Translate

zondag 24 september 2023

HET HEK IS VAN DE DAM


HET HEK IS VAN DE DAM

 De stilte voor de storm! Het rendement van de 10-jarige U.S. Treasury heeft het hoogste niveau bereikt, sinds October, 2007, net voordat de vorige Grote Financieele Crisis aanbrak. Er is nu geen houden meer aan. Bij hogere rendementen, daalt de waarde van vastrentende waarden, terwijl de meeste grote beleggers hun belang daarin juist hadden verhoogd. Dit treft het hart van het financieele systeem, want staatsleningen zijn het onderpand voor krediet. Zonder onderpand, geen krediet. Net zoals toen, verwachten de meeste waarnemers een 'zachte' of zelfs geen economische landing. De algemene mening is tegenwoordig weer, dat bovenstaand rendement spoedig zal dalen, dat de sterke Dollar zal verzwakken en dat er dus helemaal geen vuiltje aan de lucht is. Het tegendeel is waar! De Amerikaanse Federal Reserve is immers pas begonnen met de verkoop van de, tijdens COVID, ingekochte Treasuries op haar balans (Quantitative Tightening - QT) en de U.S. Treasury overspoelt de markt nu met een zondvloed van Treasuries om de gigantische begrotingstekorten te dekken en om aflopende Treasuries te verlengen. Vandaar de steeds hogere rendementen, al bijna 3 jaar lang! Er is nog een hele lange weg te gaan, omdat de begrotingstekorten ernstig worden onderschat, o.a. vanwege de recente wetgeving (Inflation Reduction Act -IRA - en de CHIPS & Science Act). Naast alle andere onzekerheden, eist de markt een hogere beloning voor schuldpapier, dat nog heel lang op de tocht zal blijven staan. Er hangt een kredietcrisis in de lucht, omdat men totaal onvoorbereid is op een verdere stijging in rentekosten. Gedwongen uitverkoop van alles, wat los en vast zit, is straks aan de orde van de dag. Het hek is van de dam.



(MONTHLY DATA)(BofA MERRILL LYNCH, GLOBAL FINANCIAL DATA, BLOOMBERG.) DE STILTE VOOR DE STORM! (STOCKCHARTS) - HET RENDEMENT VAN DE 10-JARIGE TREASURY LIJKT TE ZIJN UITGEBROKEN NAAR BOVEN! WE ZIJN ER NOG LANG NIET. HET HOOGTEPUNT LIGT VERDER IN HET VERSCHIET DAN DE ALGEMENE MENING GELOOFT.
Als klap op de vuurpijl, gaat de olieprijs nu ook flink omhoog, net zoals in 2007. Dit is voornamelijk te danken aan de productiebeperking van het oliekartel, niet aan de vraag naar olie. Maar olie vormt nog wel steeds 33% van de energievoorziening van de wereld. Vele recessies werden in het verleden veroorzaakt door olieprijsschokken. Tussen 1999 en 2008 steeg de olieprijs maar liefst van $ 10.00 naar $ 140.00. De huidige opgaande trend van $18.00 in 2020 naar $90.00 in 2023, zou, volgens enkele deskundigen, een nieuw record kunnen bereiken van $150.00 tot $ 200.00, omdat de Amerikaanse Strategic Petroleum Reserve (SPR), de olievoorraad voor noodgevallen, hoognodig bijgespekt moet worden. In ieder geval zal de wereld voorlopig weer moeten wennen aan peperdure olie, ook al omdat de overgang naar z.g. Net Zero zorgt voor een droogte in olieboringen. Maar dan zullen inflatoire verwachtingen weer de pan kunnen uitrijzen. De ellende in de markt van bestaande vastrentende waarden met lagere rendementen, vooral die met lange looptijden, kan daarom nog heel lang aanhouden. De enorme verliezen, 'op papier', van de obligatieportefeuilles bij alle financieele instellingen, inclusief bij alle Centrale Banken, blijven niet onopgemerkt en geven reden tot grote ongerustheid.


(BLOOMBERG) - DE WERELD KRIJGT NU TE MAKEN MET OBLIGATIE-RENDEMENTEN, DIE, NA AFTREK VAN INFLATIE, POSITIEF ZIJN. DIE 'REEELE' RENDEMENTEN (NOMINALE MINUS DE INFLATOIRE VERWACHTINGEN) ZIJN NU IN DE BUURT VAN DIE TIJDENS DE GROTE FINANCIEELE CRISIS VAN 2009.

Ondertussen is de totale zichtbare wereldschuld omhooggeschoten naar een nieuw hoogtepunt. De schuld, als percentage van de economie, is weer in stijgende lijn, na een eerdere daling, die van korte duur was. Maar het hoogtepunt daarvan, tijdens de Pandemie in 2021, is in zicht, terwijl de rentekosten daarvan vrolijk blijven stijgen. Binnenkort zal duidelijk worden of er een nieuwe Grote Financieele Crisis voor de deur staat. Na zo'n crisis, zou natuurlijk sprake kunnen zijn van een verlaging van de wereldschuld, vanwege gedwongen afschrijvingen bij talloze failissementen. Maar een eventuele rentedaling zal voor velen weer veel te laat komen.


DE FEDERAL FUNDS RATE WORDT DOOR DE AMERIKAANSE FEDERAL RESERVE VASTGESTELD EN IS HET RENTEPERCENTAGE, WAARTEGEN DE AMERIKAANSE BANKEN 'S NACHTS ONDERLING HUN BESCHIKBARE GELDMIDDELEN UITLENEN. DAT RENTEPERCENTAGE IS SCHERP VERHOOGD EN IS NU POSITIEF ('REAL'). HET EFFECT HIERVAN IS TOT NU TOE WELISWAAR BESCHEIDEN GEWEEST, MAAR ZULKE BEWEGINGEN HEBBEN, MET EEN VERTRAGENDE WERKING, HELE GROTE GEVOLGEN.

Inflatie onder de knie krijgen is gewoonlijk een kwestie van vele jaren. Vaak zijn de signalen van lagere prijzen, laat staan lagere kosten, voorbarig. Het is een frustrerend proces, vooral voor politici, die te vroeg juichen. In de jaren '70, toen de wereld te kampen had met de oliecrisis, de Vietnamese oorlog en de gevolgen van de 'Great Society' onder President LBJ, vonden er 3 golven van inflatie plaats, voordat er eindelijk hardhandig moest worden ingegrepen met 20% rente. Tegenwoordig heeft de wereld te maken met veel grotere uitdagingen dan toen.
DE 3 GOLVEN VAN INFLATIE IN DE JAREN '70. HET VERSCHIL MET DE JAREN '70 IS DE VERRASSEND STERKE DOLLAR VAN TEGENWOORDIG, WAT EXTRA PIJNLIJK IS VOOR DE DOLLARSCHULDENAREN, WAARDOOR DE KANS OP EEN WERELDRECESSIE WORDT VERGROOT. 80% VAN DE WERELDSCHULD LUIDT IN DOLLARS, OMDAT OBLIGATIES IN ANDERE VALUTA MOEILIJK KUNNEN WORDEN GEPLAATST, VANWEGE RELATIEF BEPERKTE VERHANDELBAARHEID. (BIANCO) - DE BROAD DOLLAR INDEX, GEBASEERD OP DE HANDEL IN GOEDEREN MET DE HANDELSPARTNERS VAN AMERIKA, IS VEEL STERKER DAN VERWACHT, OMDAT EEN EVENTUELE AMERIKAANSE RENTEDALING VOORLOPIG OP ZICH LAAT WACHTEN.

Sinds de Grote Financieele Crisis van 2008 en de COVID-pandemie van 2020, moesten de Centrale Banken de 'geldkraan' wijd openzetten om een economische depressie te voorkomen. Echt gelddrukken ('geld uit het niets') was verboden door de Bank of International Settlements (Basel), het overkoepelend orgaan van de meeste Centrale Banken. Daarom was er voornamelijk sprake van Kwantitatieve Verruiming (Quantitative Easing - QE), die, via een ruil van relatief illiquide naar relatief liquide activa bij financieele instellingen, de liquiditeit in het financieele systeem vergrootte, zonder dat de totale geldhoeveelheid noemenswaardig beinvloed werd. Dat laatste moest in toom worden gehouden om de kans op hyperinflatie te beperken. Die liquiditeitsvergroting had echter wel gevaarlijke bubbels tot gevolg, vooral in non-valeurs, die uiteindelijk altijd barsten. Criminelen hadden natuurlijk een geweldige dag, toen velen luisterden naar sprookjesvertellers met hun beloftes van bomen, die tot in de hemel zouden blijven groeien. Bovendien was de liquiditeitsvergroting in de laatste jaren zonder weerga, groter dan in de 246 jaar daarvoor! Sta daar maar eens bij stil.

Maar zo'n proces moest eens teruggedraaid worden om de geloofwaardigheid van de Centrale Banken niet op het spel te zetten. Deze noodzakelijke ontwikkeling kan leiden tot ernstige spanningen bij die partijen, die zich gretig verorberd hadden aan de voederbak van lage, geen of zelfs negatieve rente. Massa's spookbedrijven ('zombies') staan op de nominatie om het onderspit te delven. Een 'zachte' landing? Vergeet het maar! Dat was ook de algemene mening in 2007, net voor de grootste financieele crisis in 80 jaar. Inmiddels is, sinds 2021, het percentage van faillissementen bij Amerikaanse bedrijfsobligaties al schrikbarend opgelopen.

De wereld staat pas aan de vooravond van de terugkeer naar de harde realiteit ('the Great Unwinding'). Dat betekent, dat krediet voor de aanschaf van activa, inclusief onroerend goed, een hele gevaarlijke gok is geworden. De periode van speculatie is echt ten einde gekomen. Krediet, als het al mogelijk is, wordt duurder en schaarser. Obligatierendementen blijven in de lift, met de nodige onderbrekingen, met een dienovereenkomstige waardedaling in vooral langlopende obligaties. De gigantische monetaire stimuleringen zorgden voor dolle pret! 'Eigenaars' van opgeblazen activa, met name in onroerend goed, voelden zich 'rijk'. Een pijnlijke ontnuchtering volgt voor degenen, die zichzelf, tijdens deze bubbel, als een financieel genie beschouwden. Iedereen leek, al slapende, miljonair te kunnen worden! Men moet nu maar hopen, dat men de eigen baan niet verliest, want een verhuizing is erg onaantrekkelijk geworden. Tenzij men in staat is om het eigen huis te verhuren aan hen, die niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek. Tegelijkertijd is het raadzaam om, stapsgewijs, de hypotheekschuld af te bouwen, want het gratis 'mee-liften' in de bubbel van huizenprijzen is voorlopig voorbij. Elke huiseigenaar moet nu proberen om versneld hypotheekvrij te worden. Na de crisis in 2008, duurde het 5 jaar, voordat er een herstel intrad. Maar dit keer moet men eerder denken aan zo'n 10 jaar, omdat de wereld sindsdien veel instabieler is geworden, vanwege de toenemende deglobalisering. De wereld lijkt uitelkaar te vallen, met alle inflatoire gevolgen van dien. Ondertussen vormt het eigen huis voor de gemiddelde burger vaak wel 50 tot 100% van het netto eigen vermogen, al naar gelang de leeftijd. Dus het leeglopen van de huizenbubbel zou bij velen heel hard aankomen. Als activa-inflatie omslaat in activa-deflatie, dan worden de inkomsten van die activa, zoals dividenden bij aandelen, weer essentieel. Het eigen huis heeft geen inkomsten, behalve woongenot. Maar bij gebrek aan een waardestijging, wordt onroerend goed vaak een blok aan het been, want de onderhoudskosten worden meestal onderschat en die kunnen flink tegenvallen. De ramp, die zich thans, in sommige regio's, voltrekt in commercieel onroerend goed, met waardedalingen van 70%, is een rode lap op een stier. Zoiets leidt tot de ene kredietopvraging na de ander. Dit zal zich uitbreiden als een olievlek. Niets is een eiland. Opeens begint het velen te dagen, hoe gevaarlijk excessieve krediethefbomen kunnen zijn in een tijd van monetaire 'verkrapping', als de monetaire teugels moeten worden aangehaald. Huiseigenaars, met tophypotheken, moeten maar hopen, dat hun kredietverstrekkers hen de hand boven het hoofd zullen blijven houden, totdat de donkere wolken optrekken. Vette kans, ja.

DIEDERIK SCHMULL, 24 September, 2023, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K. https://www.youtube.com/watch?v=NeYHfyxilSw&t=24s (MALAMALA GAME RESERVE - ZUID-AFRIKA) - KLIPSPRINGERS. ONGELOFELIJK.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOG WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vinden er in 2023 weer enkele presentaties plaats. Het wordt hoog tijd om alle Blogleden en Bloglezers nog eens persoonlijk te woord te staan!


86 opmerkingen:

  1. Mooi stuk weer heer Schmull!

    Het 'this time is different' aspect van dit verhaal (de FED schiet niet te hulp in geval van een grove recessie) is iets waar velen hun vraagtekens bij blijven zetten, ook omdat het een verkiezingsjaar is.

    Hoewel Powell ook al aangaf dat een soft landing 'niet zijn base case' is kan dit natuurlijk ook de 'tough talk' zijn waar men sowieso niet omheen kan op dit moment?

    Brengt het herstellen van de geloofwaardigheid van de centrale banken ook niet gigantische stress op overheden? Hoe kunnen zij die betalingen over de gigantische schuldenlasten blijven ophoesten in het geval van 'a higher for longer' scenario?

    Met vriendelijke groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Het effect van een rentestijging wordt vaak pas voelbaar, na 1 of zelfs 2 jaar. Dus net als men gelooft, dat de economie de dans heeft ontsprongen, slaat de recessie toe, wel of geen verkiezingsjaar. Het vertragingseffect van elk monetair beleid wordt altijd onderschat. Men zal nooit de echte waarheid horen van beleidsmakers. Die moeten wel spreken in verdekte termen. Natuurlijk valt het niet mee om op de 'hot seat' te zitten, maar men wordt ervoor beloond (of niet). De 'hot seat' aan het einde van een structurele kredietcyclus, zoals nu, is zeker niet voor iedereen!

      DS

      Verwijderen
  2. Waar zou dat herstel dan vandaan moeten komen over 10 jaar? Europa is geopolitiek buitenspel gezet, al is dat kwartje hier schijnbaar nog niet gevallen. Zo wordt de olieprijs bepaald door landen die het met het Westen wel gehad hebben. Gas uit Rusland komt niet meer via de pijpleidingen, we kopen het nu voor een veelvoud in de vorm van LNG. Mijn gastarief is van €0,19530 naar 0,56396 gegaan, een bijna 200% stijging. (Excl. BTW en heffingen!) Als gevolg hiervan is Duitsland productie aan het verplaatsen naar o.a. de VS. De global south is aan het wakker worden, en die zien ons nog steeds als kolonisten. Als gevolg hiervan wordt Frankrijk uit Afrika gejaagd, en het zal niet lang duren of Spanje treft hetzelfde lot in Zuid Amerika. De oorlog in Oekraïne heeft een hoop landen de ogen geooend, en de hypocrisie van het Westen nog maar eens bloot gelegd. Lees bijvoorbeeld de speech die de Colombiaanse president bij de VN gaf er maar eens op na. Onverbloemde kritiek op het Westen, waar dat eerder voor onmogelijk werd gehouden. Het wordt "de rest van de wereld" tegen het Westen, en de VS vindt het prima. Zij zien Europa als concurrent, en hebben er helemaal geen probleem mee als ze van ons af zijn. Amerika is zelfvoorzienend, wij hebben nagenoeg niets. Straks moeten we nog op zondag gaan werken, omdat de zon schijnt of de wind waait. En ondertussen wordt er met miljarden gestrooid of het niets is.
    Los van dat alles, komt de directe confrontatie tussen Rusland en de VS met de dag dichterbij.
    Er valt straks genoeg te herstellen, dat is het enige herstel dat ik zie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De opgang en neergang van landen is nu eenmaal deel van de wereldgeschiedenis. De mens kan zich daaraan onttrekken, door te dromen van een succesvolle toekomst voor zichzelf en de naasten. Wat niet is, kan komen. Wonderen zijn de wereld nog niet uit! Helaas weet niemand de toekomst, maar men kan wel doen alsof, totdat een droom werkelijkheid wordt. Ongeacht de stand van zaken, kan de mens zelf de toekomst inbeelden, die dan vaak nog werkelijkheid wordt ook. Niets en niemand kan het voorbestemde lot tegenhouden. Daarom moet de mens zich nooit laten kisten. Ook al wordt Europa een museum, dan betekent dat niet, dat men bij de pakken behoeft neer te zitten.

      DS

      Verwijderen
  3. BREAKING: Total US debt has jumped by $100 BILLION since it crossed $33 trillion exactly one week ago.

    That's $14.3 billion PER DAY being added to US debt over the last week.

    Add in ~$3 billion per day of interest expense and that's over $17 billion per day.

    https://x.com/KobeissiLetter/status/1706411948986847727?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geachte heer Schmull,

    Als ik een en ander goed begrijp verwacht u, eventueel met onderbrekingen, een verdere stijging van de lange rentes en dus verder dalende rendementen van onder andere lange(re) termijn treasuries.

    De meningen zijn hierover verdeeld en bijvoorbeeld Lance Roberts van RIA advise komt met een, naar mijn mening, goed onderbouwd verhaal waarom dit NIET het geval zal zijn.
    Hij verwacht, aanzienlijk, lagere rentes in de nabije toekomst ( = 18 tot 36 maanden) en investeert zowel privé als ook zakelijk in lange termijn treasuries zoals TLT en EDV.

    Zie interview https://www.youtube.com/watch?v=TWZ5CpbWNEA&list=PL7vUOWh5dtHN0HL-ckjHLeXfW8vZgo0H8

    en column https://realinvestmentadvice.com/that-70s-show/

    With a correlation of 85%, the inflationary decline will be coincident with economic growth, interest rates, and wages.

    Wat ziet hij, in uw ogen dan niet goed?

    Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NATASJA

      Opvallend is, dat de TLT nog een sterke instroom van geld beleeft, ondanks de laagste koers, sinds 2011. Maar tegelijkertijd is er sprake van een absolute slachting in Lange Treasuries, met steeds stijgende rendementen. De verhandelbaarheid aan de lange eind is bovendien een schijntje van vroeger. De teruggang in inflatie of zelfs deflatie lijkt nog niet aan de orde. De kans op stagflatie is veel groter. Ik ben het daarom eens met Bill Ackman van Pershing Square (netto vermogen - $ 3,6 miljard). die 'short' is op Lange Treasuries via Swaptions. Een herhaling van de jaren '70 kunnen de meesten zich niet eens herinneren. De TLT lijkt trouwens naar beneden door te breken. Pijnlijk! De gigantische 'papieren' verliezen bij financieele instellingen, inclusief de FED, zijn een tijdbom onder het systeem.

      DS

      Verwijderen
  5. https://www.zerohedge.com/markets/peter-schiff-its-beginning-end-whole-phony-economy

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste heer Schmull , wat is hier de bedoeling van :

    https://www.cnn.com/politics/live-news/government-shutdown-deadline-09-29-23/index.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De stillegging van een gedeelte van de Amerikaanse overheid, gedurende korte of langere tijd, is in de laatste decennia regelmatig voorgekomen. Het effect lijkt meestal vrij beperkt en is deel van politiek touwtrekken.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Government_shutdowns_in_the_United_States

      Maar October is vaak een onrustige beursmaand. Ondertussen blijft de rente vrolijk stijgen.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull , bedankt voor de info.

      Verwijderen
  7. Beste heer Schmull'

    Tot welk niveau zou de Euro kunnen dalen tegenover de Dollar de komende maanden?
    Persoonlijk heb ik nog wat cash in Euro's die ik wil omzetten in wat fysiek goud. Maar ik zie ook nog wel een daling in de edele metalen.

    Bedankt weer voor het zeer goede stuk wat u geschreven heeft.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN

      De vooruitzichten voor de EURO blijven voor onbepaalde tijd zorgwekkend. Het renteverschil tussen de USD en de EURO wordt groter, want de Europese economie is nagenoeg al in een recessie. Verder Is het aandeel van de Euro in SWIFT Global Payments dit jaar al gedaald van 38% naar 23%. Dit heeft te maken met de verschuiving, vooral door Europa, van betalingen van Euro naar de USD. Deze trend kan worden verergerd, naarmate de verhouding met China verder verslechtert. Bovendien is er een begin gemaakt met de levering van Cruise missiles aan Oekraine, waardoor Europa, met name Duitsland en Groot-Brittannie, een doelwit wordt in de oorlog. Dit is heel slecht nieuws, maar 2024 is een Amerikaans verkiezingsjaar, waardoor degenen, achter de schermen aansturen op dramatische gebeurtenissen, vooral nu Biden steeds minder kans maakt op herverkiezing.,

      GOUD is heel rentegevoelig en kan op korte termijn naar $ 1.800. Maar het is een wegleggertje voor onzekere tijden.

      DS

      Verwijderen
  8. Bedankt heer Schmull!

    Inderdaad een wegleggertje.
    Een verzekering voor het ondenkbare wat u altijd zegt.

    We gaan nog bijzondere dingen meemaken komende jaren. Hopelijk valt het allemaal mee.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @ROB

    De tweet van TUCKER is een heet hangijzer. Daarom werd het meteen verwijderd. Wat men in het leven leert, is dat men niet moet proberen om de machten achter de schermen te ontmaskeren. Dat is vragen om moeilijkheden of zelfs erger. Er is een Agenda, waar jaren aan is gewerkt, waardoor er heel veel op het spel staat. Daarom lopen bijna alle politici aan de leiband, eventueel geholpen door de financiering door degenen, die de werkelijke macht hebben. Vooral in deze tijd is het meer dan ooit noodzakelijk om zich niet te bemoeien met het kwade, als je leven je lief is.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DS Hartelijk bedankt voor uw antwoord. Vele groeten, Rob

      Verwijderen
  10. https://www.zerohedge.com/markets/who-do-americans-think-they-are-charles-nenner-warns-its-over-they-cant-rule-world-anymore. Nenner waarschuwt voor de onvermijdelijke neergang van Amerika en de dollar. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA

      NENNER doet al tijdenlang allerlei voorspellingen over alles en nog wat. In de volgende oorlog zou 30% van de wereldbevolking omkomen. Het effect van zijn voorspellingen, gebaseerd op algorithmen, etc, wordt steeds minder, maar het is zijn brood. Dus Amerika is nu ten onder gegaan en de BRICS nemen de rol van Amerika over? Dat hoor ik al 50 jaar. De geschiedenis leert, dat Amerika bijna het enige land is, dat economisch weet te groeien. Amerika heeft een unieke mentaliteit van vallen en opstaan en nooit opgeven. Daarom onderschat men dat land voortdurend. Velen nemen Amerika niet serieus, vanwege hun schijnbaar gebrek aan 'cultuur'. Maar zonder Amerika, zou de moderne Westerse maatschappij zijn blijven steken in de feodale Middeleeuwen. Mijn advies aan Nenner is -- verhuis naar de BRICS. Die bepalen immers de toekomst. O ja? Mijn ervaring is, voor wat het waard is, dat men, als belegger, NOOIT te lang negatief moet blijven op Amerika, want dat land is zelf-voorzienend en zal niet met zich laten sollen. De uiterst verdeelde en extreem corrupte BRICS is absoluut geen alternatief. Degenen, die daarop gokken, zullen heel bedrogen uitkomen.

      DS

      Verwijderen
  11. Beste heer Schmull,

    Graag uw mening over de eurobonds. Is dit weer een trucje om de wankele Euro nog wat langer staande te houden?

    https://fd.nl/economie/1490460/brussel-maakt-geesten-rijp-voor-omstreden-eurobonds

    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Is het niet opvallend, dat obligaties, gegarandeerd door alle EU-lidstaten gezamenlijk, wat al ruim 15 jaar door de Eurocraten wordt aanbevolen, nog steeds bijna geen kans maken? Dat komt, omdat 'Europa' geen echt land is en het ook nooit zal kunnen worden. Wat jammer, dat de dromers in Brussel de democratie nog niet kunnen afschaffen. Daarvoor is er weer een grote crisis nodig, want COVID was niet erg genoeg. Misschien moet er een klimaatcrisis komen, door 'Europa', via geo-engineering, in de donkerte te storten, zodat de zon niet meer opgaat. De situatie wordt acuut, zodra de schuld van Italie nog duurder wordt dan nu. Of misschien besluit Rusland om de oorlog uit te breiden naar haar 'vijanden' in 'Europa', zodra Oekraine een verloren zaak lijkt voor de NATO. Degenen, die weer Eurobonds suggereren, zouden zelf, met hun eigen bezit, garant moeten staan voor dit papier. Toch moet men niet uitsluiten, dat zoiets wordt doorgedrukt in een maatschappij, die warempel haar soevereiniteit al heeft opgegeven aan ongekozen instanties, zodra het gezondheid, 'klimaat', handelsverdragen en oorlog betreft.

      DS

      Verwijderen
  12. Diederik....ik heb al tijden het gevoel dat we met vuur spelen mbt Rusland.....ik denk inderdaad dat de oorlog escaleert richting Europa door onze steeds gevaarlijker wapenleveranties...waarschijnlijk op beperkte schaal , maar genoeg om Europa economisch in een depressie te storten....

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Beste heer Schmull,

    Wat vind u van deze analyse op CNBC?
    https://www.youtube.com/watch?v=AeRyGKekR_Q

    Bij voorbaat dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Mee eens. Eindelijk begint het door te dringen, dat rente en rendementen zullen blijven stijgen, omdat het VERTROUWEN verdwijnt in verantwoordelijke staatshuishouding en dus in schuldpapier. De wereld stevent nu rechtsstreeks op een crisis af, die groter wordt dan 2008 - 2009, omdat de schuld, als percentage van de economie, veel groter is geworden en omhoog blijft exploderen. Zodra de crisis zich aandient en de rente opeens 15 tot 20% is geworden, net zoals in de jaren '70, dan moet er door de zure appel heen worden gebeten. Dan is luilekkerland voorbij en alle politieke stokpaardjes van de verschillende politieke sektes moeten dan naar de bliksem worden geholpen. Zo is het leven. Ik popel om de slinger de andere kant te zien zwaaien. Opgeruimd staat netjes.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste DS,

      Zou dan onze weinig spaargeld meer rendement zullen opleveren in de bank?
      Of zoude "ze" er voor zorgen dat het geld eerst helemaal "verdampt " is zodat er niemand van profiteert?

      Mvg, Kees

      Verwijderen
    3. Beste heer Schmull , de schulden zijn nu zo hoog , als de rente verhogingen die nu plaats hebben gevonden zijn uitwerking gaan krijgen in het systeem , dan wordt het al foute boel , ik denk dat dan eerder de rente omlaag gaat als nog verder omhoog , rente's van 15% of 20% zie ik niet gebeuren.
      U wel ?

      Verwijderen
    4. @KEES

      De Centrale Banken zijn juist bezig om de inflatie en de koopkrachtvermindering aan te pakken. Dus Geld wordt meer waard. Een bankdeposito, tot een bepaald bedrag, wordt gedekt door het DGS. Kasgeld is koning in deze tijd! Want de dure activa, zoals aandelen en onroerend goed, worden nu de klos. De gewone man, die niet profiteerde van die activa-inflatie, heeft er genoeg van, vooral als hij naar de Supermarkt gaat. De pijnlijke fase voor de bubbel-economie is pas aangebroken, want het is nu tijd om het gelag te betalen.

      DS

      Verwijderen
    5. @ANONIEM

      De rente gaat voorlopig NIET omlaag. Het is nu 'Higher for Longer'. Dat komt, omdat de begrotingstekorten helemaal uit de hand zijn gelopen, waardoor de obligatie-rendementen als een raket omhoogschieten. De obligatie-markt is de POLITIEMAN van alle markten. Nu moet er juist worden ingegrepen, anders stopt de markt van staatsleningen en kan de overheid geen staatsleningen meer plaatsen. Nee, gelddrukken mag niet, behalve in exotische landen. It's time to pay the piper! Dat kan wel degelijk betekenen, dat de rente naar 10 tot 15% gaat, zolang er nog geen echte recessie is, met stijgende werkloosheid. Vandaar, dat velen WEER het schip ingaan, als zij teveel schuld hebben en hun inkomen op de tocht komt te staan. Geen enkele recessie/depressie/kredietcrisis is ooit voorkomen door de beleidsmakers. Het was uitstel van het onvermijdelijke, geen afstel.

      DS

      Verwijderen
    6. Geachte heer Schmull, met veel belangstelling lees ik uw blogs en steek hier veel van op.
      Op basis van meest recente ontwikkelingen, ook fiscaal vraag ik mij af:
      1. u verwacht stijgende rente
      2. overheid wil eigen woning naar box 3

      Is het dan niet verstandig om overwaarde (tot maximaal LTV bijvoorbeeld 50-60% - o.b.v. verwachte daling huizenmarkt 20-40%) nu op te nemen tegen (relatief) lage hypotheekrente van 4.3% p/j, voor 30 jaar vast te zetten en deze overwaarde cash aan te houden gedurende deflatie/ cash is king periode? Mocht het scenario tussentijds veranderen dan kan met cash andere activa ingekocht worden.

      Hoe denkt u hierover?

      Bij voorbaat dank voor al uw wijsheid.

      MvG,
      Sjors

      Verwijderen
    7. @SJORS

      Het is raadzaam om, in dit geval, een fiscaal expert te raadplegen. De wetgeving rond Box 3 verandert, in de komende jaren, grondig. Verder hangt het bepalen van de overwaarde, het vrijkomen daarvan en de hypotheekrente, desnoods van een tweede hypotheek, helemaal af van uw situatie en van uw kredietverschaffer. De kans, dat de overwaarde, als sneeuw voor de zon, verdwijnt, net zoals in 2008 -2009, is groot. Dan moet er opeens geld op tafel komen. Bovendien zijn de vooruitzichten voor inkomsten, met name 'werk', zeer onzeker in een instabiele wereld. Dus het aantasten van de overwaarde lijkt niet de moeite waard. Beter lijkt, om het spaargeld drastisch te verhogen, zolang de inkomsten het nog toelaten, want men wordt daarvoor nu betaald. Na 15 jaar van kunstmatig lage rente, is een terugkeer naar de harde werkelijkheid onvermijdelijk, want de grens van excessieve monetaire stimulering is bereikt. De waanzinnige stijging van obligatierendementen dwingt de overheid om de tering naar de nering te zetten. Er is geen keus. Dus de burger moet nu zijn eigen Ark van Noach bouwen om de komende decennia door te komen. Ja, decennia.

      DS

      Verwijderen
  14. de valutamarkt blijft de USD sterk en met de toegenomen risico's op stagflatie in Europa en het VK, in combinatie met een structureel zwakke Chinese economie die te lijden heeft onder de dynamiek van balansrecessies, zou de USD zijn momentum kunnen verlengen, ondanks een prijsstelling van 'piekrentes' en renteverlagingen in 2024. Een teken van 'piekrentes' is de renteverlagingscyclus in opkomende markten die al is begonnen in Brazilië, China en Polen. Kortom: wel een hoger blijvende dollar, maar geen verdere stijgende rente m.i.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Een geweldige storm breekt spoedig los. QT wordt voortgezet, ook bij de ECB, maar is pas begonnen. Er is overal een tekort aan Eurodollars (Offshore Dollars), wat de wereldhandel financiert. Dit houdt ook in een ernstig tekort aan onderpand en dat betreft niet alleen de crisis in US Treasuries, maar ook in Japanse en Italiaanse staatsleningen. Italiaanse staatsleningen, met name, worden steeds meer beschouwd als een onzeker onderpand. Het gehele financieele systeem kan daardoor worden aangetast. Alles is met elkaar verbonden. Overigens is de explosie in obligatie-rendementen, met de dienovereenkomstige waarde-instorting, een rode vlag voor de stabiliteit van het systeem. Het betekent, dat de overheden gedwongen worden om de begrotingstekorten aan te pakken door de 'bond vigilantes', net zoals in de jaren '70, toen het ook uit de hand liep. Het vertrouwen vervliegt razendsnel, waardoor vele partijen zullen worden geconfronteerd met kredietopvragingen ('margin calls'). Zie de UK Gilt Crisis van 2022, waardoor de gigantische UK pensioenfondsen in amper 3 dagen 'failliet' gingen, maar gered moesten worden door de Bank of England. Momenteel vindt er een vicieuze cirkel plaats van Crash na Crash in de obligatiemarkten, waarschijnlijk straks gevolgd door een Crash in de aandelenmarkten. Dus de rentestijging lijkt uit de hand zijn gelopen. Dus zet je schrap!

      DS

      Verwijderen
    2. Geachte heer Schmull,

      Als de storm gaat losbarsten, is het dan niet handig om het grootste percentage van een portfolio in goud te gaan, nadat de margin calls een prijsdaling in dit edele metaal veroorzaakt hebben?

      Of is het beter om, ondanks dat USD t.o.v. EUR recentelijk al sterker is geworden, nu cash EUR in cash USD's om te zetten, en daarin te blijven?

      Wederom dank voor uw inzichten!

      MvG,

      Sjors

      Verwijderen
    3. @SJORS

      GOUD is een essentieel onderdeel van elke portefeuille, maar nooit meer dan 10 tot 20%. Er is geen dividend, zoals bij kwaliteitsaandelen. Dividend-inkomsten vormen vaak 50% van het totale rendement op lange termijn. Bovendien vereist Goud heel veel geduld, soms wel tientallen jaren. Goud is bijvoorbeeld heel rentegevoelig, dus de prijs in USD was in de laatste 6 maanden teleurstellend. Goud is een verzekering tegen het 'ondenkbare', mits het fysiek is en veilig is opgeborgen. Dat laatste kost geld, want het moet ook verzekerd zijn. De verzekering dekt alleen de officieele prijs van zo'n $ 22.00, niet de marktprijs van $ 1,800. Verder berekent de fiscus waarschijnlijk een 'fictief' rendement! Tijdens de crisis van 2008 - 2009, daalde de Goudprijs 35%, omdat vele partijen gewoon alles van de hand moesten doen.

      FX kost ook geld. De 'onzichtbare' spread is voor de banken uiterst lucratief. Bovendien is FX onvoorspelbaar, omdat teveel factoren een rol spelen. Maar 'what goes up, must come down'. Dus nu USD kopen, na een forse stijging, lijkt een slag in de lucht. FX is een kwestie van geluk, niet wijsheid. De meeste FX-'experts' gaan regelmatig het schip in. Als men uitgaven heeft en belastingen betaalt in Euros, dan is het beter om in Euros te blijven. Maar op lange termijn kan men wel, mits men wat vermogen heeft, een visie hebben over de toekomst van de Euro. Als de Euro het uiteindelijk niet haalt, dan stijgt de Nieuwe Gulden met minstens 30%, wat de Nederlandse economie jarenlang zal moeten verwerken. De valuta's van Zuid-Europa dalen waarschijnlijk met minstens 30%.

      DS

      Verwijderen
    4. Hartelijk dank voor uw inzichten heer Schmull.

      Ik wens u alvast een goed weekeinde!

      MvG,
      Sjors

      Verwijderen
  15. https://www.zerohedge.com/markets/macleod-unwinding-financial-system

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Tja, dan komt dus allles tegelijk. Veel mensen zijn nu al behoorlijk somber, ze lopen op het randje. Dat wordt echt een enorm drama. Wooncrisis, immigratiecrisis, gezondheidszorg die steeds slechter wordt, bendeoorlogen. De "klimaatcrisis" zal iig als sneeuw voor de zon verdwijnen en totaal irrelevant worden, iedereen heeft wel wat anders aan z'n hoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De 'klimaatcrisis' is een vrij simpele zwendel, waarbij historische klimaatcijfers regelmatig worden vervalst door allerlei instanties. Dit is al tientallen jaren aan de gang, sinds de 'Limits to Growth' van de Club of Rome in 1972, en alle alarmerende voorspellingen zijn niet uitgekomen. Hoofddoel is de overheveling van geld van de ontwikkelde naar de corrupte ontwikkelingslanden, via de VN, die onder invloed staat van China. De UK heeft onlangs weer ruim duizend miljard betaald aan India, die o.a. nota bene zelf 22 kernreactoren heeft, terwijl de UK zelf warempel midden in een crisis zit, vanwege de kosten van levensonderhoud. De Supranationale instanties maken nu overal de dienst uit en de wereld moet machteloos toezien.

      DS

      Verwijderen
  17. Beste Diederik,
    Een korte vraag: Als deze crises plotseling toeslaat, moet ik dan ook uit mijn 3 maands Treasuries stappen?
    Groet,
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HansR

      Nee. Het is het veiligste papier ter wereld. Niet via een ETF, maar rechtsstreeks. Bij een ETF is het nog maar de vraag, wie, bij een crisis, de eigenaar is.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull,

      Nu ben ik toch nog even nieuwsgierig geworden, zo voor het weekeinde.
      Hoe kan ik rechtstreeks bovengenoemde Treasuries aanschaffen?

      Alvast dank.

      MvG,
      Sjors

      Verwijderen
    3. @SJORS

      Via uw bank of broker. Treasury Direct is alleen voor Amerikaanse ingezetenen. (Even Googlen).

      DS

      Verwijderen
  18. Beste Diederik,
    Nog even dat goud verhaal gelezen en doorgestuurd naar een vriendje bij de Mellon bank voor commentaar. Vraag : geldt de redenering ook voor zilver?? Ga in ieder geval mijn goud etf bij x-tracker ( custodian Morgan bank) elimineren en vervolgens aankopen bij Xetra-Gold van de Deutsche Bank (waarvan ik in ieder geval weet dat de custodian een Duitse club is ,en ook het eigendom naar Duits recht, en het goud in Duitsland is opgeslagen)
    DE000A0S9GB0
    Bij voorbaat dank voor de inzichten.
    Groet,
    HansR

    Eh..what about the cat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HansR

      Dat geldt ook voor Zilver. Fysiek, hoe onhandig ook, is vereist. ETF's en beleggingsfondsen in het algemeen hebben niet alleen vaak allerlei verborgen derivaten, maar het eigendom is een grijze zone.

      Nog geen nieuwe Cat. MiauMiau overleed 2 jaar geleden. Dat was mijn enige huisdier ooit. Ik ben er nog niet over heen. Het ergste, wat mij is overkomen. Ongelofelijk. Toch was zij al 17!

      DS

      Verwijderen
  19. Wel verontrustend wat er in Amerika gebeurd: https://x.com/TrumpDailyPosts/status/1710037365438521453?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      TRUMP PRESIDENT BEFORE 2024? IMPROBABLE, BUT POSSIBLE.


      https://www.theguardian.com/us-news/2023/oct/04/republican-congressman-troy-nehls-trump-speaker

      https://twitter.com/CBKNEWS121/status/1709679715953369092

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Speaker of the house? Geeft dat bepaalde bevoegdheden?

      Erik

      Verwijderen
    3. Eng eng: https://x.com/DevliegerErik/status/1710318968865476821?s=20

      Verwijderen
    4. @ERIK

      De Speaker is de 2de machtigste man in Amerika --

      The speaker is second in the United States presidential line of succession, after the vice president and ahead of the president pro tempore of the Senate.[4]

      https://en.wikipedia.org/wiki/Speaker_of_the_United_States_House_of_Representatives

      DS

      Verwijderen
    5. @DS Hartelijk bedankt! Ik hoop dat TRUMP gekozen wordt. Alleen hij kan die klimaat onzin stoppen en het WEF .

      Verwijderen
    6. @ANONIEM

      THE CLINTON'S

      57 naaste medewerkers stierven onder verdachte omstandigheden. Verder gingen alle papieren over het Whitewater schandaal (Hillary Clinton) bij de bomaanslag in Kansas City in 1995 toevallig in vlammen op.

      DS

      Verwijderen
    7. @ERIK

      TRUMP heeft inmiddels zijn steun uitgesproken voor Jordan als Speaker en is zelf niet geinteresseerd. Hij wil zich concentreren op het Presidentschap in 2024.

      DS

      Verwijderen
  20. Beste Diederik,
    Dank voor je commentaar!
    Probeer toch een klein katje; wat heb je te verliezen?
    Groet, HansR

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Geachte Heer Schmull, is het slim om nu in olieaandelen te investeren en bijv. wat in goudmijnen. Olieaandelen doen amper 2x de boekwaarde, kan niet stuk zou ik denken of zie ik wat over het hoofd. En wat van Uranium aandelen. Als windmolens toch niet zo effectief blijken, zal men toch terugkeren naar fossiel of kernenergie, lijkt mij. Of zitten we straks gewoon zonder. Vr.gr. Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER

      Olie-en gasaandelen zijn aantrekkelijk op langere termijn, vooral op zwakte. De energie-transitie zal veel langzamer verlopen dan verwacht. De 'groene' lobby begint duidelijk aan kracht in te boeten, naarmate de economische en politieke nadelen van z.g. Net Zero zonneklaar worden. Bovendien is olie voornamelijk een kartel, waardoor de prijs kan worden gemanipuleerd, vooral in een tijd van oorlog. Ook kernenergie zal een opleving beleven, zelfs in Japan, waardoor de Uraniumprijs dit jaar al bijna is verdubbeld.

      DS

      Verwijderen
    2. @FORESTER

      Ik heb in de laatste tientallen jaren, de ene na de andere Goudmijn-maatschappij, in Londen voorbij zien komen. Mijn conclusie is, dat er geen pijl is op te trekken. In het algemeen, is de directie van zo'n maatschappij niet te vertrouwen. De sector heeft een jammerlijke geschiedenis achter de rug en is daarom ongeschikt voor de meeste beleggers. Beter is om wat fysiek Goud te bezitten, als onderdeel van een vermogen, net zoals bij Centrale Banken. Zolang het nog legaal is. De volgende hausse in de aandelen van de edele metalen laat ik graag over aan de gokkers.

      DS

      Verwijderen
  22. Beste heer Schmull'

    De ene na de andere oorlog breekt uit.
    En zo rollen we langzamerhand een derde wereld oorlog in.
    Wat een tijd heer Schmull. Jammer dat het altijd zo moet aflopen.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN

      Oorlog is, naast de drugshandel, een van de meest lucratieve takken van sport. Als er ergens fortuinen mee gemoeid zijn, dan is menigeen niet te stuiten. Daarom zijn de machten achter de schermen, zoals het militaire-industrieele complex en de 'onderwereld', bijna niet in toom te houden. Niets is, wat het schijnt. 'Valse vlag' gebeurtenissen zijn van alle tijden, vooral als bepaalde zaken, zoals de 'Iron Dome' in Israel, opeens toevallig buiten werking zijn gesteld. De werkelijke reden van een oorlog zal, op den duur, wel opgehelderd worden. Iran is, bijvoorbeeld, op een gegeven moment, een land met kernwapens. Amerika en Israel hebben vorig jaar herhaald, dat Iran nooit zal beschikken over kernwapens. Iran is dus 'unfinished business' voor vele partijen en is veel gevaarlijker dan de Oekraine.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull.

      Iran is een tikkende tijdbom.
      Bedankt voor u antwoord!

      Met vriendelijke groet'

      Stefan.

      Verwijderen
  23. Beste heer Schmull , wat vindt u van deze ontwikkelingen :

    https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/eudi-wallet-implementation

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Bij een overgang naar een digitale wereld is de medewerking van de burger vereist. Dat is niet automatisch. Maar de groei van de digitale economie, zoals e-commerce,etc, alleen al in de laatste 20 jaar, is onstuimig geweest. Die groei versnelt zich. Ook de trend naar 5G en 6G vindt, wereldwijd, in een opvallend hoog tempo plaats. Is dit alles niet meer tegen te houden? Vooral de oudere generatie heeft er moeite mee. Maar het aantal bankfilialen is overal al flink uitgedund en de papieren-economie maakt plaats voor een App op een smartphone. Big Brother is watching you. Toch is Privacy relatief. Niets is nu al geheim meer en alles komt uit. Vrijheid is ook relatief, want de overheid zal bepaalde vrijheden ook niet dulden in een niet-digitale economie. Maar velen zullen, desondanks, een inenting of een militaire dienstplicht weigeren en de consequenties daarvan moeten aanvaarden.

      DS

      Verwijderen
  24. Beste heer Schmull,

    Ziet u het gebeuren dat Amerika de oorlog wordt ingetrokken als Hezbollah zich gaat mengen in het conflict of is Biden 'bluffing'?

    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Hezbollah neemt inmiddels al deel aan het Hamas-Israel conflict. Amerika is allang daarbij betrokken, zowel financieel als militair. De samenwerking met Israel en tussen de CIA en de Mossad is algemeen bekend. De timing is verdacht. Hamas heeft al toegegeven, dat er 2 jaar aan voorbereiding aan vooraf is gegaan. De 'uitschakeling' van de Iron Dome in Israel, die enorm is geavanceerd, doet denken aan de mislukking van de Amerikaanse inlichtingendienst van 9/11. Dus er zit hier veel meer achter. Dit is pas het begin van een Grote Oorlog, waarschijnlijk wereldwijd. Hamas heeft al een wereldwijde Jihad uitgesproken op Vrijdag, 13 October. Het opblazen van een winkelcentrum of een voetbalstadion is kinderspel. De machten achter de schermen willen nu waarschijnlijk afrekenen met Iran, voordat zij een kernwapen hebben ontwikkeld. Dit is herhaaldelijk gesteld door Amerika en Israel. Maar de prijs wordt heel hoog. De eventuele sluiting van de Straat van Hormuz leidt tot torenhoge olieprijzen en een economische crisis. Bij elke crisis is er een gelegenheid om bepaalde zaken door te drukken. De Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941 moet bekend zijn geweest bij de inlichtingendiensten. Maar men liet het gebeuren om de deelname van Amerika in de wereldoorlog af te dwingen. De steden van Japan en Duitsland werden daarna veranderd tot puin. Het is dus NU de tijd om enigszins zelfvoorzienend te worden met een eigen voorraad van levensbehoeften. Wees voorbereid!

      https://www.anker.com/blogs/home-power-backup/how-to-be-a-prepper-essentials-for-city-and-urban-preppers

      DS

      Verwijderen
    2. Beste, U schrijft, De 'uitschakeling' van de Iron Dome in Israel..
      De iron Dome was toch operationeel ten tijden van de eerste raketaanvallen, anderhalve week geleden?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      According to Jewish Pro-Life Foundation leader Cecily Routman: “The IDF was given stand down orders – both the army and the Air Force – seven hours to stand down while those attacks took place”

      Routman explained that Rabbi Chananya Weissman, who’s connected with top officials in the Israeli government, “sent out a missive that, indeed, the IDF was given stand down orders – both the army and the air force – seven hours to stand down while those attacks took place.”

      https://thepeoplesvoice.tv/netanyahu-ordered-israeli-military-to-stand-down-during-hamas-assault/

      https://mwi.westpoint.edu/what-happened-to-iron-dome-a-lesson-on-the-limits-of-technology-at-war/

      https://fortune.com/2023/10/13/why-did-israel-iron-dome-air-defense-fail-hamas-attack/

      https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/egypt-spy-chief-warned-netanyahu-of-gaza-assault-was-ignored-report/

      APPEASEMENT ISRAEL - HAMAS

      https://www.jns.org/the-myth-that-israel-netanyahu-created-funded-hamas/

      DS

      Verwijderen
  25. Ondermijnen bankiers eigendomsrechten van burgers?

    https://www.youtube.com/watch?v=V9A8bFKRcjY

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      THE GREAT TAKING (aanbevolen)

      https://thegreattaking.com/

      DS

      Verwijderen
  26. hadewych von mises13 oktober 2023 om 10:14

    Heer Schmull, hieronder de link naar een (lange) video, met tal van (m.i. interessante) invalshoeken. Bekijkt u dievideo eens? Wat zijn daarna uw inzichten?
    https://www.youtube.com/watch?v=-de-ZIA5ouo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      Men moet geen aandacht besteden aan zo'n video. Hayes is een Crypto-crimineel. Hij kreeg een voorwaardelijke veroordeling (probation) van 2 jaar, met een huisarrest van 6 maanden plus een boete van $ 10 miljoen.

      https://nymag.com/intelligencer/article/arthur-hayes-bitmex-crypto-interview.html

      In July 2019, in a public debate Nouriel Roubini called Hayes a "sleazy coward," and told him to "shut up."[20] Later that month, Roubini wrote: "Crypto shitcoin-land is full of clueless, dumb financially illiterate ignorami who don't even get it when you make fun of them. No wonder, as their heads are clogged into stinking cesspools of 1000s shitcoins.

      Iemand als Hayes, is dus de laatste, die advies kan geven over de huidige financieele vraagstukken.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises14 oktober 2023 om 15:37

      Dankuwel, heer Schmull!!!

      Verwijderen
  27. Eurozone in stagflatie terecht gekomen :

    https://fd.nl/economie/1492792/knot-ja-er-is-stagflatie-maar-wel-met-volledige-werkgelegenheid



    BeantwoordenVerwijderen
  28. Beste heer Schmull , kan het kloppen wat er in het onderstaande stuk geschets wordt , dat stagflatie een decenia gaat aanhouden , en dat tijdens deze periode alle bubbels gaan leeglopen ?

    https://charleshughsmith.blogspot.com/2023/02/prepare-to-be-bled-dry-by-decade-of.html?m=

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Goed overzicht! De kans op een herhaling van de stagflatie van de jaren '70 is heel groot. Maar er is een verschil -- de schuld, als percentage van de economie, is tegenwoordig veel groter. Daarom moet men ook niet een herhaling van de economische depressie van de jaren '30 uitsluiten. Als het economische vliegwiel kapot is, dan volgt het ondenkbare en daar helpt geen lieve moederaan.. Elke poging daartoe heeft, op een gegeven moment, een averechts effect en verergert de situatie van lage of negatieve economische groei. Ik zit in het kamp, dat het ernstiger wordt dan verwacht, ook al wil men dat niet horen.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull , u bedoelt met een herhaling van de jaren '30 , een deflatoire depressie ?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      Dat klopt. Bij een deflatoire depressie, daalt alles, gedurende een bepaalde periode, zo'n 80 tot 90%. Elke generatie beleeft zo'n periode, zodra de draaimolen van krediet, om welke reden dan ook, niet meer functioneert.

      DS

      Verwijderen
  29. Diederik....dank je voor het delen van je inzichten....ik heb een vraag....af en toe passeren hier complexe financiele instrumenten de revu....de vraag: wat is nu voor iemand met laten we zeggen € 100k op de bank een eenvoudige manier om zich te wapenen tegen het aanstaande wegzakken van de euro tov de dollar....bij voorbaat dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Pas op voor illiquide financieele instrumenten, die in een crisis een paria worden, omdat het vertrouwen daarin vervliegt.

      Het wegzakken van de Euro t.o.v. de Dollar is alleen van belang, als men rekeningen en belastingen niet meer in Euros zou betalen. Maar Dollarrekening kan nooit kwaad, als onderdeel van een portefeuille. Let op de dure FX- kosten. Ook een beetje Fysiek Goud is traditioneel een verzekering tegen het ondenkbare. Verder zijn eerste-klas Amerikaanse aandelen met betrouwbare dividenden een optie voor de lange termijn.

      DS

      Verwijderen
  30. De hele ellende waar we nu in zitten werd jaren geleden door Marc Faber kernachtig en subliem omschreven.....They print and print and print.....and then there will be war....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Zo ontstaat een Hausse, die altijd eindigt in een Baisse. Het maakt niet uit, of het lang of kort duurt. Het gaat erom, dat de mens vaak lijdt aan illusies, die totaal onwerkelijk zijn en dan in de waan verkeert, dat een bepaalde trend eeuwig is. Niets is eeuwig. Daarom moet men, op een gegeven moment, tegen de algemene verwachting in, een omkering daarvan in aanmerking nemen, ook al is men dan te vroeg. De illusies van de mens kennen nu eenmaal geen grenzen, vooral als een monetair beleid het ontbreekt aan de vereiste discipline.

      DS

      Verwijderen
  31. Beste heer Schmull, is het verstandig om vast energiecontract af te sluiten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Bij een vast contract is er meer zekerheid, plus de kans op korting. De overgrote meerderheid van de gebruikers heeft echter een variabel contract. Niemand weet de toekomst, maar onzekere tijden, met hogere energieprijzen, lijken steeds waarschijnlijker, maar niemand weet hoe lang. Dus iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken, want ieders situatie is weer anders.

      DS

      Verwijderen
  32. Beste heer Schmull , graag uw mening over wat Willem Middelkoop in de onderstaande video te vertellen heeft :

    https://youtu.be/U0aB6yd-VRc?feature=shared

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Men moet de opkomst van de BRICS meer zien als symbolisch. Er is een enorme hype, vanwege de wens van velen om minder afhankelijk te worden van Amerika en de Dollar. Maar de onenigheid onder de BRICS-landen is zodanig, dat er echt weinig van terecht komt, zeker wat betreft een BRICS-valuta. Uiteindelijk moet de wereld hopen, dat Amerika en China hun geschillen bijleggen en dat de G-20, als forum, weer een kans krijgt. Pas dan kunnen er spijkers met koppen worden geslagen. Confrontatie is niet onvermijdelijk. Zou dat toch het geval zijn, dan is de wereld straks veel verder van huis, terwijl een terugkeer van de ellendige jaren '30 en '40 niet kan worden uitgesloten. Dan zou een ondenkbaar trauma opdoemen, met een mogelijk gebruik van 'dirty bombs' en tactische kernwapens.

      https://www.bbc.co.uk/news/health-65595250

      DS

      Verwijderen
  33. Zeer interessant! Ook wat Ron Paul zegt over Hamas:
    DE FILM VAN HET JAAR:
    https://x.com/davidjsorensen/status/1713391355677041070?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  34. New Trump ad. Narrated by Tucker Carlson.

    https://x.com/FFT1776/status/1713505170875654623?s=20

    BeantwoordenVerwijderen