Translate

zaterdag 3 januari 2015

DE PUDDING ZAKT IN ELKAAR, BERG JE MAAR!


DE PUDDING ZAKT IN ELKAAR, BERG JE MAAR!

De bezeten monetaire superstimulering heeft niets te maken met duurzame economische groei. Het is als een lekker uitziende cake met alle vereiste ingredienten, die in de oven mooi omhoogkomt, maar helemaal in elkaar zakt, als die eenmaal eruit wordt gehaald. Sta hier eens even bij stil: de stijging van het gerapporteerde Bruto Nationaal Product wereldwijd in de laatste 2 decennia van zo’n 100%, is een aberratie, een abnormale afwijking van wat men, historisch gezien, had mogen verwachten. Het is het onhoudbare resultaat van de krankzinnige ‘Keynesiaanse’ monetaire maatregelen, die het ‘fiat’-kredietsysteem hebben opgeblazen en geleid hebben tot totaal bedrieglijke prijzen. Er zal straks een hele hoge prijs moeten worden betaald voor dit ongedisciplineerde monetaire systeem! Vroeger, voor 1971, was er sprake van een koppeling aan een bepaalde standaard, die sneuvelde als gevolg van de blunder van structurele begrotingstekorten. Als deze standaard niet was verlaten, dan was de totale wereldschuld nooit zo hoog geweest als nu (tegen de 500% als percentage van het BNP voor de grotere, ontwikkelde landen), zou de riskante derivatenberg nooit zo gigantisch zijn geweest als nu (minstens $ 700.000 miljard, 7 maal zo groot als de wereldeconomie), en zou de wereldeconomie ook inderdaad veel kleiner geweest dan nu. Welnu, opgelet! De wereldeconomie wordt in de komende decennia een ernstig kopje kleiner gemaakt, want het valt allemaal niet meer te behappen. Deze monetaire supernova, waarbij, in amper 6 jaar, de totale wereldwijde beurswaarde van aandelen alleen al omhoogspoot met 300% tot $ 75000 miljard, vanwege de meest grootschalige kredietexpansie ooit, spat straks uitelkaar.


Luister naar wat de markt ons probeert te vertellen. De Bloomberg Grondstoffenindex is nu afgegleden naar een lager niveau dan tijdens de financiele crisis van 6 jaar geleden. Hoelang duurt het nog, voordat de aandelenmarkten zich er opeens van bewust worden, dat de wereld afstevent op een enorme economische afkoeling? Het alarmerende nieuws begint hier en daar geleidelijk aan door te dringen. Vele kopstukken kunnen niet zeggen, wat ze denken, maar de huidige cyclus lijkt totaal anders dan anders. De monetaire autoriteiten verliezen hun controle op het financiele systeem, welke uit zijn evenwicht raakt. De superstimulering kan de inkrimping en sanering van krediet niet meer tegenhouden. Maar het onzinnige beleid van Nul-rente en Kwantitatieve Verruiming (QE) heeft wel geleid tot het alom negeren van overduidelijke beleggingsrisico’s en is juist een recept om het financiele systeem om zeep te helpen. Men is volslagen blind geworden voor alle zeepbellen in kredietgedreven activa, die hierdoor zijn ontstaan en die onherroepelijk zullen barsten. De enige reden om iets, vooral de riskante rommel, te kopen, was omdat het steeg! Een schijnmarkt van nep-transacties (‘madeliefjes’) heeft zich van de wereld meester gemaakt. De risico’s zijn niet verdwenen, maar ze zijn voor de onschuldige massa onzichtbaar gemaakt. Het huishoudboekje van de wereld staat op springen, want de Debetzijde, de Achilleshiel van het Nul-rente beleid, is helemaal uit de hand gelopen.

Alsof de, jarenlange, onafgebroken opwaartse trend van de beursindices, de trieste solvabiliteitssituatie in de wereld, aan zijn laars kan blijven lappen. De eindeloze Carry Trades van duizenden miljarden, met ontzaglijke hefbomen, die zo heerlijk het verschil proberen op te strijken tussen een Nul-financiering en eventuele rente en rendement, en die verantwoordelijk zijn voor de valse prijsstelling van allerlei activa, zijn tot een kwalijke ondergang gedoemd. Dan pas komen de werkelijke activaprijzen uit de bus. Men kan niet bezorgd genoeg zijn, als deze slingerbeweging plotseling de verkeerde kant opgaat. De professionele flitshandel (70% van de beursomzet) zal dan zorgen voor het meest historische eenrichtingsverkeer in aandelen naar beneden ooit (‘een kolossale flitscrash’)! De deuren van alle effectenbeurzen worden dan dichtgegooid. De economische depressie van ruim 80 jaar geleden, toen de kredietpiramide, als percentage van de totale economie, veel geringer was, viel nog mee vergeleken met het monster, dat ons straks staat op te wachten. Het uur van de waarheid komt akelig snel op ons af en er rinkelt echt geen bel, als het eenmaal zover is!

Het moet geen verbazing wekken, dat bedrijfsinvesteringen nog nooit zo zijn achtergebleven als in de laatste 2 decennia. Er is teveel onzekerheid over de eindvraag. Daarom werd al dat confetti-geld van de Centrale Banken aangewend voor de, bonusgedreven,  inkoop van eigen aandelen, fusies en overnames, ongeacht de waarderingen, net zoals in 2007, net voor de vorige crisis. Ook toen was bijna 25% van de ‘winst’-cijfers uit de lucht gegrepen, doordat allerlei kostenposten, vrij legaal, werden weggelaten. Wat kan de bedrijfsboekhouding (‘financial engineering’) iedereen toch steeds weer beduvelen. Pas sinds kort, is de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) eindelijk een onderzoek begonnen naar het wegmoffelen van bedrijfsschuld en het opkrikken van kunstmatige bedrijfswinst. De propaganda van de meeste beleggingsanalisten zal dan ongetwijfeld eindelijk worden doorgeprikt. De waardering van de, cyclisch-aangepaste, S&P 500 index, is 6 maal het historisch gemiddelde van de afgelopen 50 jaar. De Russell 2000 index staat liefst op 85 maal de gerapporteerde winst!

En dan het kaartenhuis China, waar de kredietbubbel in amper 15 jaar zeker 25 maal is gegroeid tot een veelvoud van de economie, die gedurende die tijd 900% toenam. Deze onnatuurlijke economische expansie verklaart de eenmalige, nog nooit eerder vertoonde, parabolische beweging in peperdure grondstoffenprijzen, die tot 2008, alle historische prijscycli achter zich liet, vanwege infrastructuurstimuleringen aldaar, niet vanwege reele vraag en aanbod. Er was sprake van valse vraag! De leegstand is nog steeds ongehoord. Verder dienden bepaalde grondstoffenvoorraden, zoals koper, als onderpand voor allerlei financieringen, met een schier eindeloos hergebruik van zekerheden (rehypothekering). Wat een onecht schimmenspel! Het is zonneklaar, dat de grondstoffenprijzen structureel op hun retour zijn. De gemiddelde historische prijzen liggen echter nog 50 tot 70% lager dan nu! Dit geldt ook voor de olieprijs, die in de jaren ‘90 rond de $ 20.- stond, gelijk aan de reele, na aftrek van inflatie, prijs van 100 jaar daarvoor. De $ 100.- prijs was te danken aan het monetaire oppompbeleid (en de Futuresmarkt!), niet aan de reele vraag! Olie is nu slechts verantwoordelijk voor 31% van ‘s werelds energie tegenover 46% zo’n 41 jaar geleden. Het OPEC-kartel heeft zijn greep op de olie-markt verloren. Het is een ‘ieder-voor-zich’ kartel geworden, met oliereserves, die waarschijnlijk veel lager zijn dan de officiele schattingen.

Er volgt nu een grondstoffenmalaise van tientallen jaren. Dit keer wordt de glijvlucht naar beneden niet onderbroken door een eventueel cyclisch herstel: de wereld zit immers volgepropt met schuld (‘Peak Debt’!) en met onrendabele investeringen. Hoort u al het gedonder van de opkomende financiele storm? Wordt het nu duidelijk, dat een groot gedeelte van de Chinese economie niet voor herhaling vatbaar is en daarom wegvalt? Daarom is China’s schuld, als percentage van haar economie, nog veel groter dan het lijkt. China’s staalsector is nu 10 maal zo groot als die van Amerika en de bezettingsgraad is hard op weg om in te storten naar 50%. Meer dan de helft van alle mijnbouw in de wereld gaat straks in de mottenballen. Het ziet er zuur uit voor de $ 9000 miljard in illiquide schuldpapier van de zogenaamde Opkomende Landen. Is uw pensioenfonds ook de klos? Vergelijk het rustig maar met de  Amerikaanse spoorweghausse in de 19de eeuw en de daaropvolgende, bijna 30-jarige, economische depressie. Ook toen bleef het grootste gedeelte van het gigantische spoorwegnet onbenut. Niets en niemand kan overcapaciteit wegtoveren. De natuur doet op een gegeven moment gewoon zijn werk zelf wel.

De meeste, hoogstbetaalde, financiele deskundigen ter wereld rekenden in 2014 op hogere economische groei, inflatie, grondstoffenprijzen en rente. Het tegenovergestelde is gebeurd en wat er aan economische groei werd geregistreerd, is uiterst twijfelachtig. Nog nooit zijn de internationale statististische gegevens zo misleidend geweest als nu. Maar dat neemt niet weg, dat de meesten nog steeds ervan uitgaan, dat de rente in kwaliteitslanden  alleen maar kan stijgen, terwijl elke nominale stijging slechts tijdelijk is in een wereld, die meer deflatoir wordt met de dag. De implosie van de kredietpiramide zal plotseling plaatsvinden, zodra men, van de ene op de andere dag, het vertrouwen verliest in de houdbaarheid daarvan. Centrale Bankiers, die iedereen een rad voor de ogen hebben gedraaid, doordat zij de normale speculatie-angst uit het casino dachten te verbannen, zullen dan worden verguisd. Maar goed ook, dat zij allemaal een Zwitsers paspoort bezitten, waardoor zij zich te zijner tijd kunnen schuilhouden in de onneembare vesting van de Bank of International Settlements (BIS) te Basel. Zij zullen van schrik verstijven, omdat zij warempel zelf geloof hadden gehecht aan hun, zogenaamde, magische krachten om het verboden paradijs, namelijk onbeperkte schuld, eeuwig te laten voortduren met hun ongekende, monetaire experimenten. Men kan gerust stellen, dat de krankzinnigen zich een tijdje (de laatste 20 jaar) meester hadden gemaakt van het gekkenhuis.Toekomstige generaties zullen zich afvragen, hoe het toch mogelijk is geweest, dat zij de wereld zo op sleeptouw hadden kunnen nemen.


DIEDERIK SCHMULL


3 Januari, 2015

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

=

123 opmerkingen:

  1. @

    (GUNDLACH): U.S.#TREASURIES Still LOOK CHEAP, Considering Ultra-Low Yields On Eurozone Bonds And A RISING DOLLAR

    Gundlach: Bull market for Treasurys to continue • 9:14 AM

    Stephen Alpher, SA News Editor
    In what's become an annual rite of passage, long-dated U.S. Treasurys top most prognosticators' lists of what not to own in the coming year. Jeff Gundlach doesn't make the big money by following the crowd, though, and he thinks the 10-year Treasury yield in 2014 could take out its 2012 low of 1.38% (it closed at 2.11% last night) - this even as the Fed hikes short-term rates.
    Deflationary forces are still in charge, Gundlach tells Barron's, and could even strengthen if oil continues to decline. “Look, commodity prices have fallen back to their lows of 2009, which of course was at the height of the financial crisis. Something is obviously very wrong these days in the global economy.”
    As for demand for U.S. paper now that the Fed has stopped QE, it's coming from overseas as nominally low U.S. yields positively tower over what's available domestically to investors in Germany, Japan, the U.K., and yes, Italy and Spain.
    Gundlach's DoulbeLine Total Return Fund (MUTF:DBLTX) - with $40B in AUM - and DoubleLine Core Fixed Income (MUTF:DBLFX) both finished in the top decile of their Morningstar groups in 2014.

    http://uk.businessinsider.com/gundlach-2015-interest-rate-forecast-2015-1?r=US

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Diederick,

    Ik ga steeds meer geloof hechten aan je beschouwingen. Simpel weg omdat ik de voortekenen steeds helderer zie oplichten. Maar wat nu te doen met cash en met goud? Van beide heb ik een voorraadje. Tot mijn teleurstelling doet ook goud mee aan de neergaande grondstoffencyclus. Althans tot nu toe.
    Waar doe ik wijs aan om me zoveel mogelijk in te dekken tegen die dreigende ineenstorting?
    Zijn er uberhaupt wel mogelijkheden om de gevolgen van die ineenstorting te ontwijken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Kasgeld (vooral USD) en Fysiek Goud (onder eigen controle) behoren
      een plaats te behouden in een portefeuille als VERZEKERING,
      ongeacht de rente en de prijs. Het is een fundament. Kasgeld boven
      100.000 moet worden geparkeerd in solide staatsleningen, maar let wel,
      er komt een tekort! Duitsland heeft een OVERSCHOT en VERMINDERT
      haar staatsschuld dit jaar. 5-jarige Bunds hebben NEGATIEVE rente
      voor de eerste keer OOIT. Een dergelijke situatie deed zich 600 jaar
      geleden voor. Er is iets heel erg MIS. Juist, DEFLATIE kan NIET meer
      worden afgewend. De QE van de ECB is een vlieger, die NIET opgaat!

      Dus mensen met schuld krijgen het heel moeilijk. Zo snel mogelijk
      SCHULD AFLOSSEN is het devies.

      DS

      Verwijderen
  3. Allereerst de beste wensen. In hoeverre helpt de lage olieprijs de economische groei? Ik zou denken dat dit mogelijk de zaak rekt. Of heeft de olieporlog tussen VS Rusland en Arabie negatievere effecten? Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De eenstemmigheid onder 'experts', dat een SCHERP lagere olieprijs
      de economie helpen, lijkt onjuist. In deze onzekere tijden, zal die
      extra meevaller worden GESPAARD. Bovendien zijn de olieproducerende
      landen NIET JARIG, net zoals vele financiele instrumenten (Junk Bonds)
      in de financiele sector. Een CRISIS vanwege steeds lagere grondstoffen-
      prijzen is een kwestie van TIJD, want velen gaan FAILLIET.

      Rusland wordt nu ZEER GEVAARLIJK, maar Europa is nog steeds
      in de ontkenningsfase. Hier komt oorlog van en dit keer stelt de NATO
      weinig voor. Amerika schiet Europa echt niet te hulp en Europa
      zelf heeft zichzelf allang ontwapend. Een olieprijs, die op weg is naar
      $ 20,-, dwingt Rusland te handelen. Daarom moet men een gedeelte
      van het vermogen BUITEN EUROPA hebben, voordat het te laat is.

      Toch een voorspoedig en gezond 2015 toegewenst!

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS 'Een olieprijs, die op weg is naar $ 20,--'

      Nadat onderstaand persbericht uitkwam (22 september jl) stortte de olieprijs door de weerstand naar beneden, ook de olie-aandelen begonnen toen te dalen:

      De steenrijke Amerikaanse oliefamilie Rockefeller steekt geen geld meer in fossiele brandstoffen. De Rockefellers hebben zich aangesloten bij een campagne waarbij meer dan 800 investeerders zijn betrokken. Ook gezondheidsorganisaties, universiteiten, steden en kerken doen eraan mee

      http://nos.nl/artikel/701527-rockefellers-keren-olie-de-rug-toe.html

      GL

      Verwijderen
  4. hadewych von mises4 januari 2015 om 09:40

    slik...
    Weinig opbeurende visie en u had het al die tijd al bij het rechte eind, heer Schmull,... Waar moet dit eindigen ? In de schuilkelder, tussen de conserven ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Wanhoop niet. Historisch gezien is er niets nieuws onder de zon.
      Onze generatie heeft enorm geluk gehad. De mens past zich aan.
      Kijk altijd uit naar het licht in de tunnel, maar houd de moed erin,
      als men in de tunnel terecht komt. De mens is creatief en de
      natuur ook: het heet Creative Destruction. Bovendien weten we
      de timing niet. Het kan nog even duren, maar tref NU voor-
      bereidingen. Ondertussen helpt dit misschien:

      http://schmullgeestdriftoverwint.blogspot.co.uk/

      http://schmullpassionprevails.blogspot.co.uk/

      DS

      Verwijderen
  5. @

    (FELDSTEIN): There May Be NO WAY TO END THE EURO CRISIS.(EICHENGEEN): GREXIT Would Be WORSE Than LEHMAN

    The best way to ensure the euro’s survival would be for each individual eurozone member state to enact its own tax policies to spur demand, including cutting the value-added tax for the next five years to increase consumer spending, Feldstein said.

    http://www.marketwatch.com/story/greek-euro-exit-would-be-lehman-brothers-squared-economist-2015-01-03?mod=mw_share_twitter

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste heer Schmull,

    Ook namens mij voor u en alle volgers de beste wensen voor 2015!

    M.b.t. goudmijnaandelen, is het inmiddels tijd om weer voorzichtig in te stappen na de jarenlange daling? Een expert als Brent Cook is bijvoorbeeld van mening dat de majors hun reserves moeten aanvullen, maar op de exploratie jarenlang 'ge-cut' is. Hij spreekt van Peak-Discovery, waarbij de aarde al voor het grootste deel is explored, en de makkelijke discoveries al zijn gedaan. Ze zullen dus developers moeten overnemen, om hun productie op te vangen.

    bent u weer voorzichtig optimistisch m.b.t. goudmijnaandelen?

    bedankt en met vriendelijke groet,
    Snoek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SNOEK:

      De ruim 70% daling in de GOLD Bugs Index (HUI) sinds 2011, zal
      zeker af en toe kunnen leiden tot een opvering. Geleidelijk aan
      'middelen' kan nooit kwaad, als men al een belang heeft.

      Geduld is vereist. Vele speculanten zijn uitgekleed en wachten om
      ooit weer te verkopen. Probleem is, dat niemand weet of de Goud-
      prijsdaling voorbij is. Verder is het waarschijnlijk, dat een hele reeks
      Goudmijnen, vooral de Juniors, het loodje erbij neerleggen en
      verdwijnen. Zelfs Barrick Gold staat op de tocht, door haar
      onverstandige schuldpositie.

      Beleggers kunnen dus de tijd nemen, omdat eventuele deflatie toch
      een enorme tegenwind zou zijn.

      Maar GOLD Royalty companies vallen wel te overwegen, voor de
      langere termijn, omdat zij vele nadelen van de pure mijnbouw-
      maatschappijen missen:

      http://stansberryresearch.com/investor-education/royalty-companies-safe-returns/

      DS

      Verwijderen
  7. @DS
    Slik ook voor mij (net als Hadewych von Mises) m.b.t. uw opmerking over een mogelijke oorlog in Europa. Het is in een groot deel in Europa al weer een tijd rustig, en als je de geschiedenis er op na sla is het een Utopie om te denken dat het altijd zo blijft! "Verdeling" van welvaart geeft wat ruimte, maar Europa is divers qua bevolking, culturen etc. De anti-europa beweging groeit, en heeft voedingsbodem met een slechter wordende economie.
    Is Zwitserland dan ook niet meer veilig om iets te parkeren? Of Engeland?
    En wat zijn anders gemakkelijke, betrouwbare opties?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Traditie als veilige haven, blijft het sterke punt voor Zwitserland,
      ondanks het einde van het bankgeheim en ondanks de hoge
      kosten aldaar.

      Engeland blijft een 'rots' in de branding, maar het Engelse Pond
      zal BLIJVEN DALEN, want het begrotingstekort BLIJFT slecht.

      Maar als ik 20 was, zou ik vertrekken richting Canada, waar ik
      ook enige tijd woonde en die gewoon meelift met Amerika,
      zonder de eventuele nadelen. Het banksysteem aldaar is ook
      wat veiliger. Maar de Can.$ is een grondstoffenvaluta, dus die
      lijdt onder een deflatie-scenario.

      Sorry, ik vertrouw Singapore wat minder, vanwege de repercussies
      van een harde landing in China. Als dat gebeurt, dan krijgt Australie,
      wat een 'provincie' is van China, een HARDE klap.

      DS

      Verwijderen
  8. @

    MARC FABER: een vrij recente BEKEERLING voor U.S. TREASURIES!

    (Video):

    http://kingworldnews.com/mark-fabers-advice-trading-investing-2015/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  9. hadewych von mises4 januari 2015 om 19:11

    heer Schmull, bent u dan de visies van Mecking en Hoogervorst ivm deflatie genegen ? uw inzichten lopen toch erg parallel met de hunne ? en bvb ook halvering van de huizenprijzen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES,

      Absoluut. Mee eens. Zij hadden de klok al vroeg geluid.
      De halvering van huizenprijzen vanaf 2008 zou overeenkomen met
      1977 tot 1983. De huizenmarkt is erg lokaal, dus generaliseren
      is niet verstandig. Bepaalde regio's zullen het beter blijven doen
      dan andere. Maar het staat vast, dat elke huizenmalaise veel langer
      duurt dan verwacht, vooral als (zoals nu) degenen, die beneden
      de 30 jaar zijn en toch hebben gekocht, nu voor 80% ONDER
      WATER zijn. Een 100% hypotheek is in deze tijd bij het criminele af.

      DS

      Verwijderen
  10. @DS

    “Een olieprijs, die op weg is naar $ 20,-, dwingt Rusland te handelen. Daarom moet men een gedeelte van het vermogen BUITEN EUROPA hebben, voordat het te laat is.”

    Leidt een oorlog met Rusland tot kapitaalrestricties binnen de Euro-zone of bedoelt u iets anders?

    Ziet u iets in een dollarrekening in Engeland in dit verband, voor een inwoner van Nederland?

    Mvg MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCEL R:

      Kapitaalrestricties lijken zeker in het verschiet, of als de Eurozone
      wankelt of als de Baltische Staten aan de beurt zijn (om de
      Russische minderheid te beschermen). Want anders is het hek
      van de dam. Een GREXIT leidt sowieso tot twijfels, wie dan wel
      de VOLGENDE is. Portugal? Spanje?

      Het is een hele toer om tegenwoordig een bankrekening te openen,
      maar het is het proberen waard. Alle grote banken in Groot-Brittannie
      hebben die faciliteiten, zoals Barclays:

      https://wealth.barclays.com/en_gb/home/international-banking/who-we-help/resident-non-doms/non-resident-bank-account.html

      DS

      Verwijderen
  11. Een bankrekening in Zweden biedt dat enig soelaas, is wel eurozone maar geen euro, heb daar toevallig een huis.

    En U heer Schmull en alle volgers nog de allerbeste wensen voor 2015.

    vr.gr.
    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Men moet in Zweden eerst een Identiteitsbewijs (ID) zien te krijgen,
      door zich te registreren bij de belastingdienst (Skateverkette), wat
      4 tot 6 weken kan duren. Daarna is vereist een Person Number
      (PN), een verblijfsvergunning, een arbeidscontract of een bewijs
      van een vast Zweeds inkomen. Dus een hele uitdaging. Bovendien
      wordt elk bedrag boven de 10,000 extra onder de loep genomen,
      zoals overal tegenwoordig.

      DS

      Verwijderen
  12. @

    Ref.: TREASURY YIELDS (wonderbaarlijk!)

    Stephen Alpher, SA News Editor
    Greece jitters have returned in full force to Europe, sending money into U.S. government paper, and the 10-year Treasury yield down six basis points to just 2.05%.
    Jeff Gundlach thinks the yield could take out its 2012 modern-era low of 1.38% ... Looking at Italian 10-years at 1.78% and Spanish 10-years at 1.56%, one might only fault Gundlach or being too conservative.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @

    ISIS WORDT ONDERSCHAT

    The crisis ISIS has created for the West and the Arab world cannot be effectively addressed until there is a broader understanding of what ISIS wants. The first thing we need to recognize is that ISIS is not waging a war against the West. In view of the staggering growth in the number of ISIS’s international recruits—there are now estimated to be some 18,000 foreign fighters from 90 countries—the growing possibility that some who have joined the group may return home to carry out acts of terrorism must be taken seriously.

    The leaders of ISIS seek to eliminate all Muslim and non-Muslim minorities from the Middle East—not only erasing the old borders and states imposed by Western powers, but changing the entire ethnic, tribal, and religious composition of the region.

    Among the group’s many atrocities, in late October, Human Rights Watch reported that ISIS had executed some 600 Shias during its takeover of Mosul last summer. Even Al-Qaeda’s anti-Shia pogroms in Afghanistan did not go this far.

    Unlike Bin Laden and his followers, who worshipped martyrdom as a form of obedience to God, with rewards to be received in heaven, ISIS wants earthly power and possession of territory as well.

    http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2014/dec/02/isis-what-us-doesnt-understand/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ ISIS WORDT ONDERSCHAT II

      A former German MP granted access to the terrorist group says he was astonished by its organisation and horrified by the death wish of its fighters
      “They wanted to be martyrs,” said Todenhöfer, 74, who managed to persuade Isis’s leaders to allow him to spend 10 days in their self-styled caliphate.

      ISIS has already BUILT A STATE in 6 months, with Isis car number plates, uniforms and
      even a welfare system.

      They want to extend the Caliphate from the Middle East into North Africa AND EUROPE
      (Rome!)

      They believe they are part of a great historical CLEANSING, in which HUNDREDS OF MILLIONS of people would have to be killed. They ALL WEAR SUICIDE BELTS

      http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/world_news/Middle_East/article1502983.ece

      DS

      Verwijderen
  14. @

    Ondanks het feit, dat bijna ALLE economen een HOGERE rente verwachten,
    BLIJVEN de OBLIGATIE-RENDEMENTEN dramatisch INSTORTEN:

    http://jlfmi.tumblr.com/post/107244000865/charts-point-to-further-drop-in-yields-a-year-ago

    Vertrouw dus NOOIT de algemene mening.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ DS :
      Denkt u ook niet dat de dollar dit jaar a pari met de euro zou kunnen komen door problemen in eurozone ?
      -verder instortende olie ( 35 dollar testen ? ) en grondstoffen
      -kwalteitsobligatieq geven geen rendement en junkbonds te mijden als ddpest
      -dus het grote geld ; pensioen spaar fondsen en verzekeraars worden in aandelen gedwongen....
      -de massa zit nog maar heel beperkt in aandelen die nu ook nog eens op de TV aangeprezen worden
      -dus nog 1 grote spike voor de meltdown in aandelen ? ? ?

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      De Dollar lijkt in een structurele opgaande trend te zitten, maar
      op dit moment is er teveel eenstemmigheid.

      De wereldeconomie kan wel eens zo tegenvallen, terwijl deflatie
      om zich heen slaat, dat de FED TOCH overgaat naar QE4. Dan
      verzwakt de Dollar (tijdelijk). Bovendien lijkt de ECB te BLUFFEN,
      dus de QE, die de markt verwacht, valt tegen. Dat zou de Euro
      (tijdelijk) helpen en de deflatie in Europa VERERGEREN.

      Zeker, nog een grote spike zoals 1929, dat is waar Wall Street
      op mikt. Dan kan het 'slimme geld' verkopen. We zullen zien.
      Er is daar ook weer teveel eenstemmigheid over. Ik ben
      liever 2 jaar TE VROEG. Want het is nog maar de vraag of
      men kan verkopen.

      DS

      Verwijderen
  15. Dus Amerikaanse aandelen staan voor een sterk half jaar door het Tina motto ?????
    Eerst de spike naar boven ; euro-dollar 1 op 1 en dan de terugslag voor dollar in 2016 ?
    Kun je deze ralye wel voorbij laten gaan ¿????
    Graag uw gewaardeerde mening
    Mvegr paul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PAUL:

      2014 was zo goed, dat er gemakkelijk een terugslag kan komen
      in de eerste helft van 2015. Maar dan een eventueel fors herstel
      in de tweede helft van 2015 (het is een jaar voor de presidents-
      verkiezingen). De eventuele terugslag in de Dollar kan komen
      in de loop van het jaar, als de FED de rente NIET verhoogt en
      QE4 instelt. De hogere Dollar veroorzaakt een crisis in de
      zogenaamde Opkomende Markten (die ZINKEN).

      Men kan altijd wel wat verdienen, als men vlug is. Er zijn altijd
      heftige opwaartse bewegingen in een beursmalaise. Japan had
      er zo'n 7 in de laatste 20 jaar:

      http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Japan-Post-Bubble-Rallies.php

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS: Nikkei

      De beste wensen voor 2015 voor u en de lezers van deze Blog.

      Interessant is de Nikkei-grafiek te bekijken vanaf top 2000:
      S&P500 (vette rode lijn)
      Nikkei (blauw)
      AEX (dunne rode lijn)

      het enige land van de 3 welke geen QE is duidelijk zichtbaar

      http://finance.yahoo.com/echarts?s=^N225+Interactive#{%22range%22%3A{%22start%22%3A%222000-03-31T10%3A00%3A00.000Z%22%2C%22end%22%3A%222015-01-06T11%3A00%3A00.000Z%22}%2C%22indicators%22%3A{%22rsi%22%3A[{%22id%22%3A%22rsi14%22%2C%22name%22%3A%22rsi%22%2C%22params%22%3A[14]%2C%22lineType%22%3A%22line%22%2C%22color%22%3A%22%23cc4125%22%2C%22weight%22%3A1}]}%2C%22scale%22%3A%22linear%22%2C%22comparisons%22%3A{%22^GSPC%22%3A{%22color%22%3A%22%23cc0000%22%2C%22weight%22%3A4}%2C%22^AEX%22%3A{%22color%22%3A%22%23cc0000%22%2C%22weight%22%3A1}}}

      2004 - 2007 was goede beleggingsperiode in alle 3 landen
      2009 - 2014 idem (AEX minder)

      GL

      Verwijderen
  16. Beste DS,

    Fijn dat je jouw haarscherpe analyses zo objectief mogelijk en kosteloos met ons deelt. Ik verwacht ook een implosie van alle bubbles., waarbij ik verwacht dat goud ook meegaat, maar relatief het beste zal presteren. Maar wat zal er gebeuren met mijn hypotheekschuld? In eerste instantie onbetaalbaar, vanwege de deflatie en wellicht een ineenstortende ecenomie. Maar ik verwacht dat uiteindelijk de Euro valt of er hyperinflatie komt, waarmee ik mijn schuld met goud simpel kan aflossen. Zie ik iets over het hoofd?

    Alvast bedankt en blijf ons informeren.

    Groet,
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PETER:

      Er komt zeker GEEN hyperinflatie. Nederland is GEEN bananen-
      republiek. Na de val van de Euro echter, is hyperinflatie in
      Zuidelijk Europa zeer waarschijnlijk. Maar die hebben een
      traditie van 'failliet gaan' (Spanje ging 13 maal failliet).

      Dus Nederlandse hypotheken moeten ALS DE BLIKSEM
      worden AFGELOST, ongeacht de belastingconsequenties.
      Elke maand wat. Want schuld STIJGT in een structurele
      deflatie. Men wil zeker niet 'onder water' staan en moeten
      'bijstorten' op aandringen van de bank. Als het onderpand
      in waarde daalt, ben je nog niet jarig!

      Goud kan in eerste instantie ook een klap krijgen ( -37% in 2008),
      maar moet toch worden vastgehouden. De rol van Goud wordt
      veel groter bij een eventuele monetaire crisis.

      DS

      Verwijderen
  17. @

    (RICHARD RUSSELL): #GOLD Is The ULTIMATE PLATFORM Of #WEALTH, Giving The Necessary PEACE Of MIND: UP With RISING USD !

    http://kingworldnews.com/richard-russell-peace-mind-gold-erratic-stock-market/

    http://kingworldnews.com/richard-russell-will-see-radical-events-collapse-global-currencies/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @

    Voor de goede orde:

    De ZROZ (25+ Year ZERO COUPON U.S. TREASURY Index ETF) :

    + 46% in de afgelopen 12 maanden

    http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=zroz&insttype=&freq=&show=

    Dit was de MEEST GEHATE belegging vorig jaar, maar is WEER de
    BESTE belegging geweest sinds 33 jaar.

    Dit is een zeer aggressieve belegging, met enorme fluctuaties, NIET
    voor degenen met een zwak hart. Een consolidatie moet worden verwacht,
    maar in de komende jaren lijkt deze stoomtrein niet te stoppen.

    DOEL van de 30-jarige Treasury is MINSTENS 2% (thans: 2.60%), met
    een navenante verdere stijging van de NUL COUPON.
    Ook Amerika stevent af op deflatie, maar LATER dan Europa.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @

    ALL-TIME LOW In GLOBAL BOND YIELDS!

    It's a global rally, with bonds in the BAML Global Broad Market Sovereign Plus Index having an effective yield of just 1.28% - an all-time low (data is from 1996 on). A sampling: Japan 10-years 0.29%, German 10-years 0.47%, Spain 1.55%, U.K. 1.62%, Italy 1.77%, Australia 2.7%.

    Een spectaculaire ontwikkeling: een ENORME ECONOMISCHE AFKOELING
    komt op ons af.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Geachte heer Schmull,

    Wederom hartelijk dank voor uw inzichten. Ook voor de 'boekenlijst'.

    Ik heb een weekeinde uitgetrokken om al uw artikelen te lezen. Het is me opgevallen dat uw toon feller is geworden. Kan het zijn dat we volgens u "de dag des oordeels" naderen?

    Afijn, wat ik u wil vragen is wat uw mening is over de zienswijze van "experts" zoals Richard Koo en Larry Summers die zeggen dat we in een balansrecessie verkeren. Volgens o.a. deze twee zijn overheidsschulden niet het probleem maar de private schulden. Hun remedie is dat overheden net zo lang stimuleren totdat huishoudens en bedrijven hun schulden hebben ingelost. Keynesiaans dus.

    Het e.e.a. naar aanleiding van:
    http://fd.nl/economie-politiek/1086911/gooi-verdrag-van-maastricht-zo-snel-mogelijk-overboord

    Met dank!
    DutchCaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCEASAR:

      De balansrecessie duurt heel lang (zie Japan) en natuurlijk zal men
      moeten doorgaan met stimuleren, met hele lage rente.

      Keynesiaanse tekorten waren altijd het antwoord, maar de wind is
      gedraaid, zeker in Europa. Het is een tijdelijk uitstel van de pijn.
      Als Zuid-Europa geen orde op zaken kan stellen, dan gaan de
      Noordelijke landen uiteindelijk voor de bijl. Want dan stijgt de
      marktrente bij die hoge schulden. Daarom springt de Euro eerder
      dan men verwacht, want Zuid-Europa zit al in een depressie. Die
      hebben nu een 70% devaluatie nodig. maar dat accepteert Duitsland
      NOOIT voor de Euro.

      DS

      Verwijderen
  21. Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde, schrijver en activist. Hij vertelt over de crisis als kans en de potentie van de deeleconomie..

    https://www.youtube.com/watch?v=5flugQg7Jr8#t=18

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      Mee eens. Crisis leidt natuurlijk vaak tot een hele andere wereld.
      Het is dit keer ANDERS DAN ANDERS.


      DS

      Verwijderen
    2. @BERTUS:

      Wat in zijn betoog niet goed uit de verf komt is, dat een crisis OOK
      vaak leidt tot ONGUNSTIGE veranderingen, zoals dictatuur en
      economische depressie. Dus zo'n zegen lijkt het ook weer niet.

      DS

      Verwijderen
  22. Meneer Schmull, staat de champagne al klaar?

    Totaal aantal pageviews 99,269

    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERARD:

      Het gaat de goede kant!

      Veel dank aan al diegenen, die het geduld hebben opgebracht om
      te luisteren naar wat men vaak niet wil horen. Het is menselijk om
      contraire gedachten in de wind te slaan.

      DS

      Verwijderen
  23. @

    DE belangrijkste reden voor de DALING in Obligatierendementen:

    Bij krediet en derivaten, die GEEXPLODEERD zijn, is ONDERPAND nodig,
    gewoonlijk TREASURIES. De uitgifte van soliede staatsobligaties VIEL
    IN HET NIET bij de groei van Schuld. Er is daarom een TEKORT aan
    ONDERPAND, ookal door de opkoop van obligaties door de centrale bank.

    Een andere reden is, dat de Asset/Liability modellen (ALM) ervoor gezorgd
    hebben, dat Instituten grootscheeps naar Obligaties verhuisden, net zoals
    de groeiende Oudere middenklasse, die zich moet voorbereiden op het pensioen.

    (MINACK): REASON For LOW SOVEREIGN DEBT YIELDS! Global BANK CREDIT And DERIVATIVES, Which NEED COLLATERAL, OUTPACED Stock Of Gov't DEBT

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Denkt U, dat de rek er nu voorlopig uit is bij Treasuries of verwacht U een nog veel hogere koers voor TLT.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een veel hogere koers voor de TLT zit in 't vat in de komende JAREN.
      Maar op korte termijn is er altijd een consolidatie van enkele maanden
      mogelijk. Traders, die winst nemen, moeten dan niet vergeten om
      weer in te stappen. 90% van de traders kan niet winstgevend traden.

      Een QE4 van de FED dit jaar is het meest waarschijnlijk, want de
      wereld stevent af op deflatie en recessie. DAT zou een TIJDELIJKE
      teruggang in de TLT betekenen, welke een KOOPGELEGENHEID
      is. Want de 30-jarige Treasury is op weg naar MINSTENS 2%
      (thans: 2.59%). Ook QE4 zal MISLUKKEN.

      Ik zou zelf niet slim genoeg zijn om winstgevend te 'traden'. Dus als
      men ergens in gelooft, dan gewoon vasthouden en elke teruggang op
      de koop toe nemen. Tenzij men geld nodig heeft!

      DS

      Verwijderen
  25. @

    @DS
    Ik heb 30 yr treasuries, met een geweldig rendement de laatste tijd (koers en valuta)
    het is niet denkbeeldig dat hier een correctie op komt. Ik ben niet van plan om te verkopen(winstnemen) maar wat is uw mening om te hedgen en bijvoorbeeld TMV (direxion 20Y TR 3 SH) te kopen.

    Met vriendelijke groet,

    Jan H

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    DIEDERIK SCHMULL8 januari 2015 21:16
    @JAN H:

    De TMV en alle 'Short' ETF's zijn zeer risicovol, omdat ze niet altijd
    het gewenste effect hebben.

    Bovendien zijn er maar weinig banken, die dat nog toestaan. Maar de
    koers van een 'Inverse' ETF wordt o.a. bepaald door Vraag en Aanbod,
    NIET door de Index. Het 'repliceert' de Index, maar kan dramatisch afwijken.

    Ik zou wegblijven.

    Why, then, are leveraged ETFs so threatening? It’s because of the way they achieve their gearing: through derivatives.

    http://www.wealthdaily.com/articles/whats-the-problem-with-leveraged-etfs/5186

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ DS : 'omdat ze niet altijd het gewenste effect hebben'

      Zit ook te denken hoe je zou kunnen hedgen.
      Er zijn ook nog Futures en Turbo's short. Maar dat zijn allemaal derivaten.

      Maar misschien is het een goed idee om te hedgen met een TIP inflation protected Bond of 3 Month T-Bills. Ooit zal de Bond markt draaien (een contra beweging zoals in 1981 toen de Bond markt piekte met de rente). Dan zullen we definitief als belegger afscheid moeten nemen van TLT en ZROZ? en moeten kiezen voor andere obligaties. Voorlopig ben ik benieuwd wanneer de eerste 10Y en 30Y Bonds negatief worden.
      CH 10Y is nu 0,21% en 30Y 0,52% en loopt voorop, en hoe groot de negatieve rentes worden.

      Mbt hedgen is natuurlijk het grote probleem 'timing'. Op de lange termijn is er niemand die de markt kan timen. Je kunt wel geluk hebben, daar tegenover staat dat je ook pech kan hebben. 90% van de beleggers timen verkeerd zover ik weet en zelfs de meest professionele belegger-teams verslaan op lange termijn niet de index.

      GL

      Verwijderen
    2. @GRIJZE LEEUW:

      Dat is inderdaad de HAMVRAAG: timing van een belegging. Maar
      beter lijkt om een lange termijn filosofie te hebben, die af en toe
      moet worden bijgesteld.

      Als men een langere termijn filosofie aanhangt van structurele
      stagnatie, die gepaard gaat met crises (want een excessieve
      kredietmaatschappij kan niet zonder economische groei), dan
      blijft een superveilige schuilplaats van kwaliteitsstaatsleningen
      nog steeds geldig.

      Misschien gebeurt er een wonder en zijn er ontwikkelingen, die
      de oude, vertrouwde economische groei weer herstelt. Dat is
      dan het einde van zo'n beleggingsbeleid, afgezien van stijgende
      inflatie. Misschien wordt er, gedwongen of vrijwillig 'schoon schip'
      gemaakt met de schuldenlast ('sanering'), en dan is het ook
      duidelijk, dat er, na een periode van pijn, een nieuwe 'start' kan
      worden gemaakt. Die pijn moet echter wel eerst worden geleden,
      en hoe! Dan wil je niet in riskante activa zitten.

      TIPS lijken misschien een hedge, maar alleen voor degenen, die
      echt geloven, dat de wereld niet is veranderd. De slingerbeweging
      van een inflatoire naar een deflatoire wereld is pas begonnen.
      Zo'n periode duurt vaak decennia. Het rendement van de Britse
      GILTS in de 19de eeuw daalde liefst gedurende 80 jaar!

      Stel, dat men er volledig naast zit en de inflatie van de jaren '70
      keert opeens terug. Geen nood! Men houdt een obligatie gewoon
      vast tot de afloopdatum en VERLENGT. Nooit nominaal verlies.
      Zelfs obligatiefondsen daalden destijds hoogstens 30%, terwijl
      aandelen in een Bearmarkt met 70% kunnen dalen of verdwijnen.

      DS

      Verwijderen
  26. Heer Schmull, gefeliciteerd!!

    Totaal aantal pageviews 100,103 meer dan 100.000!!

    Gerard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERARD:

      Bedankt!

      In het eerste jaar. En de belangstelling lijkt toe te nemen.

      Maar het succes van dit Blog was nooit de voornaamste reden
      om eraan te beginnen. Het was, omdat mijn gedachten dikwijls
      zo tegenovergesteld waren met de algemene mening, vooral die van
      experts, dat ik het niet kon nalaten, om dit te proberen, zelfs
      al zou de belangstelling beperkt zijn geweest.

      Een Blog is ook een uitdrukking van een van mijn passies, de
      financiele markten, die mij al 45 jaar fascineren.

      DS

      Verwijderen
  27. @DS Daar ben ik en ik denk velen met mij ontzettend dankbaar voor!
    Een onafhankelijke specialist, waar vind je die nog? Ik heb veel van u geleerd.Hartelijk bedankt daarvoor.

    Gerard.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ook mijn felicitaties voor het groeiende succes van uw blog, heer Schmull.
    Afwijkende meningen zoals die van u zijn een verademing in een (financiële) wereld van meningen die uitsluitend tot doel hebben het eigen belang dan wel die van hun meesters te waarborgen.

    Dat brengt mij op het onderwerp van deflatie waaraan u meerdere malen in uw artikelen refereert.

    Mainstream lijkt nu te erkennen dat er sprake is van deflatie maar beweert dat we te maken hebben met de goede variant ervan. Toch zou ik zweren dat met de dalende grondstofprijzen en een overschot aan productiecapaciteit ipv productiviteitsverbetering om ons heen we eerder te maken hebben met "slechte" deflatie dan met "goede".

    Ook aanhangers van de kondratieffgolf-theorie zien in de huidige omstandigheden met deflatie als één van de symptomen een bevestiging van de liquidatiefase, oftewel de winter, waarin volgens hen de economie sinds 2000/2001 verkeert.

    Zijn de inzichten o.a. over deflatie, die u met ons deelt naast 45 jr financiële wereld, mede gebaseerd op deze theorie of hangt u een andere "school of thought" aan?

    Met dank!

    DutchCaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCEASAR:

      Ik ben een absolute aanhanger van golftheorieen en de Kondratiev Wave
      theorie is altijd deel van mijn studie geweest. De duur van zo'n golf-
      beweging varieert, dus timing is extra moeilijk. Maar het is toch
      duidelijk, dat ALLES een golfbeweging heeft, zoals de opkomst en
      neergang van een bedrijf, een cultuur, een mensenleven, dus OOK
      een economische cyclus.

      Er is een tijd van wederopbouw en kredietgroei, gevolgd door een
      tijd van stagnatie/inkrimping en alleen zij, die dit in het oog houden,
      zullen overleven en gebruik kunnen maken van 'koopjes' tijdens
      de neergang. De huidige neergang dateert van 2000, waarna de
      wereld met kunst en vliegwerk overeind werd gehouden. De GROTE
      neergang, de tijd van schuld-afschrijving/sanering, ligt nog
      VOOR ONS.

      'Slechte' deflatie bestaat uit loonsverlaging en stijging van werkeloosheid.
      Beiden zijn allang aan 't werk in Zuidelijk Europa. Maar zelfs in Amerika
      is het gemiddelde, reele inkomen van de middenklasse al 20 jaar in
      een neergaande trend, terwijl de 'echte' werkeloosheid, gecorrigeerd
      voor de deelname aan het arbeidsproces ('labor participation rate') op
      22% zou staan, NIET 5.6%. Trouwens, de meeste stijging in
      werkgelegenheid vond plaats in extra laagbetaalde banen plus de
      energie-sector, die net getroffen is door een halvering van de olieprijs.

      De conclusie moet wel zijn, dat de daling van de olieprijs tot een
      financieringscrisis kan leiden, die elk voordeel teniet zou doen.

      DS

      Verwijderen
  29. @

    Ref.: STRUCTURELE ECONOMISCHE STAGNATIE:

    (SUMMERS): More MONEY Available Than GREAT DEALS, So Even RISKY IDEAS Get Funded? RISK-TAKING Leads To INSTABILITY!

    The danger which I think is very real is that the zero lower bound on nominal rates will prevent the attainment of full employment as desired investment falls short of desired saving. A related danger is that the very low interest rates will encourage risk-taking and asset price inflation in ways that will ultimately give rise to financial instability.

    The important point to recognize is that – as the experience of the US economy in the 1930s demonstrates – even with rapid innovation it is possible for economic performance to be very poor when finances are not successfully managed. Recent good news about the state of the US economy should not blind us to this reality.

    http://larrysummers.com/2015/01/12/response-to-marc-andreessen-on-secular-stagnation/#more-3751

    http://uk.businessinsider.com/marc-andreessen-secular-stagnation-tweetstorm-2014-12?r=US

    http://uk.businessinsider.com/goldman-sachs-on-secular-stagnation-2014-11?r=US

    http://uk.businessinsider.com/larry-summers-responds-to-marc-andressen-2015-1?r=US

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  30. @

    (MAJOR - HSBC): 10-Yr #TREASURY YIELDS Could DROP Further To 1.5% In 2015, Before Turning Up: WEAK GLOBAL ECONOMY!

    http://www.bloomberg.com/news/print/2015-01-12/this-guy-called-bonds-in-14-you-listening-this-time-.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Major says yields will keep falling, possibly as low as 1.5 percent, before turning up to end the year at 2.5 percent......

    Is die 1.5 % een moment om uit de TLT/ZROZ te stappen en tijdelijk te parkeren in MINT/SHV of haal ik nu e.e.a. door elkaar?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Voor velen zal zo'n daling plus stijging van Treasury rendementen
      een aanleiding kunnen zijn om actie te ondernemen. Maar als het
      langere termijn plaatje onveranderd blijft, wat ik vermoed, dan zou
      ik gewoon vasthouden en elke tegenbeweging op de koop toe
      nemen. Dat is niet eenvoudig, want het is WEER tegen de stroom
      in zwemmen.

      DS

      Verwijderen
  32. Er stond in 2002 al een goede uitleg over de kondratieff cyclus, het lezen waard,we zijn bij lange na nog niet bij de lente.
    http://libertarian.nl/wp/2002/09/de-kondratiev-cyclus/

    mvg/Nico

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NICO:

      Goed overzicht. De genoemde getallen zijn sinds 2002 natuurlijk
      enorm omhooggegaan, waardoor de KLAP ook veel GROTER
      wordt dan OOIT. Het ondenkbare wordt dan heel gewoon.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS Kondratieff cycle

      Meerdere cyclie passen in de Kondratieff Cycle.

      Mi. passen meerdere Kondratieff Cycles weer in de prof. Beccera Cycle van 250 jaar (misschien ook voorjaar-zomer-herfst en winter- periodes?) die deze cycles wetenschappelijk onderzocht heeft vanaf begin van de jaartelling. Deze laatste lange cycle is beginnen ca. 1810 en loopt min of meer gelijk met de Grand Super Cycle van Prechter. De laatste fase van deze zeer lange cycles is de meest negatieve economische (grote winter?) periode.
      Dan staat ons nogal wat te wachten.

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      Er zijn natuurlijk in het verleden talloze beschavingen, vaak om
      onverklaarbare redenen, verdwenen. Natuurrampen, oorlogen en
      financiele crises speelden ongetwijfeld een rol.

      Het einde van de Maya kalender was 'waarschijnlijk' op 21 December,
      2012. Gelukkig was dat dus nog niet het Einde van de Wereld!

      https://www.timeanddate.com/calendar/mayan.html

      DS

      Verwijderen
  33. @

    U.S. 10-year note yield lowest in 20 months • 4:17 AM

    Yoel Minkoff, SA News Editor

    Treasuries advanced for a third day, with U.S. 10-year notes hovering near their lowest level since May 2013. The 10-year yield is down 4 bps at 1.87%.
    "It’s all about oil," said Ali Jalai, a bond trader at Bank of Nova Scotia. "Inflation expectations keep coming down. That’s forcing the bond market to rally."

    Japan’s five-year yield fell to zero for the first time today, while the country's 10-year yield and Australia’s 15-year yield also dropped to new records.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  34. @

    De GROTE DEFENSIEVE WIND is aan het waaien:

    “Oversupply and falling demand are dragging down commodities beyond oil,”

    Commodities Tumble to 12-Year Low as U.S. Futures Slide

    http://www.bloomberg.com/news/print/2015-01-13/yen-holds-gains-as-u-s-stocks-gyrate-aussie-bonds-drop.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  35. @

    De triomf van de TREASURIES zet zich voort:

    Treasury 30-year bonds yields fell to a record-low 2.39 percent

    Treasury Bond Yield Drops to Record Low

    The long bond has returned 5.6 percent this year, according to Bank of America Merrill Lynch Index data, while the Standard and Poor’s 500 Index of stocks has lost 1.7 percent.

    Treasury yields show traders are pricing in DEFLATION for the next two years.

    The worldwide bond rally sent the effective yield on Bank of America’s global index of sovereign debt to a record-low 1.2 percent yesterday. Ten-year debt yields fell to 1.51 percent in the U.K., 0.66 percent in France and 0.26 percent in Japan,

    “Yields across the globe are going down and we’re still the highest yielders, the safest place to be, and that continues to drive dollars into this market,”

    The market will start to price in recession risk in 2015.

    U.S. debt maturing in five years yielded more than similar maturities in 18 developed nations, according to data compiled by Bloomberg. The U.S. notes yielded 1.26 percent, while yields were at negative levels in Finland, Switzerland, Japan and Germany.

    http://www.bloomberg.com/news/print/2015-01-14/treasury-bond-yield-drops-to-record-as-oil-rout-damps-inflation.html

    LET WEL: een consolidatie is altijd mogelijk, maar de 10-jarige Treasury is
    uiteindelijk op weg naar MINSTENS 1% en de 30-jarige MINSTENS 2%.

    Het ondenkbare is aan het gebeuren. Deze cyclus IS ANDERS DAN ANDERS.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  36. @

    (HUSSMAN)(!): Most RELIABLE Metrics Currently Place MARKET VALUATIONS Between 90 - 140% ABOVE HISTORICAL NORMS. WOW!

    HUSSMAN (!): A better lesson than 'this time is different':

    “When risk premiums are historically compressed and showing early signs of normalizing even moderately, a great deal of downside damage is likely to follow. Some of it will be on virtually no news at all

    “Current equity valuations provide no margin of safety for long-term investors.

    “We need not discard reliable indications that stocks are recklessly overvalued in order to recognize that there are certain conditions that allow a recklessly overvalued market to move higher still. Those conditions have been in place during much of the past few years, are not in place at present

    valuations similar to 1929, 1965 and 2000 were followed by weak or negative total returns over the following decade. That’s the range where we find ourselves today. Of course, we also won’t be surprised if the S&P 500 ends up posting weak or negative total returns in the 2007-2017 decade, which would require nothing but a run-of-the-mill bear market over the next couple of years.

    Jim Paulsen of Wells Capital: The median price/earnings ratio for U.S. stocks is now at the most extreme level on record. Investors may not realize it, but in our view, even the 4% average annual total return of the S&P 500 since March 2000 is an ephemeral gift that has been achieved only by pushing valuations back to extreme levels today.

    the most reliable metrics currently place valuations between 90-140% above historical norms.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  37. @

    De wereld wordt WAKKER:

    HASELMANN - SCOTIA:


    As prices have soared and credit spreads have collapsed, future potential returns have shrunk; thus escalating downside risks. Nonetheless, risk positions have changed little. Why is that?

    It is partially due to the design of our financial system where PM’s typically have legal mandates to be near-fully invested, while personal investors are taught to stay fully invested and that it is a fool’s errand to try to ‘market time’. Paradigm shifts (like today) that lead to portfolio adjustments typically begin with sector rotation (today), expand to asset allocation changes, and ultimately culminate with a tactical ‘risk-off’ flight-to-safety move.

    In addition, a ‘greater fool theory’ situation exists

    http://www.zerohedge.com/news/2015-01-14/greater-fool-theory-cognitive-dissonance-financial-instability

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  38. @

    Er is TEVEEL EENSTEMMIGHEID over een DOLLARSTIJGING. Daarom
    zou die stijging op kortere termijn kunnen TEGENVALLEN, vooral als
    de FED draait en QE4 aankondigt. Die kans is VEEL GROTER geworden.

    (EICHENGREEN): Case For STRONGER #DOLLAR IS NOT AIRTIGHT. Unemployment Rate May STOP FALLING, Rates May NOT Be Raised

    http://www.project-syndicate.org/commentary/strong-dollar-downside-risks-by-barry-eichengreen-2015-01

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  39. @

    Er is OOK TEVEEL EENSTEMMIGHEID (90%!) over verdere rendements-
    daling in TREASURIES, precies het TEGENOVERGESTELDE van begin
    2014!

    Dit is GEVAARLIJK voor de TLT en Treasuries op kortere termijn.

    BURFORD had het vorig jaar goed gezien (een van de weinigen), maar
    hij is nu NEGATIEF op TREASURIES en gelooft in een STIJGING van
    obligatie-rendementen (en dus waarde-daling):

    US Treasuries will decline:


    If this labelling is correct, we are currently in a third of a third up. This is the most powerful pattern in the Elliott wave book, suggesting huge rallies in yields in 2015.

    If these labels are correct, the market is on the verge of a huge decline. The key level is the 146.50 high. If this level is exceeded, that would negate all of my labels. But with the hourly momentum overstretched, the most likely path is down.

    http://moneyweek.com/spread-betting/my-two-big-trades-for-2015/

    (Moneyweek)

    De hoofdreden is, dat de Rente waarschijnlijk NIET stijgt, dat QE4 steeds
    waarschijnlijker wordt (slechte wereldeconomie) en de Dollar DAALT op
    kortere termijn. Dus 2015 kan VOL van VERRASSINGEN zijn!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ DS: Dus 2015 kan VOL van VERRASSINGEN zijn!

      Gisterenavond praatte Yellen de markt nog omhoog. Het medicijn is alweer uitgewerkt, ......nu hebben we al de eerste grote verrassing van 2015.
      De prijs die CH moet betalen voor de stap om de Euro los telaten kost waarschijnlijk definitief 200.000 industriele banen die men al sinds de 70-er jaren probeert te beschermen. Het was een foute keuze om de SFr. te koppelen aan de Euro...... De meerderheid heeft niet naar u geluisterd en waande zich veilig........wat zullen spijt hebben............
      Dank u wel dat u uw ervaring en visie met ons wil delen.

      GL

      GL

      Verwijderen
    2. @GRIJZE LEEUW:

      Een koppeling is kunstmatig en daarom is het NOOIT een
      eeuwig leven beschoren. Het kan wel heel lang duren.

      Maar in dit geval hadden de experts toch moeten zien aankomen,
      dat een koppeling aan een valuta 'in een vrije val' NOOIT is vol te
      houden!

      De financiele schok van deze ontkoppeling is veel groter dan het
      lijkt. We zullen straks wel merken, wie failliet zijn gegaan. Want
      de valutahandel stond hefbomen toe, die NERGENS anders
      mogelijk waren. Zogenaamd omdat valutabewegingen altijd
      'bescheiden' zijn. Onterecht, kijk maar naar alle valutacrises in
      het verleden.

      DS

      Verwijderen
  40. Hadewych von Mises15 januari 2015 om 11:45

    @DS en @GL(hierboven): wat zou de échte onderliggende strategie kunnen zijn achter die loskoppeling van de CHF ?!? welke impact op vanalles en nog wat ??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Zie boven. Er is een mogelijkheid, dat er achter de schermen een
      'deal' is tussen de ECB en de SNB, waarbij de SNB haar enorme
      aantal aan Eurozone-obligaties kwijt kan bij de ECB, die trouwens
      toch al met heel veel moeite zou kunnen opkopen in zo'n illiquide
      markt. Dat merkte de SNB al. De koppeling sneuvelde o.a. omdat
      er een TEKORT was aan goed Eurozone-obligaties!

      DS

      Verwijderen
  41. OP korte termijn dan toch maar uit TLT en de $, is dat de conclusie, omdat 'tijdelijk'' de wind in de verkeerde hoek zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De eventuele zwakte in de TLT en de USD in 2015, vooral na een
      U-Turn bij de FED (geen renteverhoging plus QE4!), is iets, wat
      men op de koop toe moet nemen, maar het staat iedereen vrij
      om te 'traden', als men zich beter voelt.

      Zelf heb ik liever Dollars en Treasuries in een financiele storm op
      langere termijn (EN Gouden Munten).

      DS

      Verwijderen
  42. Switzerland Just Rang The Bell: The Era Of Central Bank Omnipotence Is Ending

    http://davidstockmanscontracorner.com/switzerland-just-rang-the-bell-the-era-of-central-bank-omnipotence-is-ending/

    uw visie bevestigd?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fantastisch (!) toch dat de heer Schmull gewoon al jaren geleden zegt dat die maximumkoers voor de CHF niet vol te houden is voor de Zwitserse Centrale Bank (obv historische parallelen) en dat dit dan gewoon gebeurd, waarbij de koers 20-30% intra day stijgt.

      Verwijderen
    2. Absoluut. De sociaal economische gevolgen van deze beslissing nu zijn rampzalig voor de CH economie en werknemers. De SNB heeft echt zo lang mogelijk gewacht,........ ondertussen was de SNB balans tot 80% van GDP opgerekt......de beslissing gisteren van het Europese Gerechtshof was de nekslag.........De SNB moet nu zijn wonden likken.......In de 70/80-er jaren is Sfr. ook sterk tov. de DM sterk gestegen.....history repeats....heel goed gezien door de hr. Schmull. Chapeau!

      Verwijderen
    3. Daarbij heeft de heer Schmull al vroeg aangegeven dat Centrale Bankiers opeens 100% kunnen draaien: je kunt er niet 100% op vertrouwen. Mooi voorbeeld is dit interview van Thomas Jordan van kort geleden.......http://www.srf.ch/player/tv/eco/video/snb-praesident-thomas-jordan-im-eco-interview?id=3fd2f3a3-f80d-442b-ac31-05169ae074c7
      De grens van 1,20 zou verdedigd worden...........denk dan even aan Draghi die in 2012 gesteld heeft dat de Euro tegen elke prijs verdedigd zou worden........Nog steeds is dit niet in wetten of verdragen vastgelegd...........een volgende ECB-president kan die woorden in a split of a second vergeten zijn..........

      De muziek kan opeens stoppen .......zorg ervoor dat je een stoel klaar hebt staan. ......op naar negatieve rentes voor 10 en 30Y Bunds en Treasuries?

      GL

      Verwijderen
    4. Daar zijn we dan.....negatieve 10Y% CH Staatsobligatie

      https://pbs.twimg.com/media/B7eMfMWCcAAHU0q.png:large

      NL 10Y convergeert naar de Duitse Bund.

      Wanneer is NL 10Y negatief?

      GL

      Verwijderen
    5. @HAROLD, SCHUMPETER, GRIJZE LEEUW:

      Zie boven. Inderdaad is dit EINDELIJK het begin van de scepsis ten
      aanzien van het orakel der Centrale Bankiers, aan wiens lippen
      iedereen scheen te hangen!

      Vroeger, 20 jaar geleden, lieten de Centrale Bankiers het achterste
      van hun tong NIET zien en moest je gissen. DUS nam je minder
      risico. NU lijkt het alsof het Groene Licht NOOIT op Rood KAN
      komen. Dwaasheid in het kwadraat. Daarom, wie niet luisteren
      wil, moet voelen.

      Het is nu een 'ieder-voor-zich' wereld! Zelfs het IMF klaagt, dat de
      SNB haar NIET had geinformeerd. Natuurlijk niet! Er was anders
      sprake geweest van 'frontrunning'!

      Maar nu komen KAPITAALCONTROLES zoals die van Cyprus en
      Ijsland in het vizier. NEGATIEVE RENTE veroorzaakt een RUN op
      het BANKSYSTEEM!

      Het kan dus best zijn, dat aandelen tijdelijk weer stijgen door een
      'vlucht' uit het geldsysteem, dat de geest schijnt te geven, maar
      de CRASH, die daarop volgt, leidt tot een langdurige ECONOMISCHE
      DEPRESSIE. Aandelen zullen dan 90% dalen en dividenden zullen
      grotendeels worden OPGESCHORT.

      De levensstandaard in Zwitserland zal DRASTISCH dalen. Daarom
      moest deze ontkoppeling plaatsvinden NA het Goudreferendum.
      De SNB zal worden VERGUISD, maar de werkelijke schuld ligt
      bij de Lobby van werkgevers en vakbonden!

      Dit is OOK eindelijk het einde van talloze Valuta-firma's, die een
      hefboom van 100 - 300+ toelieten bij onnozele retailbeleggers,
      waarbij het 'huis' altijd won ten koste van de client of door totaal
      onbetrouwbare valuta-prijzen (dealing-desk) of 'self-dealing'.
      Deze huizen VERDIENEN onder te gaan, maar het verlies zal
      deze beleggers HUN LEVEN LANG blijven achtervolgen, helaas.

      DS

      Verwijderen
    6. @HAROLD:

      David STOCKMAN is trouwens een van de knapste waarnemers
      van tegenwoordig. Zijn boek 'The Great Deformation' is een MUST:

      http://www.amazon.com/The-Great-Deformation-Corruption-Capitalism/dp/B00F6IGN52

      Ook zijn BLOG is steeds de moeite waard!

      http://davidstockmanscontracorner.com/category/stockmans-corner/

      DS

      Verwijderen
    7. @ DS: Zelfs het IMF klaagt, dat de SNB haar NIET had geinformeerd. Natuurlijk niet!

      1) Sweeder van Wijnbergen corrigeert hier Koelewijn dat er geen overleg plaats vind bij ingrijpen tussen ECB en FED. Van Wijnbergen stelt dat er geen overleg is en heeft ruime internationale ervaring (oa. Mexico-crisis). Koelewijn mn. belegger.
      Zelf heb ik altijd gedacht dat in het 2-maandelijks BIS-vergadering in Basel de Centrale Banken overleg hebben over beslissingen. Devaluatie-beslissingen worden dus niet afgestemd. Na ruim 1 minuut hier de korte discussie tussen de heren: http://www.bnr.nl/?service=player&type=archief&fragment=201412241115151680 Interessant is dat de belegger Koelewijn ook hier dus vertrouwt op de CB's.

      2) bij de Euro-koppeling beslissing in 2011 vd SNB speculeerde de vrouw van de SNB-president Hildebrand in de $/SFr.. Het leidde tot aftreden van Hildebrand in 2012. Zijn val werd ingeluid door dhr. Blocher de sterke man van de SVP. de grootste politieke partij (35% stemmen) die ALTIJD tegen de koppeling van SFr. aan Euro was. Er waren verkiezingen in het najaar van 2011 waardoor de SVP ivbm. zijn politieke toekomst de koppeling Euro - SFr moest accepteren.

      3) de devaluatie vd DM tov. SFr in de 70/80er jaren was ca. 50% en kostte definitief tot heden ca. 400.000 banen. De GIIPS landen devalueerden toen ook massief tov. de DM.

      GL

      Verwijderen
    8. @ DS:Dit is OOK eindelijk het einde van talloze Valuta-firma's, die een
      hefboom van 100 - 300+ toelieten bij onnozele retailbeleggers,
      waarbij het 'huis' altijd won ten koste van de client of door totaal
      onbetrouwbare valuta-prijzen (dealing-desk) of 'self-dealing'.
      Deze huizen VERDIENEN onder te gaan, maar het verlies zal
      deze beleggers HUN LEVEN LANG blijven achtervolgen, helaas.

      Inderdaad zal dit weer discussies rondom de veiligheid van tegoeden bij diverse online brokers en handelsplatformen doen oplaaien:
      http://www.nu.nl/beurs/3974062/verliezen-bij-valutaplatforms-koersstijging-zwitserse-frank.html

      Kan me herinnneren dat we aantal jaar geleden (2010?) hier ook nog zo mee bezig waren nav MF Global debacle. Was ook een beetje naar achtergrond verdwenen...

      Verwijderen
    9. @SCHUMPETER:

      Citibank schat, dat er 4 MILJOEN retail Forex-clienten zijn, waarvan
      slechts 150,000 in Amerika, waar sinds enige jaren een plafond
      bestaat voor een hefboom van 50-tegen-1. Er is geen plafond in
      Europa en Azie. In Londen was 500-tegen-1 heel normaal en op
      Cyprus zelfs 1000-tegen-1 ! Nou, dan ga je gauw kapot! Vandaar
      de onafgebroken reclame van die Forex-firma's, want die moeten
      constant op zoek naar nieuwe klanten, die geschoren kunnen
      worden. 80%+ verliest elk jaar!

      De autoriteiten hebben, onder grote druk, hier een steek laten vallen!
      In de meeste gevallen zijn de clientenrekeningen 'gescheiden' van
      de boedel van het 'huis', maar het 'huis' is de tegenpartij EN de
      bank, die de lening geeft, dus de client zal er toch voor moeten
      opdraaien. Zijn hele leven lang. Of faillissement aanvragen. Dat is
      in Amerika zo gebeurd ( na 1 jaar ben je ervan af), maar in de meeste
      andere landen kan dat 6 of 7 jaar duren.

      DS

      Verwijderen
  43. Mijn dank voor uw beantwoording op het spervuur van vragen !

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Eigenlijk is Zwitserland het 'eerste land wat uit de Euro stapt'. Ze nemen het verlies. Het financieel gezondste land houd het voor gezien. Ze accepteren de hoge kosten nu, waarschijnlijk wederom 400.000 banen die definitief verdwijnen. Recessie omdat minder economische immigranten (nu ca. 200.000 per jaar) nodig zijn, die tot op heden de GDP groei stimuleren (oa. worden nu heel veel huizen gebouwd) en enorme schade voor het toerisme. CH orienteert zich voor export meer en meer op de wereldmarkt en heeft daar te maken met $.

    Volgens mij is NL het tweede financiele gezonde land in Euro gebied. (mn pensioenreserves en economie).....

    Vandaag stelt Klaas Knot (DNB) dat hij niet tegen QE is maar dan wel dat de Nationale Centrale Banken de NL Staatsobligaties kopen......de DNB wil dus alleen NL staatsobligaties en niet met extra aansprakelijkheid voor schulden van de andere Euro-landen opgescheept worden ...

    14-1 Finland zal vasthouden aan terugbetalen Griekse leningen
    (zover ik weet heeft Griekenland onderpand/garantie van Griekenland gekregen voor het Finse deel van de leningen van Europa aan Griekenland)
    http://www.analist.nl/hottopics/20692-finland-zal-vasthouden-aan-terugbetalen-griekse-leningen

    Hoe lang duurt het nog dat de visie van Hr. Schmull mbt kapitaalrestricties uitkomt?

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Geachte heer Schmull,

    1) Heeft u een mogelijk scenario voor ogen hoe de kapitaalrestricties zich kunnen gaan ontwikkelen? In de markt hoor ik dat Venezuela en Rusland de eerste stappen zouden kunnen gaan zetten.

    2) Welke stappen schat u in als beste bescherming voor de NL belegger? Naast de al bekende strategie, goud, Treasuries (ook NL?) en hele goede dividend aandelen.

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      KAPITAALRESTRICTIES kunnen verschillende vormen aannemen.
      Ze zijn niet altijd echt effectief, want slimmerikken vinden creatieve
      oplossingen. Ze geven hoogstens tijdelijk enig respijt en worden
      dan ook vaak versoepeld.

      Men kan opnames bij banken aan een limiet verbinden of de koop
      van obligaties en aandelen belasten (wat Groot-Brittannie toepaste
      gedurende decennia). Toch komt er altijd een moment, dat dergelijke
      restricties meer schade berokkenen dan voordelen opleveren.

      Bij een vrij valuta-verkeer, zijn het bepalen van de eigen rente-stand en
      de eigen valuta-stand vrijwel uitgesloten. Daarom komen kapitaal-
      restricties in de geschiedenis zoveel voor. Wij zijn relatief VERWEND
      geweest.

      http://www.bloombergview.com/quicktake/capital-controls

      http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_control

      Voor de NL-belegger is het zaak om een deel van het vermogen BUITEN
      de Eurozone te houden. Er zijn talloze belastingconsequenties en
      het loont niet bij een klein vermogen. Spreiding van het vermogen,
      voorzover dat mogelijk is, sluit verlies NIET uit, maar kan wel
      betekenen, dat men wat flexibeler is in een wereld, welke grimmiger
      wordt met de dag. Chinese en Russische miljonairs vluchten
      BIJ DE VLEET, zolang het nog kan. We hebben het hier echt al
      over HONDERDEN MILJARDEN in de afgelopen paar jaar. Maar
      binnenkort SLUIT de deur.

      Als Nederland het voor gezien houdt, kan de NIEUWE GULDEN
      met 50% omhoogschieten t.o.v. de Euro. Dat is niet mals, maar
      daar komen we ook wel over heen. Talloze multinationals hebben
      immers hun omzet en kosten in het buitenland (geldt ook voor
      vele Zwitserse multinationals).

      Dus Nederlandse Staatsleningen worden ZEER GEWILD. De
      instorting van de rendementen LOPEN AL VOORUIT op het
      einde van de Euro.

      DS

      Verwijderen
  46. http://www.nu.nl/economie/3974254/ecb-dient-plannen-in-opkoopprogramma-van-eigen-staatsleningen.html

    Door de nationale centrale banken hun eigen schuldpapier te laten opkopen, worden lidstaten niet aansprakelijk voor de risico's bij de leningen van andere landen. In het plan zou een limiet zijn opgenomen, waardoor niet meer dan 20 tot 25 procent van de uitstaande schuld kan worden opgekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @

      'Nationale centrale banken kopen hun eigen schuldpapier op' is
      inderdaad de wens van Nederland en Duitsland, maar de meerderheid
      (iedereen heeft maar 1 stem) wenst verdeling van de risico's.

      Misschien wordt het model van consensus dit keer verlaten en drukt
      de meerderheid haar zin door. De 'massieve' QE zal nooit mogelijk
      kunnen zijn, als nationale centrale banken hun eigen schuldpapier
      opkopen. Het zou een 'anti-climax' kunnen worden.

      Het wordt straks slaande ruzie! Niemand kijkt elkaar straks meer
      recht in de ogen. Het is nu of nooit, want deflatie is al een feit in
      heel wat landen.

      DS

      Verwijderen
  47. @DS Wat denkt u? AirAsia Bombshell! Alstom Energy Director, Involved In $4 Billion In Bribes, Was On QZ8501

    https://www.youtube.com/watch?v=CKVoL0HOBUg

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      Tja, bewijs het maar. Er zijn ongetwijfeld enorme intriges, die we
      ons niet kunnen voorstellen, maar de werkelijke toedracht van het
      een en ander is moeilijk te achterhalen.

      DS

      Verwijderen
  48. Hadewych von Mises17 januari 2015 om 08:09

    @ heer Schmull :
    - in Griekenland is sprake van bankruns : contaminatiegevaar ?
    - wat is uw visie op een pakweg Nestlé ? : oppikken? of afwachten ?
    - waarop baseert u uw "nieuwe gulden = euro + 50%" ?
    - waar ziet u in dat frame de nieuwe Belgische frank ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      - Een 'run' op het banksysteem, in vele delen van de wereld, is het
      volgende probleem. De stress tests waren een absolute farce.

      - Nestle is het voorbeeld van een multinational, die de meeste kosten
      en inkomsten heeft in valuta's buiten Zwitserland en een soliede
      holding lijkt op langere termijn.

      - Een nieuwe Gulden en een nieuwe Deutschmark zullen FORS opwaarderen t.a.v. van huidige Euro. De opwaardering van de CHF
      was een VOORPROEFJE.

      - De Belgische Franc heeft sinds 1832 een geschiedenis van
      devaluaties, dus een eventuele opwaardering lijkt beperkt.

      DS

      Verwijderen
  49. Heer Schmull, u was een aantal jaren geleden niet positief over de NL en Dl obligaties.
    Is uw mening enigszins bijgesteld en als de gulden zo'n opwaartse potentie heeft, zitten we straks dan niet fout in de usd ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De prijs voor het einde van de Eurozone moet nog betaald worden
      en ligt nog voor ons. Deel van die prijs is 'opwaardering', wat de
      economie ernstig zal treffen op kortere termijn. Daarom lijken
      USD Treasuries op langere termijn toch de voorkeur te verdienen,
      want Europa krijgt het veel harder te verduren.

      Maar omdat men belasting betaalt in de eigen valuta, is het vasthouden
      van soliede staatsleningen in de Eurozone OOK de moeite waard,
      al was het alleen maar vanwege de opwaardering, die in het verschiet
      ligt.

      Spreiding is het devies, ook hier.

      DS

      Verwijderen
    2. Is de nationale schuld van de VS niet dusdanig groot dat bij een verdere
      recessie in de VS de staatsschuld onbetaalbaar wordt? Obama wilt nu al de allerrijksten hoger taxeren en is dat niet een teken aan de wand misschien?
      Hoeveel tijd hebben de VS meer dan de Eurozone?

      mvg//Harold

      Verwijderen
    3. @HAROLD:

      Als een land zijn eigen valuta heeft, dan is geen schuld onbetaalbaar.
      De hoogste schuld als percentage van de economie is in Japan, die
      nu meer staatsschuld opkoopt dan ze zelf uitgeeft!

      De staatsschuld t.o.v. BNP, exclusief de prive-schuld, is met 100%
      nog wel te beheersen, met 200% wordt het spannend (zie Japan),
      maar inclusief de prive-schuld, is het gauw 300 tot 500% en dat
      is het punt, waar het gevaarlijk wordt, vooral als er, voor welke
      reden dan ook, weinig of geen groei is. De TOTALE staats- en
      priveschuld van Amerika en Europa ontloopt elkaar niet zoveel
      en is ongeveer tegen de 500%, ondanks alle verhalen, dat het
      lager zou zijn. In Japan is het tegen de 700%!

      http://ieconomics.com/g20-government-debt-to-gdp

      Rusland heeft het extra moeilijk (Roebel MINUS 50%), ondanks
      een schijnbaar lage schuld t.o.v. BNP, maar voor 96%
      afhankelijk van olie-inkomsten!

      Bovendien heeft de Eurozone een olifant: de banken, die 3 maal
      zo groot zijn als het BNP, met een waanzinnige hefboom, ondanks
      alle verhalen van het tegendeel , en die als een tijdbom boven
      Europa hangt. In Amerika zijn de banken 1 maal zo groot als het
      BNP, ookal is er veel verstopt in derivaten.

      Bij de volgende ECHTE crisis, zullen de allerrijksten NIET RIJK
      meer zijn: de beurskoersen dalen dan 90% en onroerend goed
      wordt onverkoopbaar, laat staan schilderijen en dure autos. Maar
      grotere vermogens zijn allang OVERAL vogelvrij: zwart geld is
      veel moeilijker en 'money laundering' regels hebben de wereld
      veranderd.

      DS

      Verwijderen
  50. Beste heer Schmull,

    Na het loslaten van de Peg raakte de EUR zelfs even de 0.86 CHF aan, waarbij het momenteel weer 1 op 1 is. Welk richting acht u het meest waarschijnlijk voor de CHF / EUR? Eerder weer richting de 0,9 CHF of terug richting de peg verhouding naar 1,1-1,2 CHF?

    Kunt u iets meer toelichten waarom de de levenstandaard hier in CH drastisch zal dalen? Export en tourisme lijken logischerwijs af te nemen, maar wat zijn nog meer consequenties voor CH die zullen leiden naar een lagere standaard?

    Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
    Snoek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SNOEK:

      Gissing van de CHF/EUR is echt een hachelijke zaak, die afhankelijk
      is van talloze factoren. Als de EURO 'af'' zou zijn als reserve-valuta,
      wat voor de hand ligt, als de stormen in de Eurozone toenemen, dan
      komt er een vrije val, die alleen gestuit wordt door kapitaalcontroles.

      De opwaardering van de CHF kan Zwitserland 20% van de economie
      kosten, volgens een van de schattingen. Misschien is dat overdreven,
      maar de prijs zou in ieder geval VEEL HOGER zijn geweest, als de
      SNB had gewacht. Het potentieel verlies van de SNB lijkt nu al
      zo'n 60 tot 80 miljard.

      DS


      Verwijderen
    2. @ DS: Het potentieel verlies van de SNB lijkt nu al zo'n 60 tot 80 miljard

      De Euro schade voor CH schat ik veel groter. De geschiedenis van Frankrijk en Duitsland stelt mij niet gerust. Meestal eindigt een avontuur met deze landen in een totaal failissement, bloedbad en veel verdriet.

      De redding van UBS in 2008 kostte al ca. 75 miljard zover ik weet De SNB gaf toen aan dat ze dat zien als een langdurig projekt. 25 jr. of zo. Hildebrand toen letterlijk: 'Wir (SNB) haben Zeit, der UBS nicht' De uitstekende minister van financien was in die periode ziek vanwege hartinfarct. Gelukkig werd hij waargenomen door de Bundesrat Eveline Widmer Schlumpf, mi. de beste politicus, bestuurder van Europa.

      GL

      Verwijderen
  51. Ook is goud straks voor ons een stuk goedkoper. Misschien beter wat goud boven de 5%-10% (als verzekering)te verkopen en als cash verdeeld over diverse banken aan te houden om goud later in guldens veel goedkoper terug te kopen?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Na de daling van de afgelopen paar jaar, lijkt de verkoop van Goud
      minder logisch, vooral omdat het geen belegging is. Het is een
      verzekering zonder inkomsten, die pas een rol speelt, zodra ons
      monetair systeem OPEENS een 'Reset' krijgt. Stel je voor, als
      men GEEN Goud heeft op zo'n belangrijke dag!

      DS

      Verwijderen
  52. @DS
    In aanvulling op de opmerking van Harold en Hadewych von Mises over de "nieuwe" Nederlandse gulden en NL obligaties. Verwacht u dat zowel de NL obligaties als tegoeden op de Nederlandse (spaar)rekeningen (tot 100.000 euro p.p. per bank) dan omgezet worden in "nieuwe" Nederlandse guldens?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Natuurlijk zullen Nederland en Duitsland proberen om 'hun' geldtegoeden
      in zijn geheel 'om te zetten' in de eigen valuta.

      Maar als zij aan het kortste eind trekken, dan krijgt men onverhoeds
      een tegoed, bestaande uit 19 VERSCHILLENDE VALUTA's!

      Dat komt ervan, als men duikt in zo'n valuta-avontuur, zonder er
      voldoende bij nagedacht te hebben. De Euro was toch 'eeuwig' ?
      Alleen in de gedachten van politici, die geen kaas hadden gegeten
      van de economische consequenties. Dit is geen verrassing,
      want ALLE 150 monetaire unies in het verleden zijn GESNEUVELD.

      DS

      Verwijderen
  53. Stel de euro valt en je hebt als Nederlander bij een broker die gevestigd is buiten de eurozone cash euro's gestald. Worden die euro's dan omgezet naar guldens of ligt dat anders?
    Groet, Kees



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Euro's in het buitenland worden dan zeker automatisch omgezet in
      de valuta van waar men woont. Ook hier geldt de mogelijkheid,
      dat men opeens een tegoed zou kunnen krijgen in 19 verschillende
      valuta's.

      Als dat gebeurt, dan is er van 'opwaardering' GEEN SPRAKE, want
      de meeste leden van de Eurozone zijn STRAATARM.

      DS

      Verwijderen
  54. @ DS & Kees
    Waarom zou je Euro's in t buitenland houden, als je weet dat de Euro in gevaar is?
    Als je niet in de $ gelooft ...kun je toch altijd nog meerdere valuta aanhouden.
    De goede bedrijven houden al lang rekening met het opbreken van de Euro (Martien van Winden, Hoofbosch) als je geen aandelenrisico wil lopen kun je van die bedrijven bedrijfsobligaties aanhouden in diverse valuta?

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
  55. DS:Als Nederland het voor gezien houdt, kan de NIEUWE GULDEN
    met 50% omhoogschieten t.o.v. de Euro

    Welke consequenties zal dit naar uw mening hebben voor de Nederlandse hypotheek schulden in het algemeen en specifiek voor de hypotheken die nu al onder water staan?

    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NATASJA:

      Niemand weet het zeker, maar het lijkt, dat er weinig verandert:
      nominaal worden Euroschulden omgezet in Guldensschulden.
      Die schulden zijn dan relatief hoger ten opzichte van zwakkere
      valuta's, maar als men Guldensinkomsten heeft, is er weinig aan
      de hand.

      Het is dus anders dan de duizenden Polen en Roemenen, die
      een CHF-hypotheek hebben, vanwege een 'lage' rente. Hongarije
      heeft daar al een stokje voor gestoken en de schade, eigenhandig,
      beperkt ten koste van de banken. Het is echt onbegrijpelijk, dat
      men daarvan de risico's niet wilde inzien. Hetzelfde gebeurde
      in Londen in de jaren '80: vele van mijn collega's, die pochtten, dat
      zij een 'goedkope' hypotheek hadden in CHF, gingen het schip in
      bij de volgende CHF-revaluatie!

      Een revaluatie van de Gulden kan echter wel betekenen, dat de
      economie even verslechtert en dat het aantal 'onder water' huizen
      toeneemt.

      DS

      Verwijderen
  56. In Peru begint men de stijging van de USD nu ook te voelen, veel tophypotheken zijn daar afgesloten in USD.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ERIC:

      De Dollarstijging lijkt, met vallen en opstaan, VEEL LANGER te gaan
      duren dan men denkt. Als de FED opeens rechtsomkeert maakt en
      QE4 aankondigt, dan zou de Dollarzwakte een enorme koopgelegenheid
      zijn! Want ook QE4 haalt weinig uit. Er is gewoon een DOLLARTEKORT
      vanwege de gigantische wereldschuld (80% in Dollars), die overeind
      moet worden gehouden. EN een tekort aan ONDERPAND (hoofd-
      zakelijk Treasuries in USD)

      Uiteindelijk zal de Dollarstijging NIET MEER tegen te houden zijn en
      dat zal het EINDSPEL inluiden van het wankele monetaire systeem.

      Juist omdat bijna iedereen Dollarschuld heeft, is dat HET LAATSTE
      wat men moet hebben. De Dollar is de ENIGE valuta, die alles zal
      doorstaan, in tegenstelling tot de mening van alle heethoofden.

      DS

      Verwijderen
  57. @DS

    Zou u momenteel lange of korte Nederlandse staatsobligaties prefereren?

    Mvg, MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      Voorkeur gaat uit naar LANGERE Nederlandse Staatsleningen, omdat
      het nu steeds duidelijker wordt, dat lage groei en lage inflatie
      STRUCTUREEL zijn geworden. Geen Centrale Bank kan dit OOIT
      veranderen. WEER een mythe het raam uit!

      DS

      Verwijderen
  58. Betekent dit dan dat we er mogen van uitgaan dat we met de quasi zero rentevergoeding in een jarenlang winterlandschap terechtgekomen zijn of toch niet ? Eerder heeft u al de opmerking gemaakt dat je in het slechtste geval de rit moet uitzitten (met goede staatsobligaties) omdat het kapitaal altijd intact zal blijven (cfr stel dat men er volledig naast zit...) maw hoe hoog schat u de kans dat rentevoeten voor jaren (10 jaar?) gebetonneerd worden (zodat overheden hun schulden binnen de perken kunnen houden) en dan ook mondiaal ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      NIETS is zeker in het leven, dus SPREIDING is ALTIJD een vereiste. Dus NOOIT gokken op 1 uitkomst. Maar men kan wel een OVERGEWICHT toekennen aan een bepaalde uitkomst, die steeds waarschijnlijker wordt. Luister naar de markt! Die vertelt allang, dat de groei-en inflatie-verwachtingen van de meeste deskundigen er VOLLEDIG naast zitten, ONDANKS of juist DANKZIJ allerlei monetaire experimenten.

      De natuur is sterker dan alle centrale planning van schijnbaar almachtige autoriteiten. Bij 'teveel' schuld als percentage van de economie, plus
      bijkomende factoren als vergrijzing, raakt de groei eruit, wat FUNEST is voor een kredietmaatschappij. De volgende fase bestaat uit SCHULDSANERING, wat een verlies betekent van bezit. Schuld is het vermeende bezit van een ander.

      De instorting van de obligatierendementen toont aan, dat de kredietmaatschappij in zijn voegen kraakt. Dit is de eindfase, voordat de wereld weer opnieuw kan beginnen met een nieuwe kredietcyclus.

      De ENIGE overlevende in dit genadeloze proces is de staatsobligatie van een sterk land met een betrouwbare traditie.

      DS

      Verwijderen
  59. Heer Schmull, verwacht u dat China het zelfde gaat doen als wat Zwitserland deed. En wat zijn de gevolgen van een ontkoppeling van de Yuan/usd voor de usd/treasuries

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De YUAN lijkt ernstig OVERGEWAARDEERD en zal in de huidige
      valuta-oorlog NIET afzijdig kunnen blijven.

      Een meer abrupte DEVALUATIE, i.p.v. een geleidelijke, behoort tot
      de mogelijkheden.

      Bij een HARDE landing, wat niet uitgesloten moet worden, is er zelfs
      een terugkeer mogelijk naar het niveau van de jaren '80!

      Dus dit alles zou zeer positief zijn voor de Dollar en de Treasuries,
      ookal moet men dan tegenvuur verwachten van de FED in de vorm
      van QE4.

      http://www.tradingeconomics.com/china/currency

      DS

      Verwijderen
  60. @DS De QE illusive.

    http://blog.martinvisser.info/de-qe-illusie/

    Uw mening?

    Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAAP:

      Met alle respect voor De Grauwe, en ook Willem Buiter, Centrale Banken
      kunnen hun balans NIET onbeperkt verhogen. Alleen theoretisch, NIET
      in de praktijk, en zeker niet in bepaalde culturen, zoals in Duitsland of
      Zwitserland.

      QE stelt de pijn even uit, het is GEEN oplossing voor een bank-
      systeem, dat nog niet eens begonnen is met herkapitalisatie.

      QE zal zeker NIET leiden tot inflatie, behalve via geimporteerde
      inflatie vanwege een gedevalueerde valuta. Een tijdelijk effect,
      met nadelen, als men bijvoorbeeld afhankelijk is van energie-import.

      DS

      Verwijderen
  61. Hadewych von Mises21 januari 2015 om 11:33

    @heer Schmull: http://kingworldnews.com/former-white-official-exposes-shocking-real-reason-historic-58-sigma-move-swiss/
    Hoe schat u deze visie-op-inflatoir-karakter in ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Men mag NOOIT verklaringen van autoriteiten, en met name van
      Centrale Bankiers, blindelings accepteren. Die kunnen immers
      NOOIT zeggen, wat ze denken. Soms MOETEN ze liegen.

      Natuurlijk lijkt de beslissing van het SNB voor velen schokkend,
      maar achteraf had men toch moeten toegeven, dat zo'n koppeling
      met een nog zwakkere valuta een doodlopende straat is.

      Inderdaad weten we nog maar een FRACTIE van de financiele
      schade bij al die speculanten. Maar WAT EEN ZEGEN, dat
      die de kous op de kop hebben gekregen, waar ik al jarenlang
      voor gewaarschuwd heb. De prijs voor superspeculatie is en wordt
      HEEL HOOG. En is enorm DEFLATOIR.

      DS

      Verwijderen
  62. Ik vind onderstaand artikel erg goed, maar vraag me af of CHF inderdaad hierna gaat vallen. Kan me wel voorstellen dat het (spaar)bezit van een girale CHF bij huidige negatieve rente een hete aardappel wordt die zo snel mogelijk wordt doorgegeven/uitgegeven totdat de assetbubbel in zwitserse assets knapt. Tenzij je tegen een lange negatieve rente kunt lenen, dan verdwijnt uiteindelijk je schuld, maar blijft je bezit/asset bestaan en een restwaarde houden die hoger is dan de schuld.
    http://www.zerohedge.com/news/2015-01-28/swiss-franc-will-collapse

    BeantwoordenVerwijderen