Translate

vrijdag 19 december 2014

HET ONDENKBARE WORDT ALLEDAAGS


HET ONDENKBARE WORDT ALLEDAAGS


Structurele deflatie, de grote vijand van de schuldenaar, is toch niet voor te stellen? ‘Ze’ zullen de wereld toch wel behoeden voor zo’n gruwel? Alsof Centrale Banken met hun Kwantitatieve Verruiming (QE) of zelfs ‘echt’ helicoptergeld, het krakende kredietsysteem, een veelvoud van de echte economie, opeens weer gezond zouden kunnen maken. Diezelfde Centrale Banken, met een minimum aan eigen vermogen, hebben inmiddels duizenden miljarden aan allerlei activa op hun eigen balans staan en zijn zelf nodig toe aan hun eigen herkapitalisatie. Maakt het niet uit of zij insolvabel lijken? Reken maar, dat hun bestaansrecht valt of staat bij hun geloofwaardigheid en dat zij zich drommels goed daarvan bewust zijn. Hun laatste herkapitalisatie vond in 1934 plaats (opwaardering van hun Goudvoorraad). Is het weer zover? Jazeker, na de volgende, echte financiele crisis, die het einde zal inluiden van het huidige, doorgedraaide financiele vliegwiel.


Wees voorbereid op het ondenkbare. Een ‘onverwachte’ wereldwijde, economische malaise breidt zich straks uit als een olievlek . Bijna alle marktsignalen van betekenis wijzen daarop. Structurele economische groei en inflatie hebben het al enige tijd laten afweten, naarmate de gigantische wereldschuld, als percentage van de economie, ondraaglijker werd met de dag. Na de ‘onverwachte’ instorting van obligatierendementen en grondstoffenprijzen, inclusief de reusachtig belangrijke olieprijs, is de ontkenningsfase bijna voorbij. ‘It’s a Bird, it’s a Plane, it’s Superman’! Deflatie staat voor de deur te trappelen! (Vrij naar de musical van Strouse). De lange, zwoele zomeravonden van op de pof leven, worden een vage herinnering. In een tijd van wereldwijde overcapaciteit en overproductie, is moordende concurrentie troef. De vergrijzende wereldbevolking wil van zijn schulden af en zal juist weer gaan sparen, om zich op het ‘pensioen’ voor te bereiden. Begin volgend jaar is er geen Westelijke Baby Boomer (geboren in de geboortegolf van 1945 tot 1955) jonger dan 50 jaar! Kasgeld wordt koning en de schildpad wint de race van de haas. Schuld, oftewel ‘andermans geld’, krijgt een hele slechte naam voor een hele lange tijd. De zeer ongezonde belastingaftrekbaarheid van schuld heeft zijn langste tijd gehad, omdat de belastinginkomsten van de overheid ver zullen achterblijven bij de verwachting.

Of zullen velen, wegens oplopende schulden, juist in een debiteurengevangenis, die vroeger alom in zwang waren, terecht komen? In vele Westerse landen zijn immers 25% van de huishoudens, zelfs 6 jaar na de kredietcrisis, ‘onder water’, met een grotere hypotheekschuld dan de waarde van het eigen huis. Dat verschilt niet zoveel van een debiteurengevangenis, want uw vriendelijke bankier kan allerlei ‘extra’ eisen stellen bij de waardedaling van onderpand (‘kleine lettertjes’!). ‘Schuld’ van de bank, nietwaar? Vergeet het maar! Er is echt geen gelukkige afloop bij een schuldencrisis. Geloof niet in sprookjes van schuldkwijtschelding. De vader van de Engelse schrijver Charles Dickens en de zoon van de Engelse dichter Lord Byron konden, in de 18de en 19de eeuw, daarvan meepraten. Opsluiting in een gevangenis, vanwege wanbetaling als gevolg van een contractuele verplichting, is tegenwoordig nog steeds gangbaar in landen als de Verenigde Arabische Emiraten (inclusief Dubai), Griekenland, Zwitserland, Amerika en Groot-Brittannie (bij ‘minachting van rechterlijke uitspraken’). Elk jaar worden er, bijvoorbeeld, zo’n 200,000 mensen veroordeeld, wegens wanbetaling van de, totaal uit de tijd geraakte,TV-kijkvergunning (£ 145.50!) van de BBC. Enkele duizenden mensen hebben hiervoor, in de afgelopen jaren, een gevangenisstraf moeten uitzitten van 3 tot 6 maanden. Elke werkdag verstuurt de BBC 100,000 dreigbrieven het land in.

Is het dan verwonderlijk, dat de groei in hypotheekschuld in de prive-sector, gedurende de laatste paar jaar, ook in Amerika, zelfs na alle superstimuleringsmaatregelen, geen enkele naam mag hebben en 90% lager is dan in 2005?    Geloof in een nieuwe, duurzame krediet- en inflatiecyclus is voor de dommen. Men is al volgepropt met dat duivelse krediet, terwijl deflatie warempel overal toeslaat. Een dramatische, verdere daling van huizenprijzen zit in het vat, wereldwijd, omdat talloze huishoudens de wanhoop nabij zijn, zodra de deflatietrend doorzet. Vergeet niet, dat er slechts 2 mensen nodig zijn om een bepaalde, lagere transactieprijs overeen te komen, die dan de waarde bepaalt van alle andere vaste activa, als verder iedereen geen actie onderneemt. Dus de marktprijs verandert uitsluitend door actie aan de marge, niet omdat er vele verkopers zijn. Onvrijwillige verkopen (‘veilingprijzen’), als deel van een gedwongen schuldensanering (er komen tijdslimieten voor het verlengen van ‘improductieve’ schuld), zijn dan uiteindelijk de klap op de vuurpijl. De geldschieter kan dan komen aankloppen bij degenen, die bij hen in het krijt staan. Het merendeel van de huidige generatie heeft eenvoudigweg geen idee, hoe beroerd voorgaande generaties het hebben gehad, terwijl de toenmalige kredietcultuur lang niet zo verbreid was als nu. Het ‘rood staan’ bij de bank werd in de donkere jaren ‘30 onmiddellijk ingetrokken.

Na de daling van de Nederlandse huizenprijzen sinds 2008 van zo’n 30%, zijn de reele huizenprijzen, na aftrek van inflatie, nog steeds 600% hoger dan het dieptepunt in 1954. De geschiedenis leert, dat reele huizenprijzen, wereldwijd, gedurende periodes van honderden jaren, nagenoeg onveranderd blijven. Dus de onverkwikkelijke aanpassing aan het historisch gemiddelde, is nog nauwelijks begonnen! Tophypotheken zijn nog steeds de wereld niet uit en de vergrijzing verandert het plaatje totaal. Een eigen huis moet dus nu op zijn minst, zo hypotheekvrij zijn als mogelijk, (slechts 10% van de Nederlandse woningen is hypotheekvrij, tegenover 30% in Amerika en Groot-Brittannnie) of anders als de bliksem verkopen! De huidige huizencyclus is onvergelijkbaar met de 50% daling van 1978 tot 1983. De Nederlandse gezinsschuld als percentage van de economie, tegenwoordig een wereldrecord, was destijds veel lager. De relatief hoge besparingen vertragen hoogstens deze fatale, neergaande trend. Als de woonlasten uit de berekening van inflatie zouden worden weggelaten, dan verkeert Nederland reeds in deflatie. Zodra de jaarlijkse salarissen zouden worden aangepast aan een neergaand prijspeil, dan zijn schuldenaren nog niet jarig. Schuld wordt een vloek. De verhuurdersheffing van de overheid helpt bovendien de bestedingen niet. Ga daar maar aan staan!

Laat er geen twijfel over bestaan, dat de instorting van de grondstoffenprijzen sinds 2011 vergelijkbaar is met die van 1922, welke een schulddeflatie veroorzaakte in tal van landen, voordat die toesloeg in de Westelijke wereld, van 1929 tot 1932. De beurshausse in Wall Street tussen 1922 en 1929 (+600%) was het directe gevolg van het onverantwoorde, superstimuleringsbeleid van de paniekerige monetaire autoriteiten, die, net zoals nu, probeerden om destijds de onvermijdelijke schulddeflatie op de lange baan te schuiven. Ook nu weer, verkeren vele Opkomende Landen (en zeker Zuidelijk Europa!) allang in een economische depressie. Zij proberen, voorzover dat mogelijk is, het hoofd boven water te houden, door hun superdevaluaties ten opzichte van de Dollar. Maar hun krediet van duizenden miljarden, steeds duurdere, Dollars doet hen (en vooral het Europese bankwezen!) straks toch de das om. De structurele trends van minder Westerse consumptie en minder globalisatie, zijn uiteindelijk niet meer tegen te houden.

Bovendien exploderen duizenden miljarden aan valuta Carry Trades (valuta-rente-arbitrage) met hefbomen van 300-tegen-1. Deze roekeloze financiele handel krijgt wederom de kous op de kop, net zoals de mythologische Icarus, die voor zijn hoogmoed werd afgestraft, omdat hij te dicht bij de Zon vloog. Maar het echte gevaar schuilt in de onzichtbare, niet-beursgenoteerde Derivaten ($ 700.000 miljard). Weliswaar zijn Credit Default Swaps (CDS), ter waarde van tienduizenden miljarden Dollars, nu beter gereguleerd (verplichte centrale clearing), maar de exponentieel groeiende ‘swaptions’ (opties op de CDS-indices), ter waarde van duizenden miljarden Dollars, zijn (nog) hiervan vrijgesteld. Deze instrumenten dienen om kredietrisico’s te verzekeren. Als de recente Olieschok zou leiden tot een 30% faillissementspercentage in de markt van ‘rommel’-obligaties (High Yield of ‘Junk’), plus eventuele besmetting in andere sectoren, dan staat het internationale bankwezen weer voor het blok. Er moet dan voor honderden miljarden uitbetaald worden. Dit was o.a. de reden, waarom de gigantische AIG (88 miljoen clienten) in 2008 met haar hoofd tegen de muur liep en ‘gered’ moest worden.

Deze film doet denken aan de Russische en Aziatische crisis in 1998 (wat even leidde tot de Westelijke dot-com hausse van 1999, dankzij de vriendelijke Centrale Banken). De huidige reserves van deze landen, die zienderogen slinken, wegen niet op tegen het uitstaande krediet. Maar dit is de Big One! Geen reflatie, ook niet van China, kan opboksen tegen de overcapaciteit en excessieve schuld, die overal zijn ontstaan. In 1873, kwam de grote Amerikaanse spoorweghausse aan zijn spectaculaire einde en ging Jay Cooke and Company, de toenmalige Goldman Sachs, ten onder. De waanzin van de excessieve uitbreiding van het spoorwegnet destijds, had geleid tot minimale rendementen en torenhoge schulden, het geijkte recept voor een economisch debacle. Daarom moeten die heerlijke beurshausses van tegenwoordig, nu worden beschouwd als mythologische sirenes, die de matrozen proberen te verleiden, om zo hun schip te pletter laten lopen tegen de rotsen. Vul je oren met was en bind jezelf vast aan de mast van het schip! Is er lage groei en stagnatie op komst? Dat lijkt nog te mooi om waar te zijn. Veel waarschijnlijker is, dat zich een plotseling onbeheersbare, financiele schokgolf aankondigt, die de wereld overspoelt en onderdompelt in een economische en politieke malaise, net op het moment, dat bijna iedereen staat te juichen. Er leek geen vuiltje aan de lucht tijdens de euforie van 1929, 2000 en in 2007. Maar alle ‘winsten’ verdwenen weer als sneeuw voor de zon, zodra de wereld enige tijd moest doorbrengen op de Intensive Care-afdeling.


DIEDERIK SCHMULL

19 December, 2014

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K


=

40 opmerkingen:

 1. @DS Dit is toch ook een gemeen spelletje van de FED?

  Waarom de beurs loodrecht opveert RT Fed Injected $32.4 Billion This Week So Primary Dealers Attacked Equity Shorts

  http://wallstreetexaminer.com/2014/12/fed-injected-32-4-billion-this-week-so-primary-dealers-attacked-equity-shorts/

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @BERTUS:

   De FED 'is targeting the stock market', dus zij ziet het als een van
   haar taken, om de markt te beinvloeden, o.a. via het (niet zo
   geheime Plunge Protection Team. ingesteld na de crash van 1987).

   Daar moeten de traders mee rekening houden, maar die weten ook
   wel: 'don't fight the FED'.

   Het is trouwens tegenwoordig (helaas) gebruikelijk geworden, dat
   Centrale Banken ACTIEF in de markten opereren , vooral via de
   Futures Markt. Naarmate zo'n grote speler een markt opkoopt,
   daalt de Volatiliteit en verhandelbaarheid. Bovendien worden anderen,
   o.a. Pensioenfondsen, etc., onder druk gezet om mee te doen,
   ongeacht hun eigen visies. Kunstmatige wereld! Dit is NIET
   blijvend, het zijn TIJDELIJKE factoren, die wel heel lang kunnen
   duren.

   DS

   Verwijderen
 2. @DS Wat vindt u van deze stelling?

  http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2014/12/Economisch-herstel-in-Europa-Harvard-economen-weten-raad-1669638W/?masterpageid=158566

  Een rondgang langs Harvard-economen biedt een duidelijke agenda voor Europa in 2015. Belastingen verlagen in het Noorden, blijven hervormen in het Zuiden, versterken van de interne markt, en schulden opkopen door de ECB.

  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @BERTUS:

   Nederland heeft toch geen schijn van kans, als Duitsland verder
   verslechtert?

   Belastingen verlagen is altijd een goed idee, maar Europa heeft
   een Fiscal Compact, een korset, opgelegd door de orthodoxe
   Nordelingen. Slechte leningen opkopen door de ECB zou
   inderdaad heel veel uitmaken, maar de politieke realiteit houdt
   dat tegen. Hoe kan men solidariteit verwachten in welke federatie
   dan ook voor de misstappen van anderen? Wishful thinking.

   DS

   Verwijderen
 3. hadewych von mises20 december 2014 om 19:17

  http://armstrongeconomics.com/2014/12/20/coming-emerging-market-debt-meltdown/
  Is dit uw BIG ONE, heer Schmull?
  2015 : die hard with a vengeance ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HADEWYCH VON MISES:

   Bedankt! Mee eens, BEHALVE het feit, dat er SDR's op komst
   zouden zijn. Nee, die komen er NOOIT, weer wishful thinking.

   Amerika beheerst het IMF en zal haar Dollar echt niet opgeven. Stel
   je voor!

   Maar de Emerging Markets krijgen een ENORME KLAP, wat ik
   trouwens al jarenlang heb voorspeld in tegenstelling tot de
   algemene mening.

   DS

   Verwijderen
 4. hadewych von mises20 december 2014 om 19:30

  toemaatje : http://ghovexx.blogspot.be/2014/12/the-baltic-dry-index-has-never-crashed.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HADEWYCH VON MISES:

   De Crash van de BDI BEVESTIGT, wat de Crash in de olieprijs en
   in koper, etc, al aangaf: de wereldeconomie VERZWAKT.
   Ondanks alle gemanipuleerde economische cijfers!

   DS

   Verwijderen
 5. hadewych von mises20 december 2014 om 19:32

  en in dezelfde lijn der verwachtingen : http://ghovexx.blogspot.be/2014/12/raul-ilargi-biggest-economic-story.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HADEWYCH VON MISES:

   Bedankt! Een crisis in Emerging markets Debt (EN High Yield Debt)
   lijkt onvermijdelijk. Deze crisis kan VEEL MEER geld kosten dan
   die van 1998.

   Natuurlijk kan Amerika de stijging van de Dollar afremmen door een
   NIEUWE QE, maar dat is mogelijk NA een crisis, niet eerder.

   DS

   Verwijderen
 6. Russia To Unleash Ultimate Black Swan Against The West

  http://kingworldnews.com/paul-craig-roberts-russia-unleash-ultimate-black-swan-west/

  Zou toch zomaar kunnen?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Een 'default' van Rusland t.o.v. buitenlandse crediteuren lijkt UITERST
   onwaarschijnlijk. Dat deden ze niet eens in 1998 ( alleen een
   binnenlandse default), toen hun reserves 90% LAGER waren.

   Stoppen met energie-export? Hoelang kan Rusland DAT volhouden?
   Europa zal DAN zorgen voor meer betrouwbare kanalen! En Rusland
   kan in de toekomst FLUITEN naar haar vroegere klanten.

   Rusland sloot onlangs een energie-deal met China, waar zij geld op
   VERLIEST!

   Men behoeft geen medelijden te hebben met degenen, die krediet
   hebben uitstaan met Rusland. Alle risico's waren bekend. Ook
   de handelsbetrekkingen waren gebaseerd op het negeren van
   de systeemrisico's en de haken en ogen (corruptie, etc).

   Het BNP van Rusland stoelt voornamelijk op energie en is een fractie
   van Amerika en Europa. Rusland maakt niet de dienst uit.
   Het land wordt nu gerund door de geheime dienst zonder in toom
   gehouden te worden door een communistische partij. Eigen schuld,
   dikke bult.

   DS

   Verwijderen
 7. @

  20% van Nederlandse huizen-'bezitters' hebben een HYPOTHEEKACHTERSTAND.

  Ongehoord voor Nederland.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/23461408/__Huizenbezitter_ligt_wakker_van_financien__.html

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @

  (SHILLING): MARGINAL COST Of A Barrel Of #OIL In Persian Gulf As Well As 'OLD' US #SHALE Is $ 10 to $ 20. (WOW!)

  http://www.bloombergview.com/articles/2014-12-21/ready-for-20-oil

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @DS

  Verwacht u dat de doller verder zal stijgen, tov de euro, in 2015?

  Zal de rente in de US gaan stijgen volgens u, zoals de verwachting is na de uitspraken van Yellen? En geldt dat dan ook voor de lange staatsobligaties?

  Mvg,
  Marcel R

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @MARCEL R:

   - De Dollar is toe aan een structurele BULLMARKT, maar er is
   nu een beetje teveel eenstemmigheid hierover. Het is funest voor
   de wereldschuld (80% in Dollars), die dus zal stijgen. Daarom
   zou het mij niet verwonderen, als er in 2015 NOG een QE komt
   op een moment, dat men het niet verwacht. Maar ik blijf TOCH
   positief op de Dollar op langere termijn ( en uiterst NEGATIEF
   op de Euro).

   - De rente in 2015 lijkt NIET te gaan stijgen, ondanks alle
   verwachtingen. Ook voor Amerika zou dat honderden miljarden
   in MEER rentebetalingen betekenen. Maar de groeiverwachting
   van 3% of hoger, ook voor Amerika, lijkt VEEL TE HOOG.

   - Volgens obligatiegoeroe Gundlach, kan de FED wel eens de
   rente verhogen om te zien, wat het gevolg is. We zullen zien.
   Zweden moest onlangs die weer VERLAGEN.

   DS

   Verwijderen
  2. @ DS: - 'Volgens obligatiegoeroe Gundlach, kan de FED wel eens de
   rente verhogen om te zien, wat het gevolg is.'

   Mij lijkt dat wat er ook gebeurt, Yellen nooit de persoon wil zijn die '1937' herhaalt. De arbeidsparticipatie is nog niet uit dalende trend, inflatie ligt nog onder target. Daarbij als de USA nu terugvalt verergert dat alle economien in de wereld. De wereldeconomie 'draagt op de schouders' van de VS? Eerst moet deflatie in de andere werelddelen afgeremd zijn?

   GL

   Verwijderen
  3. @GRIJZE LEEUW:

   Een renteverhoging van de FED lijkt onverstandig en voorbarig.
   Opvallend is, dat 90% er toch op rekent en velen voorspellen
   2 renteverhogingen in 2015 (na de 2de is de Bullmarkt meestal
   voorbij).

   Velen geloven ook, dat een GREXIT nu ook niet veel meer uitmaakt.
   De stemming is dus: de wereldeconomie kan wel een stootje hebben.

   Verder dat deflatie 'tijdelijk' zou zijn!

   Aan de andere kant, wil de FED af van 'Zero-bound' en de eerste
   stap zetten naar 'normaliseren'. Totdat natuurlijk blijkt, dat het
   'dit keer anders is' als vroeger!

   DS

   Verwijderen
 10. @

  dutchcaesar20 december 2014 19:00

  Geachte heer,
  In dit en eerdere artikelen verwijst u direct en indirect naar parallellen met de geschiedenis. Omdat we uit de geschiedenis wijze lessen kunnen trekken, vroeg ik mij af of u boeken kunt aanbevelen, die ons inzicht geven in wat gaande is op de financiële markten, en belangrijker nog, hoe daar op in te spelen?

  Met dank (en alvast prettige feestdagen toegewenst)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  DIEDERIK SCHMULL23 december 2014 00:56
  @DUTCHCEASAR:

  Ook Prettige Feestdagen toegewenst!

  Dit is slechts een greep:

  - The Great Degeneration (Niall Ferguson)
  - The Fifties (David Halberstam)
  - Pam, Sam and the Paper Money Sham (Bill Borden)
  - Fooled by Randomness (Nassim Taleb)
  - Influence: Science and Practice ((Robert Cialdini)
  - The Golden Revolution (John Butler)
  - All the Presidents' bankers (Nomi Prins)
  - Extreme Money EN: Traders, Guns & Money (Satyajit Das)
  - Debt; the first 5,000 yrs (David Graeber)
  - America's Great depression (Murray Rothbard)
  - Money for Nothing (Roger Bootle)
  - Deflation EN: the Age of Deleveraging (A. Gary Shilling)

  Succes!

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @DUTCHCEASAR20:

   En niet te vergeten:

   - When the money runs out: the end of Western affluence (Stephen King)

   DS

   Verwijderen
 11. @

  US #TREASURY NOTES And BONDS Received BIDS Of 2.98 Times In '14, vs 2.87 In '13, 4th HIGHEST ON RECORD (30-Yr:+28%!)

  http://www.bloomberg.com/news/print/2014-12-27/treasuries-head-for-biggest-gains-since-2011-on-low-inflation.html

  DS

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zit er niet een groot gevaar in het hebben van treasuries? De Fed kan de rente dan wel laag houden en deflatie zal hieraan ook bijdragen, maar wanneer er een exposure komt aan de derivatenbubble dan verdampen ook de treasuries en zal tijdelijk de usd en uiteindelijk alleen goud overeind zal blijven?

  uw visie?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Treasuries hebben een schitterend jaar achter de rug en zullen dus
   wel even wat consolideren. Maar bij de volgende crisis, waarbij de
   derivatenbubbel wankelt, is de vlucht NAAR Treasuries NIET TE
   STUITEN. Er komt een schrijnend TEKORT.

   Het rendement van de 30-jarige Treasury is nu 2.81 (was: 3.97 begin
   2014), maar de Duitse 30-jarige Bund: 1.45 (was: 2.60 begin 2014)
   en de 30-jarige Japanse JGB 1.25 (was: 1.70 begin 2014). Dus de
   Treasury is internationaal gezien ONWEERSTAANBAAR, zeker
   als de Dollar ook nog eens stijgt.

   Treasuries blijven ALTIJD overeind, want ze zijn het fundament van
   het financiele systeem. Treasuries zijn het onderpand van het
   kredietsysteem. Natuurlijk moet men OOK wat Fysiek Goud en
   Kasgeld USD hebben, als diversificatie en verzekering.

   Het grote gevaar is in overgewaardeerde activa, zoals aandelen
   en onroerend goed, die opgepompt zijn door QE. Maar de
   rendementen van kwaliteitsobligaties dalen, omdat de inflatoire
   verwachtingen zijn INGESTORT.

   50- en 100-jarige obligaties gaan er tegenwoordig als koek in. Want
   er is jacht op rendement in een wereld, die niet echt groeit:

   http://www.investopedia.com/ask/answers/06/100yearbond.asp

   DS

   Verwijderen
 13. Dank voor uw antwoord, al begrijp ik niet helemaal of de Fed de grote banken met hun enorme derivatenposities kan helpen igv nood. Het gaat nl. om triljarden en niet om een paar miljard?Wie kan dit betalen en uiteraard kunnen ze dan veel dollars bijdrukken, maar dan gaat de usd onderuit !?


  Wat zie ik verkeerd?

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @HAROLD:

   Mochten de derivaten-posities ( die dus NOOIT geheel 'gematched'
   kunnen zijn - die dus NIET tegen elkaar kunnen wegvallen) ooit in
   opspraak komen (bijvoorbeeld door een crisis in tegenpartijen), dan
   zal de FED een manier moeten vinden om daarmee om te gaan,
   ZONDER de Treasuries in gevaar te brengen. Er komt dan een
   gedwongen sanering, zoals bij Lehman, die toch even 700 miljard
   had aan derivaten, die allemaal zijn afgewikkeld.

   Maar de Amerikaanse staatsschuld als % van het BNP is nog
   slechts 1/3 van die van Japan, waar de rendementen op de
   staatsleningen VEEL lager zijn.

   Sommigen zien een rente-risico in Treasuries. Oneens! Dat 5%
   groeicijfer van het Amerikaanse BNP is echt propaganda, het is
   in werkelijkheid veel lager. Alle 'verliezen' in Treasuries zijn tijdelijk,
   want op de afloopdatum is het 100% (aandelen hebben GEEN
   afloopdatum en die kunnen 70% dalen of verdwijnen).

   http://seekingalpha.com/article/2782925-why-u-s-treasury-holders-have-reason-to-be-concerned?uide=8132761&uprof=37

   DS

   Verwijderen
  2. @HAROLD:

   Re: 5% BNP groei:

   Lakshman Achuthan made a recent appearance (December 24th) on Al Jazeera TV discussing the company's outlook for the US economy in 2015 (view the interview here). Despite improvements in GDP and jobs data, Achuthan takes a cautious view. Among other things, he points out that latest year-over-year GDP growth rate of 2.7% (a more intuitive metric than the latest quarterly annualized rate of 5.0%), has happened before since the end of the last recession ... only to slide back to lower levels. He identifies US manufacturing as a potentially weak area in 2015 as result of the global economic slowdown.

   http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/ECRI-Weekly-Leading-Index.php

   DS

   Verwijderen
 14. Als je ze gekocht heb op $ 124 voor TLT dan zijn verliezen toch niet alleen maar
  tijdelijk of mis ik iets. Dank U

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   De TLT is een beleggingsfonds, een ETF, van Treasuries, die wel
   degelijk risico heeft en nooit aflost op 100%, zoals een rechtstreekse
   belegging in Treasuries.

   Rechtstreekse aankoop van Treasuries vereist een minimum bedrag,
   terwijl de TLT gewoon fluctueert als een aandeel. Een aandeel heeft
   altijd risico.

   DS

   Verwijderen
 15. Geachte heer Schmull

  Marc Faber neemt vaak ook geen blad voor de mond. Goud, Silver en Platinum zijn zijn favorieten. Voorts vertrouwd hij niemand. Ik heb het niet scherp maar het lijkt dat hij een afwijkende mening heeft over de Fed, Bonds, Treasuries, U$ dan u.
  Volgt u hem, en waar wijken jullie af?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Met groot respect voor Faber, die ik enkele keren mocht ontmoeten,
   heeft hij in zijn lange loopbaan toch de draai van inflatie naar deflatie
   gemist of nooit willen erkennen.

   Deze draai is al jaren aan de gang, ondanks superstimulering (QE),
   vanwege excessieve schuld, vergrijzing, overcapaciteit, etc.

   Hij zong mee in het koor van hen, die beweerden, dat inflatie
   onvermijdelijk was en had het over 'gelddrukken', terwijl QE
   GEEN gelddrukken was.

   Wat niet is, kan nog komen? De geschiedenis leert, dat Amerika
   harde maatregelen NIET schuwt (zie Volcker in 1980, etc) en dat
   geen systeem blijvend is: het Fiatgeld-systeem is regelmatig
   afgewisseld met een 'vaste standaard-systeem', elke 50 tot 70 jaar.

   Daarom moet men flexibel zijn en tijdig voorbereid zijn op verandering.
   De structurele periode van kredietinkrimping, wat positief is voor
   kwaliteitsobligaties, is alleen uitgesteld door de VOORBIJGAANDE
   maatregelen van de monetaire autoriteiten.

   De deflatoire krachten nemen uiteindelijk de overhand, wat men ook
   probeert.

   DS

   Verwijderen
 16. "De enige manier is nu om rekeningen te openen in het buitenland,
  voordat dat ook onmogelijk wordt gemaakt." Wat is uw mening over de Europacific Bank van Peter Schiff in dat verband?
  Rob

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ROB:

   Voordat men in zee gaat met zo'n bank, altijd even de meningen
   van anderen nagaan: die meningen zeer STERK VERDEELD en
   GROTE VOORZICHTIGHEID is geboden:

   http://www.yelp.co.uk/biz/euro-pacific-capital-newport-beach

   http://www.glassdoor.co.uk/Reviews/Euro-Pacific-Capital-Reviews-E347282.htm

   Peter Schiff mag dan de Subprime crisis hebben voorspeld, hij was
   TOTAAL verkeerd met zijn voorspelling voor Treasuries en de USD.
   Deze man is een media-figuur, GEEN grote denker en zeker geen
   professionele bankier!

   DS

   Verwijderen
 17. Heer Schmull, ik wens u en allen een fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2015.
  Uw inzichten waardeer ik enorm , waarbij uw "geestdriftoverwint" voor de geestelijke
  balans zorgt.
  Hopelijk mogen we nog lang van u "genieten".

  mvg//Harold

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @DS

  Ook namens mij de beste wensen aan u en uw volgers.

  Het was voor mij een uitstekend beleggingsjaar, dankzij uw wijsheid. TLT en de dollar zijn de goede kant op gegaan. Bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  MarcelR

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @DS Krijgen we toch een aangepaste QE van de ECB?

  http://www.volkskrant.nl/dossier-europese-unie/president-nederlandsche-bank-zet-ecb-geldpers-liever-niet-aan~a3820393/

  Ook namens mij de beste wensen aan u en uw volgers.

  Met vriendelijke groeten,
  Bertus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @BERTUS:

   Opkoop, maar geen risico-verdeling. Dus ieder land blijft zelf
   verantwoordelijk voor hun eigen risico. Begrijpelijk, maar dit
   is, waar de markt niet op rekent. Deze QE is een QE, die weinig
   effect zal hebben en ook misschien de Euro zou versterken.
   De Eurozone, als geheel, heeft immers een overschot. Dus dan
   kunnen deflatie en stagnatie NIET worden afgeremd.

   Bij het doordrukken van een Transferunie, houden Duitsland en
   Nederland het voor gezien. Zo staan de zaken. De Verenigde
   Staten van Europa, het droombeeld van Napoleon, Hitler en
   Brussel, ligt VERDER WEG DAN OOIT. Dat komt ervan, als
   men een valuta begint ZONDER LAND.

   DS

   Verwijderen
 20. Beleggersbelangen, analisten geven Nederlandse aandelen winstkans van 25 % in 2015. Goede optie toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ANONIEM:

   Daar zijn het beleggingsanalisten voor: altijd positief blijven.
   Want er moeten zaken worden gedaan. Wee je gebeente, als
   je twijfels uit over een onderneming. Die onderneming wil niet
   alleen niet meer met je praten, maar je superieuren zullen je
   op je vingers tikken, dat je de sfeer bederft. Dan ben als analist
   bijna je baan kwijt. Maar wie voedt dan je kinderen?

   Nee, dit is een spel, dat men na veel vallen en opstaan eindelijk
   door heeft. Slechts enkele analisten zijn het luisteren waard.
   Je kan hen op een hand tellen. Maar zelfs die gaan, na een paar
   goede adviezen, onder. Beleggen is geen kinderspel!

   DS

   Verwijderen
 21. @DS
  Ik heb 30 yr treasuries, met een geweldig rendement de laatste tijd (koers en valuta)
  het is niet denkbeeldig dat hier een correctie op komt. Ik ben niet van plan om te verkopen(winstnemen) maar wat is uw mening om te hedgen en bijvoorbeeld TMV (direxion 20Y TR 3 SH) te kopen.

  Met vriendelijke groet,

  Jan H

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @JAN H:

   De TMV en alle 'Short' ETF's zijn zeer risicovol, omdat ze niet altijd
   het gewenste effect hebben.

   Bovendien zijn er maar weinig banken, die dat nog toestaan. Maar de
   koers van een 'Inverse' ETF wordt o.a. bepaald door Vraag en Aanbod,
   NIET door de Index. Het 'repliceert' de Index, maar kan dramatisch afwijken.

   Ik zou wegblijven.

   Why, then, are leveraged ETFs so threatening? It’s because of the way they achieve their gearing: through derivatives.

   http://www.wealthdaily.com/articles/whats-the-problem-with-leveraged-etfs/5186

   DS

   Verwijderen