Translate

woensdag 17 augustus 2016

VERBIJSTERD


VERBIJSTERD

Er heerst verbijstering alom over de laagste rente in 5000 jaar en de indrukwekkende waardestijging van de obligatiemarkt, naarmate de daling van obligatie-rendementen, vooral in 2016, in een stroomversnelling is geraakt. De meeste ‘deskundige’ waarnemers hadden erop gerekend, dat deze 35-jarige(!) ‘zeepbel’ allang zou zijn gebarsten. Sinds 2000, zijn obligaties, gemiddeld, met name de langere, 30-jarige Amerikaanse Treasuries, tweemaal zoveel gestegen als aandelen, met aanzienlijk minder risico! Sinds 1981, dus in de laatste 35 jaar, zijn obligaties gemiddeld 320 maal omhoog en aandelen ‘slechts’ 50 maal, inclusief herbelegging van het dividend, wat 50% vormt van het totale aandelenrendement. Een dividend van een aandeel is echter nooit gegarandeerd en wordt vaak niet eens verdiend, maar geleend. Zie voor overzicht en gratis download:


https://www.credit-suisse.com/us/en/about-us/media/news/articles/media-releases/2016/02/en/credit-suisse-global-investment-returns-yearbook-2016.html

Verschillende aandelen-indices, zoals de Dow Jones, de S&P 500 en de NASDAQ, mogen dan een nieuw hoogtepunt hebben bereikt, maar die constatering is onvolledig. Sinds het vorige hoogtepunt in 2000, 16 jaar geleden, lijkt de S&P 500, inclusief de uitgekeerde dividenden (‘total return’), te zijn verdubbeld. Maar na aftrek van inflatie, was het ‘reeele’ rendement 40%, ondanks de tussentijdse ineenstortingen van 2000 tot 2002 en van 2007 tot 2009, welke aantonen, hoe risicovol en volatiel aandelen wel kunnen zijn. Toch zijn de aandelenmarkten slechts bijzaak (‘sideshow’), vergeleken met de obligatiemarkten, die wereldwijd tweemaal zoveel waard zijn (McKinsey).

Wat nu? Was de recente waardestijging van 30-jarige Treasuries, tot dusver in 2016, in de laatste 8 maanden, van zo’n 20%, niet een beetje teveel van het goede? De vooruitzichten blijven echter uitstekend. Mocht het rendement van de 30-jarige Treasury (2.25%), in de komende jaren, met nog eens 1% dalen, dan stijgt de waarde weer met 24%. Het rendement van de 30-jarige Japanse staatsobligatie (JGB) is slechts 0.36%, van de Duitse Bund 0.46% en dat van de Nederlandse staatslening 0.53%. Zo’n verschil in waardering van hun staatsobligaties tegenover Treasuries is volstrekt onterecht. Amerika maakt, sinds de Tweede Wereldoorlog, dus 71 jaar, immers nog steeds de dienst uit in deze drie landen, met 100,000 gestationeerde Amerikaanse militairen en niet andersom! Er zijn bovendien nog eens 50,000 Amerikaanse militairen gestationeerd in 147 andere landen. Stel je eens voor, als Amerika er genoeg van krijgt om op te draaien voor de militaire paraplu van andere landen. Dan zouden hun overheidsfinancieen er wel eens anders uitzien!

Om maar te zwijgen over het rendement van de 30-jarige staatsobligatie van het zwakke Frankrijk: 0.94%! Zelfs de 30-jarige staatsobligaties van hopeloze gevallen als Spanje (2.04%) en Italie (2.11%) hebben een lager rendement dan dat van de 30-jarige Treasury! Elke tegenwind in de Treasury-markt is daarom tijdelijk en dus een koopgelegenheid. Elke schijnbare economische reflatie, via nog meer monetaire stimulering, welke rente en inflatie omhoog zou kunnen stuwen, is niet vol te houden en zakt als een pudding weer in elkaar. Het Grote Geld in landen, met steeds negatievere rente, staat juist te springen om, bij elke consolidatie, nog meer Treasuries in te slaan. Want als globalisering aan terrein verliest en nationalisme de kop opsteekt, dan is het autarkische Amerika, dat zelfvoorzienend is in energie and graan, relatief de grootste winnaar.

Wat ook de echte reden is voor de instorting van Treasury-rendementen en dientengevolge hun waarde-vermeerdering, zal over enige jaren wel blijken. Hoogstwaarschijnlijk is het een combinatie van economische malaise vanwege excessieve schuld, chronische deflatie, toenemende vergrijzing en bovenal, van steeds aggressievere obligatie-aankopen (QE) door de Centrale Banken. Het tekort aan Treasuries, benodigd voor onderpand-doeleinden, met name voor de duizenden miljarden van derivaten, wordt steeds nijpender. Maar zelfs als Treasury-rendementen onverhoopt niet meer zouden dalen, om welke reden dan ook, dan blijven Treasuries nog bijzonder aantrekkelijk, vanwege hun reeele rendement, na aftrek van inflatie/deflatie.

Ondanks alles, zal de kans op enige terugkeer van inflatie en economische groei, echter van korte duur blijken te zijn. Nu het effect van kwantitatieve verruiming (QE) steeds minder wordt en zelfs negatieve bijverschijnselen vertoont (zoals gevaarlijke Negatieve Rente en onaanvaardbare vermogensongelijkheid), lijken de mogelijk laatste dobbels in het spel, zoals fiscale financiering via begrotingstekorten en zelfs ‘helikoptergeld’, om eventuele nieuwe infrastructuur- en defensie-uitgaven te dekken, weinig te zullen uithalen. Want die maatregelen moeten, noodgedwongen, binnen bepaalde perken worden gehouden, anders doemt er een valuta-crisis op. Overigens was het altijd al een raadsel, waarom men dacht, dat QE de economie op gang zou helpen. Bij lage of Negatieve Rente moet er juist meer gespaard of geleend worden om de uitgaven op peil te houden. Als de rijke buurman nog rijker wordt, vanwege activa-inflatie, zullen zijn uitgaven echt niet veel veranderen. Niets zal op den duur opgewassen zijn tegen de massieve, structurele deflatoire krachten van wereldwijde overcapaciteit, overproductie en schuldvermindering in de prive-sector. Reken maar, dat de al of niet gedwongen schuldvermindering in de openbare sector op een gegeven moment ook niet uit de weg kan worden gegaan. En wat te denken van de komende export van de, reeds 50 maanden durende, deflatie van China, via een versnelde devaluatie van de Yuan? Dan zal blijken, dat structurele deflatie in het Westen wel degelijk de overhand neemt, net zoals in Japan in de laatste 25 (!) jaar.

Toch lopen Centrale Banken reeds aan tegen de grenzen van QE. Zij ondervinden steeds meer ongemak bij institutionele beleggers, die weigeren vrijwillig afstand te doen van hun staatsobligaties, vooral in Japan, maar zelfs onlangs in Groot-Brittannie (de Giltmarkt). Verder is er al een stil protest aan de gang bij Europese verzekeraars en banken, vooral in Duitsland, die acties overwegen om de Negatieve Rente te ontlopen. Zij moeten nu jaarlijks 0.4% afdragen aan de ECB van het electronische geld (1000 miljard Euro), dat daar is gestald. Dit heeft, sinds 2014, reeds enkele miljarden gekost. De Zwitserse Nationale Bank (SNB) berekent zelfs 0.75%. Dat is ongeveer gelijk aan de kosten van verzekering van baar geld in een bankkluis. Maar een Zwitsers pensioenfonds kreeg onlangs geen toestemming van de SNB om hiertoe ook inderdaad over te gaan. Het is echter duidelijk, dat Negatieve Rente tegen een muur aanloopt, ondanks de afschaffing van bankbiljetten met een hoge denominatie, die trouwens onmiddellijk zouden worden vervalst en hun eigen hyperinflatie zouden beleven. Zie het fascinerende verhaal over de Shilling van Somalie van 25 jaar geleden:

http://jpkoning.blogspot.co.uk/2013/03/orphaned-currency-odd-case-of-somali.html

http://jpkoning.blogspot.co.uk/2016/02/can-central-bank-eliminate-its-highest.html

Gelooft men nu werkelijk het financieele systeem te kunnen redden door nog meer morfine toe te dienen? De pijnstillende werking van ‘eeuwige’ monetaire superstimulering, waarbij Centrale Banken ervoor zorgen, dat het werkelijke prijsmechanisme van de markten niet meer functioneert, kan het gehele kapitalistische systeem om zeep helpen. Is hier misschien opzet in het spel? Het doet bijna denken aan de ‘Coup de Whiskey’, die het toenmalige hoofd van de New Yorkse FED, Benjamin Strong, aan de markten in 1927 toediende, om de gevolgen van de onroerend goedcrisis in Florida, sinds 1925, te verhelpen. In 1925, het laatste jaar van die 5-jarige landhausse, was er sprake van een grondprijsstijging van gemiddeld 400%, voordat er een einde kwam aan deze spectaculaire zeepbel, die leidde tot een diepe economische depressie aldaar. Maar de daarop volgende, kunstmatige hausse in de aandelenmarkten tot 1929 was de voorbode voor een ontzaglijke economische instorting, die het kapitalistische systeem destijds bijna de kop kostte. Herhaalt de geschiedenis van deze nachtmerrie zich?

We leven in een nieuwe tijd, waar spaargeld ogenschijnlijk uit de gratie moet geraken (‘Cash is Trash’). Centrale Banken lijken alles, wat waardevol is, met hun oneindige geldbuidel, op te slokken, zodat het schaars en nog waardevoller wordt. Bijna alle beleggingscategorieen stijgen tegelijk, ongeacht de economische factoren. Beleggingsexperts staan hierover natuurlijk ook verbijsterd. Dus het valt niet mee om, met kasgeld, aan de zijlijn te blijven staan, terwijl iedereen nog rijker schijnt te worden. Waar het echter om draait is, wat de beste beleggingsstrategie zal blijken, gedurende een langere periode van bijvoorbeeld de komende 10 jaar. En dan is de kans, dat een strategie, die haaks staat op de huidige bedoelingen van de Centrale Banken, namelijk een overwogen positie in kasgeld, liefst Dollars, uiteindelijk de meeste vruchten afwerpt. Want opgepompte en overgewaardeerde activa in een tijd van ZIRP en NIRP (Zero/Negative Rates) worden uiteindelijk afgestraft en zullen een vergelijkbare val beleven als de mythologische figuur Icarus, die te dicht bij de zon vloog. De Centrale Banken zijn niet almachtig en zullen het barsten van de zeepbellen (zie 2000 en 2008!) niet kunnen voorkomen.

Of moeten we rekening houden met een hyperinflatie-scenario, waarbij bijna iedereen alles verliest, kasgeld juist een ‘hete aardappel’ wordt en de omloopsnelheid van het geld de pan uit rijst? Sommige waarnemers blijven steevast volhouden, dat een superkrediethausse altijd eindigt met de nekslag voor een valuta, spaargeld en de oudedagsvoorziening, waarbij de rente ook nog eens stijgt tot in de stratosfeer. Er is immers geen grens aan ‘gelddrukken’, doordat de Goudstandaard werd afgeschaft. Bovendien hebben zich 55 hyperinflaties (met inflatie van 50% + per maand) voorgedaan in de laatste 100 jaar. De ergste hyperinflatie ooit, vond in Hongarije plaats in 1946: het prijsniveau steeg, op een gegeven moment, met 150,000% per dag!

Gelukkig komt hyperinflatie hoogstzelden voor, vooral in bepaalde ontwikkelde landen, en is vaak het gevolg van hele sporadische omstandigheden, zoals het onvermogen om voldoende belasting te heffen of staatsobligaties uit te geven tijdens een crisis. Men zou kunnen stellen, dat het huidige superstimuleringsbeleid van de Centrale Banken, dat een bewuste activa-inflatie nastreeft oftewel een ‘crackup hausse’ (‘katastrophenhausse’ volgens Ludwig von Mises), uiteindelijk met de ondergang van het geld en van het financieele systeem eindigt. Tegelijkertijd moet men echter niet vergeten, dat de tienduizenden miljarden, die de Centrale Banken ‘uit de dunne lucht’ tevoorschijn hebben getoverd sinds de financieele crisis van 2008, nog steeds ‘gevangen’ zitten op hun balansen en nog niet de kans hebben gekregen om te ontsnappen naar de reeele economie, wat hyperinflatie waarschijnlijker zou kunnen maken. Waarom zou deze ‘gevangenschap’ niet nog eens 100 jaar of langer kunnen duren? Bij de afloop van aangekochte obligaties, worden dan nieuwe aangekocht, die de balans eveneens voorlopig nooit zullen verlaten.


De geschiedenis leert ons, dat we in het leven niets moeten uitsluiten, ook hyperinflatie niet. Maar daarom zorgen we ervoor, dat ons vermogen gespreid is en niet uitsluitend is geconcentreerd in een bepaalde beleggingscategorie. Alles is tegenwoordig mogelijk, zelfs oorlog. Daarom blijven we ook Fysiek Goud, in baren of munten, op eigen naam of in een extra verzekerde bankkluis, liefst in een ‘veilig’ land (Canada, Zwitserland, etc), door dik en dun vasthouden, ongeacht de prijs, als deel van ons vermogen, als verzekering tegen het ‘ondenkbare’. En we zwijgen daarover in alle talen met onze omgeving, maar spelen wel open kaart met de autoriteiten, als het toevallig belastbaar of verbeurdverklaard (‘geconfisceerd’) wordt. Want niets, maar dan ook niets, kan op den duur geheim worden gehouden. Daar zorgt het ‘derde oog’ voor!

DIEDERIK SCHMULL

17 Augustus, 2016

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

@@@

154 opmerkingen:

  1. U schreef: "De pijnstillende werking van ‘eeuwige’ monetaire superstimulering, waarbij Centrale Banken ervoor zorgen, dat het werkelijke prijsmechanisme van de markten niet meer functioneert, kan het gehele kapitalistische systeem om zeep helpen. Is hier misschien opzet in het spel?"

    Misschien om opnieuw te beginnen? Met een nieuwe valuta en dan zonder schulden?

    Lucas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LUCAS:

      Schuld van de een is het bezit van de ander. Staatschuld
      en schuld van de prive-sector, meestal in de vorm van
      obligaties, zijn het bezit van vooral pensioenfondsen
      en verzekeraars overal ter wereld, dus indirect van uzelf.

      Schuld verdwijnt nooit, behalve na een faillissement of
      na een hyperinflatie. Er is ook een 'Reset' denkbaar,
      maar men moet het er wel over eens worden, wat niet
      meevalt. Er zijn winnaars en verliezers.

      Er zijn geluiden, dat de monetaire superstimulering
      een manier is om de staatsschuld uit de markt te
      halen en op de boeken van de Centrale Bank vast te
      houden tot de afloopdatum. Maar nieuwe staatsschuld
      moet voortdurend worden uitgegeven, want belastingen
      en zelfs 'monetisering van schuld' dekken niet de
      uitgaven. QE is een experiment en de uitkomst is
      onzeker, vooral omdat er niet wordt bijverteld, dat
      het ook teruggedraaid zou kunnen/moeten worden.
      Terugdraaien van QE is zeer pijnlijk, net zoals
      de verschijnselen van een detox (QE is morfine).

      Men gaat pas rond de tafel zitten, als het moet, dus
      midden in de volgende economische depressie,
      als de beurskoersen zijn ingestort met 90%, net
      zoals in 1929 - 1932. In 1934 kwam er een 'Reset',
      maar Amerika kon toen het een en ander naar haar hand
      zetten. De volgende 'Reset' of herkapitalizatie van
      het financieele systeem is veel moeilijker. Iedereen
      wil dan inspraak. We moeten maar afwachten, wat er
      overblijft van het financieele systeem, na de Grote Klap.
      De Dollar en de Treasuries zullen nooit verdwijnen,
      naast Fysiek Goud. Maar heel veel landen zullen
      wel degelijk failliet gaan en die moeten dan opnieuw
      beginnen. Hun bevolking ook, net zoals na de Tweede
      Wereldoorlog, toen ook Nederland de HELFT van haar
      industrieel potentieel verloor. Naast het verlies
      van de kolonieen daarna!

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk bedankt voor uw antwoord heer Schmull.

      U schreef: "Maar nieuwe staatsschuld moet voortdurend worden uitgegeven, want belastingen en zelfs 'monetisering van schuld' dekken niet de uitgaven."
      Dit is waarom "beursspecialisten" denken dat Q4 eraan komt?


      Liquidity Trapped! The Fed’s Policy Nightmare

      https://realinvestmentadvice.com/liquidity-trapped-the-feds-policy-nightmare/

      Lucas

      Verwijderen
    3. @LUCAS:

      Bedankt, goed stuk! Gelukkig daagt het bij sommigen,
      dat het huidige monetaire beleid AVERECHTS werkt.
      Maar mijn conclusie blijft, dat 'normalisering'
      van dit beleid, dus HOGERE, normale rente, op een
      gegeven moment onvermijdelijk is. We hebben dus
      een nieuwe Paul Volcker nodig, na de verkiezingen.

      Amerika heeft in de geschiedenis bewezen, dat zij
      uiteindelijk de zaak NIET in de soep laat lopen en
      dus de pijnlijke verkrapping NIET zullen nalaten:

      You can always count on Americans to do the right thing - after they've tried everything else. Winston Churchill
      Read more at: http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/w/winstonchu135259.html

      DS

      Verwijderen
  2. "Maar mijn conclusie blijft, dat 'normalisering' van dit beleid, dus HOGERE, normale rente, op een gegeven moment onvermijdelijk is. "
    En dan nu toch nog verder investeren in Treasuries, mijnheer Schmull? Betekent dat dan geen gegarandeerd koersverlies?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Als de korte rente omhoog wordt getrokken, leidt dat
      tot 'afvlakking van de yield curve', dus het is
      POSITIEF voor langere Treasuries, vooral de 30-jarige.
      Afkoeling van de economie is positief voor obligaties.
      Er is tijdelijke pijn in 'kortere' Treasuries, maar
      die verleng je dan toch op hogere rendementen. Die
      kortere Treasuries behoeft men dus nooit met verlies
      te verkopen.

      DS

      Verwijderen
    2. ....mits men die korterlopende Treasuries ook voor de nominale uitgifteprijs heeft kunnen kopen op de secundaire markt als 'buitenlander'. Dus nu alleen nog tegen 100 of minder kopen, maar dat lukt (nagenoeg) niet meer?

      Verwijderen
  3. Het is weer een wat ingewikkelde column...hogere praktische economie voor intimi...ik zal het moeten doen met de meer hapklare conclusies die af en toe naar voren komen in het verhaal...geen probleem...wederom constateer ik het immense gevaar, nauwelijks iemand begrijpt het echt nog, hier in Nederland misschien(?) Dijsselblom en wat mensen achter de schermen...maar ja, wat heb je aan begrijpen als je machteloos bent...maar het echte grote gevaar is de hele grote massa (99,9999%) die er niets van snapt...daar hoef je dus als beleidsmaker geen rekening mee te houden, ze snappen er tenslotte niets van....DAT is het enorme gevaar van deze situatie.....peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En met "ze snappen er tenslotte niets van" bedoel ik natuurlijk...je kunt ze van alles wijsmaken....en dat gebeurt dus ook...wat voor mij wel een raadsel is(tot op zekere hoogte althans, want dat de Nederlander immens dociel is mag inmiddels duidelijk zijn), is dat de in rap tempo wegsmeltende pensioenreserves geen reden voor een opstand zijn...men laat het allemaal zo gelaten over zich heenkomen, onbegrijpelijk...peter

      Verwijderen
  4. Nieuw voor mij is wel, dat Rick iets meer een opening maakt naar de mogelijkheid van (hyper) inflatie...en puur gevoelsmatig denk ik al tijden, dat we op een gegeven moment, plotseling toch die kant op gaan, op het moment dat het vertrouwen van mensen in het hele systeem begint te wankelen en er een run ontstaat op consumptieartikelen....peter

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Strong's coup the whiskey , moest ik even opzoeken, voor degen die het ook niet paraat hebben.....

    The Federal Reserve Governor at the time, Benjamin Strong, administered what he called "a little coup de whiskey to the stock market." He sold the dollar, purchased hefty amounts of Treasuries, and extended cheap credit to the masses.

    Unfortunately this "little coup de whiskey" produced a drunkenly distorted economy. And when the bills came due the banks could not recover their loans. And depositors lost their savings forever.

    peter

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Low interest rates aren’t helping any more. It’s time to try something else

    http://qz.com/758332/low-interest-rates-hurting-the-economy/?utm_content=buffer4cbc2&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

    Kobe

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Rothschild zur Geldpolitik: Wir erleben das größte Experiment der Geschichte.

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/08/19/rothschild-zur-geldpolitik-wir-erleben-das-groesste-experiment-der-geschichte/

    BeantwoordenVerwijderen
  8. in de vakantie heb ik een interessant boek gelezen;
    veel parallellen met de huidige banketcrisis:
    http://www.lodewijkpetram.nl/de-vergeten-bankencrisis/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Prachtig! Een heel nuttig boek. De geschiedenis
      herhaalt zich. Voortdurend. De latere fusies van
      AMRO en PIERSON en daarna van AMRO en ABN, hadden
      ook specifieke redenen, die grotendeels in de
      doofpot verdwenen.

      En klokkeluiders behalen ook nu geen eer:

      CITIBANK: DAMN THE EVIDENCE -- No prosecutions

      http://www.richardmbowen.com/damn-the-evidence-no-prosecutions-for-citi/?utm_content=buffer6a032&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

      DS

      Verwijderen
  9. Wall St's 2016 Median Forecast from January

    Euro: 105 vs 113 today
    Yen: 125 vs 100 today

    #ECB
    #BOJ

    BeantwoordenVerwijderen
  10. In Duitsland wordt mogelijk noodpakket geadviseerd! Niet voor 1 jaar!
    http://nos.nl/artikel/2127452-voor-het-eerst-sinds-koude-oorlog-nieuw-noodpakket-voor-duitsers.html
    Groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
  11. EURO HAS FAILED: Mistrust and money wars sparks claims Juncker’s EU is finished

    http://www.express.co.uk/news/world/702032/EURO-HAS-FAILED-Mistrust-and-money-wars-sparks-claims-Juncker-s-EU-is-finished

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @

    Ondanks een tijdelijke verzwakking van USD/Euro of USD/JPY,
    is er een machtige TEKORT aan DOLLARS in vele Opkomende
    Landen, terwijl de nieuwe Net Asset Value - regel van de
    SEC voor Amerikaanse geldmarktfondsen in October a.s., kan
    leiden tot een Dollar SQUEEZE (deze geldmarktfondsen hebben
    $ 2,700 miljard, die een bron zijn van liquiditeit voor het
    financieele systeem):

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-08-21/world-s-worst-currency-sends-azeris-scouring-for-dollars-in-vain

    The SEC’s NAV rule is coming online on October 17th.

    This could greatly affect liquidity in the markets.

    Which will in turn cause a giant dollar squeeze.

    Investors are making a massive shift in the money markets. They're moving from riskier prime funds that will be forced to abide by these new rules, to safer government funds which are exempt.

    The prime markets are where a lot of large corporations and banks get their day-to-day financing from commercial paper. This is considered unsecured funding (meaning there's no underlying asset backing it up) and is based on the credibility of the borrowing firm.

    And even worse off are foreign banks that depend on prime unsecured financing to meet their dollar obligations. A lot of these banks don't have US customers depositing cash with them. This means they don't have a ready supply of dollars available like US banks

    US dollars are the key to the liquidity of banks around the world because USD is a global reserve currency.

    http://seekingalpha.com/article/4000836-new-sec-money-market-fund-regulations-mean-financial-system?app=1&auth_param=7o64p:1breng8:736fc3a7cfa985f916c4db73bcf309fa&uprof=37&utoken=207ac8f95cc9588fea4cda483442b70f

    https://www.fidelity.com/mutual-funds/fidelity-funds/money-market-funds-statement

    http://www.kpmg.com/us/en/issuesandinsights/articlespublications/documents/sec-money-market-reform.pdf

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is iets wat men dus ziet aankomen en toch verzwakt de usd. Ik zou zeggen dat wanneer je veel usd nodig gaat hebben, je ze juist nu moet kopen.
      Waarom gebeurt dit niet?

      mvg//Harold

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Het gaat om de trend op langere termijn. De EUR/USD
      is in de laatste 2 jaar met 20% gedaald en in de laatste
      8 jaar zelfs met 30%. Medunkt. Een daling naar
      pariteit komt heus ook nog wel, maar als dat te vlug
      gaat, dan hoor je de Duitsers straks nog meer,
      hoewel zij juist daarvan profiteren.

      http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=10Y

      Korte termijn fluctuaties hebben wel 20 verschillende
      redenen. Daarom verliest 90% van de valuta-speculanten,
      want dat is ondoenlijk.

      Als na Jackson Hole de rente zou stijgen, ziet het
      plaatje er weer anders uit.

      DS

      Verwijderen
  13. http://www.ft.com/cms/s/0/030797e0-6832-11e6-a0b1-d87a9fea034f.html#axzz4I4CWcfi7
    Vlg dit artikel kunnen we inflatie verwachten !!
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @DS
    Duitsland krijgt ook advies om voedsel(blikken) en water voor 10 dagen in te slaan. http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/f-a-s-exklusiv-so-will-die-bundesregierung-im-kriegsfall-reagieren-14398973.html
    Er wordt toch naar u geluisterd !

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Number of years until government debt totally transferred to national central bank at current pace of ECB QE

    Italy would be debt free within 13yrs at current pace of ECB QE (€12.8bn BTP's/mth)

    https://twitter.com/Schuldensuehner/status/768197426012418050

    Wat gebeurd er als alle schulden op de balans van de ECB staat?

    Dat is het vertrouwen in de EURO toch helemaal weg? En de EURO dus niets meer waard?

    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt mij ook....deze manipulaties verlopen sluipend, de msm-massahypnose werkt mee...ergens zal er plotseling een moment zijn dat men realiseert dat er niets meer van klopt, dat zal IMHO het Lehman- moment voor de euro zijn en het begin van het einde van dit gedoemde expiriment...de munt zal dan kelderen en alle ellende komt bloot te liggen...de architecten en uitvoerders van dit drama zitten dan hoog en droog onder de Goldman Sachs paraplu ergens aan de cocktails....mmw....peter

      Verwijderen
    2. Waarschijnlijk zorgen ze er wel voor dat voor dat moment een grote oorlog uitbreekt, zodat niemand meer oog heeft voor dit drama....we hebben dan andere zaken aan ons hoofd....peter

      Verwijderen
    3. Wie die EZB schrittweise die Euro-Zone entschuldet

      http://www.welt.de/finanzen/article157835999/Wie-die-EZB-schrittweise-die-Euro-Zone-entschuldet.html

      Dirk

      Verwijderen
    4. Dan verlaten alle landen euro en is de schuld van niemand.

      Verwijderen
    5. @GERRIT @DIRK:

      Verschuiving van staatsschuld naar de ECB, betekent niet,
      dat de schuld verdwijnt. Eeuwige aankoop van de
      staatsschuld door de ECB is ook niet gegarandeerd.
      Daarnaast wordt er steeds nieuwe staatsschuld uitgegeven,
      dus het is nog maar de vraag of de staatsschuld zal
      dalen.

      Italie heeft bovendien een belangrijk refendum aan het
      eind van 2016. Als Renzi verliest, is het land in rep
      en roer, na zijn aftreden. De aardbeving kan Renzi
      'helpen'. Verder heeft de belangrijkste concurrent,
      5=Star, geen leider, want Grillo mag geen kandidaat
      zijn (juridisch probleem door een auto-ongeluk).
      Daarnaast moet het Italiaanse banksysteem nog worden
      'gered'. Spannend, dus.

      Het is duidelijk, dat het spel van de ECB nog jaren
      kan doorgaan. Zie Japan. Het gevolg is wel, dat
      uittreden uit de Eurozone praktisch onmogelijk wordt.

      Herkapitalisatie van de Centrale Banken, net zoals in
      1934, ligt uiteindelijk in het verschiet. Daar komt
      echt geen referendum over! De burger zal die kosten
      daarvan moeten opbrengen via belastingen en/of via
      een valuta, die veel minder waard is in koopkracht.

      DS

      Verwijderen
    6. @DS Bedankt voor uw antwoord.

      "Verschuiving van staatsschuld naar de ECB, betekent niet, dat de schuld verdwijnt."

      Dat begrijp ik niet. Waarom kan de schuld niet verdwijnen?

      Gerrit

      Verwijderen
    7. @GERRIT:

      De schuld verdwijnt alleen, na een faillissement of na
      de vernietiging van de valuta, waarin die schuld
      is uitgegeven.

      Als de ECB een schuld overneemt, komt dat op haar boeken
      en de rentebetaling blijft doorgaan. De ECB betaalt dan
      rente aan de Nationale Centrale Banken van de Eurozone,
      die dit op hun beurt weer doorgeven aan de schatkist
      van de staat.

      Als die staatsschuld door de ECB wordt vastgehouden tot
      de afloopdatum, dan vindt aflossing plaats tegen pari
      (100%) door de Centrale Bank van de lidstaat aan de
      ECB. Dit wordt dan weer verlengd en kan de kringloop
      zich herhalen. Er is dus geen sprake van verdwijning
      van schuld, want die verdwijnt nooit zonder
      kleerscheuren.

      Als de schuld verdwijnt door faillissement of hyper-
      inflatie, dan draaien de Nationale Banken van de
      Eurozone daarvoor op en dus de belastingbetalers
      van de lidstaten. Die zijn de aandeelhouders van
      de ECB.

      DS

      Verwijderen
    8. @GERRIT @DIRK @ANONIEM:

      Mocht de Eurozone ooit uitelkaar vallen en mocht
      de ECB ooit moeten worden ontbonden, dan worden
      alle verplichtingen, pro rata, verdeeld over de
      Centrale Banken van de lidstaten. Daarnaast zijn
      er nog kosten van TARGET2, die voornamelijk door
      de overschotlanden zullen moeten worden gedragen:

      http://www.yardeni.com/pub/target2.pdf

      Dus het einde van de ECB zou betekenen, dat
      Europa een economische depressie niet meer kan
      vermijden, met talloze landenfaillissementen,
      net zoals in 1934.

      DS

      Verwijderen
  16. @ DS Mocht de Eurozone ooit uitelkaar vallen

    De Euro-landen lijken wel tot elkaar verdoemd. De Noordelijke Euro-landen verdienen kapitalen op de wereldmarkt door de goedkope Euro. Japan en Korea hebben veel last van Duitsland door dure $. Samen met de dure Yen nog meer problemen voor Japan. De GIIPSFr landen liggen aan het infuus van de ECB die gesteund wordt door de Noordelijke Euro-landen. De jeugd in Japan en de GIIPSFr landen betaalt de prijs. Dat is niet duurzaam.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @ DS: De burger zal die kosten daarvan moeten opbrengen via belastingen en/of via een valuta, die veel minder waard is in koopkracht.

    In 1966 was 1$ 2 Euro waard. Sinds 1978 is 1 $ ca. 1 Euro (2DM). Dat varieert steeds afhankelijk van rente etc. Door Duits ECB rente beleid in 2008 werd de Euro zelfs ca. 1,60 waard. De EU en met name de jeugd in de GIIPSfr landen betaalt sindsdien een hoge prijs voor dat beleid. Na 250 jaar (Becerra Cycle) verschuift het kapitaal weer van t Westen naar t Oosten. Verarmt het Westen en krijgen burgers minder koopkracht. De verzorgingsstaat wordt langzaam afgebouwd. Dat geeft veel onrust in t Westen. Niemand wil achteruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Interesting: "Future policymakers may wish to explore the possibility of purchasing a broader range of assets." -- Yellen #JacksonHole

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De FED kan volgens de Federal Reserve Act geen
      aandelen kopen, in tegenstelling tot de BOJ, de
      SNB en de ECB. Maar wel wordt liquiditeit
      beschikbaar gesteld aan derden, om dat wel te doen,
      vooral Futures.

      DS

      Verwijderen
  19. ALTIJD BOEIEND!

    Clinton en Trump hebben een hoog negatieve populariteit; Ton Lankreijer met Max Westerman

    https://www.youtube.com/watch?v=R1OaQ-w_pok

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR:

      Alles draait om de komende 3 TV-debatten. Trump
      kan dan verrassend uit de hoek komen, positief of
      negatief. De kijkdichtheid van die debatten kan
      enorm zijn, mits er geen Football Games plaatsvinden.

      Trump and Clinton will have three debates: Sept. 26 at Hofstra University in Long Island, N.Y.; Oct. 9 at Washington University in St. Louis and Oct. 19 at the University of Nevada-Las Vegas

      The debates also could have a second X factor: Libertarian Party presidential nominee Gary Johnson is trying to get on stage with them.

      The former Republican New Mexico governor needs 15 percent of the vote to qualify and now has 8 percent, according to the Real Clear Politics average of recent polls.

      DS

      Verwijderen
    2. http://www.foxnews.com/politics/2016/08/28/trump-preps-for-first-presidential-debate-aide-vows-unconventional-approach.html

      Verwijderen
  20. Q4 is coming........

    Janet Yellen Lays Out Tools for Next Recession.
    Fight Unconventional programs like increasing bond purchases are on the table, but she doesn’t mention negative interest rates

    http://www.wsj.com/articles/janet-yellen-lays-out-tools-for-next-recession-fight-1472307123

    BeantwoordenVerwijderen
  21. het voornoemde artikel vd WSJ begrijp ik niet. Want het gaat toch beter in de VS? Daarom wordt toch de rente waarschijnlijk verhoogd...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De economische groei is nauwelijks 1%, terwijl het
      werkeloosheidscijfer 'verdacht' laag is. Dus Yellen
      heeft 'more hawkish talk to be followed by dovish
      action'so: 'talking the talk of rate increases' but
      'walking the walk of zero rates'.

      Bovendien is het een verkiezingsjaar en misschien is
      er nog een Hillary e-mail naar Yellen te vinden?

      DS

      Verwijderen
  22. http://www.marketwatch.com/story/rich-dad-author-robert-kiyosaki-if-youre-investing-for-the-long-term-youre-crazy-2016-08-25

    een goed stuk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Net als kasgeld KONING zou kunnen worden, zou je nu
      kasgeld vaarwel moeten zeggen? Laat de kudde maar
      overgewaardeerde, krediet-gedreven activa kopen, maar
      die bom barst.

      Kiyosaki stelt echter ook, dat hij het meest verdient
      bij een Crash. Dat kan alleen, als men voldoende
      kasgeld voorhanden heeft.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS: Money is the problem. It’s the money, stupid. We’re printing it, we’re printing it, we’re printing it, and it’s corrupt. And it’s toxic. Stop working for money, start acquiring assets. Use your brain.”

      Mi. stelt hij hier dat je assets moet bezitten, verwerven. Dat lijkt mij een (hyper)inflatie filosofie.

      Als het de CB´s niet lukt de deflatie te overwinnen met liquiditeit (QE) zullen de prijzen van assets instorten. (Prechter: ´It will all go down´) Kiyosaki´s visie lijkt mij haaks ten staan op de uwe.

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      QE is GEEN Money Printing, maar een Asset Swap. Kiyosaki
      versterkt dus het eeuwige misverstand. Daarom zal
      deflatie het uiteindelijk wel degelijk winnen.
      Ook echt 'helikoptergeld' zal dat niet kunnen
      voorkomen, want zoiets kan nooit lang worden
      volgehouden. Dat verliest dan de status als
      betaalmiddel en ruilhandel volgt.

      Ik krijg tranen in mijn ogen, als Millenials oftewel
      Generatie Y, geboren tussen 1980 en 2000, zich nu
      diep in de schulden steken om 'de boot niet te missen'.
      Dat wordt hen noodlottig, zeker weten.

      DS

      Verwijderen
  23. Bill Gross houdt niet van oa Bonds.
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-08-03/gross-says-i-don-t-like-bonds-most-stocks-favors-real-assets

    Hij benoemt niet de treasuries, die toch ook Bonds zijn .
    Uw visie ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      TREASURIES zijn staatsobligaties, dus Gross lijkt op
      dit moment wat voorzichtiger, net zoals Gundlach.

      Gross wil nog even meevaren met 'activa-inflatie' onder
      leiding van de FED, ookal zijn die activa ook
      overgewaardeerd. Maar hij draait voortdurend, omdat
      hij resultaat moet laten zien op korte termijn.

      Als kopstukken uitspraken doen, dan kan het best
      zijn, dat die alweer van mening zijn veranderd.
      Vaak zegt Soros iets, maar dan doet hij in zijn
      portefeuille het tegenoversgestelde. Daar zit hij
      niet mee!

      Gross heeft een ongelofelijke staat van dienst, maar
      is ook niet onfeilbaar. Hij was negatief op Treasuries
      in 2011 en had opeens alle Treasuries bij Pimco
      verkocht. Maar nu koopt Pimco weer Treasuries, terwijl
      Gross bij Janus dus een ander beleid heeft:

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-13/pimco-total-return-fund-treasury-holdings-climb-to-18-month-high

      Waar men echter het oog op gericht moet houden is de
      mogelijkheid van nog een veel grotere daling in
      Treasury-rendementen, die bij JGB's, Bunds en
      Nederlandse Staatsleningen al heeft plaatsgevonden.
      Een NEGATIEF rendement op de 10-jarige Treasury lijkt
      niet ondenkbaar, vooral als de economie nog verder
      tegenvalt. De groei is nauwelijks 1% en verzwakt
      elk kwartaal. Het is de lange termijn trend, die
      men nooit uit het oog moet verliezen. De Japanse JGB's
      zijn na 25 jaar nog steeds de BESTE Japanse belegging!

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw antwoord.

      mvg//Harold

      Verwijderen
    3. Beste DS,
      u vermeldt een groei van nauwelijks 1 %, terwijl Fischer vd FED het over 2 % heeft
      http://www.zerohedge.com/news/2016-08-30/feds-fischer-speaks-says-rate-decision-not-one-and-done-he-takes-markets-account
      Vergelijk ik nu appels met peren ?
      marcja

      Verwijderen
    4. @MARCJA:

      Stanley FISCHER heeft een schatting van 2% voor 2016,
      maar het tweede kwartaal is reeds naar beneden
      bijgesteld naar 1.1%. Dan zou er een groei moeten
      komen van 3%+ in de tweede helft. Maar tot nu toe
      is elke schatting te optimistisch gebleken. Al die
      voorspellingen van hogere groei, ondanks alle
      manipulatie, zijn hopeloos onjuist, vooral na
      de latere bijstellingen:

      http://ww2.cfo.com/the-economy/2016/08/gdp-growth-revised-1-1-q2/

      DS

      Verwijderen
  24. US Debt: Who is Really Selling & Who is Buying?

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/sovereign-debt-crisis/us-debt-who-is-really-selling-who-is-buying-very-interesting-indeed/

    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NATASJA:

      Mee eens, wat de Dollar betreft. Mee oneens, wat betreft
      de 30-jarige Treasury.

      A rise in the dollar is the key to the Sovereign Debt Crisis. Now, even the Bank of International Settlements is starting to warn that there are so many loans in dollars outside of the USA, which were originally to save on interest way back when, that a rise in the value of the dollar will cause a cascade failure in sovereign debt, especially among emerging markets.

      Het gevecht tegen de stijging van de Dollar zal worden
      VERLOREN. En DAN begint het vuurwerk.

      DS

      Verwijderen
  25. hadewych von mises30 augustus 2016 om 08:01

    Beste Heer Schmull, een vraagje dat allicht al vele malen werd beantwoord, maar voor de goede orde en voor de nieuwkomers op deze site: wat verstaat u allemaal én exactly onder "kasgeld" ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Onder KASGELD wordt verstaan: liquide middelen, dus
      Cash & Cash equivalents. Dat houdt ook in eventuele
      kortlopende staatsobligaties, die zonder veel pijn
      en moeite kunnen worden omgewisseld voor kasgeld.
      Dat laat dus buiten beschouwing eventuele volatiele
      activa, die veel in waarde kunnen dalen of stijgen,
      zoals Gouden munten, etc.

      DS

      Verwijderen
  26. hadewych von mises30 augustus 2016 om 08:42

    Heer Schmull, wat denkt u van Hussmans jongste Letter to Shareholders (annual report) ?
    http://www.hussmanfunds.com/pdf/annrep16.pdf
    Zie p. 16 e.v. "Current outlook" ("S&P 40à55 % overgewaardeerd")

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Ik heb groot respect voor Hussman, maar hij is alleen
      voor de lange termijn. Hij stemt tot nadenken voor
      een termijn van 10 of 20 jaar. Het huidige bizarre
      monetaire beleid zorgt ervoor, dat redelijke analisten,
      zoals Hussman, helaas lange tijd in hun hemd staan.

      DS

      Verwijderen
  27. hadewych von mises30 augustus 2016 om 10:25

    Verontrustend, toch ? :
    http://www.nytimes.com/2016/08/19/business/dealbook/italian-banks-continue-to-lend-to-stagnant-companies-as-debt-pile-mounts.html?rref=collection%2Fbyline%2Flandon-thomas-jr.&action=click&contentCollection=undefined&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=1&pgtype=collection&_r=1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Sppokbanken en hun spookclienten, we hebben die film
      al eerder gezien in de laatste 25 jaar in Japan. Het
      valt ook niet mee om door de zure appel heen te bijten,
      als het geld ontbreekt. Zelfs de TARP in Amerika kwam
      alleen door het Congress met de dreiging van 'staat van
      beleg'! Daarom is het onvergefelijk, dat er nog
      analisten bestaan, die banken durven aan te bevelen,
      want de huidige banken zijn niet meer te analizeren.

      DS

      Verwijderen
  28. Jim Rogers :The Fed Will Raise Rates After The Election.That will have an effect on world markets , but a temporary effect. It is after the third time the Fed raises interest rates that we should start to worry, that we should be very, very, very worried not just in America but everywhere.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      ROGERS:

      Why very few are concerned about the approaching bear market:



      Given that this bear market is approaching, and I think a lot of people now can see it, but they're still hoping that they can make a little bit more, because yields and returns are so low, they kind of want to stay in the game a little bit longer just to squeeze a little bit extra out of it.

      http://www.zerohedge.com/news/2016-08-27/jim-rogers-explains-what-he-doing-next-time-world-comes-end

      DS

      Verwijderen
  29. De 2 grootste banken van Duitsland, Deutsche Bank en Commerzbank gaan fuseren? Beide banken staan in de top 11 van slechtste banken bij de laatste Europese bankentest.

    Teletekst ARD 31 8

    Übernahme-Gerüchte um Deutsche Bank

    Die Deutsche Bank hat sich einem Me-
    dienbericht zufolge mit einem Zusammen-
    schluss mit der Commerzbank beschäf-
    tigt. "Die Ãœberlegungen waren theore-
    tisch und also in einem sehr frühen
    Stadium", berichtete das "Manager Maga-
    zin". "Ob sie wieder aufgenommen wer-
    den, ist unklar." Intern werde der Idee
    nur eine sehr geringe Chance gegeben.

    Deutsche-Bank-Chef John Cryan sagte,
    der Zusammenschluss sei keine Option:
    "Wir wollen die Deutsche Bank eigent-
    lich kleiner und einfacher machen." Der
    Bericht ließ die Commerzbank-Aktien im
    frühen Handel um knapp 2 % steigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ik kreeg vandaag te horen dat ICS ( International Card Services B.V. (ICS) straks in de UWV bestanden mag kijken om te kijken naar uw inkomsten en werkgever. Uiteraard onder het mom voor uw veiligheid.

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onder het mom het is beter voor u.

      De bank in overheidshanden gaat haar klanten gedeeltelijk van het klassieke spaarboekje naar meer risicovolle beleggingsproducten leiden. 'We moeten naar een maatschappelijke mentaliteitswijziging richting meer durfkapitaal', klinkt het.

      http://www.tijd.be/ondernemen/banken/Belfius_wil_spaargeld_wakker_schudden.9803711-3095.art

      Loes

      Verwijderen
  31. U meldde eerder dat de rente op een gegeven moment wel weer verhoogd moet worden. In hoeverre heeft dit een relatie met inflatie? En denkt u dat er een kans bestaat dat er op een gegeven moment uiteindelijk weer inflatie ontstaat? Hoor graag van u.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Normalisering van de rente is uiteindelijk een voorwaarde
      voor het voortbestaan van het financieele systeem,
      ongeacht de inflatie. Negatieve rente is een recept
      voor financieele ondergang.

      De cyclus van lage inflatie/deflatie is pas begonnen
      en kan nog een generatie voortduren. Eerst moet de
      schuldenberg goedschiks of kwaadschiks worden
      afgebouwd en moet de overcapaciteit uit de weg
      worden geruimd. Plus er is 'wederopbouw' nodig
      met een groeiende jonge bevolking, die een nieuwe
      consumptie- en kredietcyclus kan beginnen. Kan
      nog decennia duren. Voorlopig blijft de omloop-
      snelheid van het geld dalen, wat funest is voor inflatie.

      Of men is zo stom om het geld waardeloos te maken.
      Ja, dan is er even hyperinflatie en revolutie.
      De meeste ontwikkelde landen zullen daar een
      stokje voor steken! Dat is politieke zelfmoord.

      DS

      Verwijderen
  32. Wat is uw visie mbt australie? John Mauldin schetst een zeer zwart scenario voor Australie in zijn boek the endgame. Is goud aanhouden bij Perth Mint om deze reden risicovol?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Australie is een 'provincie' van China. Dit kan in
      de toekomst vragen oproepen. Als Australie zou
      worden gedwongen om de invloedssfeer van Amerika
      in de Pacific te verdedigen, dan zullen de spanningen
      met China toenemen. Als Azie 'ruimte' nodig heeft,
      dan is Australie bijna te aanlokkelijk, zo dun bevolkt
      is het.

      Bij PERTH MINT is het zaak om uitsluitend Fysiek Goud
      te kopen, dat dan 'ALLOCATED' & 'INSURED' in bewaring
      wordt gegeven. Dus NIET papiergoud, uitgegeven in de
      vorm van Certificaten van Goldcorp Australie, die
      veel schuld heeft. Want dan kan men crediteur worden
      en kan men fluiten naar het Goud, dat men dacht te bezitten.
      De staatsgarantie, waarmee geschermd wordt, is geen
      echte garantie.

      https://www.igolder.com/glossary/perth-mint/

      https://www.igolder.com/glossary/perth-mint/reply-from-james-turk-to-perth-mint/

      Ik zit liever in Canada of Zwitserland met Allocated Gold.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw reaktie. Mbt Canada, mijn vrees is dat canada te veel onder invloed zal komen te staan van Amerika. Ook mbt confiscatie risico if andere bemoeienis. Mbt Singapore als locatie: staat goed aangeschreven, maar geldt hier dan ook het gevaar van China?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Toen Goud illegaal werd in Amerika (en in Nederland)
      in 1934, bleef Goud legaal in Canada en Zwitserland.

      Singapore is uiteindelijk volledig afhankelijk van
      het wel en wee in China. Goudbezit wordt nu nog
      aangemoedigd aldaar, maar dat kan elk moment weer
      veranderen. Als China het ooit weer moeilijk krijgt,
      dan krijgt Singapore het HEEL moeilijk. Rechtszekerheid
      is niet automatisch van toepassing voor buitenlanders.
      Er is geen democratie (maar wel orde).

      DS

      Verwijderen
    4. Dank voor uw antwoord. Mijn zorgen mbt Canada is dat zij hun goudvoorraad bijna volledig verkocht heeft. Wanneer goud opnieuw een monetaire rol gaat spelen, dan heeft Canada een gebrek aan goud. Zou een dergelijke situatie niet kunnen leiden dat Canada goud confisceert?

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Uitgesloten. Canada is een rechtsstaat zonder weerga.
      Maar Goudconfiscatie zou wel kunnen plaatsvinden
      onder druk van bijvoorbeeld de BIS, de G-7, G-20 en
      het IMF. In dat geval is er NERGENS meer een
      schuilplaats en zal men zijn Goud moeten opgeven
      tegen de vastgestelde prijs om gevangenisstraf te
      voorkomen. Geheimhouding kan men wel vergeten,
      want iemand weet ervan en men laat altijd sporen na.

      DS

      Verwijderen
    6. Dus bij een wereldwijde confiscatie is het goud ook niet veilig in Zwitserland.. Goudconfiscatie dus alleen haalbaar als het wereldwijd gebeurt ipv enkele landen?

      Verwijderen
  33. @

    OVER DAT BASISINKOMEN VOOR IEDEREEN:

    Paying every citizen of a country the same amount of money in lieu of most or all social benefits is a tempting idea.

    a recent Swiss referendum on the subject failed spectacularly. The activists who organized the vote proposed a monthly payout of 2,500 francs (about the same in dollars) for every citizen, a hefty sum that would have required a complete revamp of the government finance system and big tax hikes.

    Finns -- 69 percent of whom support the idea of a basic income -- would like it set at about 1,000 euros a month. In terms of cost of living, that makes some sense. It's difficult to rent a one-bedroom apartment in Finland for less than 500 euros a month, and the average cost of living for a student is 700 to 900 euros a month.

    It would be much more interesting to see if people would still seek employment if they had enough money to satisfy their basic needs. If that turned out to be the case, governments would be encouraged to try what citizens actually want from them -- to provide a living, rather than an insufficient handout, to everyone

    The government spends about 10.5 billion euros every quarter on social benefits paid out in cash rather than in kind. If every one of 5.5 million Finns received 560 euros per month, the government would spend about 9.2 billion euros per quarter. That wouldn't be prohibitively expensive: Finland wouldn't even need to raise taxes if it wanted to abolish all cash benefits and replace them with the meager basic income.

    That leaves just one viable, ambitious, government-sponsored experiment with known parameters -- the one scheduled to begin early next year in the Dutch city of Utrecht, where recipients will be paid 972 euros a month -- enough to live on.

    https://www.bloomberg.com/view/articles/2016-08-31/finland-s-basic-income-experiment-is-too-timid

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat basisinkomen is reeds in de jaren 70 in diverse landen als test ingevoerd. In Utrecht zou het 1 januari 2015 ingevoerd zijn. Tot op heden is dat niet zo. Is dit te vergelijken met helikopter geld..?

      Verwijderen
    2. @BRUTUS:

      Dit is geen helikoptergeld, want de uitgaven voor
      sociale voorzieningen worden geheel of gedeeltelijk
      vervangen door een gelijk bedrag voor iedereen,
      rijk of arm. Dit wordt dus opgebracht door de
      heffing van belastingen, die misschien wel moeten
      stijgen. De bureaucratische lompslomp lijkt opeens
      kleiner te kunnen worden. We zullen zien.

      DS

      Verwijderen
  34. Ik las vanmorgen deze tweet :Breaking: merger talks Deutsche Bank and Commerzbank fail. Few options left now for DB #nationalization #CNBC

    Als DB genationaliseerd wordt, wat zullen in uw ogen de gevolgen zijn, misschien ook positief?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De wereld verwacht, dat Duitsland achter Deutsche Bank
      staat. De balans lijkt alleen al 20 maal zo groot als
      de economie van Duitsland zelf. Dus 'tijdelijke'
      nationalisatie biedt de mogelijkheid om de bank
      snel te ontmantelen en weer 'gezond' te maken. Deze
      procedure werd ook toegepast tijdens de Zweedse
      bankencrisis in de jaren '90. De aandeel- en
      obligatiehouders verliezen alles. Een Bail-in van
      deposito-houders is niet uitgesloten.

      Een staatsbank in een markteconomie kan hooguit
      tijdelijk functioneren, anders is het oneerlijke
      concurrentie met de rest van de sector.

      Het aantal banken in Europa (10,000 +!) is nog veel
      te groot en de consolidering daarvan verloopt nog
      veel te traag. Het laatste is een vorm van liquidatie,
      wat politiek gevoelig ligt. Maar de richting is duidelijk:
      de sector wordt een schaduw van weleer.

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      En PAS OP voor papiergoud van DB!

      http://www.zerohedge.com/news/2016-08-31/deutsche-bank-refuses-delivery-physical-gold-upon-demand

      DS

      Verwijderen
  35. Dank voor uw reaktie,maar toch nog een vraag : 'tijdelijke'
    nationalisatie biedt de mogelijkheid om de bank
    snel te ontmantelen en weer 'gezond' te maken......
    Wat geburt er met de derivaten en slechte leningen, worden die op de balans van de overheid/belastingbetaler gezet?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Banksanering van overheidswege betekent inderdaad
      een aantal harde maatregelen voor debiteuren en
      crediteuren plus een flinke dosis van creatief
      boekhouden, waardoor het politiek 'haalbaar' wordt.
      Tenslotte is de derivatenportefeuille van Lehman
      van $ 700 miljard destijds ook afgewikkeld zonder
      ernstige gevolgen. Wat voor rekening van de belasting-
      betaler komt, zal zonder meer worden weggemoffeld.
      Iedereen zou boekhouding moeten leren als verplicht
      vak!

      DS

      Verwijderen
  36. Slecht nieuws is vandaag weer eens goed nieuws: door tegenvallende banencijfers in de VS stijgen de Europese beurzen, omdat de kans op een rentestijging verminderd is. De AEX heeft de hoogste stand van 2016 bereikt (boven de 458) en de euro stijgt t.o.v. de dollar.

    Ik hoop dat de VS toch doorzetten met die renteverhoging!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      LACKER (Richmond FED): RENTE MOET FLINK OMHOOG

      http://www.reuters.com/article/us-usa-fed-lacker-idUSKCN11828K?utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_content=57c9d46504d30143d2725198&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

      SPEECH:

      https://www.richmondfed.org/press_room/speeches/president_jeff_lacker/2016/lacker_speech_20160902

      DS

      Verwijderen
    2. #DS: Bedankt voor deze links naar de uitspraken van Lacker.

      Het zou me niet verbazen als er een compromis uitkomt met één beperkte renteverhoging.

      Veel beurshandelaren gaan nu uit van helemaal geen verhoging in 2016 en dat is verwerkt in de koersen, dus die zullen na die renteverhoging wel weer zakken. Bovendien staan we aan het begin van september en oktober, traditioneel de zwakste maanden op de beurs.

      Verwijderen
  37. U heeft al een paar keer aangegeven dat na de grote klap (beurscrash?) beleggingsfondsen soms niet meer goed verhandeld kunnen worden of tegen een veel lagere prijs. Biedt het inzetten van putopties in de aandelen portefeuille hier tegen bescherming?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      PUT opties op bijvoorbeeld de OEX, als hedge, kunnen
      zinvol zijn, maar de timing blijft onzeker:

      http://www.cboe.com/micro/oex/

      Voordeel van Puts is in ieder geval, dat eventueel
      verlies te overzien is (niet hoger dan de inleg).

      Of de Optiemarkt nog functioneert, is natuurlijk
      ook de vraag. Bij de Crash van 1987, was de winst
      veel kleiner dan verwacht, vanwege de chaos.

      DS

      Verwijderen
  38. Uw reaktie op :http://www.safehaven.com/article/42425/30-year-us-t-bonds-analysis%20%E2%80%A6: Don't Fall Into The TRAP, That 35-Yr #BOND BULL MARKET Will Have One More FINAL HIGH. #DEFLATION Is IMMINENT!

    Wanneer e.e.a. samenvalt met allerlei internationale gebeurtenissen dan zou dat toch kunnen. Misschien wel dat
    "toevallig" duidelijk wordt dat de goudvoorraad van de USA
    veel kleiner is als werd aangenomen of gezichtsverlies in een militaire confrontatie met China of Rusland.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De echte redenen van structurele deflatie zijn toenemende
      vergrijzing, steeds lagere geldsomloop, steeds hogere
      schuld, die de groei vertraagt, en wereldwijde
      overcapaciteit. Alles heeft een cyclus, ook in de natuur.
      Calamiteiten kunnen het een en ander versnellen.

      DS

      Verwijderen
  39. After Snubbing Obama, China Gives Putin Red Carpet Treatment, Warns Against Protectionism At G-20

    http://www.zerohedge.com/news/2016-09-04/after-snubbing-obama-china-gives-putin-red-carpet-treatment-warns-against-protection

    Het wordt helemaal wat als Trump president wordt.

    Sandrine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SANDRINE:

      TRUMP/CLINTON staan nu 'gelijk' in de peilingen,
      maar nog niet in het aantal kiesmannen (Electoral College):

      Voters don't elect the American president directly, of course, but through the Electoral College, an assembly representing each of the 50 states and the District of Columbia based on the number of legislators they have in Congress. As of last Friday, the separate Reuters/Ipsos States of the Nation polling project estimated Clinton was on track to win the Electoral College, by about 332 votes to 206. Those numbers were scheduled to be updated later Friday.

      http://www.reuters.com/article/us-usa-election-poll-idUSKCN1182PT

      Alles lijkt af te hangen van de komende 3 debatten!

      DS

      Verwijderen
  40. Miljardenfraude van Deutsche Bank is een walgelijk staaltje geschiedvervalsing

    https://www.ftm.nl/artikelen/miljardenfraude-deutsche-bank-geschiedvervalsing

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Toen het degelijke Deutsche Bank min of meer gedwongen
      werd om Bankers Trust over te nemen in 1998, was
      het kwaad geschied. De riskante cultuur van BT
      infecteerde DB en sindsdien werd DB een wilde tent.
      Triest.

      DS

      Verwijderen
  41. Nobel economist says Portugal should agree “amicable divorce” from EU

    http://portugalresident.com/nobel-economist-says-portugal-should-agree-%E2%80%9Camicable-divorce%E2%80%9D-from-eu

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      STIGLITZ:

      it was motivated by politics. There was no economic imperative to create the euro. It was motivated by politics, but the politics were not strong enough to finish the job.

      One would have hoped that the value of being in the EU would itself be the reason why people would want to stay. To say the only reason people will stay in the EU is because if they leave they will be punished is not a very persuasive argument for Europe and is certainly not one that is likely to generate solidarity. This situation is more like a group of inmates sharing a prison than having genuine solidarity.

      The problem is that some of the main leaders in Europe, like Juncker, have taken that attitude and the fact that it’s coming from the top leadership is obviously troublesome. And this is particularly the case when you consider Juncker’s role as the architect of one of the major problems currently being faced in Europe – tax evasion – when he was Prime Minister of Luxembourg. It is supposed to be the case that globalisation works for all countries, yet Juncker demonstrated a form of globalisation that works for a small country at the expense of the rest. Clearly, he doesn’t understand what globalisation is supposed to be about.

      http://blogs.lse.ac.uk/europpblog/2016/09/05/interview-joseph-stiglitz-brexit-euro-mistake/

      Er bestaat absoluut geen twijfel over het einde van de
      EURO en de EUROZONE. Geen enkele monetaire unie van
      verschillende landen (150!) heeft het ooit kunnen
      volhouden, zelfs niet van eenzelfde 'cultuur', zoals
      de Scandinavische. De nodige solidariteit is alleen
      op te brengen door een land (met moeite).

      DS

      Verwijderen
  42. Jesse Stine $46K $6.8 MIL 14,972%. 28 Months.

    http://insiderbuysuperstocks.com/25-things/

    http://insiderbuysuperstocks.com/2016-forecast/

    Lucas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. TRUMP Calls Out FED FAKE Economy

      https://www.youtube.com/watch?v=HxHeE-aqVgU&feature=youtu.be&a

      Lucas

      Verwijderen
  43. Time to get Real: Part I

    https://northmantrader.com/2016/09/07/time-to-get-real-part-i/

    Lucas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LUCAS:

      Bedankt! PRACHTSTUK. Heel goed overzicht van de stand
      van zaken. Ieder weldenkend mens zal de koude rillingen
      over de rug lopen.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Mijn favoriete top trader . Ik volg u al voor uw tijd bij Inveztor. Het was voor mij zeer fascinerend, dat Nortman de afgelopen tijd steeds meer uw mening deelde. Uw mening al vanaf 2008.

      Rob

      Verwijderen
    3. Zeer goed artikel Lucas.....on-voor-stel-baar dat de huidige waanzin maar voortduurt.....geen mainstream media outlet die OOIT deze waarheid zal publiceren....dit kan alleen maar dramatisch eindigen....in feite is dit de tulpenbollen-manie revisited en berg je wanneer de prijzen van inmiddels bijna alles, weer zullen normaliseren...peter

      Verwijderen
  44. "Ripple, a blockchain-style protocol that’s funded by Google Ventures (among others), is now being utilized by international banks to send and receive transactions directly." In het volgende artikel wordt beschreven hoe dit open source blockchainsysteem het Amerikaanse bankensysteem passeert en een bedreiging vormt voor de dollar : http://time-price-research-astrofin.blogspot.be/2016/08/the-open-source-ripple-payment-protocol.html Bij voorbaat dank voor uw mening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Deze meneer verwart een reserve-valuta met een betalings-
      valuta. Totaal verschillend. Het is allang niet meer zo,
      dat goederen en grondstoffen noodzakelijkerwijs moeten
      worden afgerekend in Dollars. Als de tegenpartij in een
      andere valuta betaald wil worden, kan dat worden
      geregeld, maar 70% van de tijd, wil die tegenpartij
      Dollars, omdat de handel daarop is gebaseerd.

      De open source Blockchain heeft mogelijkheden, mits
      de tegenpartij daarmee uit de weg kan en wil. Dat
      is helemaal niet gegarandeerd, als hij een
      internationale handelaar is.

      Een reserve-valuta moet aan verschillende voorwaarden
      voldoen: stabiel en militair sterk land, dat
      democratisch is en een onafhankelijke rechtspraak kent.
      Blockchain, laat staan Bitcoin, kan dus nooit een
      reserve-valuta worden. In feite, er is alle reden
      om te geloven, dat Bitcoin ooit waardeloos wordt,
      terwijl de Blockchain kwetsbaar is voor massieve
      hacking.

      Dit is weer zo iemand, die de ondergang van de Dollar
      voorspelt. Onzin! Zelfs de Chinese RMB voldoet niet
      aan de noodzakelijke voorwaarden. De vroegere
      reserve-valuta tot de jaren '30, het Pond Sterling,
      is dat nog steeds voor 10% van 's werelds geld.
      (De RMB is sinds 2015 deel van het IMF-mandje als
      'reserve-valuta' voor 10%, maar dat is symbolisch).
      De SDR van het IMF zal NOOIT een reserve-valuta
      worden, want het vertegenwoordigt geen sterk land.
      Het IMF kan morgen verdwijnen, als President TRUMP (?)
      de financiering daarvan intrekt!

      DS

      Verwijderen
    2. http://goldrepublic.us2.list-manage1.com/track/click?u=d75812a9ec9ce4277f78d98aa&id=1f5fcd22eb&e=065275386c

      Wat vindt u van dit artikel waarin inflatie voorspeld wordt? Dank.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Weer zo'n verhaal, dat inflatie zou kunnen stijgen
      en dan nog wel in de Eurozone! De ECB zal haar
      stimuleringsprogramma (QE) juist scherp moeten
      uitbreiden, ondanks de tegenstand van Duitsland,
      door de criteria te liberaliseren, want deflatie
      staat voor de deur, wat de olieprijs ook zal zijn.
      De olieprijs kan trouwens naar $ 20.-, vanwege
      de overcapaciteit! Daarnaast is de Euro weer omhoog
      en staat veel te hoog, wat enorm deflatoir is.
      Verder is de loonstijging minimaal en de jeugd-
      werkloosheid in sommige lidstaten nog torenhoog!

      DS

      Verwijderen
  45. Toch wat verrast door de sterke daling van de 30yr T-bond,juist nu de economie in de VS vertraagt, of verkopen de Saoedies hun T-bonds nu Saoedi-Arabie aangeklaagd ma worden ivm 9/11 ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Vergeet, wat Saoedie-Arabie doet of niet doet. Hun
      invloed op Treasuries is te verwaarlozen. Belangrijker
      zijn de vooruitzichten voor groei en inflatie, die
      ver achterblijven bij de verwachtingen. Negeer ook
      de uitspraken van FED-leden, die snakken naar een
      rentestijging op 21 September. Zeer onwaarschijnlijk.
      Het feit, dat de ECB en de BOJ even pas op de plaats
      maken met QE, betekent niet, dat de stimulering
      niet zou worden uitgebreid, als de economie blijft
      tegenvallen. Gewoon even de stoelriemen vastmaken,
      vooral als Trump president wordt. Maar obligatie-
      rendementen zullen BLIJVEN DALEN, met de nodige
      tijdelijke onderbrekingen.

      DS

      Verwijderen
  46. Fiscus screent massaal bankkaarten

    http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_algemeen/Fiscus_screent_massaal_bankkaarten.9807494-4002.art

    Ik heb alleen GOUD in mijn huis. Maar dat zal de fiscus ook wel weten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gebeurd al in Nederland en Zweden sinds 2012

      De massale screening is ongezien in België en zal ongetwijfeld controverse opwekken. Tegenstanders spreken over een buitensporige screening die de privacyregels en het fiscaal bankgeheim met de voeten treedt.
      Toch hebben buitenlandse belastingadministraties al dezelfde techniek toegepast, onder andere in Zweden en Nederland. De Nederlandse fiscus kreeg in 2012 zelfs gelijk van de rechtbank dat een grote screening van alle buitenlandse betaalkaarten niet disproportioneel was.

      Verwijderen
  47. GeenStijl: EU verspreekt zich, verklapt Europese WW-regeling -

    https://twitter.com/sassenvanelsloo/status/774621576272547841

    WW uitkeringen voor alle Europeanen? Wie gaat dat betalen?

    Jim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JIM:

      U bent inwoner van een overschotland, dat toevallig
      lid is van een Unie, waardoor u straks gedwongen
      bent om solidair te zijn en dit moet overhevelen
      naar de zwakkere landen, die immers zwakker werden
      doordat de overschotlanden profiteerden van
      een veel te lage Euro, waardoor de arbeidskosten
      in het Europese overschotland 30% lager waren dan
      die in de zwakke lidstaten, die nu een jeugdwerkloosheid
      kennen van 47%.

      Steunt u de Euro, de Eurozone en de EU nog? Hopelijk
      wel, anders volgt de Derde Wereldoorlog volgens de
      Eurocraten, die graag willen, dat u nu eindelijk
      uw soevereiniteit opgeeft, want een eigen land is
      zo ouderwets.

      DS

      Verwijderen
  48. @DS
    TLT (bij) kopen op zwakte.
    135 $ steun en zwakte?

    Hoefslag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HOEFSLAG:

      De TLT blijft een koop op elke zwakte voor de langere
      termijn. Er zijn altijd periodes, dat men in de
      wachtkamer zit, maar het rendement van de 30-jarige
      (2.39%) is TENMINSTE op weg naar tussen 1 en 2%, dus
      het feest is nog lang niet voorbij. Er is nu al
      een TEKORT aan lange Treasuries.

      Vergeet alle voorspellingen van de FED, die nog NOOIT
      zijn uitgekomen. Groei en inflatie blijven tegenvallen.

      DS

      Verwijderen
  49. Time to Get Real: Part II

    https://northmantrader.com/2016/09/10/time-to-get-real-part-ii/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt! Must read. De prijs, die voor deze kunstmatige
      wereld moet worden betaald, zal uiteindelijk zeer hoog
      blijken. De bevolking, vooral de jongere generatie,
      zal woest zijn. Dit verklaart het populisme van
      vandaag. Pas het begin.

      DS

      Verwijderen
  50. Pieter Omtzigt ‏@PieterOmtzigt

    Bizar: EU werkt aan visumvrij reizen voor Turkije, Oekraïne, maar wel VISA invoeren voor Britten

    Belachelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PIETER OMTZIGT:

      Inderdaad. Een Unie, die de Exit van een lidstaat
      wenst te bestraffen, doet zichzelf geen eer aan.
      Integendeel. Mocht dit dienen als afschrikmiddel
      voor andere lidstaten, dan is zo'n 'Unie' tot
      mislukking gedoemd. Het lijkt wel de Mafia of
      de Geheime Dienst. Eens lid, altijd lid. Ex-leden
      bestaan niet, daar zorgt men wel voor.

      DS

      Verwijderen
  51. The Eurozone economy 'managed' to grow just 0.15% per quarter during the last 10 years.

    https://twitter.com/jsblokland/status/775064626774114304

    Hij is fijn..

    BeantwoordenVerwijderen
  52. DS:Maar obligatie-rendementen zullen BLIJVEN DALEN, met de nodige tijdelijke onderbrekingen.

    Normaal zou je verwachten dat die onderbrekingen veroorzaakt worden door toenemende inflatie en/of economische groei,maar dat is juist niet het geval en ook nog eens een wereldwijde daling (ook Duitse en Japanse 30/40 jarige obl .(Japanse 40-year bond yield has risen tenfold (from 0.06% to 0.61%)

    Ziet u een verband met de summit van de G20 in China onlangs?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Het verband met de G-20-top lijkt moeilijk te leggen.
      Maar er is duidelijk sprake van interne verdeeldheid
      bij de BOJ en de ECB wat betreft de monetaire
      stimulering (QE) en het 'officieele' negatieve
      rente-beleid. Op 21 September maakt de BOJ bekend,
      of het QE-beleid wordt voortgezet en in welke vorm.

      Het effect op de markten is wereldwijd, vanwege de
      'Carry Trade' van miljarden, met enorme hefbomen.
      Van 29 Januari tot eind Juli dit jaar, leverde dat
      gigantische winsten op voor de speculanten door
      de JGB's te 'frontrunnen', dus te kopen voordat
      de BOJ kocht. Een geweldige voorspelbare trade,
      wat ook in de Eurozone en in Groot-Brittannie
      alom plaatsvond. De 10-jarige JGB was in 15 maanden
      met 50% in waarde gestegen. Bedankt BOJ!

      Er is nu enige angst, dat er pas op de plaats wordt
      gemaakt, vooral vanwege de kritiek over negatieve
      rente van de financieele sector. Maar de inflatie-
      cijfers zijn onlangs weer teruggevallen en de
      economische groei zwakt af. Dus wat nu?

      Het ziet er naar uit, dat Centrale Banken NOG
      AGGRESSIEVER zullen moeten worden met hun
      monetaire stimulering. Maar dat is wel de
      laatste wanhoopsdaad van deze monetaire
      heelmeesters, die inderdaad op een gegeven
      moment het moeten opgeven en de pijn zullen
      moeten aanvaarden van 'normalisering',
      na de Amerikaanse verkiezingen. De FED wil niets
      liever dan 'normailseren', maar op korte termijn
      is dat uitgesloten.

      DS

      Verwijderen
  53. De beurzen gaan sinds vrijdag weer flink in de min. Een einde aan de zijwaartse beweging die we sinds maart hadden?

    En Hillary Clinton is gisteren onwel geworden in NY.
    DS had al eerder gewezen op haar slechte gezondheid.
    Kwalijke zaak. Ik wil best geloven dat Trump een sterkere gezondheid heeft, maar niet dat hij beter zou zijn voor het land. Misschien waren de democraten beter af geweest met Bernie Sanders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onrust op de beurs kan een goed excuus zijn voor de FED om een renteverhoging uit te stellen! En die onrust kan uiteraard eenvoudig gemanipuleerd zijn.

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Ben benieuwd of Hillary Clinton tijdens de komende
      debatten met Trump WEER enkele malen naar het toilet
      moet verdwijnen, zoals in 2015:

      http://www.dailymail.co.uk/news/article-3368419/Hillary-Clinton-late-returning-debate-stage-refused-share-restroom-Martin-O-Malley-staffer-beat-first.html

      Hillary Clinton heeft al 10 jaar lang 'medical
      episodes'. Tekenen van Parkinson Disease of Dementia?

      http://www.snopes.com/hillary-clinton-has-parkinsons-disease/

      DS

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Hillary Clinton lijkt steeds te moeten worden
      ondersteund. Het is verboden voor de pers om
      daarover vragen te stellen:

      http://www.dangerandplay.com/2016/09/08/the-truth-about-sick-hillary-clinton-that-the-media-wont-tell-you/

      DS

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Hillary Clinton: ziekte in vergevorderd stadium?
      Dit nieuws is nu heel essentieel en kan niet meer
      worden onderdrukt:

      http://www.express.co.uk/news/world/709081/Hillary-Clinton-health-US-presidential-election-year-vascular-dementia-claim

      DS

      Verwijderen
    5. Zeer verontrustend!
      Kan ze zich niet beter in het belang van haar partij terugtrekken?
      En zo ja, waar halen de democraten iemand anders vandaan? Toch maar Bernie Sanders?
      Is het al eens voorgekomen dat een presidentskandidaat uitviel of overleed tijdens de campagne?
      Ik prijs me gelukkig met het Nederlandse systeem waarbij het poppetje minder belangrijk is dan de partij. Helaas is dat wel aan het verschuiven.

      Verwijderen
    6. @ANONIEM:

      HILLARY CLINTON HEEFT EEN DUBBELGANGER. Na het
      flauwvallen zoveel gewicht verliezen, lijkt
      ONMOGELIJK. Dit is ongelofelijk.

      https://conservativedailypost.com/two-different-people-at-memorial-today-hillary-clinton-stunt-double/

      DS

      Verwijderen
    7. @ANONIEM:

      Als Hillary Clinton om gezondheidsredenen zou moeten
      stoppen, dan zou haar kandidaat voor Vice-President,
      Tim Kaine, het overnemen.

      Gezondheidsproblemen bij beleidsmakers werden tot nu
      in de doofpot gestopt, maar dat wordt tegenwoordig
      wat moeilijker, vanwege de opkomst van Social Media.
      Iedereen is nu journalist, fotograaf en filmmaker.

      DS

      Verwijderen
    8. @ANONIEM:

      Hillary Clinton's gezondheid is nu HET BELANGRIJKST
      in deze presidentscampagne:

      But instead of bacterial or viral pneumonia, Hillary Clinton may have something called aspiration pneumonia.

      Aspiration pneumonia is the leading cause of death for those suffering from Parkinson’s Disease, and if you have not read the article that I did linking Hillary Clinton with Parkinson’s Disease you can find it right here. A case of aspiration pneumonia would explain all of the coughing fits that Clinton has been experiencing, and it would be perfectly consistent with what Dr. Ted Noel and other health professionals have been saying about her medical condition.

      Since I wrote about this last, it has also been documented that Hillary Clinton’s motorcade has been arriving and leaving with an ambulance wherever she goes.

      That is not standard operating procedure, and there is no ambulance following Trump around.

      There is even talk that if Hillary Clinton withdrew close enough to election day that it could cause Barack Obama to suspend or postpone the election until a “fair” election could be held.

      The establishment is in a state of alarm, because they desperately want to keep Donald Trump out of the White House, and their only hope of doing that is physically deteriorating right in front of their eyes.

      Politics in America is a very dirty game, and the establishment is not about to lay down and roll out the red carpet for Donald Trump. It remains my contention that they are going to move heaven and earth if necessary to keep him from ever setting foot in the Oval Office.

      http://theeconomiccollapseblog.com/archives/clinton-collapse-is-hillary-clinton-going-to-drop-out-of-the-race-for-the-white-house

      DS

      Verwijderen
    9. @

      De DUBBELGANGER van HILLARY CLINTON op 11 September:

      - Zij verliet de flat van dochter Chelsea ZONDER
      haar lijfwacht en lijkt opeens veel jonger en dunner:

      http://metro.co.uk/2016/09/12/conspiracy-theorists-think-hillary-clinton-has-been-replaced-with-a-body-double-after-her-collapse-6122915/

      DS

      Verwijderen
    10. Ik snap werkelijk niet dat Hillary met zo' n erbarmelijke gezondheid alsmaar door blijft gaan om de zware functie van president te veroveren.
      Wordt zij zo door haar behoefte aan macht voortgedreven....Voorspelbaar is dat haar gezondheid nog vele openbare drama' s zal opleveren.
      Wat een treurnis is haar honger naar macht geworden!

      Verwijderen
  54. Droomland Amerika

    http://www.npo.nl/droomland-amerika/11-09-2016/VPWON_1245682

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Time to Get Real: Part III

    https://northmantrader.com/2016/09/12/time-to-get-real-part-iii/


    lucas

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Zo de correctie is alweer weggewerkt in de US.

    Bovendien de eerste daling in maanden dus ja dat ziet de FED niet graag en men heeft meteen aan alibi vanwege 'onrust op de markten' om de rente NIET te verhogen.

    Dit ondanks uiteraard vele ATH's daar, maar ja gaat het niet in 1 rechte lijn strak omhoog dan noemt men het onrust daar..

    BeantwoordenVerwijderen
  57. I Can’t Trust A Pres Who Doesn’t Think I’m Worthy Of Being An American’

    http://insider.foxnews.com/2016/09/11/judge-jeanine-pirro-cant-trust-arrogant-hillary-clinton-after-basket-deplorables-remark

    Hij gaat lekker.......

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Clinton, Trump and the economy of Flyover America

    Author David Stockman discusses the U.S. economy, how both candidates would handle the economy and his new book 'Trumped!' Duration: 6:07

    http://www.msnbc.com/morning-joe/watch/clinton-trump-and-the-economy-of-flyover-america-763950659773

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      http://davidstockmanscontracorner.com/a-homerun-for-the-donald-attack-the-feds-war-on-savers-workers-and-the-unborn-taxpayers/

      Stockman is geweldig.

      DS

      Verwijderen
  59. Het probleem is dat de keus voor de US president er een is tussen twee dinosaurussen!
    Dat die (uit)sterven is een evengroet risico voor beiden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Het is waar, dat er, op hogere leeftijd, meer kans
      bestaat, dat er medisch iets misgaat. Maar vele
      ouderen functioneren nog prima. Mijn buurvrouw is
      92, wandelt elke dag langs het strand, doet haar
      eigen boodschappen, houdt haar eigen flat schoon en
      gaat Zondags naar de kerk (waar de priester het
      steeds heeft over de zonden van de mens). In mijn
      buurt zijn 20 mensen boven de 100 jaar en sommigen
      rijden nog hun eigen auto.

      Ook de rijkste man in de wereld, Amancio Ortega, met
      een vermogen van $ 79 miljard (meer dan Bill Gates),
      van ZARA, werkt nog elke dag, ookal is hij 80 jaar.

      Degenen, die later 120 jaar worden, zijn nu al geboren.
      Als alles nog werkt, dan is dat een zegen. Maar
      natuurlijk niet voor alle beroepen. Een 80-jarige
      buschauffeur zou mij wel nerveus maken.

      DS

      Verwijderen
  60. Verkiezingscolumn 1: Doet de waarheid er nog toe?

    https://www.youtube.com/watch?v=dYy6SHeZ63w

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Deutsche Bank: “Rally obligaties loopt na 35 jaar ten einde”

    http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/deutsche-bank-rally-obligaties-loopt-na-35-jaar-ten-einde/?utm_source=Marketupdate&utm_medium=email&utm_campaign=13-9+84271

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Onzin. Dat is de algemene mening, die al jarenlang het
      bij het verkeerde eind heeft. Elke zwakte in
      kwaliteitsobligaties is een koopgelegenheid. Deflatie
      breidt zich juist uit.

      Pas op voor zakelijke waarden, zoals aandelen,
      onroerend goed en grondstoffen, die nog wel even zullen
      stijgen, maar een hele grote klap te verduren
      zullen krijgen bij de komende deflatie.

      DS

      Verwijderen
  62. Duitsers willen comeback goudmunt

    http://www.tijd.be/markten_live/nieuws_algemeen/Duitsers_willen_comeback_goudmunt.9808885-3452.art?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.it


    Sandrina

    BeantwoordenVerwijderen
  63. U adviseert het kopen van goud. Is het verstandig om een deel van het goud bij in Nederland te laten opslaan in een beveiligde kluis, zodat je er altijd snel bij kan en je goud in bezit kan krijgen? Zwitserland of Canada is niet om de hoek. Zijn er specifieke risico's aan het opslaan in Nl? Hoor graag van u.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zwitserland of Canada is alleen voor het Grote Geld,
      want het is niet goedkoop. Dus opslaan in Nederland
      heeft wel degelijk zin voor de gemiddelde belegger.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor u reaktie. Heeft opslaan in Nl nog bepaalde risico's? Zoals meer kans op confiscatie, windfall tax dan buiten Nederland? Wat zijn uw ideeen hierover?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      De risico's van confiscatie en superbelasting op
      Goud blijven overal bestaan. Dat moet men op de
      koop toe nemen. Bovendien is het aanhouden van
      Goud bij het bankwezen riskanter geworden. Er zijn
      dus veel haken en ogen aan Goudbezit, maar men
      moet zich daarover niet teveel zorgen maken.
      Het veiligst lijkt Fysiek Goud, baren of munten,
      dat 'allocated' is met de nummers. Of in de
      eigen bankkluis, verzekerd.

      https://www.sprottmoney.com/blog/sorry-you-cant-have-your-gold.html?platform=hootsuite

      DS

      Verwijderen
  64. http://europe.newsweek.com/silicon-valley-takeover-468182?rm=eu
    De verbijsternde invloed van silicon valley en daarmee van Amerika
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  65. David Rosenberg: The World Is Turning More Inward, Insular and Isolated

    https://www.youtube.com/watch?v=4GpWh1x6BOU

    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen
  66. @

    Nog maar 55 dagen, voordat er een tweede BREXIT op uw dak valt:

    (MICHAEL MOORE): WHY TRUMP WILL WIN (Must Read)(Quite Hilarious) Go Ahead And Say The Words: 'PRESIDENT TRUMP'

    http://michaelmoore.com/trumpwillwin/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Medeschuldig....
    https://fd.nl/economie-politiek/1167540/joseph-stiglitz-nederland-is-medeschuldig-aan-nieuwe-eurocrisis

    Gr streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
  68. YOU'VE CAUSED CHAOS! EU chief blames Angela Merkel for migrant crisis and ISIS attacks

    http://www.express.co.uk/news/world/711702/Donald-Tusk-Angela-Merkel-migrant-crisis-ISIS-attacks-Paris-Brussels

    Verenigde Naties roepen vrouwen in Duitsland op sluier te dragen.

    Voor de tolerantie uiteraard.

    https://twitter.com/realVivaEuropa/status/776859249850716160

    Wat een gekkenhuis is het!

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen