator?

    https://piie.com/blogs/realtime-economic-issues-watch/germany-currency-manipulator

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
  90. EU zoekt alternatieven voor VS

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/27560366/__EU_zoekt_alternatieven_voor_VS__.html

    Dat zal China en Japan en Mexico erg fijn vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bestaat de EU nog? Telkens als Juncker net deed alsof
      hij dat grote Europa vertegenwoordigde, kreeg hij te
      horen, dat hij een Luxemburger was, maar geen
      Europeaan. Die EU is een illusie en de gehele wereld
      weet dat.

      DS

      Verwijderen
    2. Helemaal met u eens Hr. Schmull! Hoe sneller deze corrupte "Bende van Brussel" uit elkaar valt, hoe beter voor ons land! De EU brengt steeds meer rampspoed!

      Johan van Vught

      Verwijderen
  91. In België: Historicus Timothy Snyder vreest dat de Amerikaanse president uit is op een dictatuur "De eerste week van Hitler was rustiger dan die van Trump"

    http://www.demorgen.be/buitenland/-de-eerste-week-van-hitler-was-rustiger-dan-die-van-trump-b6082f00/#

    Kobe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KOBE:

      Ach, er zijn talloze professoren zoals Snyder, die
      niet schromen om vanuit hun ivoren toren dergelijke
      onzin te verkondigen met de bedoeling om Trump in
      een negatief daglicht te stellen. De aanhang van
      Trump zal alleen maar stijgen! De grootste angst
      voor mensen als Snyder is, dat het Trump-presidentschap
      een succes zou worden, want dan blijven de Democraten,
      met het laagste aantal volksvertegenwoordigers in
      91 jaar, gedurende tenminste 8 jaar in de wildernis.

      DS

      Verwijderen
    2. het is wel leuk die vernieuwing ,maar is het niet een beetje doorgeschoten, meer bannen? werkloosheid cijfer is al laag (volgens de cijfer) ,rente moet omhoog terwijl hij een lage dollar wilt, en de banken regels gaat hij weer versoepelen? dan kunnen ze weer op los speculeren terwijl de beurse al ATH staat,ik hebt in al die jaren nooit zoiets meegemaakt,maar ik voel wel dat dit een ongelofelijk slechte afloop krijgt binnenkort.

      Verwijderen
  92. Ik zou toch de kritiek op Trump niet allemaal onzin willen noemen en is ook zeker niet allemaal politiek gekleurd.
    Dat Clinton een slechte kandidaat was daar zijn de meeste het wel over eens. Die race is gelopen, nu gaat het om Trump.
    Dat er aan deze man diverse steekjes los zitten dat ziet iedereen die gewoon zelf zijn uitspraken en twitter reacties volgt al vrij snel.
    Dan zijn er ook nog diverse experts op het gebied van geschiedenis en persoonlijkheidsexperts die voor een groot deel dezelfde zaken concluderen.
    Net zoals u veel verstand hebt van de wereld van het geld en de historiek daarvan zijn er ook experts die van het functioneren van de menselijke geest weer veel verstand hebben.
    Trump heeft overduidelijk diverse persoonlijkheidsstoornissen, hij denkt alleen aan zichzelf, praat bijna alleen over zichzelf, wil continue bewonderd worden, kan niet tegen zijn verlies, kan niet relativeren, liegt er op los, beledigt en generaliseert.

    Aggezien dat dit Trump (voor heel veel mensen) een hele nare man maakt is het ook een groot risico wat betreft Trump zijn presidentschap een 'succes' wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Ik sprong in ieder geval een gat in de lucht, toen
      Trump het vereiste aantal kiesmannen vergaarde,
      tegen 99% van de media en de politiek-correcte
      intellectuele elite in. Dat toonde aan, dat de stille
      kiezer, die werd gedoodverfd als racist, etc, er
      eindelijk genoeg van had.

      De Trump-haters zijn nu volledig hysterisch en proberen
      alles, zoals persoonlijkheidstoornissen, etc, te
      bedenken om hem naar beneden te halen. Maar Trump
      'loves to fight'. Hij zal zeker de nodige flaters slaan,
      maar de onvrede over de richting van de maatschappij
      is allang omgeslagen in een woedende passie bij hen,
      die niet langer stil kunnen zijn over onveiligheid,
      immigratie, anti-Christendom en gebrek aan patriottisme.
      Zij laten zich niet alles meer welgevallen en de wind
      is gedraaid.

      Wacht maar, tot deze beweging overslaat naar Europa.
      In een recente opinie-peiling (YouGov) wilde 49% tegenover
      36%, dat het bezoek van Trump aan Groot-Brittannie wel
      zou doorgaan, ondanks de petitie van 1.6 miljoen
      handtekeningen ertegen en ondanks alle straatdemonstraties.

      Het tijdelijk reisverbod van Trump, dat nu tijdelijk
      is opgeschort, wordt gesteund door 88% van de
      Republikeinen, 46% van de Onafhankelijken en slechts
      12% van de Democraten (CNN/ORC). Dat betrof landen,
      waar radicale islamieten actief zijn en die ook
      stonden op een lijst van de Obamaregering.
      Maar de uitvoering van deze Executive Order leek
      vrij ondoordacht en veroorzaakte grote verwarring.

      Dit is pas de 2de week van deze nieuwe regering!

      DS


      Verwijderen
    2. Trump Listens to Obama-Clinton on Immigration

      https://www.youtube.com/watch?v=RXwnlsNFXIY

      Verwijderen
  93. Blanke politieagenten zijn niet goed genoeg om hun taak uit te voeren. We moeten minder blanke agenten hebben.

    Als we dit hadden gezegd over een andere kleur, om het even welke, dan worden we veroordeeld.
    Het volk slikt nu iedere kromme redenering.
    Je mag niemand discrimineren. Behalve een katholieke, blanke, sparende, mannelijke, hardwerkende producent van middelbare leeftijd. Het nieuwe uitschot van de maatschappij. Gelukkig zijn er steeds minder van.
    Ik vraag me alleen af wie er nu echt een steekje los heeft zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook zo iemand, blank, belastingbetalend, geen crimineel verleden en mannelijk. Wil je eens weten wat mij is overkomen door anti discriminatie aanhangers? Ontslag! want ik zit bij een partij die hen niet zint!
      Hoe heeft het zover kunnen komen in ons land. Een vijfde deel van onze medelanders wordt DOODgezwegen

      Verwijderen
  94. @anoniem, daarom is generalisatie ook zo dom.
    En er zijn ook nog heel veel mensen met een steekje los, maar we hebben het nu over de president van de USA, Trump.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn standpunt is dat er totaal geen respect voor de Trump kiezer is. Op geen enkele wijze wordt door de media en politiek aandacht besteed aan de beweegredenen van de Trump kiezer. In plaats van respect en interesse in de proteststem wordt deze groep als een stelletje dorpsgekken weggezet.

      Verwijderen
  95. Ik las dat u ook vertrouwen heeft in de Zwitserse frank. Wanneer ik Zwitserse frank buiten het bankensysteem zou willen houden, zou ik eventueel staatsobligaties kunnen kopen. Alleen hebben de Zwitserse staatsobligaties volgens mij een negatieve rente. Of bijna negatief. Heeft u misschien een suggestie? Zwitserse bedrijfsobligaties? Dank.
    Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FRANK:

      Geen enkel bezwaar tegen AAA Zwitserse bedrijfsobligaties.
      Liefst geen obligatiebeleggingsfonds, want dan is
      het eigendom van de stukken onduidelijk. Rechtstreekse
      beleggingen (ook met aandelen) verdienen verre de
      voorkeur, omdat vele beleggingsfondsen, die vol
      zitten met geheime derivaten, in de volgende
      crisis weer moeten sluiten.

      DS

      Verwijderen