ER IS NIETS VERANDERD
Zeven jaar na het uitbreken van de gevaarlijkste financieele crisis in ruim 80 jaar, lijkt er aan het risico van het monetaire systeem hoegenaamd niets veranderd. Nog steeds is het onmogelijk om in te schatten, hoe hoog dat risico is. Talloze analisten van de financieele sector hebben allang het hoofd in de schoot gelegd en geven weemoedig toe, dat het systeem ondoorzichtiger is geworden dan ooit. Toezichthouders en beleidsmakers staan voor een onmogelijke taak! Telkens als er nieuwe regels komen voor bankkapitaal en voor een bepaalde hefboom (leverage ratio), blijken die in de praktijk te kunnen worden omzeild door leningen met verhoogd tegenpartij-risico (repo’s), talrijke derivatentransacties, exotische opties (knock-in, knock-out) en securitisaties. Vaak wordt meer risico juist aangemoedigd, zonder uitbreiding van het eigen vermogen, want de creativiteit in de financieele wereld kent geen grenzen. Bovendien heeft de toenemende regulering de onstuimige expansie in de hand gewerkt van ‘schaduwbankieren’, de financieele activiteiten van niet-banken, die nagenoeg buiten schot blijven en gemakkelijk een nieuwe internationale liquiditeitscrisis kunnen veroorzaken. Internationale overeenstemming over risico-beperkingen in het bankwezen, zoals de isolering van een retailbank (‘ring-fencing’) binnen een grootbank, blijkt totaal afwezig. Anders gaan die banken, vanwege de hogere kosten, er vandoor, zoals de machtige HSBC in Groot-Brittannie al heeft gedreigd te doen.
Trouwens, de verzekeraars kunnen er ook wat van. Die slimmerikken zijn druk bezig om hun risico’s te verschuiven naar ingewikkelde pakketten van herverzekeringsregelingen (‘bundled’ arrangements), waardoor de onderliggende risico’s worden verdoezeld. De vergelijkingen met de gangbare Subprime pakketten van 2008, die de kredietcrisis ontketenden, zijn frappant! De steeds populairdere, hoog-renderende catastrofe-obligaties lijken daarom een ramp. die staat te gebeuren. De aardbeving in Nepal heeft minstens $ 4 miljard schade berokkend, maar slechts $ 100 miljoen was verzekerd. Zoiets in Californie (‘The Big One’) zou wel eens heel andere koek kunnen zijn.
Tegelijkertijd is men naarstig bezig om te proberen het derivatenmonster van minstens $ 700.000 miljard te temmen. De onzichtbare derivatenberg, die door de financieele instellingen onderling (Over-The-Counter) overeind wordt gehouden, zou moeten worden overgeheveld naar 4 grote verrekeningsinstituten (Clearing Houses). Maar door hun onzeker financieel fundament is het gevaar voor een systeemcrisis allerminst geweken. Vele Amerikaanse grootbanken hebben hun derivatenposities al ondergebracht bij de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), waardoor een eventuele noodsituatie kan worden afgewenteld op de belastingbetaler.
Belastingbetaler en, nu vooral, depositohouder (=kredietgever), staat gij weer paraat, als het misgaat?
Daarom kan men alleen maar het ergste vrezen, als het soepele monetaire beleid van liquiditeitscreatie (QE) en van nul- en negatieve rente ooit eenmaal moet worden gedraaid. De onbedoelde effecten van dit beleid stapelen zich immers op. Vergelijk het maar met de verdoving van een patient bij een operatie. Op een gegeven moment moet die verdoving worden beeindigd, ongeacht de mogelijke bijwerkingen of complicaties. Anders verwisselt de patient het tijdelijke voor het eeuwige! Het onorthodoxe monetaire beleid was nodig om het systeem te redden, maar uiteindelijk is de terugkeer naar een ‘normale’ korte rente onontkoombaar, hoe pijnlijk de gevolgen ook zijn en hoe goed of slecht de economie er ook voorstaat. Anders gaat het systeem toch failliet. De autoriteiten hebben geen vat op de langere rente, die door de markt wordt bepaald, al naar gelang de inflatie- en groeiverwachtingen. Structurele stagnatie, vergrijzing en deflatie zouden kunnen leiden tot een structureel lagere lange rente. Japan ging ons voor! Geen economisch ‘model’ is hiertegen opgewassen. Economie is nu eenmaal geen wiskunde.
Er is echter een wereldwijde kredietbubbel, die niet alleen in de lucht moet worden gehouden, maar die in wezen ook nog exponentieel moet blijven groeien. Anders volgt een economische depressie van ongekende omvang. Vandaar de huidige mentaliteit onder de beleidsmakers van: ‘na mij, de zondvloed’. Vooral geen schuldsanering, want het risico van een herhaling van een faillissement van Lehman Brothers is eenvoudigweg niet te overzien. Landenfaillissementen zijn helemaal uit den boze. Totdat de kracht van de natuur de overhand neemt.
Om de natuurlijke inkrimping van de excessieve kredietbubbel tegen te gaan, is kwantitatieve verruiming (QE) in het leven geroepen. De Centrale Bank koopt staatsobligaties op in ruil voor liquiditeiten aan het financieele systeem (‘asset swap’). De Staat moet de rente daarop aan de Centrale Bank uitbetalen. Alle winst van de Centrale Bank komt echter weer ten goede aan de Staat, wat dus betekent, dat de Staat rente betaalt aan zichzelf. Dit vermindert het begrotingstekort en in feite ook de staatsschuld. Voorwaarde is wel, dat de Centrale Bank alle opgekochte staatsobligaties blijft verlengen en nooit verkoopt. Hoe meer staatschuld wordt opgekocht, des te kleiner wordt de staatsschuld! De Centrale Bank schakelt de markt in staatsobligaties eenvoudigweg uit en neemt, namens de Staat, die gehele markt over. De Bank of Japan is al hard op weg. Die heeft al zovele Japanse staatsobligaties opgekocht, dat het net lijkt alsof de staatsschuld als percentage van het Bruto Nationaal Product is gedaald van 250% naar 200%! De gemiddelde rente daarop is al het allerlaagst van alle 34 landen in de OECD en de rentekosten zijn slechts 1% van het Bruto nationaal Product tegenover het OECD-gemiddelde van 1.6%. Briljanter kan het niet. Er komt dus nooit meer een financieele crisis, want de almacht van de Centrale Bank garandeert een eeuwig lage rente.’Spiegeltje,spiegeltje aan de wand, wie is het schoonste in het land?’
Bovendien luidt de theorie(!), dat bij nul- of negatieve rente, schuld oneindig kan blijven stijgen. Want alleen de rentebetaling moet regelmatig op tafel komen, maar de hoofdsom van schuld behoeft toch nooit te worden afgelost. Er is dus geen vuiltje aan de lucht! Het schuldprobleem is hierdoor uit de wereld geholpen. Gelooft u al in het zorgeloze paradijs? Toch nemen talrijke kamergeleerden dit serieus. Dat komt ervan, als men niet in het echte leven staat.
Laat er, helaas, aan deze geniale bedachtsels nou toch een einde komen! Want de onbedoelde gevolgen daarvan, doet dit luilekkerland de das om. Vooral bij negatieve rente zullen verzekeraars en pensioenfondsen niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Mits de regels dat toelaten (na een eventuele wetswijziging), zullen zij hun risico’s aanzienlijk verhogen, door meer te beleggen in aandelen, hedge funds en onroerend goed. Of in peperdure, illiquide infrastructuurfondsen. Stel je voor, weer een paar goktenten erbij! Bij vastrentende waarden is men in ieder geval verzekerd van de hoofdsom op de einddatum. Maar riskante activa kunnen, bij tegenwind, 50% tot 90% instorten of verdwijnen. Of zorgen eeuwige QE en ‘financial engineering’ (-kredietgedreven- aandelen inkoop door bedrijven) ervoor, dat er nooit meer een beurscrash komt? Te mooi om waar te zijn! Talloze financieele instellingen dreigen failliet te gaan, welke actie zij ook besluiten te ondernemen. Het beest verslindt zijn eigen kinderen!
Tegelijkertijd is er een wedloop bij de autoriteiten om zo spoedig mogelijk het bezit van baar kasgeld drastisch te beperken, want anders wordt dat straks ondergebracht in bankkluizen of beveiligde pakhuizen. Tijd voor ruilhandel of winkelcoupons? Je moet er maar op komen! Bankruns zijn een kwestie van tijd. Het onbedoelde gevolg van dit vernuftig monetaire beleid is een knullige systeemcrisis, omdat het vertrouwen opeens zal vervliegen. Het duurt heus geen 10 jaar , hoor! Het gapende verschil tussen arm en rijk, vanwege het kunstmatig oppompen van aktivamarkten, lijkt verder politiek steeds explosiever te worden. Revoluties zijn zeker de wereld nog niet uit! De top 1% heeft haar vermogen sinds de kredietcrisis zien verdubbelen (‘het vermogenseffect’), terwijl de middenklasse gebukt gaat onder een stijgende schuldenlast en een reeele daling van het gemiddelde inkomen. Men moet immers concurreren met loontrekkenden in de gehele wereld (‘globalisering’), de automatisering en, niet te vergeten, het internet.
Daarom gaat het roer om, uit puur zelfbehoud. Daarom komt er nog een grote klap in opgepompte aktiva. Daarom wordt er straks weer geroepen: ‘dat zullen de beleidsmakers toch nooit toelaten, want er is geen weg terug’. (herinnert u zich nog: ‘ze’ zullen de huizenprijzen nooit laten dalen…) Geen bubbel houdt het vol! Net zoals het vroegere FED-hoofd, Paul Volcker, in 1981, de rente verhoogde naar het ‘ondenkbare’ niveau van liefst 21.5% (Prime Rate) om de hoge inflatie van destijds in de kiem te smoren, zal de huidige, superlage rente weer moeten ‘normaliseren’ om een systeemcrisis af te wenden. De duizenden miljarden aan opgekochte obligaties zullen eveneens niet eeuwig op de balans kunnen blijven van de Centrale Bank. Geen Centrale Bank kan op den duur functioneren met een negatief eigen vermogen. Zodra herkapitalisatie van Centrale Banken aan de orde komt, zullen die obligaties niet meer worden verlengd of zelfs worden verkocht, wat neerkomt op een verkrapping van het monetaire beleid. In 2016 alleen al, lopen minstens $ 200 miljard aan Treasuries op de balans van de Federal Reserve af. Zal de FED dit keer gewoon toezien en geen actie ondernemen? Zullen Centrale Banken dit keer een mini-depressie op de koop toe nemen, net zoals in 1981, om te voorkomen, dat het systeem voorgoed verdwijnt?
Hoelang nog, voor de grote klap? Een paar jaar? Wat maakt het uit?
DIEDERIK SCHMULL
29 April, 2015
WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.
==
De Amerikaanse economie lijkt af te zwakken. Wat is volgens u het meest aannemelijke scenario als de FED de rente uiteindelijk toch verhoogt?
BeantwoordenVerwijderenMvg,
Dutchcaesar
@DUTCHCAESAR:
VerwijderenDe FED gaf vandaag duidelijk aan, dat de economische zwakte tijdelijk is en dat er gerekend wordt op een forse verbetering in de tweede helft. Dit is trouwens de algemene mening in Wall Street.
Een renteverhoging in Juni is dus nog steeds mogelijk, maar waarschijnlijker is later in het jaar (November?).
Tot nu toe is de economische groei ver achtergebleven bij de verwachtingen en daarom lijkt een renteverhoging voorbarig. Probleem is, dat de FED haar geloofwaardigheid wil behouden. Uitstel van zo'n verhoging lijkt steeds gevoeliger te worden.
Het kan best zijn, dat de FED de importen naar Amerika juist wil stimuleren (dat is de sleutel voor de wereldhandel, die liefst 11% DAALDE)
en daarom de rente toch verhoogt om de Dollar te laten stijgen.
Als de wereldhandel verder inkrimpt, volgt er ook een crisis.
DS
...zullen die obligaties niet meer worden verlengd of zelfs worden verkocht, wat neerkomt op een verkrapping van het monetaire beleid. In 2016 alleen al, lopen minstens $ 200 miljard aan Treasuries op de balans van de Federal Reserve af..
BeantwoordenVerwijderenZal dit niet leiden tot een rentestijging met daling van treasuriekoersen?
mvg//Harold.
@HAROLD:
VerwijderenEen verkrapping van het monetaire beleid leidt tot afkoeling van de economie, wat uiteindelijk positief is voor LANGERE Treasuries.
Maar de internationale vraag naar Treasuries zou kunnen toenemen,
naarmate de Euro en de Yen nog verder dalen.
Dus een rendementsstijging is niet direct het einde van het vermaak.
Maar verkleining van de balans van de FED lijkt veel gevoeliger te
zijn voor aandelen dan obligaties.
DS
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenHet openen van een buitenlandse bankrekening is essentieel als onderdeel van een goede beveilingsstrategie. De vraag is wel : in welk land ? Want de zogenaamde 'safehavens' zien er niet zo veilig uit : Singapore (zeepbel vlgs jesse colombo van forbes), Hongkong (vastgoedbubbel), Zwitserland (vastgoedbubbel en vlgs Keith Weiner zal de CHF instorten), Noorwegen (vastgoedbubbel), Canada (221% globale schuld volgens McKinsey). Zijn landen met beduidend minder publieke en private schulden zoals Polen, Tsjechiƫ en India dan niet interessanter om een account te openen ?
BeantwoordenVerwijderen@BAUWENS:
VerwijderenNee, nee. Men moet kijken naar de historische traditie, want dat is het beste houvast. Er is niets mis met Zwitserland, Canada, Noorwegen, Amerika, en Singapore. Hong Kong is een twijfelgeval (nu deel van een communistisch land).
Die vastgoedbubbels komen en gaan. Het gaat erom, hoe is men daarmee in het verleden omgegaan. Polen, Tsechie en India moeten zich nog
bewijzen en dat zal heel lang duren.
Euro'land' heeft het probleem, dat er talloze lidstaten zijn met een
dubieus verleden. Spanje en Griekenland zijn regelmatig failliet
gegaan. Elke verandering is schijn. Op een gegeven moment is
het geduld op bij de sterkere lidstaten.
DS
Acht U het verstandig nu in $ en TLT te gaan met eurospaargeld?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenTiming is echt onmogelijk. De langere termijn vooruitzichten voor de
TLT en de USD zijn uitstekend. Maar op korte termijn is het best
mogelijk, dat de consolidatie in beiden nog doorzet. Tenslotte waren
beiden in het laatste jaar flink gestegen. In zo'n geval moet men
alleen gestaffeld kopen op zwakte.
DS
@
BeantwoordenVerwijderenEen ZEER dramatische dag voor GOUD. De grote test is: 1,173.-
GOUD is een verzekering, geen belegging. Dat betekent, dat men ALTIJD
wat fysiek Goud moet bezitten (munten of baren) als onderdeel van uw
vermogen, ONGEACHT de prijs.
DEFLATIE is op komst, ookal wordt dat VRUCHTELOOS bestreden door de
Keynesiaanse Centrale Banken. Helpt niet! Activa inflatie is NIET echte
inflatie, het is tijdelijk en eindigt ALTIJD in een ONTPLOFFING.
http://www.kitco.com/news/2015-04-30/Gold-Hammered-by-Hawkish-FOMC-Read-Strong-US-Jobless-Claims-Report.html
Jim ROGERS:
http://www.kitco.com/news/video/show/On-The-Spot/973/2015-04-30/Gold-Buying-Opportunity-Has-Still-Not-Come--Jim-Rogers
http://www.kitco.com/charts/livegold.html
DS
@
BeantwoordenVerwijderenGOUD lijkt vandaag NAAR BENEDEN DOORGEBROKEN, want 1173.- is net
GESNEUVELD:
http://www.kitco.com/charts/livegold.html
(Kitco News) - Gold prices are solidly lower and dropped to a six-week low in early U.S. trading Friday. Follow-through selling after Thursday’s big down day is featured. Sell stop orders were triggered just after the Comex futures market opened, to help drive prices lower. June Comex gold was last down $10.20 at $1,172.40 an ounce. May Comex silver was last down $0.164 at $15.96 an ounce.
DS
De lente lijkt ook doorgebroken in de economie als ik afga op de media. Het kan niet op....vooral als je net je huis in de verkoop hebt gedaan. Optimisme is immers een basisvoorwaarde voor transacties.
BeantwoordenVerwijderenMeneer Schmull....hoe moeten we deze ontwikkelingen duiden? 1 zwaluw maakt per slot van rekening nog geen zomer.
Met dank!
Dutchcaesar
@DUTCHCAESAR:
VerwijderenDe ECB is in volle gang om 1000 miljard in de Eurozone te pompen. Natuurlijk heeft dat zijn effect, zeker op korte termijn. De vraag blijft of het
export-gevoelige Europa een economisch herstel kan krijgen, zolang
de rest van de wereld weinig groeit.
Het is inderdaad lente. Altijd de beste tijd om je huis te slijten.
Het lijkt erop, dat het verwachte economische herstel van de wereld-
handel aan het eind van 2015 juist uitblijft, tegen alle verwachting
in. Ondanks lagere energiekosten.
DS
Geachte heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenWilde u nog bedanken voor het telefonische spreekuur gisteravond. Uitermate informatief.
Bijzonder, deze week ging alles naar beneden vanuit Europa gezien; Yen, £, $, goud, aandelen en Treasuries/Bunds. En ook de rente op 10Y Greek Bond. We draaien mi. weer weg van 'risk on' naar 'risk off' en is er sprake van deleveraging?
Zijn de markten zich aan t instellen op afkoelen wereldhandel en groei wereld-GDP?
Is dit contrair?:
De superrijken gaan meer investeren in Onroerend Goed en trekken zich terug uit Staatsobligaties; http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/superrijken-alloceren-vooral-naar-vastgoed
En het volgende pensioendrama, de pensioenfondsen (bestuurd door vakbonden en werkgevers) zitten dik in Swaps....18% jaarrendement weggevaagd...: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/experts/gastovergeld/22551335/__Van_ruilen_komt_huilen__.html
GL
@GRIJZE LEEUW:
VerwijderenDe beide spreekuren van vorige week verliepen prima. Ik geloof trouwens,
dat ik ook het geheim heb ontdekt van de Skype Group Call: er is een
NIEUW systeem, wat dus de volgende keer wordt uitgeprobeerd. Het
plan is, om dit spreekuur regelmatig te herhalen, want velen hebben
ongetwijfeld vragen, die dan beantwoord kunnen worden.
De grootste verrassing wordt straks, als het economisch herstel juist
tegenvalt of uitblijft! Superrijken naar onroerend goed? Deze
generalisatie lijkt weinig hout te snijden. Als men superrijk is, is
onroerend goed gewoon deel van een gespreid vermogen.
Dat pensioenfondsen niet op hun vingers worden getikt voor het gokken
met swaps, is schandelijk! Het kopen van een beetje fysiek Goud kon
toch niet door de beugel, omdat het te speculatief was? Welnu,
Swaps behoren thuis bij de trading community, NIET bij een
fiduciair! Ongelofelijk!
DS
Heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenik zit met een dilemma. Mijn vrouw wil haar huis in Peru verkopen, omdat het daar op dit moment nog een hausse is. Vervolgens willen we met dit geld een huis hier kopen, omdat we verwachten dat de prijzen nog een flinke correctie te wachten staat.
Wat is nu de beste manier om het geld te parkeren voor de time being. Op de bank zetten zie ik als risicovol, omdat we bij het minste of geringste met een bankholiday te maken kunnen krijgen. Contant in Euro, met een vrijwel zeker einde van de muntunie in het verschiet? USD? Goud?
Of hier een koopje zoeken, en het toekomstige verlies maar voor lief nemen?
Voor de beeldvorming, we hebben het hier over +/- 100.000 euro.
@ANONIEM:
VerwijderenDe malaise in de Nederlandse huizenmarkt duurt nog HEEL LANG.
Negeer alle hype van hen, die er belang bij hebben. Er zijn strukturele
problemen van teveel schuld, te weinig jongeren, teveel ouderen, die
hun huis kwijt willen/moeten, te weinig groei en GEEN tijdelijke deflatie.
Als ik in uw schoenen zou staan (maar ik ken uw profiel niet!), dan
kocht ik met dat bedrag U.S. TREASURIES van 3 tot 12 maanden,
als parkeerplaats, voor de komende jaren (steeds doorrollen).
Helaas staan de Nederlandse huizenprijzen over 5 jaar waarschijnlijk
50% LAGER, wat ook geldt voor vele andere plekken op aarde, waar
de vastgoedbubbel nog moet springen.
DS
beste heer Schmull, mbt de overal de nog te springen vastgoedbubbel: "ze" zeggen dat dit niet geldt voor de Belgische vastgoedmarkt, omwille van een historisch veiliger gegroeid beleid. Hebt u daar zicht op ?
VerwijderenUS treasuries is voor mij een onbekend terrein. Dus ik heb wat huiswerk te doen. Hartelijk dank voor uw reactie.
Verwijderen@ANONIEM:
VerwijderenOok BELGIE beleeft een ernstige vastgoedmalaise, die nog HEEL
LANG duurt. Het strengere hypotheekbeleid van de Belgische
banken heeft dat niet voorkomen.
Zelfs een villa in Brasschaat, waar men toch 'geld over heeft', kan zelfs
niet verkocht worden voor 50% van de vraagprijs:
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2096814/2014/10/21/Onverkoopbare-villa-De-Pfaffs-wordt-gesloopt.dhtml
Vele regeringsmaatregelen helpen ook niet:
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/2106678/2014/10/30/Huizenverkoop-zal-instorten-in-2015-dit-verandert-voor-wie-koopt-bouwt-of-verbouwt.dhtml
Deze artikelen zijn weliswaar uit 2014, maar er is echt niet veel
veranderd!
De banken in Engeland doen nu al moeilijk om hypotheken te
verstrekken of VERLENGEN voor mensen boven de 40 jaar!
Ik blijf bij mijn voorspelling, dat huizenprijzen nog 50% moeten
dalen om een redelijke verhouding te krijgen ten opzichte van
de gemiddelde huurwaarde en het gemiddelde inkomen.
DS
http://www.financialsense.com/financial-sense-newshour/chris-puplava-daniel-alpert
BeantwoordenVerwijderenHeer Schmull: uw (tegen)visie hierop ?
@HADEWYCH VON MISES:
VerwijderenDe 'top' in de USD? Nu al, na ruim 30 jaar van zwakte (tot 2008)?
Geen sprake van. Er is hoogstens een TIJDELIJKE zwakte, na
de enorme devaluaties t.o.v. de Dollar van 30 grotere landen.
Bovendien komt een wereldrecessie steeds dichterbij. Dan moeten
duizenden miljarden aan Dollarleningen worden GEDRAAID. Dan
stijgt de Dollar. En als de rente ooit wordt verhoogd....
De langere deflatie-trend, die door de meesten NOG STEEDS wordt
ontkend, is juist enorm positief voor de Dollar. En als het Europroject
OOIT wankelt.....
DS
De oorlog van centrale banken tegen contant geld draait op volle toeren! Bankruns willen zij voorkomen met hun plan de negatieve rente te verhogen. Zwitserse pensioenfondsen hebben hun kapitaal inmiddels van de bank gehaald en in contanten opgeslagen in kluizen.. Hoe bizar gaat het allemaal nog worden binnen het monetaire systeem ?!
BeantwoordenVerwijderenWie sehr die Strafzinsen die Anlieger jetzt schon drĆ¼cken, zeigte jĆ¼ngst das Beispiel der Schweizer Pensionskassen. Sie haben im groĆen Stil ihr Geld von der Bank abgehoben und lagern es mittlerweile in Tresoren in bar, um der finanziellen Repression zu entgehen.
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/02/zentralbanken-diskutieren-bargeld-verbot-um-globale-bank-flucht-zu-stoppen/
@DS Zentralbanken diskutieren Bargeld-Verbot, um globale Bank-Flucht zu stoppen
BeantwoordenVerwijderenhttp://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/02/zentralbanken-diskutieren-bargeld-verbot-um-globale-bank-flucht-zu-stoppen/
Vele groeten, Rob
Sorry, het artikel is al geplaatst. Niet gezien.
Verwijderen@ANONIEM, ROB:
VerwijderenStel je voor, een OFFICIEELE negatieve rente van 5%! Dat is nog eens
confiscatie.
De ernst van zo'n situatie wordt nog steeds onderschat. Er komt een
aardverschuiving. Banksluitingen en kapitaalcontroles zijn in het zicht.
Daarom is geld op de bank uitsluitend geschikt voor het betalen
van de rekeningen en de belasting. Spaargeld moet naar korte
termijn staatsleningen, liefst US Treasuries tot 12 maanden.
Daarmee kan men het veiligst de komende klap uitzitten.
Want een grote klap komt! De obligatiemarkt is de BESTE
voorspeller, niet de aandelenmarkt. Negatief rendement in
Europa verdisconteert een Europese economische DEPRESSIE.
Dat is nog eens wat anders, dan alle hype over een economisch
herstel, vanwege een tijdelijk zwakke Euro. Zelfs de lagere
olieprijs helpt niet meer.
DS
Hoe kom ik in korte termijn Treasuries, is MINT een oplossing?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenMINT is een ETF van Pimco ZONDER derivaten, dus het lijkt zeker
een oplossing. Het blijft een indirecte belegging, die afhankelijk is
van goed beheer.
Voor directe beleggingen in Treasuries helpt misschien het volgende:
http://quotes.fidelity.com/ftgw/fbc/ofquotes/mmnet/SymLookup
http://learnbonds.com/cusip-number/5766/
In the case of US Treasuries, however, the Treasury Direct website provides a database of relevant information for every security, including maturity date and CUSIP. The database covers security issued since 1980.
Also note that a variety of CUSIPs can be assigned to Treasury securities before their auction date and are later transferred to a "permanent" CUSIP. For example, a standard bond will go to three auctions before reaching its full size. For ease of use bonds will be issued a temporary CUSIP before auction to differentiate the auctioned bonds from the rest of the issue.
http://www.treasurydirect.gov/instit/instit.htm
https://www.treasurydirect.gov/instit/auctfund/work/auctime/auctime_securitiestable.htm
http://finance.yahoo.com/quotes/BOND,cusip,number,lookup
http://websearch.about.com/od/financialsites/qt/searchbycusip.htm
Let wel: Treasurydirect is nuttig voor informatie, maar alleen
Amerikaanse ingezetenen kunnen daar een rekening hebben.
Dus u bent aangewezen op Treasuries bij uw bank/broker.
DS
@ANONIEM:
VerwijderenRe: MINT:
http://www.pimcoetfs.com/Funds/Pages/PIMCOEnhancedShortMaturityStrategyFund.aspx
DS
stel ik moet voor 100.000 Euro over 2 jaar verplicht pensioen aankopen. Het geld bevindt zich nu "cash" in een door mij beheerde efectenpolis. Ook nog US treasures aankopen ?
BeantwoordenVerwijderenmarcja
@MARCJA:
VerwijderenIn uw geval (maar ik ken uw profiel niet), lijkt dit verplichte bedrag
ONGESCHIKT voor enige risico-belegging. En 2 jaar is heel kort.
Dus gewoon in Euros houden tot die datum, net zoals een verplichte
belastingbetaling.
Bij Treasuries is er een rendements- en Dollarrisico op korte termijn.
Maar op langere termijn lijkt dat de beste weg voorwaarts.
DS
.....Bij Treasuries is er een rendements- en Dollarrisico op korte termijn....
BeantwoordenVerwijderenGeruchten gaan dat op 20 oktober het IMF zal aankondigen dat de Amerikaanse dollar niet langer de enige wereldmunt zal zijn.
http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/begin-van-het-einde-van-de-dollar-als-enige-wereldmunt.html
Bent op de hoogte van dit soort eventuele plannen?
mvg//Harold
@HAROLD:
VerwijderenDit is KLINKLARE ONZIN. Het is weer typisch napraten van internet-verzinsels door iemand, die gelooft in al die samenzweringsverhalen. Gewoon NEGEREN.
Het IMF is op sterven na dood. Amerika weigert haar bijdrage te leveren. Die IMF-trekkingsrechten worden al tientallen jaren opgehemeld, maar
de wereld weigert die te accepteren! Zelfs als de Chinese RMB deel gaat uitmaken van het IMF-mandje, heeft dat weinig betekenis.
De Dollar blijft 's werelds reservemunt voor de volgende decennia. Valuta's,
als de RMB, zullen als handelsvaluta weliswaar toenemen in betekenis, maar dat is heel iets anders!
De Dollar wordt nog VEEL BELANGRIJKER, want bij de volgende
wereldrecessie moeten we maar zien, wat er overblijft van de rest
van de wereld. China is waar Japan was in 1989, net voor de 20-jarige val.
Een reserve-munt moet VERDIEND worden door democratie en onafhankelijke rechtspraak. ANDERS is er GEEN VERTROUWEN.
DS
TLT op zelfde koers als eind februari, daarna ging ie fors omhoog, is dit het moment of kan het nog veel lager?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenNa een top van 138.50 in het begin van dit jaar en de huidige stand van
123, lijkt de consolidatie nog aan de gang, na een spectaculaire rit in
2014. Men kan echter altijd gestaffeld kopen op zwakte, want alles
tegelijk is nooit verstandig.
Het kan best zijn, dat men in 2015 weer even wat geduld moet hebben.
De Amerikaaanse economie valt weliswaar tegen, maar die zou kunnen
opveren in de tweede helft OF, zo niet, de markt gaat rekening houden
met QE4, weer een nieuwe superstimulering, wat tijdelijk de inflatie-
verwachtingen verhoogt en de TLT tijdelijk zou verlagen (zie: Bunds -
de ECB QE verlaagde de waarde van de Bunds - tijdelijk).
Misschien komt er weer een kans voor de TLT op 115. Timing is echt
onmogelijk. Men gelooft in de langere termijn of niet, dus gewoon
vasthouden of kopen op verdere zwakte. De langere termijn
Treasuries worden VERGUISD door Wall Street en de bankiers.
DAAROM ga ik er RECHT TEGENIN. Want DEFLATIE slaat over
op Amerika, na Europa, Japan en China. Geloof het of niet!
DS
@ DS: DAAROM ga ik er RECHT TEGENIN. Want DEFLATIE slaat over
VerwijderenVolgens mij is er nog in geen enkel land en Centrale Bank het beleid van de laatste 15 jaar echt gewijzigd. Door het creeren van zo veel geld door de Centrale Banken wordt deflatie ook alleen maar erger. Als de hele wereld in deflatie gaat, wanneer houd dat dan op?
Als de grote schuldsanering achter de rug is? Als we alle pijn genomen hebben? dan moeten dus alle banken schoon worden gemaakt, diverse landen en crediteuren failliet. Maar wat zijn dan de sociale gevolgen? Volgens mij accepteert de samenleving dat niet. ...Kapitalisme is nu al een vies woord. Een nieuwe 'Franse Revolutie' in heel veel landen?. daarbij er is vrijwel geen enkele land die zich kan permiteren dat de rente echt gaat stijgen, vanwege hypotheken, OG, prive- en staatsschulden.
GL
@GRIJZE LEEUW:
VerwijderenHet Aktiva SWAP programma, oftewel QE, heeft NIET tot die 'gewenste'
inflatie geleid. Inflatie is blijven dalen naar nul of deflatie. Zelfs in
Japan, na die gigantische QE van Abe, is de inflatie WEER NUL.
Die QE heeft WEL geleid tot veel grotere inkomens- en vermogens-
ongelijkheid en dus tot veel meer ontevredenheid onder de gemiddelde
bevolking, die weinig aktiva bezit.
Maar QE is NIET eeuwig en daar wringt de schoen! Want dan volgt
de ontnuchtering. Zorg er maar voor, dat je dan geen politicus of
bankier bent.
Vele landen en vooral de Eurozone, zullen in rep en roer zijn. Er
volgt een structurele periode van DEFLATIE, vooral vanwege de
harde landing in China, en NIEMAND kan daar iets aan veranderen.
DAAROM is het nog lang niet voorbij met 30-jarige Treasuries, die
een hoger rendement hebben dan vergelijkbare Japanse staatsobligaties.
Afgezien van tijdelijke tegenwind van misschien enkele maanden of jaren.
Geduld is vereist.
De politieke gevolgen van dit deflatie-scenario kunnen we ons niet
eens voorstellen!
De meesten verkeren echter nog in totale ontkenning over de
komende, gedwongen schuldsanering. Vergeet de laatste 80 jaar.
Kijk eens verder terug en dan merkt men, hoe onze voorouders
dat hebben moeten meemaken. Alleen degenen, die de geschiedenis
kennen, begrijpen de huidige trends, NIET degenen, die geloof
hechten aan dubieuze economische formules en experimenten, zoals
QE.
DS
http://www.volkskrant.nl/dossier-europese-unie/groei-in-europa-houdt-aan-griekenland-valt-tegen~a4001188/
BeantwoordenVerwijderenherstel in europa !
marcja
@MARCJA:
VerwijderenEen zwaluw maakt nog geen lente. Want het draait om de wereld-
economie, omdat Europa zo afhankelijk is van export (30%+). Na
een ECB liquiditeits-injectie van 1000 miljard en een forse Euro-
devaluatie, is het niet verwonderlijk, dat ook de inflatie-cijfers weer
omhoog krabbelen. Voorlopig valt de PMI (fabricage index) nog
tegen. Dus even zien of dit doorzet. Alle hoop is gevestigd op
een opleving in Amerika en China.
DS
We zouden tot op de euro ons geleende geld aan Griekenland terug krijgen, aldus Rutte. Geklets dus zoals gebruikelijk is bij Rutte en zijn clubgenoten...!
BeantwoordenVerwijderenhttp://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/04/schulden-krise-eskaliert-iwf-fordert-verluste-von-euro-steuerzahlern/
@ANONIEM:
VerwijderenMen kan geen ijzer met handen breken, ookal droomt men dat af en toe.
Politici zeggen, wat ze moeten zeggen, maar de burger moet dat ALTIJD met een korreltje zout nemen. Net zoals de uitspraken van bankiers, bijvoorbeeld.
Natuurlijk komt er op een gegeven moment een afschrijving. Natuurlijk moeten de Duitse en Franse banken dan nieuw kapitaal krijgen. Wie uitleent, loopt risico's. O ja, die banken hebben ook nog heel veel uitgeleend (in Dollars!) aan opkomende landen. Duizenden miljarden.
Hoelang nog, voordat de ogen opengaan?
DS
Gelukkig laten vele burgers zich niet meer bedonderen door de politiek en media.
BeantwoordenVerwijderenDe reacties onder het propaganda-artikel spreekt dan ook voor zich.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24005470/__Economische_groei_Nederland_begint_te_vlotten__.html
@ANONIEM:
VerwijderenDe echte zware tijden moeten nog komen!
De reacties daarop kan men zich niet voorstellen.
Zie mijn reactie hierboven aan GL
DS
Pipa Malgren in haar boek over Signals: ''de wereldeconomie kan plat gelegd worden door het overslaan vd strijd in Jemen naar S Arabie, het grootste olieproducerende land ter wereld".
BeantwoordenVerwijderenVandaag las ik dat de strijd nu inderdaad overslaat van Jemen naar S Arabie...
marcja
@MARCJA:
VerwijderenStel je voor, als Saoedie-Arabie en Qatar het loodje moeten leggen!
Probleem is, dat DIT KEER, Amerika veel minder genegen is om
te hulp te schieten, omdat zij door de Fracking energie-onafhankelijk lijkt te zijn geworden. Bovendien is na Iraq, tussenkomst door een
grondleger vrijwel uitgesloten.
Deze ontwikkeling is veel negatiever voor Europa en Azie, dan Amerika!
Verder wordt Israel nu maar door de helft van Amerika gesteund,
tegenover 75% vroeger.
Houdt dit in de gaten!
DS
@DS Frankijk geeft het voorbeeld voor de rest van Europa?
BeantwoordenVerwijderenFrance Restricts the Movement of Gold, Cash, & Crypto-Currencies
http://armstrongeconomics.com/archives/30175
MV/G Jan Jaap
@JAN JAAP:
VerwijderenGeen verrassing. Hing in de lucht en zal zeker worden overgenomen door
talloze landen. Maar er waren al vele 'autocratische' landen, die Frankrijk
waren voorgegaan.
DS
De euro is aan een opmerkelijke verhoging bezig tov de dollar. ik ben benieuwd naar uw mening hoe ver dit kan gaan en voor hoe lang ?
BeantwoordenVerwijderenmarcja
@MARCJA:
Verwijderen(Wagner):
Chicago Fed President Charles Evans didn’t exactly help to clear things up yesterday. He reiterated that increases could begin this year, although with inflation ridiculously low and the unemployment rate still too high, the U.S. central bank should hold off on raising rates until early next year.
So now we have one of the more important Fed presidents talking about next year.
http://www.kitco.com/ind/Wagner/2015-05-05-Gold-Appreciates-The-Lower-Dollar.html
De Dollar moet het hebben van een betere economie en een eventuele
rente-verhoging. Beiden blijven onzeker.
De DOLLAR-index (DXY) beleefde in het laatste jaar een scherpe stijging,
die nu consolideert. Dat proces is nog aan de gang, maar lijkt tijdelijk.
Geduld is vereist in de komende paar maanden, want die economie
zal echt NIET sterk aantrekken, ondanks de algemene verwachting.
http://www.marketwatch.com/investing/index/dxy/charts
DS
Hoe hoog ziet u euro/usd koers op korte termijn ?
BeantwoordenVerwijderenmvg//Harold
@HAROLD:
VerwijderenDe EUR/USD heeft een dubbele bodem, dus het kan doorschieten naar
1.20 - 1.30, waar het weer zou moeten draaien, op weg naar pariteit.
http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=1Y
Want de ECB-QE blijft 1000 miljard spuien en DAT heeft straks zijn
effect. Een Griekenland-deal helpt natuurlijk tijdelijk ook.
DS
Euro stijgt niet alleen tegen $, maar ook tegen £ en Yen. Olieprijs en lange rente stijgt.
BeantwoordenVerwijderenIs er correlatie?
GL
@GRIJZE LEEUW:
VerwijderenEr zijn wel correlaties, maar die veranderen voortdurend al naar de
grillen van de markt. Misschien speelt een Griekenland-deal een rol
(eerste tranche IMF-lening is betaald). Het £ heeft de onzekerheid
van verkiezingen morgen. De olieprijs heeft geopolitieke invloed
(wankelen Saoedie-Arabie en Qatar?).
Uiteindelijk lijkt de Euro NOG VEEL LAGER te worden, maar geduld
is vereist, na de afgelopen, forse devaluatie. Short-posities worden
gedekt.
De lange rente kreeg een schop van Gross en de meer beperkte
verhandelbaarheid. Koopgelegenheid voor de langere termijn (maar
99% van Wall Street ziet dat NIET zitten!).
DS
Dank voor uw antwoord.
VerwijderenEuro/$ heeft ook wel grote beweging gemaakt gedurende laatste zeven jaar. Vanaf de top in 2008 (ruim een maand voor 'Lehman-bankroet') van 1,604 naar 1,046 in maart jl. En dat voor zo grote economien.
Het valt mij op dat elk dieptepunt (3 stuks) een Euro-crisis was.
In die periodes zijn 3 grote reacties geweest op grote dalende trend. Twee van ca een jaar (22% en 25% stijging Euro/$) en de laatste van ca. twee jaar.(17% stijging Euro/$) . Will 'history rhyme or repeat itself?'
GL
@GRIJZE LEEUW:
VerwijderenHet voorspellen van valuta's is bijna ondoenlijk, vanwege de vele
factoren, die een rol kunnen spelen. En een lagere Euro is
helemaal een uitdaging, zolang het betalingsbalans- overschot
(lees: DUITSE) nog groeit ook. Maar ja, we nemen maar aan,
dat het supersoepele beleid van de ECB daartegen opweegt.
Tenslotte is dit de enige manier om het Euro-project nog even
te rekken. Want bij een sterke Euro, stijgt de werkeloosheid in
Zuidelijk Europa van 25% naar ....50%?? Zo breng je de democratie
daar wel om zeep!
DS
Correlatie?
BeantwoordenVerwijderen24 april: Merkel ontmoet Tsipras in Brussel, inhoud gesprek is niet bekend gemaakt.
27 april wordt bekend: 'Tsipras haalt bezem door onderhandelteam. Het besluit volgt op kritiek op het optreden van minister van Financiƫn Varoufakis in Riga
!! 1 mei: President Gauck van Duitsland staat open voor schadeloosstelling Griekenland door Duitsland voor WOII :
http://www.faz.net/aktuell/politik/deutsche-kriegsverbrechen-gauck-offen-fuer-entschaedigung-griechenlands-13569937.html
Wat gaan de andere Europese landen nu doen? Wordt hiermee het 2 + 4 Vertrag van 1990 opengebroken? Dat verdrag is ondertekend door Duitsland, Rusland, Frankrijk, UK en USA.
GL
@GRIJZE LEEUW:
VerwijderenHet is duidelijk een race tegen de tijd!
Maar Schaeuble ONTKENT het al:
"The president wasn't talking about reparations. That was a misunderstanding. He was saying that there are still people who are suffering from the consequences of World War II," the minister said.
http://www.defensenews.com/story/defense/international/europe/2015/05/05/germanys-schaeuble-insists-greece-war-payments-settled/26932475/
Toch is een deal in de komende 2 maanden het meest waarschijnlijk,
ookal gaat het gepaard met enige schuldafschrijving ten koste van
de banken....
DS
http://www.debka.com/article/24582/Exclusive-Obama-to-back-Palestinian-state-at-Security-Council-–-payback-for-Israel’s-right-wing-cabinet
BeantwoordenVerwijderenRefererend aan onze discussie hierboven, het lijkt mij dat de steun van Obama voor Israel veel minder dan 50 % wordt....
marcja
H W Sinn geeft aan (basis IFO Index) dat het economisch klimaat in de EU in jaren niet zo goed was. Groei alom ! Vlg het IFO ontwikkelt de EU zich nu tot een hoogconjunctuur.
BeantwoordenVerwijderenmarcja
@MARCJA:
VerwijderenHet effect van de EURO-devaluatie:
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/deutschland-exportiert-so-viel-wie-nie-a-1032732.html
Nee, een nieuwe tijd is NIET aangebroken, ondanks de stijging van
de obligatierendementen. STAGNATIE is NIET het raam uit, integendeel.
USD en Obligaties waren 'crowded' trades en daarom was een consolidatie
onvermijdelijk.
DS
DS
Krijgen we de economie nooit meer op de been?
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3989902/2015/04/30/Krijgen-we-de-economie-nooit-meer-op-de-been.dhtml
@
BeantwoordenVerwijderenVERKIEZINGEN Groot-Brittannie: SENSATIONEEL
Britain’s future is less certain than his. Scotland looks like another country this morning and a referendum on the UK’s membership of the EU is probably on the way, too. The prime minister is entitled to a moment of self-satisfaction today. Once it passes, there are existential questions
http://www.ft.com/cms/s/2/ec51950c-f53f-11e4-8c83-00144feab7de.html#axzz3ZWUxROQP
DS
@DS
VerwijderenEnig idee wat de uitslag kan gaan worden over het EU referendum.
Heeft Cameron gewonnen omdat die een referendum wil houden over de EU ?
Wat is het gevoel van de gewone man op straat hierover ?
MVG,
Hans en Grietje Christa
@HANS en GRIETJE CHRISTA:
VerwijderenNaar mijn mening hebben de Conservatieven voornamelijk gewonnen,
vanwege de vrees voor Labour, die alleen zou kunnen standhouden
door de steun van de Schotse nationalisten IN RUIL VOOR veel
geld EN een tweede referendum over Schotland.
Het EU-referendum komt er ook. Maar nadat Groot-Brittannie destijds
een 'opt-out' kreeg van de Euro en het Pond kon behouden, kan men
gerust stellen, dat de eerste stap BUITEN de EU is gedaan. De
ant-EU stemming is nu VEEL sterker.
Uiteindelijk zal Groot-Brittannie de EU verlaten (als het nog bestaat)
en zal Schotland zelfstandig worden (net zoals Ierland destijds).
Niemand is meer voor rede vatbaar! Men WIL gewoon zijn eigen weg gaan. Wat de gevolgen ook zijn. Net zoals Tsechie en Slowakije
destijds.
DS
@
VerwijderenBritish #EUROSCEPTICS See The #EU GROWING Into A SUPER-STATE, Which ENDANGERS NATIONAL SOVEREIGNTY: Referendum Ahead!
http://www.bloombergview.com/quicktake/will-uk-leave-eu
Maar het is allang niet meer een Brits fenomeen!
http://uk.reuters.com/article/2015/05/07/uk-finland-government-idUKKBN0NS1W120150507
DS
@
BeantwoordenVerwijderenDE PANIEKKNOP:
http://www.zerohedge.com/news/2015-05-07/did-worlds-central-banks-hit-panic-button-morning
Na de obligaties, zijn de aandelen aan de beurt?
DS
@
BeantwoordenVerwijderenHoge BRITSE HUIZENPRIJZEN (Lees: LONDEN) krijgen, na de overwinning van de
Conservatieven, nog even RESPIJT. De klap komt nu LATER
http://www.telegraph.co.uk/finance/property/11591792/House-prices-in-Britain-climb-100-a-day-in-April.html
DS
Onze privacy wordt stapsgewijs op allerlei fronten zeer fors ingeperkt. Contant geld wordt afgeschaft en de fiscus krijgt volledige inzage in onze bankrekeningen...Autonomie van EU-landen is allang van de baan. Het is Brussel die het beleid dicteert!
BeantwoordenVerwijderenhttp://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/08/europa-steuer-behoerden-erhalten-zugang-zu-den-bank-konten-der-buerger/
@
BeantwoordenVerwijderenJOBS met veelbelovende toekomst?
Most $ 200.00 #TRAINERS Are Manufactured By WOMEN In ASIA, Earning Less Than 69 Cents/Hour In MISERABLE Conditions
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/may/08/the-trans-pacific-partnership-will-lead-to-a-global-race-to-the-bottom?CMP=edit_2221
DS
@ CHANOS Is SHORT SHELL:
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-07/chanos-says-he-s-betting-against-shell-bg-group-because-of-lng
LNG: OVERCAPACITEIT. De deal met BG: een misstap
(Mee eens!)
DS
@DS
BeantwoordenVerwijderen2015 lijkt nu in rustiger vaarwater te komen;verkiezingen in GB zijn duidelijk en duiden voorlopig op niet te grote wijzigingen;Griekenland/Tsipras verwacht snel een deal; Euro en economieĆ«n stijgen weer; VS, dollar goedkoper en economie iets beter; beurzen weer naar beneden, dus druk er vanaf; …..
Het lijkt weer de goede kant op te gaan, en wij ons minder zorgen te moeten maken.
Wat zou volgens u belangrijke kantelpunten (ook qua tijd) kunnen worden(voor of na de presidentsverkiezingen in de VS; China,…..)?
@ANONIEM:
VerwijderenDe belangrijkste vraag is of het economisch herstel doorzet, of slechts
een eendagsvlieg blijkt. Verder zijn liquiditeitsverkrapping in de vorm
van een hogere Dollar, 'Tapering' (afloop van het QE-programma) of
zelfs het begin van een officieele rentestijging belangrijke factoren,
waarmee de markt rekening moet houden. Maar China lijkt inderdaad
nog het meest doorslaggevend: misschien is de groeivertraging al een
recessie!
Er is juist teveel gezapigheid in de markten. Alle twijfels zijn bijna
verdwenen, terwijl niets meer goedkoop lijkt. Een giftige coctail...
DS
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen