Translate

maandag 17 oktober 2016

HET VERTROUWEN IS WEG


HET VERTROUWEN IS WEG

De wereld bevindt zich al enige tijd in een schijnbaar permanente crisis. Dat verklaart al het wanhopige monetaire kunst en vliegwerk van de Centrale Banken. Maar dat heeft niet kunnen voorkomen, dat de wereldeconomie toch nog voortdurend blijft tegenvallen. Het vertrouwen is weg, want het is kunstmatigheid, wat de klok slaat. Financieele engineering houdt de markten weliswaar nog gaande, maar aan elk circusnummer komt een eind. Opeens zal het beginnen te dagen, dat de wereld voorgoed is veranderd. De afgelopen 60 jaar kunnen niet meer worden gebruikt als maatstaf voor de toekomst. Het was een unieke periode van wederopbouw en welvaartsgroei, die vooralsnog niet terugkeert. Globalisering, vrijhandel, superschuld en migratie zitten nu op de biechtstoel. Vergrijzing in de ontwikkelde landen wordt snel een economische en humanitaire uitdaging. Naarmate de wereldeconomie verder in het slop raakt, zal ook de democratie het steeds meer moeten ontgelden. De wereld lijkt op een onbemand, op drift geraakt, schip, terwijl er voorlopig geen land in zicht is.


Natuurlijk wil de Amerikaanse Federal Reserve (FED) niets liever dan een bescheiden rente-verhoging doorvoeren, al was het alleen maar om de schijn te wekken, dat de economie aan de betere hand is. Er zouden eerst 4 renteverhogingen in 2016 plaatsvinden, maar zelfs 1 renteverhoging lijkt lang niet meer zeker. Tegen de algemene verwachting in, zou de rente zelfs kunnen worden verlaagd! Tenslotte moesten sommige Centrale Banken (Zweden, Israel, Canada en Zuid-Korea), die de rente, na de Financieele Crisis van 2007 - 2009, toch hadden verhoogd, weer vlug bakzeil halen.

Bijna 30% van de uitstaande wereldschuld heeft nu een negatief rendement. Dat heeft niet geleid tot een verbetering van de economische vooruitzichten. Integendeel! Investeringen laten het afweten. Bestaande schuld wordt eenvoudigweg geherfinancierd op lagere rentes. Consumentenbestedingen blijven op een laag pitje, want men wordt juist nog meer aangemoedigd om te sparen voor de Oude Dag. Maar verzekeraars, banken en pensioenfondsen, die afhankelijk zijn van rente-inkomsten, ondervinden de rampzalige gevolgen van deze stand van zaken. Vooral het steeds kleinere verschil (‘spread’) tussen kapitaal- en kredietkosten, vanwege de afvlakking van de rendementscurve (waarbij de korte en lange rente zich naar elkaar toe bewegen), doet de algemene kredietverstrekking helemaal de das om. Dit officieele beleid van negatieve rente is spelen met vuur en zal later ongetwijfeld worden beschouwd als de grootste monetaire flater ooit.


De tikkende tijdbom van het Europese bankwezen steekt ook weer de kop op. De tijd dringt om die nu eindelijk onschadelijk te maken. Volgens de laatste stresstest van de Europese bankentoezichthouder EBA zouden de meeste banken relatief weinig geraakt worden door een economisch rampscenario, ondanks het feit, dat 49 van de 51 onderzochte banken een rendement op het eigen vermogen vertoonden, dat lager was dan de huidige, superlage kapitaalkosten. Geen enkele bank zakte of werd gedwongen om meer kapitaal aan te trekken. Maar tot nu toe in 2016 alleen al, zijn Europese bankaandelen in een vrije val geraakt, in de orde van minus 40% tot 60% en in een enkel geval van liefst 85%. De Euro STOXX Bankindex (SX7E)(600 banken) is, sinds haar hoogtepunt 9 jaar geleden, in 2007, met ruim 60% ingestort naar de laagste stand in 25 jaar. De Grote Financieele Crisis van 2008 lijkt dus nog in volle gang, terwijl de meeste autoriteiten in een gevaarlijke ontkenningsfase verkeren, terwijl het vertrouwen allang weg is. Wat een onhandig gesukkel!

Er lijkt maar heel weinig voor nodig om de lont in het kruidvat van een wereldrecessie te steken. Daarom zijn Centrale Banken zo geneigd om hun monetair beleid juist te versoepelen en zeker niet te verkrappen, met name de Bank of England na Brexit. Het Britse Pond tegenover de Dollar is in 184 jaar nog nooit zo laag geweest! Zo’n valuta-devaluatie kan in eerste instantie voor een zachtere landing zorgen, maar de gewone burger in Groot-Brittannie zal moeten wennen aan hogere importprijzen. Bijna geen enkel land is een gesloten economie en zelfvoorzienend (‘autarkisch’). Een devaluatie, die ‘te ver’ doorslaat, leidt zelfs tot hogere rente! De Britse staatsobligaties (‘Gilts’), met oplopende rendementen, hebben het al hard te verduren.

De wereldhandel staat op de tocht. Importheffingen (‘protectionisme’) nemen hals over kop toe. In de laatste 8 jaar, sinds de Financieele Crisis, zijn directe investeringen uit het buitenland (‘Foreign Direct Investment’ - FDI) , wereldwijd, met liefst 40% gekelderd. Vanwege de toenemende onzekerheid, is de internationale kredietverstrekking, vooral in de laatste 2 jaar, met enkele duizenden miljarden Dollars gedaald. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft onlangs haar prognose voor de groei van de wereldhandel weer scherp naar beneden bijgesteld. De groei van de wereldhandel is in 2016 slechts 80% van totale economische groei van de wereldeconomie, wat bijna 50% lager is dan het lange termijn gemiddelde en bijna het meest bedroevend in 35 jaar! Vandaar de enorme crisis in de scheepvaart, die nog steeds een overcapaciteit kent van minstens 30%. Schepen zijn amper nog meer waard dan hun gewicht in schroot! Wat ook inderdaad de eindbestemming zal worden voor massa’s schepen. Dat de Doha-ronde, om de handelsbarrieres tussen 141 landen op te heffen, in 2008 sneuvelde, was natuurlijk ook geen opbeurende ontwikkeling.

De geheimzinnige handelsverdragen, die op stapel staan, zoals de Trans-Pacific Partnership (TPP), welke 40% van de wereldeconomie zou betreffen (ex-China), de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), welke zou slaan op de EU (ex- Groot-Brittannie) en Amerika, en de Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), tussen de EU en Canada, die allemaal voornamelijk de grote internationale bedrijven zouden bevoordelen, niet de echte banenscheppers, zoals het Midden- en Kleinbedrijf, lijken in het huidige politieke klimaat, vooral na Brexit, op sterven na dood. Dat kan betekenen, dat er later nieuwe pogingen worden ondernomen onder een verschillende naam of dat landen als China, met een totaal ander politiek en juridisch systeem, hun kans schoon zien om, zonder Amerika, een eigen handelszone te promoten. Dus enige handelsimpuls van nieuwe handelsverdragen kan men voorlopig wel vergeten.

De wereld staat, in feite, aan de vooravond van een waanzinnige prijsschok in activa, zoals aandelen, onroerend goed en grondstoffen, met name energie. Elk recent herstel was de stilte voor de Grote Storm. Op een gegeven moment zal de scherpe prijscorrectie in deze krediet-gedreven activa zorgen voor grootscheepse faillissementen en een bevriezing van nieuwe kredieten. Ondanks alle monetaire superstimuleringen, zijn, alleen al in de laatste 8 jaar, de grondstoffenprijzen met gemiddeld meer dan 50% ingestort. Het ergste komt nog. De olieprijs, bijvoorbeeld, daalde van $ 140.- naar $ 50.- nu, na even $ 32.- te hebben aangetikt in het begin van 2016. Maar een olieprijs van beneden de $ 20.- kan nu worden verwacht, voordat, veel later, een meer definitief herstel naar misschien zo’n $ 40.- intreedt. Stel je eens voor! Het gehele financieele systeem zou op zijn grondvesten schudden en een land als Saoedie Arabie, dat momenteel ook nog oorlog voert, zou op de rand staan van faillissement en zou uitverkoop moeten houden. Dus straks weer een regime-wisseling in het Midden-Oosten?

Het OPEC-kartel is namelijk allang niet meer. Afspraken worden niet meer nagekomen, vooral nu Iran haar olieproductie bezig is te verdubbelen met een veel lagere olieprijs dan Saoedie Arabie. Libie en Nigeria kunnen ook hun eigen gang gaan. Verder blijven de kosten van boorinstallaties voor ‘fracking’ omlaaggaan, zijn de olievoorraden op een hoogtepunt (tankopslag is overal vol, waardoor olie moet worden ‘gedumpt’), stijgt de olieproductie buiten OPEC heel hard, en zijn er nog grote olievondsten ( zoals onlangs van Caelus Energy in Alaska). Pas bij een olieprijs van beneden de $ 20.- zijn olieproducenten geconfronteerd met een negatieve kasstroom en wordt de olieproductie enigszins aan banden gelegd.

Het is duidelijk, dat bij een dergelijke prijsschok alle hoop op een betere economie op kortere termijn de bodem wordt ingeslagen. Het barsten van de bubbels in huizenprijzen in meerdere wereldsteden, vooral in de 70 grote steden in China, zal worden versneld. Zelfs de prijs van landbouwgrond, welke exponentieel was gestegen, zal de scherp lagere landbouwprijzen dan eindelijk gaan weergeven. De natuur doet uiteindelijk altijd zijn werk, ondanks alle, schijnbaar eeuwigdurende, illusies.

In dit licht, lijkt de 5-jarige neergaande trend in de Goudprijs nog steeds in tact en was het recente prijsherstel een tijdelijke onderbreking daarvan. Ookal is de kans op een daling van 50% flink toegenomen, eventuele verkoop van Fysiek Goud is zeker niet aan te raden. Dat laatste blijft relatief schaars, is in sterke handen, maar bepaalt nu eenmaal niet de prijs op kortere termijn. De prijs is afhankelijk van de handelaren op de futuresmarkt, die meestal geen enkele interesse hebben in fysiek bezit. Fysiek Goud blijft een essentieel onderdeel van een vermogen, ongeacht de prijs, als verzekering tegen het ondenkbare, zoals valutahervorming of hyperinflatie (ingeval van het gevaarlijke ‘helikoptergeld’, als het onverhoopt niet eenmalig zou zijn).


De kans is groot, dat de wereld zal moeten wennen aan een relatief lage rente gedurende de komende decennia. Dat komt, omdat het Japan-scenario zich voltrekt, met de nodige vertraging van 15 tot 20 jaar, in de rest van de wereld. Japan heeft al 20 jaar lang een superlage rente. Er zijn natuurlijke krachten gaande, zoals de structureel lage economische groei, de toenemende vergrijzing, zoals de pensionering van de Baby Boomers en de lagere geboortegraad, die de rente en inflatie laag houden. Daarom blijft het klimaat voor kwaliteitsobligaties, zoals Treasuries, zo gunstig. Tegelijkertijd zullen de bubbels in activa wel veel langer kunnen duren dan verwacht. Er is trouwens tegenwoordig overal sprake van een veel minder riskant beleggings- en investeringsbeleid, ondanks de superlage rente, dan het geval was 20 jaar geleden, toen de rente veel hoger was. De tijd voor dierlijke instincten ('animal spirits') lijkt allang voorbij!

In werkelijkheid is de diepe deflatiegolf juist pas losgebarsten. Dit is een langdurig proces van decennia-lange excessieve schuldsanering, dat geleidelijk aan tot de meesten zal doordringen. Japan heeft al 20 jaar lang (milde) deflatie. Daarnaast is de scherpe daling van het aantal jongere consumenten in de ontwikkelde landen, voorlopig, een onoverkomelijke rem op enige economische groeiversnelling, ongeacht de monetaire stimuleringen. Tegelijkertijd nemen de, niet onbegrijpelijke, geo-politieke onzekerheden scherp toe, die de lust tot economische investeringen voor de langere termijn, verder doet afnemen. Dit is dus een tijd om het kruit droog te houden en om risico’s af te bouwen, hoe aantrekkelijk de superlage rente ook is. De schildpad zal de race dit keer eerder afmaken dan de haas!

DIEDERIK SCHMULL                                                         17 Oktober, 2016

Westcliff-On-Sea, Essex, U.K.

182 opmerkingen:

  1. Can this deflation be offset with a large scale government funded public works program in the image of Franklin Roosevelt's WPA which was put forward in the 1930's to build and upgrade infrastructure. Considering that actual unemployment is higher by a factor of 2 or 3 to what is admitted by the government. With people put to work earning money and buying goods would that not put a break on the deflationary spiral?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOSEPH STANICK:

      Large scale government funded infrastructure and defense
      spending are certainly in the cards, both in the U.S. and
      Europe. This will cushion the blow of secular deflationary
      forces, but not reverse it. Also, many governments may
      be budget constrained, unless they accept large scale
      monetary stimulus again, which would depress their
      currency and lead to inflationary pressures and
      possibly higher rates, like the U.K. after Brexit.
      However, this is a short-term fix, as the general
      standard of living will decline. Remember the 1970's?

      DS

      Verwijderen
  2. @

    De Amerikaanse PARAATHEID in KERNWAPENS is verhoogd. Kan men
    nagaan, wat er gebeurt, als Hillary Clinton president zou
    worden. Zij is voorstander van een First Nuclear Strike,
    vooral op Iran. Zij is voorstander van een No Fly Zone in
    Syrie en natuurlijk de Nato militaire basissen in Polen
    en Roemenie, pal aan de Russische grens. Zij is omringd door
    de bekende kliek van Neocons, die ons de Iraakse oorlog
    bracht, welke duizenden miljarden opleverde voor de
    betrokkenen en die haar campagne heeft gefinancierd.

    http://www.morningnewsusa.com/nuclear-war-alert-defcon-level-3-warning-situation-can-change-rapidly-23112954.html

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/russia/russia-advising-its-citizens-how-to-prepare-for-nuclear-war-warning-us-intends-to-attack/

    En dat alles voor de Amerikaanse verkiezingen? Kan het zijn,
    dat Trump met man en macht buiten het Witte Huis zal worden
    gehouden?

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/north_america/2016-u-s-presidential-election/they-will-not-allow-trump-to-win-regardless-of-the-vote/

    Staat van beleg? Of misschien opschorting van de verkiezingen?
    Of misschien de electronische stemmachines 'hacken'?

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/north_america/2016-u-s-presidential-election/martial-law-or-electorial-college/

    Dit lijkt een herhaling te worden van de Cubaanse rakettencrisis
    in 1962. TRIEST.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarom zou ik Armstrong geloven ?? Ik las eens zijn artikelen met belangstelling maar er was zoveel bullshit bij dat ik ben opgehouden.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Mee eens! ARMSTRONG is een fantast en heeft een crimineel
      verleden. Toch kan men af en toe wat opsteken van zo'n
      figuur, zolang men het maar met een korreltje zout neemt.

      DS

      Verwijderen
  4. Een "sudden stop" in de kredietverlening zou allicht ook een grote impact hebben op de Nederlandes huizenmarkt, waar nog steeds meestal het volledige aankoopbedrag geleend wordt ? Heeft u een visie op de ontwikkeling op de korte termijn ?

    Mrgalak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MRGALAK:

      Een deel van de Nederlandse huizenmarkt, met name
      Amsterdam, is in een overduidelijke bubbel. Ookal
      omdat Nederland, als bijna enige land, meestal
      geen aanbetaling vereist. Maar huizenbubbels hebben
      vele oorzaken en kunnen veel langer duren dan men
      redelijkerwijs verwacht had. Als de bubbel dan eenmaal
      barst, dan volgt meestal een daling van 50% al naar
      gelang de locatie en het type huis, want geen huis
      is hetzelfde. Die daling vindt plaats aan de marge,
      want degenen, die niet behoeven te verkopen, zitten
      opgescheept met een bevroren huis, tenzij het moet
      worden geveild. Overigens is een huis, dat minder
      waard is dan het hypotheekbedrag ('onder water'),
      bijzonder slecht voor de gezondheid. Als men maar
      jong genoeg is en de tijd heeft, dan komt het
      uiteindelijk wel goed, tenzij de inkomsten later
      tegenvallen.In de komende deflatoire periode verdient
      een niet-gefinancierd huis de voorkeur, dus het is
      sparen geblazen, voordat men die stap neemt.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor deze wijze woorden :-)) Ik zie in mijn wijk (gebouwd 2004, kort voor de flinke prijsdalingen van 2008) heel wat buren met zure gezichtsuitdrukkingen, en breng deze twee feiten toch wel enigszins met elkaar in verband ...

      Mrgalak

      Verwijderen
    3. Maar uiteindelijk is een huis kopen in Amsterdam twee of drie jaar geleden, een goede beslissing geweest voor mensen die dat hebben gedaan. Als ondernemer koos ik er voor om 1,5 ton in een nieuwe business te steken en in een (fijn en niet heel duur) huurhuis te blijven wonen. Ik had mezelf echter beter tegen de klippen op in de schulden kunnen steken. Want dan had ik nu EUR 500.000 winst gepakt. En dit mensen, is hoe het systeem werkt. Die (structurele) daling van 50% zie ik niet gebeuren zolang inflatie niet de kop op steekt.

      Verwijderen
    4. Maar die winst had u toch alleen "gepakt" als u het huis dan weer verkocht had en was gaan huren. Daarbovenop het gebalde risico door gebrek aan diversificatie.

      Verwijderen
    5. @LUDWIG VON MISES:

      Tja, al het onroerend goed, dat ik in de laatste 50 jaar
      heb verkocht, is nu miljoenen meer waard, zelfs na
      tussentijdse dalingen. De koopkracht van het geld
      gaat steeds achteruit. Dus de 'schijn'-winst geeft
      een goed gevoel. Daarom is de reeele waarde van
      onroerend goed over 100 jaar steeds onveranderd,
      ex-onderhoudskosten, lasten en belastingen. De Centrale
      Banken houden deze draaimnolen aan de gang, door de
      voortdurende groei van de geldhoeveelheid overeenkomstig
      de economische groei.

      In mijn scenario blijven rente en inflatie laag en is
      elke stijging daarvan tijdelijk. Daarom zullen bubbels
      veel langer kunnen duren. Of een onverwachte wereld-
      recessie, met stijgende werkeloosheid, maakt een einde
      aan het vermaak. Er komt, hoe dan ook, een eind aan elke
      bubbel. TINA, There Is No Alternative, is de nieuwe
      mode. Deze term lijkt mij levensgevaarlijk.

      DS

      Verwijderen
    6. Uw visie op rentetarieven is bekend en deel ik.

      Hoe is echter uw visie t.a.v. de Nederlands hypotheekrentes? Deze tarieven zijn uiteraard gerelateerd aan marktrentes maar zeker niet 1 op 1. Hoe groot acht u (op korte termijn, zeg 1 jaar) het risico op stijgende hypotheekrentes bijvoorbeeld om solvabiliteit banken op te krikken of om de huizenmarktbubble af te remmen.

      Floris

      Verwijderen
    7. @FLORIS:

      Hypotheekrentes zijn NIET automatisch gerelateerd
      aan de marktrente. De bank moet geld verdienen en
      als de rente te laag of zelfs negatief is, kan de
      hypotheekrente worden verhoogd (zoals enige tijd in
      Zwitserland het geval was). Verder heeft de opkoop
      van obligaties door de ECB (QE) geleid tot een tekort
      aan onderpand, benodigd voor krediet, waardoor
      Libor en Repo rentetarieven al omhoogschieten.

      In Vancouver is onlangs de minimale aanbetaling voor
      huizen verdubbeld In Groot-Brittannie is er een
      fikse belasting op duurdere huizen. Zulke maatregelen
      hebben een enorme invloed op de huizenmarkt.

      Krijgt men een lening van de bank, dan verkoopt men
      zijn ziel en heeft men zijn eigen lot niet meer in
      de hand, vooral als de tegenwind toeneemt.

      DS

      Verwijderen
    8. @DS 12:17
      Dank voor uw antwoord en bevestiging van het risico dat leeft.

      Hoe ziet u het risico op tegenwind voor het komende jaar voor de Nederlandse banken?

      Indien aflossen niet gewenst of mogelijk is, deelt u mijn inschatting dat vastzetten tegen de huidige lage tarieven voor minimaal 10-15 jaar wenselijk is?

      Floris

      Verwijderen
  5. " De prijs is afhankelijk van de handelaren op de futuresmarkt, die meestal geen enkele interesse hebben in fysiek bezit " Ik probeer het nog maar eens te doorgronden... Stel dat de futuresmarkt 100.000 x groter is dan de fysieke markt (dwz de waarde van de futures versus de waarde van het fysieke goud) - wat waarschijnlijk zwaar onderschat is - dan nog staan er waarschijnlijk 100.000 en meer beleggers klaar om bij een volgende (banken)crisis goud aan te kopen wat toch altijd in het voordeel van een hogere goudprijs moet resulteren??
    Want anders dan in 2008 is er nu geen enkel ander volwaardig alternatief om in te beleggen (cfr negatieve rendementen). Maw dat in tijden van crisis alles verkocht wordt wat los en vast zit klopt deze keer niet want enerzijds is de situatie nu onbetreden territorium en anderzijds wordt er bij iedere crisis naast waardevernietiging ook en vooral geschoven met activa naar andere activaklassen. Tegelijk vraag ik mij ook af waarom die vertrouwensbreuk zo lang wegblijft want er zijn nog nooit zoveel knipperlichten geweest? Iemand moet toch eens het sein geven om de speculatie vaarwel te zeggen.Men kan wel zeggen dat er gehandeld/gedanst zal worden tot de muziek ophoudt met spelen maar dan riskeert men om veel meer te verliezen dan voortijdig het podium te verlaten. OF anders gezegd , wat een wijze les is voor de particuliere belegger zou toch ook moeten gelden voor de professionele beleggers ? Maar voorlopig zien we daar weinig van of heb ik het verkeerd voor... mvg HVC

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HVC:

      George Soros stelde in Davos in 2010, dat GOUD verkeerde
      in 'the ultimate bubble'. Dat was weliswaar een jaar te
      vroeg, maar dat komt omdat het een bijna mystieke
      waarde heeft als 'veilige haven', zonder een directe
      relatie met de intrinsieke waarde, zoals vele andere
      activa. Maar het heeft haar nut bewezen als bescherming
      tegen lange termijn geldontwaarding en valutadevaluatie.

      De meest recente Bullmarkt in Goud begon rond 2000, na
      een Bearmarkt van 20 jaar. Y2K, de Technologie-
      ontploffing en 9/11 stuwde Goud omhoog en QE na 2008
      deed er nog een schepje bovenop. Er zijn ook af en toe
      'correlaties' (hogere aandelenmarkt of hogere Dollar:
      lagere Goudprijzen), maar dat zijn geen wetten van Meden naar Perzen. Toch zijn structurele deflatie en steeds
      lagere inflatoire verwachtingen een struikelblok voor
      Goud, omdat men minder geneigd is om aankopen te
      financieren, zeker in de Futuresmarkt, die nu eenmaal
      de prijs bepaalt. Hoe dan ook, een belang in Fysiek
      Goud is altijd aan te raden, ongeacht de prijs, want
      dat is het 'echte' geld, zoals de mensheid al gedurende
      10,000 jaar heeft beslist. Maar men moet wel flinke
      prijsfluctuaties van soms 50% op de koop toe nemen.
      Geen probleem. U zou uw Rembrandt toch ook niet
      verkopen?

      DS

      Verwijderen
    2. ... Maar ik zou een Rembrandt ook niet kopen (elke tijd z'n eigen smaak). Met alle respect ook (want ik 'smul' van uw commentaren) maar eigenlijk is het geen antwoord op bovenstaande vragen : 1 als het vertrouwen weg is , dan is goud het enige alternatief zonder tegenpartijrisico en zou de prijs dus leterlijk door het dak moeten schieten? Hoe kan een electronische markt in hemelsnaam de echte 'waarde' - alle munten devalueren tov goud - onderdrukken als de fysieke vraag steeds toeneemt en waarom is er dan geen ontkoppeling van prijzen ?
      (virtuele wereld/futures vs tastbare wereld/fysiek)
      2 Als het vertrouwen zoek raakt is het kwestie van eieren voor z'n geld te kiezen maar het is alsof de financiële markten in een soort 'permafrost' terecht komen (iedereen blijft zitten en heeft niet de moed om er de stekker uit te trekken niettegenstaande er steeds meer risico nodig is om steeds minder of geen rendement te genereren)

      Verwijderen
    3. @HVC:

      Als de Goudmarkt uitsluitend fysiek zou zijn, dan zou
      de Goudprijs door het dak schieten en eenvoudigweg
      als markt verdwijnen. Daarom hebben derivaten (futures)
      hun intrede gedaan. Als er een tekort is aan activa,
      dan kunnen 'afgeleide producten' een bepaalde marktrol
      vervullen. Maar die producten zijn niet echt.
      Speculanten kunnen nu de prijs van de echte activa
      'manipuleren', al naar gelang hun verwachting voor
      rente en inflatie. In het geval van Goud, is de
      fysieke markt piepklein en voor 80% in 'vaste'
      handen. Hoogstens 20% kan worden verhandeld, als
      men geluk heeft. En zodra duidelijker werd, dat
      alle vrees voor hyperinflatie ongegrond bleek,
      moesten de futureshandelaren hun posities 'hedgen'.
      Als deflatie toeslaat, zoals in 2008, krijgt
      Jan en Alleman een Margin Call van de bank en
      moet inderdaad alles in de verkoop, ook gefinancierd
      Goud. Alleen Kasgeld is dan Koning, totdat de zaak
      weer evenwichtiger wordt.

      DS

      Verwijderen
    4. Dank voor uw antwoord, maar het is dus niet onmogelijk dat de futurehandelaren op een bepaald moment ook kiezen voor de weg naar boven ipv naar beneden dwz als de druk van de fysieke vraag nog meer toeneemt hebben ze er ook belang bij om tot het winnende kamp te behoren met een (veel) hogere goudprijs als gevolg. Want ik denk ook niet dat deflatie of inflatie er veel toe doet, het tegenpartij risico is véél belangrijker (het vertrouwen is weg), het is dus eerder een 'logische' verschuiving van activa naar een veilige haven en die zijn op 3 vingers geteld (cash, goud, US dollar) mvg HVC

      Verwijderen
    5. @HVC:

      Als het tegenpartij-risico veel groter wordt, dan is het
      wegwezen geblazen in de derivatenmarkt. En als die
      derivatenmarkt dan niet meer functioneert (want die
      markt hangt geheel af van het vertrouwen in tegenpartijen),
      dan zou de fysieke Goudprijs weliswaar kunnen stijgen,
      maar de Goudhandel zou praktisch tot stilstand
      worden gebracht.

      Er is echter grote kans, dat op een gegeven moment
      de Dollar EN de Goudprijs dan tegelijk stijgen, want
      meestal is hun beweging tegengesteld.

      DS

      Verwijderen
    6. Waarom zou de goudhandel dan tot stilstand worden gebracht? Groet Cor

      Verwijderen
    7. @COR:

      Zie boven. Als Goudderivaten niet bestonden, dan zou
      de Goudhandel opdrogen, want die markt is piepklein.
      Slechts 10 tot 20% is verhandelbaar, want het meeste
      fysieke Goud is in vaste handen. De totale waarde
      van al het fysieke Goud is slechts $ 8000 miljard.
      De waarde van Goudderivaten is $ 800.000 miljard
      (Notional Value, inclusief alle hefbomen - leverage-).

      DS

      Verwijderen
    8. Als de goudmarkt stil komt te liggen, neem ik aan dat de goudprijs van fysiek goud als een raket omhoog schiet.. Cor

      Verwijderen
  6. Er zijn 3 miljoen meer BKR meldingen in Nederland bijgekomen omdat rood mogen staan op de bankrekening nu ook een BKR melding oplevert. De overheid weet nog weer meer van ons. Een extra reden om minder met bankrekeningen te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Volgens dit artikel zijn de spanningen tussen Oost (RU, CN) en West (vooral USA) gewenst door de globalisten als voorwendsel voor verdere centralisatie en het geleidelijk opgeven van de USD als reservemunt.

    http://alt-market.com/articles/3039-east-vs-west-division-is-about-the-dollar-not-nuclear-war

    Mrgalak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MRGALAK:

      Daar gaan we weer. De globalistische elite is er op uit
      om de Dollar te vervangen door SDR's, m.a.w. de dood
      van de Dollar volgt op een opzettelijke crisis. Ach,
      weer een mooi sprookje als verklaring voor een
      verwarrende wereld. Nonsens.

      Met samenzweringstheorieen komt men niet ver. De realiteit
      is, dat de Dollar, als enige valuta, voldoet aan de
      voorwaarden voor een reserve-valuta en die rol blijft
      onveranderd voor de komende decennia. Toen het Pond
      Sterling die rol vervulde, duurde het nog decennia NA
      de grote opkomst van Amerika en de Dollar, voordat
      die rol tot een einde kwam (maar het is nog steeds
      de derde reserve-valuta ter wereld - 4.7%). SDR's
      worden NOOIT een valuta en de valuta's van China en
      Rusland zijn alleen geschikt voor handelsdoeleinden,
      niet voor reserves. Een democratische rechtsstaat met
      militaire macht is een voorwaarde. Die landen worden
      juist steeds ondemocratischer. Vandaar de gigantische
      kapitaalvlucht!

      DS

      Verwijderen
    2. @MRGALAK:

      Daar gaan we weer. De globalistische elite is er op uit
      om de Dollar te vervangen door SDR's, m.a.w. de dood
      van de Dollar volgt op een opzettelijke crisis. Ach,
      weer een mooi sprookje als verklaring voor een
      verwarrende wereld. Nonsens.

      Met samenzweringstheorieen komt men niet ver. De realiteit
      is, dat de Dollar, als enige valuta, voldoet aan de
      voorwaarden voor een reserve-valuta en die rol blijft
      onveranderd voor de komende decennia. Toen het Pond
      Sterling die rol vervulde, duurde het nog decennia NA
      de grote opkomst van Amerika en de Dollar, voordat
      die rol tot een einde kwam (maar het is nog steeds
      de derde reserve-valuta ter wereld - 4.7%). SDR's
      worden NOOIT een valuta en de valuta's van China en
      Rusland zijn alleen geschikt voor handelsdoeleinden,
      niet voor reserves. Een democratische rechtsstaat met
      militaire macht is een voorwaarde. Die landen worden
      juist steeds ondemocratischer. Vandaar de gigantische
      kapitaalvlucht!

      DS

      Verwijderen
  8. http://www.spiegel.de/politik/deutschland/was-fuer-donald-trump-spricht-kommentar-a-1117476.html
    DS: Jacob Augstein is het met u eens, Hillary betekent oorlog met Rusland
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Hillary CLINTON is LEVENSGEVAARLIJK, niet Trump.

      (PILGER): A WORLD #WAR HAS BEGUN. A MINI-#NUCLEAR BOMB Is Planned! #RUSSIA And #CHINA FEEL ENCIRCLED. FIRST STRIKE?

      https://newmatilda.com/2016/03/23/john-pilger-why-hillary-clinton-is-more-dangerous-than-donald-trump/

      DS

      Verwijderen
  9. Geachte heer Schmull,
    In een van uw commentaren hierboven beschrijft u dat ca. 80% van al het goud in "vaste" handen is en slechts 10 tot 20% verhandelbaar, mits je geluk hebt. Nu adverteren sites, als bijvoorbeeld GoldRepublic, dat je bij hun fysiek goud kunt kopen, zeg bijvoorbeeld 100 gram. Je bent dan eigenaar van een deel van een goudbaar, waarvan gegarandeerd wordt dat het ten allen tijde jouw eigendom is.Maar is dat dan wel betrouwbaar? Je zou denken dat GoldRepubic niet meer aan fysiek goud kan komen om aan de wensen van hun klanten te voldoen, omdat het zo schaars is. Heeft u daar inzicht in ?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Fysiek Goud kopen via huizen als GOLDREPUBLIC (40 miljoen
      Euro aan Goud) en BULLIONVAULT ( $ 2 miljard aan Goud)
      betekent rechtstreeks eigendom van Fysiek Goud in
      verzekerde kluizen over de gehele wereld. Altijd even
      nagaan of dat ook inderdaad zo is. Maar als Fysiek Goud
      ooit 'krap' zou worden, dan is aankoop waarschijnlijk
      wat moeilijker en verkoop geen probleem. Beiden hebben
      een goede naam, maar verder kan ik u geen wegwijs maken.

      DS

      Verwijderen
  10. Bedoelt u nu te zeggen dat alle derivaten als de ZKB Gold Eft slechts op papier over goed gaan en als iemand ze opeist dat ze waardeloos verlopen?
    Streetrunner.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De ZKB GOLD ETF is een beleggingsfonds, genoteerd op
      de beurs in Zurich, dat, onder bepaalde voorwaarden,
      recht geeft op uitlevering van Fysiek Goud. Derivaten
      (Futures) spelen hier geen rol, want er wordt
      uitsluitend belegd in Fysiek Goud.

      DS

      Verwijderen
  11. Wat vindt u van dit artikel, waarin een toekomst beeld wordt geschetst wat ons te wachten staat?

    http://blog.thesilvermountain.nl/wereldwijde-reset-monetaire-systeem-onvermijdelijk/comment-page-3/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit relatief slechte en emotionele artikel van iemand, die
      niet geschoold lijkt te zijn in de materie, zit vol met
      onjuistheden. Maar zijn conclusie van een Reset NA de
      deflatoire spiraal, deel ik. Net zoals in de jaren '30.
      Degenen, die toen nog staande bleven, waren NIET degenen
      met schuld, integendeel, maar juist degenen met kasgeld,
      vooral in staatsleningen, de laatste rots in de branding.
      Dus als iedereen roept, dat geld waardeloos wordt en de
      waarde van activa tot in de hemel blijft stijgen, dan
      moet men tijdig het tegenovergestelde doen.

      In Vancouver met een van de grootste zeepbellen ooit in
      huizenprijzen, lijkt deflatie al te zijn toegeslagen:
      de minimale aanbetaling is omhoog en er is een flinke
      belasting voor buitenlandse kopers:

      http://globalnews.ca/news/3019232/vancouver-home-prices-to-fall-as-much-as-20-per-cent-bank/?sf39576896=1

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw snelle reaktie. Deelt u zijn visie over hoe het leven eruit ziet tijdens een deflationaire spiraal?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Ik ben het oneens met zijn stelling, dat staatsleningen
      noodzakelijkerwijs waardeloos worden. Soliede
      staatsobligaties van landen, die in de geschiedenis
      bewezen hebben niet failliet te gaan, zijn juist
      aantrekkelijk, want alleen de staat krijgt meestal
      zijn benodigde geld via belastingheffing, etc.
      Bovendien blijft een staat meestal heel lang bestaan.
      In tegenstelling tot bedrijven en banken. Daarom
      heb ik al jaren een voorkeur voor Amerikaanse
      Treasuries, die in de laatste 35 jaar hun nut hebben
      bewezen! Dat blijft zo.

      DS

      Verwijderen
  12. People's Daily,China ‏@PDChina
    Two Chinese warships acted immediately after #US destroyer intruded Chinese waters near #XishaIslands and warned it away: MOD, Fri
    Wat moeten wij hier van vinden?

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Het is al enige jaren zo, dat Amerika's hegemonie in Azie
      aan het tanen is, wat Amerika natuurlijk nog weigert te
      accepteren. Dus de spanningen zullen vooralsnog toenemen.
      China heeft meer zelfvertrouwen gekregen om die
      hegemonie, vooral in Azie, op de proef te zetten. Zie de
      nieuwe samenwerking met de Republiek der Filipijnen.

      DS

      Verwijderen
  13. Stiglitz: ‘Italië verlaat de eurozone’
    https://nl.express.live/2016/10/10/stiglitz-italie-verlaat-de-eurozone/

    .....Dat Duitsland de euro verlaat is dus de makkelijkste oplossing....

    Uw verwachting dat Duitsland eruit zou stappen is nog steeds niet uitgekomen.Blijkbaar verdienen ze nog teveel aan de EU?

    Wanneer andere landen eruit stappen, gaat dat dan in mindering op de door oa Duitsland gegeven financieele garanties?(ESM,ESFS etc)

    Gaarne uw visie.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Duitsland profiteert juist van een enorm ondergewaardeerde
      Euro. Het land heeft een gigantisch overschot op haar
      lopende rekening (10% van haar BNP!), dus een eigen
      valuta, een nieuwe Deutschmark, zou minstens 30 tot 40%
      HOGER staan. Wat haar export flink zou treffen.

      Pas als de ECB haar boekje echt te buiten zou gaan en
      de Euro omvormt tot een valuta van een Bananenrepubliek,
      dan zeggen Duitsland en Nederland 'genoeg'. Binnenkort
      zal de ECB moeten overgaan tot een monetaire SUPER-
      stimulering tot groot ongenoegen van Noord-Europa.
      Dat wordt nog eens spannend. Alle tekenen wijzen erop,
      dat de ECB aandelen gaat kopen op grote schaal. Zorg,
      dat je erbij bent. 1929 in het kwadraat!

      DS

      Verwijderen
    2. Beste Diederik, bedoelt u met 'zorg dat je er bij bent' dat u denkt dat de aandelen omhoog schieten door de aankoop door de ECB, en dat je hiervan kan profiteren totdat de markt in elkaar stort, zoals in 1929?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Inderdaad. De kans op een herhaling van 1929 en een
      daaropvolgende Crash, wordt steeds waarschijnlijker.
      The Central Banks 'will go nuclear'. Schande!
      De massa tuint er weer in. Men zal zich bij mij
      beklagen, dat de Grote Klap maar niet komt. Slechts
      enkelen zullen weerstand kunnen bieden aan deze
      funeste ontwikkeling. Want er volgt weer 10 jaar van Depressie & Oorlog.

      DS

      Verwijderen
    4. Steeds meer lees je in de media de zorg over een nieuwe wereldwijde oorlog. Heeft u hier ook nog een idee over? Wat staat ons hierin te wachten. Burgeroorlog in Europa tussen moslims en niet moslims, Rusland die Europa wil binnenvallen? Of wordt het in het Midden-Oosten uitgevochten? En hoe leidt een oorlog tot oplossing van schuldenproblematiek? Hoor graaf van u.

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Helaas lijkt de wereld NIET op weg naar vrede. Dat
      komt, omdat de tijden veel moeilijker worden. Vooral
      Europa is WEER kwetsbaar. Ik heb mij vroeger altijd
      afgevraagd, waarom in de jaren '30 niet meer mensen
      Europa hadden ontvlucht. Zagen ze de bui niet
      aankomen? In ieder geval zou ik, als ik jong was,
      zeker NIET in Europa meer blijven, maar de oversteek
      maken naar een ver Continent. De tragiek van Europa
      dreigt zich te herhalen.

      DS

      Verwijderen
  14. Rick , ik verbaas mij wel over het feit, dat een hoop columns iig in de titel een hele hoop impending doom voorspellen, terwijl de strekking van deze column eigenlijk is...dit kan nog wel decennia zo voortduren....peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PETER:

      Timing is het meest frustrerende in de beleggingswereld,
      vooral vanwege de vindingrijkheid van de mens. Toch draait
      het om de lange termijn visie, wat niet altijd eenvoudig
      is voor de meeste waarnemers. Er zijn helaas maar
      enkelen, die het nodige geduld kunnen opbrengen.

      Warren Buffett, bijvoorbeeld, blijft uniek, want hij
      wacht zijn unieke koopgelegenheden af, zonder druk
      van buitenaf. Hij zit nu op een kaspositie van $ 70 miljard!

      DS

      Verwijderen
    2. Hoe groot acht u de kans dat dit nog jaren door kan gaan? Het lijkt me dat de rek er op een gegeven moment uit is. Er zijn nog zoveel manieren om de collapse uit te stellen. Maar als de burger door krijgt dat het niet meer klopt en het vertrouwen in het financiële afneemt, kan het dan niet snel naar beneden gaan? Wat denkt u?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Kuddegeest is helaas het kenmerk van de mensheid,
      maar ook van de dierenwereld. Slechts enkelen
      durven of kunnen zelfstandig denken voor de langere
      termijn. De massa heeft het vaak bij het verkeerde
      eind. Het gaat een tijdje goed en dan draait het 'onverwachts'. Momenteel is de massa zeker NIET
      euforisch, 'himmel hochjauchzend'. Dus voorwaarde
      voor een Crash nu, is minder waarschijnlijk. Maar
      als Centrale Banken straks alles opkopen, terwijl
      de economie verslechtert....dat wordt nog eens een
      klus! De massa springt er dan in met een extra hefboom,
      en extrapoleert, wat uiteindelijk leidt tot
      faillissement. Triest.

      DS

      Verwijderen
    4. Gaat u ook beleggingssuggesties geven voor de korte termijn om evt te kunnen profiteren van de nakende melt-up?

      Mvg Harold

      Verwijderen
    5. @HAROLD:

      Aandelentips voor de korte termijn laat ik graag aan
      anderen over. 80% van de aandelenhandel op de te korte
      termijn eindigt in verlies, zelfs voor de experts.
      Als men aandelen koopt, moet men zich voelen als
      de toekomstige eigenaar van een bedrijf, wat tijd
      vergt om winstgevend te worden. Zelfs bekende
      Hedge Fund managers struikelen regelmatig spectaculair.
      Uw eigen intuitie is misschien nog de beste raadgever!

      DS

      Verwijderen
    6. Dank u voor dit niet onverwachtte antwoord :-)

      mvg//Harold

      Verwijderen
  15. @DS Maar waarom gaan centrale banken aandelen kopen? Is dat om de balans te vergroten? Je ziet dat negatief nieuws geen effect meer heeft. DE Yuan heeft het laagste niveau sinds sept 2010 toch gaan aandelen gewoon omhoog.

    Mvg Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN:

      Centrale Banken, zoals de Bank of Japan en de Zwitserse
      Nationale Bank, kopen aandelen om hun monetaire
      stimulering vol te houden. Er is al een tekort aan
      eersteklas-obligaties, omdat die het onderpand
      vormen voor kredietverstrekking.

      Centrale Banken vrezen, dat, bij gebrek aan verdere
      monetaire stimulering ( en dus de vergroting van hun
      balans) deflatie volgt en economische groei nog minder
      zou worden.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS bedankt voor antwoord! Om de balans van de centrale banken te vergroten wegens het deflatie gevaar.
      Is het niet mogelijk met dat "geld" om belasting te verlagen voor de burger of om de infrastructuur te verbeteren?
      Of is het gewoon de aandeelhouders te sponsoren in de hoop dat men het geld gaan uitgeven?

      Mvg, Martin

      Verwijderen
    3. @MARTIN:

      De balans van de Centrale Banken wordt niet permanent,
      maar tijdelijk vergroot. Als de obligaties aflopen,
      verkleint de balans, tenzij er opnieuw gekocht wordt.
      Ook aandeleninkoop ligt politiek gevoelig, vooral
      in een kapitalistische maatschappij, dus kan nooit
      permanent zijn.

      DS

      Verwijderen
  16. Geachte heer Schmull, wat vindt u van de situatie rondom CETA en het verzet van Wallonië?
    Zie ook deze analyse:

    http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/10/EU-gaat-Waals-verzet-breken-en-schadelijk-CETA-verdrag-ratificeren

    Ik ben normaal niet zo'n liefhebber van Xandernieuws, maar hier ben ik het wel mee eens.

    Klopt het dat Clinton en Trump tegen TTIP zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Teken des tijds. Grote handelsverdragen kunnen nu alleen
      worden 'doorgedrukt', terwijl onderhandelingen strikt
      'geheim' moeten blijven. Trump wil nieuwe handels-
      verdragen. Clinton had er geen probleem mee, totdat
      Trump erover begon. Clinton heeft altijd 2 meningen,
      een openbare en een prive-mening. Zoals een echte
      politicus betaamt. Maar Trump draait er nooit omheen.
      Trump is een 'anti-politicus' en is nooit politicus
      geweest.

      DS

      Verwijderen
  17. Dat de BOJ en de SNB aandelen kopen kan ik nog volgen :
    in Japan zal niemand de overheid/het keizerlijk gezag betwisten en in Zwitserland is alles peis en vree zolang iedereen bediend wordt in het vriendenclubje (homeland voor de rijken der aarde). Maar de FED en de ECB kunnen het toch niet waar maken om aandelen op te kopen want dat is toch regelrecht concurrentievervalsing. Door aandelen te kopen van deze of gene bedrijven worden die laatste toch bevoordeeld tov bedrijven die niet op de kooplijst staan of zelfs niet beursgenoteerd zijn ? Zal dit zomaar klakkeloos aangenomen worden ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op zich eens maar dat is de grootscheepse obligatie opkoop (zeker die van bedrijven) feitelijk ook. Pure subsidie aan de multinationals en betaald door de burger in de vorm van lagere rendementen overal.

      Verwijderen
    2. @ANONIEM @PLOF:

      De koop van aandelen en bedrijfsobligaties door Centrale
      Banken ligt politiek inderdaad heel gevoelig. Net zoals
      banken in handen van de staat. Maar nood breekt wet.
      Als het maar 'tijdelijk' is. Anders kunnen vele
      bedrijven wel opstappen. Nationalisatie van bedrijven
      en diensten betekent automatisch, dat men overgelaten
      wordt aan bureaucraten, die geen verantwoording
      behoeven af te leggen. Corruptie ten top.

      DS

      Verwijderen
  18. CV van de nieuwe president van Amerika

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/north_america/2016-u-s-presidential-election/anonymous-v-hillary/

    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NATASJA:

      Daar wordt je toch even stil van. Alle schandalen van
      de Clinton's, met Hillary als aanstichtster, belicht.
      Wat ontbreekt is de onafgebroken rij van 'vijanden',
      die op verdachte wijze uit de weg zijn geruimd (Ja, echt!).
      Meer dan 90 personen...Mocht Hillary Clinton ooit
      President worden, dan zal een afzettingsprocedure
      (impeachment) wegens verdenking van corruptie, etc,
      niet lang op zich laten wachten.

      O ja, de arts (Hindu), die Hillary hielp met haar
      'blood clot', pleegde onlangs 'zelfmoord':

      http://www.whatdoesitmean.com/index2135.htm

      DS

      Verwijderen
  19. http://www.zerohedge.com/news/2016-10-25/michael-moore-trumps-election-will-be-biggest-fuck-you-ever-recorded-human-history
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Even stoom afblazen...

      Wat ongelooflijk, he. Trump werd 5% kans gegeven, toen
      hij kandidaat werd in 2015. Iedereen was tegen hem en
      zijn kandidatuur werd beschouwd als een lachertje.
      Bijna geen media gaf hem enige steun, integendeel,
      hij werd de grond ingeboord door de meeste 'journalisten'.
      Hillary Clinton wist 15 maal zoveel geld uit te geven
      voor haar verkiezingscampagne dan Trump. En toch
      staat Trump nog overeind, ondanks de meeste opinie-
      peilingen, die totaal onbetrouwbaar zijn en donaties
      hebben gegeven aan de Democraten. Zelfs schijnbaar
      onoirbaar gedrag van vroeger, lijkt slechts tijdelijke
      invloed te hebben. Het is nog steeds een hele nauwe race,
      waar alles kan gebeuren (Trumpstemmers zijn hartstochtelijk
      en houden het stil, terwijl Hillary-stemmers weinig
      animo vertonen. Verkiezingsbijeenkomsten van Trump
      trekken overweldigende massa's van 20,000 tot 30,000,
      terwijl Clinton het moet doen met een paar HONDERD).

      Als Trump onverhoopt toch wint, dan hebben de markten
      dat NIET ingeprijsd. Het zou een veel grotere schok
      teweegbrengen dan Brexit!

      Of course, the possibility always exists that the consensus is wrong and the tracking polls are right.

      Maybe Donald Trump is not quite the underdog most polls suggest.

      http://www.cbc.ca/news/politics/grenier-uselection-tracking-polls-1.3818965


      DS

      Verwijderen
  20. aardig verhaal in Financial Times. QE is er al eerder geweest....
    https://www.ft.com/content/05d63c14-976d-11e6-a1dc-bdf38d484582
    groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      In ieder geval zegt MUTKIN erbij, dat dit niet
      noodzakelijkerwijs het einde betekent van de
      20-jarige Bullmarkt in Obligaties op KORTE termijn.
      Hij vergeet te vermelden, dat aan het eind van de
      19de eeuw, de Giltmarkt (Britse staatsobligaties)
      een Bullmarkt had beleefd van 80 jaar (toen het
      Britse Empire nog bestond). Verder lijken deflatoire
      krachten van demografie en excessieve schuld
      een eventuele hogere rente nu in de weg te staan.
      In feite wordt nu de ene 70-jarige obligatie na de
      andere uitgegeven en de honger daarvoor lijkt niet
      te stillen!

      DS

      Verwijderen
  21. Steeds meer mensen lijken in te zien dat Clinton toch wel een heel gevaarlijke vrouw is, een machtswellusteling die niets liever dan oorlog ontketend tegen Poetin. En die Europa als pion gaat gebruiken en uiteindelijk opoffert. Laten we hopen dat Trump gaat winnen. Die heeft tenminste gewerkt voor zijn eigen brood en heeft verstand van vrede stichten!

    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHAN:

      Jill Stein (GREENS): Hillary Clinton zou een kernoorlog
      ontketenen

      http://www.realclearpolitics.com/video/2016/10/12/jill_stein_hillary_clintons_declared_syria_policy_could_start_a_nuclear_war.html

      DS

      Verwijderen
  22. Hoe acht U de kans voor Treasuries, als Donald Trump gaat winnen in Amerika?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      TRUMP dreigt de Nationale Schuld te verlagen door
      onderhandeling, etc. Maar men kan gerust stellen,
      dat zo'n vorm van 'faillissement' helemaal nooit
      kans maakt. Hij is Mussolini niet, die dat wel
      kon doen in de jaren '30. Amerika heeft voldoende
      'checks and balances' om welke President ook in
      bedwang te houden, inclusief curatele. Dus zelfs
      als Trump wint, dan is elke zwakte in Treasuries
      een koopgelegenheid. De deflatoire krachten blijven
      enorm en zijn wereldwijd.

      DS

      Verwijderen
  23. Trump is uiteraard ook een enorme boer, een lomperik, iemand die hele groepen over 1 kam scheert en geregeld zeer tegenstrijdige dingen zegt.. Laten we niet zo doen alsof het de redding van Amerika is. Trump en Clinton zijn beiden een grote ramp voor de USA.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Misschien worden de komende vier jaar gekenmerkt door
      een Non-President in Amerika. Trump houdt van golf
      (Obama was ook heel vaak te vinden op het golfterrein,
      vooral in Hawaii) en Hillary Clinton heeft gezondheids-
      problemen (zij werkte slechts part-time, soms maar
      1 dag per week, op de State Department).

      Dit wordt een verkiezing in het teken van een opstand
      tegen de Status Quo, tegen de gevestigde orde en het
      draait veel minder om Trump. Als Hillary wint, dan is
      het voornamelijk een stem tegen Trump, niet voor Hillary.

      Uiteindelijk zal Amerika dit heus wel overleven. Datzelfde
      werd gezegd over Ronald Reagan, de cowboy-acteur. Maar
      hij werd als President door velen op handen gedragen.

      Eigenlijk zijn er in de wereld maar weinig echte
      staatslieden. Men heeft veel te hoge verwachtingen
      van politici.

      DS

      Verwijderen
  24. http://www.safehaven.com/article/42858/introducing-yield-purchasing-power

    Dit vindt ik een mooie uitleg van Keith Weiner over het monetaire experiment en zijn conclusie.
    Vooral de Q&A zijn interessant.
    Op de vraag: what to buy now? zijn antwoord: you can buy treasuries.
    Vraag: ik koop liever iets met wat meer pit.
    Zijn antwoord: then buy call options on futures on treasuries! Een grapje denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GUNTHER:

      Aardige opmerking. Als het rendement op kapitaal niets
      voorstelt, laat staan negatief is, dan gaan we naar
      de knoppen.

      Options on Futures zijn voor vermetele traders. Bij een
      crisis, is een orderlijke markt in opties en futures
      uiterst onwaarschijnlijk.

      DS

      Verwijderen
    2. Wat houdt dat in ' een ordelijke markt in opties en futures is onwaarschijnlijk' , het lukt dan niet om een optie te kopen? Of betekent dit dat reeds gekochte opties ook niet meer werken/bescherming bieden?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Inderdaad. De handel in derivaten tussen handelaren
      kan men tijdens een crisis wel vergeten. Dat hebben we
      in 2008 al meegemaakt. Maar ook in de Crash van 1987.

      DS

      Verwijderen
    4. Ben nog een leek, maar betekent dit dat opties reeds gekocht helemaal geen bescherming bieden en je dus vol naar beneden kunt gaan? Of zijn er uitzonderingen?

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Opties (derivaten) zijn geen echte, maar afgeleide
      producten en hun waarde zijn afhankelijk van het
      oordeel van de traders. 80% van de opties lopen
      trouwens waardeloos af, vanwege de tijdsperiode.

      DS

      Verwijderen
  25. http://www.tijd.be/r/t/1/id/9824793
    Deutsche Bank verrast met winst. Dan toch niets aan de hand?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      David Buik ‏@truemagic68
      Admittedly from a very low level of €9.90 on 30th September 2016 DEUTSCHE BANK'S share price has risen 34.2% to €13.29 today!

      Er is juist heel veel aan de hand. De Britse banken worden
      gevraagd om hun verbindingen met Deutsche Bank
      duidelijker te maken aan de financieele toezichthouder.

      Zelfs de stomste boekhouder kan 'winst' laten zien,
      als dat nodig zou zijn. Aandeelhouders zijn de
      onschuldige lammetjes, die uiteindelijk zullen
      worden opgeofferd.

      DS

      Verwijderen
    2. Zou het ook kunnen zijn, heer Schmull, dat de Koninklijke familie van Qatar een gigantisch hoeveelheid kapitaal in Deutsche Bank heeft gestopt, dat het voor een tijdje weer "rustig" is ?

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-07/qatar-said-to-weigh-increasing-deutsche-bank-stake-to-up-to-25


      Met vriendelijke groet,
      Willem.

      Verwijderen
    3. @WILLEM:

      Dat nieuws is alweer achterhaald. QATAR WEIGERT haar
      belang te vergroten. Ze hebben reeds een verlies van
      1 miljard op hun bestaand belang opgelopen!

      http://www.zerohedge.com/news/2016-10-07/greater-fool-found-deutsche-bank-spikes-qatari-investment-rumor-4-hours-ago

      Nee, de situatie blijft uiterst acuut, omdat er nu
      een wet is in de EU (Bank Recovery and Resolution
      Directive), die vereist, dat bij elke Bank Bailout
      er eerst een 8% BAIL-IN moet plaatsvinden! Dit wordt
      erger dan Lehman. De schok van Bail-in is nog NIET
      verwerkt in de markt. Tegelijkertijd is de kans
      op een SUPER-QE van de ECB kleiner geworden. De Duitsers
      zijn niet te vermurwen, maar hebben waarschijnlijk
      een telefoontje uit Washington nodig!

      DS

      Verwijderen
  26. Mocht er een gigantische beurscrash komen, denkt u dat het dan jarenlang/decennia duurt voordat de markt zich weer herstelt. Want als er nauwelijks groei is, dan lijkt me dat de aandelen koersen jarenlang laag blijven en nauwelijks stijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zo'n Crash komt vaak pas na een soort 1929 superspeculatie-
      markt. Daar lijkt het dus nog niet op, ookal lijkt
      alles overgewaardeerd. De massa is tegenwoordig vrij
      conservatief, behalve als het hypotheekschuld betreft.
      De laatste depressie begon al in 1922 met de
      instorting van de grondstoffenprijzen en de andere
      activa volgden bijna 10 jaar later. Misschien
      zitten we nu in een periode, gelijk aan 1927, net
      voor de hausse en daaropvolgende Crash ( in 1929).
      Wie weet. Maar liever nu daarop voorbereiden, ookal
      duurt het nog tot 2020 of zo.

      DS

      Verwijderen
    2. Geachte heer Schmull,
      is deze reactie van u niet in strijd met uw reactie verder naar boven (27 okt, 20:46), waarin u stelt dat de situatie bij DB accuut is en erger dan bij Lehman?
      Daaruit zou ik concluderen dat we zeer spoedig een herhaling kunnen krijgen van september 2008.

      Verwijderen
  27. Goedemorgen heer Schmull,
    Opvallende berichten in de media vandaag: Diverse grote banken die winst maken. Wat gaat het goed zeg ...... of zit hier toch een addertje onder het gras? Kunt u dit verklaren? Heeft het mogelijk te maken met de enorme stimulering (QE) van de ECB?

    http://www.nu.nl/beurs/4342409/zwitserse-bank-ubs-boekt-meer-winst-.html

    http://www.nu.nl/beurs/4342417/grootste-bank-van-frankrijk-boekt-hogere-winst-.html

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Voorpagina-nieuws voor de onschuldige leek! Experts
      weten wel beter. Geen bankanalist kan tegenwoordig
      nog iets zinnigs zeggen over de resultaten, die de
      banken openbaar maken. Geen financieel aandeel is het
      beleggen waard voor de langere termijn.

      DS

      Verwijderen
  28. Obligatierentes lopen hard op:
    http://www.debeurs.nl/Beursnieuws/ANP-281016-101/Obligatierentes-lopen-hard-op.aspx

    Citaat: "De al enkele dagen durende uitverkoop op de obligatiemarkten hield ook vrijdag aan. De rentes op Europese staatsleningen liepen daarbij stevig op, onder meer door de groeiende verwachting dat het uitzonderlijk ruime monetaire beleid in de VS en de eurozone zal worden ingeperkt."

    Is dit een belangrijke ontwikkeling om in de gaten te houden? Of stelt dit nog weinig voor, zoals de eerste reageerder onder het artikel opmerkt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er zijn enkele opmerkelijke economische cijfers, die
      zouden duiden op verbetering van de economische groei.
      Dus dat zou een verdere voortzetting van de monetaire
      stimulering overbodig maken? Nonsens!

      Bepaalde cijfers moeten worden genegeerd, omdat die
      opzettelijk worden gemanipuleerd. Bruto Nationaal Product,
      Werkloosheid, Opinie-peilingen. Als men verder kijkt,
      dan zijn neus lang is (dus nader onderzoek), dan ziet
      men het licht.

      DS

      Verwijderen
    2. Is het dan nu een goed koopmoment voor us treasuries?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Elke zwakte in TREASURIES is een koopgelegenheid voor
      de LANGERE termijn. De economische groei in Amerika
      is al 20 maanden aan het VERZWAKKEN:

      (HEDGEYE): Q3 US #GDP REPORT Is HIGHLY MISLEADING. #CONSUMPTION (70% Of GDP) HALVED From Q2. Economic Growth SLIDING

      We fully expect U.S. economic growth to continue its slow slide to 0%. (Mee eens!)

      https://app.hedgeye.com/archives/54924-what-the-media-missed-about-today-s-gdp-report

      DS

      Verwijderen
  29. De inkoopmanagerindexen staan goed... dus voorlopig maak ik me geen zorgen ...het betekent groei en zeker geen crash
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Helaas ziet men slechts vaak een beperkt deel van het
      economische plaatje. Uit alles blijkt, dat de
      economische vooruitzichten van de wereldeconomie
      verslechteren. Het is echter zo, dat de markt
      op gang wordt gehouden door de geldmachines van
      de Centrale Banken, niet door fundamentele factoren.

      DS

      Verwijderen
  30. En ook :Consumentenvertrouwen VS flink gezakt

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/26907623/__Consumentenvertrouwen_VS_flink_gezakt__.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Wat vooral opvalt is de malaise in de kledinghandel.
      Kledingzaken vallen bij bosjes om.

      DS

      Verwijderen
  31. Geachte heer Schmull, we moeten het goud kopen aan DNB overlaten!
    https://fd.nl/beurs/1173012/dnb-angstige-particulieren-hoeven-geen-goud-te-kopen

    groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Centrale Banken haten Goud, maar zien dat tegelijkertijd
      als een essentieel onderdeel van hun reserves. Goud blijft
      zijn waarde houden op langere termijn, maar valuta's
      van Centrale Banken komen en gaan. Er bestaan nu zo'n
      177 valuta's en ondertussen zijn er minstens 599 in
      de geschiedenis gesneuveld.

      DS

      Verwijderen
  32. Marc Faber beweert dat de grote infrastructuurinvesteringen in Azië en de Keynesiaanse politiek in de westerse industrielanden (grotere roep om infrastructuur en hogere overheidsuitgaven) de grondstoffenprijzen en de inflatie zullen doen stijgen. http://beurs.com/2016/10/25/marc-faber-twee-factoren-zullen-leiden-tot-hogere-grondstofprijzen/148456 Terwijl nogal wat fundamentele factoren eerder op deflatie wijzen ?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      De structurele deflatoire krachten zijn zo groot, dat
      zelfs enige financiering via begrotingstekorten en
      helikoptergeld, slechts een tijdelijk tegeneffect zou
      vormen. Er zal zeker meer nadruk komen op Infrastructuur
      en Defensie, maar de met schuld beladen overheden
      hebben weinig speelruimte. Brood en spelen net zoals
      de jaren '60 en '70? Niet te vergelijken. De wereld
      bezwijkt nu juist aan overcapaciteit en excessieve schuld.

      DS

      Verwijderen
  33. Rijke Belgen verlaten het land massaal

    http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_federaal/Rijke_Belgen_verlaten_het_land_massaal.9825683-3136.art

    Nooit eerder zijn zoveel Belgen verhuisd naar Luxemburg en Zwitserland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De wolken in geheel Europa worden straks zo donker,
      dat verhuizing naar Zwitserland slechts enkele jaren
      respijt zou bieden. Nee, men moet eerder denken aan
      landen zoals Canada.

      DS

      Verwijderen
  34. The NWO agenda behind globallism and open borders.

    Volgens dit artikel staat op de agenda van de globalisten het "framen" van conservatieven en anti-globalisten door een economische depressie te timen met het aan de macht komen van dergelijke groepen (bv. Trump in de VSA). Dit zou hen toelaten deze als zondebok voor de onvermijdelijke crash aan te wijzen en verdere centralisatie als onvermijdelijk te laten overkomen.

    http://alt-market.com/articles/3045-the-dark-agenda-behind-globalism-and-open-borders

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Gedwongen centralisatie, minder democratie en meer
      autocratie zijn verschijnselen, die regelmatig de
      kop opsteken. Men behoeft daarvoor niet te geloven
      in samenzweringstheorieen. Kijk maar naar Rusland en
      China, die op dat gebied de klok weer terugdraaien en
      openlijk democratie zwart maken.

      DS

      Verwijderen
  35. Prices Are Skyrocketing, But Only For Things You Actually Need

    http://www.visualcapitalist.com/prices-are-skyrocketing-but-only-for-things-you-actually-need/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB V.D. AKKER:

      Bedankt. Mooie chart. Opvallend is wel, dat de overheid
      en de plutocraten (mono- en oligopolisten) ervoor zorgen,
      dat de massa flink betaalt. Zelfs na decennia van
      wetgeving om concurrentie te bevorderen, blijven
      allerlei fusies het groene licht te krijgen, waardoor
      echte concurrentie wegvalt. Eventuele boetes zijn de
      'cost of doing business'.

      DS

      Verwijderen
    2. Zie ook mijn opmerking hieronder (31 okt, 10:23) over huizenprijzen. Het beleid van de Nederlandse regering is er afgelopen decennia op gericht om huizenprijzen op te drijven en schulden te stimuleren. Er is niks geleerd van 2008, want sinds 2013 is het spel weer doorgegaan. Banken en makelaars kunnen tevreden zijn, de consument betaalt toch wel. Wie zich hieraan weet te onttrekken wordt tot parasiet verklaard, zoals de scheefwoner in een "te goedkoop" huurhuis.

      Verwijderen
  36. 'Deutsche Bank heeft zich in vele opzichten schandalig gedragen.' @J_Dijsselbloem in #Buitenhof.

    https://twitter.com/Buitenhoftv/status/792695537833095168


    BeantwoordenVerwijderen
  37. Hoogleraar Bas van Bavel: ‘Vrije markt eindigt in de ondergang’

    https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/28/vrije-markt-eindigt-in-de-ondergang-5032183-a1529012

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed artikel en heel herkenbaar. Daarom ben ik tegen verdragen als TTIP en CETA.



      NL is op zich best nog steeds een goede verzorgingsstaat voor de zwakkeren in de samenleving, maar de afbrokkeling is wel goed zichtbaar en de middenklasse wordt uitgedund. Kijk naar de zorg of de sociale huursector of de toegankelijkheid van hoger onderwijs. Willem Drees zou zich omdraaien in zijn graf.



      Goed voorbeeld van wat er gebeurt is de woningmarkt. Het verruimen van leenmogelijkheden wordt door o.a. de VVD consequent gepresenteerd als goed voor starters, want dat zou een koopwoning beter bereikbaar maken. Wat er niet bij wordt gezegd is dat hierdoor de woningprijzen worden opgedreven. Het is een simpele wet: meer vraag betekent een hogere prijs. Het probleem wordt zo dus verschoven naar de toekomst, maar banken en makelaars knijpen in hun handjes. Consumenten worden slaaf van de bank gemaakt, maar ze worden dom gehouden en afgeleid met andere problemen zoals zinloze Pietendiscussies.



      De rust en samenhang in de samenleving zijn gebaat bij een sterke middenklasse en een sterke vertegenwoordiging door christen- en sociaaldemocraten. Helaas zijn nou net die partijen aan het wegkwijnen, vooral de sociaaldemocraten.

      Het debat is tegenwoordig in handen van (neo-)liberalen en (rechts-)populisten. Partijen die tweedelingen in de maatschappij verscherpen en elkaar voeden met de onvrede die ze veroorzaken.


      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Ik mis het onderwerp van de supercyclus in krediet.
      Bij excessieve schuld als percentage van de economie
      begeeft de maatschappij zich op glad ijs en gaat
      het meestal mis, tenzij er een wonder gebeurt, waardoor
      de groei terugkeert.

      DS

      Verwijderen
  38. In case you somehow missed this Trump endorsement of Putin, a man who murders his political opponents and wants to destroy Nato.


    In 2013, Trump, who now denies any such a relationship, repeatedly says he has a relationship w/ Putin.

    https://twitter.com/anneapplebaum/status/792879252412764160

    Malaysia's Najib Razak in China, as 1MDB scandal, South China Sea dispute loom over talks

    http://www.cnbc.com/2016/10/30/malaysias-najib-razak-in-china-as-1mdb-scandal-south-china-sea-dispute-loom-over-talks.html

    Ik ben erg benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen!
    Alles zal veranderen zowel met Trump of met Clinton aan het roer.

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      TRUMP wil juist met Poetin onderhandelen, terwijl
      CLINTON meteen ten strijde wil trekken. Natuurlijk
      is Poetin nog een KGB-man met bepaalde ambities,
      zoals de herrijzenis van de Sovjet-Unie. Daarom
      is er een nieuwe benadering nodig en niet die van
      een Koude naar een Hete Oorlog, zoals CLINTON
      zich dat voorstelt.

      De Aziatische wateren worden door Amerika beschouwd
      als de Amerikaanse zee, bevrijd door de Amerikanen
      met miljoenen slachtoffers. Maar China probeert daar
      verandering in te brengen en ook hier, moet men
      tot een overeenkomst komen. Er is geen andere keus.
      Vooral nu China juist veel ondemocratischer is geworden.

      DS

      Verwijderen
  39. CYMI: China's Debt Has Grown $4.5 Trillion In Past 12 Months, More Than The US, Japan And Europe Combined http://www.zerohedge.com/news/2016-10-30/chinas-debt-has-grown-45-trillion-past-12-months-more-us-japan-and-europe-combined …

    Economic stress as world runs out of dollars
    http://www.telegraph.co.uk/business/2016/10/30/economic-stress-as-world-runs-out-of-dollars/

    Zitten we momenteel in het oog van de orkaan ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Markten functioneren niet meer zoals vroeger! De stijging
      van LIBOR vertelt ons, dat de marktwerking vermindert.
      De traders zijn verdwenen en zijn vervangen door
      Algorithmen. Inderdaad kan dit pijnlijke gevolgen
      hebben, die NOG MEER versoepeling, geen verkrapping,
      in de hand werkt.

      Bond bulls remain defiant. They insist that the spike in yields will inevitably do so much damage that the process must short-circuit by slowing the global economy, halting the rally in commodity prices, and killing off talk of an inflation cycle. Nomura’s global strategist Bob Janjuah said: “We are in an era where we still have too much global capacity versus aggregate demand. The default cycle is lurking in the background.”

      “More QE by the Fed is at least as likely as the Fed hiking by 100 basis points between now and Christmas 2018. Buy the bond bubble.”

      DS

      Verwijderen
  40. Denkt u dat we stagflatie krijgen? Lage economische groei maar hoge inflatie? Wat doet de rente bij stagflatie? Omhoog?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Stagflatie, zoals in de jaren '70, lijkt dit keer
      uitgesloten. Elke economische groei van tegenwoordig
      lijkt tijdelijk en dan is er weer een terugval. Soms
      zullen er enige prijzen stijgen, maar de prijszetting
      van vroeger ('pricing power') is verdwenen door de
      enorme, wereldwijde overcapaciteit. Kijk maar naar
      Japan, die na 20 jaar van superstimulering nog steeds
      in deflatie verkeert, terwijl het tekort aan jongere
      werknemers al geleid heeft tot loonstijging, wat niets
      heeft uitgemaakt.

      De markt ( negatieve rente, lagere omloopsnelheid van
      het geld, voortgaande instorting van grondstoffenprijzen -
      met onderbrekingen-, etc) vertelt ons, dat wij dezelfde
      kant opgaan als Japan. Dat beetje geimporteerde inflatie,
      als de Euro zou dalen, zet weinig zoden aan de dijk.
      De enige manier om de marges in stand te houden is
      te fuseren met je concurrent en proberen de markt
      te monopolizeren. Triest.

      DS

      Verwijderen
  41. Wat kunnen we de komende 2 weken verwachten van TLT, heeft U een idee? En de Dollar? Is op de plaats rust even het beste of heeft het ook nu zin snel in te stappen als je ze toch wilt hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik waag mij niet aan voorspellingen voor de korte
      termijn. Treasuries & Dollar blijven echter favoriet
      voor de langere termijn, wie ook President wordt.
      Maar een 'verrassende' zege van Trump zou de markt
      even kunnen treffen, net zoals Brexit.

      DS

      Verwijderen
  42. The Hillary Clinton Takeover of the United States

    https://www.youtube.com/watch?v=ov5kvWSz5LM&feature=youtu.be

    BeantwoordenVerwijderen
  43. KREDIETEN MASSAAL VERLAAGD DOOR VERSCHERPING BKR

    https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10313300/kredieten-massaal-verlaagd-na-verscherping-bkr

    Dit heeft Diederick Schmull al voorspelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Wacht maar tot de huizenmarkt weer afkoelt. Opeens
      worden de hypotheekvoorwaarden dan aangescherpt.

      DS

      Verwijderen
  44. http://www.elliottwaveanalytics.com/2016/11/end-bond-bull-better-hope-not/

    Is dit het lange termijn verhaal, waarom langlopende treasuries nog lang niet uitgestegen zijn?

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Bedankt! Lance Roberts is altijd vrij scherp. Zijn
      gedachtegang van een structureel lage rente komt
      helemaal overeen met mijn visie. Elke stijging is
      supertijdelijk, ookal zou het maanden kunnen aanhouden,
      zoals in 2013.

      DS

      Verwijderen
  45. Sparen heeft geen zin! Nu veel uitgeven volgens Hans de Geus

    https://twitter.com/RTLZ/status/793765077824380928

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Wat een tragisch WARHOOFD! Besparingen, NIET kredieten,
      zijn juist de basis en de voorwaarde voor een welvarende
      maatschappij later. Bij het begin van elke welvaarts-
      cyclus, zijn de schulden, als percentage van de economie,
      laag of afgebouwd. Zonder besparingen gaat een maatschappij
      naar de knoppen.

      DS

      Verwijderen
  46. Ik zie nu waarom U Canada prefereert:

    https://twitter.com/RedDogT3/status/793418799865270273

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Dit verklaart, waarom het farmacie-kartel in Amerika
      zijn langste tijd heeft gehad, ondanks de sterke lobbies.
      Het is politiek niet meer haalbaar.

      DS

      Verwijderen
  47. https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/oct/31/the-podesta-emails-show-who-runs-america-and-how-they-do-it
    ...if you don’t have John Podesta’s email address – you’re out...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      PODESTA (Hoofd Clinton-campagne) lijkt zeer kwetsbaar.
      De FBI is kennelijk al een jaar bezig met een veel
      uitgebreider onderzoek dan eerst gedacht. Tot nu toe
      had de Dept of Justice (benoemd door Obama) de boot
      kunnen afhouden. Maar de druk is nu van de ketel gehaald.
      Dit wordt inderdaad veel groter dan Watergate, vooral
      als er meer spelers uit de school gaan klappen in ruil
      voor immuniteit.

      Kennelijk is Eric Braverman, ex-Hoofd Clinton Foundation,
      'verdwenen' :

      https://www.reddit.com/r/ClintonInvestigation/duplicates/5a1m5n/so_the_question_remains_where_in_the_world_is/

      DS

      Verwijderen
    2. Die Podesta is het nog veel erger dan mensen nu denken en Hillary's moslim hulpje en lievelingetje zit ook in het complot: Zelfs voodoo praktijken en kinderporno worden gesubsidieerd door de Clinton Foundation.
      https://twitter.com/laissez_claire/status/794662340025348101
      Maar ja.. daar mogen de politiek correcte media niet over berichten...

      Verwijderen
  48. Clinton and Prince Andrew on pedosexual billionaire Jeffrey Epstein´s Lolita Express:

    https://www.youtube.com/watch?v=n8TyTDNM2uQ

    Meer hierover in Anthony Weiner´s emails. Dit wordt leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  49. @

    De Anti-TRUMP WASHINGTON POST geeft nu toe, dat TRUMP
    inderdaad zou kunnen WINNEN:

    https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/11/03/donald-trump-has-never-been-closer-to-the-presidency-than-he-is-at-this-moment/

    Een aardverschuiving GROTER dan BREXIT en vergelijkbaar met
    de BASTILLE in 1789 tijdens de Franse Revolutie. De gehele
    gevestigde orde zou op zijn grondvesten schudden.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze revolutie wordt die dan door trump aangevoerd, of ontstaat deze onder de bevolking vanwege grote tegenstellingen tussen mensen, en de geest die uit de fles is bij de bevolking jegens de gevestigde orde?

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      De beweging van ongenoegen over de ongelijke
      welvaartsverdeling was allang in de maak. TRUMP
      speelde daarop in. Er zijn tijden, zoals nu, dat
      de heersende elite totaal het zicht verliest op
      wat er werkelijk leeft in de samenleving.

      Hier is iemand, TRUMP, die zijn gehele leven bij de
      gevestigde orde wilde behoren, maar nooit echt serieus
      werd genomen. Bovendien moest hij zich staande houden
      in de onroerend goed- en casino-wereld, waar de
      invloed van de Mafia sterk is gebleven. En nu deze
      verkiezingsrace, terwijl hij nog nooit politicus is
      geweest, maar politici juist naar zijn hand zette
      door zijn donaties. Waarom zijn levensstijl en zijn
      eigen leven op het spel zetten door zich te storten
      in een onzeker avontuur?

      Tja, dat heeft te maken met de droom van vele Amerikanen
      om eens President te worden. En toevallig kan dat in
      deze tijd alleen, als men gehoor geeft aan de diep-
      gewortelde gevoelens van onvrede over de waanzinnig
      stijgende rijkdom van de top 1% na de globalizering
      en de monetaire superstimulering.

      Daarom willen miljoenen zo iemand de kans geven,
      ondanks zijn weinig perfecte verleden. Het is tenslotte
      maar 4 jaar en het Congres zorgt ervoor, dat het
      niet uit de hand loopt. Mocht TRUMP winnen, dan
      kan men, vooral internationaal, rekenen op een
      forse verandering in koers naar meer nationalisme.
      Amerikanen hebben voorlopig 'genoeg' van de rest
      van de wereld. 'Laat iedereen zijn eigen boontjes
      doppen'. Vooral infrastructuur zal daarvan profiteren.
      Dat China, Japan en ook Europa er zoveel moderner
      uitzien, is de gemiddelde Amerikaan een doorn in
      het oog.

      Als CLINTON toch wint, gebeurt er weinig. Niet in het
      minst, omdat zij jarenlang overhoop ligt met de FBI.

      DS

      Verwijderen
  50. Maar uiteindelijk blijkt toch dat ook Epstein connecties heeft met de deep state. Compromitterende informatie is er om politieke marionetten onder controle te houden en op het gepaste moment door het toilet te spoelen. Dus als dit nu allemaal naar buiten komt betekent het dat de deep state dit ook wil.

    BeantwoordenVerwijderen
  51. hadewych von mises4 november 2016 om 08:14

    heer Schmull, wat denkt u van deze grafiek ?
    https://goldtadise.com/?p=385926
    Of just one of the many ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Grafieken zijn heel vaak bedrieglijk. Maar ik moet toegeven,
      dat ik al heel lang uiterst sceptisch was over het
      optimisme van de Goudkevers in een tijd, dat elke
      opwaartse knik in inflatie tijdelijk lijkt. De neerwaartse
      trend in de Goudprijs sinds 2011, net zoals trouwens
      van de gemiddelde grondstof, is nog steeds niet
      ongedaan gemaakt. Het lijkt lager te worden, voordat
      de weg naar boven terugkomt. Toch moet Goud, als
      enige 'grondstof' nooit worden verkocht, want het
      blijft essentieel voor een vermogen als bescherming
      tegen het ondenkbare.

      De Goudprijs heeft over het algemeen pas echt kans
      om hoger te worden, zodra de REEELE Rente (rente na
      aftrek van inflatie) NEGATIEF is. Een positieve
      reeele rente is FUNEST voor de Goudprijs. Mijn
      vermoeden is, dat deflatie al gemeengoed is in
      grote delen van de wereld (cijfers lopen achter).
      Overal is overcapaciteit en overschot. DAN is
      kasgeld KONING.

      DS

      Verwijderen
  52. De slotkoers van 31 oktober jl op de SP500 is LAGER dan de slotkoers van 31 juli jl.
    Dit betekent dat TRUMP de verkiezingen zal winnen (83% waarschijnlijkheid) !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Volgens dit artikel begint inflatie wereldwijd te stijgen:

    http://www.moneyandmarkets.com/mother-bubbles-finally-bursting-82850

    Deze ontwikkeling lijkt mij niet voordelig voor spaargeld of US staatsobligaties.
    Wat is uw visie hierop?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er zijn altijd tijdelijke tegenbewegingen, die los staan
      van de lange termijn trend. De recente rente- en
      inflatie-stijging zal van korte duur zijn. Misschien
      is de wereldrecessie al aan de gang! De malaise in
      de economie is overduidelijk, maar wordt verdraaid
      door de kopstukken met hun eigen agenda's.

      DS

      Verwijderen
  54. @

    Het Uur van de Waarheid is NABIJ:

    (OBSERVER)(!): #HILLARY #CLINTON Stands For BIG BUSINESS, CONFLICT ABROAD & STATUS QUO: That WON'T SAVE HER!

    Come November 8, I think Trump will win, and he might even win more easily than expected. Why? I think he may very well have siphoned off some of Bernie’s supporters since he dropped out of the race. There is also the fact that with a candidate as polarizing and abrasive as Trump, a larger percentage of those who vote for him will not let their preferences be known to anybody for fear of the response.

    What many pundits have failed to address is that the American people are less interested in actual policy than they are in what a candidate stands for. A policy can change or be shelved in a heartbeat; what a candidate stands for is generally something that doesn’t change.

    This is Hillary’s biggest weakness, because anyone with a pulse sees that what the Clintons stand for is big business, continued conflict abroad and basically, more of the status quo—exactly what so many people are against.

    http://observer.com/2016/11/trump-hate-wont-save-clinton/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Stockman: Sell everything
    http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000565081

    Het vertrouwen is bij deze meneer zeker weg.Hij zit in cash en goud. Geen us treasuries .
    Je zou verwachten dat bij paniek mensen juist in treasuries vluchten.
    Of zou het this time different kunnen zijn?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Ik heb hoge achting voor STOCKMAN, maar ik twijfel aan
      zijn expertise over de markt. De markt kan ALLES doen,
      ongeacht fundamentele factoren, vooral als Centrale
      Banken met hun monetair beleid de markt in feite
      uitschakelen.

      Korte Treasuries worden gezien als substituut voor Cash,
      vooral als het banksysteem onder een wolk verkeert.
      Niemand zal kasgeld onder zijn matras willen verstoppen.
      Niets is geheim te houden.

      Mocht de recessie toeslaan, dan zullen de lange Treasuries
      weer kunnen schitteren. Mochten de geopolitieke
      spanningen toenemen (de Russissche vloot is nu in
      de Middelandse Zee plus de Baltische Staten zijn
      hypernerveus), dan worden Treasuries het toevluchtsoord
      voor het Grote Geld.

      DS

      Verwijderen
  56. Wat vindt u van de geboden oplossing van het schuldenprobleem in het volgende artikel.

    http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/26960414/__De_oplossing_voor_schuldenprobleem__.html

    Hoor graag uw mening, alvast dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De uiteindelijke 'oplossing' van het excessieve schuld-
      probleem is inderdaad schuldsanering. De geschiedenis
      leert ons, dat er daarom om de circa 70 jaar zo'n
      sanering, meestal noodgedwongen, plaats vindt. Natuurlijk
      kan men met kunst en vliegwerk zo'n uur van de
      waarheid uitstellen. Maar schuld verdwijnt nooit,
      behalve bij hyperinflatie, wat leidt tot hongersnood
      (zie Venezuela). Dus schuldeisers zullen op een gegeven
      moment een veer moeten laten.

      Daarbij komt, dat men niet uit het schuldprobleem kan
      groeien, als het te groot is, want de groei wordt
      juist steeds minder. Tegelijkertijd speelt de
      vergrijzing een enorme rol en dat commpliceert de situatie.

      De huidige generatie heeft geen idee, hoe moeilijk
      de tijden zullen worden. Maar onze grootouders, met
      hun 2 wereldoorlogen en een economische depressie,
      waren daarop evenmin voorbereid.

      DS

      Verwijderen
  57. Dank voor uw snelle antwoord!

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Heer Schmull hoe beleg ik in korte treasuries voor kasgeld?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bespreek het met uw bankadviseur. Er zijn bepaalde
      voorwaarden, zoals minimaal bedrag, etc.

      DS

      Verwijderen
  59. Is het kopen van staatsobligaties, kortlopend uit landen zoals Duitsland en Nederland ook nog een optie? Of ziet u alleen heil in Us treasuries? Wat zijn de risico's aan TLT? Hoor graag van u.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ja hoor, vooral voor kleinere bedragen onder de 100,000.
      Voor serieuze vermogens, zijn Treasuries essentieel,
      want niemand gelooft toch in de eeuwigheid van de
      Eurozone, na alle waarschuwingen?

      Als inflatie en rente tijdelijk even aantrekken,
      dan is de TLT (Lange Treasuries) kwetsbaar. Maar
      mijn scenario van structurele lage groei en zelfs
      deflatie (a la Japan) betekent, dat elke zwakte in
      de TLT een koopgelegenheid is voor de langere termijn.
      De Japanse JGB's (staatsobligaties) zijn de BESTE
      belegging geweest in de laatste 25 jaar, ondanks
      het gekrakeel van de zogenaamde experts. (JGB's
      zijn de 'widowmakers' voor short sellers)

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw reaktie. Wat gebeurt er overigens met bijvoorbeeld Nederlandse of Duitse obligaties als de euro valt/verdwijnt? Daalt het dan in waarde?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Als de EURO valt, nee, wanneer die valt, dan zullen
      Nederlandse en Duitse staatsobligaties hoogst-
      waarschijnlijk worden omgezet in nieuwe Guldens of
      Deutschmark, die meer waard zouden worden dan de
      Euro.

      DS

      Verwijderen
  60. @

    Opmerkelijk! Een lijfblad van de elite, De WALL STREET JOURNAL, durft kritiek te leveren op HILLARY CLINTON. Ik kreeg tranen
    in mijn ogen

    (WSJ)(!!): 'THE COSTS OF CLINTON'. The GREATEST COST Would Be MORE YEARS Of SLOW GROWTH And UNETHICAL BEHAVIOR

    http://www.wsj.com/articles/the-costs-of-clinton-1478213912?mod=e2two

    Deze journalist komt nu op haar zwarte lijst...

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  61. @

    Alle OPINIE-PEILINGEN verhogen opeens DRAMATISCH de voorkeur
    voor TRUMP. Dit is een bewijs, dat er zwaar gemanipuleerd
    was. De peilingen gaven niet weer, wat de ondervraagden
    zeiden, maar werden gebruikt om de algemene mening te
    beinvloeden. Opinie-peilingen moeten echter
    niet te veel afwijken van het uiteindelijke resultaat,
    anders kunnen ze wel opstappen. Vandaar de aardverschuiving
    naar Trump, die er altijd al was, maar om politieke
    redenen werd onderdrukt (de meeste peilinghuizen hadden
    donaties gegeven aan Clinton!).

    Hier is een goede analyse van Bill Still over de USC/L.A. Times
    Daybreak Poll (L.A. Times steunde Clinton): TRUMP 48%; CLINTON 42.6%

    (BILL STILL)(!): The LATEST DAYBREAK #POLL (Nov. 5th, 2016): How Can THIS Be ANYTHING But A #LANDSLIDE For #TRUMP?

    https://www.youtube.com/watch?v=2Axff2LXquM

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  62. @

    'DONALD TRUMP's ARGUMENT FOR AMERICA': His CLOSING ARGUMENT in
    a 2-Minute Ad (niet te vinden op YouTube! Shame on you, GOOGLE)

    http://uk.businessinsider.com/donald-trump-closing-argument-ad-2016-11?r=US&IR=T

    O.K., TRUMP is CONTROVERSIEEL, draait er niet omheen, want hij
    is nog nooit politicus geweest. Om verkiezingen te winnen,
    worden er dingen gezegd, die men niet meent. Bijna de gehele
    gevestigde orde is TEGEN hem en HILLARY CLINTON gaf 15 tot
    20 maal zoveel uit aan haar campagne dan TRUMP. Maar ONDANKS
    ALLES, is de kans op zijn overwinning alleen maar gestegen.
    Dit geeft aan, hoeveel ONVREDE er bestaat over de huidige
    gang van zaken.

    De WASHINGTON POST: 'The Closing ARGUMENT AGAINST TRUMP'

    http://www.washingtonpost.com/sf/opinions/2016/10/13/the-closing-argument-against-donald-trump/

    Als de gevestigde orde op Woensdag, 9 November, geconfronteerd
    zou worden met de aantasting van haar macht door een 'parvenu'
    ('upstart'), dan moet men maar hopen op KOELE HOOFDEN.

    DS

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Denkt u dat Trump in staat is om uiteindelijk een positieve ontwikkeling neer te zetten in de USA. Mbt teruglopende economie, onvrede van de kiezers?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      TRUMP is een gok waard, want de beerput in
      Washington dient te worden aangepakt. Onder
      Clinton wordt het veel erger, terwijl de Neocons,
      die zich rond Clinton hebben verzameld, van
      plan zijn om nog meer bommetjes te gooien in
      de brandhaarden van de wereld. TRUMP blijkt
      flexibel en is niet orthodox. Maar als de status quo
      niet wordt veranderd, dan staat straks er iemand op,
      die wel eens het echte schrikbeeld zou kunnen
      worden, zoals Ted Cruz (die zegt door God te zijn
      aangesteld).

      Tegelijkertijd heeft Amerika iemand nodig, die nieuwe
      hoop geeft. TRUMP is niet perfect, maar wie is dat wel
      op z'n 70ste?

      DS

      Verwijderen
  64. Best heer Schmull,

    Hier een langere versie van de ad van Trump, indien u deze nog niet gezien heeft.

    https://www.youtube.com/embed/5q_Ay1YxN3k?start=1162

    met vriendelijke groet,
    Snoek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SNOEK:

      Hartelijk bedankt! Had ik gemist, maar een MUST SEE.
      Grappig, dat de meeste van mijn oud-collega's TEGEN
      TRUMP (maar niet noodzakelijkerwijs voor Clinton)
      stemmen, want zij voelen zich bedreigd. Maar zij
      onderschatten de razernij onder het gros van de
      bevolking, inclusief de minderheden (die hun stem
      voor TRUMP stil houden). Daarom zal ik een gissing
      wagen, dat TRUMP met een veel grotere marge gaat
      winnen dan verwacht. Er zijn nu al schattingen,
      dat 20% van de zwarte stemmers (niet 3%) en 41% van
      de Latino-stemmers (niet 30%) op TRUMP zullen stemmen,
      wat funest zou zijn voor CLINTON. Bovendien zullen
      heel veel Millennials, vooral ex-Bernie Sanders
      stemmers, onverwacht voor TRUMP stemmen OF NIET KOMEN
      OPDAGEN. De 'dirty tricks' bij het Clinton-team waren
      legio.

      Nu maar afwachten, wat de uitslag wordt. Misschien heb
      ik het totaal mis. Maar ik heb BREXIT hier meegemaakt.
      De meeste van mijn vroegere Londense collega's zagen
      het totaal niet aankomen, want ze hadden geen idee van
      de woede onder de gewone bevolking.

      DS

      Verwijderen
  65. https://ig.ft.com/us-elections/pollshttp://www.zerohedge.com/news/2016-11-05/shocked-cnn-forced-admit-clinton-has-dropped-below-270-electoral-map
    De FT kan nog niet geloven wat CNN reeds tot hun stomme verbazing ziet gebeuren: Trump gaat winnen
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      CNN & mijn lijfblad, de Financial Times (FT) kan men
      rekenen onder de grootste zondaars van verdraaide
      nieuwsverspreiding. TRUMP behoeft misschien maar
      een enkele 'Democratische' 'swing-'staat te winnen,
      zoals Ohio, Michigan, North Carolina, Florida EN
      Pennsylvania(!), en dan is hij over de streep.
      Misschien lukt het net wel of net niet.

      DS

      Verwijderen
  66. Geruststellende woorden in het FD!
    https://fd.nl/beurs/1174380/amerikaanse-staatsobligaties-blijven-ook-na-overwinning-trump-veilige-haven

    Ik ben zeer tevreden met de TLT! prettig weekend nog Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Wie ook President wordt, zal tevergeefs de trend
      van lagere economische groei en lagere inflatie
      kunnen tegenhouden. Japan is, na 25 jaar van
      massieve monetaire stimulering, het levende voorbeeld.
      De JGB, de Japanse staatsobligatie, was TOCH de
      beste belegging, terwijl aandelen en onroerend goed
      in die tijd 50% zijn gekelderd. Ondanks de mening
      van 99% van de 'experts'. En dan, niet te vergeten,
      de vergrijzing, die voortschrijdt!

      Dus TREASURIES zullen op lange termijn de wind mee
      blijven houden.

      DS

      Verwijderen
  67. Met in gedachte juni2016 :Amerikaanse politie verijdelt moordaanslag op Donald Trump
    http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/06/amerikaanse-politie-verijdelt-moordaanslag-op-donald-trump-318753/

    Met zijn plannen om het tegen het gehele establishment op te nemen,is de kans dat Trump gekozen gaat worden groot,maar ik houd mn hart vast voor wat er met hem kan gebeuren vlak voor de verkiezingen of als president.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Absoluut. Zijn kogelvrij vest biedt slechts beperkte
      bescherming. TRUMP had dit nooit hoeven doen. Maar
      soms krijgt een mens een bepaalde passie en dan
      doet men toch, wat een dwaasheid lijkt. Toch zijn
      er meer landen, waar het verlies van soevereiniteit
      (globalisering) steeds meer een heet hangijzer
      wordt. De Europese Unie, bijvoorbeeld!

      DS

      Verwijderen
  68. https://www.tradeidee.nl/video/toestand-wereld-afl-25-amerikaans-schuldenbedrog/

    Is cash/korte treasuries niet beter dan de lange treasuries gezien dit verhaal?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Op kortere termijn, vooral als een wereldrecessie opdoemt,
      zijn Kasgeld en Korte Treasuries een goed idee. Bij
      lange Treasuries moet men een lange horizon hebben en
      bereid zijn om 1 of 2 jaar 'scheef' te zitten.

      DS

      Verwijderen
  69. De Nederlandse overheid, de Clinton Foundation en de Postcode Loterij

    http://www.mathijskoenraadt.nl/artikelen/de-nederlandse-overheid-de-clinton-foundation-en-de-postcode-loterij.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR VAN DEN AKKER:

      NEDERLAND gaf kennelijk $ 5 tot $ 10 miljoen aan de
      CLINTON FOUNDATION, die slechts 10% uitkeerde voor
      charitatieve doeleinden! Gelukkig is het onderzoek
      van de FBI in deze Foundation (ten onrechte tax exempt?)
      nog gaande. De Arabieren gaven $ 100 miljoen IN RUIL
      VOOR wapenleveranties. Helaas is de FBI veel zwakker
      dan de CIA, die ervoor zal zorgen, dat niemand het fijne
      te weten zal komen. Wat kreeg NEDERLAND er dan wel voor
      terug?

      DS

      Verwijderen
  70. Interview: Julian Assange in gesprek met John Pilger

    http://marketupdate.nl/nieuws/geopolitiek/interview-julian-assange-gesprek-john-pilger/

    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NATASJA:

      ASSANGE zegt onheilspellend, dat ervoor gezorgd wordt,
      dat TRUMP nooit President zal worden. De gevestigde
      orde en haar handlanger, de CIA, hebben veel ervaring
      om de koers van de geschiedenis te wijzigen in hun
      richting. Ik krijg af en toe het KENNEDY-gevoel
      (Kennedy was tegen de winstgevende oorlog in Vietnam).

      DS

      Verwijderen
  71. @

    Eindelijk een veel betere analyse dan al die dubieuze
    opiniepeilingen:

    (!!) DR. GERARD LANEIRO: #TRUMP Shd WIN BY A SOLID MARGIN Of 5.7%, The GREATEST LANDSLIDE Since #REAGAN

    https://www.youtube.com/watch?v=QA7X6QJ-8bQ

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  72. Mogelijk zijn de connecties van Hillary Clinton (Huma Abedin) met de Moslim Broederschap en de machinaties van de 'deep state' het echte schandaal: http://journal-neo.org/2016/11/04/the-real-huma-gate-crime-is-the-muslim-brotherhood/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Let vooral op de rol van de CIA. Dat is de reden, dat
      degene, die te diep graaft, zijn leven in gevaar brengt.

      DS

      Verwijderen
  73. De Put/Call ratio op de ISEE (16.10uur)is dramatisch BULLISH geworden. Als dat zo blijft, is een SHORT overnight zeker te overwegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Het wordt Trump dus... riemen vast !
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  75. The media have been reporting all year, with utter confidence, on a world that doesn't exist

    BeantwoordenVerwijderen
  76. Trump wint en Dollar omlaag,Treasuries omlaag....is dat logisch of past dit bij de emotie?

    Ps., uw visie op uitslag was de juiste , chapeau!

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  77. https://fd.nl/beurs/1174881/twijfel-over-treasuries-als-veilige-haven
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. TLT in uitverkoop op 124. Buitenkans of het begin van een langduriger Trump Disease?

      Verwijderen
  78. Ondernemers: "De jaren 30 komen opnieuw dichtbij"

    "We zullen het allemaal voelen"

    http://www.demorgen.be/binnenland/ondernemers-de-jaren-30-komen-opnieuw-dichtbij-b0ac9ab2/4tJvb/

    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen