Translate

donderdag 29 juni 2023

MET SCHUIM OP DE LIPPEN

 

MET SCHUIM OP DE LIPPEN

Schuim op de lippen heeft, in tegenstelling tot de romige schuimkraag in een glas bier, ook een schaduwzijde. Het kan betekenen, dat een woedeuitbarsting nabij is. Als alles tegenzit, verandert menig mens in een tijdbom. Dat komt tegenwoordig, onder meer, omdat de huidige verslaving aan het scrollen door de berichten op de smartphone, aan de mens alle rust schijnt te hebben ontnomen. Men is voortdurend, van vroeg tot laat en van kinds af aan, in een staat van opwinding.  

(IIF) DE WERELDSCHULD ALS PERCENTAGE VAN DE WERELDECONOMIE. DE STRUCTURELE STIJGING VAN DE KREDIETPIRAMIDE WORDT STEEDS MINDER, TOTDAT HET DE GEEST GEEFT, ZODRA HET ALGEMENE VERTROUWEN VERVLIEGT.

Daarom was een mens vroeger veel gelukkiger. Het wereldnieuws was schaars en onregelmatig. Het onderwijs was eenvoudig en beperkt tot een hele kleine groep. Kinderen speelden toen nog met elkaar. Maar naarmate de mens zich verder mocht ontwikkelen, de TV en de smartphone niet meer taboe waren, werd opeens de gehele wereld in huis gehaald en werd iedereen opeens een bemoeial en een betweter. Geen wonder, dat informatie aan steeds strengere censuur wordt onderworpen. Vele autoriteiten doen hun uiterste best om zo hun schapen in het gareel te houden. Wat de autoriteiten niet willen, is, dat hun schapen teveel weten. Alle neuzen moeten dezelfde kant op! Dat valt niet mee, als schapen te opgeleid en overgeinformeerd zijn. 

Tegenwoordig lijkt alles niet echt meer. Dat komt, omdat alles klinkt, als een sprookje. Wie wil nou nog geloven in de harde realiteit, na een lange periode van nul- of negatieve rente, van geld 'uit het niets' en van een gegarandeerd inkomen voor 'plat liggen'. Wat geeft dat alles een warm gevoel! Niemand heeft zin om iets te horen over een mogelijk koude douche. Maar de koude douche van de echte werkelijkheid is wel degelijk op komst, zodra de temperatuur opeens verandert. Men moet zich daarop voorbereiden, voordat het te laat is. Een structurele trend van 'gemakkelijk geld', wereldvrede en overvloed lijkt, voor onbepaalde tijd, om te slaan naar 'duur geld', wereldconflict en schaarste.

Dit wordt het einde van de structurele stijging in krediet. De wereldschuld, als percentage van de totale economie, heeft haar grens bereikt. Dit is de laatste fase, voordat een pijnlijke implosie, in de komende jaren, onvermijdelijk volgt. Niemand kan dat voorkomen. Er komt echt geen reddende engel, zoals een Great Reset of Nieuwe Wereldorde, waardoor de wereld een 'zachte' of geen landing beleeft. Er komt ook geen kwijtschelding van bestaande schulden ('Debt Jubilee').

Weer zo'n sprookje! De wereld zal weer opnieuw moeten beginnen, net zoals dat in de geschiedenis regelmatig is voorgekomen. De natuur doet, opeen gegeven moment, haar werk vanzelf wel, ongeacht de illusies van sommigen, die weigeren de realiteit onder ogen te zien. Wat is de mens eigenlijk tegenover de natuur? Denkt de mens, bijvoorbeeld, het klimaat echt te kunnen veranderen? De illusie van de eeuw! De zon zal zich kapot lachen. Daarom is het zonneklaar, dat de duizenden miljarden, die straks, vanwege 'de klimaatcrisis', door de ontwikkelde landen, via de Verenigde Naties, terecht of onterecht, moeten worden doorgesluisd naar de ontwikkelingslanden, gewoonweg niets anders vertegenwoordigen dan een herverdeling van de welvaart in de wereld. 



(HOISINGTON) - DE OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD ('VELOCITY'), OFTEWEL HET AANTAL MALEN, DAT DE GELDHOEVEELHEID VAN EIGENAAR VERWISSELT, WAT DE MATE VAN ECONOMISCHE ACTIVITEIT WEERGEEFT, DAALT AL TIENTALLEN JAREN EN IS NU LAGER DAN TIJDENS DE ECONOMISCHE DEPRESSIE VAN DE JAREN '30!

De wereld torst een, steeds ondraaglijker, schuld met zich mee. Die schuld is alsmaar minder productief, vanwege o.a. de toenemende rentelast. Zelfs een periode van nul- of negatieve rente bleek slechts een tijdelijk doekje voor het bloeden, want de aanmoediging tot speculatie maakte het systeem nog kwetsbaarder. Elke stijging van die excessieve schuld leidt nu tot een vermindering van economische groei en tot een verdere instorting van de omloopsnelheid van het geld (zie hierboven). Dat betekent, dat het ergste nog voor ons ligt. Het monetaire beleid levert opeens geen resultaat meer op en de economie komt in een negatieve stroomversnelling ('deflatie') terecht!

Daarom moet men vooralsnog rekening houden met tegenmaatregelen. De voornaamste bron van monetaire liquiditeitsgroei was het beleid van monetaire verruiming ('Quantative Easing' - QE). Maar de plechtige belofte om de hoogste inflatie van 40 jaar in te dammen door monetaire verkrapping ('Quantative Tightening' - QT) lijkt steeds meer op 'een brug te ver'. Dat laatste stelt nog heel weinig voor. Zelfs de aangekondigde voortzetting van renteverhogingen staat, op een gegeven moment, op losse schroeven.  

Dat komt, omdat niet alleen de politieke tegenkrachten (2024 is een Amerikaans verkiezingsjaar) toenemen, maar ook omdat het financieele systeem een zekere pijngrens bereikt. Rond 37% van Amerikaanse firma's, bijvoorbeeld, verkeert al in financieele nood (Perez-Orive & Timmer, 2023). In een dergelijke situatie, wordt een hogere inflatie voorlopig schoorvoetend geaccepteerd en komt de geloofwaardigheid van Centrale Banken pas op de tweede plaats.

Om de bankencrisis te bezweren, zijn er weer eens enkele banken 'gered' via gedwongen fusies of herkapitalisaties. Binnenkort komen landen met een te grote schuldenlast aan de beurt. Om het financieele evenwicht in de wereld te bewaren, mag de wereldliquiditeit niet omlaag. Daarom is die monetaire verkrapping (QT), tot nu toe een lachertje geweest, want telkens als er brand uitbrak, werd er toch weer 'geblust'. De scherpe waardedaling van de obligatiemarkt in 2022, de ergste ooit, door de meest gepeperde rentestijging ooit, bracht het financieele systeem, met de grootste krediethefbomen ooit, tot de rand van de afgrond. De kredietcrisis is weer in volle gang en krediet wordt gezien als een gunst.

De realiteit is, dat het grootste gedeelte van de wereldliquiditeit nu eenmaal nodig is om de bestaande wereldschuld te herfinancieren. Deze draaimolen blijft doorgaan, totdat de muziek stopt en een economische depressie volgt. Maar op korte termijn, zal alles in het werk worden gesteld om toe te geven aan de druk van kredietcrisis, vergrijzing, begrotingstekorten en militaire uitgaven. Er is verder nog een hele waslijst van mogelijke andere uitgaven, die de belastingbetaler nu al niet kan opbrengen. 

Dat betekent, dat duizenden miljarden extra aan staatsleningen moeten worden uitgegeven, tegen steeds hogere rendementen, met een dienovereenkomstige waardedaling, om kopers daarvan te lokken. Maar zullen die kopers wel komen opdagen? Alleen als de rendementen nog veel hoger worden dan men zich nu kan voorstellen. De 40-jarige periode van lagere obligatierendementen, met dienovereenkomstige hogere obligatiewaarderingen, is, sinds 2020, voor onbepaalde tijd, voorbij. 


(OTAVIO COSTA)(CRESCAT) - TIME TO FOCUS ON THE BIG PRIZE!


(STOCKCHARTS)(MP SECURITIES) - EEN POTENTIEEL BELANGRIJK WIG-PATROON ('WEDGE'). NAAR BOVEN OF NAAR BENEDEN? WE ZULLEN ZIEN.

De tegenwind bij, vooral langlopende, obligaties zal dus alleen maar toenemen. Die zijn de klos, ookal moet men soms heftige tegenbewegingen verwachten. Alleen direct bezit van soliede kortlopende obligaties, dus geen fondsen of ETF's, met een weliswaar relatief laag rendement, zijn 'een veilige haven'. En dan steeds doorrollen op de afloopdatum tegen 100%. Ondertussen hebben aandelen, grondstoffen en Goud, van tijd tot tijd, ook de wind mee, vanwege de komende stijging van de wereldliquiditeit en hardnekkige ('sticky') inflatie, totdat de natuur zelf, het roer overneemt. De consumentenbestedingen vormen, in de ontwikkelde landen, immers 70% van de economie en de gemiddelde consument van die 'rijke' landen zou wel eens gedwongen kunnen worden om veel zuiniger te worden. Sparen en schuld afbetalen, niet uitgeven, plus economische stagnatie, oftewel stagflatie, worden straks, noodgedwongen, het Nieuwe Normaal. Algemene economische groei wordt een hersenschim, die tevergeefs zal worden nagestreefd.


(BLOOMBERG) - GRONDSTOFFENPRIJZEN WORDEN VOORAL BEPAALD DOOR DE ECONOMIE IN CHINA. MAAR DE HEROPENING DAARVAN, NA COVID, BLIJKT ERG TEGEN TE VALLEN. BOVENDIEN IS ER SPRAKE VAN EEN DALING VAN DE TOTALE CHINESE BEVOLKING IN 2023. DE BEVOLKING VAN INDIA IS NU GROTER DAN DIE VAN CHINA. VERGEET NIET, DAT BELEGGINGEN, ZONDER DIVIDENDRENDEMENT, ONDERHEVIG ZIJN AAN UITERST WISSELVALLIGE TRENDS, DIE DE GEMIDDELDE BELEGGER VAAK IN VERWARRING BRENGT. IS DAT HET ECHT WAARD?

Historisch gezien, moet de gemiddelde consument, in een tijd van excessieve staatsschuld, als percentage van de economie, een flinke stap terugdoen. Die excessieve staatsschuld was vroeger vooral het gevolg van oorlog. Het kan zijn, dat de volgende wereldoorlog nog voor de deur staat, maar de staatsschuld loopt nu al de spuigaten uit, omdat de Pandemie en talloze politieke stokpaardjes roet in het eten gooiden. In ieder geval, wordt het keihard werken voor de, steeds meer inkrimpende, werkende bevolking van de ontwikkelde landen, omdat het gemiddelde geboortecijfer is ingestort. Vervroegd pensioen is, vooral na de Pandemie, de pan uit gerezen. Automatisering en immigratie zullen, op korte termijn, weinig uitkomst bieden, vooral in een tijd van een, zich aanscherpend, wereldconflict en een pijnlijke deglobalisering. Het wordt een tijd van 'ieder voor zich'.

Toch mag de mens zich tegenwoordig gelukkig prijzen om niet te leven in het jaar 536 AD (Anno Domini), vanaf het begin van de christelijke jaartelling. Een vulkaanuitbarsting op Ijsland zorgde, op het Noordelijk Halfrond, voor een zonsverduistering, gedurende ruim 18 maanden. Miljoenen kwamen om van de honger. Twee verdere vulkaanuitbarstingen, in de daarop volgende jaren, leidden tot het koudste decennium in 2,300 jaar. Tot overmaat van ramp, diende zich de Zwarte Dood  ('Builenpest') aan, die, tijdens de Middeleeuwen, aan tenminste 1 op de 4 Europeanen het leven kostte. Dat was nog eens een angstaanjagende tijd om in te leven!

Daarom is het, in deze woelige tijden, meer dan ooit zaak om maar gewoon rustig te blijven. Net zoals de wijlen en zeer gemiste poes van ondergetekende, MiauMiau, die, gedurende 17 jaar,  een meesteres was in het mijmeren en dromen. Prachtig! Leef dus niet in de waan van de dag. Ga liever wat lezen, schilderen of boetseren. Dat verlengt het leven! En neem die smartphone niet meer mee naar bed. Men is even niet beschikbaar voor de buitenwereld. Opeens lijkt men dan meer controle over het leven te krijgen. Zo'n kleine overwinning is het vieren waard!




Ondertussen lijkt de belangrijkste aandelenindex ter wereld, de S&P 500, naar boven uit te breken en staat de Duitse DAX 40 aandelenindex, ondanks alles, al op een nieuw hoogtepunt. Markten zijn nu eenmaal tot alles in staat, om welke reden dan ook. Misschien rekenen de markten op een stijging van de wereldliquiditeit, nu de inflatie in China is verdwenen en haar monetair beleid overstag is gegaan naar meer verruiming. Misschien hebben beleggers angst om 'de boot te missen', als Centrale Banken, al of niet gedwongen, een soepeler monetair beleid gaan voeren (de zogenaamde 'Put' van de Federal Reserve), na de daling van de inflatie. Men kijkt immers in de achteruitspiegel om de reactie van Centrale Banken te voorspellen, terwijl dat misschien dit keer helemaal niet opgaat. Het hoofd van de FED, Jerome Powell, heeft duidelijk gesteld, dat het nog jaren kan duren, voordat de rente wordt verlaagd.

Maar het zal niet meevallen om de opgaande trend van de markten vol te houden, op basis van de steeds grotere economische risico's. Dit lijkt een roekeloos marktklimaat! De S&P 500 index wordt nu bepaald door slechts enkele aandelen, waarvan de omzetgroei, sinds 2021, al is ingestort. Dus de stijging van de aandelenmarkt is voornamelijk te danken aan nog hogere waarderingen. Allemaal luchtballonnen, voortgejaagd door de stuwkracht van de markt oftewel 'momentum'! 

De Philadelphia Semiconductor Index (SOX) is, bijvoorbeeld, tot nu toe in 2023 met 43% omhooggegaan, terwijl de wereldwijde omzet met 22% is ingestort, de scherpste daling sinds 2009. Dit loopt niet goed af! Ook Apple, met het zwaarste gewicht in de S&P 500 index, is kwetsbaar. Zelfs als Apple met 50% zou dalen, is het nog steeds overgewaardeerd. Kuddegeest heeft ook Tesla en Nvidia alarmerend omhooggedreven, wat nu eenmaal gebeurt in een jubelstemming. De recessie is officieel nog niet eens begonnen, maar uitstel is geen afstel. Men moet zich niet van de wijs laten brengen door de officieele, misleidende, werkgelegenheidscijfers. Die cijfers zijn, overal ter wereld, het meest onbetrouwbaar ooit. De creatie van 'spookbanen' is inherent aan zulke werkgelegenheidsmodellen. Daarom wordt een recessie gewoonlijk pas veel later door de autoriteiten bevestigd.

Bovendien is de nominale Nul-rente allang verleden tijd.  Er valt niet te ontkomen aan de conclusie, dat de fundamentele waardering van de aandelenmarkten, zoals de koers/verkoop verhouding ('Price-to-Sales Ratio'), nog steeds hoger is dan tijdens 'superbubbels' van 1929 en 2000. Iedereen weet, dat zulke bubbels ('everything bubbles') het gevaarlijkst zijn ooit en wat daarop volgde. Heel zwaar weer en geen zachte landing! Centrale Banken hadden hun stimulerende balansen, sinds 2009, immers met het tienvoudige 'supercharged', na de Great Financial Crisis (GFC) en na de uitbraak van COVID. De geldhoeveelheid explodeerde 'uit de dunne lucht', in enkele jaren, met liefst 50%! Zet je schrap! Na het hoogtepunt van 1929, stortten de aandelenkoersen, binnen 3 jaar, in met 90% en na het hoogtepunt van de Japanse NIKKEI 225 index in 1989, was er uiteindelijk, ondanks alle tegenstribbelingen, een daling van 80%, gedurende de daarop volgende 20 jaar.

Vergeet nooit, dat hebzucht de kortste weg is naar faillissement. Tussen 1929 en 1932, net na de Grote Crash en net voor de Grote Economische Depressie, beleefde de aandelenmarkt toch nog kortstondige periodes van koersherstel van 10 tot 20%. Een typisch teken van 'angst om de boot te missen' (Fear of Missing Out - FOMO). De kunstmatige bubbel in aandelenkoersen is nu nog lang niet verdwenen. Integendeel! Vermetele beleggers zullen straks te maken krijgen met schuim op de lippen, als de markt eindelijk weer tot bezinning komt. Pas als veel later iedereen weer in zak en as zit en schijnbaar gekapituleerd heeft, is er eindelijk een wezenlijk koopmoment aangebroken.

29 Juni, 2023.

DIEDERIK SCHMULL

Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

(YARDENI)(2023) - NETTO VERMOGEN VAN DE VERSCHILLENDE GENERATIES -


  • The Silent Generation – born 1925-1945. ...
  • The Baby Boomer Generation – born 1946-1964. ...
  • Generation X – born 1965-1979. ...
  • Millennials – born 1980-1994. ...
  • Generation Z – born 1995-2012. ...
  • Gen Alpha – born 2013 – 2025.




MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOG WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vinden er in 2023 weer enkele presentaties plaats. Het wordt hoog tijd om alle Blogleden en Bloglezers nog eens persoonlijk te woord te staan!

77 opmerkingen:

  1. Geachte heer Schmull,

    Wat een mooi (en inhoudelijk) artikel weer!!

    Mijn dank is groot

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed stuk heer Schmull , u schrijft alleen niets over de aankomende CBDC en de gevolgen hiervan , of gelooft u er niet in dat dit enige kans van slagen heeft ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De CBDC is in een bepaalde fase van ontwikkeling in 119 landen, oftewel 98% van de wereldeconomie. Vooralsnog wordt het een digitale vorm van kasgeld, niet een vervanger. Tot nu toe zijn de ervaringen in enkele landen, zoals Nigeria, Bahamas en zelfs China, nog niet erg bemoedigend. Enthousiasme is beperkt. Maar dit is pas het begin. Een CBDC wordt gewoon een andere vorm van betaling, wat veiliger kan zijn dan kasgeld en ook geen bankrekening vereist. Bovendien zou men minder afhankelijk worden van Visa, Mastercard en PayPal, die waarschijnlijk duurder zijn. Natuurlijk is er een zorg over Privacy, maar in de EU bestaat er een strenge wetgeving daarover. Verder vereist een CBDC bij een betaling niet meer informatie dan bij het gebruik van een kredietkaart of bankrekening. Het is duidelijk, dat nu geen enkel land kan achterblijven bij deze ontwikkeling. Het voordeel zou zijn, dat de overheden achter hun CBDC's staan, wat niet het geval is bij cryptovaluta's, zoals 'stablecoins'. Crypto's zijn bijzonder onzeker, kunnen worden gehacked en geen enkele Centrale Bank staat erachter. Maar de wereld wordt nu heel snel gedigitiseerd. De smartphone wordt al overal gebruikt voor betalingen en de QR-code speelt overal een voorname rol. Een digitale wallet op de smartphone wordt spoedig onmisbaar. Maar een CBDC is slecht nieuws voor crimineel geld. Dat laatste kan (nog) terecht bij Bitcoin.

      DS

      Verwijderen
    2. Zou het niet kunnen dat als het huidige monetaire systeem failliet is dat het overloopt in het nieuwe digitale transactie systeem met de CBDC nog als enige betaal middel , dat nu wereldwijd wordt opgetuigd.
      Dit zal uiteindelijk het einddoel zijn. Totale controle.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      CBDC's zitten nog in de experimentele fase. Succes is niet gegarandeerd. Nigeria wilde meteen naar 100% zonder kasgeld en er kwamen grote rellen. Zodra blijkt, dat de CBDC leidt tot meer toezicht van overheidswege, beperking van persoonlijke uitgaven en besparingen, automatische belastinginning, inclusief boetes, negatieve rente, en de afschaffing van het bankwezen, dan gaat deze vlieger niet op. Daarom mislukte de SDR van het IMF, zelfs na 50 jaar. Uiteindelijk beslist de burger, niet een of andere kamergeleerde, ookal lijkt de CBDC 'onvermijdelijk'.

      DS

      Verwijderen
    4. Bedankt voor u uitleg heer Schmull , we zullen zien waar het heen gaat.


      Verwijderen
  3. Diederik, je obsevatie met betrekking tot de verslaving aan informatie is spot on.....ik denk dat we nog nauwelijks kunnen bevatten hoe funest dit in de toekomst voor de mens en de maatschappij wordt. ...ik zeg al 20 jaar dat de mensheid uiteindelijk aan complexiteit ten onder gaat....niemand kan de ontwikkelingen meer bijbenen...het meest duidelijke is dit bij politici....die doen steeds stoerder
    maar hebben werkelijk geen flauw benul meer van wat er gaande is. Verder vind ik het opvallend dat je de rellen in Frankrijk niet noemt....dank voor deze column....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De rellen in Frankrijk zijn kennelijk voornamelijk veroorzaakt door teenagers van Noord-Afrikaanse afkomst, die voortdurend door de politie onder druk worden gezet. Sociale media, zoals TikTok, Snapchat en Twitter houden het een en ander aan de gang met videos 'in real time'. De enorme rellen in 1968 begonnen bij de studenten en sloegen over naar de arbeiders. Zo'n 10 miljoen staakten in Mei, 1968, vooral aangestoken door de protesten tegen de Vietnamese oorlog in Amerika. Maar tegenwoordig kan iedereen een reporter zijn met directe beelden, waardoor de gehele wereld meteen betrokken raakt bij gebeurtenissen. Sociale media bestonden nog niet in 1947, toen de ergste rellen ter wereld ooit plaatsvonden in India/Pakistan/Bangladesh, met name Punjab. Het dodental was destijds kennelijk in de miljoenen.

      DS

      Verwijderen
  4. "Alleen direct bezit van solide kortlopende obligaties, dus geen fondsen of ETF's, met een weliswaar relatief laag rendement, zijn 'een veilige haven'. En dan steeds doorrollen op de afloopdatum tegen 100%" .
    Mijnheer Schmull: realiseert u zich dat het "forfaitair rendement" op zowel obligaties áls fysiek goud inmiddels ook op 6,17% is gesteld door de NL-overheid? En op spaargeld maar 0,36%?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De huidige regeling is niet eerlijk. Maar er wordt aan gewerkt.

      https://www.businessinsider.nl/vermogensbelasting-in-box-3-daadwerkelijk-rendement-sparen-en-beleggen-van-rij-2027-2026/

      DS

      Verwijderen
  5. http://charleshughsmith.blogspot.com/2023/07/who-wins-and-who-loses-in-deep-global.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste heer Schmull , de huizenprijzen stijgen weer , hoe is dit mogelijk met de hoge hypotheek rente , of is dit een tijdelijke en laatste melt-up ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Na een enorme stijging van de huizenprijzen in 2021 en 2022 in de dubbele cijfers, vanwege de gigantische monetaire stimulering, is er sprake van een afkoeling - de stijging wordt minder en er is kans op een overgangsfase van stijging naar daling. Die daling hangt af van talloze factoren, zoals werkloosheid, recessie, overwaarde, besparingen, vergrijzing en natuurlijk hypotheekrente. Dit is een jarenlang proces. Als de economie meevalt, zullen de huizenprijzen stabiel kunnen blijven, maar de betaalbaarheid is steeds minder geworden, naarmate de rente 'normaliseert'. Het grootste gevaar in de komende jaren zou een recessie worden. Die lijkt te zijn 'uitgesteld'. Maar als dat eindelijk plaatsvindt, is een verdere afkoeling te verwachten. In Engeland zijn 37% van de huizen hypotheekvrij, in Nederland 10%. Velen hebben echter een lange, lage hypotheekrente. Bovendien wordt de neiging om te (moeten) verhuizen minder, naarmate men ouder wordt. Verder hebben de vele thuiswerkers het beeld veranderd. Vele banen worden vervangen door machines en AI, dus men zal wel meer honkvast worden. Toch blijft het devies - verminder de hypotheek in een tijd van steeds duurder geld. Anders blijft dat huis eigendom van de hypotheekverstrekker.

      DS

      Verwijderen
  7. Beste heer Schmull , als de economie meevalt zegt u , maar in het bovenstaande stuk schrijft u : Dit is de laatste fase, voordat een pijnlijke implosie, in de komende jaren, onvermijdelijk volgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Dat klopt. Alle tekenen wijzen erop, dat een wereldrecessie op komst is. De rentestijging is nog niet voorbij en de balansen van de Centrale Banken worden afgebouwd. De rendementscurve is invers , wat duidt op een mogelijke recessie. Dus een harde landing wordt waarschijnlijker. Maar als men ergens lekker woont, doet men de ogen dicht.

      DS

      Verwijderen
  8. https://geotrendlines.com/nl/nieuws/larry-fink-blackrock-bitcoin-is-internationaal-geld

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Ach, multimiljardair Fink was vroeger negatief op Cryptos. Maar nu wil hij een graantje meepikken in de handel en hij hoopt op goedkeuring van zijn Bitcoin-ETF door de SEC. Diezelfde SEC heeft Coinbase, de custodian van die ETF, beschuldigd van een hele waslijst van ondeugdelijke praktijken. Maar als aandeelhouder van die ETF, bezit men geen Bitcoin, en betaalt men ook nog eens hoge kosten. Fink hoopt, dat de gewone leek dit allemaal niet doorheeft. Maar tegenwoordig moet Fink, naar verluidt, 24-uur bewaking hebben, want Blackrock is het doelwit van degenen, die hun enorme machtsconcentratie van activa ongezond vinden.

      https://www.foxbusiness.com/markets/blackrocks-bitcoin-spot-etf-will-democratize-crypto-ceo-larry-fink

      DS

      Verwijderen
  9. Klopt dit heer Schmull , dat china haar goudreserves heeft verhoogd om zich los te maken van de dollar ?

    https://geotrendlines.com/nl/nieuws/china-breidt-goudvoorraad-in-juni-verder-uit-naar-2-330-ton

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Bijna alle Centrale Banken zijn koper van Goud geweest, vooral na de Grote Financieele Crisis van 2008 - 2009, nadat zij juist verkoper waren in de jaren '90, toen valuta's nog vrij aantrekkelijk waren. Maar nadat de FX-reserves van Rusland werden 'bevroren', vanwege de Oekraine-oorlog, hebben Centrale Banken hun Goudaankopen verder verhoogd.

      In het kader van 'dedollarization', is er een beweging gaande bij de BRICS-landen om te komen met een nieuwe munt, die door Goud wordt gedekt. Maar zo'n terugkeer naar de Goudstandaard zou een stabiele hoeveelheid Goud vereisen. Maar geen land zal ooit 'fiatgeld' willen omwisselen tegen het schaarse en dure Goud, dus waarschijnlijk wordt gestreefd naar een munt, die Goud als richtprijs heeft.

      De meeste Centrale Banken hebben momenteel enorme verliezen 'op papier' in hun obligatie-portefeuilles, omdat rente en rendementen sterk zijn gestegen, na 40 jaar van daling. Echter, Centrale Banken kunnen die verliezen compenseren door een herwaardering van hun Goudreserves, net zoals in de jaren '30. De kans hierop wordt steeds groter, omdat men de belastingbetaler niet wil laten opdraaien voor die obligatie-verliezen.

      Ondertussen zijn de Goudvoorraden van Rusland en China nog erg bescheiden vergeleken met Amerika en West-Europa. Opgemerkt moet worden, dat de meeste Goudtransacties 'geheim' zijn, dus het een en ander blijft giswerk.

      https://www.madisontrust.com/information-center/which-world-countries-have-the-most-gold/#:~:text=Why%20does%20the%20U.S.%20have,gold%20reserve%20in%20the%20world.

      https://www.mining.com/web/gold-revaluation-the-hidden-motive-behind-central-banks-gold-buying/

      DS

      Verwijderen
    2. Rusland staat wereldwijd op de 5e plek waar het gaat om de goudvoorraad. Voor een land met een economie zo groot als de Benelux (haha) is dat behoorlijk. We moeten ook niet vergeten dat zij bijna geen staatsschuld hebben, met de tegoeden die nu bevroren zijn kunnen ze die betalen. Per saldo dus nul. Als je de goudvoorraden gaat herwaardering, dan zijn zij de grote winnaar. Daarnaast zijn zij de tweede producent ter wereld achter China, van goud. Ze delven 2x zo veel als de V.S.

      Verwijderen
  10. https://dailyreckoning.com/will-inflation-soon-turn-to-deflation/

    BeantwoordenVerwijderen
  11. http://charleshughsmith.blogspot.com/2023/07/all-dreams-end-collapse-of-keynesian.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het lijkt of iedereen haast wil dat de USD op termijn ten onder gaat. Be careful what you wish for zou ik zeggen. BRICS zouden gold-backed currency gaan lanceren maar India lijkt er nu al geen heil in te zien; op het eerste gezicht een echte eenheid..

    https://timesofindia.indiatimes.com/blogs/truth-lies-and-politics/bricss-plan-to-float-a-common-currency-indias-reaction-to-it/

    BeantwoordenVerwijderen
  13. https://www.zerohedge.com/economics/china-brink-deflation-cpi-slumps-ppi-tumbles-most-2015

    BeantwoordenVerwijderen
  14. http://charleshughsmith.blogspot.com/2023/07/without-inflation-status-quo-collapses.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Today:
    The Swiss franc rose to the strongest level since 2015 against the US currency, while Japan’s yen gained more than 1% on the day to consolidate its gains below 140 per dollar. The euro spiked to $1.11, and the British pound climbed to $1.30 — both hitting their strongest levels in more than a year.
    That breathes more life into the view that the Fed is closer to the end of its cycle.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @

    (BIS)(July 10th, '23) - CENTRAL BANK DIGITAL CURRENCIES (CBDC's) MAKING HEADWAY

    The responses from 86 central banks show that the proportion engaged in some form of CBDC work has risen to 93% and that the work on retail CBDC is more advanced than on wholesale CBDC. In addition, this paper shows that most central banks see potential value in having both a retail CBDC and a fast payment system, and that there could be 15 retail and nine wholesale CBDCs publicly circulating in 2030. The survey further shows that, to date, stable coins and other crypto-assets are rarely used for payments outside the crypto ecosystem.

    https://www.bis.org/publ/bppdf/bispap136.htm

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  17. CBDCs voegen absoluut niets toe. Het enige dat men hiermee bewerkstelligt is meer controle vanuit overheden op de consument. Ondertussen zal de debasement van valuta vrolijk verder gaan

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Beste DS,

    https://www.zerohedge.com/crypto/russian-parliament-passes-digital-ruble-bill

    Hoe kan dit? En bijna alle landen voeren het in. En zo synchroon overal. Zou het sprookje van de BIS en de 12 a 13 families toch waar zijn? Zeer vreemd, achter de schermen lijken ze allemaal vrienden of acteurs die dezelfde script volgen.

    Mag, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES

      Degenen, die in het verleden het huidige geldsysteem in gang hebben gezet, hebben hun controle daarover nooit opgegeven, maar de details daarvan blijven in nevelen gehuld.

      The responses from 86 central banks show that the proportion engaged in some form of CBDC work has risen to 93% and that the work on retail CBDC is more advanced than on wholesale CBDC. In addition, this paper shows that most central banks see potential value in having both a retail CBDC and a fast payment system, and that there could be 15 retail and nine wholesale CBDCs publicly circulating in 2030. The survey further shows that, to date, stablecoins and other cryptoassets are rarely used for payments outside the crypto ecosystem.

      https://www.bis.org/publ/bppdf/bispap136.htm

      DS

      Verwijderen
  19. Volgens truflation, dat tot op heden een goede forward indicator van de Amerikaanse CPI geweest is, valt de inflatie jaar op jaar terug tot 2.15%. Deflation coming met de FED's 'higher for longer'? https://truflation.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  20. https://geotrendlines.com/nl/nieuws/india-en-verenigde-arabische-emiraten-gaan-olie-in-roepies-afrekenen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      India, Russia suspend negotiations to settle trade in rupees

      With a high trade gap in favour of Russia, Moscow believes it will end up with an annual rupee surplus of over $40 billion if such a mechanism is worked out and feels rupee accumulation is 'not desirable'

      https://www.reuters.com/markets/currencies/india-russia-suspend-negotiations-settle-trade-rupees-sources-2023-05-04/

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM

      Ondanks alle hype!

      China, Russia and India aren't developing a dollar rival, top official says: 'There's no idea of a BRICS currency'

      https://finance.yahoo.com/news/china-russia-india-arent-developing-181801073.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAACa8rLBPvbVD6nsqmKHln-SKhXI91YMySD_-GVhDaiPJ5KOLcV49jC8VyDlQ9MAyKWQLwLJKRO7UnEOTBsur3-fGMWB5QUpEWIry48-t1GgCJ8zz3ecmDwSmlNZrPunOJNOvEBm9nPamLvLz5vXpS64VdkmrWw9wPsA8NBB9QOKr

      DS

      Verwijderen
  21. https://twitter.com/lisaabramowicz1/status/1680889364413292546

    BeantwoordenVerwijderen
  22. http://charleshughsmith.blogspot.com/2023/07/the-two-causes-of-coming-great.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hadewych von mises18 juli 2023 om 09:54

      S&P naar 450 ?

      Verwijderen
    2. @HADEWYCH VON MISES

      YARDENI -

      US stocks could rally a further 20% as the economy recovers from a "rolling recession," Ed Yardeni said.
      "For those who are waiting for a recession, I think we've had it all along," he said.
      Yardeni also grounded his optimism on bullish earnings forecasts and a broadening of the equity market rally.

      https://markets.businessinsider.com/news/stocks/sp-500-jump-20-economy-recovers-rolling-recession-ed-yardeni-2023-7

      DS

      Verwijderen
  23. Beste heer Schmull , wat zijn uw verwachtingen voor de aankomende tijd , verder oplopende inflatie ( stagflatie ) , of zoals het er nu naar uit ziet toch deflatie en een diepe recessie ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Ik houdt persoonlijk rekening met 'een stilte voor de storm'. Volgend jaar, 2024, is weliswaar een Amerikaans verkiezingsjaar, maar de huidige markt wordt gekenmerkt door alle hype rond AI. Net zoals rond DOT.COM in 2000. Slechts een beperkt aantal aandelen hebben het goed gedaan. Daarom hebben de indices, die meer gewicht toekennen aan enkele zwaargewichten (cap-weighted) het aanzienlijk beter gedaan dan die met een gelijk gewicht van elk aandeel. Historisch gezien, vindt er dan altijd een terugkeer naar het gemiddelde (mean-reversion') plaats. Uiterste voorzichtigheid is nu geboden. Mocht er toch nog een soort 'Roaring Twenties' volgen, dan laat ik dat graag over aan het Domme Geld.

      DS

      Verwijderen
  24. https://zensecondlife.blogspot.com/2023/07/the-end-of-super-cycle.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Kitco News - De goudmarkt zou een nieuw bullish momentum kunnen zien terwijl de wereld een nieuw type goudstandaard zou kunnen zien.
    Volgens het door de staat gerunde RT heeft de Russische regering vrijdag bevestigd dat Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, ook wel bekend als de BRICS-landen, een nieuwe handelsvaluta zullen introduceren, ondersteund door goud . De officiële aankondiging zal naar verwachting worden gedaan tijdens de BRICS-top in augustus in Zuid-Afrika.
    https://www.kitco.com/news/2023-07-07/Russia-confirms-BRICS-will-create-a-gold-backed-currency.html

    Wat is hier van waar
    Wel begint de dollar al flink te zakken, en de goudprijs te stijgen

    Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAAP

      Allemaal hype, aangemoedigd door de anti-Dollar en anti-Amerika clubs. De BRICS waren veelbelovend, maar hebben nooit aan de verwachtingen beantwoord. De BRICS hebben allemaal een overschot op de lopende rekening en zijn dus enorm afhankelijk van export naar het Westen, vanwege hun zwakke en corrupte binnenlandse markten. Daarom zouden zij nog meer afhankelijk worden van China, mits China bereid zou zijn om eindelijk haar binnenlandse consumentenmarkt fors te ontwikkelen en de hoge besparingen te ontmoedigen. China zou een flink tekort op haar lopende rekening moeten accepteren om de andere BRICS te steunen. Het tegenovergestelde gebeurt! De Chinese Yuan tegenover de Dollar is op een 15-jarig laagtepunt en alle BRICS devalueren vrolijk tegenover de Dollar, omdat zij zo afhankelijk zijn van export, vooral naar Amerika, met bijna 25% van 's werelds consumentenvraag (en slechts 5% van de wereldbevolking).

      Een BRICS-valuta door Goud gedekt? Een voorwaarde is voldoende Goud om zoiets in stand te houden. Verder betekent een Goudstandaard onvermijdelijke economische pijn, met juist een 'sterke' valuta. Dat zou het einde zijn van hun exportmodel. Reken maar, dat de vervagende, niet opkomende, BRICS dat offer nooit zullen willen brengen. Dat zou het einde betekenen van hun autocratisch systeem en hun corrupte elite. Verder zal geen land haar kostbare Goud ooit willen kwijtraken om hun Goudstandaard in stand te houden. Zo'n standaard betekent ook geen kostbare militaire avonturen meer. Maar China bereid zich juist voor op een wereldoorlog, wat blijkt uit hun gigantische stijging van hun militaire uitgaven.

      Bovendien is nu heel duidelijk geworden, dat de groei eruit is bij China. De werkende bevolking is al enige jaren aan het dalen en de jeugdwerkloosheid is nu een echt probleem geworden.

      De Dollar is recentelijk wat zwakker, vanwege de aanhoudende rentestijging van de ECB, omdat de Europese inflatie veel erger is dan die van Amerika. De Goudprijs kan pas draaien, als de rente eindelijk kan worden verlaagd. Maar in de jaren '70, vonden er 3 golven van inflatie plaats, terwijl de rente moest blijven stijgen, uiteindelijk naar 20%. Welnu, de rente op credit cards is nu al 22%!

      DS

      Verwijderen
    2. Maar China bereid zich juist voor op een wereldoorlog, wat blijkt uit hun gigantische stijging van hun militaire uitgaven.

      Hudson Institute's China Center presentation by Kyle Bass on Xi Jinping’s preparation for war.

      China Prepares for War: A Timeline:
      https://www.youtube.com/watch?v=98kMSEkPiLo


      Verwijderen
  26. Beste heer Schmull,

    Zoals u vaker heeft aangegeven, zal de 'FED put' de markten niet ondersteunen zoals in het verleden en zal men naar alle waarschijnlijkheid ' higher for longer' blijven.

    Is dit puur om inflatie verwachtingen
    de grond in te stampen zodat de hand voorlopig op de knip blijft? Als men daadwerkelijk voet bij stuk houdt (tightening into a recession) dan wordt de politieke druk naar mijn mening veel te groot en zal men QT verminderen/ rate cuts moeten overwegen?

    Dit is niet wat ik denk dat ze zouden moeten doen maar ik kan me niet voorstellen dat, terwijl de wereld implodeert, de FED en andere centrale banken niet weer als 'reddende engel' moeten optreden tegen een aan krediet verslaafde wereld?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Inderdaad moet de wereld eerst imploderen, voordat er een draa ('pivot') kan komen in het monetaire beleid. Verder kan zo'n beleid worden onderbroken door een verkiezingsjaar (2024) of door een militair conflict of door een Pandemie. Tegelijkertijd zijn er enkele gigantische programma's aan de gang, zoals de 'Infrastructure' Act, die met de vroegere New Deal van FDR kan worden vergeleken. In zo'n klimaat lijkt een economische implosie nu onwaarschijnlijk, maar de geschiedenis leert, dat Centrale Banken, in het verleden, een implosie/recessie nooit hebben kunnen voorkomen, als het eenmaal zover is, om welke reden dan ook. China is waarschijnlijk de meest met schuld beladen economie ooit en aan de hand van hun onbetrouwbare cijfers blijkt, dat die economie niet meer op gang is te krijgen en funeste deflatie ligt op de loer. De meeste landen zijn afhankelijk van export en de groei van de wereldhandel (behalve Amerika) en het uur van de waarheid nadert, dat dit model spaak loopt. Geen monetair beleid kan daar verandering in brengen.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises23 juli 2023 om 14:23

      Heer Schmull, wat is uw visie op de recente bezoeken van US prominenten (oa Yellen en Kissinger) aan China? Is er haast bij? En zo ja, welke haast? Dank!

      Verwijderen
    3. @HADEWYCH VON MISES

      Kissinger bezocht China als prive-persoon, niet als een vertegenwoordiger van de Biden Administration. Allereerst is dat enorm gunstig voor zijn firma, Kissinger Associates, want zijn toegang tot iemand als Xi garandeert een reeks van maandenlange winstgevende bezoeken bij het bedrijfsleven en vele instituten. Die toegang was mogelijk, omdat Kissinger altijd het confrontatie-beleid van anderen (neocons!) tegenover China afwees. Bovendien was Kissinger nauw betrokken bij de opening naar China in de jaren '70.

      Maar er is ook speculatie, dat Biden een conflict met Iran niet uit de weg zou gaan om de opiniepeiling in 2024 te verbeteren. Daarvoor zou enige steun van China niet onwelkom zijn, hoe onwaarschijnlijk dat ook lijkt, Na de afgang in Afghanistan, waar zo'n $ 100 miljard aan materieel moest worden achtergelaten (zodat de Taliban de machtigste terreurorganisatie is geworden) plus de Oekraine-oorlog, waar maar geen schot in zit, plus de problemen van Biden's verslaafde zoon, kan de Neocon-kliek rondom Biden iets 'ondenkbaars' tevoorschijn toveren. Net zoals 9-11, wat de oorlog in Irak tot gevolg had.

      Kissinger en Xi konden met nostalgie terugkijken naar de hartelijke relatie tussen Amerika en China van vroeger. Helaas lijkt dat voorgoed verleden tijd, want Amerika wil haar wereldhegemonie niet verliezen aan een China, dat bestuurd wordt door de CCP.

      DS

      Verwijderen
    4. Hadewych von mises23 juli 2023 om 20:02

      Dankuwel voor uw inzicht! Confrontatie met Iran om olie?

      Verwijderen
    5. @HADEWYCH VON MISES

      Kathleen Tyson (UK Author)
      @Kathleen_Tyson_
      I privately predicted war against Iran when Biden called up 4000 Reservists and sent another 2500 troops to occupied Syria. Lot of hardware moving to the Gulf. US wants to refill the SPR by seizing Iranian oil fields. The reason for Kissinger’s trip to Beijing was to ask Xi and DM Li Shangfu to stand back and let them.

      DS

      Verwijderen
  27. https://twitter.com/nglinsman/status/1682073311734382592/photo/1

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Beste DS,

    Wat is uw mening over de analyses van Alasdair Macleod ?
    Mag, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES

      MACLEOD is al decennia-lang actief op het gebied van edele metalen. Er valt dus zeker wat te leren van zijn zienswijzen. Misschien komt de tijd naderbij, dat hij gelijk krijgt met valuta's, die door grondstoffen, m.n. Goud, worden gedekt. Maar dat lijkt niet binnen handbereik, integendeel. Een maatschappij met zoveel schuld zou direct onderdompelen in een economische depressie. Het is een totale illusie, dat een geldsysteem, dat gebaseerd is op de Dollar, m.n. de Eurodollar, opeens kan worden vervangen. Mijn persoonlijke mening blijft, dat de Dollar de enige valuta zal zijn, die de Grote Crisis zal overleven. De rol van Goud zal in de toekomst zeker kunnen toenemen, maar een terugkeer naar de Goudstandaard ('Gezond Geld') is een sprookje.

      DS

      Verwijderen
  29. Bedankt, hij doet de laatste tijd ook veel analyses over geopolitieke kwesties.
    Mag, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  30. https://www.zerohedge.com/markets/monetary-vs-fiscal-dissonance-and-return-qe

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Beste heer Schmull , Rickards is ook aan het doorslaan.

    https://usawatchdog.com/new-brics-currency-boosts-gold-destroys-dollar-jim-rickards/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Juist!

      Jan Nieuwenhuijs (@JanGold_) tweeted at 8:18 am on Mon, Jul 24, 2023:

      “BRICS to discuss dollar alternatives at August summit: Russia”

      This does not imply they will issue a new currency in August, let alone switch to a gold standard. BRICS will increase trade in national currencies near term (as far as we know).

      https://www.globaltimes.cn/page/202307/1294900.shtml

      DS

      Verwijderen
  32. Beste heer Schmull , wat is dit nu weer ?

    https://worldcoin.org/cofounder-letter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Dit is gisteren overal ter wereld gelanceerd, behalve in Amerika. Het is een vorm van digitale ID op basis van oogscanning. Maar niemand weet, hoe groot de gevaren zijn voor Privacy en Veiligheid. Altman is CEO van OpenAI en Elon Musk brak met hem, vanwege alle onzekerheden rond veiliheid. Gebruikers van smartphones kunnen worden gehacked. En het menselijke oog verbergt vele medische geheimen! Dus niet doen.

      https://news.sky.com/story/worldcoin-chatgpt-bosss-crypto-project-that-scans-peoples-eyeballs-being-looked-at-by-uk-regulator-12927038

      DS

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor u antwoord , inderdaad niet doen , gegevens kunnen worden doorgegeven aan onderaannemers en toegankelijk zijn voor overheden en autoriteiten.

      https://www.reuters.com/technology/verified-human-worldcoin-users-queue-up-iris-scans-2023-07-25/

      Verwijderen
  33. https://www.armstrongeconomics.com/world-news/cryptocurrency/the-cdbd-crisis-of-2025/

    Wat vindt u van Armstrongs visie op CBDC?

    Mvg Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAN

      Armstrong heeft ook geen antwoord op alle ellende, die mogelijk zou kunnen gebeuren, behalve wat zilveren munten, die kunnen worden gestolen. De invoering van een CBDC betekent automatisch, dat het banksysteem overbodig wordt en alles wordt gecentraliseerd bij een Centrale Bank. Daarom zou dit een heel langzaam proces worden. China is al jaren bezig met een digitale Yuan, maar hoogstens 20% van de Chinezen maakt er gebruik van. De meeste Chinezen betalen met hun mobiel, terwijl papiergeld nog niet is afgeschaft. Een digitale Dollar en Euro staan op de agenda, maar blijven controversieel, vanwege strenge privacy regels. Het is dan een kwestie van doordrukken. Maar het is nu al zo, dat banken een rekening kunnen opzeggen, zonder een reden op te geven (zie de furore rond Farage en Coutts & Co, vanwege zijn politieke opvattingen, niet vanwege zijn financieele situatie.) Daarom zal het allemaal niet zo'n vaart lopen. Het laatst, wat een Centrale Bank zou willen is om direct betrokken te worden bij kredietverlening, etc. Bovendien zou alles spaak lopen, als de electriciteit uitvalt, net zoals nu, hier en daar, bij electrische autos!

      https://www.fpri.org/article/2023/06/china-is-doubling-down-on-its-digital-currency/#:~:text=It%20is%20a%20legal%20tender,withdrawing%20cash%20from%20an%20ATM.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull'

      Of de elektrische auto's vliegen spontaan in brand! Zoals nu op de Noordzee.

      Bedankt weer voor het zeer leerzame stuk heer Schmull.

      Met vriendelijke groet'

      Stefan.

      Verwijderen
    3. @STEFAN

      Het 's nachts opladen van EV's en electrische scooters kan leiden tot huisbranden. Electrische scooters zijn dan ook niet toegestaan in de London Underground, inclusief alle stations.

      How many electric cars have caught fire in UK?
      A more recent report conducted by Health and Safety organisation CE Safety found that there have been 753 callouts to EV fires in the UK over the past five years. This total includes all types of electric vehicle, including e-scooters and e-bikes, with electric cars representing 44%.6 Jun 2023

      Fires involving lithium batteries are the fastest growing fire risk in London. So far in 2023 we've been called to, on average, an e-bike or e-scooter fire once every two days. In 2022, we attended 87 e-bike and 29 e-scooter fires, a total of 116 fires.

      DS

      Verwijderen
  34. Beste heer Schmull'

    Van de week ook in Meppel.
    Daar ging ook een fietsenwinkel in brand door een accu die weer spontaan in brand vloog.
    Het gebeurt ook steeds vaker met fietsen en auto's.
    Ben benieuwd wat voor verzekeringspremie we moeten betalen in de toekomst als iedereen met elektrische auto's rijdt.
    Het wordt vast een dure hobby!

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Beste heer Schmull , volgens dit artikel is de huizencrisis voorbij.

    https://www.zerohedge.com/markets/housing-recession-over-pending-home-sales-post-first-increase-february

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Onwaarschijnlijk. Momentopnames worden vervormd doordat de meesten nog een lage hypotheekrente hebben. Verder is er een tekort aan aanbod, omdat potentieele verkopers nog niet gedwongen zijn om te verkopen, vanwege de laagste werkloosheid in 50 jaar.

      DS

      Verwijderen
  36. https://www.zerohedge.com/markets/defective-fed-policy-ensures-inflations-revival

    Is dit wat er aan gaat komen , een volgende inflatie golf ? Wat gaat dat betekenen voor de wereldeconomie ?
    Gaan de rente's nog verder verhoogt worden ? Voorspelt weinig goeds .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Het kan zijn, dat er meerdere inflatie-golven plaatsvinden, net zoals in de jaren 70 (er waren er toen 3). Misschien stijgt de achterblijvende olieprijs plotseling. Misschien moet er opeens weer gestimuleerd worden door een crisis. Misschien is er weer een loon- en prijsstijging. Wat men vaak onderschat is de vertragende werking van bepaalde maatregelen - het duurt soms 1 of 2 jaar, voordat die effect hebben. Toch lijkt de economie flink af te koelen en zijn vele prijzen al terug.

      DS

      Verwijderen
    2. Laten we hopen dat het allemaal mee gaat vallen , maar dat zal wishfull thinking zijn , gezien de hoeveelheid schulden die er nu zijn.
      Is dit eigenlijk nog wel op te lossen zonder dat een flinke recessie/depressie de bezem er door heen haalt ?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      Niemand weet de toekomst, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Historisch gezien, is er een Grote Crisis op komst, vergelijkbaar met de Depressie van de jaren '30 en de Tweede Wereldoorlog. Die omwenteling werpt haar schaduw vooruit. Zoiets kan leiden tot grote werkloosheid en pijnlijke faillissementen. Maar er is altijd licht in de tunnel, want niets is eeuwig, ook ellende niet.

      DS

      Verwijderen
    4. hadewych von mises31 juli 2023 om 09:45

      Heer Schmull, wat zou - in het licht van deze Grote Crisis - , in een vijftal kernwoorden/topics, uw beleggingsadvies zijn?

      Verwijderen
    5. @HADEWYCH VON MISES

      Het leven is vol verrassingen. Een aandelenmarkt kan bijvoorbeeld stijgen, terwijl de fundamentals lijken te verslechteren. Er spelen nu eenmaal vele factoren, zoals liquiditeiten, een rol.

      Maar de huidige markt, gekenmerkt door euforie over met name AI, terwijl de meute zich stort op Call Options, doet niet denken aan het begin van een opgaande trend. Daarom is het meer dan ooit zaak om het kruit droog te houden. Men wordt nu betaald om te wachten, gezien de aantrekkelijke rendementen van obligaties met korte looptijden.

      Kwaliteitsaandelen met betrouwbare dividenden verdienen altijd een plaats in een portefeuille, ongeacht een eventuele crisis. Die koopt men dan bij. Dit is niet de tijd om te gokken.

      DS

      Verwijderen
  37. Bent u het eens met Jamie Dimon heer Schmull?

    https://www.cnbc.com/2023/08/02/jpmorgan-ceo-jamie-dimon-calls-fitch-ratings-us-downgrade-ridiculous-but-says-doesnt-really-matter.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Mee eens. Een verlaging van de rating van AAA naar AA+ zal in de praktijk weinig uitmaken. Een staatshuishouding is niet te vergelijken met die van een gemiddeld gezin. De staat creeert geld, een gezin niet. Een overheidstekort leidt echter wel tot een verhoging van het gezinsvermogen. Om dat tekort te dekken, worden o.a. staatsleningen uitgegeven op een bepaald rendement, dat door de markt wordt bepaald. US Treasuries blijven het beste onderpand ter wereld. Een AA+ rating voor Treasuries vereist hetzelfde kapitaal als AAA, volgens de Basel-akkoorden. Er is trouwens geen alternatief. Japanse staatsleningen (JGB's) zijn bijna niet verhandelbaar, net zoals die van de BRICS, die ook nog eens politiek en juridisch riskant zijn. De Europese AAA-AA markt is uiterst klein. Na de rating-verlaging door S&P in 2011, was er nauwelijks enige reactie, net zoals nu.

      DS

      Verwijderen
  38. Oplopende wereldschuld en stijgende rente's , als dat maar goed gaat.

    https://www.zerohedge.com/economics/300-trillion-counting-visualizing-global-debt-projection

    BeantwoordenVerwijderen