Translate

zaterdag 9 mei 2015

BENT U STRAKS OOK DE KLOS?


BENT U STRAKS OOK DE KLOS?

Voelt u zich ook de koning te rijk? U bent dus heel blij en gelukkig? Dat doelt op geldelijke en/of geestelijke rijkdom. Een koning had vroeger een ‘rijk’ - grondbezit - en voelde zich daardoor gelukkig. Maar als dat bezit is gefinancierd, dan kan dat geluk van korte duur zijn! Want als de geldschieter, om welke reden dan ook, op de deur klopt, dan ontdekt men opeens, dat men zich rijk waande en het in werkelijkheid niet was. Want de stekker kan er dan uit. Woont u al in een hypotheekvrij huis? Als de grote afrekening zich plotseling aandient, wat elke generatie, historisch gezien, eenmaal schijnt te moeten meemaken, dan zijn de schuldenaren de klos. Het is de schuld van de schuldenaren zelf, dat zij zich in zo’n schuldpositie hebben gemanoeuvreerd, niet die van de schuldeiser. De schuldeiser ontkomt echter niet aan de gevolgen van kredietverstrekking aan niet-kredietwaardige debiteuren. Hoe meer schuld, als percentage van de economie, des te dieper en langduriger de volgende economische recessie en des te meer kans op schuldafschrijving.


Het is helaas droevig gesteld met de wereld. Sta er maar even bij stil: de gehele wereld is in het nauw gedreven door een gigantische, excessieve en grotendeels improductieve schuldbubbel, die, bij een eventuele implosie, alles met de grond gelijk kan maken. De meeste schuld levert immers niet voldoende op, om rente en aflossing te betalen. En als straks Jan en Alleman kan lenen tegen negatieve rente en men gaat nog meer lenen bij het leven, dan is er maar weinig voor nodig om het vliegwiel van financieringen totaal uit zijn evenwicht te doen geraken. Het lopende vuur van wereldwijde schuldafschrijving doemt op en kan de gehele aarde mogelijkerwijs totaal in de as leggen. Is zoiets uit de lucht gegrepen? Nee, integendeel!

De totale schuld van Japan is een formidabele 655% van haar economie, vergeleken met gemiddeld 460% voor de 17 lidstaten van de Eurozone en de, historisch nog altijd zeer hoge, 334% van Amerika. Na de kredietcrisis van 2008, kwamen de Opkomende Landen, vooral China, terecht in een spectaculaire kredietroes, terwijl hun economische groei, tegen alle verwachtingen van de deskundigen in, het af heeft laten weten. Een uiterst gevaarlijke gang van zaken! Zelfs in Amerika, wat nog gunstig afsteekt tegen de rest van de wereld, is de jaarlijkse economische groei in de laatste 5 jaar 50% lager dan die van de voorafgaande 200 jaar (tot 1999). In de Eurozone en Japan is structurele economische stagnatie nog een zegen, ondanks de titanische monetaire superstimulering en de, daarvan het gevolg zijnde, forse valuta-devaluaties, waarvan de uitwerking slechts van korte duur is. Het Bruto Nationaal Product van Japan is al 25 jaar nagenoeg onveranderd gebleven! Die wereldwijde lusteloze groei werkt als een rode lap op een stier bij zo’n excessieve schuldsituatie. De Centrale Banken zijn wanhopig, want het lijkt vechten tegen de bierkaai. De enorme monetaire liquiditeitscreatie en het gigantische ‘vermogenseffect’ van hogere aandelenkoersen en onroerend goedprijzen, hebben niet kunnen voorkomen, dat de wereldeconomie, sinds 2009, blijft tegenvallen. De deflatoire kracht van de snelle vergrijzing is veel sterker. Het aantal mensen in de leeftijd van 20 tot 45, dat een economie aan de gang houdt, loopt overal terug, zelfs in China. Ook bedrijfswinsten, na belastingen en gecorrigeerd voor voorraadwaarderingen en afschrijvingen, blijven ver beneden de maat. Grondstoffenprijzen zijn het laagst in 5 jaar, wat vele vraagtekens zet bij het alom verwachte economisch herstel.

Een hele reeks van factoren beinvloeden de omloopsnelheid van het geld, oftewel de gemiddelde snelheid van de uitgifte daarvan. Dit vertoont al sinds 1998 een dalende trend, overal ter wereld, ondanks alle monetaire superstimulering. Geen wonder, dat de inflatie zo is teruggedrongen! Zelfs in China. De beslissende factor lijkt de mate van productiviteit van bestaande schuld. Geld en schuld ontstaan immers tegelijkertijd. Als schuld leidt tot een duurzame inkomstenstroom, die zorgt voor rente en aflossing, dan stijgt die omloopsnelheid, terwijl de economie meer aantrekt dan de aangegane schuld. Maar schuld, die wordt aangewend voor consumptie, is niet productief. Het heeft later juist minder consumptie tot gevolg.

Maar is de recente rendementsstijging van Amerikaanse Treasuries niet een teken van meer groei en inflatie? Is dit het einde van hun 34-jarige triomftocht? Een volmondig ‘nee’, is daarop het antwoord! De rendementen van Amerikaanse Treasuries zijn juist nog heel aantrekkelijk vergeleken met die van de Duitse Bunds en die van de Japanse staatsobligaties. De Amerikaanse Dollar is in jaren nog niet zo hoog geweest, na 30 jaar van relatieve zwakte, wat voor Treasuries een gunstig klimaat schept. Een voortgaande toestroom van buitenlands kapitaal naar Amerika kan worden verwacht, vooral uit Europa. De recente tegenbewegingen zijn tijdelijke onderbrekingen voor zowel Treasuries als de Dollar, want Amerika als vluchthaven zal in de komende jaren in betekenis scherp toenemen. De Amerikaanse schuld als percentage van haar economie is veel lager dan die van Japan, Europa en zelfs van China. Theoretisch zou Amerika haar totale schuld nog kunnen verdubbelen, voordat een situatie wordt bereikt, gelijk aan die van Japan. Amerika heeft historisch echter, keer op keer, bewezen, niet afkerig te zijn van ‘schoon schip maken’ en opnieuw beginnen (een faillissement duurt gemiddeld maar 1 jaar). De mentaliteit van ‘door de zure appel heenbijten’ is juist typisch Amerikaans, ookal lijkt dat niet altijd zo. ‘Let the chips fall, where they may...’ is een overblijfsel van het Wilde Westen en wezenlijk verschillend van het staatsdirigisme elders in de wereld.

De wereld heeft een schreeuwend tekort aan kwaliteitsobligaties, waarvan men redelijkerwijs kan verwachten, dat de hoofdsom op de afloopdatum op tafel komt. Er kan dus nooit een ‘bubbel’ zijn in dit soort obligaties, omdat men, op een gegeven moment, 100% van zijn inleg terugkrijgt. Maar 90% van de obligatie-markt, ter waarde van zo’n $ 100,000 miljard, lijkt onbetrouwbaar en kan wel degelijk een ‘bubbel’ beleven. Obligaties zijn, in spannende tijden, het levende voorbeeld van aktiva met een extreem tegenpartij-risico, als faillissementen om zich heen zouden grijpen. Dan blijken die obligaties opeens geen knip voor de neus waard, wat hun rangorde in de kapitaalstructuur ook is. Intrinsieke waarde, zoals bij fysiek Goud, ontbreekt. Als de rendementen, om welke reden dan ook, zouden ‘normaliseren’ van Nul en Negatief naar 3 tot 5%, dan staat 90% van het schuldpapier dus op de tocht! Daarom lijken Treasuries in een politiek veilig en machtig land als Amerika onweerstaanbaar aantrekkelijk op langere termijn. Een bijna onvoorstelbaar tekort aan Treasuries is op den duur een reeele mogelijkheid, waarbij het rendement van de 30-jarige uiteindelijk instort van 3% naar 0.5%. Bijna niemand ziet dat gebeuren, maar ondergetekende wel! Zeg nooit nooit!

De 30-jarige Japanse staatsobligatie (JGB) heeft nu al een rendementsstand van 1.42%, na telkens nieuwe laagterecords te hebben bereikt in de laatste 25 jaar. Waarom zouden de Treasury-rendementen niet kunnen neigen tot (‘convergeren naar’) die van de Japanse JGB’s? Japan is immers, wat betreft de vergrijzing, het Westen 15 jaar voor. Bij de rendementen van de 30-jarige Duitse Bunds, 1.14%, na een bijna ongelofelijke 0.50% (!), is dat proces al in volle gang. De bevolking van Duitsland daalt al 10 jaar, ondanks alle immigratie, en vermindert met liefst 25% in de komende 50 jaar. Kopstukken, die, zoals onlangs Bill Gross, willen speculeren op het einde van de trend in rendementsdaling van de Duitse Bunds (‘Short gaan’), zullen bedrogen uitkomen (‘de widow-maker trade‘). Dat komt, omdat bijna alle andere landen ter wereld grote kans lopen om uiteindelijk niet aan hun verplichtingen te kunnen voldoen in een tijd van structurele deflatie, inclusief schijnbaar soliede landen als Groot-Brittannie, vooral na een Schotland- en Europese Unie-exit. Structurele deflatie lijkt onvermijdelijk tijdens de aanstaande fase van gedwongen kredietinkrimping (‘deleveraging’), die de meesten zich niet eens kunnen voorstellen en die grotendeels nog moet beginnen. Lees de geschiedenis van overmatige schuldexplosies er maar op na! De Amerikaanse Dollar en Treasuries blijven daarom de laatste rotsen in de branding, na de verwachte Grote Klap. Houd het oog ook gericht op Fysiek Goud en een handjevol aandelen van topondernemingen, die in ieder geval altijd iets waard zullen zijn, na de Grote Margin Call, de gedwongen uitverkoop van alles. Ookal zijn die misschien 50% tot 90% minder waard! Dus kasgeld, vooral in Amerikaanse Dollars en liefst in Treasuries van 3 tot 12 maanden, wordt een hele goede belegging. Want de grondslag van grote fortuinen, zoals die van kasgeld-rijke Rockefeller, Morgan, Mellon en Carnegie, was de aankoop van spotgoedkope activa van behoeftige verkopers, toen deflatie eenmaal toesloeg.

Het kernpunt, waar alles om draait, is de Amerikaanse Dollar, die zijn 30-jarige relatieve zwakte sinds 2008 achter zich heeft gelaten, wat deflatoir is. De gehele wereld devalueert niet alleen tegenover de Dollar om te proberen concurrerend te blijven, maar tegelijkertijd heeft bijna iedereen Dollars geleend (80% van de wereldschuld). Dit is gelijk aan een torenhoge ‘Short’-positie, die, tijdens een periode van structurele deflatie, onder druk staat om ‘gedekt’ te worden. Het is een vicieuze cirkel en versterkt die deflatie, terwijl Centrale Banken vrij machteloos zijn. Hun monetaire stimulering (QE) verzacht die ontwikkeling enigszins, maar kan die niet tegenhouden. Daarbij komt, dat het tekort op de Amerikaanse lopende rekening (handels- en kapitaalbalans) sinds 2007 is gehalveerd. Dit is een van de voornaamste bronnen van wereldliquiditeit, welke structureel lijkt omgebogen (energie-onafhankelijkheid) en eveneens leidt tot een Dollartekort.


Het grote signaal van de Grote Wereldcrisis is het moment, dat China er de brui aan geeft en de Chinese Yuan devalueert tegenover de Dollar. Het laatste salvo in de internationale valuta-oorlog! Dan wordt de wereld geconfronteerd met de export van de Chinese deflatie als gevolg van de kolossale overcapaciteit aldaar, ontstaan door de grootste monetaire en kredietexpansie aller tijden.


DIEDERIK SCHMULL


9 Mei, 2015

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

121 opmerkingen:

  1. hadewych von mises9 mei 2015 om 15:43

    @heer Schmull:hoe ziet u globale schuldafschrijving (simplistisch gesteld): reset van alle schulden ? iedereen (schuldenaars en schuldeisers) op nul ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Nee, dat zie ik niet. Een reset vereist internationale overeenstemming,
      met liefst een dominante partij, die het door kan drukken. Dat gebeurde
      met Bretton Woods na WW II, toen Amerika de wereld naar zijn hand
      kon zetten.

      Tegenwoordig is het 'ieder voor zich'. Kijk maar naar die hopeloze
      kleine landen, die nu een depressie moeten doormaken, omdat de
      crediteuren niet willen afschrijven. Er is GEEN zachte landing,
      ondanks alle internet-verhalen van mensen, die aan de weg timmeren.

      DS

      Verwijderen
  2. .....dat China er de brui aan geeft.......

    Is dat voor langere tijd niet zeer onwaarschijnlijk zo na de recente oprichting van de AIIB ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De oprichting van de AIIB staat helemaal los van een eventuele
      Yuan-devaluatie en loskoppeling van de Dollar. Dat laatste vindt
      plaats, zodra de rest van Azie met hun devaluaties China teveel
      onder druk zet. Dan kan China NIET achterblijven, anders
      stijgt de werkeloosheid nog meer. (de 'verstedelijking' van
      honderden miljoenen is scherp afgenomen, want er zijn geen jobs).

      DS

      Verwijderen
  3. Obligatierente Duitsland en Nl is in hele korte tijd rui. 1400% gestegen. Wie heeft daar geld verloren? Hoort dit ook bij schuldensanering?
    Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Die stijging kan een stuiptrekking zijn, vanwege de beperkte
      verhandelbaarheid tegenwoordig. De banken maken geen 'markt'
      meer, hebben weinig obligaties op de boeken en aanzienlijk
      minder traders. Niets gaat terug in een rechte lijn, vooral niet, als
      men nog 'Short' zit ook.

      Die obligaties zitten vooral bij conservatieve beleggers en die hebben
      'op papier' wel wat verlies, maar als men vasthoudt tot de afloopdatum
      (wat pensioenfondsen en verzekeraars doen), dan IS ER GEEN VERLIES.

      Totaal verschillend van aandelen, die vaak instorten en verdwijnen en
      daarom terecht riskante activa zijn.

      Schuldsanering? Dat komt zeker, maar vooral in High Yield bonds,
      Bonds van Zuidelijk Europa (na tegenstribbelen), Bonds van
      Opkomende Markten. Het uur van de waarheid komt, wat een
      Centrale Bank ook TIJDELIJK uitspookt.

      DS

      Verwijderen
  4. Geachte heer Schmull. Wat een fantastisch stuk weer. Mijn respect heeft U al lang verdiend.
    Ik ben nog benieuwd naar het volgende; wat is uw mening over het gedwongen willen laten verdwijnen van kasgeld en gaat dat daadwerkelijk gebeuren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @UBERBEAR:

      Bedankt!

      Kasgeld speelt in het Westen een steeds kleinere rol (hoogstens 10%
      van de transacties) en wordt overal al aan banden gelegd.

      De Staat is overal verlegen om geld, dus is er een meedogenloze jacht
      op 'Zwart Geld', want de Staat krijgt altijd het geld, dat zij nodig heeft.

      Bij negatieve rente is er potentieel een 'bankrun' mogelijk. Maar o wee,
      de bank heeft geen geld, als meer dan 5% van de bankclienten hun
      geld opvragen, vanwege het fractioneel banksysteem. Dat systeem
      werkt alleen, als bankclienten zich gedeesd houden. Het is al zo,
      dat de bank grotere deposito's weigert, want de Centrale Bank heft
      dan een boete-rente.

      Kasgeld zal niet helemaal verdwijnen, maar wordt ernstig beperkt.
      Privacy in deze wereld is al sinds lange tijd verleden tijd. De gehele
      wereld weet, waar u bent, vanwege de GPS in uw mobilofoon, en
      binnenkort, de GPS, die geimplanteerd wordt in uw lichaam.

      Een Bank Holiday ligt in het verschiet. Dan is geldopname gebonden
      aan een maximum-bedrag per dag of per week. Totdat de banken
      zijn gesaneerd, wat JAREN kan duren. Kijk maar naar Cyprus:
      deposito-houders proberen daar wanhopig om hun deposito's te
      VERKOPEN tegen een FORSE KORTING. Er zijn echter juridische
      haken en ogen. Zelfs Private Equity hapt NIET TOE. Dus men
      BLIJFT verstoken van zijn eigen geld, voor onbepaalde tijd.

      Genoeg blikgroente thuis?

      DS

      Verwijderen
    2. @DS
      Als er verkrapping optreed voor opname van kasgeld, hoe gaat dit dan met het gewone bankverkeer? Worden de banken gedwongen om op dezelfde voet door te gaan, en kunnen dan in Nederland betaling over en weer (hoe groot ze ook zijn) gewoon doorgang vinden? U heeft het over genoeg blikgroente in huis, acht u het mogelijk dat ook supermarkten dicht gaan, en/of dat beperkt gepind kan worden per week,….
      En naar het buitenland, wordt zakendoen voor Nederland als exportland dan nog mogelijk?
      Schat u in dat de overheid voor de vitale diensten (bank, water, electra, gas, …) een noodscenario heeft liggen?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Het heeft weinig zin om te speculeren, hoe men te werk gaat in
      noodsituaties. De conclusie, dat er een noodsituatie zou kunnen
      ontstaan, is al heel wat. Het ging bijna mis in 2008, maar sindsdien
      is er niet veel veranderd, ookal lijkt dat zo.

      DS

      Verwijderen
  5. Geachte heer Schmull

    Hoe verklaart u dat de overwaardering van vastgoedprijzen, die toch direct gecorreleerd is met de te hoge verschuldingsgraad van de consumenten, verder blijft bestaan, onder meer in Nederland en België ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Overwaardering in alle markten duurt soms heel lang, vanwege talloze
      factoren.

      De kredietcultuur van te hoge hypotheken en weinig of geen aanbetaling,
      plus aftrekbaarheid van rente, is in Nederland en Belgie nog te weinig
      veranderd, in tegenstelling tot vele andere landen.

      Maar de wereld is veranderd! De onroerend goed lobbies kunnen
      het strengere hypotheekklimaat NIET eeuwig tegenhouden.

      Zodra er weer een terugval is in een recessie, en de ellende opdoemt
      van 'onder water', dan is de onroerend goedmarkt weer 'bevroren'.
      Dat gebeurt elke keer weer.

      Negeer ALLE zogenaamde taxaties van hen, die er belang bij hebben!
      Men weet pas, wat onroerend goed waard is, als het VERKOCHT is.
      En 1 transactie verandert opeens de waardering van alle buren? En als de
      buren opeens allemaal besluiten te verkopen? DAT is de reden,
      dat onroerend goed OVERAL over een 100-jarige periode, NOOIT
      stijgt, NA aftrek van inflatie, onderhoud, belastingen, etc.

      DS

      Verwijderen
    2. U schrijft dat OG niet stijgt na aftrek van inflatie, maar stijgt het niet mee met de reële inkomens ? Lijkt het u dan een goed idee in Nederland te blijven huren, ipv een huis bijvoorbeeld met contant geld aan te kopen ? Dank voor uw reactie.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Volgens de vele historische studies, heeft het reeele inkomen slechts
      een beperkte invloed op OG-waarderingen, op heel lange termijn. Maar
      het reeele inkomen stagneert al 20 jaar en de vergrijzing doemt nu
      snel op. Geen Baby Boomer is meer beneden de 50 jaar! Boven de 50,
      begin je aan pensionering te denken en staat je huis in je eigen
      gedachten feitelijk al te koop. Maar o wee, er is een tekort aan
      jonge gezinnen, er is geen inflatie en de hypotheekvoorwaarden
      worden aangescherpt.

      Een eigen huis verdient altijd de voorkeur boven huren, maar dan alleen
      met een grote aanbetaling (sparen!) en snelle afbetaling. De reden is,
      dat de waardedaling vanwege de deflatie (die ECHT komt en er al IS),
      dan kan worden opgevangen, zonder Stress.

      Slechts 10% van de huizen in Nederland zijn hypotheekvrij, tegenover
      30% in Amerika en Groot-Brittannie.

      Huizenbezit op langere termijn loont wel: het vermogen van de
      gemiddelde Duitser (die heel moeilijk een hypotheek kan krijgen)
      is aanzienlijk lager dan de gemiddelde Griek of Cyprioot (op papier),
      omdat huizenbezit in Duitsland stukken lager is dan in die
      zwakke landen.

      DS

      Verwijderen
    4. Waarom zou een huis kopen de voorkeur moeten genieten boven huren, als er sprake is van overwaardering ? Vooral als je dan nog een hypotheek hebt, krijg je toch negatieve leverage.

      Verwijderen
  6. Geachte heer Schmull, Hoe wilt de ELITE deze GPS implanteren in ons lichaam? Voor rijke mensen begrijp ik maar voor Jan met de pet?
    In negen Amerikaanse staten zijn geforceerde implantaten van RFID-chips inmiddels verboden.
    Professor waarschuwt voor RFID-implantaat bij mensen
    https://www.security.nl/posting/384780/Professor+waarschuwt+voor+RFID-implantaat+bij+mensen

    MV/G Jan Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JANJAAP:

      Ik hoop vurig met u, dat we nooit gedwongen zullen zijn om zo'n
      RFID-implantaat te accepteren.

      Maar ik kan me zo voorstellen, dat een implantaat op den duur
      niet meer nodig is, want er zijn ook andere manieren, die buiten
      de controle van de mens zelf zijn. Mind control, bijvoorbeeld. Al
      vele malen toegepast door de geheime diensten.

      Ik herinner me nog de discussie van 50 jaar geleden over Fluoride
      in het water!

      DS

      Verwijderen
  7. @DS De megabubbel kan nu ieder moment barsten!
    Wat ziet deze meneer verkeerd?

    http://www.stocktradingnieuws.com/bubbel-op-barsten/de-megabubbel-kan-nu-ieder-moment-barsten.html?aff=lb

    MV/G Jan Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JANJAAP:

      Deze meneer praat het Internet na en begrijpt niet, dat Obligatieverliezen
      alleen TIJDELIJK zijn OP PAPIER. Die pensioenfondsen verkopen
      toch niet! Die houden dit papier VAST tot de afloopdatum. DAAROM
      kopen ze GRETIG zelfs 50-jarige kwaliteitsobligaties (Nestle, etc),
      omdat ze proberen om OVER 50 jaar aan hun verplichtingen te voldoen.

      Deze meneer moet maar eens een boek kopen over Obligaties.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. @GOUDSMIT:

      90% van de obligatiemarkt is JUNK en een crisis is juist voortdurend op de loer. Met een beetje geluk, zal de 10% van kwaliteitsobsobligaties van
      sterke landen en topondernemingen zonder kleerscheuren de
      afloopdatum halen en DAN krijgt men 100%. Dus GEEN risico.

      Treasuries vertegenwoordigen het schuldpapier van het sterke
      Amerika, wat hoogstwaarschijnlijk nog wel bestaat over 30 jaar!
      Dat kan NIET gezegd worden van talrijke andere landen.

      De opkoop van obligaties heeft te maken met liquiditeitsvoorziening.
      Er wordt liquiditeit verstrekt aan het systeem IN RUIL VOOR
      die obligaties en die extra liquiditeit stuwt activa-markten op. Maar
      niet noodzakelijkerwijs de economie!

      Een Sovereign Debt Crisis staat zeker voor de deur, vooral in
      Europa en de Opkomende Landen. Zelfs in Japan. Maar NIET
      in Amerika.

      Ik heb Armstrong heel vroeger ontmoet, voordat hij de gevangenis
      in moest. Hij levert vaak nuttig werk, maar ik ben het NOOIT met
      hem eens geweest, dat de ondergang van Amerika voor de deur
      staat. Integendeel! Dat blijft juist de ENIGE VEILIGE HAVEN.

      Wat betreft de aandelen-markt: natuurlijk KAN die markt, in een
      soort 1929-roes, omhooggestuwd worden, maar let op de CRASH,
      die DAN VOLGT. Ik doe daar NIET aan mee.

      DS

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    6. @GOUDSMIT:

      Als Mark-To-Market het systeem in gevaar brengt, dan zal men
      dat zeker NIET doorvoeren. Bij obligaties voor instituten is zoiets
      onlogisch. Die zijn NIET voor het Tradingboek, zoals misschien
      bij banken het geval zou kunnen zijn.

      DS

      Verwijderen
    7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    8. @GOUDSMIT:

      Mee eens. Mark-to-Market is een lapmiddel om de schijn op te houden,
      nog steeds toegepast door het bankwezen voor hun Non-Performing
      Loans (weggemoffeld in Risk-Weighted Assets plus derivaten).

      Wat de Verzekeraars en Pensioenfondsen echter de das omdoen,
      zijn NEGATIEVE obligatie-rendementen. Dan gaan ze failliet. Het
      vertrouwen in het systeem vervliegt eerder dan men denkt!

      DS

      Verwijderen
    9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    10. @GOUDSMIT:

      Herstel! Mark-to-market laat de verliezen juist zien. Wat natuurlijk
      voor langere termijn beleggers minder zin heeft, want die verkopen
      hoogstwaarschijnlijk niet tussentijds.

      Het afschaffen van de mark-to-market regel was een factor, die de
      bankaandelen omhoog deed spuiten.

      DS

      Verwijderen
    11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  8. @

    Over de TLT:

    Na een schitterend 2014, kon het bijna niet anders, dat 2015 een veel
    moeilijker jaar zou worden voor de TLT. Ook 'technisch', worden nu
    weerstanden naar beneden doorgebroken. De meer beperkte
    verhandelbaarheid helpt tegenwoordig ook niet. Toch moet mijn zijn
    oog gericht houden OP DE LANGE TERMIJN, die nog zeer gunstig
    lijkt voor de TLT, ONDANKS PIJNLIJKE ONDERBREKINGEN:

    The greatest concern surrounding this recent move in long dated treasuries is the lack of liquidity in the treasuries market. On October 15th, 2014, the U.S. 10-Year Treasury market experienced a flash crash. As Jamie Dimon explained it in his annual letter to J.P. Morgan shareholders, "Treasury securities moved 40 basis points, statistically 7 to 8 standard deviations - an unprecedented move - an event that is supposed to happen only once in every 3 billion years."

    Most surprisingly, the cause of this flash crash remains unknown. It can be assumed that the same issues that impacted the market on 10/15/14 remain today. The concern here is that as rates begin to take off and large market participants begin to move the willingness to speculate in the current macro interest rate environment (500-year highs) will not exist. The risk is not that there is a lack of capital (of which, there is plenty), but a lack of desire to intermediate risk in such an unnatural, Federal Reserve Bank dominated market. In fact, this is the greatest risk of all.

    http://seekingalpha.com/article/3160416-what-just-happened-in-the-u-s-treasury-market-and-does-bill-gross-have-a-crystal-ball

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @

    Over de HOT POTATO TRADING van tegenwoordig:

    The central banks have created this condition and now are warning about it consequences. Chair Yellen has now made financial stability a constant in her commentary on monetary policy. To me the message is clear, the markets are taking out-sized risk for very narrow returns since they have no other choice. This past 2 weeks a reminder that losses can come faster than gains even when the long term view is correct.

    http://acrossthecurve.com/?p=20415

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @

    (Seeking Alpha);

    GCaveney
    Comments (19)| + Follow | Send Message
    It should be clarified that last October's Treasury "flash crash" was *bullish* for bonds: the yield crashed down and the price shot up.
    My view is that the bearish position on bonds held by Gross, Gundlach, and this article is mistaken, and that yields can and will go even lower. But I agree that the Treasury bond market will be highly volatile.

    http://drstrangemarket.squarespace.com/die-another-quarter

    http://drstrangemarket.squarespace.com/home-adversary/#or-how-to-stop-worrying-and-love-the-bonds

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @

    PAS OP VOOR DE GOUDMIJNAANDELEN !

    Een groot deel van de sector zal onherroepelijk moeten VERDWIJNEN, als
    de Goudprijs het niveau van ongeveer $ 1200.- van de laatste 2 jaar NIET kan
    handhaven. Het is een grote strijd, maar als die wordt verloren, dan komt
    het niveau van $ 800 tot $ 1000 in zicht. DAN geeft men op:

    “Around the world gold companies are mining a shrinking reserve base, it’s all starting to be written about now, more and more people are talking about it, and there’s just no way you can continue to mine a declining reserve grade and think you can increase your revenue stream,”

    http://www.kitco.com/news/2015-05-07/Randgold-Reports-Lower-Q1-Profit-Gold-Production-Sees-Small-Dip.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @

    Een groot TEKORT aan TREASURY BILLS ( 3 tot 12 maanden):
    De uitgifte is sinds 2008 met 30% GEDAALD
    Op naar Negatieve Rente

    The $900 Billion Influx That’s Wreaking Havoc in U.S. Bills

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-11/the-900-billion-influx-that-s-wreaking-havoc-in-treasury-bills

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  14. De belastingbetalers gaan weer opnieuw betalen voor Griekenland die zijn schulden niet kan terugbetalen... Schuld wordt met nóg meer schuld betaald. Te ziek voor woorden.

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/11/griechenland-neue-milliarden-kredite-aus-steuergeldern-geplant/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Jawel, maar EENS is het spel UIT. Nog niet, omdat de Europese
      banken op dit moment niet KUNNEN afschrijven. Een Grexit kost
      zeker 1000 miljard, inclusief alle derivaten. Daarom oefent Amerika
      de nodige druk uit, ondanks alle politiek.

      Tenslotte werd de uitslag van de verkiezingen over het Maastricht-
      verdrag OOK naast zich neergelegd.

      DS

      Verwijderen
  15. De toename van werkeloosheid is ook in de VS aanwezig.

    In NL hebben meer dan 100.000 jongeren tussen de 15 en 35 jaar een burnout! Er zijn nu al jongeren tussen de 20 en 30 jaar die zich volledig van de arbeidsmarkt hebben teruggetrokken. Een hele generatie doet in NL niets meer. Mijn werkende zoon van 44jr kan straks fluiten naar zijn pensioen. Dit omdat de toename van burnout onder jongeren alsmaar toeneemt. Dus de pensioenfondsen ontvangen steeds minder geld...!

    http://kingworldnews.com/with-93-million-already-unemployed-in-u-s-coming-economic-pain-will-be-multiples-of-the-great-depression/

    http://stressplein.eu/meer-dan-100-000-jongeren-met-een-burnout/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De jeugd is de toekomst! Dus men kan zich terecht zorgen maken.
      Vooral in landen, zoals Spanje, etc, waar de jeugdwerkeloosheid 50%
      is. Het effect daarvan wordt ernstig onderschat.

      Maar de werkeloosheidscijfers zijn OVERAL hoogst misleidend en
      kunnen daarom ook nooit met elkaar worden vergeleken. Die zijn
      alleen voor politieke consumptie!

      DS

      Verwijderen
  16. @

    JAAP VAN DUIJN: De situatie is ONHOUDBAAR. Wordt vervolgd.

    http://www.telegraaf.nl/dft/24021021/__500x_Jaap_van_Duijn__.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @ DS:

    Interessante correlatie:

    http://everyinvestor.co.uk/2015/05/11/chart-of-the-week-weaker-euro-to-boost-german-stocks/

    In relatie met een economische afkoeling in de USA, (Lumber is afgelopen weken door de meer jaren weerstand gevallen van 253,5 uit 2011 en zet dalende trend sinds 2005 voort), macro grafieken USA worden slecht, daardoor zwakker worden $ ., Corne van Zeijl van Actiam noemde gisteravond volgende QE in USA aankomende zomer? ..........misschien 1,25 Euro/$ in de loop van het jaar? .....verder dalende koersen in Europa?...wordt dat het mogelijke scenario? ........

    De ECB zou dan niet in staat zijn de Europese deleveraging nog op te houden ondanks QE-programma van 1.100 miljard? ..........

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      De QE van de ECB heeft een beperkt effect op de Europese koersen.
      Er zijn teveel onzekerheden over de wereldhandel, waarvan Europa
      het moet hebben (30%+ van het BNP). Amerikaanse beleggers
      schijnen alweer te verkopen, vandaar de recente correctie.

      Het effect van QE op de echte economie is overal teleurstellend, maar
      de bezitters van activa (0.1% van de bevolking) voelen zich rijker.
      Maar je kan maar een beperkt aantal Ferrari's kopen.

      Misschien komt er toch weer QE van de FED. Toch is dat een slag
      voor hun geloofwaardigheid. Dat kan echter nog een hausse veroorzaken,
      die IN TRANEN EINDIGT.

      DS

      Verwijderen
  18. " Flashcrashes begin van vertrouwenscrisis "

    http://www.gannanalist.com/beursbarometer/flashcrashes-begin-van-vertrouwenscrisis/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt! Mee eens. Maar het is wel zo, dat er tegenwoordig maar weinig voor nodig is, om een 'Flash Crash' te veroorzaken. 70% van de beurshandel is al electronisch, dus de algorithmes lopen er met de markt vandoor! De verhandelbaarheid in vele markten is veel beperkter,
      omdat de fiancieele spelers haast niets meer op de boeken kunnen/ willen nemen. Legers van traders zijn al ontslagen. PLUS de Centrale Banken lijken de markten te hebben 'overgenomen'!

      We zullen zien, hoelang dit spel zal duren. QE is een experiment,
      welke t.z.t. zal worden VERGUISD (NA de Crash).

      DS

      Verwijderen
  19. @

    GOUD als verzekering tegen Deflatie/Inflatie. MEE EENS op langere termijn

    (MERK):Since 1970, Ann RETURN Of 'UNPRODUCTIVE' #GOLD : 8.2%, Incl Major Corrections, PRESERVING ITS PURCHASING POWER

    http://www.safehaven.com/article/37617/whats-next-for-gold

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  20. http://fd.nl/economie-politiek/1103715/mondiaal-economisch-klimaat-verbeterd-aldus-ifo-instituut
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Ik heb altijd de mogelijkheid opengelaten voor een SUPERHAUSSE in
      de komende jaren, eventueel na een tijdelijke correctie van 10 of 20%.

      Met zo'n soepel monetair beleid plus lagere olie-prijzen en, niet te
      vergeten, bange verhalen over het verbieden of belasten van kasgeld,
      kan het bijna niet anders, dat men 'vlucht' in aandelen en later, wellicht,
      ook in Goud. Of is dit de algemene mening, die NIET uitkomt?

      Mijn mijmeringen betreffen de kater, NA de zondvloed. Wie dan leeft,
      wie dan zorgt. Mijn antwoord is NEE! NU VOORBEREIDEN, want
      straks is het TE LAAT. Alle vrijheid om dan te doen, wat nodig is,
      wordt ONTNOMEN.

      DS

      Verwijderen
  21. Dit jaar gaat de rente omhoog, aldus een topman v.d FED.

    http://economictimes.indiatimes.com/news/international/business/federal-reserves-william-dudley-makes-no-prediction-but-applauds-2015-rate-hike-consensus/articleshow/47245789.cms

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Jawel, maar Dudley heeft dat al eerder beweerd, zoals vele anderen.
      De economische groei bleef ver beneden de verwachtingen. Wat vreemd,
      dat die economische 'modellen' maar niet willen werken!

      Een NUL-rente is iets, waarvan men af wil, maar tegelijkertijd wil men
      niet verantwoordelijk zijn voor de volgende recessie. Zoals Zweden!
      De rente werd weer VERLAAGD en er is WEER QE (Stimulering).

      DS

      Verwijderen
  22. DS: ...‘STORM OP KOMST!’ ...

    Momenteel worden staatsobligaties massaal gedumpd . Is dit niet contrair uw visie in bovengenoemde videoboodschap ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De wereldwijde Obligatievolatiliteit was even enorm. Daar moeten we
      aan gewend raken, want de verhandelbaarheid in de markten is veel
      beperkter geworden, niet in het minst doordat Centrale Banken
      eventjes $ 10.000 miljard aan obligaties hebben OPGEKOCHT.

      Maar bij elke QE, stegen die obligatierendementen om DAARNA weer
      vrolijk te dalen, want inflatie- en groei-verwachtingen BLEVEN
      teleurstellend.

      Mijn visie betreft de lange termijn: structurele economische stagnatie,
      afgewisseld door hoopgevende perioden van opleving. De wereld is
      VERANDERD. Die inflatie en groei van vroeger komt NIET terug.
      De schuld en de demografie zorgen daarvoor.

      Mijn mening blijft onveranderd. De langere termijn Treasuries blijven
      huntriomftocht voortzetten, eventueel na een onderbreking van maanden
      of jaren. Ik ben GEEN trader op dit blog.

      Verder blijkt weer eens, dat 'crowded' trades riskant zijn. Bijna iedereen
      voorspelde hogere rentes in 2013, en bijna iedereen had het volledig mis.
      Nu opeens het tegenovergestelde? Natuurlijk was een tegenbeweging
      te verwachten.

      DS

      Verwijderen
  23. @DS Egon von Greyerz-World Will Never Be Able to Cope with Leverage of Bond ...

    https://www.youtube.com/watch?v=y695HfzPv2g&feature=youtu.be

    MV/G Jan Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JANJAAP:

      Von Greyerz bevestigt weer eens, dat de wereld HOLT naar een
      DEPRESSIE, met bank- en beurssluitingen, kapitaalcontroles en....
      een verbod of superbelasting van Goud. Misschien is het Goud
      in de (geheime) kluizen in de Zwitserse Alpen wat 'veiliger'.

      Probleem is, dat hij al tijdenlang een Hyperinflatie voorspelt, die
      ik betwist. Ik heb al die jaren juist Deflatie zien aankomen.
      QE was GEEN 'gelddrukken'. Hyperinflatie krijgt geen kans in
      beschaafde landen, die een historie hebben van afbetalen. Er
      zijn af en toe uitzonderingen.

      Mee eens, dat de wereld een hele reeks van landenfaillissementen
      tegemoet gaat, inclusief Groot-Brittannie, na een Brexit en Schotland-
      exit. DAAROM zie ik Treasuries als ENIGE veilige haven.

      DS

      Verwijderen
  24. http://fd.nl/beurs/1103977/grote-rotatie-nabij
    Deflatie nee, inflatie ja ! Intussen loopt goud weer op (ondanks die paniekerige technische analyse van een maand geleden, met als zg conclusie op korte termijn 50 % reductie), en in Amsterdam wordt weer als vanouds gevochten om goede appartementen. Een vriend wilde kopen, maar het was al heel snel verkocht met 60 geinteresseerden...Algemeen geldt dat de nederlander weer geld uitgeeft...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Gelukkig maar! Cassandra's zijn vaak (veel) te vroeg. Dat is normaal en de kritiek is dan niet van de lucht. Maar je gelooft in iets of niet. Dus laten we afwachten, wanneer deflatie toeslaat en degenen, die, aangelokt door de 'lage' rente, te vroeg gekocht hebben en met een zuur gezicht rondlopen.

      DS

      Verwijderen
  25. Dollarindex valt 7% in een maand, goud 5% naar boven, grondstoffenmunten spuiten omhoog. Vrij spectaculaire meimaand, als je goed zat, ja.....:)
    Het kan (even) verkeren, zei Bredero al....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      'What goes up must come down' (Newton). Dit is het fascinerende van het leven. Maar trends zijn pas omgebogen, als het ook echt doorzet. 'It ain't over till The Fat Lady sings...' (Wie is de Fat Lady?).

      Misschien hebben de obligaties het 1 of 2 jaar wat moeilijker, na een
      schitterend 2014. Misschien doet Goud het wat beter, na ruim 3 jaar
      van malaise. Misschien weten aandelen van geen ophouden en beleven we een spectaculaire Blow-Off. Misschien zijn vastgoed, Picasso's, klassieke Ferrari's en Chinese vazen weer het beloofde land.

      Ik blijf echter met het hoofd schudden en waarschuwen.

      DS

      Verwijderen
  26. " Grootbanken verhogen hypotheekrente."

    http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/24039131/__Grootbanken_verhogen_hypotheekrente__.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De hypotheekrente en de spaarrente behoeven de marktrente NIET automatisch te volgen. Er zijn vele andere factoren, die een rol kunnen spelen, zoals schijnbare risico's op korte of lange termijn (economie
      of negatieve en boeterente ECB). Zo lijkt het waarschijnlijk, dat die
      'lage' rente leidt tot peperdure leningen, want banken krijgen hogere
      kapitaaleisen of vertrouwen de debiteuren niet. Bovendien lijkt de
      inflatie in de laatste 3 maanden weer wat aan te trekken, maar is
      nog altijd 0.7% LAGER dan een jaar geleden, dus de reeele rente
      is HOGER dan een jaar geleden:

      http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82113NED&LA=NL

      DS

      Verwijderen
  27. Uw lange termijnvisie op de Dollar en TLT deel ik, maar uw korte termijn daar ben ik wel benieuwd naar Euro 1.30 en TLT op 110? Eind dit jaar op 150 zoals U in het vorig blog opperde, acht U dat nog waarschijnlijk, gezien de huidige ontwikkelingen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een tijdslimiet voor een koersdoel lijkt onverstandig. Na een forse daling
      van de Euro en de indrukwekkende stijging van de TLT, volgt altijd nu eenmaal een tegenbeweging, vooral op basis van technische factoren,
      zoals dekkingsaankopen van 'Short'-posities. In beide gevallen is er sprake van een doorbraak, resp. naar boven en naar beneden, op kiorte termijn.
      We weten nog niet voor hoelang:

      http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=1Y

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=tlt&insttype=&freq=&show=

      De trend in beide gevallen lijkt gedraaid. Maar op langere termijn is
      de kans op een veel lagere Euro en een veel hogere TLT het meest waarschijnlijk. Vergeet niet, dat beiden een 'crowded trade' waren,
      altijd gevaarlijk. Zodra die posities zijn afgewikkeld, gaan we weer over naar de normalere orde van de dag.

      DS

      Verwijderen
  28. 'What goes up must come down' en .....beiden een 'crowded trade.....

    Ware het dan niet verstandig geweest een keer winst te nemen/te adviseren, want altijd die lange termijnvisie (inmiddels al 8jaar) wordt wel erg lang,...We hebben dit nu al een paar keer meegemaakt. We hebben niet het eeuwige leven,toch?Of ziet u de grote CRASH als zeer nabij?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Helaas is het bijna ondoenlijk om tussentijds te draaien voor de kortere termijn, als de langere termijn visie onveranderd is gebleven. Dat moet ik aan anderen overlaten, die meer trading-oriented zijn.

      De meesten delen mijn langere termijn visie van deflatie, onheil en hele moeilijke tijden niet. Dat heb ik al heel lang meegemaakt, maar mijn mening is eigenlijk alleen maar meer verschillend geworden van de algemene mening. Het gemakkelijkst is om je aan te sluiten bij die algemene mening, wat een ieder vrij staat om te doen. Wel eerst de geschiedenis nalezen over de gevaren van aansluiting bij een kudde.
      Een mens verliest zijn nuchtere kijk op de dingen, als hij deel is van de gezellige kudde.

      Er gaat ook geen bel rinkelen, als het voorbij is. Want dan is het al te laat, alhoewel de beleidsmakers iedereen op hun gemak zullen stellen, dat er niets aan de hand is.

      Geduld is slechts aan weinigen voorbehouden.

      DS

      Verwijderen
  29. @

    STEEN JAKOBSEN -- SAXO BANK:

    Zijn mening is: CHINA moet haar TREASURIES verkopen, want een herhaling
    van de '09 stimulering is onmogelijk. Dus scherp hogere rendementen en rente,
    wat een diepe recessie tot gevolg heeft en dan AANZIENLIJK LAGERE
    RENDEMENTEN op TREASURIES:





    I have noticed in my way too long financial career that’s if never in Washington (Fed) where changes is started – often it’s Asia – during my early days in the market it was Japan (1987 crash started in Tokyo) and now it's China.



    China “saved” the world through biggest monetary stimulus in 2008/09 – bought time, now they are about to start the Silk Road, but to “free up capital” for this they need to sell down their close to zero earning stocks on t-bonds…….



    My take however remains: Rates will creep higher for all of the above reasons, but… it will lead to Europe recession and a US flirt with recession, which will give one more go at 1.5% in 10 YR US, as Fed restarts the engines too late in 2016.



    In short: I see 3.25% 10 YR before year-end, then sub 1.5% on recession Light in the US. I see Gold in 1425/50 as rotation out of fixed income will benefit commodities at zero bound. Tangibles vs. Intangibles, Inflation hedge vs. deflation.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  30. @DS
    Dus voorlopig lijkt de weg omhoog voor rente op de Treasuries.
    Als China moet verkopen komt er dan geen druk op de prijs voor Treasuries, of worden die gemakkelijk door de markt opgevangen?
    En hoe schat u in dat de Fed, overheid in de VS in 2015 en 2016 tot de presidentsverkiezingen zal opereren? Mogelijk was daar in het verleden een patroon in?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Mijn mening is inderdaad, dat enige verkoopdruk van China in Treasuries
      kan worden opgevangen door de FED zelf. Het behoeft niet te leiden tot
      een 'Crash'. De FED bepaalt de rente en het rendement uiteindelijk,
      NIET vraag en aanbod. Bij verkoop van Treasuries, krijgt de Treasury
      GEEN geld. In een systeem van vrije wisselkoersen en een eigen valuta,
      is er in wezen geen staatsfinanciering via staatsleningen nodig. Die
      staatsleningen bestaan uitsluitend als 'graadmeter'. M.a.w. China
      financiert Amerika NIET via Treasuries. Een eeuwig misverstand!

      Het derde jaar van een Presidentschap is meestal een gunstig beursjaar,
      want de zittende partij wil herkozen worden:

      http://money.cnn.com/2015/01/07/investing/stocks-markets-worst-start-since-2008/

      DS

      Verwijderen
  31. @

    Het vergrijzingsfenomeen VERANDERT DE WERELD:

    (DRUCKENMILLER): MASSIVE PROBLEM Caused By #AGING Ahead. FEWER Workers of Working Age Supporting The #ELDERLY

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-13/druckenmiller-says-rates-could-remain-near-zero-10-years

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  32. @

    (ERIKSON): TLT OVERSOLD

    De TLT is een VERZEKERING tegen een DALING van de aandelenmarkt:

    From January 1st, 2014 to January 30th, 2015 (when Treasury prices reached their highs for the year) the SPDR S&P 500 ETF (TICKER: SPY) was up 9.32%, at the same time the iShares 20+ Treasury ETF (TICKER: TLT) generated a wildly impressive 13 month total return of 33.76%. Surely, this could not continue, particularly as we move increasingly closer to a rate hike.

    In 2008, when SPY lost -37%, TLT was up nearly 34%.
    In 2009, when SPY rebounded up 26.4%, TLT lost -21.5%.
    In 2011, when SPY was only up 2.1%, TLT rocketed up 33.6%.

    The rapid pull back we have seen in recent weeks was absolutely necessary, particularly for those employing asset rotation strategies that depend on inverse correlations during times of peril in the equity markets. A "reset" had been becoming increasingly overdue.

    http://seekingalpha.com/article/3183766-u-s-treasuries-are-oversold?auth_param=7o64p:1al9mmc:580c98eb3f41e13fdff73a800464895a&uprof=37

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  33. het verhaal van Druckenmiller gaat niet over de wereld maar over de USA, en hij voorziet massieve, massieve problemen daar over 15 jaar. In feite komt het er op neer dat de jongeren niet willen of kunnen betalen voor de ouderen, vanwege de ongunstige demografie. Uw menng dat men daar als het er op aan komt uiteindelijk altijd de juiste beslssingen neemt, lijkt mij niet voor de hand liggend. Het probleem is namelijk onoplosbaar, de staat als geheel zal gaan verarmen en de onrust tussen rijk en arm sterk toenemen. Hetzelfde speelt natuurlijk ook elders,maar dat het daar ook speelt, is nieuw voor mij.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De vergrijzing verandert de wereld. De geboorte-pil speelde een rol bij
      de Baby Bust van de Baby Boomer generatie. Er zal dus moeten
      worden getornd aan de uitkeringen van de pensioenen. Ligt politiek
      moeilijk, want juist de ouderen STEMMEN.

      DS

      Verwijderen
  34. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. @ Harold

    Waarom "etiketteer" je je vermogen niet met 2 verschillende vermogensallocaties ?
    Deel 90% van uw vermogen in obv een "strategische asset allocatie", met activa keuzes gebaseerd op een LANGE termijn visie . (die dan bijv. in overeenstemming met dhr. Schmull kan zijn....)

    En verdeel de resterende 10% van uw vermogen obv "tactische asset allocatie". Waarmee u meer winst denkt te behalen met activa bewegingen voor de middellange of KORTERE termijn (= GEEN day-trading). In deze portefeuille kunt u dan profijt halen uit tijdelijke grondstof of aandeelprijs oplevingen, of verwachtingen voor de eerstvolgende FED vergadering.

    Dit doet de beleggingsadviseur bij Rabo of ABN ook met uw geld !

    https://www.care-is.nl/resources/images/TAA_slides.pdf

    http://www.vanamstberg.nl/beleggingsstijl/

    "Jaarlijks stellen de specialisten van Kempen voor elk risicoprofiel een strategische vermogensverdeling (strategische asset allocatie) vast. Dit doen zij op basis van hun verwachtingen voor de lange termijn (10 jaar). Gedurende het jaar toetsen zij hun visie aan ontwikkelingen in de markt. Op die manier kunnen zij inspelen op de actuele economische marktomstandigheden (tactische asset allocatie)"
    Bron: Van Lanschot
    https://www.evivanlanschot.nl/uploadedFiles/AfsprakenEviAdvies.pdf

    Denk alleen wel dat u moet beseffen dat dhr. Schmull zich vnl. richt op de "Strategische asset allocatie". Deze conclusie trek ik simpelweg uit het feit dat hij nogal vaak zegt dat Treasuries uiteindelijk altijd 100% uitbetalen, terwijl hij een voorkeur heeft voor 30 jaars :)

    P.S. Het is overigens niet mijn doel u te vervelen met herhaling. Slechts om verwachtingen te managen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Overigens,

      " De eerste stap bij het bepalen van hoe u uw vermogen spreid over beleggingen, is het vaststellen van uw beleggingshorizon. Dat is het verwachte aantal maanden, jaren of decennia die u zult gebruiken om te beleggen voor uw uiteindelijke doel. Belegt u voor uw pensioen, dan is uw beleggingshorizon gelijk aan het aantal jaren voordat u de pensioenleeftijd bereikt. [....] Hoe korter de beleggingshorizon, hoe minder ruimte voor tegenslag."
      www.morningstar.nl/nl/news/33839/aandelen-51---asset-allocatie.aspx#sthash.SyI3F122.dpuf

      En stap 1, vraag 2 bij openen van een rekening ZONDER advies:
      https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/starten-met-beleggen/beleggersprofiel/berekenen.html

      Dit risicoprofiel is een absolute must voor iedere beleggingsadviseur, die ook iedere Private Banker met u DOORLOPEND zal blijven toetsen voor uw "dossier" (=Zorgplicht).

      Verwijderen
    2. Mijn dank voor uw uitgebreid advies en zal het ter harte nemen.
      Ik denk dat ik ook wat meer geduld moet oefenen.

      m.v.g. Harold


      Verwijderen
  36. HANDJE KLAP TUSSEN DE BELASTINGDIENST EN MULTINATIONALS:

    http://www.npo.nl/rambam/29-04-2015/VARA_101373249

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      De realiteit is, dat goed-gefinancierde lobbies hun effect niet missen,
      vooral als men de verschillende belastingregiems tegen elkaar uitspeelt.
      De wereld heeft een unaniem belastingregiem er nooit doorgekregen,
      om begrijpelijke redenen. Het blijft ieder voor zich.

      DS

      Verwijderen
  37. @DS
    Onderstaande berichtgeving over het aanhouden van meer cash bij huishoudens kwam ik tegen: http://www.zerohedge.com/news/2015-05-16/martin-armstrong-warns-coming-crash-all-crashes
    http://www.zerohedge.com/news/2015-05-16/cash-ban-calls-continue-german-economist-says-bills-and-coins-obsolete
    In Frankrijk kan men per maand ook steeds minder contant geld opnemen per maand, zie eerder berichtgeving.
    Nu beklaagde gister een familielid dat hij afgelopen week bijna nergens kon pinnen in de winkels in Duitsland, en bijna overal contant moest betalen.
    Verwacht u straks ook in Duitsland en Nederland aanscherping van het opnemen van contant geld? Wat zijn de mogelijke gevolgen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Breng dat maar eens in de praktijk! Vooral Duitsland is zeer afkerig van
      een cash-loos systeem. Maar Negatieve Rente zal de druk vergroten
      op Cash en leidt tot meer beperkingen. Slechts 5 tot 10% van alle
      transacties is trouwens nog in Cash.

      In Denemarken is men al wat verder:

      http://www.theguardian.com/world/2015/may/14/no-wallet-no-worries-denmark-considering-cash-free-shops

      Mobile-Pay wordt gemeengoed bij de jongere generatie.

      DS

      Verwijderen
  38. BitGold A gold standard for digital currencies?
    Mag ik u vragen wat uw opvatting is over dit bericht in de FT ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:


      The volatility of bitcoin has put off many gold investors, who want nothing to do with digital currencies. After soaring to over $1,200 in November 2013, bitcoin prices have collapsed and now trade below $250.
      “Most investors in gold are looking for the reassurance of a tangible asset, and no crypto-anything,” says Jeffrey Nichols, managing director of American Precious Metals Advisors. “These are typically long-term investors seeking risk reduction and insurance against all sorts of risks — hardly the profile of bitcoin users. This is even more true of investors across Asia where the lion’s share of physical investment [in gold] now occurs.”

      http://www.ft.com/cms/s/0/38d02382-f809-11e4-962b-00144feab7de.html#axzz3aQCaS1W0

      Hoe meer ik over Bitcoin langs zie komen, hoe minder aantrekkelijk
      het lijkt. Het is kunstmatig! 50% van de Bitcoins is in handen van een kleine groep. Gevaren van Hacking te over. En zullen de autoriteiten
      echt wel zoiets op den duur toe kunnen laten? Het staatsmonopolie
      over gelduitgifte mag nooit in gevaar komen.

      Dus vooralsnog lijkt het een recept voor vermogensverlies EN verlies
      van Privacy, want de Bitcoincommunity komt in het vizier. De staat
      wil weten, wie daar opereert.

      DS

      Verwijderen
  39. http://fd.nl/economie-politiek/1104247/hoeveel-schade-kan-een-verkiezing-aanrichten
    Behalve Griekenland gaat het gewoon goed met de Euro en Euroland !!
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Natuurlijk gaat het even goed, na een 1000 miljard injectie van de ECB
      en zo'n forse devaluatie van de Euro. De vraag is, hoelang dat duurt.
      Misschien komt de wereldrecessie eerder dan men denkt. Het is
      opvallend, hoe optimistisch iedereen is TOT 2018 - 2020, want
      dan voorziet men pas een recessie. Maar Euroland is nog geen
      land, dus zolang dat niet zo is, is een Eurocrisis nooit ver weg.
      Of zijn we opeens allemaal van plan om onze soevereiniteit op
      te geven?

      DS

      Verwijderen
  40. @DS Bankendebat: Luyendijk versus Ruding & Jet Bussemaker over de Maagdenhuisbezetting

    http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-17-mei---jet-bussemaker---joris-luyendijk---onno-ruding.html

    Vele groeten, Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vanaf minuut 23.......

      Verwijderen
    2. @ROB:

      Er zijn sinds 2008 wel degelijk veel dingen veranderd. Het Wilde Westen en de 'light touch' regulering zijn al verleden tijd. Maar: er is wereldwijde concurrentie. Banken kunnen VERHUIZEN. Bovendien wil geen enkele directie hoofdelijk aanspakelijk zijn voor het gedoe van onzichtbare traders, want DAN wil niemand meer directeur worden! Geef het nog wat tijd en de soep wordt straks niet zo heet gegeten, als nu. Er staan werkgelegenheid en belastinginkomsten op het spel.

      DS

      Verwijderen
  41. @

    BRILJANT! Als de HOOFDSOM wordt OPGEGETEN, EINDIGT MEN MET NIETS:

    (WEINER)(!): The SYSTEM Is FAILING! Consumption Of Previously-Accumulated CAPITAL Without Production Is UNSUSTAINABLE

    http://www.safehaven.com/article/37686/falling-yield-rising-asset

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  42. @DS
    Topmannen waarschuwen voor financiële instabiliteit
    http://www.nu.nl/beurs/4051167/topmannen-waarschuwen-financiele-instabiliteit.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Alle waarschuwingen van topdeskundigen ten spijt, lijken de Centrale Banken aan de leiband te lopen van hen, die belang hebben bij de excessieve activa-inflatie, ONDANKS de uiterst gevaarlijke gevolgen in de toekomst. De 'na mij de zondvloed' mentaliteit getuigt van een onvoorstelbare kortzichtigheid.

      Ondertussen gaat DEFLATIE gewoon door: Groot-Brittannie voor het eerst in 55 jaar! Wordt goedgepraat als 'tijdelijk'! O ja? De omloopsnelheid van het geld en de groei van de brede geldhoeveelheid (M3) BLIJVEN dalen.
      Heeft NIETS te maken met de lagere olieprijs! De wereld is veranderd, VOORGOED. Er is helemaal geen Pricing Power in een wereld van zo'n overcapaciteit.

      DS

      Verwijderen
  43. hadewych von mises19 mei 2015 om 11:35

    geloofwaardig ? : http://ghovexx.blogspot.be/2015/05/revealing-identity-of-mystery-belgian.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      , the last thing China would want the world to know, is just how acute its capital flight truly is: a capital flight which is the only thing that is preventing the Politburo and the PBOC from cutting rates even more aggressively and/or engaging in even more outright QE than it currently does because should the chart above be matched with a comparably sharp drop in the Renminbi, and suddenly the VIX closing the day at 12 will be a very distant memory..

      Juist, er was allang een vermoeden, dat CHINA kampt met een gigantische KAPITAALVLUCHT van honderden miljarden, terwijl kapitaaluitvoer zogenaamd 'illegaal' is! Duizenden leden van de elite duiken al overal ter wereld op en betalen CASH voor de duurste woningen. Voordat het te laat is, want 100.000 partijleden zijn al op hun vingers getikt en duizenden zijn al spoorloos verdwenen, tijdens een van de grootste 'zuiveringen' in de geschiedenis. Waar zijn al die ophemelaars van China?

      De VOLGENDE stap is de grootscheepse DEVALUATIE van de Yuan,
      waardoor de GEHELE WERELD wordt OVERSPOELD door de
      geexporteerde Chinese DEFLATIE. Dan is de cirkel ROND. Die 3000 miljard aan FX-reserves verdwijnen als sneeuw voor de zon, als het excessieve schuldprobleem eindelijk duidelijk wordt.

      Het is een VOORDEEL, als China Treasuries moet verkopen. Er is genoeg vraag (vooral straks van Europa, ZEKER na Grexit!) en opgeruimd staat netjes, wat betreft holdings, die 'boven de markt hangen'.

      DS

      Verwijderen
    2. A short tale of two central banks and (roughly) one inflation rate

      http://blogs.reuters.com/macroscope/2015/05/19/a-short-tale-of-two-central-banks-and-roughly-one-inflation-rate/

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Alsof Centrale Banken de inflatie kunnen bepalen! Wat een MYTHE.
      Alsof zij bijvoorbeeld de lonen in China in de hand hebben of de export
      van deflatie van tientallen landen, die devalueren! Het is allang duidelijk,
      dat er alleen TIJDELIJKE activa-inflatie wordt aangewakkerd (TOT de
      onvermijdelijke UITEENSPATTING), maar met Nul of negatieve rente
      gaat het systeem KAPOT.

      DS

      Verwijderen
    4. @DS
      8% terugval in kolengebruik in China, duidt dat op verandering van gebruik voor elektriciteitopwekking bij een jaarlijkse groei van 7 a 8% of verminderde activiteit van bedrijven? Of een mix van beiden?
      http://energydesk.greenpeace.org/2015/05/14/china-coal-consumption-drops-further-carbon-emissions-set-to-fall-by-equivalent-of-uk-total-in-one-year/

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      http://cleantechnica.com/2015/05/15/china-coal-use-continues-fall-precipitously/

      De terugval in kolengebruik is hoofdzakelijk te danken aan de enorme
      groei-vertraging, die China beleeft. Daarnaast moet men de aanpak
      van de huidige sterke man Xi niet onderschatten. De grootste vervuilers
      zijn de gigantische staatsbedrijven, die nu opeens worden gekortwiekt,
      wat betreft hun vervuiling.

      Maar kolen is in China nog steeds veel belangrijker als percentage
      van energieverwekking dan elders (cijfers lopen achter)

      http://en.wikipedia.org/wiki/Coal_in_China

      http://www.eia.gov/beta/international/country.cfm?iso=CHN

      DS

      Verwijderen
  44. @DS Er schijnt iets te gaan gebeuren. Grexit of meer?

    Does George Soros know something we don't? Soros increases his S&P 500 put position
    http://seekingalpha.com/article/3198066-george-soros-increases-his-s-and-p-500-put-position

    Waarom gaat de ECB uitgerekend in mei/juni QE front-loaden? Want zomer slappe tijd? Duh Je Moeder! Wat weten zij wat wij (nog) niet weten???

    A WARNING FROM GOLDMAN SACHS?!?

    Gr, Jan Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. JANJAAP:

      Een Put-positie van 1 miljard op activa van boven de 25 miljard lijkt meer op een verzekering, dan een 'gok'. SOROS is wel goed, maar niemand weet echt, wat zijn huidige posities zijn. Hij doet vaak het tegenovergestelde, wat wat hij doet voorkomen. Gebeurt telkens weer!

      De ECB wil die Euro verzwakken en front-end loading van QE is een manier. Technisch gezien, is de opvering van de Dollar-index trouwens het bewijs, dat er GEEN trendomkeer was, maar slechts een tijdelijke tegenbeweging. De trends van lagere Euro en hogere Dollar blijven in tact.

      Goldman Sachs geeft nooit waarschuwingen, die opereert liever in het donker. Die zit juist in de business van 'zand in de ogen strooien' van de goegemeente!

      DS

      Verwijderen
    2. De DAX, AEX en DJ Stoxx600 Europe stonden op belangrijke steunen die ze konden doorbreken. Dan zouden de Europese aandelen de dalende trend voortgezet hebben. In de DAX was een negatief groot Schouder-Kop-Schouder- patroon in ontwikkeling. Dit laatste patroon heeft een zekerheid van 80% en duidde op een koersdoel van ca. 11.000. Edward Loef waarschuwde daarvoor afgelopen maandag de 18e.
      Dat is nou net niet het doel van de ECB, die willen met QE ook stijgende aandelenkoersen ontwikkelen in de hoop dat daar groeiimpulsen door ontstaan voor het GDP zoals in de '90er jaren.

      Ook met QE in de VS de afgelopen jaren zijn de meeste negatieve Schouder-Kop-Schouder patronen of potentiele doorbraken van steunen in de S&P500 op het laatste nippertje afgebroken door QE- of renteuitspraken van FED-bestuurders, zodat de index amper corrigeerde.

      Omdat de ECB zo laat begonnen is met QE (de balans kromp al sinds 2012) komt deze nu terecht in een afkoelende VS-economie waardoor de FED twijfelt over de renteverhoging met gevolgen voor Euro/$.
      Mi. slecht timing door ECB. Resultaat is dan dat men nog meer dan 60 miljard moet opkopen om de deleveraging op te vangen? Een heel slecht teken voor de Euro-zone.

      GL

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      En de FED beantwoordde een forse aandelencorrectie met NOG een
      QE. Alsof het niet op kon.

      De ECB QE had heel wat voeten in de aarde en begon daarom vrij 'laat'. Maar het zal de economie en de inflatie nauwelijks helpen, behalve
      via een NOG lagere Euro. Dat laatste is kunstmatig, tijdelijk en roept een tegenreactie op van landen, die zich benadeeld voelen.

      De signalen van de Amerikaanse economie zijn nog gemengd, maar het blijft kwakkelen. Het komt niet echt uit de startblokken. Als Amerika straks geconfronteerd wordt met een eventuele afkoeling en China veert ook niet genoeg op, dan heeft Europa een probleem. NOG meer QE!

      Welnu, deze kuur wordt ERGER dan de ziekte: NOG meer negatieve rente? Wat denkt men, dat daarvan wel het gevolg is? Een mogelijke, onbeheersbare aardverschuiving!

      ERHVERVSBANK (Denemarken) en SKATBANK (Duitsland) hebben de Rubicon overschreden en heffen NEGATIEVE RENTE op ALLE deposito-houders! (Instellingen waren daar al aan gewend).

      Nogmaals, wat men hier laat gebeuren is echt ongehoord. Het is al enorm 'voordelig' om een miljoenenhypotheek in Zwitserland af te sluiten en MEN KRIJGT DAARVOOR BETAALD!

      DS

      Verwijderen
  45. hadewych von mises20 mei 2015 om 11:19

    Buffett investeert in hyperinflatie ? :
    https://www.caseyresearch.com/articles/buffett-takes-a-page-from-the-inflation-kings-playbook?utm_content=bufferaf3a1&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Aardige gedachte van 'wisful thinking' RICKARDS. Buffett een andere Stinnes. Welnu, als men $ 70 miljard bezit, dan heeft men toch geen keus! Men MOET wel activa in 't groot kopen en men profiteert waarschijnlijk van ELK scenario, deflatie of hyperinflatie.

      Spreiding van een vermogen is ALTIJD aan te raden, want niemand weet echt, wat er kan gebeuren. Hij vergeet, dat Buffett uiterst actief is met Derivaten, waardoor hij zijn bezit aan alle kanten denkt te beschermen, desnoods met behulp van de regering, zoals in 2008. De grote 'bailouts' van Goldman Sachs en General Electric legden zeker geen windeieren.

      Hyperinflatie zal zeker plaatsvinden in enkele bananenrepublieken, maar NIET in Amerika!

      DS

      Verwijderen
    2. @ 'wishful thinking' RICKARDS.....

      DS

      Verwijderen
  46. @

    (ZH): THE CASHLESS SOCIETY

    The banks are not solid enough to lend?
    Consumers are not solid enough to borrow?
    Overindebted municipalities, states and governments seek ever more tax revenues?
    An already overburdened private sector is underwriting the cost of every policy error?

    http://www.zerohedge.com/news/2015-05-19/cashless-society

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  47. http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-20/chinese-gold-standard-would-need-a-rate-50-times-bullion-s-price
    wat acht u de kans dat China een gouden standaard wil ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Een Gouden Standaard komt alleen als het MOET. Geen enkele Centrale Bank wil gebonden zijn aan de beperkingen van enige standaard, als men
      zonder kan. Een Standaard komt, als alle vertrouwen in het huidige
      systeem is vervlogen en als dat vertrouwen weer moet worden hersteld.

      De hoeveelheid Goud is BIJZAAK. Het draait om de prijs en dan is
      een beperkte hoeveelheid Goud al genoeg.

      Maar China heeft nog niet eens een inwisselbare valuta. Er zijn kapitaal controles. Er is geen democratie en onafhankelijke rechtsspraak. De valuta is uitsluitend geschikt voor handelsdoeleinden (wat stijgt), maar
      ONGESCHIKT voor reservedoeleinden. Te gevaarlijk.

      Het zal een hele dobber worden om deel uit te maken van het IMF-mandje.
      Amerika weigert de IMF trouwens overeind te houden.

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      While China may have amassed as much as 5,000 metric tons of gold, based on Bloomberg Intelligence calculations, this is still far below that of the U.S. and the perhaps 10,000 tons that might be needed to back the currency.
      Beyond the physical realities, history suggests gold standards often create more problems than they solve, basically by tying the hands of monetary policy. That's likely a limitation China's government won't want to be bound by.

      http://newsletters.briefs.bloomberg.com/document/2cz18gafipcz17aq40/china

      DS

      Verwijderen
  48. Crash-Gefahr: Banken in Deutschland droht bei Zins-Anstieg die Pleite.

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/20/crash-gefahr-banken-in-deutschland-droht-bei-zins-anstieg-die-pleite/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De voorinformatie van de ECB aan Hedge Funds, wat is uitgelekt, is inderdaad opzienbarend (zelfs vertegenwoordiger van Soros was erbij, alsmede Brevan Howard), maar niet verwonderlijk!

      Een rente-stijging is eenvoudigweg niet voor te stellen, want dat is zeker
      niet zonder gevolgen!

      DS

      Verwijderen
  49. @

    (STEEN JAKOBSEN -- SAXO BANK):

    Hij staat bekend als een out-of-the-box denker en gaat vaak tegen de algemene
    mening in. Hij is van mening VERANDERD:

    Hij heeft al zijn obligaties VERKOCHT, heeft zijn positie in GOUD VERHOOGD, is van plan om mijnaandelen te KOPEN en zich meer te richten op GRONDSTOFFEN.

    Hij gelooft nu in de terugkeer van economische groei in '16, vooral dankzij CHINA
    ('Silk Road' - 1000 miljard in wereld-infrastructuur).

    Mijn mening is nog onveranderd voor de langere termijn, maar in de komende
    6 tot 8 maanden kan hij gelijk krijgen. Ik doe niet mee. Hij moet wel, want
    de bank moet zaken doen.

    Vele voorspellingen in het verleden kwamen trouwens NIET uit:

    http://dk.saxobank.com/Documents/Vilde-forudsigelser/OutrageousPredictions2015-eBook-TF.pdf

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  50. @

    PAS OP VOOR BITCOIN!

    BITCOIN = BIT CON

    The big kids will get out, and the little guy sitting on one, two, or, sadly, many more bitcoins will lose it all.

    http://fortune.com/2014/10/24/bitcoin-fraud-scam/

    MEE EENS!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  51. hadewych von mises21 mei 2015 om 12:05

    @heer Schmull: wat is uw visie op déze van AEP ?
    http://ghovexx.blogspot.be/2015/05/evans-pritchard-epic-global-bond-rout.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Bedankt! Goed stuk.

      Inderdaad hadden talloze traders de stijging van obligatie-rendementen
      tijdens de QE van de FED genegeerd. Dus de QE van de ECB had
      hetzelfde effect, want reflatie verhoogt inflatie-verwachting, ookal komt
      het later toch niet uit.

      Ben het EENS met Edwards, dat de Bullmarkt in obligaties NIET voorbij is, maar ONEENS met zijn veronderstelling, dat alles uiteindelijk eindigt
      in Hyperinflatie. NIET in Amerika, misschien in bepaalde landen in
      Europa, NA het einde van de Eurozone.

      DS

      Verwijderen
  52. @DS The Federal Reserve's extended easy-money policies are creating serious risks that could turn a future economic slump into a catastrophe, warns Stephen King, chief economist at HSBC.

    http://www.cnbc.com/id/102698638#_gus&_gucid=&_gup=twitter&_gsc=ganHuUF


    Rina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @RINA:

      Het getuigt van grote moed om als werknemer van een financieele gigant een dergelijke mening te verkondigen. Hulde! Mee EENS.

      Weer een bevestiging, dat de volgende financieele crisis VEEL ERGER
      wordt dan de vorige. Vergeet alle geruststellingen, dat het systeem
      veiliger is geworden! Schijn bedriegt.

      Daarom kan men zich afvragen, wat het antwoord zal worden op de
      volgende liquididteitscrisis, want, heus, de Centrale Banken en
      ook de overheden zelf, ZIJN AAN HET EIND VAN HUN LATIJN.

      Dat betekent, dat er een hele lange, ondenkbaar moeilijke tijd
      voor ons ligt.

      DS

      Verwijderen
  53. Is er wederom een oorlog nodig voor het huidige failliete monetaire systeem die ingrijpend gewijzigd moet worden..?!

    http://www.zerohedge.com/news/2015-05-21/george-soros-warns-no-exaggeration-china-us-threshold-world-war-3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Machtspolitiek kan tot oorlog leiden. China wil de RMB promoveren als
      'reserve-valuta', zonder het monopolie van de Communistische partij in
      gevaar te brengen en dus zonder te voldoen aan voorwaarden voor
      onafhankelijke rechtsspraak en vrije verkiezingen.

      Misschien krijgt China op den duur haar zin en doet Amerika concessies.
      Zover is het nog niet. Als China implodeert, vanwege haar gigantische
      schuldenlast, dan kan Amerika gewoon toekijken.

      Als de Democraten het presidentschap weer in de wacht slepen, is er
      kans op toenadering. Maar bij een Republikeinse president wordt alles
      aangescherpt. Als Senator John McCain president was geworden in
      plaats van Obama, was WW III waarschijnlijk al een feit!

      Let vooral op Soros' commentaar over de Eurozone. Het gehele Euro-
      ideaal is aan diggelen! Hoe sommigen de depressie in Zuidelijk
      Europa nog kunnen verdedigen, is een volkomen raadsel. Alsof
      de recente verbeteringen veel zullen uitmaken bij 50% jeugdwerkeloosheid!
      Natuurlijk loopt DAT niet goed af.

      Vergeet echter niet de achtergrond van Soros zelf: hij overleefde, als
      Jood, het hand-tot-hand gevecht tussen Duitsers en Russen in
      Boedapest in 1945! Degenen, die zoiets hebben meegemaakt,
      blijven nu nog zitten met hun nachtmerries en zien allerlei spoken opdoemen, die er niet noodzakelijkerwijs zijn.

      DS

      Verwijderen
  54. DS@ In uw video 'HOW TO KEEP YOUR HEAD ABOVE WATER UNDER WATER' zegt u dat consumptie zonder productie niet is vol te houden. Sorry, maar dat begrijp ik niet helemaal. Bedoelt u dat door deflatie er geen prijs tot stand komt en daardoor geen consumptie?

    MV/G Jan Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JANJAAP:

      'Consumptie zonder productie' of met andere woorden, kapitaal ZONDER rendement, wat dwingt tot het opeten van kapitaal om te overleven, is
      NIET vol te houden. Men eindigt dan met NIETS.

      De lage rente veroorzaakt weliswaar een positief 'vermogenseffect',
      maar dat is 'iets voor niets'. Men verdient alleen wat, als men er
      IETS VOOR DOET. Want vermogenswinst is 'schijnwinst', wat
      tijdelijk een goed gevoel geeft, maar NIET is vol te houden.

      Als er echte deflatie optreedt, die NIET tijdelijk zou zijn, dan
      VERDWIJNEN VERMOGENSWINSTEN als SNEEUW VOOR
      DE ZON.

      DS

      Verwijderen
  55. Geachte heer Schmull

    U raadt aan als cash substitute Treasury bills te kopen. Tegelijkertijd vermeldt u het scenario van bank- en beurssluitingen in Europa, waardoor de houder allicht de toegang hiertoe verliest. Op welke manier moet men dan volgens u T-bills aanhouden ? Een depot buiten Europa ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zelfs bij tijdelijke banksluitingen, blijven de Treasury Bills BUITEN de
      boedel van de bank en kan u er gewoon aanspraak op maken,
      eventueel met enige vertraging.

      Een depot BUITEN de Eurozone is altijd aan te raden, maar heeft alleen
      zin in het geval van een groter vermogen. Mijn favoriete plek is een
      bank in Canada. Let wel op de eventuele belastingconsequenties,
      vooral wat betreft erfelijkheidsbelasting, etc.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor deze reactie. Wat zijn volgens u de specifieke voordelen van een depot in Canada ?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Het Canadese banksysteem lijkt vrij soliede en het land lijkt veilig.
      Niet voor niets week Koningin Wilhelmina uit naar Ottawa tijdens WW II.

      Canada heeft wel een zeepbel in onroerend goed, wat men in
      gedachten moet houden. Maar de financieele sector houdt er
      rekening mee.

      Verder ben ik bevooroordeeld: ik heb er met veel plezier gewoond!

      DS

      Verwijderen