Translate

zaterdag 23 mei 2015

HET VAGEVUUR KOMT NADERBIJ


HET VAGEVUUR KOMT NADERBIJ

Voor wat, hoort wat! Volgens eeuwenoude overlevering zouden de zielen eerst moeten worden gezuiverd van alle zonden uit het verleden. Dan zou er pas kans zijn op toegang tot de Hemel. Ontsnapping uit de onderwereld zou nu eenmaal aan bepaalde voorwaarden gebonden zijn. In ieder geval, gaat een mensenleven bijna nooit van een leien dakje. Zelfs niet, als men is geboren met een zilveren lepel in de mond! Daarom is ieder mens niet zonder, vaak goedbedoelde, onvolkomenheden, waarover uiteindelijk geoordeeld zou kunnen worden. Een typische menselijke karaktertrek is iets voor niets. Want zodra iets te mooi lijkt om waar te zijn, is de gemiddelde mens er als de kippen bij. Maar die neiging kan hem duur te staan komen.

Het is weer zover. Negatieve rente breidt zich nu, als een lopend vuurtje, uit over de gehele wereld. Sinds mensenheugenis, is dat nooit in zo’n mate voorgekomen en het gehele financieele systeem kan daardoor in vlammen opgaan. Dus men krijgt  geld cadeau, als men een krediet afsluit? Een loterij zonder nieten? ‘Iets voor niets’ zou nu een dienst zijn, waar een vergoeding tegenover staat? Tegelijkertijd zouden spaardeposito’s, via negatieve rente, grondig worden leeggeplunderd? Een kind kan op zijn vingers natellen, dat, op den duur, een ondenkbaar onheil opdoemt.

De monetaire autoriteiten houden er een mentaliteit op na van: ‘we zien wel, waar het schip strandt’. Negatieve rente en negatieve obligatie-rendementen zijn wel degelijk voornamelijk te danken aan de Kwantitatieve Verruiming (QE), waarbij, tot nu toe, zo’n $ 5000 miljard aan obligaties, met bepaalde afloopdata (duration), werden omgeruild voor kasgeld, zonder afloopdatum. Dit heeft geleid tot een tekort aan ‘veilige’, eersteklas obligaties, die nodig zijn voor kapitaal- en onderpand-doeleinden, vooral in het licht van de strengere regelgeving. Sinds de financieele crisis van 2008, lijkt de jaarlijkse omvang van zulke ‘veilige’ activa met liefst 90% te zijn ingekrompen (Watt - BlackRock). Het, alom bejubelde, monetaire superstimuleringsbeleid, met zijn schaamteloos ‘vermogens-effect’ voor de bezittende klasse (de top 1%), heeft dus de instorting van obligatie-rendementen, en de dientengevolge waarde-vermeerdering van obligaties, versneld. Die ‘onverwachte’ daling van obligatierendementen was, sinds 1981, in gang gezet door het vooruitzicht van een structurele trend naar steeds lagere inflatie en zelfs deflatie, in een wereld, vol van excessieve, improductieve en exponentieel stijgende schuld, gigantische overcapaciteit en toenemende vergrijzing.

De meeste waarnemers hebben nog steeds niet door, dat de vraag naar vastrentende waarden van topkwaliteit voorlopig niet van voorbijgaande aard is. Verzekeraars zijn immers verplicht om bepaalde activa te kopen, die afgestemd zijn op hun toekomstige verplichtingen. Zulke vermogensbeheerders, met liefst $ 40,000 miljard onder hun hoede, zijn genoodzaakt om jaarlijks minstens $ 3,500 miljard van de obligaties, die worden afgelost, te herinvesteren in nieuwe obligaties. Nog afgezien van nieuw vermogen, dat belegd moet worden! Daarnaast zijn er andere partijen, zoals de pensioenfondsen, met naar schatting $ 20,000 miljard aan vermogen onder beheer, die wat meer vrijheid van handelen hebben. Maar die hebben jaarlijks minstens $ 500 miljard te herbeleggen in ‘veilige’ obligaties. En dat terwijl er bijvoorbeeld in 2015, voor slechts $ 700 miljard aan dergelijke obligaties gekocht kan worden! Want bedrijven geven dit jaar zo’n $ 1000 miljard aan ‘investment grade’ obligaties uit en overheden minus $ 300 miljard. Daarom is er een tekort, dit jaar alleen al, van $ 3,300 miljard aan ‘veilig’ en verhandelbaar papier! Het spreekt vanzelf, dat al die ‘gedwongen’ kopers van obligaties daarvoor ‘duur’ moeten betalen, desnoods met nul- of negatieve rendementen.

Bovendien zijn, sinds de crisis van 2008, investeringen in obligaties elk jaar overal flink verhoogd, vooral door strengere reguleringen. Mocht, in 2016, het monetair beleid van de Federal Reserve en de Bank of England enigszins ‘verkrappen’ (waarbij de opgekochte obligaties, die afgelost worden, niet zouden worden herbelegd), terwijl de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan onverminderd doorgaan met hun Kwantitatieve Verruiming (QE), dan is het tekort aan obligaties altijd nog $ 1,700 miljard. Pas in 2017 is er kans op een soort ‘evenwicht’, waardoor obligatie-rendementen weer zouden kunnen stijgen, met een dientengevolge ‘waardedaling’ (met dank aan BlackRock voor de voorafgaande schattingen). Dat is dan, of veel eerder, volgens velen, ook het uur van de waarheid voor de aandelen- en onroerend goed markten.

Geleidelijk gaan bij velen de ogen open, dat men straks niet snel genoeg in een reddingsboot kan springen. Is er, bij een eventuele, wellicht decennia-lange, structurele economische stagnatie, echt wel kans op een duurzame ‘normale’, hogere rente? Zonder excessieve schuldsanering oftewel het vagevuur, is er immers geen noemenswaardige economische groei. En ook niet zonder een nieuwe Baby Boom! Of steekt er opzet achter het uiteindelijk laten omvallen van pensioenfondsen en verzekeraars, die niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen? Is een nieuwe financieele crisis, liefst in het kwadraat, niet de ideale voedingsbodem voor een herboren monetair systeem, een ‘Reset’, welke volgens sommigen wel van pas zou kunnen komen? Samenzweringstheorieen zijn meestal de moeite niet waard, maar tegelijkertijd had bijna niemand zich kunnen voorstellen, dat men dit ooit zou meemaken. Hoe heeft men het zover laten komen? Men kan niet genoeg waarschuwen voor de mogelijk onbedoelde gevolgen van de bedenkelijke monetaire experimenten van de schijnbaar knappe economische kopstukken, met hun ‘wonder’- modellen.

Het meest zorgwekkende is, dat de meeste waarnemers weigeren te luisteren naar wat de obligatiemarkt ons probeert te vertellen.  Zij stellen eenvoudigweg, dat, volgens hun model (!), het rendement 2% of hoger zou moeten zijn en maken dezelfde fout als zovelen met de Japanse staatsobligaties (JGB’s), waarvan het rendement, tegen hun verwachting in, al ruim 20 jaar lang is blijven dalen. Zij proberen, tegen beter weten in, de markt de les te lezen! Tijdens de massieve deflatie tussen 1929 en 1934, toen het gemiddelde prijspeil instortte met 22%, hadden korte-termijn Amerikaanse Treasuries slechts gedurende een tweetal maanden, een negatief rendement, terwijl Treasuries van 3 tot 5 jaar altijd hun positief rendement bleven behouden. Het deposito-garantiestelsel werd in Amerika pas in 1933 van kracht (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC), dus een bankdeposito was toen bijzonder riskant. Meer dan 10,000 banken sloten in Amerika hun deuren tussen 1930 en 1933. En toch was er bijna geen sprake van negatieve Treasury-rendementen!

Daarom is de angstaanjagende conclusie, dat er een werelddepressie in zicht komt, erger dan de jaren ‘30. Dit is totaal niet in het vizier van de meeste waarnemers en beleidsmakers, die immers niet verder terug plegen te kijken dan zo’n 30 jaar. Dit is ook niet, wat de meesten willen aanhoren. De totale schuld als percentage van de wereldeconomie is tegenwoordig zoveel groter dan 85 jaar geleden, exclusief derivaten, en een veel groter vagevuur dan de laatste depressie, maakt derhalve zijn opwachting. De historisch lage obligatie-rendementen, vooral in Europa (waar het deposito-garantie-stelsel immers een wassen neus is), duiden op onvoorstelbare, beroerde en chaotische tijden, die we, met z’n allen, moeten doorkomen. Alle andere verklaringen voor deze alarmerende ontwikkeling, zoals ‘frontrunning’ de obligatie-aankopen van de Centrale Bank, worden er met de haren bijgesleept om de wereld in slaap te sussen. Er is heus veel meer aan de hand. Wakker worden!

DIEDERIK SCHMULL

23 Mei, 2015

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.


==

115 opmerkingen:

  1. Verbazingwekkend, om telkens een 100 procent 'consistent ' en 'entertaining' verhaal af te leveren, en met iedere nieuwe blog lijkt de 'day of reckoning' dichterbij te komen, alsof dat precies ook de bedoeling is. In de mainstream media zoals bv De Tijd in België dat nochtans een financieel dagblad/digitale krant is doet men vaak alsof de neus bloedt, dagelijks nieuwe peptalk over bedrijven die de gratie van de belegger al dan niet moeten verdienen , de read my lips journalitiek over de ECB of de FED maar bv geen oproep om de waanzin van de negatieve rentes en/of de aandelencultus een halt toe te roepen. Mij lijkt het dat de financiële industrie al lang de pedalen is kwijtgespeeld , de enige economische meerwaarde bestaat er in om dagdagelijks honderdduizenden aan de praat te houden, bezigheidstherapie om de werkgelegenheid voorlopig nog een beetje in stand te houden maar het wordt met de dag meer en meer 'hilarious'. En zelfs de financiële media zijn daar dus onderdeel van geworden in plaats van de mistoestanden aan te vechten en een brede protestbeweging in gang te zetten. Een betere wereld door de financialisering een halt toe te roepen. Hier en daar zijn er wel degelijk stemmen te horen die dit daadwerkelijk aan de kaak stellen (bv Ewald Engelen in Nederland) maar het blijven witte merels in een koolmijn. Zelf hebt u al verteld dat het bankwezen uiteindelijk nog slechts een schim zal zijn van wat het ooit was maar bijna niemand is bereid om vrijwilig ontslag te nemen uit het 'Madhouse' zolang het maar goed verdient...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De enorme financialisering, die sinds 1980 wereldwijd heeft plaats-
      gevonden, is reeds sinds 2008 in zijn achteruit gezet. Dit proces
      duurt nog jaren en zal worden versneld door de volgende 'echte'
      financieele crisis, die geduldig zijn opwachting maakt.

      De gigantische 'geheime' beloningen van traders worden al veel
      zeldzamer, ookal omdat financieele instellingen met hun 'trading'
      worden gekortwiekt. Alleen Hedge Funds bieden nog bijna
      ondenkbare belonings-mogelijkheden. Verdiensten van een
      miljard of meer PER JAAR zijn daar nog steeds mogelijk:

      http://www.forbes.com/sites/nathanvardi/2014/02/26/the-highest-earning-hedge-fund-managers-and-traders/

      Het was vroeger niet ongewoon om als 'star trader' een 'signing-on
      bonus' van tientallen miljoenen te bedingen plus een vast salaris van
      $ 200,000 PLUS 12% van de eerste $ 25 miljoen in winst en 14%
      van de winst daarboven. Zo konden talloze traders HONDERDEN
      MILJOENEN in de wacht slepen, maar dat kwam niet in de pers!

      Die bonanza is nu voorbij, want in het komende decennium zal
      de financieele sector ZEER DRASTISCH moeten inkrimpen,
      naarmate het mogelijke hefboomeffect wettelijk wordt beperkt en
      daardoor het rendement op eigen vermogen instort naar een paar
      procent in plaats van 20%+ (wat banken trots durfden te
      verkondigen).

      Men kan stellen, dat bankemploye's eigenlijk staatsbeambten
      lijken te zijn geworden, als de staat de bank steeds 'redt', omdat
      het 'te groot is om niet gered te worden'!

      DS

      Verwijderen
  2. @

    Anoniem heeft een nieuwe reactie op je bericht "HET VAGEVUUR KOMT NADERBIJ" achtergelaten:

    Ha, de oproep begint blijkbaar al vruchten af te leveren...ook in het 'gewone' bedrijfsleven : Unilever CEO in de Washington post
    ' Ik verdien te veel ! '

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      The average length of a U.S. company is now 18 years. The average length of a CEO is less than four years.

      Dat verklaart het 'teveel verdienen', wat een betrekkelijk begrip is.
      Een voetballer heeft een langere carriere dan een directeur!

      http://www.washingtonpost.com/blogs/on-leadership/wp/2015/05/21/the-tao-of-paul-polman/

      Most companies have salary policies that say, “We want to attract the best CEO, so we need to be in a top percentile,” and then you get a race to the top. That is really what has happened over the last decade or two. You have to break that. You don't have to just go with the waves. I've always felt, as a philosophy in life, it's better to make the dust than eat the dust.

      Tja, Polman's streven is zeker nobel te noemen. Tegelijkertijd is hij
      wel bezorgd over, hoe het beste talent kan worden aangetrokken
      door een gigant, zoals Unilever. Kijk eens naar Silicon Valley,
      het gebied van de start-ups, waar het jonge talent opbloeit. Net zoals
      Detroit in de jaren '20 (FORD was toen $ 200 miljard waard in het
      geld van vandaag!).

      'Executive Pay' wordt vaak bepaald door internationale consultancies,
      waardoor niemand kan achterblijven. Maar er is al jaren een probleem,
      getuige een rapport uit 2011:

      https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/31660/11-1287-executive-remuneration-discussion-paper.pdf

      DS

      Verwijderen
  3. @DS
    Mooi stuk in de telegraaf http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/jan_van_gemeren/24078926/__Hopen_op_wonder_van_centrale_banken__.html
    Na een positieve of negatieve oplossing voor Griekenland, blijft het koorddansen voor de Centrale banken en komt de aandacht op andere zwakkere broeders?
    En kunnen de centrale banken het dan nog handlen? Blijf toch steeds verbaasd over de inventiviteit van de centrale banken. Vandaag ook weer door de Chinese centrale bank die zoekt 289 miljard euro http://www.nu.nl/economie/4055276/china-zoekt-private-investeerders-ruim-duizend-projecten.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt! Uit het hart gegrepen. Verwacht niet anders van iemand, die nu
      in Thailand woont. Op afstand zie je de dingen helderder!

      NIEMAND heeft het lef om Griekenland nu te laten vallen! Want dan
      zouden de Franse en Duitse banken meteen moeten worden GERED.
      Vergeet alle 'officieele' cijfers van een Grexit. Hersenschimsels.

      CHINA's plan voor infrastructuur, met name de Silk Road, zal wel tot
      de verbeelding spreken, maar lost hun schuldprobleem niet op. Let op,
      wat er werkelijk in China gebeurt, afgezien van alle hype. Men gelooft
      nog steeds, dat zij alles onder controle hebben en houden. Dat lijkt
      een van de grootste illusies. China is waar Japan was in 1989, net
      voor de 'onverwachte' ONTNUCHTERING.

      DS

      Verwijderen
    2. Europe will regain its share in world trade, while China looses

      Europe will regain its share in world trade, while China looses

      Latest data from CPB World Trade Monitor shows that recovery is gathering pace in Europe In 2015 in terms of total trade. Both imports and exports are going up, with exports recovering at rapid pace.

      European import index reached highest level (105.3) not seen since 2011, before debt crisis and European export index reached to level in 2015 (117), not seen since 2008, before financial crisis.

      European Central bank has successfully brought Euro zone back into growth path with its policies such Outright monetary transactions (OMT), Long term refinancing operation (LTRO), Targeted LTRO ( T-LTRO) , Securities market purchase program (SMPP).

      With weaker Euro, Euro zone economies are all set to claw back their share in World trade. In 2003-04 European Union had 23% share of world which as per latest data fell close to 15% by 2013.

      China stands to lose more with weaker exchange rate in Europe making Chinese goods less competitive to local ones. Moreover Chinese companies are most likely to face tougher trade laws and sanctions from US and over its subsidies and exchange rates.

      European stocks will gain in terms of revenue over the coming years, if not decade which makes European stocks good long term bet.

      Verwijderen
  4. Een ontnuchterend boek over China is De Vette Jaren van Chang Koonchung. Beschrijft een dictatoriale en corrupte staat, waar paniek constant op de loer ligt. Alleen door iets aan het drinkwater toe te voegen, blijven in het boek de mensen rustig...
    Verder vandaag in het FD het verhaal van Greenspan dat de Euro een dure fout was, en dat Grexit onvermijdelijk is
    Verder zag ik Onno Ruding altijd als een goede minister tot ik vorige week een interview zag waarin hij zei dat niemand de 2008 crisis voorzag.... terwijl Pipa Malmgren juist daarom voor de crisis haar huis verkocht...!! In Signals vertelt ze dat er velen waren die het zagen aan komen, maar desondanks de kop in het zand staken... de huidige situatie lijkt hier veel op.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Onno RUDING is zeker een Nederlands succesverhaal, maar men kan
      van hem nooit verwachten, dat hij zegt, wat hij denkt, zeker na zijn
      langdurige verbintenis met CITI, die waarachtig de spil is van het ene
      schandaal na het andere en van de ondergang gered moest worden.
      Die opties van vroeger zijn nu wel wat minder waard:

      (2002):

      http://www.standaard.be/cnt/dst31102002_074

      DS

      Verwijderen
  5. Geachte Heer Schmull,

    Hoe zet ik in Nederland mijn kasgeld zo veilig mogelijk weg, rechtstreekse korte Treasuries is dacht ik niet mogelijk.

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Het moet toch mogelijk zijn om TREASURIES te kopen via een
      Nederlandse bank, want ING en ABNAMRO zijn Primary Dealers
      en men probeert wel allerlei riskante producten aan de man te brengen:

      file:///C:/Users/Rick2/Downloads/Beleggen_-_Bijlage_Beleggen.pdf

      Maar anders moet men even de grens over, want er zijn talloze banken
      elders, die zulke faciliteiten wel bieden.

      Helaas is rechtstreeks kopen bij de US Treasury niet meer mogelijk,
      als men geen Amerikaans ingezetene is.

      http://www.treasurydirect.gov/

      DS

      Verwijderen
  6. Bij deGiro kreeg ik als antwoord dat het bij hen alleen mogelijk is vanaf een tegenwaarde van € 50.000 en dan met een toeslag van € 75 per transactie bovenop de normale transactiekosten. Dat zou zijn vanwege het feit dat alles handmatig moet worden geregeld. De vergelijking werd gemaakt met OTC stocks! Maar goed, daar dus wel mogelijkheden itt Binck, AAB, ING, RABO, SNS etc. Als iemand op dit forum via DeGiro of een andere NLbroker aanschaf van Treasuries in de US is gelukt, dan graag hier terugmelden!
    In Berlijn staan overigens ook enkele USbonds genoteerd, maar helaas met zeer geringe omzet. Dus wellicht ook moeilijker om die weer kwijt te raken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Via abn amro heb ik mijn treasuries gekocht...dus wel mogelijk

      Verwijderen
    2. Dank voor je melding! Wil je svp -zo mogelijk- nog iets aangeven over minimum orderbedrag, (extra) kosten en wijze van orders inleggen bij ABNAMRO? Dan kunnen meer mensen op dit forum er direct hun voordeel mee doen. Want Treasuries direct kunnen aankopen is hier al meer dan een jaar hot-topic

      Verwijderen
  7. RADAR SPECIAL OVER DE INVOERING VAN DE EURO
    Waarom moest de euro er eigenlijk komen? En kunnen zoveel verschillende landen met zoveel verschillende economieën eigenlijk wel functioneren met één munt? Antoinette Hertsenberg gaat op onderzoek uit en praat met Nederlands beste economen en andere deskundigen om antwoorden te krijgen op prangende vragen. Ook Prof. Dr. Arjo Klamer die deel uitmaakt van ons Comité van Aanbeveling komt in deze Radar Special uitgebreid aan het woord.

    Bekijk hier de uitzending: http://www.npo.nl/radar-extra/25-05-2015/AT_2028609

    https://www.peuro.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De Europese Grondwet werd door Nederland en Frankrijk nooit
      geratificeerd (Overdracht van macht aan Brussel), maar dat mag
      de pret niet deren. Gewoon net doen alsof!

      http://www.eenvandaag.nl/criminaliteit/32113/na_het_nee_van_nederland

      Alle lidstaten moeten het verdrag individueel bekrachtigen. Dit gebeurt op verschillende manieren. De ene lidstaat kiest voor een parlementaire goedkeuring, de andere kiest voor een combinatie van deze goedkeuring én goedkeuring (via een referendum) door het volk. Zowel het Nederlandse als het Franse volk beantwoorden dit referendum met een onverbiddelijke nee, en daarmee leggen zij het hele proces stil. Voor dit verdrag geldt namelijk 'allen voor één' of iedereen terug naar huis. De bestaande EU-verdragen blijven vooralsnog van kracht.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdragen_van_de_Europese_Unie

      DS

      Verwijderen
  8. Europese overheden leggen een groot beslag op het nationale inkomen. Frankrijk (57%) en België (55%) zijn koplopers. Dat komt voornamelijk omdat ze 3 grote "legers" dienen te onderhouden : gepensioneerden, ambtenaren en inactieven (steuntrekkers). Zo blijkt dat bijvoorbeeld in België slechts 26% van de totale bevolking (met kinderen en scholieren) actief is in de privésector (ondernemers en werknemers) waar uiteindelijk de echte welvaart wordt gecreëerd. De echte rechthouders van het systeem staan dus onder zware druk. Niet alleen financieel-economisch, maar ook door de werkdruk (denk aan het hoge aantal burn-outs en aan het stijgende aantal mensen dat het in toenemende mate moeilijk heeft om in de ratrace mee te draaien). Hoe ziet u deze spanning tussen publiek en privé, in het licht van de komende depressie, evolueren ? De hoge staatsschulden en de galopperende vergrijzing zitten dan ook nog eens in de mix ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BAUWENS:

      Daarom blijven 'strukturele hervormingen' binnen de Eurozone vaak
      een brug te ver, ookal is er sprake van wat verandering. Het eigenbelang
      zal met name worden verdedigd, naarmate de tijden moeilijker worden.
      Het antwoord op een nieuwe malaise wordt MEER overheidsbemoeienis
      en dus meer kunstmatige groei in plaats van echte, duurzame groei.

      En men stemt natuurlijk niet tegen de eigen overheidsuitkering. Dit is
      echter een wereldwijd fenomeen. Zelfs in Amerika, krijgt nu meer dan
      de helft van de bevolking een soort uitkering, inclusief staatspensioen:

      http://www.forbes.com/sites/merrillmatthews/2014/07/02/weve-crossed-the-tipping-point-most-americans-now-receive-government-benefits/

      Daarom gaat de staatshuishouding, vooral in een groot deel van Europa
      faliekant mis. Er is geen redden meer aan. Nee, de wijze neuzen onder
      ons, zien een herhaling opdoemen van 1934, toen talloze Europese
      landen gewoon failliet gingen. Vele staatsobligaties worden weer
      behangpapier! (Behalve Treasuries!)

      DS

      Verwijderen
  9. @ GOUD KWETSBAAR op kortere termijn:


    Gold Slumps Below $1,200 as U.S. Dollar Index Surges
    By Jim Wyckoff
    Tuesday May 26, 2015 13:54
    (Kitco News) - Gold prices ended the U.S. day session solidly lower, fell below the key $1,200.00 level and hit a two-week low Tuesday. A strong rally in U.S. dollar index is a major bearish weight for the precious metals. Market place focus remains on the greenback, despite some developments recently that could be perceived as friendly for the safe-haven gold market. August Comex gold was last down $17.10 at $1,187.80 an ounce. July Comex silver was last down $0.306 at $16.745 an ounce.

    The U.S. dollar has surged against its counterparts early this week, continuing a strong rally that started last week. The buck has appreciated in part due to safe-haven demand due to the Greek debt crisis. The dollar hit an eight-year high against the Japanese yen Tuesday and hit a one-month high against the Euro currency. The U.S. dollar index hit a one-month high Tuesday, following a technically very bullish weekly high close last Friday that gave the index a fresh boost of power to suggest the index can continue to trend sideways to higher in the near term. That’s not good news for the raw commodity sector.

    Sharply lower crude oil prices Tuesday were the other “outside market” that also worked against the precious metals bulls.

    http://www.kitco.com/news/2015-05-26/Gold-Slumps-Below-1-200-as-U-S-Dollar-Index-Surges.html

    De recente 'valse' doorbraak van Goud naar boven lijkt nu scherp te zijn
    gedraaid en een test van $ 1150 is in zicht. De Goudmijnen (de HUI) had
    de opgaande trend van Maart reeds laten afweten en de neergaande trend
    van het 200-daags gemiddelde op 185 werd nooitoverwonnen. De speculanten
    zijn 69% 'Long' (heel negatief) en de Commercials SUPER SHORT (ingewijden,
    die meestal snugger zijn).

    http://www.kitco.com/charts/livegold.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @

    LATEN WE HOPEN VAN NIET...



    Billionaire investor George Soros also cautioned last week that the planet was heading towards a third world war as a result of a potential economic collapse in China.

    Noting that Beijing may need to rally its population around an external threat to avoid an internal collapse, Soros said that, “there is a real danger that China will align itself with Russia politically and militarily, and then the threat of third world war becomes real.”

    http://www.infowars.com/senior-nato-official-well-probably-be-at-war-this-summer/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  11. http://fd.nl/beurs/1105347/concessies-aan-grieken-gevaarlijker-dan-grexit
    Vlg Fink is de schade van Grexit heel beperkt voor de banken !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De heer FINK van BLACKROCK, met meer dan $ 12000 miljard onder beheer, behoort zich neutraal te gedragen en zich te onthouden van dergelijk gekleurd commentaar. Hij heeft de nodige fouten gemaakt en
      die zijn niet goed te praten, want er waren talloze waarschuwingen.

      Hij kocht een blok aandelen in Lehman, net voordat het failliet ging.
      Hij adviseerde Bear Stearns High Yield, net voor de instorting. Hij
      was betrokken bij $ 8 miljard van CDO's in '07 en '08, net voordat
      die onverhandelbaar werden. Het grote onroerend goed project
      van Stuyvesant, waarvoor hij veel teveel betaald had, ging failliet en
      vele clienten verloren een fortuin ($ 5 miljard+)

      Hij mag dan als de insider van de insiders worden beschouwd, maar
      pas op!

      Het is waar, dat de banken hun directe belangen in Griekenland
      kennelijk hebben kunnen verlagen van 175 miljard in 2008 naar
      42 miljard nu. Maar dat is ex-derivaten. Maar waar het om draait
      is de ECB! Die heeft minstens 138 miljard! Dat betekent, dat
      belastingbetalers de ECB moeten redden. Duitsland zal tenminste
      35 miljard daarvan moeten ophoesten. Heeft men eigenlijk wel door,
      wat hier aan de hand is? Vergeet ook niet, dat eventuele hefbomen
      buiten beschouwing zijn gelaten.

      DS

      Verwijderen
  12. In onderstaand overzicht is de totale exposure in de EU aan Griekenland 331,4 miljard

    http://3.bp.blogspot.com/-B_8HxFKLLMQ/VS-pBD8em3I/AAAAAAAAXzc/OcI5p-w60w0/s1600/CCtm-yCWIAEiJiw.png-large.png

    Is de schade aan de banken hierin verdisconteerd?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Zie boven (Marcja). Moeilijk te zeggen, maar de banken lijken bij dit
      getal te zijn inbegrepen.

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Britain, Germany and the US account for 80pc of the direct exposure to Greece's banks, but this still "represents a very small proportion of each country's total banking sector foreign direct exposures" say S&P.
      Specifically, only 0.56pc of Germany's banking sector, 0.36pc of the UK's and 0.34pc for the US system would feel the effects of Greece leaving the euro.

      http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11461244/How-Europe-plans-to-survive-a-Grexit.html

      DS

      Verwijderen
  13. Het ziet er dus naar uit dat er een deal met Greece komt.... Marc Faber stelde al dat Duitsland de Grieken niet laat vertrekken. Hij krijgt gelijk ...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het gaat spannend worden met de EU....

    http://www.zerohedge.com/news/2015-05-26/graccident-will-trigger-demise-ecb-and-worlds-toxic-regime-keynesian-central-banking

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Houd STOCKMAN in de gaten! Deze Cassandra wordt nu nog genegeerd,
      maar hij timmert energiek aan de weg en zijn werk is zeer gedegen en
      onderlegd. Hij WEET waar hij over praat en steekt het NIET onder
      stoelen of banken.

      DS

      Verwijderen
  15. Ik begrijp uw opmerking over de ECB niet, 138 miljard is toch peanuts voor ze ? Ze kopen voor 1000 miljard op en dus kan dat er nog wel bij, lijkt mij.
    Wat betreft Soros over WOIII in Azie, China is overduidelijk een agressieve staat aan het worden, maar Obama zal veel en luid roepen, maar niets doen. De man heeft geen ruggegraat, hij verdrinkt in het MO en het spel over de Oekraine
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De vraag is of de ECB bij een GREXIT een negatief eigen vermogen zou krijgen. Dat is het vermoeden, maar dat moet nog blijken:

      https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/capital/html/index.en.html

      Een Centrale Bank kan maar gedurende een beperkte tijd zo'n
      negatief vermogen tonen, want geloofwaardigheid over 'onafhankelijk-
      heid' gebiedt een positief eigen vermogen. Zo wordt Tsjechie door
      de ECB zelf op de vingers getikt:

      https://econoblog101.wordpress.com/2013/06/13/asmussen-on-negative-equity-at-the-ecb/

      Verder is het een raadsel, hoe de banken hun giftige leningen van de
      boeken hebben weten te krijgen. Die leningen zijn waarschijnlijk
      'overgenomen' door andere instanties, zoals hedge funds, private equity
      en ECB, e.d., met een 'terugkoop-clausule'. Dat werd destijds in het
      geheim bekokstoofd bij de CDO's, die schijnbaar plotseling niet meer
      op de boeken stonden! Maar als het mis zou gaan, dan wordt de
      'verkoper' gedwongen die weer terug te kopen.

      CHINA zal alles doen om haar een-partij-staat te handhaven en dat
      kan inhouden bepaald militair ingrijpen, zie Tibet. Als het daar ooit
      ernstig tegenzit, dan komen die honderden miljoenen migranten
      van platteland naar de stad opeens zonder werk. Dat is pas explosief!

      DS

      Verwijderen
  16. Gaat er iemand morgen naar Binck Beleggersbank ? Zou ik dan mogen vragen om de hoofdpunten van Faber hier weer te geven ? Vooral zijn geopolitieke punten ( en goud/aandelen) zijn interessant, kunnen we hier dan goed over discussieren !

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hadewych von Mises28 mei 2015 om 11:23

    http://www.demorgen.be/opinie/kunnen-de-vs-er-mee-leven-dat-china-een-superieure-macht-wordt-a2339287/
    Dan tòch oorlog ?
    Om Einstein te citeren : “I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones.”

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De situatie zou spannender worden in het geval van een conflict tussen
      China en Japan, waar Amerika niet afzijdig zou kunnen blijven. Maar
      'lame duck' Obama laat de grote beslissingen over aan de volgende
      president. Hij is meestal al aan het golfen, zoals het een President
      betaamt.

      DS

      Verwijderen
  18. Dank voor uw mening over de ECB. Wat China betreft, deel ik uw mening. Even over de euro tov de dollar. Wat is uw mening over de euro ? Gaat deze omlaag/omhoog bij wel of niet een deal met Greece ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De EUR/USD lijkt op langere termijn, wat er ook gebeurt, de neerwaartse
      trend voort te zetten naar PARITEIT: ECB's QE is belangrijker

      http://static.safehaven.com/pdfs/swissquote_2015_05_28.pdf

      DS

      Verwijderen
  19. Ziehier een uitgebreid stuk van de ervaren Zwitserse analist Pierre Leconte wiens analyse op vele punten aansluit bij uw visie : http://www.forum-monetaire.com/tous-les-actifs-financiers-etant-ultra-manipules-a-un-niveau-jamais-atteint-dans-le-passe-par-les-pouvoirs-publics-ou-par-les-acteurs-prives-dominants-il-est-a-conseiller-de-se-proteger-le-plus-pos/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BAUWENS:

      Bedankt! Interessant stuk met veel waardevolle informatie. De conclusie
      is wel, dat uiteindelijk de realiteit terugkeert net op het moment, dat
      bijna NIEMAND het had verwacht.

      DS

      Verwijderen
  20. Japan: inflatie en bestedingen consumenten omlaag !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      "A weakening yen has, so far, been the single strongest component of Abenomics.,"

      Maar zelfs die valuta-oorlog heeft de inflatie NIET verhoogd, vanwege
      de lagere energie-kosten. En de energie-besparingen worden door
      Jan Publiek OPGEPOT, niet besteed, net zoals elders .

      http://news.yahoo.com/japan-cpi-weak-0-6-percent-jobless-rate-004337406--finance.html

      DS

      Verwijderen
  21. De misselijkmakende leugenachtige staatspropaganda gaat onverminderd door. Burgers in slaap houden is wat de regering poogt te doen middels o.a het CBS.. En de MSM doet hier ijverig aan mee. Wálgelijk!

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24095595/___Aanzienlijke_versnelling_economisch_herstel___.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit is een moment-opname, die veroorzaakt wordt door de forse
      Euro-devaluatie en de superstimulering van de ECB. Het kan
      vergeleken worden met een tijdelijke OPKIKKER, die de patient
      echter NIET beter maakt. Propaganda, overal.

      DS

      Verwijderen
  22. This chart shows just how massive China inflows have been

    http://www.marketwatch.com/story/this-chart-shows-just-how-massive-china-inflows-have-been-2015-05-29?link=sfmw

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      CHINA is waar alles om draait in de komende jaren. Er is potentieel
      een enorme 'rebalancing' mogelijk van wereldbeleggingen, indien
      de kapitaalmarkt wordt geliberaliseerd. Toch moet men de tijdsspanne
      daarvoor niet onderschatten. Er zijn voor China gevaren aan verbonden,
      dus een plotselinge ommekeer naar een vrije kapitaalmarkt lijkt erg
      optimistisch. Een RMB-devaluatie zou niet opportuun zijn, maar
      zoiets zou worden opgedrongen door de economische omstandigheden.

      http://www.financialsense.com/contributors/louis-vincent-gave/china-renminbi-imf-decision

      DS

      Verwijderen
  23. http://armstrongeconomics.com/archives/31060

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geachte heer Schmull

      Wat denkt u van Armstrong´s aanbeveling om aandelencertificaten in papiervorm aan te houden ? Dit is bij beleggingsfondsen en ETFs allicht niet mogelijk.

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Aandelencertificaten van individuele top-aandelen, indien mogelijk,
      zijn zeker aan te raden. Inderdaad lijkt dat moeilijk bij
      beleggingsfondsen.

      Maar MEE EENS met Armstrong. Pas op voor Europa, er komen
      WEER waanzinnige maatregelen (zoals het BAIL-IN decreet van
      de Europese Commissie -- ondenkbaar in Amerika!).

      DS

      Verwijderen
  24. sorry street runner

    dollars als cash wegens risico opheffen euro als munt! Uw visie graag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Helemaal mee eens met Armstrong! Daarom hamer ik al jarenlang op
      Treasuries en Dollars, liefst buiten Europa voor vermogens van enige
      omvang.

      Met name de Eurozone is al jarenlang bezig om als het ware een
      BANKRUN te creeeren, die automatisch leidt tot KAPITAALCONTROLES.

      Bailins, limieten op en bevriezing van geldopnames, oorlog op kasgeld,
      de aarde gaat straks SCHUIVEN. Het is ieder voor zich. Het moet toch
      duidelijk zijn, dat de Eurozone helemaal NIET voldoet aan de voorwaarden
      van een echte, duurzame muntunie. Amerika overleeft de komende
      stormen stukken beter. Mocht men bezittingen hebben in het buitenland,
      dan wel advies inwinnen over de eventuele belastingconsequenties! In
      Amerika is er een erfelijkheidsbelasting voor rechtstreeks buitenlands bezit
      (dus via een offshore company is beter).,

      DS

      Verwijderen
  25. http://www.zerohedge.com/news/2015-05-30/hans-werner-sinn-warns-europe-dont-underestimate-varoufakis
    Tjongejonge...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Inderdaad!

      The ECB bears considerable responsibility for this situation. By failing to produce the two-thirds majority in the ECB Council needed to limit the Greek central bank’s self-serving strategy, it has allowed the creation of more than €80 billion in emergency liquidity, which exceeds the Greek central bank’s €41 billion in recoverable assets. With Greece’s banks guaranteed the needed funds, the government has been spared from having to introduce capital controls.

      A large share of the acquired resources measured by the TARGET balances and the cash that has been printed would turn into an endowment gift for an independent future.

      Geef de Grieken ongelijk. Zij maken gebruik van het gebrekkige
      Eurozone model! Maar dit alles leidt NIET tot een meer eensgezinde
      Eurozone, integendeel. Het gebouw verliest telkens een steen, totdat
      het plotseling instort.

      DS

      Verwijderen
  26. Dollar is likely mid-cycle in an upswing

    https://pbs.twimg.com/media/CGR2dKWWwAAPf8v.png:large

    Uw visie?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Deze chart bewijst niet direct, dat de Dollar haar stijging voortzet.
      Elke stijging heeft tot nu toe een lagere top, tenzij de stijging doorzet
      en de neergaande trend van ruim 30 jaar naar boven wordt doorbroken.

      Die doorbraak naar boven is wel te verwachten, vooral bij de volgende
      crisis. Maar een tijdelijke terugval van 'receuiller pour mieux sauter' is
      nog steeds mogelijk.

      DS

      Verwijderen
  27. @

    (EVANS-PRITCHARD) over GRIEKENLAND (krijgen de optimisten ONGELIJK?)

    The debts are mostly to European official creditors and the European Central Bank. The situation has become critical after depositors withdrew €800m from Greek banks in two days at the end of last week, heightening fears that capital controls may be imminent.

    Mr Tsipras appeared to acknowledge that there is little or no chance of reaching a deal with the official negotiators and technocrats. The matter has moved to a higher level and is at this point entirely political.
    "The decision is now not in the hands of the institutions, which in any case are not elected and are not accountable to the people, but rather in the hands of Europe’ks leaders," he said.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  28. @

    (POLLEIT)(!): If ALL Market Interest #RATES Become NEGATIVE In REAL Terms, CAPITAL CONSUMPTION, POVERTY Would ENSUE!

    Should a central bank really succeed in making all market interest rates negative in real terms, savings and investment would come to a shrieking halt: as time preference and the originary interest rate are always positive, "capitalistic saving" -- the accumulation of goods designed for improving the production process -- would come to an end.
    Capital consumption would ensue, throwing mankind back into POVERTY. It would be the END of the market economy.

    http://www.safehaven.com/article/37834/the-natural-interest-rate-cannot-be-negative

    MEE EENS!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  29. @

    - HUGO SALINAS-PRICE (miljardair):

    http://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_Salinas_Price


    Ik ben nog niet zover, want ik blijf geloven in een REDELIJKE AFLOOP in
    SOMMIGE LANDEN (waaronder Amerika.

    Maar hij heeft een interessante mening, ongetwijfeld gekleurd door de situatie
    in het instabiele Mexico:

    Something has to happen to take care of that debt. Either it’s going to be repudiated or it’s going to be inflated away, or it’s going to be paid with taxation. . . . We are headed over Niagara Falls.”

    http://usawatchdog.com/apocalypse-and-enormous-disorder-coming-hugo-salinas-price/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wat denkt U van de dollar en TLT op korte termijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De EUR/USD was sinds haar top in 2011 van 1.48 ingestort naar 1.04 in
      Maart, 2015 ( - 30% in 4 jaar). De Euro is nu nog bezig aan een herstel,
      die wellicht de 1.20 haalt. Dat is een gissing. Dit herstel kan langer
      duren, dan men denkt, tenzij het Europroject vroegtijdig de geest geeft.
      Alles is relatief, dus de Dollar zou weer stijgen, zodra blijkt, dat de
      stimulering (QE) van de ECB gewoon doorgaat, terwijl die van de FED
      niet wordt hervat, of zelfs gepaard gaat met een eerste rentestijging.

      Toch zal de daling van de Euro vanaf dit niveau waarschijnlijk meevallen,
      omdat het de tweede reserve-valuta is van de wereld (20% van de
      internationale reserves) en omdat Euroland een handelsoverschot
      heeft.

      De consolidatie van de TLT, na haar hoogtepunt in afgelopen Januari
      van 138.50, lijkt nog niet voorbij. Er was een opgaande trend sinds
      begin 2011 vanaf 90 (+ 35% in 4 jaar). Misschien is er kans op steun
      op 110 - 115 (rond 50% van de stijging), voordat de opgaande trend
      weer wordt hervat. Maar trends vereisen wat geduld en kunnen langer
      duren dan men denkt. Daarom is een lange termijn visie op de economie,
      inflatie en rente nodig, om de moed erin te houden. Men moet ergens
      in geloven op LANGERE termijn.

      Niets is zeker, dus men moet het vaak uitzitten. Er zijn zoveel factoren,
      die tussentijds een rol spelen.

      DS

      Verwijderen
  31. u lijkt enerzijds steeds positever over de euro te worden, en anderzijds hoor ik u niet meer over de trend tot een hogere dollar vanwege schuld afbouw (die vlg u voor 80% in dollars luidt)
    macja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Miju werd gevraagd naar een korte termijn visie. Maar mijn langere
      termijn visie op de Dollar blijft onverminderd POSITIEF. De hoofdreden
      is inderdaad de enorme 'short'-positie in Dollars in de vorm van
      Dollarschuld, die naar verwachting in de komende 10 jaar MOET
      worden afgebouwd (deleveraging), waardoor de Dollar constant
      'gekocht' moet worden. We praten over een potentieele 'draai'
      van tienduizenden miljarden Dollars.

      De 'instorting' van de Euro was al erg genoeg en mag niet uit de hand
      lopen, want dan zullen Duitsland en Nederland van zich laten horen.

      DS

      Verwijderen
  32. Inflatie neemt toe terwijl de geldhoeveelheid en omloopsnelheid afneemt. Is er een relatie met het ECB opkoopprogramma en de daaruit voortvloeiende zwakkere euro, en dus duurdere importen?

    Ik heb ook gehoord dat de hoeveelheid (overheids)schuld in Eurozone nauwelijks toeneemt waardoor m.n. van landen als NL en BRD een tekort aan staatsobligaties dreigt te ontstaan. Dan zou je toch een daling van de rente verwachten i.p.v. een stijging die we de afgelopen weken hebben gezien voor genoemde landen?

    Is er kortom een verband tussen het genoemde in alinea 1 en alinea 2?

    Met dank!

    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      De langere termijn deflatoire en kredietinkrimpingstrends duren nog vele
      jaren, maar er zijn tijdelijke onderbrekingen, o.a. vanwege superstimulering
      en devaluaties. Japan is daarvan het levende voorbeeld. Excessieve
      schuld en vergrijzing zijn niet tegen te houden met een bepaald beleid.
      Er is hoogstens een vertraging mogelijk. Natuurlijk is er telkens een
      valse hoop, dat men uit de problemen kan 'groeien'!

      Nederland en Duitsland hebben hun staatshuishouding relatief op orde,
      waardoor de staatsschuld zelfs zou kunnen worden verminderd. Steeds
      minder uitgifte van staatsschuld vegroot het tekort aan goede staats-
      obligaties. Maar de obligatie-rendementen worden ook bepaald door
      groei- en inflatie-verwachtingen, die in Europa zijn gestegen door de
      lagere Euro en de lagere olieprijs.

      Men moet inderdaad rekening houden met vele factoren, die de prijzen
      van activa kunnen bepalen.

      http://www.tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m3

      the origin of the tightening of US monetary conditions in 2008 was a sharp rise in European dollar demand. When European investors in 2008 scrambled to increase their cash holdings they did not primarily demand euros, but US dollars. As a result US money-velocity dropped much more than European money-velocity, but at the same time the ECB failed to curb the drop in money supply growth. The sharp increase in dollar demand caused EUR/USD to plummet (the dollar strengthened).

      With an escalation of the euro crisis less likely investors did move to reduce their demand for cash and since the dollar is the reserve currency of the world (and Europe) dollar demand dropped and as a result EUR/USD spiked.

      both the Fed and the ECB have failed. The Fed failed to respond appropriately in 2008 to the increase in the dollar demand. On the other hand the ECB has nearly constantly since 2008/9 failed to increase the money supply and nominal GDP. Not to mention the numerous communication failures and the massively discretionary conduct of monetary policy.

      http://marketmonetarist.com/category/velocity/

      DS

      Verwijderen
  33. Geachte heer Schmull,

    Dit doet mij denken aan de laatste lunch in Riva jl. Toen werd opgemerkt dat China nog zijn rente zou kunnen verlagen. Dat lijkt echter niet zo'n goede stap:
    http://everyinvestor.co.uk/2015/06/02/falling-japanese-yen-could-send-deflation-tsunami-west/

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Helemaal mee eens! Dit is de SLEUTEL van wat ons te wachten staat.
      Een devaluatie van de YUAN en ontkoppeling van de Dollar, na de
      voortgaande YEN-devaluatie. DAN krijgt het Westen al hun deflatie
      en overcapaciteit op zijn bord. Dus negeer al die verhalen over het
      begin van een inflatie (en rente-) cyclus!

      Het enige, wat China nu nog tegenhoudt, is haar wens om eerst
      opgenomen te worden als 'reserve-valuta' in het mandje van de IMF.
      Het kan zijn, dat het Westen dat nu niet wil....en dan slaat China terug.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS: 'Dit is de SLEUTEL van wat ons te wachten staat'

      Er wordt ook gereferreerd aan de Azie-crisis van '98. Dan zou de voortgaande en immense QE van Japan een 'Black Swan' uitlokken.
      De Japanse QE is relatief veel groter als die van de ECB. Yen verzwakt sinds april dan ook tov. Euro

      Daarbij zijn er ook veel carry-trades gebaseerd op de Yen? Als er echt een valuta-oorlog en crisis ontstaat in Azie heeft dat mi. enorme gevolgen wereldwijd voor allerlei beleggingen.

      GL

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      Misschien staat de YEN-DEVALUATIE pas aan het begin (als Amerika
      dat zou toestaan!). Want de USD/YEN had zijn hoogtepunt in 1975 (306.84) en zijn laagtepunt van 75.74 in 2011. We zitten nu pas op 124.59!

      Japan voert immers oorlog tegen deflatie (tevergeefs!).

      http://www.tradingeconomics.com/japan/currency

      DS

      Verwijderen
  34. @

    De 'geheime' cijfers van Rusland's defensie-uitgaven zijn zeer VERONTRUSTEND:

    #RUSSIA's SIGNIFICANT 'Secret' MILITARY MODERNIZATION May Make Up For A Seriously SHRINKING ECONOMY

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-02/putin-s-secret-budget-hides-shift-toward-war-economy

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  35. U noemt de obligatiemarkt de waakhond/politieagent van de financiële wereld en ook dat goede staatobligaties schaars zijn.
    Hoe kan het dan dat de koersen van de treasuries en bunds zo hard kelderen?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Een correctie in elke markt, vooral in een markt, die al sinds 1981 stijgt,
      met onderbrekingen, is altijd pijnlijk. Maar als de lange termijn
      overtuiging ten aanzien van groei en inflatie niet zijn veranderd,
      dan moet men deze correcties op de koop toe nemen. De timing
      van koop/verkoop, dus 'trading', is meestal ondoenlijk.

      Er zijn vele factoren, die hebben bijgedragen tot de correctie van
      de obligatie-markt, met name de hogere inflatie- en groeiverwachtingen,
      die terecht of onterecht zullen blijken. Devaluatie (Euro) of mogelijke
      rentestijging (Dollar) spelen hun rol.

      De draai in BUNDS was het meest dramatisch, vooral vanwege de
      verhandelbaarheid. NIETS gaat eeuwig een richting op:

      Draghi managed to send the Eurozone’s €14 trillion ($16 trillion) bond markets into a spin by warning them that he really didn’t care about how hard their lives had got due to new regulation introduced since the financial crisis.

      the 10-year Bund yield had shot up to 0.86%, having traded as low as 0.07% in April. As a result, fund managers have now lost in six weeks all the profits they’d made on those bonds in the previous six months.

      a number of other factors have sharply reduced liquidity (that is, the degree to which you can buy and sell without making the market move against you) since 2010. New capital requirements on banks have led them to shed vast amounts of bond “inventory” previously held for trading purposes; asset managers are increasingly relying on program-driven and ‘passive’ investment strategies that increase ‘herd’ behavior; and Draghi Thursday pointed to new regulations on the insurance sector (the biggest investor in European bonds) that make it harder for them to diversify or hedge their risk.

      complaining is just special pleading by the ‘buy’ side (for an excellent summary, read this post by Frontline Analysts’ Dan Davies) which had gotten used to the luxury not paying for the provision of liquidity by intermediaries.

      http://fortune.com/2015/06/03/draghi-dollar-bond-markets/?utm_content=bufferd97c4&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

      Dit kan een verloren jaar worden voor obligaties, net zoals 2013, maar
      de lange termijn trend, naar mijn mening, is in tact.

      Kasgeld is tegenwoordig koning!

      DS

      Verwijderen
  36. Wat betekent in uw visie in het onderstaande de term "ugly" voor bond ETF's als TLT en/of de korter lopende bonds ETF's ( zoals Ishare 1-3 yr of MINT)? Dit n.a.v. IMF's aanbeveling aan de FED om de rente pas laat in 2016 te verhogen.

    Lagarde is also worried about a lack of liquidity in the bond market, added Joseph Terranova, senior managing partner at Virtus Investment Partners. "There clearly is an issue" with it, which will likely add to the volatility in bonds. When the stock market eventually starts to sell off, it could get ugly, he cautioned.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      UGLY in dit geval lijkt te verwijzen naar de mogelijke scherpe daling in
      aandelenkoersen, om welke reden dan ook. Deze daling laat nog op zich
      wachten, ondanks de volatiliteit in de obligatie-markt. Of is het zo,
      dat obligaties het een en ander EERDER zien aankomen? Zoals de
      dieren bij een aardbeving of tsunami? De geschiedenis lijkt aan te tonen,
      dat obligaties veel betrouwbaarder signalen geven dan aandelen.

      En nu lijken de obligaties al VOORUIT TE LOPEN op het EINDE van
      de superstimulering (QE) van de ECB! Maar dan moeten de aandelen
      nog wakker worden.

      De verhandelbaarheid is trouwens betrekkelijk. De meeste snelle
      jongens hebben torenhoge HEFBOMEN, dus nogal wiedes, dat zij
      moeite hebben met verhandelbaarheid (liquidity)!

      Misschien zijn Centrale Banken zo geschrokken, dat zij straks
      de obligaties 'links' laten liggen en aandelen kopen! In geen geval
      mag er voorlopig een einde komen aan het feest....

      DS

      Verwijderen
  37. @

    IMF LEEST DE Amerikaanse FEDERAL RESERVE DE LES. Uiterst ONGEWOON:

    De rente-stijging zou moeten worden UITGESTELD naar 2016, vanwege
    de huidige risico's voor mogelijke schokken, vooral in de Opkomende
    Markten. Verder zou de FED na elke FOMC meeting een persconferentie
    moeten beleggen met kwartaalvooruitzichten!

    Is dit voorafgaande aan de TOEVOEGING van de Chinese YUAN aan het
    IMF-mandje (SDR's)? Want als Amerika haar kapitaal bij het IMF NIET
    verhoogt (Congress stribbelt tegen), dan VERLIEST AMERIKA HAAR
    VETO-RECHT (15%). Of wil het IMF afstand nemen van de eventuele
    ernstige gevolgen van een Monetaire Verkrapping, zodat zij niet de schuld
    krijgt?

    Commentaar in WSJ:

    Kishor ShahKishor Shah 2 hours ago
    Under the Panderer-in-Chief Showbama, we have the UN dictating the United States' foreign policy. And now the IMF deciding the monetary policy.

    Does this country really need the Resident Chief Executive?

    http://www.wsj.com/articles/imf-cuts-u-s-2015-economic-growth-forecast-to-2-5-1433424601

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  38. hoe lang gaat deze waanzin met de grieken nog door ? Europa geeft steeds verder toe, maar de grieken willen het niet, de bankrun gaat maar door. Op hoe groot schat u dat de EU straks aan euri verliest?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Het GRIEKSE spel van 'brinkmanship' kan duren tot EIND JUNI, wat
      de ECHTE deadline lijkt.

      Maar kijk eens, hoeveel het al heeft opgeleverd. Vooral de eis van
      de crediteuren over de Primary Surplus, welke drastisch is verlaagd.

      Nee, als we het uur van de waarheid naderen, zal DUITSLAND niets
      anders willen dan ORDE. Daar past zeker NIET een GREXIT bij, want
      dat heeft de kans op WANORDE. Idem ditto Amerika. Die zal zoveel
      druk uitoefenen om dit te regelen ( de kosten zijn relatief 'Peanuts'),
      want zoiets mag zeker niet de wereldeconomie in gevaar brengen.

      Bovendien, als Griekenland deel was van een echte monetaire,
      economische en bankunie, en die gehele unie was verantwoordelijk
      voor al haar verplichtingen, dan was er helemaal GEEN Griekenland-
      probleem. Net zoals er geen FLORIDA-probleem is, want geen haan
      kraait naar hun tekorten als gevolg van de vergrijzing aldaar. Dit is
      de visie van Amerika. ONTERECHT, maar moeilijk uit te leggen.
      Op een gegeven moment ziet men wel in, dat een Eurozone, ZONDER
      volledige integratie, ONMOGELIJK is.

      DS

      Verwijderen
  39. @DS In uw video bent u meer optimistisch geworden over de wereld economie. (Korte termijn trends.) Hoe kunnen de zuidelijke landen een overschot op de lopende rekening hebben? Door een overschot?

    MV/G Jan Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAN JAAP:

      Optimisme was meer ironisch bedoeld! Er zijn altijd lichtpunten, maar
      de langere termijn trend blijft zorgwekkend.

      Zuid-Europa is de laatste jaren gegaan door een proces van pijnlijke
      loonsverlaging en hervorming, waardoor de tekorten op de lopende
      rekening zijn 'omgetoverd' in overschotten. In een depressie krijgt
      een land altijd een overschot! (Amerika had een overschot in de jaren
      '30). Wat men onderschat is het trauma van de jongere generatie met
      50% werkeloosheid. Dit voorspelt NIET VEEL GOEDS voor de toekomst.

      Hier is een studie:

      The early years of the euro saw poorer countries in Europe running growing current
      account deficits. In addition to some increase in unit labor costs, and excessive optimism-driven
      domestic booms, there were substantial shifts in the non-trade portion of the current account with
      declining transfers and increasing net income payments. Together with the fact that trade deficits
      had been persistent problem for some countries, this meant these countries had even further to go
      to rebalance their external accounts than simply restoring trade balances to their pre-euro levels.
      The adjustment has been proceeding: unit labor costs in tradable sectors have been falling,
      opening the way for export recovery and encouraging a shift from non-tradable to tradable
      production. But, the adjustment has come through labor shedding and unit labor cost
      compression in the deficit countries and corresponding demand compression.
      It has been
                                                                  
      31 See Martin and Philippon (2014) for a discussion of the role of macro-prudential policies during the buildup phase
      and how they might prevent imbalances.
      37
      accompanied by fiscal adjustment and a lack of sufficiently supportive macro policy meaning the
      process has been extremely painful. Trying to simultaneously balance fiscal and external
      accounts—without nominal exchange rate depreciation—has been a slow process, generating
      high unemployment rates with large output gaps. While the current accounts have improved to
      near balance, more adjustment may be needed as countries move back towards full employment.
      Supportive macro policies aimed at increasing inflation to at least 2 percent as well as and other
      measures that might help shift the burden of adjustment from deficit to surplus countries would
      be very helpful as would slowing the pace of fiscal consolidation in deficit countries. Given the
      difficulty of unwinding imbalances, this episode highlights the need for institutions that can slow
      the buildup of unsustainable booms (e.g. macro-prudential policies), cushion asymmetric shocks
      (fiscal cushions and financial system support), and can allow for appropriate countercyclical
      macroeconomic policies.

      http://www.economic-policy.org/wp-content/uploads/2015/04/KANG-SHAMBAUGH-The-rise-and-fall-of-European-current-account-deficits.pdf

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Hartelijk bedankt.

      MV/G Jan Jaap

      Verwijderen
  40. U blijft positief over de langetermijn trend van treasuries. Zullen beleggers niet in de gaten krijgen dat de enorme staatsschulden nooit meer afgelost kunnen worden in een deflatoire omgeving en dat dientegevolge de rente wel moet stijgen ivm toenemend risico. Het Japanmodel kan alleen toch omdat alleen Japan dit heeft en de rest van de wereld niet?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      TREASURIES, vooral die voor de langere termijn (20 jaar+), lijken
      uiterst aantrekkelijk in de komende jaren (5 tot 10 jaar), maar 99%
      van de financieele deskundigen zijn het daarmee NIET eens.

      Die kunnen zich eenvoudig geen Deflatie, of deflatoire depressie,
      voorstellen. De meesten verkeren in een ontkenningsfase, ONDANKS
      de tientallen landen, die al in een structurele deflatie zitten en
      ONDANKS de mislukking van Kwantitatieve Verruiming (QE). QE
      stuwt de markten tijdelijk omhoog, maar het vermogenseffect is
      zeer beperkt en gezichtsbedrog.

      Waar het om draait is schuld als percentage van de economie, die
      wel degelijk kan dalen, vanwege bezuinigingen of economische groei.
      Zo is de oorlogsschuld ook meermalen aangepakt, zodat de totale
      schuld uiteindelijk weer op een 'houdbaar' niveau terecht komt en
      een 'normaal' monetair beleid met 'normale' rente weer mogelijk is.
      Dat duurde vroeger vaak tientallen jaren!

      Spannse schuld, zonder ECB-dekking, wil NIEMAND (Spanje ging
      13 maal failliet), dus DIE rendementen zouden EXPLODEREN.
      Maar Treasuries zijn juist de laatste rots in de branding. Amerika is
      sinds de Bevrijdingsoorlog van 1775 NOOIT failliet gegaan en de
      Dollar blijft voorlopig ook nog 's werelds reserve-valuta (nog DECENNIA).
      De schuld is in de eigen valuta, dus een crisis is niet aan de orde.
      De schuld is veel lager dan in de rest van de wereld, behoudens
      die van enkele kleinere landen. Daarom worden die schuldpapieren
      STEEDS SCHAARSER en dalen de rendementen nog veel verder op
      langere termijn (er zijn altijd tijdelijke tegenbewegingen).

      Kredietinkrimping zal overal geleidelijk moeten plaatsvinden en
      gepaard gaan met vele faillissementen. Daarom blijven Treasuries
      uiterst gewild. De rente stijgt alleen bij minder kredietwaardige
      debiteuren, en daar zitten in de toekomst een paar ondenkbare
      kandidaten bij, zoals Groot-Brittannie!

      DS

      Verwijderen
  41. EU regulators tell 11 countries to adopt bank bail-in rules

    http://ca.reuters.com/article/businessNews/idCAKBN0OD14Z20150528

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit is inderdaad opzienbarend. NEDERLAND is 1 van de 11 landen,
      die dit decreet van de Europese Commissie aan zijn laars heeft gelapt!

      (REUTERS): 11 Out Of 28 #EU Countries Have IGNORED EC's BANK #BAIL-IN DIRECTIVE. EU COURT OF JUSTICE NEXT?

      DS

      Verwijderen
  42. vandaag meldt de DNB dat in Nederland de crisis definitief voorbij is... mensen gaan ook weer meer uitgeven, de werkloosheid daalt.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De DNB kan beter haar MOND houden. Die zag NOOIT iets aankomen:

      Dit zei de DNB in 2007!

      ultimo augustus 2007 Verwachtingen reële economie ongewijzigd
      Marktverwachtingen ten aanzien van de economische groei in 2007 worden nauwelijks
      beïnvloed door de onrusten op de financiële markten.

      En dan de ECB! (MIDDEN IN DE CRISIS!):

      3 juli 2008 ECB verhoogt rente
      De ECB verhoogt de rente naar 4,25% tegen de achtergrond van toenemende
      inflatiezorgen.

      http://www.dnb.nl/binaries/DNB%20Timeline%20Internationaal_tcm46-261220.pdf

      DS

      Verwijderen
  43. @ DE TLT TEGENWIND (maar dit laten we aan ons voorbijgaan):

    Stampede out of popular Treasury ETF
    Jun 9 2015, 12:56 ET | By: Stephen Alpher, SA News Editor Contact this editor with comments or a news tip
    The now $4.3B iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT -0.6%) suffered outflows of nearly 30% of its market cap in the six weeks ended June 5, according to Bloomberg, the worst six-week stretch of outflows since the fund's 2002 inception.Alongside that exodus, the 30-year Treasury yield rose a whopping 50 basis points to its highest level of the year.Especially notable about the exit of cash this year is the contrast to the reaction during 2013's taper tantrum. During that six-week stretch, yields rose by even greater amounts, but investors poured $760M into TLT.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  44. @ JIM RICKARDS BLIJFT OOK POSITIEF OVER TREASURIES:

    Gelukkig een medestander!

    Today’s real rate of 3.0% is five percentage points higher than the real rate in 1980! That’s what we mean when we say real rates are near all-time highs.

    How low can rates go? We need look no further than Japan and Germany for the answer.

    http://www.caseyresearch.com/articles/the-treasury-bond-bull-market-will-persist


    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Kritische noot: Jim Rickards is óók degene die al jaren 80% waardedaling van de USD voorspelt bij de komende crisis én verlies van de status als wereldmunt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat klopt! Ik ben het daarom meestal ONEENS met hem, al jarenlang.
      Hij wil zijn boeken over 'Reset' verkopen, etc. (Net zoals Middelkoop).

      Maar ik ben, vooral sinds de crisis van 2008, uiterst positief op de Dollar,
      in relatieve in: IEDEREEN wil devalueren t.o.v. de Dollar als het
      tegenzit.

      Vervanging van de Dollar als reserve-valuta is in de komende decennia
      NIET aan de orde. Alleen de rol van enkele andere valuta's KAN wat
      belangrijker worden, vooral als HANDELS-valuta (de RMB).

      Maar ik was wel verbaasd, dat Rickards mij nu bijstaat met Treasuries,
      want 99% is het er niet mee eens. De meesten zien rente en inflatie
      alleen maar stijgen en verwarren de korte met de lange termijn.

      Treasury-rendementen zullen ongelofelijk lage niveaus bereiken, maar
      men moet GEDULD hebben en zich NIET van de wijs laten brengen
      door hen, die niet verder kijken dan de laatste 60 jaar.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Bovendien is alle Dollarschuld (80% van de wereldschuld) een
      gigantische SHORT-positie, die in de komende decennia
      (gedwongen) moet worden GEDEKT, vanwege (gedwongen)
      kredietinkrimping als gevolg van de STRUCTURELE deflatoire
      krachten.

      DS

      Verwijderen
  46. EN PIMCO VERKOOPT MASSAAL US TREASURY PAPIEREN !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-09/pimco-cuts-u-s-government-holdings-to-8-5-as-fed-spurs-yields

      PIMCO staat onder grote druk om betere resultaten te leveren na het
      vertrek van Gross. Na een geweldig 2014, was een consolidatie in
      2015 te verwachten. Pimco zal dus nu MEER RISICO gaan nemen,
      wat op korte termijn misschien helpt, maar wellicht zullen zij onvoldoende
      voorbereid zijn voor de volgende wereldrecessie, als Treasuries weer
      zullen opveren en NIEUWE laagtepunten in rendement zullen krijgen.

      Degenen, die langer kunnen kijken dan hun neus lang is, is dit een
      KOOPGELEGENHEID op de verwachte wereldwijde DEFLATIE.

      DS

      Verwijderen
  47. Bijgaand een interessant artikel wat de onderstroom aan deflatie, overcapaciteit en bovenmatige schuld bevestigd.

    http://fd.nl/economie-politiek/1107043/aziatisch-groeimodel-begint-te-kraken

    Zou Azië (ipv Griekenland) niet de eerste dominosteen kunnen zijn die de mondiale neerwaartste spiraal in gang zal zetten?

    Mvg!
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Zonder meer! Vergeet eventuele Grexit, maar let op CHINA. De
      economische groei is al het laagst in 25 jaar. De groothandels-
      prijzen dalen scherp, al maandenlang ( MINUS 4.50%!). Daarom
      is de rente driemaal verlaagd in de laatste 6 maanden. Daarom
      probeert de overheid om de Chinese aandelen omhoog te stuwen
      (+200% in 1 1/2 jaar!).

      Maar als Japan gehoor geeft aan de wens van het IMF om QE te
      vergroten en de Yen daalt NOG eens, dan kan China de koppeling
      met de Dollar verbreken, devalueren en al haar deflatie en
      overcapaciteit EXPORTEREN NAAR HET WESTEN. Dit kan
      plaatsvinden, NADAT de Yuan in het IMF-mandje wordt opgenomen of
      indien het NIET haar zin krijgt.

      Dit scenario geeft de nekslag aan het Alice in Wonderland beleid van
      de Centrale Banken!

      DS

      Verwijderen
  48. Lumber is sinds een aantal weken sterk gestegen.Begin mei een dieptepunt van 237.5 en uit de negatieve langjarige trend gevallen en neerwaards door dieptepunt 2011 253.5. Nu is de waarde 298 snel bereikt. Dat is een sterk positief teken? Ontwikkelt zich hier een middellange positieve trend?

    Dit terwijl de Wereldbank somberder wordt over de wereldeconomie. http://www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-110615-059/Wereldbank-somberder-over-wereldeconomie.aspx.
    VS gaat naar geplande inflatie van 0,1% dit jaar, dat is scheren langs deflatie.

    Is Lumber nu weer een betrouwbare indicator?

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onderstaande link geeft aan dat lumberindicatoren niet altijd zo eenduidig zijn als gedacht:
      https://m.youtube.com/watch?v=mL7n5mEmXJo

      Verwijderen
    2. Top :-) .... En zo is het.....

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      Onroerend Goed, ook in Amerika, heeft in toenemende deflatoire
      tijden, een structureel keerpunt achter de rug, na 2007, naast de
      demografische factoren. Er is alleen een tijdelijk herstel, wat
      men zou moeten negeren.

      De wereld is veranderd, de neergang gaat nog veel verder en duurt heel,
      heel lang. Daarom lijkt LUMBER niet meer zo relevant.

      Het reeele inkomen van de gemiddelde burger is al 20 jaar gedaald en
      de gemiddelde levensstandaard is terug naar 1988! Van de 200
      miljoen burgers, die werkzaam zouden KUNNEN zijn, worden er
      93 miljoen NIET meegeteld. Welkom bij de illusie van 'lage'
      werkeloosheid!

      DS

      Verwijderen
  49. Wat doet de sterk stijgende rente met de huidige en toekomstige derivaten
    wereldwijd?kans op meltdown/-up ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Een MELTDOWN in DERIVATEN ligt voor de hand, maar niemand
      weet wanneer of wat de directe aanleiding wordt. Een Grexit zou al
      erg genoeg zijn, of een Aziecrisis, of een verdere 'officieele' rente-
      stijging.

      De volgende crisis wordt ERGER dan 2008, zelfs ERGER dan 1930 - '32.
      In vele delen van de wereld wordt Revolutie de orde van de dag.

      DS

      Verwijderen
  50. http://www.spiegel.de/wirtschaft/wolfgang-schaeuble-bereitet-insolvenzordnung-fuer-eurozone-vor-a-1038541.html
    alles om toch maar de euro te redden
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      In Amerika gaan steden en staten van tijd tot tijd failliet, want de
      federale overheid weigert alles samen te delen. En Amerika is
      nog wel een land, wat Euroland NIET is.

      Maar de crediteuren moeten daar WEL rekening meehouden. In
      de Eurozone ging men er zonder meer van uit, dat het Noorden
      zou BLIJVEN betalen. DUS de kredietverstrekkers leenden er vrolijk
      op los, ONDANKS de historische onbetrouwbaarheid van de
      debiteuren. Die kredietverstrekkers zullen moeten afschrijven, want
      zij maakten een DENKFOUT.

      DS

      Verwijderen
  51. http://www.marketwatch.com/story/avi-gilburt-doubles-down-gold-is-going-to-25000-2015-06-12?siteid=yhoof2
    Graag uw mening over dit artikel !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Goud naar $ 25,000 in 50 jaar? Ach, alles kan, zeker op basis van hele
      cycli. Maar EERST lijkt er een Capitulatie-fase voor de deur te staan,
      waar alle hyperinflationisten de handdoek in de Ring werpen. Dus:
      $ 600 tot $ 1000.

      DS

      Verwijderen
  52. http://www.debka.com/article/24666/The-biggest-heist-of-secret-US-personnel-data-in-cyber-history-is-still-ongoing-
    Slechts 1 van 3 zeer ernstige hacker successen in de laatste week. Wanneer komt de eerste grote bank aan de beurt om leeggeroofd te worden ? Ik wed dat daarna de pleuris uitbreekt..
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      CYBER WAR. Al lange tijd aan de gang. Vandaar dat de Internet zo'n
      gevaar loopt, want er dreigt 'Balkanization'. Ieder neemt bezit van een
      deel ervan, waardoor de internationale toegang wordt ontzegd. De
      vleugels van Google zijn al geknipt.

      DS

      Verwijderen
  53. Deutsche Bank in Pre-Infarct State of Imminent Bankruptcy :
    ............If Greece defaults at the end of June, Deutsche Bank will lose 50 to 100 billion Euros in Greek bonds and be caught off-side in its derivatives positions. And there is no government nor institution on earth to bail it out. ............

    http://time-price-research-astrofin.blogspot.nl/2015/06/hitting-fan-deutsche-bank-in-pre.htmlutm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+Time-price-research+(Time-Price-Research

    zou in zo'n geval ook de UUP waardeloos worden ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Bedankt! Prachtartikel. De derivatenpositie van Deutsche Bank is al
      jarenlang een punt van zorg, maar ontstond na de overname van het
      aggressieve Bankers Trust. Andere grootbanken hebben hetzelfde
      probleem, zie JP MORGAN (kwam door de overname van het aggressieve
      Chase Manhatten):

      “Someday,” he tells Forbes, “it won’t matter how large the level of assets on J.P. Morgan’s balance sheet. There is no risk control system that is effective if the numbers get big enough. I don’t believe the reserves they set up against loss in their derivatives. All that netting stuff doesn’t mean anything. I don’t want to be intertwined with any bank as to significant amounts of receivables. I can’t get that intertwined.”

      en Munger:

      “Wall Street is addicted to derivatives trading like the masses are addicted to sports betting,” Munger tells me. “Both are counterproductive, but lucrative for their practitioners. You are talking about gambling,” he tells me in a telephone interview. “The banks are just gambling parlors with huge odds in favor of the people running them.” Munger insists that the derivative books of the 5 major banks are “a perfect business for the owners. It is one of the most lucrative businesses there is.

      http://www.forbes.com/sites/robertlenzner/2014/04/30/seking-shelter-warren-buffett-limits-receivables-from-major-banks/

      Er komt ZEKER een financieele IMPLOSIE ZONDER WEERGA, maar,
      zoals Buffett stelt, niemand weet wanneer.

      Deze grootbanken zijn echter nog steeds Too Big To Fail en Too Big To
      Jail. Daar komt verandering in (zie: HSBC), maar dat duurt nog een
      decennium, MITS de natuur vanzelf toeslaat (wat mijn mening is).

      Vandaar, dat UUP in theorie wel gevaar loopt, maar 'waarschijnlijk'
      niet in de praktijk.

      DS

      Verwijderen
    2. UUP is toch een INVESCOproduct (Powershares) dat een $-index volgt die door DB geconstrueerd is?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      HERSTEL! Volledig juist. UUP staat geheel los van Deutsche Bank
      en is een product van INVESCO, welke wel een van de grootste
      beleggingsmaatschappijen is ter wereld. OOK een To Big To Fail-
      organisatie!

      UUP is trouwens een 'Partnership', met mogelijk belasting-
      consequenties. Daarom verdient USDU wellicht de voorkeur:
      (WisdomTree Bloomberg USD BULLISH Fund)

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=USDU&insttype=Fund&freq=2&show=&time=13

      http://etfdailynews.com/2015/03/06/why-investors-should-avoid-the-dollar-etf/

      DS

      Verwijderen
  54. @

    TREASURIES:

    Money pours into Treasurys on Greek jitters, soft economic data
    Jun 15 2015, 09:27 ET | By: Stephen Alpher, SA News Editor Contact this editor with comments or a news tip
    Talks between Greece and its creditors quickly broke down over the weekend, sending bond yields sharply higher in both Greece and the rest of the EU periphery. German 10-year Bund yields are lower by three basis points to 0.80%.Alongside falling bond prices are stocks, with the Stoxx 50 (NYSEARCA:FEZ) currently near a session-low, down 2%, and U.S. index futures down 0.7%.In the U.S., industrial production unexpectedly decline in May and the Empire State Survey slid into contraction.The U.S. 10-year Treasury yield is down nine basis points at 2.32%. TLT +0.85%, TBT -1.7%Previously: Greece tumbles after talks with creditors collapse (June 15)Previously: Industrial production declined in May (June 15)Previously: Empire State Survey (June 15)

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. China Dumps Record $120 Billion In US Treasurys In Two Month Via Belgium
      http://www.zerohedge.com/news/2015-06-15/china-dumps-record-120-billion-us-treasurys-two-month-belgium

      Uw mening hierover?

      mvg//Harold

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Een veel te eenzijdige belichting van ZH. Treasuries van China via
      Belgie waren eerst juist enorm gestegen en dalen nu weer. Misschien
      vanwege de verdere daling van de FX-reserves en kapitaal'uitvoer'.

      Where it gets tricky is the unofficial holdings of US treasury bonds in authorized foreign places like Belgium. There was a more than doubling of US treasuries held in Belgium during 2013, an extra $180 billion or so, as you can see in chart 2. This is likely from China and even the Fed wrote about it, but this stopped in 2014 and has even reversed trend since.

      http://blogs.piie.com/china/?p=4320

      Let wel, verkoop van Treasuries betekent NIET, dat er financiering
      wegvalt. Zij financieren NIETS, maar dienen ter regulering van de
      geldhoeveelheid via open market operations. Dus de Treasury
      krijgt bij verkoop NIET meer of minder geld.

      (Dat is anders in Euroland!)

      DS

      Verwijderen
  55. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  57. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  59. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen