Translate

vrijdag 29 april 2016

ALWEER EEN ILLUSIE ARMER


ALWEER EEN ILLUSIE ARMER


Tijdens de Franse broodtekorten, net voor de bestorming van de Bastille in 1789, de brandhaard van de Franse Revolutie, werd de ongevoelige uitspraak: ‘dan eten ze toch luxe broodjes!’ (‘Qu’ils mangent de la brioche!’), ten onrechte toegeschreven aan Koningin Marie Antoinette. De, van Oostenrijk afstammende, von-Habsburg (de ‘Autrichienne’ oftewel ‘hond’) werd de toenmalige nationale schuldencrisis verweten en moest het uiteindelijk bekopen met haar executie door middel van de guillotine in 1793.  De huidige Centrale Bankiers schijnen te suggereren, dat de lage, nul- of negatieve rente maar geslikt moet worden om een economische depressie te voorkomen. Rente is toch immers een onbillijke verrijking voor luilakken, die met hun duimen draaien? En kwam er niet een aardig ‘vermogenseffect’ voor sommige gelukkigen, daarvoor in de plaats? Of zullen die goedbedoelende Centrale Bankiers, na het onvermijdelijk hierop volgende, allesvernietigende, financieele Armageddon, ook eindigen op het schavot?
De politieke klasse heeft echter nog veel meer op zijn geweten. Om hun kiezers in de luren te leggen, heeft die de funeste aftrekbaarheid van de rente ingevoerd, die de excessieve schuld, als percentage van de economie, extra heeft aangemoedigd. Daarom is het risico op een economische depressie zo scherp toegenomen, want het groeien uit een schuldprobleem bij teveel improductieve schuld, lijkt nu een enorme opgaaf. Er is immers steeds meer schuld nodig om de economie aan de gang te houden. Teveel schuld, als percentage van de economie, vergroot de kans op instabiliteit en een nieuwe grote financieele crisis.

Men kan dus stellen, dat Centrale Bankiers nu branden moeten blussen, die niet door henzelf zijn veroorzaakt. Toch hebben ook zij de stille hoop, dat hun experimenteel monetair beleid zal leiden tot nog meer kredietgroei. Maar zij zijn eigenlijk hoofdzakelijk bezig geweest om het wankele systeem overeind te houden en namen het kredietgedreven zeepbellenbeleid, met zijn toenemende inkomens- en vermogensongelijkheid, op de koop toe.

Bovendien is het gegarandeerde faillissement van het pensioenstelsel, vanwege nul- of negatieve rente, voorlopig nog vrij onzichtbaar voor de massa. De impopulaire banken en verzekeraars klagen wel steen en been, maar wie daarop let, is een kniesoor. De, vooral oudere, spaarders, die immers hebben geprofiteerd van de vroegere economische groei, en toch steeds minder in de melk te brokkelen hebben, moeten zich dit keer maar opofferen terwille van de, veelal jongere, schuldenaren, die de maatschappij, met hun grotere consumptie-uitgaven, nog draaiende kunnen houden. Daarnaast hebben de meeste mensen te weinig besparingen om zich nog erg druk te maken over eventuele rente-inkomsten. Abnormale tijden vragen om abnormale maatregelen, nietwaar?

Liefst 75% van alle obligaties in de Eurozone en in Japan vertonen nu een negatief rendement. Meer dan driekwart van alle staatsobligaties in de wereld heeft een rendement van minder dan 1%. Zulke obligatierendementen lijken niet onredelijk, mits de officieele inflatie wordt overschat en structurele deflatie in het verschiet ligt. Het is trouwens zonneklaar, dat het werkelijke inflatie-cijfer aanzienlijk lager ligt, vanwege de snelle technologische en demografische veranderingen, de hoge schulden, de enorme wereldwijde overcapaciteit en de zeer ongelijke verdeling van de rijkdom. Bepaalde onderdelen van de inflatie, zoals de fictieve huurwaarde van de eigen woning, die, door omstandigheden, meer dan gemiddeld is gestegen, vertekenen het beeld nog meer. In ieder geval lijkt een monetair beleid, dat gericht is om een bepaalde inflatie voor elkaar te krijgen, op politieke grootspraak.

Er is allang sprake van officieele structurele deflatie in 50% van alle lidstaten van de Europese Unie, ondanks alle pogingen tot manipulatie. Dat komt ondermeer, omdat vele Europese landen zich nog van de domme houden, wat betreft de leningen in de prive-sector, die in gebreke zijn gebleven (Non-Performing Loans, NPL’s, 20% van het BNP van de EU, vooral verstopt in derivaten?), waardoor een economisch herstel eeuwig op zich laat wachten. Een snelle opschoning van de balansen van banken (‘deleveraging’ en een einde aan ‘extend and pretend’) is een voorwaarde voor een economisch herstel. Zulks geschiedde tijdens de huizencrisis in Amerika (2007 - 2009), de Scandinavische crisis in de vroege jaren ‘90 en de Aziecrisis van 1997 - 1998.

Bij negatieve rente staat de tijdswaarde van het geld op zijn kop. Want dan is de waarde van het geld in de toekomst juist hoger! De risicovrije rente (‘risk free rate’) is totaal scheef en vervormd. Geen wonder, dat dierlijke instincten (‘animal spirits’) het af laten weten, want men wordt juist gedwongen om te sparen! Lange termijn investeringen zijn dan helemaal uit den boze. Toen de Bank of Japan (BOJ), onverwachts, een negatieve rente (NIRP) lanceerde om de Yen te verzwakken en de aandelenmarkt een impuls te geven, gebeurde het tegenovergestelde. Alweer een illusie armer! De BOJ is ook nog eens verreweg de grootste aandeelhouder van de belangrijkste aandelen in Nikkei-index, wat korte metten maakt met een gezonde beurs. Zoiets riekt naar wanhoop.

Tegelijkertijd kunnen de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of Japan (BOJ) gewoon doorgaan met hun massieve aankoop van staatsobligaties (QE), zonder dat de kredietverlening aan de prive-sector, in theorie, erg in het gedrang komt (‘crowding out’). Die obligatie-aankoop staat nu al gelijk aan 300% van het gezamenlijke begrotingstekort. Al die obligaties worden eenvoudigweg voortdurend herbelegd, waardoor zo’n 25% van alle staatsobligaties voor onbepaalde tijd (minstens 10 jaar) op de boeken blijft van die Centrale Banken, zonder dat er rente, buiten de boeken van de staatshuishouding om, behoeft te worden betaald.

Het expliciet in omloop brengen van geld ter financiering van overheidsbestedingen (‘monetisation’) of helikoptergeld, echter, is niet alleen wettelijk verboden (zo’n wetsverandering kan jaren in beslag nemen), maar zou het financieele systeem direct ondermijnen. Want de markten zullen nooit geloof hechten aan de belofte, dat het slechts eenmalig zou zijn. In het paradijs, konden Adam en Eva de verleiding van de appel ook niet weerstaan! Lust zou leiden tot ondergang van het geld.


Voor beleggers in riskante activa, zoals aandelen, onroerend goed en grondstoffen, blijft het licht op rood. Het herstel sinds Februari j.l. lijkt ‘technisch’, niet fundamenteel. Bedrijven hebben de inkoop van eigen aandelen voortgezet, terwijl echte beleggers de aandelen juist de rug toekeerden. Het Amerikaanse bedrijfskrediet is, in de laatste 12 maanden, bij een neergaande kasstroom, met 30% gestegen, een 20-jarig record. Deze schuld werd niet aangewend voor productieve investeringen, maar voor financieele engineering, dividenduitkeringen, fusies en overnames. Maar dit alles is niet vol te houden.
De situatie in China, de olifant in de kamer, blijft uiterst zorgwekkend, ondanks de enorme monetaire reflatie van de laatste paar maanden. De daling van haar export en import is zonder meer alarmerend. Sinds het hoogtepunt van 2015, zijn de Chinese H-aandelen (Hong Kong) en de A-aandelen (in China zelf) naar beneden gekelderd met 50 tot 60%. Het is niet een kwestie van of er een harde landing op komst is, maar van wanneer. Wie kan het iets schelen, of het nog even duurt?


De grote devaluatie van de Chinese Renminbi (RMB) lijkt onafwendbaar. China’s export van deflatie (dumping) en overcapaciteit naar de rest van de wereld, is alleen maar even uitgesteld. De schijnbare wapenstilstand in de wereldwijde valuta-oorlog lijkt zo kwetsbaar als wat. Daarom lijkt de tijdelijke, cyclische zwakte in de Dollar alweer voorbij, want de Federal Reserve lijkt, als enige Centrale Bank, de rente dit jaar toch te willen verhogen. De grondstoffenprijzen, met name olie, en de opkomende markten, met name China, bevinden zich op een hellend vlak (‘on borrowed time’). Hoelang gaat het nog duren, voordat bij de meesten eindelijk de ogen opengaan, dat structurele, generatielange inflatie allang is omgeslagen in structurele deflatie, die dit keer, vanwege de topzware schuldenlast (‘Peak Debt’), heel lang zal gaan aanhouden? Want dat is alweer een illusie armer.

DIEDERIK SCHMULL


29 April, 2016

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K


===

183 opmerkingen:

 1. Vlijmscherpe column.....met unieke inzichten die de duizenden andere columns en analyses ver achter zich laten.....maakt keihard duidelijk hoe we door politici en beleidsmakers die nog geen 5% van dit inzicht hebben, zwaar belazerd worden....wisten we hier natuurlijk allemaal....maar door Rick worden we er keer op keer op gewezen....het hele zaakje zakt straks door z'n poten.....en dat gaan hele griezelige tijden worden....peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-29/morgan-stanley-says-treasuries-set-to-gain-as-fed-holds-rates

  U zit in het JPM kamp! Groet, streetrunner

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @STREETRUNNER:

   Mijn focus is vooral op de langere, vooral 30-jarige
   Treasuries, omdat hun rendement nog zoveel aantrekkelijker
   is dan de 30-jarige van talloze andere, veel zwakkere
   landen.

   Dit is MS (Morgan Stanley, mijn vroegere werkgever),
   niet JPM (JP Morgan).

   DS

   Verwijderen
 3. Het kapitalisme is hopeloos geflopt

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/4291155/2016/04/28/Het-kapitalisme-is-hopeloos-geflopt.dhtml

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @BERTUS:

   We zijn nog verder van huis, als een stelletje bureaucraten,
   waar ja nooit meer van af kan, de lakens gaan uitdelen,
   'namens het volk'. Waar hebben we dat eerder gehoord.

   Maar technologische vooruitgang schept juist steeds
   meer banen, ookal gebeurt dat niet altijd zo vlug als
   men zou wensen. De vindingrijkheid van de mens is juist
   de enige hoop voor een meer welvarende toekomst.

   Wel toevallig, dat de meeste technologische vindingen
   uiteindelijk van Amerika afkomstig zijn. 'Staat' is
   daar een vies woord.

   DS

   Verwijderen
 4. Je column begint bij de Franse revolutie, juist nu de Nuit Debout beweging in Frankrijk zich als wildfire over het land verspreidt....dit is weer zo'n signaal dat er iets serieus mis is....ben benieuwd hoe snel TPTB deze beweging op wat voor slinkse manier dan ook kapot gaat maken....peter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar toch...ondertussen de stand van zaken in de hier vaak genoemde dan wel geroemde relevante beurs-items: dollar index 7% lager op 93, olie weer 60% omhoog naar 47, goud 20% hoger op bijna 1300 en TLT blijft hangen in range 120-132 bij een soortgelijke inverse range eur/usd ( 1.05 tot nu 1.145) en dat alles met de nodige technische MT-doorbraken... hmmmm

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Wat betekenen nou een paar maanden. Het gaat om de langere
   trends. Men moet ergens in geloven, anders wordt men
   meegesleept door trends, die 'technisch' en tijdelijk
   zijn.

   DS

   Verwijderen
 6. Maar toch..China's banking system is now $36 TRN or 367% of GDP

  https://twitter.com/jsblokland/status/726415921305260032

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @BERTUS:

   Het nieuws over de excessieve kredieten en de NPL's
   (kredieten, die in gebreke zijn) van China, die
   niet meer 'geheim' kunnen worden gehouden, blijven
   zonder meer alarmerend. Het is niet meer ondenkbaar,
   dat de een-partij-staat op losse schroeven zal komen
   te staan, als dit eenmaal echt klapt. Wow

   DS

   Verwijderen
 7. US Government Making Preparations To Protect Itself When The People Revolt

  http://investmentwatchblog.com/us-government-making-preparations-to-protect-itself-when-the-people-revolt/

  Zou de populariteit van Trump ermee te maken hebben?

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @BERTUS:

   In 2008, werd het Congress onder druk gezet om direct
   de TARP goed te keuren om het financieele systeem
   te 'redden', anders zou de Staat van Beleg zijn
   uitgeroepen.

   Trump heeft zonder meer geprofiteerd van de volkswoede
   rond die financieele crisis, waar de bankiers 'vrijuit'
   gingen en hun bonus nog uitbetaald kregen ook. Maar
   de reden was, dat het juridisch heel gecompliceerd is
   om bepaalde mensen verantwoordelijk te stellen, vooral
   als er sprake is van een Jury. Verder was de bonus
   'wettelijk beschermd'. Dat is allemaal enigszins veranderd.

   DS

   Verwijderen
 8. http://fd.nl/economie-politiek/1150015/beleggers-zijn-bang-voor-een-beurskrach-die-bijna-nooit-komt-en-dat-is-de-schuld-van-de-pers
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Aantal faillissementen stijgt behoorlijk.

  http://beurs.com/2016/04/26/aantal-faillissementen-stijgt-behoorlijk/110680

  BeantwoordenVerwijderen
 10. China April official factory activity PMI expands, but at slower pace

  http://www.cnbc.com/2016/05/01/china-april-official-factory-activity-pmi-expands-but-at-slower-pace.html

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @BERTUS:

   Officieele cijfers van China zijn voor publieke
   consumptie. Het vrachtvervoer is ingestort met
   50%! Onofficieele cijfers duiden op een economische
   depressie in China, zelfs na de enorme reflatie.

   DS

   Verwijderen
 11. Extreme Niedrigzinsen: Wer spart, ist der Dumme!

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/sparen-kuerzen-niedrigloehne-wer-spart-ist-der-dumme-a-1090235.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   In Deutschland selbst wird seit Langem zu wenig investiert. Löhne und Arbeitseinkommen sind lange Zeit stagniert, erst seit Kurzem steigen sie moderat. Das Resultat sind sehr hohe laufende Überschüsse von acht Prozent des BIP. Geld, das wiederum überwiegend in ausländischen Wertpapieren angelegt wird, deren Werthaltigkeit zweifelhaft ist - dies umso mehr, als Bewertungsverluste und Zahlungsausfälle in den kommenden Jahren zunehmen dürften angesichts der weltweit hohen Schuldenstände.

   Inderdaad is dat enorme overschot ( en ook die van
   Nederland), een bewijs, dat de Eurozone bestaat
   om de sterke lidstaten nog sterker te maken. Het
   moet niet gezien worden als een 'verdienste'. Want
   de sterke lidstaten hebben een Euro, die veel te
   laag is en daarom kunnen ze relatief goed draaien
   ten koste van de zwakkere lidstaten. Die zwakke
   lidstaten zijn 'technisch' failliet en vaak straatarm,
   en dit kaartenhuis kan alleen overeind worden
   gehouden, als de sterke lidstaten af en toe een
   land 'redden' en veel stampij daarover maken.

   Wat er echter eigenlijk moet gebeuren is een valuta,
   die past bij elk land afzonderlijk. Dat is natuurlijk
   ketterij voor de aanhangers van het Europese project
   van de laatste 50 jaar, die zo gehoopt hadden op
   'convergentie', het naar elkaar toegroeien. Die
   convergentie blijft een wensdroom.

   DS

   Verwijderen
  2. The European Union always was a CIA project, volgens Ambrose Evans-Pritchard van Daily Telegraph:

   http://www.telegraph.co.uk/business/2016/04/27/the-european-union-always-was-a-cia-project-as-brexiteers-discov/

   Verwijderen
 12. Beste Diederik,

  Geweldige Analyse. Toch kan men het kapialisme niet de schuld geven want we hadden het de laatste 40 jaar niet.
  Een belangrijk detail mbt tot staats oligaties ze kunnen echt waardeloos aflopen als de munt niet meer bestaat bij uitkering. In Belgie bv nu al 100 jarige staats obligaties wie koopt nu zo iets , je gaat je geld nooit terugzien . mvg Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @PIETER:

   Staatsobligaties lopen zeer zelden waardeloos af. Als
   er 'nieuw geld' zou komen, vindt de aflossing plaats
   in 'nieuw geld'. Over 100 jaar zal ook Belgie nog
   een geldsysteem hebben. Maar wedden, dat het niet
   de Euro is? Instituten met lange termijn
   verplichtingen hebben dergelijke langlopende obligaties
   nodig. Het zal hun een zorg zijn, in welk geld
   afgerekend wordt.

   DS

   Verwijderen
  2. @ Diederik, ben daar volledig mee eens dat de instituten het niet zoveel uitmaakt, maar toch heel wat obligaties van vele landen zoals bv Rusland en ook andere daarvan zijn toch de obligaties waardeloos gebleken. Je zal maar een pensioen hebben dat in dat soort waardeloze papieren heeft belegd. En dan nog zoals je weet is vanaf 1 jan 2016 in de EU de bail in wet van kracht dus ben je als burger vogelvrij verklaard eigenlijk. gr Pieter

   Verwijderen
  3. @PIETER:

   Na een algehele revolutie of bezetting, zoals in
   Rusland, China, Cuba en Oost-Europa destijds,
   verliest men ALLE activa, want ALLES wordt dan
   in beslag genomen, inclusief Goud, Zilver en Onroerend
   Goed. Restitutie daarvan vindt wel of niet plaats,
   vaak na een generatie. Maar surprise, surprise!
   Restitutie van de Tsaristische obligaties, die in
   1917 uitstonden, en de oud-Chinese obligaties heeft
   uiteindelijk TOCH plaatsgevonden:

   About 400,000 French investors still hold some four million bonds issued by Tsarist Russia, with a nominal value of around pounds 1.7bn. They have had no payments on their holdings since 1917. Now a settlement is thought to be imminent.

   Scripophily, the rather unwieldy name given to the collecting of old bonds and share certificates, is where the worlds of finance and collecting meet. The International Bond and Share Society has 680 members in 45 countries, holds regular meetings, publishes an illustrated journal four times a year and issues an annual directory of dealers, auction houses and collectors.

   http://www.independent.co.uk/money/eighty-years-later-the-tsarist-bond-pays-off-1283278.html

   Zelfs de obligaties van de Zuider Zee bubbel van 1720,
   zijn uiteindelijk afgelost!

   http://www.theguardian.com/business/blog/2014/oct/31/paying-the-price-of-war-britain-makes-good-on-historic-debts

   DS

   Verwijderen
  4. @ Diederik erg verrassend dat wel maar ik ben toch benieuwd wat het uiteindelijke rendement geweest zou zijn op het tijdstip van de aflossing? Het zal wel een flinke aderlating zijn geweest en ik wil met mijn beleggingen niet echt 200 jaar wachten. Goed wakker blijven is echt wel noodzakelijk. Maar inderdaad je kan zien de belastingbetaler is altijd een degelijke borg. Bedankt voor erg intressante info.
   gr Pieter

   Verwijderen
  5. Ook aandelen zijn niet veilig. Las onlangs over de zgn zwarte sinterklaas 1957. Alle NL bezittingen in Indonesie werden genationaliseerd. Ook daar is bitter weinig voor terugbetaald. streefrunner

   Verwijderen
 13. Former Goldman Sachs president says our economic situation 'will end in tears'

  http://finance.yahoo.com/news/former-goldman-sachs-president-says-our-economic-situation--will-end-in-tears-153344130.html

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik lees hier en daar dat de dollarindex naar beneden is uitgebroken. Is dat niet vreemd gezien de wereldschuld in dollars zo erg hoog is. Die pariteit met de euro lijkt ver weg.

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Op de laatste G-20 top, zijn duidelijke afspraken gemaakt
   om de Dollar voorlopig niet te laten stijgen in ruil
   voor een voorlopig uitstel van de grote Chinese Yuan-
   devaluatie. Tegelijkertijd heeft de ECB verzekerd,
   dat haar monetaire stimulering beperkt blijft tot
   een bepaald aantal Duitse Bunds en tot obligaties met
   een hoger rendement dan de (negative) deposito-rente.
   Wat betekent, dat de ECB veel minder expansief is dan
   men aanneemt. De FED zou de rentestijging over langere
   tijd uitsmeren.

   Een hogere Dollar zou de monetaire verkrapping van de
   rentestijging van de FED alleen maar versterken. Vele
   Opkomende Landen zouden met hun grondstoffen in nog
   ernstigere moeilijkheden komen. Ook is de Chinese Yuan
   gekoppeld aan de Dollar, dus een hogere Dollar zou
   roet in het eten gooien om China's economie om te
   vormen naar een consumptie-maatschappij.

   Niemand wil dus een hogere Dollar, behalve vele
   valuta-strategen met hun eeuwige 'pariteits'-voorspelling.

   Niets is moeilijker om valuta's te voorspellen op korte
   termijn. Daarom heeft een langere termijn voorspelling
   veel meer zin. Welnu, de wereldschuld, vooral in Dollars,
   is excessief en moet op langere termijn worden
   verminderd, wat de Dollar zal steunen. De Euro heeft
   NIET het eeuwige leven, dus zorg ervoor om niet
   overwogen te zijn in Euros, een valuta met een onzekere
   toekomst. Dat houdt in: wees overwogen in Dollars voor
   het Grote Geld voor de langere termijn.

   DS

   Verwijderen
  2. Eerlijk gezegd zie ik deze beantwoording toch als een nuancering van uw visie. Voorheen was het uitsluitend de usd wat de klok sloeg.
   mvg//Harold

   Verwijderen
  3. @HAROLD:

   EL-ERIAN geeft het antwoord op de 'onverwachte gang
   van zaken' op valutagebied op korte termijn:

   (EL-ERIAN)(!): The U.S. TREASURY Has Placed 5 Countries On A WATCHLIST To MONITOR Their FX BEHAVIOR. End Of FX WAR?

   At least on paper, the Fed's small step toward tightening monetary policy was more than offset by the policy loosening that followed by three other systemically important central banks -- China, the euro zone and Japan. Deploying a combination of lower interest rates, including negative ones in Europe and Japan, and stepped-up asset purchases, the three banks made a valiant effort to stimulate demand, both directly and by attempting to depreciate their currency.

   A few months later, the impact on global currencies has been counter-intuitive, and counter-productive for global rebalancing. Instead of depreciating, the euro and the yen have appreciated notably against the dollar, adding to the headwinds for growth and inflation. Last week, the U.S. Treasury placed five countries, including China, Japan and Germany, on a watch list. Their foreign-exchange practices will be closely monitored to determine whether they are obtaining an unfair trade advantage.

   Currency movements could become even more counter-intuitive.

   http://www.bloombergview.com/articles/2016-05-02/why-currency-markets-seem-erratic

   Uiteindelijk zijn er geen winnaars bij een valuta-oorlog.
   En nu dus helemaal niet. Betekent dit, dat een verdere
   Dollarstijging niet meer in 't vat zit? Zeker niet, maar
   het proces van rente- en Dollarstijging zal zich nu
   wat langzamer gaan voltrekken.

   DS

   Verwijderen
  4. Toch even klagen:
   Je zult maar fors in UUP belegd hebben, zoals ik. Die staat in Euro's inmiddels 17% onder zijn top. En dat met de voorspelling van veel techneuten dat we van een dollarindex van nu 92 nog helemaal naar 80 zullen gaan. En al mijn dollarrekeningen staan inmiddels uiteraard ook al 10% onder hun top in Euro's :(

   Verwijderen
  5. @ANONIEM:

   Uw frustratie over een valuta-belegging, de meest
   ingewikkelde manier om geld te verdienen (er spelen
   teveel factoren een rol), is begrijpelijk.

   De gunstige vooruitzichten voor de Dollar zijn echter
   onveranderd. Geduld is een voorwaarde in dit mijnen-
   veld. Men moet blijven vasthouden aan de trend op
   LANGERE termijn. De rest is geruis.

   De werkgelegenheidscijfers zijn momenteel de focus van
   de FED en de volgende cijfers zouden weer gunstig
   kunnen worden, waardoor de tweede rentestijging zelfs
   in Juni a.s. zou kunnen plaatsvinden. DAN lijkt de
   tijdelijke zwakte in de Dollar weer voorbij.

   http://www.telegraph.co.uk/business/2016/04/30/strong-us-jobs-growth-to-boost-chances-of-interest-rate-rise/

   Het is vrij normaal, dat de Dollar wat zwakker wordt,
   na een eerste rentestijging, omdat de markt gelooft,
   dat het 'eenmalig' is. Een sterkere Dollar volgt
   daarna vaak. Wat onlangs heeft plaatsgevonden, is
   een 'blow-off' in de Euro, wat meestal een trend is,
   die 'uitgeput' raakt. De reden zou kunnen worden,
   dat de ECB niet toelaat, dat een bepaald weerstands-
   niveau wordt doorbroken en maatregelen neemt. Hoe
   zou de Eurozone eruit zien met een nog hogere Euro?
   NOG meer deflatie?

   http://www.fxstreet.com/analysis/eur-usd-forecast/2016/05/03/

   Vergeet de techneuten. Zo gemakkelijk is valuta-speculatie
   niet. Bijna iedereen verliest bij die handel, inclusief
   de beroemde 'deskundigen'.

   DS

   Verwijderen
 15. http://www.zerohedge.com/news/2016-05-03/ken-rogoffs-shockingly-simple-advice-emerging-markets-hoard-gold
  Ook gepubliceerd in het FT, blijkbaar zit ik goed door vanaf januari steeds meer in goud (en zilver) te gaan en uit dollars
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARCJA:

   Interessante gedachte van Rogoff. Hij verzuimt om
   aan te geven op welk niveau van de Goudprijs. Maar
   de achterliggende gedachte is een bevestiging van
   wat sommige Opkomende Landen reeds proberen te doen,
   al jarenlang, namelijk het percentage van Goud in
   hun reserves te verhogen. Maar sommige van die landen
   hebben te lijden aan begrotingstekorten en kapitaal-
   vlucht. Dus de praktijk is wellicht anders, dan alle
   verhalen. Wanneer verkoopt Saoedie Arabie wat Goud,
   onder druk? Venezuela heeft haar Goud al verpand aan
   Goldman Sachs. Wanneer komt dat op de markt?

   Verder is er een correlatie tussen een stijgende Dollar
   en een lagere Goudprijs. Ligt dat weer in het verschiet?

   there is a case to be made that gold is an extremely low-risk asset with average real returns comparable to very short-term debt

   https://www.project-syndicate.org/commentary/gold-as-emerging-market-reserve-asset-by-kenneth-rogoff-2016-05

   DS

   Verwijderen
  2. @MARCJA:

   Rogoff:

   As of March 2016, China held just over 2% of its reserves in gold, and the share for India was 5%. Russia is really the only major emerging market to increase its gold purchases significantly, in no small part due to Western sanctions, with holdings now amounting to almost 15% of reserves.

   DS

   Verwijderen
 16. Krijgt Londen een moslim als burgemeester?

  http://www.volkskrant.nl/4294117?utm_source=VK+avond+20160504&utm_medium=email&utm_campaign=Krijgt%20Londen%20een%20moslim%20als%20burgemeester?&utm_userid=66fb7a1d-b1de-40e7-b398-532fe20e4312

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @BERTUS:

   KHAN is geboren in Londen en zijn ouders waren Pakistaanse
   immigranten. Hij wordt beschouwd als gematigd links en
   zeer gematigd moslim. Hij stemde bijvoorbeeld voor het
   homo-huwelijk, wat beroering wekte in de moslimgemeenschap.

   Hij is echter aanhanger van de extreem-linkse Corbyn, die
   leider is van Labour. Bovendien heeft hij verbindingen
   met extreme Moslims. Het valt af te wachten of Goldsmith,
   die Joods is en veel minder populair dan Boris Johnson,
   Khan kan verslaan in een stad, die overwegend Labour is.

   DS

   Verwijderen
 17. In USA gaan heel stil de eerste oliebedrijven op de fles.
  http://finance.yahoo.com/news/two-u-drillers-just-filed-192151782.html
  schuldensanering nu deze bedrijven giga schulden hebben. Bij wie is niet geheel duidelijk? streetrunner

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @STREETRUNNER:

   De komende faillissementen in de energiesector komen
   niet onverwacht. Dit is pas begonnen, want de daling van
   de olieprijs is ZEKER nog niet voorbij.

   DS

   Verwijderen
 18. http://finance.yahoo.com/news/water-scarcity-may-knock-6-190100948.html

  wel eens gesproken over de UK waterbedrijven als Severn Trent. Is dit geen goed idee als belegging: water ipv goud ?! Streetrunner

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @STREETRUNNER:

   Het bekendste water - beleggingsfonds is van PICTET,
   maar let op de instapkosten:

   http://www.morningstar.co.uk/uk/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04BC7

   Severn Trent is in 6 jaar in koers verdubbeld, maar heeft
   nog een aantrekkelijk dividendrendement. Er zijn regelmatig
   overnamegeruchten. De watertarieven zijn gereguleerd en
   er zijn forse investeringskosten.

   DS

   Verwijderen
 19. Jennifer Ablan ‏@jennablan · 8 min.8 minuten geleden


  BILL GROSS SAYS CENTRAL BANKS WILL PRINT MORE 'HELICOPTER MONEY', PERHAPS EVEN IN U.S. IN ABOUT A YEAR.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Bill GROSS in zijn Outlook:

   Money for free! Well not exactly. The Piper that has to be paid will likely be paid for in the form of higher inflation, but that of course is what the central banks claim they want. What they don’t want is to be messed with and to become a government agency by proxy, but that may just be the price they will pay for a civilized society that is quickly becoming less civilized due to robotization. There is a rude end to flying helicopters, but the alternative is an immediate visit to austerity rehab and an extended recession. I suspect politicians and central bankers will choose to fly, instead of die.
   Private banks can fail but a central bank that can print money acceptable to global commerce cannot. I have long argued that this is a Ponzi scheme and it is, yet we are approaching a point of no return with negative interest rates and QE purchases of corporate bonds and stock. Still, I believe that for now central banks will print more helicopter money via QE (perhaps even the U.S. in a year or so) and reluctantly accept their increasingly dependent role in fiscal policy.

   https://www.janus.com/bill-gross-investment-outlook

   http://www.reuters.com/article/us-funds-janus-gross-idUSKCN0XV1AL

   MAAR: zou de FED misschien minder speelruimte hebben
   onder een President TRUMP?

   DS

   Verwijderen
 20. http://www.zerohedge.com/news/2016-05-04/stanley-druckenmiller-blows-fed-bearish-reveals-his-biggest-currency-allocation
  Duidelijke taal !
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARCJA:

   Druckenmiller heeft zijn sporen wel verdiend, vooral
   door zijn contraire beleggingsstrategie. Bij GOUD is
   het natuurlijk zo, dat er al een Bearmarkt achter de
   rug is van een paar jaar van meer dan 30%. Dus
   er is meer kans, dat het ergste voorbij is.

   Ik ben nog sceptisch, want ik zie deflatie, ondanks
   alle monetaire maatregelen.

   DS

   Verwijderen
  2. @MARCJA:

   (DRUCKENMILLER): While Policy Makers Have NO ENDGAME, MARKETS DO. Cheap Money Is BORROWING Growth From FUTURE

   net cash flow has gone negative while net debt is still climbing at an unprecedented rate. He also said that instead of investing in growth, companies are adding the debt for financial engineering like buybacks and M&A.

   http://www.forbes.com/sites/antoinegara/2016/05/04/battered-hedge-fund-stars-offer-up-new-ideas-at-sohn-investment-conference/#335d5c3c24c0


   http://blogs.marketwatch.com/thetell/2016/05/04/live-blog-top-stock-picks-from-the-sohn-hedge-fund-conference/#entry_41

   DS

   Verwijderen
 21. Donald Trump Says He Would Replace Janet Yellen, Supports Low Interest Rates

  http://www.wsj.com/articles/donald-trump-says-he-would-replace-janet-yellen-supports-low-interest-rates-1462465158

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @

  THE FALSE PROMISE OF HELICOPTER MONEY

  (ik geloof nog steeds niet, dat het ooit zover komt)

  a near-consensus has emerged that additional easing is required.

  QE is subject to diminishing returns, while adverse effects on the banking system limit the scope for setting policy rates too deeply negative.

  The direct funding by central banks of fiscal deficits or purchases of government debt would result in the monetization of fiscal policy. Monetization unambiguously weakens central banks’ balance sheets by adding assets that carry no real value (claims on government that will never be repaid), offset by liabilities (newly created money) generated to acquire them.

  Nor can it be known beforehand that expansionary fiscal policy would be curtailed if economic prospects do not improve. In fact, in the absence of negative public or market commentary on central-bank finances, the fiscal authorities may be tempted to expand their use of cost-free funding in what looks from their perspective very much like the proverbial “free lunch.”

  There are also serious reasons to doubt the claim that seigniorage – the profit to central banks from having zero-cost liabilities (and at least some income-generating assets) – would guarantee profitability in the long term. Never in the post-gold standard era has there been greater focus on the limits of monetary policy. This focus could easily turn to the health of central banks’ balance sheets if they continue to expand. The concept of seigniorage is poorly understood outside a relatively small community; it should not be used as the first line of defense.

  Only institutions that are perceived as financially viable can expect their liabilities to be held by others as assets; central banks are no exception.

  it would be a mistake to embark on a path that jeopardizes central banks’ very viability.

  https://www.project-syndicate.org/commentary/helicopter-money-risk-for-central-banks-by-james-mccormack-2016-05

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prime Ministers listen too much to voters, complains EU's Juncker

  http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/05/prime-ministers-listen-too-much-to-voters-complains-eus-juncker/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Donald TUSK zegt iets zinnigs:

   “I can understand why this is a dream for some Brussels colleagues, but I think it is time to redefine our dreams for the EU as a project.

   “This means that today we must admit this dream of one European state with one common interest and maybe in the future one common nation was an illusion.”

   Juist!

   DS

   Verwijderen
 24. @

  My 'few minutes of FAME'....

  RICK SCHMULL On TV: (SAT) May 7th, ITV (UK), 8.00 pm (GMT), Britain's Got Talent (10 Million Viewers)(1 Yes, 3 No)

  http://www.itv.com/presscentre/ep5week19/britains-got-talent

  LINK van YouTube volgt later

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ BGT:

   The SUN (oplage: 1,8 miljoen)( dit is OM TE GILLEN!)

   http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/7133018/Youve-got-to-be-kitten-me-72-year-old-leaves-Simon-Cowell-in-tears-after-dedicating-a-piano-piece-to-his-cat-on-Britains-Got-Talent.html

   The MIRROR (oplage: 897,000):

   file:///C:/Users/Rick6/Downloads/SCHMULLinBGT.pdf

   Zie Gallery:

   http://www.mirror.co.uk/tv/tv-news/britains-talent-sees-former-coronation-7915177

   Highest TV ratings on SATURDAY NIGHT:

   .@BGT show 2 is the most watched programme of 2016 so far - over 12
   million viewers. (Consolidated 12.5m and 51%)

   LINK op YouTube volgt later

   Dit is allemaal NIET serieus bedoeld. Het is een circus
   om kijkers en advertenties te trekken. Ik speelde
   helaas niet zo goed, na een lange dag vol met interviews.

   DS

   Verwijderen
  2. @

   SCHMULL Act BRITAIN's GOT TALENT op YouTube (1.38 Min.)
   (Slechts een klein deel werd getoond op TV en YouTube).
   Wat een eer!

   https://www.youtube.com/watch?v=3OfppHjVSWo

   EN:

   SCHMULL improvisation EXTRA. Piano Pavilion, CHALKWELL, Essex, UK,
   May 7th, 2016. (Thank you, ADAM!)

   BRITAIN'S GOT TALENT : watch Rick Schmull on tonight's show at 8pm. Laughs aside Rick is a GENUINE talent. He learnt piano for only one year aged 16 but improvises completely spontaneously the most complex music. I've had the pleasure of listening to HOURS of his improvisations. At moments you think you hear Scriabine or Rachmanioff or Alkan even. Utterly unique in the world of pianism! #BGT. Recorded 5th May 2016 @ www.pianopavilion.com #southendonsea

   https://www.youtube.com/watch?v=jMPrOGIeAMs

   DS

   Verwijderen
 25. Ik had China op een hogere plaats verwacht

  Implied 5-year #default probabilities! US 2%, China 11%, Portugal 20%, Brazil 26%, Greece 63%, Venezuela 99%

  https://twitter.com/jsblokland/status/728484771408556033

  Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @JAN:

   De Kredietderivaat van CHINA kan opeens omhoog schieten.
   Opvallend is, dat er nu steeds meer faillissementen
   plaatsvinden, terwijl dat vroeger juist werd voorkomen
   door tussenkomst van de overheid. Alle cijfers zijn
   onbetrouwbaar. Het vertrouwen is broos.

   http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-18/it-s-all-suddenly-going-wrong-in-china-s-3-trillion-bond-market

   DS

   Verwijderen
 26. Brexit: The (animated) Movie

  https://www.youtube.com/watch?v=j0pwXLtvt2w&sns=tw%20…%20via%20@youtubeWow

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Trump zinspeelt op het niet helemaal terugbetalen van Amerika’s enorme staatsschuld.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25746518/__Economen_hebben_moeite_met__haircut__Trump__.html

  Dit zal goed nieuws zijn voor goudbezitters ,maar heel slecht voor de 30jarige treasurybond !?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   TRUMP is een meester in het zeggen van dingen, die hij
   niet meent. Bluf is nu eenmaal deel van zijn leven.

   Maar als het er ooit naar uitziet, dat Amerika een
   korting overweegt bij de herfinanciering van de
   staatsschuld, DAN zou men misschien voorzichtiger
   moeten worden met TREASURIES op lange termijn.

   Ik houd het erop, dat Amerika in de verste verte
   zich NOOIT waagt aan zo'n operatie, want het leidt
   onherroepelijk tot structureel HOGERE financierings-
   kosten en een NOG hogere staatsschuld (die trouwens
   als percentage van de economie GUNSTIG afsteekt
   tegenover de meeste andere ontwikkelde landen).

   Zoiets zou een smet werpen op Treasuries, gedurende
   HONDERDEN jaren.

   Net zoals 'Helikoptergeld' overigens. Dat laatste
   lijkt UITGESLOTEN, want de verandering van de wet
   zal worden GEBLOKKEERD.

   DS

   Verwijderen
  2. of het gaat gebeuren of niet tocht verzorgt hij wel een enorm schok en onzekerheid voor de treasuries en dollar,het kan zomaar 25%+ der af gaan.

   Verwijderen
  3. Citigroup's Steve Englander, in Barron's today making the point that investors "have to factor in the possibility of QE4"

   Siem

   Verwijderen
  4. @ANONIEM @SIEM :

   Een Amerikaanse President heeft relatief weinig
   speelruimte zonder medewerking van de
   volksvertegenwoordiging (Congress). Er zijn genoeg
   'checks and balances' om extreme maatregelen te
   voorkomen.

   Alle financieele speculanten smeken om QE4, want het
   einde van QE3 luidde de Bearmarkt in. Het gemiddelde
   aandeel is al 2 jaar aan het dalen. Net zoals een
   verslaafde, die toe is aan NOG een 'shot'. Welnu,
   het effect van elke QE wordt steeds minder en het
   politieke draagvlak hiervoor om de speculanten te
   helpen, is vrijwel verdwenen.

   DS

   Verwijderen
  5. De VS hebben een staatsschuld van 18 biljoen dollar (€15,8 biljoen), en bij doorrekening van Trumps begrotings- en belastingplannen voor de komende acht jaar kan dat bedrag met nog eens 75% toenemen.
   Trump houdt daarom de mogelijkheid open dat hij ’korting’ bedingt bij het terugbetalen van de staatsschuld, zo zei hij deze week in een interview met tv-zender.
   Trump wil uitstaande schuld terugkopen en tegen een lagere rente weer in de markt zetten, zo schetste hij. „Als de economie het goed doet, kun je niet verliezen.”
   Beleidsadviseur Stephen Myrow zegt echter dat de Republikein „met dit soort uitspraken beter president van Zimbabwe kan worden".

   Verwijderen
  6. @ANONIEM:

   Allemaal GERUIS. Er is geen sprake van, dat Amerika
   ooit de richting opgaat van Zimbabwe. Kijk maar naar
   de geschiedenis: uiteindelijk nemen zij de juiste,
   pijnlijke maatregelen 'onverwacht' (zie Volcker en
   inflatie in 1981).

   Het voordeel van Trump is in ieder geval, dat hij
   flexibel is, niet dogmatisch, dus zijn mening
   verandert voortdurend. Ik zou me veel meer zorgen
   maken over Europa, inclusief Groot-Brittannie, die
   hun schuldenproblematiek, inclusief de herkapitalizering
   van de banken, eenvoudig NOOIT de baas kan worden.
   Europa stevent af op Chaos, zoals gewoonlijk: kijk
   maar naar de geschiedenis. Misschien laat Amerika
   de volgende keer Europa aan zijn lot over. Zeker met
   iemand als Trump. Hij bewondert Poetin, de man van
   de KGB (nog steeds lid) met echt bloed aan zijn handen:

   http://www.nybooks.com/articles/2012/11/22/finally-we-know-about-moscow-bombings/

   DS

   Verwijderen
  7. @ANONIEM:

   Ja hoor, Trump verandert zijn mening weer:
   (alles draait om adviseurs, die hem wegwijs
   kunnen maken)

   Trump Walks Back US Government Debt Default

   Trump was correct that the government can always pay back its debt because it has the ability to print currency, and thus in a worst case situation could simply create enough money to pay back bond holders. In doing so, however, the value of the U.S. dollar would be significantly disadvantaged and hyperinflation could result.

   The real question isn’t if U.S. debt becomes unsustainable. At some point all debt becomes unsustainable relative to income. The issue is at what point that occurs and how reaching that limit – and avoiding the consequences – can be engineered.

   http://www.valuewalk.com/2016/05/government-default-default-trump/

   Veel waarschijnlijker is de internationale vrijhandel,
   die bij populisme op de tocht staat.

   DS

   Verwijderen
 28. Een boze geïrriteerder Amerikaan:

  The HOOVERBAMA economy..People WAKE UP!

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=225&v=44cGzPEt5XY

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @

  NU komt de aap uit de mouw over de TTIP:

  Amerikaanse financieele instellingen willen zich NIET
  onderwerpen aan het rechtssysteem in Europa in verband
  met 'misselling' van de talloze, complexe financieele
  producten aan Europese instellingen en particulieren:

  Sie wollen also nicht in erster Linie gegen die EU-Staaten klagen können. Sie wollen verhindern, dass die US-Banken von EU-Bürgern, Kommunen oder Unternehmen vor ordentlichen Gerichten wegen fragwürdiger Kredit- und Wett-Geschäfte verklagt werden.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/05/07/usa-planen-mit-ttip-frontal-angriff-auf-gerichte-in-europa/

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @

   Als de TTIP zinkt, is er altijd nog de CETA:

   (De EU vertegenwoordigt haar lidstaten, die hun
   soevereiniteit allang hebben opgegeven)

   http://langleveeuropa.nl/2016/05/wordt-ttip-opgeofferd-voor-een-succesvol-ceta/

   DS

   Verwijderen
  2. @

   John HOWARD, ex-Premier Australie, STEUNT BREXIT:

   “The European project is fundamentally flawed. I think its best days are probably behind it and there will be increasing tensions [over migration]. Britain can’t control its borders — it is ridiculous to say it can,” he said in an interview with the Financial Times. “If I were British, which I’m not, I’d vote to leave. You have lost your sovereignty.”

   “In 1975 the idea of Europe being a counterweight to the US had a lot more force than it does now. The future of the world is now so much more in the Asia-Pacific region and in a way the British, because of their long history with the rest of the world, could perhaps take better advantage of that acting on their own,” he said.

   Britain was hamstrung on several issues because of its relationship with the EU. “We [Australia] have just completed three trade agreements [China, South Korea and Japan] and Britain can’t do that . . . it has to go through Brussels

   http://www.ft.com/cms/s/0abe0092-fbee-11e5-8f41-df5bda8beb40,Authorised=false.html?siteedition=uk&_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2F0abe0092-fbee-11e5-8f41-df5bda8beb40.html%3Fsiteedition%3Duk&_i_referer=&classification=conditional_standard&iab=barrier-app#axzz44jAnZzjA

   BREXIT is een groot risico voor de rest van de
   Eurozone:

   http://www.telegraph.co.uk/business/2016/05/10/devastating-mori-poll-shows-europes-peoples-share-british-rage-o/

   Komt er EEN HETE ZOMER in EUROPA?

   DS

   Verwijderen
 30. Inflatie in april daalt naar 0 procent:

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/19/inflatie-in-april-daalt-naar-0-procent

  BeantwoordenVerwijderen
 31. @

  De nieuwe burgemeester van LONDEN: SADIQ KHAN, Labour.

  Staat bekend als gematigd, maar er zijn wel bedenkelijke
  voorvallen uit het verleden. Dus we zullen zien!

  http://www.theguardian.com/politics/2016/may/10/donald-trump-london-mayor-sadiq-khan-exception-muslim-ban

  Enige zorgelijke vragen, die gesteld kunnen worden:

  https://www.youtube.com/watch?v=AczrZuvTwBA

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 32. @

  Vele strategen worden (eindelijk) aanzienlijk VOORZICHTIGER:

  Bank of America Merrill Lynch Head of U.S. Equity & Quantitative Strategy Savita Subramanian warned of a "vortex of negative headlines" coming in June that could soon push the S&P 500 to 1,850—back near February lows. Among the factors she cited are the upcoming 'Brexit' vote, the June decision from the Federal Reserve, and the U.S. election.

  Andrew Sheets, Morgan Stanley's chief cross-asset strategist, offered a spin on the old adage: "Sell in May and go away."

  He noted that getting out of stocks from May through November has "worked" in the past, owing to a few dramatic declines during that period, as opposed to generalized weakness during these months. Thus a better approach, says Sheets, is to buy volatility in May.  the UK's EU referendum and Spanish elections in June, a China recovery that we suspect may slow by August/September, and our scepticism on the sustainability of the oil price recovery. And structurally lower market liquidity certainly doesn't hurt the case for owning volatility, in our view."

  http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-10/bank-of-america-strategist-warns-of-imminent-vortex-of-negative-headlines-sending-u-s-stocks-plummeting

  Dus Kasgeld blijft voorlopig KONING

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Op de chart https://pbs.twimg.com/media/CiKtfAmWkAAy6du.png
  hebben de long bonds van Japan,Zwitserland enDuitsland allemaal een rente tussen de 0-1 %
  De VS zitten nog op 2,56%.Deze rente kan in theorie (en uw visie) nog een stuk dalen. Stel dat dit gebeurt, gaan de de rentes van die andere landen onder nul? Geen pensioenfonds/bank/belegger/land zal zoiets toch nog willen aankopen en zal dit dan niet een enorme opsteker worden voor andere activa zoals aandelen en goud?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Niet voor niets heb ik al tijdenlang, tegen de algemene
   mening in, de 10-jarige, maar vooral de 30-jarige
   Treasury gesuggereerd. Het Treasury rendement steekt
   nog zeer gunstig af bij alle andere landen en de daling
   sinds 1981, is nog lang niet afgelopen.

   De Japanse 10-jarige JGB heeft nu een NEGATIEF rendement,
   voor het eerst ooit, na liefst 27 jaar van daling, terwijl
   de gemiddelde deskundige voorspelde, dat dit nooit zou
   kunnen gebeuren:

   (Klik op MAX):

   http://www.tradingeconomics.com/japan/government-bond-yield

   Ondanks de instorting van de JGB-rendementen, is de
   NIKKEI 225 aandelenindex nog steeds 50% LAGER dan in
   1989, 27 jaar geleden (idem ditto voor onroerend goed):

   (Klik op MAX):

   http://www.tradingeconomics.com/japan/stock-market

   De Goudprijs in YEN is sinds 1989 met 165% gestegen,
   terwijl de Yen/USD ongeveer gelijk is gebleven:

   Klik op 30 jr

   http://goldprice.org/gold-price-japan.html

   Klik op MAX

   http://www.tradingeconomics.com/japan/currency

   LES: misschien stijgt Goud, daalt de valuta, waarschijnlijk
   dalen aandelen en onroerend goed en BLIJVEN de obligatie-
   rendementen dalen. De reden zou kunnen zijn, dat de
   wereldeconomie beroerd blijft, dat de mensen ouder
   blijven worden (crisis in consumentenbestedingen), dat
   recessie normaal worden en dat deflatie STRUCTUREEL
   wordt (zoals in Japan). Vergeet ook niet, dat het Grote
   Geld gedwongen is om staatsobligaties te kopen, want
   het risico, terecht of onterecht, wordt beschouwd als
   te verwaarlozen. Een Centrale Bank kan niet 'failliet',
   maar een valuta natuurlijk wel.

   DS   Verwijderen
 34. The Nuclear Arms Race Is Back: Russia Furious As US Launches European Ballistic Missile Shield

  http://www.zerohedge.com/news/2016-05-11/nuclear-arms-race-back-russia-furious-us-launches-european-ballistic-missile-shield

  Ik vermoed, dat er oorlog komt.....

  Siem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SIEM:

   Onder Hillary Clinton, die voorstandster is van
   'regime change' en er prat op gaat, is de kans op
   oorlog aanzienlijk. Maar onder Trump, lijken
   militaire avonturen minder waarschijnlijk, want
   hij is een nationalist. Hij wil juist, dat de rest
   van de wereld zijn eigen boontjes moet doppen en
   zo denken de meeste Amerikanen er nu ook over. Trump
   was TEGEN Irak, net zoals Bernie Sanders. Hillary
   was natuurlijk voor.

   DS

   Verwijderen
  2. @SIEM:

   Er zijn nu ruim 60 landen betrokken bij de oorlog
   in Syrie, dus het draagt de kiem in zich van een
   wereldoorlog. En nu dus ook de CHINEZEN:

   Echoing Congresswoman Gabbard’s fears, this report further notes, is billionaire investor George Soros, who warned the Obama regime this past summer that China might use the Levant War to mask its mounting economic problems and stated “should the external conflict escalate into a military confrontation with an ally of the United States such as Turkey or Japan, it is not an exaggeration to say that we would be on the threshold of a third world war.”

   http://endingthefed.com/pentagon-stunned-as-thousands-of-chinese-troops-enter-isis-war.html

   Misschien tijd voor nog een borreltje om al het verdriet
   weg te drinken. Een HETE zomer!

   DS

   Verwijderen
 35. DS, zoals u reeds lang van te voren heeft voorspeld wordt in onderstaand artikel eveneens aangegeven.

  " Schulden-Krise: „Der Crash ist schon voll im Gange "

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/05/13/schulden-krise-der-crash-ist-schon-voll-im-gange/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @

   Mee eens:

   Wir vertreten mehr denn je die Meinung, dass der Euro zum Scheitern verurteilt ist. Jahr für Jahr treibt der Euro einen größeren Keil zwischen die Völker Europas und mehr und mehr fassen wir uns an den Kopf und fragen uns, was das eigentlich für ein Geld ist, das wir haben, was andauernd gerettet werden muss. Es sollte uns allen Folgendes klar sein: Geld, das man retten muss, ist kein Geld!

   Als de ECB OOIT overgaat tot helikoptergeld, dan zal de
   EURO niet meer worden geaccepteerd als betaalmiddel.
   Zonder de ECB, zijn de meeste, straatarme landen
   gedoemd om bananenrepublieken te worden.

   DS

   Verwijderen
  2. Wederom eenzijdige weergave van feiten door de DWN. Zijn ze gelieerd aan goudverkooporganisaties?

   Van 1993 tot 2005 was Duitsland met zijn economie 'de Zieke Man van Europa'. Na het aantreden van Mw. Merkel (CDU-regering) hervond het land zijn vertrouwen. Ook zijn arbeidswetten door haar voorganger flexibeler gemaakt. Duitsland is te goedkoop in de Euro getreden (net als NL), heeft vervolgens de EU begrotingsafspraken in 2005 geschonden. De EU-commissie mocht hiertegen niet optreden. Hierdoor was het 'hek van de dam' voor de GIIPSFr-landen. De begrotingsafspraken werden niet meer gehouden. Duitsland en Frankrijk hebben het 'Verdrag van Maastricht' in feite buiten werking gezet.
   Door de voor Duitsland goedkope Euro draait de economie sinds 2009 heel erg goed. Mn. bijzonder vervelend voor bv. Japan.
   Lonen stijgen, huizenprijzen stijgen al jaren (door de crisis van '91-'05 is er geen Huizenbubble geweest).
   De Duitsers hebben vanaf 2010 geen crisis gehad (los van structurele ouderdomsarmoede en hele lage lonen banen, de zg. 'Aufstocker)
   Duitsland heeft hierdoor al jaren een groot handelsoverschot, mede door te lage lonen (meer dan 200 miljard!) en koopt daarmee langszamerhad meer en meer op in de EU. Men investeert het amper in eigen land
   Kortom Duitsland is door de Euro een nog welvarender land geworden en haar rijkdom neemt jaarlijks gigantisch toe.Heel Europa staat vol met Aldi's, Lidl's, Mediamarkten. En overal rijden de VW, Opels, Audi's en BMW's. ook omdat de producten goed zijn maar zeker omdat ze te goedkoop zijn door de goedkope Euro. In de crisis van de -80er jaren devalueerden veel Europese landen tov. de DM, bv Italie > 60% Mitterand heeft misgegokt.
   Vanwege de extreem lage rente sluit de Duitse begroting nu zonder tekort. Deze rente is oa. zo laag omdat veel kapitaal uit heel Europa naar Duitsland vloeit en daar deposito's heeft staan (deze zijn gegarandeerd door Mw. Merkel in 2008) en in onroerend goed en bedrijven investeert.
   Duitsland is de winnaar van de Euro. En dat komt vrijwel iedereen in Duitsland te goede.

   Verwijderen
  3. @GRIJZE LEEUW:

   Heel goed overzicht over de Euro, met Duitsland (en
   Nederland) als absolute winnaar. Om deze situatie
   te bestendigen, waardoor de verliezers van de Euro
   geen winnaars worden ten koste van de winnaars,
   heeft Duitsland al gesuggereerd om een Pan-Europees
   leger te vormen (sic...).

   Deze situatie zou dus pleiten tegen het uittreden uit
   de Eurozone door Duitsland en Nederland. Toch leert de
   geschiedenis, dat de sterksten in een monetaire unie
   altijd het eerst eruit gestapt zijn. Misschien als
   de lasten van de straatarme lidstaten teveel worden
   geacht of als Nederland bijvoorbeeld haar 1000 miljard
   aan pensioenbesparingen zou moeten delen met de rest,
   is er kans op het einde van weer een unie van
   verschillende landen (en verschillende talen). Wie wil
   nou de les worden gelezen door iemand in een vreemde taal?

   DS

   Verwijderen
 36. @DS. Wat gebeurt er met alle afspraken bij een Brexit ? Gaan alle handelsverdragen overboord, moeten we weer in en uitvoerrechten gaan betalen ? Of gaan we gewoon op de oude voet verder met wat aanpassingen met betrekking tot immigratie en de arbeidsmarkt ? Is het nu meer blaffen als bijten met alle waarschuwingen van alle kanten ?

  MVG,
  Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HANS:

   De gevolgen van BREXIT worden momenteel sterk overdreven
   (Cameron: 3rde wereldoorlog zou volgen...) Maar niemand
   weet, wat de toekomst wordt van handelsverdragen, zeker
   als Trump aan het bewind komt. Reken er maar op, dat
   NIETS meer bij het oude blijft. De verdeel en heers
   van de multinationals en hun 1% belastingbetalingen
   lopen op hun eind. Dat betekent in eerste instantie
   veel grotere werkeloosheid. Lees de geschiedenis van
   de jaren '30 er maar op na. We maken weer dezelfde
   fouten als toen. Eerst valuta- en daarna handelsoorlogen.

   DS

   Verwijderen
 37. USA recessie bij de rijken?
  http://finance.yahoo.com/news/nordstroms-plunging-sales-confirm-troubling-172412856.html
  Niemand wil meer de volle prijs betalen en kortingen helpen Nordstrom niet. Ook andere retailers zitten in de problemen. streetrunner

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @STREETRUNNER:

   Ik heb altijd moeten glimlachen over de zogenaamd
   prachtige vooruitzichten van de sector van Luxe goederen.
   Maar die sector is juist zeer riskant en elke opleving
   is tijdelijk en niet houdbaar. Vooral tegenwoordig,
   nu de wereldeconomie niet uit de startblokken raakt en
   zelfs dreigt terug te vallen. Bovendien treft de structurele
   crisis in de winkelsector iedereen. De crisis is allang aan
   de gang, vanwege Internet, vergrijzing, kleinere
   middenklasse en stagnatie van gemiddelde inkomens.
   En strengere kredietregels.

   DS

   Verwijderen
 38. Alles schijnt weer goed te komen:

  Kredietbeoordelaar Moody's geeft Ierland weer A-status

  http://fd.nl/economie-politiek/1151839/kredietbeoordelaar-moody-s-geeft-ierland-weer-a-status

  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 39. VS eist met TTIP einde sociale zekerheid in Europa

  http://stopdebankiers.eu/vs-eist-met-ttip-einde-sociale-zekerheid-in-europa/

  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @WIM:

   TRUMP is tegen de TTIP en Hillary Clinton is 'half'
   gedraaid. Trump is ook tegen de NAFTA (met Mexico en
   Canada). De tekst van de TTIP kan kennelijk het
   daglicht niet verdragen, want degenen, die het
   mogen lezen, is een zwijgplicht opgelegd. Maar wat is
   uitgelekt is al genoeg om de TTIP nagenoeg 'dood'
   te verklaren.

   Degenen, die dachten om de soevereiniteit van landen
   even om zeep te kunnen helpen (soevereine landen
   zijn toch zo 'ouderwets'!), zullen tot de ontdekking
   komen, dat ongekozen bureaucraten ook een volksmandaat
   nodig hebben om zulke dingen drastisch te veranderen.

   DS

   Verwijderen
 40. Evangelische kiezers zien Trump wel zitten. Trump tegen de islam scoort goed!

  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/732033604709191680

  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @WIM:

   Ted CRUZ ontdekte, dat hij niet het monopolie had over
   Evangelische kiezers, omdat ALLE lagen van de bevolking
   anti-establishment zijn geworden. Daarom maakte het
   niet uit, wat Trump wel of niet zei. Er was maar
   1 onderwerp: 'politieke correctheid: weg ermee!'

   DS

   Verwijderen
 41. Er is iets heel vreemds gaande mbt brexit polls....google eens nasdaq brexit poll....dan krijg je als eerste een artikel dd 13 mei mbt de officiele nasdaq polls, die telkens rond de 90% voor een brexit resulteren....ook op fora zie je de verwondering van mensen over de bekendere polls die een ruime voorsprong voor stay aangeven, velen zeggen bijna niemand te kennen die niet voor een brexit zijn....mij lukt het niet het nasdaq artikel de linken....peter

  BeantwoordenVerwijderen
 42. http://www.nasdaq.com/article/exclusive-brexit-poll-results-the-case-for-brexit-vs-remain-cm621095

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @PETER:

   Dit percentage ten gunste van BREXIT ben ik nog niet
   eerder tegengekomen. Dat zou spectaculair zijn.

   Londen zelf is misschien tegen Brexit, maar daarbuiten
   is er een passie om voor Brexit te stemmen. Dat laatste
   wordt inderdaad niet van de daken geschreeuwd en zou
   wel eens een grote verrassing kunnen worden. In mijn
   eigen omgeving zie ik traditionele Conservatieven, die
   nu niet schromen om op UKIP te stemmen, maar dat tot nu
   toe geheim hielden. De woede is enorm, vooral door de
   uit de hand gelopen migratie.

   De officieele opiniepeilingen hebben, na de laatste
   verkiezingen, hun geloofwaardigheid verloren. Datzelfde
   geldt ook voor Amerika, waar TRUMP nu bij de gehele
   blanke bevolking het hoogst scoort. Dit was een jaar
   geleden totaal ondenkbaar.

   DS

   Verwijderen
  2. Ik weet zelf niet wat ik van dit Nasdaq verhaal moet maken.....ik denk dat er enorme manipulatie krachten aan het werk zijn en een brexit surpise zou mij niet verbazen.....aan de andere kant kan ik mij ook weer niet voorstellen dat de betting agencies eea volledig over het hoofd zouden zien, aangezien de odds nog steeds duidelijk ten faveure van het ...stay-kamp zijn.....deze nasdaq polls blijven hoe dan ook heel vreemd....ik kan het iig niet plaatsen.....peter

   Verwijderen
  3. @PETER:

   De recente GUARDIAN Poll (telefonisch & on-line)
   geeft weer, dat beide kampen ongeveer gelijk zijn:

   http://www.nasdaq.com/article/guardian-brexit-poll-results-differ-in-phoneonline-surveys-cm621901

   DS

   Verwijderen
 43. http://www.rtlz.nl/opinie/column/durk-veenstra/juni-hou-je-vast
  Inflatie in de VS !
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelezen...nauwelijks relevant lijkt mij...manipulatie van oa inflatiecijfers is inmiddels zo verfijnd, dat elk cijfer dat de komende maanden wordt gepubliceerd, afgestemd is op het temperen van verwachtingen mbt renteverhoging....dit spel gaat door tot het hele ponzigebeuren in elkaar stort....gelijktijdig oorlog....peter

   Verwijderen
  2. @MARCJA:

   De inflatie-verwachtingen slingeren heen en weer,
   maar de lange termijn trend is naar beneden gericht.
   Er zijn altijd tegenbewegingen, zoals de recente
   stijging van grondstoffenprijzen, maar de economische
   groeicijfers blijven overal tegenvallen. Er is een
   waslijst van aanwijzingen, dat de langverwachte
   recessie niet lang op zich zal laten wachten. Toch
   wil de Amerikaanse FED die rentestijging voortzetten
   op basis van de relatief gunstige, maar onbetrouwbare
   banengroei. Dat is toe te juichen, want dan komt er
   een eind aan de kunstmatig hoge waarde van activa.

   DS

   Verwijderen
 44. Hele brexit gebeuren is irrelevant....denk je nu werkelijk dat tptb een "leave" uitslag gaan toestaan....wake up and smell the coffee....peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @PETER:

   De kans op BREXIT wordt nu geschat op 24%.
   (Maar de kans, dat TRUMP kandidaat zou worden voor
   de Republikeinen, werd vorig jaar geschat op 5 %).

   The Ipsos Mori telephone survey for London’s Evening Standard newspaper showed 55 percent of respondents saying they’ll opt to stay in the 28-nation bloc in the June 23 referendum, up from 49 percent last month. Support for a so-called Brexit fell to 37 percent from 39 percent, with 8 percent undecided. The 18 percentage-point lead is the biggest since mid-February and it was the second poll in as many days to show a double-digit lead for “Remain.”

   http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-18/u-k-campaign-to-stay-in-eu-posts-biggest-poll-lead-in-3-months

   Het Britse POND trok aan.

   DS

   Verwijderen
 45. Hier ligt $265 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties.

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/hier-ligt-265-miljard-aan-amerikaanse-staatsobligaties/

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Poll: Two-thirds of US would struggle to cover $1,000 crisis

  http://bigstory.ap.org/article/965e48ed609245539ed315f83e01b6a2

  Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Hoe ziet de Chinese wereldorde eruit?

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/chinese-wereldorde.html

  Rien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @RIEN:

   Groot-Brittannie nam een risico om lid te worden van
   het AIIB, gevolgd door Nederland e.a. Het heeft tot
   grote irritatie geleid bij Amerika en een afkoeling
   van de 'speciale relatie' van Amerika met Groot-Brittannie.

   Toch kan de oprichting van de AIIB een goede stap zijn
   om het IMF en de Wereldbank wat tegenwicht te bieden.
   Voorlopig is het effect op korte termijn beperkt. Het ligt
   voor de hand, dat het Westen moet wennen aan een stijgende
   invloed van China op het wereldtoneel en dat betekent,
   dat men niet verbaasd moet zijn, dat China een totaal
   andere kijk heeft op het een en ander dan het, over het
   algemeen, 'welwillende' Amerika. China ziet zichzelf
   als het begin van alle beschaving en kijkt neer op
   het Westen. Westerlingen hebben, in het algemeen, geen
   enkel juist idee van de Chinese gedachtengang, die
   trouwens generaties vooruitkijkt. Een eventuele Chinese
   'hegemonie' zou voor Westerlingen een grote schok worden.

   DS

   Verwijderen
  2. En wij ons maar druk maken om de islam .....

   Verwijderen
  3. @RIEN @ANONIEM:

   Sinds XI in 2012, is het 'liberale' klimaat in China
   volledig omgeslagen. Daarom vluchten velen richting
   Amerika (net zoals Einstein destijds), eventueel met
   veel kapitaal:

   Cohen likened the influx of intellectuals – mostly political scientists or international relations and law experts who have sought permanent or temporary positions at US universities – to previous waves of refugee scholars who fled the Nazis during the 1930s and 40s, and China following the Tiananmen crackdown.

   Despite the fact that Xi’s own daughter studied at Harvard University, a series of Communist party decrees have ordered a purge of hostile western liberal ideas such as democracy and rule-of-law from Chinese campuses.

   http://www.theguardian.com/world/2016/may/24/academics-china-crackdown-forces-intellectuals-abroad?CMP=edit_2221

   DS

   Verwijderen
 48. Volledig krankzinnig:

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/05/23/frueherer-nato-general-spricht-offen-vom-atom-krieg-mit-russland/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   De Baltische Staten zijn al meer dan 10 jaar lid van de
   EU en de NATO en integratie met Europa stond van het begin
   af aan in hun vaandel. Een Russische aanval zou leiden
   tot oorlog. Probleem is, dat de Europese krijgsmacht van
   de afzonderlijke lidstaten nog nooit zo zwak is geweest
   als nu. De Amerikaanse militaire paraplu is lang niet
   meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Dus is er ruimte
   voor misrekening, ookal vanwege de grote Russische
   minderheid ( 15 - 30% van de bevolking en bijna 50% van
   Riga in Litouwen). Laten we hopen, dat koele hoofden
   zegevieren.

   DS

   Verwijderen
  2. Inderdaad Heer Schmull, Amerika verwacht van Europa meer inzet:

   http://sputniknews.com/us/20160523/1040066606/us-eastern-europe-nato.html#ixzz49RyqsnfJ

   Met vriendelijke groet,
   Willem.

   Verwijderen
  3. @WILLEM:

   Bedankt hiervoor. Het lijkt, dat TRUMP's visie van
   'meer isolationisme' haar schaduw vooruitwerpt.
   Zijn klacht was juist, dat andere landen achterblijven
   bij de verwachtingen (2% van het BNP aan defensie) en
   zo hun eigen boontjes niet doppen.

   DS

   Verwijderen
 49. Kapitaal vlucht in hoog tempo uit Europa:
  http://beurs.com/2016/05/24/kapitaal-vlucht-hoog-tempo-europa/111249

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   De zogenaamde experts vonden Europa aantrekkelijk,
   vanwege het expansieve monetaire beleid van de ECB.
   Maar sinds het laatste jaar, is het, met onderbrekingen,
   alleen maar bergafwaarts gegaan met de STOXX 50 index.

   Daarnaast is de EURO tegenover de Dollar sinds 2008, dus
   al 8 jaar, met onderbrekingen, aan het dalen. Deze trend
   lijkt zich voort te zetten, ondanks het Europese
   kapitaaloverschot, dat juist richting Amerika gaat, zodra
   er weer tekenen zijn, dat Europa wankelt.

   De echte kapitaalvlucht uit Europa staat nog voor ons en
   zal de autoriteiten dwingen om kapitaalcontroles in
   te stellen, net zoals die in talloze, noodlijdende
   Opkomende Landen, inclusief China.

   DS

   Verwijderen
 50. Een interessant voorstel van een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld.

  Mrgalak

  Pimco: FED soll Gold für 5000 kaufen und dann verbieten

  http://www.mmnews.de/index.php/gold/74428-pimco-fed-gold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MRGALAK:

   Bedankt! Dit is het oorspronkelijke artikel van PIMCO:

   http://www.pimco.co.uk/EN/Insights/Pages/Rumpelstiltskin-at-the-Fed.aspx

   Moedig. Ik ben zelf altijd van mening geweest, dat het
   financieele systeem uitsluitend kan worden
   geherkapitalizeerd via een officieele verhoging van de
   Goudprijs, net zoals in 1934. Daarom heb ik Goud altijd
   aanbevolen als verzekering tegen deze eventualiteit.

   Negatieve Rente en Helikoptergeld zijn doodlopende
   straten, die de geloofwaardigheid aantasten van
   Centrale Banken. Dit is het EINDSPEL, voor de
   RESET.

   Het verbod op Goud zal dit keer echter veel moeilijker
   worden, want wereldwijde overeenstemming lijkt
   onhaalbaar. Maar dat was in 1934 ook niet het geval:
   Zwitserland en Canada deden destijds niet mee.

   DS

   Verwijderen
 51. Iemand gedachten over wat er dan met zilver gaat gebeuren?

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Wat denkt U van TLT op korte termijn en de dollar, gezien de renteontwikkelingen door de FED.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Ik waag mij niet aan voorspellingen op korte termijn.
   Trading is uiteindelijk een verliesgevende zaak voor
   de meesten.

   Waar het om draait, is, dat de vooruitzichten voor de
   lange Treasuries, met name de TLT, en de Dollar uiterst
   gunstig blijven op langere termijn voor GEDULDIGE
   beleggers in de komende JAREN.

   Kijk eens naar de positieve opwaarste trend in de TLT
   en de Dollar Index (DXY), die aangeeft, dat er nog veel
   meer in het vat zit:

   TLT (sinds 2003):

   http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=tlt&insttype=&freq=2&show=&time=20

   Dollar Index (sinds 2008):

   http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=DXY&insttype=Index&freq=2&show=&time=20

   De economische groei in 2016, ook in Amerika, is weer
   aanzienlijk lager dan in 2015. De omloopsnelheid van
   het geld (Velocity) zal dit jaar nog scherper dalen.
   De totale schuld is weer fors gestegen, wat wijst op
   nog lagere inflatie/ nog hogere deflatie. De groei
   van de geldhoeveelheid wordt in dit klimaat steeds
   minder en is al dalende sinds 1998! Centrale Banken
   zijn bijna aan het eind van hun Latijn. Stel je voor,
   dat de langverwachte recessie aanbreekt.

   Treasuries en Dollar zullen er wel bij varen, maar
   activa, zoals aandelen, grondstoffen en onroerend goed
   zullen flinke klappen moeten incasseren.

   Laat niemand zich van de wijs brengen door korte termijn
   tegenbewegingen of holle uitspraken van de bekende
   spreekbuizen met hun eigen agenda's.

   DS

   Verwijderen
  2. Denkt u dat onroerendgoed kan dalen met 50-60% zoals dat ook in Japan is gebeurd?

   Verwijderen
  3. @ANONIEM:

   Inderdaad is onroerend goed bijna overal en in sommige
   regio's extreem overgewaardeerd, vooral in een tijd,
   welke deflatoire neigingen vertoont. Overwaardering
   kan, net zoals bij aandelen, heel lang duren.

   De kans op een daling van 50% is heel groot, ookal
   omdat de kredietcyclus op zijn eind loopt, het aantal
   jonge mensen drastisch lager is en wordt dan vroeger,
   en CHINA haar gigantische overcapaciteit en deflatie
   al of niet geleidelijk naar de rest van de wereld
   MOET exporteren ('dumping').

   Let wel, in een structurele deflatie (50% van de EU),
   is de reeele rente, na aftrek van deflatie, juist
   HOOG en NIET laag.

   DS

   Verwijderen
 53. Het wordt steeds mooier

  Juncker vows to use new powers to block the far-right

  http://www.thetimes.co.uk/article/juncker-vows-to-use-new-powers-to-block-the-far-right-nq5r5tnqq?

  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @PAUL:

   De kennelijk dagelijks 'beschonken' JUNCKER bevestigt
   hiermee, dat er geen sprake is van een Europese 'Unie'.
   Het is ieder voor zich. De Europese droom zal eindigen
   in een totale nachtmerrie. De dictatoriale Europese
   Commissie zal opeens ontdekken, dat die zelf
   verantwoordelijk is voor het ontketenen van de gevaarlijke,
   donkere politieke krachten in geheel Europa.

   DS

   Verwijderen
 54. Er is een forse stijging van jongeren in de VS en EU die thuis blijven wonen of weer terugkeren naar het ouderlijke huis.
  Daarbij veroorzaakt de robotisering een enorm verlies van hoeveelheid banen.
  Toename van banen bij economisch herstel zal m.i dan ook nooit meer gebeuren...!
  Ik zie dus enorme problemen ontstaan op de arbeidsmarkt waarbij vele MBO 'ers, HBO 'ers en academici overbodig worden.
  Uitsluitend hoog opgeleide technici en monteurs komen m.i in de verre toekomst nog overwegend aan een baan.
  De voortgang van de automatisering- en- robotisering zal absoluut verstrekkende gevolgen hebben voor burgers en maatschappij.
  Het wordt in de toekomst een vreemde wereld met voornamelijk werkelozen. Wordt het basisinkomen uiteindelijk toch een absolute vereiste voor de bevolking...?!

  http://www.zerohedge.com/news/2016-05-24/more-young-americans-live-their-parents-any-time-great-depression

  Foxconn Replaces 60,000 Workers With Robots
  http://www.zerohedge.com/news/2016-05-24/china-executing-plan-foxconn-replaces-60000-workers-robots

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een vreemde ontwikkeling....steeds meer banen verdwijnen door automatisering en nu ook robotisering.....maar beiden gaan gepaard met kostenverlagingen, waardoor belastingheffingen niet voldoende zijn om de werloZen te compenseren....leugens zijn er ook in overvloede....al 40 jaar hoor ik dat automatisering alleen maar banen creeert....en in die 40 jaar zie ik het aantal inactieven exploderen.....buiten het feit dat die mensen geld kosten is het ook op persoonlijk vlak een drama....mensen worden verwend, hoeven nergens meer verantwoordelijkheid voor te nemen....en het gaat maar door.....de politiek is totaal onmachtig.....ze kunnen niet eens iets doen aan 3 miljoen inactieven enerzijds en zware overbelasting van werknemers in alle sectoren anderzijds....het is werkelijk godgeklaagd....men zit vastgeroest in oud denken en men wil maar niet tot actie overgaan.....dra ma tisch......peter

   Verwijderen
  2. @ peter,

   Ik ben het geheel met je eens!
   Komt nog bij dat de jeugd de toekomst is maar velen echter met een burn-out thuis zitten of als jongere bij de psycholoog/psychiater in behandeling is wegens ( ernstige ) psychische problemen.
   En dit aantal neemt alleen maar toe...
   Dus pensioenuitkeringen raken t.z.t dus volledig op de tocht.
   Het geheel, automatisering-en-robotisering plus de forse algehele stagnatie onder jeugdigen geeft mij een zeer problematisch toekomstbeeld van de maatschappij.

   http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2032376-burn-out-groeiend-probleem-onder-jonge-werknemers.html

   http://www.ggznieuws.nl/home/brandpunt-ernstig-depressieve-jongeren/

   Verwijderen
  3. @ peter,

   Ik ben het geheel met je eens!
   Komt nog bij dat de jeugd de toekomst is maar velen echter met een burn-out thuis zitten of als jongere bij de psycholoog/psychiater in behandeling is wegens ( ernstige ) psychische problemen.
   En dit aantal neemt alleen maar toe...
   Dus pensioenuitkeringen raken t.z.t dus volledig op de tocht.
   Het geheel, automatisering-en-robotisering plus de forse algehele stagnatie onder jeugdigen geeft mij een zeer problematisch toekomstbeeld van de maatschappij.

   http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2032376-burn-out-groeiend-probleem-onder-jonge-werknemers.html

   http://www.ggznieuws.nl/home/brandpunt-ernstig-depressieve-jongeren/

   Verwijderen
  4. @ANONIEM:

   Het is nu al zo, dat bijna de helft van de bevolking
   een uitkering krijgt van de overheid en geen
   inkomstenbelasting betaalt:

   http://www.marketwatch.com/story/45-of-americans-pay-no-federal-income-tax-2016-02-24

   De rijkste 20% zijn verantwoordelijk voor 69% van de
   inkomstenbelasting.

   Een basisinkomen moet worden gefinancierd en moet
   bovendien genoeg redenen geven om toch uiteindelijk
   aan de slag te gaan.

   Jeugdwerkeloosheid heeft vele oorzaken en robotisering
   verdient zeker niet de schuld te krijgen. De huidige
   wereldeconomie stagneert, vanwege excessieve schulden,
   die eerst, vrijwillig of onvrijwillig, uit de weg
   zullen moeten geruimd, hoogstwaarschijnlijk door
   een nieuwe economische depressie, zoals in de jaren '30.
   Er is nog NOOIT een zachte landing geweest, na zo'n
   wereldwijde kredietorgie als van de laatste 50 jaar.
   Het probleem is, dat de huidige generatie zich
   eenvoudig niet kan voorstellen, hoe erg het nog kan
   worden. Leven op de pof in een tijd van lage inflatie
   of STRUCTURELE deflatie, leidt tot faillissement.

   DS

   Verwijderen
 55. mbt revaluatie goudprijs : artikel zegt "FED soll", zit daar niet het venijn ? Ik ben niet zo'n goudbull, precies omdat elk land daarin toch zélf zal beslissen ? Ik kan me voorstellen dat de Russen (die de voorbije jaren goud accumuleerden) zo'n revaluatie wel zouden willen, maar daarom hoeven bvb de Westerse landen toch niet mee te doen ? En kùnnen de Russen dat dan wel alléén doen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Een herkapitalisatie van het financieele systeem via
   een verhoging van de officieele GOUDPRIJS ($ 42.22
   sinds 1973, wat slechts de 4de verhoging was sinds
   1792 en waartegen men uitbetaald wordt, indien de
   verzekering zou moeten betalen), net zoals in 1934,
   kan alleen plaatsvinden op wereldwijde schaal (G-7)
   en waarschijnlijk alleen als de nood het hoogst is,
   dus in de volgende economische depressie, als de
   Centrale Banken 'failliet' zijn.

   DS

   Verwijderen
 56. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 57. @ DS

  Ik wilde toch nog reageren op een post van Marcja op 3 mei- mbt dat goud artikel van Rogoff....

  Heeft de aankoop van goud in Opkomende Landen/ Emerging Markets behalve macroeconomische omstandigheden & sancties, ook niet gewoon te maken met serieuzere geopolitieke spanningen, dwz oorlogsdreiging etc.

  Ik bedoel, ... ik zag van de week nog de BBC docu "The Last Days in Vietnam"....Een geschiedenis docu over het vertrek vd US uit Saigon. De chaos en blinde paniek onder de Vietnamezen . En ik kan je vertellen iedereen had goud bij zich. Middenklasse, arm en rijk. Piloten die hun heli in de zee lieten storten, terwijl ze hun flight suit uittrokken, hadden al zwemmend in hun normale kleding daaronder nog van die mini klompjes. Voor een nieuw bestaan met gezin... Zoals ook dat de vluchtende Vietnamese kleermakers, generaals en politici deden

  De VS is al van plan om Belgie, Nederland en Duitsland opnieuw vol te stouwen met tanks:
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/limburg/1.2563252

  Ik kan me voorstellen dat bijv. Vietnamezen, die toch wel een goudcultuur hebben, bij dit nieuws hier toch ook zo hun eigen gevoelens bij krijgen.

  ....En eigenlijk hebben toch wel alle Opkomende Landen wel een RECENT verleden met conflict?
  Zuid-Oost Azie, Zuid-Amerika en Sub-Sahara (Biafra= Nigeria !) het waren allemaal frontgebieden van de koude oorlog in 1980s. Met open oorlog. Kijk naar (het nu krankzinnig dure) Angola...1991
  Hetgeen allemaal wat frisser op het geheugen ligt dan bijv. 1945...

  En de stabielere Emerging Markets, zoals de Golf saten, krijgen het ook al zo heet. De Saudi elite voelt ook de adem van extremisten & oppositie (=oproer ?) in eigen land...(waarbij de overheid ook nog eens dreigt om uit die andere stabiele asset te stappen, dwz US Treasuries)...

  En in China daar gebeurd recent ook al te veel wat de oudere (lees:meer vermogende) klasse in de samenleving iets te vaak aan Tiananmen doet denken...

  En om iedereen echt slapeloze nachten te geven ... :)
  Wel eens gedacht aan burgeroorlog in Nigeria? Genoeg strategen die daar al op inzetten. Wij westerlingen zien in Nigeria een "eenvoudig", maar toch zo geweldadig conflict dat om religie draait...
  Maar religie is vaak maskerade van economische motieven. Net zoals de burgeroorlog in VS ook niet om idealisme draaide, maar om geld...En net zoals de WERELDWIJDE spanning tussen Shiá moslims en Soennieten gewoon draait om de regionale power struggle tussen Iran en Saoedie Arabie.
  En de Biafra oorlog in Nigeria zelf...Wel, ik als 35-jarige kende het hele conflict niet. En ik weet best wat van oorlog, geschiedenis en landen. Laat staan dat wist dat dit in Nigeria zich af speelde. Het werd gemaskeerd als stammenstrijd, maar ook dat draaide om olie inkomsten en de poltieke hegemonie (van het islamitische noorden). De Nigeriaanse '50ers, waarvan velen nu door olie recent zo rijk zijn geworden, zal dit conflict beter op het netvlies staan, dunkt me...

  Zo veel verdeeldheid tussen stammen (zie Biafra-war) & zo'n ongelijkheid in de aanwezigheid van grondstoffen, in een land met zo veel inwoners: plaats 7 in de wereld. Voor Rusland...
  http://zoomtens.com/the-top-ten-largest-countries-in-the-whole-world-by-population/

  Met een polarisatie tussen religies...

  Daar zal de economische elite het toch ook wel eens benauwd krijgen...en goud willen ?
  http://venturesafrica.com/meet-the-five-nigerians-on-forbes-world-billionaires-ranking-2016/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @SCHUMPETER:

   De vooruitzichten voor de Opkomende Markten in de komende
   jaren, blijven uiterst negatief. Vele banken in Afrika
   gaan al failliet en vele landen zullen volgen. Er is
   immers een structurele crisis in grondstoffenprijzen,
   vanwege gigantische overcapaciteit en overproductie.
   Geen wonder, dat corruptie hoogtij viert en dat de
   onnozele Westerlingen steeds hun geld verliezen.

   Ik heb al meer dan 10 jaar gewaarschuwd voor al die
   optimistische rapporten van Standard Chartered, etc,
   die volledig de plank hebben misgeslagen. Hetzelfde
   geldt voor China, wat net zo veilig is als de TITANIC,
   wat de zogenaamde deskundigen ook verkondigen. Trap
   er niet in! (Apple, Facebook, etc ???)

   Luister niet naar de bollebozen, die praten over al
   die 'nieuwe' markten met hun 'jonge' bevolking.
   Miljarden zijn al en worden straks verloren, omdat
   het gehele verhaal is gebouwd op drijfzand. Dit
   duurt nog een generatie, echt.

   DS

   Verwijderen
 58. http://www.osundefender.org/2013/07/21/nigeria-on-the-verge-of-another-civil-war-us-report-warns-nigeria/

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Goede column op website van IEX: "Brandgevaarlijk en broos".

  https://www.iex.nl/Column/177082/Brandgevaarlijk-en-broos.aspx?_ga=1.205354064.1512071255.1449476977

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Mijn jarenlange suggesties van DOLLAR en TREASURIES
   blijven recht overeind in het licht van de onvermijdelijke,
   volgende Eurocrisis, welke EENS helemaal uit de hand
   loopt, wat men ook bedenkt.

   DS

   Verwijderen
 60. Niet omdat Nigeria zo veel invloed heeft op de goudmarkt. Maar gewoon ...achtergrond :)
  https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj66fGb1PfMAhWGBcAKHdZMAQwQFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.strategicstudiesinstitute.army.mil%2Fpubs%2Fdownload.cfm%3Fq%3D1159&usg=AFQjCNGtPjGLcJWDfaDhNm43HbiS4BLo1w&sig2=c14gV054lnHleZl_f3uOSg

  BeantwoordenVerwijderen
 61. http://silverseek.com/article/miner-sees-silver-price-surging-ninefold-global-gadgets-boom-first-majestic-ceo-sees-20-silv
  voor wat waard is.... maar misschien deels waar...
  marcja

  BeantwoordenVerwijderen
 62. Weken van keiharde Franse protesten Nederlandse media zwijgen het dood

  http://www.beyondthematrix.nl/2016/05/26/weken-van-keiharde-franse-protesten-nederlandse-media-zwijgen-het-dood/

  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @PAULA:

   Structurele hervormingen in Frankrijk doorvoeren
   wat betreft arbeidsrecht, wat stukken gunstiger is
   dan in vele andere Europese landen, kan men inderdaad
   wel vergeten. Daarom gaan de Europese Unie en de
   Eurozone uiteindelijk naar de knoppen. De culturen
   zijn te verschillend. Frankrijk placht regelmatig
   te devalueren en zelfs de oude Frank door een nieuwe te
   vervangen in plaats van de tering naar de nering
   zetten. Idem ditto voor Spanje en Italie. Natuurlijk
   loopt dit alles NIET goed af.

   Maar deze uitlating is onzin. Schuld verdwijnt NOOIT.
   Iemand draait er voor op, altijd:

   'Dat geld wordt uit het niets gedrukt! De centrale bank voert die getallen gewoon in op een computer. Ze verliezen niets als het afgeschreven wordt! Die schuld had in het begin al kwijt gescholden kunnen worden.'

   Het wordt nu de vraag of de rest van Europa zo solidair
   blijft om voor de noodzakelijke schuldafschrijvingen
   op te draaien. De onrust is pas begonnen, want de
   echte schuldafschrijvingen liggen nog in het verschiet.
   DAT leidt tot een scherp lagere levensstandaard voor
   iedereen.

   DS

   Verwijderen
 63. @

  Hier is nogmaals een bevestiging van de risico's van een GOUD
  ETF, waarop ik meermalen heb gewezen in de Schmull Suggesties.

  Alleen FYSIEK GOUD in EIGEN beheer/ EIGEN naam, met nummers,
  in een extra verzekerde kluis, liefst in Zwitserland of
  Canada, biedt voldoende bescherming.

  (BARISHEFF)(!): The Objective Of A #GOLD #ETF Is NOT To Own GOLD, But To REFLECT The PERFORMANCE Of The GOLD PRICE

  http://www.safehaven.com/article/41538/billionaires-are-wrong-on-gold

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je dan ook (allocated) goud kopen bij Bullion Vault. Singapore ook een goede optie? En waarom Canada, staan ze niet onder invloed van de USA?

   Verwijderen
  2. @ANONIEM:

   BULLIONVAULT in Londen heeft een goede naam en ik heb
   de stichter meermalen ontmoet, maar ik kan geen
   aanbevelingen geven. Op eigen verantwoording.

   SINGAPORE wordt vaak gebruikt als alternatief voor
   Zwitserland, maar het ligt ver van ons bed.

   CANADA heeft een gedegen historische reputatie en
   was in staat een eigen koers te varen, ondanks
   Amerika (Goud bleef legaal na 1934).

   DS

   Verwijderen
 64. Gross (ex-Pimco) zegt in dit stuk dat centrale banken de staatsschulden kunnen wegstrepen : https://www.goudstandaard.com/bill-gross-centrale-banken-zullen-schulden-wegstrepen
  Citaat : "Uiteraard blijven zulke radicale maatregelen niet zonder gevolgen. Als dit werkelijk gaat gebeuren in Japan, dan heeft dat een grote impact op de waarde van de valuta, op de rente en op de private sector." Mijn vragen: ziet u zulks gebeuren en welke impact zou dit kunnen hebben op de waarde van valuta, op de rente en voor de privé sector ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @DIRK BAUWENS @PAULA:

   http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-26/gross-says-central-bank-forgiving-debt-is-only-endgame-for-japan

   De schuld van de een, is het bezit van de ander. Dus
   het wegstrepen/afschrijven van schulden leidt
   onherroepelijk tot verlies bij andere partijen, zoals
   pensioenfondsen, etc.

   Het is een vorm van faillissement met grote gevolgen
   voor het aangaan van nieuwe schuld. Dat laatste kan
   voor langere tijd onmogelijk blijken.

   Natuurlijk kan een Centrale Bank altijd 'geld drukken'.
   Maar dat gaat alleen goed totdat 'geld' een 'hete'
   aardappel wordt, alles in prijs explodeert en zelfs
   schaars wordt. Want dat geld wordt 'besmet' en de
   maatschappij moet dan overgaan op rantsoenering om
   de bevolking tevreden te houden.

   Probeer bijvoorbeeld maar eens iets te kopen met
   Venezuela Bolivars. Men eist Dollars. Probeer maar
   eens iets te lenen in Bolivars. Als dat al mogelijk
   zou zijn, dan alleen tegen een woekerrente. Dit is
   het socialistische paradijs van sommige dromers.

   Gross pleit voor een radicale draai van het monetaire
   beleid, namelijk normalisering -- hogere rente --,
   waarbij de initieele pijnlijke gevolgen op de koop
   toe moeten worden genomen. Net zoals destijds met
   Volcker, die met 20% rente de inflatie versloeg. DAT
   heeft toen het financieele systeem GERED:

   Central banks, he said, need to start raising rates to restore the right incentives for investors. Gross said the Federal Reserve needs a leader similar to Paul Volcker, who raised interest rates in the 1980s despite popular opposition.
   “We need another Volcker,” Gross said.

   DS

   Verwijderen
  2. Maar zelf heeft u al gezegd dat de rente nog voor jaren heel laag zal blijven want een renteverhoging onvermijdelijk zou leiden tot een tsunami van faillissementen dus geen ontkomen aan een nieuwe systeem/bankencrisis ?

   Verwijderen
  3. @ANONIEM:

   Mijn stelling is, dat de lange, Amerikaanse rente, dus
   het rendement van de 30-jarige Treasury blijft dalen.
   Een verhoging van de korte rente leidt tot economische
   afkoeling, wat de rendementscurve verder afvlakt, waarbij
   de inflatie, de inflatie-verwachtingen, de economische
   groei en de lange rente nog verder verzwakken/dalen.

   Die verhoging van korte rente naar een meer normaal
   niveau is nodig om het financieele systeem te redden,
   maar natuurlijk zullen er klappen vallen. Dat is de
   prijs, die betaald moet worden op korte termijn, om
   een nog grotere ramp later te voorkomen. Te lage of
   negatieve rente leidt tot een implosie van het gehele
   systeem. Op dit moment is echter niemand moedig
   genoeg (behalve misschien Trump later).

   De Eurozone en de Europese Unie zijn een zooitje, dus
   het is maar de vraag of de ECB ooit een stijging van
   Europese rentes kan tegenhouden, naarmate het risico
   van een Eurocrisis weer opdoemt. Rentes in Europa zijn
   dus een apart verhaal. Als ooit de gigantische
   kapitaalvlucht plaatsvindt van Europa naar Amerika,
   waar het naar uitziet, dan dalen de rentes in Amerika,
   maar die in Europa schieten dan omhoog.

   Alle genoemde trends hebben overigens tijdelijke
   onderbrekingen.

   DS

   Verwijderen
 65. DS, hier een medestander van u.

  " Volgens de Japanse premier Shinzo Abe ligt opnieuw een wereldwijde economische crisis op de loer. "

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25880070/__Japanse_premier_waarschuwt_voor_crisis__.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Op de G-7 vergadering, heeft JAPAN te horen gekregen,
   dat een verdere, moedwillige devaluatie van de YEN
   niet meer wordt getolereerd en dat er een einde
   moet komen aan de valuta-oorlog.

   Daarom heeft de Bank of Japan verdere stimulerings-
   maatregelen voorlopig uitgesteld, ookal is de deflatie
   ernstiger dan een jaar geleden. De deflatie wordt
   versterkt door de sterkere Yen.

   Dit loopt niet goed af.

   https://www.project-syndicate.org/commentary/japan-budget-cuts-deflation-risk-by-martin-feldstein-2016-04

   DS

   Verwijderen
  2. Maar Draghi mag wel verder gaan?

   Verwijderen
  3. @ANONIEM:

   De wapenstilstand in de valuta-oorlog sinds Maart geldt
   ook voor de ECB. Maar deflatie-cijfers in Europa lijken
   grotere vormen aan te nemen, ondanks het (tijdelijke)
   herstel van de olieprijs.

   Dus een voortzetting van QE en een eventueel latere
   verdere rente-daling liggen in het verschiet in de
   Eurozone:

   http://www.fxstreet.com/analysis/flash-comment/2016/04/12/

   DS

   Verwijderen
 66. Onderzoek Deutsche Bank door SEC...

  http://fortune.com/2016/05/23/deutsche-bank-mbs/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   De grootbanken hebben tot dusver $ 200 miljard aan
   boetes betaald, maar slechts een enkeling kreeg een
   gevangenisstraf, in tegenstelling tot Ijsland.

   De boetes zijn dus kennelijk hetzelfde als een boete
   voor te hard rijden, 'the cost of doing business',
   hoofdzakelijk vanwege het Jury-systeem, wat een
   waterdichte strafzaak veel moeilijker maakt.

   DS

   Verwijderen
 67. Another reason to leave the EU: EU army plans kept secret from voters

  http://www.thetimes.co.uk/article/eu-army-plans-kept-secret-from-voters-3j3kg3zwj

  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @PAULA:

   Geen verrassing. De details van het voorgenomen
   handelsverdrag TTIP zijn ook geheim. Opvallend is,
   hoe naief men te werk gaat. Ondoorzichtigheid is
   heden ten dage extra gevoelig en wakkert juist
   het gevoel van onbehagen aan.

   DS

   Verwijderen
 68. The End of Globalization

  https://twitter.com/PlanMaestro/status/736570098148724736

  Nationalism in Europe ~ centrifugal forces

  https://twitter.com/PlanMaestro/status/736567994650759168

  Rob

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ROB:

   Bedankt voor de charts, vooral die van de wereldhandel.
   Hieruit blijkt, dat er allang een gigantisch probleem
   opdoemt. De Baltic Dry Index had dit al tijdenlang zien aankomen. Dit wordt spannend!

   DS

   Verwijderen
 69. "Former Morgan Stanley Chief Asia Economist: "Don't Listen To The Ruling Elite, The World Economy Is In Real Trouble"

  http://www.zerohedge.com/news/2016-05-28/dont-listen-ruling-elite-world-economy-real-trouble

  Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @LOES:

   Belangrijk verslag van een zeer heldere geest, met wie
   ik jarenlang heb samengewerkt bij Morgan Stanley.

   'All indications are that China wants to export the overcapacity. And why not? China overinvested to bail out the global economy. It shouldn’t pay the whole price for the mistake.'

   Mijn visie over inflatie, eventueel als gevolg van
   protectionisme, is echter verschillend. Ik zie juist
   recessie en deflatie en een scherp lagere aandelen-
   beurs.

   DS

   Verwijderen
 70. Het wordt nu wel dreigend..

  China will send a submarine armed with nuclear missiles into the Pacific for the first time

  http://en.people.cn/n3/2016/0529/c90000-9064803.html

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. https://www.contra-magazin.com/2015/05/china-ein-krieg-mit-den-usa-ist-unvermeidlich/

   Willem

   Verwijderen
  2. @BERTUS @WILLEM:

   De spanningen in de Pacific zullen verder toenemen,
   naarmate de economische situatie in China
   verslechtert. Het wordt een uitlaatklep.
   Tegelijkertijd lijkt Amerika zich te beperken tot
   speldeprikken, want een wereldhegemonie in
   militair opzicht is allang niet meer de prioriteit.

   Noord-Korea is echter een ander verhaal. Een
   'pre-emptive strike' tegen hun kernarsenaal is
   mogelijk, wat China er ook van denkt (of misschien
   wel met 'medewerking' van China!).

   DS

   Verwijderen
 71. Interessante visie heer Schmull. China zit natuurlijk ook met "het ongeleide projectiel" Noord Korea in zijn maag, aan zijn NoordWest grens en het kan zo maar zijn dat er in het grootste geheim overleg plaatsvindt tussen USA en China, om "het probleem" op te lossen. Maar China wil natuurlijk geen Amerikaanse (Zuid-Koreaanse) troepen aan hun Noord-Westgrens. Dus, wie weet, wordt Noord-Korea opgesplitst in een Noordelijke Chinees-gecontroleerd gebied en een Zuidelijk Amerikaans/Zuid Koreaans gecontroleerde zone ? Hierdoor zullen de spanningen in het Pacifische gebied afnemen, wat de handel weer ten goede komt.

  Willem.

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Spain ‘betraying Nato allies’ by hosting Russian navy
  Jamie Merrill
  The TimesPublished: 27 May 2016
  Spain has been accused of betraying its Nato and EU allies by allowing dozens of Russian destroyers and submarines to refuel in its territories in north Africa — less than 20 miles from the Royal Navy base at Gibraltar.

  De rug toekeren tegen de Amerika?

  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Waarom de crisis wordt onderschat:

  http://www.dekritischebelegger.nl/economie/waarom-crisis-wordt-onderschat/

  Interessant artikel waarin ook DS wordt genoemd!

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Kleine landen zoals België en Nederland zijn veel afhankelijker van (wereld)handel dan het wereldgemiddelde en hebben een hoge handelsafhankelijkheidsratio. Net als Hongkong en Singapore. De USA bvb veel minder. In hoeverre is het komende eindspel (nu reeds verzwakkende wereldhandel) dan economisch nefast voor de Benelux ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @DIRK BAUWENS:

   Een inkrimping van de wereldhandel zou ieder land
   ernstig treffen. Amerika heeft weliswaar een enorme
   binnenlandse markt, maar de Amerikaanse investeringen
   in het buitenland zouden op de tocht komen te staan.
   Alles is relatief en met elkaar verwoven. De Amerikaanse
   consument (5% van de wereldbevolking) neemt 20%+ van de
   wereldconsumptie voor haar rekening. De EU is weliswaar
   het tweede grootste handelsgebied, maar is procentueel
   tweemaal zo gevoelig voor de wereldhandel als Amerika
   (30%+ tegenover 15%). De Benelux is op haar beurt weer
   erg afhankelijk van het wel en wee van Duitsland, wat
   in wezen een exportland is en drijft op Azie.

   In het komende eindspel blijven er weinig schuilplaatsen
   over.

   DS

   Verwijderen
 75. BREXIT THE MOVIE FULL FILM

  https://www.youtube.com/watch?v=UTMxfAkxfQ0

  Duurt wel meer dan 1 uur!

  BeantwoordenVerwijderen
 76. Hmmm....we zitten helaas in een opmerkelijk lang DS-column hiaat.....peter

  BeantwoordenVerwijderen
 77. Overigens.....een bijna overnight Brexit-poll shock change....peter

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3617421/Poll-surge-Brexit-record-breaking-EU-immigration-figures-drive-public-fears-numbers-coming-Britain.html

  BeantwoordenVerwijderen
 78. TPTB gaan vast om eea flink te manipuleren hele harde anti immigratie spierballentaal uitkramen....om vervolgens na 23 juni natuurlijk he-le-maal niks te doen.....jammer dat de zittende politieke elite zo' n erbarmelijk slecht historisch besef heeft...met name inzake oorzaken van revoluties.....het is werkelijk onbeschrijfelijk wat er gaande is....peter

  BeantwoordenVerwijderen
 79. Breaking....Pimco schat kans op Brexit op 60%....dramatische omslag de laatste dagen....reken er maar op dat een totaal apocalyps scenario van stal gehaald wordt de komende weken....door de leugenaartjes......en hou er ook rekening mee, dat bij een Brexit uitslag deze uitslag totaal genegeerd gaat worden.....dat wordt een soort griekse obligaties scenario....afbetaling over 100 jaar.....er is namelijk helemaal niets vastgelegd que timeline...dat wordt dus eindeloos rekken, totdat cameron opgedonderd is en het hele zaakje volledig de koelkast in gaat....glas plas was...mmw...peter

  BeantwoordenVerwijderen
 80. Deze happening wordt volgens mij tot-nu-toe volledig onderschat.
  ik voorzie een enorme toenemende belangstelling komende dagen en weken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onderschat is een groot woord in deze....het referendum maakte wel degelijk veel los op de fin markten....totdat enkele weken geleden leek alsof het een gelopen race was en stay makkelijk zou winnen....nu leekt er een enorme draai gaande....peter

   Verwijderen
  2. @PETER @PLOF:

   Wel of geen Brexit: er is teveel politiek geruis.
   De wereld draait gewoon door, wat er ook gebeurt.

   De tijden voor 'eenwording' lijken verstreken.
   De wind is gedraaid. De richting is duidelijk,
   wat er ook op korte termijn gebeurt. De boze burger
   is pas opgestaan.

   DS

   Verwijderen
 81. U heeft een tweetal tweets gedeeld, nl
  (BUFFETT): Put WORRIES And FEARS About The #STOCK MARKET Into CONTEXT. BUY, When Sentiment TURNS DOWN
  (JOHNSON - PIPER JAFFRAY): The BEARS Are WRONG. BUY On EVERY DIP. This Is Still A Multi-Yr SECULAR BULL MARKET

  Deelt u momenteel deze meningen of is dit juist als kontrast met het tegengestelde,nl uw visie?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Mijn TWEETS geven een hele reeks verschillende meningen
   weer, die niet noodzakelijkerwijs overeenkomen met wat
   ik zelf ervan denk. Vaak gelden die meningen voor de
   langere termijn (Buffett) of de hele korte termijn
   (Johnson). Men kan daarop inspelen al naar gelang
   de eigen situatie. Maar een gespreide portefeuille
   is altijd aan te raden, want niemand heeft enig idee,
   welke richting de markt al of niet tijdelijk opgaat.

   DS

   Verwijderen
 82. Easy to see why a Eurozone break up is logical. South Euro burdened with austerity and North Euro doped with NIRP.

  https://twitter.com/Schuldensuehner/status/738647256748920832

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Geen enkele van de 150 'unies' van verschillende landen,
   zelfs niet die met eenzelfde cultuur, heeft het ooit
   kunnen volhouden. Sommige 'unies' duurden wel heel
   lang (Romeinse en Ottomaanse Rijk), maar ploften
   uiteindelijk inelkaar. De wereld kwam daar altijd
   weer overheen.

   DS

   Verwijderen
 83. Ja Rick...natuurlijk komt de wereld overal overheen....atoombommen, bubolic plague, wereldoorlogen......maar niemand wil daar nu juist in terechtkomen....peter

  BeantwoordenVerwijderen
 84. Op deze blog is dit al een jaar de wetenschap en kondigde de lange Treasury rente (10Y, 30Y)dit al maanden aan, maar hier de reactie van Raoul Leering, hoofd analyse internationale handel van ING Wholesale mbt. Wereldhandel

  Een groot deel van het herstel in wereldhandel in de tweede helft van 2015 is in de eerste maanden van 2016 weer teniet gedaan. Daarmee valt een van de drijvende krachten achter de economische groei weg.

  Daling
  Dit is de onheilspellende boodschap van Raoul Leering, hoofd analyse internationale handel van ING Wholesale Banking, in een alert met als onderwerp 'World trade back to square one'.

  Herstel weggevaagd
  Zijn visie wordt onderschreven door cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Dat maakte bekend dat de wereldhandel met 0,5 procent kromp in maart en met 1,7 procent in het eerste kwartaal.

  http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/ing-groei-wereldhandel-slaat-om-krimp?

  Eea lijkt mij logisch gezien de sterke $?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @GRIJZE LEEUW:

   De wereldhandel is al 5 jaar in de lappenmand. Maersk en
   de Baltic Dry Index gaven de ene waarschuwing na de andere.
   Naast de sterkere Dollar sinds de crisis van 2008, na
   30 jaar+ van zwakte, speelt China natuurlijk een grote
   rol, want die hield de wereldeconomie, doormiddel van
   een gigantische kredietbubbel, nog gaande sinds 2000.
   China is gestruikeld, maar velen verkeren nog in een
   ontkenningsfase.

   DS

   Verwijderen
 85. The trend is your friend:

  https://twitter.com/NorthmanTrader/status/738726104756826112

  Dat de VIX blijft dalen is mij een raadsel...

  Rob

  BeantwoordenVerwijderen