Translate

vrijdag 3 februari 2023

DE SPELD IN DE HOOIBERG

DE SPELD IN DE HOOIBERG

Het is onbegonnen werk om te proberen een speld in een hooiberg te zoeken. Maar dat is nu juist, wat de gemiddelde belegger in de komende 10 tot 20 jaar te wachten staat. Na de lange periode van ononderbroken koersstijgingen, is de ontnuchtering aangebroken en is het bergaf voor het gemiddelde aandeel. Het is nu meer dan ooit zaak om zich te richten op betrouwbare inkomsten in plaats van waardevermeerdering van activa. Daarom lijkt een belegging in een brede index ('index investing'), wat in de laatste 40 jaar werkte, haar langste tijd gehad. De wereld is totaal veranderd. Trouwens, tussen 1926 en 2019 (93 jaar!), heeft slechts 5% van de Amerikaanse beursgenoteerde aandelen (26,000) een beter rendement opgeleverd dan een belegging in kortlopende Amerikaanse Treasury Bills (Bessembinder, zie hieronder). Dat werd in de periode van 2020 -2021 nog verergerd door een klein aantal van peperdure technologie-aandelen, die inmiddels weer scherp zijn gekelderd:

https://wpcarey.asu.edu/department-finance/faculty-research/do-stocks-outperform-treasury-bills


DE DRAMATISCHE RENTESTIJGING VEROORZAAKT OVERAL EEN AARDVERSCHUIVING. OPEENS KRIJGT DE SCHULDENAAR HET HEEL BENAUWD, NET ZOALS IN DE JAREN '70 TOT 1981. ALS EENMAAL EEN TE HOGE INFLATIE MOET WORDEN AANGEPAKT, DAN WORDT EEN HARDE LANDING BIJNA ONVERMIJDELIJK.

In de laatste 70 jaar leken alle bootjes door het tij opgetild te worden ('rising tide lifted all boats'). Maar naarmate de totale schuld, als percentage van de economie, scherp steeg, bleek de economische groei steeds moeizamer te worden. Er kwam allerlei kunst en vliegwerk aan te pas om de economie draaiende te houden. De dag der afrekening schijnt steeds naderbij te komen! Dat betekent, dat schuldherstructurering en schuldsanering opdoemen, waardoor schuldeisers minder kans hebben om ooit terugbetaald te zullen worden. Schuld is echter een 'asset', een bezit, in de financieele beleggingswereld, wat veel onzekerder is geworden, totdat het zelfs zou kunnen wegvallen door faillissement. 

Dit is dan ook de reden, dat relatief risicoloze activa, zoals langlopende obligaties, met een vaste coupon en afloopdatum, veel riskanter zijn geworden, waardoor obligatierendementen, na 39 jaar van daling, sinds 2 jaar, een stijgende trend vertonen. Verontruste kopers van schuldpapier zijn een hoger rendement daarvan gaan eisen. Wat een gigantische ommezwaai! Ondergetekende was decennialang positief op, met name, langlopende Amerikaanse Treasuries, maar moest onlangs, onder druk van de gewijzigde omstandigheden, mijn mening veranderen. (Winston Churchill): 'When the facts change, I change my mind. What do you do, madam?'

De nieuwe leefregel is een kortlopende Amerikaanse Treasury, die steeds wordt doorgerold, desnoods op een hoger rendement. Dat was ook de manier om in de jaren '70 profijtelijk te overleven. Een 'bond ladder', een strategie van degelijke, kortlopende obligaties met verschillende looptijden, kan het antwoord zijn op onzekere tijden. Op die manier kunnen de risico's van rentestijging, concentratie en verhandelbaarheid beter onder handen worden genomen.

Zijn de lage rente en de lage inflatie dan voorlopig verleden tijd? Zijn langlopende obligaties veranderd van 'Buy of a Generation' ( sinds 1981) naar 'Sell of a Generation' (sinds 2020)? In de jaren '70 werden obligaties zelfs beschouwd als Certificaten van Verbeurdverklaring (Certificates of Confiscation), uitsluitend geschikt voor behangpapier. De structurele inflatie van destijds, als gevolg van de oorlog in Vietnam en de kostbare 'Great Society' van President Lyndon B. Johnson (LBJ), zorgde voor een uiterst instabiele periode voor financieele activa. Stakingen en demonstraties waren aan de orde van de dag, net zoals nu.Tegenwoordig kampt de wereld eveneens met een mogelijk lange oorlog, naast ongekende dure rekeningen voor pandemieen, klimaatverandering, vergrijzing en het opdraaien voor de zonden van onze voorvaderen. Het is duidelijk, dat de stabiele periode voor financieele activa achter ons ligt. Wees voorbereid!

DE DOLLAR-INDEX (DXY) IN DE LAATSTE 50 JAAR:

(TRADINGECONOMICS): HET DIEPTEPUNT VAN DE DOLLAR-INDEX (DXY) VOND IN 2008 PLAATS, NA EEN HOOGTEPUNT IN 1985. DAT DIEPTEPUNT ZOU WEL EENS HET ABSOLUTE RECORD BLIJKEN TE ZIJN GEWEEST. DE RECENTE CONSOLIDATIE HEEFT IN HET GROTE GEHEEL WEINIG OM HANDEN. ER IS NOG VEEL RUIMTE VOOR DE DOLLAR OM TE STIJGEN, WAT DE REDEN OOK IS (DOLLARTEKORT!) EN ONDANKS DE NEGATIEVE ALGEMENE MENING. RELATIEF GEZIEN, STAAT DE DOLLAR ER, OP LANGE TERMIJN, VEEL BETER VOOR DAN WELKE ANDERE VALUTA DAN OOK, VOORAL IN INSTABIELE TIJDEN.

Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, hebben hun vermogen voornamelijk verdeeld tussen aandelen (60%) en obligaties (40%. Maar deze 60-40 portefeuille ging in 2022 helemaal het schip in, toen de stabiliserende werking van het gedeelte in vastrentende waarden uitbleef. Dat laatste lijkt niet tijdelijk, maar structureel. Daarom schijnt de trend naar 'alternatieve' beleggingen, zoals Private Equity, kredietverlening, infrastructuur, Opkomende Markten, onroerend goed, rommelobligaties ('High Yield') en aandelen in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), in populariteit toe te nemen. Maar de verhandelbaarheid daarvan laat veel te wensen over. Zo'n beleggingsbeleid is gebouwd op glad ijs en de gemiddelde belegger moet zo'n ingewikkelde strategie proberen te vermijden. Maar kan men zich voorstellen, hoe groot de structurele verkoopdruk bij aandelen zou kunnen worden, zodra de grote beleggers, die geconfronteerd worden met economische stagnatie, de verdeling van activa in aandelen zouden wijzigen naar beneden de 50%?

De wereld onderschat de langdurige periode van hard ploeteren, die nu voor ons ligt. Dat komt, omdat bijvoorbeeld de Amerikaanse economie, sinds 1980, slechts 10% van de tijd in een recessie verkeerde, tegenover 20% in de periode van 1945 tot 1980 en zelfs 40% van 1870 tot 1945 (Sharma, Rockefeller International). De kolossale stimuleringen in 2020 (35% van de economie tegenover 12% tijdens de Grote Financieele Crisis van 2008!) hebben iedereen in slaap gesust. Enkele duizenden miljarden zijn daarvan nog over en dat is de reden, dat de volgende recessie op zich laat wachten en velen op hun lauweren rusten. Maar het is wel degelijk op komst, waarschijnlijk nog dit jaar, ondanks het traditionele gunstige beursklimaat in het derde jaar van een Amerikaans presidentschap en de heropening van China.

Dit keer zal het echter veel moeilijker worden om zo'n recessie op te vangen (de zogenaamde traditionele 'Put' van de Centrale Banken), want dan zullen de obligatiemarkten optreden 'als politieman', met scherp hogere rendementen en een mogelijke Crash in vastrentende waarden. De crisis in de Britse staatsobligaties (Gilts) van afgelopen September, 2022, na de groeibegroting van het toenmalige Britse kabinet, is een grimmige waarschuwing aan het adres van alle beleidsmakers. Als de Bank of England niet had ingegrepen, zouden vele pensioenfondsen zijn omgevallen, vanwege kredietopvragingen ('margin calls'), als gevolg van de derivatenstrategie van LDI (liquidity-driven investment).



(ADVISORPERSPECTIVES)(Januari, 2023): DE Q-RATIO (TOBIN)(ZIE HIERONDER) IS EEN METHODE OM DE REEELE WAARDE VAN DE AANDELENMARKT TE SCHATTEN OP BASIS VAN DE VERVANGINGSWAARDE. DIT LAAT ZIEN, DAT DE MARKT, HISTORISCH GEZIEN, NOG STEEDS FLINK OVERGEWAARDEERD IS.

https://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/2023/02/02/the-q-ratio-and-market-valuation-january-update

Ondertussen zal de inflatie hardnekkig hoger uitvallen, dan de doelstellingen van de Centrale Banken, ook al omdat de deglobalisering en de vergrijzing onstuitbaar zijn geworden. Geboortepercentages zijn overal al ingestort. Kijk maar naar Japan, waar de vergrijzing veel verder is voortgeschreden: er bestaan ruim 8 miljoen lege huizen ('Akiya'), met vaak alleen een bloempot op de vensterbank. In vele regio's hebben 20% van de woningen geen bewoners! Dit proces werd nog versneld door de pandemie. Zo'n inkrimping van een bevolking leidt, op den duur, tot inflatoire tekorten in arbeidskrachten en goederen. Geen wonder, dat robots zo'n groeisector is geworden.

Wordt 'concentratie' van beleggingen in bepaalde aandelen en sectoren het Nieuwe Normaal? Raakt 'spreiding' uit de gratie? Misschien moet een belegger zich omvormen tot een boer. Een boer koopt zijn land voor de hele lange termijn en niet, omdat hij verwacht, dat het weer gunstig wordt. Een boer neemt de afwisselende perioden van voorspoed en tegenspoed op de koop toe. Hij voelt zich, als eigenaar, verantwoordelijk voor het wel en wee van een boerderij op lange termijn.

Vergelijk dat eens met de speculatieve trading-mentaliteit van de huidige belegger. Een aandeel is tegenwoordig nauwelijks 1 jaar in dezelfde handen tegenover liefst 8 jaar, zo'n 60 jaar geleden. Maar Warren Buffett, de legendarische belegger van Berkshire Hathaway ('our favorite holding period is forever ') heeft enkele belangrijke belangen al decennia-lang in bezit, zonder zich te bekommeren om alle fluctuaties. Dat biedt hem de mogelijkheid om juist heel veel boeken te lezen. Een computerscherm en een smartphone schitteren op zijn kantoor door afwezigheid!

Bovendien doet het er minder toe, hoeveel een belegging 'waard' is, zolang men maar een relatief gestage inkomstenstroom, zoals een dividend, tegemoet kan zien. Een dividend draagt, naar schatting, op lange termijn, ongeveer 40% bij aan het totale rendement van een aandelenbelegging (Fidelity). De jaarlijkse herbelegging van dat dividend leidt tot het achtste wereldwonder (Einstein), genaamd 'samengestelde interest' (rente-op-rente), wat tenslotte wel aantikt! Enkele bedrijven zijn in staat geweest om gedurende decennia, door dik en dun, hun dividend te verhogen. Dat is een jaarlijkse glimlach waard!

Als vervolgens een belegging wordt beschouwd als de koop van een bedrijf met een horizon van minstens 10 jaar, dan zal blijken, dat men, als mede-eigenaar, verder moet leren kijken dan elk dal. Men zal hebzucht moeten afleren en geduld moeten aanleren. Men moet zich niet laten verleiden door een 'zekere' zaak, dat te mooi is om waar te zijn, wat helaas iets is van alle tijden. Men moet zijn aangeboren hebzucht juist proberen te verminderen, wat het geheim is voor rijk worden (Plato). Als men dat eenmaal onder de knie heeft, dan wordt het rusteloze leven opeens veranderd in een rustieke, typisch voor een bewoner van het platteland. Zoiets zou wel eens broodnodig kunnen zijn voor een goede gezondheid in deze wisselvallige tijden!

3 Februari, 2023.

DIEDERIK SCHMULL

Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOG WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vinden er in 2023 weer enkele presentaties plaats. Het wordt hoog tijd om alle Blogleden en Bloglezers nog eens persoonlijk te woord te staan!



THE END OF BUY-THE-DIPPERS!


HOEVEEL IS PROCENTUEEL NODIG OM EEN VERLIES GOED TE MAKEN?

 



210 opmerkingen:

  1. Heb deel 30 jarige ingeruild voor kortlopende deposito’s in dollars.
    Rente voor 3 maands deposito nu 3,5%. Ook gunstiger dan ETF dollardeposito producten ivm de box3 belasting in 2023

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij welke bank heeft u dit gedaan?

      mvg Harold

      Verwijderen
    2. Je kunt bij Lynx kortlopende en langlopende treasuries kopen.,

      Verwijderen
    3. Ik ben ook benieuwd waar je die dollardeposito's hebt. Via Raisin, bijv.? 3,5% kon ik tot nu toe niet terugvinden met een geloofwaardig garantiestelsel erachter. Hebben wellicht ook andere bezoekers van dit blog nog goede tips hiervoor? En wat betreft de Lynx-Treasuries tip van @Anoniem: die vallen dus helaas ook onder de jaarlijkse vermogensheffing op aandelen.

      Verwijderen
    4. Als je kortdurende treasuries koopt.. dan zo uitkienen dat ze voor het einde van het jaar aflopen.. en dan in het nieuwe jaar aankopen. Ze staan dan enkele dagen op je dollar rekening en daar betaal je nauwelijks belasting over..

      Verwijderen
    5. Wordt een dollarrekening ook als spaargeld gezien?

      Verwijderen
    6. Het ver- en aankopen van je beleggingen binnen 3 maanden rondom 1 januari ziet de Belastingdienst als het ontwijken van belasting. Deze 3 maanden is de zogenoemde arbitrageperiode. Wil je de arbitrageperiode ontlopen? Dan moet er meer dan 3 maanden tussen je aan- en verkoopmoment zitten.

      Verwijderen
    7. Ok dank voor tip..

      Verwijderen
    8. Maar wat als je treasuries op 20 december gewoon aflopen? Dat is geen verkoop.

      Verwijderen
  2. idd beneiuwd bij welke bank..i NL? Of in EU? of daarbuiten..USA??

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is Nicky de markt aan het voorbereiden voor een rugpull door JayPow aanstaande dinsdag??😲😲
    https://twitter.com/NickTimiraos/status/1621871880679395333?s=20&t=MvZO7nmhuFM-TWIJAPLUAQ

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heer Schmull, acht u dit scenario mogelijk? (renteverhoging Fed tot 7-8%)
    https://www.youtube.com/watch?v=JJ7c4VFRQTM

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een officieele renteverhoging naar 7 tot 8%, eventueel met onderbrekingen, lijkt zeker mogelijk. Dat komt, omdat de inflatie hardnekkig hoger blijft dan gewenst, vanwege talloze oorzaken. Dit proces duurt jaren, vooral als de oorlog escaleert.

      DS

      Verwijderen
  5. Nederland zou nu nooit meer in euro stappen’
    Oud-minister Hoogervorst: ’Euro wordt onhoudbaar’

    Door MARTIN VISSER
    TELEGRAAF
    Updated 43 min geledenVandaag, 05:30 in FINANCIEEL

    De torenhoge schuldenlast van zuidelijke eurolanden zoals Italië zorgen voor een onhoudbare situatie in de eurozone. De risico’s op een grote financiële crisis nemen daardoor toe en op den duur zullen politici in Nederland en andere rijke landen dit niet meer accepteren.
    Dat zegt oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) tegenover De Telegraaf. Maandag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de toekomst van de euro en Hoogervorst is daar een van de sprekers. „Als Nederland nu voor de keuze stond om in de euro te stappen, zouden we dat nooit doen. Met zoveel schulden? We zouden gek zijn.”

    ’Klassiek pappen en nathouden’

    Volgens hem zijn alle afspraken rond begrotings- en schuldennormen ’met voeten getreden’. Hoogervorst stelt dat de Europese Centrale Bank kiest voor ’klassiek pappen en nathouden’ door jarenlang de schulden van zwakke landen te financieren. Eerder zei hij al dat Nederland niet moet uitsluiten uit de euro te stappen. „Dat vind ik nog steeds. Als de schuldenproblemen in de eurozone onoplosbaar blijken, moet je je knopen tellen.”
    De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) wijzen erop dat de verschillen tussen sterke en zwakke landen in de euro alleen maar toenemen. DNB ziet ’risico’s voor de stabiliteit van de eurozone’ en het CPB waarschuwt voor ’druk op de toekomstbestendigheid’ van de muntunie.
    De Tweede Kamer hoort maandag een batterij experts over de toekomst van de munt. Hoogervorst zal dan zijn zorgen delen met het parlement. „Nederlanders gaan straks pas met 67 jaar en 3 maanden met pensioen, moeten zíj dan solidair zijn met Fransen en Italianen die al op hun 62e stoppen?”
    Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft jarenlang de rente extreem laag gehouden en voor honderden miljarden aan staatsschuld van eurolanden opgekocht. „In schuldenlanden als Italië dachten ze: nu kunnen alle remmen los.” Hij voorziet dat De Nederlandsche Bank (DNB) grote verliezen gaat lijden op die steunoperatie.

    Er is toch geen eurocrisis op dit moment? Waarom dan al die zorgen?

    „Nou, kijk eens naar de inflatie. Het geldbeleid van de ECB was echt extreem. De officiële doelstelling was om de inflatie op te krikken. Waarom in hemelsnaam? Wat is er erg aan een inflatie van 1,5 procent? Maar er was natuurlijk een onuitgesproken nevendoelstelling: om al die landen met enorme staatsschulden het leven wat makkelijker te maken. En ze geen bedreiging voor de euro te laten vormen. Met als gevolg dat een land als Italië nu al dertig jaar lang economisch niet groeit, omdat ze het politiek niet op kunnen brengen om te hervormen. Verder kwam er al heel snel inflatie. Alleen niet in eerste instantie in de supermarkt, maar op de aandelenmarkten en in de huizenprijzen. De combinatie van hoge huizenprijzen, hoge aandelenprijzen en enorme schuldopbouw leidt vroeg of laat altijd tot problemen. Dat zal nu ook weer blijken.”

    Voor een nieuwe financiële crisis wordt al jaren gewaarschuwd, maar die lijkt maar niet te komen.
    „Het is een onnodig risico. Als het tot een implosie komt, dan wordt het echt erg. Nu hebben we dus ook nog inflatie. De impact daarvan is erger dan welke belastingverhoging dan ook. Ik wil dat niet allemaal in de schoenen van de ECB schuiven, want het heeft ook te maken met de inval in Oekraïne. Maar die inflatie begon al veel eerder. Al voor de oorlog in Oekraïne was de inflatie fors aan het stijgen, in januari vorig jaar was die al meer dan 7 procent. Dat had natuurlijk toch heel veel te maken met die enorme staatsschuldopkoop tijdens de pandemie.”

    wordt vervolgd
    Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heeft de politiek er destijds te weinig bij stilgestaan dat dit kon gaan gebeuren?

    „Men heeft er wél stil bij gestaan. Het Verdrag van Maastricht heeft dit allemaal willen vermijden. Daarin staat dat centrale banken geen schuldenlanden overeind mogen houden. Maar die clausule is met voeten getreden. Toen ik als Kamerlid over het verdrag moest stemmen, was ik al bezorgd. Voor mij was een enorme geruststelling dat de centrale bank geen staatsschuld mocht financieren.”

    Dit is niet de euro waar u als Kamerlid ja tegen heeft gezegd?

    „Nee. Absoluut niet. Dat is ook mijn drijfveer om me in deze discussie te mengen. Nederland heeft een heel sterke munt ingeleverd. We hebben er een soort Franse franc voor teruggekregen. Een muntunie die geplaagd wordt door enorme overheidsschulden, waarin de verleiding voor de centrale bank om dat met pappen en nathouden overeind te houden enorm groot is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de ECB de rente niet voldoende zal verhogen om de inflatie terug te krijgen onder de 2 procent. Want bij een hoge rente komt niet alleen Italië in de problemen, maar waarschijnlijk ook Spanje, Portugal en Frankrijk.”

    Waarom gaat de Nederlandse politiek daar in meerderheid in mee?

    „Dat verbaast me echt. Hoe lijdzaam Nederland dit allemaal ondergaat en hoe weinig weerwerk er is.”

    Centrale banken kunnen oeverloos geld bijdrukken, dus houden ze dit heel lang vol.

    „Ja. Maar ze hebben zich in één ding wel vergist. Ze denken: ach, het is vestzak broekzak. Wij nemen die schuld op onze balans en dan dragen we de rente over die schulden over aan de overheden. Maar nu gaat de rente omhoog en zitten de centrale banken met grote portefeuilles staatsleningen waar ze verliezen op gaan leiden. Met als gevolg dat De Nederlandsche Bank nu zelf een financiële redding nodig heeft.”

    Het is onvermijdelijk dat de centrale banken, waaronder DNB, geld van de Staat krijgen om de verliezen weg te werken?

    „Ze zouden ook een negatief eigen vermogen kunnen aanhouden. Dat is in feite hetzelfde als een redding met overheidsgeld. Het is zo lelijk als wat.”

    Hoe lang kan dit goed blijven gaan?

    „Het gaat nu al niet goed. Dat merken we aan inflatie, maar ook aan overspannen aandelenmarkt en huizenmarkt. Er is altijd een gevaar voor een nieuwe financiële crisis. Maar ik ben banger voor het sluipende proces van een steeds zwakkere munt, inflatie die steeds boven de 2 procent zal blijven zweven, overheden die steeds maar weer bij moeten plempen om de koopkracht op peil te houden. Nederland is al een heel grote nettobetaler aan de Europese Unie. Dan hebben we ook nog dat coronaherstelfonds. Ik geloof niet dat er ooit een overeenkomst door Nederland getekend is die financieel zo nadelig voor Nederland is. We moeten een veelvoud daaraan bijdragen van wat er terugkrijgen. Waarom is toen niet als voorwaarde gesteld dat Italië zijn pensioenleeftijd naar 67 jaar zou verhogen? Nederlanders gaan straks pas met 67 jaar en 3 maanden met pensioen, moeten zij dan solidair zijn met Fransen en Italianen die al op hun 62e stoppen?”

    Hoe ziet de toekomst van de euro eruit?

    „Ik heb vorig jaar gezegd: Nederland mag het niet als taboe zien dat wij eventueel uit de euro moeten stappen. Dat vind ik nog steeds. Alleen ben ik tijdens zo’n internationaal gespannen periode een beetje beschroomd om die discussie heel erg aan te zwengelen. Het hoeft ook niet morgen. Laten we eerst proberen of we de muntunie kunnen hervormen.”

    wordt vervolgd

    Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Even heel theoretisch: stel dat u nú als Kamerlid voor toetreding tot de euro moest stemmen, wat zou u dan doen?
    „We zouden gek zijn om in een muntunie te stappen waarin zoveel schuld is. Dat zouden we nooit doen.”

    ’Huidige euro en eurozone zijn kwetsbaar’
    Niet elke oud-minister of econoom die maandag wordt geraadpleegd in de Tweede Kamer zegt het even onomwonden als Hans Hoogervorst, maar de zorgen over de euro zijn groot en de waarschuwingen niet van de lucht. Experts die vooraf hun analyse hebben ingestuurd naar het parlement zijn kritisch over de muntunie.
    „De huidige euro en eurozone zijn kwetsbaar”, stelt Lex Hoogduin, hoogleraar en oud-directeur van De Nederlandsche Bank. „Het voortbestaan van de euro in de huidige opzet is niet verzekerd.” Van ’weeffouten’ in de constructie is geen sprake, zegt hij. Het probleem is een voortdurende schending van de begrotingsregels, de afspraak in het EU-verdrag dat landen niet met belastinggeld worden gered en het verbod voor de centrale bank om zwakke landen te financieren.
    Nout Wellink, voormalig DNB-president, wijst op de te hoge schulden in zuidelijke eurolanden. „Helaas bestaan er nog steeds ernstige zwakheden en kwetsbaarheden, die een gevaar vormen voor de schokbestendigheid van de muntunie.” Hij stelt dat de Europese Centrale Bank ’een reddende engel’ is geweest voor de euro, maar inmiddels in een te politieke rol terecht is gekomen. Voormalig hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank vindt dat de ECB ’moet stoppen met het opkopen van staatsleningen’, omdat de politiek nu steeds verwacht dat de centrale bank schuldenlanden te hulp schiet.

    DNB en het Centraal Planbureau zien dat sterke en zwakke eurolanden uit elkaar groeien. „De eerste tien jaar van zijn bestaan leek de euro ervoor te zorgen dat de eurolanden economisch meer naar elkaar toegroeiden”, merkt DNB op. „Maar sindsdien zijn economische verschillen tussen sommige eurolanden toegenomen, wat risico’s voor de stabiliteit van de eurozone met zich meebrengt.”

    Hoogduin vindt dat Nederland een vertrek uit de euro niet moet uitsluiten. Ons land kan deze optie als pressiemiddel inzetten in een politieke discussie over ’een begrotingsunie’, waarbij de eurozone een grote eigen begroting krijgt: „Om dit risico te beperken zou Nederland het recht op het verlaten van de eurozone met behoud van EU- lidmaatschap bespreekbaar moeten maken in de EU.”

    Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat gebeurt er als een land uit de euro stapt, maar in de EU blijft?

    Een interessant verhaal dat aansluit bij het verhaal van de Telegraaf hierboven
    Van Wim Boonstra

    https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/wat-gebeurt-er-als-een-land-uit-de-euro-stapt-maar-in-de-eu-blijft

    Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
  9. https://usawatchdog.com/global-debt-death-spiral-john-rubino/#more-27739

    We have a 1930’s style deflationary depression, which is what happens if we keep raising interest rates. Or, a Weimar Germany kind of hyperinflation, which is what happens if we try to inflate our way out of our current debt problems. And that’s it.

    Wat gaat het worden meneer Schmull ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De lessen van de inflatoire jaren '70 zijn, dat er toen 3 golven van inflatie voorafgingen aan de uiteindelijke deflatie en diepe recessie in 1981. Dit keer is er ook nog een oorlog, die pas is begonnen. Dus reken maar op heftige op-en-neer bewegingen, voordat een enorme economische klap de genadeslag zal geven aan deze 70-jarige kredietcyclus:

      https://www.man.com/maninstitute/road-ahead-lessons-from-1970s?pcid=C000069193&utm_source=miauto&utm_medium=email-d&utm_campaign=dis-tra

      DS

      Verwijderen
    2. U verwacht toch nog deflatie zodra de economische klap de genadeslag geeft ?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Ik verwacht nu enkele jaren van stagflatie: economische stagnatie plus inflatie. Pas daarna is de kans groot, dat
      die periode eindigt in deflatie/ recessie, net zoals in de
      jaren '70 en begin '80/'81. Dat komt vooral door de oorlog, die pas is begonnen, terwijl de gemiddelde Europeaan in slaap
      is gesust. Ondenkbare tijden liggen voor ons.

      DS

      Verwijderen
  10. Den Haag bespreekt val van de euro - Marcel van Silfhout

    https://www.youtube.com/watch?v=T5T6fP0xRNg

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beste heer Schmull,

    Vandaag kwamen de retail numbers weer erg sterk voor de dag in de US. Is het nu wachten tot de financial tightening langzaam maar zeker effect begint te krijgen mbt consumer spending of zal dat pas echt 'vallen' zodra de jobs market begint te kraken?

    Hartelijk dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het effect van elk beleid neemt tijd in beslag. De burger heeft nog heel veel over van de gigantische monetaire stimuleringen, waardoor de forse rentestijging voorlopig kan worden opgevangen, zonder de consumentenbestedingen veel te treffen. Ook het cijfer van jobs, vooral part-time, lijkt nog vrij stabiel, maar het betekent wel, dat de rentestijging veel langer duurt en hoger wordt dan verwacht om de inflatie terug te brengen naar 2%.

      DS

      Verwijderen
  12. Ik heb toch sterk de indruk dat het over is met hegemonie van Amerika en de Dollar:

    https://www.reuters.com/markets/currencies/china-says-it-will-set-up-yuan-clearing-arrangements-brazil-2023-02-07/

    https://twitter.com/Kanthan2030/status/1622947780565303296?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Natuurlijk was er een reactie te verwachten op de sancties en inbeslagname van de Russische FX-reserves, na hun invasie van Oekraine. Maar in de praktijk is die reactie meer symbolisch. Ieder land wil nu wat minder afhankelijk worden van het Westerse (Dollar) systeem, maar men moet de gevolgen daarvan niet onderschatten. Zo'n overgang zou veel langer duren dan men aanneemt. Bovendien zouden bepaalde landen, met name China, absoluut weigeren om hun kapitaalcontroles op te heffen, wat een ernstig verlies van controle zou inhouden. Niemand wil een valuta met kapitaalcontroles lang vasthouden. Veel te riskant. Maar het verhogen van de rol van SDR's, zoals China eigenlijk wil, is een vlieger, die al 50 jaar niet opgaat. Bovendien zijn er onoverkomelijke verschillen tussen de landen in die nieuwe monetaire allianties. Verder kan men de concurrentie van de Dollar door andere valuta's, met name de Euro, in twijfel trekken in een tijd van een komende economische crisis en wereldoorlog. Mocht de Euro ooit weer wankelen, zoals in 2012, dan is de weg vrij voor een nog veel machtiger Dollar dan tegenwoordig.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Mocht China toch besluiten om Taiwan in te lijven, ondanks de risico's, dan is de inbeslagname te verwachten van $ 870 miljard van US Treasuries, die China in bezit heeft. Bovendien zou hun handel met het Westen op de tocht staan, wat bijzonder slecht uitkomt, want hun handel met niet-Westerse landen is weinig lucratief en bescheiden. Dus als China toch besluit om naast haar schoenen te lopen, dan zou het einde van haar onderdrukkend systeem snel naderbij komen, net zoals die van de Sovjet-Unie in 1991. China zou uiteen kunnen vallen en niet Amerika, zoals velen denken, die het land nauwelijks kennen, laat staan er gewoond hebben, zoals ondergetekende.

      DS

      Verwijderen
    3. Heer Schmull, wat is uw mening over resp. :
      1/ enerzijds de Dollar-milkshake-theorie (Brent Johnson),
      2/ anderzijds The Fourth Turning-visie van Howe en Strauss
      3/ en de Financial Repression-visie van Russell Napier, in dit interview:
      https://www.youtube.com/watch?v=M33qK8-2lMY


      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      1) In het huidige monetaire systeem draait alles om de Dollar, wat als de veilige haven wordt beschouwd ten opzichte van alle andere ('fiat'-) valuta's. Sterker nog, 90% van de wereldhandel wordt gefinancierd door de Eurodollar, wat een 'offshore' Dollar is, oftewel een Dollar, die buiten Amerika bestaat. Dit systeem heeft zich als zodanig ontwikkeld na het Marshallplan van 1948 - 1951. Daarom moet een te sterke Dollar, als gevolg van een Dollartekort, worden tegengegaan door een internationale overeenkomst (Plaza Accord van 1985) of door liquiditeitsverschaffing van o.a. QE. Als dit systeem niet zou overleven, dan volgt er een wereldwijde economische depressie, want er is voorlopig geen alternatief te bekennen.

      2) De Fourth Turning is de laatste en kritieke fase van een historische 80-jarige cyclus, die de bodem legt voor een nieuwe 80-jarige cyclus. Deze fase wordt vaak gekenmerkt door crisis en oorlog. Zo'n fase is weer aangebroken en dat betekent, dat de wereld daarna weer helemaal opnieuw moet beginnen.

      3) Russell Napier is een briljante strateeg, die ook lange tijd in deflatie geloofde, maar zijn mening heeft bijgesteld. Het voorspel van deflatie/depressie is stagflatie, net zoals in de jaren '70, gevolgd door de Grote Klap van 1981. Dit keer wordt de aardverschuiving veel groter, vanwege de excessieve schuld, als percentage van de economie. De climax komt in de komende paar jaar, waarbij bijna alle waardevermeerdering van aktiva sinds 2021 als sneeuw voor de zon verdwijnt.

      DS

      Verwijderen
  13. Geachte hr Schmull ik volg u al jaren waarin u waarschuwt voor deflatie en schuldenvrij proberen te worden. U draait recent 180 graden. Dat kan omdat de wereld is veranderd. Maar de uit de hand gelopen inflatie is niet veroorzaakt door de oorlog en de pandemie.
    Sinds de bazooka van de ECB in 2012 is de boel bewust deze richting uit geduwd. Enorme stimuleringsmaatregelen creëerden eerst een financiële bubbel maar je kon er op wachten dat dit een keer de reële economie ging raken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De excessieve monetaire stimuleringen na de Grote Financieele Crisis van 2008 en de Eurocrisis van 2012, waren zonder meer het begin van de Grote Inflatie, die volgde. De Pandemie en de oorlog verergerden deze trend alleen maar. Het ironische is, dat er moest worden 'gezaaid' om een depressie te voorkomen, maar de onvermijdelijke oogst wordt toch een economische depressie en wellicht revolutie in vele delen van de wereld. Het is hetzelfde als 'eentje voor onderweg' ('one for the road'), ook al is het duidelijk illegaal. Het is het recept voor de uiteindelijke ondergang.

      DS

      Verwijderen
    2. maar als 2012 het begin was van de grote inflatie wat was dan de reden om schuldenvrij te worden? Tenzij u bedoelt dat er een deflatie volgt in financiele assets waardoor cash toch de beste optie blijft: moet ik het zo zien?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Na een hoge inflatie, volgt er of hyperinflatie, vooral in landen met een bepaalde mentaliteit, of deflatie, vooral in landen met enig verantwoordelijkheidsgevoel. Dat laatste wordt opgedrongen door het overkoepelende orgaan van de meeste Centrale Banken, de Bank of International Settlements (BIS) te Basel. Maar de timing van dit alles staat in de sterren. Het is altijd een kwestie van wanneer, niet van of. Dus als men excessieve schulden heeft en te weinig inkomsten als eenmaal het doek valt, dan is het over en uit, vooral als men wat ouder is geworden.

      DS

      Verwijderen
  14. Biden is in Ukraine

    Trump is heading to Ohio

    You couldn’t make a more perfect example of America Last vs America First

    BeantwoordenVerwijderen
  15. hadewych von mises21 februari 2023 om 16:36

    Heer Schmull, deze video ... vooral vanaf 28'50" ...
    https://www.davidmurrin.co.uk/media/david-murrin-on-why-world-war-iii-could-be-imminent?utm_content=buffer1762b&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Helaas ben ik ook van mening, dat een ernstig militair conflict waarschijnlijker wordt naarmate defensie, als percentage van het BBP het laagst is in decennia, ook in Amerika:

      https://www.statista.com/statistics/217581/outlays-for-defense-and-forecast-in-the-us-as-a-percentage-of-the-gdp/

      Zie ook EMMANUEL TOD:

      Todd says America “cannot withdraw from the conflict, they cannot let go,” because it has no exit strategy and the stakes are too high.

      OOPS! “This is why we are now in an endless war, in a confrontation whose outcome must be the collapse of one or the other,”

      https://summit.news/2023/02/13/french-historian-world-war-iii-has-already-begun/

      TODD voorspelde de val van de Sovjet Unie in 1990 - 1991.

      DS

      Verwijderen
  16. Beste heer Schmull , de hypotheek rente blijft stijgen maar de huizenprijzen dalen niet verder , tot nu toe maar 6% gedaald. Is er nog een verdere daling te verwachten of blijft het op dit niveau , de betaalbaarheid loopt op deze manier nog verder uit de hand.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Huizenprijzen reageren met een flinke vertraging op de gestegen hypotheekrente. Dus de huidige daling van huizenprijzen en de forse daling in het aantal transacties zijn pas het begin van de pijn. Bovendien lijkt de kapitaalmarktrente veel hoger te zullen worden dan verwacht, omdat de onderliggende inflatie veel langer en hardnekkiger zal blijken te zijn. De verdere verslechtering van de betaalbaarheid voor de gemiddelde burger ligt voor de hand, vooral voor de gemiddelde starter, die immers de huizenprijzen aan de gang houdt.

      In Amerika is de hypotheekvraag inmiddels al helemaal ingestort naar het niveau van 1995, terwijl de hypotheekrente vrolijk 7% is geworden. De betaalbaarheid van de gemiddelde woning is nu lager dan tijdens de crisis van 2008!

      Alle voorspellingen van een 'zachte' landing van huizenprijzen, vooral in Amerika, Canada, Australie en elders zullen veel te optimistisch blijken te zijn. Europa, met name Groot-Brittannie, ontkomt niet aan deze malaise. Dus verhuizen kan men in de komende jaren wel vergeten.

      Minstens 20% van de economie staat hierdoor voorlopig op de tocht.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull , bedankt voor uw uitgebreide antwoord.

      Weet u toevallig met het verdwijnen van de Libor benchmark rente , of banken het hypotheek contract kunnen openbreken als het huis onderwater staat , en een nieuw hypotheek contract met hogere rente kunnen eisen.

      https://www.nvb.nl/themas/toezicht-financi%C3%ABle-markten/rentebenchmarks-wat-zijn-de-ontwikkelingen/

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Elk contract, ook een hypotheekcontract, dat is gebaseerd op de waarde van een onderpand, bevat kleine lettertjes, welke de kredietverstrekker het recht geeft om bijstorting te eisen, als de waarde beneden een bepaald niveau zou dalen. Dit komt overeen met een 'margin account' bij een broker of bank, die datzelfde kan eisen, als de portefeuille teveel in waarde daalt.

      DS

      Verwijderen
  17. Beste heer Schmull'

    Bedankt weer voor u duidelijke en heldere stukken. Ook op YouTube.
    Ik probeer positief te blijven maar het valt niet mee als je om je heen kijkt.
    De meeste mensen hebben totaal niet door wat ons te wachten staat. Het spreekwoord hoogmoed komt voor de val zegt al genoeg.
    De kans is groot dat de groene agenda de meesten van ons weer terug werpt in de middeleeuwen.

    Beste heer Schmull is het misschien niet beter dat de USA eerdaags China eens aanpakt?
    Niemand zit op oorlog te wachten maar straks is het misschien te laat. China is sluwe vos
    en niet te vertrouwen.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      De kans op een tweede Pearl Harbor door Amerika of China zou toenemen, zodra China openlijk met zwaar materieel Rusland zou steunen. Indirect heeft China Rusland al voorzien van het een en ander via Noord-Korea, We leven in een zeer gevaarlijke tijd. Dus rustig met vakantie gaan en op het strand liggen, is er straks niet meer bij.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull'

      Bedankt voor u antwoord.
      We leven inderdaad in een hele gevaarlijke tijd.
      Maar dan maar in een oorlog verzeild raken.
      Voor een communistische regime zal ik iedergeval niet buigen.

      Met vriendelijke groet'

      Stefan.

      Verwijderen
  18. Beste Rick,

    In de recente publicatie van China, over de VS, getiteld ‘US Hegemony and Its Perils’. Staat een paragraaf over het Plaza Accord. Kunt u hier iets meer over vertellen? Ik vind de huidige hechte relatie tussen Japan en de VS bijzonder, gezien het verleden.

    ◆ The United States willfully suppresses its opponents with economic coercion. In the 1980s, to eliminate the economic threat posed by Japan, and to control and use the latter in service of America's strategic goal of confronting the Soviet Union and dominating the world, the United States leveraged its hegemonic financial power against Japan, and concluded the Plaza Accord. As a result, Yen was pushed up, and Japan was pressed to open up its financial market and reform its financial system. The Plaza Accord dealt a heavy blow to the growth momentum of the Japanese economy, leaving Japan to what was later called "three lost decades."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Alles is gecompliceerder dan het lijkt, vooral het Plaza Accord. Japan beleefde destijds een ongeloofelijke 'bubbel' in alles, met name in onroerend goed. Japan kocht overal alles op (Rockefeller Center, NY) en het keizerlijk paleis was op een gegeven moment meer waard dan geheel Californie. Dus de Japanse financieele autoriteiten moesten toen wel die bubbel doorprikken met een scherpe rentestijging, net zoals die van Amerika tegenwoordig. Amerika was dus niet de enige reden voor het einde van het Japanse 'wonder'.

      Alle commentaar van China hierover is politiek gekleurd. Natuurlijk speelde de overgewaardeerde Dollar toen een rol, net zoals de ondergewaardeerde Yen. Maar de buitenlandse handel voor Amerika was en is relatief onbelangrijk, vanwege de enorme binnenlandse Amerikaanse markt en daarom is er veel minder druk op Amerika om een zwakkere Dollar erdoor te drukken in tegenstelling tot Japan. China is heel afhankelijk van de wereldhandel, met name van die met Amerika, omdat de vergroting van haar binnenlandse markt tijd vergt, misschien wel decennia. Dus de Chinese RMB is gekoppeld aan de Dollar, die echter al sinds 2008, met onderbrekingen, stijgt, waar China weinig aan kan veranderen. Komt er een nieuw Plaza Accord om de Dollar te verzwakken? Dat lijkt een illusie, zolang de onderliggende Amerikaanse inflatie nog ver boven de 2% is, wat wel het geval was tijdens het vorige Accord. Bovendien draait de Amerikaanse economie nog veel beter dan verwacht, met relatief lage werkloosheid. Verder is een sterkere valuta prima voor de bestrijding van geimporteerde inflatie.

      DS

      Verwijderen
  19. Beste heer Schmull'

    Het is wel bijzonder in Nederland.
    Autoverkopen vorig jaar in de lift.
    Dit jaar een record aantal vakantie boekingen geboekt. En dan lees je in het nieuws dat 6 op de 10 mensen het roer bijna niet meer recht kunnen houden.

    https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10505848/ruim-helft-nederlanders-is-financieel-kwetsbaar

    Bijzonder toch?
    En het ergste moet nog komen. Dit is nog maar het begin.

    Vanmorgen hoorde ik op BNR radio dat de jeugdwerkloosheid in China 20 procent is.
    Ook zeker geen goede berichten heer Schmull.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STEFAN:

      Het duurt altijd enige tijd, voordat de ernst van de situatie doordringt. Ontkenning van een aardverschuiving is een typische karaktertrek van de mens. Na een beleid van monetaire 'verkrapping', die het ergst lijkt ooit, is de kans op een wereldwijde financieele crisis aanzienlijk gestegen, maar elk beleid heeft zo'n 12 maanden nodig om effect te sorteren. Dus later in 2023 en in 2024 (Amerikaans verkiezingsjaar) kan er vuurwerk verwacht worden.

      De FED zelf waarschuwt voor wat er straks komen gaat!

      https://www.frbsf.org/wp-content/uploads/sites/4/wp2023-06.pdf

      DS

      Verwijderen
  20. Beste heer Schmull'

    Heel erg bedankt voor de link!

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Mijnheer Schmull.
    DO NOT BUY A GOLD ETF is de titel van uw recente youtube video.
    (En zorg voor fysiek bezit van goud).
    Maar wat dan nu te denken van de zwitserse ZKB Gold Etf die u zelf adviseerde als second best ? En andere goudfondsen die claimen alle inleg direct in fysiek en allocated goud te stoppen (zoals Wisdom Tree en Sprott Physical Gold)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Ik ben van mening veranderd. De komende crisis wordt veel erger dan die van 2008 - 2009. Dat betekent, dat men TOEGEWEZEN ('Allocated') Fysiek
      Goud wil bezitten geregistreerd op eigen naam met een serienummer. Als men aandeelhouder is van welk fund of ETF ook, dan moet men het doen met een belofte, maar bezit men feitelijk niets. De kleine lettertjes van elk fund geven duidelijk aan, dat een 'ordelijke' markt vereist is voor de uiteindelijke prijsbepaling van het fund.

      DS

      Verwijderen
  22. Geachte heer Schmull, is de val van de Silicon Valley Bank en de andere banken ten gevolge van de snel gestegen rentes en de daarmee samenhangende onttrekking van cash geld de trigger waar u steeds bang voor was?
    Hoor graag.
    Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Dit is pas het begin. SVB was al enige tijd in moeilijkheden, maar het einde was uiterst snel:

      https://wolfstreet.com/2023/03/09/svb-financial-silicon-valley-bank-shores-up-balance-sheet-liquidity-to-face-the-future-shares-collapse-55-today-84-from-consensual-hallucination-peak/

      Zo langzamerhand komt er onzinnig veel fraude boven water, net zoals bij FTX, en opvallend is, dat vele 'experts' erbij betrokken blijken te zijn. Het is onvergeeflijk, dat alle waarschuwingen in het verleden in de wind werden geslagen. Natuurlijk staat het ergste nog te gebeuren, want QT is nu in volle gang en een liquiditeitscrisis is een kwestie van tijd. Bij QT wordt geld 'vernietigd', wat kennelijk voor velen een verrassing is.

      DS

      Verwijderen
    2. @STREETRUNNER:

      ER IS VEEL MEER AAN DE HAND DAN SVB. EEN SYSTEEMCRISIS/LIQUIDITEITSCRISIS BIJ HET BANKWEZEN? DE GIGANTISCHE VERLIEZEN IN OBLIGATIEPORTEFEUILLES WAREN 'VERSTOPT' IN
      'HELD-TO-MATURITY', WAARDOOR DE WINST- EN VERLIESREKENING VAN DE BANKEN NIET WERD GETROFFEN. NU KOMT OPEENS DE AAP UIT DE MOUW.
      DIT LIJKT DE HARDE LANDING TE ZULLEN WORDEN:

      MUST READS:

      https://twitter.com/MacroAlf/status/1633944102826909703

      https://zensecondlife.blogspot.com/2023/03/fomc-fear-of-missing-crash.html

      DS

      Verwijderen
    3. @STREETRUNNER:

      Alf
      @MacroAlf
      ·
      3h
      93%+ of SVB deposits exceeded the government bank deposit insurance scheme.

      Which means you want to be the first to get your money out as you have no protection.

      A self-fulfilling mechanism to a liquidity crisis.

      GREAT CALL!: J.P. MORGAN (Nov. 15th, '22): SVB: OVERWEIGHT

      FORBES: ON THE LIST OF BEST BANKS IN 2023!
      SVB
      @SVB_Financial
      ·
      Mar 6
      Proud to be on @Forbes' annual ranking of America's Best Banks for the 5th straight year and to have also been named to the publication's inaugural Financial All-Stars list.

      OOPS! Charlie Bilello
      @charliebilello
      ·
      4h
      Silicon Valley Bank was the 2nd largest bank failure in US history. Only Washington Mutual was bigger...

      DS

      Verwijderen
  23. Beste DS,

    Angstwekkend uw laatste link(zensecondlife).
    Toch een beetje vaag voor mij. Zou u aub kort uitleggen wat er op ons afkomt en wat we wel/niet kunnen doen?
    Bedankt, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:


      The Kobeissi Letter
      @KobeissiLetter
      Timeline of Silicon Valley Bank, $SVIB, Collapse:

      1. Rumors emerge that SBV faces interest rate risk on $91 billion in bonds

      2. SVB announces firesale of $21 billion bond portfolio

      3. Bond portfolio sale takes a massive $1.8 billion loss

      4. SVB announces $2.3 billion share sale to cover bond losses

      5. Bank run begins as account holders cash out balances above $250,000 FDIC insurance threshold

      6. Credit agencies cut SVB's credit ratings

      7. Pressure spreads to other U.S. banks erasing $80 billion in market cap today alone

      8. $SVIB stock falls 60% today, another 22% after hours

      If SVB fails, it would be the 2nd largest bank failure in US history and the largest failure since 2008.

      Hoewel SVB geen alledaagse naamsbekendheid geniet, is deze bank wel degelijk een Gorilla. Alle banken zijn met elkaar verbonden. Een kettingreactie is mogelijk. Maar maatregelen om dat te beheersen, zijn te verwachten.

      DS

      Verwijderen
  24. Bedankt DS.

    Wat is uw mening over het feit dat de 2e man(volgens mij) van het imf een Chinees is en hij openlijk voorstander van De CBDC?

    Het feit dat de Brics en alle andere landen de CBDS in de komende jaren gaan invoeren.

    En het feit dat het in de "voorspellingen" van de Wef een multi polaire wereld zal zijn in 2030?
    Het lijkt op enige coördinatie tussen de "vijanden ".
    Mag, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Het is nog heel erg onzeker of de CBDC er ooit komt en wanneer. Natuurlijk lijkt de geest des tijds, dat de controle
      op de gemiddelde burger moet worden verscherpt. Maar
      dat gebeurt ook al zonder een programmeerbare CBDC. Iedereen laat vingerafdrukken achter bij alle CCTV's en de Sociale Media, wat door de veiligheidsdiensten gretig wordt nagegaan. Dus iedereen kan allang van zijn bed worden gelicht, als men uit de pas loopt. Bovendien zijn er vele bewonderaars van het Chinese 1-partij-systeem, net zoals destijds van het Nazisme: de New York Times en de Washington Post schreven lovende artikelen over Hitler in de jaren '30. Als er straks weer een economische depressie komt en de meesten alles weer verliezen, is de roep om een 'sterke man' alom hoorbaar. Na chaos, komt altijd dictatuur. Triest!

      DS

      Verwijderen
    2. Volgens Sigrid Kaag wordt de CBDC aan het eind van dit jaar geïntroduceerd:

      Arno Wellens over CDBC “Hoe kunnen Kamerleden nog van mening zijn dat ze hier iets aan kunnen doen?”

      https://www.youtube.com/watch?v=dicqhzMf1WE

      Rob

      Verwijderen
  25. Elon Musk open to buying SVB and turning it into a digital bank | Latest News

    https://www.youtube.com/watch?v=7toAjetImqI

    BeantwoordenVerwijderen
  26. https://m.jpost.com/business-and-innovation/banking-and-finance/article-734050
    Veel zorg over verspreiding wereldwijd. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Volgende week wordt heel spannend. Zet je schrap.

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      BAIL-OUT!

      The Kobeissi Letter
      @KobeissiLetter
      ·
      47m
      SUMMARY OF SILICON VALLEY BANK BAIL OUT:

      1. All depositors will have access to ALL money on Monday

      2. Fed announces new “emergency bank funding program”

      3. Fed to make additional funding available to banks

      4. FDIC/Fed discussed plan with Biden

      This is a bailout in disguise.

      DS

      Verwijderen
  27. Geachte heer Schmull, het verhaal gaat op sociaal media, dat 1 august de BRIC landen met vele andere (Mexico, Indonesië lees ik nu) van de Dollar afstappen. Ik weet dat U er niet in gelooft, maar stel dat het gebeurt. Zullen door de waarde daling van de Dollar de aandelen omhoog gaan en de Euro?

    https://twitter.com/KHSBDigital/status/1632393945668878337?s=20

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      De Dollar zal juist steeds belangrijker worden, naarmate de wereld afglijdt in een economische depressie. Het is politieke propaganda, vooral van de kant van China, die deze zaak zal runnen. Al die andere landen gaan gebukt onder enorme economische en politieke problemen en hebben, ook Saoedie Arabie niet, geen enkele interesse om betaald te worden in Chinese Yuan, die totaal illiquide is en lijdt aan kapitaalcontroles. Verder is dit een combinatie van grotendeels ondemocratische landen, die echt nooit de huidige rol van de Dollar in gevaar kan brengen. Elke zwakte in de Dollar is een koopgelegenheid. Verder is de Chinese economie niet te vergelijken met die van Amerika. Volgens enkele schattingen is die economie 60% kleiner dan de officieele cijfers. Niemand gelooft zo langzamerhand meer, wat China aan cijfers tevoorschijn tovert. Als men dan toch belangen heeft in die landen, dan negeert men hun geschiedenis van bevroren tegoeden, nationalisaties, etc. De wereld mag dan corrupt zijn geworden, deze combinatie van landen vertegenwoordigt corruptie in het kwadraat! Daarom vinden 83% van alle transacties in Dollars plaats. Daar komt geen verandering in.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Hartelijk bedankt! Ik maakte mij al zorgen. Vele groeten, Rob

      Verwijderen
  28. Beste heer Schmull,

    Waarschijnlijk een beginners vraag maar ik vroeg me af hoe een implosie van de huizenmarkt mensen zou kunnen raken die hun hypotheek 30 jaar vast hebben staan tegen een lage rente. Is er een hoger risicio doordat men 100% kon financieren bijvoorbeeld? Is baanverlies en het niet kunnen ophoesten van de maandelijkse betaling funest? In Noord-Amerika zijn er banken die kennelijk een 30-jarige hypotheek 'gewoon' verlengen tot 35,40 jaar als men niet kan voldoen aan de maandelijkse lasten; dit kan toch niet lang goed gaan?

    Alvast dank voor uw reactie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zolang men het hyotheekbedrag kan opbrengen, lijkt er weinig aan de hand. Als het onderpand minder waard zou worden dan de hypotheek ('onder water'), kan de hypotheekverstrekker bijstorting of veiling van het onderpand eisen. Elk geval is verschillend en het hangt af van de wisselende regulering bij kredietverstrekkers. In Amerika, kan men weliswaar de sleutels teruggeven aan de kredietverstrekker, die het onderpand dan verkoopt, maar bij verlies wordt er meestal wel verhaal gehaald bij de kredietnemer, wat afhangt van welke Staat. Maar herfinanciering is ook mogelijk, net zoals de verlenging van de hypotheek. Dit hangt af van de kredietverstrekker en van de
      wetgeving van de Staat. Mocht men de maandelijkse lasten willen verlagen via gehele of gedeeltelijke verhuur, dan is toestemming vereist van de hypotheekverstrekker, wat vaak niet wordt gegeven. Dus de hypotheek proberen te verlagen door extra inkomsten lijkt de beste oplossing. Waar een wil is, is een weg. In Engeland, woont de gemiddelde hypotheeknemer 8 jaar in hetzelfde huis, maar de gemiddelde eigenaar van een hypotheekvrij huis (30% tegenover 10% in Nederland) zelfs 22 jaar (vooral ouderen, die hun hypotheek hebben afbetaald).

      DS

      Verwijderen
  29. Ook de Nederlandse Pharming krijgt een klap te verduren. 👀

    Het bedrijf uit Leiden ziet zo’n 45 Miljoen aan tegoeden bevroren bij SVB. #svb #pharming

    https://twitter.com/Debelegger_nl/status/1635002931614457856?s=20

    JUST IN - Signature Bank has been closed by U.S. regulators.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. JIm Cramer: Buy Silicon Valley Bank . It’s cheap at $350.

    ~ Jim Cramer

    $SIVB Stock is now $0.

    https://twitter.com/TicTocTick/status/1634958608722169856?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Diederik.....op 8 maart jl schreef je.....
    Ik ben van mening veranderd. De komende crisis wordt veel erger dan die van 2008 - 2009.....kun je een indicatie geven wanneer dit gaat beginnen en hoe erg het wordt?....dank....p

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Diederik....om wat duidelijker te zijn, regelmatig zie ik u adviseren flinke hoeveelheden voedsel in te slaan....dat lijkt redelijk en verstandig....maar indiceert wel enorme catastrofes....in feite wordt daar al 25 jaar voor gewaarschuwd(y2k)....gaat het nu echt nodig zijn?....nogmaals dank....p

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @P

      De crisis is pas begonnen. Na 2 jaar van hogere inflatie, hogere rente en liquiditeitsverkrapping, moet de pijn nog volgen. De bankencrisis heeft al toegeslagen. De recessie, met faillissementen en hogere werkloosheid, volgt nog. Dus men moet nu bezuinigen bij het leven. Luilekkerland is nu echt voorbij.

      DS

      Verwijderen
  33. Beste heer Schmull , alle klanten van de svb worden gecompenseerd , is dit de pivot ? QE om dit geld boven tafel te krijgen ? Nog meer inflatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yep. QE is back and the wind is out of the sails of the dollar. Buy Gold.
      https://www.ft.com/content/5e444ba2-0afc-49e8-bfec-5fc17ef7ee39

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Voorlopig is dit de Pivot. Er is iets gebroken, volgens plan. Maar er volgt toch nog hardnekkige inflatie, want de loon-prijsspiraal ligt nog voor ons. Sommige grondstoffenprijzen (olie!) staan op de tocht, vanwege de oorlog/oorlogen. Elke rentedaling lijkt tijdelijk.

      DS

      Verwijderen
  34. Mensen vragen of ze naar aanleiding van de SVB hun geld van de bank in Nederland moeten halen.. Hier een interessante reactie: " Mogge Peter. Ik zeg ja. Waarom? In het wellicht onwaarschijnlijke geval dat de NL banken omvallen, duurt het geruime tijd voordat het garantiedeposito uitkeert. Ik heb dit meegemaakt bij DSB, moest betalingsregelingen treffen voor gas etc."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het depositogarantiestelsel (in Amerika: insurance o.a. by the FDIC) is eigenlijk een wassen neus. Slechts een fractie van de potentieele uitstaande verplichtingen kunnen worden gedekt. Maar in het uiterste geval kan de Centrale Bank de geldkraan openzetten. Natuurlijk zal men dan te maken krijgen met structureel hogere inflatie. De tijd van lage inflatie en lage, laat staan negatieve rente, is voorbij. Dit is een nieuwe wereld. Bovendien is oorlog erg inflatoir. Die oorlog gaat veel langer duren dan men verwacht en zal zich uitbreiden. De dienstplicht doemt weer op, net op het moment, dat er een tekort is aan jonge werkkrachten.

      DS

      Verwijderen
  35. Beleggingsadvies van Lyn Alden voor deze 'nieuwe wereld':
    If the Federal Reserve is unable to keep up the combination of interest rate increases and quantitative tightening for much longer due to hurting small banks too much, despite price inflation still being above-target, then a basket of anti-dollar positions such as gold, oil, commodities, emerging markets, and bitcoin would likely benefit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      https://www.lynalden.com/march-2023-newsletter/

      DS

      Verwijderen
    2. Beste DIederik.. blijft u nog steeds staan achter uw advies voor kortlopende treasuries in deze bankencrisis?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Absoluut. De crisis is pas begonnen. Het wachten is nu op het einde van een of meer grotere financieele instellingen. In 2008 gebeurde dat, NA de rentedaling. De stormloop op kortlopende Treasuries is nu al historisch groot.

      DS

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      CREDIT SUISSE (50,000 personeelsleden in 150 landen): EINDSPEL? DIT KAN EEN TSUNAMI VEROORZAKEN.
      TOO BIG TO BE SAVED. Wow!

      https://www.reuters.com/markets/commodities/gold-tight-range-with-focus-feds-rate-hike-moves-2023-03-15/

      REFINITIV
      Credit Suisse is too troubled to fix. Break it up — now. - The Washington Post
      15-Mar-2023 18:31:28

      DS

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      CREDIT SUISSE:

      Swiss central bank offers Credit Suisse liquidity backstop after share plunge

      Lender tumbles as much as 30% after top shareholder rules out further funding, sparking wider rout

      Credit Suisse had also revealed on Tuesday that its auditor, PwC, had identified “material weaknesses” in its financial reporting controls, which had led to the delay of the publication of its annual report last week after the US Securities and Exchange Commission wanted further clarity on flaws.

      DS

      Verwijderen
  36. Zeer interessant stuk voor fysiek goud liefhebbers heer Schmull.



    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/10/goud-de-comeback-van-een-barbaar-a4158802

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Vanaf 2027 6,1% belasting over de waarde van je huis?!? https://www.dnb.nl/actuele-economische-vraagstukken/woningmarkt/eigen-woning-naar-box-3-wat-houdt-dat-in/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DS Weet U hier meer van? Is dit een voorstel? Gr, Rob

      Verwijderen
    2. Ik heb gevonden waar dit werd gezegd: Banken Bailouts Beginnen https://www.youtube.com/watch?v=dhDSPFC_eXc&t=1226s

      Ik vermoed, dat u hier tenen-krommend naar luistert....

      Verwijderen
    3. Ik luister graag naar V for Valentine, maar dit is luchtfietserij op meerdere fronten.
      A) Discussie box III loopt al 20+ jaar en er is (nog) geen wetsvoorstel.
      B) Als wetsvoorstel komt, dan pas kan je wat zinnigs zeggen. Het kan overgangsrecht omvatten of compenserende maatregelen (pakket). Huis naar box III en verlaging van box I- tarief naar 20% is bijvoorbeeld al een heel ander verhaal.
      C) Je betaalt geen 6% belasting, maar belasting over een fictief rendement van 6%.
      D) Heel box III in huidige vorm staat ter discussie sinds het “kerstarrest” van 2021.

      Verwijderen
  38. Beste heer Schmull,

    Did QT just end?

    https://twitter.com/lisaabramowicz1/status/1636492762248822785/photo/1

    Graag uw reactie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er zijn hier veel misverstanden over. QT gaat gewoon door, ook gisteren weer (met slechts $ 1 miljard). Maar er is wel een liquiditeitscrisis (geen solvabiliteitscrisis), waardoor de banken heel duur moeten lenen bij de FED (met onderpand) (Primary Credit), wat straks 'snel' zullen worden terugbetaald. Er zijn ook enkele 'bank runs', net zoals in 2008. In 2008, volgde toen het ergste nog daarna, met de faillissementen van Bear Stearns en Lehman, twee buitenbeentjes, die men in de kou liet staan. Die waren geen lid van de 'club'. De FED, net zoals de ECB, kan nu niet stoppen, zelfs niet pauzeren i.v.m. hun geloofwaardigheid. De 'pivot' is wishful thinking. Dat betekent, dat er eerst nog een Crash moet komen. Het ergste staat dus nog te gebeuren.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      https://wolfstreet.com/2023/03/16/fed-loaned-160-billion-to-banks-and-142-billion-to-fdic-but-qt-related-roll-off-continued/

      DS

      Verwijderen
    3. "It's the liquidity, stupid!" ;)

      Verwijderen
  39. De afgelopen week steeg de balans van de Amerikaanse centrale bank met $318 miljard! Alle banken samen leenden $153 miljard via het ‘discount window’ en het pas gecreëerde ‘Bank Term Funding Program'. Totale som van deze noodleningen overtrof het cijfer van 2008. JP Morgan becijferde dat banken nu tot $2.000 miljard aan noodleningen kunnen opvragen bij de Federal Reserve. Dat zou betekenen dat de balans van de FED over de $10.000 miljard gaat.
    Pro memori: Hyperinflatie is een collectief verlies van vertrouwen in de waarde van de valuta.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Alles wijst op deflatie. De omloopsnelheid van het geld zal verder instorten. De geschrokken consument houdt de hand op de knip. Er komt een koopstaking. Niet meer dan 1 keer per dag eten. De economie stort als een pudding in elkaar. Het spook van een economische deressie waart rond.

      DS

      Verwijderen
  40. Beste heer Schmull"

    Waar rook is is vuur.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/1788069615/toezichtraad-ecb-ongepland-bijeen-bespreking-kwetsbaarheden-banken

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Zal zeer waarschijnlijk niet geplaats worden.
    Christine Lagarde: "iedereen is verdacht:"

    https://twitter.com/ArnoWellens/status/1636701473969954822?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Geachte heer Schmull, ik zie vandaag grote risicosignalen: goud naar 1980$, 30 miljard extra geld voor First republic bank was snel weg en FED heeft 165 miljard dollar aan de banken geleend voor liquiditeit.
    In EU moet Credit Suisse dit weekend verkocht worden. Met uitstraling naar UBS en Societe Generale.
    Hoe ziet u de situatie. Maandag dramadag?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Misschien moeten de effectenbeurzen vanaf Maandag een tijdje sluiten:

      https://www.dividend.com/dividend-education/7-events-that-closed-the-nyse/

      Het vertrouwen is weg. Er is een aardverschuiving aan de gang. Een hele harde economische landing ligt in het verschiet. Opeens wordt duidelijk, hoe kwetsbaar het financieele systeem is. Alles wijst op een diepe recessie zonder weerga, met een scherpe stijging van de werkloosheid. De 'ondenkbare' maatregelen van tijdelijke bevriezing van bankdeposito's (geheel of gedeeltelijk) en kapitaalcontroles doemen (weer) op, net zoals tijdens de Eurocrisis van 2009 tot 2015. Dat was slechts een voorproefje. De komende crisis wordt veel groter, omdat de risico's scherp zijn toegenomen, vanwege het onverantwoordelijke monetaire beleid van Nul- en Negatieve rente. Vele landen vallen om. Zelfs Zwitserland krijgt het moeilijk, omdat de activa van Credit Suisse bijna net zo groot zijn als haar economie! Zwitserland zal weer, net zoals in 2009, liquidity swaps nodig hebben van de Federal Reserve om door de komende periode heen te komen. De onzichtbare derivaten en de gigantische 'Carry Trades' zullen nu velen de das omdoen. Het Casino gaat, voor onbepaalde tijd, dicht. Verlenging van bestaande kredieten staat op de tocht.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      https://www.cnbc.com/2023/03/19/ubs-offers-to-buy-credit-suisse-for-up-to-1-billion-the-financial-times-reports.html

      Holger Zschaepitz
      @Schuldensuehner
      ·
      35m
      This is what the final deal looks like: UBS to buy Credit Suisse for CHF0.76 per share, or CHF3bn. Credit Suisse holders will get 1 UBS share for every 22.48 shares. UBS says Ralph Hampers will be CEO of combined bank. Complete write-down of nominal value of all AT1 shares of CS.

      DS

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Jim Bianco biancoresearch.eth
      @biancoresearch
      *SWISS GOV'T GRANTS UBS CHF9B GUARANTEE ON CREDIT SUISSE LOSSES

      Pay 2B SFR to CS shareholders (down about 70% from Friday's close).

      Gov't to eat 9B in losses.

      Effective valuation of CS -7B SFR.

      And this, too (I assume the central bank will also honor the 54B SFR they promised CS on Thursday.

      *SNB TO SUPPORT UP TO CHF100 BLN LIQUIDITY ASSISTANCE TO UBS

      DS

      Verwijderen

  43. JUST IN - Trump posts he "will be arrested on Tuesday" and calls for "protests, to take our nation back."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      The U.S. Constitution does not list the absence of a criminal record as a qualification for the presidency. It says only that natural born citizens who are at least 35 years old and have been a resident of the U.S. for 14 years can run for president.

      Constitutional experts also told ABC News that previous Supreme Court rulings hold that Congress cannot add qualifications to the office of the president. In addition, a state cannot prohibit indicted or convicted felons from running for federal office.

      Indeed, 1920 Socialist Party presidential candidate Eugene V. Debs won 913,693 votes while incarcerated in the Atlanta Federal Penitentiary on sedition charges related to his opposition to U.S. participation in World War I .

      https://nymag.com/intelligencer/2023/03/could-an-indictment-actually-help-trumps-2024-campaign.html

      DS

      Verwijderen
  44. Elon Musk
    @elonmusk
    Replying to
    @thevivafrei
    If this happens, Trump will be re-elected in a landslide victory


    https://twitter.com/LauraLoomer/status/1637146045179129865?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Tracking the 2024 Republican Primary: Trump Maintains Big Lead Over DeSantis

      https://morningconsult.com/2024-gop-primary-election-tracker/

      DS

      Verwijderen
  45. Geachte lezers, heer Schmull, heeft iemand wellicht een verwijzing naar een instructievideo aangaande het aankopen van US treasuries in het beleggingsplatform LYNX? Ik probeer dit nu al een half jaar en kom er gewoon niet uit. Hartelijk dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      LYNX: Neem contact met ons op via
      +31 (0)20 6251524
      Maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 22:00
      Per e-mail: info@lynx.nl

      DS

      Verwijderen
  46. Het begint nu toch wel spannend te worden..

    peterverhaar
    @peterverhaar
    ·
    2h
    alarmmelding: zorg dat al je geld uit Nederland is

    Wat kan ik me doen?

    Rob



    BeantwoordenVerwijderen
  47. @ STEVE FORBES: DE CRISIS IS NIET VOORBIJ (3.38 min):

    https://www.youtube.com/watch?v=ouS98jzCm90

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  48. @ EGON VON GREYERZ (19 Maart, '23)(MUST READ): THIS IS IT! THE FINANCIAL SYSTEM IS TERMINALLY BROKEN.

    See LINK below (HELAAS BEGINT VON GREYERZ GELIJK TE KRIJGEN. HET VERTROUWEN IN HET FINANCIEELE SYSTEEM WANKELT. HET KAN NU RAZENDSNEL UIT DE HAND LOPEN):

    Wealth preservation in physical gold is now absolutely critical. Obviously it must be stored outside a broken financial system.

    The solidity of the banking system is based on confidence. With the fractional banking system, highly leveraged banks only have a fraction of the money available if all depositors ask for their money back. So when confidence evaporates, so do the balance sheets of the banks and depositors realise that the whole system is just a black hole.

    A failure for Credit Suisse would not just rock the Swiss financial system but have severe global repercussions. A merger with UBS is one solution. But UBS had to be bailed out in 2008 and doesn’t want to be weakened again by Credit Suisse without state guarantees and support from the Swiss National Bank (SNB).

    (Zie vervolg)

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @(VON GREYERZ):

      No one should believe that a state subsidised takeover of Credit Suisse by UBS will solve the problem. No, it will just be rearranging the deck chairs on the titanic and making the problem bigger rather than smaller. So rather than a lifebuoy, UBS will have a massive lead weight to carry which will guarantee its demise as the banking system collapses.

      (!!): The SNB is of course in a mess itself, having lost $143 billion in 2022. The SNB balance sheet is bigger than Swiss GDP and consists of currency speculation and US tech stocks. This central bank is the world’s biggest hedge fund and the least successful.

      (!!): the Swiss banking system is very unsound, just like the rest of the world’s. A central bank which is bigger than the country’s GDP is extremely unsound. And a banking system which is 5x Swiss GDP makes it too big to save.

      (Zie vervolg)

      DS

      Verwijderen
    2. @ (VON GREYERZ):

      what we are seeing is the end phase of this financial era which started with the formation of the Fed in 1913 and in the next few years, or much sooner, will end with the death of money.

      the Death of Money means a total and final collapse of this financial system.

      We know of course, that the government has no money. They just print whatever they need.

      ordinary people will be impoverished with little income, no government handouts, no pension and money which is worthless.

      The risk of social unrest or civil war is very high plus the risk of a global war.

      (Zie vervolg)

      DS

      Verwijderen
    3. @ (VON GREYERZ):

      Central banks had of course hoped that their Digital Currencies (CBDC) would be ready to save them (but not the world) from the present debacle by totally controlling people’s spending. But in my view they will be too late. And since CBDCs are just another form of Fiat money, it would just exacerbate the problem with an even more severe outcome at the end.

      OOPS! In 1971, when Nixon closed the gold window, global debt was $4 trillion. With gold backing no currency, this became a free for all to print unlimited amounts of money. And thus by 2000 debt had grown 25x to $100t. In 2006, when the Great Financial Crisis started, global debt was $120 trillion. By 2021 it had grown 75x from 1971 to $300 trillion.

      (CHART GLOBAL DEBT OF $ 300 TRILLION)

      (Zie vervolg)

      DS

      Verwijderen
    4. @(VON GREYERZ):

      The red column shows global debt at $3 quadrillion sometime between 2025 and 2030.

      This assumes that the shadow banking system plus outstanding derivatives of currently probably around $2 quadrillion will need to be saved by central banks in a money printing bonanza. This will obviously lead to hyperinflation and thereafter to a depressionary implosion.

      I know this sounds sensational but still a very likely scenario at the end of the biggest credit bubble in history.

      (Zie vervolg)

      DS

      Verwijderen
    5. @ (VON GREYERZ):

      With gold currently around $1990, there is not much gain since 2011. Still since 2002 gold is up 7x. Due to the temporarily stronger dollar, gold’s gains measured in dollars are much smaller than in Euros, Pounds or Yen. But that will soon change.

      (CHART GOLD PRICE)

      At some point in the next few years, there will be a panic in the West to buy gold at any price.

      https://goldswitzerland.com/this-is-it-the-financial-system-is-terminally-broken/

      DS

      Verwijderen
    6. Heer Schmull, het verbaast me enigszins dat u Von Greyerz citeert. Is hij niet al jaren een beetje een roeper, die voor eigen winkel (GoldSwitzerland) predikt? Het feit dat u hem uitgebreid citeert, leert mij dat u hem in zijn uiteenzetting ook volgt? Von Greyerz ziet eerst "hyperinflation and thereafter to a depressionary implosion". Wat is úw visie vandaag?
      Dank alvast voor uw inzichten!

      Verwijderen
    7. @ANONIEM:

      Alle verhalen van Von Greyerz over de komende hyperinflatie nam ik nooit serieus. Ik ben altijd van mening geweest, dat de mentaliteit van Amerika in een crisis is: LET THE CHIPS FALL WHERE THEY MAY. Dit lijkt misschien niet zo, op het eerste gezicht, maar ik heb er gewoond en gewerkt en toen ontdekt, dat dat wezenlijk verschilt van de rest van de wereld. Daarom is een economische depressie veel waarschijnlijker dan het 'einde van het geld', wat in de rest van de wereld regelmatig voorgekomen is. Daarom blijf ik positief op de Dollar, die nu waarschijnlijk uitbreekt naar boven (met Goud). Pas nu wordt duidelijk, hoe groot de verborgen 'short'-posities zijn in de Dollar. Absoluut gigantisch. De BIS heeft daarvoor al eerder gewaarschuwd. Een wanorderlijke afwikkeling van derivaten is de grote angst, maar beloftes kunnen worden genegeerd. Dat zou betekenen, dat men niet of gedeeltelijk blijkt te zijn 'gehedged' en de stormloop op de Dollar is dan oneindig. Ik blijf dus van mening, dat de Dollar zal worden verdedigd, wat de gevolgen ook mogen zijn. 'The Dollar is our currency and your problem' (Connally, 1971). Dus Goud is wel essentieel, maar een verzekering tegen een terugkeer naar de Goudstandaard of oorlog.

      DS

      Verwijderen
  49. Beste heer Schmull , wat u al in eerdere artikelen schreef , u verwachting is dus nu een economische depressie met deflatie.
    Gaat dit op korte termijn al gebeuren na een eventuele volgende ( grotere ) crash ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De toekomst staat in de sterren. Maar ook dit jaar lijkt een heel moeilijk beursjaar te worden, vol vallende messen. Er is nog veel teveel optimisme. Wat nodig is voor een bodemvorming is echte Kapitulatie. Dan pas kan men een begin maken met de aankoop van riskante activa. Zover is het nog niet. Dit is de tijd om geduldig het kruit droog te houden in kortlopende staatsleningen, liefst Treasuries (Treasury Bills van minder dan een jaar en steeds doorrollen). Of kijk naar Nederlandse DTC's (met minimum bedrag):

      https://www.dsta.nl/onderwerpen/staatslening-kopen

      DS

      Verwijderen
  50. Wat op het eerste zicht ook contradictorisch lijkt , de goudprijs bereikt z'n hoogste koersen terwijl u zelf altijd van mening was dat bij een echte crisis alles verkocht moet worden wat los en vast zit. In eerste instantie zou de goudprijs dus ook eerst door het putje moeten alvorens omhoog te schieten maar nu gebeurt dus het omgekeerde.µ
    Enige verklaring ? mvg HVC

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HVC:

      De crisis is pas begonnen. Dit wordt nog veel erger. Vergeet niet, dat het geld van de monetaire stimuleringen nog niet is verdwenen. Men kan nog steeds speculeren, getuige het koersherstel in sommige sectoren, het herstel in Goud en in non-valeurs, zoals Cryptos.

      De monetaire stimulering in de vorige crisis van 2008 - 2009, als percentage van de economie, was een schijntje, vergeleken met die van tegenwoordig. Men is nog niet echt wakker. Velen denken, dat het dit keer wel zal meevallen. Het tegendeel is waar. Dit is 'The Big One'. Daarom probeert men, in eerste instantie, te geloven, dat er minder aan de hand is en gelooft men de geruststellingen van de autoriteiten, die moeten zeggen, wat ze zeggen. Maar paniek doemt op. Straks verdubbelt de werkloosheid en storten de markten verder in elkaar. Er is een bubbel in alles en het einde daarvan is nog lang niet voorbij.

      DS

      Verwijderen
  51. "Liefst Treasury Bills" zegt u.
    Maar mijn Treasury Bills en mijn Ishares 0-1yr zijn in Euro's alleen maar blijven zakken sinds november 2022. Inmiddels zelfs 13% gezakt!. Waarom? Daar kan ik bij u geen verklaring voor vinden m.u.v. "wisselkoersen zijn onvoorspelbaar". Maar een trend van een half jaar dan? En hoe gaat dat dan verder volgens u?
    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Correctie op mijn vorige bericht. November moet zijn September.
    Groet, Wouter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      Sinds September, 2022, is de USD wat gezakt tegenover de Euro, o.a. door de scherpe rentestijging van de ECB. Maar de waardering van Treasury Bills houdt zich prima. De 0-1yr Treasury UCITS ETF heeft de storm goed doorstaan en steeg
      zelfs in 2022, terwijl de meeste beleggingen met 20% daalden. Maar het is veel beter om Treasury Bills rechtstreeks te kopen, via een Broker, op de wekelijkse Auction tegen een korting en dan lost men af op 100%. Treasury Direct is alleen voor Amerikaanse ingezetenen. Dan betaalt men ook niet de fee voor de ETF.

      https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/307241/ishares-treasury-bond-0-1yr-ucits-etf?switchLocale=y&siteEntryPassthrough=true

      https://www.investopedia.com/articles/bonds/08/treasuries-fed.asp

      https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD

      Als men het valutarisico niet wil lopen, kan men proberen te 'hedgen', maar dat kost ook geld. Elke belegging in een buitenlandse valuta is nu eenmaal heel wisselvallig. Men kan dat vermijden, door gewoon nooit iets te kopen, dat niet in Euros luidt.

      DS

      Verwijderen
  53. Beste heer Schmull , de huizenprijzen blijven op een hoog niveau , ondanks de hoge rente , is daar een verklaring voor ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Men moet de trend van de huizenprijzen bekijken over een periode van enkele jaren. De duurste huizen krijgen het eerst de grootste klappen. In het vierde kwartaal van 2022, zijn er in het Gooi 25% minder transacties geweest tegenover 8% landelijk. Maar de betaalbaarheid wordt pas echt actueel, zodra de werkloosheid toeneemt. Het effect van een scherp hogere rente is pas 6 tot 12 maanden later merkbaar. De kans op een wereldrecessie en een harde landing zijn fors toegenomen in 2024/2025. Dan wordt de grootste bubbel in onroerend goed ooit, voornamelijk veroorzaakt door de veel te lage rente, doorgeprikt. Dat laatste gebeurt trouwens al in sommige delen van de wereld. De malaise in de Nederlandse huizenmarkt aan het eind van de jaren '70 (minus 50%) nam zo'n 5 jaar in beslag, net zoals tussen 2008 en 2013.

      Nederland is zeer gevoelig voor de wereldhandel, die dit keer flink kan inkrimpen. Dat kan weer leiden tot een verdubbeling van de werkloosheid. Maar als men ergens lekker woont, dan moet men dit alles over zich heen laten gaan, vooral als men nog jong is. Vele Engelsen wonen al 50 jaar in hun eigen huis en onlangs bleek, dat een 104-jarige dame al meer dan 100 jaar in hetzelfde huis woont:

      https://www.dailymail.co.uk/femail/article-11882919/Pensioner-104-puts-house-spent-CENTURY-living-market.html

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull'

      Het zou maar om een paar banken gaan wereldwijd.
      Maar het lijkt zich als een olievlek te verspreiden.

      https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5373807/banken-beurs-deutsche-bank-ing-abn-amro-rutte-scholz

      Het vertrouwen is volgens mij ver weg heer Schmull.

      Met vriendelijke groet'

      Stefan.

      Verwijderen
    3. @STEFAN:

      Het is te ingewikkeld gebleken om een bank te analiseren, vooral wanneer deposito's (Retail banking) worden vermengd met de meer riskante delen van het bankwezen (Investment banking). Dat laatste was, na de economische depressie lange tijd gescheiden (van 1933 tot 1999), maar daarna werd het een Casino, met een hefboom van minstens 20 tot 30 tegen 1. De grote faillissementen in de sector liggen nog voor ons en wat de autoriteiten allemaal zeggen is weinig waard. Vergeet niet, dat uitstaande leningen in een recessie opeens oninbaar zijn en daardoor in gebreke blijven. In deze tijd, zijn kortlopende staatsleningen het enige alternatief, niet de bankaandelen, met hun onzekere activa.

      DS

      Verwijderen
    4. Inderdaad heer Schmull.

      Kortlopende staatsleningen fysiek goud en wat cash in Dollars en wat Euro's. En niet te vergeten een goed gevulde kelder met blikvoer en ander lang houdbare producten.

      Met vriendelijke groet'

      Stefan.

      Verwijderen
  54. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1639009543764996097

    QT van de Fed binnen een week 60% teniet gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Deze stijging van de balans komt door liquiditeitssteun aan de banken in de vorm van dure leningen, niet door 'nieuw geld' (QE).

      https://www.reuters.com/markets/europe/qe-sceptics-fear-fed-is-hole-2023-03-22/

      DS

      Verwijderen
  55. @ GOLDMAN SACHS: HUIZENPRIJZEN SINDS HET HOOGTEPUNT VAN 2022:

    Home price decline since peak (2022):

    New Zealand 🇳🇿 -16.2%
    Canada 🇨🇦 -15.8%
    Sweden 🇸🇪 -13.1%
    Australia 🇦🇺 -9.1%
    Germany 🇩🇪 -4.1%
    U.K.🇬🇧 -2.9%
    U.S.🇺🇸 -2.7%

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En deze daling is nog maar het begin van de malaise die wereldwijd gaat plaats vinden.

      Deflatie op de huizenmarkt...😕

      Verwijderen
  56. https://www.youtube.com/watch?v=A2G3MAxdZfU&ab_channel=KitcoNEWS

    BeantwoordenVerwijderen
  57. https://www.zerohedge.com/markets/pozsars-warning-dollars-waning-sway-comes-true
    Op weg naar een bipolair systeem en oorlog.
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      GILLIAN TETT in de FT:

      https://www.ft.com/content/f8f3b2cd-6690-4f26-b81e-e972751c8799

      Ik hoor al 50 jaar verhalen over het einde van de Dollar, inclusief een hoofdartikel in de Economist van 20 jaar geleden. Het enige, wat misschien gebeurt, is een rol voor de Dollar, die wat vermindert, vooral in bilaterale handel. Maar wat men over het hoofd ziet, is dat die ontwikkeling juist positief is voor Amerika en negatief voor de rest van de wereld. Amerika is zelfvoorzienend in voedsel en energie en weinig afhankelijk van de wereldhandel (13% tegenover 50% voor Nederland). Als Amerika ooit een betalingsbalansoverschot zou krijgen, net zoals tijdens de depressie van de jaren '30, dan is dat verschrikkelijk voor de rest van de wereld, die nu profiteert van een genereus Amerika. Kijk eens naar de witte olifanten van de Belt and Road van China in vele ontwikkelingslanden: die moeten nu decennialang kromliggen om China te betalen, terwijl zij de aanwezigheid van honderduizenden Chinezen ook nog moeten welgevallen: het nieuwe kolonialisme, wat ten koste gaat van hun grondstoffen in ruil voor een habbekrats.

      Zie Professor MICHAEL PETTIS (sinds 2013!):

      https://www.amazon.co.uk/Great-Rebalancing-Conflict-Perilous-Economy/dp/0691158681

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Zie ook BARRON'S:

      The Dollar Rules the Financial Universe. China Can’t Change That.

      https://www.marketwatch.com/articles/dollar-china-petro-yuan-saudi-b0b6e48f?mod=mw_latestnews

      DS

      Verwijderen
  58. Beste heer Schmull , wat is nou de bedoeling van de brics landen , willen die van het dollar systeem af en de macht van Amerika , of hoort dit schaakspel bij de uitrol van de aankomende CBDC ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zie mijn antwoorden aan MARCJA hierboven. De Dollar is de wereldvaluta, die overal wordt geaccepteerd en dat blijft zo, voor zover het oog reikt. De bilaterale handel is vaak ruilhandel, maar er is echt niemand, die de RMB, laat staan de Roebel, lang wil vasthouden. Die valuta's zuchten onder kapitaalcontroles, die niet kunnen verdwijnen, vanwege hun centralistisch systeem. Verder hebben al die landen tegengestelde belangen, waardoor samenwerking heel moeilijk, zo niet onmogelijk zal blijken. De CBDC kan er alleen komen, als het banksysteem wordt opgeblazen. Zelfs dan hangt het van de burger af, of die vlieger ooit opgaat. Zelfs in China met zijn dictatuur, is de CBDC 'highly inactive':

      https://www.pymnts.com/cbdc/2022/ex-central-bank-official-cbdc-use-china-highly-inactive/#:~:text=Insiders%20Say%20CBDC%20Use%20in%20China%20'Highly%20Inactive'&text=That's%20according%20to%20a%20former,cited%20state%20media%20outlet%20Caixin.

      DS

      Verwijderen
  59. Beste heer Schmull,

    Eerder heb ik een vraag gesteld toen de US Rusland van het Swift systeem af wilde gaan zetten; hoe het gebruiken van de US dollar als 'wapen' op de langere termijn een mogelijke 'dedollarisation' zou kunnen gaan versnellen. Met het 'nieuws' - wat niet echt nieuws was - van de afgelopen week vanuit de BRICs en de reactie hieronder van Monica Crowley - former assistant secretary of the treasury ten tijde van Trump - ; hoe ziet u dit alles uitspelen op de korte- en lange termijn?

    https://www.youtube.com/watch?v=NTBsHoAiYRY

    Bij voorbaat dank voor uw reactie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zie mijn recente reacties hierboven aan Marcja en Anoniem. Veel drukte om niets. Echt waar! Afgezien van enkele bilaterale transacties in andere valuta, blijft de Dollar, de enige wereldvaluta, nodig voor de meeste transacties (88% tegenover 3% voor de Chinese RMB). China kan haar kapitaalcontroles niet opheffen, want dan verliest zij de controle over haar financieele systeem. De realiteit is, dat er een tekort is aan Dollars (de meeste wereldschuld is in Dollars). Natuurlijk willen velen dit systeem veranderen om begrijpelijke redenen. Maar in de komende economische crisis, wordt de Dollar, als vluchthaven, nog veel belangrijker, want vele andere valuta's overleven het niet.

      DS

      Verwijderen
  60. Beste heer Schmull , hoe zit dit dan ?

    https://twitter.com/wmiddelkoop/status/1642748846731063296

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Met alle respect voor de voormalige fotojournalist, Middelkoop, stelt de verkoop van Treasuries door China weinig voor. China heeft slechts 5% van de US Treasuries in bezit. Die Treasuries heeft China, een netto-exporteur, nodig om haar handelsoverschot in stand te houden. Door het tekort aan Dollars, is China gedwongen om deze buffer wat te verminderen. Inderdaad heeft Rusland die buffer allang niet meer, maar haar enige export, olie, moet tegen een enorme korting worden verkocht op de wereldmarkt. Treasuries zijn het vereiste onderpand voor internationaal krediet. Zonder onderpand, geen krediet.

      DS

      Verwijderen
    2. "Inderdaad heeft Rusland die buffer allang niet meer, maar haar enige export, olie, moet tegen een enorme korting worden verkocht op de wereldmarkt."
      Vandaag echter een 8% hogere olieprijs omdat de OPEC-jongens en aanverwanten besloten de productie fors terug te schroeven. Weer een opsteker voor Rusland dat ook al op brede steun van China kan rekenen. Dollar blijft gestaag zakken in het laatste halfjaar.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Opsteker? Rusland's speciale operatie in Oekraine duurt veel langer en is veel duurder dan verwacht. De olieprijs wordt bepaald door een stelletje autocratische landen en kan nog wel verdubbelen. Datzelfde geldt voor alle mineralen, die nodig zijn voor de energie-overgang naar electriciteit en niet-fossiele brandstoffen (China!). Dus die landen, met hun 1-partij-systeem, zullen straks uw leven heel zuur maken. De Dollar? Stijgt al sinds 2008, met onderbrekingen. Herinnert u zich nog het boek van 2007: 'Als de Dollar valt' van Middelkoop? Welnu, de Euro, niet de Dollar, was bijna gevallen in 2012. Wacht maar, totdat Rusland (bevolking: 143 miljoen) Europa binnenvalt en de militaire paraplu van Amerika opeens niet meer bestaat, omdat 'ieder voor zich' het nieuwe Normaal is geworden.

      DS

      Verwijderen
  61. Rusland heeft de deur naar Europa achter zich dicht getrokken, we mogen zelf het licht uit doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  62. https://www.ajjacobson.us/trading-secrets/global-dollar-shortage.html

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Zoals u het al heeft gezegd.
    Mocht het gebeuren dan is de USA de lachende derde heer Schmull.

    https://businessam.be/verenigde-staten-china-europese-unie-ontkoppeling/

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  64. https://schiffgold.com/key-gold-news/china-brazil-trade-deal-ditches-the-dollar/

    https://news.bitcoin.com/economist-peter-schiff-warns-of-us-dollar-devaluation-and-biggest-economic-disaster-in-history/

    Klopt dit heer Schmull , of praatjes van Schiff ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Luister niet naar Schiff, een voormalige stockbroker van het voormalige Lehman en eigenaar van het voormalige EuroPacific. Hij timmert aan de weg en teert op zijn 'juiste' voorspelling van de crisis in 2008 van enkele jaren daarvoor. Maar hij is geen econoom en heeft geen kaas gegeten van hoe het financieele systeem in elkaar zit. Hij was anti-Bitcoin, maar kocht het toch en verloor zijn Password en zijn belegging! Hij zingt gewoon mee in het koor van anti-Dollar mensen, die negeren, dat het al sinds 2008 stijgt tegenover alle andere valuta's, laat staan, dat hij ooit stilstaat bij het huidige acute Dollartekort.

      DS

      Verwijderen
    2. Waarom verzwakt de dollar dan momenteel ? Van 0.95 naar bijna 1.10 Eu/USD ?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Kijk nooit naar een trend op korte termijn. Er spelen tientallen factoren een rol. Daarom boeken 80% van de valutaspeculanten verlies. De ECB kwam veel later in actie tegen de torenhoge inflatie in Europa dan de FED. Daarom moet de ECB nog veel langer en hoger met de rentestijging dan de FED. Dat is een van de redenen, dat de Dollar wat zakt, naast de bankencrisis.

      DS

      Verwijderen
  65. Beste heer Schmull , wat is de oorzaak van het dollar tekort , terwijl er in de afgelopen 3 jaar via QE aardig wat geld is bijgekomen ? En inflatie betekent toch dat er juist te veel geld is ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat Dollar-tekort is het gevolg van de exponentieele stijging van de Dollarschuld (obligaties;leningen), die veel meer is gestegen dan de Monetaire Verruiming (QE). Die schuld moet worden afgelost of verlengd op steeds hogere rentes. De tijd van 'activa-inflatie', die de schuld eventueel binnen de perken had kunnen houden, is al enige tijd voorbij. De meeste activa zijn nu minder waard dan een jaar geleden, wat tot bijstorting dwingt of tot veel duurdere verlenging of tot faillissement. Er is al enige tijd sprake van Monetaire Verkrapping (QT), met name in de Dollarsfeer. Er is minder liquiditeit en de leningsvoorwaarden zijn flink aangescherpt.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor u antwoord.

      Verwijderen
  66. Is er toevallig een grafiek van het huidige dollar tekort , of een website waar dit te zien is ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      GLOBAL DOLLAR SHORTAGE IS HERE TO STAY:

      https://www.aranca.com/knowledge-library/articles/investment-research/global-dollar-shortage-back-and-here-to-stay

      DS

      Verwijderen
  67. https://www.aier.org/article/de-dollarization-has-begun/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM: (WEAPONIZING THE DOLLAR DOMINANCE IS DANGEROUS):

      The dollar, in some shape or form, will likely be around for a long time. Perhaps very long. But by weaponizing dollar dominance and permitting expanding mandates to disorient US monetary policy, the dollar’s fate as the lingua franca of world commerce over the long haul may already be sealed.

      DS

      Verwijderen
  68. Wanneer zelfs Goldman Sachs het einde ziet van de wereldmunt- status van de dollar, dan is de richting toch duidelijk, alleen binnen hoeveel jaar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      https://www.goldmansachs.com/insights/pages/2023-outlooks/video/why-the-us-dollar-may-be-past-its-peak.html

      DS

      Verwijderen
    2. “Als de dollar zijn unieke status verliest, wacht de VS een afrekening zoals nooit voorheen. De dollar is onze supermacht.” - Fareed Zakaria, nieuwsanker voor CNN.

      “Het einde van de dollar als de wereldreservemunt zal onze economie ruïneren” - Tucker Carlson, host van Fox News’ populairste tv-show.

      “Onze valuta is aan het crashen en zal binnenkort niet langer de standaard van de wereld zijn. Het zal onze grootste nederlaag van de voorbije 200 jaar zijn. Er is geen enkele nederlaag groter dan deze.” - ex-president Donald Trump.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      De Dollar is helemaal niet aan het Crashen, noch is dit het einde van de Dollar als reservemunt. Waarom zou men zich druk moeten maken, als de Dollar niet meer 100% van de handelstransacties uitmaakt, maar 97%? Men vergeet, hoelang een valuta een hoofdrol speelt: het Pond Sterling is tegenwoordig nog steeds 4.95% van alle officeele reserves tegenover slechts 2.69% voor de Chinese RMB! Het duurde tientallen jaren, voordat het Pond Sterling eindelijk geen reservemunt meer was. Als China ooit zou besluiten om haar kapitaalcontroles op te heffen, dan komt er een enorme kapitaalvlucht uit China. Kijk toch naar Hong Kong, die haar belangrijke rol scherp ziet verminderen.

      De Dollar is hier heel aantrekkelijk en 3-mnds Treasury Bills hebben een onweerstaanbaar gunstig rendement, terwijl aandelenkoersen en onroerend goedprijzen voorlopig blijven instorten.

      DS

      Verwijderen
  69. Catherine Austin Fitts Interview - "SVB Was Executed", Big Bank Consolidation & The Financial Coup :

    https://rumble.com/v2fml9u-catherine-austin-fitts-interview-svb-was-executed-big-bank-consolidation-an.html

    BeantwoordenVerwijderen
  70. China 's invloed neemt snel toe: Iran en Saoedi Arabie praten weer. De EU hoopt op druk op Poetin, zie bezoek Macron e.a. aan China. Steeds meer landen vallen Taiwan af. En meer invloed = meer aanzien voor de Chines munt. Marcja
    .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Val niet voor alle propaganda van China. De realiteit is, dat China kampt met flinke economische moeilijkheden, want de 'heropening' na COVID verloopt helemaal niet naar wens. De productiebeperking van olie door het oliekartel, voornamelijk Saoedie-Arabie, is veroorzaakt door de scherpe daling van de vraag naar olie i.v.m. de verslechterende wereldeconomie. Waarom wacht China met de bezetting van Taiwan? China heeft nu wel wat anders aan het hoofd! Trouwens, als Taiwan, waar 90% van de halfgeleiders worden geproduceerd, nu zou wegvallen, voordat de rest van de wereld haar afhankelijkheid daarvan nog niet verminderd heeft, dan zal, geloof me, Amerika al die fabrieken in Taiwan met de grond gelijk maken, voordat zij in handen vallen van China. Wat de Chinese RMB betreft, er is onlangs een massa-uitverkoop geweest van RMB obligaties, want de RMB is steeds minder in trek en veel riskanter dan ooit.

      DS

      Verwijderen
    2. Je beschikt over veel informatie Diederik....blij dat je die deelt....ik denk dat we een iig een koude oorlog met China krijgen de komende decennia, die de vorige koude oolog met de Ussr doet verbleken....en waarschijnlijk naast die koude oorlog een aantal echte....proxy wars....peter

      Verwijderen
    3. @PETER:

      De huidige tijd lijkt weliswaar spannend, maar het is ooit nog veel erger geweest. We hebben het geluk om te leven in deze tijd, gekenmerkt door een welvaart, die vroeger ondenkbaar was. Het ergste jaar was 536, toen er een gigantische vulkaanuitbarsting plaatsvond op Ijsland:

      A mysterious fog plunged Europe, the Middle East, and parts of Asia into darkness, day and night—for 18 months. "For the sun gave forth its light without brightness, like the moon, during the whole year," wrote Byzantine historian Procopius. Temperatures in the summer of 536 fell 1.5°C to 2.5°C, initiating the coldest decade in the past 2300 years. Snow fell that summer in China; crops failed; people starved. The Irish chronicles record "a failure of bread from the years 536–539." Then, in 541, bubonic plague struck the Roman port of Pelusium, in Egypt. What came to be called the Plague of Justinian spread rapidly, wiping out one-third to one-half of the population of the eastern Roman Empire and hastening its collapse.

      At a workshop at Harvard this week, the team reported that a cataclysmic volcanic eruption in Iceland spewed ash across the Northern Hemisphere early in 536. Two other massive eruptions followed, in 540 and 547. The repeated blows, followed by plague, plunged Europe into economic stagnation that lasted until 640.

      https://www.science.org/content/article/why-536-was-worst-year-be-alive

      DS

      Verwijderen
    4. @MARCJA:

      HELEMAAL MEE EENS:

      (BLOOMBERG)(9 April, '23):

      China’s military strength is overhyped: “For all its talk about the decline of the West and rise of the East, China remains a significantly weaker power than the US on practically all fronts. What China sees as unfair practices — including US surveillance operations in international airspace and waters near the Chinese coast — are merely a manifestation of the exercise of US power in its rivalry with a weaker adversary.”
      On top of that, Minxin says, China talks a big game on national ambitions but can’t follow through: “In case after case, leaders in Beijing have identified top national priorities and lavished them with support. And time after time, this ‘whole-of-nation’ effort, meant to mobilize the talent and resources of a giant country, has led only to waste, graft and failure.”
      Bloomberg’s editorial board says Washington frets about China’s financial leverage over the US, but that’s also overhyped: “Less than 2% of US foreign direct investment is held in China, and US venture-capital companies have invested only about $60 billion in Chinese startups since 2010, compared with $1.3 trillion in the US.”
      The China-Russia alliance is also less than it seems, Minxin writes, adding that influence doesn’t equal leverage: “The meagerness of the economic deals signed during Xi Jingping’s visit to Moscow — which glaringly omitted the second gas pipeline from Russia to China — indicates that China is not ready to go all in, at least for now. This portends trouble” for any alliance between the two nations.
      And the Saudi deal was significant, but the US remains firmly in control: “Those lamenting America’s apparent loss of influence in the Middle East should know that this is one of the costs of focusing US attention and resources on the competition with China — and it’s one the US can afford to pay.”

      DS

      Verwijderen
    5. @MARCJA:

      AANVULLING: De Houthi's hebben in Yemen 8 jaar gestreden, namens Iran, tegen Saoedie Arabie. Maar Saoedie Arabie wil dat geschil nu bijleggen i.v.m. met grote infrastructuurprojecten. De toenadering tussen Saoedie Arabie en Iran moet dus in dat licht worden bezien.

      DS

      Verwijderen
  71. De financiele noodklok luidt :

    https://youtu.be/5SfB_waDs3A

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat is uw mening over deze uitzending , meneer Schmull? In de toekomst onteigening van bezittingen lijkt mij niet zo fijn. Cor

      Verwijderen
    2. @COR:

      Niets nieuws. Elk land kan allang, om welke reden dan ook, bezit verbeurd verklaren. Of de vrije meningsuiting aan banden leggen. Dus als men het opneemt tegen de staat, op welke manier ook, heeft dat gevolgen in het ene land wat meer dan in het andere land. Er zijn landen, waar men voor enige tijd verdwijnt, zonder dat de familie wordt ingelicht. Of waar men uit een raam wordt geduwd. Of waar men wordt vergiftigd. Of waar men wordt verraden door de eigen familie.
      Uw medemens is vaak uw grootste vijand. Dat is altijd zo geweest, ook in de dierenwereld.

      DS

      Verwijderen
    3. @DS Bedankt voor de mooie paasgedachte ;-)( Grapje)
      Mijn gevoel zegt: ga weg uit Europa. Ik dacht later een pensioenaanvulling te krijgen door mijn twee huizen te verhuren, maar als je huis straks naar box 3 gaat en je huis moet aan allerlei milieueisen voldoen, is het de vraag of er dan nog geld overblijft.. Vele groeten, Cor

      Verwijderen
  72. https://zensecondlife.blogspot.com/2023/04/a-bubble-in-complacency.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  73. James Rickards :

    https://dailyreckoning.com/this-time-really-could-be-different/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijnheer Schmull:
      James Rickards concludeert: "We’re up against the X-Date when the Treasury runs out of cash and can’t borrow more because of the debt ceiling. Is Congress ready to raise the debt ceiling?
      Nope. It’s the usual Democrat versus Republican game of chicken with no resolution in sight. So we go from bank runs to a Eurodollar crisis to a Treasury bill shortage to a debt ceiling standoff in no time. Do regulators (and financial journalists) understand this? No, they don’t know how to connect the dots. We can’t rely on regulators this time. We’re on our own.

      En hij adviseert als enige (tijdelijke) uitweg: Gold Bullion!
      Heeft hij volgens u daarin gelijk, mijnheer Schmull? En moeten we nu dan ook weg uit onze zeer kortlopende Treasuries?

      Verwijderen
    2. @ROBV

      De kortlopende US Treasuries van 1 jaar of minder, blijven zeer aantrekkelijk (4.87% voor 3-mnds T-Bill!). Fysiek Goud, buiten het financieele systeem, is voor de liefhebbers, die het kunnen doen zonder inkomsten. Spreiding van bezit blijft het devies, want niemand weet de toekomst. Komt er een wereldcrisis? Jazeker. Dat gebeurt in de geschiedenis regelmatig, elke generatie. Maar Amerika komt daaruit sterker dan ooit tevoren, want die heeft de juiste mentaliteit van vooruitziende blik. Daarom is Amerika de bron van alle nieuwe technologie. De rest van de wereld is bezeten door het verleden, vooral Rusland, China en Europa, maar dat behoort nooit het doel te zijn van de toekomst. Dus blijft het Grote Geld richting Amerika gaan. Plus miljoenen immigranten, die het zien als het beloofde land. Miljoenen willen die 1-partij dictaturen van China en Rusland ontvluchten en velen in Europa zien, dat zij hun lot niet meer in eigen hand hebben, nu vele bedrijven het voor gezien houden door het anti-kapitalistische klimaat.

      DS

      DS

      Verwijderen
    3. Beste heer Schmull,

      Die 4.87% is de Yield To Maturity? Ik heb niet bijster veel verstand van obligaties en snap dit concept dan ook niet. Heb al aardig wat opgezocht op internet hierover en iedere keer komt het erop neer dat ik dat rendement alleen zou kunnen halen door de opbrengsten van de obligatie (coupon) te herbeleggen. Dan is mijn vraag, waarin dan? Als ik puur investeer in zo'n 3-maands obligatie, snap ik werkelijk niet hoe ik die 4.87% zou kunnen verzilveren.

      Martijn

      Verwijderen
    4. @MARTIJN

      Treasury Bills (tot 1 jaar) worden gekocht (op de regelmatige veiling) tegen een korting van de nominale waarde. Op de afloopdatum krijgt men de nominale waarde (via bank of broker).

      T-bills are issued at a discount from the par value (also known as the face value) of the bill, meaning the purchase price is less than the face value of the bill. For example, a $1,000 bill might cost the investor $950 to buy the product.

      When the bill matures, the investor is paid the face value—par value—of the bill they bought. If the face value amount is greater than the purchase price, the difference is the interest earned for the investor.
      2
      T-bills do not pay regular interest payments as with a coupon bond, but a T-Bill does include interest, reflected in the amount it pays when it matures.
      3


      https://www.investopedia.com/terms/t/treasurybill.asp

      DS

      Verwijderen
  74. Eur/usd nu volop door de 1.10 grens heen. Dedollarisation in volle gang.
    Talloze stimuli daarvoor op dit moment.
    Weer een extra voorbeeld daarvan vandaag: https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-04-13/lula-supports-brics-currency-to-replace-dollar-in-foreign-trade#xj4y7vzkg

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER

      Al die verhalen van het einde van de Dollar en de instorting van de hegemonie van Amerika komen rechtstreeks uit de koker van de Chinese en Russische propagandisten. Probeer maar eens de wereld zonder Dollars rond te reizen! In de komende wereldcrisis, wordt de Dollar sterker dan ooit. Bestaat de Euro over 5 jaar nog? Misschien wordt Amerika weer isolationistisch, net zoals in de jaren '30, en slaat Rusland, gesteund door China, zijn slag met haar Roebel.

      DS

      Verwijderen
    2. @WOUTER

      Brazilie heeft al jarenlang een betalingsbalans-overschot. Waarom? Omdat de exporteurs weigeren om betaald te worden in de Braziliaanse Real. Waarom? Omdat export dan niet loont, vanwege de hoge inflatie. Misschien moet Lula de betalingsbalans-problematiek wat beter bestuderen. Te ingewikkeld? Of gebrainwashed? Lula lijkt immers een stroman in een partij (Partido dos Trabalhadores - PT), die wordt bestuurd door ex-communistische guerilla's van de jaren '70, die vaak getrained zijn in Cuba.

      DS

      Verwijderen
  75. Inderdaad propaganda , bloomberg zit diep in de CCP.

    Michael Bloomberg and his top associates at his namesake news conglomerate, Bloomberg LP, have regularly met in Beijing with top Chinese Communist Party (CCP) officials and propagandists, according to the Chinese government.

    https://www.newstreason.com/post/bloomberg-fake-news-photos-reveal-years-of-meetings-between-executives-and-chinese-propagandists

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Talloze vooraanstaande figuren, zoals Bloomberg en Dalio, hebben hun bewondering voor China nooit onder stoelen en banken gestoken. Dat komt ook, omdat Amerika al zolang verwoven is met China en omdat de werkzaamheden aldaar vaak 50% goedkoper zijn dan in het thuisfront. Om mee te gaan met de huidige anti-China trend, kan wel wat worden verschoven naar landen, zoals Vietnam, maar de onderdelen,etc, komen dan nog steeds uit China. 'Friend'-shoring is meer voor politieke consumptie.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer Schmull , dus al die verhalen over de brics dat ze meer macht naar zich toe trekken moeten met een grote korrel zout worden genomen. Dit komt dus uit dezelfde propaganda koker als van Bloomberg ?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      Dit komt elke 10 jaar in het nieuws. Dat is politiek gemanoevreer, Maar in werkelijkheid beslist de burger, niet een elite of een organisatie, welke munt de wereldmunt wordt. Men wil overal gewoon betaald worden in een munt met de grootste kapitaalmarkt, zonder kapitaalcontroles, in een democratische rechtsstaat met checks & balances. En als men schuldpapier uitgeeft, moet dat ook in een munt, die wereldwijd verhandelbaar is. Daarom zijn 90% van de transacties en 80% van de wereldschuld in Dollars. Vergelijk dat maar met Engels, dat de wereldtaal is geworden omdat de burger dat nu eenmaal wil. Niemand is gedwongen om te betalen of te lenen in Dollars of om Engels te spreken. Het heeft zich zo ontwikkeld. Politici weten dat ook wel, maar doen van zich spreken, omdat het nieuwswaardig is en om politiek correct te lijken.

      DS

      Verwijderen
  76. Geachte heer Schmull, ik kijk uit naar uw volgende analyse.

    BeantwoordenVerwijderen
  77. Zeer beangstigend!! IMF's CBDC-handleiding: De weg naar controle over persoonlijk eigenlijk:

    https://www.youtube.com/watch?v=jK7PeLsdbC0

    BeantwoordenVerwijderen
  78. Net de Thorbecke lezing van Pieter Omtzigt helemaal geluisterd. Dat raad ik u ook aan.

    Dit is waar het om gaat en (ook) elke dag over zou moeten gaan totdat daadwerkelijk verandering is doorgevoerd

    https://twitter.com/VegtDoor/status/1648613115691515905?s=20

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://www.tubantia.nl/enschede/pieter-omtzigt-wil-de-grondwet-wijzigen-we-moeten-uit-het-rijtje-met-irak-cuba-en-noord-korea~a0fdf694/

      Verwijderen
  79. Beste DS,
    Wat is uw mening over Charles Nenner?
    Mag, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES

      Nenner draait al heel lang mee en houdt zich vooral bezig met mogelijke cycli. Dat kan soms heel interessant zijn, maar men moet zijn voorspellingen zien als een aanvulling op de algemene Research. Timing is altijd een probleem en er bestaat geen magische formule, want de toekomst staat in de sterren geschreven.

      DS

      Verwijderen
  80. hadewych von mises21 april 2023 om 16:47

    Heer Schmull, wat is úw visie op de dedollarisatie-hype/hetze?
    https://www.youtube.com/watch?v=J5vrt41d27k

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      De Dollar, met 90% van alle transacties, werd en blijft de wereldvaluta,
      niet omdat men daartoe gedwongen is, maar omdat men gebruik wil maken van
      de gigantische Amerikaanse kapitaalmarkt, die enorm verhandelbaar is. Verder
      is 80% van de wereldschuld in Dollars, omdat Dollar-obligaties gemakkelijk overal
      kunnen worden geplaatst en ook heel liquide zijn. Geen andere valuta kan er aan tippen.
      Zelfs Euro-obligaties zijn, bijvoorbeeld, illiquide. Maar het belangrijkst is, dat
      de Amerikaanse consument, met 5% van de wereldbevolking, 25% van de wereldvraag is
      en ook verreweg het rijkst is per hoofd van de wereldbevolking. Daarom speelt de Dollar
      zo'n hoofdrol.

      Het maakt niet uit, wat de leiders van bepaalde landen willen. Als de burger,
      zoals een exporteur in Brazilie, niet wil worden betaald in Real, vanwege de hoge inflatie aldaar, etc,
      dan kan men hem niet dwingen. Dwingt men hem toch, dan stopt hij met produceren.
      Ieder land wil devalueren tegenover de Dollar, om maar te kunnen exporteren naar Amerika.
      China en Rusland zijn nog relatief arm, zonder een echte middenklasse,met een toplaag, die gigantisch rijk is
      en heel erg gehaat wordt door de burgers aldaar. Iedereen blijft in het gareel door
      een gruwelijk verklik-systeem, inclusief de eigen familie.

      Na de Eurocrisis van 2012, is de Euro onder een wolk en niemand weet of de Euro
      over 5 jaar nog bestaat. Er zijn 150 'valuta's' geweest van verschillende 'unies', die
      allemaal zijn verdwenen. Een Unie heeft alleen kans met eenzelfde cultuur en taal,
      zoals Amerika, met een rechtsstaat, die in vele BRICS totaal ontbreekt. De BRICS
      zijn vooral kleptocratieen. Als je daar geld verdient, wil je dat geld zo snel mogelijk
      weghalen. De corruptie is standaard, van hoog tot laag.

      Het maakt dus niet uit, als er wat bilaterale handel plaatsvindt in lokale valuta's (dat is
      voor politieke consumptie), vooral als die landen kapitaalcontroles hebben. Als die
      kapitaalcontroles ooit zouden worden weggehaald (nul % kans), dan verliest zo'n land
      de controle over haar betalingsbalans en verandert het laatste van een overschot naar een tekort.
      China en Rusland zouden dan een massieve kapitaalvlucht beleven.

      Net zoals de miljoenen migranten, die naar het Westen willen, niet naar China en Rusland. Integendeel.
      Wat ook nooit zal gebeuren is, dat de valuta's van de BRICS gebaseerd en omgewisseld
      kunnen worden in grondstoffen of Goud. Geen land zal ooit afstand willen doen van het
      kostbare Goud of grondstoffen in ruil voor zwakke i.p.v. harde valuta. Dus dan wordt
      het ruilhandel. Overigens zijn de valuta's van de 'Opkomende Landen' de laatste jaren
      helemaal ingestort tegenover de Dollar.

      Dit is net zoals Engels. Dat werd de wereldtaal, niet Esperanto, zelfs na 200 jaar, omdat de burger dat nu eenmaal wilde.
      Niemand is gedwongen om Engels te spreken.

      Natuurlijk zijn er landen, die confiscatie van activa, zoals die van Rusland, niet willen riskeren. Maar niemand wil erg lang valuta's vasthouden van 1-partij-dictaturen. Dus DeDollarization is voor politieke consumptie, want het is een sprookje, totdat China en Rusland weer normale landen worden.

      DS

      Verwijderen