Translate

woensdag 18 november 2015

WEGWEZEN


WEGWEZEN

Wanhoopsacties, zoals negatieve rente (‘pure diefstal’), laat staan ‘helicoptergeld’ (‘echt gelddrukken en uitdelen’), zijn heel gevaarlijk. Dan is de grens echt bereikt van de zogenaamde almacht der Centrale Banken. Want bij negatieve rente gaat het gehele financieele systeem uiteindelijk failliet. De eerste sector, die voor de bijl gaat, is bijvoorbeeld die van Amerikaanse geldmarktfondsen, met $ 3000 miljard in activa! En als ‘helicoptergeld’, zonder het bankwezen als tussenschakel, zo veilig was, dan behoefde de overheid nooit meer te lenen of belasting te heffen. Klinkt dat niet fantastisch? Zodra men echter in de gaten zou krijgen, dat geld ‘echt’ uit het niets kan worden voorgetoverd, dan weigert men niet alleen voor ‘geld’ te werken, maar vlucht men uitsluitend nog in fysieke activa. De hyperinflatie, die daarvan het gevolg is, dwingt de overheid om steeds meer ‘geld’ uit de hoed te halen, totdat het zijn functie verliest en behangpapier wordt. Daarom is de wereld nu in het allerlaatste stadium beland van de onorthodoxe monetaire verruiming (QE), voordat dit beleid plotseling, noodgedwongen, de geest geeft. De wereld heeft straks geen keus: veranderen of te pletter vallen.


Denk eens even terug aan de Grote Inflatie van 1965 tot 1980, toen die omhoog schoot van 1% naar 14%, wederom onder de aanmoediging van de Keynesiaanse economen van destijds. Men was zelfs gedwongen om, op een gegeven moment, zijn toevlucht te zoeken tot catastrofale prijsregulering (‘price controls’). Net op het moment, dat bijna niemand inzag, dat er aan deze situatie ooit een halt kon worden toegeroepen (‘zogenaamd politiek onhaalbaar’), kreeg het nieuwe hoofd van de FED, Paul Volcker, gelukkig de vrije hand om het zeer pijnlijke medicijn toe te passen om eindelijk de geldhoeveelheid in te tomen, ongeacht de rentestand. Goedkoop krediet werd opeens heel duur en de rentestand overschreed de 21%! Het duurde enige jaren, met zelfs 2 recessies, voordat de rust terugkeerde. Maar de basis werd daarmee wel gelegd voor de geweldige Economische Opgang van de jaren ‘80 en ‘90. Wees dus voorbereid op het ondenkbare! Amerika (niet voor niets ‘God’s Own Country’) heeft, door de geschiedenis heen bewezen, ondanks een soms zwak leiderschap, om door de zure appel heen te bijten om haar belangen veilig te stellen, wat de offers ook zouden worden. Dat is hun mentaliteit, welke helaas wezenlijk verschilt van die van Europa, die een traditie heeft om over zich heen te laten lopen. Churchill (‘never give up!’), wiens moeder afkomstig was van Amerika, bleek een roepende in de woestijn tegen de opkomst van Hitler, terwijl Premier Chamberlain (‘Peace for our time’), Lord Halifax en talloze andere hooggeplaatsten, juist aanstuurden op een vredesovereenkomst met de Nazis. Churchill werd gezien als een ‘oorlogsstoker’. Stel je eens voor! Wat zou de wereld er anders hebben uitgezien, als diegenen, zonder ruggegraat, de doorslag hadden weten te geven.

Daarom moet men straks niet verbaasd zijn, dat dit gehele, Keynesiaanse beleid van monetaire verruiming (QE) van de Centrale Banken, te beginnen met dat van de FED, plotseling op de helling gaat en weer wordt opgedoekt om het financieele en politieke systeem op langere termijn te waarborgen. Dat zal gepaard gaan met een deflatoire economische werelddepressie, een ultieme Eurocrisis en een harde landing in de rest van de wereld. En niet te vergeten, een staat van beleg, zoals nu al in Frankrijk, banksluitingen en kapitaalcontroles. Het staat gelijk met een noodzakelijke, abrupte ontwenningskuur (‘cold turkey’) van een dodelijke verslaving. Zeg nooit, nooit! Dat is dan weer het uur van de waarheid voor al diegenen, die zich hebben volgeladen met overgewaardeerde, gefinancierde activa. Een slinger slaat op een gegeven moment altijd naar de andere kant door (Galilei, Newton).

De crisis in de Opkomende Markten is al 4 jaar in volle gang. Het einde van de vrije val in hun grondstoffenprijzen en hun valuta’s is nog lang niet in zicht. De olieprijs staat nu al lager dan tijdens de financieele crisis in 2009. De koperprijs is hard op weg naar dat niveau. Wat nog volgt is de schuldencrisis, met name in het, met duizenden miljarden Dollars gefinancierde, bedrijfsleven in de Opkomende Landen. Waar zijn alle mooie verhalen over de Opkomende Middenklasse gebleven? Wat hebben vele topbeleggingsstrategen hier een steek laten vallen. Ondertussen zijn de Ontwikkelde Markten zich nog niet voldoende bewust van de enorme gevaren, die opdagen. Toch dreigen ook daar, superrijkdom, relatieve armoede en schrijnende ongelijkheid verontrustende vormen aan te nemen, vanwege dit brutale Keynesiaans monetair beleid, dat bewust aanstuurt op ‘vermogenseffect’. Centrale Bankiers verkondigen, dat zij de wereld hebben behoed voor een deflatoire ramp, maar zij zijn, sinds 1995, zelf schuldig aan een onverantwoordelijk, superriskant luchtbellenbeleid, wat klakkeloze speculatie in de hand heeft gewerkt. Alle monetaire stimuleringsmaatregelen konden echter de instorting van de overgewaardeerde aandelen-markten tussen 2000 en 2002 (de Nasdaq 100 technologie-index minus 80%!) en tussen 2007 en 2009 niet voorkomen.

De huidige, overspannen luchtbel in aandelen zal onvermijdelijk hetzelfde lot ondergaan en eveneens leiden tot koersdalingen van 50 tot 70%. Op de laagtepunten van de S&P 500 index in 2002 en in 2009, was het totale reeele rendement van aandelen boven dat van Treasury Bills (schatkistpapier) weggevaagd voor de gehele periode sinds 1996 (6 jaar) respectievelijk 1995 (14 jaar)! Ditzelfde staat weer te gebeuren. Effectenkrediet, als percentage van het Bruto Nationaal Product, heeft dat van de record-hoogtepunten van 2000 en 2007 zelfs overtroffen. De terugkoop van aandelen door de bedrijven zelf, voornamelijk met bedrijfskrediet, dat nu 50% hoger is dan in 2007, net voor de grote val, zal voor aandeelhouders in tranen eindigen. Als deze bom barst, laat het verdere effect op onroerend goed- en grondstoffenprijzen zich raden! Bovendien zullen de rendementen van Treasuries inzakken tot bijna ondenkbaar lage niveaus en dus tot forse opwaarderingen: de 10-jarige (2.27%) naar beneden de 1% en de 30-jarige (3.07%) naar beneden de 2%. Treasuries zijn het vereiste onderpand voor het grootste gedeelte van het kredietsysteem, maar hun toenemende schaarste kan dat systeem opbreken.

Maar Japan en met name Europa, zullen hun beleid van monetaire verruiming (QE) toch kracht bijzetten, nadat de Amerikaanse Federal Reserve QE3 in 2014 had afgerond? En zorgde de FED er niet voor, dat de opgekochte obligaties, die afliepen, gewoon werden herbelegd, terwijl de rente op nagenoeg nul is blijven steken? Opvallend is, dat de Bank of Japan (BOJ) reeds 30% van alle Japanse staatsobligaties (JGB’s) in bezit heeft en binnen 2 jaar tegen een plafond aanloopt. De banken, verzekeraars en pensioenfondsen krijgen steeds meer moeite om hun JGB’s aan de BOJ te verkopen, vanwege essentieele onderpanddoeleinden en lange termijn verplichtingen. De markt pleegt op zoiets dergelijks ver vooruit te lopen. Verder is de Eurozone, zonder een massieve monetaire verruiming (QE), op sterven na dood, omdat het instrument van devaluatie van de individuele lidstaten ontbreekt en omdat hun begrotingstekorten aan strenge regels zijn gebonden. Wat een knarsende monetaire unie, zonder centralisatie, zonder een echte kredietverstrekker in laatste instantie (‘lender of last resort’) en zonder een gemeenschappelijk depositogarantiestelsel. Daarom is Finland, met een relatief lage schuld, nu de ‘zieke man’ van Europa. Maar de Duitse Economische Adviesraad eist niet alleen een einde aan QE, maar ook het terugdraaien ervan! Duitsland heeft altijd al bezwaar gemaakt tegen een expansief, Keynesiaans monetair beleid. Draghi kan veel zeggen, maar veel minder doen. Tegelijkertijd is de Amerikaanse Federal Reserve onder grote druk om de rente, ondanks alle twijfels, toch te verhogen, want de gemiddelde, 10-jarige reeele Federal Funds Rate, na aftrek van inflatie, is nu negatief. En het is nog maar de vraag, of de FED de herbelegging van de aflopende, opgekochte obligaties kan voortzetten. Het gezag van Centrale Banken is tanende en het conservatieve Amerikaanse Congress zou wel eens een controle-onderzoek (‘audit’) kunnen voorstellen. Loopt QE dus juist op zijn laatste benen?

Daarom zijn de markten allerminst op hun gemak. De S&P 500 index is, tot dusver in 2015, lager. Verder gaat het beleid om inflatie te importeren, en deflatie te exporteren, via een zinvolle devaluatie, niet echt naar wens. In de laatste 5 jaar, is de reeele, handelsgewogen Euro maar 7% gedaald. De daling van de Yen was liefst 30%. De Dollar, het Pond en de Chinese Renminbi (RMB) stegen respectievelijk met 14%, 17% en...31%. Men zou zich kunnen voorstellen, dat vanaf nu, alleen de Chinese RMB, uit zelfbehoud, een grootscheepse devaluatie tegemoet gaat, wat gewoon was uitgesteld tot de definitieve toelating, in December a.s., tot het IMF-mandje als symbolische reserve-valuta. Maar zo’n devaluatie zou leiden tot een jarenlange, structurele deflatie in de rest van de wereld. Wakker worden!

En wegwezen. Soms krijgt men de kriebels en moet men er even helemaal tussenuit. Vooral wanneer de wereld uit zijn evenwicht lijkt te zijn geraakt en het toenemend aantal onzekerheden ons vermogen aantast om rustig te blijven denken. De mogelijke volksverhuizing van miljoenen naar Europa mag dan worden voorgesteld als een welkome fase op weg naar een noodzakelijke multi-culturele en multi-godsdienstige samenleving, maar toch doet het denken aan de nomadenstammen van Visigoten, Vandalen en Hunnen, die destijds Europa binnentrokken en een vrij abrupt einde maakten aan het 500-jarige Romeinse Rijk. Opeens staan alle hard bevochten verworvenheden van vrijheid, verdraagzaamheid, opvoeding, rechtspraak en het streven naar geluk (kunst, muziek en dansen), in de idealistische en naieve Europese Unie, op het spel. Want de Jihadisten van het zogenaamd paradijselijke, fundamentalistische Kalifaat van Raqqa en Mosul en hun jeugdige aanhangers, zien het als hun plicht om de wereld in brand te steken, omdat het einde der dagen is aangebroken. ‘Onderhandelen’ kan men wel vergeten. Verhevigde bombardementen zullen deze haatbaarden en moordmachines, met hun schrikbeeld van regelmatige onthoofdingen, nauwelijks tegenhouden. De indruk is, dat hun gelederen alleen maar worden versterkt met elke bom en elke ‘drone’-liquidatie. Hopelijk zal de overgrote meerderheid van gematigde Islamieten in staat zijn om deze groeiende wereldbrand ‘tijdig’ te blussen. Helaas lijkt dat voorlopig buiten het bereik der mogelijkheden. Is het risico-mijdend en onderbewapend Europa daarom voorlopig een uiterst gemakkelijke prooi?

Vooralsnog is de regelmatige, spectaculaire geweldpleging in Europa voornamelijk te danken aan de radikalisering van duizenden jeugdige Europeanen zelf, die immers vaak verder werden geindoctrineerd te midden van de chaos in het Midden-Oosten. De stijgende vervreemding van bepaalde bevolkingsgroepen, vanwege een schijnbaar onoverbrugbaar cultuurverschil, speelt Europa parten, want integratie, zoals de smelkroes (‘melting pot’) in Amerika, lijkt verder weg dan ooit. De meeste Europeanen hebben echter nog de vurige hoop, dat hun levensstandaard hierdoor niet wordt ondermijnd en dat de Europese Unie (EU) een rooskleurige toekomst tegemoet gaat. Maar het Romeinse Rijk voor de val, net zoals Europa nu, was ook vol zelfvertrouwen, dat haar welvaart zou voortduren. Het mocht niet zo zijn. De geavanceerde Romeinse beschaving verdween na de massieve migratie van de ‘barbaren’. De welvaart ging verloren en Rome zelf kreeg te maken met een bevolkingskrimp van liefst 75%. De gruwelijke, 300-jarige, duistere periode van de Middeleeuwen (‘The Dark Ages’) volgde daarna.

DIEDERIK SCHMULL

18 November, 2015

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

104 opmerkingen:

  1. Dank Diederik....dat was weer smullen.....wel wat langer moeten wachten, maar het was de moeite.....het inzicht dat je geeft in de huidige problemen is bijna ongeevenaard.....p

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rest nu nog de vraag wanneer deze bom barst. M.a.w hoeveel maanden (jaren) hebben we nog ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het maakt niet uit wanneer. Voorbereiding is niet tijdsgebonden en
      vereist vaak enige tijd. Vaak gaat het mis op een moment, dat men
      het nooit verwacht had. Maar er zijn waarschuwingen te over, ookal
      is het menselijk om alles zolang mogelijk te ontkennen en te hopen,
      dat alles weer goed komt. Als dat laatste zo is, dan is het meegenomen!

      DS

      Verwijderen
  3. Het ziet er naar uit dat de FED de rente echt gaat verhogen. Dat betekent dat zij de economie veel positiever inschatten dan u. In elk geval voor wat betreft de VS. Daar zitten de knapste koppen en hebben de beste data...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Marcja
      Die knappe koppen met al hun data zagen o.a. 2008 ook niet aankomen.

      Laten we het er maar ophouden dat uw opmerkingen bedoelt zijn om Diederik Schmull te prikkelen? :-)

      Mvg,
      dutchcaesar

      Verwijderen
    2. It aint over till THE FED lady sings.
      De vorige keer dacht ik ook dat ze de rente gingen verhogen maar ze weten elke keer een reden te verzinnen om het niet te doen. Feitelijk is de (ons bekende) data ook niet veranderd tov maanden geleden dus waarom nu wel de rente verhogen?

      Verwijderen
    3. De markt schat de kans op verhoging in op 70 %.
      De beurzen reageren daar positief op, dus is de mening dat het kan omdat de economie in de VS het aan kan en gezond is.
      marcja

      Verwijderen
    4. @MARCJA et al.:

      De FED houdt altijd een slag om de arm 'als er geen crisis plaatsvindt'.
      De twijfels over een renteverhoging nemen elke week toe. Alle
      zogenaamd knappe koppen weten het ook niet. Tijdens mijn loopbaan,
      werd mij altijd duidelijk gemaakt om nooit te luisteren naar economen.
      Er komt meer bij kijken dan 'modellen' en correlaties.

      Mocht de Federal Funds rate worden verhoogd, dan lijkt 1% het
      plafond, waarna er weer een daling optreedt, dus een hele korte
      rente-cyclus om gezichtsverlies te besparen. Elk OECD-land
      heeft de rente, na een schoorvoetende verhoging, uiteindelijk
      toch weer moeten verlagen.

      DS

      Verwijderen
  4. Nieuw in uw artikel is dit keer dat u hyperinflatie niet meer uitsluit, maar daarnaast spreekt u van deflatoire werelddepressie... Ik probeer u te begrijpen, klopt mijn vlg samenvatting: ""deflatoire depressie is onvermijdelijk, en te nemen uiterste maatregelen als negatieve rente/helikoptergeld zullen dat niet oplossen, integendeel, ze zullen geld waardeloos maken. Hierdoor ontstaat automatisch hyperinflatie, of: de VS grijpt (eerder) in door expliciete kredietverknapping en dus hoge rente/inflatie""
    Svp uw mening over mijn samenvatting !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Inderdaad zal blijken, dat negatieve rente en zeker helicoptergeld uiterst
      gevaarlijk worden. Mijn stelling is daarom, dat Amerika NOOIT
      hyperinflatie zal riskeren (het Congress zou in opstand komen) en
      DUS op een gegeven moment zal moeten kiezen voor een
      (mini-)depressie, net zoals in 1980 - 1982, om de zaken weer in
      evenwicht te brengen (rebalancing).

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises19 november 2015 om 11:38

      heer Schmull: u zegt "dat Amerika nooit hyperinflatie zal riskeren". En Europa ?

      Verwijderen
    3. @HADEWYCH VON MISES:

      Duitsland en Nederland zeker niet, maar Zuidelijk Europa wellicht
      wel. Dus als de Eurozone uitelkaar valt, dan is er kans op hyper-
      inflatie in enkele zwakke lidstaten. Voorlopig is de Eurozone nog
      gebouwd op drijfzand. Alleen als Zuidelijk Europa een permanente
      depressie accepteert, kan het voortduren. Het Europese fiscale
      compact (oftewel dictatuur), die nu Frankrijk te nauw wordt, is
      een recept voor scherpe onenigheid, zeker bij tegenwind.

      De cultuur en mentaliteit van Zuid-Europa waren eeuwenlang
      gebaseerd op begrotingstekorten en devaluaties. Dat blijft zo,
      net zoals de aloude siesta overdag!

      DS

      Verwijderen
  5. Uw opvatting over de Hunnen, etc, deel ik niet. Rome werd gewelddadig aangevallen. In ons geval is dat niet zo en is het % van immigranten erg klein tov de Europese bevolking. Ik onderschat IS niet, maar de impact op Europa is minimaal wanneer men er rationeel naar kijkt.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Ik wil geen mening 'voor' of 'tegen' verkondigen, maar constateer
      alleen, dat de immigratie-golf pas lijkt te zijn begonnen en dat
      sommige regio's in Europa in een getto zijn veranderd, omdat
      integratie een langdurig proces zal blijken. In sommige buurten
      in Londen behoeft men als vrouw niet te verschijnen zonder hoofddoek.

      DS

      Verwijderen
    2. Als er van uitgegaan wordt dat er in Duitsland ondertussen min. 1,5 miljoen "vluchtelingen" aangekomen zijn, en er gemiddeld per "vluchteling" 4 verwanten nakomen, er aan de toestroom nog lang geen einde toegeroepen is, en het te verwachten geboortecijfer binnen deze groep veel hoger gaat liggen dan bij de oorspronkelijke bevolking, is het afdoen hiervan als een randverschijnsel een grote vergissing.

      Mrgalak

      Verwijderen
  6. Lees de column en je ziet dat Schmull een mening heeft over de komst van de barbaren.....ik heb die ook....het wordt de ondergang van het welvarende Europa zoals we dat kennen....en dat verbaast mij ook niets.....Europa en z' n bewoners zijn zwak, gefeminiseerd, zielloos en niet meer bereid om welvaart en veiligheid met hand en tand te verdedigen.....dan gaat de natuur z' n werk doen.....het is niet anders.....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vermoed dat de migranten o.a naar de EU komen om grote gezinnen te kunnen formeren. De migranten willen opvallend genoeg uitsluitend naar landen waar een uitkering, kinderbijslag, kindgebonden budget etc. aanwezig is waardoor veel kinderen krijgen voor hen betaalbaar wordt. Moslims streven ernaar om de meerderheid v.d wereldbevolking te worden. De opdracht is dan ook: veel kinderen produceren wat zij zelf aangeven in o.a dit filmpje.
    https://www.youtube.com/watch?v=44vzMNG2fZc

    BeantwoordenVerwijderen
  8. If The Economy Is Fine, Why Are So Many Hedge Funds, Energy Companies And Large Retailers Imploding?

    http://theeconomiccollapseblog.com/archives/if-the-economy-is-fine-why-are-so-many-hedge-funds-energy-companies-and-large-retailers-imploding

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vraagje @ Diederik Schmull:

    Kan een land failliet verklaard worden? Of wat gebeurt er dan met het land als het zover is?

    Mvg,
    Jim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JIM:

      Een land lijkt zijn kredietwaardigheid te verliezen, zodra de financiering
      van de staatsschuld moeilijk of bijna onmogelijk wordt. De rendementen
      op de staatsobligaties rijzen dan de pan uit, wat bijvoorbeeld gebeurde
      met de staatsobligaties van Zuid-Europa in 2012, voordat de ECB
      te hulp schoot.

      Als een land op de internationale kapitaalmarkt niet meer kan lenen,
      dan zijn er allerlei vormen van faillissement mogelijk, zoals het
      verschuiven van de afloopdata van de staatsobligaties of zelfs
      het eenzijdig verlagen van de coupon. Of het staken van enige
      betaling van rente en aflossing van staatsschuld.

      Dus een land verklaart zichzelf meestal failliet. Maar import is dan
      alleen mogelijk met vooruitbetaling, etc.

      DS

      Verwijderen
  10. Goldman Says the Years of Emerging-Markets Doldrums Are Over

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-19/goldman-says-three-years-of-emerging-markets-doldrums-is-over

    Gelukkig kunnen we eindelijk weer LONG ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Maar Goldman Sachs zegt OOK:

      Goldman Sachs said the biggest risk is a “significant depreciation” of the yuan. A stronger dollar and slower growth in China may prompt policy makers to allow the currency to fall with a spillover effect rippling through emerging markets, the report said.

      Kijk en DAN gaat hun verhaal niet op. Mooie slag om de arm! Maar
      er moet zaken worden gedaan. Dus nog even speculeren in
      riskante beleggingen en als het misgaat, dan hebben we je
      gewaarschuwd.

      DS

      Verwijderen
  11. Geachte heer Schmull, Dank voor uw analyse. Ik heb nog wel een vraag in verbinding met eerdere verhalen,
    ook de Agri sector is ingestort (zie bv Potash en Mosaic) Ik heb altijd gedacht dat die grondstoffen los staan van koper aluminium etc. omdat we toch moeten eten en zonder meststoffen groeit alles langzaam of niet! Koopwaardig? streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De langere termijn vooruitzichten voor kunstmest en agri lijken prima.
      Maar ook deze sector had een massieve expansie beleefd in
      capaciteit, waardoor overschotten ontstonden. Het duurt even,
      voordat vraag en aanbod weer in evenwicht komt:

      http://www.fertilizer.org/MarketOutlooks

      http://www.fertilizer.org/imis20/images/Library_Downloads/2015_ifa_istanbul_summary.pdf?WebsiteKey=411e9724-4bda-422f-abfc-8152ed74f306&=404%3bhttp%3a%2f%2fwww.fertilizer.org%3a80%2fen%2fimages%2fLibrary_Downloads%2f2015_ifa_istanbul_summary.pdf

      Het is inderdaad wel opvallend, dat in deze neergaande cyclus, geen
      enkele grondstof gespaard bleef. Dit toont aan, dat de prijzen van
      jaren terug kunstmatig opgepompt zijn geweest, vanwege goedkoop
      geld en te optimistische verwachtingen.

      DS

      Verwijderen
  12. Heer Schmull....n.a.v. uw laatste video...u weet wel die met die kalkoen ;-)

    Als de invoering van negatieve rente leidt tot het dirigeren van je spaargeld richting matras of sok en als reactie daarop cb's en overheden besluiten chartaal af te schaffen, is dan hogere inflatie te verwachten door hogere omloopsnelheid van het geld? Immers, als je niet kunt oppotten en sparen bestraft wordt, blijft uitgeven/kopen dan niet over als enige optie?

    Een reëel scenario?

    Met dank!
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Dat is de theorie. In de praktijk valt het af te wachten of men echt
      tot uitgeven overgaat. In onzekere tijden en zeker als men een
      gezin heeft of boven de 50 is, dan verandert men niet zo snel,
      ondanks het feit, dat men geschoren wordt.

      De lagere olieprijs, bijvoorbeeld, wat gelijk staat aan een lagere
      belasting, heeft niet geleid tot betere omzet in de detailhandel.
      85% daarvan werd niet besteed, maar opgepot.

      Maar 'helicoptergeld', als dat ooit legaal zou worden, kan wel degelijk
      leiden tot hogere omloopsnelheid van het geld, want geld wordt dan
      een hete aardappel. Mijn vermoeden is echter, dat die hete aardappel
      dan wordt omgewisseld in een 'hardere' valuta (zoals in Latijns
      Amerika).

      DS

      Verwijderen
  13. .......Maar nu is het onmogelijke gebeurt, want heel veel swaps (verschillende looptijden) hebben een lagere rente dan Amerikaans staatspapier.....

    http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/24771270/__Alarmbel_nummer_2__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

    De implicaties van dit verhaal voor de US treasuries zijn mij niet duidelijk. Wat is uw visie ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Dit is een van de vele, eventueel 'tijdelijke', bewegingen in de markt en
      het is nog niet duidelijk, wat de belangrijkste oorzaak hiervan is.

      Vast staat, dat de Amerikaanse overheid, als tegenpartij, altijd minder
      riskant is dan welke andere ook. Maar opvallend is, dat de
      arbitrageurs in de markt schaarser zijn geworden. Banken en Hedge
      Funds likken hun wonden en steken hun nek minder uit.

      • Higher financing costs for the U.S. Treasury Department.

      • Hedges some institutions use to reduce interest-rate risk are becoming less effective.

      • Banks, insurance companies and asset managers are looking to take on more interest-rate risk, even at a time when the Fed is widely viewed as set to raise short-term interest rates.

      http://www.marketwatch.com/story/analysts-are-baffled-by-moves-in-this-esoteric-but-huge-market-2015-11-17

      In ieder geval, des te meer reden om positief te blijven op Treasuries,
      want die worden toch weer de vluchthaven, als het marktevenwicht
      wordt verstoord. Een eventuele rendementsstijging in Treasuries
      is dus WEER een koopgelegenheid, ondanks de mening van 99%
      van de zogenaamde deskundigen.

      DS

      Verwijderen
  14. @DS Hartelijk bedankt voor uw filmpje NEGATIEVE BOETE-RENTE IS SPELEN MET VUUR.
    Wat ik mij nou afvraag is dat iedereen alles maar slikt van meneer Draghi.. Alleen een beetje kritiek van onze Klaas Knot en dat was het dan?
    Alle spaarders zijn de klos en de mensen die buiten Europa wonen en hun inkomens met Euro's betaald krijgen.
    Echt ongelofelijk!

    Vriendelijke groeten, Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
  15. US Total Credit Market Debt vs Real GDP

    2010s: 350% v 1.4%
    1980s: 200% v 3.4%
    1970s: 165% v 3.4%
    1960s: 155% v 3.6%
    1950s: 150% v 3.7%

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit is inderdaad HET probleem van tegenwoordig: teveel schuld,
      te weinig economische groei en inflatie, en daardoor te weinig
      belastinginkomsten. Daarom alle pogingen om de staatsschuld
      desondanks overeind te houden. De kernvraag is, wie het eerste
      omvalt. Europa, met de meeste landen straatarm en technisch
      failliet? Opkomende Landen, inclusief China, met de grootste
      kredietbubbel aller tijden? Of Amerika, met toevallig 's werelds reserve-valuta plus zelfvoorzienend in voedsel en energie?

      Alleen Amerika heeft in de geschiedenis bewezen bereid en in staat
      te zijn om die harde maatregelen te nemen, die haar kredietwaardigheid
      zullen waarborgen. Wees dus voorbereid op de komende mini-
      depressie.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Vergeet ook niet, dat de Total Credit Market Debt van Europa
      450% is en die van Japan 650%. Dus Amerika met 350% lijkt
      minder acuut. Maar de trend is duidelijk. Het gaat niet de goede
      kant uit, zeker niet als er weer militair moet worden ingegrepen
      in het Midden-Oosten (na Obama).

      DS

      Verwijderen
  16. @

    (SCOTT - BARCLAYS): KOOP Opkomende Markten & Grondstoffen

    Everything hinges on China where real M1 money has ignited after languishing for over a year. Floor space sold is growing at 20pc and house prices have stabilized.

    Simon Ward from Henderson Global Investors says real M1 is now surging in China at the fastest rate since the post-Lehman credit blitz, though money data is cooling in the US

    http://linkis.com/www.telegraph.co.uk/PdpWE

    Good luck, zou ik zeggen!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  17. De volgende deflatoire schok kan een verlaging zijn van Glencore's investment grade rating. De auteur duidt erop dat dit het Bear stearns/Lehman moment kan zijn voor de volgende crisis. Uw mening?

    http://www.gordontlong.com/Articles/Article-2015-11-ANALYTIC_INSIGHTS-Glencore-Canary_In_A_Coal_Mine.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GUENTHER:

      Bedankt! Interessant. Toch is het probleem Glencore nu overbekend
      en de financieele sector zou verbaasd zijn, als deze onderneming
      over een paar jaar nog bestaat. Men probeert gewoon de dag uit
      te stellen, waarop het ter ziele gaat. Er is geen redden meer aan.
      Misschien bedenkt men nog iets om de verliezen te beperken.

      DS

      Verwijderen
  18. @

    Wat men ook van Farage en UKIP mag denken, deze video van zijn toespraak
    in het Europese parlement, met Merkel en Hollande als toehoorders, is
    waarschijnlijk historisch

    (VIDEO): FARAGE, MERKEL & HOLLANDE, Face-To-Face, Just Before A Possible #BREXIT And An Increasingly WOBBLY #EU. Wow

    https://www.youtube.com/embed/R5lXYw1l8l0?rel=0&autoplay=1

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Een anti-Piketty beschouwing voor de langere termijn en tevens voorspelling van inflatie, rentestijging en afnemende ongelijkheid vanwege demografische factoren. Maar.... voorspellen blijft moeilijk, vooral als het de toekomst betreft ;) http://www.morganstanley.com/ideas/demographic-solution-to-inequality

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt! Lijkt steekhoudend. Er is al sprake van een tekort aan
      arbeidskrachten in Japan met een daarvan het gevolg zijnde
      loonsverhoging. Maar of dat voldoende is om de steeds sterkere
      trends van vergrijzing en deflatie tegen te gaan valt af te wachten.

      Daarbij komt, dat Schuld (Peak Debt), wat de grote schuldige is
      voor lage groei en inflatie, buiten beschouwing wordt gelaten. Maar
      in de financieele sector kijkt men de andere kant uit. Schuld?
      Irrelevant. Kan exponentieel blijven stijgen. Niets aan de hand...

      De ongelijkheid wordt vanzelf minder, zodra de Grote Klap komt,
      waarbij de waarden van activa instorten, zoals nu bij grondstoffen.
      In die sector is er allang een depressie.

      DS

      Verwijderen
  20. De wereldhandel blijft dalen.

    http://www.zerohedge.com/news/2015-11-21/global-trade-just-snapped-container-freight-rates-plummet-70-3-weeks

    Maar volgens de telegraaf geldt dit niet voor de EU....

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24779054/__Groei_industrie_eurozone_trekt_aan__.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het is een kwestie van een nog lagere Euro. Want dat zou de
      Europese economie tijdelijk helpen. Dus nog meer QE en
      de Duitsers nog meer irriteren:

      http://www.cityam.com/229290/presidential-self-complacency-in-a-speech-at-the-25th-frankfurt-european-banking-congress-m-draghi-does-his-utmost-to-make-the-public-believe-that-qe-has-not-failed

      Hoelang zou het duren, totdat een Duitser de ECB-leiding overneemt?

      DS

      Verwijderen
  21. hadewych von mises23 november 2015 om 11:28

    @heer Schmull: wat denkt u van deze (Maund's) visie ?
    http://www.marketoracle.co.uk/Article53087.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Maund is al jarenlang positief op Goud en Zilver en heeft deze
      daling nooit zien aankomen, noch de daling in inflatie of een
      hogere Dollar.

      Natuurlijk zijn de edelmetalen nu veel aantrekkelijker dan 4 jaar
      geleden. Natuurlijk zijn de Goud- en Zilveraandelen op ongelofelijke
      niveaus. TENZIJ de markt jarenlange deflatie verdisconteert, wat
      de ongelofelijk lage rendementen van obligaties al jarenlang
      van de daken schreeuwen.

      Maund kan het woord deflatie niet eens spellen. Zie zijn artikelen
      van jaren terug. Want als structurele deflatie op komst is, dan
      kan de Goudprijs nog verder terug (bij de klap in 2008 daalde
      Goud 30%+) en VERDWIJNT de helft van alle Goud- en Zilveraandelen.
      Als dat gebeurt, zullen Goldbugs als Maund eindelijk de handdoek
      in de ring gooien.

      Daarom is Goud (niet Zilver) een VERZEKERING, die echter wel een
      plaats verdient in een vermogen. Zilver is superspeculatief en in zwakke
      handen.

      DS

      Verwijderen
  22. ‘Onze eigen ervaringen met een negatieve depositorente zijn gunstiger dan we aanvankelijk hadden gedacht’ aldus ECB-directielid , Peter Praet.

    Waarom de negatieve depositorente verder verhogen bijv. van 0,2% naar 0,3% (negatief) als meer dan €2000 Europees schuldpapier al een negatief rendement hebben, de EU de hoogste groeitempo heeft sinds mei 2011 volgens het FD en - als klap op de vuurpijl - de FED naar alle wrslijkheid de rente gaat verhogen?

    Gezegd wordt om inflatie aan te jagen, maar spelen op de achtergrond nog andere motieven een rol bijv. van geo-politieke aard?

    Dank en groet,
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      De hoofdreden is een lagere Euro, zodat de Eurozone niet afglijdt
      naar een officieele recessie. Dat wordt bereikt door nog meer QE,
      dus de opkoop van obligaties met nog meer negatieve rente:

      De ECB heeft volgens Brosens drie doelen voor ogen met de verlaging van de depositorente. Door de rente verder onder nul te drukken, vergroot Frankfurt de voorraad obligaties die opgekocht kunnen worden. Nu mag de ECB geen staatsobligaties kopen met een rendement dat lager is dan de huidige depositorente.

      Door die rente verder te verlagen, komt een deel van de obligaties die nu te duur zijn weer in beeld. Ten tweede is er een effect op de wisselkoers van de euro. Als de rente hier lager is, kan het aantrekkelijker worden om euro’s voor bijvoorbeeld dollars te verruilen, zeker als in de VS de rente in december juist omhooggaat.

      http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/markt-heeft-verlaging-depositorente-al-ingeprijsd

      DS

      Verwijderen
  23. Is dit een signaal dat de eerste domino-stenen, schuldenlanden binnenkort gaan vallen? De CDS van menig land zijn de afgelopen tijd fors omhoog gegaan.....

    http://www.project-syndicate.org/commentary/sovereign-debt-restructuring-un-principles-by-joseph-e--stiglitz-and-martin-guzman-2015-11

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Inderdaad lijkt de volgende crisis vooral te draaien om de krediet-
      waardigheid van landen. Een dergelijke crisis, net zoals in 1934,
      is veel ernstiger dan de laatste bankencrisis. Dat is het 'eindspel'.

      Maar Stiglitz wijst op enige vooruitgang om dit internationaal op te
      vangen. De struikelblokken voor zo'n 'vangnet' zijn nog enorm:

      All six countries that voted against the UN resolution (the US, Canada, Germany, Israel, Japan, and the United Kingdom) have domestic bankruptcy legislation, because they recognize that CACs are not enough. Yet all refuse to accept that the rationale for a domestic rule of law – including provisions to protect weak borrowers from powerful and abusive creditors – applies at the international level as well. Perhaps that is because all are leading creditor countries, with no desire to embrace restrictions on their powers.

      De crediteurenlanden zijn niet bereid om de zeggenschap op te geven
      op basis van hun eigen faillissementsprocedure. Dat lijkt ook
      onwaarschijnlijk. Stel je voor, dat de schuldenaar zijn eigen schuldherstructurering zou kunnen bepalen. Toch zijn er precedenten.
      Mussolini verlengde, bijvoorbeeld, op eigen houtje, de afloopdata van
      haar internationale schuld.

      DS

      Verwijderen
  24. In de laatste nieuwsbrief van John Mauldin stelt hij:

    I believe that, to hold their union together, the leaders at the core will ultimately be willing to absorb all the debts of all the various member nations and put them on the balance sheet of the European Central Bank, basically nationalizing all the debt. They will then be willing to sacrifice their individual countries’ fiscal autonomy on the altar of the European Union.

    Deelt u zijn mening?

    Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PIETER:

      Helemaal eens met Mauldin. De enige kans op een Verenigd Europa
      bestaat, als de schulden worden 'verdeeld' over de lidstaten, plus
      een centralisatie van soevereiniteit. Maar Euroland is geen land,
      dus de noodzakelijke solidariteit heeft zijn grenzen. Tenzij er een
      wonder gebeurt, zoals oorlog of een werelddepressie, waardoor
      men tijdelijk bereid is om gezamenlijk op te trekken. Er zijn gevallen
      bekend in de geschiedenis, waar centralisatie gewoon werd
      afgedwongen.

      De Eurozone haalt het uiteindelijk niet, want de voorwaarden voor
      een echte monetaire unie lijken een brug te ver voor de meeste
      Europeanen. De prijs is te hoog voor de zwakkere lidstaten, als
      ze hun problemen niet kunnen afwentelen op de sterkere lidstaten.
      Mijn stelling blijft, dat de Euro eigenlijk nooit bestaan heeft en
      de hele moeilijke tijden niet zal overleven. Ondanks de vurige
      Eurocraten met hun belastingvrij inkomen!

      DS

      Verwijderen
    2. @PIETER:

      http://www.mauldineconomics.com/frontlinethoughts

      DS

      Verwijderen
  25. “Depressie Finland nog grotere euro-ramp dan Griekenland”
    http://slimbeleggen.net/depressie-finland-nog-grotere-euro-ramp-dan-griekenland/80509/

    Wie van de "sterke" landen komt na Finland en gaat de volgende verkiezingsronde
    in de EU-landen definitief de euro de das om doen?

    mvg//Harold

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Als men binnen de Eurozone het vermogen verliest van devaluatie via
      flexibele wisselkoersen, zoals vroeger, maar alleen moet voortmodderen
      doormiddel van een interne depressie, dan is het toch overduidelijk,
      dat zoiets niet houdbaar is.

      De volgende? Frankrijk, etc? Kwestie van tijd. De verkiezingen kunnen
      inderdaad de omslag betekenen, maar verkiezingen in de EU zijn
      al ettelijke malen gewoon genegeerd.

      DS

      Verwijderen
  26. @DS Turkije schiet Russisch vliegtuig neer. Wat nu?

    Bertus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Toeristen evacueren na deze daad van agressie"

      De spreker van het Russische parlement, de Duma, heeft ondertussen gezegd dat Russische toeristen die in Turkije zijn geëvacueerd moeten worden, als gevolg van "deze daad van agressie".

      Verwijderen
    2. @BERTUS & ANONIEM:

      Hier zit veel meer achter. Turkije steunt ISIS openlijk (tegen Assad).
      Amerika doet verdeel & heers, want de olie in het Midden-Oosten moet
      worden 'beschermd', tegelijk met de autocratische regiems. Verder
      lijkt ISIS de waakhond voor Israel, dus de Mossad & CIA zijn
      cruciale medestanders gebleken. ISIS ontstond oorspronkelijk in 2003
      in Irak en is sindsdien een welkome vergaarbak gebleken voor
      de 'ongewenste' elementen in het Westen, die opzettelijk naar
      het Midden-Oosten worden gedirigeerd. Daarom is het Westen
      de grootste exporteur van terroristen geworden. Het feit, dat
      Frankrijk Palestinie wil erkennen als staat, buiten de VN om
      (Amerika en Israel zijn tegen), kan de reden zijn geweest voor
      de aanslag in Parijs door de 'useful idiots' van ISIS, die
      onder invloed waren van drugs (vooral Captagon, wat illegaal is).
      Degenen, die aan de touwtjes trekken, zijn vooralsnog onzichtbaar,
      maar men kan wel vermoeden wie...

      DS

      Verwijderen
    3. Ik volg u al 10 jaar geloof ik, en met veel waardering voor uw kennis vd fin wereld, maar uw mening over de achtergrond van IS en Parijs, is gebaseerd op goedkope samenzweringstheorieen, die kant noch wal raken. Dit had ik absoluut niet verwacht dat u ooit zoiets zou verkondigen... Ik raad u aan The ISIS Apocalypse van W. Mc Cants eens te lezen !
      Marcja

      Verwijderen
    4. @BERTUS & ANONIEM:

      Hollande dringt er bij Turkije op aan om de grens met Syrie te
      sluiten, om de stroom van vluchtelingen naar Europa tegen te
      houden. Maar Turkije verkoopt de olie van ISIS, die in vrachtwagens
      naar Turkije wordt vervoerd, de ISIS-gewonden worden in
      Turkse ziekenhuizen behandeld en de ISIS-vechtjassen kunnen
      zonder moeite een (vals) Turks paspoort bemachtigen.

      Turkije is ziedend, dat de EU het land nog steeds niet heeft
      toegelaten als lidstaat, dus veel medewerking behoeft men
      niet te verwachten. Ook Amerika zou dit Nato-land graag
      zien als EU-lid, dus weer 75 miljoen, vooral jonge, mensen
      erbij en het vergrijzingsprobleem van Europa is opeens
      opgelost!

      DS

      Verwijderen
    5. @MARCJA:

      Zonder te vervallen in samenzweringstheorieen, is het toch mogelijk
      om het voorgekouwde nieuws van de algemene media met een
      flink korreltje zout te nemen. Bijna niets is wat het schijnt. Zo is het
      leven. Die moordende snotneuzen in Parijs waren het tegenbeeld
      van vrome Islamieten. Net zoals 9/11, toen de 'piloten' opeens
      een 747 konden vliegen, na alleen les te hebben gehad in sport-
      vliegtuigen? Net zoals de moord op Kennedy in 1963, waar, zoals
      nu eindelijk blijkt, veel meer aan de hand was. Kennedy had
      Allen Dulles ontslagen als hoofd van de CIA, die echter een
      psychopaat was:

      http://www.salon.com/2015/11/22/inside_the_plot_to_kill_jfk_the_secret_story_of_the_cia_and_what_really_happened_in_dallas/

      http://www.thedailybeast.com/articles/2015/10/13/did-allen-dulles-order-the-hit-on-jfk.html

      Heeft de Apollo-maanlanding in 1969 echt kunnen plaatsvinden
      (ik zag het op TV!), ondanks de bestraling, die dodelijk is voor
      mensen? Uiteindelijk komt de waarheid uit, ookal duurt het een
      generatie.

      Naarmate men ouder wordt, is het wel zo, dat men veel cynischer
      wordt!

      DS

      Verwijderen
    6. @MARCJA:

      Journalisten in Turkije de gevangenis in voor het onthullen van
      zogenaamde staatsgeheimen, dat de Geheime Dienst ISIS
      bewapent:

      http://www.theguardian.com/world/2015/nov/27/turkish-journalists-charged-over-claim-that-secret-services-armed-syrian-rebels?CMP=twt_gu

      (in samenwerking overigens, met de Mossad en CIA. 'Open secret'.)

      DS

      Verwijderen
  27. http://fd.nl/economie-politiek/1128503/duitse-ifo-score-op-hoogste-niveau-in-anderhalf-jaar
    Ondanks tegenwind blijven duitse ondernemers heel positief en geven de inkoopmanagers een stevige groei aan.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Natuurlijk heeft Duitsland nog de wind mee door de lagere Euro.
      Als Duitsland nu de DM had gehad, dan stond die tenminste
      20% hoger! Haar handelssurplus is nog ongelofelijk. Nederland
      hobbelt natuurlijk mee met Duitsland. Maar de andere lidstaten
      zitten nog opgescheept met een veel te hoge Euro, vooral als
      Duitsland het Draghi moeilijk maakt om de QE uit te breiden.

      DS

      Verwijderen
  28. http://fd.nl/economie-politiek/1128390/statistische-vertekening-zorgt-voor-te-sombere-blik-op-wereldeconomie

    Kern van dit verhaal is dat de statistieken mbt de industrie een te groot aandeel hebben in de vooruitzichten op de economie terwijl mn in Westerse economieën diensten voor pakweg 2/3 uitmaken van de economie. Ik zie nl wel dat prijzen van diensten omhoog gaan. In die zin hebben diensten een mitigerende werking op de neergang van de economie en het prijsniveau in het algemeen.

    Heer Schmull, bent u eens met deze conclusie en beïnvloedt strekking van dit artikel uw ( donkere) kijk op de economie enigzins?

    Dank en groet,
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      De structurele verschuiving van industrie naar diensten, wat in de
      statistieken vaak achterloopt, is zonder meer een steun in de rug
      van de economie. Maar de afzwakking van de industrie in met
      name China, voornamelijk door de verminderde export naar het
      zwakkere Westen, betekent, dat de wereldhandel ernstig wordt
      aangetast. Dus de dienstensector in het Westen is zeker niet
      immuun voor ongunstige de trend in de wereldhandel.

      Het valt trouwens op, hoe velen succesvol opereren met een eigen zaak
      op de internet, wat vroeger niet bestond. Dit is echter weer geweldig
      moeilijk voor de traditionele winkelstraat. Winkels kunnen het op den
      duur niet bolwerken, tenzij de winkelhuren drastisch dalen.

      DS

      Verwijderen
  29. @

    RICHARD RUSSELL, de schrijver van de oudste financieele nieuwsbrief, is
    op 91-jarige leeftijd overleden:

    http://dowtheoryletters.com/Content_Free/richard-russell-passes-at-91.aspx

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  30. The debt do-over in distressed exchanges.

    http://www.bloomberg.com/gadfly/articles/2015-11-24/distressed-debt-exchanges-signal-pain-for-high-yield-investors

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      Interessant. Een mogelijke manier voor speculatieve obligatie-houders
      om nog wat te redden van wat er te redden valt

      DS

      Verwijderen
  31. hadewych von mises25 november 2015 om 07:26

    @heer Schmull :als je de grafieken in volgend artikel mag geloven, zou de grondstoffenindex nog moeten halveren ?
    http://www.marketoracle.co.uk/Article53091.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Mooie charts! Bedankt. Geeft een verhelderend beeld van een trend,
      die niet zomaar wordt omgebogen, ondanks de positieve verhalen
      van Wall Street, dat het ergste voorbij zou zijn.

      De overproductie is nog in volle gang. Die stopt pas bij nog lagere
      prijzen en technisch gezien, lijkt een positieve houding tegenover
      grondstoffen voorbarig, behalve voor een 'trade' voor de korte termijn.

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-25/if-china-killed-commodities-super-cycle-fed-is-about-to-bury-it

      DS

      Verwijderen
  32. @

    KASGELD BLIJFT. Zie de invoering van het nieuwe 20 Euro biljet. 50 tot 75%
    van alle transacties is nog steeds met kasgeld. Afschaffing van kasgeld is
    een UTOPIE, ondanks de negatieve rente:

    http://www.welt.de/finanzen/article149223193/Warum-die-Abschaffung-des-Bargelds-eine-Utopie-ist.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Het uiteenvallen van de euro komt naderbij. Het lijkt erop dat de aanzet de migrantenstroom is die voor nog meer verdeeldheid zorgt bij de EU-leiders...

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/11/25/eu-praesident-juncker-warnt-vor-dem-ende-des-euro/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Maar economisch gezien, zou de vluchtelingenstroom bijdragen
      aan de economische groei:

      The expected absorption of some 800,000 asylum seekers into Germany, many fleeing the violence in Syria, will add 0.2 percentage point to annual growth next year, according to the median estimate in a Bloomberg survey of 24 economists, conducted Nov. 6-13.

      The increased demands on public coffers to house and feed hundreds of thousands of refugees, however, means a planned budget surplus for 2016 has evaporated, according to several economists who participated in the Bloomberg survey.

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-25/germany-s-7-billion-refugee-boost-to-outweigh-vw-scandal-fallout

      DS

      Verwijderen
  34. Logisch sluitstuk bankenunie

    http://fd.nl/ondernemen/1128813/logisch-sluitstuk-bankenunie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het opgeven van soevereiniteit en het delen van risico's zijn nog
      steeds hete hangijzers. Zij zijn echter wel de voorwaarden voor
      het voortbestaan van de Eurozone. Probeer maar eens vaart te
      zetten achter zo'n ontwikkeling bij 19 verschillende kakelende
      kippen.

      DS

      Verwijderen
  35. The Kissingers Cross from Jim Rickards:

    http://research.agorafinancial.com/research/video/rit_kissingerscross_1115?code=ERITRB82&n=RIT_kissingerscross_1115&email=holandarob%40gmail.com&a=13&o=135569&s=143523&u=4758664&l=216373&r=MC&vid=pBVXXS&g=0

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Flauwekul! Deze meneer Jim Rickards verkoopt boeken en schermt
      met zijn 'CIA'-achtergrond. Neem hem niet serieus. Hij is een
      sprookjesverteller. Als zijn Kissingercross werkelijk zo succesvol
      zou zijn, dan schreeuw je dat toch niet van de daken. Geen enkele
      formule, model of correlatie kan de markt voorspellen. Het kan
      hoogstens behulpzaam zijn. Maar de markt is zo grillig, dat het
      een heel glibberig pad zal blijken te zijn.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Ik geloof er ook niet in. Vooral als men spreekt over een beperkt aantal plaatsen. Wat mij verbaasde was, dat ik deze Email via David Stockman kreeg.

      FLASH NOTICE: This is something you've never seen before.

      Verwijderen
  36. " Donkere wolk van €1 biljoen aan slechte leningen hangt boven Europese bankensector "

    https://www.doijerkalff.nl/nl/particulier/marktnieuws/details/article/donkere-wolk-van-EUR1-biljoen-aan-slechte-leningen-hangt-boven-europese-bankensector/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Nee hoor. Het is minstens 3 biljoen Euro. Wie gelooft nou de EBA.
      warempel de spreekbuis van de banken zelf.

      DS

      Verwijderen
  37. World War III

    http://www.nytimes.com/2015/11/27/opinion/world-war-iii.html?_r=0

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
  38. De vlucht uit obligaties is begonnen

    http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/de-vlucht-uit-obligaties-is-begonnen/?utm_source=marketupdate&utm_medium=email&utm_campaign=2611_mu_60352

    Wanneer dit (tijdelijk) gaat gebeuren, wie zijn dan de kopers van deze obligaties en
    dat alleen wanneer ze met een veel betere rente gekocht kunnen worden. Dit zal een enorm verlies voor de verkopers opleveren.
    Is dit een broodje aap verhaal om de edelmetaalverkoop te stimuleren?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Ik ben het TOTAAL ONEENS met de heer Knopers. Alles wat hij
      weergeeft is de gevaarlijke kuddegeest:

      De verschuiving van honderden miljarden dollars uit staatsobligaties richting vastgoed is de opmaat naar een nieuw tijdperk van hoge inflatie. De UBS bubble index, dat de prijsontwikkeling van vastgoed in verschillende wereldsteden volgt laat al duidelijk zien welk effect de vlucht van vermogen heeft op de huizenprijzen. In Hong Kong zijn de prijzen al in de ‘bubbelfase’, terwijl je in lijstaanvoerder Londen nu al veertien jaarsalarissen moet neertellen om een bescheiden appartement van 60 vierkante meter te bemachtigen.

      De vlucht uit obligaties is nog maar net begonnen, wat betekent dat de prijzen van vastgoed in grote wereldsteden nog veel verder kunnen stijgen. Ook andere zogeheten ‘hard assets’ zullen de aandacht krijgen van vermogensbeheerders, nu de zorgen over de obligatiemarkt verder toenemen.

      ---

      Dus ga gerust maar onroerend goed kopen op topprijzen, want hele
      hoge inflatie is op komst en het geld wordt toch niets waard. Waanzin!

      Inderdaad, waarom is Goud al 4 jaar gedaald? Zeker gemanipuleerd.
      Waarom zijn alle grondstoffen ingestort? Zeker tijdelijk. Waarom
      zijn negatieve rendementen zich aan het uitbreiden? Zeker ook
      gemanipuleerd. Of verdisconteert het juist DEFLATIE?

      Zie, aandelen, onroerend goed en grondstoffen zaten in een bubbel,
      waar vraag en aanbod totaal onnatuurlijk waren, vanwege het
      oppompbeleid van de Centrale Banken. Overcapaciteit en overtollige
      voorraden te over. De natuur doet nu zijn werk. Grondstoffen waren
      het eerst aan de beurt (-50%) en die malaise is, behoudens
      onderbrekingen, nog lang niet voorbij. Wacht maar tot aandelen en
      onroerend goed aan de beurt zijn. Er zit al de klad in, wat betreft
      duur onroerend goed in Londen, omdat de Russen en Chinezen
      wegblijven. Dit zijn vallende messen, reken maar. Het feest is
      voorbij, ookal komt er af en toe een 'valse' opleving.

      Na 25 jaar van deflatie in Japan, zijn staatsobligaties NOG STEEDS
      de allerbeste belegging geweest, terwijl aandelen en onroerend
      goed NOG STEEDS 50% LAGER staan dan in 1989.

      Treasuries lijken WEER de beste belegging te worden in de komende
      jaren, ondanks onderbrekingen. Hun rendement is stukken hoger
      dan vergelijkbare staatsobligaties van veel zwakkere landen.

      DS

      Verwijderen
  39. http://fd.nl/economie-politiek/1128954/dijsselbloem-legt-bom-onder-schengen
    De komende maanden worden nu toch wel erg spannend.. Stel dat er een mini Schengen komt, kan dan (1) de euro in zijn huidige vorm blijven bestaan binnen dat mini-Schengen en (2) wat wordt dan de waarde tov de dollar ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Leest DIJSSELBLOEM ook Schmull?

      ‘As we all know from the Roman empire, big empires go down if the borders are not well-protected,’ the FD quotes Rutte as saying. ‘So we really have an imperative that it is handled.’

      Read more at DutchNews.nl: Dutch begin media offensive on EU border controls, ahead of presidency http://www.dutchnews.nl/news/archives/2015/11/dutch-begin-media-offensive-on-eu-border-controls-ahead-of-presidency/

      Natuurlijk voelt Juncker ook nattigheid. Of is de Eurozone gewoon
      2 stappen terug en 1 stap vooruit, zoals altijd? Maar dat betekent:
      geleidelijke afbrokkeling van het bouwwerk.

      Nee, de Eurozone heeft nooit echt bestaan. Het was een ILLUSIE.
      De Euro is een valuta zonder land en uiterst riskant.

      DS

      Verwijderen
  40. @

    GOUD SCHERP LAGER vandaag, laagst in 6 jaar. DOLLAR Hoogst in 8 1/2 maand:

    http://www.kitco.com/charts/livegold.html

    http://www.reuters.com/article/2015/11/27/global-precious-idUSL3N13M2VR20151127#GERqpYx3bjK8PolO.97

    Zoals voorspeld door ondergetekende 7 maanden geleden
    (4,143 views!). GOUD op weg naar $ 600 en ZILVER naar $ 8.-,
    maar Goud moet toch worden vastgehouden als verzekering en
    als onderdeel van een gespreid vermogen:

    https://www.youtube.com/watch?v=02TzQSFtXoA

    DS


    BeantwoordenVerwijderen
  41. @DS

    Uw voorspellingen zijn indrukwekkend. Dollar, inflatie, goud: allemaal ruim van te voren de juiste richting aangegeven.

    Over de waarde van goud. Uitgedrukt in euro’s is goud vrij stabiel de afgelopen twee jaar. De trend is zelfs licht stijgend. De combinatie van de stijgende dollar en de dalende goudprijs in dollars.

    De euro is qua waarde stabiel, gaat zelfs richting waardevermeerdering. Levend in een euro-land is goud vanuit mijn perspectief dus stabiel in prijs.

    Wat is de werkelijke waarde van goud? Kijkt u vooral naar de prijs in dollars?

    Mvg, MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCEL:

      De waarde van Goud, uitgedrukt in Dollars, is de internationale
      maatstaf. Maar Goud in relatief zwakkere valuta-landen is zonder
      meer als een rots in de branding. Met name Goud in YEN is in
      de laatste 5 jaar relatief sterk geweest, maar in Zwitserse Frank
      relatief zwak:

      http://www.kitco.com/gold_currency/index.html?currency=no&timePeriod=5y&flag=gold&otherChart=hardCur

      Goud in Roebels en Zuid-Afrikaanse Rands is in de laatste 5 jaar
      zelfs 50% gestegen!

      http://www.kitco.com/gold_currency/index.html?currency=no&timePeriod=5y&flag=gold&otherChart=otherCur

      Als ooit de grote devaluatie in de Chineze Yuan plaatsvindt, dan
      zal Goud in Yuan wel eens spectaculair kunnen stijgen, dus als
      ik Chinees was....

      DS

      Verwijderen
  42. Aandeel EU in wereldeconomie gehalveerd

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24801750/__Aandeel_EU_in_wereldeconomie_gehalveerd__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=dfttf

    Komt het ooit nog goed?

    Mvg, Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      35 jaar is een hele lange tijd. Pas in 2001, werd China toegelaten tot
      de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarna het de (goedkope) plek
      werd voor 's werelds fabricage. Maar de wereld verandert. China is
      duurder geworden en het Westen neigt weer tot meer fabricage 'onshore'.
      Politieke en transportonzekerheden zijn toegenomen. Hoogwaardige
      fabricage wordt het volgende slagveld, dus het Westen moet alles op
      alles zetten om uit te blinken in Nieuwe Technologie & Biotechnologie.

      Er is ook sprake van een 'valuta-oorlog'. Europese valuta's zullen niet
      te duur moeten zijn. Dat kan worden bereikt als een deel van het
      kapitaaloverschot naar elders (met name Amerika) vloeit.

      Toch hebben de Opkomende Landen nog een indrukwekkende
      bevolkingsgroei vergeleken met het Westen, dus hun aandeel in
      de wereldeconomie blijft stijgen op langere termijn.

      DS

      Verwijderen
  43. @DS Lessons from Douglass North, plus an amazing GDP chart

    http://andrewbatson.com/2015/11/27/lessons-from-douglass-north-plus-an-amazing-gdp-chart/

    We doen het tot nu toe nog goed.

    Mvg, Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Interessant. Nederland is een zeer open maatschappij, dus uiterst
      gevoelig voor de wereldeconomie, maar daardoor juist een
      indrukwekkende groeier op langere termijn. En Engeland ook.

      DS

      Verwijderen
  44. China allowed into global currency club

    http://www.afr.com/news/world/china-allowed-into-global-currency-club-20151128-glamkn

    Nicola

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Slim Beleggen:Komende maandag staat de beslissing omtrent de Chinese yuan op de agenda. Dit besluit is mogelijk veel belangrijker dan een renteverhoging in de VS. Immers, een inclusie van de yuan in de SDR, betekent het begin van het einde aan de decennialange hegemonie van de US dollar.


    Dit zal op de lange termijn zo zijn,maar wat betekent dit voor de USD de komende jaren?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Het is een symbolische stap, die wellicht bijdraagt aan de vermindering
      van de enorme kapitaalvlucht. In de komende jaren kan de Yuan
      5% uitmaken van de Internationale FX-reserves van $ 11000 miljard.
      De Dollar blijft tussen 60 en 75%.

      Maar de Yuan is al de vierde grootste betalings-valuta ( 2.79% van
      alle betalingen), wat alleen maar kan toenemen. Er is geen enkele
      reden om voor goederen en grondstoffen in Dollars te betalen, als
      de tegenpartij een andere valuta accepteert, eventueel als een
      extra reserve-valuta.

      De hegemonie van de Dollar blijft en staat buiten kijf. De enige
      concurrent, de Euro, is een valuta zonder land en zonder een
      echte monetaire unie, met 19 verschillende culturen. De Yuan
      vertegenwoordigt een dictatuur, zonder rechtsstaat. De Roebel
      vertegenwoordigt een kleptocratie. Dat de Euro, na 16 jaar,
      slechts 20.5% (en dalende) uitmaakt van de internationale reserves,
      is tekenend. Maar vroeger goldt dat ook voor het Britse Pond,
      dat destijds de rol van de Dollar vervulde, zelfs nog lange tijd,
      nadat de macht van het Verenigd Koninkrijk allang tanende was.
      Er gaat vaak een generatie over heen, voordat een wereldreserve-
      valuta haar hegemonie verliest.

      http://www.reuters.com/article/2015/10/26/global-reserves-china-idUSL8N12Q2PK20151026#KhuV6s5B8ZcBEJhp.97

      DS

      Verwijderen
  46. Willem Middelkoop in gesprek met Herman Wijffels; "Amerika wordt bestuurd door Wall Street"

    https://www.youtube.com/watch?v=t4HztdDt2Q0

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Wijffels was destijds een voorstander van de afschaffing van hypotheekrenteaftrek, wat taboe was in de bankwereld. Een moedig man
      dus. De renteaftrek op schuld, vooral van bedrijfsschuld, is de
      hoofdreden voor het schuldprobleem van de wereld, waarvoor
      straks een hoge prijs wordt betaald: faillissementen links en rechts.

      We kunnen natuurlijk ook een boom opzetten over wie nu werkelijk
      aan de touwtjes trekken in Europa. De meeste beleidsmakers, zeker
      de politici, hebben weinig in de melk te brokkelen. Amerika is niet
      uniek. Integendeel. De Europese Unie wordt gestuurd door machtige
      groepen achter de schermen, die allerlei voordelen voor zichzelf
      hebben bedongen, terwijl de autoriteiten de andere kant opkijken.

      Amerika maakt er in ieder geval geen geheim van, dat men een
      bepaald beleid kan 'kopen' (via honderden miljoenen aan politieke
      partijen).

      DS

      Verwijderen
  47. " Gegen den Dollar: IWF macht Yuan zur Welt-Reserve-Währung "

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/11/30/iwf-macht-yuan-zur-welt-reserve-waehrung/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het een en ander krijgt zijn beslag pas in de loop van 2016. Alles
      draait in eerste instantie om de 'weging' in het SDR-mandje. Dat
      is voor China, naar verwacht, op 11% uitgekomen, enigszins onder
      haar aandeel in de wereldeconomie. De weging van Europa is
      omlaag, vanwege o.a. de zwakkere Euro. Het aandeel in de
      internationale FX-reserves van de Yuan is nog steeds een magere 1.1%.

      85% van de stemmen is nodig om echte veranderingen, zoals
      quotas, door te voeren, maar Amerika, als enige land, heeft net genoeg
      stemmen om 85% te blokkeren, dus een effectief vetorecht. Dit
      laatste kan op losse schroeven komen te staan, naarmate China
      verder blijft groeien.

      Of China wordt eerst geconfronteerd met een harde landing, want,
      vergeet niet, dat de totale schuld van China, als percentage van de
      economie, nu groter is dan die van Amerika. Of China is gedwongen
      om de koppeling met de Dollar te verbreken en te devalueren met
      30 tot 50% (de Yuan is plus 50% na de laatste 10 jaar). Dus voorlopig
      heeft de Dollar niets te vrezen, misschien wel niet voor de komende
      10 jaar.

      DS

      Verwijderen
  48. #Fixit is new Grexit: Percentage of investors expecting #Finland to leave Euro jumps to highest since #Cyprus crisis

    https://twitter.com/Schuldensuehner/status/671592480723361792

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  49. @

    De Amerikaanse ISM FABRICAGE index het laagst in 3 jaar. En de FED
    durft echt een renteverhoging aan?

    November's 48.6 read puts the ISM index into contraction for the first time in three years. It's also the weakest print since July 2009.Economists expected the gauge to rise to 50.5 from 50.1 in October, and strategists are scrambling to see if there's precedent for the Fed launching a rate hike cycle with the ISM below 50.Turning to the subindexes ...New Orders fell to 48.9 from 52.9, Production 49.2 from 52.9, Supplier Deliveries 50.6 from 50.4, Prices 35.5 from 39, Backlogs 43 from 42.5, Employment 51.3 from 47.6.At 2.24% ahead of the number, the 10-year Treasury yield is now at 2.18%, off three basis points on the session. TLT +0.6%, TBT -1.2%

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Waarom stijgt TLT zo, terwijl toch in Amerika een renteverhoging wordt verwacht of gelooft de markt niet, dat het de reële gang van zaken weergeeft, zoals U al steeds aangeeft? Sorry ik snap het soms echt niet, denk ik.

    vr.gr.
    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      De directe aanleiding was de 'onverwachte' verslechtering van de ISM-
      fabricage index (zie hierboven). Maar eventuele renteverhoging heeft
      alleen invloed op de kortere Treasuries, niet de langere, die de TLT
      bepalen. De 30-jarige Treasury heeft een lager rendement, dan
      6 maanden geleden (dus een hogere waardering), wat gunstig is
      voor de TLT.

      DS

      Verwijderen
  51. Zal onderstaand t.z.t in alle EU-landen een verplichting worden ...?!

    " EU führt erstmals Meldepflicht für Bargeld und Schmuck ein "

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/12/01/eu-fuehrt-erstmals-meldepflicht-fuer-bargeld-und-schmuck-ein/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat zijn de gevolgen indien je niets opgeeft van je bezittingen in de vorm van geld en juwelen. Krijgt men dan de fiscale recherche aan je voordeur om je huis te doorzoeken... M.i wordt er een absurde verplichting opgelegd aan de Griekse burgers.
      Het is echter wel veelbetekenend deze dwangmaatregel...!
      Zero Hedge vraagt zich uiteraard ook af wat er zou kunnen gebeuren bij het verzwijgen van je geld-en-juwelen bezit.

      http://www.zerohedge.com/news/2015-12-01/greeks-told-declare-cash-under-mattress-jewelry-and-precious-stones

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Zulke dwangmaatregelen moeten geen verrassing zijn, naarmate
      de Staat meer geld nodig heeft. De Staat krijgt ALTIJD zijn geld,
      in tegenstelling tot bijvoorbeeld bedrijven.

      Natuurlijk kan men bezittingen niet verzwijgen. Er is altijd iemand,
      die het weet en die kan verklikken, zelfs de eigen partner. Onder
      Stalin en Hitler stond de doodstraf op het bezit van fysiek Goud.
      Zelfs in Amerika (en elders) ging men voor 10 jaar de gevangenis
      in, als men werd betrapt tussen 1934 en 1975 (41 jaar!).

      http://www.usagold.com/gildedopinion/gold-confiscation-ganz.html

      DS

      Verwijderen