Translate

donderdag 16 juni 2016

TUSSEN DE WAL EN HET SCHIP



TUSSEN DE WAL EN HET SCHIP

De Centrale Banken kunnen geen kant meer uit. Doorgaan op de oude voet of normalisering? Hoe dan ook, het maakt niets meer uit, want een harde landing ligt in het verschiet. Het onorthodoxe monetair beleid van de laatste 20 jaar heeft de instorting van het financieele systeem even kunnen uitstellen. Maar na 7 decennia van extreme, meestal improductieve, kredietexpansie en een toenemende reeele economische groeivertraging, lijkt dit absurde beleid van nul- en negatieve rente en van marktmanipulatie door de opkoop van allerlei activa, niet opgewassen tegen de natuurwet. Eb en vloed kunnen tijdelijk worden afgeremd, maar nooit worden tegengehouden. Hoelang is het massieve bedrog bij spaarders, gepensioneerden en verzekerden nog vol te houden? Of zijn besparingen voor toekomstplanning opeens voorgoed uit de tijd? Wat kunnen Centrale Banken nog verder bedenken, nu bijna al hun kruit is verschoten? Bij de beleidsmakers breekt het koude zweet uit, want de ultieme systeemcrisis staat geduldig haar opwachting te maken, ondanks hun schijnbaar eindeloze vindingrijkheid om het bestel overeind te houden. Er is geen twijfel mogelijk, dat de Centrale Banken opeens het bijltje erbij neer zullen moeten gooien. Dan is de Big One ophanden. De timing daarvan is totaal onbelangrijk.


Zelfs een periode van economische stagnatie, vergelijkbaar met die van Japan in de laatste 25 jaar, lijkt voor de rest van de wereld onaannemelijk. Japan heeft geluk gehad! Haar staatsschuld was in 1989 relatief laag en de financiering van de schuldexplosie sindsdien, werd voornamelijk verzorgd door de Japanners zelf. Verder kon Japan profiteren van een redelijke economische groei elders, door de Yen voortdurend te verzwakken. De vergrijzing kon worden opgevangen door de hoge welstand per hoofd der bevolking. Bovendien is de Japanse maatschappij vrij homogeen, vanwege beperkte immigratie. De rest van de wereld staat echter voor een veel grotere uitdaging. De totale wereldschuld, als percentage van de economie, is al historisch torenhoog (een record van minstens 240%). De vermogensongelijkheid lijkt ongeevenaard in de wereldgeschiedenis. Amper 62 mensen bezitten - op papier - evenveel als de helft van de wereldbevolking (3.6 miljard mensen). Dat was 5 jaar geleden nog 388! (Oxfam). Stel eens voor, hoe hoog de spanningen kunnen oplopen, als het ooit misgaat. Leef dus zo onopvallend mogelijk en laat nooit zien, hoeveel geld men heeft.

De Grote Klap, die korte metten maakt met de Status Quo, gaat vooraf aan een eventuele Nieuwe Wereldorde. Wat blijft er over van het verdeelde Europa en van de instabiele Eurozone? Of van China met haar tijdbom van excessieve schuld? Of van de overige, eens populaire, grondstofgevoelige BRICS (Brazilie, Rusland en India)? Als de Financieele Crisis van 2008 slechts een voorspel was van de Big One, dan zal de triomftocht van de Dollar en de Treasuries zich voortzetten. De massieve kapitaalvlucht uit de Euro en de Yen, met hun negatieve rentes, richting Dollar, neemt steeds grotere vormen aan. De internationale vraag naar Euro-obligaties en aandelen is in de laatste 1 ½ jaar ingestort en is thans negatief. Het opkoopprogramma van de ECB, wat dient om het Europroject staande te houden, loopt achter op de werkelijkheid en moet dringend worden uitgebreid. In navolging van de Bank of Japan, die grootaandeelhouder is geworden van de Nikkei 225 en zich daardoor ontpopt heeft als een gigantisch Hedge Fund. Desalniettemin is de Nikkei 225-index in het laatste jaar al met 20% gedaald! Ondertussen is de Eurostoxx 50-index in het laatste 1 ½ jaar al 25% naar beneden gekelderd, in tegenstelling tot alle verwachtingen van de ‘deskundige’ optimisten. Waar is de toverstaf van de ECB gebleven, als het effect van de laagste rente in 5000 jaar en de laagste obligatierendementen in 500 jaar, het af laat weten?

De Dollar, als percentage van alle valuta-reserves, is nog steeds 64% tegenover 70% in 1999. De Euro is sinds die tijd nagenoeg gelijk gebleven (20%), maar wel 5% lager dan voor de Financieele Crisis in 2008. Rond 60% van alle internationale obligaties en leningen luiden in Dollars, tegenover rond 20% in Euros en rond 3% in Yen. Internationale transacties in Dollars zijn in de laatste 5 jaar in de lift (van 30% naar 43%), terwijl de Euro als betaalmiddel in betekenis afnam (van 44% naar 29%). De (tot 1 October, 2016, niet-inwisselbare) Chinese Yuan neemt nog steeds slechts 2% van alle transacties in de wereld voor haar rekening. Misschien wordt de Yuan echter voorlopig niet inwisselbaar tegen de Dollar. Het einde van de wereldrol van de Dollar is dus nog lang niet in zicht!  Integendeel. De rest van de wereld probeert, met onderbrekingen, juist te devalueren ten opzichte van de Dollar om de economie op peil te houden.

Maar echt ‘gelddrukken’ is heel gevaarlijk (zie Venezuela!), want hyperinflatie verarmt de gehele binnenlandse bevolking. Bij een soort landenfaillissement (zoals verlenging van de afloopdatum van staatsobligaties) zijn voornamelijk de crediteuren de klos. Dit laatste wordt schering en inslag tijdens de volgende crisis, net zoals in de vorige Grote Depressie in de jaren ‘30. Dat is nog eens andere koek dan in 2008! Raad eens, wat aandelen, grondstoffen en kredietgedreven onroerend goed dan waard zijn! De handel stopt. Vandaar de onafgebroken vrije val in rendementen van soliede staatsobligaties, die nu ondenkbare waarderingen hebben bereikt en historisch de beste voorspellers zijn geweest van de toekomst. Die waarderingen wijzen op de komende Grote Klap, gepaard gaande met een hele reeks van ‘onverwachte’ faillissementen, die de economie en de politiek van de wereld onherkenbaar zal veranderen. Wees voorbereid!

In een wereld van blinden, zijn voorlopig de eenogigen, namelijk Kasgeld in Dollars en Amerikaanse Treasuries, Koning. Er is zo’n enorm tekort aan Treasuries, benodigd als onderpand voor Derivaten en Krediet, dat het rendement van de 10-jarige (1.60%) op weg is naar MINUS 1%! Het rendement van de 15-jarige Japanse staatsobligatie (JGB) en die van de 10-jarige Duitse Bund zijn reeds negatief voor het eerst ooit. Maar eindigt niet al het ‘papiergeld’, zonder enige discipline en zonder enige dekking van tastbare activa, zoals Goud of Zilver, als waardeloos op de schroothoop? Sinds 4200 voor Christus, hebben immers 639 valuta’s dat trieste lot moeten ondergaan. Het tempo van de ondergang van die valuta’s verschilt echter aanzienlijk. De laatste keer, dat Amerikaans geld waardeloos werd, was 235 jaar geleden, toen de onbeperkte uitgifte van de Amerikaanse Continentals de strijd om Amerikaanse onafhankelijkheid financierde. Dat was de ‘oorlogsbelasting’ van destijds.

Sindsdien volgden verschillende vormen van een Goudstandaard, wat echter in 1971 moest worden beeindigd. De Dollar werd toen ‘fiatgeld’, zonder dekking, dat af en toe weliswaar in opspraak kwam door een inflatiecyclus, maar uiteindelijk toch steeds, als ‘s werelds reservevaluta, hardnekkig werd verdedigd (door bijvoorbeeld 20% rente in 1981). Deze historische, niet aflatende vastberadenheid is deel van de Amerikaanse cultuur, ongeacht de benodigde offers, wat wezenlijk verschilt van de meeste andere culturen. Daarom lijkt de Dollar de laatste rots in de branding, zolang de Amerikaanse hegemonie relatief in tact blijft en de rest van de wereld verder wankelt. Soms lijkt het, dat Amerika de rest van de wereld niet meer naar zijn hand kan zetten, maar bij de volgende wereldwijde economische crisis, is er geen enkel ander land, dat kan optreden als de geldschieter in laatste instantie (‘lender of last resort’), net zoals dat het geval was in 2008 (valuta-swaps van de Federal Reserve met 14 Centrale Banken over de gehele wereld). Reken dus op een opmerkelijke versteviging van Amerika’s positie in de wereld en dus de Dollar, na de volgende Grote Klap. De Euro, als valuta zonder land, overleeft die niet. De Europese Commissie (het ‘Politburo’) van de Europese Unie (28, voornamelijk ‘straatarme’ leden) evenmin.

Overigens is de koppeling van een valuta met bijvoorbeeld Goud en Zilver nooit bestendig gebleken. Zo’n gedwongen discipline van de geldhoeveelheid werd regelmatig verlaten, als de omstandigheden daartoe aanleiding gaven. Toch lijkt er weer een belangrijke rol voor Goud weggelegd in een nieuw monetair systeem, na de Grote Klap, om het vertrouwen in het financieele systeem te herstellen. Dat heeft de geschiedenis bewezen. De mensheid heeft historisch bijna altijd gekozen voor Goud en elke andere vlieger, zoals SDR’s (Speciale Trekkingsrechten van het IMF), ging nooit op. Dus wat Fysiek Goud verdient deel uit te maken van een vermogen, als verzekering, ongeacht de prijs. Goud is zo schaars in verhouding tot de wereldliquiditeit, dat de Fysieke Goudhandel op den duur niet meer vanzelfsprekend zal zijn. Praat er daarom nooit over. De Centrale Banken zelf doen daarover ook geheimzinnig en velen bezitten waarschijnlijk meer Goudcertificaten dan Fysiek Goud. Wat kennelijk aantrekkelijk is voor Centrale Banken (Goud, niet Zilver), moet dus ook aantrekkelijk zijn voor de slimme particulier. De ‘manipulatie’ van de Goudprijs (via de Futures) moet men op de koop toe nemen. Dus niet wakker liggen, als de Goudprijs ooit weer eens daalt met 50%. U zou uw schilderij van Rembrandt toch ook niet verkopen? Goud is misschien nog wel mooier om naar te kijken.

Na de laatste Grote Klap, zo’n 9 jaar geleden, heerst er onterecht een stemming van gezapigheid, omdat de Centrale Banken er voor hebben gezorgd, dat de opgepompte prijzen van activa hoog bleven, wat er ook gebeurde ( de ‘Put’ van de FED). Maar pijn kan niet eeuwig uit de weg worden gegaan, waardoor gezapigheid steeds riskanter wordt. Gaat men wat verder terug in de geschiedenis, dan hebben de Centrale Banken af en toe wel degelijk door de zure appel heen moeten bijten, zodra zij de macht over het stuur kwijtraakten, met alle gevolgen van dien. Velen beschouwen hen al als ‘spoken’ (‘zombies’)! Waarom zou een ‘normalisering’ van de rente naar bijvoorbeeld 3% niet opeens zomaar uit de lucht kunnen komen vallen? In ieder geval kan dan de rente weer worden verlaagd bij de volgende recessie.

Helicoptergeld? Uiterst riskant en illegaal. Een wetsverandering kan jaren duren. Nog negatievere rente? Het averechtse effect is nu duidelijk. Nog meer kwantitatieve verruiming (QE)? Het effect daarvan is steeds verminderd. De Super-QE (QQE) van de Bank of Japan (BOJ) heeft uiteindelijk weinig uitgehaald voor de aandelenmarkt.

De meeste waarnemers zijn van mening, dat de Amerikaanse Federal Reserve bluft, door meerdere rente-stijgingen in het vooruitzicht te stellen. Deze ‘verkrapping’ van het monetair beleid zou net zo voorbarig zijn als in 1936 tot 1937, welke het economisch herstel, sinds het dieptepunt van de depressie in 1933, destijds in de kiem smoorde. Tussen Mei, 1937 en Juni, 1938, beleefde Amerika een grote economische krimp van 9%, een productiedaling van 40% en een instorting van de aandelenmarkt van liefst 50%. Groothandelsprijzen raakten weer in een vrije val van 11%. Maar wie herinnert zich nog de gebeurtenissen van 80 jaar geleden? De geschiedenis leert ons juist, dat elke generatie vervalt in dezelfde ‘fout’ uit het verleden. Was het maar zo, dat men lering trok uit het verleden! De realiteit is, dat elke generatie het beter meent te weten dan de vorige.

Opvallend is, dat de BOJ verrassenderwijs al reusachtig veel gas heeft teruggenomen in haar monetaire stimuleringen, met pijnlijke gevolgen voor de Aziatische markten, terwijl de Yen omhoog is geschoten. De Yen (en de Euro) worden door de Grote Speculanten geleend (‘goedkoop’) voor hun hefboomspelletjes, dus er gaan er weer velen voor de bijl! (Als men leent in een bepaalde valuta, is men ‘short’, en moet men ‘indekken’, als die niet daalt). Maar zodra de Grote Speculant weer is uitgekleed, dan kan men een aanzienlijk lagere Euro en Yen verwachten tegenover de Dollar.


Er zijn wel degelijk grenzen aan de opkoop van activa door een Centrale Bank. De activa op de balans van alle Centrale Banken, thans ter waarde van 25% van de gehele wereldeconomie, moeten ook weer eens ‘teruggedraaid’ worden. Dat is een zwaard van Damocles, die boven ons hoofd hangt. Het zal een generatie duren om over die pijn heen te komen! De les van de ‘pijn’ van 1981 ( 20% rente, 2 achtereenvolgende recessies en een forse schuldensanering) is juist, dat er daarna weer een langdurige periode van economische groei mogelijk wordt, net zoals die tijdens de jaren ‘80 en ‘90. Een crisis, hoe angstig ook, werkt louterend en is een voorwaarde voor een nieuwe welvaartsfase. Zonder een chirurgische ingreep, wordt een ziek mens nooit beter.


DIEDERIK SCHMULL                                                                             16 Juni, 2016

Westcliff-On-Sea, Essex, U.K.

===



220 opmerkingen:

  1. Heer Schmull, hartelijk dank voor bovenstaande column, zeer leerzaam. Ik zou zeggen verplichte kost voor iedere politicus.Het is misschien wat voorbarig, maar ik denk, naar aanleiding van de laatste gebeurtenissen in het VK: de moord op parlementslid Jo Cox (pro Europa kamp) door een halve gek (vermoedelijk Brexit kamp), dat de stemming wel eens kan omslaan naar "remain in Europe" en sukkelt het EU-sprookje nog een tijdje door. Speelt de elite trouwens wel in de kaart, denkt u niet?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Wat in ieder geval zal veranderen na deze schokkende
      gebeurtenis, is de manier van campagne voeren ten aanzien
      van het Referendum. Het wordt veel soberder. Velen
      hebben trouwens al hun stem uitgebracht via een Postal Vote.
      Dus uitstel van het Referendum lijkt niet aan de orde.

      Volksvertegenwoordigers moeten tijdens hun spreekuur
      regelmatig de politie bellen. Wat dus ook moet
      veranderen is het versterken van de veiligheid
      tijdens zo'n essentieele vorm van democratie.

      Het effect op de uitslag is nog onduidelijk.

      DS

      Verwijderen
    2. Alles heeft een reden...maar moest daarom een jonge vrouw/politica vermoord worden door hét systeem om een Brexit te voorkomen? De haute finance kent géén scrupules...een duidelijke FF...

      Verwijderen
  2. De koersen in de US gingen na die moord op Jo Cox omhoog en ook hier wordt meteen die link gelegd:

    http://www.debeurs.nl/Beursnieuws/ANP-160616-254/Winsten-op-Wall-Street.aspx

    Eigenlijk heel bizar wat hier gebeurt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mensen vormen hun mening vaak obv emotie maar stemmen uiteindelijk met hun verstand. Zie de verrassende uitslag vorig jaar met marie le pen, de huidige daling van Trump in de peilingen, en zo zal het ook met brexit gaan.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In open letter to ECB 18 left-wing members of EP ask ECB the use helicopter money to help real economy 'through direct spending'
    http://www.zerohedge.com/news/2016-06-17/it-begins-members-european-parliament-beg-draghi-unleash-helicopter-money

    Is in het verleden ook in Japan en de VS gedaan en heeft totaal geen positief effekt gehad.
    Wat zullen de konsekwenties voor de euro/EU zijn ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      'Echt' helikoptergeld is nog maar de vraag. Maar de druk
      op de ECB is begrijpelijk, vooral als de Euro sterker
      wordt. Een veel sterkere Euro bedreigt het Europese
      project. Dus wie weet komt er een aap uit de mouw.

      Daarom lijkt een zwakkere Euro uiteindelijk een kwestie
      van tijd, ookal omdat de Europese kapitaalvlucht richting
      Amerika zich zal voortzetten. Vanwege rendements- en
      geopolitieke redenen.

      DS

      Verwijderen
  5. TLT Monthly Chart: Rally Could Hit $145 This Summer:

    http://www.seeitmarket.com/tlt-rally-extend-145-summer-trading-15787/

    Siem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SIEM:

      De 30-jarige Duitse Bund heeft nu een negatief rendement
      voor het eerst ooit! Alles wordt er met de haren
      bijgesleept als verklaring, zoals Brexit, etc. Maar de
      hoofdreden is, dat de markt DEFLATIE ziet opdoemen,
      ondanks alle superstimuleringen van de Centrale
      Banken. 99% van de economen zagen dit niet aankomen.
      Tijdens mijn gehele loopbaan, kreeg ik te horen:
      luister nooit naar de voorspellingen van economen
      (met al hun modellen):

      The yield on the 10-year Treasury earlier fell as much as seven basis points to 1.52% - its lowest level in four years and within sight of its all-time low of 1.39%. It's since bounced back to 1.54%.The two-year Treasury yield is off another seven basis points to 0.66% - its lowest level since the Feb. 11 bottom of 2016's market panic.The Fed's dovish retreat yesterday combined with growing fears of a Brexit (the vote is one week away) are at work.Across the pond, the German 10-year Bund yield is down 1.3 basis points to negative 0.02%, and the Swiss 30-year bond has fallen to negative territory - making that country the first one ever with government bond yields below zero all the way out to 30 years on the curve. U.K. 10-year Gilt yields are down to 1.11%. (Seeking Alpha)

      DS

      Verwijderen
    2. @SIEM:

      HERSTEL! De 30-jarige van Zwitserland, niet van Duitsland.


      DS

      Verwijderen
  6. Switzerland Withdraws Application To Join EU: Only "Lunatics May Want To Join Now"

    http://www.zerohedge.com/news/2016-06-17/switzerland-withdraws-application-join-eu-only-lunatics-may-want-join-now

    Jammer dat dit geen voorpagina-nieuws is.

    Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  7. We gaan het zien.....het zal fout gaan....maar wanneer is onduidelijk.....kunst en vliegwerk heeft het zaakje nu 8 jaar in de lucht gehouden sinds 2008....wie weet lukt het nog 8 jaar, maar dat lijkt zeer onwaarschijnlijk....het is bijna letterlijk het sprookje De nieuwe kleren van de keizer....iedereen speelt het spel mee....nu gaat mario bedrijfsobligaties opkopen.....zo krankzinnig is het al geworden....alle financiele wetten worden gebroken....en wederom, iedereen speelt het spel mee.....totdat......peter

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit was mijn laatste posting....ik blijf lezen.....maar heb niet zo veel te vertellen...het ga u allen goed....may your God be with you.....peter

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geachte heer Schmull,
    Wat verwacht u vanuit Engeland t.a.v Brexit? Yes or No.
    Het lijkt erop dat de moord op Jo Cox zaken verandert.
    streefrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De laatste opiniepeiling lijkt nog onbeslist, de
      verschillende kampen zijn nagenoeg gelijk.

      Velen, die Brexit aanhangen, hangen het niet aan de
      grote klok. Dus er is echt geen pijl op te trekken.

      https://www.politicshome.com/news/uk/politics/opinion-polls/news/76321/polls-suggest-remain-making-ground-ahead-eu-referendum

      DS

      Verwijderen
  10. "U zou uw schilderij van Rembrandt toch ook niet verkopen? Goud is misschien nog wel mooier om naar te kijken."

    Op de schilderijen van Rembrandt staan vaak te dikke, doodbleke, zelfvoldaan voor zich uitkijkende burgervrouwen ... Niet echt opwekkend als je het mij vraagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. " Venezuela verhongert door hyperinflatie "

    http://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/venezuela-verhongert-hyperinflatie/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Venezuela

      Geachte heer Schmull,

      Heeft u een mening, visie en tijdprojectie mbt. financiele en economische ontwikkelingen in Venezuela en Brazilie. Hoe lang zal het nog duren voordat bv. Venezuela failliet gaat?

      Vandaag las ik dat China (grootste crediteur van Venezuela) onderhandelt met de oppositie mbt. de schulden.

      Verwijderen
    2. @GRIJZE LEEUW:

      Het drama van Venezuela duurt al heel lang en lijkt
      nog veel moeilijker te zullen worden. De sleutel is
      de olieprijs. Olie is 25% van het BNP en 80% van de
      export. De staatsschuld t.o.v. het BNP is tegen de 50%,
      dus nog steeds de helft van die van vele andere, zwakke
      landen. Maar de Bolivar is nu praktisch vernietigd als
      betaalmiddel. October en November zijn belangrijke
      maanden voor financiering. Het lijkt alsof een deal
      met crediteuren, zoals China en Rusland, onvermijdelijk
      wordt. Ondertussen wordt het leven van de gewone burger
      natuurlijk uiterst hachelijk en emigratie (vooral naar
      Amerika) is op een record. Maar als de olieprijs weer
      verder zakt (wat waarschijnlijk is), dan wordt het
      erg spannend. Een militaire coup is niet ondenkbaar
      (tot nu toe voorkomen door corruptie).

      Brazilie staat er veel beter voor. Er is kans op een
      verbetering bij een veranderd beleid. Vele topaandelen
      zijn al 50 tot 70% gedaald. Lokale schuld heeft een
      rendement van 14%, wat speculanten aanlokt. Het wordt
      een lange weg van relatieve soberheid, als dat mogelijk
      is, maar veel minder wanhopig dan menig ander land
      in de Mercosur. Opvallend is, hoe protectionistisch
      dit soort landen blijven, ondanks alles.

      DS

      Verwijderen
  12. Klein referendum in de Trouw

    Polderpeil

    Is het tijd voor een Nexit?

    Ja, onze democratie wordt uitgehold door Brussel
    7108 (67%)

    Nee, de EU verhoogt onze vrijheid, welvaart en veiligheid
    3532 (33%)

    Totaal 10640

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @

    OPGELET: Stel de koop van GOUD even uit. Het SLIMME GELD is
    'SHORT'

    (SHERIDAN)(!): Commercial Traders ('SMART MONEY') Are MASSIVELY NET SHORT GOLD: Indicating A MAJOR PEAK in GOLD!

    http://www.financialsense.com/contributors/cris-sheridan/massive-speculative-gold-bet-brexit-selloff

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het grote geld verwacht dus dat brexit niet doorgaat
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De BOOKMAKERS geven BREXIT nog weinig kans:

      Bookmakers, who have already taken in record volumes of bets on this vote, see things very differently. Across the leading purveyors of political betting, average odds currently hover at around 1/4 implying a 75% probability that remain will win.

      Net zoals bij het Schotse Referendum.

      http://www.theguardian.com/politics/2016/jun/21/who-can-you-trust-on-the-eu-referendum-the-pollsters-or-the-bookies

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      BREXIT staat nu weer voor in de opiniepeilingen:

      http://www.cityam.com/243772/new-telephone-poll-puts-leave-ahead-after-six-point-swing?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

      Dit wordt spannender dan men denkt. Dit gaat lijken
      op de voorspelling, dat Trump geen schijn van kans
      maakte.

      DS

      Verwijderen
  15. http://fd.nl/beurs/1156939/let-it-shine
    Geloof er sinds begin dit jaar weer in, en het gaat prima.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Over brexit: inderdaad ! volg de poll tracker op ft.com, en die wijst ook richting brexit.... voor wat het waard is !!
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  17. DS: Waarom zou een ‘normalisering’ van de rente naar bijvoorbeeld 3% niet opeens zomaar uit de lucht kunnen komen vallen?
    Daarnaast is er een grote kans dat China zn munt met 40% kan devalueren.
    Maakt het wat uit wie wat als eerste doet? Acht u de kans groot dat China pas na een sterke renteverhoging in de USA dit als argument zal gebruiken om zn Yuan te devalueren?

    welk scenario voorziet U?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Het verwachte scenario lijkt voortdurend aan verandering
      onderhevig. Vast staat, dat de FED eigenlijk de rente-
      stijging wil voortzetten, maar door de omstandigheden
      gedwongen is om een afwachtende houding aan te nemen.
      Vast staat ook, dat de Chinese RMB nog veel te hoog
      staat en dat een geleidelijke, ipv een abrupte
      devaluatie voor de hand ligt om de markten te kalmeren.

      Toch zullen de markten iets moeten verdisconteren van
      deze trends, die met onbekende snelheid op ons af komen.

      Misschien geeft de kapitaalvlucht uit China de doorslag
      en is de RMB-devaluatie in de komende 12 maanden veel
      meer dan verwacht. Dat betekent deflatie in de rest van
      de wereld. Dat betekent ook, dat de Centrale Banken
      vechten tegen de bierkaai met hun stimuleringen.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull,

      Ik krijg de indruk dat er alles aan gedaan wordt, om de financiële markten rustig te houden door een rente stijging zeer geleidelijk zullen laten verlopen. Sinds 2008 zijn de problemen niet opgelost, maar is tijd gekocht en anno 2016 hebben we nog veel meer schuld dan in 2008. Echter deze wordt verhuld door absurd lage rentepercentages. Het feest blijft doorgaan, de muziek blijft spelen. In 2014 hebben we ivm onzekerheid ivm werk geen huis gekocht en anno 2015/2016 schieten de huizenprijzen in de randstad weer heel hard omhoog. Hoe lang gaat dit duren ? Kan dit feest nog twee of zelfs vijf jaar zo door gaan, zoals we de afgelopen 8 jaar hebben gedaan? Wat gaat het feest stoppen en aan wat voor een termijn moet je dan denken of is dit niet te voorspellen (japan scenario)?

      En kun je dan maar beter een (hoge) hypotheek hebben of kasgeld in euros?

      Ik ben benieuwd,

      Frank

      Verwijderen
    3. @FRANK:

      Another reason prices continue to skyrocket is that the Netherlands is relatively unique in still allowing buyers to borrow more than the value of the house -- no down payment necessary.

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-21/in-amsterdam-the-housing-market-is-showing-signs-of-overheating

      Er zijn dus vele factoren, die bijdragen aan de
      oververhitting van een huizenmarkt, maar vast staat,
      dat het verkrijgen van een hypotheek in Nederland
      nog veel gemakkelijker wordt gemaakt dan elders.
      Zo'm cyclus duurt vaak langer dan verwacht, vooral
      als geopolitieke factoren een rol spelen (Londen, N.Y.).

      Maar zo'n zeepbel barst altijd en dan zit men met de
      gebakken peren van 'onder water' staan.

      Dwars tegen de jubelstemming in, moet men juist
      Kasgeld opbouwen (in Euros en in Dollars - voor het
      Grote Geld), want DEFLATIE volgt, onherroepelijk.
      Timing is echt onbelangrijk. Als het zover is, moet
      men voorbereid zijn. Tijdens deflatie, stijgt schuld
      elke dag en de reeele rente ook.

      Zelfs een huis, dat huurinkomsten oplevert, kan voor
      heel wat hoofdpijn zorgen. De huurder kan zijn baan
      verliezen en 'achter' raken met de huur, naast
      alle potentieele problemen van extra onderhoud.
      In Londen staat 20% 'achter' met de huur en in
      Engeland staan 150,000 mensen op de lijst om uit
      hun huis gezet te worden, terwijl de economie het
      relatief goed doet!

      Maar zorg er wel voor, dat elk vermogen gespreid blijft.
      Een eenzijdige strategie kan van een koude kermis
      thuiskomen.

      DS

      Verwijderen
  18. Wat is uw weddenschap voor brexit ? Wie gaat winnen ????
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Ik waag mij niet aan zo'n weddenschap. Het kan alle kanten
      uit. Toch moet mij van het hart, dat de betekenis van
      BREXIT, wel of niet, waarschijnlijk aanzienlijk minder
      is dan men aanneemt. Het zou wel eens de grootste
      NON-EVENT van het jaar kunnen zijn! Net zoals Y2K in
      2000.....

      DS

      Verwijderen
  19. welke invloed heeft dit alles op de Treasuries, het lijkt allemaal redelijk neerwaarts, of is dit de stilte voor de grote stijging?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Leest u wel eens de krant? Vandaag zijn er verkiezingen
      in Groot-Brittannie. Naarmate de kans vermindert op
      Brexit, dus uittreding uit de EU, vermindert ook
      de interesse in 'veilige havens', zoals Treasuries.

      U moet vooral geen Treasuries aanhouden, als u gelooft
      in zonnige tijden voor de economie. Oh, in de laatste
      6 maanden STEEG de TLT (rendement: 2,40%) met 11%.
      U kijkt toch niet naar wat er gebeurt van dag tot dag?
      Want dan is een spaarrekening voor u geschikter.

      DS

      Verwijderen
  20. $400 billion Corporate Tax forgiveness could trigger massive rally in the

    http://tacticalinvestor.com/republicans-democrats-planning-400-billion-corporate-debt-forgiveness/

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  21. The Fed’s 3rd Mandate? Targeting Stock Prices:

    https://realinvestmentadvice.com/3-things-value-of-cash-3rd-mandate-yellen-channels-bernanke/

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Dit artikel, met grafieken, bevestigt uw visie : http://www.financialsense.com/contributors/jesse-felder/single-most-important-chart - China als échte risicofactor.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. brexit dus !! en goud op 1330... de euro en pond omlaag, de dollar omhoog, en schokgolven door de fin wereld. Verwacht u nog zwarte zwanen ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      REMAIN werd gedoodverfd als winnaar, zowel door de
      markten als door de Bookmakers, maar de aanhangers
      van LEAVE deden alles om, ondanks het barre weer,
      toch te stemmen. De opkomst van LEAVE was beslissend.

      Hier is sprake van een AARDVERSCHUIVING op korte termijn
      met ondenkbare effecten op het Europese Project. Een
      Referendum zoals deze, kan niet anders dan onbevredigend
      zijn voor iedereen, omdat het de verdeeldheid heeft
      blootgelegd, terwijl er geen overtuigende winnaar is
      in de trant van 60%+. 52% tegenover 48% wordt een
      bittere pil voor die 48%.

      Maar over 5 of 10 jaar kan men pas echte conclusies
      trekken. Misschien is het Verenigd Koninkrijk dan
      niet meer verenigd en gaan Schotland en Noord-Ierland
      hun eigen weg. En Londen ...als een soort Singapore!

      De risico's in Euroland en in de Eurozone, met talloze
      gevoelige verkiezingen in het vooruitzicht, zijn,
      op zijn zachtst gezegd, aanzienlijk gestegen. Duitsland
      heeft nu helemaal geen tegenspeler meer en zou wel eens
      gedwongen kunnen zijn om politieman te spelen om de
      zaak bij elkaar te houden. Prettig vooruitzicht.

      Of is EXIT tijdelijk? Misschien bedenkt men weer iets!

      DS

      Verwijderen
  24. Was weer een uitstekende neutrale beschouwing van U heer Schmull inzake deze Brexit. Nog geen gelopen race obv een paar telefonische peilingen van wat bureautjes. Financiele markten doen dit zichzelf aan door maar als een kip zonder kop achter elkaar aan te rennen naar boven (en nu naar beneden). Zelf nadenken is altijd het beste.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Interessant wat je hierboven schrijft over kasgeld en huizen. Wellicht kunt u er meer over delen..
    Stel dat je momenteel in een van de steden woont waar de huizenmarkt het kookpunt bijna heeft bereikt (en niet onder water staat met de woning).
    En het maakt niet uit waar je wilt wonen na verkoop.
    Dan zou verkoop een logische stap kunnen zijn om daarna iets goedkopers te kopen tegen betere rente (lager)?
    Of de opbrengst beleggen in dollars? En even een tijdje huren, om te kijken wat de huizenmarkt doet?
    Het geld op de bank laten staan levert momenteel niets op, dus zorg je voor dollars in het handje?

    Stel je wilt naar het buitenland (weg uit Nederland), waar is het goed? Europa, US, Australie, UK?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BRUTUS:

      Alles hangt af van uw persoonlijk profiel. Huizenprijzen
      voorspellen is ondoenlijk, vanwege teveel factoren, die
      een rol spelen. Maar in elke oververhitte markt moet men
      extra voorzichtig zijn. Alle bubbels barsten en dan zit
      men met de gebakken peren. Als men een beetje extra geld
      heeft, verdienen Dollars de voorkeur op langere termijn,
      maar nooit in het handje. Bewaar nooit en te nimmer iets
      van waarde thuis. U bent dan uw leven niet zeker en
      geheimhouding kan men wel vergeten.

      Emigratie is een persoonlijke keuze en hangt af van
      partner en familie. Maar als ik 20 was, zat ik nu in
      Canada, waar ik als kind ook woonde. Daarom heb ik tranen
      in mijn ogen als ik daar voet aan wal zet.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank!
      Wat heeft dan de voorkeur van Dollars (niet in het handje, maar)? is het bewaren van waardevolle spullen in een kluis een betere optie? Ook dat zou ik niet vertrouwen als het fout gaat.

      Verwijderen
  26. Denkt u dat de goudprijs nog wat gaat zakken als de eerste schok voorbij is? Is nu het moment om nog wat goud bij te kopen of verwacht u nog een daling?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Fysiek Goud behoort deel uit te maken van een vermogen,
      maar er kunnen wel degelijk correcties optreden.

      Momenteel is de Smart Money (Commercials) negatief op
      Goud (Short), dus wees niet verbaasd, als er een
      'onverwachte' daling plaats vindt. Komt er Helikopter-
      geld in de Eurozone, dan wordt de Euro besmet en zal
      Goud weer glanzen. De ECB probeert wanhopig om de
      Euro te redden, maar zal daarin niet slagen. Het wordt
      straks weer slaande ruzie in Euroland.

      DS

      Verwijderen
  27. There's been a massive spike in Google searches for "Irish passport" in the past 24hrs #Brexit

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Who would have guessed all that cash on the sidelines they always talk about was the smart money?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Mijn langdurig advies van Kasgeld in Dollars plus
      Amerikaanse Treasuries is WEER een winnende strategie
      gebleken. 99% zag dat niet zitten. Eenzaam, maar niet
      alleen.

      DS

      Verwijderen
    2. Euro is nu afgezwakt tov de dollar 1,11. Adviseer je nog een bepaald koopmoment? Lees verhalen dat euro verder zal verzwakken. Adviseer je bijvoorbeeld helft euro/ helft dollars? Of meer dollars aanhouden dan euro's? Hoor het graag. Dank.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Ik waag mij niet aan korte termijn valuta-voorspellingen.
      Te moeilijk. Maar op langere termijn kan de Euro
      aanzienlijk verzwakken (t.o.v. van de Dollar) en
      zelfs verdwijnen. Als u geluk hebt, worden dan de
      Nederlandse Euros zo'n 30% opgewaardeerd. Het was
      bijna gebeurd in 2012!

      DS

      Verwijderen
  29. They are invested in 10Y $ Treasuries now. The 10Y % intrest went down ca. 10% today.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wat is uw verwachting van evt margin calls ? Is de beurshectiek van afgelopen vrijdag ernstig genoeg geweest
    om de nodige appels uit de boom te schudden?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Margin-krediet was op een record en zal na zo'n verrassende
      dag nog niet zijn verwerkt. Ik hoor, dat velen niet eens
      konden handelen, vanwege illiquide markten. Dat belooft
      wat in het geval van een echte paniek later. De
      instorting van de bankaandelen gaf een voorproefje.
      We horen later wel, hoe hoog de verliezen zijn van de
      posities. Bijna iedereen zat aan de verkeerde kant
      van de markt.

      DS

      DS

      Verwijderen
    2. Verbluffend om te zien hoe de 3 kernposities van de Schmull strategische posities (goud, Treasuries en $) uitwerken op zo'n dag als de Brexit-dag 24 juni.

      Complimenten!

      Verwijderen
  31. Hr.Schmull,ik begrijp niet zo goed wat U bedoelt met "Nederlandse Euros zo,n 30% opgewaardeerd", waar tegen? De dollar?
    Als je dan Dollars heb,ga je toch 30% achteruit?
    Of heb ik dat verkeerd,
    Waardeer Uw bog heel erg,Thanx.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARBASUN:

      Niemand kan echt voorspellen, wat 'Nederlandse' Euros
      waard zijn, als het eenmaal gedaan is met de Euro. Maar
      een Nieuwe Nederlandse Gulden zal ongeveer 30% meer
      waard moeten worden, terwijl een Nieuwe Portugese
      Escudo ongeveer 70% minder waard zou kunnen worden.
      Wat ook denkbaar is, is een 'mandje' van 19 verschillende
      valuta's, waardoor de verliezen worden gedeeld. Maar
      dat hangt af van de 'onderhandelingen'.

      Natuurlijk verdient de Dollar dan de voorkeur, want
      deze chaos is niet te overzien. Elke Europese valuta
      wordt een tijdje verdacht.

      DS

      Verwijderen
    2. Thanx Mr.Schmull,nu begrijp ik beter wat U bedoelt,Uw advies om Cash te gaan in verleden is mij heel goed bevallen,thanx again

      Verwijderen
  32. Ook al is niet goed te voorspellen hoe de euro/dollar koers zal gaan ontwikkelen, adviseert u niettemin om met de huidige koers van 1,11 dollars te kopen, of beter wachten of de euro de komende tijd nog aansterkt? Ik neem aan dat u de dollars voor op langer termijn ziet, misschien dan niet druk maken om welke koers het nu geeft?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Euros moet men aanhouden voor belastingen en
      levensonderhoud, NIET voor belegging. De Euro
      is een valuta zonder land met een onzekere toekomst.

      Beschikt men over EXTRA geld, dan is de koop van
      Dollars aan te raden op LANGERE termijn , ONGEACHT
      de wisselkoers. Twijfelt men over de grilligheid
      van de valuta-markt, dan moet men gewoon NIETS doen.
      Men moet namelijk denken in de Dollar en niet steeds
      terugrekenen in de eigen valuta. Dat doen de
      mensen in bananenrepublieken ook niet: dat geld
      is een hete aardappel en wordt direct, ongeacht de koers,
      omgewisseld, zolang het nog kan.

      Misschien daagt het nu, dat de Eurozone een mijnenveld
      is, dat GEMEDEN moet worden, op langere termijn.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw antwoord!

      Verwijderen
  33. Zou U igv een hangende euro-nexit de usd/treasuries z.s.m omruilen naar Nederlandse euro's om maximaal te profiteren van usd /euro stijging en daarna de Ned-euro/usd stijging?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Dollars en Treasuries NOOIT omruilen voor een valuta,
      die straks ten onder zou kunnen gaan en waarvan de
      vervanging zo onzeker is. Het klinkt misschien
      overdreven, maar in 2011 - 2012 was het bijna zover!
      De situatie is sindsdien verslechterd. De instorting
      van de Europese bankaandelen (voorspeld door
      ondergetekende - zie Video -) is ONHEILSPELLEND.
      Bij paniek, behoren de Dollar en Treasuries
      aanzienlijk in waarde te stijgen.

      DS

      Verwijderen
  34. Toch nog een keer een vraag aan Rick....heb je ook niet het sterke vermoeden, dat de Brexit helemaal niet gaat gebeuren....waarschijnlijk om rede van dat het allemaal te veel ingrijpt op de status quo....welllicht zelfs een grote kans dat dit anders de trigger van de grote reset wordt...????

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. " Remember, the Irish voted against the EU and pressure was kept on them until they reversed their vote. This is the likely fate of the British."

      http://www.paulcraigroberts.org/2016/06/24/despite-the-vote-the-odds-are-against-britain-leaving-the-eu-paul-craig-roberts/

      Verwijderen
    2. Brexit part II: meer dan miljoen Britten willen tweede referendum.

      http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/06/brexit-part-two-parlement-moet-in-debat-over-tweede-referendum-320859/

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Alles is mogelijk. Een beslissende 'OUT' van minstens
      60% zou eigenlijk een voorwaarde moeten zijn geweest.
      De uitslag is onbevredigend voor beide kampen.

      Maar een tweede Referendum lijkt weinig kans te maken.
      De opkomst dit keer was heel hoog. De gemoederen nu
      zijn oververhit:

      http://www.dailymail.co.uk/news/article-3661258/Bitter-Brexit-losers-gang-scupper-EU-pull-17-million-voted-for.html

      Plus men onderdrukt gevoelens van racisme en anti-
      immigranten niet meer ('Now send them back'):

      http://www.huffingtonpost.co.uk/entry/eu-referendum-racism_uk_576fe161e4b08d2c56396075?745i5vqfvfs35l8fr

      Wellicht maakt Groot-Brittannie Artikel 50 voorlopig
      niet aanhangig. Er komen misschien eerst vervroegde
      verkiezingen!

      DS

      Verwijderen
  35. Gaan de banken door breit nu ten onder en komt einde euro sneller dan verwacht?
    Het lijkt erop dat alle Eu banken last hebben van meer dan alleen Brexit?!
    streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Goede vraag! Een nieuwe bankencrisis, erger nog dan
      in 2008, lijkt niet uitgesloten. Dit gaat tenslotte
      om een land en zelfs om een 'Unie', niet alleen om
      de val van een Lehman.

      De markt wacht het niet af. Kijk eens naar de 'failliete'
      Italiaanse banken! Dat 'reddingspakket' stelt weinig
      voor. Er is nu totale verwarring en chaos. Handel is
      bevroren, koersen zijn nietszeggend. Er zijn meer
      vragen dan antwoorden. Dit lijkt op de desintegratie
      van de Sovjet-Unie:

      The #USSR Was DISSOLVED in December, 1991, 18 Months After #LITHUANIA Declared INDEPENDENCE. So The #EU May Be NEXT

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-27/kremlin-says-brexit-turmoil-reminiscent-of-soviet-union-collapse

      Komt nu dan eindelijk de door mij voorspelde Europese
      BANK HOLIDAY? Zorg, dat men wat kasgeld heeft en dat
      men vandaag nog wat boodschappen inslaat.

      DS

      Verwijderen
  36. Hoe moet ik interpreteren dat de londense beurs zowel vrijdag als vandaag minder hard is gezakt dan de overige EU-beurzen. Zien de beleggers daar de Brexit toch als iets positiefs? Is het zo dat de politici hier alleen maar jammeren omdat hun EU baantje op de tocht staat?

    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOHAN:

      Tijdelijk heeft de voortgaande, forse devaluatie van
      het Pond Sterling een positief effect op de Londense
      Beurs. Maar een wereldrecessie staat voor de deur!
      Dus kasgeld (liefst in Dollars) en Treasuries (NIEUW
      laagtepunt in rendement voor de 10-jarige) blijven
      KONING.

      Natuurlijk adviseren bankadviseurs om aandelen te
      kopen voor de langere termijn. Die zagen dit toch
      niet aankomen? Houd het kruit droog. Het ergste
      kan nog komen. Dit is niet de tijd om de held
      uit te hangen!

      DS

      Verwijderen
  37. Het is waarschijnlijk al vaak gezegd hier, maar hoe kom ik aan die dollars die ik niet in mijn handje wil hebben? Rekening openen in US? Kan dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BRUTUS:

      Uw Nederlandse bank biedt ongetwijfeld ook een
      Dollarrekening, die echter vaak meer bedoeld is
      voor zakenmensen met handel in het buitenland.

      Zwitserse banken bieden Dollarrekeningen aan voor
      niet-inwoners, maar er is een minimumbedrag en de
      kosten zijn hoog voor het aanhouden van zo'n rekening.

      Het openen van een Dollarrekening elders is moeilijker
      geworden, maar toch te proberen als men tenminste
      wat extra geld heeft. Anders is het de moeite niet
      waard.

      Er is een Turkse bank in Nederland, die een Dollar-
      rekening aanbiedt, maar wie in zee gaat met dergelijke
      banken, moet dat doen op eigen verantwoording.

      U kunt ook Treasury Bills kopen (tot 52 weken), liefst
      niet met negatief rendement, via uw eigen bank of broker.

      Er zijn verschillende bekende brokers, die een
      Dollarrekening aanbieden, maar men wil wel actieve
      beleggers. Dus slapende rekeningen kosten geld.

      Een ander idee is een Geldmarktfonds in Dollars,
      bijvoorbeeld van Lyxor (slechts een suggestie)
      in Londen:

      FEDF.L

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=UK%3AFEDF&insttype=Fund

      DS

      Verwijderen
    2. Mijn ervaring:Het is heel eenvoudig een rekening te openen bij Binckbank en daar onder het kopje "Geld overboeken" uw euro's om te zetten naar USD en terug. Transaktiekosten 0.15% (onder voorbehoud).
      Ik doe dit regelmatig met kleinere bedragen en zo kan je best aardige bedragen bij elkaar sprokkelen zonder "risico" en veel meer dan de rente op een spaarrekening Je krijgt alleen geen rente over je geld.
      Mocht dhr Schmull toch risico's zien dan graag zijn mening.

      mvg//Harold

      Verwijderen
    3. Of open een rekening bij Perth Mint (depository online) waar je ook goud/zilver kunt kopen. Je kiest ervoor om in dollars te betalen ipv Australian dollars. Je maakt het geld over, dan wordt het omgezet in dollars. Kost je niets om de account met dollars aan te houden, volgens mij ook geen minimum eisen mbt hoeveelheid. Je betaalt alleen de bankkosten voor de overboeking. Die zijn niet goedkoop...

      Verwijderen
    4. Dhr Schmull, wat vind u van bovenstaande suggestie, namelijk dollars aanhouden bij Perth Mint in Australië?

      Verwijderen
  38. @ Harold & DS, dank.
    Bij Binckbank zet je dus het gehele saldo (of een gedeelte) om in USD en kan je het zo laten staan? Of maak je het over naar een andere rekening van Binck/andere bank van jezelf?

    Zal eens kijken wat mijn banken voor opties bieden.
    Wat verstaat u onder extra geld? Vanaf €10.000?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan gewoon binnen de bestaande rekening. In je overzicht krijg je een regel erbij met de hoeveelheid usd. De hoeveelheid mag onbeperkt,maar met 10.000 euro kan je heel leuk "spelen".
      Mvg//Harold

      Verwijderen
  39. Beste heer Schmull,

    u praat steeds over kasgeld en bedoelt daarmee geen contant geld in huis.

    Maar stel dat men kasgeld aanhoud in de SHV (iShares short treasuries bond) en er is een "bank holiday" dan is dat geld toch niet beschikbaar? Want men zal het dan eerst moeten overboeken van de beleggersrekening naar een bankrekening, en die hebben dan net "holiday".

    Of begrijp ik u verkeerd? Wat bedoelt u exact met "kasgeld"?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een 'Bank Holiday', die zeker eens komt, duurt meestal
      niet zo lang. Obligaties en Aandelen blijven buiten de
      boedel van de bank, in tegenstelling tot een contante of
      spaarrekening. Dus het geld van de SHV komt weer
      beschikbaar, ookal moet men even wachten. SHV kan dus
      worden beschouwd als veilig Kasgeld.

      Een spaarrekeing kan echter een 'haircut' krijgen, want
      dat is een lening aan de bank. Hebt u echter een
      staatslening, dan blijft die altijd van u, totdat de
      staat failliet gaat (wat in het Westen zelden gebeurt).

      DS

      Verwijderen
  40. Heb even wat uitgezocht.

    Bij ABN zijn behoorlijk wat regeltjes. Zo moet het gemiddelde saldo een waarde van € 12.500 zijn. Kosten €5.50 + kosten van zakelijke rekening. Voor Rabo geldt eigenlijk hetzelfde. €5 (zakelijke rek)+ €5 (vreemde valuta rek). Geen creditrente!
    Deze vond ik wel link bij ABN:
    De rente van een aantal muntsoorten is gekoppeld aan een basistarief. Basistarieven kunnen negatief zijn. In die gevallen is het mogelijk dat u over uw tegoed in deze muntsoort rente moet betalen in plaats van dat u rente ontvangt.

    Verder lopen de kosten aardig op als men betalingen wil doen.

    Binckbank lijkt het gratis aan te bieden, maar lastig te achterhalen.
    Nu kan je je paypal ook zakelijk maken. Wie weet biedt dat mogelijkheden..

    BeantwoordenVerwijderen
  41. http://www.zerohedge.com/news/2016-06-27/greenspan-warns-crisis-imminent-he-urges-return-gold-standard
    Hij verwacht grote gevolgen voor de VS, inflatie, etc..
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Heer Schmull,
    het volgende fonds: PIMCO Enhanced Short Maturity Active ETF (MINT) lijkt mij ook een goed alternatief voor het aanhouden kasgeld in dollars, hoe ziet u dit ?
    Bedankt voor uw bijdragen, Harry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HARRY:

      Mee eens! MINT is altijd een meerjarige suggestie
      geweest. Maar het is wel een actief fonds met korte
      obligaties tot 1 jaar en 35% in buitenlands papier.

      DS

      Verwijderen
  43. Ziehier een interessante maar controversiële visie over hetgeen er economisch en geopolitiek aan de hand is : de doelbewuste 'chaotisering' van Europa (maar ook van Noord-Afrika en het Midden-Oosten) : http://www.fort-russ.com/2016/03/chaotization-of-europe-follow-money.html
    Kan dit volgens u kloppen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Er is altijd een probleem met halve waarheden en samenzweringstheorieen. Ze bieden weinig houvast
      en leiden tot allerlei gissingen. Het internet staat
      er vol van. Vaak ook met opzet door de geheime diensten!

      Vaststaat, dat ieder land alles in het werk stelt om haar
      eigen belangen veilig te stellen en eventuele concurrentie
      te verzwakken of uit te schakelen. Dat is nu eenmaal
      de realiteit.

      DS

      Verwijderen
  44. Bijlage : waarbij het 'chaotiseren' expliciet bedoeld zou zijn om het kapitaal naar de VS te versluizen.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Beste Heer Schmull,
    Volgens de voormalig directeur van het Italiaanse Ministerie van Financien, zal het bankensysteem in Italie niet omvallen, maar kunnen ze nog jaren doormodderen, zie onderstaand artikel. Hij hoopt op stimulering volgens het Amerikaanse TARP-model.
    Ziet u daar ook de oplossing in of verwacht u een ander scenario ?

    http://marketupdate.nl/nieuws/financiele-markten/banken/italiaanse-banken-reddingspakket-e40-miljard-nodig/

    Groeten,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Dat noodfonds voor het Italiaanse bankwezen is een lachertje. Een doekje voor het bloeden.

      Dit probleem speelt al jaren en de herkapitalisatie is
      niet mogelijk, tenzij de sterkere landen, zoals
      Duitsland en Nederland, flink dokken. Dat ligt politiek
      nogal moeilijk.

      Een TARP in Europa is nooit mogelijk geweest, omdat
      het benodigde bedrag te hoog is en een echte bankunie
      niet binnen handbereik ligt. Europa is (nog) geen land.

      Maar opeens komt het uur van de waarheid. Een Europese
      Bank Holiday en kapitaalcontroles liggen in het verschiet.
      Faillissementen kloppen op de deur.

      Vooral de $ 9000 miljard,
      die het Europese bankwezen heeft uitgeleend aan de
      wankele Opkomende Markten, zal duur te staan komen.
      De volgende instorting van grondstoffenprijzen zal de
      genadeslag geven. Velen zijn al aan het bodemvissen,
      maar zijn nog volledig in een ontkenningsfase.

      DS

      Verwijderen
    2. Spannende tijden heer Schmull, alleen de grote beleggers (Soros, Buffett enz.) hebben nu "The time of their lives" met gokken op winst en verlies.

      Gr. Willem.

      Verwijderen
  46. zag op TV dat zelfs een Finse vrouw die al vele jaren in de UK woont, een racistische opmerking kreeg ... hebt u zelf daar ook last van ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Het opduikende racisme en de anti-buitenlander incidenten
      worden zeer sterk overdreven. Engeland heeft een traditie
      om zoiets flink aan te pakken. Alle vandalen van de
      grote rellen in Londen in 2011, zijn via de talloze CCTV's
      opgepakt en veroordeeld.

      Bijna 50% van de bevolking in Londen is geboren in het
      buitenland. Er zijn natuurlijk plaatsen, waar buitenlanders
      met lagere lonen enige wroeging hebben veroorzaakt bij
      de lokale bevolking. Maar hun bijdrage aan de economie
      was Netto positief, ookal blijven infrastructuur-
      investeringen achter bij de behoefte ( een eeuwig
      probleem).

      Waar ik woon, stemde 60% voor Brexit. Dus men is wel
      nieuwsgierig, hoe ik gestemd zou hebben, als ik
      had mogen stemmen (ik zal altijd Nederlander blijven).

      DS

      Verwijderen
  47. Wat is de beste manier om goud aan te houden? In het handje, of beleggen? Hoe kan men dat het beste aanpakken? Zoveel vragen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BRUTUS:

      Fysiek Goud o.a. via Goldrepublic en Bullionvault
      (uitsluitend suggesties):

      https://www.goldrepublic.com/

      https://www.bullionvault.com/

      Of via een Goud ETF,genoteerd op de beurs, zoals
      ZKB GOLD ETF (Zurich):

      https://www.trustnet.com/Factsheets/Factsheet.aspx?fundCode=MMFB9&univ=E

      Of een eigen bankkluis (extra verzekerd), zoals bij
      het gerenommeerde Sharps Pixley (Londen)(uitsluitend
      suggestie):

      http://www.sharpspixley.com/

      NOOIT fysiek Goud of Juwelen thuis bewaren. Uw leven is
      meer waard. Geheimhouding is onmogelijk.

      DS

      Verwijderen
  48. Nog even een tip over USD rekeningen: ik ben tevreden over de mogelijkheden bij Lynx. Daar kun je als basisvaluta voor je rekening én transacties kiezen uit alle grote valuta waaronder uiteraard USD, maar bijv ook AUD.
    En dit melden ze over garanties (voor wat het waard is?):
    Uw portefeuille is gedekt tot USD 500.000, waarvan maximaal 250.000 USD cash.
    In aanvulling hierop is uw portefeuille verzekerd tot een bedrag van USD 30 miljoen, waarvan maximaal USD 900.000 cash.
    RobV

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verschilt Lynx daarin met Alex of Binck? En hebben deze instellingen een Nederlandse vergunning onder de DNB (vallen ze onder het garantiestelsel)?

      Verwijderen
    2. Lynx valt wel onder AFM-toezicht, maar is alleen een broker. Lynx is dus geen bank die onder het NL-garantiestelsel valt.

      Verwijderen
    3. De vraag is dan of bij een haircut Lynx als broker daar ook te maken mee krijgt of dat een haircut alleen van toepassing is bij banken. Weet iemand hoe dat gegaan is op Cyprus?
      Martin

      Verwijderen
  49. Percentage landen in deflatie blijft toenemen.
    https://pbs.twimg.com/media/CmEf68uUsAASJSj.jpg
    De PPI deflatie lijkt te correleren met grondstofprijzen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Indrukwekkende chart! Wat is de bron van TWIMG?

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS

      TWIMG is een Twitter host voor grafieken, foto´s.
      Bron van informatie Jeroen Blokland (Robeco) en Callum Thomas

      Verwijderen
  50. https://next.ft.com/content/eb481064-3c88-11e6-8716-a4a71e8140b0
    Hoe moet ik dit beoordelen ? Is de FT als deel vd elite in denial van Brexit of denken ze echt dat Boris de zaak later terugdraait ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De FT pleitte voor de EU en tegen Brexit. Alles is
      mogelijk, maar de meest onwaarschijnlijke scenarios
      passeren nu de revue. Hier is Clive Crook van
      Bloomberg ('OUT IS OUT'):

      http://www.bloomberg.com/view/articles/2016-06-29/will-brexit-actually-happen

      In ieder geval staat er een spannende tijd voor de deur!

      DS

      Verwijderen
  51. http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-29/gold-may-prosper-as-brexit-will-spur-more-stimulus-faber-says?cmpid=yhoo.headline&yptr=yahoo

    Marc Faber: QE4 gaat volgen own gold!
    groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De FED zal in een verkiezingsjaar heel voorzichtig
      moeten zijn met haar neutraliteit en dat maakt QE
      dit jaar onwaarschijnlijk. Bovendien zal QE4 nog
      minder effect sorteren dan alle 3 voorgaande QE's.
      Maar een rente-verlaging is wel mogelijk, ookal
      zou dat de geloofwaardigheid van de FED aantasten.

      DS

      Verwijderen
    2. Een sterk punt heer Schmull.
      Nu heeft de FED een excuus, namelijk "BREXIT" om een renteverlaging aan het publiek te "verkopen".

      gr. Willem.

      Verwijderen
  52. Duitsland zal niet akkoord gaan met het Italiaanse bankenplan. Dat meldden ingewijden woensdag aan persbureau Bloomberg. Volgens Duitse beleidsmakers zeggen EU-voorschriften dat bij reddingsplannen niet zomaar publiek geld in de sector mag worden gepompt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Italie heeft in ieder geval geprobeerd om ontheffing
      te krijgen van de regels. Als zo'n regel van Bail-in,
      vooral om politieke redenen, wordt omzeild, dan zou
      dat zich over geheel Europa uitbreiden. Toch is
      Bail-in (waarbij obligatie- en depositohouders de klos
      worden) spelen met vuur. Het kan leiden tot een Bank-run
      en kapitaalcontroles. Een absurd beleid, dat geheel
      losstaat van de realiteit. Want dan moet het 'fractioneel'
      banksysteem op de helling en zal krediet alleen voorbehouden
      worden voor de Lucky Few.


      DS

      Verwijderen
  53. http://www.zerohedge.com/news/2016-06-29/imf-deutsche-bank-poses-greatest-risk-global-financial-system
    Tjongejonge, een Duitse bank die het grootste systeemrisico vormt. En daar ging Soros short op met Brexit?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Dit is een meer genuanceerd verhaal over Deutsche Bank:

      http://www.bloomberg.com/view/articles/2016-06-29/deutsche-bank-will-weather-brexit

      Vergeet niet, dat Soros handelt van minuut tot minuut.
      Als iets bekend wordt over zijn trades, is hij allang
      met iets anders bezig.

      DS

      Verwijderen
  54. https://www.armstrongeconomics.com/international-news/europes-current-economy/the-european-elitist-dream-the-superstate-as-it-is-becoming-known/

    A strong Europe in a world of uncertainties

    https://armstrongmedia.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2016/06/EU-Document-Proposal-New-State.pdf

    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NATASJA:

      Bedankt! Steinmeier steekt niets onder stoelen of
      banken. De boodschap is duidelijk. Het is nu of nooit:
      de uiteindelijke EU-Superstaat. Geen woord over
      hervorming naar democratie van de Europese Commissie
      of de wassen neus, die het Europese Parlement heet.

      DS

      Verwijderen
  55. Wat gebeurt er met de Amerikaanse treasuries als de rente gaat stijgen? Had begrepen dat je dan verlies gaat lijden. Zijn er risico's aan Amerikaanse treasuries? De obligatiemarkt schijnt daarbij op instorten te staan... Maar wat dit nu precies inhoudt en voor gevolgen heeft, is mij niet duidelijk.. Kun je er iets over vertellen? Alvast dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Wie maakt zich nog zorgen over een rente-stijging?
      Zeker na Brexit! De FED zou juist de rente kunnen
      verlagen.

      Maar bij een rente-stijging, vlakt de rendementscurve af,
      wat betekent, dat de korte Treasuries in waarde
      zouden kunnen dalen, maar de langere Treasuries in
      waarde zouden kunnen stijgen. Die waardestijging
      is te danken aan de recessie, die het gevolg is van
      een rentestijging. Of de economie komt echt uit de
      startblokken, wat de rentestijging rechtvaardigt en
      dan kunnen alle Treasuries wat in waarde dalen.

      Degenen, die een instorting van de obligatiemarkt
      voorspellen, hebben nog geen kaas gegeten van de
      structurele economische groeiproblemen in de wereld.
      Naarmate de bevolking verder vergrijst, en de schuld
      hoog is of wordt, blijft er stagnatie, wat positief
      is voor obligaties op langere termijn. Dit is een
      nieuwe wereld, niet te vergelijken met vroeger.

      DS

      Verwijderen
  56. DEVELOPING: The ECB is considering looser QE rules, Euro Area officials say http://www.bloomberg.com/live

    Heeft dit te maken met de Italiaanse banken?
    Gr, Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERRIT:

      Na Brexit, wordt de aankoop van Europese obligaties voor
      QE veel moeilijker. Daarom zal de ECB haar QE-beleid
      moeten aanpassen.

      DS

      Verwijderen
  57. Meer geld printen en dan daalt de TLT?

    Gr, Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERRIT:

      De TLT is tot dusver in 2016 met zo'n 15% gestegen.
      Op 24 Juni, na Brexit, schoot de TLT omhoog, als
      een van de 'veilige havens':

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=tlt&insttype=&freq=&show=

      Ondertussen hebben de aandelenmarkten Brexit al verwerkt
      en zijn scherp gestegen. Of die euforie terecht is,
      zal later blijken. Een opluchtingsherstel is normaal.

      Maar 'veilige havens', zoals de TLT en ook Goud, handhaven
      zich prima. Geen probleem dus.

      DS

      Verwijderen
  58. http://www.zerohedge.com/news/2016-06-30/credit-suisse-raises-gold-silver-price-targets-1500-1875-sees-significant-physical-d
    Na Soc Gen verhoogt nu ook Credit Suissen de tsrgets voor goud/zilver. Sinds januari beschouw ik goud weer als goede belegging, ook de aandelen.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Goud & Negatieve Rente: de omgekeerde wereld!

      http://uk.businessinsider.com/gold-haven-for-best-investors-2016-6?r=US&IR=T

      DS

      Verwijderen
  59. BREXIT CRISIS ,WELKE? na precies twee dagen is het weer voorbij alles gaat als vanouds,niets aan de hand.

    BeantwoordenVerwijderen
  60. CHINA DEVALUEERT de YUAN WEER.


    Is dit het begin van de GROTE WERELDWIJDE DEFLATIE?

    Dat de markt en Aziatische valuta's in Azië er niet op reageren is mij een raadsel.
    Gr, Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERRIT:

      Dat komt nog wel. Eerst moet er gejuicht worden na de
      eerste schrik van Brexit en de bereidheid van de
      Centrale Banken om dat op te vangen.

      Maar China's devaluatie is uiteindelijk veel belangrijker
      dan Brexit. Die ontwikkeling leidt tot deflatie, die
      de EU uiteindelijk om zeep kan helpen. George Soros
      waarschuwt over de EU, die in dodelijk gevaar verkeert:

      http://www.valuewalk.com/2016/06/george-soros-2/?all=1

      DS

      Verwijderen
  61. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  62. @

    De obligatiemarkt stoomt weer vooruit met nog hogere
    waarderingen. Slechts enkelen zagen dit aankomen.
    Let vooral op de rendementen van de Britse staatsobligaties
    (Gilts), die, ondanks Brexit, verder instorten:

    Bond yields tumble to new record lows!

    The U.K.'s 10-year government yield sank another 6 basis points overnight to a fresh low of 0.81% after Mark Carney suggested the BoE could cut rates this summer as the economy suffers from "post-traumatic stress disorder."Gilt yields on short-term paper also fell into negative territory for the first time.U.S. Treasury prices are joining the party ahead of New York opening, with the 10-year yield dropping 8 bps to 1.41%, just above July 2012's record low of 1.38%.

    (Seeking Alpha)

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Indien je goud koopt bij een buitenlandse vault (zwitserland, australie), zou het kunnen dat op een gegeven moment zodanige kapitaalcontroles komen, dat je je goud niet meer kunt verkopen, of wel verkopen, maar dat je je geld niet meer terug kan halen naar Nederland? MAW, goud stijgt wel in waarde, maar je hebt er geen toegang meer toe?
    Misschien dan ook overwegen of een deel van je goud in NL te houden? Wat denkt u?

    BeantwoordenVerwijderen
  64. Mbt verdeling van besteedbaar vermogen: wat zou uw advies zijn mbt percentage dollars, staatobligaties en goud?
    Bijvoorbeeld 25% goud, en de rest in dollars/staatsobligaties?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Als men een beetje vermogen heeft, dan is het aan te raden
      om bezit internationaal te spreiden. Kapitaalcontroles
      zijn nooit eeuwig, maar men moet buitenlands bezit
      ook niet direct nodig hebben. Banken kunnen tijdelijk
      sluiten, maar een kluis blijft van u, net zoals
      obligaties (staatsleningen) en aandelen. U moet er
      even op wachten.

      Al naar gelang ieders profiel, is 10 tot 20% in
      Fysiek Goud een goede leidraad, als 'verzekering'
      ongeacht de prijs. Wie weet, komt er in de toekomst
      een 'Reset' met een veel hogere Goudprijs, midden
      in de komende economische depressie. Verder Dollars,
      Treasuries en enkele topaandelen, die altijd wel
      wat waard zullen zijn. En uw eigen huis moet
      volledig hypotheekvrij zijn, want anders is het
      niet van u.

      DS

      Verwijderen
  65. Beste heer Schmull,

    Denkt u dat het toekomstscenario zoals beschreven in de link werkelijkheid kan worden?

    http://blog.thesilvermountain.nl/wereldwijde-reset-monetaire-systeem-onvermijdelijk/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Weer zo'n artikel van iemand, die, zonder enige
      onderbouwde deskundigheid, een toekomstscenario
      probeert te schilderen.

      Het rendement op Treasuries en andere soliede
      staatsleningen is ingestort, niet gestegen. Die
      zijn dus meer waard geworden, niet minder.

      De kans op een deflatoire depressie is zonder meer
      toegenomen, maar soliede staatsleningen zijn dan de
      enige bescherming. Alleen de staatsleningen van de
      zwakke, vooral bananenrepublieken, worden uiteindelijk
      waardeloos. Misschien wordt Noord-Europa meegesleurd
      door het failliete Zuid-Europa (ze zitten in 1 boot),
      dus dan blijven Treasuries (en Dollars) over als
      vluchthaven voor het Grote Geld. Peter Schiff heeft
      al jaren ONGELIJK. Hij voorspelde hyperinflatie en
      de ondergang van Treasuries. Hij begrijpt nog steeds
      niet, hoe QE werkt (is GEEN 'gelddrukken').

      Maar het is waar, dat de komende crisis vergelijkbaar
      wordt met de jaren '30, niet met de beginjaren '80.

      Die economische depressie is al jaren aan de gang
      (net zoals de vorige Grote Depressie, die begon in
      1922, toen de grondstoffenprijzen instortten) en
      zal later een ieder duidelijk worden. Dus zorg,
      dat u uit de schulden bent en zelfvoorzienend wordt,
      anders eindigt u, net zoals miljoenen anderen,
      op straat.

      DS

      Verwijderen
    2. En bedoelt u dan met zelfvoorzienend door wat cash te hebben, of zelfvoorzienend in voedsel etc. (o.a. moestuin).

      Dat laatste word lastig als je in een flatje in de stad woont i.p.v. op het platteland...

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Een flatbewoner kan wat blikgroente en water inslaan.
      Verder is een moestuintje in een flat ook mogelijk:

      http://www.tuinenbalkon.nl/moestuintjes-albert-heijn-buiten-kweken-op-balkon

      Enkele zaken voor ruilhandel zijn ook aan te raden.
      Denk maar aan Argentinie, toen de zaak daar stopte.

      DS

      Verwijderen
    4. @ANONIEM: Argentinië 10 jaar na het bankroet

      http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Argentinie.html

      Verwijderen
  66. Italy Granted "Extraordinary " €150BN Bank Bailout Program To Prevent "Panic, Run On Deposits"
    http://www.zerohedge.com/news/2016-06-30/european-commission-grants-italy-crisis-%E2%82%AC150bn-bank-bailout-program-prevent-run-depo

    Duitsland is toch niet zo machtig als we denken of spreken ze met dubbele tong omdat ze een Deutsche Bank hebben, die ook wel wat steun gaan gebruiken ondertussen?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Er is hier sprake van tijdelijke liquiditeitsgaranties,
      vergelijkbaar met die voor Dexia:

      the government is pursuing a six-month waiver of EU state-aid rules, allowing it to shore up banks without forcing investors to share losses.

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-30/eu-approved-167-billion-liquidity-guarantees-for-italy-banks

      Deutsche Bank wordt al jaren de hand boven het hoofd
      gehouden. Maar de laatste FED-stress-test mislukte
      weer:

      http://www.bbc.co.uk/news/business-36669886

      DS

      Verwijderen
  67. @ Harold

    Duitsland heeft wel wat ervaring op dat gebied. In 2008 moest de HRE in de lucht gehouden worden met 124 Miljard aan garanties. Zo ver ik weet de grootste bankenredding in Europa.


    BeantwoordenVerwijderen
  68. Toch zijn er velen die geloven in inflatie. Ook Alan Greenspan?

    http://beurs.com/2016/06/30/is-ergste-periode-me-herinneren-alan-greenspan/119220

    Gr, Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERRIT:

      Greenspan zegt zelf, dat hij de grootste na-oorlogse
      crisis ziet aankomen. Brexit is het topje van de
      ijsberg. Welnu, een crisis is DEFLATOIR. En de
      volgende keer zullen de Centrale Banken veel MINDER
      kunnen doen dan vroeger, want de rente is al het laagst
      en de stimuleringen hebben hun effect verloren.

      http://www.cnbc.com/2016/06/24/alan-greenspan-says-british-break-from-eu-is-just-the-tip-of-the-iceberg.html

      Degenen, die gokken op inflatie i.p.v. deflatie,
      leven in het verleden en zijn totaal onvoorbereid
      op de toekomst!

      DS

      Verwijderen
  69. Gelukt! Hoe de EU Pensioen Unie ongelezen werd geïntroduceerd/doorgedrukt

    https://jdreport.com/gelukt-hoe-de-eu-pensioen-unie-ongelezen-werd-geintroduceerddoorgedrukt/

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Walgelijk. Maar helemaal geen verrassing. De Nederlandse
      pensioenpot zal VERDWIJNEN. Dat komt ervan, als men in
      een boot gaat zitten, waar niemand pensioenbesparingen
      heeft opgebouwd. Want de Engelse pensioenpot is nu
      tijdig veiliggesteld. Hopelijk.

      DS

      Verwijderen
  70. HET GEKKE IS DAT VELEN BREXIT ALS OVER ZIEN, TERWIJL DE US RENTE BLIJFT DALEN EN GOED VANDAAG WEER HARD STIJGT.
    Er is echt wel iets aan de hand, maar het wordt niet gezien.
    Groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
  71. Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De BREXIT-schok werd gevolgd door beloftes van de
      Centrale Bankiers om monetaire stimuleringen uit te
      breiden. Markten reageren op liquiditeit. Het nieuwe
      normaal is de massieve liquiditeitscreatie, die de
      wereld nu overspoelt en wat zijn weerslag heeft op
      aandelenkoersen en de Goudprijs.

      Dit is typisch een voorbeeld van Slecht Nieuws is
      Goed Nieuws. Verkrapping en rentestijging kan men
      nu gerust vergeten.

      DS

      Verwijderen
  72. Een eerdere lezer opperde om een dollar account bij Perth mint in Australië aan te houden. Interessant omdat het buiten Europa is. Maar ook ver weg... Wat vindt u van deze optie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      PERTH MINT is al jarenlang een begrip en lijkt in orde,
      vanwege eigendom van de Staat van Western Australia.
      Er zijn echter wel enkele potentieele problemen.

      Men kan Crediteur worden als Perth Mint door haar hoge
      schuld ooit in moeilijkheden komt.

      Dit is de waslijst, die men in gedachten moet houden:

      http://www.marketskeptics.com/2009/02/warning-about-perth-mint-gold.html

      DS

      Verwijderen
  73. DS:...Verkrapping en rentestijging kan men nu gerust vergeten.

    Dus we krijgen een melt-up?

    Mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Vergelijkbaar met de 1927 tot 1929 hausse, net voor de
      Grote Klap van destijds. Daar lijkt het op. Prachtige
      verkoopgelegenheid voor de Elite en koopgelegenheid
      voor de (domme) massa.

      DS

      Verwijderen
    2. Ben benieuwd welk scenario eruit gaat rollen.

      Aandelen,treasuries,goud omhoog en eur/usd zijdelings??

      Harold

      Verwijderen
    3. Beurzen zijn laatste dagen weer hersteld van de verliezen na Brexit. Dus dit was nog niet de aanzet tot de grote klap, nog niet de gebeurtenis die het wankele kaartenhuis doet instorten. Net zo min als maandag 24 augustus 2015 dat was.

      Verwijderen
  74. Grote Amerikaanse banken hebben groen licht gekregen van de Amerikaanse centrale bank voor dividenduitkering en om aandelen terug te kopen.

    http://www.economischnieuws.net/websites/beurs-nl/fed-geeft-groene-licht-voor-dividenduitkering/

    Wat ik me afvraag: was deze bankentest al van te voren bekend? Of was het toeval omdat de koersen zo snel onderuit gingen?

    Vr.gr. Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      De Bank Stress Tests voor de grote en middelgrote
      banken zijn nu overal routine en wettelijk vereist.
      Voor 2007, werden die testen door de banken zelf
      uitgevoerd! Maar nu zakken er wel sommige banken,
      maar de cijfers kunnen nog steeds worden gemanipuleerd.

      DS

      Verwijderen
  75. Gelooft u in de mogelijkheid van een windfall tax op goud? Als goud daadwerkelijk veel in waarde zal stijgen, kan mij bijna niet voorstellen dat overheden hier van afblijven.... Zou bijvoorbeeld de Britse overheid grip kunnen krijgen op goud, zilver van BullionVault.. Op internet lees je soms dergelijke meningen, maar ik kan ze moeilijk op waarde schatten.. Dank voor uw reaktie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Als men Goud bezit, dan moet men er zonder meer van
      uitgaan, dat er een superbelasting wordt geheven op
      de dag X. De dag X, is de dag, net zoals in 1934, dat
      de officieele Goudprijs ($ 42.22 sinds 1973) weer wordt
      verhoogd om het financieele systeem te herkapitaliseren.

      De superbelasting wordt waarschijnlijk 90% op Fysiek Goud.
      Want verbod op Goudbezit, zoals in 1934, lijkt
      tegenwoordig ondoenlijk.

      Dat neemt men op de koop toe. Want Goudbezit is een
      voorrecht, niet een recht. In de tijd van Hitler en
      Stalin stond de doodstraf op het bezit van Goud.

      DS

      Verwijderen
    2. Denkt u dat de superbelasting ook over zilver wordt geheven?

      Verwijderen
    3. Wat moet ik mij bij deze belasting voorstellen. Stel je koopt 1 ounce goud voor 1000 dollar. Het wordt 5000 waard. Daarover 90% belasting, blijft 500 over. Dus 50% verlies. Stel je koopt 1 ounce goud voor 5000 dollar, 90% belasting erover, dan heb je 90% verlies. Of gaat het over de winst die je maakt, maar dat is ondoenlijk om uit te zoeken. Of zit het anders?

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      Een superbelasting over Zilver lijkt onwaarschijnlijk,
      want haar rol in het monetaire systeem is uitgespeeld.
      Zilver is in zeer zwakke handen en stort helemaal in
      bij de volgende Grote Depressie, net zoals in de jaren
      '30, toen de overheid Zilver moest steunen uit
      strategisch oogpunt.

      Zilveren munten zijn echter altijd wat waard als
      ruilmiddel, terwijl papiergeld behangpapier kan
      worden.

      DS

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Stel Goud stort in naar $ 500, voordat het wordt
      opgewaardeerd naar $ 5000. Dit is mogelijk, als
      de Grote Depressie weer toeslaat. Dan zou men
      90% kwijt zijn van $ 5000. Dus men loopt de
      eventuele 'winst' van de opwaardering mis. Dit
      zou politiek heel populair zijn, want de massa
      zou zich keren tegen al die Goudprofiteurs. Als men
      gekocht heeft op $ 1300.-, dan heeft men pech gehad.
      Daarom is Goud een verzekering, geen belegging.

      DS

      Verwijderen
    6. Beste Heer Schmull, dank voor uw reaktie. Ik begrijp dan niet hoe ik goud dan als een verzekering moet zijn. Ik koop voor 1300 euro, opgewaardeerde prijs is 5000 euro, na 90% tax houd ik 500 over. Dat is toch meer dan 50% verlies?

      Verwijderen
    7. @ANONIEM:

      Goede vraag! Gelukkig maar, dat ik de wijsheid niet
      in pacht heb. Niets is zeker. Degenen, die nu Goud
      inslaan op de huidige prijs, nemen een risico. De
      Bearmarkt sinds 2011 lijkt nog NIET voorbij. Ik draai
      al mee in de Goudmarkt sinds 1971 en mijn gevoel zegt,
      dat het oppassen geblazen is in de komende jaren. De
      kans op $ 500 Goud is groter dan men algemeen aanneemt.
      Want deflatie breidt zich uit, waardoor de reeele
      rente stijgt. Funest voor Goud.

      Toch MOET men Fysiek Goud hebben als deel van een
      vermogen, ongeacht de prijs, desnoods onderwogen.
      Het is als een verboden appel, die onweerstaanbaar is.

      DS

      Verwijderen
    8. Denkt u niet dat de prijs van goud hoog blijft omdat er ook onzekerheden zijn mbt het financiele systeem, waardoor men vlucht in goud en daardoor de prijs stijgt. Of denkt u dat de prijs zal dalen omdat men vanwege schulden houd moet verkopen, daardoor meer aanbod is en de prijs daalt?

      Verwijderen
    9. Zo'n supertax is dat als je je goud gaat verkopen? Of op je vermogen van goud? In eerste geval gaat niemand verkopen, in tweede geval moet iedereen het wel verkopen om de belasting te betalen. Maar dan zakt toch de goud prijs door een groot aanbod van goud?

      Verwijderen
    10. @ANONIEM:

      Bij de volgende crisis, komen er WEER Margin Calls en
      zijn beleggers gedwongen om ALLES te verkopen. Daarom
      daalde Goud in 2008 met 30%. Alleen de Dollar en de
      Treasuries boden bescherming tegen de storm.

      Een Superbelasting op Goud komt alleen, als de
      officieele Goudprijs wordt verhoogd van $ 42.22
      (sinds 1973). Er zijn momenteel 2 Goudprijzen
      (Two Tier market), een officieele en een prijs,
      bepaald door vraag en aanbod (voornamelijk Futures).
      Die tweede prijs zou inderdaad kunnen dalen, mits
      Goud weer illegaal wordt, zoals in 1934.

      Het maakt niet uit! Goud behoort een speciale plaats
      te hebben in elk vermogen, ongeacht de prijs. Want
      op heel lange termijn is dat het ENIGE, dat zijn
      koopkracht behoudt. Goud is net zoveel waard als
      100 jaar geleden.

      DS

      Verwijderen
  76. Brexit gaat niet gebeuren, dat kun je nu al zien aankomen. Dit was het grote omslagpunt, democratie is nu dood en begraven....er werd al decennia niet naar de mensen geluisterd, nu is het officieel en onze bestuurders genieten van dit moment, ze kunnen nu alles doen wat ze willen, totdat.......peter

    BeantwoordenVerwijderen
  77. @DS Bedankt voor uw uitleg.

    Griekse centrale bank verwacht eind dit jaar mee te doen

    http://www.nu.nl/economie/4287356/griekse-centrale-bank-verwacht-eind-jaar-mee-doen.html

    Dit zal Duitsland toch nooit toestaan?

    Vr.gr. Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Dit is een manier om het risico van de Griekse staats-
      obligaties te verschuiven van de lidstaten naar de
      ECB. Duitsland is de grootste aandeelhouder van de
      ECB en heeft er belang bij, dat het Europroject
      overeind blijft. Tenslotte is Griekenland slechts
      een klein rader in het wiel.

      DS

      Verwijderen
  78. Wanneer de melt-up een bewust gekozen route is, dan zal men
    toch een plan B hebben wanneer die melt-up in een enorme crash eindigt, gevolgt door een Reset. Verwacht u dan enorme opwaardering van goud en dat treasuries niet meer afgelost worden,maar de looptijd juist verlengd worden tegen lagere rente ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Na de Crash komt gewoonlijk de Reset met een scherp
      hogere Goudprijs. Maar het is uiterst onwaarschijnlijk,
      dat Amerika ooit haar toevlucht moet zoeken in een
      quasi-faillissement voor Treasuries, zoals het
      verlengen van de aflooptijden, etc. Amerika heeft
      door de geschiedenis bewezen bereid te zijn om
      tijdig harde maatregelen te nemen om haar positie
      veilig te stellen. Amerika laat niet met zich sollen.
      Treasuries zijn het fundament van het financieele
      systeem. Zonder Treasuries, geen onderpand en dus geen
      krediet.

      De geschiedenis herhaalt zich, maar nooit volgens
      hetzelfde patroon. Meltup, Crash, Reset is slechts
      een scenario. Maar sommige gewenste scenarios kan
      men doordrukken, als men sterk genoeg is.

      Amerika's defensie-uitgaven zijn 37% van het wereld-
      totaal met 5% van de wereldbevolking. De volgende
      7 defensiebudgetten, naast die van Amerika, zijn
      gezamenlijk KLEINER dan die van Amerika.

      DS

      Verwijderen
  79. Een goed artikel.

    http://www.knack.be/nieuws/wereld/brexit-een-gele-kaart-voor-de-arrogantie-van-de-europese-unie/article-opinion-723859.html

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Bedankt! Slaat zonder meer de spijker op zijn kop.
      De ontwikkeling toont aan, hoe de enorme verdeeldheid
      onder de bevolking wordt blootgelegd, waardoor de
      toekomst uiterst onzeker wordt. Dit kan de Bastille
      worden van tegenwoordig.

      DS

      Verwijderen
  80. Geachte heer Schmull,

    Prechter stelt een (mogelijke) top vast in de Treasuries,
    deze week stelde Edward Loef al een mogelijke top in aandelen.

    Explosief gedrag van goud, zilver en Treasuries de laatste dagen.

    Dan moet ik weer denken aan eerdere vaststellingen van Prechter: 'ít all will go down'

    Nu in $ cash stappen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grijze Leeuw:

      Dollar-kasgeld is koning. Niemand weet de top van de
      markten. Die top geldt trouwens niet voor alle
      aandelen. De echte top voor het gemiddelde aandeel
      was waarschijnlijk in 2014 en, na aftrek van inflatie,
      waarschijnlijk in 1997.

      Misschien komt er nog een Blow-Off, aangemoedigd
      door hen, die daar belang bij hebben (via helikoptergeld
      of via aandelenaankoop van de ECB, zoals de BOJ?).

      Als het eenmaal echt misgaat, zullen er slechts een
      minderheid hierop voorbereid zijn. De meesten willen
      immers niet de boot missen.

      De Londense onroerend goedmarkt laat zien, hoe het nu
      verder kan gaan. De nieuwe, luxe flats in NINE ELMS,
      bestemd voor de Aziatische 'flippers', lijken 40%
      in prijs te gaan dalen. Van de ene op de andere dag!

      http://nineelmslondon.com/

      DS

      Verwijderen
    2. @GRIJZE LEEUW:

      Ik heb de minste zorg over de Langere Treasuries, want
      hun rendement kan nog veel verder dalen. Dus die,
      als deel van een vermogen, blijven vasthouden. Die
      zullen schitteren bij de volgende crisis, die die
      van 2008 in de schaduw stelt.

      DS

      Verwijderen
  81. @ DS Lange Treasuries

    U gaf eerder een koersdoel aan voor 30Y, als 2%.

    Daar zijn we nu zo'n beetje. Heeft u een nieuw koersdoel?

    Verwacht u ook negatieve rentes voor de 10Y en 30Y Treausries?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Mijn rendementsverwachting voor de 30-jarige Treasury
      is inderdaad verlaagd van 2% naar 1%. De 10-jarige
      heeft kans op NEGATIEF 1%.

      Het rendement op de 30-jarige Japanse JGB is het laatste
      jaar al ingestort met 80% naar o.108.

      Een negatief rendement op de 30-jarige is niet meer uit
      te sluiten, maar op deze manier loopt het systeem vast.
      Een crisis lijkt niet ver weg meer.

      DS

      Verwijderen
  82. Mijn nederige en afwijkende opinie: Ongetwijfeld komt de grote crash, maar die laat nog wel op zich wachten, er staat ons nog veel extra stimulering te wachten. De voorspelde renteverhoging (ook hier in deze blog !!) gebeurt niet. De centrale banken hebben nog genoeg in petto en houden aandelen hoog. Daarom blijf ik sinds 1 januari geloven in goud als belegging. Zilver zeker ook, de situatie is onvergelijkbaar met 193x, nu wordt het veel meer gebruikt voor high tech en vooral in belegd door de hordes rijke chinezen..
    Ik lees deze blog elke dag en waardeer het zeer. Maar ik heb sinds 2008 al zeker 2 (of 3?) keer blikvoedsel ingeslagen omdat het vlg deze blog bijna mis zou gaan, en het gebeurde niet... Dus voorlopig let ik goed op maar laat me niet zo snel meer bang maken. Ik maak goed geld met goud/zilver en voor dit jaar heb ik daar het volste vertrouwen in. Natuurlijk volg ik verder het advies dollar/treasuries op.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Blikgroente inslaan betekent niet, dat men het niet
      gebruikt. Als men af en toe grootscheeps inkoopt,
      krijgt men nog korting ook. Het ligt voor de hand
      om die voorraad regelmatig aan te spreken.

      DS

      Verwijderen
    2. Als je liever verst eet (zoals ik) breng je blikken die richting de houdbaarheidsdatum gaan naar de voedselbank en koop je nieuwe met een datum die verder weg ligt. Heb je ook meteen een goede daad gedaan voor hen die het minder breed hebben maar zich niet druk hoeven maken over de waarde van hun belegging.

      Verwijderen
  83. Willem Middelkoop in een tweet:
    "Behind the scenes the IMF has developed plans to exchange US-Treasuries for SDR's. Yes, especially on China's request #monetaryreset"
    Hij zegt dit uit verschillende bronnen te hebben maar deze niet te kunnen delen.
    Kunt u zich bij bovenstaande quote iets voorstellen?
    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Mijn bloed kookt bij het horen van al die verhalen over
      zo'n Reset. Het is waanzin om te veronderstellen, dat
      Treasuries OOIT zullen worden omgewisseld tegen SDR's.
      SDR's worden al tientallen jaren voorgesteld als
      'betaalmiddel', zonder enig succes. Want geld wordt
      alleen geaccepteerd, als er een land achter staat,
      dat kans heeft om voort te bestaan.

      Het IMF met zijn SDR's is op sterven na dood. Trump
      zal het IMF AFSCHAFFEN.

      Geloof niet in al die SPROOKJES, die door ondeskundige
      waarnemers de wereld worden ingeslingerd.

      De Dollar en Treasuries blijven , met onderbrekingen,
      de vluchthavens bij uitstek. Het beste komt nog!

      DS

      Verwijderen
    2. "Het beste komt nog" .. Wat moet ik mij hierbij voorstellen? Obligaties die 30-50% stijgen in waarde?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Bij de volgende (echte) crisis in Europa, China, Japan, Opkomende Markten of de Financieele Sector, zullen de
      Dollar en de Treasuries WEER de vluchthavens worden
      voor het Grote Geld. Dat is alles, wat u behoeft te
      weten. Natuurlijk kan NIEMAND zeggen hoeveel die
      omhooggaan en ook niet, wanneer het een en ander
      plaatsvindt. Mocht u echter van mening zijn, dat
      er nooit meer een crisis komt, dan moet u daarin
      zeker niet beleggen.

      DS

      Verwijderen
  84. Dat wordt gezellig!

    Turkey has declared its readiness to allow Russia to use the NATO air base Incirlik

    http://the-newspapers.com/2016/07/04/turkey-has-declared-its-readiness-to-allow-russia-to-use-the-nato-air-base-incirlik

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  85. @ Incirlik

    Er is daar meer aan de hand

    http://www.zeit.de/politik/ausland/2016-06/incirlik-tuerkei-staatssekretaer-ralf-brauksiepe

    http://www.zeit.de/politik/ausland/2016-06/incirlik-ursula-von-der-leyen-tuerkei-streit-besuch

    BeantwoordenVerwijderen
  86. We worden gepiepeld: Duitsland valt niet onder nieuwe EU-richtlijn voor pensioenen

    Artikel op de Dagelijkse Standaard, wat suggereert dat de Nederlandse pensioenfondsen vogelvrij verklaard zijn. De Kamerleden kregen maar 1 dag om het omstreden wetsvoorstl door te nemen. http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/06/we-worden-gepiepeld-duitsland-valt-niet-onder-nieuwe-eu-richtlijn-voor-pensioenen/

    Mrgalak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MRGALAK:

      Nederland zal haar pensioenpot verliezen. Enkelen
      hebben al jaren geleden aan de bel getrokken. Dit
      is het uiterst trieste gevolg van verdere integratie
      in Euro'land'.

      De vrije vestiging binnen de EU van Nederlandse pensioen-
      fondsen zorgt ervoor, dat de reserves buiten het
      bereik en de controle van de pensioengerechtigden
      worden gebracht.

      DS

      Verwijderen
  87. Stel er komt een referendum over een Nexit. Dan wordt straks ouderen voorgehouden dat ze hun pensioen kwijtraken, of slechts de controle of toezicht erop, als ze stemmen op een toekomst buiten Europa. Het angstspel is begonnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In werkelijkheid is het natuurlijk net omgekeerd ... Het pensioenthema lijkt me een krachtige hefboom voor politici die Nexit willen bepleiten. Ligt zeer gevoelig.

      Mrgalak

      Verwijderen
    2. Het feit dat deze uiterst belangrijke ontwikkeling in de media en politiek (ook bij de oppositie) zo weinig weerklank vindt, lijkt me erg veelzeggend voor wat betreft de staat van de "vrije pers" en "democratie" in Nederland.

      Verwijderen
  88. Breit gat in de kinderschoenen staan bij Italie, waar de banken in de problemen lijken te komen. Ziet u dit doorslaan naar andere banken/verzekeraars in de EU?
    Ik ben voorla benieuwd naar Deutsche Bank!
    groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
  89. https://twitter.com/bySamRo/status/749956165543530497/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

    de 10 jarige treasury; laagste rente sinds WO II, streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
  90. http://www.npr.org/sections/parallels/2016/07/04/484187757/after-brexit-another-european-referendum-looms

    nog een over Italie. streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Credit Suisse is dit jaar zelfs meer gedaald dan
      Deutsche Bank. Maar vergeet niet, dat de problemen
      bij de banken, met name in Italie, geen verrassing
      zijn, zoals het Lehman-debacle dat wel was.

      Italie heeft al te kennen gegeven, om de nieuwe Bailin
      regels te gaan negeren en staatsteun te verstrekken
      aan haar bankwezen. Terecht!

      De laatste verkiezingen in Italie toonden aan, dat de
      Five Star movement sterker is dan ooit (overwinning in
      Rome!).

      Het Grote Geld beschouwt Europa nu als een MIJNENVELD.
      Vandaar de vlucht in Treasuries. Wie gelooft, dat
      Europa stabieler wordt, mag zijn vingertje opsteken!

      DS

      Verwijderen
  91. Standard Life's £2.9bn commercial property fund halts trading as withdrawals mount

    http://www.telegraph.co.uk/investing/funds/standard-lifes-29bn-commercial-property-fund-halts-trading-as-wi/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Eigen schuld, dikke bult! Onroerend goed is illiquide
      en behoort NOOIT in een beleggingsfonds met directe
      opvraging (Open-End). Het behoort in een Closed-End
      Fund, genoteerd op de beurs, met een prijs, die
      al naar gelang de markt beneden of boven de intrinsieke
      waarde ligt. DAN behoeft het fund nooit te sluiten.

      Het is triest, dat na alle ongelukken in het verleden,
      de Open-End onroerend goed fondsen niet verboden werden.
      Beschamend.

      DS

      Verwijderen
  92. Aangaande onze pensioenfondsen#EU :"Ik denk dat pensioenfondsen inderdaad 'gedwongen' zullen worden de waardeloze obligaties van de ECB over te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De les is: bouw uw eigen pensioenvermogen op, ondanks
      de uitdagingen. Een uitkering van een pensioenfonds
      later, moet men beschouwen als 'meegenomen'. Er zijn
      al vele voorbeelden van pensioenroof, als de staat
      geld nodig heeft. Er zijn kennelijk te weinig
      juridische beveiligingen.

      DS

      Verwijderen
  93. @

    Nieuw hoogtepunt in de TLT!

    http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=tlt&insttype=&freq=&show=

    Treasuries began a holiday-shortened week right where they left off, with 30-year yields sliding to an unprecedented 2.16%."It's quite difficult to judge how low is too low for yields amid a slower outlook for global growth," said Tomohisa Fujiki, strategist at BNP Paribas. "Prior to the U.K. referendum, this [Friday's] payrolls report was considered one of the most important events to watch."According to fed fund futures data, the probability of a U.S. rate hike by year-end now stands at 12%, from 59% a month ago.

    (Seeking Alpha)

    Het feest is nog lang niet voorbij. Er zullen ongetwijfeld
    weer onderbrekingen optreden. Maar de trend is duidelijk.
    Hele moeilijke tijden staan voor de deur, dus riskante activa
    zijn nu zeer speculatief, hoog gehouden bij de gratie van
    Centrale Banken. Hoelang nog?

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  94. Er is voor mij geen reden tot winstneming op dit moment,maar er zal toch een moment komen waar men eruit dient te stappen.
    Wat is uw idee ,wanneer de lange rente = +- 1% en koers TLT = +- 170 a 180 usd ? Misschien een luxe-vraag: waarìn te gaan investeren wanneer het zo ver komt,MINT/SHV? Dat kan misschien sneller gaan dan we denken.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  95. Verstandig om nu een deel van mijn euros om te wisselen voor GBP?

    Mvg
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
  96. Nu nog TLT. ZROZ of EDV bijkopen???

    streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen